Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.11.2017 19:53
Budulinek89

XXX.XXX.151.158

Dobrý den. Obracím se s prosbou o určení zda jde u psa o podkus nebo volné nůžky... jestli je možné že pes půjde v budoucnu do chovu či nikoliv. Momentálně nemá ještě 6 měsíců... :).

2.11.2017 20:38
lthorn

XXX.XXX.39.246

Máte nepravidelný zkus.Do chovu se pouští zkus nůžkový.

2.11.2017 20:38
lthorn

XXX.XXX.39.246

2.11.2017 20:40
lthorn

XXX.XXX.39.246

Omlouvám se, vzala jsem si brýle a znova se podívala.Je to předkus..Do chovu nelze.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.11.2017 20:50

Je to nepravidelný skus, mezera mezi horním a dolním řezákem I3 vlevo je mnohem větší než uprostřed na jedničkách a I3 dole vpravo se cpe dopředu někam, kde nemá co dělat.

Jinak by bylo mnohem lepší, kdyby ta fotka nebyla vzhůru nohama.

2.11.2017 21:06
lthorn

XXX.XXX.39.246

Bodlinka, máte lepší postřeh než já., že je fotka otočená, já se zaměřila pouze na zuby

2.11.2017 22:49
Šarina

XXX.XXX.231.146

Tak snad záleží na plemenu (omlouvám se, podle fotky nepoznám, co to je)... ale v 6ti měsících? To se bude ještě hodně měnit...

Neregistrovaný uživatel

2.11.2017 23:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lthorn napsal(a):

Do chovu se pouští zkus nůžkový.

to je kravina - záleží na plemeni!

3.11.2017 00:05
Budulinek89

XXX.XXX.151.158

Je to australský ovčák.. Omlouvám se za otočení. Nedošlo mi to že se to může tady otočit vzhůru nohama.. :(.

3.11.2017 00:21
Budulinek89

XXX.XXX.151.158

Myslíte ze se to ještě může spravit? Desim se toho. Je to import a můj první pes :(.

3.11.2017 00:43
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Budulinek89 napsal(a):
Myslíte ze se to ještě může spravit? Desim se toho. Je to import a můj první pes :(.

Pracovat to ještě bude, ale nic hezkého z toho asi nebude.

3.11.2017 05:26
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Nevím co je to ted za modu hned každého strašit a všude vidět jen to nejhorší.Tohle budou klasické nužky, neviděla bych to vubec špatně, jsou to čerstvě vyměněné zuby které se ještě správně usadí, pokud si ještě vzpomenete tak se pak vložte fotku za pul roku

Neregistrovaný uživatel

3.11.2017 06:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ivulka2 napsal(a):
Nevím co je to ted za modu hned každého strašit a všude vidět jen to nejhorší.Tohle budou klasické nužky, neviděla bych to vubec špatně, jsou to čerstvě vyměněné zuby které se ještě správně usadí, pokud si ještě vzpomenete tak se pak vložte fotku za pul roku

Přesně!
navíc v klubu nejsou až takový uchylové na zuby (KCHBO), takže prokud to nebude vyloženě průšvih (což z fotky zatím nevypadá), tak bude mít pes v bonitačním posudku poznámku, že smí být použitý pouze na feny s korektním skusem, a pokud nebude mít jiný problém, normálně ho uchovní.

3.11.2017 10:00

Může se to zlepšit ale i zhoršit, aktuálně to ale dobře nevypadá.Tak vám nezbývá než čekat.

3.11.2017 10:28
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Může se to zlepšit ale i zhoršit, aktuálně to ale dobře nevypadá.Tak vám nezbývá než čekat.

Co se na tom tak muže zhoršit ? Kolik jste těch zubu u mladých přezubených štěnat viděla, tohle je zcela normální zkus a zcela normálně čerstvě přezubené štěně.Mám stejné zkus u čerstvě přezubeného 7 měsíčního psa.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2017 13:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ivulka2 napsal(a):
Co se na tom tak muže zhoršit ? Kolik jste těch zubu u mladých přezubených štěnat viděla, tohle je zcela normální zkus a zcela normálně čerstvě přezubené štěně.Mám stejné zkus u čerstvě přezubeného 7 měsíčního psa.

Tak úplně korektní skus to není, ale na fotce to nevypadá na žádnou extra tragédii

3.11.2017 15:15
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Přesně!
navíc v klubu nejsou až takový uchylové na zuby (KCHBO), takže prokud to nebude vyloženě průšvih (což z fotky zatím nevypadá), tak bude mít pes v bonitačním posudku poznámku, že smí být použitý pouze na feny s korektním skusem, a pokud nebude mít jiný problém, normálně ho uchovní.

tak bude mít pes v bonitačním posudku poznámku, že smí být použitý pouze na feny s korektním skusem

Což je u samce dost velký handycap. Pes není fena.
Znám pár psů, co nikdy nekryli kvůli podobné věci.

3.11.2017 15:46

ivulka2 napsal(a):

Kolik psů jsem viděla, to nepočítám ale víc jak desítky a takhle rozjetý řezáky jsem ještě konkrétně u našich psů ani v tomto věku neviděla.Posudkovou komisi ale nedělám Byla jsem i s nynějším psem trhat mléčné špičáky, když mu nové začaly růst křivě, veterinář říkal že jsem přišla akorát včas...a to takhle křivé neměl ani zdaleka, pak se to srovnalo, navíc je to kříženec tak bych to řešit ani nemusela.Nevím kolikátého psa máte vy, konkrétně naši bulteriéři, ovčáci vše co bylo s pp měli chrup pěkný už při přezubování a takto to rozhodně nevypadalo.

3.11.2017 18:55
Budulinek89

XXX.XXX.151.158

Kolik psů jsem viděla, to nepočítám ale víc jak desítky a takhle rozjetý řezáky jsem ještě konkrétně u našich psů ani v tomto věku neviděla.Posudkovou komisi ale nedělám Byla jsem i s nynějším psem trhat mléčné špičáky, když mu nové začaly růst křivě, veterinář říkal že jsem přišla akorát včas...a to takhle křivé neměl ani zdaleka, pak se to srovnalo, navíc je to kříženec tak bych to řešit ani nemusela.Nevím kolikátého psa máte vy, konkrétně naši bulteriéři, ovčáci vše co bylo s pp měli chrup pěkný už při přezubování a takto to rozhodně nevypadalo.

Tohle je můj 3 pes... žádný předtím nikdy nic takového nevím. Proto se ptám... :( no hold v nejhorším případě bude jako nestandart a bude doma :( spíš mne mrzí výstavy... Že na ty zuby budeme dojíždět.. ty se mi líbí... no :) uvidíme... tělo má strašně velké oproti hlavě tak čekám a doufám ze to všechno doroste. Jako štěně mělo nuzkovy skus krásný...

Neregistrovaný uživatel

3.11.2017 19:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
tak bude mít pes v bonitačním posudku poznámku, že smí být použitý pouze na feny s korektním skusem

Což je u samce dost velký handycap. Pes není fena.
Znám pár psů, co nikdy nekryli kvůli podobné věci.

U většiny plemen si 90% uchovněných psů nikdy nevrzne, i když mají zuby v pořádku

3.11.2017 22:49

To zní jako by PP zajišťoval bezchybný chrup... i psi s PP mohou mít nestandartní chrup. Třeba naše buli s PP, předkus se dotáhl, ale dolní špičáky jsou dovnitř. (u odborníka v Písku jsem s ní byla...).

4.11.2017 10:12
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

U většiny plemen si 90% uchovněných psů nikdy nevrzne, i když mají zuby v pořádku

O tom já se ale přece nebavím.
Já píšu, že to je handycap, a píšu o důvodu proč takový pes, byť uchovněný, nejspíš moc krýt nebude, pokud tedy vůbec.

A to číslo je myslím nesmysl. Jestli máte odkaz na nějakou statistiku, tak sem s ním.
Jelikož připravuji krytí, prošel jsem si minulý měsíc kompletní seznam plemeníků, a psů co nikdy nekryli tam bylo málo. Nepočítám samozřejmě psy kteří kryli, ale fena nikdy nezabřezla.

4.11.2017 10:14

V kterem plemeni?

Neregistrovaný uživatel

4.11.2017 15:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

V kterem plemeni?

Třeba dobrman, a u maliňáků kryje ze 180 chovných psů tak 10.

4.11.2017 15:52
Tedysek

XXX.XXX.34.16

V kterem plemeni?

Snad v každém plemeni které není malopocetne.

4.11.2017 19:01
iveta33i

XXX.XXX.79.4

Třeba dobrman, a u maliňáků kryje ze 180 chovných psů tak 10.

Tak to se potom nedivim, ze to jde do háje.
To nemuze dlouhodobe fungovat bez následků.

4.11.2017 19:50
nadja

XXX.XXX.112.238

Žádný nervy štěně beaucerona ukázkový předkus a v 9 měsích krásné nůžky.

Neregistrovaný uživatel

5.11.2017 08:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

iveta33i napsal(a):
Tak to se potom nedivim, ze to jde do háje.
To nemuze dlouhodobe fungovat bez následků.

U BOM je hodně zahraničních krytí, takže to zase taková hrůza není

5.11.2017 09:04

U BOM je hodně zahraničních krytí, takže to zase taková hrůza není

Ale tak uz není tak uplne pravda, ze by byly zdravi ? ono
a o dobrmanech asi nemá cenu psat ani.

Nevim jake mají podmínky k uchovneni bom, myslim si ze asi nic vazneho a proto se mozna uchovnuji tak nejak automaticky.
ale v jinych plemenech, když uz psy uchovni aspoň 1-2 x nakryji...jinak by se s tim nikdo nepatlal.

Neregistrovaný uživatel

5.11.2017 09:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Ale tak uz není tak uplne pravda, ze by byly zdravi ? ono
a o dobrmanech asi nemá cenu psat ani.

Nevim jake mají podmínky k uchovneni bom, myslim si ze asi nic vazneho a proto se mozna uchovnuji tak nejak automaticky.
ale v jinych plemenech, když uz psy uchovni aspoň 1-2 x nakryji...jinak by se s tim nikdo nepatlal.

Jo, dnešní dobrmani už jsou jiný plemeno, a zdraví je u nich fakt tragický - o tech fakt nemá cenu psát.
U BOM v podstatě kryjou jenom psi, co mají udělanou dobrou reklamu, protože když nakryjete psem co není vidět (a dobře vidět), tak neprodáte štěňata - až na vyjímky všichni jedou v podstatě "užitkový chov", bez jakýhokoliv chovatelskýho záměru, a hlavně že to kouše (jak to vypadá, a že je to na sebe všechno příbuzný už je vedlejší). Pokud kryje nějakej jinej pes, tak je to většinou proto, že je to pes majitele CHS, anebo už je fena na všechny psy co jsou v kurzu příbuzná.

5.11.2017 10:30
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Takhle se ale opravdu nemůže dlouhodobě udržet plemeno v rozumné kvalitě.

Neregistrovaný uživatel

5.11.2017 16:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
Takhle se ale opravdu nemůže dlouhodobě udržet plemeno v rozumné kvalitě.

Tak kdo chce chovat zodpovědně a kvalitně, ten si psa najde nebo nakryje venku, takže i když je to masový využívání několika málo psů alarmující, a poradci chovu na to upozorňují na každé schůzi, tak pořád je prostor pro ty, kteří chtějí chovat zodpovědně, a ne stylem "po nás potopa".

5.11.2017 23:14
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Tak kdo chce chovat zodpovědně a kvalitně, ten si psa najde nebo nakryje venku, takže i když je to masový využívání několika málo psů alarmující, a poradci chovu na to upozorňují na každé schůzi, tak pořád je prostor pro ty, kteří chtějí chovat zodpovědně, a ne stylem "po nás potopa".

Tak pokud jde globálně o plemeno, tak jedinci bohužel nestačí.

Neregistrovaný uživatel

5.11.2017 23:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
Tak pokud jde globálně o plemeno, tak jedinci bohužel nestačí.

Globálně plemeno nedělá čr

6.11.2017 00:20
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Tak zatím byla řeč obecně plemenu a o systému, takže globálně, navíc slovo ČR nikde nepadlo
Ale budiž.
Bohužel ale, třeba šmajdající hrbatí NO jsou trendem i v Německu, tak bych si nedělal iluze, že je to po Evropě či ve světě až tak jiné.

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 06:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
Tak zatím byla řeč obecně plemenu a o systému, takže globálně, navíc slovo ČR nikde nepadlo
Ale budiž.
Bohužel ale, třeba šmajdající hrbatí NO jsou trendem i v Německu, tak bych si nedělal iluze, že je to po Evropě či ve světě až tak jiné.

V souvislosti se zadáním bych řekla, že se to týkalo hlavně ČR, protože v zahraničí zuby skoro nikdo neřeší - proto je v tomto směru riziko importovat psa. Venku se řeší zuby tak ještě v Německu, Rakousku a na slovensku, jinak je to všude všem úplně šumák, protože nemají bonitace.
A Můj příspěvek o chovných psech a jejich využití v chovu se týkal taky ČR (navíc to tam opakovaně padlo).

6.11.2017 06:38
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

V souvislosti se zadáním bych řekla, že se to týkalo hlavně ČR, protože v zahraničí zuby skoro nikdo neřeší - proto je v tomto směru riziko importovat psa. Venku se řeší zuby tak ještě v Německu, Rakousku a na slovensku, jinak je to všude všem úplně šumák, protože nemají bonitace.
A Můj příspěvek o chovných psech a jejich využití v chovu se týkal taky ČR (navíc to tam opakovaně padlo).

Jak se tedy uchovňuje když nemají bonitace? To nemají žádná kritéria? Nebo stačí jen PP?

6.11.2017 06:42

Globálně plemeno nedělá čr

Globálně všeplanetárně plemeno nedělá nic, plemeno "dělá" klub, který určuje podmínky včetně způsobu chovu a totéž rovněž prakticky vykonává...

a to využívání pár plemeníků je normál

"ale v jinych plemenech, když uz psy uchovni aspoň 1-2 x nakryji"
tak to je o fenách, ale ne psech.

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 06:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
Jak se tedy uchovňuje když nemají bonitace? To nemají žádná kritéria? Nebo stačí jen PP?

Ano, stačí PP - v zahraničí je běžný tzv. volný chov.

6.11.2017 10:33
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Globálně všeplanetárně plemeno nedělá nic, plemeno "dělá" klub, který určuje podmínky včetně způsobu chovu a totéž rovněž prakticky vykonává...

Normál je všechno co se běžně děje, ale znamená to jen že se to běžně děje.
Z jiného, třeba užšího pohledu to ale vůbec normální být nemusí.

6.11.2017 10:37

"Normál je všechno co se běžně děje, ale znamená to jen že se to běžně děje"
ano, tak jsem to myslela, že to je běžná realita patrně u většiny plemen...ne že je to normální z hlediska chovatelského.

6.11.2017 11:08
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Vrátím se k původnímu dotazu...
Mně ten skus nepřipadá nijak tragický, pes je velmi mladý, bezpochyby mu ještě poroste hlava, postavení čelistí (a samozřejmě i zubů) se ještě bude měnit. Osobně souhlasím s ivulkou - tohle se bez problémů dotáhne a „zacvakne“. jen je třeba dát přírodě čas a nestresovat se předčasně. Proč stahovat kalhoty... smajlík

A jen poznámka k verun...
Vaší fence se zcela jistě nedotáhl předkus, ale podkus!

6.11.2017 11:24

Taky jsem to brala jako zdejsi situaci

chov psu je stejne zvlastni obor smajlík často jde uplne "proti proudu" toho, jak se postupuje v chovu jinych zvirat smajlík
ale je fakt, ze kdo chce, vi jak - ma urcity chovatelsky zamer - muze se realizovat dle chuti.

pokud pisu o psech, myslim psy. vim, jaky je rozdil mezi psem a fenou

ve volnem chovu to samo asi neplati, ale pokud je třeba splnit hodne podmínek - a ti majitele uz to všechno podstoupi - plus něco navíc, aby ten pes zaujal - kryje.

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 13:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Taky jsem to brala jako zdejsi situaci

chov psu je stejne zvlastni obor smajlík často jde uplne "proti proudu" toho, jak se postupuje v chovu jinych zvirat smajlík
ale je fakt, ze kdo chce, vi jak - ma urcity chovatelsky zamer - muze se realizovat dle chuti.

pokud pisu o psech, myslim psy. vim, jaky je rozdil mezi psem a fenou

ve volnem chovu to samo asi neplati, ale pokud je třeba splnit hodne podmínek - a ti majitele uz to všechno podstoupi - plus něco navíc, aby ten pes zaujal - kryje.

to bude tím, že v chovu hospodářských zvířat se angažují lidé, kteří mají vzdělání v oboru, a ví něco o biologii, genetice a dědičnosti. Zatímco u psů se ve velké míře angažují lidé, kteří mají znalosti a odbornou způsobilost na úrovni kulisáka v loutkovém divadle...

6.11.2017 13:46

"kteří mají znalosti a odbornou způsobilost na úrovni kulisáka v loutkovém divadle.."

teda to bylo ale osklive smajlík
lec -dost vystizne smajlík

6.11.2017 14:14
ivulka2

XXX.XXX.155.174

to bude tím, že v chovu hospodářských zvířat se angažují lidé, kteří mají vzdělání v oboru, a ví něco o biologii, genetice a dědičnosti. Zatímco u psů se ve velké míře angažují lidé, kteří mají znalosti a odbornou způsobilost na úrovni kulisáka v loutkovém divadle...

Chov hospodářských zvířat..není o vzdělanějších lidech v oboru (mnohdy jsou to fakt idioti kteří to zvíře živé nikdy neviděly ) ale spíš o výhodě že to co není vhodné prostě jde do salámu tudíž nemilosrdná selekce, která u psu díky sluníčkaření a zachranování všeho co se narodí je prostě na nule.
PS: někdy ten kulisák v loutkovém divadle muže být podstatně lepší než ten co vodí tu loutku

6.11.2017 15:58
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

to bude tím, že v chovu hospodářských zvířat se angažují lidé, kteří mají vzdělání v oboru, a ví něco o biologii, genetice a dědičnosti.

Co sedlák to promovaný biolog či genetik

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 17:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ivulka2 napsal(a):
Chov hospodářských zvířat..není o vzdělanějších lidech v oboru (mnohdy jsou to fakt idioti kteří to zvíře živé nikdy neviděly ) ale spíš o výhodě že to co není vhodné prostě jde do salámu tudíž nemilosrdná selekce, která u psu díky sluníčkaření a zachranování všeho co se narodí je prostě na nule.
PS: někdy ten kulisák v loutkovém divadle muže být podstatně lepší než ten co vodí tu loutku

Já myslím, že v šlechtitelských chovech jsou lidé, kteří vědí co dělají, provádí se kontroly užitkovosti, a zvířata z rozmnožovacích chovů se dál v reprodukci neuplatní.
... a selekce je jeden ze základních nástrojů chovu, bez kterého to nejde

Neregistrovaný uživatel

6.11.2017 17:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
to bude tím, že v chovu hospodářských zvířat se angažují lidé, kteří mají vzdělání v oboru, a ví něco o biologii, genetice a dědičnosti.

Běžný sedlák do chovu jako takového nijak nezasáhne - to že si připustí doma Straku a Lízu, aby měl mlíko i dalších 7 měsíců, nebo si vykrmí prase, tak to má na chov zanedbatelný dopad - na to může být klidně blbej jak tágo

6.11.2017 18:52

"to že si připustí doma Straku a Lízu, aby měl mlíko i dalších 7 měsíců"

a i to ještě inseminaci a bykem, kterého vyslechtil uplne někdo jiny a nekde jinde

nepohybuju se u psu dlouho - ale tech perel, co jsem uz slyšela ohledne chovu si par pamatuji.
asi topka je zatim prohlaseni, ze "bakterialni infekce je dedicka"

7.11.2017 07:10
kiko

XXX.XXX.21.147

Nepřijde mi skus nijak tragický.Neházejte flintu do žita.A pokud je pes nepříbuzný na český chov, má dobrý rodokmen a jiné kvality...pokud mám fenu s korektním skusem, která ani u příbuzenstva nemá problém se zuby, proč u ní nevyužít na krytí jinak kvalitního psa.

7.11.2017 07:49
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Běžný sedlák do chovu jako takového nijak nezasáhne - to že si připustí doma Straku a Lízu, aby měl mlíko i dalších 7 měsíců, nebo si vykrmí prase, tak to má na chov zanedbatelný dopad - na to může být klidně blbej jak tágo

Vy nevíte kdo je to sedlák?
Sedlák není ten kdo si připustí krávu nebo si vykrmí prase.
Sedlák je hospodařící zemědělec, který má desítky i stovky kusů zvířat, a dělá to samozřejmě komerčně.
A je to on kdo rozhoduje o připouštění, a je to také on kdo rozhoduje jestli si nechá do dalšího chovu kusy z vlastního odchovu, či nakoupí od někoho, nebo na aukci, či dá přednost inseminaci.
Nějak si ale neumím představit, že když třeba chová býky na maso, že by je nevyužil i do chovu.

Šlechtitelský chov je něco jiného, ale to není paralela k tomu co tu řešíme.

7.11.2017 09:23

"Nějak si ale neumím představit, že když třeba chová býky na maso, že by je nevyužil i do chovu"

njn. vzdyt to rikam, ze chovatele psu nemaji tuseni o chovu jinych zvirat :-D.

7.11.2017 10:02
Varaxi

XXX.XXX.1.226

"Nějak si ale neumím představit, že když třeba chová býky na maso, že by je nevyužil i do chovu"

njn. vzdyt to rikam, ze chovatele psu nemaji tuseni o chovu jinych zvirat :-D.

Taky na to koukám. :)

No, u nás na jižní Moravě je za sedláka ten, kdo má dost zvířat a ha, že se tím uživí. Tradičně mají i tažné koně, i když to jsou už většinou darmožrouti.
Sedlák obvykle má větší množství druhů, proto nemá od každého druhu samce. Nejbližší sedlák má 5 ovcí na žír (nechová, na jaře koupí jehňata, vypasou sad, na podzim je porazí),2 valachy, cca 35 koz a kozla,2 krávy,2 svině, králíky, holuby a drůbež. Z drůbeže vím, že má kohouta, husy a krůty má brojlerové, takže taky nechová. Suma sumárum chová kozy, králíky, holuby a slepice. Ve všem ostatním je naprosto závislý na inseminaci (u prasat a krav-má červinky, mmch hezčí krávu jsem nikdy neviděla), sousedovi, co chová ovce, a rozvozu drůbeže. K tomu má sad, pole, louky, na které bere dotace, a kus lesa. Koně má obvykle v maštali, krávy na úvazu, pasou se jen kozy a ovce. Maká od nevidím do nevidím, ale prý kupuje jen sůl, cukr, kávu, čaj, mouku a přes zimu někdy ovoce.
Tak je to u nás. Ten, kdo má ve stáji 200 býků na výkrm, u nás není sedlák. Ale jinde můžou být jiná kritéria. :).

7.11.2017 10:20

pan Brouček napsal(a):
Sedlák je hospodařící zemědělec, který má desítky i stovky kusů zvířat, a dělá to samozřejmě komerčně.
A je to on kdo rozhoduje o připouštění, a je to také on kdo rozhoduje jestli si nechá do dalšího chovu kusy z vlastního odchovu, či nakoupí od někoho, nebo na aukci, či dá přednost inseminaci.
Nějak si ale neumím představit, že když třeba chová býky na maso, že by je nevyužil i do chovu.

"Nějak si ale neumím představit, že když třeba chová býky na maso, že by je nevyužil i do chovu."

Drahý pane Broučku, ne, nevyužije je. Protože to by byla černá plemenitba jak hrom a minimálně za ty pokuty to tomu sedlákovi fakt nestojí. Býci na maso vznikají tak, že se zástavový skot začne vykrmovat a když je vykrmený, jde na jatky. S rozmnožováním se u nich opravdu nepočítá.

Plemenný býk vzniká úplně jinak a opravdu nevznikne jen tak někomu na dvoře.

7.11.2017 15:56
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Varaxi napsal(a):
Taky na to koukám. :)

No, u nás na jižní Moravě je za sedláka ten, kdo má dost zvířat a ha, že se tím uživí. Tradičně mají i tažné koně, i když to jsou už většinou darmožrouti.
Sedlák obvykle má větší množství druhů, proto nemá od každého druhu samce. Nejbližší sedlák má 5 ovcí na žír (nechová, na jaře koupí jehňata, vypasou sad, na podzim je porazí),2 valachy, cca 35 koz a kozla,2 krávy,2 svině, králíky, holuby a drůbež. Z drůbeže vím, že má kohouta, husy a krůty má brojlerové, takže taky nechová. Suma sumárum chová kozy, králíky, holuby a slepice. Ve všem ostatním je naprosto závislý na inseminaci (u prasat a krav-má červinky, mmch hezčí krávu jsem nikdy neviděla), sousedovi, co chová ovce, a rozvozu drůbeže. K tomu má sad, pole, louky, na které bere dotace, a kus lesa. Koně má obvykle v maštali, krávy na úvazu, pasou se jen kozy a ovce. Maká od nevidím do nevidím, ale prý kupuje jen sůl, cukr, kávu, čaj, mouku a přes zimu někdy ovoce.
Tak je to u nás. Ten, kdo má ve stáji 200 býků na výkrm, u nás není sedlák. Ale jinde můžou být jiná kritéria. :).

Ono po těch kolchozech, JZD Rudá záře či Státních statcích jsou tady vůbec kritéria jiná.

7.11.2017 16:17
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

"Nějak si ale neumím představit, že když třeba chová býky na maso, že by je nevyužil i do chovu."

Drahý pane Broučku, ne, nevyužije je. Protože to by byla černá plemenitba jak hrom a minimálně za ty pokuty to tomu sedlákovi fakt nestojí. Býci na maso vznikají tak, že se zástavový skot začne vykrmovat a když je vykrmený, jde na jatky. S rozmnožováním se u nich opravdu nepočítá.

Plemenný býk vzniká úplně jinak a opravdu nevznikne jen tak někomu na dvoře.

Jasně, býci "vznikají", a plemenářský zákon je jediný zákon, který nikdo neporušuje? Úplně všichni inseminují, případně připouští pouze registrované plemeníky a veškerý dobytek je evidován...

Tak to mi stačí...

Neregistrovaný uživatel

7.11.2017 16:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):

to jaksi nelze - tomu se říká černá plemenitba, je to trestné, a chov skotu je natolik kontrolovaný, že by si něco takového, jako připustit nelicentovaným býkem nikdo nelajzl.

V ČR soukromí zemědělci se stády skotu v řádu stovek kusů v podstatě neexistují.

Neregistrovaný uživatel

7.11.2017 17:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
Jasně, býci "vznikají", a plemenářský zákon je jediný zákon, který nikdo neporušuje? Úplně všichni inseminují, případně připouští pouze registrované plemeníky a veškerý dobytek je evidován...

Tak to mi stačí...

Pane Brouček, vy jste úplně mimo mísu !
Chov skotu je kontrolovaný tak, že si to ani nedokážete představit - nejaký kličky si dovolí tak maximálně chovatelé koz, ale u skotu je evidované KAŽDÉ "tele", od momentu kdy si chovatel objedná inseminační dávku, až po moment, kdy visí na jatkách na háku (neoznačenou krávu ani nikdo neporazí, a domácí porážka skotu nelze). Mít doma neoznačený kus skotu je tak trochu zemědělská sebevražda, protože na skot chodí kontroly docela dost.
Zkuste psát občas o věcech, o kterých máte aspoň trochu tušení

7.11.2017 17:18

pan Brouček napsal(a):

Tak to mi stačí...

Kdyz ono to není jaksi hlavne o tom "dodrzovani zakonu", o cerne plemenitbe...
ono to je o penezich...
ta koupena davka zajistuje uplne jinou hodnotu narozenych potomku - mají lepsi uzitkovost.
prokazane. zadny pokus-omyl doma na dvorku...

ale to asi nevysvetlime smajlík

8.11.2017 13:27
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Pane Brouček, vy jste úplně mimo mísu !
Chov skotu je kontrolovaný tak, že si to ani nedokážete představit - nejaký kličky si dovolí tak maximálně chovatelé koz, ale u skotu je evidované KAŽDÉ "tele", od momentu kdy si chovatel objedná inseminační dávku, až po moment, kdy visí na jatkách na háku (neoznačenou krávu ani nikdo neporazí, a domácí porážka skotu nelze). Mít doma neoznačený kus skotu je tak trochu zemědělská sebevražda, protože na skot chodí kontroly docela dost.
Zkuste psát občas o věcech, o kterých máte aspoň trochu tušení

je evidované KAŽDÉ "tele", od momentu kdy si chovatel objedná inseminační dávku
Teď jste na přišel.

Já nemám tušení, já vím o tom že se to děje, myslím teď úplně konkrétně.
Vím o tom u skotu, a vím o tom i u koní (kozy ovce neřeším).
U těch koní se to dokonce annoncovalo opakovaně v inzerci. Tak to asi nebude až takové horké.

Neregistrovaný uživatel

8.11.2017 16:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
Teď jste na přišel.

U těch koní se to dokonce annoncovalo opakovaně v inzerci. Tak to asi nebude až takové horké.

Ano, u koní se to děje běžně, ale skot je dost ostře sledovaný mimo jiné kvůli riziku nákazy BSE, která je přenosná na člověka.
Taky vím konkrétně o případu, kde jednomu strejdovi chcípají krávy na pastvině, má neoznačené kusy z "domácí produkce", ale toho má už dávno v prádle KVS, a rozhodně to s pánem nevypadá na nějaký happy end

8.11.2017 18:35
iveta33i

XXX.XXX.79.4

Ano, u koní se to děje běžně, ale skot je dost ostře sledovaný mimo jiné kvůli riziku nákazy BSE, která je přenosná na člověka.
Taky vím konkrétně o případu, kde jednomu strejdovi chcípají krávy na pastvině, má neoznačené kusy z "domácí produkce", ale toho má už dávno v prádle KVS, a rozhodně to s pánem nevypadá na nějaký happy end

Takže se to děje.

Neregistrovaný uživatel

9.11.2017 00:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

iveta33i napsal(a):
Takže se to děje.

U skotu se to neděje běžně - i tohle byl dřív normální registrovaný chov, ale chlapovi došly peníze, hráblo mu, a v podstatě nechal stádo vlastnímu osudu. Je to si na úrovni toho, že nějaký magor uváže zvíře za auto, a uvláčí ho k smrti - ty případy se staly, ale rozhodně to není běžné.
Za tohle jsou tak tvrdý sankce, takže si to za normálních okolností nikdo nelajzne, protože by v oboru skončil.

10.11.2017 11:41
Chlupatý poklad

XXX.XXX.50.7

Ráda bych se vrátila k původnímu tématu - psímu chrupu.
Zajímá mě názor více lidí. Moje šestiměsíční fenka malého plemene (aktuálně cca 4,5 kg, v dospělosti dle standardu 4,5-7 kg) přezubuje. Některé trvalé zuby se jí vyrazily vedle mléčných, následně zpravidla tyto mléčné zuby vypadly. U obou spodních řezáků jí však mléčné zuby vedle trvalých zůstávají a zdá se, že drží pevně, že se neviklají. Je mi jasné, že pokud tyto mléčné řezáky nevypadnou samy, budou se muset odstranit operativně, otázka je ale, kdy. Nerada bych zbytečně vystavovala svého pejska anestezii, pokud je šance, že ji zuby časem samy vypadnou. Také je ke zvážení, zda v pozdějším věku (třeba v jednom roce) nebude anestezie pro pejska šetrnější. Fenka je s PP, mám ji jako mazla a parťáka, neplánuji výstavy a uchovnění, celkově je zdravá, z hlediska fyzické konstituce je hodně subtilní (její sourozenci - psi aktuálně váží 7-7,7 kg).
Chovatelka fenku viděla a radí extrakci zubů hned, s veterinářkou jsem zatím konzultovala jen telefonicky a podle ní mám počkat, dle odborných článků je to běžná situace a není nutno ji řešit před jedním rokem... Jak jsem psala, zajímají mě názory více lidí, kteří mají praktické zkušenosti.
Předem za ně děkuji.

10.11.2017 18:44
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Chlupatý poklad napsal(a):
Ráda bych se vrátila k původnímu tématu - psímu chrupu.
Zajímá mě názor více lidí. Moje šestiměsíční fenka malého plemene (aktuálně cca 4,5 kg, v dospělosti dle standardu 4,5-7 kg) přezubuje. Některé trvalé zuby se jí vyrazily vedle mléčných, následně zpravidla tyto mléčné zuby vypadly. U obou spodních řezáků jí však mléčné zuby vedle trvalých zůstávají a zdá se, že drží pevně, že se neviklají. Je mi jasné, že pokud tyto mléčné řezáky nevypadnou samy, budou se muset odstranit operativně, otázka je ale, kdy. Nerada bych zbytečně vystavovala svého pejska anestezii, pokud je šance, že ji zuby časem samy vypadnou. Také je ke zvážení, zda v pozdějším věku (třeba v jednom roce) nebude anestezie pro pejska šetrnější. Fenka je s PP, mám ji jako mazla a parťáka, neplánuji výstavy a uchovnění, celkově je zdravá, z hlediska fyzické konstituce je hodně subtilní (její sourozenci - psi aktuálně váží 7-7,7 kg).
Chovatelka fenku viděla a radí extrakci zubů hned, s veterinářkou jsem zatím konzultovala jen telefonicky a podle ní mám počkat, dle odborných článků je to běžná situace a není nutno ji řešit před jedním rokem... Jak jsem psala, zajímají mě názory více lidí, kteří mají praktické zkušenosti.
Předem za ně děkuji.

Osobně si myslím, že pokud neplánujete výstavy a chov, tak na nějakém křivém zubu nezáleží a neřešil bych to. Ty zuby vypadnou samy, a řezáky obzvlášť. Dávejte jí na kousání tvrdé věci - kosti, psí suchary, nasušený chleba, kosti..., přetahujte se o hadřík, tím to můžete uspíšit a podpořit. Pokud mléčné zuby vysloveně nepřekážejí a psovi nevadí, není důvod anestezovat a trhat.

11.11.2017 18:44
Chlupatý poklad

XXX.XXX.50.7

Dasvo napsal(a):
Osobně si myslím, že pokud neplánujete výstavy a chov, tak na nějakém křivém zubu nezáleží a neřešil bych to. Ty zuby vypadnou samy, a řezáky obzvlášť. Dávejte jí na kousání tvrdé věci - kosti, psí suchary, nasušený chleba, kosti..., přetahujte se o hadřík, tím to můžete uspíšit a podpořit. Pokud mléčné zuby vysloveně nepřekážejí a psovi nevadí, není důvod anestezovat a trhat.

Děkuji Vám za reakci. Jde mi právě "jenom" o zdravotní hledisko, nikoli estetické (stejně je můj chlupatý poklad ten nejkrásnější na světě a nějaký zub navíc nebo křivý zub na tom nic nezmění ). Ještě mě napadlo, jestli mléčný zub vedle trvalého po delší dobu nebude mít vliv na kazivost zubů, přece jen jsou dost na těsno vedle sebe...

12.11.2017 13:27
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Chlupatý poklad napsal(a):
Děkuji Vám za reakci. Jde mi právě "jenom" o zdravotní hledisko, nikoli estetické (stejně je můj chlupatý poklad ten nejkrásnější na světě a nějaký zub navíc nebo křivý zub na tom nic nezmění ). Ještě mě napadlo, jestli mléčný zub vedle trvalého po delší dobu nebude mít vliv na kazivost zubů, přece jen jsou dost na těsno vedle sebe...

Pokud by tam zůstal trvale, tak jistě ano - horší samočištění, vyšší usazování zubního kamene a vyšší riziko kazu. Ale jsem naprosto přesvědčen, že pokud bude štěně kousat tvrdé věci, mléčné zuby skutečně vypadnou samy a nebudou „zdvojovat“ ty stálé déle, než pár týdnů nebo měsíců.

12.11.2017 14:42
Chlupatý poklad

XXX.XXX.50.7

Dasvo napsal(a):
Pokud by tam zůstal trvale, tak jistě ano - horší samočištění, vyšší usazování zubního kamene a vyšší riziko kazu. Ale jsem naprosto přesvědčen, že pokud bude štěně kousat tvrdé věci, mléčné zuby skutečně vypadnou samy a nebudou „zdvojovat“ ty stálé déle, než pár týdnů nebo měsíců.

Velice Vám děkuji a přeji hezkou neděli.

24.11.2017 16:33
Chlupatý poklad

XXX.XXX.35.109

Dasvo napsal(a):

Dobrý den, ráda bych Vám ještě jednou poděkovala za to, že jste mě před pár týdny svojí odpovědí uklidnil. Zvýšila jsem svému Chlupatému pokladu příjem sušených pařátků, uší, chleba a dalších tvrdých pochutin, které má ráda, hodně jsem se s ní přetahovala... A jeden ze zdvojených řezáků už jí vypadl. Jsem ráda, že jsem se nenechala vyplašit chovatelkou a že moje malá za sebou nemá v 6,5 měsících anestezii kvůli zoubkům, z nichž jeden po třech týdnech vypadl sám. Nový samostatný řezák je hezky v nůžkách a ten druhý zdvojený už se trochu hýbe.

17.6.2018 12:08

Prosím, má tady někdo ze zkušenějších chovatelů tu zkušenost, že by se kleštovy skus během roku třeba změnil na nůžkovy? Nebo je to věku 15 měsíců už definitivní?

Neregistrovaný uživatel

17.6.2018 12:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Prosím, má tady někdo ze zkušenějších chovatelů tu zkušenost, že by se kleštovy skus během roku třeba změnil na nůžkovy? Nebo je to věku 15 měsíců už definitivní?

Kleště v 15 měs. už jsou definitivní.

17.6.2018 12:33

Kleště v 15 měs. už jsou definitivní.

OK, díky. Může se takový pes věnovat běžně loveckému výcviku? Nejspíš ty zuby v tomto postavení bývají víc namáhané.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2018 15:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

pan Brouček napsal(a):

Tak to není - chov hospodářských zvířat je korigován přímo zákony. Žádný sedlák si nemůže legálně připustit tím, co má na dvoře a myslí si, že je to super. Připouštět se může pouze licentovanými plemeníky - zlepšovateli. Vlastně i to, že má někdo doma tři ovečky a k nim nějakého berana je nezákonná plemenitba.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2018 15:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

OK, díky. Může se takový pes věnovat běžně loveckému výcviku? Nejspíš ty zuby v tomto postavení bývají víc namáhané.

Sarah01 - psala jsem Vám do soukromých zpráv.
Výcviku se opravdu věnujte, zubům to nijak nevadí.

18.6.2018 10:34
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Tak to není - chov hospodářských zvířat je korigován přímo zákony. Žádný sedlák si nemůže legálně připustit tím, co má na dvoře a myslí si, že je to super. Připouštět se může pouze licentovanými plemeníky - zlepšovateli. Vlastně i to, že má někdo doma tři ovečky a k nim nějakého berana je nezákonná plemenitba.

To už jsme tu probrali.

Provoz na silnicích je také korigován zákonem, přesto se porušuje úplně všechno.
Včetně soudních zákazů řízení.

Žádný zákon prostě ničemu nezamezí.

18.6.2018 15:40
keissa

XXX.XXX.155.174

pan Brouček napsal(a):
Teď jste na přišel.

Možná si myslíte že se to děje a u některých plemen skotu to tak muže vypadat a věřte že i u toho pastevního skotu kde je ještě přirozené připouštění musí mít majitel registrovaného plemenného býka.

18.6.2018 16:05
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

keissa napsal(a):
Možná si myslíte že se to děje a u některých plemen skotu to tak muže vypadat a věřte že i u toho pastevního skotu kde je ještě přirozené připouštění musí mít majitel registrovaného plemenného býka.

Já vím o tom, že se to děje, a dokonce se to občas objeví i v inzerci - hlavně u koní.
Opravdu už tu bylo řečeno vše a dál o tom nemám zájem diskutovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík