Podivné trestání- nové trendy výchovy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2017 10:49
amiš

XXX.XXX.59.74

Zdravím, protože jsem už středního věku, používám asi zastaralé metody výchovy psa, bylo mi převčírem řečeno. Šla jsem k jedné pani, něco si odnést podle domluvy. Paní mi zavedla na dvorek, mají dva psy, z toho jeden je mladá borderka, spíš odrostlé štěně. Psi neznám, viděla jsem je venku tak 2x v životě, přesto se na mně vrhli a vítali mně.Z domu vyšla dcera paní, asi okolo 18 let, zavolala na borderku a když ta hned neposlechla, chytla jí a začla jí kroutit uchem, no, skoro bych řekla, že jí vycukala za ucho. Pes začal strašně pištět a kňučet (ani se nedivím, mně kroutit někdo ucho, tak použiju mimo řevu i zuby, pěsti i nohy na obranu). Matce dívky se to moc nelíbylo, ale byla umlčena. Taky jsem se přidala, s poukázáním na to, že už jsem viděla pár lidí, co psa třeba fackovali a skončili na tom, že pes z nich začal mít hrůzu, ale bylo mi, kulantně řečeno, ať se starám o své, že je to nová metoda výcviku, která platí na hyperaktivní a svéhlavé psy. Řekla bych, slečna je boží hovádko, chudák pes, ale není první člověk, který o tomto mluvil. Jedna paní mi o této metodě taky povídala, myslela jsem, že je to vtip, ale asi není. Jo, časy se mění, inovace je všude, ale hodně často si říkám, proč měnit zavedené a osvědčené, na úkor takových pitomostí. Jarka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.9.2017 10:54

Spousta lidí skočí na takový nesmysl, že je potřeba psa seřezat, vycukat, vyškrtit, povalit na záda, atd. Protože si přitom na psovi můžou vylít zlost, což je jistě v tu chvíli jednodušší, než se doopravdy zamyslet nad tím, proč to pes dělá, a jak zařídit, aby se naučil dělat něco jiného a ty nežádané věci nedělal. Pes pochopitelně naprostou většinu trestů vůbec nepochopí, což přináší stres, strach, případně agresivní chování.

Já bych to zařadila spíš do předpotopních metod. Dnes se zase řada lidí snaží poctivě přijít na to, jak se se psem domluvit, a mnoho pejskařů trestání a drastický metody nepoužívá, případně odsuzuje.

8.9.2017 11:07
scylla

XXX.XXX.150.32

amiš napsal(a):
Zdravím, protože jsem už středního věku, používám asi zastaralé metody výchovy psa, bylo mi převčírem řečeno. Šla jsem k jedné pani, něco si odnést podle domluvy. Paní mi zavedla na dvorek, mají dva psy, z toho jeden je mladá borderka, spíš odrostlé štěně. Psi neznám, viděla jsem je venku tak 2x v životě, přesto se na mně vrhli a vítali mně.Z domu vyšla dcera paní, asi okolo 18 let, zavolala na borderku a když ta hned neposlechla, chytla jí a začla jí kroutit uchem, no, skoro bych řekla, že jí vycukala za ucho. Pes začal strašně pištět a kňučet (ani se nedivím, mně kroutit někdo ucho, tak použiju mimo řevu i zuby, pěsti i nohy na obranu). Matce dívky se to moc nelíbylo, ale byla umlčena. Taky jsem se přidala, s poukázáním na to, že už jsem viděla pár lidí, co psa třeba fackovali a skončili na tom, že pes z nich začal mít hrůzu, ale bylo mi, kulantně řečeno, ať se starám o své, že je to nová metoda výcviku, která platí na hyperaktivní a svéhlavé psy. Řekla bych, slečna je boží hovádko, chudák pes, ale není první člověk, který o tomto mluvil. Jedna paní mi o této metodě taky povídala, myslela jsem, že je to vtip, ale asi není. Jo, časy se mění, inovace je všude, ale hodně často si říkám, proč měnit zavedené a osvědčené, na úkor takových pitomostí. Jarka.

Jsou různé druhy debilů, s prominutím.

8.9.2017 11:09
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Spousta lidí skočí na takový nesmysl, že je potřeba psa seřezat, vycukat, vyškrtit, povalit na záda, atd. Protože si přitom na psovi můžou vylít zlost, což je jistě v tu chvíli jednodušší, než se doopravdy zamyslet nad tím, proč to pes dělá, a jak zařídit, aby se naučil dělat něco jiného a ty nežádané věci nedělal. Pes pochopitelně naprostou většinu trestů vůbec nepochopí, což přináší stres, strach, případně agresivní chování.

Já bych to zařadila spíš do předpotopních metod. Dnes se zase řada lidí snaží poctivě přijít na to, jak se se psem domluvit, a mnoho pejskařů trestání a drastický metody nepoužívá, případně odsuzuje.

Nejen na tyto nesmysly skáčou lidé, také na to, že vše musí přijít od majitele pes se nesmí sám odměnit, že aby měl psovod psa pod kontrolou, musí ho motivovat krmnou dávkou, ono těch nesmyslů jsou fůry, bohužel.

8.9.2017 11:35

Řekla bych, že toto je u některých lidí klasika...chtějí mu ukázat, kdo je tady pánem...chtějí mít respekt, jenže si pletou respekt se strachem...když budu na psa tvrďák, tak si NEDOVOLÍ neposlechnout...to, že k tomu bylo jako metoda použito kroucení ucha, bych řekla, že je "úžasný" výmysl slečny, zjistila, že tohle psa bolí, což pes hlasově potvrzuje a tak to používá...

No myslím, že se snaží o to, aby když na psa houkne, tak pes stáhne ocas a defakto se připlazí, asi velmi žádoucí bude, když pes dává přehnaně najevo "podřízenou" pozici...jinak si takový výchovný postup neumím vysvětlit...

8.9.2017 11:52

"že je to nová metoda výcviku"
co je na trestech nového?!

8.9.2017 11:52
hn..

XXX.XXX.245.251

Kdysi dávno byl v novinách dotaz člověka, co pozoroval pána, jak hrubě trestá psa a pes se před ním plazí. Odpověd tehdy byla, že v populaci je dost psychopatů a pokud si svojí potřebu někoho ovládat a trestat vybijí na psu, neodnese to manželka a děti. Bylo to cca v roce 1980.
Já v tom taky žádnou výcvikovou metodu nevidím, vidím jen patologické chování toho člověka.

8.9.2017 13:29
amiš

XXX.XXX.59.74

Tak myslela jsem to ve smyslu že už jsem si vyslechla hodně debilit o výchově psa, ale tohle ještě ne. A sama dotyčná to prezentovala jako novou metodu, tedy něco, co nevymyslela ona, ale kdosi úžasný. Fakt to nemusím. Vždycky jsem si vystačila s hlasem a důsledností, no, někdy lehké plácnutí jako upozornění a fungovalo to.

8.9.2017 13:41
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Způsob. Nebo jste se tím už setkávala? Já ne.

8.9.2017 13:43
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

hn.. napsal(a):
Kdysi dávno byl v novinách dotaz člověka, co pozoroval pána, jak hrubě trestá psa a pes se před ním plazí. Odpověd tehdy byla, že v populaci je dost psychopatů a pokud si svojí potřebu někoho ovládat a trestat vybijí na psu, neodnese to manželka a děti. Bylo to cca v roce 1980.
Já v tom taky žádnou výcvikovou metodu nevidím, vidím jen patologické chování toho člověka.

Přesně tak, normální psychopat. Jmenovaná slečna by prostě potřebovala dostat po čuni, aby zakusila svou medicínu...jak se říká u nás..

8.9.2017 17:42
Poutník07

XXX.XXX.248.226

Nechtěl jsem sice reagovat, ale nedalo mi to. Pamatuji si, je to tak cca 10 let, když jsem šel na cvičák se svým Jackem. Tam nám ukazoval cvičitel i svého psa středního knírače a kolik toho už ten umí a kolik má zkoušek. Po skončení cvičení jsme se rozcházeli a pes cvičitele se vybral s námi ven. Prostě vyběhl s ostatními psy. To byla chyba. Cvičitel ho volal a pes nějak nereagoval. Slyšel jsem jen "Chytněte mi ho někdo". Našel se nějaký dobrovolník, který psa přidržel. A jak k němu přišel tak vzal milého knírače za uši a třepal s ním. Fakt jsem koukal a taky jsem na ten cvičák už nešel. Takže to asi "nová" metoda výcviku nebude.

9.9.2017 06:09
sufle

XXX.XXX.161.21

Kroucení uší jsem bohužel zažila na cvičáku už před 25 lety.
Myslím, že v podstatě žádný trest není nový, hovada vždy byla a vždy budou.

9.9.2017 06:51
scylla

XXX.XXX.150.32

Poutník07 napsal(a):
Nechtěl jsem sice reagovat, ale nedalo mi to. Pamatuji si, je to tak cca 10 let, když jsem šel na cvičák se svým Jackem. Tam nám ukazoval cvičitel i svého psa středního knírače a kolik toho už ten umí a kolik má zkoušek. Po skončení cvičení jsme se rozcházeli a pes cvičitele se vybral s námi ven. Prostě vyběhl s ostatními psy. To byla chyba. Cvičitel ho volal a pes nějak nereagoval. Slyšel jsem jen "Chytněte mi ho někdo". Našel se nějaký dobrovolník, který psa přidržel. A jak k němu přišel tak vzal milého knírače za uši a třepal s ním. Fakt jsem koukal a taky jsem na ten cvičák už nešel. Takže to asi "nová" metoda výcviku nebude.

Jo, to je klasika - tři hromady zkoušek a pak "chyťte mi ho někdo". K čemu jsou zkoušky?

9.9.2017 08:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

scylla napsal(a):
Jo, to je klasika - tři hromady zkoušek a pak "chyťte mi ho někdo". K čemu jsou zkoušky?

Nezatracujte zkoušky ať už psů, koní nebo lidí.
Nic lepšího pro posouzení znalostí a i šikovnosti zatím nikdo nevymyslel. Tedy mimo praxe, což je ovšem zdlouhavá záležitost.
Jsme stále u toho, že za vším je člověk. Rozumný, svědomitý, empatický, ale i hloupý lempl bez kouska vcítění. To je problém, nikoli zkoušky.

9.9.2017 09:15

scylla napsal(a):

No, když jsem měla ovčandu, tak mi taky říkali, proč s ní neudělám nějaký zkoušky...na co?, fena fungovala na první dobrou, to že cviky neprováděla s naprostou přesností, jsem neřešila, pro mě je to zhola zbytečné...když řeknu lehni, tak si lehla a že si při tom "vyvalí" bok je mi šumák, že při povelu "ke mně" přišla hned, kdykoliv, kdekoliv, za jakékoliv situace, ale nepředsedla přede mě, nevadí...pes přišel a u mě si sednul...neměla jsem potřebu pilovat přesnost a ani jsem to nevyžadovala...že při chůzi u nohy šla více "vpředu" než by měla? no tak šla, ale od nohy se mi nehla, prostě jí to takhle více vyhovovalo...bez vodítka bych mohla klidně projít "václavák"...
Prostě mi šlo o to, aby pes bezchybně fungoval v běžném životě...

9.9.2017 09:45
scylla

XXX.XXX.150.32

sisi58 napsal(a):
Nezatracujte zkoušky ať už psů, koní nebo lidí.
Nic lepšího pro posouzení znalostí a i šikovnosti zatím nikdo nevymyslel. Tedy mimo praxe, což je ovšem zdlouhavá záležitost.
Jsme stále u toho, že za vším je člověk. Rozumný, svědomitý, empatický, ale i hloupý lempl bez kouska vcítění. To je problém, nikoli zkoušky.

Jak vidíte, zkoušky o tom, jaký je pes, moc neříkají a už vůbec nic o tom, jaký je psovod.

9.9.2017 09:46
scylla

XXX.XXX.150.32

No, když jsem měla ovčandu, tak mi taky říkali, proč s ní neudělám nějaký zkoušky...na co?, fena fungovala na první dobrou, to že cviky neprováděla s naprostou přesností, jsem neřešila, pro mě je to zhola zbytečné...když řeknu lehni, tak si lehla a že si při tom "vyvalí" bok je mi šumák, že při povelu "ke mně" přišla hned, kdykoliv, kdekoliv, za jakékoliv situace, ale nepředsedla přede mě, nevadí...pes přišel a u mě si sednul...neměla jsem potřebu pilovat přesnost a ani jsem to nevyžadovala...že při chůzi u nohy šla více "vpředu" než by měla? no tak šla, ale od nohy se mi nehla, prostě jí to takhle více vyhovovalo...bez vodítka bych mohla klidně projít "václavák"...

Asi tak.

9.9.2017 10:59
Lexaurin

XXX.XXX.249.250

K něčemu podobnemu jsem dospěla i ja a pes je mnohem šťastnější a uvolnenejsi, nez když jsem" pilovala presnost". A taky máme mnohem lepsi vztah

Potkavam u nas, staršího člověka, kterému nedávno zemřel retrívr. Pořídil si stene- je to takový ted nevycvalany pubertak. No a když byl mimoni potkal nas a rádio s mou fenkou. Pan ho ma porad navolno a jen ne nej stokrát rve"ke mne" a ono nic. Když si pro nej dojde serve ho jak alika. Ach jo. Minule mu zdrhl za námi, hrála jsem se svou fotbal, a on chtěl taky a hrát si, proste mladoch.A zase jen rvani a rvani. Pes hluchý. Ja sla, pes s námi, chlap vdali. Dala jsem mu povel" sedni, počkáme na pana". Sedel a cekal. Proste super pes, domluva krsdna, jen proste chce změnit pristup. Přiletěl brunatny chláp, psa dal na vodítko a, serval. Ja se mu snažila něco vysvětlit, jen to kategoricky odmitl jednim "NE" a šli.
. Psa je mi lito, veselý, ucenlivy, chce si proste hrát, učit se hrou a po dobrem ne jen jit a nic, a ten blb si mysli, ze ho bude poslouchat jen proto, ze si ho pořídil.

elikk

9.9.2017 11:02
elikk

XXX.XXX.17.153

Kdyby xy generaci s tema ovcakama někdo necvicil i na ty proklete zkoušky, které jsou podle fauny jen a jen na skodu -mozna bys mela i s touhle beznou provozni poslusnosti trosku problemek - ji to tak snadno naucit...
tak jako mají problemek primitivni plemena třeba.

mozna by to chtelo trosku nadhledu - sirsi zaber - priznat si souvislosti?¨.

9.9.2017 11:18
scylla

XXX.XXX.150.32

elikk napsal(a):
Kdyby xy generaci s tema ovcakama někdo necvicil i na ty proklete zkoušky, které jsou podle fauny jen a jen na skodu -mozna bys mela i s touhle beznou provozni poslusnosti trosku problemek - ji to tak snadno naucit...

Kdyby někdo necvičil s těma ovčákama na to, co se dnes vydává za zkoušky, mohli by to být psi, jaké pamatuji z dětství a mládí, mohli by být možná zdraví a rozumných povah, i když to, kam dospěli zdravotně zavinil chovatelé. Když budu chtít zjistit, jaký je pes skutečně a co umí jeho psovod, vezmu je na procházku do běžného života, to řekne mnohem víc než počet zkošek.

9.9.2017 11:32

scylla napsal(a):

Klasika? No to je divné, pár let jsem se ve sportovní kynologii a mezi cvičícími pohybovala a fakt nikoho, kdo by měl tři hromady zkoušek a nebyl schopen přivolat si psa, neznám...
No ale tak člověk nemůže znát vše, i když ta "klasika" by se přehlédnout nedala, žejo...

Jo, a k čemu jsou zkoušky? No přeci k ověření shody s požadavky, ale to je snad všeobecně známo, ne?

9.9.2017 11:59

elikk napsal(a):

S tím se dá souhlasit
...chtěla jsem jen říct, že zkouška není všechno...znala jsem psa, co byl na cvičáku dokonalý...zkoušky měl také, mimo cvičák nešel pomalu pustit z vodítka...jeho režim bylo pouze cvičení a kotec...je to o lidech...
Primitivní plemena nemaj problémek...problém mají zase jen lidé, co si pořídí "primitivní" plemeno a čekaj, že se bude chovat stejně jako ovčák...naopak jsou lidi, kteří povahu primitivního (neposlušného) plemene ocení...to, že pes je samostatná jednotka, že ho nemůžete klasicky cvičit, ale že se s ním musíte na fungování dohodnout, vyhovuje...
V dnešní době je to asi i o těch zkouškách, aby se udržovala, jak to nazvat...napadá mě "pracovní inteligence plemene" a vybírali se dalšího chovu psi, kteří mají pro práci vlohy...dřív, když se psi využívali ke skutečné práci, tak se hledělo asi hlavně na vlastnosti psa, tenhle dobře hlídá, tenhle skvěle pase, tenhle doběhne zajíce, tenhle zvládne samostatně ochránit stádo... psy kteří dobře nepracovali, nebyli "funkční", nikdo jen tak z plezíru neživil...

9.9.2017 12:15

lesnížínka napsal(a):
Způsob. Nebo jste se tím už setkávala? Já ne.

Nepamatujete, jak učitel, který si neuměl získat autoritu jinak, tahával kluky za uši a kroutil jim je? Nic nového pod sluncem, jen převedeno na psy.

elikk

9.9.2017 12:16
elikk

XXX.XXX.17.153

scylla napsal(a):
Kdyby někdo necvičil s těma ovčákama na to, co se dnes vydává za zkoušky, mohli by to být psi, jaké pamatuji z dětství a mládí, mohli by být možná zdraví a rozumných povah, i když to, kam dospěli zdravotně zavinil chovatelé. Když budu chtít zjistit, jaký je pes skutečně a co umí jeho psovod, vezmu je na procházku do běžného života, to řekne mnohem víc než počet zkošek.

"na to, co se dnes vydává za zkoušky"

neznate to, nikdy jste to nezkusila -ani driv, ani ted - protože to nemate zapotřebí smajlík - ale rozhodne vite, ze je to spatne ?

"Když budu chtít zjistit, jaký je pes skutečně a co umí jeho psovod, vezmu je na procházku do běžného života, to řekne mnohem víc než počet zkošek"

problém je, ze asi nikdo nemá potrebu něco ukazovat vam, no...

elikk

9.9.2017 12:23
elikk

XXX.XXX.17.153

S tím se dá souhlasit
...chtěla jsem jen říct, že zkouška není všechno...znala jsem psa, co byl na cvičáku dokonalý...zkoušky měl také, mimo cvičák nešel pomalu pustit z vodítka...jeho režim bylo pouze cvičení a kotec...je to o lidech...
Primitivní plemena nemaj problémek...problém mají zase jen lidé, co si pořídí "primitivní" plemeno a čekaj, že se bude chovat stejně jako ovčák...naopak jsou lidi, kteří povahu primitivního (neposlušného) plemene ocení...to, že pes je samostatná jednotka, že ho nemůžete klasicky cvičit, ale že se s ním musíte na fungování dohodnout, vyhovuje...
V dnešní době je to asi i o těch zkouškách, aby se udržovala, jak to nazvat...napadá mě "pracovní inteligence plemene" a vybírali se dalšího chovu psi, kteří mají pro práci vlohy...dřív, když se psi využívali ke skutečné práci, tak se hledělo asi hlavně na vlastnosti psa, tenhle dobře hlídá, tenhle skvěle pase, tenhle doběhne zajíce, tenhle zvládne samostatně ochránit stádo... psy kteří dobře nepracovali, nebyli "funkční", nikdo jen tak z plezíru neživil...

"aby se udržovala, jak to nazvat...napadá mě "pracovní inteligence plemene" "

presne. ochota spolupracovat a i to, ze snesou fyzickou zatez.

jinak - rodinne psy mame, měli jsme - "odvzdycky", vždycky normalne fungovaly. nejakou provozni poslusnost se každý naucil do par tydnu bez ohledu na velikost, plemeno.

ted mam prvního psa s kterym i zkouskuju - a je jeden rozdil oproti tem předchozím - travim s nim mnohem vice casu.

Neregistrovaný uživatel

9.9.2017 12:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla napsal(a):

Kolik psů jste na zkoušky připravila, a kolik máte složených zkoušek, že tady zase tak blbě kecáte o věcech, o kterých nemáte ani páru...?!
takových chytrých, schovaných za monitor jsou plný diskuze, ale když mají vylézt na světlo světa, a prezentovat svoji práci jinak než hubou přes klávesnici, tak rázem skutek utek...

9.9.2017 12:35

"V dnešní době je to asi i o těch zkouškách"

to není "v dnešní době"...

kopíruju z mezinárodního zkušebního řádu " IPO" platného v období 2003-2012 :

"Zkouškové akce a soutěže mají sloužit dvěma cílům. Na jedné straně složením zkoušky prokazují jednotliví psi způsobilost pro současný účel svého použití, na druhé straně pak v řízeném chovu mají zkoušky přispívat k zachování, případně ke zvyšování zdraví a výkonnosti psů, ve smyslu pracovní schopnosti od jedné ke druhé generaci. Složení zkoušky platí také jako důkaz chovné způsobilosti psa. "

o tom to bylo patrně od vždy.
Druhá věc je, jak se mění požadavky a co to znamená pro ty psy...
a třetí - jak ovlivňují vypovídací hodnotu oněch zkoušek různé metody výcviku...

9.9.2017 12:52

elikk napsal(a):
"aby se udržovala, jak to nazvat...napadá mě "pracovní inteligence plemene" "

presne. ochota spolupracovat a i to, ze snesou fyzickou zatez.

jinak - rodinne psy mame, měli jsme - "odvzdycky", vždycky normalne fungovaly. nejakou provozni poslusnost se každý naucil do par tydnu bez ohledu na velikost, plemeno.

ted mam prvního psa s kterym i zkouskuju - a je jeden rozdil oproti tem předchozím - travim s nim mnohem vice casu.

No u mě to tak není...psy jsou můj život, věnuju jim max svého času, ať s nimi pracuji nebo ne...ale po vycvičení dvou psů (žádné zkoušky, ani cvičák...ale i tak velmi poctivá každodenní práce), jsem došla k názoru, že tohle není to, co mi vyhovuje...že to moje "pravé ořechové" je samostatný pes, se kterým se dohodnu na nějaké minimální, jak píšete, provozní poslušnosti...a místo té pracovní činnosti se psem jsme prostě "jen spolu"...samozřejmě adekvátně tomu si vybírám psy...nebudu trápit nějakou malinu nebo borderu, tím, že prakticky nic "smysluplného" neděláme...

9.9.2017 13:11

"V dnešní době je to asi i o těch zkouškách"

to není "v dnešní době"...

kopíruju z mezinárodního zkušebního řádu " IPO" platného v období 2003-2012 :

"Zkouškové akce a soutěže mají sloužit dvěma cílům. Na jedné straně složením zkoušky prokazují jednotliví psi způsobilost pro současný účel svého použití, na druhé straně pak v řízeném chovu mají zkoušky přispívat k zachování, případně ke zvyšování zdraví a výkonnosti psů, ve smyslu pracovní schopnosti od jedné ke druhé generaci. Složení zkoušky platí také jako důkaz chovné způsobilosti psa. "

o tom to bylo patrně od vždy.
Druhá věc je, jak se mění požadavky a co to znamená pro ty psy...
a třetí - jak ovlivňují vypovídací hodnotu oněch zkoušek různé metody výcviku...

Tou dnešní dobou, jsem nemyslela horizont nějakých pár let...myslela jsem to, že už to není doba dávno minulá, kdy lidé neměli psy na "mazlíky" nebo jako koníčka, ale když si je pořizovali, tak skutečně jen když je potřebovali na práci...hlídání, pasení, lov apod.

Zkoušky samozřejmě nezatracuju...zaplať pánbůh za lidi, co udržují pracovní linie, což samozřejmě musí být podloženo i tou pracovní "maturitou"...

9.9.2017 13:32
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

elikk napsal(a):

Tak s tímto nějak nesouhlasím. Přiznám, že do zkoušek a jejich pravidel vůbec nevidím, neb mám právě to primitivní plemeno, se kterým se necvičí a proto je pořád primitivní A z toho důvodu také uvažuju jiným způsobem a nedá mi to. Chcete říct, že proto, že se s ovčákem cvičí a má ty zkoušky, tak jeho štěňata se s tím rodí? Popravdě nevím, jak do ovčáků dostali ty vlohy na spolupráci s člověkem(fakt šlechtění nerozumím) ale primitivní plemena zrovna tyhle vlohy nemají, oni člověka ve skutečnosti k životu nepotřebují a proto i jejich ochota se něco učit, je minimálně poloviční.

9.9.2017 13:48

Lesnížínka, "pracovní schopnosti" se fakt dědí.

a tak nějak nechápu, v čem je podstata toho nesouhlasu...

9.9.2017 13:50
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

lesnížínka napsal(a):
Tak s tímto nějak nesouhlasím. Přiznám, že do zkoušek a jejich pravidel vůbec nevidím, neb mám právě to primitivní plemeno, se kterým se necvičí a proto je pořád primitivní A z toho důvodu také uvažuju jiným způsobem a nedá mi to. Chcete říct, že proto, že se s ovčákem cvičí a má ty zkoušky, tak jeho štěňata se s tím rodí? Popravdě nevím, jak do ovčáků dostali ty vlohy na spolupráci s člověkem(fakt šlechtění nerozumím) ale primitivní plemena zrovna tyhle vlohy nemají, oni člověka ve skutečnosti k životu nepotřebují a proto i jejich ochota se něco učit, je minimálně poloviční.

Dostane se to do nich úplně stejně, jako do primitivů vlohy samostatně rozhodovat.

Neregistrovaný uživatel

9.9.2017 14:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Huskyjanina napsal(a):
Dostane se to do nich úplně stejně, jako do primitivů vlohy samostatně rozhodovat.

Řekla bych, že dostat a udržet v plemenech vlohy pro práci a ochotu spolupracovat je šlechtitelsky o dost náročnější, než u primitivů, aby si dělali co chtějí, protože tam to vychází z jejich přirozenosti, zatímco vlohy pracovních plemen jsou formovány tak trochu uměle proti psí přirozenosti
Nakonec to, jak rychle (během pár generací) vyhasínají vlohy pro práci, pokud se k ní psi nepoužívají je vidět u spousty dříve pracovních a dnes módních plemen (bordery co nepasou; dobrmani co neuhlídají ani vlastní pelech atd.).

9.9.2017 15:03
scylla

XXX.XXX.150.32

elikk napsal(a):
"na to, co se dnes vydává za zkoušky"

neznate to, nikdy jste to nezkusila -ani driv, ani ted - protože to nemate zapotřebí smajlík - ale rozhodne vite, ze je to spatne ?

"Když budu chtít zjistit, jaký je pes skutečně a co umí jeho psovod, vezmu je na procházku do běžného života, to řekne mnohem víc než počet zkošek"

problém je, ze asi nikdo nemá potrebu něco ukazovat vam, no...

Ale má, jinak by nešlo dělat to, co po mě lidé chtějí - poradit s problémovým chováním psa. Pes, který měl zkoušek spousty, neměl přivolání a bál se v situacích, které neznal, například. A tak. Když už psa něco učit, tak něco praktického, při čem myslí, třeba pasení, praktické stopy nebo něco takového, ne činnost, při které jde o "projev" a "přesnost" a myšlení je nežádoucí. Naštěstí mě sběratelství zkoušek přešlo před několika desítkami let.

Neregistrovaný uživatel

9.9.2017 15:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla napsal(a):
Ale má, jinak by nešlo dělat to, co po mě lidé chtějí - poradit s problémovým chováním psa. Pes, který měl zkoušek spousty, neměl přivolání a bál se v situacích, které neznal, například. A tak. Když už psa něco učit, tak něco praktického, při čem myslí, třeba pasení, praktické stopy nebo něco takového, ne činnost, při které jde o "projev" a "přesnost" a myšlení je nežádoucí. Naštěstí mě sběratelství zkoušek přešlo před několika desítkami let.

Jéé, vy už jste odbornice i na pasení a praktické stopy - tak to gratuluju!
A kolik jste těch zkoušek nasbírala, než vás "to přešlo"? Ideálně kdybyste napsala jména psů a druh zkoušky, ať to tady není zase jen plácání, jako vždycky

9.9.2017 16:17

scylla napsal(a):

Ale zase - pro některého psa je radost skládat zkoušky a je radost se pak na takovou dvojici pes-psovod podívat.
Třeba při záchranářských zkouškách musí pes pracovat dost samostatně a musí při tom myslet.
A u některého psa je nutnost i to dodržení přesnosti při plnění povelů, jinak začne lajdačit a přeroste majiteli přes hlavu.
Je to pes od psa. Nebudu dělat se psem něco, co ho vyloženě nebaví, natož tak, že se u toho bojí.
A některého psa i ta "buzerace" na place baví.

9.9.2017 18:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

scylla napsal(a):
Jak vidíte, zkoušky o tom, jaký je pes, moc neříkají a už vůbec nic o tom, jaký je psovod.

Však to nerozporuji.
Přece jsem napsala, že je to o lidech. Ale představte si psa pro policii, který by neměl zkoušky z výkonu. Jak byste vybírala vhodného? Jak by se s ním psovod domluvil. Popř.kdyby dostal jiného( nemoc, zranění, březost) z něčeho přece musí vycházet, když mají spolupracovat, a to skoro hned.
Doma nemusíte mít psa, který ukázkově pracuje, stačí, když poslouchá, ale někde to opravdu nestačí.

9.9.2017 19:57
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Řekla bych, že dostat a udržet v plemenech vlohy pro práci a ochotu spolupracovat je šlechtitelsky o dost náročnější, než u primitivů, aby si dělali co chtějí, protože tam to vychází z jejich přirozenosti, zatímco vlohy pracovních plemen jsou formovány tak trochu uměle proti psí přirozenosti
Nakonec to, jak rychle (během pár generací) vyhasínají vlohy pro práci, pokud se k ní psi nepoužívají je vidět u spousty dříve pracovních a dnes módních plemen (bordery co nepasou; dobrmani co neuhlídají ani vlastní pelech atd.).

Fakt přiznávám, že tomu moc nerozumím, ale vrtá mi to hlavou. Opravdu si myslíte, že vlohy u psů vyhasínají, protože se s nima tím způsobem nepracuje? Není to třeba tím, že chovatelé přestanou do chovu vybírat jedince, u kterých je nějak vidět(třeba tím skládáním zkoušek) že ta vloha(práce) v nich je a množí cokoliv? Třeba z pěti štěňat je jedna, která vůbec nejeví zájem o pasení, přesto je uchovněná a má dalších 5 štěňat, kde už nepasou tři...atd, však to známe. Nemyslím si ale právě, že je to tím, že to fyzicky nedělají, netrénují, ale tím, že už tam ta vloha není podporovaná vhodným výběrem, neboli tedy šlechtěním rasy. Nevím, třeba jsem mimo...

Neregistrovaný uživatel

9.9.2017 20:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lesnížínka napsal(a):
Fakt přiznávám, že tomu moc nerozumím, ale vrtá mi to hlavou. Opravdu si myslíte, že vlohy u psů vyhasínají, protože se s nima tím způsobem nepracuje? Není to třeba tím, že chovatelé přestanou do chovu vybírat jedince, u kterých je nějak vidět(třeba tím skládáním zkoušek) že ta vloha(práce) v nich je a množí cokoliv? Třeba z pěti štěňat je jedna, která vůbec nejeví zájem o pasení, přesto je uchovněná a má dalších 5 štěňat, kde už nepasou tři...atd, však to známe. Nemyslím si ale právě, že je to tím, že to fyzicky nedělají, netrénují, ale tím, že už tam ta vloha není podporovaná vhodným výběrem, neboli tedy šlechtěním rasy. Nevím, třeba jsem mimo...

To, že vlohy k činnostem (zejména těm "umělým" naučeným), které zvíře nedělá vyhasínají je prokázané, praxí ověřené, a bylo na to zpracována spousta studií nejen na psech, ale hlavně na myších a potkanech (protože mají kratší generace).
Stejně tak lze nepoužívané vlohy, které tam někde jsou, a pes je začne používat probudit, a v dalších generacích mít potomky s větší frekvencí vlohy pro tuto práci, např.:
Dovezla jsem si ročního malinoise s čistým belgickým původem, kde předci dělali jen ring nebo IPO. Nikdo z předků v rodokmenu nebyl používaný k pasení (obecně se BOM už dávno k pasení nepoužívá). Tento pes po týdnu na farmě začal sám pást, a prokázal silné vlohy (je to jedn z prvních BOM, co tu měl zkoušku z pasení). Z jeho potomků co k nám chodili už vykázali vlohy pro pasení 2/3, a v další generaci po feně, co je na farmě taky..., a to v chovu vůbec nepoužívám zvířata z linií, kde by někdo pásl - všechno to začalo nastartováním "zapomenuté vlohy" u prvního psa, a pokračovalo to tím, že potomci se s prací u ovcí setkávali.
Přitom já je mám primárně pro službu a sport, na ovce jdou jen protože je to prostě potřeba.

9.9.2017 20:59
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

To, že vlohy k činnostem (zejména těm "umělým" naučeným), které zvíře nedělá vyhasínají je prokázané, praxí ověřené, a bylo na to zpracována spousta studií nejen na psech, ale hlavně na myších a potkanech (protože mají kratší generace).
Stejně tak lze nepoužívané vlohy, které tam někde jsou, a pes je začne používat probudit, a v dalších generacích mít potomky s větší frekvencí vlohy pro tuto práci, např.:
Dovezla jsem si ročního malinoise s čistým belgickým původem, kde předci dělali jen ring nebo IPO. Nikdo z předků v rodokmenu nebyl používaný k pasení (obecně se BOM už dávno k pasení nepoužívá). Tento pes po týdnu na farmě začal sám pást, a prokázal silné vlohy (je to jedn z prvních BOM, co tu měl zkoušku z pasení). Z jeho potomků co k nám chodili už vykázali vlohy pro pasení 2/3, a v další generaci po feně, co je na farmě taky..., a to v chovu vůbec nepoužívám zvířata z linií, kde by někdo pásl - všechno to začalo nastartováním "zapomenuté vlohy" u prvního psa, a pokračovalo to tím, že potomci se s prací u ovcí setkávali.
Přitom já je mám primárně pro službu a sport, na ovce jdou jen protože je to prostě potřeba.

Díky za vysvětlení. No, já po osmi letech minulý týden otevřela dávno zapomenutou knihu o samojedech a zjistila jsem, že má také pastevecké vlohy. A mě léta nešlo do hlavy, proč ty slípky prvotně nevraždí, ale pořád se je snaží zahnat do kurníků či na dvorky a srnky vyhnat z území, které si tak nějak vzal za vlastní...

9.9.2017 21:18
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

No řekla bych, že o práci primitivů, v mém případě u sibiřanů, nevíte absolutně nic Tam to není o tom, že si dělají, co chtějí, kde jste na tohle přišla? Je to rovněž o ochotě spolupracovat s člověkem, protože pokud máte v saních zapřaženo 10 psů, tak vůdčí psy ovládáte na vzdálenost kolem 15 metrů, kdy psi musí bezchybně reagovat na povely. Zároveň musí být schopný vyhodnotit, když jedete např. přes jezero, jestli je led pevný. Pes se správnýma vlohama vycítí, když led není bezpečný. Zároveň jsou vlohy pro "desire to go" to je chuť pracovat, takový pes jde v tahu do vyčerpání sil. Při závodě Iditarod jedou psi přes 180 km za den. Tak jako vy máte zkoušky, kde se upevňují vlohy pro práci, tak i my máme závody, kde se upevňují vlohy pro práci

Neregistrovaný uživatel

9.9.2017 21:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Huskyjanina napsal(a):
No řekla bych, že o práci primitivů, v mém případě u sibiřanů, nevíte absolutně nic Tam to není o tom, že si dělají, co chtějí, kde jste na tohle přišla? Je to rovněž o ochotě spolupracovat s člověkem, protože pokud máte v saních zapřaženo 10 psů, tak vůdčí psy ovládáte na vzdálenost kolem 15 metrů, kdy psi musí bezchybně reagovat na povely. Zároveň musí být schopný vyhodnotit, když jedete např. přes jezero, jestli je led pevný. Pes se správnýma vlohama vycítí, když led není bezpečný. Zároveň jsou vlohy pro "desire to go" to je chuť pracovat, takový pes jde v tahu do vyčerpání sil. Při závodě Iditarod jedou psi přes 180 km za den. Tak jako vy máte zkoušky, kde se upevňují vlohy pro práci, tak i my máme závody, kde se upevňují vlohy pro práci

Já vůbec neměla na mysli práci seveřanů v zápřahu - o té by mě ani nenapadlo diskutovat. Psala jsem jen reakci na chování primitivů tak jak jste to podala Vy - tam o práci ve spřežení nepadlo ani slovo, a dosadit si šlo libovolné primitivní plemeno:

9.9.2017 21:48
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Já vůbec neměla na mysli práci seveřanů v zápřahu - o té by mě ani nenapadlo diskutovat. Psala jsem jen reakci na chování primitivů tak jak jste to podala Vy - tam o práci ve spřežení nepadlo ani slovo, a dosadit si šlo libovolné primitivní plemeno:

To mě mrzí, že to bylo špatně pochopeno. Když se psalo o vlohách k práci, tak mě nenapadlo, že by se to mohlo pochopit jinak. Asi to je nejspíš tím, že když píšu primitiv, tak automaticky myslím haskouna

10.9.2017 06:29
koňadra

XXX.XXX.102.231

scylla napsal(a):

Scyllo, to je zase perla. Sice píšete o ovčácích a o "normální poslušnosti".
Ale to, jestli má pes vlohy např. k pasení, lovu, vyhledávání ztracených lidí apod., to na procházce nepoznáte. I k tomu jsou dobré zkoušky. Pes, který je složí, musí mít nějaké předpoklady a schopnosti k dané práci (i když část výsledku je i zásluhou dobrého cvičitele), které většinou předává na další potomstvo a tak zůstává plemeno plemenem se všemi vlastnostmi, které od něj očekáváme.
Na procházkách se fakt pozná houby. Procházku zvládne každý trochu socializovaný pes.

10.9.2017 08:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

koňadra napsal(a):
Scyllo, to je zase perla. Sice píšete o ovčácích a o "normální poslušnosti".
Ale to, jestli má pes vlohy např. k pasení, lovu, vyhledávání ztracených lidí apod., to na procházce nepoznáte. I k tomu jsou dobré zkoušky. Pes, který je složí, musí mít nějaké předpoklady a schopnosti k dané práci (i když část výsledku je i zásluhou dobrého cvičitele), které většinou předává na další potomstvo a tak zůstává plemeno plemenem se všemi vlastnostmi, které od něj očekáváme.
Na procházkách se fakt pozná houby. Procházku zvládne každý trochu socializovaný pes.

Přesně tohle jsem myslela, když jsem psala svůj příspěvek.
Vy to ale umíte lépe podat!

elikk

10.9.2017 10:05
elikk

XXX.XXX.17.153

Huskyjanina napsal(a):
To mě mrzí, že to bylo špatně pochopeno. Když se psalo o vlohách k práci, tak mě nenapadlo, že by se to mohlo pochopit jinak. Asi to je nejspíš tím, že když píšu primitiv, tak automaticky myslím haskouna

jinak - jsem se nechtěla dotknout primitivu, když jsem je zminila smajlík

cela pointa byla o tom, ze když se nejake plemeno neproveruje v tom, nac bylo slechteno -nedaji se vybirat jedinci, kteří vlohu nesou dal - a vlastnost zanika pomalu...

a je jedno jestli jsou to pracovni zkoušky, lovecke nebo tahouni. Když nebudou haskouni tahat - co se stane?

Jen tady na faune ma clovek vazne pocit, ze jakekoliv zamestnani psa je skoro trestny cin - ale ono pro tech chov je to proste nezbytne.
A muj osobní názor je, ze je lepsi jakakoliv prověrka vloh, temperamentu, vytrvalosti v plemeni -nez zadna.

takze i na tohle jsou zkousky dobre smajlík

Neregistrovaný uživatel

10.9.2017 10:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

elikk napsal(a):
jinak - jsem se nechtěla dotknout primitivu, když jsem je zminila smajlík

cela pointa byla o tom, ze když se nejake plemeno neproveruje v tom, nac bylo slechteno -nedaji se vybirat jedinci, kteří vlohu nesou dal - a vlastnost zanika pomalu...

a je jedno jestli jsou to pracovni zkoušky, lovecke nebo tahouni. Když nebudou haskouni tahat - co se stane?

Jen tady na faune ma clovek vazne pocit, ze jakekoliv zamestnani psa je skoro trestny cin - ale ono pro tech chov je to proste nezbytne.
A muj osobní názor je, ze je lepsi jakakoliv prověrka vloh, temperamentu, vytrvalosti v plemeni -nez zadna.

takze i na tohle jsou zkousky dobre smajlík

A hlavně jakákoliv selekce na výkon je zároveň selekcí na zdraví - pokud vidím, že 5 letý pes leze přes áčko (bariera 180 cm), jak stará bába Hamerlová, tak si o jeho zdraví myslím svoje, i kdyby měl všechny RTG 0/0...

elikk

10.9.2017 17:57
elikk

XXX.XXX.17.153

"jakákoliv selekce na výkon je zároveň selekcí na zdraví - pokud vidím, že 5 letý pes leze přes áčko (bariera 180 cm), jak stará bába "

jj. musí prokazat ze na to ma i fyzicky. vsak i na to ZVV1 ten pes musí trénovat a snest teda fyz. zatez. mnohem vetsi, nez je beh v kruhu

Neregistrovaný uživatel

10.9.2017 18:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

elikk napsal(a):
"jakákoliv selekce na výkon je zároveň selekcí na zdraví - pokud vidím, že 5 letý pes leze přes áčko (bariera 180 cm), jak stará bába "

jj. musí prokazat ze na to ma i fyzicky. vsak i na to ZVV1 ten pes musí trénovat a snest teda fyz. zatez. mnohem vetsi, nez je beh v kruhu

Jj, a taky musí odejít samostatně stopu, bez reakce na zvěř, poslušnost bez reakce na střelbu, obranu včetně úderů od figuranta apod.
... pokud nemá pes zkoušku vyloženě napsanou (což je minimum navíc známých firem hlavně od exterieráků), tak i na té blbé ZVV1 musí pes prokázat základní vlohy pro práci.

10.9.2017 18:42

"tak i na té blbé ZVV1 musí pes prokázat základní vlohy pro práci."
tak s tímto se nějak nemohu ztotožnit (proč taky plno psů u té jedničky zůstane), o jakýchsi vlohách by mohla něco kecat až gradace výkonů v nějakém čase.

Neregistrovaný uživatel

10.9.2017 18:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

tak s tímto se nějak nemohu ztotožnit (proč taky plno psů u té jedničky zůstane), o jakýchsi vlohách by mohla něco kecat až gradace výkonů v nějakém čase.

Psala jsem o ZÁKLADNÍCH vlohách pro práci - tzn. schopnost sledovat stopu, naučit se 10 cviků poslušnosti, a prokázat nějakou psychyckou odolnost na obraně.
Smím se zeptat, s kolika psy jste tuto zkoušku složila?

10.9.2017 19:14
L(phi)

XXX.XXX.67.138

By som kazdemu co tvrdi jak je spravit ZVV1 nicnehovoriace priala skusit to so psom ktory, ac pracovneho plemena, nema ani vydrz, ani drajv, ani zaujem o figuranta.

Neregistrovaný uživatel

10.9.2017 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

L(phi) napsal(a):
By som kazdemu co tvrdi jak je spravit ZVV1 nicnehovoriace priala skusit to so psom ktory, ac pracovneho plemena, nema ani vydrz, ani drajv, ani zaujem o figuranta.

Tak pro člověka bez zkušeností a někoho po ruce, kdo mu pomůže je to oříšek i se psem, který na to má.

10.9.2017 19:55

A pak jsou psi, kteří vlohy mají, jen nemají psovoda a neudělají ani ty ZVV1.
..." (i když část výsledku je i zásluhou dobrého cvičitele)"...
On poměr vlohy a cvičitele bude možná 1:1.

elikk

10.9.2017 22:16
elikk

XXX.XXX.17.153

L(phi) napsal(a):

tak nejak.
nekdy clovek i ZM slavi jako jiny MS - protoze jsou psi ruzne nadani

11.9.2017 06:56

L(phi) napsal(a):

Tak si to po sobě přečti ještě jednou...a zamysli se...píšu o zkouškách v kontextu s prokázáním pracovních vloh

"tak nejak.
nekdy clovek i ZM slavi jako jiny MS - protoze jsou psi ruzne nadani "

dtto !

"On poměr vlohy a cvičitele bude možná 1:1"
no, tak pomineme ty, kteří se psy vůbec necvičí, to bychom se mohli dostat někam úplně jinam...
Jinak - rovněž nesouhlasím, dneska jsou daleko jiné možnosti jak informací, tak samotného výcviku, takže i psovodi nenadaní mají šanci...
Jo, taky si vzpomenu na jednu majitelku, pes velmi šikovný, dokonce (jako HW) kousač, ale majitelka se za celý týden tábora nebyla schopna naučit správnou intonaci natož pak správné pořadí v rámci výcviku (jakože povel, chování psy, případná korekce, kdy odměňovat). Poměr psovodů, kteří to dali a těch, co ne, byl cca 30:1...(z jedné akce)

Jan Dubový někde v nějakém svém článku píše - když nemá NO trojkovou postupku do dvou let, tak stojí za prd. V principu s tím souhlasím (jen ty dva roky jako majitel neNO mám kapku posunuté).

ještě editnu: v prvé řadě, když píšu pracovní vlohy, tak mám na mysli obecně chuť psa spolupracovat s psovodem, kdykoliv a kdekoliv, a vůbec chuť psa (možná až potřebu) něco dělat.

elikk

11.9.2017 07:54
elikk

XXX.XXX.17.153

Asi nechapu pointu.

Zakladni vlohy pes prokaze i na jednicce - ze nepokracuje dal muze mit vic duvodu - a většinou u pracovnich plemen (NO, BOM) je ten důvod jiny, nez ze by vic talentu nez na tu jednicku pes nemel smajlík
U jinych plemen je to otázka. Ale ti taky nemaji většinou zadnou zkousku povinnou do chovu.

Tak co by bylo lepsi - zrusit i ty jednicky? Nebo naopak -udelat je povinne i u jinych plemen?

11.9.2017 09:00

Nechápeš, protože do toho vnášíš další proměnné, tedy a v prvé řadě člověka...

já se bavím JENOM o tom, zda je složení ZVV1 (obecně jedničková všestranná) dostatečné k prokázání "pracovních vloh"...pro mě v žádném případě nikoliv (viz výše)

"Tak co by bylo lepsi - zrusit i ty jednicky? Nebo naopak -udelat je povinne i u jinych plemen?"
NO ji mají, BOM nevím, dobrmani nevím, u ostatních plemen, u kterých by se o tom dalo uvažovat - ano ale ne povinně (různá chovnost), neb - a mluvím o tom z pohledu majitele HW - to, co má v popisu práce HW se nerovná přesně sportovní kynologie...

11.9.2017 09:02
L(phi)

XXX.XXX.41.130

píšu o zkouškách v kontextu s prokázáním pracovních vloh
No ved prave. Ked tu ZVV1 nedokaze zlozit kazdy pes, tak asi jej spravenie nejake vlohy preukaze.

Okrem toho ten pes niekde trenuje, niekde ho je (alebo neni) vidno, informaciu dava aj ci teda u jednicky ostane alebo ide dalej, ci ju zvladnu jeho odchovy, v akom veku ju zlozil, ci ju zosmudlal doma na cvicaku alebo sa s nou ukazal aj na nejakom preteku...

Aj ta blba jednicka rozhodne informacie o vlohach dava - aj ked sa treba pozriet aj na trochu viac kontextu nez len to ci ju pes ma alebo nema.

11.9.2017 09:12

Elfi, vždyť jsi právě napsala v podstatě to, co já na začátku ...až na ten pohled na tu jedničkovou (je nemálo HW s jedničkovou a hned se deklaruje spojení jako "pracovní"...a pak se lidé diví...).

11.9.2017 10:55
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Můj pes nemá žádné zkoušky, poslouchá tak nějak normálně(někdy jo, někdy ne ) u nohy jde když na něj houknu, ale po chvíli už zase valí dopředu, občas zatáhne na vodítku když vypíchne srnku či zajdu, urval by mi ruku. Dneska jsem zhlédla ve zprávách odjezd(tuším vojáků) na nějakou misi. Nesledovala, ale zaujalo mne, že tam jde i pes a tedy jde...poskakoval celkem neukázněně, u nohy rozhodně nešel, tahal sem tam, lomcoval s psovodem. To i můj pes umí jít slušněji. Předpokládám, že tento pes má plno zkoušek a trochu mi to připomnělo ten příspěvek, chyťte mi tam někdo toho psa...".

Neregistrovaný uživatel

11.9.2017 11:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lesnížínka napsal(a):
Můj pes nemá žádné zkoušky, poslouchá tak nějak normálně(někdy jo, někdy ne ) u nohy jde když na něj houknu, ale po chvíli už zase valí dopředu, občas zatáhne na vodítku když vypíchne srnku či zajdu, urval by mi ruku. Dneska jsem zhlédla ve zprávách odjezd(tuším vojáků) na nějakou misi. Nesledovala, ale zaujalo mne, že tam jde i pes a tedy jde...poskakoval celkem neukázněně, u nohy rozhodně nešel, tahal sem tam, lomcoval s psovodem. To i můj pes umí jít slušněji. Předpokládám, že tento pes má plno zkoušek a trochu mi to připomnělo ten příspěvek, chyťte mi tam někdo toho psa...".

Psi, co jezdí na mise žádné plno "zkoušek" nemají - mají jen zadanou kategorii pro výkon služby, a pokud pes nedostane žádný povel, tak není důvod, aby šel ukázkově u nohy.
Ti psi maají takovou úroveň výcviku, o které se vám ani nezdálo, a srovnávat je s nějakým vycházkovým "žerykem" je trochu úsměvné

loner

11.9.2017 11:38
loner

XXX.XXX.41.40

Nevím jaký génius tohle vymyslel. Tahat psa za kůži za krkem, mlátit ho rukou či jinými předměty a kroutit uši (to slyším poprvé) je ultimátní hovězina, pokud má slečna problém s neposedností svého psa, možná by mu měla poskytnout řádné svalové vypětí (které potřebuje každý pes, bez ohledu na velikost) a to opakovat i několikrát týdně než psa zmlátit za něco za co nemůže - co si z toho pes odnese? Jednoduchá odpověď, úplné ho*no. Kdyby se raději naučila používat mozek, tak udělá lépe než vymýšlet vlastní úžasné, "profesionální, výchovné" techniky.

11.9.2017 12:39

lesnížínka napsal(a):

Krom toho, co už napsala inspektorová : cloumajíc s člověkem na vodítku můžeš potkat i psy vedené sportovně a není to proto, že by neuměli poslouchat, ale protože je jejich lidi nechtějí uposlouchat, utlumit. Chtějí je mít vysocetemperamentní a dravé a tu dravost využívat a formovat tím sportem (bych mohla použít slovičko "drive"...).

11.9.2017 12:53

Krom toho, co už napsala inspektorová : cloumajíc s člověkem na vodítku můžeš potkat i psy vedené sportovně a není to proto, že by neuměli poslouchat, ale protože je jejich lidi nechtějí uposlouchat, utlumit. Chtějí je mít vysocetemperamentní a dravé a tu dravost využívat a formovat tím sportem (bych mohla použít slovičko "drive"...).

Cože?
To je tak akorát výmluva, že neumějí své psy umravnit, ne?

11.9.2017 12:55

Cože?

Ne.

11.9.2017 12:55

Tak teď budu říkat, že nechci mít utlumeného psa, proto se ve městě neumí chovat smajlík
takových psů vídám hodně a rozhodně to nejsou "pracovní" kusy
i to majitelé říkají, že na cvičáku super, ale jak mají potkat ve městě druhého psa, majitel je vláčen
o tom myslím tady všichni z druhého tábora (pomyslně pohrdající zkouškami) mluví
určitě neshazuji pracovní psy, chápu uchování nějaké hladiny
my obyčejní se ale dost často setkáváme se psy, kteří se
jednoduše řečeno
neumí chovat
hlavně mi neříkejte, že potkávám 20 psů z Afgánistánu týdně
je to spíše tak, že majitelé jdou po bodech (mám strašně vycvičeného psa - zahrada, kotec, cvičák) a na všední situace zapomínají
nejsou jen "čistě pracovní" a "voříšci"
narážím na to mezi tím
a těch je tu mraky.

11.9.2017 13:03

"o tom myslím tady všichni z druhého tábora (pomyslně pohrdající zkouškami) mluví
určitě neshazuji pracovní psy"

no vidíš, a já si myslím, že i ano, když je řeč o XX zkouškách a žádné poslušnosti "venku"...přibližuji i tuto reálnou variantu.

11.9.2017 13:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

Cože?

Proč by měl být pes umravněn neustále? Ani dříve velmi používané sezení s rukama za zády pro větší disciplínu dětí, už se nepoužívá. Tak proč by musel být zrovna pes neustále, každou minutu ukázněný? Není to stroj, ale pes a kamarád.

11.9.2017 14:12

sisi58 napsal(a):
Proč by měl být pes umravněn neustále? Ani dříve velmi používané sezení s rukama za zády pro větší disciplínu dětí, už se nepoužívá. Tak proč by musel být zrovna pes neustále, každou minutu ukázněný? Není to stroj, ale pes a kamarád.

Přestože nemám nic proti skládání zkoušek a pes opravdu nemusí být umravněn nonstop, není to stroj, ale kamarád (v mém případě přítel nejbližší a největší)...ale třeba škubání s vodítkem, tahání a podobně, to není o tom, že psa musím povelovat...i když nedám povel, aby šel pes u nohy a pes jde na vodítku v režimu "dělej si co chceš", tak ale nesmí vodítkem škubat nebo mě tahat...neskládala jsem se psem nikdy žádné zkoušky, ale ať jsem měla psy se kterými jsem intenzivně pracovala-cvičila a nebo psy, kteří mají jen nějakou "provozní" poslušnost, tak tohle je základ...ale můj pohled bude zkreslený, poněvadž jsem kynolog amatér, tudíž obyč. pejskař...

11.9.2017 14:23

Přestože nemám nic proti skládání zkoušek a pes opravdu nemusí být umravněn nonstop, není to stroj, ale kamarád (v mém případě přítel nejbližší a největší)...ale třeba škubání s vodítkem, tahání a podobně, to není o tom, že psa musím povelovat...i když nedám povel, aby šel pes u nohy a pes jde na vodítku v režimu "dělej si co chceš", tak ale nesmí vodítkem škubat nebo mě tahat...neskládala jsem se psem nikdy žádné zkoušky, ale ať jsem měla psy se kterými jsem intenzivně pracovala-cvičila a nebo psy, kteří mají jen nějakou "provozní" poslušnost, tak tohle je základ...ale můj pohled bude zkreslený, poněvadž jsem kynolog amatér, tudíž obyč. pejskař...

11.9.2017 14:29

Nevyvrátíte mi, že je to jen výmluva lidí, kteří svého psa nedokážou zvládnout. I pes, který je vysoce temperamentní může být poslušný. V opačném případě je obtěžující pro okolí, a majitel, kterému to nevadí, taky.

11.9.2017 14:30
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Rozhodně si nemyslím, že by měli psa umravňovat a utlumovat imrvére a když to u někoho vidím, tak bych ho pro změnu nakopala někam. Ale pokud rota či co, jde ve formaci(nepochodovali, ale šli prostě v kordonu, asi nastupovali do autobusu či kam) tak bych snad psa nechala jít slušně u nohy o to spíš, že tohle snad každý služební pes zvládá. Pokud s ním jen tak jde přes dvůr, tak je mi šumák, jak jde.

11.9.2017 14:38
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Nevyvrátíte mi, že je to jen výmluva lidí, kteří svého psa nedokážou zvládnout. I pes, který je vysoce temperamentní může být poslušný. V opačném případě je obtěžující pro okolí, a majitel, kterému to nevadí, taky.

Ono asi netreba nieco nutne dokazovat pochybovacom na forach.

Kazdopadne, niektori z tych ludi co maju vlastne psy takto, maju xy ziakov ktorych to naucili. Akurat vlastne psy to naucit nepotrebuju, na sport to vplyva negativne a do bezneho zivota to nepotrebuju, tak naco by to robili.

elikk

12.9.2017 10:34
elikk

XXX.XXX.26.166

lesnížínka napsal(a):
Rozhodně si nemyslím, že by měli psa umravňovat a utlumovat imrvére a když to u někoho vidím, tak bych ho pro změnu nakopala někam. Ale pokud rota či co, jde ve formaci(nepochodovali, ale šli prostě v kordonu, asi nastupovali do autobusu či kam) tak bych snad psa nechala jít slušně u nohy o to spíš, že tohle snad každý služební pes zvládá. Pokud s ním jen tak jde přes dvůr, tak je mi šumák, jak jde.

" tak bych snad psa nechala jít slušně u nohy "

mas divne priority.
ty psi mají jiné ukoly -a pro me třeba - kdybych tohle videla, tak první co me napadne je, ze psovod je velmi empaticky - ten pes je spokojeny takhle. nic neresi.

12.9.2017 11:42

elikk napsal(a):
" tak bych snad psa nechala jít slušně u nohy "

mas divne priority.
ty psi mají jiné ukoly -a pro me třeba - kdybych tohle videla, tak první co me napadne je, ze psovod je velmi empaticky - ten pes je spokojeny takhle. nic neresi.

Psi se zkouškami to mají jinak, uhněte smajlík
si z toho dělám legraci, protože tohle je prostě nesmysl, sorry
můj pes je šťastný, když může vletět do jakékoli vodní plochy, číst zprávy na každém rohu, podívat se do každého krámu, pozdravit všecky lidi a zvířata, prostě si tak tlapkat po městě
jenže v tom městě je spousta lidí, co po tom chodníku chce jít též, někteří mají strach ze psů a někteří třeba bílé oblečení
v civilizaci se zkrátka předpokládá nějaké to chování, ohleduplnost
jinak je to na cestě podél vody, na vsi, v parku atp.
děláte jak kdyby normální chůze vedle majitele bylo nějaké omezení
se to snad učil ten pes na cvičáku, ne, jsem myslela, že se to učí proto, aby to uměl
kdekoli
nechápu jak se sbírka zkoušek a normální soužití lidí a psů vylučuje.

12.9.2017 11:52
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

můj pes je šťastný, když může vletět do jakékoli vodní plochy, číst zprávy na každém rohu, podívat se do každého krámu, pozdravit všecky lidi a zvířata, prostě si tak tlapkat po městě
jenže v tom městě je spousta lidí, co po tom chodníku chce jít též, někteří mají strach ze psů a někteří třeba bílé oblečení
se to snad učil ten pes na cvičáku, ne, jsem myslela, že se to učí proto, aby to uměl
kdekoli

Takhle to nějak myslím.

12.9.2017 11:58
Tedysek

XXX.XXX.50.1

Já myslim, že psy pro misi a vůbec pro policii/vojáky prostě nechtějí zatěžovat něčím s čím by si lámali hlavu na misi/v práci. Nechaji mu plnou kapacitu výcviku jen pro konkrétní účel. A myslím že s běžným provozem se ten pes moc nesetká a když, tak se to prostě vydrží. Hlavní je, aby plnil své úkoly na 100% a protože to je pro psa už tak zahul tak ho ničím jiným "neobtezujou". smajlík

12.9.2017 12:01

Tedysek napsal(a):
Já myslim, že psy pro misi a vůbec pro policii/vojáky prostě nechtějí zatěžovat něčím s čím by si lámali hlavu na misi/v práci. Nechaji mu plnou kapacitu výcviku jen pro konkrétní účel. A myslím že s běžným provozem se ten pes moc nesetká a když, tak se to prostě vydrží. Hlavní je, aby plnil své úkoly na 100% a protože to je pro psa už tak zahul tak ho ničím jiným "neobtezujou". smajlík

A že jich máme v každém městě 300, že jo smajlík smajlík

12.9.2017 12:16
L(phi)

XXX.XXX.41.130

A že jich máme v každém městě 300, že jo smajlík smajlík

Tych 300 co stretavate najskor nemaju skusky ziadne, tak nechapem co to sem furt motate.

A co sa tyka psov na vrcholovy sport alebo najnarocnejsiu pracu, tak to fakt neni o tom, ze by pes pri nohe chodit nevedel. Vie, samozrejme, ako pisala inspektorova - uroven vycvicenosti takych psov je taka, ze o nej mozete(me) len snivat.
A robia to NA POVEL. Takze logicky, ked psovod povel neda, tak pes nechodi u nohy. Chapeme?

elikk

12.9.2017 12:18
elikk

XXX.XXX.26.166

kdekoli

"nechápu jak se sbírka zkoušek a normální soužití lidí a psů vylučuje."

nevylucuje. a nikdy nikdo to nepise a netvrdi - teda krom ifaunysmajlík
tady jste ale usoudili, ze je něco nevhodne a obtezujici chovani - pro okoli

nechapu teda z ceho tak usuzujete, ale ok. mate pravo na názor.

"v civilizaci se zkrátka předpokládá nějaké to chování, ohleduplnost"

zase -kde se pise, ze ne?

kordon vojaku a poskakuji pes -to bylo to, k cemu jsem se vyjadřovala.
ne civilizace v bilem, ne chodníky plne lidi smajlík

a i ten vojensky pes neverim ze skakal po tech cizích vojacich, ale poskakoval kolem panecka...
a nemuzu za to, ze si nedokážete vysvetli jinak, nez tim ze je to nevychovanost, proc to mel dovoleno

12.9.2017 12:33

"Tych 300 co stretavate najskor nemaju skusky ziadne, tak nechapem co to sem furt motate."

tohle vše vysvětluje, dík ;-)

jasně že pokud dám povel a pes ho umí, očekávám, že splní
když nedám, neplní
což nic nemění na tom, že spousta psů se neumí chovat v civilizaci a nepleťte sem psy, co fakt pracují (jako ti vojáci, o tom nic neříkám, tam je to jasné), protože tolik pracovních psů tady fakt není
protože jak jsme se dověděli, jsou prodaní do asie, usa smajlík
počty služebních psů se dovíte na webech policie a army, ti po městě nechodí téměř vůbec, bydlí za ředitelstvím pčr, třeba tu u nás a běhají pouze po dvoře, v kotci a při zásahu
http://www.policie.cz/clanek/pocet-sluzebnich-psu-a-koni-pcr.aspx
pak jsou nějací ti ve výcviku, na náměstí opravdu ne
a pak je mraky těch civilních, co skládají zkoušky
no a za to já vážně nemůžu smajlík smajlík

12.9.2017 13:09

L(phi) napsal(a):
Tych 300 co stretavate najskor nemaju skusky ziadne, tak nechapem co to sem furt motate.

A co sa tyka psov na vrcholovy sport alebo najnarocnejsiu pracu, tak to fakt neni o tom, ze by pes pri nohe chodit nevedel. Vie, samozrejme, ako pisala inspektorova - uroven vycvicenosti takych psov je taka, ze o nej mozete(me) len snivat.
A robia to NA POVEL. Takze logicky, ked psovod povel neda, tak pes nechodi u nohy. Chapeme?

Promiňte, jsem asi omezená, ale nechápu...taky mého psa nepoveluju, že nemá tahat na vodítku, takhle jsme si to domluvili, když byl štěně, že se to nedělá, tak jde bez tahání automaticky a neznamená to, že mi musí jít u nohy, obzvláště můj tupounek si chodí cik cak, kolem mě a pod, ale nesmí mě tahat a to bez povelování...ale na druhou stranu, když bych měla psa s nějak zaměřeným výcvikem, který defakto nepřijde do běžného života, tak mi to bude asi taky šumák, protože pokud ho tedy potřebuji "umravnit", tak dám povel "k noze" a je to...spíš mě teda překvapuje, že ten pes, který je vycvičený tak, že se mi o tom ani nezdálo (teď je to prosím myšleno bez ironie a s veškerou úctou k pracujícím psům a jejich psovodům), funguje pouze když dostane povel?...myslím, že tam to už asi ani nebude o výcviku, my co máme psy...nazvu to "na mazlíky", tak odmala vychováváme, tak, aby se pes v určitých situacích, v běžném životě choval určitým způsobem i bez povelů...což zřejmě speciálně vycvičení psi nepotřebují, takže se tímto nezatěžují, jestli jsem to správně pochopila...

Neregistrovaný uživatel

12.9.2017 13:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Mě udivuje, že jeden vojenský pes z reportáže, který měl volno na vodítku, dokáže plně zaměstnat místní diskuzí na dva dny...

... taky bych chtěla mít tolik času, abych mohla žít na netu takovýma chu.ovinama

12.9.2017 13:51

A přidám ještě jeden pohled : Ten pes se možná do letadla, nebo autobusu, prostě na tu práci, ke které ho chystali, tolik těšil ( a to je nanejvýš žádoucí ), takže ho nemínili srážet nějakým umravňováním a nastupováním u nohy. Myslím, že ten psovod věděl, co dělá a proč to dělá.

12.9.2017 14:20

No nějak se nám ta debata od původního příspěvku přesunula úplně jinam

RKP

12.9.2017 14:49
RKP

XXX.XXX.153.144

elikk napsal(a):

U nás na cvičáku byla paní, která měla psa (NO) který měl plnou zadek zkoušek snad ze všeho.
A jejich cvičení vypadalo asi takto:
Paní přichází na cvičák. No, spíš je přivlečena a neví co má držet dřív. Psa, nebo balanc?
Poté odkládá psa do kotce.
Následuje řev jak když ho na vidličku napichují a ten trvá a trvá a trvá….
… až paní psa z kotce vytáhne a jdou cvičit.
Pes předvede „sestavu“, že všichni čumí s pusou otevřenou.
Fakt super.
Poté je pes zase zavlečen do kotce a následuje zase otřesný neutuchající virvál.
Potom si paní povídá s ostatními psovody.
Pes pořád ječí.
Paní se rozhodne jít domů.
Jde si pro psa a je odvláčena.
Tehdy jsem pochopila, že jenom o zkouškách to opravdu není.

12.9.2017 14:57

No nějak se nám ta debata od původního příspěvku přesunula úplně jinam

Tresty jsou furt stejné, trestajícníci si teď akorát oproti minulosti mohou svou diagnózu vyhledat na netu smajlík
ale něco nové je, už se na to jde chytřeji - mluví se o přirozené komunikaci, bere se 2 litry za kecy o přirozené komunikaci, a pak praxe - se psem na vodítku musíte řádně smýknout o asfalt, aby věděl, pes jeden.

elikk

12.9.2017 15:45
elikk

XXX.XXX.26.166

"mluví se o přirozené komunikaci, bere se 2 litry za kecy o přirozené komunikaci, a pak praxe - se psem na vodítku musíte řádně smýknout o asfalt, aby věděl, pes jeden. "

a to je novinka? smajlík

elikk

12.9.2017 16:31
elikk

XXX.XXX.26.166

Promiňte, jsem asi omezená, ale nechápu...taky mého psa nepoveluju, že nemá tahat na vodítku, takhle jsme si to domluvili, když byl štěně, že se to nedělá, tak jde bez tahání automaticky a neznamená to, že mi musí jít u nohy, obzvláště můj tupounek si chodí cik cak, kolem mě a pod, ale nesmí mě tahat a to bez povelování...ale na druhou stranu, když bych měla psa s nějak zaměřeným výcvikem, který defakto nepřijde do běžného života, tak mi to bude asi taky šumák, protože pokud ho tedy potřebuji "umravnit", tak dám povel "k noze" a je to...spíš mě teda překvapuje, že ten pes, který je vycvičený tak, že se mi o tom ani nezdálo (teď je to prosím myšleno bez ironie a s veškerou úctou k pracujícím psům a jejich psovodům), funguje pouze když dostane povel?...myslím, že tam to už asi ani nebude o výcviku, my co máme psy...nazvu to "na mazlíky", tak odmala vychováváme, tak, aby se pes v určitých situacích, v běžném životě choval určitým způsobem i bez povelů...což zřejmě speciálně vycvičení psi nepotřebují, takže se tímto nezatěžují, jestli jsem to správně pochopila...

"aby se pes v určitých situacích, v běžném životě choval určitým způsobem i bez povelů...což zřejmě speciálně vycvičení psi nepotřebují, takže se tímto nezatěžují, jestli jsem to správně pochopila..."

moc ne.

pro každého psa je pochopitelne, když se muze chovat porad stejne.- a je jedno jestli je rodiny, sportovni nebo vojensky

tahani na voditku - potrebuju, aby pes na voditku umel zatahnout - a tahal.
a nechci rozlisovat, v které situaci to plati -muzes. a v které ne - ted netahej.
takze je to proste dovolene vždycky a všude. ( berte s rezervou )

když me to obtezuje -dostane pes povel jak se ma chovat jinak, nebo jde na flexinu nebo jde na volno.

13.9.2017 17:53

Jedna známá její neposlušnou fenu Kavkazana kousala do ucha a já nestačila zírat Bohužel dodnes neposlouchá, čím to asi je..Neříkám, že jsem v životě psa trochu neplácla, zkušenostmi člověk však zjistí že to jde i jinak, ovšem ne na každého psa platí úplně totéž.

Přidejte reakci

Přidat smajlík