Ahoj
Hledám radu u zkušených pejskařů...
Je mi 19 let a do dvou měsíců se budu stěhovat do vlastního bytu. Byt si budu kupovat takže se zvířátkem nebude žádný problém. Strašně moc bych si chtěla pořídit pejska, ale nejsem si jistá jestli by mu u mě bylo dobře. V bytě budu sama a budu chodit klasicky na dvanáctky - denní a noční a nejsem si jistá jestli by pejska netýralo když bude doma sám. Ve volnu budu prakticky jen jeho, ráda chodím na procházky, běhat a tak dál takže bych se mu plně věnovala. Nějaké zkušenosti se psy mám. Již od malička jsem byla v kontaktu se psy, ale psy byli vždy venku na dvoře. Nikdy jsem se nim nijak závratně nevěnovala, ale měli kontakt se čtyř člennou rodinnou a vždy byl někdo doma. Pokud si myslíte že by to pejsek mohl zvládnout poraďte jaký by byl ideální. Chtěla bych něco menšího, mám vyhlídnutého malého knírače.
Všem moc děkuji za odezvu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kikča
napsal(a):
Ahoj
Je mi 19 let a do dvou měsíců se budu stěhovat do vlastního bytu. Byt si budu kupovat takže se zvířátkem nebude žádný problém. Strašně moc bych si chtěla pořídit pejska, ale nejsem si jistá jestli by mu u mě bylo dobře. V bytě budu sama a budu chodit klasicky na dvanáctky - denní a noční a nejsem si jistá jestli by pejska netýralo když bude doma sám. Ve volnu budu prakticky jen jeho, ráda chodím na procházky, běhat a tak dál takže bych se mu plně věnovala. Nějaké zkušenosti se psy mám. Již od malička jsem byla v kontaktu se psy, ale psy byli vždy venku na dvoře. Nikdy jsem se nim nijak závratně nevěnovala, ale měli kontakt se čtyř člennou rodinnou a vždy byl někdo doma. Pokud si myslíte že by to pejsek mohl zvládnout poraďte jaký by byl ideální. Chtěla bych něco menšího, mám vyhlídnutého malého knírače.
...když k té dvanáctce připočtete hodina na cestu do práce a z práce, tak to máte 14 hodin psa o samotě - nemyslím, že by to jakýkoli pes vydržel...
I kdyby jste si vzala dospělého pejska, opravdu nemůže být 13 hodin bez vyvenčení, pominu-li, že bude sám. Což je pro psa, jako smečkového zvířete, velmi stresující.
Vezměte v potaz, že taky musíte někdy spát a nakupovat a určitě chodíte někam, kam pejsci nemohou.Takže pokud spočítáte, kolik hodin nakonec budete spolu, tak je to opravdu nedostačující.
To by myslím nedala ani hodně nespolečenská kočička.

Určitě ne. Pokud máte někde poblíž útulek, můžete chodit venčit útulkáče. Ale pro psa v bytě je 12 hodin opravdu příliš, to bych určitě neudělala.

Klidně si psa pořiďte - pokud si chcete jen uspokojit své ego.
Ale pokud vám záleží na tom, jak se bude cítit pes, když bude tak dlouho sám a ještě bez možností vyvenčení (záchůdek je sice řešení, ale je žádoucí naučit psa konat potřebu v bytě?), tak si psa nepořizujte a počkejte, až budete mít vhodnější podmínky. Nebo změňte práci za takovou, kde budete mít příznivější pracovní dobu.

Kikča
napsal(a):
Ahoj
To není dobrý nápad.
Zaprvé, k té pracovní době si přičtěte cestu tam a zpátky, pak taky někde musíte nakoupit, prostě ono to není jen 12 hodin. Plus, jste mladá a zníte jako člověk, co do té práce ještě nechodí - tzn. nemá to osahané. Ono totiž ve zbytku času při takových šichtách člověk bývá tak zničený, že na nějaké běhání nebo celodenní výlety může být sice jakože čas, ale není energie a člověk je ve volných chvílích kolikrát schopen jen čumění do zdi. Taky je potřeba někdy uklízet, prát, jít na poštu nebo na úřad a to zase krátí ten čas. Plus taky určitě máte kamarády, nějakýho chlapa, to taky chce čas. Prostě jeden zaměstnaný člověk + samostatná domácnost vás snadno vytíží natolik, že se tam pes prostě NEVEJDE.
Nebo možná vám křivdím a jste nezničitelná, ale i tak z toho vypadává jednoduchý fakt, totiž pes nemůže být tak dlouho bez venčení.

jahodapavel
napsal(a):
Klidně si ho pořiďte, musíte ho ale musíte ho naučit chodit na kočičí WC. Volil bych méně temperamentnější plemeno, než je knířač či teriér.
..když pominu, že se mi ekluje aby pes chodil v bytě na záchod, tak fena snad, ale jak to pak vyřeší pes, který při venčení vše běžně občurává, značkuje...a jak se vyřeší samota psa, Vám připadá normální aby pes byl třináct až čtrnáct hodin sám doma a to ještě zadavatelka nenapsala jak vůbec často ty dvanáctky slouží, navíc po takové směně přijde zrubaná tak, že jít na hodinu až dvě aby byl pes po tolika hodinách samoty dostatečně vylítán zřejmě nedá...

Kikča
napsal(a):
Ahoj
V téhle situaci psa mít nemůžete. Předpokládám-li směny od 6-18, z domu budete odcházet v 5,30, vstávat v 5. Bez psa. Se psem ve 4 a do 5 budete venku. I kdyby jste to zvládla, tak pes nemůže být potom do 18,30 zavřený bez venčení.
Jsou nějaké možnosti : Buď se bude někdo podílet s vámi na péči o vašeho psa - ideálně třeba kamarádka, která bude mít opačné směny - ale pak pes nebude jen váš a bude na něm, koho si vybere za svou.
Nebo se zkuste v okolí bydliště poohlédnout po pejskovi, který je celé dny opuštěný, třeba na zahradě, a domluvit se s majiteli, že mu budete ( a on vám ) dělat ve svých volných dnech společnost. Dnes se to možná zdá nepředstavitelné, ale tohle fungovalo dřív hodně často.
Děvčata ze sídliště brávala ven psy z okolních domků, dokonce i na cvičák.
Kamarádka, tenkrát už dávno dospělá, se tak dlouho kamarádila s irským setrem přes plot, až ho začla ( po dohodě s majiteli ) brávat na výlety do hor. Veliká spokojenost na všech stranách. Pes ji miloval, i když domov mu zůstával stejný.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Kočku nebo fretku si pořiďte. Psa fakt ne. S fretkou je navíc velká zábava... lepší zvíře na vymýšlení šaškáren neznám. Kočku nejlépe starší a fretku nejlépe dobře socializovanou od kvalitního chovatele.
..vše bude trpět tolikahodinovou samotou - když už tak kočky dvě...
Na tento způsob života je nejlepší křeček (bez ironie). Ve dne spí, večer ožije a je s ním legrace, navíc pokud by si zadavatelka pořídila vymazlené a socializované mláďátko od chovatele, může si s ním i hrát a mazlit se (osobní zkušenost). Výhoda křečků je, že nemají rádi konkurenci a tak člověk nemusí mít výčitky, že je sám. Naopak ! A pokud se opravdu křečkovi věnuje, může ho doma v pohodlí bytu naučit i miniagility. Taktéž se od něj dá odjet na pár dní aniž by zvíře odloučením nějak trpělo. Osobně bych na místě zadavatelky začala tímto.
A ještě jedna věc: hodně lidí mne oslovuje s tím, že chtějí malého psa (mám malé plemeno), ale nemají na něj při zaměstnání moc času. Myslí si, že čím menší pes, tím menší nároky na pohyb a pozornost. Ale opak je pravda, i tito psí trpaslíci potřebují fyzické a psychické vyžití, srovnatelné s většími plemeny psů. Takže ani tudy případná cesta pro zadavatelku nevede.
napsal(a):
..vše bude trpět tolikahodinovou samotou - když už tak kočky dvě...
Já mám tedy zkušenost podobnou s palenka: Ze svých zkušeností mohu říct, že dospělá kočka, která už má za sebou ničíci období, by mohla být sama, přes den i tak spí. Vybírala jsem si kočky z útulku, které moc o společnost druhé kočky nestály a nepřišly mi, že by trpěly samotou. Nebývají to moc často kočky vítací, ale když si pak s kafem sednete rády se přitulí. Jedna mi dokonce i aportovala a sedni a lehni se naučila. Byla to mix peršanky, ty moc kočospolečenské nebývají.
manbea: A ještě jedna věc: hodně lidí mne oslovuje s tím, že chtějí malého psa (mám malé plemeno), ale nemají na něj při zaměstnání moc času. Myslí si, že čím menší pes, tím menší nároky na pohyb a pozornost. Ale opak je pravda, i tito psí trpaslíci potřebují fyzické a psychické vyžití, srovnatelné s většími plemeny psů. Takže ani tudy případná cesta pro zadavatelku nevede.
Jako majitel velmi kontaktní a líbivé čivavy na tyhle dotazy taky často narážím. Jestli musím s takhle malým psem taky chodit třikrát denně ven a na procházku. Ráda poťuchle odpovídám, že jo a nejmíň na dvě hodiny, protože čím menší pes, tím má větší potřebu si všechno označkovat v okruhu do pěti kilometrů od baráku a domů ho prostě rychleji nedostanete. Dostatečně to tazatele vyplaší. Nebo dotazy, zda pejsek může chodit na plenu/podložku. Odpovídám, že může, proč ne. Že si tam stoupne, ale záhy vám očůrá všechny rohy a nábytek. A hovínku vám udělá doprostřed místnosti nebo postele.
Zde třeba čivavák na víc jak 15 km procházce. Je mu 7 let a dává to v klidu. A to ještě během procházky stačí buz..erovat Baskervilla. Sice během oddychových přestávek poklimbává... ale když je ta možnost očůrat si takovejhle velkej prostor je ve střehu.

palenka
napsal(a):
Ze svých zkušeností mohu říct, že dospělá kočka, která už má za sebou ničíci období, by mohla být sama, přes den i tak spí.
...nechci se o to přít, ale můj názor je, že je kočka tvor společenský a úplná samota jí radost nečiní...je lepší si pořídit kočky dvě aby se zabavily, je to i všeobecný názor na diskuzi o kočkách...ano existují kočky, které se opravdu s nikým nesnesou a samota jim nevadí, ale těch je opravdu pár...já sama měla jednoho kocoura a ten příchodem druhé kočky (také pracuji na dvanáctky, ale psa si beru s sebou do práce), doslova "rozkvetl"...
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Zde třeba čivavák na víc jak 15 km procházce. Je mu 7 let a dává to v klidu. A to ještě během procházky stačí buz..erovat Baskervilla. Sice během oddychových přestávek poklimbává... ale když je ta možnost očůrat si takovejhle velkej prostor je ve střehu.
Ten je fakt nádherný. Ano, mí malí psi za den toho naskáčou a naběhají tolik, že kamarádčina doga se jim se svým množstvím pohybu nemá šanci vyrovnat
Kdybych byla zase v situaci, že jsem sama, a samá práce, tak bych znovu do fretky šla. Zvíře aktivní v podvečer. Dá se lecos naučit. Lumpárny vymýšlí sama. Dá se s ní chodit ven. Myslím, že to je dost opomíjené zvířátko. Jako k malým dětem ne, ale když je člověk odrostlý nebo dospělý - nevidím problém. Já jsem například neměla freťáka vůbec v kleci, měl přepravku stále otevřenou a jinak chodil spát ke psům nebo ke kocourovi.
Na obrázku svačí freťák Kája s kocourem Hugem I.... freťák má zakalené očičko po úrazu.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
..pro našeho papillona je 15 až 20 kilometrů běžný výkon - jeho brácha to nalítá v horách, kde se svoji paničkou žije...když musí být odkázán na krátké vycházky (když marodím) moc po chuti mu to není a to více doma pak prohání a otravuje kočky...v práci sice vydrží dvanáct hodin pospávat, ale to jde hodinou ostré chůze do práce a pak z práce a navíc má venčící tetu, která ho o mé denní směně vezme na hodinu vylítat a vyaportovat na psí louku...

Nezlobte se, ale kočka ani fretka není náhradou za psa, leda náhražkou. A křeček ten už vůbec. Jsem v podobné situaci jako zadavatelka, nedělám sice dvanáctky, ale přesto jsem si po smrti poslední fenky dalšího psa nepořídila. Kočku jsem zvažovala, ale i ta chce společnost, a nedělá jí dobře být větší část dne sama. Fretku bych rozhodně nechtěla, nikdy mě neoslovila.
TO balu: Zadavatelka v podstatě uvedla pouze to, že dělá 12 hodinové směny a ráda chodí běhat, či na procházky. Na procházení se a běhání v nepravidelném režimu nemusí nezbytně vlastnit psa. Pro tyhle účely si ho může půjčovat - útulek, sousedi, příbuzní. Když touží po společníkovi v současné etapě svého života (mladá, pracovně vytížená, zřejmě sama v bytě) tak jí prostě zkoušíme doporučit jinou alternativu. A s těmi kočkami bych to fakt nehrotila, prostě se by se musela podívat po starším kousku, který ostatní kočky moc nemusí (já jsem měla v tomhle ohledu dost kladných zkušeností s peršankama - hlavně útulkovými). Když bude mít kočka dost podnětů... hračky, nápadité prolejzadla a možnost výhledu z okna nebo balkonu, tak fakt nevidím problém proč nemít jednu kočku.
napsal(a):
Nezlobte se, ale kočka ani fretka není náhradou za psa, leda náhražkou. A křeček ten už vůbec. Jsem v podobné situaci jako zadavatelka, nedělám sice dvanáctky, ale přesto jsem si po smrti poslední fenky dalšího psa nepořídila. Kočku jsem zvažovala, ale i ta chce společnost, a nedělá jí dobře být větší část dne sama. Fretku bych rozhodně nechtěla, nikdy mě neoslovila.
Myslím, že téměř jednomyslně tady zadavatelce bylo doporučeno, ať si psa kvůli nevyhovujícím podmínkám nepořizuje. A kočka, fretka či křeček byly jen alternativy, pokud by bez nějakého zvířete ve svém novém bytě nechtěla / nemohla být. Jako náhradu za psa tato zvířata snad nikdo nevnímá, vždyť se jedná o rozdílné živočišné druhy s naprosto odlišnými životními projevy, nároky na péči atd. Koneckonců, poslední slovo bude mít stejně zadavatelka..

Pro všechny, co reagovali na můj příspěvek - asi jsem to nenapsala jasně - jsou lidi, kteří přilnou k téměř jakémukoliv zvířeti, a jsou lidi, co jednoznačně preferují jeden druh - psa nebo kočku, nebo křečka, nebo fretku, nebo... dosaďte si sami. Pro ty první nebude problém pořídit si místo psa něco jiného, pro ty druhé to nebude možné, nebudou chtít. Tohle jsem chtěla svým příspěvkem říct.
To, že má zadavatelka možnost (tedy možná, podle toho, kde bydlí) chodit venčit psy do útulku, to je jiná věc.

rapotacka11
napsal(a):
Nemusí jít zrovna o útulek.
Třeba potká někoho, kdo měl stejnej nápad jako ona...
Tam může vypomáhat.
Jo jo, zázraky se dějí...
Tak to dopadá když se nerespektují přírodní zákonitosti. Nemá respekt, je vůdcem ve smečce
https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/458445-mladou-americanku-roztrhali-vlastni-psi.html.
jahodapavel
napsal(a):
Tak to dopadá když se nerespektují přírodní zákonitosti. Nemá respekt, je vůdcem ve smečce
https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/458445-mladou-americanku-roztrhali-vlastni-psi.html.
Tak to vypadá, když si každý myslí, že musí mít nějakého bulla I kdyby mí psi neměli stokrát respekt, projeví se to nenejvíš tím, že mne neposlechnou..
Jinak k tomu bylo ještě psáno, že je přestěhovala z bytu ke svému otci do kotce. Nechci spekulovat, co s nima dělal otec, každopádně byli prý vystreslí. To samozřejmě neomlouvá, jak to dopadlo..
jahodapavel
napsal(a):
Jaká je prosím souvislost s tématem?

balisek
napsal(a):
Jaká je prosím souvislost s tématem?
Protože Jahoda?
S tím plyšákem to samozřejmě byla tradiční ifauňácká "legrace".
Já chápu tu touhu zadavatelky po společníkovi. Po škole ve vlastním bytě a s první prací mi taky bylo po pár měsících smutno. Tak jsem chodila "opruzovat" psy rodičů. Ono se to hezky radí - choďte venčit útulkáře... ale třeba zadavatelka má všechny útulky daleko - choďte venčit cizího psa... já teda zrovna v okolí nemám zrovna ochotné sousedy, kteří by někomu půjčovali psa a příbuzní můžou být stejný problém. Největší překážkou jsou prostě ty 12 hodinové směny. To se se psem nedá, když je člověk na to sám.
Já taky...
rozumím té potřebě, ale přece nemohu myslet jen na sebe.
Taky jsem si psy půjčovala a dali mi moc. Roky jsem v paneláku čekala.
Pořídit jsem si ho mohla s klidným svědomím mnohem později
a "chutnalo a chutná" mi to pořád moc.
Vždyť to těšení je taky krásný - smutnokrásný teda, ale pak ta radost a štěstí !
Napsala jsem už dopoledne, nějak to zmizelo Zadavatelka se snad ukázala jako rozumná slečna, když se přišla nejdřív poradit, než udělá nešťastným jak psa, tak sebe. Vím, že tyhle naše rady zrovna slyšet nechtěla, ale pokud jí na psech opravdu záleží vydrží, až budou lepší podmínky. Se psy jsem vyrůstala, ale pak zaměstnání, stěhování se do měst a paneláků a pořídit si psa, mne ani nenapadlo, pro mne je prostě vidina psa v paneláku nemyslitelná. Tak jsem šišlala na všechny psy sousedů a doufala, že si psa někdy budu moci pořídit. Až v 35letech se mi naskytla možnost vlastního domu se zahradou a já si konečně splnila své velké přání. Takže: vydržať Pokud se rozhodnu někam stěhovat, tak až v době, kdy pejsa už nebude...

OT: ten kdo si bude chtít pořidit fretku musí počítat se specifickým zápachem tohoto zvířátka- při manipulaci načichne i oblečení.
Mam za sebou to, co zadavatelka. Cele dětství jsem prudila rodiče, ze chci psa. Všichni cizí psi byli "moji". Porad jsem slyšela:" Az budeš bydlet sama, měj si psu kolik chces- a mam- tri . ALE! V osmnacti vlastní byt a služby dvanáctky. To fakt neslo. Začala jsem bydlet s kamarádkou a doma přibyla kočička. Na svého prvního psa jsem si musela počkat az se mi narodily a odrostly deti a začala jsem chodit pouze na, ráno. Tedy, do 35 let. Detinpo dvou letech a pesy po dvou letech. Užívám si to

Lexaurin
napsal(a):
Mam za sebou to, co zadavatelka. Cele dětství jsem prudila rodiče, ze chci psa. Všichni cizí psi byli "moji". Porad jsem slyšela:" Az budeš bydlet sama, měj si psu kolik chces- a mam- tri . ALE! V osmnacti vlastní byt a služby dvanáctky. To fakt neslo. Začala jsem bydlet s kamarádkou a doma přibyla kočička. Na svého prvního psa jsem si musela počkat az se mi narodily a odrostly deti a začala jsem chodit pouze na, ráno. Tedy, do 35 let. Detinpo dvou letech a pesy po dvou letech. Užívám si to
...to já slyšela u rodičů pořád "až budeš ve svým pořiď si co chceš, třeba slona"...cizí psy jsem rovněž obtěžovala a tahala domů...prvního vlastního psa až ve vlastním bytě, kdy byl dceři rok...

rapotacka11
napsal(a):
No to je jasný.
Pes vyřeší problémy, které by nenastaly, kdyby nebyl...
Díky němu se hurápřestěhuje a začne pracovat z domu.
Hned, jen co si ho pořídí .
Tak spíš když si pořídí psa dřív než byt, tak ten byt nakonec radši nekoupí.
mě tam spíš zaráží ta věta, že dokud byla u rodičů, tak se těm psům nijak zvlášť nevěnovala, ale teď to svýho bytu a k 12h prac. době strašně moc toho pejska chce. Si tak trochu odpovídá sama, jak by to dopadlo.

Když se zamyslím, tak mi ten příspěvek přijde jako do soutěže, kdo bude mít nejvíc negativních, rozhořčených komentářů. Včetně výběru konkrétního plemene, žádný povaleč
( i když popsaný režim by nevydržel žádný pes ), ale malé sice, za to hodně temperamentní a společenské plemeno. No, vyhecovala nás hezky.
Já zadavatelku chápu. Sama jsem nikdy psa mít nemohla, prosila jsem mamku od ty doby, co jsem uměla mluvit. Nikdo z rodiny psa neměl, nikdo zvířata taky rád neměl, tak jsem byla věčně u kamaradky, která měla dva labradory.
Hned po maturitě jsem se odstěhovala a hned psa, za rok kočka, bydlíme v nájmu, ale s přítelem se střídáme, a pes není nikdy tak dlouho sám. Ve dvou to je přeci jen snazší, kdybych dělala 12tky, tak bych do toho taky nešla. Teď toužím po druhém psovi i kočce, ale bohužel to nejde, a budu muset počkat.
napsal(a):
...to já slyšela u rodičů pořád "až budeš ve svým pořiď si co chceš, třeba slona"...cizí psy jsem rovněž obtěžovala a tahala domů...prvního vlastního psa až ve vlastním bytě, kdy byl dceři rok...
1 / 1
Já zapomněla na mývala J. Jelikož touha po psovi byla veliká a dlouho, ale já věděla, že se dvanáctkami to není možné, hledala jsem alternativu a narazila na inzerát: „Prodám mývala, vhodný do bytu. Vzala jsem svoji racionálnější spolubydlící, která dostala za úkol mě brzdit, protože hrozilo, že jen pohlédnu do očí mývalovi, zamiluju se a přestanu myslet, a vyrazily jsme. Mýval Majda byl k sežrání- ta očička, ty pacinečky pacinky…………….no co vám budu povídat, byl můj. Prý čistotný (vždyť je to mýval, že…), naučený na kočičí wc, prostě pohádka J.
Přijely jsme domů, kde byl připravený kočičí záchůdek, Majda moudře zamířila na něj, já se rozplývala, jaký je to rozumný tvoreček. Jenže Majda měla s pískem jiný záměr, v mžiku ty lostomiloučké pacinečky rozmetaly veškerý obsah záchůdku po bytě. Pak přišla hodina TV, a to šplh. Mýval sice neskáče, zato šplhá……..po záclonách, po křeslech, po nohách od nábytku, po našich nohách. Moóóć se mu líbily naše kytky, kterých jsem měla hojně. Za chvíli se už dolámané stonky válely po kuchyni v písku ze záchůdku a milá Majda se zabydlela ve sporáku zezadu ve skříňce na plechy a odtam na nás pořádala útoky. Jen jsme si dovolily projít po kuchyni, hbitě vystřelila, hryzla nás do palce a zase zmizela ve své skrýši. Zbytek dne jsme proseděly na stole, v toužebném čekání na slíbený telefonát původních majitelů, jak že se jejich Majda má. Naštěstí zavolali. Druhý den už byla Majda zpět u původních páničku. A jejich alergie- jakožto důvod prodeje, nabyla zcela jiných rozměrů
napsal(a):
OT: ten kdo si bude chtít pořidit fretku musí počítat se specifickým zápachem tohoto zvířátka- při manipulaci načichne i oblečení.
To není tak děsný. Vyžlázkovaná fretka mírně smrdí jako zpocenej chlap. Dřív se to nedělalo, ale dneska už chovatelé běžně fretky koupou. Navíc je to kožešinové zvíře. Když se s mým Kájou mazlila moje maminka parádnice, tak celý týden voněl její voňavkou. Navíc když se s ní chodí pravidelně ven, nebo se dává do voliéry třeba na balkon opravdu "vyvane".

Lexaurin
napsal(a):
1 / 1
Já zapomněla na mývala J. Jelikož touha po psovi byla veliká a dlouho, ale já věděla, že se dvanáctkami to není možné, hledala jsem alternativu a narazila na inzerát: „Prodám mývala, vhodný do bytu. Vzala jsem svoji racionálnější spolubydlící, která dostala za úkol mě brzdit, protože hrozilo, že jen pohlédnu do očí mývalovi, zamiluju se a přestanu myslet, a vyrazily jsme. Mýval Majda byl k sežrání- ta očička, ty pacinečky pacinky…………….no co vám budu povídat, byl můj. Prý čistotný (vždyť je to mýval, že…), naučený na kočičí wc, prostě pohádka J.
Přijely jsme domů, kde byl připravený kočičí záchůdek, Majda moudře zamířila na něj, já se rozplývala, jaký je to rozumný tvoreček. Jenže Majda měla s pískem jiný záměr, v mžiku ty lostomiloučké pacinečky rozmetaly veškerý obsah záchůdku po bytě. Pak přišla hodina TV, a to šplh. Mýval sice neskáče, zato šplhá……..po záclonách, po křeslech, po nohách od nábytku, po našich nohách. Moóóć se mu líbily naše kytky, kterých jsem měla hojně. Za chvíli se už dolámané stonky válely po kuchyni v písku ze záchůdku a milá Majda se zabydlela ve sporáku zezadu ve skříňce na plechy a odtam na nás pořádala útoky. Jen jsme si dovolily projít po kuchyni, hbitě vystřelila, hryzla nás do palce a zase zmizela ve své skrýši. Zbytek dne jsme proseděly na stole, v toužebném čekání na slíbený telefonát původních majitelů, jak že se jejich Majda má. Naštěstí zavolali. Druhý den už byla Majda zpět u původních páničku. A jejich alergie- jakožto důvod prodeje, nabyla zcela jiných rozměrů

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
To není tak děsný. Vyžlázkovaná fretka mírně smrdí jako zpocenej chlap. Dřív se to nedělalo, ale dneska už chovatelé běžně fretky koupou. Navíc je to kožešinové zvíře. Když se s mým Kájou mazlila moje maminka parádnice, tak celý týden voněl její voňavkou. Navíc když se s ní chodí pravidelně ven, nebo se dává do voliéry třeba na balkon opravdu "vyvane".
Odstraění žlázek je již ze zákona zakázané, nevykastrovaná nenakrytá fretčí samice dokáže mírně smrdět jak celý autobus mírně zpocených chlapů
Fretka(vykastrovaný i vyžlázovaný samec+ jen vykastrovaný samec) nevyvane ani v celoročním pobytu ve venkovní volieře ani při procházkách na vodítku nebo mám citlivější nos + zbytek naší rodiny, co mě posílaly k šípku, když jsem šla od fretek.
Co se mývalů týče...pochovat, pohladit, pomazlit a vrátit
napsal(a):
Odstraění žlázek je již ze zákona zakázané, nevykastrovaná nenakrytá fretčí samice dokáže mírně smrdět jak celý autobus mírně zpocených chlapů
Fretka(vykastrovaný i vyžlázovaný samec+ jen vykastrovaný samec) nevyvane ani v celoročním pobytu ve venkovní volieře ani při procházkách na vodítku nebo mám citlivější nos + zbytek naší rodiny, co mě posílaly k šípku, když jsem šla od fretek.
Já jsem teda měla fretku cca před 20 lety. Kastrovaného a vyžlázkovaného. A že byl nějaký freťák vyžlázkovaný jsem slyšela cca před dvěma lety od známého. Takže to je zase takový nějaký zákaz/nezákaz, co? Ale jestli je to velký zásah do organismu, chápu to. Můj freťák žil se psy a mokrej pes teda smrděl rozhodně hůř než freťák. Možná i to, že s nimi spal a občas ho umyl kocour tak byl za navoněného frajera. Mně taky hodně lidí říkalo, že jim příjde, že nesmrdí. A i citlivky, co neměli doma žádné zvíře byli překvapení, že to tak hrozný není. Že bychom od něj smrděli my, mi nikdy nepřišlo - ani nikdo nereferoval. A to mám maminku ciprdlínu. Ale tak jestli se nedá vyžlázkovat, tak to asi musí fakt smradu bejt - je to tchoř. Takže odvolávám své doporučení.

napsal(a):
...je pravdou, že jsem takhle u nás na sídlišti před nějakou dobou potkala tři lidi s fretkami, které tam venčili...nedalo mi to a šla jsem je pomuckat...no byli cítit takovým zvláštním pachem - nedokážu specifikovat a když jsem se při muchlování fretek páničků ptala, tak potvrdili, že specifický pach prostě mají i když chodí ven doma jsou drženi v čistotě...

napsal(a):
...je pravdou, že jsem takhle u nás na sídlišti před nějakou dobou potkala tři lidi s fretkami, které tam venčili...nedalo mi to a šla jsem je pomuckat...no byli cítit takovým zvláštním pachem - nedokážu specifikovat a když jsem se při muchlování fretek páničků ptala, tak potvrdili, že specifický pach prostě mají i když chodí ven doma jsou drženi v čistotě...
Fretky nesmrdí ani tak, že by stříkaly zadkem jako tchoř. O žlázkách to není. Smrdí kožní žlázy, které jsou všude v srsti. A je to prostě takový specifický fretčí pach, které to zvíře prostě má a komu to vadí, nemůže mít fretku.
Fretky jsou fajn, ale já prostě dům/byt s fretkou poznám už ve dveřích.
Tak fretku jsem zoči voči ještě neviděla, neznám nikoho, kdo ji má. Ale každé zvíře má nějaký specifický pach. Já když chodila ke koním, tak naši šíleli. Sestřenka je chovatelka a každý den si musela i mýt hlavu, to by mne fakt nebavilo. Nevím jak by smrdělo prase v bytě, ale prasečák, či drůbežárna...to nedávám
lesnížínka
napsal(a):
Tak fretku jsem zoči voči ještě neviděla, neznám nikoho, kdo ji má. Ale každé zvíře má nějaký specifický pach. Já když chodila ke koním, tak naši šíleli. Sestřenka je chovatelka a každý den si musela i mýt hlavu, to by mne fakt nebavilo. Nevím jak by smrdělo prase v bytě, ale prasečák, či drůbežárna...to nedávám
Vzhledem k tomu, že je to ve svý podstatě domestikovanej tchoř, tak bych fakt nespoléhala na to, že každé zvíře je nějak cítit. :D Měla jsem tu čest pochovat si fretku. Zlatý zvířatko, ale koňskej hnůj fakt nic není. :D
Mimochodem, prase je čistotné. Ono když má na vybranou, tak si pod sebe nese e, prasečák je vizitka lidí a podmínek, co těm zvířatům nastavili. Vím o paní co má doma dvě sviňky (takový ty mini, co maj sto kilo :D) a je to jako mít doma trochu divny psy. :D.

Doporučuji jako povinnou četbu povídku Šimka a Grossmanna - Jak jsme chovali užitečné zvíře.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Takže teď ještě odpověď na otázku: "Vydrží prase doma o samotě, když budu chodit na 12 hodinové směny?"
...nevydrží...
Tak jeden příspěvek bez rýpání a z vlastní zkušenosti.
Psa jsem si pořizovala ještě u rodičů. Mamča doma s malou ségrou, já ve škole obvykle do půl 2, taťka ochotný venčit, když já nemůžu. Pes byl sám doma minimálně. Najednou jsem se stěhovala. Protože učitelé musí mít VŠ, při práci ještě škola. Na venčení jsem sama, v případě nutnosti venčí chlap, ale ten má minimum času. Každopádně. Věř mi (snad tykání nebude vadit ), že se ti po 12 hodinách v práci opravdu nebude chtít lítat někde se psem. I kdybys našla někoho, kdo ti ho třeba po 6 hodinách půjde vyvenčit. I kdybys zvládla výchovu a výcvik a budování vztahu se psem (na což bys opravdu čas neměla). Čeká tě hromada změn, nikdo ti nenakoupí, neuklidí, neuvaří. A ono se to nezdá, ale to je spousta času navíc. Přijdeš po 12 hodinách z práce (je to masakr i při osmi, než si zvykneš) a nebudeš mít uvařeno. Nebo budeš vařit na další den. Pes se bude sám doma nudit, takže s největší pravděpodobností bude kramařit věci, ke kterým se dostane (já zapomenu někde pyžamo a už se válí na zemi celé oslintané - dospělý pes; štěně mi tu nechává pokladů víc)... Hned po příchodu půjdeš venčit, po venčení uklízet, budeš se chtít najíst, takže vařit, pes bude jíst, po chvíli zase ven, atd. atd. - nikdy nebudeš zvládat všechno. A ať toho psa budeš milovat sebevíc, nakonec si radši to jídlo uvaříš, nebo si vypereš, nebo dojdeš nakoupit, než by sis hrála se psem. Protože to jsou taky důležitý věci.
Chápu tu touhu mít psa, opravdu jo, sama mám dva, ale musela jsem tomu přizpůsobit život. Momentálně pracuju 6h, víceméně jenom ranní... Kvůli tomu jsem během pár měsíců měnila práci každou chvíli. Do toho vynechávám semináře a přednášky a místo toho jsem se psy a snažím se jim věnovat. Tím ti chci říct, že mít psa obnáší spoustu změn a obětí. A pokud psa chceš, sežeň si jinou práci. Protože jinak budete trpět oba...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.73
rapotacka11
napsal(a):
NIc živýho.
Proc? Nektery druhy terarijnich zvirat jsou do takovych podminek jak delani. Ja si k 15-21x12h v mesici poridila par desitek kusu skrticu a naprosta pohoda. Uklid jedne ubikace tri minuty i s vymenou vody. Krmeni jednou za tyden (mimina) az jednou za tri u dospelych. Vzdy o vikendech (aby se to pamatovalo). A cau. Dohromady me tolik zvirat stalo tak pet minut pece denne... (kdyz bych to mela rozdelit), natoz jedno jedine. Takze jo. Je zver co je vhodna do podminek jsem nonstop v praci a utahana
Kikča.Ja by som ti radila radšej morské prasiatko alebo nejaké rybičky, terárko. Je pravda, že ako 12karka budeš mať aj častejšie voľno a, že by si psíkovi tak vynahradila ten čas čo si bola dlho v práci. Nemala by si to jednoduché a časom by si zistila, že tú radosť a túžbu po psíkovy by ti zatienil smútok a obavy.