Nadržený pes - připustit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kobinka185

25.8.2017 12:44
Kobinka185

XXX.XXX.92.180

Dobrý den, mám čistokrevného huskyho, má rok a půl a chová se šíleně. Už asi tři měsíce je nehorázně nadržený, kňučí jako blázen, neustále má vyplazený jazyk, dožaduje se pozornosti. Když se díváme na televizi sedne mi k hlavě, vyplazne jazyk a dycha mi primo do obličeje, je nehorazně otravný. Koupila jsem mu plyšáka, takže teď čapne plyšáka a suk* jej třeba půl dne. Všude po bytě jen nacházím kapky z jeho...
Navíc máme nového člena rodiny,4 týdenní miminko a na něj od začátku pes žárlí. Nemám strach, že by mu něco udělal, ale spíš je hrozně neohrabaný, divoký a tak máme strach, aby mu nevědomky neublížil. Takže malého k psovi nepouštíme. Na to je pes docela smutný, malého se stranní, podle mě se cítí být odstrčený, přitom se mu snažím věnovat co nejvíc a ukazovat mu lásku.

Otázka zní: myslíte, že by pomohlo psa nechat připustit, nebo by to bylo ještě horší?

Děkuji, za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.8.2017 12:53

Pomohlo by psovi poskytnout potřebnou aktivitu a vyžití dle věku a plemene (= hodně). Pak pomůže psa vychovat.

25.8.2017 13:03
hlozi

XXX.XXX.211.85

Pořídili jste si huskyho...
Jak se mu věnujete? Jaké má vyžití?
Husky není pes na gauč, ale pes, co potřebuje pohyb..Připustit ho vážně nepomůže, spíš se to ještě zhorší, když už "bude vědět"...

Kobinka185

25.8.2017 13:03
Kobinka185

XXX.XXX.92.180

Nemyslím si, že by měl málo pohybu a aktivity. Každý den je venku minimálně 5h, kdy běhá po lese, nebo je na nějaké tůře. V tomhle problém nikdy nebyl. Občas se stane, že je pouze u baráku a pobíhá po zahradě, ale to málokdy, snažíme se mu opravdu věnovat co nejvíce.
I když by jsme neměli v místě kde bydlíme psa vůbec v lese pouštět, ale běhá po lese, někdy se zaběhne i na tři hodiny a honí zajíce, nebo jinou zvěř, takže v tomhle to asi nebude.

Kobinka185

25.8.2017 13:06
Kobinka185

XXX.XXX.92.180

Navíc je léto a v tomhle období toho moc nevydrží, ani jej přes den moc tahat ven nechci, ale i tak je venku při zápřahu víc, než dost.V zimě běhá s přítelem na lyžarském vleku, ale to teď bohužel nejde. Nechci, aby dostal infarkt

25.8.2017 13:09

Jo tak on se zaběhává a loví zvěř...
...

Tak proč ho nenecháte zaběhnout na celej den, že by přišel domů jen na noc? Měli byste po problému...

25.8.2017 13:13
hlozi

XXX.XXX.211.85

Tak to myslím, že se váš problém brzy vyřeší - však on se najde nějaký myslivec, který vám ho odstřelí...
Tim se vyřeší vše...

Kobinka185

25.8.2017 13:15
Kobinka185

XXX.XXX.92.180

Nerada bych, aby mi jej nějaký myslivec střelil. Neboť tady je to úplně normální, nestává se to často, že se zaběhne, ale když, tak mám po sms obeslané myslivce, které znám a oni znají nás. Člověk ale nikdy neví, kde kdo sedí na posedu.

25.8.2017 13:31
Moyda

XXX.XXX.74.8

Jestli ho neplánujete uchovnit co kastrace?

25.8.2017 13:31

A jak vlastně víte, že už mu po světě neběhají potomci, když ho míváte iks hodin mimo dohled? :)
Myslím, že tady nepomůže nic lepšího, než psa vychovat a dát mu dostatek aktivit, aby se vám doma nenudil tak, jak jste popsala.
Anebo mu najít někoho, kdo takovýho psa fakt chce a bude se o něj umět narozdíl od vás řádně postarat.

25.8.2017 13:33

Kobinka185 napsal(a):
Nerada bych, aby mi jej nějaký myslivec střelil. Neboť tady je to úplně normální, nestává se to často, že se zaběhne, ale když, tak mám po sms obeslané myslivce, které znám a oni znají nás. Člověk ale nikdy neví, kde kdo sedí na posedu.

Nevím jestli si děláte jen srandu ale pokud to myslíte vážně tak jste pěkná, no to zvíře z rohama :-D. Máte huskyho, jen si ho tak pouštíte lovit po lese. Místo výchovy a zaměstnání mu koupíte plyšáka, k čemu jako ? Jinak ty kapky co nacházítep o bytě, tak to má pravděpodobně zánět předkožky, není to to co si myslíte, ze psů to takhle nekape. Než si pořídím živého tvora něco si o něm zjistím. Vezměte toho nebohého psa, a odvedte ho do útulku, snad si ho tam vezme někdo kdo bude vědět co s ním, a vy se věnujte miminu, jestli to vůbec z vaší inteligencí zvládnete.

25.8.2017 14:33
Clary

XXX.XXX.1.20

Nebudu vám říkat "dejte psa pryč, protože si ho neumíte srovnat". Nicméně si myslím, že pokud chci mít psa, měla bych si o něm něco zjistit. Když pominu to, abych si našla něco o plemeni, takže kolik potřebuje aktivity, jak se mu věnovat atd. A samozřejmě si pak zjistit, co dělat, když si k tomu chcete pořídit dítě - pokud i vy máte pocit, že se pes cítí odstrčeně, tak jste si vlastně koupila lístek do průšvihu. Musíte psovi ukazovat, že pro vás je pořád důležitý a nevyměníte ho za jiný mládě (tak pes vnímá to dítě). A v neposlední řadě, když si pořizuju psa, tak si zjistím, jak reaguje, když dospívá. Dotaz, jestli ho připustit, je úplně zcestný. Pes nevnímá sexuální aktivity jako člověk, takže si to nijak neužije ani ho to neuklidní, ani nic podobného. On sám úplně přesně neví, co se s ním děje, ale nutně prostě potřebuje obskočit cokoliv. Takže souhlasím s tím, že je potřeba na začátek zvolit dost aktivity. Nezlobte se, ale pokud máte malé dítě, partner určitě pracuje, pochybuju, že na něj máte denně tolik času, kolik potřebuje. Zároveň to chce taky pevnou výchovu, umět ho odvolat, i když se bude chtít pokusit obskočit kde co. A taky možná okolo vás hárají nějaké feny, ale i v tom je prostě důležité toho psa unavit, zabavit.

Kobinka185

25.8.2017 15:01
Kobinka185

XXX.XXX.92.180

Habe: Tady si zase někdo léčí své mindráky na diskuzích. Vás příspěvek je pro mě totálně k ničemu, nic mi nedal, jen urazil. Vlastně, dal. O zánětu předkožky jsem teda neslyšela, veterinář se na něj díval a kdo jiný, by mi měl poradit, než on, že jo? Tak mi teď nezapomeňte připomenout a vyčíst, že mám veterináře úplného idiota, když je to vlastně jeden z nejlepších v tomto kraji. A určitě mi neříkejte nic o mé inteligenci, protože tohle s inteligencí nemá absolutně nic společného. Pokud má pes opravdu zánět předkožky, tak je to přiznám, pouze má neznalost. A vlastně, nejsem veterinář, abych takové věci zkoumala :)

Ono je velice jednoduché říct, napsat jak si člověk neumí vychovat psa, jak dělá hodně věcí špatně atd. O plemenu mám nastudovaných hodně věcí (narozdíl asi od Vás). Proto taky vím, že je to pes, kterého nelze venčit bez vodítka a tak každé, odvolání" je úplně zbytečné, prostě vidí kořist a Vy si můžete řvát jak chcete. Jediné, co by mohlo zabrat je elektronický obojek, což bych nerada, aby můj pes nosil. S tímhle, prokletím" jsem si psa i tak pořídila a věnuji mu hodně času.

Je jasné, že každý den určitě není pes tak vyběhaný a vydováděný, ono to podle mě ani nejde, pokud člověk není bez práce a nic jiného na starosti, než psa.

K tomu, že se zaběhne, ano zaběhne, on totiž rád hrabe díry pod plotem (další moje zanedbání vychovy?) Vždy když hrabal díru, přímo při té činnosti byl okřiknutý s tím, že NESMÍ! Díry jsem poté zahrabala, dokonce jsem je už polívali benzínem, stříkali repelentem, aby to zkrátka nedělal. Bohužel občas hrabe stále. (mám jej jako zmlátit?) to asi ne, že!

Když jsem s ním venku, poslouchá na slovo : sedni, lehni, pac, druhou pac, bang bang, příjde k noze, sedne si k noze, jde vedle nohy. Bohužel v lese tohle poslouchá pouze na 40%. Protože 100x příjde k noze a po 101. už cítí někde stopu a to je bohužel marné volání.

Se psem máme hodně aktivit, v zimě vlek, běhání do kopce, běžky, výšlapy, dokonce vyhledáváme hory, kam může i pes. Mimo zimu, běhá vedle kola, běhá po lese, taky jej beru na brusle, kde na slovo poslouchá a mnoho dalších koníčků. Jsme velice akční a tak mi prosím o výběru plemene nic neříkejte, protože moc dobře víme, proč takového psa máme

Ovšem vedle asi hárá fena a já jsem, to zvíře s rohama" Jak jednoduché.

Kobinka185

25.8.2017 15:06
Kobinka185

XXX.XXX.92.180

Nehledě na to, že je s námi naprosto všude. A taky má parťáka 2 roky starého huskyho hned vedle :) Se kterým taky trávíme hodně času a ti se spolu unavit dokážou uplne maximalně.

25.8.2017 15:18
Clary

XXX.XXX.1.20

Líbí se mi, jak se člověk svěří s problémem a když ho lidi začnou kritizovat a argumentovat proti, tak se člověk začne vztekat a bránit a urážet. Krásná lidská vlastnost :).
Nic to ale neměni na to, že o psech nevíte základní věci, protože zeptat se na takovou kravinu je fakt nemožný. A dle vaší reakce, ano, jste zvíře s rohama. Jak jednoduché.

25.8.2017 15:24

Kobinka185:
Tak naštěstí tu zatím nikdo neradil psa zmlátit, dávat mu elektriku ani žádný podobný nesmysly, který navrhujete.
Že se pes může opakovaně podhrabat pod plotem a zdrhat není jeho chyba.
Každopádně odpověď na vaši první otázku tu padla a je to jasný, nechat psa nakrýt fenu vám s těmahle problémama nijak nepomůže.

25.8.2017 15:41
linduš

XXX.XXX.79.4

Co si slibujete od připuštění? že pes zjistí, na co to vlastně má? a bude hůř...ještě je potřeba ho v nevhodném chování podpořit a pořídit mu šidítko? proč mu to (mimo jiné) jednoduše nezatrhnete?
v lese ho prostě nepouštějte, když víte, že jde po zvěři a neovládáte ho. nejen že loví (a to už není sranda), může někam vlítnout a někoho zranit! je to velký pes.
plot se dá podezdít, nebo jinak zapezpečit...

25.8.2017 16:04
impact

XXX.XXX.54.88

Kobinka185 napsal(a):
Habe: Tady si zase někdo léčí své mindráky na diskuzích. Vás příspěvek je pro mě totálně k ničemu, nic mi nedal, jen urazil. Vlastně, dal. O zánětu předkožky jsem teda neslyšela, veterinář se na něj díval a kdo jiný, by mi měl poradit, než on, že jo? Tak mi teď nezapomeňte připomenout a vyčíst, že mám veterináře úplného idiota, když je to vlastně jeden z nejlepších v tomto kraji. A určitě mi neříkejte nic o mé inteligenci, protože tohle s inteligencí nemá absolutně nic společného. Pokud má pes opravdu zánět předkožky, tak je to přiznám, pouze má neznalost. A vlastně, nejsem veterinář, abych takové věci zkoumala :)

Ono je velice jednoduché říct, napsat jak si člověk neumí vychovat psa, jak dělá hodně věcí špatně atd. O plemenu mám nastudovaných hodně věcí (narozdíl asi od Vás). Proto taky vím, že je to pes, kterého nelze venčit bez vodítka a tak každé, odvolání" je úplně zbytečné, prostě vidí kořist a Vy si můžete řvát jak chcete. Jediné, co by mohlo zabrat je elektronický obojek, což bych nerada, aby můj pes nosil. S tímhle, prokletím" jsem si psa i tak pořídila a věnuji mu hodně času.

Je jasné, že každý den určitě není pes tak vyběhaný a vydováděný, ono to podle mě ani nejde, pokud člověk není bez práce a nic jiného na starosti, než psa.

K tomu, že se zaběhne, ano zaběhne, on totiž rád hrabe díry pod plotem (další moje zanedbání vychovy?) Vždy když hrabal díru, přímo při té činnosti byl okřiknutý s tím, že NESMÍ! Díry jsem poté zahrabala, dokonce jsem je už polívali benzínem, stříkali repelentem, aby to zkrátka nedělal. Bohužel občas hrabe stále. (mám jej jako zmlátit?) to asi ne, že!

Když jsem s ním venku, poslouchá na slovo : sedni, lehni, pac, druhou pac, bang bang, příjde k noze, sedne si k noze, jde vedle nohy. Bohužel v lese tohle poslouchá pouze na 40%. Protože 100x příjde k noze a po 101. už cítí někde stopu a to je bohužel marné volání.

Se psem máme hodně aktivit, v zimě vlek, běhání do kopce, běžky, výšlapy, dokonce vyhledáváme hory, kam může i pes. Mimo zimu, běhá vedle kola, běhá po lese, taky jej beru na brusle, kde na slovo poslouchá a mnoho dalších koníčků. Jsme velice akční a tak mi prosím o výběru plemene nic neříkejte, protože moc dobře víme, proč takového psa máme

Ovšem vedle asi hárá fena a já jsem, to zvíře s rohama" Jak jednoduché.

Vetsi hromadu vymluv jsem dlouho necetla...

25.8.2017 17:05
scylla

XXX.XXX.150.32

Kobinka185 napsal(a):
Nemyslím si, že by měl málo pohybu a aktivity. Každý den je venku minimálně 5h, kdy běhá po lese, nebo je na nějaké tůře. V tomhle problém nikdy nebyl. Občas se stane, že je pouze u baráku a pobíhá po zahradě, ale to málokdy, snažíme se mu opravdu věnovat co nejvíce.
I když by jsme neměli v místě kde bydlíme psa vůbec v lese pouštět, ale běhá po lese, někdy se zaběhne i na tři hodiny a honí zajíce, nebo jinou zvěř, takže v tomhle to asi nebude.

Ono nezáleží na tom, co si myslíte vy, ale na tom, co si myslí pes a ten má ještě elánu dost a dost.

25.8.2017 17:17
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Začnu od otázky: ne, když ho necháte krýt, bude se to jen zhoršovat - vlastní zkušenost. Dokud si psi nevrzli, poznali, že někde něco hárá, ale tak nějak teoreticky. Trochu byli nesví, trochu si zavyli, ale dalo se to. Od té doby, co k nám začala chodit háravka a obskákali ji oba, jsou z každého hárání mimo. Ale vlastně...teď jsem si uvědomila: podle toho, co píšete, tak váš už určitě někde něco obskočil, nebyl jen v lese, podle chování tak na 99%. Jinak, sama mám samojeda, tak vím o čem mluvíte, bylo by to stejné, kdybych ho pustila na volno. V lese by mi ho odpravil první myslivec, tady určitě. Takže ne, pustit si ho nedovolím. Navíc by mi samotné vadilo, kdyby pořád štval zvěř. Někde vypíchne srnu či zajdu i tady na louce kousek od baráku, kde smí na volno, ale tam už je naučený, že smí běžet jen po potok, dál ne a zatím(9let) to dodržuje. Jednou mi zdrhnul na cca 15minut přes koňské pastviny a strachy jsem myslela, že umřu. Od té doby chodí jen na flexi. Naučil se dobře, že z pozemku se neutíká a to ani, pokud je otevřená brána. Pokud by měl tolik vyžití, jak sama popisujete a ani já tomu nevěřím, tak by nezdrhal.

25.8.2017 17:27
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Ne nesklidí se, když ho necháte připustit. Pomohla by kastrace, ale nepomůže na nevychovanost. Vypadá nevyblbňute, neříkejte mi, že máte s miminem čas, které není ani po šestinedělí, běhat pět hodin po lese se psem. Jinak husky byl šlechtěn k zápřahu, má u vás zápřah? Jak můžete psa nechat běhat 3 hodiny po lese a brát to jako samozřejmost. Nejste na světě sama, ty zvířata ohrožuje váš pes, a nejen je, může způsobit fatální dopravní nehodu, může si sám ublížit, někdo vám ho zastřelí, sežere lidem slepice, napadne dítě apod.. to je tak těžké mít ho na vodítku, v zápřahu? Nebo mít takový plot, aby ho nepřekonal? Beton, kari síť, zeď,3 metry, atd.. nebo jednoduše kotec, ale s vyžitím! Zrovna si nedávno známá z práce pořídila štěně huskyho, je z něj poprděná, jsem zvědavá jak to dopadne, nedávno se u nás zbavovali ročního huskyho jiní lidé, protože on žel potřebuje pohyb. Jinak bych neodstrkovala psa kvůli dítěti, jinak to bude horší a horší.

25.8.2017 19:46
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Pokud je pes pořád tak nadrženej a utíká kvůli tomu, pomůže kastrace. Pokud to utíkání není z nadrženosti, tak kastrace nepomůže. Každopádně pomůže pořádně zabezpečit pozemek, aby zdrhat nemohl. Jinak tomu psovi něco u vás chybí, pokud má potřebu tak utíkat. Pokud píšete pravdu o jeho vyžití, tak nedostatkem pohybu to nebude. Jaký máte se psem vztah? Stojí o vaši blízkost, hlídá si vás aspoň očima, nebo si někde leží a jste mu šumák. To by mohlo být ono. Ještě, čim víc bude mít pes pohybu, tím víc bude natrénovanej a tim víc bude pohybu vyžadovat. Takže je fajn zápřah do 15 stupňů, v létě třeba plavání a taky nějaký učení triků, nebo hlavolamy, aby zaměstnal hlavu a nevymejšlel kraviny...

25.8.2017 20:46

Pohybu má prý dost - běhá po lese, někdy se zaběhne i na tři hodiny

nezlobte se ale tohle snad nemyslíte vážně? že pes zdrhá počítáte jako že má vyžití a pohyb? No fakt to zvíře s rohama, no.
Krom toho si tím sama odpovídáte na svoji původní otázku. Buďte si jistá, že si krom zajíců najde čas i na nějakou tu háravku.

O plemenu mám nastudovaných hodně věcí
takže byste měla vědět, že husky není pes na klidné procházky v lese na volno. Pokud s ním opravdu jste 5+ hodin venku, tak z toho aspoň několik hodin vyčleňte na práci v zápřahu - třeba u toho kola, nemusí běžet vedle, může vás táhnout. A na obyčejné procházky mu třeba dejte batoh s přiměřenou zátěží a na něj připněte flexi.

Jediné, co by mohlo zabrat je elektronický obojek
existuje ještě jedna úžasná věc, vodítko. Určitě zkuste.

mám jej jako zmlátit?
ne, ale můžete (a měla byste) psa zabezpečit aby neutíkal, třeba úvazem, lepším plotem, atd.

25.8.2017 22:00

Mám psa, který se chová jako zombie dvakrát ročně cca 2 až 3 měsíce, tzn. je téměř půl roku mimo. Nějaká výchova v jeho případě nepřipadá v úvahu, nechce žádné aktivity, nehraje si, všechno je mu fuk. Kdyby nebyl uchovněný, tak už letí na kastraci. Abych řekla pravdu, tak po krytí nijak extra netoužím, protože všichni většinou říkají, že je to pak ještě horší. Hlídám ho jako oko v hlavě, kdyby vzal dráhu, tak stopro někde vyrobí štěňata. To by mě šlehlo, navíc kříženci basenji bývají vzhledem k naturelu neumístitelní. Husky taky žádná sláva.

25.8.2017 22:03

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím jestli si děláte jen srandu ale pokud to myslíte vážně tak jste pěkná, no to zvíře z rohama :-D. Máte huskyho, jen si ho tak pouštíte lovit po lese. Místo výchovy a zaměstnání mu koupíte plyšáka, k čemu jako ? Jinak ty kapky co nacházítep o bytě, tak to má pravděpodobně zánět předkožky, není to to co si myslíte, ze psů to takhle nekape. Než si pořídím živého tvora něco si o něm zjistím. Vezměte toho nebohého psa, a odvedte ho do útulku, snad si ho tam vezme někdo kdo bude vědět co s ním, a vy se věnujte miminu, jestli to vůbec z vaší inteligencí zvládnete.

sh

26.8.2017 00:15
sh

XXX.XXX.244.143

Na to se snad neda nic slusneho napsat... Pani zadavatelko je Vam jasne, ze kvuli vlastni neschopnosti zabezpecit si psa ho nechavate zabijet zvirata, ktera maji sve misto v nasi krajine. U vas je bezne si jen tak z rozmaru neco zabit?

26.8.2017 08:12

sh napsal(a):
Na to se snad neda nic slusneho napsat... Pani zadavatelko je Vam jasne, ze kvuli vlastni neschopnosti zabezpecit si psa ho nechavate zabijet zvirata, ktera maji sve misto v nasi krajine. U vas je bezne si jen tak z rozmaru neco zabit?

"Ten pejsek se jen proběhne po lese, on nic nezabije, vždyť je to jen husky - a ti přece běhat musí a přivolání je naučit nelze, tak přece nebudou celý život na vodítku !".

26.8.2017 08:41
koňadra

XXX.XXX.128.31

Zadavatelko: zamyslete se nad tím, kolik kladných ohlasů mají vaše odpovědi a kolik ostatních. Zdá se, že s vámi málokdo souhlasí.
Pořídit si huskyho a nechat ho lítat hodiny po lese - byla bych první, kdo toho psa zastřelí. A vy se určitě nic nedozvíte, rána z brokovnice je neprokazatelná. Do rána jeho mrtvolu rozeberou divočáci a vy se ani nedozvíte, kde a jak skončil. A neutěšujte se, že jste myslivce obvolala. Když je hloupý majitel, doplatí na to ten pes - i když za nic nemůže. Ale zvířata v lese taky ne.

Sexuální pud vašeho psa souvisí hlavně s tím, že není vychovaný. A kupovat psovi "Anču", no tak to si snad děláte srandu?!

Najděte psovi hodného pána, který se mu bude věnovat, nevěřím, že při malém dítěti mu dáte tolik vyžití, kolik potřebuje.

26.8.2017 08:48

Jímá mě hrůza..nechat 3 hodiny psa běhat po lese? To je zadavatelka v klidu?

26.8.2017 09:40
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Kobinka185 napsal(a):
Dobrý den, mám čistokrevného huskyho, má rok a půl a chová se šíleně. Už asi tři měsíce je nehorázně nadržený, kňučí jako blázen, neustále má vyplazený jazyk, dožaduje se pozornosti. Když se díváme na televizi sedne mi k hlavě, vyplazne jazyk a dycha mi primo do obličeje, je nehorazně otravný. Koupila jsem mu plyšáka, takže teď čapne plyšáka a suk* jej třeba půl dne. Všude po bytě jen nacházím kapky z jeho...
Navíc máme nového člena rodiny,4 týdenní miminko a na něj od začátku pes žárlí. Nemám strach, že by mu něco udělal, ale spíš je hrozně neohrabaný, divoký a tak máme strach, aby mu nevědomky neublížil. Takže malého k psovi nepouštíme. Na to je pes docela smutný, malého se stranní, podle mě se cítí být odstrčený, přitom se mu snažím věnovat co nejvíc a ukazovat mu lásku.

Otázka zní: myslíte, že by pomohlo psa nechat připustit, nebo by to bylo ještě horší?

Děkuji, za odpověď.

O plemenu mám nastudovaných hodně věcí (narozdíl asi od Vás). Proto taky vím, že je to pes, kterého nelze venčit bez vodítka a tak každé, odvolání" je úplně zbytečné, prostě vidí kořist a Vy si můžete řvát jak chcete. Jediné, co by mohlo zabrat je elektronický obojek, což bych nerada, aby můj pes nosil. S tímhle, prokletím" jsem si psa i tak pořídila a věnuji mu hodně času.

I když by jsme neměli v místě kde bydlíme psa vůbec v lese pouštět, ale běhá po lese, někdy se zaběhne i na tři hodiny a honí zajíce, nebo jinou zvěř, takže...

Nerada bych, aby mi jej nějaký myslivec střelil. Neboť tady je to úplně normální...
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
TO PÍŠE BLÁZEN
a má huskyho a dítě .

26.8.2017 11:49
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

rapotacka11 napsal(a):
O plemenu mám nastudovaných hodně věcí (narozdíl asi od Vás). Proto taky vím, že je to pes, kterého nelze venčit bez vodítka a tak každé, odvolání" je úplně zbytečné, prostě vidí kořist a Vy si můžete řvát jak chcete. Jediné, co by mohlo zabrat je elektronický obojek, což bych nerada, aby můj pes nosil. S tímhle, prokletím" jsem si psa i tak pořídila a věnuji mu hodně času.

I když by jsme neměli v místě kde bydlíme psa vůbec v lese pouštět, ale běhá po lese, někdy se zaběhne i na tři hodiny a honí zajíce, nebo jinou zvěř, takže...

Nerada bych, aby mi jej nějaký myslivec střelil. Neboť tady je to úplně normální...
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
TO PÍŠE BLÁZEN
a má huskyho a dítě .

Tak já to trochu chápu, neb mám taky seveřana a...i u nás jsou lidé, kterým je dovoleno, aby jejich psi lítali volně po lese...stačí být myslivec či jeho dobrý známý. Známá má také psy, kteří takto lítají, jenže oni opravdu chodí lovit. Když už je hospodář hodně naprdlý, protože je vidí přímo strhnout srnu, tak jí zavolá, ať si je hlídá, nebo je příště zastřelí. Pochopitelně nezastřelí, protože její partner je také myslivec. Být to můj pes, tak už není. Takže když zadavatelka píše, že je to tam běžné, že něčí psi takto lítají, vůbec mne to nepřekvapí. Jen mi vadí její lhostejnost k tomu, co pes dělá.

26.8.2017 12:45
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Já jsem taky pochopila.
- co nejvíc a ukazovat mu lásku...
Na psa to evidentně platí.
Úplně ho to vychovalo.

Trvám na tom, že není normální.

26.8.2017 13:20

Jak jsem poznala haskouny já, tak to jsou velmi kontaktní psi...nevím, jak je to, když jsou ve smečce, ale pokud je v rodině jen jeden, tak je nejraději se svou "lidskou" smečkou...komunikuje, pozoruje, mazlí se...to, že psa k miminku nepouštíte asi chápu, bojíte se, ale není to řešení...kdy teda psa k dítěti pustíte?...kdy už bude dítě dost veliké, aby ustálo neohrabaného psa?...v šesti...v deseti...letech? to už možná pes nebude naživu a do té doby?, jak skloubíte čas, který musíte věnovat psovi s takovou potřebou pohybu a sounáležitosti s páníkem a rodinou a dítěti, kterému se musíte věnovat...myslím, že pokud nezačnete psa okamžitě učit, že miminko je NAŠE a že k němu se musí přistupovat OPATRNĚ, protože to je malé, hodné miminko...pes prostě musí začít s dítětem fungovat...co až dítě začne chodit, na vratkých nožičkách, to ho porazí už jen když pes projde moc blízko...to bude pak pes neustále zavřenej někde sám, bez vás...?
Pokud má tedy pes, podle vašich slov, dost pohybové aktivity, tak mu to "sexuální" chování doma zakažte...možná se dá přihmouřit oko, když v sousedství hárá fena, ale nonstop to nejde...dejte mu najevo, že toto chování není žádoucí, zaměstnejte psovi hlavu...je to mlaďoch, trochu to s ním asi cloumá...pokud je toto chování na denním pořádku a pokud by se ani za pár měsíců nic nezměnilo, tak já bych kastrovala...
Jestli haskyho pouštíte v lese, tak jste podle mě dobrodruh, to si netroufla ani moje teta a to její fena běžně běhala na volno v Praze po Letné se smečkou psů a "měla" přivolání, ale v lese je to naprosto jiná situace...ale vy víte, co máte za plemeno, takže to byla jen taková zbytečná vsuvka...

26.8.2017 18:39

lesnížínka napsal(a):
Tak já to trochu chápu, neb mám taky seveřana a...i u nás jsou lidé, kterým je dovoleno, aby jejich psi lítali volně po lese...stačí být myslivec či jeho dobrý známý. Známá má také psy, kteří takto lítají, jenže oni opravdu chodí lovit. Když už je hospodář hodně naprdlý, protože je vidí přímo strhnout srnu, tak jí zavolá, ať si je hlídá, nebo je příště zastřelí. Pochopitelně nezastřelí, protože její partner je také myslivec. Být to můj pes, tak už není. Takže když zadavatelka píše, že je to tam běžné, že něčí psi takto lítají, vůbec mne to nepřekvapí. Jen mi vadí její lhostejnost k tomu, co pes dělá.

Máte zvláštního hospodáře, u nás by ten pes už neběhal.Ani přátelům není dovoleno aby jejich psi lovili v lese, a je to tak správně.

Leeee

28.8.2017 07:30
Leeee

XXX.XXX.79.50

Kobinka185 napsal(a):

Výborně...takže jste jedni z těch úžasných páníčků, kvůli kterým by měl být každý větší pes permanentně uvázaný a s košíkem...tedy tací jako vy jsou důvodem, proč takovéto vyhlášky v obcích zavádějí. Možná by stálo za to, se nad tím zamyslet!

28.8.2017 08:36
Cat cat

XXX.XXX.45.182

Kobinka185 napsal(a):

Tak tohle je opravdu na ránu mezi rohy...

28.8.2017 08:39

Cat cat napsal(a):
Tak tohle je opravdu na ránu mezi rohy...

Když to čtu znova - to snad ani nemůže být - to je troll.

28.8.2017 08:42
Cat cat

XXX.XXX.45.182

Když to čtu znova - to snad ani nemůže být - to je troll.

I takový jsou bohužel mezi námi...

28.8.2017 08:50

Tady se všemu nepochopitelnému říká troll
ale tohle je prostě realita
když si představím, že mi zdrhne pes a někdo mu dá lopatou..
ve městě chodí kluk s 3 měsíčním štěníkem bez vodítka
teda nevím jestli ještě chodí..
labrouš strašně veliký se venčí sám, asi tak kilometr před majitelkou
když poprosím, jestli by si ho nemohla zavolat (a to ani neceknu, když mého psa kousl a megi začla dělat naštvanou..docela se bojím, kdy to začne řešit sama) - ne, nemůže, na vsi se takhle venčí, smiřte se s tím
ale můj pes na vodítku má mít prý košík.

28.8.2017 09:05
Cat cat

XXX.XXX.45.182

U nás tady máme taky takovou slípku co má haskouna, pravda, denně je s nim venku a věnuje se mu, ale...když nadšeně vykládala jak rád loví zajíčky a honi srnky..ňuňánek...tak snad je jednou myslivec potká...

28.8.2017 09:19

Tady se všemu nepochopitelnému říká troll
ale tohle je prostě realita
když si představím, že mi zdrhne pes a někdo mu dá lopatou..
ve městě chodí kluk s 3 měsíčním štěníkem bez vodítka
teda nevím jestli ještě chodí..
labrouš strašně veliký se venčí sám, asi tak kilometr před majitelkou
když poprosím, jestli by si ho nemohla zavolat (a to ani neceknu, když mého psa kousl a megi začla dělat naštvanou..docela se bojím, kdy to začne řešit sama) - ne, nemůže, na vsi se takhle venčí, smiřte se s tím
ale můj pes na vodítku má mít prý košík.

...ve městě chodí kluk s 3 měsíčním štěníkem bez vodítka...

Nenapsala jste, KDE s tím štěnětem chodí, město je široký pojem od frekventovaného centra přes parky až po klidné okrajové ulice... Nějak se štěně musí naučit chůzi bez vodítka, a když to bude trénovat odmalička, je mnohem větší pravděpodobnost, že s tím nebude mít problémy v pubertě a dospělosti. A nebude tak odsouzen na celoživotní připoutání na vodítko.

28.8.2017 09:31

Tak on ani pes v pubertě či dospělý nemá ve městě bez vodítka co dělat.
Když megíííí psala ve městě, tak tím asi park nemyslela, stejně jako já tím nemyslím park. ( I když např. v Lužánkách chodí na vodítku všichni psi bez rozdílu - nebo mají náhubek ).

28.8.2017 09:35

Tak on ani pes v pubertě či dospělý nemá ve městě bez vodítka co dělat.
Když megíííí psala ve městě, tak tím asi park nemyslela, stejně jako já tím nemyslím park. ( I když např. v Lužánkách chodí na vodítku všichni psi bez rozdílu - nebo mají náhubek ).

A proč by nemohl chodit pes bez vodítka po městě? Proč nemá pubertální či dospělý pes ve městě bez vodítka co dělat? Zrovna v Brně může. Vyhláška stanoví buď vodítko nebo náhubek. A pokud je pes poslušný, není důvod, aby chodil na vodítku.

28.8.2017 09:41

...ve městě chodí kluk s 3 měsíčním štěníkem bez vodítka...

Nenapsala jste, KDE s tím štěnětem chodí, město je široký pojem od frekventovaného centra přes parky až po klidné okrajové ulice... Nějak se štěně musí naučit chůzi bez vodítka, a když to bude trénovat odmalička, je mnohem větší pravděpodobnost, že s tím nebude mít problémy v pubertě a dospělosti. A nebude tak odsouzen na celoživotní připoutání na vodítko.

Kdyby chodil po parku, tak to asi nepíšu
normálně po chodníku, silnici.. jednou ho zapomněl před krámem.. kruhový objezd 10 kroků, když půjdu ještě 100m, stojím na dálnici směr Praha smajlík
nepustila bych z vodítka ani dospělého psa, lekne se a co
je problém přejít vcelku zebru a pustím psa.. kvůli dětem se musel zřídit školní bus

nějak mi uniká smysl učit psa chodit bez vodítka ?

28.8.2017 09:44

Jak poslušný, má 6kg, neví ani moc jak se jmenuje, před barák se jde venčit bez vodítka na chodník a auta tam jedou kilem
prostě příklad, co lidem přijde normální

jo, být to klidné místo, psa pustím, my jsme se naučily KRAJ
nejde na krajský úřad, ale fakt se přemístí na kraj cesty
to je hustýýýý smajlík

28.8.2017 09:45

A proč by nemohl chodit pes bez vodítka po městě? Proč nemá pubertální či dospělý pes ve městě bez vodítka co dělat? Zrovna v Brně může. Vyhláška stanoví buď vodítko nebo náhubek. A pokud je pes poslušný, není důvod, aby chodil na vodítku.

Protože většina měst to má ve vyhlášce o pohybu psů ve městě.
Protože spousta psů je "poslušných" do té doby, než uvidí na druhém chodníku psa jiného. Protože bambilion lidí ve městě ( na frekventovaných ulicích - chodnících ) nemá chuť zjišťovat, jestli pes proti nim je poslušný, či nikoliv...Stačí?

28.8.2017 09:47

Kdyby chodil po parku, tak to asi nepíšu
normálně po chodníku, silnici.. jednou ho zapomněl před krámem.. kruhový objezd 10 kroků, když půjdu ještě 100m, stojím na dálnici směr Praha smajlík
nepustila bych z vodítka ani dospělého psa, lekne se a co
je problém přejít vcelku zebru a pustím psa.. kvůli dětem se musel zřídit školní bus

nějak mi uniká smysl učit psa chodit bez vodítka ?

To myslíte opravdu vážně, že vám uniká smysl učit psa chodit bez vodítka?

Já jsem stará škola a pro mě je chůze bez vodítka, u nohy, jedním ze cviků základní poslušnosti, stejně jako přivolání, sedni, lehni, stůj, zůstaň. Stejně důležité je pro mě naučení psa pohybu navolno na ulici tak, aby šel pouze po chodníku.

28.8.2017 09:49

Protože většina měst to má ve vyhlášce o pohybu psů ve městě.
Protože spousta psů je "poslušných" do té doby, než uvidí na druhém chodníku psa jiného. Protože bambilion lidí ve městě ( na frekventovaných ulicích - chodnících ) nemá chuť zjišťovat, jestli pes proti nim je poslušný, či nikoliv...Stačí?

Vaši psi chodí pouze na vodítku?

28.8.2017 09:53

Já jsem stará škola a pro mě je chůze bez vodítka, u nohy, jedním ze cviků základní poslušnosti, stejně jako přivolání, sedni, lehni, stůj, zůstaň. Stejně důležité je pro mě naučení psa pohybu navolno na ulici tak, aby šel pouze po chodníku.

No ale neučíte se to ve městě nebo ano ? aby šel po chodníku, naučíte psa, který již něco umí
co všechno zajímá 3 měsíčního psa ? lísteček letící.. pes letící za lístečkem.. auto letící přes lísteček a psa..

28.8.2017 09:55

Určitě ne. Pes se pustí tam, kde je to dovolené a kde já uznám za vhodné, že je bezpečno. Pro psa, ostatní lidi, zvěř, i pro mé nervy.
Můžu mít poslušného psa až do Brna, ale není to stroj.

28.8.2017 09:55
Terven

XXX.XXX.110.147

Já jsem zřejmě škola ještě starší
ale taky žiju v domnění, že štěně je nutné učit chůzi NA VODÍTKU, což je pro něj nepřirozená věc.
Bez vodítka to umějí všichni prakticky od narození smajlík

28.8.2017 09:56

No ale neučíte se to ve městě nebo ano ? aby šel po chodníku, naučíte psa, který již něco umí
co všechno zajímá 3 měsíčního psa ? lísteček letící.. pes letící za lístečkem.. auto letící přes lísteček a psa..

Já bych to tak nedramatizovala. Ale pokud s tím máte velký problém, můžete přece toho kluka oslovit a vysvětlit mu, co dělá špatně a jak to dělat správně.

28.8.2017 09:57

Terven napsal(a):
Já jsem zřejmě škola ještě starší
ale taky žiju v domnění, že štěně je nutné učit chůzi NA VODÍTKU, což je pro něj nepřirozená věc.
Bez vodítka to umějí všichni prakticky od narození smajlík

Ano, učit chůzi na vodítku i bez vodítka, to se snad nevylučuje. Nebo jo?

28.8.2017 10:00

Určitě ne. Pes se pustí tam, kde je to dovolené a kde já uznám za vhodné, že je bezpečno. Pro psa, ostatní lidi, zvěř, i pro mé nervy.
Můžu mít poslušného psa až do Brna, ale není to stroj.

Fajn, akorát každý ty vámi zmíněné podmínky vyhodnotí jinak, v závislosti na své povaze, své odvaze a vychovanosti svého psa a své důvěře v něj.

28.8.2017 10:04

Fajn, akorát každý ty vámi zmíněné podmínky vyhodnotí jinak, v závislosti na své povaze, své odvaze a vychovanosti svého psa a své důvěře v něj.

Tak tady tento majitel huskyho také svému psu dost věří a má ho za vychovaného, odvaha mu též nechybí.. ani jednomu smajlík

28.8.2017 10:07

Tak tady tento majitel huskyho také svému psu dost věří a má ho za vychovaného, odvaha mu též nechybí.. ani jednomu smajlík

Poněkud jiná situace, nemyslíte? Srovnávat oba případy je zcestné.

28.8.2017 10:09

Ne nechodí, chodí na volno v lukách, v lese - po cestě, ve městě na místech povolených.
Umí chodit i po chodníku ( zná povel chodník ), umí na kraji chodníku zastavit. Přesto pro můj klid ( nebudu se dohadovat s MP, s lidmi, kteří se psů bojí...) chodí ve městě na vodítku.

28.8.2017 10:12

Poněkud jiná situace, nemyslíte? Srovnávat oba případy je zcestné.

Ani ne. Husky prožene srnu, zakousne slepici, dokouše pár lidí, než ho někdo odstřelí nebo praští lopatou přes záda.
Štěně vletí do silnice, způsobí dopravní nehodu a zraní/zabije 5 lidí.
Ani jeden z těch psů nemá být na volno. Nevidím v tom rozdíl.

28.8.2017 10:16

Ne nechodí, chodí na volno v lukách, v lese - po cestě, ve městě na místech povolených.
Umí chodit i po chodníku ( zná povel chodník ), umí na kraji chodníku zastavit. Přesto pro můj klid ( nebudu se dohadovat s MP, s lidmi, kteří se psů bojí...) chodí ve městě na vodítku.

Proč dohadovat s MP? Pokud se řídíte vyhláškou, v níž je volný pohyb povolen... Třeba jako v Brně - na volno s náhubkem. A lidi, co se psů bojí - pokud k nim můj pes nejde, je mi jejich názor fuk. I kdyby na mě z dálky pořvávali.

28.8.2017 10:18

Jen ještě přidám : Na cvičáku jsme měli starou, zkušennou výcvikářku, pes měl hafo zkoušek, včetně záchranařiny. Rozhodně byl poslušný a uměl chodit bez vodítka u nohy. Přesto, když jsme ze cvičáku přecházeli na louky ( na stopy, na jiná místa ke cvičení - necvičili jsme jen na cvičáku ) kus okrajem města, kus po krajnici málo frekventované silnice, měla psa na vodítku a vyžadovala to i po nás. Když pes umí chodit u nohy, vodítko ničemu nepřekáží, když chci mít volné ruce, přepínací vodítko si dám křížem přes rameno.
Na volno mívá často "poslušného" psa ten, kdo ho u nohy chodit nenaučil a pes na vodítku tahá.

28.8.2017 10:19

Ani ne. Husky prožene srnu, zakousne slepici, dokouše pár lidí, než ho někdo odstřelí nebo praští lopatou přes záda.
Štěně vletí do silnice, způsobí dopravní nehodu a zraní/zabije 5 lidí.
Ani jeden z těch psů nemá být na volno. Nevidím v tom rozdíl.

Vzhledem k tomu, že husky je v lese sám a majitelé se nezajímají co tam dělá, kdežto štěně je pod kontrolou majitele, tak rozdíl vidím. Asi každý vidíme to, co chceme vidět.

28.8.2017 10:21

Proč dohadovat s MP? Pokud se řídíte vyhláškou, v níž je volný pohyb povolen... Třeba jako v Brně - na volno s náhubkem. A lidi, co se psů bojí - pokud k nim můj pes nejde, je mi jejich názor fuk. I kdyby na mě z dálky pořvávali.

Jasně a když jdete po frekventovaném chodníku, tak co, mají ještě druhý, ať si přejdou.

28.8.2017 10:22

Jasně a když jdete po frekventovaném chodníku, tak co, mají ještě druhý, ať si přejdou.

Tak ono úplně není problém použít povel k noze, ne? funguje kupodivu i bez vodítka.

28.8.2017 10:25

Tak ono úplně není problém použít povel k noze, ne? funguje kupodivu i bez vodítka.

Jasně, ale jak komu. Začalo to tříměsíčním štěnětem, které se motá kolem nezodpovědného kluka. Myslíte, že umí povel "k noze" ? Myslíte, že se musí učit chodit bez vodítka na frekventované ulici?
Není to hazard?

28.8.2017 10:29

Ale drze využiju toho, že jste se objevila : Kýchá mi kocour. Můžou se nakazit psi? Můžu mu dát Ronaxan?

28.8.2017 10:29

Jasně, ale jak komu. Začalo to tříměsíčním štěnětem, které se motá kolem nezodpovědného kluka. Myslíte, že umí povel "k noze" ? Myslíte, že se musí učit chodit bez vodítka na frekventované ulici?
Není to hazard?

Mno, já bych si to u frekventované silnice se štěnětem netroufla, ale každý jsme nějaký, no.

28.8.2017 10:32
Terven

XXX.XXX.110.147

Vzhledem k tomu, že husky je v lese sám a majitelé se nezajímají co tam dělá, kdežto štěně je pod kontrolou majitele, tak rozdíl vidím. Asi každý vidíme to, co chceme vidět.

Ono mít na dohled, ještě neznamená mít pod kontrolou.
Moje štěně mělo slušné přivolání už jako malé, vzhledem ke své velikosti nikoho neohrožovalo, chovalo se celkem způsobně, svádělo by to k chůzi navolno úplně všude. Ale stačilo spatřit známého pejska či oblíbenou osobu, mozeček se vypnul a fenečka začala lítat v divokých kruzích, silnice by jí v tu chvíli byla jedno. Teď jsou jí skoro dva, hodně se zklidnila, ale záchvaty radosti mívá dodnes, takže tam, kde je frekventovaná silnice blíž než dvacet metrů, chodíme na vodítku stále, u menších silniček někdy i volně, ale jsem jako ostříž.
Předesílám, že jsme na okraji města, před barákem pole. V centru města by mě nenapadlo mít psa navolno vůbec.

28.8.2017 10:32

Chůze bez vodítka u nohy je strašně fajn a praktická věc...ale v rušném provozu se dá praktikovat až když je pes stopro spolehlivý a to malé štěně není...stejně tak chůze po ulici na volno, tak aby pes šel pouze po chodníku...chce to prostě čas a tréning...v nějaké klidné lokalitě, kde nejezdí moc aut...

28.8.2017 10:53
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jen ještě přidám : Na cvičáku jsme měli starou, zkušennou výcvikářku, pes měl hafo zkoušek, včetně záchranařiny. Rozhodně byl poslušný a uměl chodit bez vodítka u nohy. Přesto, když jsme ze cvičáku přecházeli na louky ( na stopy, na jiná místa ke cvičení - necvičili jsme jen na cvičáku ) kus okrajem města, kus po krajnici málo frekventované silnice, měla psa na vodítku a vyžadovala to i po nás. Když pes umí chodit u nohy, vodítko ničemu nepřekáží, když chci mít volné ruce, přepínací vodítko si dám křížem přes rameno.
Na volno mívá často "poslušného" psa ten, kdo ho u nohy chodit nenaučil a pes na vodítku tahá.

Tak s tou poslední větou nesouhlasím. Třeba většina berňáků, umí krásně chodit na vodítku a umí chodit výborně i na volno bez vodítka, protože mají nějak vrozené, se prostě od pána nevzdalovat. Náš berňák v dospělosti chodil pouze na volno. Na vodítka jsem ho brala jen do míst, kde byla větší frekvence lidí, aby se nemotal pod nohama. Kamarádka bydlí téměř v centru Prahy se dvouma berňákama a v jejich ulici a okolí chodí také na volno.

28.8.2017 10:57

"Na volno mívá často "poslušného" psa ten, kdo ho u nohy chodit nenaučil a pes na vodítku tahá."
A s tím zase můžu souhlasit já, v bezprostředním okolí bych takových psů napočítala hned několik. Poslušnost mají obvykle horší než můj pes, ale zase jsou nekonfliktní, takže když zdrhnou třeba za jiným psem, nikdo na ně policii nevolá no... :).

Leeee

28.8.2017 11:19
Leeee

XXX.XXX.79.50

Ale najdou se snad i výjimky. Také máme psy na chodníku většinou na volno (pravda, že se nepohybujeme na nijak zvlášť frekventovaných chodnících, tam, bychom je uvázali). A na volno jsou proto, že poslouchají a pokud bereme ohledy na ostatní lidi a zvířata, tak v tom nevidím problém. Určitě lepší naši vychovaní psi na volno, než hysterici na vodítku, kteří se i na tom vodítku vrhají do silnice nebo na lidi a jiné psy a páníci nejsou schopni jim v tom zabránit.
Ano dalo to práci, chtělo to čas a chce to neustálou pozornost, ale je na každém, co mu více vyhovuje. Možná máme s našimi jen štěstí a s jiným psem bychom také nemohli jít na volno, ale nelíbí se mi, když nás pak všechny někdo hází do jednoho pytle.
Já bych to naopak mohla vidět tak, že na vodítku má psa často ten, kdo ho nebyl schopen vychovat, nebo se o to ani nesnažil ale to by byl asi dost omezený názor, že?

28.8.2017 11:50

Přesně tak. Na cvičáku at jdeme kam jdeme všichni psi jsou na vodítku, puštěný je ten pes který právě cvičí, docvičí jde na vodítko a to i v lese nebo na poli. Jinak nevidím rozumný důvod proč by měl pes ve městě chodit bez vodítka. přepínací vodítko mám přes rameno, vůbec mě nepřekáží. Ve městě se pes stejně neproběhne a má jít u nohy na vodítku nebo bez vodítka, je to stejné.Když chci aby se pes proběhl vezmu ho na místo k tomu vhodné, a ne k silnici mezi lidi a auta. S poslušností psa nemám nejmenší problém, ale přesto by mě nenapadlo jen otevřít dveře a pustit ho ven bez vodítka, I od baráku do auta jde vždycky na vodítku.

28.8.2017 15:17
Grandina

XXX.XXX.2.30

Balu pokud půjdete se psem na volno, byť i s náhubkem proti lidem, kteří na Vás budou volat, že se psa bojí, tak ho nepřipnete? Hmm...
Zrovna včera jsem před obchodem viděla, jak labík sejmul prcka z odrážečky. Neudělal to úmyslně, prostě jen velké zbrklé tele...ale řekla bych, že to dítě nebude mít psy rádo...a jeho maminka asi taky ne... Rozbitá hlavička, krve jak z prasete...a je prd platné, že majitelé se omlouvali a říkali, že pes je hodný a poslušný...
Považuju za základní slušnost a ohleduplnost mít psa v blízkosti lidí na vodítku...natož tak lidí, kteří navíc dávají najevo, že se bojí...
A nevěřím, že existuje 100% pes...ani ten Váš...

28.8.2017 16:06
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Mít psa na ulici na vodítku není jen otázka výchovy, ale hlavně slušnosti vůči okolí. Jak už bylo psáno, pokud umí pes chodit na vodítku a drží se u nohy, nijak mu přece nepřekáží. Dokud člověk nemá malé dítě, neuvědomí si, jak je nepříjemné, když jde proti vám pes s hlavou na úrovni obličeje dítěte (a to i když má košík a absolutně v klidu vás míjí). Ano,90 % majitelů je rozumných a nepouští na volno psy, kteří by něco mohli udělat, ale 90 % nepejskařů tuhle jistotu prostě nemá a mnozí se psů bojí. Můžeme si říkat, že je jejich strach hloupý, ale přesto je na nás, abychom je svým přístupem neobtěžovali.

28.8.2017 16:40

Nedávno se u nás na malém městě stala kuriózní dopravní nehoda.Pán šel po chodníku navolno u nohy s NO, přišel poryv větru, vzal tabuli před obchodem na chodníku a hnal ji směrem k pánovi se psem, pan uskočil k domům, ale pes uskočil na silnici.Příjíždějící auto prudce zabrzdilo aby psa nepřejelo, ale auto za ním už dobrzdit nestačilo a porazilo ho.Jak to vyšetřila policie, kdo je viník, ale nevím.

28.8.2017 16:41

jazzinka napsal(a):
Mít psa na ulici na vodítku není jen otázka výchovy, ale hlavně slušnosti vůči okolí. Jak už bylo psáno, pokud umí pes chodit na vodítku a drží se u nohy, nijak mu přece nepřekáží. Dokud člověk nemá malé dítě, neuvědomí si, jak je nepříjemné, když jde proti vám pes s hlavou na úrovni obličeje dítěte (a to i když má košík a absolutně v klidu vás míjí). Ano,90 % majitelů je rozumných a nepouští na volno psy, kteří by něco mohli udělat, ale 90 % nepejskařů tuhle jistotu prostě nemá a mnozí se psů bojí. Můžeme si říkat, že je jejich strach hloupý, ale přesto je na nás, abychom je svým přístupem neobtěžovali.

Pes na volno ve městě je, alespoň u nás, spíš teorie...je to zakázané vyhláškou, ale čistě hypoteticky...když půjdu proti vám a vedle mě u nohy půjde německý ovčák s košíkem, který si absolutně nikoho nevšímá, navíc vás na chodníku budu míjet tak, abych byla mezi vámi a psem...budete se bát?...chápu, ale jaký bude rozdíl, když za té samé situace bude pes na vodítku...?...navíc myslím, že alespoň trochu empatický majitel takového psa, pokud míjí malé dítě, tak drapne psa za obojek...ani ne proto, že by nevěřil svému psovi, ale proto, že nezná cizí dítě, které jde "na volno"...tím myslím, že ho rodiče nevedou za ruku a nevíte, co takové dítě napadne, pak stačí aby se pes po něm ohlédl a praští ho košíkem do obličeje...
Na rovinu, jako majitel velkého psa, který jde na vodítku s košíkem, je situace naprosto stejná, vždycky jsem mezi psem a lidmi které potkám, pokud mají "na volno" malé dítě, tak vedu psa hodně nakrátko...
Asi proto, že jsem pejskařka, tak nemám s klidným psem bez vodítka problém...na děti jsem jenom vždycky houkla..."běž na stranu, ať může pejsek projít"...děti byly "vycvičené", že k psovi nemají chodit a nesmí na něj sahat...přesně to, co chcete po psovi, jsem chtěla taky po dětech, v klidu projít kolem cizího psa...nikdy nebyl žádný problém...
Tím samozřejmě nechci obhajovat chození se psem bez vodítka, ale pokud to pes zvládá, tak bych z toho nedělala zase nějakou kovbojku...

28.8.2017 19:20
Grandina

XXX.XXX.2.30

Pes na volno ve městě je, alespoň u nás, spíš teorie...je to zakázané vyhláškou, ale čistě hypoteticky...když půjdu proti vám a vedle mě u nohy půjde německý ovčák s košíkem, který si absolutně nikoho nevšímá, navíc vás na chodníku budu míjet tak, abych byla mezi vámi a psem...budete se bát?...chápu, ale jaký bude rozdíl, když za té samé situace bude pes na vodítku...?...navíc myslím, že alespoň trochu empatický majitel takového psa, pokud míjí malé dítě, tak drapne psa za obojek...ani ne proto, že by nevěřil svému psovi, ale proto, že nezná cizí dítě, které jde "na volno"...tím myslím, že ho rodiče nevedou za ruku a nevíte, co takové dítě napadne, pak stačí aby se pes po něm ohlédl a praští ho košíkem do obličeje...
Na rovinu, jako majitel velkého psa, který jde na vodítku s košíkem, je situace naprosto stejná, vždycky jsem mezi psem a lidmi které potkám, pokud mají "na volno" malé dítě, tak vedu psa hodně nakrátko...
Asi proto, že jsem pejskařka, tak nemám s klidným psem bez vodítka problém...na děti jsem jenom vždycky houkla..."běž na stranu, ať může pejsek projít"...děti byly "vycvičené", že k psovi nemají chodit a nesmí na něj sahat...přesně to, co chcete po psovi, jsem chtěla taky po dětech, v klidu projít kolem cizího psa...nikdy nebyl žádný problém...
Tím samozřejmě nechci obhajovat chození se psem bez vodítka, ale pokud to pes zvládá, tak bych z toho nedělala zase nějakou kovbojku...

Já se psů nebojím...a stejně jsem si jistější, když je cizí pes na vodítku...Já přece nevím zda je hodný a nebo vy jste (prosím vůbec si to neberte osobně, ano? ) namistrovaný de bil, který si myslí, že psa zvládá. Jistě se shodneme, že by nebylo poprvé, kdy někomu ublížil pes, který by přece NIKDY ani mouše neublížil...Kousek nahoře jsem uváděla včerejší zážitek s labíkem...ten pes byl hodný, rozhodně tomu prckovi nechtěl ublížit...a jak to dopadlo. Kdyby byl na vodítku, nebylo by se to stalo. A rovnou podotýkám, že to dítě si psa vůbec nevšímalo, dokonce ani na té odrážečce nejelo...jen na ní sedělo a ten pes ho prostě smetl...
Věc druhá je, že pejskaři začínají být všeobecně značně nepopulární...je jich hodně, jsou všude a neuklízejí...Přístup který nahoře uvedla Balu moc soužití pejskařů a nepejskařů nenahrává... :(.

28.8.2017 19:57

Grandina napsal(a):
Balu pokud půjdete se psem na volno, byť i s náhubkem proti lidem, kteří na Vás budou volat, že se psa bojí, tak ho nepřipnete? Hmm...
Zrovna včera jsem před obchodem viděla, jak labík sejmul prcka z odrážečky. Neudělal to úmyslně, prostě jen velké zbrklé tele...ale řekla bych, že to dítě nebude mít psy rádo...a jeho maminka asi taky ne... Rozbitá hlavička, krve jak z prasete...a je prd platné, že majitelé se omlouvali a říkali, že pes je hodný a poslušný...
Považuju za základní slušnost a ohleduplnost mít psa v blízkosti lidí na vodítku...natož tak lidí, kteří navíc dávají najevo, že se bojí...
A nevěřím, že existuje 100% pes...ani ten Váš...

Považuju za základní slušnost a ohleduplnost mít psa v blízkosti lidí na vodítku... - takže vlastně pořád?

Pokud pes nikomu nic nedělá, neobtěžuje, neočuchává, tedy lidí okolo si nevšímá, tak není důvod mít ho na vodítku.
K dotazu - ne, nepřipla. Maximálně bych si ho přivolala k noze, pokud by ho jejich strach zaujal. Mluvím pořád o vychovaném, spíš vycvičeném, psovi se spolehlivým přivoláním a se zvládnutou chůzí u nohy.

28.8.2017 20:05

Grandina napsal(a):
Já se psů nebojím...a stejně jsem si jistější, když je cizí pes na vodítku...Já přece nevím zda je hodný a nebo vy jste (prosím vůbec si to neberte osobně, ano? ) namistrovaný de bil, který si myslí, že psa zvládá. Jistě se shodneme, že by nebylo poprvé, kdy někomu ublížil pes, který by přece NIKDY ani mouše neublížil...Kousek nahoře jsem uváděla včerejší zážitek s labíkem...ten pes byl hodný, rozhodně tomu prckovi nechtěl ublížit...a jak to dopadlo. Kdyby byl na vodítku, nebylo by se to stalo. A rovnou podotýkám, že to dítě si psa vůbec nevšímalo, dokonce ani na té odrážečce nejelo...jen na ní sedělo a ten pes ho prostě smetl...
Věc druhá je, že pejskaři začínají být všeobecně značně nepopulární...je jich hodně, jsou všude a neuklízejí...Přístup který nahoře uvedla Balu moc soužití pejskařů a nepejskařů nenahrává... :(.

No víte v tom je problém, v té zodpovědnosti majitelů...já dokážu posoudit, jestli je můj pes schopen se pohybovat na volno mezi lidmi nebo jestli ho mám mít preventivně na vodítku...protože pes je sice hodný, ale strašně zvědavý a rád by se kouknul, co támhleta ženská nese v tašce a nebo jestli by byl schopen někomu skutečně ublížit (měla jsem tu čest se všemi případy) a zatímco s ovčandou a setrem jsem mohla bez vodítka naprosto všude, protože se po povelu nehnuli od nohy...chrt musel být na vodítku, protože mi prostě u nohy nepude a moje současná slečna musí mít mezi lidmi vodítko i koš, protože by opravdu mohla být za určitých okolností nebezpečná, tak ne všichni majitelé psů to tak mají...dnes bohužel s počty psů stoupá i počet nezodpovědných majitelů a musím souhlasit, že to popularitě pejskařů nenahrává.
Ale na druhou stranu, když budu míjet člověka s klidným psem na volno, tak budu mít lepší pocit než když potkám někoho, co má rapla na flexině...nebo někoho, kdo má co dělat, aby psa vůbec na vodítku udržel...

28.8.2017 20:06

28.8.2017 20:17

Ale na druhou stranu, když budu míjet člověka s klidným psem na volno, tak budu mít lepší pocit než když potkám někoho, co má rapla na flexině... - a o tom to je.

Leeee

29.8.2017 07:05
Leeee

XXX.XXX.79.50

jazzinka napsal(a):

A právě proto říkám, že je třeba brát ohledy. Ano mám psy na volno ALE když vidíme děti tak je samozřejmost, že si psy přivolám a pro jistotu (ano ne moji, ale právě těch rodičů) je držím za obojek. A ano, přijde mi lepší tento způsob, než pes permanentně na vodítku, třeba i s košíkem, který se na vodítku zmítá a škube a majitel ho není schopen udržet. Takže ano, je to otázka slušnosti. A to, že je pes na volno automaticky neznamená, že majitel je bezohledný. A naopak to, že je pes na vodítku (třeba i s košíkem) automaticky neznamená, že majitel je zodpovědný.

29.8.2017 09:36

Už se moc se psy nepohybuju v civilizaci, ale za mých mladých let bylo to, v jakém se pes venčil režimu, defakto poznávací znamení, cože to máme před sebou...pes na volno bez košíku-pohoda, pes na volno s košíkem, není pro mě nebezpečný, ale rozhodně je na místě opatrnost, protože pes nemá košík pro nic za nic, ale určitě poslouchá pána...pes na vodítku bez koše-asi neposlušný, nemá přivolání a nebo zdrhá, pes na vodítku s košem-jasný signál, že pes může být potenciálně nebezpečný buď lidem nebo psům...dřív se tomu říkalo, že pes je hodně ostrej...
Škoda, že to tak nefunguje i dnes...alespoň podle toho co čtu, je většina vychovaných psů se zodpovědnými majiteli na vodítku a velká většina volně pobíhajících psů jsou nevychovaní, neposlušní psi s laxními majiteli, takže se pak nedivím, že má hodně lidí problém s volně pobíhajícím psem...

29.8.2017 09:42

Sardullah, ono to taky záleží na lokalitě. V pražským parku vnímám navolno běhající psy úplně jinak než někde na maloměstě nebo na vesnici. Místo od místa, nedá se to házet do jednoho pytle, ale já se rozhodně se psem raději projdu po tom pražským parku než po vesnici.

U nás dokonce vnímám rozdíl mezi dvěma lokalitama, který jsou od sebe vzdálený 3km. V první jsou lidi v pohodě, přátelský, ochotný k mezipsímu kontaktu, kdežto v druhý se obcházejí obloukem a z lidí čiší strach, že by se ti psi mohli dostat k sobě. Nechápu, čím to je, takhle blízko od sebe, do obou míst chodí lidi ze sídlišť... a jsem ráda, že bydlím blíž k té první :).

29.8.2017 09:45

Už se moc se psy nepohybuju v civilizaci, ale za mých mladých let bylo to, v jakém se pes venčil režimu, defakto poznávací znamení, cože to máme před sebou...pes na volno bez košíku-pohoda, pes na volno s košíkem, není pro mě nebezpečný, ale rozhodně je na místě opatrnost, protože pes nemá košík pro nic za nic, ale určitě poslouchá pána...pes na vodítku bez koše-asi neposlušný, nemá přivolání a nebo zdrhá, pes na vodítku s košem-jasný signál, že pes může být potenciálně nebezpečný buď lidem nebo psům...dřív se tomu říkalo, že pes je hodně ostrej...
Škoda, že to tak nefunguje i dnes...alespoň podle toho co čtu, je většina vychovaných psů se zodpovědnými majiteli na vodítku a velká většina volně pobíhajících psů jsou nevychovaní, neposlušní psi s laxními majiteli, takže se pak nedivím, že má hodně lidí problém s volně pobíhajícím psem...

Také ty doby pamatuju. Lidi byli ke psům ( i jejich majitelům ) daleko vstřícnější.
Psi běželi po cestě v příměstském lese, z lesa se vynořila paní, volala jsem psy k sobě a paní volala : Jen je nechte, přece byste je neměla puštěné, kdyby byli zlí.
Docela pravidelně se ke mně přidávaly při venčení děti : Můžu ho chvilku vést ?
Dnes od dětí často slyším : Fuj zase čokl. ( A to mám hezkou, líbivou psici )
Psů nebylo tolik, nebylo tolik nebezpečných psů, ti velcí, "nebezpeční" byli na vodítku s košem.

29.8.2017 09:49

A navíc jsou hnusní i pejskaři k sobě navzájem. Stačí si počíst zdejší příspěvky
( ty o kolizi mezi psy ).

29.8.2017 10:00

Také ty doby pamatuju. Lidi byli ke psům ( i jejich majitelům ) daleko vstřícnější.
Psi běželi po cestě v příměstském lese, z lesa se vynořila paní, volala jsem psy k sobě a paní volala : Jen je nechte, přece byste je neměla puštěné, kdyby byli zlí.
Psů nebylo tolik, nebylo tolik nebezpečných psů, ti velcí, "nebezpeční" byli na vodítku s košem.

Na našeho samojeda se sesypávaly děti ze školky docela často, když jsme se potkali na vycházce. U něj mi to nevadilo, byl v pohodě, a děti byly z bílého medvěda unešené. To bylo tak před dvaceti lety, to byl vztah veřejnosti ke psům víceméně v pořádku.

Docela by mě zajímalo, jestli si myslíte, že velcí psi rovná se nebezpeční psi. Protože já si to nemyslím.

29.8.2017 10:03
Andrýsek3

XXX.XXX.171.68

Popravdě jsem si to soužití se psy představovala trochu jinak, bylo pro mě prozření, že psy se skoro k sobě pustit nesmí, lidi jsou nepříjemný, nenechají psy ani očuchat, i když mají psa hodného. Třeba to na vesnici bude lepší.

Edit: Nebyli i ti psi, tak nějak víc v pohodě, ze svého dětství jsem s kamarádkou v pěti letech venčila dva labradory úplně běžně (na takové skoro vesnici) a nikdo se nad tím nepodivil, nikdo na nás nehulákal, a psy se k sobě normálně pouštěli atd..

29.8.2017 10:13

U nás to je v každém případě lepčejší, si vždycky říkám, kam na ty horory chodíte

a kdysi kdysi platilo (a si skoro myslím, že obecně), že pes musí být ovladatelný. Tečka. Jak, nic neřešilo, policajti si občas na pochůzce nechali majiteli předvést přivolání a ovladatelnost - máš, v pohodě, nemáš - na vodítko.

Andrýsek, ono to bylo tím, že psů bylo násobně méně a pořizovali si je lidé se zájmem (teda i když ty jsi mladice...).

29.8.2017 10:20

Andrýsek3 napsal(a):
Popravdě jsem si to soužití se psy představovala trochu jinak, bylo pro mě prozření, že psy se skoro k sobě pustit nesmí, lidi jsou nepříjemný, nenechají psy ani očuchat, i když mají psa hodného. Třeba to na vesnici bude lepší.

Edit: Nebyli i ti psi, tak nějak víc v pohodě, ze svého dětství jsem s kamarádkou v pěti letech venčila dva labradory úplně běžně (na takové skoro vesnici) a nikdo se nad tím nepodivil, nikdo na nás nehulákal, a psy se k sobě normálně pouštěli atd..

Nebude. I na vesnici mají lidé televizi a internet.

29.8.2017 10:21
Andrýsek3

XXX.XXX.171.68

Nebude. I na vesnici mají lidé televizi a internet.

Tak jsem to úplně nemyslela, ale je to tam takové volnější, než ve městě, řekla bych..
Asi záleží, jak kde, a když ne, tak, co tak slýchám, tak lidé s těmi psy zase tolik ven nechodí..

29.8.2017 10:31

Se svým prvním psem jsem jezdila i MHD bez vodítka, tedy bez připnutí psa na vodítko. Stačilo, že byl poslušný a ovladatelný. Náhubek nosil vždy každý můj pes, udělala jsem z náhubku samozřejmou součást výstroje vždy, když se šlo kamkoliv. A tak všichni psi strkali nadšeně hlavu nejen do obojku, ale i do náhubku.

29.8.2017 11:05
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

My to i s tím, jak psala Sardullah máme pořád. Naštěstí. Můj pes tu chodí na volno, chodí běžně i k dětem, ale vesnice...všichni už ho znají, vlastně ze dvou vesnic. Ještě se mi nestalo, že by někdo křičel, abych si ho přivolala atd. Pokud jde někdo se psem, tak to udělám, nevím jakový je druhý pes, nevím, jestli to není háravka, kterou by tedy na pokoji nenechal. Ale s dětma jsem naprosto v klidu, lidi a děti miluje, je to plemeno k tomuto účelu šlechtěné. Samozřejmě hlídám a koriguju(děti)

29.8.2017 12:01

Ono je to všechno tím že dřív měl psa většinou jen ten kdo ho doopravdy chtěl. Velkého psa měl ten kdo ho cvičil a na něco potřeboval. Občas měl někdo malého ratafáka jen tak, ale zdaleka tady nebylo tolik líbivých plemen, a nebyla to moda jako dnes kdy s prominutím každý bl.. musí mít psa, co největšího a co nejhezčího a podle toho to vypadá. Například u nás na psí hřiště bych už ani nepáchla, z prostého důvodu že si nechci nechat pokousat psa. Pokud neznám majitele tak se ve městě volně puštěným psům obloukem vyhýbám a někdy i těm na vodítku, protože už od oka dokážu otipnout jak to dopadne. Na vesnici kde jsem o víkendu, je psů jen pár, většina lidí s nima ven nechodí a ti co chodí tak už se známe a zdálky víme co a jak. Naštěstí tam lidi mají většinou nějaké obyčejné menší psy. sem tam ovčák a pár lovečáků, asi ještě normální vesnice.

29.8.2017 13:48
Terven

XXX.XXX.110.147

Se svým prvním psem jsem jezdila i MHD bez vodítka, tedy bez připnutí psa na vodítko. Stačilo, že byl poslušný a ovladatelný. Náhubek nosil vždy každý můj pes, udělala jsem z náhubku samozřejmou součást výstroje vždy, když se šlo kamkoliv. A tak všichni psi strkali nadšeně hlavu nejen do obojku, ale i do náhubku.

To už mi přijde opravdu dost...nejenom kvůli okolí, ale ani kvůli psovi samotnému bych to nedělala. Jak už tu padlo, to není to stroj a v městském provozu je poněkud více ohrožený a zranitelnější než vy. Moje děti, když byly malé, byly taky poslušné a ovladatelné, ale přecejen jsem je před přechodem bafla za ručičku a při nástupu do MHD taky.
Pes může být vychovaný sebelíp, pokud ho něco vyděsí - bouchne petarda, srazí se vedle vás dvě auta, zahouká mu za zadkem sanitka, někdo ho šlápne...v panice může reagovat neadekvátně, s výchovou to nemá nic společného. Je-li na vodítku, nic se neděje.

29.8.2017 14:09

Terven napsal(a):
To už mi přijde opravdu dost...nejenom kvůli okolí, ale ani kvůli psovi samotnému bych to nedělala. Jak už tu padlo, to není to stroj a v městském provozu je poněkud více ohrožený a zranitelnější než vy. Moje děti, když byly malé, byly taky poslušné a ovladatelné, ale přecejen jsem je před přechodem bafla za ručičku a při nástupu do MHD taky.
Pes může být vychovaný sebelíp, pokud ho něco vyděsí - bouchne petarda, srazí se vedle vás dvě auta, zahouká mu za zadkem sanitka, někdo ho šlápne...v panice může reagovat neadekvátně, s výchovou to nemá nic společného. Je-li na vodítku, nic se neděje.

Vím, že to myslíte dobře, ale celkem zbytečně tu malujete katastrofické scénáře. Dnes stejně jako tehdy dokážu sama nejlíp zhodnotit, co a kdy si můžu se svým psem/psy dovolit. Pes, o kterém píšu v příspěvku na který reagujete, je několik desítek let mrtvý. Se současným psem, s kavkazankou, je to o něčem jiném. Ale kdyby se mi ještě ve zbývajícím životě poštěstilo mít psa podobných kvalit jako byl tam ten, a podařilo by se mi ho i stejně vycvičit, opět bych neváhala, a klidně s ním bez vodítka chodila. I když to nepochopíte.

29.8.2017 14:37

Vím, že to myslíte dobře, ale celkem zbytečně tu malujete katastrofické scénáře. Dnes stejně jako tehdy dokážu sama nejlíp zhodnotit, co a kdy si můžu se svým psem/psy dovolit. Pes, o kterém píšu v příspěvku na který reagujete, je několik desítek let mrtvý. Se současným psem, s kavkazankou, je to o něčem jiném. Ale kdyby se mi ještě ve zbývajícím životě poštěstilo mít psa podobných kvalit jako byl tam ten, a podařilo by se mi ho i stejně vycvičit, opět bych neváhala, a klidně s ním bez vodítka chodila. I když to nepochopíte.

Přesně tak...samozřejmě dnes už je to na spoustu místech zakázáno, ale jak píšete, pokud bych ještě někdy v životě chtěla psa, který poslechne na první dobrou a zvládá chůzi bez vodítka u nohy, má stoprocentní přivolání, tak bych tam, kde je to možné, psa normálně nechala na volno...se současnými psy to nejde a to i když jdu jenom s jedním a poslouchá na slovo, tak vím, že ta naprostá spolehlivost tam není, pokud můj další pes bude pastevec, tak podobné "srandy" samozřejmě padají...

Pro mě je samozřejmé vědět, co od svého psa mohu očekávat, takže naprosto přesně vím, jestli ho vykolejí sanita nebo když vedle nás "spadne trakař"...jasně pes se lekne...ale nereaguje útěkem, prostě sebou jenom škubne, ohlédne se, ale zůstane na místě...pokud mám jakoukoliv pochybnost o tom, jak by se pes v podobné (u nás běžné) situaci zachoval, tak bude samozřejmě na vodítku...

Přidejte reakci

Přidat smajlík