Prosím o radu je mi 20 můj byt sem si pořídil v 19 vzal sem si docela velkou hypotéku na koupi bytu a na REKONSTRUKCI koupil sem ruinu a za 2 týdny sem to dokázal proměnit na můj vysněný být a taky sem si pořídil svého vysněného psa (Dobrman) tada je to fena momentálně má 7 měsíců a můj byt je znovu určený k rekonstrukci lino je do půl obýváku vyškubane sou tam velké díry a o kuchyni raději nemluvím zničila mi elektroniku za desítky tisíc lidi mi říkají že se jí mám zbavit ničí mi to vztah ale přes to všechno bych ji nikdy nedal nepatřím mezi ty co si pořídí psa a jak zjistí že dělá něco co se jim nelíbí tak se ho zbavi mám strašně rád zvířata mám kocoura a měl sem 2 králíky jednoho mi uslapala není agresivní jen si chtěla hrát a jak sem byl v práci tak rozdrbala klec a vždy je vypustila samozřejmě sem ji přístup ke kralikovi zamezil jak měla 5 měsíců tak se uklidnila ale v 6 měsících začala znovu ničit a ještě hůř dělám ve fabrice na 3 směny když mám noční tak je úžasná spí celou noc a dokonce když přijdu a sem unavený tak ji vemu jen kolem baráku a jak přijdeme domu tak si de lehnout semnou a spí dokud já spím ale jak je odpolední nebo ranní tak je doma peklo na odpoledni vstávám v 8 hodin dám si kafe a od 9 do 12 sme venku nechám ji hodinu běhat na louce a pak bezime přes celé město ale stejně jak přijdu domů je vše k nepoznání do práce jezdím v 13 hodinu potřebuju na úklid jezdím do práce hodinu takže ranní je docela náročná v 5 vyjizdim takže se probehneme jen na půl hodiny sousedi si stěžujou jedna sousedka co je zároveň domovnice mě chce nahlásit dokonce na odbory za rušení nočního klidu jenže se jí ani tak nevzdám vše co mi zbyde z viplaty dám do zvířat dokonce mě nevbudil ani zvonek jak si šla domovnice stěžovat ale jak moje Eš odejde s postele a de se jen napít tak čekám až si zase lehne na moje nohy je to moje zlato i když ji mám jen pár měsíců tak k ní mám velké pouto jak je víkend tak deme dopoledne ven na hodinu a pak se dívám na TV a ona celou dobu leží semnou ani hračky ji nezajímají ale k věci dochází mi finance na kupování novich věci hlavně lina tak sem přemýšlel že bych si vzal s útulku dospělého psa se kterým by se bavila jak sem v práci samozřejmě psa její velikosti ať ho neuslape a samozřejmě který se hodí ke kočce a je zvyklý být v bytě třeba Bi ji ukázal že to co dělá se nesmí atd.. A zároveň bych dal domov psu s útulku nejlépe by byla fena která si dokáže se stenetem poradit ale na druhou stranu se bojím aby to nebylo ještě horší se psy sem ji socializoval od štěněte jen je tak doterna na psy že málo který pes s ní vydrží tak se chci zeptat jestli je to dobrý nápad nebo ne a popř jestli ne jak ji unavit před odpolední nebo ranní a nesudte mě podle toho že takový pes do bytu nepatří venuji se jí téměř pořád ano je sama 10 hodin ale jinak sem s ní pořád beru ji na návštěvy všude sebou sem rád za všechny zkušenosti a rady moc dekuji předem za odpověďi PS: fotka kuchyně +obivak.
Ta fena musí z domu.
Někam k rodině s většími dětmi nebo k důchodcům, kde se jí bude
stále někdo věnovat a kde jí bude líp.
Potřebuje aktivity, ne jen procházky
a pak hodiny nudy.
A příště se poradit s rozumem !
než si pořídit dalšího psa.
Nejdřív partnera, rodinu-lépe se vše
zvládne.
A pak teprve psa
a do bytu nějakého malého.
A ne z útulku.
A rozhodně ne druhého !
A nebo vyměnit kvartýr za maštal a pak teda jo...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Fakt si nepořizuj žádného dalšího psa, ale začni s ní - psem pracovního plemene - PRACOVAT!
Snad víš, co sis dobrovolně pořídil, ne...?!
" dochází mi finance na kupování novich věci hlavně lina "
však nic nepořizuj, hezky počkej, až dospěje, až najedete na normální režim pracovního psa a ne současný plážového povaleče (takže si po výcviku hezky spokojeně lehne a usne), až přejde tím nejdivočejším obdobím...

A kocura matycz asi taky nemá, žejo...

Jo, a kocoura má, jsem si to taky našla - a k tomu (jak psáno v tom starším tématu) - ony ty hrátky s kocourem si nemyslím, že zabrání ničení, spíš naopak, protože psici probudí a nabudí a vyhecuje...a ta energie musí ven.
Jo jo. Ne nadarmo se říká, že druhého psa až po tom co první pes je vychovaný, vycvičený a tak nějak provozně v pohodě. Jinak může taky nastat úplná katastrofa. Nehledě na to, že když v bytě zavřu dvě štěňata co jsou energetickou časovanou bombou... Jak jen to může dopadnout? Stejně se psům bude muset věnovat především individuálně. Takže si akorát zdvojnásobí trable.
Matycz
napsal(a):
Prosím o radu je mi 20 můj byt sem si pořídil v 19 vzal sem si docela velkou hypotéku na koupi bytu a na REKONSTRUKCI koupil sem ruinu a za 2 týdny sem to dokázal proměnit na můj vysněný být a taky sem si pořídil svého vysněného psa (Dobrman) tada je to fena momentálně má 7 měsíců a můj byt je znovu určený k rekonstrukci lino je do půl obýváku vyškubane sou tam velké díry a o kuchyni raději nemluvím zničila mi elektroniku za desítky tisíc lidi mi říkají že se jí mám zbavit ničí mi to vztah ale přes to všechno bych ji nikdy nedal nepatřím mezi ty co si pořídí psa a jak zjistí že dělá něco co se jim nelíbí tak se ho zbavi mám strašně rád zvířata mám kocoura a měl sem 2 králíky jednoho mi uslapala není agresivní jen si chtěla hrát a jak sem byl v práci tak rozdrbala klec a vždy je vypustila samozřejmě sem ji přístup ke kralikovi zamezil jak měla 5 měsíců tak se uklidnila ale v 6 měsících začala znovu ničit a ještě hůř dělám ve fabrice na 3 směny když mám noční tak je úžasná spí celou noc a dokonce když přijdu a sem unavený tak ji vemu jen kolem baráku a jak přijdeme domu tak si de lehnout semnou a spí dokud já spím ale jak je odpolední nebo ranní tak je doma peklo na odpoledni vstávám v 8 hodin dám si kafe a od 9 do 12 sme venku nechám ji hodinu běhat na louce a pak bezime přes celé město ale stejně jak přijdu domů je vše k nepoznání do práce jezdím v 13 hodinu potřebuju na úklid jezdím do práce hodinu takže ranní je docela náročná v 5 vyjizdim takže se probehneme jen na půl hodiny sousedi si stěžujou jedna sousedka co je zároveň domovnice mě chce nahlásit dokonce na odbory za rušení nočního klidu jenže se jí ani tak nevzdám vše co mi zbyde z viplaty dám do zvířat dokonce mě nevbudil ani zvonek jak si šla domovnice stěžovat ale jak moje Eš odejde s postele a de se jen napít tak čekám až si zase lehne na moje nohy je to moje zlato i když ji mám jen pár měsíců tak k ní mám velké pouto jak je víkend tak deme dopoledne ven na hodinu a pak se dívám na TV a ona celou dobu leží semnou ani hračky ji nezajímají ale k věci dochází mi finance na kupování novich věci hlavně lina tak sem přemýšlel že bych si vzal s útulku dospělého psa se kterým by se bavila jak sem v práci samozřejmě psa její velikosti ať ho neuslape a samozřejmě který se hodí ke kočce a je zvyklý být v bytě třeba Bi ji ukázal že to co dělá se nesmí atd.. A zároveň bych dal domov psu s útulku nejlépe by byla fena která si dokáže se stenetem poradit ale na druhou stranu se bojím aby to nebylo ještě horší se psy sem ji socializoval od štěněte jen je tak doterna na psy že málo který pes s ní vydrží tak se chci zeptat jestli je to dobrý nápad nebo ne a popř jestli ne jak ji unavit před odpolední nebo ranní a nesudte mě podle toho že takový pes do bytu nepatří venuji se jí téměř pořád ano je sama 10 hodin ale jinak sem s ní pořád beru ji na návštěvy všude sebou sem rád za všechny zkušenosti a rady moc dekuji předem za odpověďi PS: fotka kuchyně +obivak.
...nikdy jsem to nikomu nenapsala, ale s prominutím ten písemný projev je opravdu děsuplný...omlouvám se hluboce pokud je příčinou zdravotní problém (dyslexie, zrak...), ale vyznat se v tom textu + hrubky je opravdu práce lopotná...dvakrát jsem to vzdala než jsem se tím nakonec prokousala...psice je temperamentní pracovní pes a pokud je doma deset hodin jak píšete, tak to pro ni musí být utrpení, rovněž tak pro ostatní zvířenu a vybavení Vašeho bytu...dejte ji někomu, kdo se jí bude opravdu cíleně věnovat a hlavně kdo bude MÍT ČAS se jí věnovat...při náročném třísměnném provozu (pracovala jsem v něm kdysi ve zdravotnictví), si mít psa opravdu nedokážu představit...

Matycz
napsal(a):
Jste velice mladý a nezkušený, podle psaní ještě dítě ale to prosím neberte jako urážku.Na vašem místě bych fenku opravdu co nejdřív někomu dala, než vám problémy ještě narostou, když už píšete, že si lidé stěžují, napadla vás situace že skončíte díky psu na ulici?Co pak psovi nabídnete?Člověk prostě musí někdy opustit i od toho co má rád.Máte rád zvířata ale ona při tom u vás trpí-proto všechen ten nepořádek+mrtvý králík.Časem si to třeba vynahradíte, ale už si raději nikdy nepořizujte do bytu pracovní plemeno které vyžaduje hodně času.
Jinak žiju v malém městě kde sou jen paneláky a každý druhý tu má labradora, retrívra, německého ovčáka atd.. Dokonce jedna paní má 5 pudlu. Jinak dneska mě docela zaráží, že vždy jak deme na velkou procházku tak je doma nehorazny bordel ale dneska se mi stalo že sem zaspal a to tak drasticky že sem si vicistil zuby oblékl se a šel s ní na 5 min kolem baráku a bordel, minimální. O dost menší než po naší procházce, jinak pejska mám kříženec border kolie a bigla, (měl sem ho u sebe byl tyrany, měli ho feťaci kteří do něj kopali zavirali ho do koupelny a bili jenže je tak zvikli na mamku bráchu a jejího přítele že mi kadil do postele a všude čural což doma 'u mamky' nikdy neudělal) takže vím co je starost o psa kousal lidi byl zlí a měl strach ale pracovali sme na tom a je to úžasný pes takže si myslím tě ji zvládnu. A vím že každé ale opravdu každé štěně ničí byt jen sem se chtěl s někým poradit jestli by to nezabralo pořídit ji dospělého jedince. A ano fotky sou staré tady sou nové.
Nechápu proč tady lidi píšou ať ho dáte jinam, jestli ji tak milujete jak říkáte budete si muset kvůli ní trošku uzpůsobit život. Neexistuje nechat ji doma deset hodit samotnou, ještě se všemu s kočkou. Oni ten bordel pak dělaj spolu. Je vám dvacet, tudíž předpokládám, že nějakou zažitou a vysněnou práci nemáte, najděte si práci, kde si můžete vzít psa sebou. Ideálně krátký/dlouhý týden. Tři dny volna pak můžete trávit výchovou a výcvikem. Nechávejte ji spát jinde než spíte vy, nechávejte ji v jiné místosti, učte ji trochu samostatnosti. A dejte ji zápřah, nějakou aktivitu, která jí bude bavit, která jí unaví. Když si pořizujete takovýhleho psa do bytu znamená to dát mu veškerý svůj čas. Hodinová procházka? Asi ne. Kámoše k ní? No to zní jako "super nápad", dokážete si představit, že Vám takhle budou demolovat byt dva nevybití psi? Fena ji těžko řekne "hele nenič to lino jo? to se nedělá". Maximálně si spolu budou hrát a tím u velkých psů v bytě stejně dojde k demolici. Pořídil jste si energetickou bombu, tak se starejte.
Matycz
napsal(a):
Moc děkuji luuuca za odpověď můj brácha má 15 a chodí na základu možná bych ho uplatil že mi bude chodit na procházky se psem moc děkuji ste super
Člověk by si měl občas umět odříct. Ve Vašem případě máte byt plný zvířat, na která není dostatek času. Pes ukazuje, že není spokojený a dává to najevo tím, že si hledá zábavu sám (ničení vybavení bytu).
Pokud jste skálopevně přesvědčený, že to se psem zvládnete, musíte přehodnotit stávající režim zvířete. Kromě procházek (které nejsou evidentně dostačující) byste mu měl nabídnout různorodé vyžití. Když se podíváte na historii a charakteristiku plemene, mají například výborný čich. Zkusila bych jít tedy cestou zabavení hlavy a zkusila s ním nosework nebo stopování. Pes bude unavený ze soustředění se a vy budete mít radost ze společné spolupráce. Třeba Vás to chytne a nasměruje dál.
To, že psa občas vyvenčí brácha místo Vás není trvalé řešení. Pes bude v aktivním věku ještě docela dlouho. Brácha půjde za chvíli na střední a už nebude tolik času, co má teď.
Půl hodiny práce nahradí hodinovou procházku - se říká. Zkus to. musíš před odchodem psovi unavit hlavu, ne tlapky. Když bude mít unavené tlapky, ale bude se nudit, tak bude ničit i v leže. Když bude mít unavenou hlavu bude spát. Musíš psovi dát odpovídající zápřah na mozeček. Nauč ho pořádné odložení a samostatnosti. Venčení bráchou je super nápad, ale vážně myslíš, že dítě ukočíruje šíleného pubescenta velikosti dobrmana? Já si to nemyslím, že by s tím psem zvládl i blbé situace které prostě občas nastanou. A dej psovi něco co může likvidovat. Ukaž mu, že třeba krabice se likvidovat může a lino ne. Občas když psovi z nějaký lumpárny uděláš práci tak si lumpárnu rozmyslí... protože proč by měl gratis makat, že jo. Ale to jsou zase ty samé rady jako před měsícem.

Maty, máš kocoura, promiň
Ale ještě jednou, máš psa velmi temperamentního plemene a hlavně pracovního! Takže to chce zaměstnávat hlavu!
Pro dobrmana je víc než vhodný klasický výcvik sportovní kynologie. (stopa+poslušnost+obrana).
Edánek
napsal(a):
...nikdy jsem to nikomu nenapsala, ale s prominutím ten písemný projev je opravdu děsuplný...omlouvám se hluboce pokud je příčinou zdravotní problém (dyslexie, zrak...), ale vyznat se v tom textu + hrubky je opravdu práce lopotná...dvakrát jsem to vzdala než jsem se tím nakonec prokousala...psice je temperamentní pracovní pes a pokud je doma deset hodin jak píšete, tak to pro ni musí být utrpení, rovněž tak pro ostatní zvířenu a vybavení Vašeho bytu...dejte ji někomu, kdo se jí bude opravdu cíleně věnovat a hlavně kdo bude MÍT ČAS se jí věnovat...při náročném třísměnném provozu (pracovala jsem v něm kdysi ve zdravotnictví), si mít psa opravdu nedokážu představit...
Dělám také na tři směny, mám psa doma a je to v pohodě. V práci jsem 8 hodin a cesta mi zabere pár minut. Na psa jsem sama... Ale psa prostě pořádně utahám než jdu do práce a bez problému. Dřív jsme makali i před ranní, ale pak jsme to zkusili tak, že ráno jen venčící procházka, doma nechat něco na kousání a makat se jde až po práci. A jde to... Pes si celkem zvykl na režim těch směn, přesně ví, jakou zrovna mám.
Ale pro zadavatele - hodinová nebo dvouhodinová procházka je pro dobrmana fakt žalostně málo. Mám taky aktivního psa, a i kdybych s ním chodila denně na 15 km procházky tak to pro něho bude málo, bude se nudit.Ten pes potřebuje pracovat. Zkus s ním cvičit poslušnost, stopy, nebo třeba i na cvičák a obrany...Nebo i na procházce se dá vymyslet něco, čím si pes zabaví hlavičku. Na fyzické unavení je pro nás nejlepší koloběžka a pak taky udička. Navíc deset hodin bez venčení už mi připadá moc, nemůže ti ji někdo jednou přes den vyvenčit?
Já bych neradila se psa zbavit. Ale musíš prostě začít makat, jinak budeš neštastný ty i pes a pak už je to fakt o zamyšlení...
luuuca
napsal(a):
Nechápu proč tady lidi píšou ať ho dáte jinam, jestli ji tak milujete jak říkáte budete si muset kvůli ní trošku uzpůsobit život. Neexistuje nechat ji doma deset hodit samotnou, ještě se všemu s kočkou. Oni ten bordel pak dělaj spolu. Je vám dvacet, tudíž předpokládám, že nějakou zažitou a vysněnou práci nemáte, najděte si práci, kde si můžete vzít psa sebou. Ideálně krátký/dlouhý týden. Tři dny volna pak můžete trávit výchovou a výcvikem. Nechávejte ji spát jinde než spíte vy, nechávejte ji v jiné místosti, učte ji trochu samostatnosti. A dejte ji zápřah, nějakou aktivitu, která jí bude bavit, která jí unaví. Když si pořizujete takovýhleho psa do bytu znamená to dát mu veškerý svůj čas. Hodinová procházka? Asi ne. Kámoše k ní? No to zní jako "super nápad", dokážete si představit, že Vám takhle budou demolovat byt dva nevybití psi? Fena ji těžko řekne "hele nenič to lino jo? to se nedělá". Maximálně si spolu budou hrát a tím u velkých psů v bytě stejně dojde k demolici. Pořídil jste si energetickou bombu, tak se starejte.
Najděte si práci, kde si můžete vzít psa sebou. Ideálně krátký/dlouhý týden. Tři dny volna pak můžete trávit výchovou a výcvikem
- jo taková práce se hledá fakt snadno, a kor ve 20 bez praxe .
jinak ostatním s Vámi souhlasím...
Má zadavatel dobrmanku nebo křížence bígla a BOC?
Nechce se mi ty slátaniny bez čárek a teček číst.
Proč si někdo pořídí ke králíkům štěně nebo ke štěněti králíky a to vše v garsonce?
To jsou králíci jako hračka pro štěně?
Štěně štěká a doráží na králíky a na kocoura, možná i kocour doráží na králíky.
No, tomu bych teda neříkala láska ke zvířatům.
Fiona.Praha
napsal(a):
Má zadavatel dobrmanku nebo křížence bígla a BOC?
Nechce se mi ty slátaniny bez čárek a teček číst.
Proč si někdo pořídí ke králíkům štěně nebo ke štěněti králíky a to vše v garsonce?
To jsou králíci jako hračka pro štěně?
Štěně štěká a doráží na králíky a na kocoura, možná i kocour doráží na králíky.
No, tomu bych teda neříkala láska ke zvířatům.
Měl u mámy křížence bígla s bockou. Ale po přestěhování pes vyjádřil svou nelibost a tak putoval zpět k mámě. A tak si pořídil dobrmana.
A nejdřív bylo kotě a pak štěně. A kdy přišli kralici to nevím.
A proč se psa hned vzdát? Ano měl si to všechno zjistit dřív, ale každý jsme nějak začínal a každý může udělat chybu. Pokud toho psa má opravdu rád tak může vyhledat někoho kdo mu pomůže a ukáže jak na to. Ale nechápu proč psa hned dávat pryč. Jo pokud zjistí pak, že na to nemá - at už časově, psychicky nebo jakkoli tak pak bych o tom uvažovala, ale dle mého to není ztracené a určitě stojí za to zkusit prostě začít s tím psem makat.
rapotacka11
napsal(a):
A proč se psa hned vzdát?
"""""""""""
NEMÁ PODMÍNKY.
Má ho nechat úplně zcvoknout ?
Nemá podmínky? On spíš neví jak na to...myslím, že když začne se psem něco dělat, psychicky ho zaměstnávat tak pes nezcvokne...
Edit: mě by spíš přišlo nezodpovědné a sobecké dát toho psa pryč (bez snahy něco změnit) a za rok si pořídit jiného. To by bylo příliš jednoduché. Jednou k sobě upoutal tvora na několik let, tak at se ted snaží postarat aby byl spokojený. Po tom co by se opravdu snažil a zkusil všechno - tak ano, pokud ani pak by to nešlo, pak by bylo asi v zájmu psa mu najít vhodnější domov. Ale určitě by to měl nejdřív zkusit. Třeba fakt přijde na to, že nemá na to mít psa, nebo alespon ne tak aktivního, ale pokud to ani nezkusí tak na to nepřijde, po čase si pořídí dalšího a dopadne to stejně...
marcelaamax
napsal(a):
Najděte si práci, kde si můžete vzít psa sebou. Ideálně krátký/dlouhý týden. Tři dny volna pak můžete trávit výchovou a výcvikem
- jo taková práce se hledá fakt snadno, a kor ve 20 bez praxe .
jinak ostatním s Vámi souhlasím...
No já takovou našla, kvůli té mojí princezně. I když je to v podstatě náhoda. Ale vyřešilo to spoustu problemů, o tom žádná :D :).
marcelaamax
napsal(a):
Dělám také na tři směny, mám psa doma a je to v pohodě. V práci jsem 8 hodin a cesta mi zabere pár minut. Na psa jsem sama... Ale psa prostě pořádně utahám než jdu do práce a bez problému. Dřív jsme makali i před ranní, ale pak jsme to zkusili tak, že ráno jen venčící procházka, doma nechat něco na kousání a makat se jde až po práci. A jde to... Pes si celkem zvykl na režim těch směn, přesně ví, jakou zrovna mám.
Ale pro zadavatele - hodinová nebo dvouhodinová procházka je pro dobrmana fakt žalostně málo. Mám taky aktivního psa, a i kdybych s ním chodila denně na 15 km procházky tak to pro něho bude málo, bude se nudit.Ten pes potřebuje pracovat. Zkus s ním cvičit poslušnost, stopy, nebo třeba i na cvičák a obrany...Nebo i na procházce se dá vymyslet něco, čím si pes zabaví hlavičku. Na fyzické unavení je pro nás nejlepší koloběžka a pak taky udička. Navíc deset hodin bez venčení už mi připadá moc, nemůže ti ji někdo jednou přes den vyvenčit?
Já bych neradila se psa zbavit. Ale musíš prostě začít makat, jinak budeš neštastný ty i pes a pak už je to fakt o zamyšlení...
..pravda je, že záleží jak kdo má ty směny - já to měla nepravidelné a to bylo hrozné - bl.bý bylo, že noční a víkendy byly dvanáctky...teď dělám léta letoucí dvě noční, dvě denní dvanáctky a pak čtyři dny volna - naštěstí psa mohu brát do práce a je tam se mnou, navíc o denních máme venčící tetu, která ho bere na hodinu ven na procházky a hraní na psím hřišti...a do práce i z práce chodíme pěšky - vyjde to na cca hodinovou procházku...
Ano v jedné malé kleci opravdu nechápu proč se mě někteří snaží na něčem nachytat dokonce mám jeden celý pokoj pro zvířata mám tam jen starou obivaci stěnu a jídlo pro zvířata misky atd.. Dokonce jak sem tam dal dveře kvůli psa tak tam je i díra pro kocoura pes má mysky v obivaku abych viděl že ji dochází voda.
Je tolik psích sportů a způsobů výcviku, že by to ani 5 psů nestihlo za celý život... Tak stačí jen vybrat. Stopování, nosework nebo mantrail (snad to píšu dobře v časopise PPČ píšou furt o bloodhoundech jak je na to pan cvičí) bych ještě doplnila něčím pohybově aktivním, ale ne zdrcujícím pro klouby štěněte. Zkus třeba cvičení na míči nebo čočce, v rámci protahování můžeš zkusit nějaké prvky z dogdancingu nebo třeba hoopers se zdá být fajn. I tunelování z tunelů agility.
Zkus vyhledat na google třeba "psí sporty" a uvidíš co tebe a psa zaujme. Vyber jednu pohybově aktivní disciplínu, jednu na mozek a jednu kde se pes uvolní, uklidní a bude se učit soustředit na vlastní tělo.
Tedysek
napsal(a):
Je tolik psích sportů a způsobů výcviku, že by to ani 5 psů nestihlo za celý život... Tak stačí jen vybrat. Stopování, nosework nebo mantrail (snad to píšu dobře v časopise PPČ píšou furt o bloodhoundech jak je na to pan cvičí) bych ještě doplnila něčím pohybově aktivním, ale ne zdrcujícím pro klouby štěněte. Zkus třeba cvičení na míči nebo čočce, v rámci protahování můžeš zkusit nějaké prvky z dogdancingu nebo třeba hoopers se zdá být fajn. I tunelování z tunelů agility.
Zkus vyhledat na google třeba "psí sporty" a uvidíš co tebe a psa zaujme. Vyber jednu pohybově aktivní disciplínu, jednu na mozek a jednu kde se pes uvolní, uklidní a bude se učit soustředit na vlastní tělo.
Přesně tak, těch aktivit pro tyhle bomby nabitý energií je hafo a hafo. Nás třeba moc baví canicross a pesjka to baví a krásně se vyřádí. Pak to spojit s nějakou aktivitou co mu zapojí i hlavu a ideálka.
Ale určitě na tom výcviku něco bude chodíme za jednou cvičitelkou a deme tam třeba hned ráno jak vstanem bez procházky bez ničeho mamka mě nabere hned u baráku jedeme tam autem lekce trvá půl hodiny ale jak přijedeme domu tak je zabita jako kdiby ušla nějakou velkou horu a to cvičíme jen základy k noze atd... Ale nechápu že když ji vezmu na louku chvíli cvičíme chvíli ji nechám běhat a pak zase cvičíme tak není tak unavená asi to bude chtít nějaké složitější cviky.
Edánek
napsal(a):
..pravda je, že záleží jak kdo má ty směny - já to měla nepravidelné a to bylo hrozné - bl.bý bylo, že noční a víkendy byly dvanáctky...teď dělám léta letoucí dvě noční, dvě denní dvanáctky a pak čtyři dny volna - naštěstí psa mohu brát do práce a je tam se mnou, navíc o denních máme venčící tetu, která ho bere na hodinu ven na procházky a hraní na psím hřišti...a do práce i z práce chodíme pěšky - vyjde to na cca hodinovou procházku...
Jo to je fakt - já mám osmičky a střídá se mi ranní - noční - odpolední pořád dokola a víkendy volné. Pes si fakt v pohodě zvyknul.
rapotacka11
napsal(a):
Ta fena musí z domu.
Někam k rodině s většími dětmi nebo k důchodcům, kde se jí bude
stále někdo věnovat a kde jí bude líp.
Potřebuje aktivity, ne jen procházky
a pak hodiny nudy.
A příště se poradit s rozumem !
než si pořídit dalšího psa.
Nejdřív partnera, rodinu-lépe se vše
zvládne.
A pak teprve psa
a do bytu nějakého malého.
A ne z útulku.
A rozhodně ne druhého !
A nebo vyměnit kvartýr za maštal a pak teda jo...
Co to melete za kraviny?!
Souhlasím a to zcela s příspěvkem o změně zaměstnání.Jednoduché to sice není, ale jde to.
Mladý kluk-taky 3směnný provoz, starý pes + máma, která vypomohla - tak to šlo.
Starý pes umřel a kluk věděl, že chce psa nového, štěně..
Ze všeho nejdřív začal hledat nové pracovní místo, aby měl dostatek času na štěně..
Po nějaké době našel práci na 8h. a teprve v ten moment začal projíždět inzeráty a chov.stanice.
Kluka znám osobně a takhle by to mělo být a mladý člověk, který nemá nikoho k ruce by přesně takhle měl postupovat i kdyby musel čekat třeba rok.
Tady už se stalo a druhý pes do "tohoto" nebude dobrá volba. Změna zaměstnání ano a do doby než se tak stane tak zatnout zuby, spát třeba o pár hodin méně a se psem makat.. Ten za neuvážené rozhodnutí nemůže..
Tak mám ještě jeden dotaz, četl sem si že to štěňata dělají protože mají strach, že když sou sami doma, tak že umřou a ze strachu ničí věci. Tak mi sousedka poradila, že někde četla, že je dobré koupit klec nebo boudu nechat jí otevřenou, že si tam pes může zalést, a že bude mít pocit bezpečí. Tak jestli s tím máte někdo zkušenosti.
Matycz
napsal(a):
Tak mám ještě jeden dotaz, četl sem si že to štěňata dělají protože mají strach, že když sou sami doma, tak že umřou a ze strachu ničí věci. Tak mi sousedka poradila, že někde četla, že je dobré koupit klec nebo boudu nechat jí otevřenou, že si tam pes může zalést, a že bude mít pocit bezpečí. Tak jestli s tím máte někdo zkušenosti.
Pokud s pubertálním dobrmanem chodíte na hodinovou procházku tak bych řekla, že to opravdu nebude ze strachu, ale z nudy.
Už jste zkoušel od té doby nějak se psem pracovat, cvičit?
Musí se naučit, že je to její prostor. Ale je to stejné jako s plastovým pelechem. Prostě bezpečné místo kam nikdo nesahá. Je jen její. Do klece jsem ani já psovi nesahala. Jen jednou za čas jsem mu vytáhla polštář a vyprala. Ale nikdy víc jsem tam nesahala. A pes věděl že je to jen jeho prostor. Ale v ničení mu to nezabránilo.

No teda, nedovedu si představit, že bych psovi nesáhla na pelíšek či deku, kde lehává nebo zrovna leží (klece a přepravky na doma neuznávám, a tak bych ji psu nikdy nepořídila). To bych mu pak asi nemohla ani sáhnout do jeho misky, na jeho hračku,... A to také běžně dělám, do misky sáhnu když pes žere, na hračku, když si s s ní hraje,... Je to o důvěře, pes mi musí věřit.
Řešením, aby pes neničil, není omezení prostoru, tam bude pes ještě více frustrovaný, ale výchova psa a jeho dostatečné unavení žádoucí činností jak fyzické tak především psychické.

rapotacka11
napsal(a):
To už mu radili.
On to pochopil po svém.
Koupí klec .
Vím. Takovým lidem nepatří pes do rukou. Je mi moc líto toho pejska. Jeho páníček by potřeboval něčím do hlavy, aby se mu rozsvítilo.
napsal(a):
No teda, nedovedu si představit, že bych psovi nesáhla na pelíšek či deku, kde lehává nebo zrovna leží (klece a přepravky na doma neuznávám, a tak bych ji psu nikdy nepořídila). To bych mu pak asi nemohla ani sáhnout do jeho misky, na jeho hračku,... A to také běžně dělám, do misky sáhnu když pes žere, na hračku, když si s s ní hraje,... Je to o důvěře, pes mi musí věřit.
Řešením, aby pes neničil, není omezení prostoru, tam bude pes ještě více frustrovaný, ale výchova psa a jeho dostatečné unavení žádoucí činností jak fyzické tak především psychické.
Já Teda psům do pelechu nelezu. Nevidím k tomu ani jediný důvod. Oni mě taky nebudí když spím. A já je taky ne. Já mám pro sebe ložnici a pes měl klec. Neustále otevřenou a prehozenou dekou. Budeš se divit ale do té doby uzavřena místa vyhledával právě protože se tam cítil nejklidnější a vhod ke spánku. Pak se v kleci učil spinkat, protože to neuměl (odpočívat) a po dalších pár let využíval klec jako svoje místo. A následně jsem mu domu pořídila boudu (do interiéru, ne zateplenou atd. Tahle měla i ležení na střeše ). A věděl že když měl dost vnoucka nebo sousedovic urvaneho psa, tak šel do boudy do svého klidu. Já v tom nevidím velký rozdíl. Jestli plastový pelech, gauč nebo kenelku nebo otevřenou klec.

Tedysek
napsal(a):
Já Teda psům do pelechu nelezu. Nevidím k tomu ani jediný důvod. Oni mě taky nebudí když spím. A já je taky ne. Já mám pro sebe ložnici a pes měl klec. Neustále otevřenou a prehozenou dekou. Budeš se divit ale do té doby uzavřena místa vyhledával právě protože se tam cítil nejklidnější a vhod ke spánku. Pak se v kleci učil spinkat, protože to neuměl (odpočívat) a po dalších pár let využíval klec jako svoje místo. A následně jsem mu domu pořídila boudu (do interiéru, ne zateplenou atd. Tahle měla i ležení na střeše ). A věděl že když měl dost vnoucka nebo sousedovic urvaneho psa, tak šel do boudy do svého klidu. Já v tom nevidím velký rozdíl. Jestli plastový pelech, gauč nebo kenelku nebo otevřenou klec.
Pokud člověk žije se psem v bytě, je to pro ně pro oba taková společná "bouda", domov.
Nejde o to, psovi za každou cenu sahat na pelech, do misky, ale o to, že můžu kdykoliv, a se psem to nehne. Důvěřuje mi (nám, celé rodině - těm, co s ním žijeme v tom bytě), a tak nečeká, že mu nějak ublížíme či mu něco vezmeme. Pes se cítí v bezpečí v celém bytě. Žádný náš pes neměl svoje jedno místo, ale při svém odpočinku se stěhoval do místnosti, kde jsem byla hlavně já, chtěl být ve společnosti, byť odpočíval a usnul a chrápal, až se okenní tabulky třásly, nebo se naopak uklidil do klidu, to když byly děti zrovna moc hlučné. V tomto směru měli naši psi volnost. Toto není zkušenost s jedním psem, ale postupně se třemi v bytě a stejná zkušenost s jinými třemi psy u mamky na zahradě, dvou středních a tří velkých plemen.

Kdybych měla mít psa v kleci či přepravce, tak raději nemám žádného.
napsal(a):
Pokud člověk žije se psem v bytě, je to pro ně pro oba taková společná "bouda", domov.
Nejde o to, psovi za každou cenu sahat na pelech, do misky, ale o to, že můžu kdykoliv, a se psem to nehne. Důvěřuje mi (nám, celé rodině - těm, co s ním žijeme v tom bytě), a tak nečeká, že mu nějak ublížíme či mu něco vezmeme. Pes se cítí v bezpečí v celém bytě. Žádný náš pes neměl svoje jedno místo, ale při svém odpočinku se stěhoval do místnosti, kde jsem byla hlavně já, chtěl být ve společnosti, byť odpočíval a usnul a chrápal, až se okenní tabulky třásly, nebo se naopak uklidil do klidu, to když byly děti zrovna moc hlučné. V tomto směru měli naši psi volnost. Toto není zkušenost s jedním psem, ale postupně se třemi v bytě a stejná zkušenost s jinými třemi psy u mamky na zahradě, dvou středních a tří velkých plemen.
Ale to se nevylučuje přece. Já mu taky můžu do boudy sáhnout, vzbudit ho nebo mu tam dávat injekci. Jen nemám potřebu to dělat zrovna tam. Chodí tam protože chce absolutní klid. Tak proč ho budu rušit? Já chci večer od půl desáté doma taky klid a většinu roku chci dokonce aby v deset večer všichni šli spát. A tak jako moje přání respektují doma všichni tak já jejich taky. Nebo je špatně, že pes má svůj vlastní prostor? Který je jen a jen jeho?
Když to blbě prirovnam, tak dětem se dělá jejich pokojíček proč? Protože taky chtějí mít vlastní a jen jejich prostor. Když chtějí klid, mají ho tam. A můj pes ho má v boudě. Venkovní pes má taky svoji boudu a nikdo mu tam neleze. Proč je to u bytového psa tak strašně špatně?

Tedysek
napsal(a):
Ale to se nevylučuje přece. Já mu taky můžu do boudy sáhnout, vzbudit ho nebo mu tam dávat injekci. Jen nemám potřebu to dělat zrovna tam. Chodí tam protože chce absolutní klid. Tak proč ho budu rušit? Já chci večer od půl desáté doma taky klid a většinu roku chci dokonce aby v deset večer všichni šli spát. A tak jako moje přání respektují doma všichni tak já jejich taky. Nebo je špatně, že pes má svůj vlastní prostor? Který je jen a jen jeho?
Když to blbě prirovnam, tak dětem se dělá jejich pokojíček proč? Protože taky chtějí mít vlastní a jen jejich prostor. Když chtějí klid, mají ho tam. A můj pes ho má v boudě. Venkovní pes má taky svoji boudu a nikdo mu tam neleze. Proč je to u bytového psa tak strašně špatně?
Připadá mi, jako byste snad nečetla co píšu... Zjevně moje a vaše domácnost jsou odlišné a rodina též, protože my jsme vždy považovali za samozřejmé, nechat psa v klidu odpočívat či spát, ať už ležel kdekoliv.
Když píšu, že mu mohu sáhnout kdykoliv na místo, kde spí, nebo do jeho misky, píšu to proto, že i zde na ifauně jsou někteří, kterým to nepřipadá jako samozřejmost, naopak jim připadne v pořádku, že si pes své místo či žrádlo brání i před svým vlastním pánem.
Můj názor na klece a přepravky je takový jaký je a nezměním ho.
S ohledem na příspěvky zadavatele považuji za velmi nešťastné v této diskuzi zmiňovat výhody (otevřené) klece v bytě. Obávám se, že zadavatel své problémy "vyřeší" tím, že bude (aktivního, nevybouřeného, frustrovaného a nudícího se) psa přes den zavírat do klece. Jednak tím ze psa udělá "časovanou bombu", ale hlavně: chudák pes!