Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.7.2017 09:52
Thorey

XXX.XXX.149.3

Dobré dopoledne, jdu si k Vám pro radu, co mám dělat.
Jedná se o štěně BOC (9 týdnů) a ragdoll kocoura (3 roky). Štěně máme doma 5 dní a kocour na něj stále ještě prská a vrčí. Kocour byl do této doby bezproblémový a nikdy neměl s žádným zvířetem problém. (Máme ještě potkany, agamu a hlídali jsme kočku - vše v normálu a psa také neviděl ani necítil poprvé). Seznamování probíhalo tak, že jsme nejdříve přinesli domu nějaké věci, které voněli jako štěně a kocoura jsme nechali si to všechno očuchat. Asi za 15 min. jsme domu přinesli štěně a už tehdy to začalo. Kocour začal prskat a uchýlil se na své místo, které má celodenně pro sebe k dispozici (štěně tam nesmí) - je to ložnice do které má udělané kočičí dvířka, jeho škrabadlo a ještě má až ke stropu a u stropu dřevěné prolézačky. Na štěně se občas přijde podívat když spí a očuchá si ho, ale hned zase utíká do úkrytu. Přitom si ho štěně nevšímá, že by ho nějak obtěžovalo. Vždy si před ním lehne na záda a ukazuje svou podřízenost.
Kocoura stále normálně mazlíme, když dostávají jídlo, tak kocour dostane jako první, pamlsky dostává, hrajeme si s ním...vše jako při starém.
Dnes se stal incident, že kocour ležel na gauči a štěně leželo na zemi pod ním. Kocour psa seknul a štěně se tak strašně leklo (spalo), že se počůral a začal řvát (kňučet) jak na lesy.
Nerada bych, aby z toho měl jak jeden tak druhý trauma, ale netuším co mám dělat. Mám dát kocourovi ještě čas? Nebo co mám dělat?
Moc děkuji za rady.

27.7.2017 09:58
rapotacka11

XXX.XXX.32.67

Samozřejmě to chce čas
a hlídat, aby ho nesekl - třeba do oka.
Hlídá si území, žárlí, bojí se.
Zvykne si.
Není třeba z toho dělat vědu.
Sledovat, pozorovat, on ho přijme.
Může to trvat dlouho.
Štěně, povyroste, může se chovat neomaleně,
časem se srovnají.

27.7.2017 18:57
karo2702

XXX.XXX.172.116

rapotacka11 napsal(a):
Samozřejmě to chce čas
a hlídat, aby ho nesekl - třeba do oka.
Hlídá si území, žárlí, bojí se.
Zvykne si.
Není třeba z toho dělat vědu.
Sledovat, pozorovat, on ho přijme.
Může to trvat dlouho.
Štěně, povyroste, může se chovat neomaleně,
časem se srovnají.

Tak tak.
Naše kočka s bývalou fenou skvěle vycházely, kámošky. Fena pak umřela a my si koupily štěně. Jenže jak je divoké, tak po kočce houpe a ta se brání, a samozřejmě taky žárlí. Ale už je to půl roku a snesou se vedle sebe. Věřím, že až vyroste z té divokosti, bude to naprosto ok.
Stejně tak kotě (kocour). Rok ho kočka nemohla vystát a teď jsou super kámoši

27.7.2017 20:41
Edánek

XXX.XXX.190.109

Thorey napsal(a):
Dobré dopoledne, jdu si k Vám pro radu, co mám dělat.
Jedná se o štěně BOC (9 týdnů) a ragdoll kocoura (3 roky). Štěně máme doma 5 dní a kocour na něj stále ještě prská a vrčí. Kocour byl do této doby bezproblémový a nikdy neměl s žádným zvířetem problém. (Máme ještě potkany, agamu a hlídali jsme kočku - vše v normálu a psa také neviděl ani necítil poprvé). Seznamování probíhalo tak, že jsme nejdříve přinesli domu nějaké věci, které voněli jako štěně a kocoura jsme nechali si to všechno očuchat. Asi za 15 min. jsme domu přinesli štěně a už tehdy to začalo. Kocour začal prskat a uchýlil se na své místo, které má celodenně pro sebe k dispozici (štěně tam nesmí) - je to ložnice do které má udělané kočičí dvířka, jeho škrabadlo a ještě má až ke stropu a u stropu dřevěné prolézačky. Na štěně se občas přijde podívat když spí a očuchá si ho, ale hned zase utíká do úkrytu. Přitom si ho štěně nevšímá, že by ho nějak obtěžovalo. Vždy si před ním lehne na záda a ukazuje svou podřízenost.
Kocoura stále normálně mazlíme, když dostávají jídlo, tak kocour dostane jako první, pamlsky dostává, hrajeme si s ním...vše jako při starém.
Dnes se stal incident, že kocour ležel na gauči a štěně leželo na zemi pod ním. Kocour psa seknul a štěně se tak strašně leklo (spalo), že se počůral a začal řvát (kňučet) jak na lesy.
Nerada bych, aby z toho měl jak jeden tak druhý trauma, ale netuším co mám dělat. Mám dát kocourovi ještě čas? Nebo co mám dělat?
Moc děkuji za rady.

...přinesla jsem malé štěně ke třem kočkám - přišli k němu, prohlédli si ho a nejstarší ragdoll - je jak jeho chůva, navzájem se myjí, ale když to štěně přežene dokáže ho bez vytasených drápů či kousnutí srovnat, prostřední ragdollka mu od začátku vymezila hranice kam až může - opět bez kousanců a škrábanců - respektuje ji, nejmladší nalezenec - jakobyperšanka ho má jako sourozence, kradou si hračky, číhají na sebe, honí se, štěně se zakousne do kočky, ona do něj, nakonec usínají v objetí...

27.7.2017 21:52
Hans_242

XXX.XXX.41.193

"Vždy si před ním lehne na záda a ukazuje svou podřízenost."
Pozor na rozdíly v komunikaci koček a psů.
Co je u psa podřízeným gestem, je u kočky "bojovou pozicí", ať už obranou, nebo útočnou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.7.2017 06:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

Thorey, určitě dát kocourovi čas
zajistit, jak jen to půjde, nechť k žádným takovým incidentům nedochází (předvídej)
kocourovi zajistit dostatek únikových míst ať už pod něčím, nebo na něčem (jako na té skříni)
a trpělivě mazlit, učíčávat, štěně učit, že kocoura v žádném případě nesmí nahánět.

28.7.2017 08:15
Thorey

XXX.XXX.149.3

Děkuji všem za reakce. Ještě tedy počkám a snad to bude dobré.

28.7.2017 11:11
Edánek

XXX.XXX.253.30

Thorey napsal(a):
Děkuji všem za reakce. Ještě tedy počkám a snad to bude dobré.

...určitě bude... někomu to trvá déle, někomu dříve, někdo bez problémů, ale stojí to jejich přátelství za to...včera jsem pozorovala jak se štěně honilo s kočkou po celém bytě a bylo to lepší než kino... dnes spolu byli svorně v jedné klokance na veterině na očkování a ani nedutali, teď se prohnali a oba odpadli, usnuli zmoženi kousek od sebe...

Přidejte reakci

Přidat smajlík