Ahoj, bydlíme u školy a denně kolem našeho plotu projde spousta dětí. Máme borderku a mezery v plotě jsou široké tak akorát, aby jimi protáhla hlavu. Dříve se nechávala od dětí pohladit a nikomu nic nedělala, ale některé děti jí ubližovaly a škádlily ji, takže začala kousat. Někdy kousne, i když si jí nevšímají a jen prochází kolem. Nevíme co s tím. Bohužel plot i zahrada patří škole, takže je nemůžeme nějak upravit, aby nemohla skákat na plot, nebo jím prostrkovat hlavu. Prosím poraďte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejjednodušší by bylo postavit vlastní plot, skrz který se nedostane. Prostě jí nějak znemožnit přístup tomu nevhodnýmu k plotu.
sh

XXX.XXX.244.143
A nemuzete si za skolni plot postavit svuj? Jedina rada je oddelit a zabezpecit. Jeste je moznost pozadovat to po skole, ta je zodpovedna za deti a spolupodilet se. Necekat az na Vas vbehne rodic pokousaneho ditete. Se psem zacnete pracovat na vhodnem chovani, ale to by nesmel byt na pozemku bez dozoru.

No a nešlo by se nějak domluvit, že by se na stávající plot připevnit ještě nějaké pletivo s menšími oky, stávající plot to nezničí a kdykoliv se to dá sundat...
Jinak jsem to moc nepochopila...váš pes je tedy na zahradě patřící škole?

Tak to asi nebude mít moc řešení, kromě toho, že psa budete pouštět třeba jen v podvečer, když děti kolem školy nechodí. Přitom by stačila nějaká síť nebo pletivo natažené do stávajícího plotu, to je škoda, že to škola nedovolí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
lucius
napsal(a):
Tohle vše nás už napadlo, ale vedení školy nám to nedovolí. Máme školnický byt, takže pes je na školní zahradě.
Tak natáhněte před plot elektrický ohradník, a je to vyřešený.
... nebo tam psa bez dozoru nepouštějte.

Myslím, že když nic neuděláte, brzy o psa přijdete. Nějak nechápu, že na školní zahradě může být pes, který napadá děti
( to, že ho děti zkazily je smutné, ale asi to jako obhajoba neobstojí ). Převeďte psa do "bytového" režimu, t.j. pes v bytě a ve vašem volném čase na procházce, na cvičení, na práci...
Ona stejně bordera není zahradní pes.
jahodapavel
napsal(a):
Zkuste neviditelný plot, a natáhnete kabel podél stávajícího plotu ve vzdálenosti 2 m.
Dát vystreslé bordeře na krk EO, to je tedy super nápad.
Základní chyba byla to, že jste jí nechali od dětí otravovat. Nepouštějte jí bez dozoru na zahradu. nebo na zahradě postavte z pletiva nějakou zábranu, a ona bude jen na té části, kam děti nemohou strkat ruce. Školu ujistěte, že se zábrana dá lehce odstranit.

Napadá mě...a co nasadit kolem stávajícího plotu živý plot...taky to tak máme se sousedem a psy rozhodně nemaj ani tendenci se plotem prodírat, aby viděli na sousedovic psa...otázka je, jestli by něco takovýho škola povolila...ale jestli neuděláte nic, tak to zavání průšvihem...za mě teda, to co už bylo psáno vše...pes na zahradě pouze za dozoru a bez dozoru až v době, kdy se tam necouraj děcka...a zkusila bych znovu apelovat na úpravu stávajícího plotu, i kdybyste měla říct, že tam strkaj ruce děti (i když je to ve skutečnosti obráceně).
scylla
napsal(a):
Dát vystreslé bordeře na krk EO, to je tedy super nápad.
Základní chyba byla to, že jste jí nechali od dětí otravovat. Nepouštějte jí bez dozoru na zahradu. nebo na zahradě postavte z pletiva nějakou zábranu, a ona bude jen na té části, kam děti nemohou strkat ruce. Školu ujistěte, že se zábrana dá lehce odstranit.
Už jsem vám tu psal, že si máte svoje blbé rady nechat pro sebe. Tím, že bude paní otravovat s tím, že tam chce stavět nějaké zábrany, dosáhne jediného a to, že na svůj problém bude upozorňovat. Nejsnadnější řešeni je pak zakázat chov zvířat. Navíc jestli se toho chytí nějaký rodič a napíše stížnost zřizovateli... Pes, který napadá přes plot, to nedělá ze stresu, má možnost utéct. Navíc lze plot nastavit zvukově, takže po týdnu. se dá impuls vypnout.

"Pes, který napadá přes plot, to nedělá ze stresu, má možnost utéct."
To vypovídá hodně o vašich znalostech stran psů se strachovou agresí
napsal(a):
"Pes, který napadá přes plot, to nedělá ze stresu, má možnost utéct."
To vypovídá hodně o vašich znalostech stran psů se strachovou agresí
Kazdý si to pojmenuje jak chce. V poslední době to je móda, že když někdo má problémy, nazve si to nějak, aby měl výmluvu.

jahodapavel
napsal(a):
Kazdý si to pojmenuje jak chce. V poslední době to je móda, že když někdo má problémy, nazve si to nějak, aby měl výmluvu.
Nebo se zamyslí nad příčinou problému a podle toho zvolí správné řešení.

Budu se opakovat. Bordera není pes, který by měl trávit život na zahradě ( i kdyby tam byla třímetrová zeď ). Bordera má pracovat a pak odpočívat. Na zahradu vypuštěna na vyčůrání před spaním.
napsal(a):
Napadá mě...a co nasadit kolem stávajícího plotu živý plot...taky to tak máme se sousedem a psy rozhodně nemaj ani tendenci se plotem prodírat, aby viděli na sousedovic psa...otázka je, jestli by něco takovýho škola povolila...ale jestli neuděláte nic, tak to zavání průšvihem...za mě teda, to co už bylo psáno vše...pes na zahradě pouze za dozoru a bez dozoru až v době, kdy se tam necouraj děcka...a zkusila bych znovu apelovat na úpravu stávajícího plotu, i kdybyste měla říct, že tam strkaj ruce děti (i když je to ve skutečnosti obráceně).
Pokud to dobře chápu, tak zadavatel bydlí ve škole a psa má puštěného na pozemku školy. Škola nechce aby zadavatel dávat něco na plot, takže živý plot a úpravy stávajícího plotu asi nebudou reálné a "vymahatelné" na škole
rapotacka11
napsal(a):
Dříve nemohli mít u škol a školek psa.
Už pesně nevím... z hygienických důvodů ?
Teď to někomu zřejmě povolili a...
Opět nemáte pravdu. Jelikož jsem dcera "školníka" tak vím, že pes byl vždy povolen.A vždy na školách byl-ne jen na té "naší"..
U nás resp.rodičů byla ze strany ředitele školy vznesena jediná námitka, že né Německá doga (kterou rodiče chtěli ) ti námitku akceptovali a pořídili Dalmatina, fenu.. K ní resp. po ní byl Dobrman po něm Briard - a na starší kolena si rodiče pro sebe pořídili shi-tzu..
Na té škole - byt jako důchodci- stále fungují a kdyby chtěli - psa jim nikdo nezakazoval ani nezakazuje.. A takto je to na všech státních základních školách..
Zadaveteli bych doporučila psa na pozemky školy pouštět až po "hodinách" což je cca 16hodina. Samozdřejmě dát pozor na mimoškolské aktivity, které mohou být na školní půdě.
No a pak zajistit venčení, aktivity..cokoliv, jakoliv zabavit psa mimo školní púdu..
No a navíc si nebudeme snad namlouvat, že by každý jeden pes musel ustát takový "provoz" pokud by mu byl stále přítomen..
Zadavatel si to sám sobě i psu zbytěčně stěžuje...
jahodapavel
napsal(a):
Už jsem vám tu psal, že si máte svoje blbé rady nechat pro sebe. Tím, že bude paní otravovat s tím, že tam chce stavět nějaké zábrany, dosáhne jediného a to, že na svůj problém bude upozorňovat. Nejsnadnější řešeni je pak zakázat chov zvířat. Navíc jestli se toho chytí nějaký rodič a napíše stížnost zřizovateli... Pes, který napadá přes plot, to nedělá ze stresu, má možnost utéct. Navíc lze plot nastavit zvukově, takže po týdnu. se dá impuls vypnout.
Ano, své blbé rady si nechte pro sebe, udělejte to prosím pro ty psy.
Pes, který byl drážděn a kterému bylo ubližováno dětmi je nenapadá ze stresu, ale ze sportu asi...
jahodapavel
napsal(a):
Souhlas. Já bych tedy neviditelný ohradník volila až jako druhé řešení. První by bylo to, že bych se nikoho na nic neptala a natáhla na stávající plot hustší svařované pletivo. Kdo se moc ptá, moc se dozví. Nechápu, komu a čemu by to mělo vadit?
Pokud by přece jen vedení školy mělo námitky, potom bych skutečně položila 1 - 2 m před plotem neviditelný ohradník (zakopala do země) a bylo by po problému.
Pes dostane 1,2,3... rány a potom už bude skutečně stačit jen zvukový signál. Pořád lepší, než aby ho bily děti (tu nenávist k dětem nemá jen tak).
Je ještě řešení mít psa doma, ale zřejmě má zadavatel důvod, proč tomu tak není, jinak by to jistě dříve udělal.
Orionka: nechápu, proč by bordera nemohla být na zahradě.

Třeba kvůli tomu, že ji dráždění dětí dráždí do nepříčetnosti?
Třeba kvůli tomu, že se tam nudí?
Natáhnete neviditelný ohradník, nebude moct na děti, vymyslí si jinou bejkárnu ( ať už z nudy, nebo jako přeskokovou reakci ).
Podle mě bordera nemá natolik odolnou nervovou soustavu, aby to zvládala ( ano, je to určitě pes od psa, ale zmiňovaná to evidentně nezvládá ).
A ten metr od plotu na ní "hodné dětičky" klidně kámen nebo klacek dohodí, nebo ji jen různými zvuky budou dál vytáčet.
rapotacka11
napsal(a):
Bhk
Opět nemáte pravdu. Jelikož jsem dcera "školníka" tak vím...
""""""""""""
Pravdu mám.
Bylo to "v době minulé".
Dnes, kdy je možné vzít psa i do nemocnice na pokoj,
jsou zřejmě pravidla jiná.
Tak já budu mluvit o době zhruba před dvaceti lety, učitel měl na školní zahradě kotec se dvěma malamutama, pouštěl je pak normálně po zahradě...
rapotacka11
napsal(a):
Bhk
Opět nemáte pravdu. Jelikož jsem dcera "školníka" tak vím...
""""""""""""
Pravdu mám.
Bylo to "v době minulé".
Dnes, kdy je možné vzít psa i do nemocnice na pokoj,
jsou zřejmě pravidla jiná.
Zhruba před čtyřiceti lety měl školník na naší ZDŠ též ve školním bytě psa - je to doba dosti minulá?

Huskyjanina
napsal(a):
Tak já budu mluvit o době zhruba před dvaceti lety, učitel měl na školní zahradě kotec se dvěma malamutama, pouštěl je pak normálně po zahradě...
U nás na střední...ještě před revolucí měl školník ovčouna...v době vyučování byl pes v kotci na dvoře...odpolko nevim, předpokládám, že s nim šli asi na prochajdu možná si ho pak vzali domu, měli takový menší domek v neoplocené, protože, když jsme měli odpoledku a šli ze školy později, tak už v kotci nebyl a na noc ho pouštěli do budovy školy hlídat...
koňadra
napsal(a):
Souhlas. Já bych tedy neviditelný ohradník volila až jako druhé řešení. První by bylo to, že bych se nikoho na nic neptala a natáhla na stávající plot hustší svařované pletivo. Kdo se moc ptá, moc se dozví. Nechápu, komu a čemu by to mělo vadit?
Pokud by přece jen vedení školy mělo námitky, potom bych skutečně položila 1 - 2 m před plotem neviditelný ohradník (zakopala do země) a bylo by po problému.
Pes dostane 1,2,3... rány a potom už bude skutečně stačit jen zvukový signál. Pořád lepší, než aby ho bily děti (tu nenávist k dětem nemá jen tak).
Je ještě řešení mít psa doma, ale zřejmě má zadavatel důvod, proč tomu tak není, jinak by to jistě dříve udělal.
Výcvikář a jeho praktiky k výcvikáři, nic překvapivého.
Jde o to, aby se ten pes nestresoval, ne aby byl za svůj trest ještě trestán. Mělo by jít o psa a o ochranu toho psa před šikanou ze strany dětí. Pokud by vám šlo o psa, poradíte natáhnutí ohradníku z druhé strany plotu.
scylla
napsal(a):
Jde o to, aby se ten pes nestresoval, ne aby byl za svůj trest ještě trestán. Mělo by jít o psa a o ochranu toho psa před šikanou ze strany dětí. Pokud by vám šlo o psa, poradíte natáhnutí ohradníku z druhé strany plotu.
Scylla je Scylla, její reakce taky nic překvapivého.
Vy se furt zastáváte jenom psů, ale věci mají obvykle dvě strany.
Myslím, že jde především o to, že by se mělo zabránit tomu, aby ten pes kousl nějaké dítě (i když si to třeba zaslouží), protože co by se potom rozjelo za kolotoč, to nestojí za to. Možná by pes musel i ze zahrady zmizet.
Pes, který nebude moct úplně k plotu, si časem nějakého pokřikování a poskakování děcek přestane všímat. Alespoň tedy rozumný a vyrovnaný pes. Holt když je to nervák, tak je to jeho boj. A děcka to taky přestane bavit.
Jděte už k šípku s vašimi názory, že pes je ohradníkem stresován. V životě jste ho nepoužila, já mám ohradníkem obehnaný celý barák (pastvinami), a to je jiná šleha než od ohradníku pro psa, a vystresované psy nemám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
Tak teď nevím jestli je horší výcvikář, nebo internetový kecal teoretik... ?!
Tu borderu nikdo nenutí k tomu plotu chodit - ona se těm dětem co ji "stresují" může vyhnout, ale podle mě dělá přesně to, co je u borderek docela časté (nudí se a prudí). Na farmě jsme měli bordery (ne moje), a ty když byly puštěné, tak nevynechaly jedinou možnost, jak šikanovat zvířata ve výbězích, dorážet a kousat koně pod jezdci nebo na lonži apod. A rozhodně v tom nebylo pasení (ta největší prudička byla úplně dutá, pasení ji nezajímalo, a ani neměla vlohy).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak teď nevím jestli je horší výcvikář, nebo internetový kecal teoretik... ?!
Tu borderu nikdo nenutí k tomu plotu chodit - ona se těm dětem co ji "stresují" může vyhnout, ale podle mě dělá přesně to, co je u borderek docela časté (nudí se a prudí). Na farmě jsme měli bordery (ne moje), a ty když byly puštěné, tak nevynechaly jedinou možnost, jak šikanovat zvířata ve výbězích, dorážet a kousat koně pod jezdci nebo na lonži apod. A rozhodně v tom nebylo pasení (ta největší prudička byla úplně dutá, pasení ji nezajímalo, a ani neměla vlohy).
A přesně proto by ta bordera na zahradě neměla být. A nemusela by se dělat žádná ( ani ohradníková ) opatření. Protože ohradník toho konkrétního psa neuklidní. Je milion bytových psů - může být i ona. Navíc, když zahrada vlastně není majitele psa.
A pak už jen výkřik do tmy - proč zrovna školník musí mít borderu ?
Ad Scylla,
poněkolikáté vam píši, ať si svá blbé rady necháte pro sebe. Díky vaším blbinám to múže dopadnout špatně, jak pro psa, tak pro žáky, tak i pro majitelku. Několik ran psa nevystresuje. moji psi dostali několikrát ránu od pastevního ohradníku a jediné co si z toho odnesli je, že nemají honit dobytek. A vůbec, zatim jste nevysvětlila, jak to bylo s tím berňákem?

"Tu borderu nikdo nenutí k tomu plotu chodit -"
v tom, že ji NIKDO nenutí, máš pravdu...a je to pustá demagogie.
Ale jinak se hrubě pleteš - nutí ji tam chodit její NS a pudy.
edit: a nemáš pravdu ani v tom prvním - nutí ji ty děti...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Jaké pudy nutí borderu kousat lidi za plotem...?!
U plemene, které má vrozené hlídání se to dá pochopit jako hájení teritoria, ale u BOCky k tomu nevidím sebemenší důvod.
Ne nenutí - ona k nim lézt nemusí, když nechce. Odděluje je plot, a ona chce, protože je to pro ni zábava zahánět ty děcka - kdybych to neviděla několik let denně u nás na farmě, co dokáže nudící se bordera bez dozoru, tak jsem možná trochu liberálnější

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jaké pudy nutí borderu kousat lidi za plotem...?!
U plemene, které má vrozené hlídání se to dá pochopit jako hájení teritoria, ale u BOCky k tomu nevidím sebemenší důvod.
Ne nenutí - ona k nim lézt nemusí, když nechce. Odděluje je plot, a ona chce, protože je to pro ni zábava zahánět ty děcka - kdybych to neviděla několik let denně u nás na farmě, co dokáže nudící se bordera bez dozoru, tak jsem možná trochu liberálnější
Ale to přece není vina toho psa ! Nevhodný pes v rukou nevhodného majitele.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ale to přece není vina toho psa ! Nevhodný pes v rukou nevhodného majitele.
Jasně, že to není vina toho psa, ale bohužel se stalo, a pokud to majitel nebude řešit, tak bude mít brzy velký problém, a za chvilku bude další bordera v inzerci na darování z rodinných důvodů

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jasně, že to není vina toho psa, ale bohužel se stalo, a pokud to majitel nebude řešit, tak bude mít brzy velký problém, a za chvilku bude další bordera v inzerci na darování z rodinných důvodů
Však jo, ať ji nenechává na zahradě a místo toho ji vezme odpoledne ven a pořádně se s ní vyblbne. A pak ji vezme domů. Dělá to tak milion lidí, psi nikoho nekoušou přes plot a jsou spokojeni všichni.
Ale natáhnout EO a dál nechat psa hnít na zahradě, aby pro něj bylo jedinou zábavou řvaní na děcka...za EO.

Inspektor, četla jsi vůbec úvodní příspěvek?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Inspektor, četla jsi vůbec úvodní příspěvek?
Ano, četla - bordera se naučila, že ty protivný děcka (i ty, co jí nic nedělají) jde zahánět štěkáním a kousáním, tak to dělá, protože jinou smysluplnou činnost nemá.
napsal(a):
Ale když bude štěkat 5 m od plotu, nikoho nepokouše.

jahodapavel
napsal(a):
Ale když bude štěkat 5 m od plotu, nikoho nepokouše.
A fakt si myslíte, že je to pro borderu dobré zaměstnání a že jediným cílem držení psa je, aby nikoho nepokousal?
lucius
napsal(a):
Ahoj, bydlíme u školy a denně kolem našeho plotu projde spousta dětí. Máme borderku a mezery v plotě jsou široké tak akorát, aby jimi protáhla hlavu. Dříve se nechávala od dětí pohladit a nikomu nic nedělala, ale některé děti jí ubližovaly a škádlily ji, takže začala kousat. Někdy kousne, i když si jí nevšímají a jen prochází kolem. Nevíme co s tím. Bohužel plot i zahrada patří škole, takže je nemůžeme nějak upravit, aby nemohla skákat na plot, nebo jím prostrkovat hlavu. Prosím poraďte.
Já tedy nevím, ale tady se mluví o strachové agresi atd. Je to kousání opravdu z agrese? Není to spíš takové to hrací štěněcí rafání? Mě přijde divné, že pokud již nějaké dítko Váš pes pokousal, že jej (toho psa samozřejmě:o) vůbec ještě můžete ven pustit. To by přeci už dávno rodiče i škola zatrhli.. Tedy né že by to jakkoliv řešilo Váš problém
napsal(a):
A fakt si myslíte, že je to pro borderu dobré zaměstnání a že jediným cílem držení psa je, aby nikoho nepokousal?
Nechci být sprostý. Border kolie je pes jako každý jiný. Jsou mezi nimi temperamentní i líní jedinci. Nevím proč si všichni namlouvají, že mají něco extra. To jaké má kdo cíle držení psa je jeho věc a pro tazatelku je prvotní aby nepokousala děti.

jahodapavel
napsal(a):
Nechci být sprostý. Border kolie je pes jako každý jiný. Jsou mezi nimi temperamentní i líní jedinci. Nevím proč si všichni namlouvají, že mají něco extra. To jaké má kdo cíle držení psa je jeho věc a pro tazatelku je prvotní aby nepokousala děti.
Žádný pes není jako každý jiný.
P.S. Nemám borderkolii.