Zdraví psů s PP- anketa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.10.2017 14:00
canis lupus

XXX.XXX.88.140

Zdar, nechci vyvolávat zbytečné hádky. Jen máme v příbuzenstvu psa, který má PP, jeho rodiče se účastní výstav. Není to populární ani málo početné plemeno. Ale žije kvalitní život jen díky injekci každých 14dní. Má tolik alergií, že bez té injekce by nemohl nic žrát nebo by byl lysý. A jsou mu dva roky. Sám veterinář prý řekl, že být to jeho pes, už by ho utratil.Překvapilo mě to, když PP má být jakousi zárukou, že se nemnoží psi s vadami a dispozicemi k nemocem.
A došlo mi, že vlastně mezi psy s PP v mém okolí je mnohem víc jedinců s nějakým problémem, než ve stejném množství kříženců a psů bez PP (tedy těch vypadajících jako určité plemeno).
Tak by mě zajímalo, jestli mám špatný vzorek nebo je to tak i jinde?

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.10.2017 14:19

canis lupus napsal(a):
Zdar, nechci vyvolávat zbytečné hádky. Jen máme v příbuzenstvu psa, který má PP, jeho rodiče se účastní výstav. Není to populární ani málo početné plemeno. Ale žije kvalitní život jen díky injekci každých 14dní. Má tolik alergií, že bez té injekce by nemohl nic žrát nebo by byl lysý. A jsou mu dva roky. Sám veterinář prý řekl, že být to jeho pes, už by ho utratil.Překvapilo mě to, když PP má být jakousi zárukou, že se nemnoží psi s vadami a dispozicemi k nemocem.
A došlo mi, že vlastně mezi psy s PP v mém okolí je mnohem víc jedinců s nějakým problémem, než ve stejném množství kříženců a psů bez PP (tedy těch vypadajících jako určité plemeno).

PP je zárukou toho, že rodiče psa jsou uchovněnými zástupci vybraného plemene, that's all. Stejně jako rodný list dítěte není zárukou, že nebude mít astma, není a nemůže být průkaz původu zárukou, že pes v 16 letech umře na sešlost stářím a do té doby bude potřebovat jen vakcinaci proti vzteklině, aby bylo učiněno zadost zákonu.

Co se psích plemen týče, všechno záleží na tom, na co se psi testují v rámci uchovnění. Na některé nemoci existují genetické testy. Jiné se dají jakž takž zjistit třeba rentgenem, ale to už není tak jednoznačné. No a dispozice, s těmi se bojuje blbě.

Jestli je pes vašich příbuzných westík, jack russel nebo bulteriér, tam je prakticky tutovka, že když si někdo pořídí takového psa, bude to pes s atopickým ekzémem, bez ohledu na průkazy.

16.10.2017 14:25
Iliena

XXX.XXX.29.78

Moc se v tom nevyznám, ale myslím, že alergie bohužel neznamená vyřazení z chovu

Já měla fenku HW s PP a kromě očkování za celý život nemusela navštívit veterinu. Teď mám kříženku a ta je alergik, zdědila to po tátovi (ten je s PP).
Takže podle mě je to padesát na padesát, nicméně vím, že jestli si budu ještě pořizovat psa bude s PP a kromě povinných testů rodičů se budu zajímat i o to zda jsou alergici.

16.10.2017 14:40

Iliena napsal(a):
Moc se v tom nevyznám, ale myslím, že alergie bohužel neznamená vyřazení z chovu

Já měla fenku HW s PP a kromě očkování za celý život nemusela navštívit veterinu. Teď mám kříženku a ta je alergik, zdědila to po tátovi (ten je s PP).
Takže podle mě je to padesát na padesát, nicméně vím, že jestli si budu ještě pořizovat psa bude s PP a kromě povinných testů rodičů se budu zajímat i o to zda jsou alergici.

Jo, jenže vyjádření atopie u různých psů je různé. jasný, někdo je chudinka, kterému nelze vysadit prednison. ale pak jsou psi, kteří mají potíže třeba jen sezónní, psi, kteří se drbou, ale majitelé to neřeší, případně jen opakovaně řeší "blechy", psi, u kterých se atopie projevuje "jen" opakovanými záněty zvukovodů nebo psi, co jsou alergici, ale fungují bez potíží na nějakých konkrétních granulích. jejich potomci ale zase můžou být chudinky celoživotně na prednisonu.

16.10.2017 18:31
Lorie161

XXX.XXX.66.112

A není to třeba tím, že pes je živí tvor a ne věc, nikdy vám nikdo nezaručí, že bude pes zdraví, to vlastně ani vám nezaručí nikdo, že tu budete celý život žít bez nemocí a 100let.

16.10.2017 18:40
impact

XXX.XXX.195.92

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
PP je zárukou toho, že rodiče psa jsou uchovněnými zástupci vybraného plemene, that's all. Stejně jako rodný list dítěte není zárukou, že nebude mít astma, není a nemůže být průkaz původu zárukou, že pes v 16 letech umře na sešlost stářím a do té doby bude potřebovat jen vakcinaci proti vzteklině, aby bylo učiněno zadost zákonu.

Co se psích plemen týče, všechno záleží na tom, na co se psi testují v rámci uchovnění. Na některé nemoci existují genetické testy. Jiné se dají jakž takž zjistit třeba rentgenem, ale to už není tak jednoznačné. No a dispozice, s těmi se bojuje blbě.

Jestli je pes vašich příbuzných westík, jack russel nebo bulteriér, tam je prakticky tutovka, že když si někdo pořídí takového psa, bude to pes s atopickým ekzémem, bez ohledu na průkazy.

To je zvláštní. Znám mnoho a mnoho stovek JRT a atopický exém nemá ani jeden. Ať už psi s PP, tak bez PP. Vyloženě alergiků pár znám, ale rozhodně to není nějaká jistota, že co JRT, to alergik. Kolik jich prosím znáte Vy, že máte zrovna takový vzorek?

16.10.2017 18:47
impact

XXX.XXX.195.92

canis lupus napsal(a):

No jámám teda asi zrovna ten špatnej vzorek a to je opravdu velká skupina russell teriérů i jakobyrussellů. Právě ti rádoby čistokrevní bezpapíráci mají často problémy s klouby (patelly, dysplazky, nekrózy kyčelních kloubů), objevuje se epilepsie, párkrát i ataxie. O tom, jak maj vymalováno v kebulích, ani nemluvě.

Naopak oba moji PP psi znaj vetku jen na očkování a občas na nějakej průjem, co se nezvládne doma. Je fakt, že to i moji vlastní vořeši, nicméně to považuji spíš za štěstí. Když vidím, co všechno straší jiné "čistokrevné" našeho plemene.

I když obecně bych řekla, že mnohem větší průser, jak ve zdraví, je v té domatlané povaze...

16.10.2017 19:07

impact napsal(a):
To je zvláštní. Znám mnoho a mnoho stovek JRT a atopický exém nemá ani jeden. Ať už psi s PP, tak bez PP. Vyloženě alergiků pár znám, ale rozhodně to není nějaká jistota, že co JRT, to alergik. Kolik jich prosím znáte Vy, že máte zrovna takový vzorek?

No, já jedu z druhé strany, dívám se na skupinu psů s atopickým ekzémem. A prostě je to tak, že když člověk řeší atopický ekzém, tak to bývá jack russel. nebo westík. nebo bílý bulteriér nebo stafík jakékoliv barvy. pak chvilku nic a pak berňák a labrador.

ale třeba jezevčíka s atopickým ekzémem neznám ani jednoho.

a těch jack russelů, co znám jen na očkování, je méně, než těch, které vidím i v mezičase kvůli svědění.

16.10.2017 19:16
lupus4

XXX.XXX.15.41

canis lupus napsal(a):

Jen upozorňuji (pro méně pozorné), že tohle nejsem já a podobnost nicků je čistě náhodná...
a podobný "ala kikina" dotaz by mne fakt nenapadl

Neregistrovaný uživatel

16.10.2017 20:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.36

Dotaz je skutečně trochu naivní, žádné PP zdraví nemůže zaručit!
Nicméně špatné je to, že i když existuje dnes spousta genetických testů a dalších vyšetření pro psy s PP FCI, tak zdaleka ne všechny jsou využívány. Je to totiž na klubech co si odhlasují do chovu jako povinné a co ne. A klub - to jsou lidi a lidi jsou všude stejní: dobří, kterým jde o plemeno, ale také ti kterým jde o to na svém mazlíkovi odchovávat ať už pro radost, prestiž či pro peníze. Chov populárních plemen je dobře výdělečný a lže každý, kdo tvrdí opak.
Jedna zajímavost - dneska už většina větších středisek zabývajících se výcvikem psů pro postižené lidi mají své interní chovy. Jsou to bezpapíráci, kde se dbá striktně na zdraví a dobrou povahu. Vyřazování psů z výcviku kvůli zdraví či povaze naprosto výrazně kleslo na celkem malé procento oproti dobám, kdy se psi nakupovali od známých chovatelů. Zdravých kvalitních bez PP je dokonce z těchto chovů již přebytek a vyvážejí se do zahraničí. Jak je to možné? No - prostě se vyšetřuje všechno a poctivě, nikoliv "šolich", kdy se se psem honem letí na rentgeny kyčlí v roce a ještě se sjedná někdo "kdo to umí podržet". V těchto pracovních bez PP chovech by nikoho ani ve snu nenapadlo zařadit do chovu dvojkové kyčle, nebo dokonce lokty! Dvojky to už jsou nemocné klouby! Chová se jen na naprosto čistých zvířatech. Do chovu se vyšetřuje třeba i srdce a například u zlatých retrievrů je to nejčastější důvod k vyřazení z výcviku (zároveň s povahou). Opravte mě jestli se mýlím, ale nevím o tom, že by v "papírovém" chovu to někdo řešil.
Vezměte si třeba kolik je možných gen. testů u labradorů a světe div se - ono to není do chovu povinné! Proč proboha? Vždyť jeden test stojí něco málo přes tisícovku, odběr je banalita a pes to má na celý život!
Nebo borderky - při gen. testování svých zvířat jsem zjistila, že mutace genu MDR1 není u tohoto plemene žádná vzácnost a protože na stránkách klubu mají napsáno, že toto plemeno na tento defekt netrpí, písemně jsem na to upozornila. Výsledek - jenom jsem je tím otravovala!
O tom, že jsem před pár lety koupila krátkosrstou kolii, která měla těžký defekt očí (CEA v té nejtěžší podobě), jsem zde už psala. V podstatě mi zde bylo řečeno, že je to moje vina, že jsem si nezjistila, že matka byla na toto lehce zjistitelné onemocnění nevyšetřená a otec sice vyšetřený byl, ale byl přenašeč vady. Jistě, člověk nesmí věřit tomu, že když kupuje drahé PP zvíře, že si chovatelé dají chovné jedince vyšetřit na to na co to aspoň jde.
Že se může vyskytnout alergie a spousta dalších nemocí to se stát může, je to živý tvor, ale člověk by si myslel, že to PP by fakt mělo znamenat aspoň dostupná vyšetření chovného páru s výborným výsledkem.

16.10.2017 20:16
canis lupus

XXX.XXX.88.140

lupus4 napsal(a):
Jen upozorňuji (pro méně pozorné), že tohle nejsem já a podobnost nicků je čistě náhodná...
a podobný "ala kikina" dotaz by mne fakt nenapadl

Mě zase přijde "ala kikina", že všude čtu, jak se mají chovat psi s PP, protože pak se dá sledovat (a testovat) výskyt a dědičnost vad, aby se vymýtily. Jenomže jak vidím, tak se to jaksi neděje. A neznám ani jednoho křížence, který by měl na něco alergii nebo nějakou jinou vážnou vadu/nemoc. Tak proto jsem to sem dala. A pokud se Vám to zdá blbé, nemusíte reagovat.

16.10.2017 20:22

canis lupus napsal(a):
Mě zase přijde "ala kikina", že všude čtu, jak se mají chovat psi s PP, protože pak se dá sledovat (a testovat) výskyt a dědičnost vad, aby se vymýtily. Jenomže jak vidím, tak se to jaksi neděje. A neznám ani jednoho křížence, který by měl na něco alergii nebo nějakou jinou vážnou vadu/nemoc. Tak proto jsem to sem dala. A pokud se Vám to zdá blbé, nemusíte reagovat.

No, pokud chcete sledovat a testovat výskyt a dědičnost vad, tak je průkaz původu nezbytnou podmínkou, protože těžko můžete sledovat dědičnost čehokoliv, když neznáte příbuzná zvířata.

Kříženci mohou mít úplně stejné nemoci, zvláště pokud se bavíme o křížencích konkrétních plemen. Velký kříženec může mít dysplazii loktů nebo kyčlí, i kříženec může zdědit epilepsii nebo tu už zmíněnou atopii.

16.10.2017 20:47
Tedysek

XXX.XXX.47.22

canis lupus napsal(a):

Já jich znam/znala jsem hromadu.
Třeba jeden příklad, řekla bych, za všechny.
Kříženec NO a RTW, kožní problémy, bakterie žijící nad kořenem ocasu co vypadaly jako obří ztvrdlá kůže připomínající něco mezi tvrdou suchou pátou chlapa, rohovinou a otokem kloubů. Dále DKK katastrofa, špatná srst, atletická postava bez svalů díky špatnému vstřebávání čehokoliv že žrádla, obří tlama. V mládí agrese ve stáří pohoda. Špatná zada.
Další kříženec kdo ví čeho byl snad obohacen o dva mozky. Jeden když fungoval, tak pes pohoda a kamarád. Když přepnul na druhý tak sviňa největší, agrese bez důvodu a stupňující agrese. To "přepnutí" bylo bez zjevné příčiny.
Mno a mohla bych pokračovat na celou knihu. A myslím že nejen já. A to se kříženci nevystruji většinou na cokoliv bez nutnosti tedy podezření na fakt velký pruser.

16.10.2017 21:09
samik49

XXX.XXX.177.4

Teď zrovna letí po fb akita bez pp s vadou srdce a nějakým problémem s nohou. Známá má bílého švýcara bez pp, zato s epilepsií... Já sama mám psíka - křížence z útulku, který je sice naštěstí zdravý, ale má sklony k agresi.
PP určitě záruka zdraví není. Už jen proto, že jsou zodpovědnější a méně zodpovědní chovatelé... Ale pokud člověk chov daného plemene nějakou chvíli sleduje, udělá si představu, kde jsou jaké problémy a má tak možnost vybrat si štěně, které má pro zdraví a dobrou povahu ty nejlepší předpoklady... Ani tak nelze zaručit, že se něco nepokazí. Ale argument, který se tu zadavatelko snažíš nastínit - jakože psi s PP jsou taky nemocní, tak je to vlastně fuk, jestli průkaz mají, nebo ne - považuju za neplatný. U křížence (bPP) prostě člověk netuší lautr nic a spolehat na zdraví je čistá sázka do loterie...

16.10.2017 21:26

Sousedka má fenku křížence kříženců, cca 20 kg. Je mladá a je už skoro slepá. PPM a teď jí doráží PRA. Klouby taky nevypadají úplně ok, ale na vyšetření ještě nebyli. Každý druhý jakojork, jakočiva nebo jakoJRT, nebo vlastně cokoliv ve velikosti JRT a níž tady skáče po třech. Relativnímu zdraví u voříšků bych možná věřila u echt pouličních směsek, kde slabé jedince nikdo nezachraňuje a prostě nepřežijí. Přirozená selekce. Znám tři psy, které si majitelé dovezli z jihu Evropy, kde se do nich zakoukali na dovolené, ti celkově zdraví jsou, zatím. Ale zas to byli v podstatě polodivocí psi párijoví a se socializací to bylo trochu komplikované.

Když jsem vybírala psa, tak jsem šla cíleně po dlouhověkých plemenech, u kterých je šance, že k vet půjde tak akorát na pigáro, maximální. To bylo mezi kritérii výběru na prvním místě.

U PP jsou neoddiskutovatelné povinné DNA testy na choroby s autozomálně recesivní dědičností, kde se to dá pohlídat na sto pro. Jinak vygooglit jde všechno, je na každém, co je ochoten si zjistit, aby věděl, do čeho jde.

16.10.2017 21:30
Skyrra

XXX.XXX.234.70

Prišla som na to (tiež zlou skúsenosťou), že papier nie je všetko. Dá sa kúpiť papierový pes, ktorý by nebol chorľavý, ale treba sledovať genetiku jeho predkov (ešte pred zakúpením), činnosť chovateľskej stanice a podobne. Už si na to dám nabudúce naozaj dobrý pozor.
Mne osobne sa na psoch z chs ráta to, že mám záruku vyrovnanej povahy, podľa toho aké vlastnosti hľadám u psa. Len to treba sledovať, všetko si vždy overiť u konkrétneho chovateľa.
Mám aj takmer 15 ročného orieška a je zdravý ako repa, pričom u veterinára bol maximálne na preočkovanie každý rok, inak vôbec (ak nerátam, že je kryptorchid). Ale na druhú stranu má nevyrovnanú povahu, bolo ťažké ho cvičiť. Keď to porovnávam so psami s PP, je to úplne o niečom inom.
Jeden môj pes s PP má skvelú genetiku, predkovia s chorobami boli hneď vyraďovaní, povahovo dokonalý, inteligentný... dá sa povedať, že som mala vtedy šťastie, že som hneď na prvý raz natrafila na neho. Vtedy som ešte nemala poňatia o tom, že papiere nie sú záruka zdravia. Môj druhý pes s PP je ale stále chorľavý a ešte k tomu dutý ako poleno. Toho chovateľa by som za toto nakopala do zadku, bolo to vyslovene "hulala" kvantitatívne kríženie. "Jéj, tento psík je krásny, dám ho na svoju sučku"...
Odvtedy už nikdy viac, všetko si dobre skontrolujem a overím, radšej urobiť aj x návštev u chovateľa nech mám istotu.

16.10.2017 21:31
Mat

XXX.XXX.3.124

Tak já mám křížence s vrozenou vadou očí, křížence s zkráceným měkkým patrem, křížence s chybějícími zuby. Měli jsme křížence postižené rakovinou, křížence s vrozenou vadou srdce, dysplazií několika kloubů...

Ono jde o to, že třeba choroby očí se u kříženců kolikrát ani neřeší, takže to vypadá, že jimi netrpí, ale opak je pravdou. Stejně tak onemocnění srdce nebo kostního aparátu.

16.10.2017 22:19
zdenula

XXX.XXX.252.164

Z mých několika psů, které jsem za život měla, měla jen jedna fenka PP a skutečně perfektní původ. A byla to právě ona, která byla prakticky od štěněte nejvíc nemocná, na veterině jsme byly víc jak doma, o těch mnoha desetitisících za léčbu nemluvě. Nakonec stejně nepomohly a fenka musela být v necelých 8 letech uspána. Také jsem se tehdy při jejím pořizování bláhově domnívala, že když má takový perfektní původ, že bude zdravá. Ale žádné PP zdraví psa skutečně nezaručí !

17.10.2017 06:41

"Mne osobne sa na psoch z chs ráta to, že mám záruku vyrovnanej povahy, podľa toho aké vlastnosti hľadám u psa"
tak to ještě z naivity vyléčená nejsi...

jeden pes s PP - fantastická povaha plemenná, fantastická povaha pracovní, pevné zdravíčko. Závěrečné fatální onemocnění mělo pravděpodobně počátek v úrazu a vlastně i při tom mu bylo jeho zdravíčko velmi nápomocno.

Druhý s PP - tož povaha plně pastevecká, ale jestli něco v žádném případě není, tak vyrovnaný...o to větší sranda . Loket po operaci, kyčel dvojková (možno do chovu), zánět uší je jeho druhé jméno, příjmení hot spot...proto neuchovněn i přes výborný rodokmen.

17.10.2017 07:04
scylla

XXX.XXX.150.32

Kavkazák s PP - odchod v 8 letech na osteosarkom, kavkazačka bez PP, odchod v 13 letech na stáří, čsv s PP odchod v 12,5 letech na stesk, jinak naprosto zdravá, pes s PP odchot v 9,5 letech na rakovinu, NO s PP - zdravá, NO bez PP - zdravý, NO fena bez PP - zdravá, NO pes s PP - ochod v 8 letech na caudu equinu, fena NO bez PP - odchod v 13 letech na stáří, fena NO bez PP - odchod v 12,5 letech na cushinga. Kříženci velcí černí - oba zdraví,10 letí. Kříženec velký odchod v 16 letech na zápal plic. Hlídání bostonka s PP - pes po operaci očí, obou kolen, bohužel chovný..., už nehlídáme. Apl s PP - totální povahová troska, kvůli agresi kastrovaný - pochopitelně bez účinku, už nehlídáme kvůli kastraci. Labradorka s PP - alergik s nutností speciálního krmení, povahově zlatá, krásná, chovná....

17.10.2017 07:25
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Ono totiž dokud se ořeši na vsi reprodukovali tak nějak přirozeně, tak se prostě ten genofond přirozeně čistil. Když se narodil nějaký chcípáček, tak prostě nepřežil, nebo ho majitel rovnou utopil sám. Veterináře psi prakticky neznali, takže fungoval jakýsi "očistný" úhyn.
Dneska máme zákony a mesiášské komplexy, a vše zachraňujeme. To se musí nějak projevit, navíc když to někdy přerosta v obchod.
A podívejte kam dospěly některé řízené chovy...

Bohužel člověk dopadne ještě mnohem hůř, tam jsme zašli ještě dál, a zavedla se umělá reprodukce. To jednou bude vypadat.

17.10.2017 08:59
Skyrra

XXX.XXX.234.58

"Mne osobne sa na psoch z chs ráta to, že mám záruku vyrovnanej povahy, podľa toho aké vlastnosti hľadám u psa"
tak to ještě z naivity vyléčená nejsi...

jeden pes s PP - fantastická povaha plemenná, fantastická povaha pracovní, pevné zdravíčko. Závěrečné fatální onemocnění mělo pravděpodobně počátek v úrazu a vlastně i při tom mu bylo jeho zdravíčko velmi nápomocno.

Druhý s PP - tož povaha plně pastevecká, ale jestli něco v žádném případě není, tak vyrovnaný...o to větší sranda . Loket po operaci, kyčel dvojková (možno do chovu), zánět uší je jeho druhé jméno, příjmení hot spot...proto neuchovněn i přes výborný rodokmen.

Hneď za tým som písala, že si to však aj napriek tomu všetko treba overiť a radšej pobehať x chovateľov...

17.10.2017 09:20

Skyrra napsal(a):
Hneď za tým som písala, že si to však aj napriek tomu všetko treba overiť a radšej pobehať x chovateľov...

No, takže jsi na tom stejně, jako s tím zdravíčkem...

a s tím ověřováním a chovateli - vždyť to je taková drbárna, to chovatelské prostředí...

17.10.2017 09:38
ivulka2

XXX.XXX.155.174

impact napsal(a):
No jámám teda asi zrovna ten špatnej vzorek a to je opravdu velká skupina russell teriérů i jakobyrussellů. Právě ti rádoby čistokrevní bezpapíráci mají často problémy s klouby (patelly, dysplazky, nekrózy kyčelních kloubů), objevuje se epilepsie, párkrát i ataxie. O tom, jak maj vymalováno v kebulích, ani nemluvě.

Naopak oba moji PP psi znaj vetku jen na očkování a občas na nějakej průjem, co se nezvládne doma. Je fakt, že to i moji vlastní vořeši, nicméně to považuji spíš za štěstí. Když vidím, co všechno straší jiné "čistokrevné" našeho plemene.

I když obecně bych řekla, že mnohem větší průser, jak ve zdraví, je v té domatlané povaze...

Ja bych to ani nedělila na s pp nebo bez pp většina problému nesouvisí s pp ani s plemenem ale co si budem vykládat hlavně s krmením a péčí a rozumem majitele.
Někdy prostě prujem je prujem a stačí jen dieta ale jsou majitele kteří hned letí k vetovi a ten je chytrej a alergie je na světě...někdy drb ání je prostě drb ání a zas p ošuk majitel a k tomu nenažranej vet a je z toho alergie na krmení, atopickej ekzem a kdoví co ještě.
Viděla jsem v ordinaci u veta kterého znám..kdy k němu v zimě kdy na chodníku byla břečka plná soli přišel majitel se stafordem či něčím podobným že má pes bolavé packy..a odešel o 4500 kč lehčí s antb.šamponem, lekama na alergie, a dietníma granulema, při tom stačilo psovi umít a vysušit tlapky a nechodit po soli.

17.10.2017 09:42

ivulka2 napsal(a):
Ja bych to ani nedělila na s pp nebo bez pp většina problému nesouvisí s pp ani s plemenem ale co si budem vykládat hlavně s krmením a péčí a rozumem majitele.
Někdy prostě prujem je prujem a stačí jen dieta ale jsou majitele kteří hned letí k vetovi a ten je chytrej a alergie je na světě...někdy drb ání je prostě drb ání a zas p ošuk majitel a k tomu nenažranej vet a je z toho alergie na krmení, atopickej ekzem a kdoví co ještě.
Viděla jsem v ordinaci u veta kterého znám..kdy k němu v zimě kdy na chodníku byla břečka plná soli přišel majitel se stafordem či něčím podobným že má pes bolavé packy..a odešel o 4500 kč lehčí s antb.šamponem, lekama na alergie, a dietníma granulema, při tom stačilo psovi umít a vysušit tlapky a nechodit po soli.

Má cenu na to reagovat?

no tak dobře, zdravý pes se zdravou kůží se nedrbe. A nemluvím o občasném podrbání, atopici prostě jedou. Ten váš "rozumný" majitel je toho psa schopný koupat měsíce v neskutečných kombinacích protibleších přípravků, protože drbání jsou přece blechy

někdy stačí vymáčknout žlázky. no ale věřte nebo ne, alergie existuje a není to vůbec vzácná věc.

17.10.2017 10:00
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Má cenu na to reagovat?

no tak dobře, zdravý pes se zdravou kůží se nedrbe. A nemluvím o občasném podrbání, atopici prostě jedou. Ten váš "rozumný" majitel je toho psa schopný koupat měsíce v neskutečných kombinacích protibleších přípravků, protože drbání jsou přece blechy

někdy stačí vymáčknout žlázky. no ale věřte nebo ne, alergie existuje a není to vůbec vzácná věc.

Jo někdy stačí vymáčknout žlázky... což je jednoduchá věc ale už jsem zažila i to že místo vymáčknutí žlázek se léčil pes jako alergik s kuží..řešilo se škrabání, rozdrané cele ocas i celé hřbet psa, samo strupy a boláky, následná infekce..a vet to řešil jako alergii nejdřív na blechy, potom na krmení a až psovi po několika měsících praskl a vytekl celej kanálek bylo vyléčeno.
Rozumný majitel neznamená pitomec co bude na psovi zkoušet kde co..jestliže se mi pes drbe tak nejdřív kontroluji blechy a ruzne přížívníky poté žlázky, pak přemýšlím ještě nad přípravky proti blechám co pes má na sobě a když tohle nezabere řeším veta a nebo hned s rozumným vetem...

17.10.2017 10:44
scylla

XXX.XXX.150.32

Má cenu na to reagovat?

Myslím, že krmení hodně ovlivňuje zdraví psů. a za spoustu alergií a dalších potíží můžou právě granule. A když majitel jde do nějaké psí školy, může tam dostat doporučení, aby krmil podřadnými granulemi při výcviku a pak se všichni diví, že zdraví psů jde do háje.

17.10.2017 11:06
Terven

XXX.XXX.60.157

scylla napsal(a):
Myslím, že krmení hodně ovlivňuje zdraví psů. a za spoustu alergií a dalších potíží můžou právě granule. A když majitel jde do nějaké psí školy, může tam dostat doporučení, aby krmil podřadnými granulemi při výcviku a pak se všichni diví, že zdraví psů jde do háje.

Podřadný granule mu můžou být doporučeny i na veterině, a nejenom v rámci výcviku, nýbrž normálně do misky - bohužel.

17.10.2017 11:53
Lorie161

XXX.XXX.66.112

A může mi vysvětlit někdo, jak je možné, že voříšci, kteří jsou krmení nejlevnějšími granulemi a zbytky od stolu dožívají krásného věku? Taky jsme takového měli, bohužel byl takhle krmen, dříve jsem neměla tolik informací a taky jsem byla děcko a nikdy neměl žádný problém a dožil se 16let a takových psů znám více. Je to tím, že si na takový krmení tělo zvykne a nebo jde spíše o štěstí.

17.10.2017 12:04

On ten základ bude to vrozené, ostatní jsou "vlivy ovlivňujÍcÍ"...aneb jsme opět u genetiky a chovu

17.10.2017 12:35
impact

XXX.XXX.195.92

ivulka2 napsal(a):

To mas pravdu. "Lecba" nekterych "veterinaru" je taky vcelku zasadni faktor. Z chovu psu se tak nejak vytraci zdravy rozum a s leceni psu se naopak stava solidny byznys.

Shodou okolnosti jsem vcera resila jednoho jakojrt, kterej se drbe a do kteryho vet uz narval vsechnu moznou lecbu a nyni maji prechazet na dozvotni brani kortikoidu. Pritom jeste ani nezkusili zakladni eliminacni dietu, pripadne teda testy na alergie. Ale hlavne, ze pes uz bere kybl leku denne a furt se drbe.

A specialne pro bodlinku, nez bude zase kolegialni: pokud jste dobry vet, je to jen dobre. Nic ale nezmenite na tom, ze si z leceni psu spousta veterinaru udelala nechutny byznys a zvire samotne je u nich na poslednim miste. Ja bohuzel cim vic psu mam v adopci napric CR i SR, tim realnejsi zacinam mit predstavu, co vsechno jsou byznysmeni schopni "lecit"...

17.10.2017 12:48

impact napsal(a):
To mas pravdu. "Lecba" nekterych "veterinaru" je taky vcelku zasadni faktor. Z chovu psu se tak nejak vytraci zdravy rozum a s leceni psu se naopak stava solidny byznys.

Shodou okolnosti jsem vcera resila jednoho jakojrt, kterej se drbe a do kteryho vet uz narval vsechnu moznou lecbu a nyni maji prechazet na dozvotni brani kortikoidu. Pritom jeste ani nezkusili zakladni eliminacni dietu, pripadne teda testy na alergie. Ale hlavne, ze pes uz bere kybl leku denne a furt se drbe.

A specialne pro bodlinku, nez bude zase kolegialni: pokud jste dobry vet, je to jen dobre. Nic ale nezmenite na tom, ze si z leceni psu spousta veterinaru udelala nechutny byznys a zvire samotne je u nich na poslednim miste. Ja bohuzel cim vic psu mam v adopci napric CR i SR, tim realnejsi zacinam mit predstavu, co vsechno jsou byznysmeni schopni "lecit"...

Když ono je to těžký, no. Zase z druhý strany, lidi chtějí nejlépe nějakou injekci aby problém zmizel. Eliminační dieta bývá pro hodně z nich těžký a neřešitelný problém, protože prostě nechápou, že při eliminační dietě pes opravdu nesmí nic jiného než tu dietu, ale opravdu nic jiného, ani rohlík, ani piškotek, ani kostičku, co má tak rád, ani olízat víčko od jogurtu. Případně to chápou, ale rovnou řeknou, že do toho teda nejdou. To je ale ten lepší případ. Než když to odkývou a pes se pořád drbe a pak z nich člověk vyloženě cílenými dotazy tahá, co ještě jiného ten pes žral ("jenom").

No a testy na alergie, tam se většinou lidi tváří spokojeně do chvíle, kdy jim řeknu cenu za laboratoř. Asi tak.

17.10.2017 13:25
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Lorie161 napsal(a):
A může mi vysvětlit někdo, jak je možné, že voříšci, kteří jsou krmení nejlevnějšími granulemi a zbytky od stolu dožívají krásného věku? Taky jsme takového měli, bohužel byl takhle krmen, dříve jsem neměla tolik informací a taky jsem byla děcko a nikdy neměl žádný problém a dožil se 16let a takových psů znám více. Je to tím, že si na takový krmení tělo zvykne a nebo jde spíše o štěstí.

U těchhle ořechoidů naprosto perfektně fungoval přirozený výběr a velmi tvrdá selekce. Takže samozřejmě genetika. Vy ale netušíte, jestli ten Váš superzdravý pes neměl třeba šest dalších sourozenců, z kterých dva umřeli hned po porodu, další dva nebyli zrovna zdraví, jenže je nikdo neléčil, takže buď pošli sami nebo dostali lopatou a nedožili se žádného extra věku, jednoho přejelo auto ve dvou letech a ten poslední byl celkem v pohodě a umřel v deseti.
Dělat závěry o zdraví „populace“ na vzorku pár psů, při neznalosti rodičů a sourozenců a všech dalších okolností, je nesmysl... Před lety mi ukradla peněženku malá, hnědovlasá holčička. Takže všechny hnědovlasé holčičky jsou zlodějky a zaslouží napráskat. smajlík

17.10.2017 14:01

impact napsal(a):

Bohužel máte absolutní pravdu. Našeho psa přesně tenhle přístup veterinářů stál málem život a mně to stálo pěkných pár tisíc. Naši čubinu začala bolet hlava, měla ji nakloněnou na stranu, jeli jsme hned k našemu bývalému veterináři, který bez jakéhokoli vyšetření tvrdil, že je to páteř a musí jít na operaci, Potom se ukázalo u jiného veterináře že měla zánět ucha, který díky špatné předchozí léčbě přešel až do zánětu mozku. Není každý veterinář slušný, bohužel, jsou to jenom lidi.
Nemocnost psů s pp je určitě z části i proto, že jsou lidé ochotní do jejich léčby víc investovat, spousta voříšků s podobným problémem se zkrátka utratí a rozhodně se na nich dál nemnoží, někteří majitelé psa s pp jsou ochotní chovat i na psech, kde to není ideální, jen aby se jim vrátila, investice" a problémy psů se tím pak násobí.

Neregistrovaný uživatel

17.10.2017 14:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

PP je to, že pes bude vypadat jak vypadat má a nejspíš bude mít povahu jakou povahu mít má dle standardu, toť vše co se týká zdraví, to je na dlouho, hodně dlouho a s mentalitou moderních chovatelů co zachraňují téměř nezachranitelné to zdraví půjde čím dál víc do řiťky.

17.10.2017 14:25
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Dasvo napsal(a):
U těchhle ořechoidů naprosto perfektně fungoval přirozený výběr a velmi tvrdá selekce. Takže samozřejmě genetika. Vy ale netušíte, jestli ten Váš superzdravý pes neměl třeba šest dalších sourozenců, z kterých dva umřeli hned po porodu, další dva nebyli zrovna zdraví, jenže je nikdo neléčil, takže buď pošli sami nebo dostali lopatou a nedožili se žádného extra věku, jednoho přejelo auto ve dvou letech a ten poslední byl celkem v pohodě a umřel v deseti.
Dělat závěry o zdraví „populace“ na vzorku pár psů, při neznalosti rodičů a sourozenců a všech dalších okolností, je nesmysl... Před lety mi ukradla peněženku malá, hnědovlasá holčička. Takže všechny hnědovlasé holčičky jsou zlodějky a zaslouží napráskat. smajlík

Beru tu první větu. Jenže to byli ještě fakt vořeši na vesnicích, kde opravdu přirozený výběr fungoval. Fena rozhodovala o tom, kterého frajera připustí, kdy připustí, selektovala si sama štěňata, atd. Ti, co umřeli jako mladí, se nestihnuli ani rozmnožovat a tudíž to poslat dál...Měli jsme vořechů v životě několik, těchto opravdových a žádný neumřel před 14 rokem.

17.10.2017 14:32
impact

XXX.XXX.195.92

Když ono je to těžký, no. Zase z druhý strany, lidi chtějí nejlépe nějakou injekci aby problém zmizel. Eliminační dieta bývá pro hodně z nich těžký a neřešitelný problém, protože prostě nechápou, že při eliminační dietě pes opravdu nesmí nic jiného než tu dietu, ale opravdu nic jiného, ani rohlík, ani piškotek, ani kostičku, co má tak rád, ani olízat víčko od jogurtu. Případně to chápou, ale rovnou řeknou, že do toho teda nejdou. To je ale ten lepší případ. Než když to odkývou a pes se pořád drbe a pak z nich člověk vyloženě cílenými dotazy tahá, co ještě jiného ten pes žral ("jenom").

No a testy na alergie, tam se většinou lidi tváří spokojeně do chvíle, kdy jim řeknu cenu za laboratoř. Asi tak.

Konkretne tahle majitelka o eliminacni diete nikdy neslysela. A ode dneska s ni zacinaji. Prvni, na co jsem se ji ptala bylo, jestli nenacali novy pytel granuli. Nacali uz treti, od te doby, co se fena drbe. Pritom staci jina sarze a muze se to u alergika projevit. Veterinar vubec po krmeni nepatral a furt do feny jen rve leciva. Ale to je jedno. Jen jsem tim chtela potvrdit to, co rikala Iveta. Nutkava potreba veterinaru lecit vse a za kazdou cenu je proste taky neprehlednutelny faktor v nemocnosti psu. Stejny problem jsem nekolikrat zaznamenala i u ortopedu. Jejich potreba vsechno operovat nekdy nebyva uplne v zajmu toho zvirete. Ale tak hlavne, ze se operuje a leci.

17.10.2017 14:36
scylla

XXX.XXX.150.32

Nutkava potreba veterinaru lecit vse a za kazdou cenu je proste taky neprehlednutelny faktor v nemocnosti psu.

Touto nutkavou potřebou dobří veterináři netrpí. Velmi často jí ale trpí různí "záchranáři" psů a bohužel i někteří majitelé. Nezapomenu na fenku RR s osteosarkomem v posledním stadiu, kolika operacím jí panička podrobila, a zbytečně jí trápila.

17.10.2017 15:00
impact

XXX.XXX.195.92

scylla napsal(a):
Nutkava potreba veterinaru lecit vse a za kazdou cenu je proste taky neprehlednutelny faktor v nemocnosti psu.

Touto nutkavou potřebou dobří veterináři netrpí. Velmi často jí ale trpí různí "záchranáři" psů a bohužel i někteří majitelé. Nezapomenu na fenku RR s osteosarkomem v posledním stadiu, kolika operacím jí panička podrobila, a zbytečně jí trápila.

Tys nenapsala, ze tim trpi vsechny spolky? Husty. Evidentne lecba tvych nutkavych potreb zacina fungovat. Gratuluji!

17.10.2017 15:52
scylla

XXX.XXX.150.32

impact napsal(a):
Tys nenapsala, ze tim trpi vsechny spolky? Husty. Evidentne lecba tvych nutkavych potreb zacina fungovat. Gratuluji!

Je vidět, že vy se ale nezměníte. Jakáž pomoc, jen bacha na tu žumpu.... přeji hezký den.

17.10.2017 16:16

impact napsal(a):

Je to nutné?

17.10.2017 18:18
barevnalentilka

XXX.XXX.18.30

Jsem jenom zvědavá (baba)... na kolik cirka vyjdou ty testy? Děkuji za odpověď

17.10.2017 19:03
impact

XXX.XXX.195.92

scylla napsal(a):
Je vidět, že vy se ale nezměníte. Jakáž pomoc, jen bacha na tu žumpu.... přeji hezký den.

Jezusinky Hanko nechces mi tady vyhrozovat, ze ne? Pro me za me si to vyvez. Kdyz je pro tebe hrabani se v hnoji tak strasne zivotne dulezity. Ja te mam devcico fakt na parku. Ty si porad myslis, jak si strasne dulezita a jak je tvoje slovo jediny a spravny, az Bozi. Ale spadni z hrusky dule uz konecne. Jsi jenom dalsi nick na internetu, co kolem sebe porad jenom plive jedy. Nejsmutnejsi na tom je, ze jdou ze tvyho nitra.

Jestli si myslis, ze prestanu kontrolovat tu tvoji nehoraznou paranoiu a vymysleny pomluvy smerem k dalsi lidem a spolkum, tak to ses tezce spletla.

17.10.2017 19:22
Tedysek

XXX.XXX.47.22

barevnalentilka napsal(a):

Pro představu: https://www.genomia.cz/cz/alergie/.

17.10.2017 20:24
Dasvo

XXX.XXX.83.28

barevnalentilka napsal(a):

Mám relativně nedávnou zkušenost z blízkého okolí: Za testy a všemožná vyšetření pro psa utratili dohromady přes deset tisíc. Výsledkem byla údajná smíšená alergie na asi 9 věcí (roztoči počínaje a vajíčky konče). Skutečným řešením pseudoproblému bylo vyřazení jedné konkrétní značky granulí a nepoužívání aviváže na psí pelech.

17.10.2017 20:48

Dasvo napsal(a):
Mám relativně nedávnou zkušenost z blízkého okolí: Za testy a všemožná vyšetření pro psa utratili dohromady přes deset tisíc. Výsledkem byla údajná smíšená alergie na asi 9 věcí (roztoči počínaje a vajíčky konče). Skutečným řešením pseudoproblému bylo vyřazení jedné konkrétní značky granulí a nepoužívání aviváže na psí pelech.

Aviváž na psí pelech je častou příčinou problémů.

Ale to nedělá z alergie pseudoproblém. Jen u ní stejně jako u lidí platí, že vyvolávající příčinou není jen alergen, ale především nastavení imunity alergického zvířete. To nastavení je vrozené, ale silně modifikované vlivy prostředí. Znám lidi, rodinu, kde všichni trpěli silnou alergií na kočky, silnou ve smyslu astmatické záchvaty. Mohli se zbavit koček, ale místo toho se zbavili alergie - a to z úplně jiné strany, do baráku jim nesmí žádné hotové trvanlivé potraviny, aviváže, leštidla a všechny tyhle legrace, co jich jsou v obchodě plný regály. A je to. Mají kočky i bez astmatu. To ale neznamená, že alergie na kočky je pseudoproblém.

17.10.2017 20:51

Pak taky znám alergické zvíře, kde se dlouho nemohlo přijít na ten spouštěč, ani eliminační dieta tomu nepomohla. Tak se udělaly testy a ten pes je alergický na jednu jedinou věc, totiž na mlíko.

Ale každý den dostával olíznout víčko od jogurtu a paní to přišlo natolik samozřejmé, že s tím pokračovala i při všelijakých dietách.

Po vyřazení jogurtu drbání zmizelo, aniž by bylo potřeba dělat cokoliv jiného.

18.10.2017 05:41
scylla

XXX.XXX.150.32

Aviváž na psí pelech je častou příčinou problémů.

Ale to nedělá z alergie pseudoproblém. Jen u ní stejně jako u lidí platí, že vyvolávající příčinou není jen alergen, ale především nastavení imunity alergického zvířete. To nastavení je vrozené, ale silně modifikované vlivy prostředí. Znám lidi, rodinu, kde všichni trpěli silnou alergií na kočky, silnou ve smyslu astmatické záchvaty. Mohli se zbavit koček, ale místo toho se zbavili alergie - a to z úplně jiné strany, do baráku jim nesmí žádné hotové trvanlivé potraviny, aviváže, leštidla a všechny tyhle legrace, co jich jsou v obchodě plný regály. A je to. Mají kočky i bez astmatu. To ale neznamená, že alergie na kočky je pseudoproblém.

Znám podobný případ s alergickým dítětem v rodině a psem, místo psa zvedli dítěti imunitu podobným způsobem a vyřešeno.

Proto bych se vždycky snažila dát psovi rozumné jídlo a ne granule, když má podobný problém.

18.10.2017 07:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

Lorie161 napsal(a):
A není to třeba tím, že pes je živí tvor a ne věc, nikdy vám nikdo nezaručí, že bude pes zdraví, to vlastně ani vám nezaručí nikdo, že tu budete celý život žít bez nemocí a 100let.

Nikdo nechce záruky dlouhověkosti bez potíží. Ovšem hodně chovatelů upřednostňuje krásu před zdravím. Protože do psa vidět není, ale jaký je zvenku vidí každý. A to nejspíš bude to "jádro pudla".
Pokud by měl někdo přístroj, co ukazuje, zda někdo nelže, obešel s ním chovatele a zeptal se, zda udělali vše, aby se jim do chovu nedostal vadný jedinec, nejspíš by to bylo zajímavé.
Ne každý je zodpovědný.

18.10.2017 07:21

"co se týká zdraví, to je na dlouho, hodně dlouho a s mentalitou moderních chovatelů co zachraňují téměř nezachranitelné to zdraví půjde čím dál víc do řiťky. "

problém ani náhodou není zachraňování "nezachranitelného", ale :

1)uchovňování, respektive uplatňování v chovu zvířat nesoucích nějaké nemoci a to ze strany majitelů vědomě (samozřejmě vždy bude dost jedinců něco přenášejících, aniž by sami onemocněli, tudíž to majitelé netuší)...a jako vše má nějaké ale, tak je nutné jakékoliv restrikce v chovu provádět odborně, ono to nese snižování genetické základny a základní úlohou řízeného chovu by vždy mělo být udržování co nejširší genetické základny

2) a zase jsme u organizace chovu, kdy se kryje furt pár výstavně úspěšnými jedinci dokola, genetická základna se zužuje a zdravotní problémky plavou ku hladině...

18.10.2017 08:42
L(phi)

XXX.XXX.67.138

ono to nese snižování genetické základny a základní úlohou řízeného chovu by vždy mělo být udržování co nejširší genetické základny

Tak. A z tohto pohladu je pristup "cim je vasa fena taka vynimocna, ze nutne potrebuje steniatka, vsak je ich vela" tiez na uvazenie.
Musia byt rodicia dokonalejsi nez dokonali? Nestaci ked je vrh po zdravych, povahovo standardnych jedincoch co su malo pribuzni k zvysku populacie? :).

18.10.2017 09:38
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Bláboly o "potřebě" štěňat a vyjímečnosti feny, nemají nic společného s chovem.

To jsou jen výlevy fanatických kastrařek, a zachraňovaček.

S tímhle by každé plemeno za pár let skončilo. Fena má být standardní (exter. i povah.) a zdravá. Tečka.
A pokud něco není dokonalého, k tomu slouží výběr psa.

18.10.2017 10:07
ivulka2

XXX.XXX.155.174

pan Brouček napsal(a):

Bláboly o "potřebě" štěňat a vyjímečnosti feny, nemají nic společného s chovem.

To jsou jen výlevy fanatických kastrařek, a zachraňovaček.

S tímhle by každé plemeno za pár let skončilo. Fena má být standardní (exter. i povah.) a zdravá. Tečka.
A pokud něco není dokonalého, k tomu slouží výběr psa.

To jsou opravdu bláboly..pokud by se množily jen zvířata která jsou vyjímečná a super šampioni se super výsledky zdraví tak by většina plemen do 15-20 let zanikla.
Chov není jen o množení toho nej ale taky o rozšiřování geneticke variability a pokud by nebylo těch standartních a pruměrných zvířat která právě díky tomu udělají jen pár vrhu tak by nebylo na čem chovat.

18.10.2017 16:37
Lorie161

XXX.XXX.66.112

sisi58 napsal(a):
Nikdo nechce záruky dlouhověkosti bez potíží. Ovšem hodně chovatelů upřednostňuje krásu před zdravím. Protože do psa vidět není, ale jaký je zvenku vidí každý. A to nejspíš bude to "jádro pudla".
Pokud by měl někdo přístroj, co ukazuje, zda někdo nelže, obešel s ním chovatele a zeptal se, zda udělali vše, aby se jim do chovu nedostal vadný jedinec, nejspíš by to bylo zajímavé.
Ne každý je zodpovědný.

No ale tak to už je potom na člověku, kolik sám věnuje času při hledání toho poctivého chovatele, já naštěstí takového našla, ale taky jsem se hodně zajímala.

Neregistrovaný uživatel

24.10.2017 09:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

"co se týká zdraví, to je na dlouho, hodně dlouho a s mentalitou moderních chovatelů co zachraňují téměř nezachranitelné to zdraví půjde čím dál víc do řiťky. "

problém ani náhodou není zachraňování "nezachranitelného", ale :

1)uchovňování, respektive uplatňování v chovu zvířat nesoucích nějaké nemoci a to ze strany majitelů vědomě (samozřejmě vždy bude dost jedinců něco přenášejících, aniž by sami onemocněli, tudíž to majitelé netuší)...a jako vše má nějaké ale, tak je nutné jakékoliv restrikce v chovu provádět odborně, ono to nese snižování genetické základny a základní úlohou řízeného chovu by vždy mělo být udržování co nejširší genetické základny

2) a zase jsme u organizace chovu, kdy se kryje furt pár výstavně úspěšnými jedinci dokola, genetická základna se zužuje a zdravotní problémky plavou ku hladině...

To máte pravdu, ono dřív, jako orpavdu dřív, kdy se psi šlechtili za účelem práce, bylo na prvním místě povaha a zdraví, lidi potřebovali zdravé fungující psi na které byl spoleh, že udělají to co dělat mají, vzhled byl už taková ta třešnička na dortu, tím nechci říct, že to, jak pes vypadal bylo jedno, to ne, prostě pokud měl být pastevec mohutný, tak byl mohutný, ale zdravý a sebevědomý, pokud měl mít norník drobné tělo se silnými předními talapmi, tak byl nízký se silnými tlapami ale zdravý a dychtivý po lovení. Možná se pletu, možná ne, v té době jsem dřív nežila, tak mě klidně opravte, ale sama si to představuji tak, že opravdu v první řadě byla povaha,100% zdraví a potom někde až úplně na konci se řešilo, jestli pes má někde bílej chlup, nebo chlup proti srsti. prostě ten vzhled si myslím nebyl až tak důležitý, kdežto teď je na prvním místě vzhled, chlupy, drápky, barva, potom to jak se pes chová, málo psů už je takových jací mají být no a až pak lidi hledí na to zdraví aspoň tak je to můj pocit. Jo a dřív se feně nechalo pár štěňat a zbytek se buď rozdal bez PP nebo šel pod drn, dnes se piple každej mrzák co se narodí a má PP.

24.10.2017 10:42

Měli jsme vždycky psy bez pp, a vyskytovaly se u nich různé problémy, epilepsie, slepota, DKK, selhání ledvin, selhání jater, cushingův syndrom, srdeční vada takže bych rozhodně netvrdila že psi bez PP jsou zdravější než s pp. Povedl se nám njeden zdravý vořech který se pouze s očkováním dožil 17 let. Byl to ten pravý vořech vořechovič, ošklivý malý pes, a byla to spíš náhoda. jak to bylo větší a nějakému plemenu podobné tak se na nich nějaká nemoc vždycky našla. S PP se dá vybrat zvíře které má předpoklad pro zdraví, ale musí se opravdu hledat a vybírat. Jinak psi jou na tom celkově se zdravím bídně, je to asi i touhle dobou. Vždyt jsou nemocné dokonce i kočky, ty dřív žily, mnikdo se jim nevěnoval, nikdo je neléčil a krom občasného úrazu jim taky nikdy nic nebývalo.

24.10.2017 10:46

Měli jsme vždycky psy bez pp, a vyskytovaly se u nich různé problémy, epilepsie, slepota, DKK, selhání ledvin, selhání jater, cushingův syndrom, srdeční vada takže bych rozhodně netvrdila že psi bez PP jsou zdravější než s pp. Povedl se nám njeden zdravý vořech který se pouze s očkováním dožil 17 let. Byl to ten pravý vořech vořechovič, ošklivý malý pes, a byla to spíš náhoda. jak to bylo větší a nějakému plemenu podobné tak se na nich nějaká nemoc vždycky našla. S PP se dá vybrat zvíře které má předpoklad pro zdraví, ale musí se opravdu hledat a vybírat. Jinak psi jou na tom celkově se zdravím bídně, je to asi i touhle dobou. Vždyt jsou nemocné dokonce i kočky, ty dřív žily, mnikdo se jim nevěnoval, nikdo je neléčil a krom občasného úrazu jim taky nikdy nic nebývalo.

Ale bývalo.

ono totiž je hlavně velký rozdíl v poskytované veterinární péči. když kočku neřešíte, není vykastrovaná a jednou se "zatoulá", jak víte, že to nebyl úhyn v ústraní kvůli nemoci? nebo kočky obecně, najednou je hubená, tak se řekne, že už je stará a pak umře. No, ale mohla trpět třeba hyperthyreózou a kdyby byla léčená, tak by žila déle. Nebo to mohlo být chronické selhání ledvin a s léčbou by taky žila dýl.

27.12.2017 22:17
bery25

XXX.XXX.86.79

Nechapem ako sa tu mozeme bavit o tom či papierovi alebo bez, mnozitelom je to proste jedno, otec, matka, syn, brat dcera, ujo, teta, len nech su nejake steniatka a euriky, a porovnavat dlhovekost, kde nejaky chovetal bez pp bernaka nahlasi kedy mu zomrel, kto by to zapisal a kde mi musime v klube samozrejme hlasit a da sa to skontrolovat, mam chovku a viete ze musite dodrzat nejake pravidla aby ste mohli vobec uchovnit a potom kryt, a bez pp, skoda slov, ty mozu vsetko, mam svojich psov ako clenov rodiny, pre nich uz nechodim ani na dovolenky, nejak nevychadza, ale kolko ich mohlo byt a este by ma zaujimalo kolko je psov v utulku bez pp a s pp, su chovne stanice ktore štenitko hocikomu nepredaju, a množitel aj poslednemu tmavomodremu , len nech dostane eura a zbavi sa psa, hoci bude cely zivot na retazi alebo zachvilu v utulku.

28.12.2017 00:40
Luciandthewolf

XXX.XXX.10.197

Tohle je fakt zajímavá debata.

Co se týče psů bez PP, tak bych si jej nepřizovala z toho důvodu, že psů bez PP, nebudu je nazývat kříženci, máme v útulku celkem dost. Tak proč za něj platit.

Když chci nějaké konkrétní plemeno, tak si holt za ty papíry zaplatím.

Ani si nemyslím, že by byli nemocnější než ty s PP (podle mě, kdyby se dělali nějaké průzkumy, tak psi s papírama na tom budou výrazně lépe co se týče dedicnych nemocí, čisté můj názor)

Pes z útulku bude často nemocný, ale když si beru psa z takového zařízení, dělám to poněvadž chci pomoct tomu zvířeti.

Jinak moje zkušenosti
Bigl bez PP neustále problémy s ušima
CSV s PP zdravá
Amstaff bez PP až na klouby zdravá

Podle mě prostě PP nebo útulek.

28.12.2017 21:29

Nemám problém koupit psa bez PP, ale pouze v případě, že budu chtít štěně od konkrétních rodičů...např. znám majitele jedné farmičky, kde "makají" dva kavkazani u ovcí, pes a fena-neuchovnění, ale povahově (pro mě)naprosto úžasní...ano je to sázka do loterie, ale třeba v tomto případě bych to s klidným svědomím riskla...
Pes z útulku u nás nepřichází v úvahu...dospělého vůbec ne, můj muž se totiž psů ve své podstatě bojí a dospělcovi, který u nás nežije od štěněte nevěří, i když tajně doufám, že třeba změní názor až budeme tak staří, že už to na psa od štěněte nebude, ale nějaké starší ovčandě bychom ještě mohli nabídnout milující a hýčkací domov...štěně bych zase nechtěla já, když neznám rodiče a nevím, co mi z toho vyroste (no spíš nedejbože nevyroste a místo velkýho psa mi doma bude pobíhat švec prťavec a nedej bože s vítací a milujuvšechnylidi povahou)
No a pokud mi padne do oka štěně s PP ze spojení, které je mi víc než sympatické, tak to taky beru, cena nerozhoduje...ale ani to si myslím mi nezaručí, že pes bude zdravej...

28.12.2017 21:47
katerine.ticha.pise

XXX.XXX.154.88

Dobrý den,

děda si před třinácti lety pořídil Českého teriéra, již jeho třetího za život. Za cca dva týdny se u něho objevila epilepsie a s tou šla i DKK. Tudíž od nějakých dvou až tří měsíců je pes s PP - původně kupovaný se záměrem myslivosti - jen na mazlíka.

28.12.2017 22:06

Nemám problém koupit psa bez PP, ale pouze v případě, že budu chtít štěně od konkrétních rodičů...např. znám majitele jedné farmičky, kde "makají" dva kavkazani u ovcí, pes a fena-neuchovnění, ale povahově (pro mě)naprosto úžasní...ano je to sázka do loterie, ale třeba v tomto případě bych to s klidným svědomím riskla...
Pes z útulku u nás nepřichází v úvahu...dospělého vůbec ne, můj muž se totiž psů ve své podstatě bojí a dospělcovi, který u nás nežije od štěněte nevěří, i když tajně doufám, že třeba změní názor až budeme tak staří, že už to na psa od štěněte nebude, ale nějaké starší ovčandě bychom ještě mohli nabídnout milující a hýčkací domov...štěně bych zase nechtěla já, když neznám rodiče a nevím, co mi z toho vyroste (no spíš nedejbože nevyroste a místo velkýho psa mi doma bude pobíhat švec prťavec a nedej bože s vítací a milujuvšechnylidi povahou)
No a pokud mi padne do oka štěně s PP ze spojení, které je mi víc než sympatické, tak to taky beru, cena nerozhoduje...ale ani to si myslím mi nezaručí, že pes bude zdravej...

To je přesně ono - když už, tak by měl člověk dobře znát rodiče, potažmo jejich majitele. Chápu, když má člověk psy venku na práci, ať už plemeno nebo voříšky, že třeba nechá fenu mít štěňata. Znám to z chalupy, že dva hlídací pracanti (každý jiný majitel) měli plánovaně vrh, protože lidi kolem poptávali. Pes vořech typu NO, matka tuším hovík. Žádné štěně nezůstalo bezprizorné a o to jde.

Peklo je okouknout inzerát a koupit si doslova zajíce v pytli. Když už se dostanu do domácnosti, tak fenu vidím pár minut a otce zpravidla vůbec. Většina lidí ví prd, jestli je to mrně opravdu dané plemeno. Ostatně spousta lidí neví nic ani o tom vybraném plemeni. Už jsem to tady psala - sousedi vedle z ulice mají téměř dvouletého borderáka bez PP, který doteď neumí chodit na vodítku (navolno nemůže, to bere dráhu, kam zrovna chce), pořád na něm visí, nebo táhne do pryč. Frustrovaný, nevybitý a nevychovaný pes, čistá hrůza. Můj je oproti němu vzor vojenské disciplíny.

29.12.2017 07:59

To je přesně ono - když už, tak by měl člověk dobře znát rodiče, potažmo jejich majitele. Chápu, když má člověk psy venku na práci, ať už plemeno nebo voříšky, že třeba nechá fenu mít štěňata. Znám to z chalupy, že dva hlídací pracanti (každý jiný majitel) měli plánovaně vrh, protože lidi kolem poptávali. Pes vořech typu NO, matka tuším hovík. Žádné štěně nezůstalo bezprizorné a o to jde.

Peklo je okouknout inzerát a koupit si doslova zajíce v pytli. Když už se dostanu do domácnosti, tak fenu vidím pár minut a otce zpravidla vůbec. Většina lidí ví prd, jestli je to mrně opravdu dané plemeno. Ostatně spousta lidí neví nic ani o tom vybraném plemeni. Už jsem to tady psala - sousedi vedle z ulice mají téměř dvouletého borderáka bez PP, který doteď neumí chodit na vodítku (navolno nemůže, to bere dráhu, kam zrovna chce), pořád na něm visí, nebo táhne do pryč. Frustrovaný, nevybitý a nevychovaný pes, čistá hrůza. Můj je oproti němu vzor vojenské disciplíny.

K prvnímu odstavci - tak já teda nechápu, protože zejména pokud by to byli vořeši, tak vůbec nemúže majitel tušit, co z toho vrhu dvou vořechů bude. Vlohy či schopnosti poi rodičích, kvůli kterým by je nechal rozmnožit, nemusí potomstvo vůbec zdědit.

K druhému odstavci - to, že je nějaký pes nevychovaný, nejspíš není plemenem, nebo tím, že by jeho majitelé nevěděli co mají za plemeno, jakou má povahu, ale tím, že nejsou buď schopni psa vychovat, nebo se na výchovu vykašlali. Pravděpodobně by nezvládli vychovat žádného psa. Je to o přístupu...

29.12.2017 08:04

katerine.ticha.pise napsal(a):
Dobrý den,

děda si před třinácti lety pořídil Českého teriéra, již jeho třetího za život. Za cca dva týdny se u něho objevila epilepsie a s tou šla i DKK. Tudíž od nějakých dvou až tří měsíců je pes s PP - původně kupovaný se záměrem myslivosti - jen na mazlíka.

To se bohužel stává... PP není záruční list na zdraví psa. Ale u psa s PP víte, že je to opravdu to plemeno, které chcete, a že by rodiče měli být vyšetřeni na ty dědičné nemoci, na které je vyšetření u toho kterého plemene předepsáno a že je výsledek negativní, nebo např. u DKK a DLK znáte stupeň. Píšu obecně, na co se vyšetřují čeští teriéři nevím, nepohybuji se v tomto plemeni.

29.12.2017 10:47

K prvnímu odstavci - tak já teda nechápu, protože zejména pokud by to byli vořeši, tak vůbec nemúže majitel tušit, co z toho vrhu dvou vořechů bude. Vlohy či schopnosti poi rodičích, kvůli kterým by je nechal rozmnožit, nemusí potomstvo vůbec zdědit.

K druhému odstavci - to, že je nějaký pes nevychovaný, nejspíš není plemenem, nebo tím, že by jeho majitelé nevěděli co mají za plemeno, jakou má povahu, ale tím, že nejsou buď schopni psa vychovat, nebo se na výchovu vykašlali. Pravděpodobně by nezvládli vychovat žádného psa. Je to o přístupu...

Nepsala jsem, že chápu "chovatelský cíl", ale to, že to lidé udělají, zvlášť na základě zajištěného odběru. Na vsi kromě myslivců nikdo moc plemeno neřešil, dělo se to a dodnes děje. Na tyhle lidi nekoukám jako na tupouny, co nakryjí jen proto, aby fena měla jednou za život štěňata, ačkoliv to subjektivně taky myslí dobře. A pak neví, kam se štěňaty.

Ad borderák - tihle fakt nevěděli, mysleli si, že mají samocvičitelného psa, jak ho znají ze zábavných pořadů z TV. A že stačí obejít blok, max. párkrát hodit talíř vedle v parčíku na trávníku pár m2. A nejsou sami, týká se to maďarů a podobných módních pracovních plemen.

29.12.2017 12:09

Nepsala jsem, že chápu "chovatelský cíl", ale to, že to lidé udělají, zvlášť na základě zajištěného odběru. Na vsi kromě myslivců nikdo moc plemeno neřešil, dělo se to a dodnes děje. Na tyhle lidi nekoukám jako na tupouny, co nakryjí jen proto, aby fena měla jednou za život štěňata, ačkoliv to subjektivně taky myslí dobře. A pak neví, kam se štěňaty.

Ad borderák - tihle fakt nevěděli, mysleli si, že mají samocvičitelného psa, jak ho znají ze zábavných pořadů z TV. A že stačí obejít blok, max. párkrát hodit talíř vedle v parčíku na trávníku pár m2. A nejsou sami, týká se to maďarů a podobných módních pracovních plemen.

Bordera - máte pravdu, tady média dělají medvědí službu všem plemenům, která se v nich objeví. Chybí na jedné straně osvěta, která by lidem řekla, že za těmi perfektními výkony je správná důsledná výchova a hodiny a hodiny dřiny při výcviku. A taky že neexistuje plemeno ani jedinec, který se nemusí vychovávat.

Ad množení vořechů nebo psů bez PP, což jsou v podstatě též vořeši, na venkově - vzhledem k tomu, že dostupných informací je dost, já stavím tyhle množitele na stejnou úroveň s jinými množiteli. Tedy buď vypočítavost a vidina bezpracného zisku z prodeje štěňat, nebo hloupost, nebo kombinace obojího.

29.12.2017 22:40

Já mám docela kliku na zdravé psy ať už s PP, bez PP, křížence...vlastně jediný problém byl u ovčandy bez PP (otec i matka s PP, otec chovný, matka neprošla-přerostlá, oba rodiče z vyhlášené chovky a se zkouškami z výkonu, oba zdraví)...moje fena jako štěně prodělala parvovirozu a v devíti letech došlo bohužel na epilepsii...tak a teď otázka do pranice...je to tím, že byla bez PP nebo by jí měla i kdyby máma nebyla přerostlá a tudíž by byla bez problémů uchovněna a tudíž by moje fena měla PP...
jen poznámka fenu jsem měla od našich známých (takže vím, že deklarovaní rodiče byli skutečně rodiče štěňat) a vrh nebyl plánovaný, prostě vlastnili oba psy a stalo se...

Neregistrovaný uživatel

30.12.2017 01:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Šanci na dobré zdraví mají potomci po zdravých rodičích, kterým se POCTIVĚ udělala všechna dostupná vyšetření. Ještě větší ti, kteří mají nejen zdravé a vyšetřené rodiče, ale i další předky. To asi není moc překvapivý tvrzení pro nikoho. Průkaz původu s tím má společné jen to, že jsou právě rodiče štěňat s PP častěji vyšeteřovaní, než rodiče bezpapíráků. Bohužel, v odchovech bez PP se v naprosté většině na zdraví předků kašle. To mě moc nepřekvapuje. Co mě víc překvapuje, jak se často kašle na vyšetření rodičů chystaných štěňat s PP. Mnoho chovatelů dělá jen ta nařízená klubem a protože klub, to jsou zase jenom chovatelé toho konkrétního plemene, tak to záleží zase jenom na lidském faktoru. Kdo tam prostě na těch postech v klubu zrovna sedí. Můžou to být lidé, kterým jde skutečně o plemeno, lidé znalí genetiky, lidé přející ostatním chovatelům, ale také nemusí. Taky to můžou být lidé, kteří chtějí na svých Bettynkách a Roníčkách něco vydělat a protože ti jejich zrovna nemají všechno úplně nej, tak se prostě některá vyšetření, (i když jsou možná a byla by potřeba), prostě neodhlasují.
Taky je u dost plemen třeba nějaké vyšetření povinné, ale jeho výsledek nemá vliv na chovnost. No to mi hlava nebere. Vlastně se zjistí, že má zvíře dědičné onemocnění a stejně jde do chovu a má PP!
Hodně společenských plemen nemá povinná vůbec žádná zdravotní vyšetření. A pak se dá ještě udělat následující - existuje poctivý chovatelský klub, který dbá na zdraví a protože díky němu nemůže dost zvířat do chovu, tak se majitelé zvířat spolčí do dalšího klubu, kde zdravotní testy hodně vyměkčí. (např. chov pudlů).
Dneska mají skoro všichni profesionální cvičitelé asistenčních a vodících psů svoje interní chovy. Pamatuji doby, kdy se ve velkém nakupovalo od chovatelů, ale to už je pryč. Důvod je zdraví psů. Tedy mluvím o těch "papírových", bez PP nakupují cvičitelé až kolem jednoho roku. Nikoho, kdo rozhoduje v těchto vlastně bez PP pracovních profesionálních chovech by oporavdu nenapadlo odchovávat štěňata po rodičích s dysplasií, což je u PP chovů běžné. Dělá se zde daleko více vyšetření, než dělají v ofiko FCI chovech u nás.
Uvedu příklad - nejčastějším důvodem k vyřazení GR z přípravy jsou srdeční vady. Nevím o tom, že by to někdo dělal v ofiko chovu. Příkladů bych mohla uvést víc, ale je to vždy jak píchnout do vosího hnízda. Několikrát jsem i kontaktovala různé chovatelské kluby, že jsme zjistili, že "jejich" plemeno může trpět tím, nebo oním, co se zatím nesleduje. Narazila jsem buď na nezájem, nebo předstíraný zájem a vyšumění, anebo na slovní agresi.
Profesionální interní chovy pracovních psů existují po celém světě a probíhají výměny chovných zvířat (jsou to vlastně bezpapíráci). Za posledních pár let jsme tu měli (LR a GR) importy z USA, Austrálie, Thajwanu a určitě další o kterých nevím. Posílá se i mražené semeno a na nějaké PP vám v těchto chovech každý kašle. Jsou potřeba zdravá zvířata s vynikající povahou a to chovy FCI nezaručují, tam jde hlavně o tzv. krásu.
České odchovy těchto, jak zde někdo píše - vořechů - chodí též do zahraničí. Za poslední roky (co já osobně vím) do Itálie, Chorvatska, Polska, Holandska. Poláci zde chtějí aktuálně nakoupit psi do jejich chovu (bezpapíráky - vořechy). Částky mnohonásobně převyšují běžné kupní ceny psů s PP.
Tak jen jsem se chtěla vyjádřit k tomuto tématu - o průkazech původu to fakt není.

4.1.2018 08:51
tero

XXX.XXX.236.5

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Šanci na dobré zdraví mají potomci po zdravých rodičích, kterým se POCTIVĚ udělala všechna dostupná vyšetření. Ještě větší ti, kteří mají nejen zdravé a vyšetřené rodiče, ale i další předky. To asi není moc překvapivý tvrzení pro nikoho. Průkaz původu s tím má společné jen to, že jsou právě rodiče štěňat s PP častěji vyšeteřovaní, než rodiče bezpapíráků. Bohužel, v odchovech bez PP se v naprosté většině na zdraví předků kašle. To mě moc nepřekvapuje. Co mě víc překvapuje, jak se často kašle na vyšetření rodičů chystaných štěňat s PP. Mnoho chovatelů dělá jen ta nařízená klubem a protože klub, to jsou zase jenom chovatelé toho konkrétního plemene, tak to záleží zase jenom na lidském faktoru. Kdo tam prostě na těch postech v klubu zrovna sedí. Můžou to být lidé, kterým jde skutečně o plemeno, lidé znalí genetiky, lidé přející ostatním chovatelům, ale také nemusí. Taky to můžou být lidé, kteří chtějí na svých Bettynkách a Roníčkách něco vydělat a protože ti jejich zrovna nemají všechno úplně nej, tak se prostě některá vyšetření, (i když jsou možná a byla by potřeba), prostě neodhlasují.
Taky je u dost plemen třeba nějaké vyšetření povinné, ale jeho výsledek nemá vliv na chovnost. No to mi hlava nebere. Vlastně se zjistí, že má zvíře dědičné onemocnění a stejně jde do chovu a má PP!
Hodně společenských plemen nemá povinná vůbec žádná zdravotní vyšetření. A pak se dá ještě udělat následující - existuje poctivý chovatelský klub, který dbá na zdraví a protože díky němu nemůže dost zvířat do chovu, tak se majitelé zvířat spolčí do dalšího klubu, kde zdravotní testy hodně vyměkčí. (např. chov pudlů).
Dneska mají skoro všichni profesionální cvičitelé asistenčních a vodících psů svoje interní chovy. Pamatuji doby, kdy se ve velkém nakupovalo od chovatelů, ale to už je pryč. Důvod je zdraví psů. Tedy mluvím o těch "papírových", bez PP nakupují cvičitelé až kolem jednoho roku. Nikoho, kdo rozhoduje v těchto vlastně bez PP pracovních profesionálních chovech by oporavdu nenapadlo odchovávat štěňata po rodičích s dysplasií, což je u PP chovů běžné. Dělá se zde daleko více vyšetření, než dělají v ofiko FCI chovech u nás.
Uvedu příklad - nejčastějším důvodem k vyřazení GR z přípravy jsou srdeční vady. Nevím o tom, že by to někdo dělal v ofiko chovu. Příkladů bych mohla uvést víc, ale je to vždy jak píchnout do vosího hnízda. Několikrát jsem i kontaktovala různé chovatelské kluby, že jsme zjistili, že "jejich" plemeno může trpět tím, nebo oním, co se zatím nesleduje. Narazila jsem buď na nezájem, nebo předstíraný zájem a vyšumění, anebo na slovní agresi.
Profesionální interní chovy pracovních psů existují po celém světě a probíhají výměny chovných zvířat (jsou to vlastně bezpapíráci). Za posledních pár let jsme tu měli (LR a GR) importy z USA, Austrálie, Thajwanu a určitě další o kterých nevím. Posílá se i mražené semeno a na nějaké PP vám v těchto chovech každý kašle. Jsou potřeba zdravá zvířata s vynikající povahou a to chovy FCI nezaručují, tam jde hlavně o tzv. krásu.
České odchovy těchto, jak zde někdo píše - vořechů - chodí též do zahraničí. Za poslední roky (co já osobně vím) do Itálie, Chorvatska, Polska, Holandska. Poláci zde chtějí aktuálně nakoupit psi do jejich chovu (bezpapíráky - vořechy). Částky mnohonásobně převyšují běžné kupní ceny psů s PP.
Tak jen jsem se chtěla vyjádřit k tomuto tématu - o průkazech původu to fakt není.

Podepisuju se pod tento příspěvek. Chovatelé jsou absoulutně bezohlední a nenažraní( když už jsem investoval do psa s PP tak na něm budou chovat i když dobře ví že je nemocný).S plným vědomím chovají na psech s epilepsiií, alergií, špatnými klouby, nemocným srdcem, očima a jinými závažnými nemocemi. Ani alergici by se v chovu neměli používat, znamená to vždy přenos horší imunity. Je směšné že se uzákonilo kupírování co - by týrání a chov na nemocných psech ne.Kluby nedělají pro ozdravení chovu většinou nic a nechávají vše na libovůli chovatelů. Jsou výjimky, těm všechna čest.

4.1.2018 10:22

Jsem začátečník, a proto se tedy zeptám - stačí pro GR tato vyšetření nebo je třeba ještě nějaké?
Vyšetření dysplazie kyčelního kloubu, vyšetření loktů, vyšetření srdce, genetické testy na ichtyózu, genetické vyšetření očních chorob – Progresivní retinální atrofie – PRA-prcd, GR PRA1, GR PRA2.

Přidejte reakci

Přidat smajlík