Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.10.2017 14:40
MichalCzarkowski

XXX.XXX.135.172

Dobrý den, koupil sem si BO za 5000, - cena byla o 50% nižší skrz nesestouplé varle, teď má ale obě varlata v šourku sou mu 2,5 měsíce a veterinářka mi řekla že se to usadí až do 4 měsíce, chci se zeptat, může být takový pes uchovněn, když má obě varlata v šourku mohla se chovatelka splést? Děkuji za odpověd.

7.10.2017 14:53
Mat

XXX.XXX.7.35

MichalCzarkowski napsal(a):
Dobrý den, koupil sem si BO za 5000, - cena byla o 50% nižší skrz nesestouplé varle, teď má ale obě varlata v šourku sou mu 2,5 měsíce a veterinářka mi řekla že se to usadí až do 4 měsíce, chci se zeptat, může být takový pes uchovněn, když má obě varlata v šourku mohla se chovatelka splést? Děkuji za odpověd.

Varlata běžně cestují z břišní dutiny do šourku a naopak i někdy okolo půl roku, takže je klidně možné, že u chovatelky měl sestouplé jen jedno a teď má sestouplá obě, a je i klidně možná, že se mu nějaké zase vrátí do břišní dutiny.

Chovnost záleží na tom, co má pes v průkazu původu, pokud už tam má zapsáno nechovný, tak už s tím asi nic neuděláte, pokud tam nemá nic, tak záleží, jak se předvede na bonitaci/výstavě.

A taky na vašem svědomí, pokud chovatelka prodávala psa jako nechovného a vy na něm chcete chovat.

7.10.2017 15:17
L(phi)

XXX.XXX.67.138

A taky na vašem svědomí, pokud chovatelka prodávala psa jako nechovného a vy na něm chcete chovat.

To je take divne, ze o svedomi. Ked by z neho vyrastlo dobre zviera (zdravie, povaha, exterier) tak by bola skor blbost ho neuchovnovat len kvoli tomu, ze zrovna v dobe odberu to neslo odhadnut ze taky bude.

7.10.2017 15:17
MichalCzarkowski

XXX.XXX.135.172

Né, neprodávala ho jako nechovného, jen že je to 50/50 že buď bude chovný nebo nebude.

7.10.2017 15:18
MichalCzarkowski

XXX.XXX.135.172

L(phi) napsal(a):

To je take divne, ze o svedomi. Ked by z neho vyrastlo dobre zviera (zdravie, povaha, exterier) tak by bola skor blbost ho neuchovnovat len kvoli tomu, ze zrovna v dobe odberu to neslo odhadnut ze taky bude.

Souhlas.

7.10.2017 15:19
MichalCzarkowski

XXX.XXX.135.172

A to do průkazu původu uvadí chovatelka že v době odběru neměl sestouplé varle nebo jak to je?

7.10.2017 15:32
Mat

XXX.XXX.7.35

A to do průkazu původu uvadí chovatelka že v době odběru neměl sestouplé varle nebo jak to je?

Ne, ale mohla mu tam nechat uvést, že je nechovný. Stejně například, jako kdyby se narodilo nestandartně zbarvené štěně.

Nemyslel jsem nevyužít psa v chovu, ale pokud bude využitý a majitel z něj bude mít zisk, asi by si chovatelka zasloužila odpovídající částku, ale to není na mně a více to tu řešit nebudu.

7.10.2017 15:41
MichalCzarkowski

XXX.XXX.135.172

Mat napsal(a):
Ne, ale mohla mu tam nechat uvést, že je nechovný. Stejně například, jako kdyby se narodilo nestandartně zbarvené štěně.

Nemyslel jsem nevyužít psa v chovu, ale pokud bude využitý a majitel z něj bude mít zisk, asi by si chovatelka zasloužila odpovídající částku, ale to není na mně a více to tu řešit nebudu.

Vůbec nechápu jak to myslíte? proč to tam měla uvést když se neví jestli je pes chovný nebo není?

7.10.2017 15:42
MichalCzarkowski

XXX.XXX.135.172

Vůbec nechápu jak to myslíte? proč to tam měla uvést když se neví jestli je pes chovný nebo není?

A kam to měla uvést?

7.10.2017 15:43
MichalCzarkowski

XXX.XXX.135.172

Já na pejskovi nechci vydělávat, jen chci aby měl potomky a pak si vzít jeho štěně* panebože.

7.10.2017 16:22
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Já na pejskovi nechci vydělávat, jen chci aby měl potomky a pak si vzít jeho štěně* panebože.

Nic mi do toho není, ale měl by jste říct: asi po něm vzít štěně. Pes je štěně, vůbec nevíte, jestli to bude kvalitní jedinec, nebo s prominutím pako. Takže s jistotou tvrdit, že po něm chci štěně...? Měla jsem krásného psa, ale jsem ho neuchovnila, nechtělo se mi absolvovat výstavy( mám k tomu trochu averzi) Ano, bylo by super po něm mít potomka, byl to superpes. Ale nesl si dědičnou dispozici k rakovině, takže je dobře, že žádné potomky nezplodil...

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.10.2017 16:30

Né, neprodávala ho jako nechovného, jen že je to 50/50 že buď bude chovný nebo nebude.

Tak pokud vám ho dala s tím, že buď ano, nebo ne, a psovi vydrží obě varlátka venku, tak můžete s čistým svědomím zkusit uchovnit. Jinak chtít po něm štěně není tak jednoduché, krycího psa si vybírá chovka, ne jeho majitel. Je spousta uchovněných psů, kteří nikdy nekryli.

7.10.2017 16:32
Mat

XXX.XXX.7.35

Chovatel tak může vyřadit z chovu štěně, o kterém si nepřeje, aby bylo použito v chovu, i bez zjevného důvodu.

Mělo by to být myslím na zadní straně.

7.10.2017 17:53

Měl byste vědět, že ačkoliv se vám zdá v půl roce vaše štěně jako superpes, tak i kdyby byl, jeho potomci kvality psa rozhodně zdědit nemusí. Ani jeho povahu, ani vzhled.

7.10.2017 18:36
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

Neberte si to osobně, ale pokud chcete, aby měl váš pes štěňata (byl krycím psem) a už teď víte, že po něm budete chtít štěně, tak proč jste si koupil zrovna psa, který neměl sestouplá obě varlata?

Edit.: A vůbec mi přijde takové unáhlené, že už ve 2,5 měsících psa víte, že po něm budete chtít štěně. Vždyť zatím téměř vůbec nevíte, jaký ten pes bude. Vím, že pro spoustu majitelů je jejich pes ten nejlepší a chtějí po něm štěně, ale podle mě každý "dobrý, průměrný" pes štěňata mít nemusí. Já teda bych po svém psovi štěně nechtěla (je to kříženec - ale nechtěla bych ho ani kdyby to byl pes s PP) vzhledem k jeho povaze. Je to pro mě skvělý parťák, samozřejmě ho mám neskutečně moc ráda, ale příště bych chtěla psa s "jednodušší" povahou :-D.

7.10.2017 18:50
lavacca

XXX.XXX.63.108

Muže nechat do PP uvést "nechovny" a takového psa proste neuchovnite. Často se to píše u špatně rozložené barvy, apod.ktera by uchovneni znemožnila. U varlat jak který chovatel to nechává zapsat, protože ta opravdu muzou putovat...

My třeba mame stendo brané ve 3 měsících s tim, ze varle není sestouple za stejnou cenu jako Vy ( ostatní štěňata byla za 13 tisíc) a v PP nic uvedené nemáme. Ve smlouvě ano - ze je určen pouze na mazla.

Takže záleží, co mate v kupní smlouvě - pokud byl prodán s tim, ze se uvidí, není to duvod neuchovnit. Ovšem taky nikdo neví, jak pejsek poroste, bude skládat zkoušky a zda i po uchovneni o nej bude zájem - dost krycích psu je cely život nevyuzito. Třeba táta našeho beaucerona Kryl poprvé až v 9,5 letech. Ač mel vyšetření Ok a zkoušky též. Proste do te doby žádný majitel feny ten zájem neprojevil.

Neregistrovaný uživatel

7.10.2017 19:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Mat napsal(a):
Chovatel tak může vyřadit z chovu štěně, o kterém si nepřeje, aby bylo použito v chovu, i bez zjevného důvodu.

Mělo by to být myslím na zadní straně.

Chovatel vůbec nic z chovu nevyřazuje, a ani nemá jak, protože jediný kolonky do kterých smí něco psát je podpis chovatele, a kolonka "majitel".

7.10.2017 19:52
MichalCzarkowski

XXX.XXX.135.172

Určitě vím s jistotou že po něm chci štěně a proč do toho už vám s prominutím nic není, Já se zeptal, bylo mě odpovězeno a tímto tenhle příspěvěk uzavírám, protože tu spekulujete o různých zatím nepodstatných věcech. Děkuji všem.

7.10.2017 19:52
ivulka2

XXX.XXX.155.174

krásná naivita majitele prvního psa s pp cesta od pořízení štěněte k uchovnění a případným potomkum je hodně dlouhá a náročná a bohužel převážná většina běžných pejskařu na ní skončí tak v jedné třetině ti vytrvalejší v polovině a pouze pár se jich dostane do cíle.přeji vám at se dostanete alespon do poloviny této náročné cesty

7.10.2017 19:53
MichalCzarkowski

XXX.XXX.135.172

ivulka2 napsal(a):
krásná naivita majitele prvního psa s pp cesta od pořízení štěněte k uchovnění a případným potomkum je hodně dlouhá a náročná a bohužel převážná většina běžných pejskařu na ní skončí tak v jedné třetině ti vytrvalejší v polovině a pouze pár se jich dostane do cíle.přeji vám at se dostanete alespon do poloviny této náročné cesty

Děkuju.

7.10.2017 20:55
impact

XXX.XXX.53.68

ivulka2 napsal(a):

Zapomělas na ty, co se na to vyserou a bouchnou se zaručeně čistokrevnou fenečkou od sousedů stejně zaručeně čistokrevné bezpapíráky. Protože je ty strašně snobský výstavy nebaví...

7.10.2017 20:59
ivulka2

XXX.XXX.155.174

impact napsal(a):
Zapomělas na ty, co se na to vyserou a bouchnou se zaručeně čistokrevnou fenečkou od sousedů stejně zaručeně čistokrevné bezpapíráky. Protože je ty strašně snobský výstavy nebaví...

tak na ty jsem pozapoměla

8.10.2017 00:59
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak kdyby šlo jen o výstavy. Svod, zdravotní vyšetření různého druhu, bonitace.

Neregistrovaný uživatel

8.10.2017 01:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

impact napsal(a):

BO do chovu výstavu ani zkoušku nepotřebuje - jediný, co potřebuje rtg, paternita, a bonitace bez obran, takže do chovu jde cca 95% předvedených jedinců .

8.10.2017 01:16

Určitě vím s jistotou že po něm chci štěně a proč do toho už vám s prominutím nic není, Já se zeptal, bylo mě odpovězeno a tímto tenhle příspěvěk uzavírám, protože tu spekulujete o různých zatím nepodstatných věcech. Děkuji všem.

Teď jste nám to dal?!

8.10.2017 03:59
lavacca

XXX.XXX.63.108

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
BO do chovu výstavu ani zkoušku nepotřebuje - jediný, co potřebuje rtg, paternita, a bonitace bez obran, takže do chovu jde cca 95% předvedených jedinců .

Jako fakt?!? Ja čumím. Myslela jsem, ze BO mají zkoušky k chovu povinné.

8.10.2017 05:48
Andrýsek3

XXX.XXX.37.13

Přijde mi, že BOM začínají jít hrozně do módy teď, bohužel. No a pak tu máme někoho, kdo už teď ví, že bude mít po psovi štěňátka, ať už splní bonitaci nebo nee, tak to tomu krásně přispěje. Neb kdo by nechtěl krásné zrzavé štěňátko po rodičích s PP.

Neregistrovaný uživatel

8.10.2017 08:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lavacca napsal(a):
Jako fakt?!? Ja čumím. Myslela jsem, ze BO mají zkoušky k chovu povinné.

Nemají - dokonce je úplně jedno, jaký budou mít vysledek povahového testu, protože je jen informativní..
A světe div se, funguje to! Celé kouzlo je v tom, že všechny informace o chovných jedincích a jejich příbuzných jsou veřejně přístupné (včetně bonitačního posudku, zdrav. testů, a výsledků povaháče), takže sice uchovní všechno, ale pokud jsou rodiče špatní, tak jsou jejich štěňata neprodejná, protože BOM si v drtivé většině pořizují lidi na práci, a rodiče štěňat si důkladně prověřují

8.10.2017 08:17

Nemají - dokonce je úplně jedno, jaký budou mít vysledek povahového testu, protože je jen informativní..
A světe div se, funguje to! Celé kouzlo je v tom, že všechny informace o chovných jedincích a jejich příbuzných jsou veřejně přístupné (včetně bonitačního posudku, zdrav. testů, a výsledků povaháče), takže sice uchovní všechno, ale pokud jsou rodiče špatní, tak jsou jejich štěňata neprodejná, protože BOM si v drtivé většině pořizují lidi na práci, a rodiče štěňat si důkladně prověřují

Ale tento "samočistící" proces selže, jakmile se BOM stane módním plemenem. Známe to přece od jiných plemen - bude se chovat na všem, co bude k dispozici nehledě na kvalitu, protože bude poptávka a laici si nebudou schopni ani ochotni vyhledat informace, o kterých píšete, nebo jim nebudou rozumět.

Neregistrovaný uživatel

8.10.2017 08:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Andrýsek3 napsal(a):
Přijde mi, že BOM začínají jít hrozně do módy teď, bohužel. No a pak tu máme někoho, kdo už teď ví, že bude mít po psovi štěňátka, ať už splní bonitaci nebo nee, tak to tomu krásně přispěje. Neb kdo by nechtěl krásné zrzavé štěňátko po rodičích s PP.

To by si musel koupit i fenu, protože "No name" psem nikdo nenakryje, protože by mu celý vrh zůstal doma, a to je vzhledem k temperamentu BOM naprosto kalamitní situace, srovnatelná se sebevraždou...

8.10.2017 08:37
L(phi)

XXX.XXX.67.138

Laikov ta moda rychlo prejde, asi tak po prvych par tyzdnoch s modnou demolacnou catou o jednom clenovi

Neregistrovaný uživatel

8.10.2017 08:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale tento "samočistící" proces selže, jakmile se BOM stane módním plemenem. Známe to přece od jiných plemen - bude se chovat na všem, co bude k dispozici nehledě na kvalitu, protože bude poptávka a laici si nebudou schopni ani ochotni vyhledat informace, o kterých píšete, nebo jim nebudou rozumět.

Zatím se no naštěstí neděje, a modlím se za to, aby to vydrželo. Znám lidi, kterým zůstala půlka i víc vrhu doma, a tihle už na 100% nikdy nenankryjí. U nás je hodně dobrých maliňáků, a většinou si je nepořizují laici.

8.10.2017 08:39

Zatím se no naštěstí neděje, a modlím se za to, aby to vydrželo. Znám lidi, kterým zůstala půlka i víc vrhu doma, a tihle už na 100% nikdy nenankryjí. U nás je hodně dobrých maliňáků, a většinou si je nepořizují laici.

Držím palce, aby to vydrželo!

8.10.2017 09:54
impact

XXX.XXX.195.92

To jako fakt musím všechno dopodrobna vypisovat, aby byl pochopen vtip? Nebo jste to nepochopil jako vtip a vzal to smrtelně vážně? Hele někdy je dobrý se jen tak zasmát.

8.10.2017 11:37
jezicek

XXX.XXX.94.7

Bude stacit par malinaku v reklamach (v soucasnosti plnych borderek a JTR), par viralne rozsirenych videi "snad no se uci, podivejte co umi" a nestesti je na svete. Kdo by si pred 10 lety pomyslel, ze parky budou plne bezPP verzi stavecu a loveckych terieru.

Paradoxne prvni BOM ktereho jsem videl nekdy v cca 88/89 byl presne takovy naprosty ulet porizeny laiky, smelinarskou ale hodnou rodinou meho kamarada. Vzdy meli na zahrade u baraku NO, kdyz posledni umrela, poridili novinku, takovyho "hubenyho neduzivyho piskovyho NO s tmavou maskou", protoze prej je ostrejsi nez NO. A chudak fena, ostrejsi opravdu byla, jak drivi v lese rosla.
99% psu co pokouse cloveka tak ucini z bezradnosti nebo spatne vyhodnocene situce nebo kdyz uz minutu dopredu signalizuje problem. Tahle chudera ne, pro tu se stalo nalezeni skulinky pro hryznuti do ziveho jednou z mala v jejich ocich smysluplnych naplni nudy na zahrade.

Neregistrovaný uživatel

8.10.2017 14:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25

Jenom pro zajímavost - mám štěně s PP AKC (jiné plemeno) a rovnou v PP je uvedeno: určeno k chovu. Popravdě nevím, když budu chtít štěňata s PP jestli se musím učastnit výstav a bonitace, anebo nemusím nic. Jestli je to tak, tak je to pěkný borde... a plemeno s brzy zničí.

Neregistrovaný uživatel

8.10.2017 14:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Jenom pro zajímavost - mám štěně s PP AKC (jiné plemeno) a rovnou v PP je uvedeno: určeno k chovu. Popravdě nevím, když budu chtít štěňata s PP jestli se musím učastnit výstav a bonitace, anebo nemusím nic. Jestli je to tak, tak je to pěkný borde... a plemeno s brzy zničí.

Budete muset normálně splnit všechny podmínky chovnosti, které jsou pro plemeno v ČR požadované - co si američani načmárají do PP, tady nikoho nezjímá, protože pes musí splnit podmínky země, kde bude přeregistrovaný do PK a zařazený do chovu.

10.10.2017 07:46

Docela mě překvapilo, že i BOM běhali na MS agility. Nebylo jich mezi těmi borderkami moc, ale byli.

Neregistrovaný uživatel

10.10.2017 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Docela mě překvapilo, že i BOM běhali na MS agility. Nebylo jich mezi těmi borderkami moc, ale byli.

Vždyť česká maliňačka (Aralia od Martiny Klimešové) je vicemistrině světa v agi, a to jí tenkrát bylo už snad 9 let

10.10.2017 20:51
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

lavacca napsal(a):
Muže nechat do PP uvést "nechovny" a takového psa proste neuchovnite. Často se to píše u špatně rozložené barvy, apod.ktera by uchovneni znemožnila. U varlat jak který chovatel to nechává zapsat, protože ta opravdu muzou putovat...

My třeba mame stendo brané ve 3 měsících s tim, ze varle není sestouple za stejnou cenu jako Vy ( ostatní štěňata byla za 13 tisíc) a v PP nic uvedené nemáme. Ve smlouvě ano - ze je určen pouze na mazla.

Takže záleží, co mate v kupní smlouvě - pokud byl prodán s tim, ze se uvidí, není to duvod neuchovnit. Ovšem taky nikdo neví, jak pejsek poroste, bude skládat zkoušky a zda i po uchovneni o nej bude zájem - dost krycích psu je cely život nevyuzito. Třeba táta našeho beaucerona Kryl poprvé až v 9,5 letech. Ač mel vyšetření Ok a zkoušky též. Proste do te doby žádný majitel feny ten zájem neprojevil.

Co je v kupní smlouvě určitě nemá na uchovnitelnost žádný vliv, a případná vada či odchylka od standardu se tam uvádí proto, aby bylo zdokladováno, že s tím byl kupec seznámen.
Navíc nechápu, proč by se mělo do kupní smlouvy psát něco ve smyslu, že "se uvidí". A že máte ve smlouvě napsáno "určen pouze na mazla", to bych chtěl také vidět.
Chápu, že tam může chovatel napsat něco ve smyslu že "si nepřeje", či dokonce že "majitel nesmí". Je ale otázka jakou to má váhu. Pro uchovnitelnost rozhodně žádnou.

A mimochodem Kryl je hezké jména pro Boserona, takové české.

Přidejte reakci

Přidat smajlík