Problémy s přivoláním

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

K.

15.8.2017 14:55
K.

XXX.XXX.162.219

Máme fenu francouzského buldočka, rok a půl. Přivolání jsem ji učila. Na procházce byla na volno, stačilo říct její jméno a ona se zastavila a otočila. Ale to se vždycky změní. Třeba za panelákem jsem ji měla puštěnou, poslouchala hezky, na přivolání došla. Za dva dny ji pustím a ona mě neposlouchá. Není to tak, že by jen nedošla a nevnímala mě, začne běhat jako blázen, hlava nehlava. Nejde chytnout. A přímo bych řekla, že se vysmívá do obličeje. Přiběhne tak 3 kroky přede mě a jen se hnu začne zase běhat..
Kamarádky říkaly, že má málo zábavy, her a pohybu. Ale minimálně 1× denně s ní chodím na dvě hodiny třeba na pole. Házím ji hračku, nebo děláme triky, povely nebo ji vezmu na ani ne půl hodinky na kolo, a později jdeme na klidnou procházku kolem vody. Kde by mohl být problém?
Nedojde na milé přivolání ani na řev..
Díky za rady

15.8.2017 15:12
jahodapavel

XXX.XXX.168.108

Chyba je ve vás. Přivolání není o tom, že se pes zastaví a otočí na vás. taktéž pouštění psa jednou za 2 dny mi nepřipadá příliš šťastné. Na to, aby se dalo určit kde jste udělala chybu, musíte popsat jak jste přivolání učila.

15.8.2017 15:12
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

K. napsal(a):
Máme fenu francouzského buldočka, rok a půl. Přivolání jsem ji učila. Na procházce byla na volno, stačilo říct její jméno a ona se zastavila a otočila. Ale to se vždycky změní. Třeba za panelákem jsem ji měla puštěnou, poslouchala hezky, na přivolání došla. Za dva dny ji pustím a ona mě neposlouchá. Není to tak, že by jen nedošla a nevnímala mě, začne běhat jako blázen, hlava nehlava. Nejde chytnout. A přímo bych řekla, že se vysmívá do obličeje. Přiběhne tak 3 kroky přede mě a jen se hnu začne zase běhat..
Kamarádky říkaly, že má málo zábavy, her a pohybu. Ale minimálně 1× denně s ní chodím na dvě hodiny třeba na pole. Házím ji hračku, nebo děláme triky, povely nebo ji vezmu na ani ne půl hodinky na kolo, a později jdeme na klidnou procházku kolem vody. Kde by mohl být problém?
Díky za rady

Asi nejste úplně důsledná a fena zkouší, co si může dovolit. V první řadě bych doporučila zajistit fenu tak, aby už se to nestalo (třeba šňůrou), protože čím vícekrát se jí povede takhle utíkat, tak tím hůře to budete odnaučovat. Druhá věc je, že byste psa nikdy neměla honit, pak to může brát jako super hru. Je lepší naopak běžet od něho a třeba se i schovávat. Pomocí té šňůry docilte toho, aby vždy přišla na první zavolání, aby to brala jako samozřejmost, aby jí neprošlo to, že si ještě někam půjde čmuchat a teprve potom přijde.

Snažila bych se zůstat u toho milého přivolání, ať k vám chodí ráda a ne ze strachu. Když vám utekla, jak jste se chovala když se vrátila? Hlavně jí netrestejte, ona si to spojí s tím příchodem k vám.

Přesně tak jak popisujete se chovala jedna fena v rodině. Ale tam to bylo dané tím, že jakmile majitel otevřel vrata tak ona se běžela proběhnout, on ji honil, ona utíkala, nakonec ji odchytnul nebo nalákal a nakonec potrestal. Takže ona když pak někdy zase utekla, a slyšela volání, tak už věděla, že bude následovat trest a utíkala a utíkala...

15.8.2017 15:15
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

jahodapavel napsal(a):
Chyba je ve vás. Přivolání není o tom, že se pes zastaví a otočí na vás. taktéž pouštění psa jednou za 2 dny mi nepřipadá příliš šťastné. Na to, aby se dalo určit kde jste udělala chybu, musíte popsat jak jste přivolání učila.

To jste si špatně vyložil, podle mě to bylo myšleno tak, že na zavolání jména se otočí a na přivolání pak přijde. A s těmi dvěma dny to je nejspíše myšleno tak, že někdy na procházce bez problémů na přivolání reaguje a další den (nebo za 2 dny) si z paničky nic nedělá a utíká.

K.

15.8.2017 15:16
K.

XXX.XXX.162.219

Asi jste mě špatně pochopila. Jde o to, že ji pouštím během těch 2 dní, na každé venčení a až po těch třeba 2 dnech začne utíkat.
A to, že se zastaví a otočí jsem nemyslela jako to přivolání, ale jako příklad, že ji nepouštím jen na těch stejných místech.

K.

15.8.2017 15:29
K.

XXX.XXX.162.219

marcelaamax napsal(a):
Asi nejste úplně důsledná a fena zkouší, co si může dovolit. V první řadě bych doporučila zajistit fenu tak, aby už se to nestalo (třeba šňůrou), protože čím vícekrát se jí povede takhle utíkat, tak tím hůře to budete odnaučovat. Druhá věc je, že byste psa nikdy neměla honit, pak to může brát jako super hru. Je lepší naopak běžet od něho a třeba se i schovávat. Pomocí té šňůry docilte toho, aby vždy přišla na první zavolání, aby to brala jako samozřejmost, aby jí neprošlo to, že si ještě někam půjde čmuchat a teprve potom přijde.

Snažila bych se zůstat u toho milého přivolání, ať k vám chodí ráda a ne ze strachu. Když vám utekla, jak jste se chovala když se vrátila? Hlavně jí netrestejte, ona si to spojí s tím příchodem k vám.

Přesně tak jak popisujete se chovala jedna fena v rodině. Ale tam to bylo dané tím, že jakmile majitel otevřel vrata tak ona se běžela proběhnout, on ji honil, ona utíkala, nakonec ji odchytnul nebo nalákal a nakonec potrestal. Takže ona když pak někdy zase utekla, a slyšela volání, tak už věděla, že bude následovat trest a utíkala a utíkala...

Samozřejmě ji chválím pokud tedy příjde. Alespoň 5× mi musel přijít na pomoc někdo z rodiny. vždy se za ním osobou, která dojde radostně rozběhne.

15.8.2017 17:57
scylla

XXX.XXX.150.32

K. napsal(a):
Díky za rady

Přivolání - zásady:
- povel se neopakuje
- na psa se neřve
- nikdy nedělejte pohyb směrem ke psovi, tím ho v přivolání zastavíte.
- psa nikdy nehoňte,
- když váhá s přivoláním, použijte intonaci hlasu, udělejte pár kroků zpátky, ruce držte u těla, případně dřepněte na bobek.
- povel platí do jeho zrušení, takže nemůže jen tak odběhnout.
- najděte si v této knize návod na práci se stopovačkou a jak na přivolání, je to asi zatím to nejlepší, co jsem četla www.clovekpritelpsa.cz
- psa nikdy na nic nelákáme

Problém je v tom, že přivolání jste učila bohužel špatně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.8.2017 21:21

Ze mě si takhle dělala dobrej den ovčanda, ale to jí ještě nebyl ani rok...za mě zásada číslo jedna...psa nepřivolávat, když nemám jistotu, že přijde, to si pro něj radši bez řečí dojdu a odchytnu, některým psům "pomáhá" zavolat a začít zdrhat směrem od něj...nebo jak psal někdo výše...přidřepnout a přivolávat nadšeně...přivolání trénovat, buď na šňůře nebo vzít člena rodiny a psa si třeba mezi sebou "posílat"...je u jednoho druhý zavolá...na každého psa platí něco jiného...na jednoho míček, na druhého nějaká mňamka, kterou normálně nedostává a je z ní celej hin (i kdyby to pro tyto účely měla být šunka nebo ohřátý párek), na dalšího, že se mu schováte a on si vás potom hlídá...musí se vyzkoušet, co platí na tu vaší...hlavně nevzdávat, pracovat...
V žádném případě neřvat...stejně už máte vyzkoušeno, že to je na nic...

Elikk

16.8.2017 10:35
Elikk

XXX.XXX.26.165

"za mě zásada číslo jedna...psa nepřivolávat, když nemám jistotu, že přijde"

jak se na vycházce skladuje "ohraty parek" - aby se tim dalo odmenovat? :-D.

16.8.2017 11:31
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Zadavatelko: a pouštíte ji i hrát si se psy, třeba nějakým známým hodným psem, kterého má ráda? Souhlasím s kamarádkama, že je nevyblbnutá. Píšete, že s ní cvičíte a zkoušíte triky...ale to je pořád jen učení, že něco musí. Nevím, jak buldočka baví aportování míčku, můj pes by se vám na něj z vysoka Očividně si chce hrát akčnější hry, na honěnou, buďto se psy, nebo klidně i s váma. Dopřejte jí to a pak pokračujte v běžném režimu, všem, co popisujete

16.8.2017 11:42
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

lesnížínka napsal(a):
Zadavatelko: a pouštíte ji i hrát si se psy, třeba nějakým známým hodným psem, kterého má ráda? Souhlasím s kamarádkama, že je nevyblbnutá. Píšete, že s ní cvičíte a zkoušíte triky...ale to je pořád jen učení, že něco musí. Nevím, jak buldočka baví aportování míčku, můj pes by se vám na něj z vysoka Očividně si chce hrát akčnější hry, na honěnou, buďto se psy, nebo klidně i s váma. Dopřejte jí to a pak pokračujte v běžném režimu, všem, co popisujete

Asi je i tohle možné, ale mě to spíš přijde jako typické chování psa, který zjistil, že nemusí plnit povely na poprvé, že je to sranda když paničce utíká a prostě tak nějak zkouší co si může dovolit.

Když jsem jako dítě měla retrívra tak tohle nějak po roce věku začal dělat také. Prostě jsem nebyla důsledná a on to zkoušel, super zábava pro něho. Stačilo, aby s námi šel na procházku táta a pes vždy přišel na první zavolání a fungoval. Pak jsme tedy začali chodit se šňůrou, utíkala jsem směrem od psa, schovávala se a vychytali jsme to. Přišel na to, že už ani semnou mu neprojde dělat si srandu. Ale jinak měl pes spousta lítání a hraní s ostatními psy - to on miloval, takže několikrát do týdne jsme šli na procházku s dalšími psy, kde si hráli. Takže to nebylo tím, že by byl nevyblbnutý.

A jinak co se týče psa, kterého mám teď - tam jsme přivolání fakt hodně pilovali od štěňátka, za všech okolností, všude - takže super. Ale taky se mi občas stane, že chytne rapla a začne lítat po louce jako blázen, v kruzích, těsně kolem mě div mě nesrazí . V tu chvíli ho nepřivolávám a nechávám vylítat, ještě ho "pobízím" k tomu běhání. No neříkejte, že to neznáte? . Ale pokud by bylo potřeba v tu chvíli přivolat, tak když bych nahodila vážný výraz a důrazně zavolala tak pes přijde

16.8.2017 13:55
tielpe

XXX.XXX.134.148

Zvažte pořízení stopovačky, aby vám nemohla zdrhnout a udělat si z vás dobrej den :)
Z vlastní zkušenosti se skoro roční čubinou - jedno zavolání a neopakovat, neřvěte, přiveďte ji za sebou tím že budete couvat, ruce u těla. Někdy dělá problém i to, že jméno psa používáte i jindy než na přivolání.
Za stopovačku netahejte a přivolávejte jen když si budete jistá, že za vámi přijde a mohutně odměňujte. Je asi třeba udělat prostě pár kroků zpátky co se učení přivolávání týče.

16.8.2017 14:21

Elikk napsal(a):
"za mě zásada číslo jedna...psa nepřivolávat, když nemám jistotu, že přijde"

jak se na vycházce skladuje "ohraty parek" - aby se tim dalo odmenovat? :-D.

Nejde o to, aby byl teplý...nevím jak to popsat ohřátý nebo ogrilovaný párek asi líp voní, i když vystydne, je lákavější...alespoň v případě mého setra...to byl prostě jen příklad, jen abych vyzdvihla vyjímečnost odměny...

16.8.2017 14:36

tielpe napsal(a):
Zvažte pořízení stopovačky, aby vám nemohla zdrhnout a udělat si z vás dobrej den :)
Z vlastní zkušenosti se skoro roční čubinou - jedno zavolání a neopakovat, neřvěte, přiveďte ji za sebou tím že budete couvat, ruce u těla. Někdy dělá problém i to, že jméno psa používáte i jindy než na přivolání.
Za stopovačku netahejte a přivolávejte jen když si budete jistá, že za vámi přijde a mohutně odměňujte. Je asi třeba udělat prostě pár kroků zpátky co se učení přivolávání týče.

Já teda se stopovačkou nemám moc dobrou zkušenost...ne teda, co se týče tréningu, ale učila jsem na ní dva psy a bohužel přesně věděli, kdy mají stopovačku připnutou (já jí nemám v ruce ani za ní netahám) a tudíž musí poslechnout, protože mám nad nimi kontrolu a kdy jí nemají...
No asi na toto nemám talent...v každém případě jako nástroj, jak mít pod kontrolou ještě nespolehlivého psa, aby mohl být "na volno" určitě super...

Mě se u puberťáků osvědčilo pořádný hvízdnutí a nekompromisním tónem povel "ke mně nebo pocem" to je celkem fuk...to je signál, že končí veškerá sranda a že už se musí jt k paničce...používám opravdu v nutném případě...a hlavně přivolání učím už malá štěňata, protože ty se ještě drží máminy sukně a je to tedy nejjednodušší...ale pubertální věk beru s rezervou...a snažim se dělat, že o nic nejde...pouštím psa pouze v místě, kde se po zavolání můžu otočit a v klidu bez zájmu o psa odcházet, aby měl pes čas si srovnat v hlavě, co se děje a rozmyslet si, co bude dělat...a střídavě nacvičujeme s dalším (poslušným-vycvičeným psem) nebo s více psy...

K.

16.8.2017 14:46
K.

XXX.XXX.162.219

lesnížínka napsal(a):

Pouštím, ale moc psích kámošů nemáme. Na srazecj buldočků je na volno a tam s nima blbne.
Tak zkusím si s ní pohrát, děkuji za radu :).

K.

16.8.2017 14:52
K.

XXX.XXX.162.219

marcelaamax napsal(a):
Asi je i tohle možné, ale mě to spíš přijde jako typické chování psa, který zjistil, že nemusí plnit povely na poprvé, že je to sranda když paničce utíká a prostě tak nějak zkouší co si může dovolit.

Když jsem jako dítě měla retrívra tak tohle nějak po roce věku začal dělat také. Prostě jsem nebyla důsledná a on to zkoušel, super zábava pro něho. Stačilo, aby s námi šel na procházku táta a pes vždy přišel na první zavolání a fungoval. Pak jsme tedy začali chodit se šňůrou, utíkala jsem směrem od psa, schovávala se a vychytali jsme to. Přišel na to, že už ani semnou mu neprojde dělat si srandu. Ale jinak měl pes spousta lítání a hraní s ostatními psy - to on miloval, takže několikrát do týdne jsme šli na procházku s dalšími psy, kde si hráli. Takže to nebylo tím, že by byl nevyblbnutý.

A jinak co se týče psa, kterého mám teď - tam jsme přivolání fakt hodně pilovali od štěňátka, za všech okolností, všude - takže super. Ale taky se mi občas stane, že chytne rapla a začne lítat po louce jako blázen, v kruzích, těsně kolem mě div mě nesrazí . V tu chvíli ho nepřivolávám a nechávám vylítat, ještě ho "pobízím" k tomu běhání. No neříkejte, že to neznáte? . Ale pokud by bylo potřeba v tu chvíli přivolat, tak když bych nahodila vážný výraz a důrazně zavolala tak pes přijde

Já bych ji taky nechala, ale ona je schopná to dělat i půl hodiny. Takže bych to chtěla omezit :)
Moc psích kámošů nemáme, ale zkusím se s ní něják vyblbnout sama, popřípadě bychom se snažily najít nějákého kámoše :).

16.8.2017 17:14
whasabi

XXX.XXX.124.110

Za mě zásada číslo dvě při přivolání: Volat hlavně i v průběhu procházky, blbnutí na louce apod., tedy přivolat, pochválit a zase pustit. Já jsem tohle chování "a nenechám se chytit a nenechám" viděla hlavně u psů, kteří byli přivolávaní hlavně na konci vycházky, tedy brzy pochopili, že přivoláním končí sranda. Krásně si to naučili bývalí sousedé, kteří došli se psem na vodítku na louku, tam pustili, pes běhal, blbnul, byl šťastný. Pak ho přivolali, uvázali a šli domů. A pak ho už nepřivolali...

Přidejte reakci

Přidat smajlík