Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.10.2017 15:23
L.M.

XXX.XXX.89.194

Dobrý den,
po odchodu starého psa vybíráme štěndo. Máme malé hospodářství a pár oveček. Dost často s ovečkami bojujeme při odchytu, nebo převádění do nové ohrady. Jakmile zjistí, že se něco chystá, jsou jako pytel blech. Aktuálně máme 10 chovných oveček + jehňata v létě. Napadlo mě, že by nový pejsek mohl vypomoci. Mám zkušenosti s klasickým výcvikem poslušnosti, dokonce jsme před lety s fenou složila 2 základní zkoušky poslušnosti (již nevím jak se přesně jmenovali).
Pasení se psem jsem zatím pouze viděla, je to úžasné. Neplánuji účastnit se závodů, ani neočekávám žádné úžasné výkony, stačilo by mi pouhé "nasněrování" stáda tam kam potřebujeme. Již jsem si i zjistila, že v okolí je několik instruktorů na pasení, takže bych měla i odbornou pomoc při výchově.
Teď zásadní otázka - jaké plemeno? Samozřejmě vím, že nejčastější jsou Borderky a Australští ovčáci. Já bych ráda něco většího, má někdo zkušenosti třeba s Čuvačem nebo Pyrenejský horský pes?
Předem děkuji za odpověď.
Lenka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.10.2017 17:32

Pyrenejský horský je pastevecký, to znamená, že se ti důstojně uloží na výhledu a bude hlídat, se stádem pracovat nebude. Čuvač by měl.
Kolie, beardera, mudi, pumi, kelpie, i ten NO...
obecně ovčácká plemena
z velkých beauceron
např.

25.10.2017 18:58
conie

XXX.XXX.206.202

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pyrenejský horský je pastevecký, to znamená, že se ti důstojně uloží na výhledu a bude hlídat, se stádem pracovat nebude. Čuvač by měl.
Kolie, beardera, mudi, pumi, kelpie, i ten NO...
obecně ovčácká plemena
z velkých beauceron
např.

Žádný pastevec není určený k tomu, aby pracoval se stádem - naháněl, odděloval atd., ale výhradně k tomu, aby své stádo hlídal. Ideálně ležel na vyvýšením místě a kontroloval vše živé, co se ke stádu přiblíží. V případě pohybu pak stádo následuje, ale nezahání. K tomu slouží ovčácká plemena. Na ovce jsou údajně nejlepší borderky z pracovních linií, ale vlastně zkušenost nemám. Já mám právě ty pastevce . Jsou úžasní, ale mají svůj vlastní názor. Ovčácký pes se musí rád a rychle řídit pokyny svého pána. Když si představím klasického pastevce .

Neregistrovaný uživatel

26.10.2017 06:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

conie napsal(a):
Žádný pastevec není určený k tomu, aby pracoval se stádem - naháněl, odděloval atd., ale výhradně k tomu, aby své stádo hlídal. Ideálně ležel na vyvýšením místě a kontroloval vše živé, co se ke stádu přiblíží. V případě pohybu pak stádo následuje, ale nezahání. K tomu slouží ovčácká plemena. Na ovce jsou údajně nejlepší borderky z pracovních linií, ale vlastně zkušenost nemám. Já mám právě ty pastevce . Jsou úžasní, ale mají svůj vlastní názor. Ovčácký pes se musí rád a rychle řídit pokyny svého pána. Když si představím klasického pastevce .

Práce se stádem s pastevcem...
pán zapíská povel :nažeň ovce z prava, pastevec zvedne hlavu, čumí, čumí asi 10 vteřin, přemýšlí, co že se to po něm chce, najednou si vzpomene, zvedá se...ale ještě se potřebuje podrbat za uchem, pak se otřepe, opět čumí a hledá kde že jsou ty ovce?!

26.10.2017 13:43
L.M.

XXX.XXX.89.200

Děkuji za upřesnění, já si myslela, že s tím Pyrenejským to nepůjde, ale nebyla jsem si zcela jistá, proto se ptám. Zvykli jsem si na veliké psy (měli jsme 2 Leonbergery) a teď ještě váháme, jestli tedy psa pomocníka, nebo jít zase do leonka.

Pokud by měl někdo zkušenost ještě s nějakým větším psem, který mu pomáhá se zvířaty, budu ráda, když se ozve.

26.10.2017 14:09
rapotacka11

XXX.XXX.32.122

Klasika - NO.

26.10.2017 14:13
L.M.

XXX.XXX.89.200

Díky, ale NO nechci, jako dítě mě pokousal a od té doby jim nevěřím...

26.10.2017 14:17
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

L.M. napsal(a):
Děkuji za upřesnění, já si myslela, že s tím Pyrenejským to nepůjde, ale nebyla jsem si zcela jistá, proto se ptám. Zvykli jsem si na veliké psy (měli jsme 2 Leonbergery) a teď ještě váháme, jestli tedy psa pomocníka, nebo jít zase do leonka.

Pokud by měl někdo zkušenost ještě s nějakým větším psem, který mu pomáhá se zvířaty, budu ráda, když se ozve.

Pokud vím tak největší z ovčáků je Beauceron. Feny cca 40kg, psy 50kg a pasení se nimy běžně dělá. Ale i ten už má dost pasteveckou povahu.

https://www.youtube.com/watch?v=Dx6vdK2ZPvk.

26.10.2017 14:17
rapotacka11

XXX.XXX.32.122

Dobrý důvod .
Neznám lepší pracovitější, ochotnější a učenlivější plemeno než NO.
(určitě existuje...)
Čí že to pokousání byla chyba?

26.10.2017 14:19
awake

XXX.XXX.115.252

Beauceron - http://www.enyhed.cz/aktuality.html
- http://beaucik.rajce.idnes.cz/16.10.2016_-_paseni_s_Alenou_-_Jessie_a_Lucky/ Majitelka má Beaucerona i Borderu. Třeba by mohla poradit .

Na "přehánění" dobytka byl i rotvajler.

26.10.2017 14:36
L.M.

XXX.XXX.89.200

rapotacka11 napsal(a):
Dobrý důvod .
(určitě existuje...)

Chyba to byla asi majitele, že nedal pozor. Bylo mi 2,5 roku a pes byl sousedů. Prý jsem si tam hrála s jejich dcerou, která ho bouchla po čumáku lopatkou a pes kousl mě, protože jsem byla poblíž a nebyla jsem jeho. Psy strašně miluju a nemám s nimi žádné problémy, ale tohle je někde ve mě a už se mi dokonce stalo, že stejně zbarvený NO po mě cvaknul zcela bez důvodu na cvičáku, když jsem ho jen chtěla přidržet, majitelka si potřebovala odskočit. Není to jejich problém, ale můj...

26.10.2017 14:44
L.M.

XXX.XXX.89.200

awake napsal(a):
Beauceron - http://www.enyhed.cz/aktuality.html
- http://beaucik.rajce.idnes.cz/16.10.2016_-_paseni_s_Alenou_-_Jessie_a_Lucky/ Majitelka má Beaucerona i Borderu. Třeba by mohla poradit .

Na "přehánění" dobytka byl i rotvajler.

Moc díky za odkaz, CHS se mi velmi líbí, zkusím paní napsat..

26.10.2017 15:04
awake

XXX.XXX.115.252

První odkaz je na chovku, a druhý odkaz je na majitelku feny bordery a psa Beaucerona

26.10.2017 15:07
samik49

XXX.XXX.177.4

Z velkých psů pasou třeba briardi nebo bouvieři :) Ale nejde samozřejmě o práci z dálky a rychlé obíhání stáda, jako dělají borderky. Tihle psi pracují na blízko. Na pomoc u stáda se můžou hodit, ale chce to systematický výcvik pod zkušeným vedením.

26.10.2017 15:33
lavacca

XXX.XXX.218.25

Francouze muzu doporučit - briardka mi vždy pásla ovce pres plot ( na miniovecky byla moc hrrr) a beauceroni taky bežně pasou. Jednoho mame doma, nepaseme, ale je to sikula, udělá, co pánovi na očích vidí.

Pastevci jsou jiná liga, měli jsme 2 kavkazacky a představa, ze pasou - spolupracuji s člověkem je.. úsměvná. :).

26.10.2017 23:22
bhk

XXX.XXX.214.14

No to je ono - bohužel si lidé pletou pastevce a "pastevce"
Je něco jiného pastevecký pes jako třeba Bordera, Briard, AO..teda klasika co se týče toho "pasení"..
Pak jsou další plemena nazvaná jako pastevecká - SAO, Anatol, KAO... no a to už rozdíl je.Tito neudou hnát stádo z prava do leva..., ale primárně ho budou hlídat..

Zadavetelce bych asi doporučila třeba Španělského Mastina a i toho Slovenského Čuvače třeba.. Ti "pasou" a zároven i hlídají..

Neregistrovaný uživatel

26.10.2017 23:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
Dobrý důvod .
(určitě existuje...)

(určitě existuje...)

jj existuje, třeba BOM

27.10.2017 07:12

"Španělského Mastina "
toho typického hlídače pro manipulaci se stádem jako ovčák? To jako fakt?
Tak to radši toho pyrenejáka...

27.10.2017 09:52
marcelaamax

XXX.XXX.141.102

rapotacka11 napsal(a):
Dobrý důvod .
(určitě existuje...)

A není to jedno? Prostě ho nechce, tak je to její rozhodnutí, ať to má jakýkoli důvod.

Mě NO nekousl a přesto bych si to plemeno nikdy nepořídila. Povahově mi prostě nesedí, vzhledově se mi taky líbí jiná plemena.

27.10.2017 11:39
lavacca

XXX.XXX.218.25

rapotacka11 napsal(a):
Dobrý důvod .
(určitě existuje...)

Tak můžu za sebe říct, že mě taky NO jako dítě napadl (mám do teď jizvu na stehně cca 10 cm; chyba to tehdy byla kamarádky - otevřela dveře a pes na mě vylítl) a dlouho jsem je neměla ráda. Až jsem při ježdění na SŠ a později na VŠ pozorovala jedno štěně NO, jak postupně rostlo...a nakonec jsem se "kousla" a pořídila černého NO. Napadl mě tehdy klasický "rex". A v pohodě. Je to fajn kluk, teď v úterý měl 4.narozky. Nicméně zjistila jsem, že mi myšlením víc sedí pastevci, špicové, apod. samostatnější psi.

27.10.2017 11:48

lavacca napsal(a):
Tak můžu za sebe říct, že mě taky NO jako dítě napadl (mám do teď jizvu na stehně cca 10 cm; chyba to tehdy byla kamarádky - otevřela dveře a pes na mě vylítl) a dlouho jsem je neměla ráda. Až jsem při ježdění na SŠ a později na VŠ pozorovala jedno štěně NO, jak postupně rostlo...a nakonec jsem se "kousla" a pořídila černého NO. Napadl mě tehdy klasický "rex". A v pohodě. Je to fajn kluk, teď v úterý měl 4.narozky. Nicméně zjistila jsem, že mi myšlením víc sedí pastevci, špicové, apod. samostatnější psi.

Dospěla jsem ke stejnému názoru, NO pro mě top ten univerzální spolupracující pes, ale víc mi vyhovuje svéhlavinka...

27.10.2017 16:00
Mat

XXX.XXX.7.35

bhk napsal(a):
No to je ono - bohužel si lidé pletou pastevce a "pastevce"
Je něco jiného pastevecký pes jako třeba Bordera, Briard, AO..teda klasika co se týče toho "pasení"..
Pak jsou další plemena nazvaná jako pastevecká - SAO, Anatol, KAO... no a to už rozdíl je.Tito neudou hnát stádo z prava do leva..., ale primárně ho budou hlídat..

Zadavetelce bych asi doporučila třeba Španělského Mastina a i toho Slovenského Čuvače třeba.. Ti "pasou" a zároven i hlídají..

Až na to, že ta plemena, která vy představujete jako pastevecká jsou plemena ovčácká (Mnoho jich to má i v názvu). Jsou to plemena určená k ulehčení práce ovčáka (člověka) u ovcí a někdy i skotu na obrovských pastvinách. Tito psi pomáhají ovčákům stáda přehnat z pastviny na pastviny, nebo třeba dohromady na stříhání, oddělit zraněná zvířata, atd.

Ta plemena, která uvádíte jako "nazvaná jako pastevecká, " opravdu plemena plemena pastevecká jsou. Jejich prací bylo pomáhat pastevci ovcí (Tedy člověku, který ovce v podstatě jen hlídá), k jejich hlídání a obranou jak před dravci, tak před zloději.

Pak existují ještě plemena honácká, jako třeba rotvajler, která pomáhají při přehánění stád na velké vzdálenosti a kombinují práci obou - hlídají stáda jako ovčáci, aby se nerozutekla a zároveň hlídají stáda před šelmami a zloději. Nejsou ovšem primárně určení k práci se stádem, jakou vykonává třeba bordera.

Zadavatelce bych klidně doporučil i bílého švýcarského ovčáka, nebo ještě lépe jednoho z belgických ovčáků (Vyjma asi malinoise).

27.10.2017 20:03
bhk

XXX.XXX.214.14

Mat napsal(a):
Až na to, že ta plemena, která vy představujete jako pastevecká jsou plemena ovčácká (Mnoho jich to má i v názvu). Jsou to plemena určená k ulehčení práce ovčáka (člověka) u ovcí a někdy i skotu na obrovských pastvinách. Tito psi pomáhají ovčákům stáda přehnat z pastviny na pastviny, nebo třeba dohromady na stříhání, oddělit zraněná zvířata, atd.

Ta plemena, která uvádíte jako "nazvaná jako pastevecká, " opravdu plemena plemena pastevecká jsou. Jejich prací bylo pomáhat pastevci ovcí (Tedy člověku, který ovce v podstatě jen hlídá), k jejich hlídání a obranou jak před dravci, tak před zloději.

Pak existují ještě plemena honácká, jako třeba rotvajler, která pomáhají při přehánění stád na velké vzdálenosti a kombinují práci obou - hlídají stáda jako ovčáci, aby se nerozutekla a zároveň hlídají stáda před šelmami a zloději. Nejsou ovšem primárně určení k práci se stádem, jakou vykonává třeba bordera.

Zadavatelce bych klidně doporučil i bílého švýcarského ovčáka, nebo ještě lépe jednoho z belgických ovčáků (Vyjma asi malinoise).

Ale ano, máte pravdu. Nicméně, když si třeba i zde projdete různé diskuze tak zjistíte právě to, že všechno resp.všem výše zmíněným říkají plemena pastevecká.. Já za to fakt nemůžu
Zřejmě jsem se opět vyjádřila nejasně..

Možná by bylo dobré - notabene v dnešní době- zpestřit diskuzi nejen psaným slovem jak to mají třeba už i na seznamu - "ŘÍCT NÁZOR".. To by tepr byla zábava

27.10.2017 21:14
Mat

XXX.XXX.7.35

bhk napsal(a):
Ale ano, máte pravdu. Nicméně, když si třeba i zde projdete různé diskuze tak zjistíte právě to, že všechno resp.všem výše zmíněným říkají plemena pastevecká.. Já za to fakt nemůžu
Zřejmě jsem se opět vyjádřila nejasně..

Možná by bylo dobré - notabene v dnešní době- zpestřit diskuzi nejen psaným slovem jak to mají třeba už i na seznamu - "ŘÍCT NÁZOR".. To by tepr byla zábava

To, že terminologie není užívána správně, neznamená, že není sama o sobě správná.

Neregistrovaný uživatel

28.10.2017 12:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Mat napsal(a):

Malinoise bych zadavatelce sice nedporučila, protože potřebuje daleko víc práce, než pár minut denně u ovcí, a zkušeného psovoda, ale jinak nepasou o nic hůř, než chlupáči

28.10.2017 13:38
Mat

XXX.XXX.7.35

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Malinoise bych zadavatelce sice nedporučila, protože potřebuje daleko víc práce, než pár minut denně u ovcí, a zkušeného psovoda, ale jinak nepasou o nic hůř, než chlupáči

Právě proto. :).

30.10.2017 17:05
ronx

XXX.XXX.193.200

Ja mám klasiku NO exterieráka - typu rex, nikto ho nikdy s pasením nič neučil, ale hydinu mi stále zháňa dokopy, niekedy to lezie až na nervy. Za mna by ste mali o tom NO ešte porozmýšlať, je to naozaj multifunkčný pes, keď akurát vám netreba zháňať ovce poslúži pri niečom inom.

Přidejte reakci

Přidat smajlík