Krytí, březost po císařském řezu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.10.2017 15:44
Avolidaren

XXX.XXX.129.69

Dobrý den, chtěla jsme se zeptat, máte někdo zkušenosti s krytím-březostí a porodem po té co fena již prodělala císařské řez?
Moje fena border kolie s PP 3,5roku, měla první vrh 2 štěňata, bohužel kvůli nadměrné velikosti plodů se jedno při porodu zaseklo v pánvi a fena musela podstoupit císařský řez. Vše dopadlo v rámci možností dobře, obě štěňata se podařilo zachránit a fena se o ně bezproblémů starala.
Aktuálně zvažuji zda fenu opět nakrýt, bohužel narážím na rozporuplnost názorů. Někdo říká, že by znovu již nekryl, že březost je již spojená s riziky, někdo zase říká nakrýt co nejdříve, porod bude snažší, jelikož porodní cesty jsou již z velké části "protáhlé".
Jediné co vím, že nechci ohrozit fenu a zároveň nechci krýt pokud by už předem bylo jasné že bude muset podtoupit císařský řez.
Máte někdo zkušenosti s přirozeným porodem když fena již před tím prodělala císařský řez?
Děkuji moc za názory :).

16.10.2017 16:11
lupus4

XXX.XXX.15.41

A čím je fena pro plemeno tak vyjímečná, že chcete znovu krýt ?
Pokud si POCTIVĚ odpovíte na tuto otázku...

16.10.2017 16:42
Avolidaren

XXX.XXX.129.69

Ono slovo výjimečné je trošku zavádějící. Někdo preferuje výsledky ve výstavách, sportu či pasení. Někdo dává přednost vyrovnané povaze a někdo zdraví.
My se nepyšníme žádnými tituly z důvodů časového vytížení a taky trošku "nervozdnější" majitelky, která atmosférů závodů špatně snáší-jsem prostě stresař :D. Čím můžeme do chovu přispět tak perfektním zdravím, fena má výborné výsledky a byly jí dělány i krevní testy nad rámec podmínek potřebných k chovnosti. Jak dokáže zdraví předat, je zatím bohužel otázkou jelikož první štěňata mají 5 týdnů.
O povaze tu psát nebudu, každý preferuje něco jiného.
Možná to v příspěvku nahoře blbě vyznělo, že nyní již chceme krýt. Takto to není, aktuální vrh feny má 5 týdnů a já řeším otázku již dopředu-zda v budoucnu krýt, zda je to ještě vůbec reálné a s jakými riziky. Pokud by se většina názorů sešla, že další krytí je rizikové tak nechám feňulu vykastrovat a pokud se sejde více názorů, že by krylo tak i tak není jisté že bych jí kryla(až podle toho jak by dopadl první vrh co se týče povah a samozřejmě i zdraví).
Nejde mi za každou cenu o štěňata, na druhou stranu chci si pomalu dělat "obrázek" zda vůbec o dalším krytím v budoucnu uvažovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.10.2017 17:10
Uživatel s deaktivovaným účtem

Každé krytí je riziko a krytí po císařském řezu je riziko větší. Jak moc větší se nedá úplně říct, mimo jiné protože to záleží na mnoha faktorech. Ono srůsty po císařském řezu bývají v rozsahu "nepoznal bych to" pro srůsty po celém břiše, záleží to na individualitě feny a způsobu, kterým se hojí, na šikovnosti a přístupu ke sterilitě veterináře, který císař dělal, na použitém šicím materiálu, stavu dělohy během operace, což závisí na době trvání ztíženého porodu, taky na počtu plodů a jejich velikosti, od toho se odvíjí také velikost a přesná lokalizace rány na děloze... jenže do té feny nikdo nevidí. Takže prostě obecně platí, že po císaři jsou rizika větší, jizva může vadit jak samotnému zabřeznutí, srůsty můžou vadit při březosti a všechno může vadit při dalším porodu. Nebo taky může být všechno úplně ok.

Z důvodu srůstů se doporučuje krýt spíš dříve než později, čerstvé srůsty se spíš "potrhají" a umožní děloze dělat svou práci, po několika letech už jsou případné srůsty pevné a nepovolí.

No a lupus má pravdu v tom, že odpověď jestli krýt nebo nekrýt je spíš: je moje fena natolik výjimečným přínosem pro chov, že mi stojí za to krýt i se všemi riziky?

16.10.2017 17:26
aneleh

XXX.XXX.128.47

Já tu zkušenost mám... fena měla čtyři štěňata - všechna čtyři o moc větší, než je průměr u našeho plemene (AUO). Dvě zvládla sama - nechápala jsem jak... se třetím už jsme jeli na veterinu a dohodli se na císaři. Čubina operaci zvládla skvěle, štěňata jsme dostali okamžitě, jak byla otřená, byli jsme u feny, když se probouzela. Ale k věci - po roce a dvou měsících jsme kryli znova - zabřeznutí v pořádku, březost i porod bez problémů. Štěňata byla opět větší, než je průměr, ale čubina to zvládla v pohodě za tři hodiny. Před krytím jsme byli na sonu, abychom věděli, jak na tom děloha a případné srůsty, jsou. Za mě - nejvíc záleží na veterináři, který císaře dělá a na feně - jak se hojí, atd... Moje čubina se hojila perfektně, srůsty nebyly, jizva nádherná... po pár měsících by nikdo neřekl, že má za sebou jakoukoli operaci. A náš veterinář má ruce jako sám Pánbůh...
Řešila jsem totéž, co vy - chtěla jsem si po ní nechat ještě jedno štěně, měla jsem zájemce a domluvila jsem si krytí opravdu vyjímečným psem, který je prakticky nedosažitelný. Štěně jsem si samozřejmě nechala - i když psa, ne vytouženou fenu... Stále mám zájemce na štěňata po téhle fence (protože ona se drží své standartní čtyřky :D) a tak uvažuji, že ji nechám nakrýt ještě jednou, naposledy - ale momentálně je to u nás spíš věc hledání pana dokonalého - já se s průměrným psem nespokojím... Pokud ho nenajdu, krýt ji už nebudu, pokud ano - začne celé kolečko pravděpodobně znova :).

16.10.2017 18:06
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Prostě bych se asi nejvíc na názor ptala svého veterináře. Tedy za mně - já bych nekryla. Ačkoliv naše fena vořecha u dědy rodila několikrát - aniž by to vůbec někdo věděl a na nějaké komplikace myslel...já bych svou fenu zabřeznout už nenechala, nemyslím si, že by mi to za riziko, že ztratím fenu, stálo.

16.10.2017 18:10
lupus4

XXX.XXX.15.41

Čím můžeme do chovu přispět tak perfektním zdravím, fena má výborné výsledky a byly jí dělány i krevní testy nad rámec podmínek potřebných k chovnosti.

bodlinka vám odpověděla výborně ohledně rizik z vet. pohledu...

já zkusím jiné hledisko

píšete ...do chovu přispět tak perfektním zdravím,...

POKUD
1) je fena opravdu zdravá
2) nakryta ve správný čas, zdravým psem
3) perfektně krmená
tak u tohoto plemene výsledek - 2 štěňata (abnormálně velká) NENÍ normální a někde je chyba (genetická?, fce vaječníků?, vstřebání již opl. vajíček?...atd atd...)

rozhodnutí je samozřejmě na vás

16.10.2017 18:59
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Avolidaren napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsme se zeptat, máte někdo zkušenosti s krytím-březostí a porodem po té co fena již prodělala císařské řez?
Moje fena border kolie s PP 3,5roku, měla první vrh 2 štěňata, bohužel kvůli nadměrné velikosti plodů se jedno při porodu zaseklo v pánvi a fena musela podstoupit císařský řez. Vše dopadlo v rámci možností dobře, obě štěňata se podařilo zachránit a fena se o ně bezproblémů starala.
Aktuálně zvažuji zda fenu opět nakrýt, bohužel narážím na rozporuplnost názorů. Někdo říká, že by znovu již nekryl, že březost je již spojená s riziky, někdo zase říká nakrýt co nejdříve, porod bude snažší, jelikož porodní cesty jsou již z velké části "protáhlé".
Jediné co vím, že nechci ohrozit fenu a zároveň nechci krýt pokud by už předem bylo jasné že bude muset podtoupit císařský řez.
Máte někdo zkušenosti s přirozeným porodem když fena již před tím prodělala císařský řez?
Děkuji moc za názory :).

Opravdu chcete riskovat život své fenky?
Je dost pravděpodobné, že i v dalším vrhu budou štěňata větší.

16.10.2017 19:27
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Nebudu tady rozšiřovat řadu strašičů. smajlík

Jedna z mých fen měla po prvním krytí jedno štěně. Kryli jsme ve Španělsku a brzy, protože pes odjížděl. Zkrátka jsme to riskli. Nevyšlo to. Narodilo se jedno štěně a císařem.
Druhé krytí jsme se ženou dlouho rozvažovali. Jedni radili nakrýt okamžitě (srůsty, jizvy), hned další hárání. Jiní doporučovali nechat dělohu zahojit a nakrýt později. Ještě další splétali katastrofické scénáře a říkali, že určitě už nikdy nekrýt.
Nejvíc jsme to probírali s naší veterinářkou, která fenu zná, viděla ji „vevnitř“ a dělala dotčený císař. Ona po zvážení všech informací řekla, že nevidí důvod to znovu nezkusit. Za svou práci ručila, operace byla krytá antibiotiky a hojení probíhalo zcela bez komplikací. Nebyl tedy důvod obávat se nějakých srůstů „přes celé břicho“.
Kryli jsme po zralé úvaze po asi roce a půl od prvního vrhu. Fena zcela bez potíží zabřezla a přirozeně porodila šest štěňat. Třetí a poslední vrh dala za další zhruba rok a půl. Taky přirozeně, taky bez problémů.
Takže za mě: Jeden císař kvůli málopočetnému vrhu NENÍ důvod k vyřazení feny z chovu!

17.10.2017 06:59
Avolidaren

XXX.XXX.237.110

Aneleh, Dasvo: Děuji Vám za vaše smysluplné odpovědi. Nelíbí se mi tím, že jsou "pozitivní", ale jako jediné jste mi odpověděli na mou otázku - dali jste mi příklady z praxe, co Vás vedlo k přesvědčení znovu krýt a jak to všechno dopadlo. Je mi jasné, že moje fena je jiná, že nemusí mít takové štěstí a nemusí být tak šikovná jako ty vaše, ale jsem ráda, za vaše zkušenosti.

Lupus4: nic proti Vašemu názoru, ale ptala jsme se zde na zkušenosti, praxi s tímto problémem. Nepotřebuji zde polemizovat o tom zda moje fena má tak chovné kvality aby jí stálo znovu nakrýt. Tuto otázku budu řešit s poradcem chovu daného plemene a né zde na diskuzi na ifauně.

lesnížínka - samozřejmě s veterinářem, který fneu opakoval tuhle otázku řešíme již od daného problému. Když to zkrátím je to 50 na 50 :). Fenu rozhodně ohrozit nechci, proto sbírám zkušenosti, rady již nyní.

Fiona.Praha-fenu rozhodně ohrozit nechci, myslím si že v příspěvkách nahoře jsem to již několikrát zmiňovala. Štěňata mi za to rozhodně nestojí. Jde mi onázory, zkušenosti, příklady z praxe. Teorii jsme schopna si vyčíst na internetu sama, ale příklady z praxe již tam jaksi chybí...

17.10.2017 07:08
scylla

XXX.XXX.150.32

Když vás ctižádost nutí jí znovu nakrýt, je to vaše odpovědnost. Fena mé zámé měla podobný problém jako fena vaše, při druhém nakrytí opět rodila císařem. Když už jste rozhodnutá, nepište na ifaunu, když chcete slyšet jen souhlasné komenty. Podle mého názoru zbytečně riskujete život a zdraví své feny, navíc psů je na světě víc než domovů a není jediný důvod produkovat další.

17.10.2017 07:09
scylla

XXX.XXX.150.32

Jeden císař kvůli málopočetnému vrhu NENÍ důvod k vyřazení feny z chovu!

Podle mého názoru to důvod je pro odpovědného majitele, který má fenu rád a záleží mu na ní.

17.10.2017 07:58
Avolidaren

XXX.XXX.129.69

Scylla-rozhodnutá opravdu nejsem, jsem nakloněná tomu, že fenu nechám příští rok vykastrovat a tím vše uzavřu. Nechci slyšet souhlasné komentáře, chci slyšet zkušenosti, praxi, příběhy a výsledky-pozitivní i negativní. Zajímá mě tato problematika komplexně, když už se stala i nám. Zda je možné ještě vůbec odchovat štěňata a co to obnášelo, tohle se na internetu nikde nedočtete. Názory jsou různé, je to tak 50 na 50 a mě zajímá praxe...
Ikdyž mi tady všichni napíšou, že všechno dopadlo na výbornou neznamená to to, že budu krýt.

17.10.2017 08:27
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Avolidaren napsal(a):
Scylla-rozhodnutá opravdu nejsem, jsem nakloněná tomu, že fenu nechám příští rok vykastrovat a tím vše uzavřu. Nechci slyšet souhlasné komentáře, chci slyšet zkušenosti, praxi, příběhy a výsledky-pozitivní i negativní. Zajímá mě tato problematika komplexně, když už se stala i nám. Zda je možné ještě vůbec odchovat štěňata a co to obnášelo, tohle se na internetu nikde nedočtete. Názory jsou různé, je to tak 50 na 50 a mě zajímá praxe...
Ikdyž mi tady všichni napíšou, že všechno dopadlo na výbornou neznamená to to, že budu krýt.

V tomto vám nikdo neporadí... měla jsem fenku co po císaři měla další vrh přirozeně a bez problému ale měla jsem i fenu co měla první vrh císařem a druhy vrh byla katastrofa...
Další věc je že není cisař jako císař něco jineho je když fenka přirozeně a bez problému zabřezne a i normálně začne rodit a porod se přeruší z duvodu vzpříčení štěněte nebo proto že se do porodních cest dostanou dvě štěnata naráz.. tam bych neměla strach z dalšího vrhu a klidně znovu kryla.
Pokud je ale císař z duvodu příliš velkých plodu, nebo proto že fena je špatně hormonálně vybavena či vinou své labilní povahy porod protahuje tak takovou fenu bych znovu nekryla.
Rozhodnutí je na vás a vy nejlépe znáte svoji fenu.

17.10.2017 08:44
inusanka

XXX.XXX.98.58

Já bych v prvé řadě brala názor veterináře. Tedy pokud jste si vybrala veterináře a důvěřujete mu. A tento veterinář dělal císařský řez a bude mít fenu v péči i po štěňatech.
Druhá věc je porod nebo kastrace. Neexistuje třetí varianta?

17.10.2017 11:34
Avolidaren

XXX.XXX.129.69

Díky za další názory. Abych to přesně definovala, u nás se porod vyvíjel nejprve normálně. Feně praskla plodová voda, začali vztahy. Bohužel pak vztahy ustaly a dlouho se nic nedělo. Jeli jsme na kontrolní ultrazvuk-na něm bylo zjištěno že plody jsou v pořádku (srdeční akce správná) a že jeden plod je již v pánvi. Veterinářka do fenky chytla a měla štěně na dosah. Fena se začala opět snažit, bohužel štěně se ani nehlo. Po několika desítkách snažení byl podán oxytocin na zesílení vztahů. Skoro hodinu jsme bojovali, bohužel už to bylo na hranici sil feny. Byli dvě možnosti—nechat ju to dotlačit, vytáhnout na sílu patrně již mrtvé štěně, riskovat vyčerpanost feny, ale zase zachovat možnost dalšího patrně bezproblémového krytí a porodu. Rozhodli jsme se pro druhou variantu-feňule to ulehčit, doufat, že plody budou ještě v pořádku a takřka přijít o možnost další březosti. Plody byly větší (dáno patrně malým počtem), možnost porodit přirozeně tam byla-plod už byl na samém konci porodních cest, bohužel měl zpříčenou nožičku(komplikovaná poloha+větší velikost=porod nepokračoval). Možná to blbě vyznělo, ale císař nebyl proveden jenom kvůli velikosti plodů.

Feňulu bych chtěla nechat vykastrovat, abych předešla zdravotním problémům. Není to z důvodů „pohodlnosti“-hárání nám život opravdu nekomplikuje (ikdyž se pokaždé třepu aby fenky neutekla a nebo naši zahradu nenavštívil nějaký „nápadník“). X let jsme cvičila vodící a asistenční psi, kde je kastrace povinná. Hromadům psů uštědřila zdravotní potíže a byl případ kdy i zachránila život – a to byli psi mladí ohledně jednoho roku života. Ze zkušenosti vím, že ke kastraci dospěje z nějakých důvodů většina fen a radši bych ji nechala uspat teď v mladém věku než to řešit třeba kolem 8-10 roku :).

17.10.2017 13:28
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Jen úplně malá poznámka...
Fena možná měla „vztahy“ předtím a potom, při porodu ale měla zcela jistě „stahy“. smajlík

17.10.2017 15:06
Avolidaren

XXX.XXX.129.69

Díky za připomínku :D, ach ta čeština :(, člověk by se měl vždycky aspoň na pár dní vrátit na základku aby si ji trošku osvěžil :)...teď se teda stydím...

17.10.2017 19:51
bhk

XXX.XXX.214.168

Dasvo napsal(a):
Nebudu tady rozšiřovat řadu strašičů. smajlík

Jedna z mých fen měla po prvním krytí jedno štěně. Kryli jsme ve Španělsku a brzy, protože pes odjížděl. Zkrátka jsme to riskli. Nevyšlo to. Narodilo se jedno štěně a císařem.
Druhé krytí jsme se ženou dlouho rozvažovali. Jedni radili nakrýt okamžitě (srůsty, jizvy), hned další hárání. Jiní doporučovali nechat dělohu zahojit a nakrýt později. Ještě další splétali katastrofické scénáře a říkali, že určitě už nikdy nekrýt.
Nejvíc jsme to probírali s naší veterinářkou, která fenu zná, viděla ji „vevnitř“ a dělala dotčený císař. Ona po zvážení všech informací řekla, že nevidí důvod to znovu nezkusit. Za svou práci ručila, operace byla krytá antibiotiky a hojení probíhalo zcela bez komplikací. Nebyl tedy důvod obávat se nějakých srůstů „přes celé břicho“.
Kryli jsme po zralé úvaze po asi roce a půl od prvního vrhu. Fena zcela bez potíží zabřezla a přirozeně porodila šest štěňat. Třetí a poslední vrh dala za další zhruba rok a půl. Taky přirozeně, taky bez problémů.
Takže za mě: Jeden císař kvůli málopočetnému vrhu NENÍ důvod k vyřazení feny z chovu!

To podepíšu. Téměř do písmene to samé u nás.

22.10.2017 20:19
michalica

XXX.XXX.45.150

Fena tiez boc, prvy porod cisar, druhy dva roky na to prirodzene a uplne bez problemov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík