Chci se zeptat, jaké máte vychytávky, aby pes nebral jídlo co mu kdo chytí za plot?Vím, že kdysi někdo říkal, že jeho psa naučil, aby žral jen z misky, do které mu od malička dávali krmení, nebo že se pes naučí, že žere jen na jednom místě, např. v kotci apod. Máte někdo nějaké typy na to, jak naučit psa, aby si od cizích nic nebral a ani to, co se mu hodí za plot?S tím vhozeným jídlem to asi bude nemožné co?Aby si jej nevzal.Díky všem za příspěvky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

My jsme učili, že se nemá nic sbírat...nejdřív teda hlavně venku-bála jsem se třeba otrávených nástrah, pak i na zahradě...venku teda máme zvládnuto na stopro, ale při žravé povaze mých psů to byl běh na dlouhou trať...vím, že někdo učí stylem, že když pes něco nesebere, tak následuje odměna popř. je psovi dovoleno to "ze země" sebrat, já přesto, že se s pesama jinak crcám hodně, jsem zvolila metodu - povel "nesmíš" (postupně bez povelu)a pokud to pes sebral, tak prostě revize tlamy, sáhla jsem mu pomalu až do krku a udělala z toho nepříjemnou proceduru a to i v případě, že už štěndo inkriminovanou věc zpuclo a samozřejmě přednáška dotčeným hlasem "no ty jsi ale čuně, že se nestydíš, to doma nedostáváš nažrat nebo co? takovej hnusanec, už ti do srti nedám pusu, jsi ošklivý pes! " my zkraje měli největší problém s odhozenými papírovými kapesníčky...pesany jsem měla na zimu, takže téhle "mňamky" bylo všude plno a pro štěňata to bylo nevím proč velice atraktivní sousto...na zahradě bych si ráda myslela, že to máme taky zmáklé, naposledy zkouška hozeným buřtíkem, který jsem vůbec neměla v ruce, aby na tom nebyl můj pach...hodil mi ho tam soused a pesani ho nesebrali...ale těžko říct, co pro psa může být lákavé a panička v nedohlednu...
Ale třeba budete mít štěstí a nebude to potřeba, třeba můj chrťák by ze země v životě nic nesebral, nevzal si dokonce ani párek, co mu nabídl jeden dělník...zrovna svačil a my ho míjeli...prej ty jsi fešák, vem si páreček...no chrt si vzal a hned vyplivnul a to přesto, že doma by za párek udělal kotrmelec
Můj NO si nevzal od nikoho, snad stoprocentně.
Nikdo ho to neučil. Měl to v sobě.
Myslím, že, když je pes sytý a dobře živený... nevím.
Známých pes byl jen na granulích, ten by se přerazil, pro kus
poctivýho (jakýhokoliv) žvance.
Ale tomu mému NO, když něco hodili na dvůr
přes plot - konkrétně kosti, to bohužel sebral a strašně se "ucpal".
Za pár dní mi sousedka řekla, jak mu přilepšila...

rapotacka11
napsal(a):
Můj NO si nevzal od nikoho, snad stoprocentně.
Nikdo ho to neučil. Měl to v sobě.
Myslím, že, když je pes sytý a dobře živený... nevím.
Známých pes byl jen na granulích, ten by se přerazil, pro kus
poctivýho (jakýhokoliv) žvance.
Ale tomu mému NO, když něco hodili na dvůr
přes plot - konkrétně kosti, to bohužel sebral a strašně se "ucpal".
Za pár dní mi sousedka řekla, jak mu přilepšila...
No já to vidím jinak...ono se to machruje, když má člověk doma psa, který je nežravka a vybíravý a fajnovka...doma pomalu klečíte před psem, aby si vzal kousek šunčičky, protože to, co bylo k obědu pes odmítl zkonzumovat...nikdo ho nic nemusí učit a i kdyby se na zemi válelo pečené kuřátko, tak se ho ani nedotkne (doma ale musíte dávat pozor, aby nevytáhl z koše kosti z pečeného kuřete a to i přesto, že měl k obědu pečený kuře bez kostí a bramborovou kaši)...řeč je samozřejmě o mém chrťákovi, kde jsem pokusy o to, krmit ho jako psa, vzdala a jedl to samé, co moje malé děti...když bylo vepřový na mrkvi, tak to prej ne (mrkev blééé...copak jsem králík?) a když jsem se hezky omluvila, tak snědl tu nabízenou šunku...
A pak si pořídíte druhý extrém...psa, který je naopak ochoten sebrat a sežrat cokoliv a to dokonce nemusí být ani jedlé...a je úplně jedno jestli krmíte granulema nebo vaříte...je úplně jedno, že štěndo jí 5x denně, že mu podstrojujete jogurtíček s piškotkama, kuřecí masíčko se zeleninkou a i na ty granulky dojde...co je to všechno platný, když potom přijdete v rámci socializace se štěňaty naproti dítěti ke škole...štěnda vypustíte, aby se mezi dětma otrkala...děti nadšený, štěňata nadšený...a zrovna v momentě, kdy s jednou maminou probíráte psí jídelníček a kladete jí na srdce, že štěňátko se defakto musí furt krmit a venčit a zase krmit a zase venčit, vidíte, jak váš dobře živený a rozmazlovaný psí chlapeček tahá s odpadkového koše šlupku od pomeranče a už jí žere...prostě tam nemělo smysl psovi "po dobrém" vysvětlovat, že se to nesmí...nemohla jsem dopustit, aby přemýšlel, jestli to co nechá na zemi ležet není náhodou zajímavější než ta odměna, co dostane od paničky, ale aby jakmile pomyslí na to, že něco sebere, mu taky hned naskočilo, jaká óbr nepříjemná procedura bude následovat
a že mu to za to nestojí...tam už chráníte zdravý toho žravýho trouby...o feně nemluvim, ta by byla schopná jíst tak dlouho, dokud by nepraskla...popř. pokud by to na ní bylo moc, tak by to snad šla vyzvracet, aby to mohla dojíst...a to jí 3x denně (oficiálně)...plus, co jí my chroničtí krmiči nacpem, když jíme nebo když vařim...žádný granule, pěkně poctivá vařená domácí strava...to se po dobrém nějakým tréningem s mňamkama fakt nedá...

Sardullah, to je dobrý :) :) I můj spíše nežravý pes si venku rád pochutná na vybraných delikatesách.
Já na nějaký "naučit, aby si nikdy nic nevzal ze země ani od lidí" nevěřím. Samozřejmě je dobrý to psa učit, zvlášť pažravce, ale spoléhat se na to, že to psa naučím a pak si na zahradě nevezme kosti vhozené kolemjdoucíma nebo otrávený návnady... bych nespoléhala.

Tak jen mohu potvrdit, že je to u každého psa jiné.Měli jsme jak psy co jsme je to učit skoro nemuseli, tak i nějaké ty žravky, co cpali do sebe co se dalo a pak si to šli uschovat/vyzvracet/ někam pod keře jen aby mohli pokračovat.Poslední NO byla naučená, že nesmí ale platilo to jen po dobu, kdy jsem byla přítomna, dokonce mě takové to potenciální jídlo chodila hlásit s výrazem, tak jestli to teda nechci tak si to ráda vezme jak byla delší dobu sama-v rámci hodiny, tak to prostě slupla.Nynějšího mám venku stále pod dozorem a doma nehrozí něco závadného, jen nesmí nějaká návštěva odejít od stolu a něco tam nechat, to už se potichoučku snaží proplazit na židli a nesmí ho nikdo vidět a já si zas můžu na stole nechat cokoliv celý den a nezmizí nic
napsal(a):
My jsme učili, že se nemá nic sbírat...nejdřív teda hlavně venku-bála jsem se třeba otrávených nástrah, pak i na zahradě...venku teda máme zvládnuto na stopro, ale při žravé povaze mých psů to byl běh na dlouhou trať...vím, že někdo učí stylem, že když pes něco nesebere, tak následuje odměna popř. je psovi dovoleno to "ze země" sebrat, já přesto, že se s pesama jinak crcám hodně, jsem zvolila metodu - povel "nesmíš" (postupně bez povelu)a pokud to pes sebral, tak prostě revize tlamy, sáhla jsem mu pomalu až do krku a udělala z toho nepříjemnou proceduru a to i v případě, že už štěndo inkriminovanou věc zpuclo a samozřejmě přednáška dotčeným hlasem "no ty jsi ale čuně, že se nestydíš, to doma nedostáváš nažrat nebo co? takovej hnusanec, už ti do srti nedám pusu, jsi ošklivý pes! " my zkraje měli největší problém s odhozenými papírovými kapesníčky...pesany jsem měla na zimu, takže téhle "mňamky" bylo všude plno a pro štěňata to bylo nevím proč velice atraktivní sousto...na zahradě bych si ráda myslela, že to máme taky zmáklé, naposledy zkouška hozeným buřtíkem, který jsem vůbec neměla v ruce, aby na tom nebyl můj pach...hodil mi ho tam soused a pesani ho nesebrali...ale těžko říct, co pro psa může být lákavé a panička v nedohlednu...
Ale třeba budete mít štěstí a nebude to potřeba, třeba můj chrťák by ze země v životě nic nesebral, nevzal si dokonce ani párek, co mu nabídl jeden dělník...zrovna svačil a my ho míjeli...prej ty jsi fešák, vem si páreček...no chrt si vzal a hned vyplivnul a to přesto, že doma by za párek udělal kotrmelec
já přesto, že se s pesama jinak crcám hodně, jsem zvolila metodu - povel "nesmíš" (postupně bez povelu)a pokud to pes sebral, tak prostě revize tlamy, sáhla jsem mu pomalu až do krku a udělala z toho nepříjemnou proceduru a to i v případě, že už štěndo inkriminovanou věc zpuclo a samozřejmě přednáška dotčeným hlasem "no ty jsi ale čuně, že se nestydíš, to doma nedostáváš nažrat nebo co?
Já nevím, ale nemohlo by tohle mít i opačný účinek? Že si s tím štěně radši uteče od vás a sní to co nejrychleji?
U nás to tak fungovalo. Venku máme normálně "fuj", a to jsem učila právě tak, že jsem dala něco lepšího, ale venku ani tak neměl tendence nic sbírat. Problém jsme měli na zahradě, kde jsme měli sušený chleba pro králíky. Tam jsem právě párkrát udělala to, že když ho štěně uloupilo, tak jsem mu ho prostě vyrvala z tlamy, klidně z krku... prostě tak nějak jak píšete vy, s průpovídkami. No a efekt to mělo takový, že příště štěně šlo, chleba sebralo bleskurychle a utíkalo s tím pryč, žralo ho tak rychle, že se až dávilo. Tak jsem to nakonec řešila zase přes to "fuj", ale v klidu, nejdřív na šňůře. A vždycky za odměnu jsem pak ten chleba dala. Teď už si to sám nevezme, maximálně si k tomu sedne a čeká než dostane.