Dobrý den
Já a moje přítelkyně by jsme si chtěli koupit prvního psa ale prozatím nemáme žádné zkušenosti s chovem psů. I přes to by moje přítelkyně chtěla hned koupit huskyho ale dle mého názoru to není dobrý nápad. Spíš bych chtěl jako prvního psa Labradora nebo Retrívra.
Co si o tomto myslíte vy je to dobrý nápad začínat hned s Huskym nebo by to chtělo spíše získat nějakou zkušenost s jiným plemenem? popřípadě dáte mi nějaké rady ohledně chovu huskyho ?
Husky prosím ne. Není to pes pro zábavu jako společník, ale pracant - na spřežení a jiné sporty je super, ale jinak to loví a zabíjí zvířata, zdrhá, vyje + štěká, tahá na vodítku, občas je to i konfliktní vůči ostatním psům, hromada lidí řeší destruktivní chování...
Pro začátečníky a "kynologické civilisty" toto plemeno určitě ne.
Neexistuje plemeno pro začátečníky. Existují plemena která nejsou úplně vhod, ale taky to může fungovat. Vše se odvíjí od toho co člověk může psovi nabídnout a co od něj očekává. Tím začněte. zapomeňte aspoň z 50% na to jak pes vypadá a začněte hledat v prvé řadě správnou povahu a tělesnou konstrukci psa. :).
Co chce přítelkyně se psem dělat, že potřebuje huskyho? Pokud s ním chce běhat, jezdit na kole a je smířená, že ne vždy a všude ho lze pustit na volno, tak se toho tolik bát nemusíte. To co popisuje asurwic dělá husky nevychovaný... ale to jakýkoliv pes. Husky není bezmozek, co se hodí jen na tahání. Při láskyplné, ale DŮSLEDNÉ výchově to je příjemný společník pro aktivní lidi. Pokud máte fb, tak se přidejte do skupinky https://www.facebook.com/groups/266150970152428/, tam je plno lidí co má huskyho hlavně jako společníka...
chose_
napsal(a):
A jak je to s retrívry a labradory popřípadě mě zajímá ještě názor na shiba inu.. jsou vhodní pro začátečníky na co si dát u těchto plemen pozor ?
Shiba inu není tak úplně pes... tedy ano, ale více to je osobnost, možná povahově i trošku kočka... prostě primitiv s vlastní hlavou. Nefunguje nikdy na 100% na povely, ale pokud by Vám určitá míra svobodomyslnosti a mírně ignorantského chování seděla, tak hurá do toho - jsou lidí, kteří je za to milují.
Zlatí retrívři, labíci a spol jsou pro začátečníka fajn, jen musíte počítat s tím, že je to velký pes a tak je potřeba ho fyzicky zvládat - v mládí má potřebu hrát si s každým psem i člověkem, než se věkem trošku uklidní. Je to dobře cvičitelé, ochotné, optimistické a pořádně žravé. Zlaťáci bývají obvykle klidnější, mírnější a ne tak zbrklí v porovnání s labradory.
Nedá se podle mě říct, že by nějaký pes nebyl vhodný pro začátečníky. Jde hlavně ó to, co od psa očekáváte a co mu můžete nabídnout. Jakou povahu vlastně chcete - někdo chce psa co na něm visi očima a splní každé jeho přání, někdo zase psa, který je samostatný a sám se rozhoduje. A nelze oběma doporučit jedno plemeno vhodné pro začátečníky. Navíc jak se ptáte, zda je lepší si nejdříve pořídit jiné plemeno a pak až huskyho - tak ó tom to taky není. To, že si nejdřív pořídíte například NO vám nijak nepomůže v tom, když si pak pořídíte huskyho. Spíš naopak.
Na co toho psa chcete? Co od něho očekáváte? Co mu můžete nabídnout? Pokud nechcete se psem jezdit v tahu, tak huskyho bych neporizovala. Pak píšete retrívry - úplně jiná povaha než husky. Jste ochotný s retrívrem dělat lovecký výcvik? Nebo nějakou alternativu - stopy, aporty zvěře, dohledávání atd?
Na základě čeho jste vybírali tato plemena? Na základě vzhledu?
Huskyjanina
napsal(a):
Co chce přítelkyně se psem dělat, že potřebuje huskyho? Pokud s ním chce běhat, jezdit na kole a je smířená, že ne vždy a všude ho lze pustit na volno, tak se toho tolik bát nemusíte. To co popisuje asurwic dělá husky nevychovaný... ale to jakýkoliv pes. Husky není bezmozek, co se hodí jen na tahání. Při láskyplné, ale DŮSLEDNÉ výchově to je příjemný společník pro aktivní lidi. Pokud máte fb, tak se přidejte do skupinky https://www.facebook.com/groups/266150970152428/, tam je plno lidí co má huskyho hlavně jako společníka...
Neříkám, že se hodí JEN na tahání, ale na práci, sport a aktivity.
Znám plno vychovaných husků, ale hromada z nich prostě zvíře zabijí, když jsou s ním bez dozoru / nejsou po povelem. I když skládají zkoušky z výkonu, tak na procházce prostě zdrhnou, pokud se dostanou z vodítka. Přijde mi, že jako společník bez využití tito psi trpí... nehledě na to, že výchova v porovnání s jinými "robotickými" plemeny (NO, GR...) je občas sranda.
Tedysek
napsal(a):
Takže pes na dvůr s občasnou procházkou? Tak to na retrivry a huskyho zvláště zapomeňte.
Poohlidnete se třeba po spicovi. Ty tady nedávno někteří prosazovali jako "dvorkove psy".
Spíš domácí pes kterého by jsme sem tam pustili na zahradu vyvětrat. ne čistě aby byl celou dobu venku na zahradě.
chose_
napsal(a):
Spíš domácí pes kterého by jsme sem tam pustili na zahradu vyvětrat. ne čistě aby byl celou dobu venku na zahradě.
V tom případě potřebuje klidného psa, který nepotřebuje denně spoustu práce, což by i snad mohl být i labrador z výstavní linie.
Lépe, ale nějaký pes k malé a střední aktivitě vyšlechtěný - německý špic, český strakatý pes, anglický baset, nmožná některý ze španělů, asi i bílý švýcarský ovčák.
Mat
napsal(a):
V tom případě potřebuje klidného psa, který nepotřebuje denně spoustu práce, což by i snad mohl být i labrador z výstavní linie.
Lépe, ale nějaký pes k malé a střední aktivitě vyšlechtěný - německý špic, český strakatý pes, anglický baset, nmožná některý ze španělů, asi i bílý švýcarský ovčák.
Strakáč a baset potřebuji pohyb! Strakáč vzhledem k bigloidni stránce je určitě aktivní pes. a baset? Je to lovecké plemeno, to už je samo o sobě dost říkající o potřebě pohybu. On se baset nezdá, ale třeba jsem už potkala dva co běhají agi ;) a baset když už se rozběhne tak těžko brzdí ;).
Uživatel s deaktivovaným účtem

A nebo pořídit ovečky nebo husičky a k nim třeba Corgiho

"což by i snad mohl být i labrador z výstavní linie. "
kamarád má, čistě výstavní linie...energie víc než atomová elektráreň, první dva roky nespoutaný živel, x krát ho chtěli vrátit, darovat...jak říká, zlatý rotvík (měl před labradorem)!

chose_
napsal(a):
No zkusím se podívat na pejsky co jste doporučili a ještě dám vědět pro jakého jsem se rozhodl
Ale samozřejmě že procházky by byly na denním pořádku
A pojem "vyvětrat" bylo myšleno že ho pustím na chvíli na zahradu aby nebyl celý den mimo procházky jen doma.
Ne, Vy ho nepustíte, nýbrž tam s ním půjdete a budete se mu věnovat
Bobtail, briard, sky terier, špic.
- nebrala bych lovecká plemena
ani severská.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Plemena_psů.
asurwic
napsal(a):
Neříkám, že se hodí JEN na tahání, ale na práci, sport a aktivity.
Znám plno vychovaných husků, ale hromada z nich prostě zvíře zabijí, když jsou s ním bez dozoru / nejsou po povelem. I když skládají zkoušky z výkonu, tak na procházce prostě zdrhnou, pokud se dostanou z vodítka. Přijde mi, že jako společník bez využití tito psi trpí... nehledě na to, že výchova v porovnání s jinými "robotickými" plemeny (NO, GR...) je občas sranda.
No každý si vychovanýho psa představujem asi jinak Vychovaný husky svoje domácí zvíře nezabije ani bez dozoru, pokud jo, neni vychovaný. Zkouška z výkonu neukazuje nic o poslušnosti v běžném provozu. Znám dost haskounů ovladatelných na volno a žádnou zkoušku nemají...no jestli jako společník bez využití tenhle pes trpí, proč si myslíte, že ti, co ho mají jako společníka ho třeba nevyužívají i k tahu? Neznám nikoho, kdo má haskyho, jako společníka a nezkusil s nim tahat...a nakonec, tak jistě, že je jejich výchova obtížnější než třeba NO, ale ne nemožná
Huskyjanina
napsal(a):
No každý si vychovanýho psa představujem asi jinak Vychovaný husky svoje domácí zvíře nezabije ani bez dozoru, pokud jo, neni vychovaný. Zkouška z výkonu neukazuje nic o poslušnosti v běžném provozu. Znám dost haskounů ovladatelných na volno a žádnou zkoušku nemají...no jestli jako společník bez využití tenhle pes trpí, proč si myslíte, že ti, co ho mají jako společníka ho třeba nevyužívají i k tahu? Neznám nikoho, kdo má haskyho, jako společníka a nezkusil s nim tahat...a nakonec, tak jistě, že je jejich výchova obtížnější než třeba NO, ale ne nemožná
Pod tohle se klidně podepíšu. Nemám sice přímo huskyho, ale karelský medvědí pes je taky seveřan s podobnou povahou. Pořizoval jsem si ho jako laik a amatér. Vychovat se dá, poslouchá a teď je z nás sehraná dvojka na lovu. A vlastně k tomu stačilo málo.. čas. Trávím s moji holkou všechen čas a pořád něco podnikáme. Takže za mě seveřani klidně i pro začátečníka, ale musí si uvědomit, že jim nestačí 30 minut někde na vodítku, ale jsou to hodiny času stráveného spolu při všelijakých aktivitách a úkolech a pak to jde bez problémů.
chose_
napsal(a):
A jak je to s retrívry a labradory popřípadě mě zajímá ještě názor na shiba inu.. jsou vhodní pro začátečníky na co si dát u těchto plemen pozor ?
Pokud takto tápete, tak Shibu fakt ne... Jsou to individualisti, s tresty (a hlavně fyzickými) u nich nepochodíte - zradíte ho tím, výchova jednoduchá není. Je to parťák a ne sluha a taky potřebuje zaměstnat. Zahrada stačit nebude.
rapotacka11
napsal(a):
Bobtail, briard, sky terier, špic.
- nebrala bych lovecká plemena
ani severská.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Plemena_psů.
Pardon, dala jsem tam špatný odkaz.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Plemena_ps%C5%AF.

"No každý si vychovanýho psa představujem asi jinak
Vychovaný husky svoje domácí zvíře nezabije ani bez dozoru, pokud jo, neni vychovaný"
tak ono nejde o definici "vychovaného", ale o tu míru úsilí, než se člověk k tomuto stavu u psa dopracuje, pokud se vůbec dopracuje (a pokud je schopen a/nebo ochoten se dopracovat)...
napsal(a):
Vychovaný husky svoje domácí zvíře nezabije ani bez dozoru, pokud jo, neni vychovaný"
tak ono nejde o definici "vychovaného", ale o tu míru úsilí, než se člověk k tomuto stavu u psa dopracuje, pokud se vůbec dopracuje (a pokud je schopen a/nebo ochoten se dopracovat)...
Taky si myslím. Když mi berňák v pubertě poprvé vystartoval za srnama(nechal se strhnout samojedem) jen jsem na něj houkla: Berry i ty? Si normální?!? A to bylo poprvé a naposled. Mezi slepicema chodil od mala, aniž by si jich vůbec všímal, prostě mu stačilo říct: slepičky nechej. Samojeda sem to učila 8let, po dobrém(vysvětlováním, chválením a odměnama za dobré chování) po zlém(očividným zlobením se na něj, povelováním, řevem) Nejsem na to pyšná, ale pomohl až výprask nad polomrtvou slepicí. Od té doby je obchází obloukem. Kdyby se ovšem k nim dostal sám, tedy beze mne za patama, jistá si nejsem. Výhoda je, že on je prvotně nezabíjí, on je zahání, pase. Pokud vím, husky je schopen vyvraždit celý dvorek.
lesnížínka
napsal(a):
Já myslela sousedům na svůj dvorek a jeho osazenstvo si zvykne většina psů, možná i ten husky.
Velmi, velmi těžko...a ne 100%, musí se to i umět a navíc je třeba velmi velmi mnoho času, který se dá trávit smysluplněji (jak pro psa, tak pána)
snažší a jistější je lovitelné osazenstvo dvorka oddělit...
před lety jsem dělal pokus s "pozitivním vtištěním " vrh SH (bez rodičů a za mé přítomnosti)se několik hod denně volně od 5ti týdnů pohyboval mezi drůbeží (slepice, pižmovky, husy) vše probíhalo OK a cca od 18tého týdne přestali "hravě honit" (jako obyč štěnda) a šli zcela jasně natvrdo "chytit + zabít"
neúspěšný pokus byl potom ukončen
Když byli psi štěnda(tak do půl roku tuším) jsme v zahradě odchovali zajíčky. Mamka zajícová usoudila, že bezpečnější to bude u nás, než venku, kde má revír lišák(on ho měl i u nás, než se pořídili psi) Několikrát jsme zajdy při pletí našli, nic jim neudělali, dožili se samostatnosti a odhopkali do přírody. Teď, pokud se u nás zajda(či bažant) objeví, pokud neuteče je po něm. Máme na kontě asi tři zajíce, jednoho bažanta a dvě ondatry Ježky má rád, ty také odchováváme. Nedávno jsme přijeli potmě autem, jdeme do vchodu, pes poskakuje kolem nás a ježek mu dva metry od nás okusuje kosti. Ještě jsme mu i nasypali trochu kočičích granulek. Pes ho jde nanejvíš zkontrolovat a lehne si k němu a sleduje.
lesnížínka
napsal(a):
Když byli psi štěnda(tak do půl roku tuším) jsme v zahradě odchovali zajíčky. Mamka zajícová usoudila, že bezpečnější to bude u nás, než venku, kde má revír lišák(on ho měl i u nás, než se pořídili psi) Několikrát jsme zajdy při pletí našli, nic jim neudělali, dožili se samostatnosti a odhopkali do přírody. Teď, pokud se u nás zajda(či bažant) objeví, pokud neuteče je po něm. Máme na kontě asi tři zajíce, jednoho bažanta a dvě ondatry Ježky má rád, ty také odchováváme. Nedávno jsme přijeli potmě autem, jdeme do vchodu, pes poskakuje kolem nás a ježek mu dva metry od nás okusuje kosti. Ještě jsme mu i nasypali trochu kočičích granulek. Pes ho jde nanejvíš zkontrolovat a lehne si k němu a sleduje.
... kdybyste si někdy kousla do ježka, tak byste příště taky si k němu jenom lehla a sledovala.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
... kdybyste si někdy kousla do ježka, tak byste příště taky si k němu jenom lehla a sledovala.
Právě, že někdo i tady tuším psal, že jeho pes nekompromisně ježky likviduje, i kdyby měl mít hubu jak jehelníček Můj ví, že panička s nadšením podstrkává všem ježkům psí kokinka a on dostává nálezné, tak nadšeně každého ukazuje
lupus4
napsal(a):
Pes ho jde nanejvíš zkontrolovat a lehne si k němu a sleduje.
tak nezapomeňte IHNED odblešit...
Na samojeda asi moc ani ty blechy nejdou(do toho hustého kožichu) Vždycky má maximálně jednu někde na čele (od psů nepřizpůsobivých občanů) a tu hned najdu, jak ho poškrabkám, tak vyběhne. Ještě se mi nestalo za těch skoro 10let, že by byl zablešený.
lesnížínka
napsal(a):
Právě, že někdo i tady tuším psal, že jeho pes nekompromisně ježky likviduje, i kdyby měl mít hubu jak jehelníček Můj ví, že panička s nadšením podstrkává všem ježkům psí kokinka a on dostává nálezné, tak nadšeně každého ukazuje
Můj retrívr ježky likvidoval bodliny nebodliny celý život. Tlamu vždycky celou do krve, když jsem se snažila ježka z něho vypáčit tak jsem mu tlamu rozpíchala ještě víc. Takže nakonec jsem vždy musela natočit kýbl vody a ponořit do něho psovi čumák aby pustil...
Shodou okolností(to je fakt zvláštní náhoda ) jsem potkala nějakou paní v lese(s holema, místní, ale ji neznám a navíc, jsem tu v lese za těch 10let, potkala maximálně 10lidí) no a paní mi říká: to ho asi nemůžete pustit z vodítka, že? Já jsem měla husky a bylo to hrozné, už bych si takového psa nikdy nepořídila... Tak jsme pokecaly, co jsme šly kousek stejnou cestou a teda, že zrovna o husky, byla fakt náhoda jako prase
asurwic
napsal(a):
Shiba inu není tak úplně pes... tedy ano, ale více to je osobnost, možná povahově i trošku kočka... prostě primitiv s vlastní hlavou. Nefunguje nikdy na 100% na povely, ale pokud by Vám určitá míra svobodomyslnosti a mírně ignorantského chování seděla, tak hurá do toho - jsou lidí, kteří je za to milují.
Zlatí retrívři, labíci a spol jsou pro začátečníka fajn, jen musíte počítat s tím, že je to velký pes a tak je potřeba ho fyzicky zvládat - v mládí má potřebu hrát si s každým psem i člověkem, než se věkem trošku uklidní. Je to dobře cvičitelé, ochotné, optimistické a pořádně žravé. Zlaťáci bývají obvykle klidnější, mírnější a ne tak zbrklí v porovnání s labradory.
Strýc si nedávno pořídil štěně plemene shiba inu, snažil jsem se mu to rozmluvit, ale bohužel marně. Jak byl menší byl něco jako hryzací stroj, hryzal pořád bez přestání. A teď už je sice větší, ale pořád samý problém. Jednou jim utekl a našli ho druhé straně obce. Jak jsme byli u nich tento víkend na návštěvě tak nás běžel přivítat a najednou byl na druhé straně uličky a pak už v nedohlednu, naštěstí jsem ho našel podle štěkotu psů. Vevnitř je to zase úplně jíný pes, v pohodě plní povely.
napsal(a):
Fenu jsem měla od štěněte, tudíž jsem si ji už odmala učila jako rodinného psa. Kočku jsem donesla v jejích 9 letech. Trvalo to přesně týden, kdy už jsem se pak přestala bát je nechat o samotě. Psa jsem dostala jako dvouletého, jelikož ten rostl, jak z divokejch vajec, tak jsem u seznamování dávala košík a u něj to trvalo necelej měsíc, než jsem je mohla nechat bez obav spolu samotný. Výchova byla formou přes žrádlo, že jsem udělala z koček přednost, že když je u nich kočka, tak je to velká výhoda a dostávaj mňaminy navíc. Co jsem měla prvního haskouna, tak ten znal slepice odmala a neřešil je. Takže si myslim, že to zas tak velká hrůza neni