Slovenský čuvač nebo Landseer

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2017 19:19
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Psa mám od r.1978.8 let jsem odchovával Dalmatiny, měli jsme dogu, jezevčíka a dnes 11 let Akitu japonskou. Úžasného silně dominantního psa.
Chci psa, který bude venku, domů bude chodit každý den, ale ne tak aby se přehříval. Bude hlídač, ale nebude agrasivní na psy při vycházce a k dětem, pokud na něho nebudou sahat.
Které z těchto dvou plemen mně doporučíte.

8.11.2017 20:17
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Landseer není dobrý hlídač, čuvač je typ hlídacího psa.Pokud budou chodit domů, vzhledem k jejich super osrstění bych řekla, že např.na zimu, kdy se topí, bude trpět doma.Pokud tam bude trávit více času, než jen na kukandu a zpět ven.Pokud ho od štěněte budete dobře socializovat nemělo by dojít k agresivnímu chování.Landseer je velmi společenský, čuvač je poměrně samotářský typ-píši dle svých zkušeností.Apropo-jak si psa vychováte, takový bude a tato plemena nejsou problémová, pokud je mi známo.Já osobně čuvače doporučuji.

8.11.2017 20:45
Tedysek

XXX.XXX.8.199

Já znala landseera jako echt hlídače a nepřátelského psa. Kolem jeho plotu fakt nikdo nechodil. Raději lidi přešli na protější chodník s nízkým plotem a velmi hlidajicim NO. Ale jiného jsem nikdy nepoznala. Tak možná vada ve výchově. Jen mě to zkazilo představu o plemeni. Pro sebe mám landseera zafixovaneho jako ostrého fundlaka. Ale jak říkám, jiného jsem nikdy nepotkala.

9.11.2017 11:00
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tady byli za mého dětství čuvači moderní plemeno. Ani jeden nebyl hodný pes. Pokud byli na dvoře, pokousali každého, kdo k nim přišel, dokonce i majitele. Další přežívali celý život jen v kotci. To se zase nedivím, že byli agresivní Bohužel se mi tohle plemeno zafixovalo jako hezký, ale zlý pes

9.11.2017 11:11
LájošM

XXX.XXX.14.251

Osobní zkušenost z čuvači - psi (samci) velmi nároční na výchovu, silný hlídací pud, často se upnou na jednoho člověka z rodiny a další pouze tolerují, ale nerespektují. S fenami se vždy dalo vyjít lépe, hlídaly velmi dobře, respektovali hranici svého území, nenapadaly návštěvy jen tak bez důvodu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.11.2017 11:25

Přesně, za mého dětsví byl čuvač celkem rozšířený pes. Hezký pes, ale ostrý pes, zlý pes. V současné době ho má jeden ze sousedů, občas mu zdrhne, není radno ho potkat. Lansera měl kamarád, byl to vcelku klidný rodinný pes. Já vyrostla s novofundlákem, jsou to milí rodinní psi a hlídat dovedou. musíte mít nutně bílého psa ? smajlík

9.11.2017 11:28
Tedysek

XXX.XXX.8.199

My máme na vesnici cuvace a ten je bombasticky. Má asi 1m plot a štěká jen na psy, ale protože se rad honí podél plotu a nikdy nedá ani hlavu na plot. Proste ho respektuje. A venku je to mazel. :) ale opět, jediný pes a jediná zkusenost.

9.11.2017 12:23
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

... a co bíločerného českého horského psa? Když narazíte na kvalitní chov bez vad DKK a se standardním zbarvením (myslím tím charakteristickou plně barevnou hlavu a souměrně rozmístněné plotny)... vypadá to jako landseer, ale povahu má napůl čuvačí.

Kdyby neměli ten bordel v DKK šla bych do nich zase. Pro mne to bylo zatím top plemeno s povahou, která mně... čundrákovi a majiteli vesnického domu... vyhovovala nejvíc. Za plotem dobře hlídali, byli velmi dobře cvičitelní (takové to psí minimum... i když fena mi zvládla i kvalitně aportovat a průměrně stopovat), k rodině jako celek velmi milí (když jsem byla nemocná, tak mi hyperaktivnější fenu chodila venčit 70 letá babička - fena se jejímu tempu plně přizpůsobila). Fena měla akorát problém s cizími malými dětmi, ale za to mohla špatná zkušnost z CHS (hajzlíci s klackama mlátící do plotu). Pes zase děti bezmezně miloval. K cizím dospělým byli rezervovaní, ale nikdy se mi nestalo, že by se ohnali nebo kousli - spíš se otočili zadkem nebo odešli. S kočkama žádný problém (ani s venkovníma). Pes neměl o lov zájem, fena jednou za srnama vyběhla - ale dala si vysvětlit, že takhle teda ne... přístě už jenom zastavila a koukla dozadu jako "můžu?" - "Nemůžeš!" Oceňovala jsem na nich takovou tu vlastnost - nejdřív si sednu, pozoruju, co se děje a pak se rozhodnu, co udělám - a většinou dobře. V lese na čundru úplně bezvadní... svoje si odnosili, občas mne obézu do náročnýho kopci i vytáhli. V tábořišti mohli být navolno... večer zalehli a celou noc hlídali. Několikrát odehnali štěkáním prasata divoká i lidská. Když jsme někam lezli na vyhlídku... batohy dole ohlídali. Nejsou sice tak chlupatí jako landseer nebo čuvač, ale boudy moc nechtěli, kutali si díry... do písku, štěrku v létě a v zimě spali na sněhu.

... to jsem chovatelům ČHP teď udělala reklamu... i když si jí většina nezaslouží... problém s nohama byl zdůrazňován už před víc jak deseti lety a jak koukám tak se fakt nepoučili. Navíc to chování na skoro celobílých fenách - to je na pěst úplně. Chce to dobře... hodně dobře vybírat spojení.

9.11.2017 12:25
inusanka

XXX.XXX.98.58

Proč by nemohl domů? S fudlákama žijeme pomalu třicet let, každý byl doma a venku, ano, topíme tak na 20°C a stejně se jde občas ochladit.
Já bych zvolila landseera, všichni čuvači, které jsem poznala byli dost ostří. Ale máte zkušenosti se specifickými plemeny, tak zřejmě zvládáte i tu výchovu.

9.11.2017 12:31
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

... tady třeba Mates (Cord od Kamenité říčky)... akorát jsem ho tenkrát nechala vyřadit s chovu... poněkud přerostl a nohy nic moc. Ale povahově to byl miláček.

9.11.2017 12:36
Roumelixie

XXX.XXX.38.166

Reaguji na poznatky o zkušenostech lidí s čuvači za totality... Čuvač je pohodový a milující pes, hlídá své území, ale pokud ho uvážete k boudě na řetěz tak se z něj stane neskutečně frustrovaný pes a proto se z těchto jedinců stávali zlí a nebezpeční psi i pro své majitele :-/
My máme psa slovenského čuvače a je to naprosto úžasný parťák a hlídač ;-) občas má svou hlavu tak jako každý pes, který má v genech zákodováno být schopný se rozhodovat samostatně ;-).

9.11.2017 15:06

Já bych taky přidal zkušenost s čuvačem. Na Slovensku u stáda ovcí bych se radši nepřibližoval, tam to jsou nekompromisní hlídači. Ale u nás je v zahradě teď 2 letá fenka čuvače a neznám většího mazla. Když jdem kolem se salašníkem, tak zdálky štěkne, že nás vidí a už se celá rozevlátá žene k plotu. Přitiskne se k plotu a dožaduje se mazlení. Pak si dají se salašníkem závod kolem plotu a zase se mazlí. V sousední vesnici je pes čuvače, ten na zahradě štěká na psy, ale pokud jdu sám, tak se nechá ukecat a štěkat přestane a nechá se i pohladit. Asi to bude především o tom, jak si ho kdo vycvičí.

9.11.2017 21:05
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přesně, za mého dětsví byl čuvač celkem rozšířený pes. Hezký pes, ale ostrý pes, zlý pes. V současné době ho má jeden ze sousedů, občas mu zdrhne, není radno ho potkat. Lansera měl kamarád, byl to vcelku klidný rodinný pes. Já vyrostla s novofundlákem, jsou to milí rodinní psi a hlídat dovedou. musíte mít nutně bílého psa ? smajlík

Na Vaši otázku, barva nehrá roli. Ve srovnání čuvač a japonská akita se po deseti letech držení psa domnívám, že čuvač je méně dominantní.

9.11.2017 21:55
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Moudivláček napsal(a):
Na Vaši otázku, barva nehrá roli. Ve srovnání čuvač a japonská akita se po deseti letech držení psa domnívám, že čuvač je méně dominantní.

U fen cuvace bych souhlasila, ty byvaji v pohode (jednu jsem chvili mela), samci na tom budou zhruba podobne jako akita. Neboli pravdepodobne bude k jinym psum dominantni. Takze nepochybuji, ze byste ho nezvladl, spis jde o to, zda to chcete resit. Landseer by podle me byl lepsi volba, pokud chcete psa, co si okoli nebude moc vsimat (i kdyz toho znam osobne jen jednoho).

10.11.2017 10:33

lesnížínka napsal(a):
Tady byli za mého dětství čuvači moderní plemeno. Ani jeden nebyl hodný pes. Pokud byli na dvoře, pokousali každého, kdo k nim přišel, dokonce i majitele. Další přežívali celý život jen v kotci. To se zase nedivím, že byli agresivní Bohužel se mi tohle plemeno zafixovalo jako hezký, ale zlý pes

Presne to same si pamatuju ja
kde byl na dvore cuvac, byl problém. uplne se mi to vybavilo...

10.11.2017 10:39

Moudivláček napsal(a):

No vlastně nechápu proč se tady ptáte. Celé léta jak píšete odchováváte psy. Tak snad víte jaké plemeno se vám líbí, na co máte aby jste to zvládl a co si máte vybrat. přitom se tady ptáte stejně jako čtrnáctileté začátečnice, jestli je pro ně vhodnější mopsík nebo čivava. Pokud si věříte že čuvače zvládnete, a líbí se vám čuvač tak si ho kupte a snad nepotřebujete rady z internetové diskuze.

10.11.2017 13:36
Mat

XXX.XXX.7.34

No vlastně nechápu proč se tady ptáte. Celé léta jak píšete odchováváte psy. Tak snad víte jaké plemeno se vám líbí, na co máte aby jste to zvládl a co si máte vybrat. přitom se tady ptáte stejně jako čtrnáctileté začátečnice, jestli je pro ně vhodnější mopsík nebo čivava. Pokud si věříte že čuvače zvládnete, a líbí se vám čuvač tak si ho kupte a snad nepotřebujete rady z internetové diskuze.

Člověk nikdy nemůže vědět všechno a mohl by se tu vyskytnout nějaký poznatek, který by ho od určitého plemene odradil?

10.11.2017 22:11
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Ruzena_Ruzova napsal(a):
... a co bíločerného českého horského psa? Když narazíte na kvalitní chov bez vad DKK a se standardním zbarvením (myslím tím charakteristickou plně barevnou hlavu a souměrně rozmístněné plotny)... vypadá to jako landseer, ale povahu má napůl čuvačí.

Kdyby neměli ten bordel v DKK šla bych do nich zase. Pro mne to bylo zatím top plemeno s povahou, která mně... čundrákovi a majiteli vesnického domu... vyhovovala nejvíc. Za plotem dobře hlídali, byli velmi dobře cvičitelní (takové to psí minimum... i když fena mi zvládla i kvalitně aportovat a průměrně stopovat), k rodině jako celek velmi milí (když jsem byla nemocná, tak mi hyperaktivnější fenu chodila venčit 70 letá babička - fena se jejímu tempu plně přizpůsobila). Fena měla akorát problém s cizími malými dětmi, ale za to mohla špatná zkušnost z CHS (hajzlíci s klackama mlátící do plotu). Pes zase děti bezmezně miloval. K cizím dospělým byli rezervovaní, ale nikdy se mi nestalo, že by se ohnali nebo kousli - spíš se otočili zadkem nebo odešli. S kočkama žádný problém (ani s venkovníma). Pes neměl o lov zájem, fena jednou za srnama vyběhla - ale dala si vysvětlit, že takhle teda ne... přístě už jenom zastavila a koukla dozadu jako "můžu?" - "Nemůžeš!" Oceňovala jsem na nich takovou tu vlastnost - nejdřív si sednu, pozoruju, co se děje a pak se rozhodnu, co udělám - a většinou dobře. V lese na čundru úplně bezvadní... svoje si odnosili, občas mne obézu do náročnýho kopci i vytáhli. V tábořišti mohli být navolno... večer zalehli a celou noc hlídali. Několikrát odehnali štěkáním prasata divoká i lidská. Když jsme někam lezli na vyhlídku... batohy dole ohlídali. Nejsou sice tak chlupatí jako landseer nebo čuvač, ale boudy moc nechtěli, kutali si díry... do písku, štěrku v létě a v zimě spali na sněhu.

... to jsem chovatelům ČHP teď udělala reklamu... i když si jí většina nezaslouží... problém s nohama byl zdůrazňován už před víc jak deseti lety a jak koukám tak se fakt nepoučili. Navíc to chování na skoro celobílých fenách - to je na pěst úplně. Chce to dobře... hodně dobře vybírat spojení.

Děkuji ze informaci, ale ČHP mě jaksi nepasuje k mému požadavku.

10.11.2017 22:23
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Naprosto souhlasím s Vaší poslední větou, ne s tou první.
Ikdyž toho o chovu psů, ale ne čuvače dost vím, neznamená to, že si chci přečíst něco, co ještě nevím. I o tom je tato diskuze.

10.11.2017 22:27

Moudivláček napsal(a):
Děkuji ze informaci, ale ČHP mě jaksi nepasuje k mému požadavku.

Která vlastnost ČHP se vám nelíbí? Barvou skoro jako landseer a povahově mírnější než čuvač ( možná ) smajlík

10.11.2017 22:52
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Která vlastnost ČHP se vám nelíbí? Barvou skoro jako landseer a povahově mírnější než čuvač ( možná ) smajlík

K barvě nic nemám, ale ČHP byl vyšlechtěn jako tažný pes a ne jako hlídač, to bych pak bral i malamuta. S mírností povahy máte pravdu a čuvače jsme se jako desetilté děti báli a to už je 63 let.

10.11.2017 23:09
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

... ve standardu určitě mírnější než čuvač... nepřišli mi nikdy silně teritoriální... zvednou se, jdou se podívat, zablafaj si. "Sporťáci" mívali ještě tendence lítat kolem plotu a štěkat. Moje smečka fungovala tak, že pes pohodář se válel na vyvýšeném místě, čuba "sporťačka" lítala kolem plotu a vyštěkávala. Když se jí fakt někdo nelíbil i vycenila zuby. V akci "narušitel" se ocitli jenom jednou. Soused pozorovatel pak vyprávěl. Cizí kluci (16 a výš) k nám vlezli přes plot pro mičudu. Fena od nich stála na dva metry a řvala jako zjednaná - jinak nic, pes ležel dál. Kluci popadli míč a lezli přes plot zpět... v té chvíli se pes rozběhl. Jeden kluk stačil přeskočit plot, druhý zůstal jednou nohou za plotem. Pes ho popadl za botu, serval mu jí. Kluk přepadl a pes začal lítat po zahradě a vyhazoval botu do vzduchu a hrál si s ní. Druhému výtečníkovi se nic hroznýho až na rozžvejkanou botu nestalo, akorát pak referoval, že si dost silně cvrnknul do kalhot.

Dřív jsme si drželi takovou čundráckou ČHP partu... dneska by se asi řeklo dogtrekkingovou... a co se týče sdílených zkušeností s ČHP jsme na tom byli všichni dost podobně. Právě tam bylo dost bývalých majitelů čuvačů, kteří na ČHP přešli právě z důvodu mírnějších povah a větší ochoty s člověkem pracovat... a už co se výcviku nebo doprovodnýho psa týče. Taky nás dost mělo ČHP ve městě v bytě (já si pořídila haciendu až cca 2 roky po pořízení první feny ČHP) nebo ve městě u rodinného domu s menší zahradou. To by asi s čuvačem nešlo.

10.11.2017 23:14
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Moudivláček napsal(a):
K barvě nic nemám, ale ČHP byl vyšlechtěn jako tažný pes a ne jako hlídač, to bych pak bral i malamuta. S mírností povahy máte pravdu a čuvače jsme se jako desetilté děti báli a to už je 63 let.

... tak to není... hodně starších musherů právě mělo ČHP aby mu hlídal husky. Oni se do tahu cvičené husky kradli dost už před 15 lety. ČHP byl vyšlechtěn spíš jako univerzál. Táhne i chalupu ohlídá. Navíc je v něm opravdu víc čuvače než alaskana. A nějací šoumeni ještě použili kdysi pro oživení krve bernardýna.

10.11.2017 23:23
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

... fakt vám nepříjdou spíš jak barevní míň chlupatí čuvači?

... v pozadí vrchní šéfka asikólie z útulku... v mírně dorostlém sestřihu... nemocné srdíčko, špatná reakce na léky - v plné srsti nám furt omdlívala.

11.11.2017 12:04
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Moudivláček napsal(a):

ČHP ale nebyl vyšlechtěn primárně k tahu. Byl šlechtěný, jako univerzální pes do hor. Jinak popis jeho povahy si myslím, že vcelku odpovídá... Všestranný sportovní a pracovní pes, určený do hor. Je příjemný, přátelský, sebevědomý a živý. Není agresivní. Poměrně snadno se vycvičí. Má rád jak děti, tak ostatní zvířata a psy. Je vhodný pro využití jako záchranář, pastevec, hlídač, aj. Není příliš dominantní. Je hravý a aktivní. K cizím se chová odtažitě, ale po čase si je oblíbí. Je to i dobrý hlídač a na každého nevítaného hosta může reagovat i agresivně v zájmu obrany rodiny.

11.11.2017 20:20
tetrivek

XXX.XXX.82.8

Máme u rodičů psa čuvače. Měli jsme za sebou několik NO a kříženců, ale mazlivějšího psa jsme nikdy neměli. Rodiče jsou skoro důchodci, na dvoře slepice, králíky, kachny, kocour (s tím spí v boudě). Jediné zvíře, které nemá rád je naše želva...Na procházkách super pes, nemá žádný lovecký pud, lidi i psi toleruje, na vodítku chodí krásně u nohy a to ho nikdo extra necvičil. Pokud potkáme psa, který si chce hrát neskutečně se sním vyblbne. Nevadí mu ani psí kamarád u nás na zahradě. Kvůli návštěvám ho zavírat nemusíme. Umazlí je k smrti.Miluje děti, naše i cizý. Syn se nám narodil, když byl psovi rok, nejdříve jsem měla trochu strach, ale přesvědčil mě v létě, když byl synovi rok. Koupal se v bazénku a já měla strach že mu bude závidět hračky. Naopak oběhl zahradu a nosil mu ty své psí. Teď spolu aportujou, nebo blbnou jako ve filmu bela a sebastián. Hlídá perfektně, zbytečně neštěká. Nikdy nikoho nepokousal. I když nemá rád pošťáky a ty co nosí letáky. Ty po celé vsi vyprávějí jak je zlý. Přitom poslíček z PPL si ho přes plot hladil...Když si někdo venku sedne, tak sedí vedle Vás a čumákem mu zvedne ruku aby drbal. Musí být u všeho co se venku dělá. Umí zákldní povely, na volno ho pouštím. Někdy trochu přemýšlí, ale poslechne. Není to NO, který Vám visí na očích a čekal.Je to nejlepší pes co jsme kdy měli.

11.11.2017 22:00
Mat

XXX.XXX.7.34

tetrivek napsal(a):
Máme u rodičů psa čuvače. Měli jsme za sebou několik NO a kříženců, ale mazlivějšího psa jsme nikdy neměli. Rodiče jsou skoro důchodci, na dvoře slepice, králíky, kachny, kocour (s tím spí v boudě). Jediné zvíře, které nemá rád je naše želva...Na procházkách super pes, nemá žádný lovecký pud, lidi i psi toleruje, na vodítku chodí krásně u nohy a to ho nikdo extra necvičil. Pokud potkáme psa, který si chce hrát neskutečně se sním vyblbne. Nevadí mu ani psí kamarád u nás na zahradě. Kvůli návštěvám ho zavírat nemusíme. Umazlí je k smrti.Miluje děti, naše i cizý. Syn se nám narodil, když byl psovi rok, nejdříve jsem měla trochu strach, ale přesvědčil mě v létě, když byl synovi rok. Koupal se v bazénku a já měla strach že mu bude závidět hračky. Naopak oběhl zahradu a nosil mu ty své psí. Teď spolu aportujou, nebo blbnou jako ve filmu bela a sebastián. Hlídá perfektně, zbytečně neštěká. Nikdy nikoho nepokousal. I když nemá rád pošťáky a ty co nosí letáky. Ty po celé vsi vyprávějí jak je zlý. Přitom poslíček z PPL si ho přes plot hladil...Když si někdo venku sedne, tak sedí vedle Vás a čumákem mu zvedne ruku aby drbal. Musí být u všeho co se venku dělá. Umí zákldní povely, na volno ho pouštím. Někdy trochu přemýšlí, ale poslechne. Není to NO, který Vám visí na očích a čekal.Je to nejlepší pes co jsme kdy měli.

Oni na to ti z PPL asi mají nějaké školení. O našich říká celá vesnice, že jsou zlí (Štěkají na CIZÍ lidi procházející kolem.), ale doručovatelé z PPL si je v pohodě hladí. :D.

11.11.2017 22:31

tetrivek napsal(a):

V čem se vyjadřuje to hlídání? Tím, že štěká? Je s rodokmenem?

11.11.2017 23:34
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

V čem se vyjadřuje to hlídání? Tím, že štěká? Je s rodokmenem?

No fakt tetrivek, jste si jistá, že je to čuvač? Tím chováním mi připomíná spíše tchánů zlatého retrívra...

12.11.2017 08:32
tetrivek

XXX.XXX.82.8

Papíry má. Taky si říkám že je až moc hodný. Ale je pravda že za plotem dělá dost zlého. Od mala chodil mezi lidi, ven, návštěvy ho mazlili.Myslím že u návštěv jsme my, jinak by si vrátka sám nikdo neopovážil otevřít. Jak už jsem tu jednou psala, tak ke kočárku nikoho nepustil. Jednou se nám stalo že k nám přijel veterinář na králíky. Nějak zapoměl že máme psa, než táta obešel dům. Tak si vet otevřel a měl co dělat aby skočil za keř. Naštěstí táta už tam byl, ale psovi se moc do boudy nechtělo. Pes dost vyváděl a táta se zlobil že je to blbec že nechce poslouchat. Ale myslím že se projevil jako pastevec a vyhodnotil situaci sám. Je to náš velkej bílej mazlivej trouba.

9.11.2018 19:56
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Ikdyž bych bez čtení této mnou založené diskuze si psa vybral, tak jsem si se zájmem přečetl všechny názory a mnohé mě ovlivnily. Asi se rozhodnu pro fenku čuvače.

Přidejte reakci

Přidat smajlík