Luci.Ka

XXX.XXX.110.74
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli bych mohla mít plemeno Border Kolie. Jsem studentka a mám byt 2+1 a doma nejsem zhruba 8-9 hodin. Chtěla bych si toto plemeno pořídit, ale nejsem si jistá, jestli by se tento pejsek moc netrápil, i kdyby by mu bylo poskytnuto dost aktivity. Předem děkuji za odpovědi.
Pes to zvládne. Ale musíte počítat s tím, že po tom, co přijdete ze školy mu dáte většinu svého volného času. Se štěnětem je to složitější, určitě by to chtělo být s ním aspoň 2 týdny doma - učit samostatnosti a čistotnosti a pak stejně, aby někdo chodil venčit, je dost možné, že se nehody doma budou stávat ještě do půl roku. Hlavně hodně vyžití a zaměstnání hlavy během zbytku dne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

scylla
napsal(a):
Tak, že kašlou na fyziologické potřeby svých psů. A to, že to dělají, z toho snad nedělá normu.
To by si nemohl pořídit psa nikdo, kdo bydlí v bytě a zároveň má tu smůlu, že není milionářem, rentiérem, důchodcem či vydržovanou milenkou nebo milencem,...
Není to ideální, na tom se shodneme.
Do bytu bych nepořizovala borderu (ano, jsou pořád módní, stejně jako australáci), ani žádné jiné podobně hyperaktivní plemeno. Tím nemyslím pořídit nějakou rukavici... Velcí či větší psi jsou většinou mnohem klidnější než trpaslíci.
Slečna je studentka, takže se dá předpokládát něco matematických schopností. Říká se, že pes prospí asi 16 hodin, lépe řečeno šelmy obecně prospí asi dvě třetiny dne a asi by byly schopné více, kdyby se nemusely starat o živobytí. Tak, pokud bude pes nucen spát těch 9 hodin, co je doma sám a potom dalších minimálně 8 hodin v noci - už to je trochu mimo psí přirozenost, tak zbývajících 7 hodin by měl být alespoň trochu aktivní. Takže minimálně tři vycházky u bytového psa spojené alespoň v jednom případě s nějakou aktivitou. Zbytek času nějaké to duševní zabavení, když si nemůže vyběhnout ven a koukat, co se kde šustí. No a s tím je potřeba skloubit potřeby plemene, kdy tvůrci cílili na pracovního psa s předpokladem práce podle potřeby stáda, přežvykavci obecně více času tráví plněním žaludků než šelmy.

S bytem a zmíněnou dobou nepřítomnosti nevidím problém, ovšem nešla bych do bordery, ale nějakýho klidnějšího psa. A taky bych nechtěla štěně, to je prostě mnohem víc práce, času, pozornosti a potenciálně zničených věcí doma... já bych si prostě vzala nějakýho nechtěnýho mlaďocha třeba ročního, klidně útulkáče. To už člověk aspoň ví, co je to zhruba za psa, finální velikost, povaha, atd.

Pes to zvládne, jde o to zda to zvládnete vy a nebo bude za pár měsíců inzerát daruji borderkolii.

rapotacka11
napsal(a):
Velcí či větší psi jsou většinou mnohem klidnější než trpaslíci.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
Moje zkušenost :
(2 psi = číva, pinč)
jsou naprosto stejně klidní jako každý
jiný pes.
Trpaslíky jsem nikdy neměla, ale co kdy měli lidi v našem bytovém domě - malého knírače, už druhou čivavu, křížence velikosti v kohoutku cca 40 cm, kříženku NO -tak jediná klidná, neštěkající byla ta NO kříženka. Nejvíc řvala čivava první a stejně tak i druhá, v těsném závěsu malá kníračka. Kříženka 40 cm v kohoutku se ozývala jen velmi sporadicky. A moji dva psy velkých plemen nic.
Z těchto zkušeností vyplývá můj názor.

Tedysek
napsal(a):
Když to vydrzim já bez problémů tak proč ne pes, který na rozdíl ode mě spí a vypije minimum toho co já.
Nejdete 8-9 hodin na toaletu?
Tedysek
napsal(a):
Když to vydrzim já bez problémů tak proč ne pes, který na rozdíl ode mě spí a vypije minimum toho co já.
Možná vydržíte, ale pokud budete mít problém, můžete to řešit odchodem na toaletu. Na rozdíl od psa. Dovedu si představit, že pes se díky tomu i naučí půl dne nepít. Pro psa, krmeného granulema, fakt ideál Co když něco chytne, a bude mít tři dny průjem, či zánět močáku? (to řeším jen choroby, které jsou nepříjemné, ale snáze řešitelné) Co bude milá studentka dělat se zesr..bytem? Pokud nemá možnost ani hlídání, po dobu, co bude pes štěně, tak za mne rozhodně ne. O bordeře, která má mozek hlavně na pasení, ani nemluvě.

Vy všichni, co chodíte do práce, máte někoho na venčení ?
A když změníte práci z 8 hod. na 10 s dojížděním, tak dáte psa pryč ?
A když jsou teda na psa dva, a otočí se jim směny, pes se dá pryč ?

napsal(a):
Vy všichni, co chodíte do práce, máte někoho na venčení ?
A když změníte práci z 8 hod. na 10 s dojížděním, tak dáte psa pryč ?
A když jsou teda na psa dva, a otočí se jim směny, pes se dá pryč ?
Ne. To by přece nemohl mít psa v bytě žádný člověk, co normálně pracuje.

No, když se vcítím do mýho psa, já si teda taky myslím, že tu dobu vydrží bez sebemenších problémů. Zdravej pes naučenej čistotě a samostatnosti... fakt si myslím, že by se choval jinak, kdyby to pro něj měl bejt problém.
Pracuju teď z domu a má úplně stejnej režim jako dřív, jen můžu každej den sledovat, že všechny ty hodiny doopravdy prochrápe. Dřív zase chrápal se mnou v posteli, a to se o víkendu šlo, až když panička vstala, třeba i 12 hodin od poslední procházky. Naschvál bych mu to nikdy neudělala, tam je pro mě 9-10 hodin strop, ale když mě holt v sobotu neměl potřebu budit, tak se chrápalo takhle dlouho.
A když pak přes den odejdu a pes je 9 hodin doma sám, nemám sebemenší důvod myslet si, že dělá něco jinýho, než že chrápe na svým místě a dvakrát během dne vstane, aby si lehnul na druhej bok. Totéž pak dělá i v noci.
Štěněte se tohle samozřejmě netýká, to je úplně jiná věc. A kdyby byl zdravotní problém, tak se holt zařídí, aby se se psem mohlo chodit častějc.
lesnížínka
napsal(a):
Možná vydržíte, ale pokud budete mít problém, můžete to řešit odchodem na toaletu. Na rozdíl od psa. Dovedu si představit, že pes se díky tomu i naučí půl dne nepít. Pro psa, krmeného granulema, fakt ideál Co když něco chytne, a bude mít tři dny průjem, či zánět močáku? (to řeším jen choroby, které jsou nepříjemné, ale snáze řešitelné) Co bude milá studentka dělat se zesr..bytem? Pokud nemá možnost ani hlídání, po dobu, co bude pes štěně, tak za mne rozhodně ne. O bordeře, která má mozek hlavně na pasení, ani nemluvě.
Tak, když to nevydrží, a že normálně vydrží, tak to udělá doma, nikdo mu hlavu neutrhne( chodím do práce, kde si nemůžu odejít na záchod, i kdybych fakt musela, to ten pes to má asi lepší) , pes měl nedávno 4 dny sračku, a prostě doma nas..áno bylo (nevydržel ani 2 hodiny), tak co myslíte, že milá studentka jako já s tím asi udělala? Asi uklidila, vydesinfikovala a snažila se psovi ulevit, aby mu bylo dobře.
Luci.Ka
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli bych mohla mít plemeno Border Kolie. Jsem studentka a mám byt 2+1 a doma nejsem zhruba 8-9 hodin. Chtěla bych si toto plemeno pořídit, ale nejsem si jistá, jestli by se tento pejsek moc netrápil, i kdyby by mu bylo poskytnuto dost aktivity. Předem děkuji za odpovědi.
Já bych do toho nešla, kolik času budete věnovat psovi a jak? Štěně to rozhodně v klidu nevydrží
Když vím, že jdu na vic jak šest hodin pryč mám naštěstí skvělou sousedku. A když nemůže, tak to řeším tak, že nechám na zemi savou podložku...kdyby náhodou. I když se stane, že to prostě nevydrží, tak je nikdy netrestám.
Ano pes to asi osm hodin vydrží, ale otázka je, jak moc mu to škodí. Nedokážu si představit být někde osm až deset hodin bez možnosti si dojít na záchod.
Takže když neni někdo na venčení, tak to řešit tou podložkou a umožnit psovi v nejnutnějším případě si ulevit. Beztrestně.

"pes měl nedávno 4 dny sračku, a prostě doma nas..áno bylo (nevydržel ani 2 hodiny), "
tak tak, a proto vůbec není k zahození naučit byťáka na podložky
napsal(a):
"pes měl nedávno 4 dny sračku, a prostě doma nas..áno bylo (nevydržel ani 2 hodiny), "
tak tak, a proto vůbec není k zahození naučit byťáka na podložky
No nestává se to tak často (1-2x ročně), a bojím se, aby vtom neměl bordel a nedělal to pořád. máme lino, dolů jsme to dostala, byla to v podstatě jen voda, a doufám, že v horizontu cca 3 roky, už v bytě bydlet nebudeme.
Mám doma 2letého psa Borderky. Když nejsme a procházce ( kůň, kolo, pěšky ) je venku na zahradě ( spí nebo si běhá dle potřeby ). Našeho psa si v bytě nedovedu představit.
Strýc má doma 10 letou Borderku v bytě, bez problému, zvykl si na režim že doma dopoledne nikdo není, a odpoledne se mu věnují.
Možná to chce si i vybrat klidné štěně, ne hyperaktivního jedince. Jsou v plemenu velké rozdíly temperamentu. Chovatel štěněte jistě poradí.
napsal(a):
Nejdete 8-9 hodin na toaletu?
Krom jiné práce jsem většinou po budovách (kotelny, stavby,...) kde je max. Toitoi a k těm mám bytostný odpor. do přírody to nejde protože žádná nikde není. Tak co dělat než to zvládnout. Protože utéct z práce nemůžu. Třeba zvlášť dnes kdy práce je přes 300km daleko. ;) ale nestezuju si. Mám to už tak hezky nastavené a lze to i skloubit s mým "kafoholismem".
Tedysek
napsal(a):
Krom jiné práce jsem většinou po budovách (kotelny, stavby,...) kde je max. Toitoi a k těm mám bytostný odpor. do přírody to nejde protože žádná nikde není. Tak co dělat než to zvládnout. Protože utéct z práce nemůžu. Třeba zvlášť dnes kdy práce je přes 300km daleko. ;) ale nestezuju si. Mám to už tak hezky nastavené a lze to i skloubit s mým "kafoholismem".
Bála bych se, že se vám to vymstí na zdraví. I vám, i psům. Ono i tohle je něco, co přinesla civilizace a nevím, jestli někdo zkoumal i močové měchýře neandrtálců ale moje domněnka je, že náš prapředek si ulevil, kdy potřeboval. Až civilizace přinesla nutnost hledat toalety atd. Pamatuju si, že i moje babička, která chodila v sukních(v pracovním kroji) prostě dřepla na poli a vyčůrala se. My, ještě jako děcka také. Teď je to samozřejmě krajně nevhodné a i v lese se ohlížím a pečlivě vybírám, kam dřepnout Myslím, že i u lidí je obrovský nárůst onemocnění ledvin a i tohle je možná příčina. Ale jak píšu, jen má vlastní teorie...Jééé a to mi připomělo(trošinku mimo) že v noci jak jsem nespala, jsem přepínala a na Barandově byl plastický chirurg p. Měšťák a narazil na to, že to všude propagované pití litrů vody je absolutně mimo. Že mu přijde do ordinace slečna, že potřebuje opravit víčka a on vidí, jak je celá strašně nateklá a ptá se: a kolik vypijete denně vody? Hmm, tak 3-4 litry, když sportuju tak víc. Ale v lékárně si musím kupovat i čaje na odvodnění, protože hrozně zadržuju vodu. Prý se mu u toho otvírá kudla v kapse. On běhá i maratony a říkal, že snad nikdy nevypil víc, než litr a půl denně. To jen tak pro zajímavost...
lesnížínka
napsal(a):
Bála bych se, že se vám to vymstí na zdraví. I vám, i psům. Ono i tohle je něco, co přinesla civilizace a nevím, jestli někdo zkoumal i močové měchýře neandrtálců ale moje domněnka je, že náš prapředek si ulevil, kdy potřeboval. Až civilizace přinesla nutnost hledat toalety atd. Pamatuju si, že i moje babička, která chodila v sukních(v pracovním kroji) prostě dřepla na poli a vyčůrala se. My, ještě jako děcka také. Teď je to samozřejmě krajně nevhodné a i v lese se ohlížím a pečlivě vybírám, kam dřepnout Myslím, že i u lidí je obrovský nárůst onemocnění ledvin a i tohle je možná příčina. Ale jak píšu, jen má vlastní teorie...Jééé a to mi připomělo(trošinku mimo) že v noci jak jsem nespala, jsem přepínala a na Barandově byl plastický chirurg p. Měšťák a narazil na to, že to všude propagované pití litrů vody je absolutně mimo. Že mu přijde do ordinace slečna, že potřebuje opravit víčka a on vidí, jak je celá strašně nateklá a ptá se: a kolik vypijete denně vody? Hmm, tak 3-4 litry, když sportuju tak víc. Ale v lékárně si musím kupovat i čaje na odvodnění, protože hrozně zadržuju vodu. Prý se mu u toho otvírá kudla v kapse. On běhá i maratony a říkal, že snad nikdy nevypil víc, než litr a půl denně. To jen tak pro zajímavost...
Nějak si nedovedu představit jak na Praze 1 nebo na stavbě si někde drepnu. To fakt nejde. Ještě když je plochá střecha a ten barák je nejvyšší široko daleko tak možná, ale jinak fakt jako ženská mám smůlu. Takže mám nastavený takový režim, že to jde celkem s přehledem zvládat. :).

Za onemocnění ledvin může stres, tak to s tím adrenalinovým wc na mezi nepřehánějte

scylla
napsal(a):
Tak, že kašlou na fyziologické potřeby svých psů. A to, že to dělají, z toho snad nedělá normu.
Scyla si natahuje budík a chodí i dvakrát v noci

Nechte toho
všichni nemaj bulíkovské balíky, co nevstanou před 10h ranní
megí jdeš ven nebo co ?
joo už jdu
a jde
ke dveřím - aha venku prší - už nechci - otočka směr postel, tvrdý spánek.

napsal(a):
Nechte toho
všichni nemaj bulíkovské balíky, co nevstanou před 10h ranní
megí jdeš ven nebo co ?
joo už jdu
a jde
ke dveřím - aha venku prší - už nechci - otočka směr postel, tvrdý spánek.
Naše štěně se rozpohybovalo dneska až v půl šesté odpoledne(no tři dny před tím měla dost rušno) šla ven v půl 7, v půl 2, ve 4... to bylo plížením, tažením vpřed. pak až v půl šesté na hoďku a půl, večeře syrová ryba 2kusy přílohy nežere, pak chvilku zkoušela míček a od 20 nula nula spí na gauči, dostat jí o půlnoci ven, tak to bych jí tam musela odnést...
scylla
napsal(a):
No, nevím, no...moje fenka mívá noční pauzu 10 hodin celkem často a není proto, že by se nám ráno nechtělo...válí se ona. Za noc je často i několikrát vzhůru...a ráno venku je schopná čůrat klidně až po deseti minutách běhání.
Já bych teda z devíti hodin taky byla lehce nervózní, ale vím, že ten problém je spíš v mojí hlavě, ona by v pohodě vydržela.
Ahoj, mám doma taky borderku. Je to nádherné stvoření. Potřebuje pohyb, trpělivost,venčení( nejlépe ráno , odpoledne večer). Je to taky hodně o financích. Je třeba nakoupit hafo věcí ( postroj(obojek),vodítko,pelech,krmení,misky,hračky,někdy nové pantofle nebo boty😁). Pokud nejste 8až 9 hodin doma, je dobré ,si třeba najmout nějakého člověka který bude pejska venčit. Také je dobré s pejskem chodit do psí školky a poté školy.Nebo mu pořiďte kámoše( určitě se nebudou nudit ).
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!