Dobrý den,
jak by jste se prosím zachovali v mé situaci. Před třemi týdny jsem byla v restauraci s přáteli na pivu. Vzala jsem s sebou svoje dva psi. labrador a štěně z útulku. Oba spali pod stolem, na vodítku. Najednou slyším vrčení, kouknu pod stůl a tam vidím Amstafa, který se nekompromisně vrhá na spícího labradora. V tu ránu, lítají stoly, pivo, střepy. My do něj kopeme, kříčíme, a on se za žádnou cenu nepustil. Až když pána od vedlejšího stolu, vzal své pivo a polil ho. On se lekl a pustil. Pak už ho ostatní zahnali. Až po tomto incidentu se najednou objevil páníček ( nevím kde byl, nevím proč takového psa nechá bez vodítka běhat po restauraci) Najednou byl akční, vše uhradí, opakoval ať se uklidním, že ví jak se v této situaci chovat, že se mu to už několikrát stalo! Na otázku proč ho nemá na vodítku, řekl, že Barney je hodný a že nevěděl, že je v restauraci další pes! Co na to víc říct? Na otázku zda má očkování, řekl dost arogantním tónem, že samozřejmě NEMÁ. Opakoval, že vše uhradí a že vše bude v pořádku! Druhý den už tak akční nebyl a z jeho arogantního tonu, jsem začala být nervózní. Prý uhradí až celou částku za léčbu. Ať mu zavolám kolik to stojí dohromady. Po 14dnech kdy mu opět popisuji průběh a bohužel léčba se zdála být dlouhodobější, protože se sice zakousl ( naštěstí jen do nohy) ale potrhal mu to zevnitř, a tvoří se mu u ran kapsy, které se musí kontrolovat a čistit. Hrozila drenáž. Odpověděl, dost arogantně, že mi pošle 5000 a to mi musí stačit, pokud to budu chtít řešit dál, ať se obrátím na přestupkovou komisi. Po 3 týdnech jsem na cca 4500 a ještě nejaké kontroly mám před sebou! Připomínám se mu slušně, zda peníze posílal, že mi stále nic nepřišlo. Opět se vnucuji s nějakým popisem situace a ať mi pošle 5500, -, s tím že dál už to s ním nechci řešit, i kdyby to nevyšlo. Prostě bych ho ráda již měla z krku. A najednou je ticho po pěšině! Vůbec neodpověděl! Rozumíte té aroganci, on způsobí bolest, škodu, a to nemluvím o tom stresu, času s převazy, čistěním,1x týden dojezd na veterinu, klidový reřim ze kterého je ten pes vyřízenej, už 3-ti týden antibiotika. A celkově mnoho omezení. Představa, že čapne to štěně, tak je mrtvé. Nebo kdyby chytl třeba na horší místo než je noha! A on se zachová takto? Jak by jste v mé situaci reagovali? Jít na policii? Budou se tím zabývat? Co mu hrozí? Chci nejen peníze za léčbu, ale ráda bych aby si uvědomil co způsobil a aby to neodnášeli další bezbranní psi.
Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A čím víc bude takových pánů, tím víc bude zastřelených psů.
Úplně jednoduše... jestli máte důkazy (komunikaci s ním, svědky a doklady za léčbu) neptejte se tady a klušte na PČR. Když to nebudou chtít řešit oni jako podnět, tak ať udělají zápis o oznámení na PČR a vy si sjednejte advokáta. Myslím, že už je to dost velká částka, aby se vám advokát vyplatil.
T77erezka
napsal(a):
Dobrý den,
jak by jste se prosím zachovali v mé situaci. Před třemi týdny jsem byla v restauraci s přáteli na pivu. Vzala jsem s sebou svoje dva psi. labrador a štěně z útulku. Oba spali pod stolem, na vodítku. Najednou slyším vrčení, kouknu pod stůl a tam vidím Amstafa, který se nekompromisně vrhá na spícího labradora. V tu ránu, lítají stoly, pivo, střepy. My do něj kopeme, kříčíme, a on se za žádnou cenu nepustil. Až když pána od vedlejšího stolu, vzal své pivo a polil ho. On se lekl a pustil. Pak už ho ostatní zahnali. Až po tomto incidentu se najednou objevil páníček ( nevím kde byl, nevím proč takového psa nechá bez vodítka běhat po restauraci) Najednou byl akční, vše uhradí, opakoval ať se uklidním, že ví jak se v této situaci chovat, že se mu to už několikrát stalo! Na otázku proč ho nemá na vodítku, řekl, že Barney je hodný a že nevěděl, že je v restauraci další pes! Co na to víc říct? Na otázku zda má očkování, řekl dost arogantním tónem, že samozřejmě NEMÁ. Opakoval, že vše uhradí a že vše bude v pořádku! Druhý den už tak akční nebyl a z jeho arogantního tonu, jsem začala být nervózní. Prý uhradí až celou částku za léčbu. Ať mu zavolám kolik to stojí dohromady. Po 14dnech kdy mu opět popisuji průběh a bohužel léčba se zdála být dlouhodobější, protože se sice zakousl ( naštěstí jen do nohy) ale potrhal mu to zevnitř, a tvoří se mu u ran kapsy, které se musí kontrolovat a čistit. Hrozila drenáž. Odpověděl, dost arogantně, že mi pošle 5000 a to mi musí stačit, pokud to budu chtít řešit dál, ať se obrátím na přestupkovou komisi. Po 3 týdnech jsem na cca 4500 a ještě nejaké kontroly mám před sebou! Připomínám se mu slušně, zda peníze posílal, že mi stále nic nepřišlo. Opět se vnucuji s nějakým popisem situace a ať mi pošle 5500, -, s tím že dál už to s ním nechci řešit, i kdyby to nevyšlo. Prostě bych ho ráda již měla z krku. A najednou je ticho po pěšině! Vůbec neodpověděl! Rozumíte té aroganci, on způsobí bolest, škodu, a to nemluvím o tom stresu, času s převazy, čistěním,1x týden dojezd na veterinu, klidový reřim ze kterého je ten pes vyřízenej, už 3-ti týden antibiotika. A celkově mnoho omezení. Představa, že čapne to štěně, tak je mrtvé. Nebo kdyby chytl třeba na horší místo než je noha! A on se zachová takto? Jak by jste v mé situaci reagovali? Jít na policii? Budou se tím zabývat? Co mu hrozí? Chci nejen peníze za léčbu, ale ráda bych aby si uvědomil co způsobil a aby to neodnášeli další bezbranní psi.
Děkuji za rady.
Po tom, co se vám stalo před svědky, že máte škodu, potrhaného psa a nevoláte policii?Mohlo to být dávno sepsané a v šetření a nenechat se ukecat člověkem, kterej svýho čokla nechá lítat na volno bez náhubku navíc a čekáte nyní, že bude platit?Se na vás vykašle.Jste hloupá, že jste to neřešila okamžitě na místě, nebo jste nevzala psa, nejela na veterinu a mezitím tam na místo kde se to stalo zavolala poliše.Pak se nedivte, že s vámi takhle jedná a zamete.Nevím, co vás vedlo k tomu to neřešit hned, asi vás dobře ukecal.
gitule vrtule
napsal(a):
Po tom, co se vám stalo před svědky, že máte škodu, potrhaného psa a nevoláte policii?Mohlo to být dávno sepsané a v šetření a nenechat se ukecat člověkem, kterej svýho čokla nechá lítat na volno bez náhubku navíc a čekáte nyní, že bude platit?Se na vás vykašle.Jste hloupá, že jste to neřešila okamžitě na místě, nebo jste nevzala psa, nejela na veterinu a mezitím tam na místo kde se to stalo zavolala poliše.Pak se nedivte, že s vámi takhle jedná a zamete.Nevím, co vás vedlo k tomu to neřešit hned, asi vás dobře ukecal.
... to je ta víra v lidskou slušnost. Nebuďme na nezkušené lidi přísní.
Jestli s ním vedla komunikaci (doložitelnou), kde jí přislíbil kompenzace atd., má svědky (třeba i obsluhu restaurace atd.) a viník je dohledatelný - myslím, že se může klidně na PČR obrátit... neboť jednala v dobré víře, že viník škodu uhradí.
Myslím, že za hloupou se rozhodně nepovažuji. V tu danou situaci jsem se klepala a byla jsem v dost celkovém šoku. Byla jsem ráda, že mě kamarádka odvezla na pohotovost a že psovi to odnesla "jen"noha. Na místě ten člověk byl veeeeeelmi důvěryhodný a vlastně až do minulého týdne jsem s ním byla v kontaktu s tím, že to uhradí. Na PČR jsem chtěla jít až v případě, že bude dělat potíže. Přeci jen jsem chtěla, aby hlavně uhradil péči a šel někam. Mám svědky, min 9lídí, faktury od veterináře, fotky, a sms komunikaci s ním, že vše uhradí. Myslím, že je lepší jt nejprve cestou smíru a až následně byt tvrdší. Včera večer jsem na PČR byla. A tam mi řekli, že to sepsat můžou, ale že to dají do desek a nikdo se tím zabývat nebude. Zabývali by se jen v případě, kdyby on toho psa na mého poštval. Jedná se o občanskoprávní spor. A mám se obrátit na soud. Jakmile budu mít léčbu ukončenou pošlu pánovi doporučený dopis. S popisem situace, s termínem platby a pokud neuhradí a nebude reagovat zkusím zajít na ten soud. Nyní jsem již ochotná jít přes mrtvoly již z principu. Pán si zřejmě myslí, že jsem blbá ženská, která to nechá být. Tak bude ještě asi překvapený
Kdepak sociálně slabý naštěstí není. spíš vychcaný a asi ví, jak se v takových situacích, které jsou zřejmě u nej časté chovat. Nejdřív uchlácholit a pak ignorovat a doufat, že to vyšumí Má firmu na videoprodukce. Ještě, že google je všemocný a svět malý, zná ho i moje kolegyně z práce
T77erezka
napsal(a):
Myslím, že za hloupou se rozhodně nepovažuji. V tu danou situaci jsem se klepala a byla jsem v dost celkovém šoku. Byla jsem ráda, že mě kamarádka odvezla na pohotovost a že psovi to odnesla "jen"noha. Na místě ten člověk byl veeeeeelmi důvěryhodný a vlastně až do minulého týdne jsem s ním byla v kontaktu s tím, že to uhradí. Na PČR jsem chtěla jít až v případě, že bude dělat potíže. Přeci jen jsem chtěla, aby hlavně uhradil péči a šel někam. Mám svědky, min 9lídí, faktury od veterináře, fotky, a sms komunikaci s ním, že vše uhradí. Myslím, že je lepší jt nejprve cestou smíru a až následně byt tvrdší. Včera večer jsem na PČR byla. A tam mi řekli, že to sepsat můžou, ale že to dají do desek a nikdo se tím zabývat nebude. Zabývali by se jen v případě, kdyby on toho psa na mého poštval. Jedná se o občanskoprávní spor. A mám se obrátit na soud. Jakmile budu mít léčbu ukončenou pošlu pánovi doporučený dopis. S popisem situace, s termínem platby a pokud neuhradí a nebude reagovat zkusím zajít na ten soud. Nyní jsem již ochotná jít přes mrtvoly již z principu. Pán si zřejmě myslí, že jsem blbá ženská, která to nechá být. Tak bude ještě asi překvapený
To co tvrdí policie není pravda, že by psa musel na vašeho poslat a že to založí do desek.To je jen fízlovská lemplovatost domnívám se, protože znám spoutu případů, kdy pes se vytrhl, potrhal psa, ten přežil a řešilo se to na místních úřadech, kde se to stalo a pod který spadá prostě pokutou, nebo domluvou, podmínkou apod.Takže si nenechte nic namluvit.Je to jejich lenost a oni musí dát vědět o přestupku, který se stal úřadům, pokud si dobře pamatuji z jedné diskuse.
T77erezka
napsal(a):
Kdepak sociálně slabý naštěstí není. spíš vychcaný a asi ví, jak se v takových situacích, které jsou zřejmě u nej časté chovat. Nejdřív uchlácholit a pak ignorovat a doufat, že to vyšumí Má firmu na videoprodukce. Ještě, že google je všemocný a svět malý, zná ho i moje kolegyně z práce
No teď mě napadla možná hloupost-třeba vám to namluvil policajt, že se s tím nic nebude dělat, protože se znají a možná /mohu se domnívat/ ho kryje.Ohlídejte si to, když je to známý člověk, aby mu to neprošlo jen tak.Oni to fakt nemůžou jen hodit do desek, to je kravina.MMNt- jukněte se na hafíci.cz, možná to není nic moc, ale jsou tam rady lidem, kterým se stalo to samé, nebo byli ti, jejichž pes pokousal apod.Některé rady jsou opravdu k nezaplacení tam.Možná vám to pomůže.
L(phi)
napsal(a):
Ale taketo napadnutie fakt nemaju co riesit policajti. Je to proste obcianskopravny spor, on sposobil skodu na majetku z nedbalosti, poskodena ju od neho moze vymahat.
Nic trestne -> nic co by mali riesit policajti.
Oni to nebudou řešit, ale domnívám se, že je jejich povinnost podstoupit to obecnímu místnímu úřadu, kde se věc bude projednávat jako přestupek.
Paní by se mohla jít zeptat na OU kam spadají, zda je tomu tak, co se jí stalo, že byla na policii, ukázat protokol tam sepsaný, který si měla vyžádat, aby měla v ruce také papír.
Navíc bych jen ze slušnosti sobě vlastní napsala dotyčnému, že jsem na PČR byla a tu nepříjemnou událost nahlásila.Ne pro jeho naštvání, ale možná se mu rozsvítí a postaví se k tomu čelem a zodpovědně, protože se domnívám, že je dotyčná zadavatelka vlákna mladší, on starší a ukecal jí řečičkama a teď na ní kašle, jak paní nebo slečna píše.
Kouknu na to, díky za rady. Já už toho právě četla celkem dost, ale největší problém je v tom, že všude tvrdí něco jiného. Možná tam zkusím ještě v příštím týdnu jednou zajít a budu trvat na sepsání. A následně to poženu přes tu žalobu. Myslím si, že jsem jednoznačně v situaci nepochybyla a tím pádem nebudu lenivá a dotáhnu to. A nějaký další peníze za ty soudní poplatky mi za to stojí.
T77erezka
napsal(a):
Kouknu na to, díky za rady. Já už toho právě četla celkem dost, ale největší problém je v tom, že všude tvrdí něco jiného. Možná tam zkusím ještě v příštím týdnu jednou zajít a budu trvat na sepsání. A následně to poženu přes tu žalobu. Myslím si, že jsem jednoznačně v situaci nepochybyla a tím pádem nebudu lenivá a dotáhnu to. A nějaký další peníze za ty soudní poplatky mi za to stojí.
Terezko nezlobte se, ale to už mělo být sepsaný co nejdříve.Nahlásit to můžete i o víkendu, oni mají služby 24/7 a jsou povinni v kteroukoli dobu-jsou tu pro nás, ne mi pro ně.

T77erezka
napsal(a):
Mě spíš šlo o to, že ta léčba není ještě u konce. Do toho protokolu se bude určitě udávat škodná částka, která mi situací vznikla, ale já jí ještě nevím.
To je jedno, tak se to sepíše a pak se čeká. stejně jako když člověk způsobí jinému ublížení na zdraví, taky se to sepíše hned a pak se jen čeká podle délky léčby, jestli bude lehké nebo těžké.

Gitule, L(phi) má pravdu. Pokud něco přísluší přímo soudu v režimu občanskoprávním, pak netuším, proč do toho tahat policii. Tohle si hodně lidí neuvědomuje, ale pokud se mám obrátit na civilní soud, pak nevím, proč by mi k tomu podklady měli obstarávat a sepisovat policajti? Ti tu nejsou, aby obíhali občanskoprávní spory. Pokud se budu chtít jít rozvést, pak asi taky nepůjdu na policii. Nebo když mi někdo po splatnosti nezaplatí fakturu, nevyplatí výplatu a podobně, nepoběžím na obvodní oddělení, ale obrátím se na příslušné instituce.
Pokud by to měl být přestupek, pak ano. Ale otázkou je, jestli to přestupek byl nebo ne.
No já si myslím, že PČR neřeší spor o peníze, ale učitě by měl být zápis o napadení. Jak jsou v tomto případě hodnoceny restaurace? Z pohledu kouření to je veřejný prostor. A z pohledu úrazu nebo poničení majetku? Navíc pes útočil na skupinu lidí, která měla v držení psa. Co přestupek proti obecní vyhlášce o povinnosti mít na veřejných místech zajištěného psa?

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
No já si myslím, že PČR neřeší spor o peníze, ale učitě by měl být zápis o napadení. Jak jsou v tomto případě hodnoceny restaurace? Z pohledu kouření to je veřejný prostor. A z pohledu úrazu nebo poničení majetku? Navíc pes útočil na skupinu lidí, která měla v držení psa. Co přestupek proti obecní vyhlášce o povinnosti mít na veřejných místech zajištěného psa?
A proto jsem psala - pokud to byl přestupek, což bude samozřejmě záviset na tom, jak příslušná obec posoudí prostor restaurace, jestli jako veřejný nebo soukromý a pak je také třeba dobře napsaná obecně závazná vyhláška.
Jestli je restaurace veřejný prostor nebo není, na tom se neshodnou ani legislativci, natož aby to odargumentovali úředníci na úřadech...

napsal(a):
A proto jsem psala - pokud to byl přestupek, což bude samozřejmě záviset na tom, jak příslušná obec posoudí prostor restaurace, jestli jako veřejný nebo soukromý a pak je také třeba dobře napsaná obecně závazná vyhláška.
Jestli je restaurace veřejný prostor nebo není, na tom se neshodnou ani legislativci, natož aby to odargumentovali úředníci na úřadech...
Co jiného by to bylo, kdyby to nebyl přestupek? ( Ptám se vážně ). Když se porvou chlapi v hospodě, také se k tomu volá policie, stejně jako když se v noci před domem batolí batole, když sousedi v paneláku dělají kravál...a policie přijede a sepíše. Tam si myslím, že zadavatelka měla policii volat na místo, t.j. do té hospody.
A snad i kydž se na ně obrátila následně, tak by to měli sepsat. Ano, i kdyby to jenom založili. Až by takových založených papírů měli na jednoho člověka deset...
Vím, jak dovedou být policisté neochotní pracovat.
Je to sice mimo, ale když nám ukradli ze zaparkovaného auta čísla, šla jsem to oznámit - A co my s tím, myslíte, že ho chytíme? To nevím, ale já chci sepsat protokol o krádeži. - Úplně zbytečné...Trvala jsem na svém, tak mě tam aspoň nechali 4 hodiny vyhnívat, že toho mají moc. Nakonec jsem od nich papír dostala. Bylo to to první, co po mě chtěli na úřadě, když jsem si šla pro nová čísla.
napsal(a):
Gitule, L(phi) má pravdu. Pokud něco přísluší přímo soudu v režimu občanskoprávním, pak netuším, proč do toho tahat policii. Tohle si hodně lidí neuvědomuje, ale pokud se mám obrátit na civilní soud, pak nevím, proč by mi k tomu podklady měli obstarávat a sepisovat policajti? Ti tu nejsou, aby obíhali občanskoprávní spory. Pokud se budu chtít jít rozvést, pak asi taky nepůjdu na policii. Nebo když mi někdo po splatnosti nezaplatí fakturu, nevyplatí výplatu a podobně, nepoběžím na obvodní oddělení, ale obrátím se na příslušné instituce.
Pokud by to měl být přestupek, pak ano. Ale otázkou je, jestli to přestupek byl nebo ne.
Jenže tohle byl přestupek na veřejném prostranství a ten policie řešit musí, nebo by měla, když je žádána.

napsal(a):
Když někdo nezaplatí fakturu, jasný. jenže když někdo někomu nabourá auto, tak to policie řeší.
a tohle má blíž tomu nabouranému autu než nezaplacené faktuře.
napsal(a):
Co jiného by to bylo, kdyby to nebyl přestupek? ( Ptám se vážně ). Když se porvou chlapi v hospodě, také se k tomu volá policie, stejně jako když se v noci před domem batolí batole, když sousedi v paneláku dělají kravál...a policie přijede a sepíše. Tam si myslím, že zadavatelka měla policii volat na místo, t.j. do té hospody.
A snad i kydž se na ně obrátila následně, tak by to měli sepsat. Ano, i kdyby to jenom založili. Až by takových založených papírů měli na jednoho člověka deset...
Je to sice mimo, ale když nám ukradli ze zaparkovaného auta čísla, šla jsem to oznámit - A co my s tím, myslíte, že ho chytíme? To nevím, ale já chci sepsat protokol o krádeži. - Úplně zbytečné...Trvala jsem na svém, tak mě tam aspoň nechali 4 hodiny vyhnívat, že toho mají moc. Nakonec jsem od nich papír dostala. Bylo to to první, co po mě chtěli na úřadě, když jsem si šla pro nová čísla.
Jako bych to viděla, i já mám podobnou zkušenost. Je to sice už x let, ale nějaký "šikovný" kapsář mi ukradl z batohu peněženku i mobil. Šla jsem to ohlásit. A přesně: "To už se stejně nikdy nenajde, to nemá cenu..." trvala jsem na tom, hlavně kvůli občance, aby si na ní nějaký blb ještě nevzal půjčku. Přehazovali si mě z oddělení na oddělení, všichni "hrozně ochotní" než to se mnou někdo sepsal...
Člověk si musí stát za svým a nenechat se odbýt.
Já to zažila z obou stran.
První bylo, když mě sousedky pes napadl štěně.. Nejdřív též dušování, že vše zaplatí..pak pochybnosti, že moje štěně 4měsíční, které bylo na vodítku a právě jsem odemykala vchod od domu vlastně tu jejich fenu vyprovokovalo - ta přitom vyběhla z druhého vchodu a hned se vrhla na tu moji..pak pochybnosti, že se vlastně tomu našemu štěněti nic nestala...dokonce obvinování, že ani není na veterině..Tam fenka byla myslím 4dny - dokonce nás veterinářka informovala o tom, že tam volali a zjištovali, vyptávali se..byli nepříjemní až tak, že i ona je musela vykázat a nás upozornit..
Po té se vše na veterině sepsalo, co ji bylo, jaká léčba, jaké fin.náklady a stímto se za nimi šlo..
Nakonec zaplatili a asi jen z toho důvodu, že jsem měla svědky a že fakt nechtěli abychom to tlačili někam dál.. To někam dál by bylo oznámení na PČR, obecní úřad...kamkoliv kam by to šlo..A myslím, že by to mohlo zafungovat i u Vás. Tedy dokončila bych léčbu, vše s vetem sepsala a s tím až šla za majitelem.
Ta moje druhá strana byla o tom, že jsem šla s jinou naší fenou z procházky domů -byla na vodítku -
a tu ze vrat RD vyběhli dvě feny Labradora... no pravda je, že rvát se asi nechtěli jen nás naháněli z jedné strany silnice na druhou..a naháněli proč? Protože vím, že ta moje fenka není kamarádskej tip a tak jsem jim chtěla "utéct".. No nepovedlo se a moje fena jednu z nich "chytla".. Paní s ní byla na veterině nějaká škoda vyčíslená byla, byla jsem i ochotna ji uhradit i když bych fakt nemusela...paní nakonec ani nechtěla. Nejdřív tvrdila, že chyba byla na obou stranách, šla to nahlásit na obec...tam ji bylo řečeno, že je to pouze na mé dobré vůli ji ten výdaj proplatit (což bylo asi 500kč) a to proto, že já měla psa na vodítku, kdežto ona ne..
To ovšem není Váš případ- jen odbočka jak to taky někdy může vypadat..
T77erezka
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji za rady.
Podobný incident se stal mé sestře (ohařku vedla na vodítku u nohy, přiběhla fenka ovčáka = rvačka - majitel ovčandy stál o kus dál a jen sledoval, jak 16letá holka odtrhává jeho psa ze svého, kterého má na vodítku). Náklady za veterinu se uhradit ani nenabídl, jen se tomu vysmál.
Tehdy jsem si na netu vystopovala ze které chovatelské stanice fenu má a zavolala tam. Pán chovatel z toho byl hodně špatný, dotyčnému povedenému majiteli údajně volal a pohádal se s ním. Od té doby fena pokud vím, chodila na vodítku.
Na policii se určitě obraťte, nevím jestli to k něčemu bude, ale udělejte to. Osobně doporučuji zjistit co je pán zač a rozmáznout to v jeho okolí, jak to půjde. Je to možná hnusný, ale nic jiného na tyhle typy nezabere...

napsal(a):
Kdyby to nebyl přestupek, pak by šlo o občanskoprávní spor. Asi takhle, když vám v hospodě, nebo kdekoliv jinde někdo omylem řekněme roztrhne bundu, opravdu to není věc, kterou by měla šetřit policie. Nebo když vám někdo bude projíždět po louce a tu rozryje, taky to nebude přestupek, byť tam je škoda jasná.
Bodlinko, pokud vám někdo nabourá auto, dopustil se přestupku. To samozřejmě policie řeší. Pokud vám někdo svým nezodpovědným chováním na veřejném prostranství způsobí potrhání psa, pak je to přestupek - ale pouze v případě, že je obecně závaznou vyhláškou nařízeno zabezpečení zvířete na veřejném prostranství. A pak je tu třetí otázka - jestli je hospoda místo veřejnosti volně přístupné (na které by se vyhláška vztahovala), nebo soukromý prostor, kde by prostě nebylo majitele psa za co postihnout. A na tom se neshodnou ani zákonodárci, jestli jde o veřejný nebo soukromý prostor, hodně se to debatovalo při zavedení protikuřáckého zákona.
Prostě to není tak jednoduché, jak by občas člověk rád.

Https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/spravni-pravo/obce-organy-obce-obcane/13616-stiznost-na-volne-pobihani-psu-po-obci-vesnici.html
"Volným pobíháním psa je v této souvislosti třeba rozumět pohyb psa bez vodítka na
veřejném prostranství, a to pod kontrolou nebo dohledem fyzické osoby či chovatele.
Volný pohyb psů na veřejném prostranství bez jakéhokoliv dohledu chovatele, vlastníka
či držitele již není možné vztáhnout pod pojem „regulace“ podle zákonného zmocnění § 24
odst.2 zákona o ochraně zvířat, neboť jde buď o pohyb opuštěného nebo toulavého zvířete
nebo o pohyb zvířete, jehož chovatel porušil povinnost zabezpečit chované zvíře proti úniku."
http://myslivost.com/Poradny/Pravni-poradna/pohyb-psa-v-lese-a-jeho-blizkem-okoli
Na celém území ČR je psovod povinen mít psa zabezpečeného. Na vlastní zahradě, v obchodním domě, ve vymezených prostorech k volnému pobíhání psů musí být pes pod kontrolou. Zabezpečený.
Vodítko a náhubek nezbavují odpovědnosti - nejsou dostatečným zabezpečením psa - stále může pes například náhubkem způsobit škodu zvířeti, osobě, věci.
Přestupky proti veřejnému pořádku a občanskému soužití.
http://www.mpcheb.cz/prvni-pomoc-pri-pokousani-psem/d-1030
Nenechat se nikdy odbýt. Pojišťovna chce jako první co ? Papír od PČR. Pokud se nechce policistům psát, pak státní zastupitelství.
napsal(a):
Kdyby to nebyl přestupek, pak by šlo o občanskoprávní spor. Asi takhle, když vám v hospodě, nebo kdekoliv jinde někdo omylem řekněme roztrhne bundu, opravdu to není věc, kterou by měla šetřit policie. Nebo když vám někdo bude projíždět po louce a tu rozryje, taky to nebude přestupek, byť tam je škoda jasná.
Bodlinko, pokud vám někdo nabourá auto, dopustil se přestupku. To samozřejmě policie řeší. Pokud vám někdo svým nezodpovědným chováním na veřejném prostranství způsobí potrhání psa, pak je to přestupek - ale pouze v případě, že je obecně závaznou vyhláškou nařízeno zabezpečení zvířete na veřejném prostranství. A pak je tu třetí otázka - jestli je hospoda místo veřejnosti volně přístupné (na které by se vyhláška vztahovala), nebo soukromý prostor, kde by prostě nebylo majitele psa za co postihnout. A na tom se neshodnou ani zákonodárci, jestli jde o veřejný nebo soukromý prostor, hodně se to debatovalo při zavedení protikuřáckého zákona.
Dovolím si oponovat.
Když mi někdo roztrhne bundu a škoda bude za pět tisíc, co bunda stála, policie to řešit bude-a že v poslední době lidé takhle drahé bundy nosí.
Pokud mi někdo nabourá auto a bude v tom alkohol, nejde o přestupek, ale o trestný čin.
Hospoda je veřejný volně přístupný prostor podle zákona.

napsal(a):
I já bych si dovolila oponovat, i když to vypadá, že máte právnické vzdělání, které já nemám. Ale tak nějak mi z vašich argumentů vychází, že když mi někdo rozbije ústa v mém vlastním domě, na mé vlastní zahradě, louce...není to přestupek, poněvadž se nejedná o veřejný prostor.
Stejně tak, když mi někdo rozjezdí louku, pole, porazí stromy v sadu...
Nakonec, i když půjde o občansko-právní spor, musí někdo vyšetřit, jak to bylo. A to je tuším jenom policie.
Btw : kdysi se stalo, že v našem domě dal mladému klukovi přes ústa soused - volala se k tomu policie, ta to vyšetřila a předala městu, nebyl to trestný čin, ale přestupek, město to řešilo pokutou za ten přestupek, ale nejprve to šetřila policie.