Ahoj,
viděla jsem video, ve kterém cvičitel vůbec nedával pejskům najíst z misky, ale krmnou dávku jim podával z ruky při výcviku či výchově.
Pejsek se tak prý mnohem víc soustředí na učení.
Co si o tom myslíte?
Ráda bych to zkusila, aby pes líp poslouchal, ale přijde mi to i zlý, psa trápit hlady nebo mu dát jen tehdy, kdy něco udělá správně.
Je to asi blbost, ale já nevím... taky se nenajíme zadarmo..
Zkusil to někdo z vás taky?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych to psovi neudělala. Cvičíme pro radost a je to něco navíc k našemu společnýmu životu.
Výchova není o odměnách.
Psovi zajišťuju jeho základní potřeby výměnou za to, že je mi parťákem.
Navíc při žrádle a po něm má bejt klid.
Mám stejný názor jako keriton. Navíc: pokud je pes žravý, tak to nemusí mít místo krmné dávky, protože prostě pro žrádlo udělá cokoliv, kdykoliv. Bála bych se, že takto hladový, čekající na jídlo, nebude ani pořádně vnímat, co vlastně pro to, aby ho dostal, má udělat. U mého je to opačně. Je nežravý a pokud je venku na prochajdě, nebo jsme cvičili, pamlsky plive a nebo si jich vůbec nevšímá. Našlapala jsem psům stopu a dávala do ní kousky slaniny. Samojed je výborný stopař, vůbec se nezdržoval nějakým vypracováním stopy, prostě letěl jak šílený, sem tam čichnul, aby si to překontroloval a doběhl na konec, aniž by si všímal slaniny. Berňáka strhnul, letěli oba(ten ani nečichal jen běžel ) Pak se oba vrátili a pomalu si vyjídali tu slaninu ze stopy
NancyBlack
napsal(a):
Ahoj,
viděla jsem video, ve kterém cvičitel vůbec nedával pejskům najíst z misky, ale krmnou dávku jim podával z ruky při výcviku či výchově.
Co si o tom myslíte?
Ráda bych to zkusila, aby pes líp poslouchal, ale přijde mi to i zlý, psa trápit hlady nebo mu dát jen tehdy, kdy něco udělá správně.
Je to právě naopak podle mého názoru, pes myslí jen na jídlo, tedy pardon, "odměnu". Bohužel o dnes propagují někteří tzv. pozitivkáři, i tvrdí cvičitelé doporučují před stopou hladovky. Je to pro ty, kdo neumí, kdo umí, nepotřebuje psa k ničemu nutit, pes bude pracovat rád a s radostí. Tím neříkám, že tohle umím zrovna já, ale znám dost lidí, pro které pes skvěle pracuje pro jejich "modré oči"-.
I já souhlasím s Keriton. Nikdy bych jí to neudělala a ani by to nešlo. Já mám pažravce a když mám v ruce ňamku jenom se nadechnu a než stačím cokoliv říct udělá 3 cviky (třeba: dá packu, ukáže pupik a otočí se) vše během pár vteřin a podívá se na mě stylem "už to mám, naval". Takže když s ní chci cvičit, tak v klidu a s uklizenýma ňamkama. Jedno je jisté, kdyby měla cvičit hladová tak s ní neudělám nic, vůbec by se totiž nesoustředila.
Prostě je to blbost.
NancyBlack
napsal(a):
Ahoj,
Co si o tom myslíte?
..pes má mít na své krmné dávky klid a pohodu... měla jsem a má psy žravé a tak milují a cvičí za různé pamlsky v podobě suchého nastříhaného masa a podobně... rovněž jsem měla a mám aportéry a tak i odměnou bylo vždy házení míčku...
Týrání, kamarádka takto cvičí ovčandu, fena je jak žiletka taková bez energie. Jediné kdy má zájem o dění kolem sebe je když se na dohled jejího kotce griluje. Pokud potřebujete psa motivovat žrádlem, zvolila bych vařené kuřecí nebo jiný neodolatelný pamlsek. Taky se zadarmo nenajíme je holej fakt, ale musíte psa brát jako dítě k tomu také máte vyživovací povinnost, týrání hladem je ta největší prasárna jak někoho motivovat k práci kterou by měl dělat s radostí.
NancyBlack
napsal(a):
Ahoj,
Co si o tom myslíte?
Psa trapit hladom je nanic. Ked clovek nevie spravit trening pochopitelny a zaujimavy tak to moze skoncit aj takym vyhladovanym utyranym psom ako popisuje Moyda.
Ked je pes v strese a nechape co sa po nom chce, tak ani 3 dni hladovania nepomozu.
Obcas sa to ale otoci. Ked clovek pri cviceni nesetri odmenami, tak si pes vacsinu davky zozerie uz pred tym nez pride cas krmenia. Tak sa moze stat ze do misky dostava minimalne, ale pri tom netrpi hladom ani necvici kvoli hladu.
A ano, na cvicenie to potom ma pozitivny vplyv. Je prijemne, je pri nom viac odmien nez ked sa musite limitovat na male mnozstvo pamlskov lebo keby ste dali viac + davku do misky tak je zo psa tlsta gula.

NancyBlack
napsal(a):
Ahoj,
Co si o tom myslíte?
Buď dejte odkaz na video nebo jméno, kdo vás na toto téma naved...

U nás je to většinou "něco za něco". Ale že bych se ho snažila cvičit na granule? Psovi nezáleží primárně na tom, jak velký pamlsek dostane, hlavně že dostane. Takže my používáme sušené maso na plátky cca 0,5 x 0,5 cm. Množství od oka odečtu od denní dávky, když se pamlskuje hodně. Ale to je zřídkakdy a navíc ze svaloviny bez tuku zrovna neztloustne. Podle mě je to blbost, pes by se měl normálně v klidu najíst.
Tady je skvělé video: https://www.youtube.com/watch?v=RACLGXcNHZ8&t=3s.
L(phi)
napsal(a):
Psa trapit hladom je nanic. Ked clovek nevie spravit trening pochopitelny a zaujimavy tak to moze skoncit aj takym vyhladovanym utyranym psom ako popisuje Moyda.
Ked je pes v strese a nechape co sa po nom chce, tak ani 3 dni hladovania nepomozu.
Obcas sa to ale otoci. Ked clovek pri cviceni nesetri odmenami, tak si pes vacsinu davky zozerie uz pred tym nez pride cas krmenia. Tak sa moze stat ze do misky dostava minimalne, ale pri tom netrpi hladom ani necvici kvoli hladu.
A ano, na cvicenie to potom ma pozitivny vplyv. Je prijemne, je pri nom viac odmien nez ked sa musite limitovat na male mnozstvo pamlskov lebo keby ste dali viac + davku do misky tak je zo psa tlsta gula.
Takže podle vás je nutné cpát do psa při cvičení tolik pamlsků, že už jen málo do misky a pes podle vás nemá hlad? Víte něco o tom, jaké má šelma zažívání a jak tráví?
napsal(a):
U nás je to většinou "něco za něco". Ale že bych se ho snažila cvičit na granule? Psovi nezáleží primárně na tom, jak velký pamlsek dostane, hlavně že dostane. Takže my používáme sušené maso na plátky cca 0,5 x 0,5 cm. Množství od oka odečtu od denní dávky, když se pamlskuje hodně. Ale to je zřídkakdy a navíc ze svaloviny bez tuku zrovna neztloustne. Podle mě je to blbost, pes by se měl normálně v klidu najíst.
To ze je psovi jedno ako velky pamlsok dostane neviem kto vymyslel, ale pravda to neni. Ano, pri klikertreningu sa odporucaju tak male aby sa pes uz citil odmeneny ale nie vacsie, lebo je tam milion opakovani a do psa sa tlacia vo velkej kadencii, takze na konci treningu pes odchadza najedeny aj ked su male.
Ale inak to fakt dobre rozlisuje a je to velmi dobre vidiet na vysledkoch treningu. Na cvik nauceny s pomocou 250g masa rozdaneho v 10 hrstiach sa pes do dalsieho treningu velmi tesil. Ked sa nieco naucilo s 10 mensimi pamlskami co bola odmena adekvatna, tak cvik pochopil a vedel zopakovat, ale rozhodne nie tak nadsene.
Nedělám to. Psi si zvykli na svůj harmonogram. A i kdyby byli nazrani k prasknutí pamlskama, tak večer mi mlátí s miskama, že mají dostat svou večeři.
Když mi to ujede s dobrotama, buď úvěru trošku na granulích nebo přidám další den hodinku aktivity.
Dělala mi to takhle fena jeden čas. Odmítala zrat normálně z misky. Prostě nezravy pes. Ale odměny si dala ráda. Takže jsem ji dávala večer krmení i za lehoučké povely typu zvednutí tlapky nebo sednuti... :) ale nikdy ji nebyla odepřena ani granulka. Ona se z misky tak nějak celý život nechtěla nažrat.
L(phi)
napsal(a):
To ze je psovi jedno ako velky pamlsok dostane neviem kto vymyslel, ale pravda to neni. Ano, pri klikertreningu sa odporucaju tak male aby sa pes uz citil odmeneny ale nie vacsie, lebo je tam milion opakovani a do psa sa tlacia vo velkej kadencii, takze na konci treningu pes odchadza najedeny aj ked su male.
Ale inak to fakt dobre rozlisuje a je to velmi dobre vidiet na vysledkoch treningu. Na cvik nauceny s pomocou 250g masa rozdaneho v 10 hrstiach sa pes do dalsieho treningu velmi tesil. Ked sa nieco naucilo s 10 mensimi pamlskami co bola odmena adekvatna, tak cvik pochopil a vedel zopakovat, ale rozhodne nie tak nadsene.
A neb jak hladem "motivovat" psa k nadšení... ještě, že jsou jiné způsoby, jak psa něco naučit, než ho fixovat na žrádlo. Jak byste třeba učila psa záchranařinu, když ho máte takhle fixovaného na jídlo? Pak mu stačí najít někde místo člověka otevřenou ledničku a máte po výkonu.
scylla
napsal(a):
A neb jak hladem "motivovat" psa k nadšení... ještě, že jsou jiné způsoby, jak psa něco naučit, než ho fixovat na žrádlo. Jak byste třeba učila psa záchranařinu, když ho máte takhle fixovaného na jídlo? Pak mu stačí najít někde místo člověka otevřenou ledničku a máte po výkonu.
Hlavne ze clovek co so psami nerobi nic okrem "zitia" vie tak dobre ako sa psy cvicia.
Zachranarske psy sa samozrejme odmenuju, zrave psy zradlom - krabickou po vystekani, koristnici hrackami. Podla psa
Takže podle vás je nutné cpát do psa při cvičení tolik pamlsků, že už jen málo do misky a pes podle vás nemá hlad? Víte něco o tom, jaké má šelma zažívání a jak tráví?
Pes krmeny 2x denne fakt nema po poslednej normalnej davke taky hlad, ze je tou dalsou porciou vydierany. Alebo fixovany na zradlo.
Co sa tyka travenia, este som nepocula o tom ze by nejaky pes mal problemy ked ho nakrmia uz pri cviceni. A to cvicim s ludmi ktorym na zdravi ich psov zalezi ovela viac nez na uspechoch.
L(phi)
napsal(a):
Hlavne ze clovek co so psami nerobi nic okrem "zitia" vie tak dobre ako sa psy cvicia.
Zachranarske psy sa samozrejme odmenuju, zrave psy zradlom - krabickou po vystekani, koristnici hrackami. Podla psa
Pes krmeny 2x denne fakt nema po poslednej normalnej davke taky hlad, ze je tou dalsou porciou vydierany. Alebo fixovany na zradlo.
Co sa tyka travenia, este som nepocula o tom ze by nejaky pes mal problemy ked ho nakrmia uz pri cviceni. A to cvicim s ludmi ktorym na zdravi ich psov zalezi ovela viac nez na uspechoch.
Já cvičila s lidmi, kteří v záchranařině patřil ke špičce a nejen v ní a obešli se oni i já bez toho, abychom museli používat takovéto postupy.
Praktická práce psa patří k životu, takže praktické stopy a pasení, například, jsou to "žití", je to každodenní činnost pro praxi a v praxi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
Jak byste třeba učila psa záchranařinu, když ho máte takhle fixovaného na jídlo? Pak mu stačí najít někde místo člověka otevřenou ledničku a máte po výkonu.
Jako vždy jste úplně mimo - stejně jako pes balonkář něšacuje při cvičení celej cvičák a na závodech stánky s hračkama a rukávama, tak záchranář cvičený na žrádlo nebude rabovat ledničky, protože ví co je jeho práce, za co a od koho dostane tu odměnu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
Já cvičila s lidmi, kteří v záchranařině patřil ke špičce a nejen v ní a obešli se oni i já bez toho, abychom museli používat takovéto postupy.
Praktická práce psa patří k životu, takže praktické stopy a pasení, například, jsou to "žití", je to každodenní činnost pro praxi a v praxi.
Já cvičím s lidma, co se účastní MS, a kamarádka je vicemistrině ČR v karate, ale sama nevlastním ani kimono a bílý pásek - myslíte si, že mám dostatečnou kompetenci radit karatistům, jak se trénuje...?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já cvičím s lidma, co se účastní MS, a kamarádka je vicemistrině ČR v karate, ale sama nevlastním ani kimono a bílý pásek - myslíte si, že mám dostatečnou kompetenci radit karatistům, jak se trénuje...?
Samozřejmě, že ano.. Pokud teda máte sebevědomí Scylly

Tedysek
napsal(a):
Nedělám to. Psi si zvykli na svůj harmonogram. A i kdyby byli nazrani k prasknutí pamlskama, tak večer mi mlátí s miskama, že mají dostat svou večeři.
Když mi to ujede s dobrotama, buď úvěru trošku na granulích nebo přidám další den hodinku aktivity.
Dělala mi to takhle fena jeden čas. Odmítala zrat normálně z misky. Prostě nezravy pes. Ale odměny si dala ráda. Takže jsem ji dávala večer krmení i za lehoučké povely typu zvednutí tlapky nebo sednuti... :) ale nikdy ji nebyla odepřena ani granulka. Ona se z misky tak nějak celý život nechtěla nažrat.
Přesně, i kdybych do něj odpoledne naházela 10 kg masa, večer bude jančit okolo misky, případně do mě bude mlátit vším, co čeho se dá nacpat jídlo - po ofiko večeři dostává pár granulí do míče, který pak soustředěně kutálí po celém bytě, dokud něco nevypadne. Vydrží mu to i půl hodiny a aspoň mi po jídle nelítá jak postřelený a po vydolování poslední granule jde většinou spát.
scylla
napsal(a):
Můžete nám tu špičku prozradit?
No já se řídím podle toho, kdy jdeme cvičit. Pes žere dvakrát denně, pokud jedu na cvičák hned ráno, tak ráno nekrmím, ale jelikož cvičím částečně na hračky, tak po cvičení stejně ještě něco dostane. Večer pak dostane normálně nažrat. Když jedu odpoledne tak ráno normálně nakrmím, a večer taky ale dám mu méně. Někdy třeba udělám to, že večer doma procvičíme nějaké triky, povely, poschovávám granule po baráku aby je našel - on se tím zabaví a zároveň sežere celou krmnou dávku, takže pak už nekrmím - a nevidím na tom nic špatného.
Pokud jedu třeba ráno na trénink bull sportů, nebo jdeme hned brzy ráno třeba plavat - vím, že pes bude hodně lítat atd. tak také nekrmím ráno, ale nakrmím až potom.
Ale že bych třeba věděla, že večer půjdeme cvičit a celý den kvůli tomu nekrmila tak to ne.
marcelaamax
napsal(a):
No já se řídím podle toho, kdy jdeme cvičit. Pes žere dvakrát denně, pokud jedu na cvičák hned ráno, tak ráno nekrmím, ale jelikož cvičím částečně na hračky, tak po cvičení stejně ještě něco dostane. Večer pak dostane normálně nažrat. Když jedu odpoledne tak ráno normálně nakrmím, a večer taky ale dám mu méně. Někdy třeba udělám to, že večer doma procvičíme nějaké triky, povely, poschovávám granule po baráku aby je našel - on se tím zabaví a zároveň sežere celou krmnou dávku, takže pak už nekrmím - a nevidím na tom nic špatného.
Pokud jedu třeba ráno na trénink bull sportů, nebo jdeme hned brzy ráno třeba plavat - vím, že pes bude hodně lítat atd. tak také nekrmím ráno, ale nakrmím až potom.
Ale že bych třeba věděla, že večer půjdeme cvičit a celý den kvůli tomu nekrmila tak to ne.
Tak ono to má logiku, pokud se pes krmí i ráno a zároveň máte na ráno naplánovaný trénink nebo prostě nějakou zátěž, tak jasně, že ho před tím nenacpete.
Já taky krmím večer i ráno, po ranním venčení. Podle programu dne někdy ranní venčení trvá 20 minut, někdy - když mám volno a čas - klidně i dvě hodiny. Takže pokud během toho venčení odměňuju pamlskama, tak vlastně motivuju hladem

napsal(a):
Přesně, i kdybych do něj odpoledne naházela 10 kg masa, večer bude jančit okolo misky, případně do mě bude mlátit vším, co čeho se dá nacpat jídlo - po ofiko večeři dostává pár granulí do míče, který pak soustředěně kutálí po celém bytě, dokud něco nevypadne. Vydrží mu to i půl hodiny a aspoň mi po jídle nelítá jak postřelený a po vydolování poslední granule jde většinou spát.
"i kdybych do něj odpoledne naházela 10 kg masa"
normalne je soucasti toho trapeni "krmeni při treninku" i nejaka aktivita
ti psi prijdou domu a jsou radi, ze muzou jit spat.
pro me je zase nepredstavitelne, ze si budou chtit ještě pul hodiny vydolovávat granulku z hracky
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co to má společného s tím, že někdo motivuje psa hladem?
Zdenda1987
napsal(a):
Samozřejmě, že ano.. Pokud teda máte sebevědomí Scylly
Zrovna v sobotu jsme byli cvičit a představte si, že krmím normálně, dvakrát denně, a cvičili jsme odpoledne, bez problémů, psi soustředění, bavilo je to, cvičitelka nás pochválila.. čím to asi bude. A večer dostali misku k večeři.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Víte, on je mezi námi rozdíl. Já se učím těch dobrých, vy asi podle toho, co je "moderní". Koukat těm dobrým pod ruku považuji za velice přínosné, určitě přínosnější než kopírovat donucovací metody typu motivace hladem a tak dále. Ale každý podle svého gusta.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
Víte, on je mezi námi rozdíl. Já se učím těch dobrých, vy asi podle toho, co je "moderní". Koukat těm dobrým pod ruku považuji za velice přínosné, určitě přínosnější než kopírovat donucovací metody typu motivace hladem a tak dále. Ale každý podle svého gusta.
Když pominu, že vůbec netušíte jak a s kým trénuju, tak myslím, že byste měla změnít dealera, protože vám protává nějaký hrozný svinstvo, když po něm plodíte takový bludy .
Mimochodem, těch, co koukají na ty nejlepší, a pak chytře mlátí hubou, aniž by někdy něco předvedli jsou třeba při fotbalech plný hospody
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
Co to má společného s tím, že někdo motivuje psa hladem?
Vůbec nic, ale s má to hodně společného s tím že tady plácáte kraviny, aniž byste někdy nějakýho záchranáře nebo libovolného jiného psa vycvičila.