Agresivita na kolemjdoucí psi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sandy433

24.9.2017 09:04
Sandy433

XXX.XXX.217.129

Dobrý den mám takové menší trápení s mým psem už na vodítku ořestává ponalu tahat ale problém je ten že kdykoli když potkáme psa cizího kterého nezná tak nastane peklo pes na ni nemusí ani šteknout a ona se nejdřív naježí a začne knučet se zvedlým ocasem a když se cizí pes začne přibližovat vyletí začne vrčet, štěkat jako posedlá a mě si v tu chvíli nechce všímat jako by byla hluchá a zaslepená v ten okamžik ji zajímá jenom ten pes a na obojku se může v klidu uškrtit někdy jak se škrtí tak už nedokáže ani štěkat a nic na ni nezábírá ani jí říkat celou dobu nesmíš ani když dostane tak s tím nepřestává a pak se okolní lidé na mě dívají a mě to přijde trapné a košík mi nepomůže možná jen se okolní histerky budou cítit bezpečněji ale náš problém to nevyřeší a protištěkací nebo elektrický obojek nechci používat máte na to nějaké rady či metody jak to odnaučit?Už sem zoufalá ani kamarádka nemá napady jak jí to odnaučit...

24.9.2017 09:10
Edánek

XXX.XXX.181.107

Sandy433 napsal(a):
Dobrý den mám takové menší trápení s mým psem už na vodítku ořestává ponalu tahat ale problém je ten že kdykoli když potkáme psa cizího kterého nezná tak nastane peklo pes na ni nemusí ani šteknout a ona se nejdřív naježí a začne knučet se zvedlým ocasem a když se cizí pes začne přibližovat vyletí začne vrčet, štěkat jako posedlá a mě si v tu chvíli nechce všímat jako by byla hluchá a zaslepená v ten okamžik ji zajímá jenom ten pes a na obojku se může v klidu uškrtit někdy jak se škrtí tak už nedokáže ani štěkat a nic na ni nezábírá ani jí říkat celou dobu nesmíš ani když dostane tak s tím nepřestává a pak se okolní lidé na mě dívají a mě to přijde trapné a košík mi nepomůže možná jen se okolní histerky budou cítit bezpečněji ale náš problém to nevyřeší a protištěkací nebo elektrický obojek nechci používat máte na to nějaké rady či metody jak to odnaučit?Už sem zoufalá ani kamarádka nemá napady jak jí to odnaučit...

...tak pokud se pes chová tak jak jste popsala, tak holt někdo komu byl pes pokousán může kapku té hysterii propadat...

24.9.2017 09:13
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

- a nic na ni nezábírá
ani jí říkat celou dobu...
"""""""""""""""""""""""""

24.9.2017 09:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Sandy433 napsal(a):

Je blbost jí říkat, co dělat nemá formou hloupých zákazových povelů typu nesmíš, ale je třeba jí naučit, co dělat má. Je potřeba dohnat socializaci, odstranit strach ze psů, ona pak nebude mít potřebu je od sebe odhánět a strašit. Být jí oporou, podporou a vykašlat se na úvahy o donucovacích prostředcích typu elektrických obojků. Ty by možná odstranily projev problému - štěkání, ale neodstraní jeho příčinu - strach a stres. Je třeba řešit příčinu, pak se nebudou muset řešit projevy.

Sandy433

24.9.2017 09:22
Sandy433

XXX.XXX.217.129

Edánek napsal(a):
...tak pokud se pes chová tak jak jste popsala, tak holt někdo komu byl pes pokousán může kapku té hysterii propadat...

No tak ano přiznávám ale to podobné dělá spousta okolních psů ale nevíme jak ji odnaučit že to nesmí a nevím jestli by mi košík nepřijímala jako ohlávku tedy snažila se sdělat a valet se s tím...

Sandy433

24.9.2017 09:25
Sandy433

XXX.XXX.217.129

scylla napsal(a):
Je blbost jí říkat, co dělat nemá formou hloupých zákazových povelů typu nesmíš, ale je třeba jí naučit, co dělat má. Je potřeba dohnat socializaci, odstranit strach ze psů, ona pak nebude mít potřebu je od sebe odhánět a strašit. Být jí oporou, podporou a vykašlat se na úvahy o donucovacích prostředcích typu elektrických obojků. Ty by možná odstranily projev problému - štěkání, ale neodstraní jeho příčinu - strach a stres. Je třeba řešit příčinu, pak se nebudou muset řešit projevy.

Myslíte že by sme ji měli seznámit záměrně s kolemjdoucími psi a ukázat jí že nemá potřebu je zastrašovat od sebe pryč?Či by to už potřebovalo pomoc odborníka?

24.9.2017 09:58
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Tím, že je v tahu stoupá její sebevědomí. Navykněte ji na náhubek, a pak ji navolno pusťte k staršímu klidnému psovi a odcházejte od ní. Uvidíte její reakci a pak můžete vymýšlet další strategii.

24.9.2017 10:08
Edánek

XXX.XXX.250.206

Sandy433 napsal(a):
No tak ano přiznávám ale to podobné dělá spousta okolních psů ale nevíme jak ji odnaučit že to nesmí a nevím jestli by mi košík nepřijímala jako ohlávku tedy snažila se sdělat a valet se s tím...

...můj pes když se něčeho bojí nebo nemá k tomu důvěru, chodím k tomu co nejčastěji, klidně ho u toho i posadím, odměňuju u toho, povídám sis ním...asi bych psa co nejčastěji vodila mezi cizí psy, vyhledávala taková místa oslovila majitele cizích psů aby se Vaše fena měla co nejvíce možnost seznamovat s cizími psy a seznala, že to nic k bání není... ale ostatní Vám tady poradí lépe, já to beru jen podle sebe respektive podle svého psa...

24.9.2017 10:09
Edánek

XXX.XXX.250.206

Sandy433 napsal(a):

...tak náhubek vyhovující velikosti by měla brát jako samozřejmost - přeci ho potřebujete když s ní někam cestujete a tak podobně ne?

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.9.2017 10:18

Sandy433 napsal(a):
Myslíte že by sme ji měli seznámit záměrně s kolemjdoucími psi a ukázat jí že nemá potřebu je zastrašovat od sebe pryč?Či by to už potřebovalo pomoc odborníka?

Těžko budete vodt vystresovaného psa ke kolemjdoucím na blízko. Začněte na vězší vzdálennost, na takovou, kdy ještě nešílí, posaďte ji a nechte na psy koukat. Vzdálennost zkracujte. Nevšimla jsem si o jaké jde plemeno. S menším psem můžete zkoušet i bez koše, velký by měl být na koš naučený ( ano i ten malý ).
Tím, že s ní škubete na vodítku ještě víc stresujete.

24.9.2017 10:22
Peter1964

XXX.XXX.96.13

Tomuto čo máte sa hovorý asociálny pes.verím tomu, že sa spustí krytika na moju adresu. Ludí čo si myslia že sú nezranitelný na hlavu.
Volakedy sme dali psom košiky, pustily a hierachia bola do 2-dvoch mesiacov vyriešená. A to hovorým o 15-tich psoch váhová kategória kilo a až 50. Dnes každý do päťkilový majiteĺ bere automaticky psa na ruky a zaháji stresovú terapiu psa. Čo tak porozmýšlať nad rozhovorom s iným majitelom s ktorým sa bežne stretávate a spraviť zoznamovačku.( Druhý majiteĺ musí byť samozrejme lucídny nie vymletá hlava).

24.9.2017 10:32
scylla

XXX.XXX.150.32

Sandy433 napsal(a):

Je potřeba, aby vám někdo ukázal, jak pracovat s vodítkem, abyste se naučil ho nenapínat, protože napnuté vodítko je spouštěč agrese, kromě jiného. Chtělo by to někoho, kdo vám v ysvětlí, že jí nemáte vysvětlovat, co nesmí, ale odstranit podstatu problému, takže bych asi nelezla na cvičák, protože tam byste pravděpodobně dostali radu, jak jí vyškubávat na obojku nebo klikat a odhazovat pamlsky, případně jí narazit košík na bez opory, rady a vedení jí hodit do situace a čekat na reakci. Odkud jste?

24.9.2017 10:34
scylla

XXX.XXX.150.32

Peter1964 napsal(a):
Tomuto čo máte sa hovorý asociálny pes.verím tomu, že sa spustí krytika na moju adresu. Ludí čo si myslia že sú nezranitelný na hlavu.
Volakedy sme dali psom košiky, pustily a hierachia bola do 2-dvoch mesiacov vyriešená. A to hovorým o 15-tich psoch váhová kategória kilo a až 50. Dnes každý do päťkilový majiteĺ bere automaticky psa na ruky a zaháji stresovú terapiu psa. Čo tak porozmýšlať nad rozhovorom s iným majitelom s ktorým sa bežne stretávate a spraviť zoznamovačku.( Druhý majiteĺ musí byť samozrejme lucídny nie vymletá hlava).

Jo, to je do dneška oblíbená blbost dát psům košíky a pustit je.

24.9.2017 10:35

Peter1964 napsal(a):

Nebudu vám váš způsob vyvracet. Jen ta váhová kategorie by měla být přiměřená. U tak malého psíka stačí, aby o něj obr zakopnul a neštěstí je na světě. Přeju vám, že se to vydařilo.
A potom : toto lze aplikovat u psů, kteří i nadále budou žít v kontaktu, nedá se tak vyřešit kdejaký pes, náhodou potkaný na cestě.

24.9.2017 10:47
Peter1964

XXX.XXX.96.13

Presne toto som čakal scylla a orionka
Volakedy maly ludia k sebe bližšie. A čo vám vadí na košíkoch pri prvom stretnutí košik je prevencia, alebo radšej bez košíka a dokmásaný pes. Halóó budíček.

24.9.2017 10:55
Peter1964

XXX.XXX.96.13

Nebolo to bez kontroly a keď išlo o život sme zasahovaly. Radšej raz vidieť ako sto krát počuť. Tu jeto len o pocitoch vlastnom úsudku, emócii a zdravý rozum niekde na koci + ja mám vždy pravdu. Ako môžete radiť niekomu ak ste v živote dotičného psa nevidely.

24.9.2017 11:02
Peter1964

XXX.XXX.96.13

Pes je presný obraz majitela + doba v ktorej žijeme. Nedám nič nikomu iba sebe samému moj pes môže všetko a tý druhý nič. Chýba akákoĺvek sebareflexia. Máš protunázir tak ta zakopeme smw tu oblúbene a naše názory sú top.

24.9.2017 11:41
scylla

XXX.XXX.150.32

Peter1964 napsal(a):
Nebolo to bez kontroly a keď išlo o život sme zasahovaly. Radšej raz vidieť ako sto krát počuť. Tu jeto len o pocitoch vlastnom úsudku, emócii a zdravý rozum niekde na koci + ja mám vždy pravdu. Ako môžete radiť niekomu ak ste v živote dotičného psa nevidely.

Ano, nechat psy si to vyříkávat a zasahovat, když jde o život, to opravdu je rozum na konci, v tom s vámi souhlasím. Navíc, tady není řeč o nějakém postavení ve smečce, ale o tom, že pes strachy vyvádí na vodítku a nechat ho, aby ho jiní psi korigovali, je naprosto kontraproduktivní.

24.9.2017 11:43

Peter1964 napsal(a):
Volakedy maly ludia k sebe bližšie. A čo vám vadí na košíkoch pri prvom stretnutí košik je prevencia, alebo radšej bez košíka a dokmásaný pes. Halóó budíček.

Nevím, co na mém příspěvku vás tak nadzvedlo. To že 50ti kilový obr může zranit malého psíka, aniž by chtěl?
Nic mi nevadí na košíkách při střetnutí přiměřeně velkých psů. Když budu sedět se psem 50,20 m od procházejícího psa, na co košík ( jedině na to, aby na něj pes byl zvyklý - i to jsem ve svém příspěvku napsala). Nevím, co navíc jste v mých slovech našel.
To, že pes stresuje hlavně při setkání s cizím a že není možné je spolu vždycky pustit? Ať s košem nebo bez?
Že se pes musí naučit projít kolem jiného v klidu, i když si před tím nepoběhali s košema?

24.9.2017 12:00
Peter1964

XXX.XXX.96.13

Scilla tak dajte návod keď je to blbosť nie je problém skrytizovat je problém vyriešiť problém. A odzlášť ak niekro rozmýšla nie hlavou.

js.mk

24.9.2017 12:10
js.mk

XXX.XXX.34.180

Sandy433 napsal(a):

Jak už psali ostatní, je to důsledek zanedbané socializace. Zkuste si například přečíst knihy Františka Šusty nebo zajít na jeho seminář. Jsem přesvědčena, že tam můžete najít kvalitní vodítko, jak postupovat. Samozřejmě, vždy musíte doporučené postupy přizpůsobit "na míru" svému psu - a toho znáte nejlépe Vy sama.

Sandy433

24.9.2017 12:17
Sandy433

XXX.XXX.217.129

scylla napsal(a):
Je potřeba, aby vám někdo ukázal, jak pracovat s vodítkem, abyste se naučil ho nenapínat, protože napnuté vodítko je spouštěč agrese, kromě jiného. Chtělo by to někoho, kdo vám v ysvětlí, že jí nemáte vysvětlovat, co nesmí, ale odstranit podstatu problému, takže bych asi nelezla na cvičák, protože tam byste pravděpodobně dostali radu, jak jí vyškubávat na obojku nebo klikat a odhazovat pamlsky, případně jí narazit košík na bez opory, rady a vedení jí hodit do situace a čekat na reakci. Odkud jste?

Z Moravského Písku.A zatím sem na procházce fenu přestala napomínat (mimochodem je to 4-leta fena labradora o 34 kilech) ale misto toho sem se k ni sklonila mluvila k ni nechala volne voditko, uklidnovala ji a rozptylila pamlskem ale zatim mam vyzkouseno jenom na psech za plotem kdyz od sebe byli oba 2 metry a delil je plot.Docela to fungovalo pak byla klidnejsi tak se nejezila a zacala si me konecne vsimat.A o kosiku zatim uvazuji abychom mohli jezdit autobusem a seznamovat s vice psy.

24.9.2017 12:24
Peter1964

XXX.XXX.96.13

Dievčatá (Scila a Orionka) volakedy každý majiteĺ vláčil so sebou košík. Dnes ho nikto nepoužíva však načo. Budem sa systematicky vyhýbať všetkým rušivým elementom. A bude velký prúser keď ja človek hlava pomazaná nezaregistrujem pohyb skôr ako moj pes.

24.9.2017 12:33
Peter1964

XXX.XXX.96.13

Kto zvás píšucich sa priblížil k inému psovi na kotaktnú vzdialenosť. Každý len vidí čierny problém.

24.9.2017 12:34
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Sandy433 napsal(a):
Z Moravského Písku.A zatím sem na procházce fenu přestala napomínat (mimochodem je to 4-leta fena labradora o 34 kilech) ale misto toho sem se k ni sklonila mluvila k ni nechala volne voditko, uklidnovala ji a rozptylila pamlskem ale zatim mam vyzkouseno jenom na psech za plotem kdyz od sebe byli oba 2 metry a delil je plot.Docela to fungovalo pak byla klidnejsi tak se nejezila a zacala si me konecne vsimat.A o kosiku zatim uvazuji abychom mohli jezdit autobusem a seznamovat s vice psy.

Nečetla jsem celé, ale jsem si myslela, že jde o štěně. Kde byla fena doposud, to jste nechodili ven? Pes se musí socializovat od štěnda, ne ve 4 letech. Teď to budete mít mnohem složitější. Nevím jak v Písku, ale ve Veselí je cvičák, zkuste se tam domluvit na nějaké socializaci a ono i nějaké to cvičení jí neuškodí. Ještě se zeptám. Pravděpodobně to není fena s papíry, takže nevíte, jestli není šmrnclá nějakým ostřejším plemenem. Její reakce se mi zdají přehnané. Reaguje takto i na psy-samce?

24.9.2017 12:52
Prestige

XXX.XXX.71.69

No ono pokud by jste takového psa pustili mezi ostatní bez vodítka na volno, tak prevděpodobně psy napadat nebude, protože právě tam nebude to vodítko, které je takový spouštěč toho nevhodného chování nejistého psa. Tak že by byl problém zdánlivě vyřešen. Ale když toho psa dáte zpátky na vodítko tak zase nejspíš bude vyvádět. Tak že to asi bude chtít učit na tom vodítku a postupně pracovat se vzdáleností.

24.9.2017 12:58
scylla

XXX.XXX.150.32

Sandy433 napsal(a):

Kontaktujte na FB Marie Paceltová nebo Katarína Hambálková, buď vám poradí přímo ony nebo vám někoho doporučí.

Najděte pohodové komunikativní psy kluky, pomalu seznamujte, podporujte sebevědomí, buďte vy v klidu, neokřikujte, hlaďte si psy vy. Ono to půjde.

24.9.2017 13:34
Peter1964

XXX.XXX.96.13

Ludia nedlbnite hladá sa problém kde nie je. Je to len v dvojnohých sami o sebe dokážu stolerovať a časom brániť aj iné živočíchy pokial su súčastou rodiny. Pokial ho v 8-mych týždnoch nezavriem do kotca (Totálna odluka). A keď budem mať čas a náladu tak ho pustím. Aký rozdiel je kotec cca 3 m štvorcové kde čúram a kadím kade tade a 60 m štvorcových kde musí mať hygienické návyky a ide von ráno hneď po práci a večer. Ktorý je relatívne štastnejší. Úprimne. Kázania a dementné odkazy si nechajte pre nedelný večer pre svoje polovičky.

24.9.2017 13:55
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Kurňa Petře, tak tohle jsem nepobrala. Vždyť zadavatelka ještě ani nenapsala, kde tedy byla fena doteď? Třeba je z útulku, třeba nevytáhnula paty ze zahrady, nebo toho kotce. Možná to bylo napsané někde jinde, někdy jindy, ale si nepamatuju. Proto se ptám. Já jsem z těch co píšou, nechat psy žít. Naučit se seznamovat, jen mírně korigovat. Mí psi to uměli a umí slvěle, ale nejsou všichni takoví a hlavně samojed už byl x krát napadnutý od kdejakového asociála. Přesně jak píšete: psa, který doteď nevytáhnul paty ze zahrady či kotce a najednou se mu povedlo utéct. Psi, kteří normálně chodí ven, potkávají se alespoň na dálku, tak už nějakou tu psí etiketu znají.

Sandy433

24.9.2017 14:29
Sandy433

XXX.XXX.217.129

Fenku mame od štěněte a není úplný asociál se psy z okolních zahrádek se přátelí až na dva provokaterské jezevčíky kteří štěkají a všechny psy z okolí to provokuje pak ji mám seznámenou s yorkem kamarádky, dvěma dalšími labradory, bíglem, patterdale terierem sestrenice a righbegem.Děkuju všem za různé rady uvidíme jak nám to půjde dále pokusíme seznámit s dalšími dobře vychovanými psy a zkusit navštěvovat cvičák.

24.9.2017 14:35
scylla

XXX.XXX.150.32

Se cvičákem opatrně, tam většinou dostanete rady na potlačení projevů, ne na odstranění problému. Rady přefiltrujte před jedno dobré přísloví _ co nechceš, aby dělali tobě, nedělej psovi.

24.9.2017 14:42

Peter1964 napsal(a):
Dievčatá (Scila a Orionka) volakedy každý majiteĺ vláčil so sebou košík. Dnes ho nikto nepoužíva však načo. Budem sa systematicky vyhýbať všetkým rušivým elementom. A bude velký prúser keď ja človek hlava pomazaná nezaregistrujem pohyb skôr ako moj pes.

Tak zase jste vedle, já s sebou vláčím košík dokonce i když jdu bez psa. Je na batohu a sundavám ho jen psovi na hlavu. Jinak je tam trvale smajlík

24.9.2017 14:45
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

scylla napsal(a):
Se cvičákem opatrně, tam většinou dostanete rady na potlačení projevů, ne na odstranění problému. Rady přefiltrujte před jedno dobré přísloví _ co nechceš, aby dělali tobě, nedělej psovi.

Já nemyslela cvičák na to, aby tam nějak zadavatekce radili...také s tím nemám dobré zkušenosti. Spíš proto, aby se tam naučila feňule seznamovat s pejsky, s odstupem. Ale koukám, že ona to celkem umí, tak mi není jasné, proč dělá tenhle čurbes. Zadavatelko, ještě bych poradila. Vím, že vás s tím štve a už čekáte problém ve chvíli, kdy jde někdo naproti. To je cesta do pekel, fenka to fakt vycítí a možná proto, je takhle nervní. No, hezky se o tom mluví, hůř dělá, ale zkuste se od toho oprostit, myslete a mluvte stylem: jé, hele pejsek, kámoš asi! Dobrý den, budu na vás a vašeho psa mluvit asi jak magor, ale musím, kvůli tady té naší plašeně, protože ona to nějak nervově nezvládá, tak aby si zvykala. Ahoj pejsku...Samozřejmě nablble veselým hlasem, aby pejsana viděla, že se nic neděje. Já ještě vykládám něco ve smyslu: pejsek jde taky na kontrolkovou prochajdu, musí taky všechno přeznačkovat a překontrolkovat, protože on často nechodí, tak alespoň dneska, v neděli... Mimochodem, jsem z Velké

24.9.2017 14:46

Peter1964 napsal(a):
Kto zvás píšucich sa priblížil k inému psovi na kotaktnú vzdialenosť. Každý len vidí čierny problém.

Tak tohle jsem vůbec nepochopila. Jako, že jsem nikdy nebyla u jiného než svého psa na kontakt ?
Když jsme venčili v příměstském prostoru, mívali jsme i cca 8 hlavou smečku. Nejmenší byl jork, největší doga. Mezi tím pár jezevčíků, kokříků, NO. Jo a taky baseti, knírači...

Sandy433

24.9.2017 14:48
Sandy433

XXX.XXX.217.129

scylla napsal(a):

Uvídím jak mi radí a chovají se k ní zatím to zkusíme sami bez cvičáku kdybych po době neviděla výsledky či se to nezlepšilo nebo by byla nějaká nežadoucí změna chování tak se obrátím buď na cvičák nebo znovu sem do ifauny.

24.9.2017 14:50

Peter1964 napsal(a):
Ludia nedlbnite hladá sa problém kde nie je. Je to len v dvojnohých sami o sebe dokážu stolerovať a časom brániť aj iné živočíchy pokial su súčastou rodiny. Pokial ho v 8-mych týždnoch nezavriem do kotca (Totálna odluka). A keď budem mať čas a náladu tak ho pustím. Aký rozdiel je kotec cca 3 m štvorcové kde čúram a kadím kade tade a 60 m štvorcových kde musí mať hygienické návyky a ide von ráno hneď po práci a večer. Ktorý je relatívne štastnejší. Úprimne. Kázania a dementné odkazy si nechajte pre nedelný večer pre svoje polovičky.

Tak tohle už je snad psáno "pod vlivem" - nějak nevidím souvislost.

Sandy433

24.9.2017 14:52
Sandy433

XXX.XXX.217.129

lesnížínka napsal(a):
Já nemyslela cvičák na to, aby tam nějak zadavatekce radili...také s tím nemám dobré zkušenosti. Spíš proto, aby se tam naučila feňule seznamovat s pejsky, s odstupem. Ale koukám, že ona to celkem umí, tak mi není jasné, proč dělá tenhle čurbes. Zadavatelko, ještě bych poradila. Vím, že vás s tím štve a už čekáte problém ve chvíli, kdy jde někdo naproti. To je cesta do pekel, fenka to fakt vycítí a možná proto, je takhle nervní. No, hezky se o tom mluví, hůř dělá, ale zkuste se od toho oprostit, myslete a mluvte stylem: jé, hele pejsek, kámoš asi! Dobrý den, budu na vás a vašeho psa mluvit asi jak magor, ale musím, kvůli tady té naší plašeně, protože ona to nějak nervově nezvládá, tak aby si zvykala. Ahoj pejsku...Samozřejmě nablble veselým hlasem, aby pejsana viděla, že se nic neděje. Já ještě vykládám něco ve smyslu: pejsek jde taky na kontrolkovou prochajdu, musí taky všechno přeznačkovat a překontrolkovat, protože on často nechodí, tak alespoň dneska, v neděli... Mimochodem, jsem z Velké

Děkuju moc budeme se snažit a já zase se ještě více uklidnit už i tak to dělám ale je to těžké tak snad zvládneme.

24.9.2017 15:16

Pes, ktery je v amoku a rve vodítko, těžká práce... jak to vodítko povolíte, když je na něm pes pověšenej a nevnímá?... aby se se psem mohlo pracovat, tak se do této fáze vubec nesmí dostat, takže začínat trenovat z větší vzdálenosti, kdy se dá pes ještě ukočírovat.
Já řešila něco podobného asi před dvě lety a ač už mám psy dlouho, tak s tímto chováním jsem předtím zkušenost neměla, takže v tomto směru začátečník s paličatou dominantní psí holkou, kerá byla láskyplně vychovávána měkkosrdcatou paničkou...zkoušela jsem feně vysvětlovat, jak si to představuju já, ale ona si to zjevně představovala jinak, nakonec už jsem se ze zoufalství naprdla, fena dostala koš a jakmile vidím, že začíná bejt napnutá, tak povel... ne moc hlasitej, ale ostrej až vyhružnej...Sáro, chran tě ruka páně! a škubnu s citem s vodítkem, abych mě ihned začala vnímat, pak opět ostry povel k noze a zrychlíme tempo, aby neměla čas čučet, kde co lítá...pokud přesto vidím, že má tendence, tak zasyčím... nesmíš..
Vím, že to není idylka, ale nejsem zmítána řvoucím psem na vodítku...jsem schopná to upovelovat..

24.9.2017 15:23
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pes, ktery je v amoku a rve vodítko, těžká práce... jak to vodítko povolíte, když je na něm pes pověšenej a nevnímá?... aby se se psem mohlo pracovat, tak se do této fáze vubec nesmí dostat, takže začínat trenovat z větší vzdálenosti, kdy se dá pes ještě ukočírovat.
Já řešila něco podobného asi před dvě lety a ač už mám psy dlouho, tak s tímto chováním jsem předtím zkušenost neměla, takže v tomto směru začátečník s paličatou dominantní psí holkou, kerá byla láskyplně vychovávána měkkosrdcatou paničkou...zkoušela jsem feně vysvětlovat, jak si to představuju já, ale ona si to zjevně představovala jinak, nakonec už jsem se ze zoufalství naprdla, fena dostala koš a jakmile vidím, že začíná bejt napnutá, tak povel... ne moc hlasitej, ale ostrej až vyhružnej...Sáro, chran tě ruka páně! a škubnu s citem s vodítkem, abych mě ihned začala vnímat, pak opět ostry povel k noze a zrychlíme tempo, aby neměla čas čučet, kde co lítá...pokud přesto vidím, že má tendence, tak zasyčím... nesmíš..
Vím, že to není idylka, ale nejsem zmítána řvoucím psem na vodítku...jsem schopná to upovelovat..

Sáro, chran tě ruka páně! - taky hezký povel

24.9.2017 15:54

lesnížínka napsal(a):
Sáro, chran tě ruka páně! - taky hezký povel

Hold musím použít něco čemu rozumí...a na co vymejšlet povely, kyž se s ní odmalinka bavim po lidsku, takže česky rozumí docela dobře

jolyha

24.9.2017 19:07
jolyha

XXX.XXX.229.101

scylla napsal(a):
Ano, nechat psy si to vyříkávat a zasahovat, když jde o život, to opravdu je rozum na konci, v tom s vámi souhlasím. Navíc, tady není řeč o nějakém postavení ve smečce, ale o tom, že pes strachy vyvádí na vodítku a nechat ho, aby ho jiní psi korigovali, je naprosto kontraproduktivní.

Nevím, ale zadavatelka píše o tom, že pes je naježený a se "zvedlým ocasem", vy píšete o psovi, co umírá hrůzou a proto tak reaguje. Bavíte se každá o jiném psovi?

24.9.2017 19:11
Prestige

XXX.XXX.71.69

Právě že jak to popsala zadavatelka tak pes je nejistý a toto je pravděpodobně strachová agrese.

24.9.2017 19:13
scylla

XXX.XXX.150.32

jolyha napsal(a):
Nevím, ale zadavatelka píše o tom, že pes je naježený a se "zvedlým ocasem", vy píšete o psovi, co umírá hrůzou a proto tak reaguje. Bavíte se každá o jiném psovi?

Fakt si myslíte, že sebevědomý pes bude vyšilovat a řvát a vzpínat se na vodítku? Opravdu?

24.9.2017 19:18

jolyha napsal(a):

Jolyha, pes, kterého žene strach do útoku a nikoliv útěku, se bude chovat přesně takto...

jolyha

24.9.2017 19:19
jolyha

XXX.XXX.229.101

scylla napsal(a):
Fakt si myslíte, že sebevědomý pes bude vyšilovat a řvát a vzpínat se na vodítku? Opravdu?

Ano, znám i psy dostatečně sebevědomé, kteří jen prostě neradi psy jiné (kdyby měli možnost, jdou ty ostatní zvalchovat a to opravdu ne ze strachu) - a reagují též řevem a vzpínáním se na vodítku. Proto se ptám. Ze zadavatečina popisu fakt nelze vyčíst který případ je její fena. Tuším, že naživo jsem ji neviděla ani já, ani vy. Důvodů k podobné reakci může být víc. Proto jsem se ptala, zda je řeč stále o tom samém psu. Takže opravdu.

24.9.2017 20:36

jolyha napsal(a):
Ano, znám i psy dostatečně sebevědomé, kteří jen prostě neradi psy jiné (kdyby měli možnost, jdou ty ostatní zvalchovat a to opravdu ne ze strachu) - a reagují též řevem a vzpínáním se na vodítku. Proto se ptám. Ze zadavatečina popisu fakt nelze vyčíst který případ je její fena. Tuším, že naživo jsem ji neviděla ani já, ani vy. Důvodů k podobné reakci může být víc. Proto jsem se ptala, zda je řeč stále o tom samém psu. Takže opravdu.

A řešení pro dostatečně sebevědomého psa, který toto předvádí?

24.9.2017 21:21

No to je právě to...z každého psa prostě nejde udělat "všepsomil"(můj názor)...z vlastní zkušenosti, mám doma oba případy, stejně socializované, stejně vychovávané, přesto pes miluje všechny psy na světě, fena je nesnáší...možná v takovém případě někdo psa neustále učí, co se má dělat a nakonec z něj "převychová" psomila...nakonec z něho bude pes, který se radostně a v klidu s každým psem hezky slušně zdraví...já na to nemám ani zkušenosti, ani trpělivost, ani nervy, takže po zkoušení i tohoto, jsem zavedla striktní zákaz takového chování...žádný "broučku, když vidíš pejska tak se chovej takhle"...ale "HEJ, DĚLEJ, ŽE TOHO PSA NEVIDÍŠ"...možná někteří namítnou, že to není řešení, pro mě bylo...
Vtipný na tom všem je, že zatímco já poveluju fenu, tak v druhý ruce mám padesátikilový osmiletý štěně, který začne poskakovat jako kozlík, šibalský jiskřičky v očích, poštěkává "hurá já vidim psího kámoše"...ale jeho si defakto vůbec nevšímám, protože vim, že fena by ve zlomku sekundy mohla využít mé nepozornosti, takže to nakonec vypadá, že ten slušně vychovaný pes s košíkem jde "v klidu u nohy" a problémový je ten druhý, ten který se nikoho zvalchovat nechystá...
Hodně mi taky pomohlo napumpovat si sebevědomí, tak jsem si řekla...doprčic, když udržím na ohlávce půltunovýho koně, tak nějakej padesátikilovej psí drobek se mnou nebude vorat a fertig!

24.9.2017 21:26

Ona je s fenama většinou větší potíž, co se kamarádství týče.
V té vaší dvojici psů mě překvapuje, že si pes dovolí, chtít se kamarádit tam, kde si to fena nepřeje.

24.9.2017 21:30

Pár facek a nazdar.

24.9.2017 21:35

Pár facek a nazdar.

Vy jste to napsala, já bych si to nedovolila smajlík ( napsat, aby nedošlo k omylu ).

24.9.2017 21:49

Ona je s fenama většinou větší potíž, co se kamarádství týče.
V té vaší dvojici psů mě překvapuje, že si pes dovolí, chtít se kamarádit tam, kde si to fena nepřeje.

Nedovolí...to je ten největší průšvih...poslouchá fenu na slovo...takže sice projevuje nadšení, ale ke psu by vyrazil až v případě, že by fena zavelela, proto je pro mě priorita číslo jedna, aby byla fena v klidu, jakmile by totiž vyrazila, tak bych je nemusela udržet, i proto má pes haltinu, přestože na vodítku netahá, jako záchranou brzdu, ale kvůli feně...jinak pokud fena do "akce" šla, tak on běhá okolo a štěká, ale nezapojí se...na druhou stranu je to výhoda, stačí ukočírovat jednoho psa...taky už cca od půlročních štěňat jsem je nemohla pustit oba najednou, když si hráli jen s jedním cizím psem, vždycky to skončilo "smečkovým lovem"...můj pes cizího hnal před sebou a fena nadbíhala...v té době to ještě nebylo nebezpečné, ale už to přestávala bejt sranda...a pes si nikdy nedovolil jít pozdravit cizího psa dřív než fena až pokud bylo fenou schváleno, tak teprv šel...když je ale sám, tak je to naprosto normální psí zlatíčko...
Řekla bych, že valná většina mých problémů je ale způsobena mojí nezkušeností s výchovou psích dvojčat, dnes už bych spoustu věcí udělala jinak...no hold není nad osobní zkušenost a o tom to je...chybama se člověk učí...

jolyha

24.9.2017 22:42
jolyha

XXX.XXX.229.101

Taky nezbyde než upovelovat aspoň do sedu, případně lehu a jak začne vnímat, tak k noze a přejít dopryč. Ale jde o to, že pak netřeba trénovat na dáku, zvykat na přibližování se k dalším psům, odbourávat nějaké strachy... spíš jen donutit psa, že fakt musí poslechnout a přes to nejede vlak... naštěstí já takového pesana mívám jen dvakrát do roka na hlídání a čím je starší, tím je to s ním jednodušší. Taky už zjistil, že sebou nenechám "vorat" tak jako jeho panička, která ho má jako miminko, ačkoliv pes má na váhu pomalu dvakrát tolik co ona.

24.9.2017 23:36

Nedovolí...to je ten největší průšvih...poslouchá fenu na slovo...takže sice projevuje nadšení, ale ke psu by vyrazil až v případě, že by fena zavelela, proto je pro mě priorita číslo jedna, aby byla fena v klidu, jakmile by totiž vyrazila, tak bych je nemusela udržet, i proto má pes haltinu, přestože na vodítku netahá, jako záchranou brzdu, ale kvůli feně...jinak pokud fena do "akce" šla, tak on běhá okolo a štěká, ale nezapojí se...na druhou stranu je to výhoda, stačí ukočírovat jednoho psa...taky už cca od půlročních štěňat jsem je nemohla pustit oba najednou, když si hráli jen s jedním cizím psem, vždycky to skončilo "smečkovým lovem"...můj pes cizího hnal před sebou a fena nadbíhala...v té době to ještě nebylo nebezpečné, ale už to přestávala bejt sranda...a pes si nikdy nedovolil jít pozdravit cizího psa dřív než fena až pokud bylo fenou schváleno, tak teprv šel...když je ale sám, tak je to naprosto normální psí zlatíčko...
Řekla bych, že valná většina mých problémů je ale způsobena mojí nezkušeností s výchovou psích dvojčat, dnes už bych spoustu věcí udělala jinak...no hold není nad osobní zkušenost a o tom to je...chybama se člověk učí...

Já měla fenu a jejího syna, proto se ptám. Taky poslouchal ji líp než mě. Legraci z toho měli na cvičáku, kdy aport nosil zásadně jí, i když já byla 10 m a ona 50, já volala, ona ani nešpítla.
Nikdy si nedovolil nastoupit do auta k ní. Vždycky tam musel být dřív...A to byla vyloženě mírumilovná, nikdy na něj nezavrčela, ani neohrnula pysk. Prostě měla autoritu.

25.9.2017 00:22
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

scylla napsal(a):

Bude!

25.9.2017 06:29
scylla

XXX.XXX.150.32

jolyha napsal(a):

Myslím, že sebevědomý pes se takto chovat nebude, spíš se tak bude chovat pes nesocializovaný, kteřý si bude chtít zvedat ego šikanou psů ostatních. Sebevědomí, vyrovnaní psi se opravdu jako magoři nechovají.

25.9.2017 06:46

scylla napsal(a):
Myslím, že sebevědomý pes se takto chovat nebude, spíš se tak bude chovat pes nesocializovaný, kteřý si bude chtít zvedat ego šikanou psů ostatních. Sebevědomí, vyrovnaní psi se opravdu jako magoři nechovají.

Přesně tak...
sebevědomý a vyrovnaný pes nemá důvod bezdůvodně ( ) šílet...to je základ oné vyrovnanosti

"z každého psa prostě nejde udělat "všepsomil" "

a copak existují jenom tyto dvě hraniční možnosti?! Na jedné straně reaktivec, na druhé nadšený kámoš s každým?

Ono to bude i o plemenech, ale normální chování vůči cizím psům, alespoň u, dovolím si zobecnit, velkých plemen, je v podstatě neutralita (ať už zdvořilé pozdravení se či přímo ignorace - to je prosím významný konejšivý signál, přímo dýmka míru).

25.9.2017 07:04
Terven

XXX.XXX.110.147

Pes, který řve a vzpíná se na vodítku to dělá z téhož důvodu, z jakého to dělá mrňavá nesocializovaná uječená čivava. Jen holt u velkého psa je to méně směšné.

25.9.2017 07:15
rapotacka11

XXX.XXX.32.178

Vy jste to napsala, já bych si to nedovolila smajlík ( napsat, aby nedošlo k omylu ).

Dřívávejc to pomáhalo.
Tam i tam.

25.9.2017 21:50

Terven napsal(a):
Pes, který řve a vzpíná se na vodítku to dělá z téhož důvodu, z jakého to dělá mrňavá nesocializovaná uječená čivava. Jen holt u velkého psa je to méně směšné.

No nevím...důvod u mojí feny vidím hlavně v její snaze všechny umravňovat...chce, aby byl klid, takže jakmile se nějaký pes nechová tak, jak madam považuje za přijatelné, tak by ho nejraději okamžitě srovnala do latě...pes, který jí na ulici bude vyštěkávat, tak bude usměrněn (teda nebude, není jí to dovoleno, ale pokud by si mohla dělat, co by chtěla, tak by na něj vlítla)...to samé procházky se psími kamarády...lítat a řvát se nebude a hotovo...po deseti minutách už se všichni psi pohybovali klidně a čmuchali si...taky už s námi nechce nikdo venčit...protože každej chce, aby se jeho pes na procházce vylítal a ne aby se ploužil vlažným tempem...házení aportů v její přítomnosti nepřipadá v úvahu...aport zabaví, buď pro něj doběhne nebo ho psovi, co už ho nese odebere a odnese do pryč...sama aportovat nechce, nebaví jí to...bohužel její "vychovávací úchylka" dosáhla maxima, takže zatímco dřív chtěla srovnat do latě jen ty "zlobivé a neuctivé psy", tak nyní už by na každýho nejraději vlítla preventivně...nemyslím si o ní, že by to dělala preventivně ze strachu, nezaznamenala jsem v jejím životě jediný okamžik, kdy by se něčeho-někoho bála...nezaznamenala jsem jediný okamžik, kdy by štěkala proto, že se bojí, teď to řeknu blbě, ale myslím, že je taková hlavně proto, že se nesetkala s "přemožitelem", že se jí zatím všichni psi, se kterými měla možnost kontaktu, podřídili, nezažila rvačku v pravém slova smyslu, takovou tu "na vážno"...a že s každým psem, který se jí podvolil její sebevědomí rostlo geometrickou řadou...ale možná, že to špatně vidím já...

25.9.2017 22:55
Terven

XXX.XXX.110.147

No nevím...důvod u mojí feny vidím hlavně v její snaze všechny umravňovat...chce, aby byl klid, takže jakmile se nějaký pes nechová tak, jak madam považuje za přijatelné, tak by ho nejraději okamžitě srovnala do latě...pes, který jí na ulici bude vyštěkávat, tak bude usměrněn (teda nebude, není jí to dovoleno, ale pokud by si mohla dělat, co by chtěla, tak by na něj vlítla)...to samé procházky se psími kamarády...lítat a řvát se nebude a hotovo...po deseti minutách už se všichni psi pohybovali klidně a čmuchali si...taky už s námi nechce nikdo venčit...protože každej chce, aby se jeho pes na procházce vylítal a ne aby se ploužil vlažným tempem...házení aportů v její přítomnosti nepřipadá v úvahu...aport zabaví, buď pro něj doběhne nebo ho psovi, co už ho nese odebere a odnese do pryč...sama aportovat nechce, nebaví jí to...bohužel její "vychovávací úchylka" dosáhla maxima, takže zatímco dřív chtěla srovnat do latě jen ty "zlobivé a neuctivé psy", tak nyní už by na každýho nejraději vlítla preventivně...nemyslím si o ní, že by to dělala preventivně ze strachu, nezaznamenala jsem v jejím životě jediný okamžik, kdy by se něčeho-někoho bála...nezaznamenala jsem jediný okamžik, kdy by štěkala proto, že se bojí, teď to řeknu blbě, ale myslím, že je taková hlavně proto, že se nesetkala s "přemožitelem", že se jí zatím všichni psi, se kterými měla možnost kontaktu, podřídili, nezažila rvačku v pravém slova smyslu, takovou tu "na vážno"...a že s každým psem, který se jí podvolil její sebevědomí rostlo geometrickou řadou...ale možná, že to špatně vidím já...

Taky nevím , tipuju, že si to možná ne úplně přesně vysvětlujete. Na mě to dělá dojem, že si vaše fena prostě brání nějakou svoji hodnotu, kterou z jejího pohledu ten dotyčný pes (nebo psi) ohrožuje (ohrožují). Možná si žárlivě střeží vás nebo vaši vzájemnou pohodu, své místo na slunci, vašeho druhého psa apod.
Moje minulá fena na cizí psy nikdy sama od sebe nevrčela, ale pokud jsme si třeba někdy sedly v parku na lavičku a udělaly si hezkou chvilku s drbáním, vrčela na všechny psy, kteří se objevili v dohledu. Tedy určitě obrana.
Možná blbé přirovnání, ale některé děti blbě nesou, když paní učitelka chválí jejich spolužáky anebo si jejich kamarádi hrají i s jinými kamarády- snaží se jim překazit zábavu. Nebo špatně snáší, když se rodiče věnují mladšímu sourozenci- taky to různě nesmyslně bojkotují...s vyrovnaností a sebevědomím to nemívá nic společného.

26.9.2017 00:01
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Peter1964 napsal(a):

Před pár lety jsme u Berounky v Radotíně potkávaly, já a moje 40kg hovawartka, spíše submisivní povahy, pána, který měl NO zásadně na volno s kovovým košíkem. Pes dorážel na fenu i na mě. Obě nás košíkem zranil. Pánovi to přišlo vtipné a neškodné.

26.9.2017 00:47
tapina

XXX.XXX.211.184

Já bych toho svýho blbouna taky nejradši přerazila. Sebe víc :+)

Není zlatíčko, je to moje chyba, věci ohledně psů jsem zanedbala, školka,2 cvičáky, málo, měla jsem dříve přijít na to, kde jsou ty hromady psů, měla jsem na něho být přísnější... Ale tak jsem si říkala, docela to jde, je to čím dál lepší, na něčem musíme ještě pracovat...

Byli jsme na cvičáku, říkala jsem si, ať teda ho přestanou iritovat ti rychle se pohybující psi, malí vyvěšení psi, ať si to okouká hodně nablízko, a protože rád hopsá, tak jsme začali agility. Protože vím, že prostě je schopen se srovnat a začít myslet, po chvíli. Potrebuju do života, aby ta chvíle byla trochu kratší smajlík Ano, celkem rychle se srovnal, zklidnil, i když mu sousední pes štekal do ksichtíku, vydržel, i v tom rambajsu si pár psů normálně očuchal, tohoto jakoby ignoroval, s jinými si zaštěkal, jo, štěká hodně, ale zzdetak spíš průměrně. Jeho soused v řadě, byli od sebe na kontaktní vzdálenost, i si ho očichal, i bych si řekla, tak jo, dobrý, tenhle dobrý. Bohužel se mýmu nějak když ho cvičitelka vypouštěla do tunelu podařilo tam nevběhnout a vběhl hnusně do tohoto psa. Myslím, že ještě v ten moment, kdy běžel, to možná ještě nemyslel zle, ale pak se to nějak zvrhlo. (Teď nedávno vyvedl to samé jednomu známému psovi, vběhl do něho, no bylo vidět, že se ten pes taky lekl, nechápal, zdrhl před ním s ocasem mezi nohama. Ale pak to otočil do hry, ten můj, poklona, utíkej.) Je to magor. Od tý chvíle už se nesoustředil, na nic, byl vyloženě protivný.
V týdnu mi manžel řekl, že vylítl takhle po psovi, kterého zná. Že se porafali. Když jsem je dnes potkala, koukali se na sebe jako by se nic nestalo, kamarádi největší.

Nebudu ho moct pouštět mezi psy, už to vzdávám. Asi hormony. Nebo nevím.

Pořád nad tím přemýšlím, jestli to je ta pravá agrese, nebo reaktivita, nebo strachová agrese, lov, přetáčení pořád si to nedokážu vysvětlit. Vlastně ani jeden z těch termínů úplně nechápu smajlík Vypadá to, jako když pes honí kočku (on kočky nehoní), když vidí psa, tak ho i zavolám, všechno, i když běží, ale na centimetru ho nezastavím a když ho druhý pes začne kudlat, tak už taky ne. Když je na vodítku, je to podle mě podle toho, jak se zrovna vyspí, už fakt nedokážu identifikovat situace, kdy bude štěkat, kdy kňourat, kdy vylítne, kdy nic. I dokonce už jsme vychytali ta střetnutí na blízko na rohu, nebo mineme skupinu psů na mostu a přesto ho vytočí malý pes na druhém chodníku... Dneska si sedl doprostřed cesty a začal výt, protože za plotem a v kotci na parkovišti na něho štěkal pes. Nevyvěšoval se na vodítku, neběžel ke plotu, prostě si gecl na zadek a otočil hlavu dozadu a spustil sirénu. Pes v kotci taky. Zopakoval to ještě cca po 500metrech.

Začala jsem taky chodit na nějaká společná venčení, pravidelně se stane, když se konečně uvolní, přestane vše hlídat a začne si hrát, třeba si i postupně vyhraje minimálně s půlkou i víc psů, co tam jsou, když mu a tomu, s kým si hraje, (a on si pak hraje i strašně hezky a citlivě), vlítne do hry někdo třetí a s tím se začne kudlat. Snad asi bych neřekla ještě úplně rvát bez mozku, ale něco těsně před tím. Většinou to skončí něco ve smyslu, že se vmžiku pustí, ztuhnou, zježí a po chvíli pak oba dělají "já jsem to tak nemyslel" úkroky pohledy bokem a ok.2* s jedním a tím samým psem se začali rvát. Když jsem ho chytla, hned přestal, přestože ten druhý pořád běsnil. Normálně je pak hned schopný i kolem toho psa úplně na blízko projít, aniž by se tvářit se strachem nebo naopak zle. I po zbytek procházky, nic, ne že by se mu vyhýbal, ale už si ho prostě nevšímal, ani když ten měl tendence do něj štěkat. I teď na tom cvičáku, ten pes na něho štěkal ještě hůř a i zdaleka, ale jemu už byl "volný". (On teda ale je problém, chytit, hned, ve vteřině, to je druhá věc.) Ale byl strašně protivný, nechtěl spolupracovat. Nevím. Nechápu... nic.

Přijde mi taky, že čím víc se snažím, tím toho kazím ještě víc.

26.9.2017 06:50

"Přijde mi taky, že čím víc se snažím, tím toho kazím ještě víc. "
to je dost dobře možné...že ho tlačíš někam, kam nepatří

ty máš nějakého bulíkoidního křížence? A jak starého?

zase - nemyslím že je obecně přirozené, aby se spolu dospělí psi "kamarádili", kontaktně, pořád jako malé děti.

26.9.2017 07:04
L(phi)

XXX.XXX.182.165

Přesně tak...
sebevědomý a vyrovnaný pes nemá důvod bezdůvodně ( ) šílet...to je základ oné vyrovnanosti

"z každého psa prostě nejde udělat "všepsomil" "

a copak existují jenom tyto dvě hraniční možnosti?! Na jedné straně reaktivec, na druhé nadšený kámoš s každým?

Ono to bude i o plemenech, ale normální chování vůči cizím psům, alespoň u, dovolím si zobecnit, velkých plemen, je v podstatě neutralita (ať už zdvořilé pozdravení se či přímo ignorace - to je prosím významný konejšivý signál, přímo dýmka míru).

A čo sebavedomý a nevyrovnany pes? Či jediné typy temperamentu ktoré môžu byť sebavedomé sú sangvinik a flegma? Nemôže existovať cholerik, ktorý má ego až niekde na mesiaci?
Možno krajšie to ilustruje rozdelenie čo som sa dozvedela v Koire, jedna dimenzia je sebavedomie a druhá na nej nezávislá je (vrodená) miera agresivity - ako krátku má pes zapalnu šnúru než vybuchne a chce niekoho zožrať.

Hádzať všetku motiváciu nesprávneho (agresívneho) psieho správania do boxu "strach" mi príde ako veľké zjednodušenie.

26.9.2017 07:07
scylla

XXX.XXX.150.32

Takže šikana ostatních a zvedání si ega jak vyšitá.

26.9.2017 07:10
scylla

XXX.XXX.150.32

Janinka Bosorka napsal(a):
Před pár lety jsme u Berounky v Radotíně potkávaly, já a moje 40kg hovawartka, spíše submisivní povahy, pána, který měl NO zásadně na volno s kovovým košíkem. Pes dorážel na fenu i na mě. Obě nás košíkem zranil. Pánovi to přišlo vtipné a neškodné.

Psa bych podal pánovi vzduchem a byl by klid. Mám souseda, který má tři nevychované velké psy, kteří mu pravidelně utíkají a otravují celou vesnici. Po dobrém se domluvit nešlo, takže teď je situace, kdy se nám psi vyhýbají, sotva mě zahlédnou. Nenechám se sežrat a už vůbec ne sežrat moje psy. Jinak to bohužel nešlo.

26.9.2017 07:21

Začíná mě fascinovat, kolik lidí si myslí, že jejich problém by vyřešil nějaký cizí pes, který by jim psa srovnal.
Ta fena to dělá především proto, že jí to prochází.

Můj pes má taky velmi silnou tendenci řešit, když na sebe někdo někde zavrčí nebo spolu dva psi příliš divoce běhají. Ale nikdy bych nedovolila, aby tyhle jeho projevy ostatní psy jakkoliv omezovaly nebo ovlivňovaly. Pracuju na tom, aby se naučil neřešit věci, který řešit nemá.

26.9.2017 07:21

"A čo sebavedomý a nevyrovnany pes? "

tohle už bude zase o tom názvosloví, co je míněno tím "sebevědomím" = mínění sám o sobě nebo objektivní fakt NS?! (taky mám doma nevyrovnaného Napoleona a navíc pastevce, u kterého je agresivita vůči cizím chlupatcům = potencionálním predátorům, i lehce logická...a nemálo podnětů a studijního materiálu přinášely obrany ), proto moc nemám ráda to slovo a radši zůstávám u té vyrovnanosti (a místo strachu radši používám nejistota, pocit ohrožení) - vyrovnaný pes neřeší potencionální, ale reálné

"Či jediné typy temperamentu ktoré môžu byť sebavedomé sú sangvinik a flegma? Nemôže existovať cholerik, ktorý má ego až niekde na mesiaci?
Možno krajšie to ilustruje rozdelenie čo som sa dozvedela v Koire, jedna dimenzia je sebavedomie a druhá na nej nezávislá je (vrodená) miera agresivity - ako krátku má pes zapalnu šnúru než vybuchne a chce niekoho zožrať. "

ano, a před lety jsem v jedné debatě házela odkaz na článek o tomto pojednávající na DF...ale zas máš to vyrovnaný x nevyrovnaný, a vo tom to je

"Hádzať všetku motiváciu nesprávneho (agresívneho) psieho správania do boxu "strach" mi príde ako veľké zjednodušenie"

zjednodušení ale nikoliv velké (drtivá většina to bude strachová agrese) a hlavně je to jedno, řešení je stejné - učíš psa správnému chování.

26.9.2017 07:25
Terven

XXX.XXX.110.147

Hádzať všetku motiváciu nesprávneho (agresívneho) psieho správania do boxu "strach" mi príde ako veľké zjednodušenie.
Takto zjednodušeně to tu asi nezaznělo, ale když se nad tím zamyslím, tak de fakto každá agrese je strachová, agresivita má vždy původ ve strachu či obavách a to nejen u zvířat.
U psa vzpínajícího se na vodítku to může být nejistota před neznámým psem anebo strach před známým, potřeba zaútočit dřív než to udělá ten druhý a tím si zajistit bezpečí, majetnická agrese, obava o páníčka či o jiné hodnoty, na kterých psu v tu chvíli záleží.
Určitě není správné zjednodušit to jediným termínem "strach", ale ještě horší a bohužel i častější varianta je svést to na sebevědomí a dominanci.
Sebevědomý a vyrovnaný pes nemusí být s každým kolemjdoucím kamarád, ale pravděpodobně nebude řvát a zmítat se na vodítku, nýbrž použije některý z konejšivých signálů, aby setkání proběhlo bez konfliktu.

26.9.2017 08:28
tapina

XXX.XXX.165.16

"Přijde mi taky, že čím víc se snažím, tím toho kazím ještě víc. "
to je dost dobře možné...že ho tlačíš někam, kam nepatří

ty máš nějakého bulíkoidního křížence? A jak starého?

zase - nemyslím že je obecně přirozené, aby se spolu dospělí psi "kamarádili", kontaktně, pořád jako malé děti.

Bude mu teď 11 měsíců. Je to směska, matka byla bulteriér. O matku přišli brzo, vzala jsem si ho k mojí feně, přijala ho, ona je vyrovnaná, poslušná, nic co by odkoukal od ní. I jsem ho venčila samostatně, snaha byla, psů bylo málo. Možná.
Ne, já ho netlačím, nechci po něm, aby si hrál nebo se kamarádil, když nechce. Chci, aby byl "bezpečný" - spolehlivý nebo předvídatelný v takových situacích. Nic jiného mu "problém" nedělá, jen ti psi. Už to řeším dlouho, ne že by to vytanulo teď.

Ono to vypadá, jako by to bylo čím dál lepší a lepší, i třeba lidi, co ho vidí jednou za týden řekli, že jo, vždyť je normální. A pak se stane nějaká taková blbost.

26.9.2017 08:54

tapina napsal(a):
Bude mu teď 11 měsíců. Je to směska, matka byla bulteriér. O matku přišli brzo, vzala jsem si ho k mojí feně, přijala ho, ona je vyrovnaná, poslušná, nic co by odkoukal od ní. I jsem ho venčila samostatně, snaha byla, psů bylo málo. Možná.
Ne, já ho netlačím, nechci po něm, aby si hrál nebo se kamarádil, když nechce. Chci, aby byl "bezpečný" - spolehlivý nebo předvídatelný v takových situacích. Nic jiného mu "problém" nedělá, jen ti psi. Už to řeším dlouho, ne že by to vytanulo teď.

Ono to vypadá, jako by to bylo čím dál lepší a lepší, i třeba lidi, co ho vidí jednou za týden řekli, že jo, vždyť je normální. A pak se stane nějaká taková blbost.

Je mladý
kouše fakt ? díra v kožichu ? tomu nevěřím
je to mladý citlivý pejsek
myslíš, že už za těch x cvičáků pochopil, co se po něm chce ?
chytrý je, to jo
no dobře, nemám osmdesát psů
ale u štěňat je tohle normální, dnes to a to, protože úterý
přijde Ti fakt agresivní ?
lepší, že je víc potichu.. ale dřív zuby netasil, ne ?
nechala bych ho být
chvíli.

26.9.2017 09:02
tapina

XXX.XXX.165.16

Je mladý
kouše fakt ? díra v kožichu ? tomu nevěřím
je to mladý citlivý pejsek
myslíš, že už za těch x cvičáků pochopil, co se po něm chce ?
chytrý je, to jo
no dobře, nemám osmdesát psů
ale u štěňat je tohle normální, dnes to a to, protože úterý
přijde Ti fakt agresivní ?
lepší, že je víc potichu.. ale dřív zuby netasil, ne ?
nechala bych ho být
chvíli.

Jo, pochopil, že na cvičáku se cvičí. Že se musí soustředit. Chodíme i po venku, plánovaně, domluveně. V přírodě, ve městě, v parku.
Když potkám někoho neplánovaně, zavolám si ho, protože si jím nejsem jistá. Když někomu za náma zdrhne pes, je to ok; když s člověkem, dost často pak blbý.
Na volno je s košíkem, nikomu díru do kožichu neudělal. Nějak úplně nevím, jestli zrovna tohle potřebuju zkoušet. Není zas takový problém, aby měl ten košík pořád, do nikoho jím nemlátí atd.
Nevím.

26.9.2017 09:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

scylla napsal(a):
Psa bych podal pánovi vzduchem a byl by klid. Mám souseda, který má tři nevychované velké psy, kteří mu pravidelně utíkají a otravují celou vesnici. Po dobrém se domluvit nešlo, takže teď je situace, kdy se nám psi vyhýbají, sotva mě zahlédnou. Nenechám se sežrat a už vůbec ne sežrat moje psy. Jinak to bohužel nešlo.

Chtěla jsem říct, že někdo dá kovový košík a myslí si, že není problém, můžu psa pustit na volno. Ale pes dokáže košíkem solidně ublížit i když si chce jen kontaktně hrát.

26.9.2017 09:05

tapina napsal(a):
Jo, pochopil, že na cvičáku se cvičí. Že se musí soustředit. Chodíme i po venku, plánovaně, domluveně. V přírodě, ve městě, v parku.
Když potkám někoho neplánovaně, zavolám si ho, protože si jím nejsem jistá. Když někomu za náma zdrhne pes, je to ok; když s člověkem, dost často pak blbý.
Na volno je s košíkem, nikomu díru do kožichu neudělal. Nějak úplně nevím, jestli zrovna tohle potřebuju zkoušet. Není zas takový problém, aby měl ten košík pořád, do nikoho jím nemlátí atd.
Nevím.

A co to je "porafali" ? Co řekli výcvikáři, důvod, proč to dělá ?
Strach z cizích psů ne, nuda ne, nejistota ne, neposlušnost ne, nevyběhanost ne, ... nehlídá Tě takhle náhodou ?

26.9.2017 10:39

scylla napsal(a):
Takže šikana ostatních a zvedání si ega jak vyšitá.

Ano přesně...

26.9.2017 11:21
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

tapina napsal(a):
Já bych toho svýho blbouna taky nejradši přerazila. Sebe víc :+)

Není zlatíčko, je to moje chyba, věci ohledně psů jsem zanedbala, školka,2 cvičáky, málo, měla jsem dříve přijít na to, kde jsou ty hromady psů, měla jsem na něho být přísnější... Ale tak jsem si říkala, docela to jde, je to čím dál lepší, na něčem musíme ještě pracovat...

Byli jsme na cvičáku, říkala jsem si, ať teda ho přestanou iritovat ti rychle se pohybující psi, malí vyvěšení psi, ať si to okouká hodně nablízko, a protože rád hopsá, tak jsme začali agility. Protože vím, že prostě je schopen se srovnat a začít myslet, po chvíli. Potrebuju do života, aby ta chvíle byla trochu kratší smajlík Ano, celkem rychle se srovnal, zklidnil, i když mu sousední pes štekal do ksichtíku, vydržel, i v tom rambajsu si pár psů normálně očuchal, tohoto jakoby ignoroval, s jinými si zaštěkal, jo, štěká hodně, ale zzdetak spíš průměrně. Jeho soused v řadě, byli od sebe na kontaktní vzdálenost, i si ho očichal, i bych si řekla, tak jo, dobrý, tenhle dobrý. Bohužel se mýmu nějak když ho cvičitelka vypouštěla do tunelu podařilo tam nevběhnout a vběhl hnusně do tohoto psa. Myslím, že ještě v ten moment, kdy běžel, to možná ještě nemyslel zle, ale pak se to nějak zvrhlo. (Teď nedávno vyvedl to samé jednomu známému psovi, vběhl do něho, no bylo vidět, že se ten pes taky lekl, nechápal, zdrhl před ním s ocasem mezi nohama. Ale pak to otočil do hry, ten můj, poklona, utíkej.) Je to magor. Od tý chvíle už se nesoustředil, na nic, byl vyloženě protivný.
V týdnu mi manžel řekl, že vylítl takhle po psovi, kterého zná. Že se porafali. Když jsem je dnes potkala, koukali se na sebe jako by se nic nestalo, kamarádi největší.

Nebudu ho moct pouštět mezi psy, už to vzdávám. Asi hormony. Nebo nevím.

Pořád nad tím přemýšlím, jestli to je ta pravá agrese, nebo reaktivita, nebo strachová agrese, lov, přetáčení pořád si to nedokážu vysvětlit. Vlastně ani jeden z těch termínů úplně nechápu smajlík Vypadá to, jako když pes honí kočku (on kočky nehoní), když vidí psa, tak ho i zavolám, všechno, i když běží, ale na centimetru ho nezastavím a když ho druhý pes začne kudlat, tak už taky ne. Když je na vodítku, je to podle mě podle toho, jak se zrovna vyspí, už fakt nedokážu identifikovat situace, kdy bude štěkat, kdy kňourat, kdy vylítne, kdy nic. I dokonce už jsme vychytali ta střetnutí na blízko na rohu, nebo mineme skupinu psů na mostu a přesto ho vytočí malý pes na druhém chodníku... Dneska si sedl doprostřed cesty a začal výt, protože za plotem a v kotci na parkovišti na něho štěkal pes. Nevyvěšoval se na vodítku, neběžel ke plotu, prostě si gecl na zadek a otočil hlavu dozadu a spustil sirénu. Pes v kotci taky. Zopakoval to ještě cca po 500metrech.

Začala jsem taky chodit na nějaká společná venčení, pravidelně se stane, když se konečně uvolní, přestane vše hlídat a začne si hrát, třeba si i postupně vyhraje minimálně s půlkou i víc psů, co tam jsou, když mu a tomu, s kým si hraje, (a on si pak hraje i strašně hezky a citlivě), vlítne do hry někdo třetí a s tím se začne kudlat. Snad asi bych neřekla ještě úplně rvát bez mozku, ale něco těsně před tím. Většinou to skončí něco ve smyslu, že se vmžiku pustí, ztuhnou, zježí a po chvíli pak oba dělají "já jsem to tak nemyslel" úkroky pohledy bokem a ok.2* s jedním a tím samým psem se začali rvát. Když jsem ho chytla, hned přestal, přestože ten druhý pořád běsnil. Normálně je pak hned schopný i kolem toho psa úplně na blízko projít, aniž by se tvářit se strachem nebo naopak zle. I po zbytek procházky, nic, ne že by se mu vyhýbal, ale už si ho prostě nevšímal, ani když ten měl tendence do něj štěkat. I teď na tom cvičáku, ten pes na něho štěkal ještě hůř a i zdaleka, ale jemu už byl "volný". (On teda ale je problém, chytit, hned, ve vteřině, to je druhá věc.) Ale byl strašně protivný, nechtěl spolupracovat. Nevím. Nechápu... nic.

Přijde mi taky, že čím víc se snažím, tím toho kazím ještě víc.

Připomíná mi to trochu chování mého psa, co se týče psů tak také nevím co od něho očekávat. Takže už ho seznamuji jen s fenami a to ještě narovinu páníčkům říkám, že je možný, že si budou chvíli hrát a on pak prostě přepne a vyjede... Pokud pak páníček nechce fenu vůbec nechat, chápu to. Ale u nás je to s tím rozdílem, že on jak přepne tak on by pak stopro kousnul, takže taky pořád s košíkem.

Mě to připadá, že tam kde psy čeká, nebo je jich větší množství tak je to v pohodě, ale když se objeví pes někde, kde ho nečeká, tak většinou se mu pes nelíbí, vidím jak znejistí a koriguju to slovně aby nevyletěl.

Třeba na veterině je to v pohodě, chodí tam od štěněte a ví, že tam psy jsou. To samé cvičák, tam psy naprosto ignoruje. Po vesnici psy za plotem také v pohodě. Pak jdeme třeba po městě, proti nám skupina psů, v pohodě. Za nimi jde jeden pes a už to v pohodě není. Byli jsme na "socializační" procházce, byl tam v pohodě s cca 15ti psema. Jeli jsme odtamtud domů a na nádraží potkali jednoho psa - problém. Pak jsme ještě byli u jedné nejmenované paní, která se zabývá převýchovou psů - ta nás vzala do smečky cca 20 psů, kteří kolem něho byli na volno - a žádný problém, podle paní je to u nás strachové, z nejistoty. Že prý ona má fungující smečku vyrovnaných psů a ten pes to vycítí, takže je v pohodě také, ale když pak potká nějakého psa, který tak vyrovnaný není, tak on znejistí taky. Ale nevím...

26.9.2017 11:47

Začíná mě fascinovat, kolik lidí si myslí, že jejich problém by vyřešil nějaký cizí pes, který by jim psa srovnal.
Ta fena to dělá především proto, že jí to prochází.

Můj pes má taky velmi silnou tendenci řešit, když na sebe někdo někde zavrčí nebo spolu dva psi příliš divoce běhají. Ale nikdy bych nedovolila, aby tyhle jeho projevy ostatní psy jakkoliv omezovaly nebo ovlivňovaly. Pracuju na tom, aby se naučil neřešit věci, který řešit nemá.

Ne chraň bůh to si nemyslim, ani bych to nedovolila...je to prostě jen myšlenka, čistě teoretická, zda by fena pokud by takovou zkušnost měla byla jiná...

Asi takhle, moje fena nikdy žádnému psovi fyzicky neublížila a ani jí nebylo ublíženo...feně to neprochází, pokud začne být "nepříjemná" tak jí odpoveluju...ale jsem velký lenoch, takže učit fenu, aby psi neřešila a hleděla si svého, i když ví, že na ní zrovna nekoukám, mi přijde zbytečné, obzvlášť, když 99% roku venčíme sami v lese...to jedno procento budu mít klíďo fenu na vodítku nebo "na očích"...nepracuju na tom, protože to nepotřebuju k životu se svými psy, jde mi jen o to, aby moji psi nikomu neublížili...navíc mám bohužel pro fenu pochopení, taky když mě něčí chování pěkně štve a nemůžu ho jít vyřešit nebo říct dotyčnýmu pěkně od plic, co si myslím, protože to není "společensky" přijatelné, tak pak to v sobě dusim a jsem pěkně nevrlá a naprdlá...

Prostě její chování je pro mě v tomto naprosto nepodstatné...samozřejmě koriguji její projevy, abychom se mohli bez problémů přesunout z místa A do místa B...ale to je asi tak vše...a naopak mi fena vyhovuje povahově líp než pes, který je ke psům přátelský, nikoho neřeší, při náznaku řešení ze strany jiného psa se okamžitě stáhne nebo přijde rovnou za mnou...neříkám, že chování feny je správné z našeho společenského lidského pohledu, ale když to vezmu čistě po psím, tak mi vlastnosti mojí feny nepřijde nic tak strašného...a až budem chodit venčit do parku, kde je plno psů, tak to řešit budu...v pět ráno v opuštěném lese je to šumák...

26.9.2017 13:01
tapina

XXX.XXX.165.16

A co to je "porafali" ? Co řekli výcvikáři, důvod, proč to dělá ?
Strach z cizích psů ne, nuda ne, nejistota ne, neposlušnost ne, nevyběhanost ne, ... nehlídá Tě takhle náhodou ?

A tak všechno to ne může být ano. Fakt nevím. Někdy i mi to přijde, když je unavený, když jdem ven v čas kdy normálně spí. To je taky protivný, tak třeba 5 kilometrů, pak to rozchodí.

Výcvikáři - chce pozornost, zaměstnat, víc, je chytrý, má rychlé reakce, chtít taky po něm rychleji pracovat; vychovatel řekl - vychcaný, namachrovaný, spratek, manipulativní, asociál; na agi trenérka - bull, puberťák, hormon. Lidi - blbý. No samozřejmě, že je to blbý, na co má co děsit jiné psy. Jinde na cvičáku, že neví, co si o tom myslet.

Porafali - minulý týden s tím kamarádem nevím, nebyla jsem u toho - prý se normálně minuli a pak za ním zdrhl a skočil po něm. Ono blbý taky je, že on nikoho jiného než mě moc neposlechne, ale furt s ním všichni chtějí chodit. Protože chodí strašně hezky, jinak.
Na tom venčení se do sebe pustili, byl zabraný do hry s jiným psem, honili se, ten třetí do něho vběhl zboku a začali se rvát, muchlat, řvát na sebe, rvačka prostě - jak jsem ho chytla, hned přestal. Nic. Žádný amok, úsměv.
Na agi vběhl do toho psa on, tomu se to nelíbilo, tak se začali rvát. Nemyslím, že by úplně primárně se šel rvát, ale tak to z toho vyplynulo.

26.9.2017 13:20

Vychovatel potřebuje vychovat
mně to přijde normální, že psovi, co vběhne do jeho hry, vysvětlí, že tohle teda ne
přestal, když mu to bylo řečeno
není to rváč
on to rozchodí, je mladý, občas odkouká nebo zkusí i něco špatného, určitě máte své způsoby jak říct - tohle ne
blbé je, když mi do výchovy někdo kecá, třeba bratr s mým psem nesvede nic
dítě rozkáže a pes sedí, ale do města je nepustím
když jsme v cizím městě, nebo podezřelé zvuky či lidé nebo velcí psi okolo, megí jde vepředu a preventivně se ježí, hlídá včetně štěkotu a brblání atd.
takže ji pošlu vedle/za sebe - není na ní, aby řešila, co se kolem děje
akorát já to mám jednodušší, že ji můžu furt někam vodit, takže mám výsledky rychleji.

26.9.2017 13:43
tapina

XXX.XXX.165.16

Vychovatel potřebuje vychovat
mně to přijde normální, že psovi, co vběhne do jeho hry, vysvětlí, že tohle teda ne
přestal, když mu to bylo řečeno
není to rváč
on to rozchodí, je mladý, občas odkouká nebo zkusí i něco špatného, určitě máte své způsoby jak říct - tohle ne
blbé je, když mi do výchovy někdo kecá, třeba bratr s mým psem nesvede nic
dítě rozkáže a pes sedí, ale do města je nepustím
když jsme v cizím městě, nebo podezřelé zvuky či lidé nebo velcí psi okolo, megí jde vepředu a preventivně se ježí, hlídá včetně štěkotu a brblání atd.
takže ji pošlu vedle/za sebe - není na ní, aby řešila, co se kolem děje
akorát já to mám jednodušší, že ji můžu furt někam vodit, takže mám výsledky rychleji.

Jo, on jinak nic neřeší - nevím, třeba to ještě přijde - říkala jsem si, že třeba zjistí, že jsou situace, kdy by si nemusel být jistý, mohl by se třeba trochu bát. Třeba místní obejdové, obejdové v jiných městech, popeláři, chodítka, berle, tady jeden pán - všichni psi se ho bojí; stísněné prostory, MHD hodně lidí, eskalátory, přenášení do lodi. Honí ptáky, tak jsem si říkala masaryčka s milióny holubů. Holubi zobali u něho, chvílemi nalítavali jiní blízko. Seděli jsme v hale, běhala kolem něho dečka, házeli po sobě věci, vřískali. Mraky lidí v dopravní špičce. Nic. Ležel, koukal. Fena by mi minimálně řekla, pojď odsud pryč, nechci tu být, možná by se snažila mezi ta děcka motat. V jeho věku by jí vadilo spousta věcí tam, proto jsme jezdily na hlavák smajlík On nic. Do momentu, kdy se přes celou halu v rohu ve vchodu vyloupl bišonek. Minibišonek. Zbystřil, zaštěkal na něho. Nechal si to vysvětlit, ale napjatě ho monitoroval
Nic jiného mě nenapadlo, furt někam vodit, to jsem se snažila, za psama, ale až jak mi bylo jasné, že tu u nás fakt nikoho normálně nemám šanci potkat. Moje chyba, došlo mi to pozdě, no. Ale proč u tohoto musí být takové úsilí, když ty ostatní věci jdou samy. A ty ostatní věci by nebyly asi tolik společensky závadné, no.

elikk

26.9.2017 17:25
elikk

XXX.XXX.26.166

Terven napsal(a):
Takto zjednodušeně to tu asi nezaznělo, ale když se nad tím zamyslím, tak de fakto každá agrese je strachová, agresivita má vždy původ ve strachu či obavách a to nejen u zvířat.
U psa vzpínajícího se na vodítku to může být nejistota před neznámým psem anebo strach před známým, potřeba zaútočit dřív než to udělá ten druhý a tím si zajistit bezpečí, majetnická agrese, obava o páníčka či o jiné hodnoty, na kterých psu v tu chvíli záleží.
Určitě není správné zjednodušit to jediným termínem "strach", ale ještě horší a bohužel i častější varianta je svést to na sebevědomí a dominanci.
Sebevědomý a vyrovnaný pes nemusí být s každým kolemjdoucím kamarád, ale pravděpodobně nebude řvát a zmítat se na vodítku, nýbrž použije některý z konejšivých signálů, aby setkání proběhlo bez konfliktu.

"ale když se nad tím zamyslím, tak de fakto každá agrese je strachová, agresivita má vždy původ ve strachu či obavách a to nejen u zvířat "

zapomínáš na naucene chovani.
pes nezije ve vzduchoprazdnu - drive nebo později se nauci nejake vzorce chovani.
a často uz třeba vůbec netusi proc - ale delaji to dal.

ne, nesouhlasim s tim, ze za agresi je vzdy strach.

27.9.2017 07:44

"Nemôže existovať cholerik, ktorý má ego až niekde na mesiaci"

má pes v tomto kontextu EGO? Sebevědomí? Myslí si o sobě (tak jako to umí člověk), že je hezký/škaredý/chytrý/hloupý/umím to nejlíp/nezvládnu to/ jsem ze všech nejsilnější/nejdůležitější...? A je toto sebevědomí motivem nějakého konání?...?

27.9.2017 21:09
L(phi)

XXX.XXX.67.138

"Nemôže existovať cholerik, ktorý má ego až niekde na mesiaci"

má pes v tomto kontextu EGO? Sebevědomí? Myslí si o sobě (tak jako to umí člověk), že je hezký/škaredý/chytrý/hloupý/umím to nejlíp/nezvládnu to/ jsem ze všech nejsilnější/nejdůležitější...? A je toto sebevědomí motivem nějakého konání?...?

Ta akozee, keby si toho cierneho videla, jak sa nesie po ulici, mrka ockom na fenky a ukazuje vztyceny... chvost psom To je EGO, ze by jeden blil

No ale vazne, skor to ked ma pes pocit ze zvladne vsetko - takeho ho predsa aj vychovavame, aby stale vsade vyhraval.

A sebavedomie motivom konania? Urcite nie. Ale nemoze byt motivom napriklad "ty sa mi proste nepacis" alebo "bojujeme o tu vonavu cubu" alebo "nudim sa, dajme si nejake vzruso".
Zrovna to posledne napriklad - preco su casto agresivne psy, ktore nemaju dost aktivity - a potom co ju dostanu tak sa rychlo spravia?

je to jedno, řešení je stejné - učíš psa správnému chování.
Ked clovek nevie jak na to, asi je safe spravat sa ako keby to bolo zo strachu - tym sa nic nepokazi. Ale ked je to len naucene, machrovacie, frustrovane... tak by to mohlo ist odburat aj jednoduchsie, proste to psovi zakazat / poskytnut nahradne chovanie.

elikk

29.9.2017 10:18
elikk

XXX.XXX.26.166

"A sebavedomie motivom konania? Urcite nie"

no - tak to bych se taky hádala smajlík
Myslím si, ze diky výchově, vycviku cílenému na zvysovani sebevedomi - se meni chovani psa.
A vzpomněla bych si i na par prikladu, kdy to samotné zvednute sebevedomi a je i motivaci k tomu, ze se pes chova jinak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík