Kolik můžu mít psu v byte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.11.2017 21:27
Veriska

XXX.XXX.47.117

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik můžu mít psu ve vlastním byte ( v osobním vlastnictví), ale panelový dum patří družstvu? Dekuji.

24.11.2017 21:57
b.k

XXX.XXX.214.66

Kolik chcete resp.zvládnete..

24.11.2017 21:58
Veriska

XXX.XXX.47.117

Dnes mi totiž bylo řečeno od domovnice, ze mohu mít maximálně 2 psy, pokud mám víc porušují prý domovní rad.

24.11.2017 22:01
b.k

XXX.XXX.214.66

Veriska napsal(a):
Dnes mi totiž bylo řečeno od domovnice, ze mohu mít maximálně 2 psy, pokud mám víc porušují prý domovní rad.

Domovní řád není nadřazen zákonu. Tudíž v bytě můžete mít třeba i slona.

24.11.2017 22:16
rapotacka11

XXX.XXX.32.188

Hlavně by člověk neměl být přehnaně ohleduplný.
Soused pod vámi chová možná šváby...mambu...

24.11.2017 22:19
Veriska

XXX.XXX.47.117

To je super, cele to vzniklo kvůli sousedům, kterým vadí pes a ne jedno jestli jeden nebo 10, ale v baráku nic neničí, pravda, ze stékají, ale vždy jen když slyší, ze jsem přijela a zavřela auto, jinak ne, ptala jsem se jiných sousedů a ti mi řekli, ze o nich vůbec neví. Domovnice mi dnes řekla at si zajdu na družstvo a zazadam si o výjimku abych mohla ty psy tady mít 3, prý už to ví od sousedů měsíc, ale čekala az me potka, nechtěla na me zvonit. Prostě barák debilu s prominutim.

24.11.2017 22:24
Mat

XXX.XXX.7.34

Veriska napsal(a):
To je super, cele to vzniklo kvůli sousedům, kterým vadí pes a ne jedno jestli jeden nebo 10, ale v baráku nic neničí, pravda, ze stékají, ale vždy jen když slyší, ze jsem přijela a zavřela auto, jinak ne, ptala jsem se jiných sousedů a ti mi řekli, ze o nich vůbec neví. Domovnice mi dnes řekla at si zajdu na družstvo a zazadam si o výjimku abych mohla ty psy tady mít 3, prý už to ví od sousedů měsíc, ale čekala az me potka, nechtěla na me zvonit. Prostě barák debilu s prominutim.

Pokud se k vám do bytu nemají jak dostat, aby vašim psům něco provedli a vy máte opravdu svědomí čísté (Například si jste 100% jistá, že psi ve vaší přítomnosti zbytečně neštěkají a neruší ostatní.), tak to neřeště, to byste pak prožila celý život přizpůsobocáním se druhým. Někomu vadí psi, jinému auto, třetímu kočky, dalšímu botník na chodbě, ...

24.11.2017 22:28
luuuca

XXX.XXX.35.245

No jestli je to v domovním řadu, tak jste s tím řádem měla být seznamena před nastěhováním, případně něco takového snad podepisovat. Pokud ne tak si pořiďte klidně smečku. Pokud jste souhlasila a byla seznamena s domovním řádem, tak i s tím, že můžete mít jen dva psy. Nicméně dva psi v bytě snad stáčí ne? :D.

24.11.2017 22:52
Veriska

XXX.XXX.47.117

Mám byt po babičce a nikdo nic takového nikdy neřekl, mám psy 3, ale hodně času travime, na chatě kde jsou na zahradě, každý den min na 2 hodiny na louku a několikrát za den po sidlisti.

24.11.2017 23:06
LájošM

XXX.XXX.14.251

Na družstvo nemusíte, je jen vaše věc, kolik psů v bytě máte, pokud neobtěžují nadměrně hlukem a zápachem. A pokud máte zaplacené poplatky městu.
Jestli by obtěžovali, dokazovat to musí ten, komu to vadí, ne vy.
Pokud by štěkali v noci, sousedé na vás opakovaně volali policii a ti řešili přestupek, pak byste byla předvolána k přestupkovému řízení a mohla (při oprávněné stížnosti) platit pokutu.
Jinak vám fakt nemohou nic, ani domovnice, ani družstvo vlastníků. To je zřízeno jen kvůli tomu, abyste se nehádali o společné náklady. Nedělejte si s tím hlavu, jen hlídejte, aby psi neštěkali v době nočního klidu.

24.11.2017 23:19
Mat

XXX.XXX.7.34

luuuca napsal(a):
No jestli je to v domovním řadu, tak jste s tím řádem měla být seznamena před nastěhováním, případně něco takového snad podepisovat. Pokud ne tak si pořiďte klidně smečku. Pokud jste souhlasila a byla seznamena s domovním řádem, tak i s tím, že můžete mít jen dva psy. Nicméně dva psi v bytě snad stáčí ne? :D.

Takže řešení pro zadavatelku je se prostě jednoho psa zbavit?

24.11.2017 23:20
Veriska

XXX.XXX.47.117

V době nočního klidu, jsem skoro vždy doma, jen občas někam jdeme, ale snažíme se vracet ještě před začátkem nočního klidu. Máme tady přesně vedle nás souseda, kterému vadí pes už jen z principu a je jedno, jeslí je malý, velký a nebo jestli je jeden nebo vice. Jinak moc dekuji, mela jsem strach aby mi nenaridili dat pesany pryč, to bych nezvládla.

24.11.2017 23:22
Veriska

XXX.XXX.47.117

Raději bych se přestěhovala, než se zbavit jednoho psa, holky mám od stenatek a toho třetího zachraneneho ze Slovenska před zbytečným utracenim, jen z důvodu, že původní majitele na něho neměli čas...

24.11.2017 23:27
LájošM

XXX.XXX.14.251

Veriska napsal(a):
V době nočního klidu, jsem skoro vždy doma, jen občas někam jdeme, ale snažíme se vracet ještě před začátkem nočního klidu. Máme tady přesně vedle nás souseda, kterému vadí pes už jen z principu a je jedno, jeslí je malý, velký a nebo jestli je jeden nebo vice. Jinak moc dekuji, mela jsem strach aby mi nenaridili dat pesany pryč, to bych nezvládla.

To by vám přece nikdo nařídit nemohl, byt je váš, můžete si tam mít co uznáte za vhodné, pokud tím neporušujete zákon.
Pokud by domovní řád obsahoval maximální počet psů v bytě, je to protiprávní a vy se jím řídit nemusíte. Porušoval by vaše vlastnická práva.

24.11.2017 23:31
Veriska

XXX.XXX.47.117

Jsem opravdu ráda, ze je pouze moje věc co v byte mám a nemám, moc dekuji.

25.11.2017 08:06
Šarina

XXX.XXX.231.146

"Máme tady přesně vedle nás souseda, kterému vadí prs už jen z principu a je jedno, jeslí je malý, velký a nebo jestli je jeden nebo vice".

To je úžasný překlep

25.11.2017 12:34
balisek

XXX.XXX.131.211

Veriska napsal(a):

Ano i ne. Žádný domovní řád či stanovy Vám nemohou zakázat zda a kolik psů můžete chovat v bytě. Takové ustanovení je v rozporu s platnou legislativou a tudíž nevymahatelné.

Dle ústavy však nesmí výkon vlastnického práva jedné osoby poškozovat ve výkonu vlastnického práva osoby jiné.

Pokud by Vaši psi prokazatelně obtěžovali nájemníky hlukem, zápachem apod., jsou sousedé oprávnění obrátit se na soud. Uspějí-li se svou žalobou a Vy byste přesto nesjednala nápravu, může u družstevních bytů družstvo rozhodnout o vyloučení člena. U společenství vlastníků jednotek může SVJ nebo poškozený člen požádat soud o nařízení nuceného prodeje bytové jednotky.

Samozřejmě, jedná se o extrémní řešení a nemyslím si, že by to ve Vašem případě mělo dojít takhle daleko. Nicméně není dobré spoléhat se na to, že si ve vlastním bytě mohu dělat co chci.

25.11.2017 13:03
kiko

XXX.XXX.168.91

Veriska, teď to neberte osobně, ale říkáte, že pesani štěkají jen když slyší vaše auto...Podívejte se na to taky z druhé strany, jsem Váš soused, který pracuje na noční směny, tudíž si chci přes den schrupnout.Sotva klimbnu a haf haf přijede panička, klimbnu znova.Panička si zapomněla něco koupit, takže odjíždí a přijíždí znova, atd.Nic příjemného...ale debilové jsou všichni ostatní z baráku.Nevím jak dlouho tam bydlíte, ale třeba moje babi bydlí celý život v jednom paneláku se starousedlíky důchodci, mají zajetý svůj režim a klídek a teď tam nakluše mladá holčina se třemi pesany...Neberte to jako něco proti Vám, spíš jsem chtěla všeobecně říct, že každá mince má dvě strany.

25.11.2017 13:17
Edánek

XXX.XXX.183.15

kiko napsal(a):
Veriska, teď to neberte osobně, ale říkáte, že pesani štěkají jen když slyší vaše auto...Podívejte se na to taky z druhé strany, jsem Váš soused, který pracuje na noční směny, tudíž si chci přes den schrupnout.Sotva klimbnu a haf haf přijede panička, klimbnu znova.Panička si zapomněla něco koupit, takže odjíždí a přijíždí znova, atd.Nic příjemného...ale debilové jsou všichni ostatní z baráku.Nevím jak dlouho tam bydlíte, ale třeba moje babi bydlí celý život v jednom paneláku se starousedlíky důchodci, mají zajetý svůj režim a klídek a teď tam nakluše mladá holčina se třemi pesany...Neberte to jako něco proti Vám, spíš jsem chtěla všeobecně říct, že každá mince má dvě strany.

..k těm nočním...já bydlím v třetím patře a soused ve druhém - oba děláme na směny, do onoho druhého patra vedle souseda se nastěhovali (pronajali si) byt lidé s takovým rádoby bišonem...jen co odejdou pes začne štěkat a přestane až když přijdou - to je cca 06/07 - 16/17 hod. - pouze ve všední dny...no nemůžeme říct nic, protože to nepatři do rušení nočního klidu...navíc sousedé jsou to velice slušní a příjemní a tak v rámci sousedských vztahů mlčíme, protože by bylo škoda zhádat se kvůli psu a co s ním... navíc já psa slyším jen když usínám - a pak ho naštěstí zaspím, ale soused bydlíc přes stěnu si musí užívat - na druhou stranu on zase chrápe tak, že už byl přestěhován z manželské ložnice do dětského pokoje (děti už mají odrostlé a samostatně žijící)...zrovna tak pokud probíhají v domě jakékoli stavební úpravy u kterýchkoli sousedů, tak nemáme nárok přes den...

25.11.2017 13:50
Veriska

XXX.XXX.47.117

Momentálně jsem od října doma, maximálně bez nich jedu na nákup a ted za ty 2 měsíce jsem ani večer nikde nebyla, od prosince nastupují do prace, kde budu pres den, na 8 hodin, samozřejmě ani já nechci bydlet v zápachu od svých psu, takže i to mám zajištěné, vždy když jdu mám je na vodítku, tím pádem nemohou za nikým běžet a obtěžovat, spousta sousedů mi říká, ze o nich neví a ti sousedi, kteří si stěžují, měli dříve psa, který cele dny brecel, ze byl doma sam a nikdo jim nic neřekl, ale i když mela babička pejska hned si stěžovali, ze jim vadí a ted si už nemůžou stěžovat na babičku, tak si stěžují na me. Vadí jim i když si necham před bytem holiny špinavé z louky.

25.11.2017 17:13
Mat

XXX.XXX.7.34

kiko napsal(a):

No jasně, ale zároveň zase ten soused nemůže očekávat, že kvůli němu něbude nikdo nic dělat. (Děti, opravy, psi, auta, záchranky, ...)

Ne, na hluk si můžete stěžovat i přes den, pokud překračuje určitou mez, přijede hygiena a změří množství hluku a podle výsledků se to bude dále řešit.

25.11.2017 18:16
lupus4

XXX.XXX.72.39

Mat napsal(a):
No jasně, ale zároveň zase ten soused nemůže očekávat, že kvůli němu něbude nikdo nic dělat. (Děti, opravy, psi, auta, záchranky, ...)

Ne, na hluk si můžete stěžovat i přes den, pokud překračuje určitou mez, přijede hygiena a změří množství hluku a podle výsledků se to bude dále řešit.

na hluk si můžete stěžovat i přes den, pokud překračuje určitou mez, přijede hygiena a změří množství hluku a podle výsledků se to bude dále řešit.

ale nepřijede a nezměří, to musí udělat akreditovaná firma, atd atd...stojí to cca 20 litrů a navíc

Dle paragrafu30 odstavce2 zákona č.258/2000Sb...
o ochraně veřejného zdraví a o změněn některých zákonú, ve znění pozdějších předpisů, se
hlukem rozumí zvuk, který může být škodlivý pro zdraví a jehož imisní hygienický limit stanoví provádějící předpis.
a navíc
.Za takový hluk se dle paragrafu 30 odstavec 2 hlasový projev zvířete nepovažuje.

Zjednodušeně - v prosinci 2015 proběla v tomto změna zákona.Tudíš se měření neprovádí jelikož byli zrušeny měřící limity-samozřejmě změřit se to dá, ale nikdo neposoudí zdali je hluk velký nebo malý(zrušeny limity).

čili na hluk je to neuhratelné

25.11.2017 21:03
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

Veriska napsal(a):

Já v paneláku nežiji, podle mne je to masochismus, ale přál bych vám třeba v bytě nad vámi bubeníka co cvičí denně od 19 - 22 hodin, a co je pouze jeho věc co v bytě má a dělá.

25.11.2017 22:46
pan Brouček

XXX.XXX.79.4

lupus4 napsal(a):
na hluk si můžete stěžovat i přes den, pokud překračuje určitou mez, přijede hygiena a změří množství hluku a podle výsledků se to bude dále řešit.

ale nepřijede a nezměří, to musí udělat akreditovaná firma, atd atd...stojí to cca 20 litrů a navíc

Dle paragrafu30 odstavce2 zákona č.258/2000Sb...
o ochraně veřejného zdraví a o změněn některých zákonú, ve znění pozdějších předpisů, se
hlukem rozumí zvuk, který může být škodlivý pro zdraví a jehož imisní hygienický limit stanoví provádějící předpis.
a navíc
.Za takový hluk se dle paragrafu 30 odstavec 2 hlasový projev zvířete nepovažuje.

Zjednodušeně - v prosinci 2015 proběla v tomto změna zákona.Tudíš se měření neprovádí jelikož byli zrušeny měřící limity-samozřejmě změřit se to dá, ale nikdo neposoudí zdali je hluk velký nebo malý(zrušeny limity).

Proč čili na hluk je to neuhratelné? To přese řeší NOV § 1013.

26.11.2017 15:25
michaela_89

XXX.XXX.149.175

Veriska napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik můžu mít psu ve vlastním byte ( v osobním vlastnictví), ale panelový dum patří družstvu? Dekuji.

Zákon nijak nezakazuje mít v bytě pejsků třeba 10, ale tak nějak obecně - pro zachování dobrých vztahů se sousedy smajlík a nějaké životní úrovně, by to mělo být v rámci mezí.

Můj názor je, že do bytu menších rozměrů a do paneláku či bytovky, patři jeden, max. dva pejskové. Více bych si jich do takových podmínek zkrátka nepořizovala, pokud se tedy ve Vašem případě nejedná zrovna o čivavy smajlík.

Dovedu si představit, že v počasí jako je třeba teď, zůstává na chodbě po 3 větších pejscích slušná cestička smajlík pokud tedy okamžitě po návratu nejdete vytírat schody, chodbu...

Je fakt, že na blbce lidi narazí všude a někdo je prostě od přírody morous, takže ten kdo teď nadává na Vaše pejsky, bude mít za pár let problém s Vaším dětským kočárkem u vchodu a podobně.

Nevím jestli jste si pejsky pořizovala před a nebo po nastěhování, teď už asi není moc co radit, pryč je nedáte kvůli nějaké poznámce od sousedů, ale snažila bych se to s nimi každopádně řešit po dobrém (i kdybych ze sebe měla maličko udělat toho, vola"), aby se situace zbytečně nevyostřila...

26.11.2017 15:40
hirothevizsla

XXX.XXX.180.180

Mat napsal(a):
Pokud se k vám do bytu nemají jak dostat, aby vašim psům něco provedli a vy máte opravdu svědomí čísté (Například si jste 100% jistá, že psi ve vaší přítomnosti zbytečně neštěkají a neruší ostatní.), tak to neřeště, to byste pak prožila celý život přizpůsobocáním se druhým. Někomu vadí psi, jinému auto, třetímu kočky, dalšímu botník na chodbě, ...

Souhlasím... A k tomu být si na 100% jistá doporučuji nechat běžet zvukový záznam po dobu nepřítomnosti Měla jsem takhle lístek na dveřích, jak moji psi hrozně štěkají celé dny, kdy tu nejsem (8 hod v práci 2x týdně + sem tam nějaká přednáška či seminář ), tak jsem začala nahrávat a následně si záznam procházím. Pejsi kníknou, když odcházím a štěkají až když mě vítají. Takže si můžu být 100% jistá a mám se čím bránit

26.11.2017 17:21
Tedysek

XXX.XXX.35.61

Přes den si v bytě můžeš dělat co chceš, ale pokud máš de.ilni sousedy tak se z toho stane minimálně psychoteror. Bydlela jsem v Nekolika panelácích a vždy do dopadlo stejně - stížnosti na psa. Pokud jsou bl.i sousedi tak jim bude vadit i pohyb misky když pes půl minuty žere a nedejboze pokud seskočí že sedačky. A ani koberec s vysokým chlupem nepomůže. A nejbizardnejsi stížnost jsem slyšela ". Jak mu hazite míčky tak to dělá hrozne rány" a míček byl plyšový a házela jsem o zeď nad gaucem, aby pes nedupal po zemi. :) od té doby jsem přesvědčená, že v paneláku má být buď pes nebo sousedi. :).

Aidička

21.2.2019 16:59
Aidička

XXX.XXX.2.11

Dobry den,

chtela bych se zeptat na podobné tema psů chovaných v družstevních bytech.
Zda je možné po majitelích psů chtít další poplatek za chovaného psa, když platí řádně polatky městu.
chtějí po nás navýšení částky do fondu oprav (např.10%za psa)
dále navrhují do počtu osob pro rozúčtování spotřeby el.energie započítávat rovněž počet psů chovaných v příslušném bytě (zvýšený pohyb po spol. chodbách, užívání výtahů z důvodů venčení psů, zvýšené náklady na úklid společných prostor a okolí domu včetně poškozování vstupu, případně fasád, zvýšené ztráty tepla v zimním období).
dekuji za odpověd.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2019 17:09

Měla jsem kolegu, který vyžadoval, aby zvýšené náklady na vodu platil jeho soused v garsonce. "Věčně si tam tahá ženský, cachtá jim.... ( cachtá se s nima v koupelně )......
V té době ještě nebyly vodoměry v každém bytě. To je hodně podobné požadavkům vašich sousedů. Podle mě je to nesmysl. Někdo má psa, k někomu chodí návštěvy, někdo má puberťáka a s jeho kamarády se výtah netrhne......
Jenže v družstvu o spoustě věcí rozhoduje valná hromada, stanovy........Budete muset zapátrat.

22.2.2019 10:30
LájošM

XXX.XXX.14.251

Aidička napsal(a):
Dobry den,

Zda je možné po majitelích psů chtít další poplatek za chovaného psa, když platí řádně polatky městu.
dále navrhují do počtu osob pro rozúčtování spotřeby el.energie započítávat rovněž počet psů chovaných v příslušném bytě (zvýšený pohyb po spol. chodbách, užívání výtahů z důvodů venčení psů, zvýšené náklady na úklid společných prostor a okolí domu včetně poškozování vstupu, případně fasád, zvýšené ztráty tepla v zimním období).
dekuji za odpověd.

Ne, není možné, aby za psa chtělo družstvo více peněz.
To byste mohla navrhnout, aby platili více sousedé, kteří více váží, protože přetěžují, a tedy více opotřebovávají výtah. Nebo více peněz za služby od těch obyvatel, kteří mají větší velikost bot než vy, protože nanesou na chodbu více bláta. Nebo od důchodkyň s taškou na kolečkách. Nebo od těch, co jim chodí do bytu více návštěv.

Nic neplaťte, oporu v zákoně to nemá.

22.2.2019 10:35

Aidička napsal(a):
Dobry den,

dekuji za odpověd.

..to je přeci nesmysl a družstvo na to nemá právo.........samozřejmostí je, že pokud pes něco v domě znečistí anebo poničí, uklidím a opravím to na své náklady, ale to tak asi celé.............si vezměte sousedy kuřáky, kteří chodí kouřit před dům, a že jich u nás pár je, to by jim také mohl přijít zvýšený účet od družstva za častější používání výtahu, světla a podobně..........

22.2.2019 15:18
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..to je přeci nesmysl a družstvo na to nemá právo.........samozřejmostí je, že pokud pes něco v domě znečistí anebo poničí, uklidím a opravím to na své náklady, ale to tak asi celé.............si vezměte sousedy kuřáky, kteří chodí kouřit před dům, a že jich u nás pár je, to by jim také mohl přijít zvýšený účet od družstva za častější používání výtahu, světla a podobně..........

No tak to je věc, kterou "řeším" už řádově roky a stejně nikdy nevyřeším. Ze 4 stran mám sousedy a ze tří jsou to kuřáci, a teda fest kuřáci. Chodí kouřit na balkon - teda na lodžii. Potřebuju vyvětrat, otevřu dveře na ten balkon a v bytě mám jak v 5.cenové, kouř naleze i do nejzazšího pokoje... Jsem z toho znechucená, už jsem i pátrala, zda s tím lze něco dělat, ale velmi pravděpodobně nelze. A to nemluvím o vajglech pod balkony...

23.2.2019 13:57
fikovnice

XXX.XXX.135.146

fikovnice napsal(a):
No tak to je věc, kterou "řeším" už řádově roky a stejně nikdy nevyřeším. Ze 4 stran mám sousedy a ze tří jsou to kuřáci, a teda fest kuřáci. Chodí kouřit na balkon - teda na lodžii. Potřebuju vyvětrat, otevřu dveře na ten balkon a v bytě mám jak v 5.cenové, kouř naleze i do nejzazšího pokoje... Jsem z toho znechucená, už jsem i pátrala, zda s tím lze něco dělat, ale velmi pravděpodobně nelze. A to nemluvím o vajglech pod balkony...

Omlouvám se, že se vracím k tomuto mému příspěvku, který je víceméně OT. Nemáte někdo nějaký nápad, co s tím dělat? Žít celej život v zahuleným bytě mi fakt hodně vadí...

23.2.2019 14:07

Aidička napsal(a):
Dobry den,

dekuji za odpověd.

Pokud zaplatíte opravy škod, které způsobí pes, tak toto nechápu a nepřistoupila bych na to. Mám kamarádky,které v bytě mají 3 nebo 4 psy a nevím, že by to měly takto ošetřené. Zkusím se zeptat.

Fikovnice - kouření - pokud se nedomluvíte přímo s kouřícími sousedy, řešila bych to na domovní schůzi nebo jiné schůzi nájemníků, popřípadě s domovníkem nebo jiným nadřízeným orgánem. Pokud ani toto nepomůže, nezbývá, než se odstěhovat. Taky jsme to tak řešili a máme klid. Možná ale nemůžete nebo nechcete, to chápu.

23.2.2019 14:17

Pokud zaplatíte opravy škod, které způsobí pes, tak toto nechápu a nepřistoupila bych na to. Mám kamarádky,které v bytě mají 3 nebo 4 psy a nevím, že by to měly takto ošetřené. Zkusím se zeptat.

Fikovnice - kouření - pokud se nedomluvíte přímo s kouřícími sousedy, řešila bych to na domovní schůzi nebo jiné schůzi nájemníků, popřípadě s domovníkem nebo jiným nadřízeným orgánem. Pokud ani toto nepomůže, nezbývá, než se odstěhovat. Taky jsme to tak řešili a máme klid. Možná ale nemůžete nebo nechcete, to chápu.

fíkovnice - domovní schůze, domovník, shromáždění vlastníků - tam se může Váš problém přednést, můžete požádat veřejně před ostatními lidmi z domu, aby ti, kdo vás obtěžují, přestali, můžete to společně rozvykládat, třeba stejně jako Vás obtěžují i další obyvatele okolních bytů a třeba se obtěžovatelé chytí z a nos... Ale tohle je problém občanského soužití, to nemůže řešit orgán družstva, společenství vlastníků bytů, či domovník. nemá na to totiž žádné páky.
Jedinou možností by bylo prosadit do stanov zákaz kouření v celém domě - ve společných prostorách, v bytech, i na balkonech. Pod pokutou...

23.2.2019 16:03
fikovnice

XXX.XXX.135.146

fíkovnice - domovní schůze, domovník, shromáždění vlastníků - tam se může Váš problém přednést, můžete požádat veřejně před ostatními lidmi z domu, aby ti, kdo vás obtěžují, přestali, můžete to společně rozvykládat, třeba stejně jako Vás obtěžují i další obyvatele okolních bytů a třeba se obtěžovatelé chytí z a nos... Ale tohle je problém občanského soužití, to nemůže řešit orgán družstva, společenství vlastníků bytů, či domovník. nemá na to totiž žádné páky.
Jedinou možností by bylo prosadit do stanov zákaz kouření v celém domě - ve společných prostorách, v bytech, i na balkonech. Pod pokutou...

"Jedinou možností by bylo prosadit do stanov zákaz kouření v celém domě - ve společných prostorách, v bytech, i na balkonech. Pod pokutou... "

Ano, přesně toto jsem měla na mysli na schůzi zkusit navrhnout. Vadí to více lidem, ale jsou mlčící většina (možná menšina, nevím). Jedna paní mi doslova řekla:"Tak to kdyby dělali moji sousedi, tak se zblázním...". A je to paní z výboru Společenství vlastníků. Myslím, že se dnes lidi i bojí. Nejvíc mě obtěžují Ukrajinci, kteří jsou v pronajatém bytě - a naše balkóny spolu přímo sousedí. No a okna pořádně otveřít nemůžu, protože mám kočky... I jsem i přemýšlela, zda by to fakt nešlo nějak uhrát na Hygienu - vždyť na zastávkách MHD se nesmí kouřit, ve společných prostorách kdovíkde se nesmí kouřit...a já mám být celoživotně pasivní kuřák... Kdybych neměla tisíc dalších problémů, tak se do toho obuju víc. Ale také by bylo vhodné, abych na to nebyla ve finále sama - jsme divný panelák. Ve vedlejším paneláku je to úplně jinak - zkrášlují si to tam, vstupní hala jejich a naše to je jak nebe a dudy. U nás je obrovský problém, že generace mých rodičů vymřela (nebo jsou na vymření) a je u nás opravdu x lidí, kteří jsou jen v podnájmu a kašlou na vše. Já téměř denně uklízím bordel u popelnic a že to je rozptyl třeba i 50m... Prostě děs a hrůza!

23.2.2019 16:05
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Jinak domovníka nemáme. Jsme Společenství vlastníků. S předsedou jsem to "řešila" x-krát, řekl mi, že to holt řešení nemá.
Ale samozřejmě Vám moc díky za tipy a rady.

23.2.2019 16:07

Páky asi nemá, ale u nás třeba domovník řešil i zavěšení prádla, které zasahovalo do okna nižším patrům :-) A pomohlo to. Ono možná prostě jen zabralo nějaké to napomenutí a ti lidé si nezjišťovali, jestli ten domovník na to má právo nebo ne. Já bych třeba ve vší slušnosti zkusila, co se dá. Co si budeme povídat, to kouření, pokud jsme nekuřáci, je fakt obtěžující. Moje mamka 70 let je nekuřačka, bydlí v 7. patře v paneláku a všechno jí to jde šachtou nahoru, lidi většinou kouří na záchodě, hlavně v zimě, nechce se jim ven. A i když ten cigaretový kouř přímo necítíte, tak když od ní přijedu, musím všechno vyprat, všechno oblečení je načichlé.

23.2.2019 16:09
fikovnice

XXX.XXX.135.146

fikovnice napsal(a):
"Jedinou možností by bylo prosadit do stanov zákaz kouření v celém domě - ve společných prostorách, v bytech, i na balkonech. Pod pokutou... "

Ano, přesně toto jsem měla na mysli na schůzi zkusit navrhnout. Vadí to více lidem, ale jsou mlčící většina (možná menšina, nevím). Jedna paní mi doslova řekla:"Tak to kdyby dělali moji sousedi, tak se zblázním...". A je to paní z výboru Společenství vlastníků. Myslím, že se dnes lidi i bojí. Nejvíc mě obtěžují Ukrajinci, kteří jsou v pronajatém bytě - a naše balkóny spolu přímo sousedí. No a okna pořádně otveřít nemůžu, protože mám kočky... I jsem i přemýšlela, zda by to fakt nešlo nějak uhrát na Hygienu - vždyť na zastávkách MHD se nesmí kouřit, ve společných prostorách kdovíkde se nesmí kouřit...a já mám být celoživotně pasivní kuřák... Kdybych neměla tisíc dalších problémů, tak se do toho obuju víc. Ale také by bylo vhodné, abych na to nebyla ve finále sama - jsme divný panelák. Ve vedlejším paneláku je to úplně jinak - zkrášlují si to tam, vstupní hala jejich a naše to je jak nebe a dudy. U nás je obrovský problém, že generace mých rodičů vymřela (nebo jsou na vymření) a je u nás opravdu x lidí, kteří jsou jen v podnájmu a kašlou na vše. Já téměř denně uklízím bordel u popelnic a že to je rozptyl třeba i 50m... Prostě děs a hrůza!

Ještě "Balu" k té citaci Vás - jak ji mám na úvod. Já myslím, že v bytě zakázat kouření je nereálné a vlastně ani nevím, zda bych to chtěla - je to už určité omezování svobod - podle mě. Já vím - dotyčný ničí své zdraví - ale přece jen bych mu tu volbu nechala. Ale z balkónu, když to jde do cizího bytu - to už zase beru jako omezování mojí svobody... Ale stejně se bojim, že je to opravdu neřešitelné. Snad vyjma dohody. A mj. soused nade mnou je takový kuřák, že ráno, když jde do práce, tak už se ve výtahu klepe a ve výtahu už vytahuje cigaretu a zapalovač. Chrmtá (ani nepíšu, že kašle) tak odporně - a to také vždy na balkóně - že bych si fakt nepřála vidět jeho plíce. Tím, že jej vídám často, odhaduji, že nejméně 3 krabičky denně dá!

23.2.2019 16:11
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Páky asi nemá, ale u nás třeba domovník řešil i zavěšení prádla, které zasahovalo do okna nižším patrům :-) A pomohlo to. Ono možná prostě jen zabralo nějaké to napomenutí a ti lidé si nezjišťovali, jestli ten domovník na to má právo nebo ne. Já bych třeba ve vší slušnosti zkusila, co se dá. Co si budeme povídat, to kouření, pokud jsme nekuřáci, je fakt obtěžující. Moje mamka 70 let je nekuřačka, bydlí v 7. patře v paneláku a všechno jí to jde šachtou nahoru, lidi většinou kouří na záchodě, hlavně v zimě, nechce se jim ven. A i když ten cigaretový kouř přímo necítíte, tak když od ní přijedu, musím všechno vyprat, všechno oblečení je načichlé.

Ano, souhlasím s Vámi, že je to velmi obtěžující. I se mě kolikrát návštěvy s podivem ptaly, zda kouřím... A hlavně mi vadí, že si tím ničím zdraví.

23.2.2019 16:12

fikovnice napsal(a):
Ještě "Balu" k té citaci Vás - jak ji mám na úvod. Já myslím, že v bytě zakázat kouření je nereálné a vlastně ani nevím, zda bych to chtěla - je to už určité omezování svobod - podle mě. Já vím - dotyčný ničí své zdraví - ale přece jen bych mu tu volbu nechala. Ale z balkónu, když to jde do cizího bytu - to už zase beru jako omezování mojí svobody... Ale stejně se bojim, že je to opravdu neřešitelné. Snad vyjma dohody. A mj. soused nade mnou je takový kuřák, že ráno, když jde do práce, tak už se ve výtahu klepe a ve výtahu už vytahuje cigaretu a zapalovač. Chrmtá (ani nepíšu, že kašle) tak odporně - a to také vždy na balkóně - že bych si fakt nepřála vidět jeho plíce. Tím, že jej vídám často, odhaduji, že nejméně 3 krabičky denně dá!

Tím, že se zakázalo kouření v restauracích a i jinde v interiérech a veřejných prostorách, tak kuřáci nabyli dojmu, že venku na veřejnosti je to ok a občas jsou i agresivní. Takže těžko řešit, no. Myslím, že to měli nechat na provozovatelích. I tak restaurací, kde se nekouřilo, bylo dost. Vybrala bych si v pohodě i tak.

23.2.2019 16:18
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Jo a abych to tady teda nepřevedla na téma, které sem nepatří (i když za každou radu budu vděčná), tak zrovna v tom problémovém bytě, kde jsou teď Ukrajinci, před nimi byla jakási podivná ženština a ta mívala psů třeba i 5 či 6, ani nevím přesně. Tvrdívala, že funguje jako depozitum, což jestli byla pravda, nevím. Ale evidentně, i když se to některým nelíbilo, tak to dle mě je klidně možné a právně nenapadnutelné. A přidám ještě jednu věc - mého exkocoura (řešila jsem jej asi před 3 roky zde na diskuzi) jsem si jela vyzvednout též do depozita/útulku. Čekala jsem buď nějaký baráček nebo fakt něco "útulkovitého", no a jak jsem byla udivena a i zděšena, když mi otevřela paní ve DVOUPOKOJOVÉM bytě v minipaneláku (menší město), kde za dobu moji návštěvy jsem odhadla počet koček nejméně na 30!!! Byly všude a byl tam otřesný puch, to si tedy pamatuji dobře... Takže jde to, asi podle mě také do té míry, do jaké míry je trpělivost spoluobyvatel. Ale to se zadavatelky netýká - když nejde fakt o desítky zvířat.

23.2.2019 16:47

fikovnice napsal(a):
Jinak domovníka nemáme. Jsme Společenství vlastníků. S předsedou jsem to "řešila" x-krát, řekl mi, že to holt řešení nemá.
Ale samozřejmě Vám moc díky za tipy a rady.

Zkuste to řešit přímo s majitelem bytu, je-li rozumný. Jinak i pokud by to bylo ve stanovách pod pokutou, je ta pokuta těžko vymahatelná, pokud ji viník nebude chtít zaplatit. Jsem předsedkyně společenství vlastníků a opravdu nemáme pravomoci jak něco takového řešit.

23.2.2019 23:45

fikovnice napsal(a):

....no u nás sousedi kuřáci chodí před dům, jen jeden se zapáleným cigárem projde barákem občas, takže to taky doma zacítím, ale není to naštěstí moc často, navíc je velmi slušný, tak mu nikdo nic neříká - spíš si myslím, že už je sám tak nasáklý kouřem, že tu cigaretu ani nemusí mít zapálenou a je na té chodbě prostě cítit.......vajgly po sobě kuřáci z našeho domu poctivě uklízí, takže v tomhle problém není...........

24.2.2019 01:20
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Tedysek napsal(a):
Přes den si v bytě můžeš dělat co chceš, ale pokud máš de.ilni sousedy tak se z toho stane minimálně psychoteror. Bydlela jsem v Nekolika panelácích a vždy do dopadlo stejně - stížnosti na psa. Pokud jsou bl.i sousedi tak jim bude vadit i pohyb misky když pes půl minuty žere a nedejboze pokud seskočí že sedačky. A ani koberec s vysokým chlupem nepomůže. A nejbizardnejsi stížnost jsem slyšela ". Jak mu hazite míčky tak to dělá hrozne rány" a míček byl plyšový a házela jsem o zeď nad gaucem, aby pes nedupal po zemi. :) od té doby jsem přesvědčená, že v paneláku má být buď pes nebo sousedi. :).

zažil jsem si přesně to samé, navíc se jednalo o tajemníka městského úřadu. Vyřešila to až mrtvice.

24.2.2019 06:05
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Zkuste to řešit přímo s majitelem bytu, je-li rozumný. Jinak i pokud by to bylo ve stanovách pod pokutou, je ta pokuta těžko vymahatelná, pokud ji viník nebude chtít zaplatit. Jsem předsedkyně společenství vlastníků a opravdu nemáme pravomoci jak něco takového řešit.

Ano, zkusím. Děkuji moc.

24.2.2019 12:41

Ano, pokud jsou byty v osobním vlastnictví, je to nejspíš jinak, my jsme bydleli v družstevním bytě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík