Zdravím, před pár dny jsem sem psala ohledně mého nového štěnátka, které mělo průjem.
Jde o zlatého retrívra, jsou mu 2 měsíce, po změně stravy měl průjem a zvracel, ale už se to zlepšilo, hovínka má normální a jí pěkně. Ale k důvodu, proč tu zase "otravuji".
Upřímně jsem hrozně vyděšená, mého prvního Maxíka jsem ztratila před pár měsíci, bylo mu jen 7 a příčinu vlastně pořádně neznáme, naprosto zdravý pes a z ničeho nic prostě přestal dýchat.
Jde o to, že ted mám o toho prcka hrozný strach, pořád ho hlídám, kontroluji každý detail..a už mi z toho hrabe. Zdá se naprosto v pořádku, je aktivní..dovádí, kouše, hezky jí.. a tak dále. Ale přijde mi, že mu nějak páchne z tlamičky.. může to být granulemi ? I když cítím to už od prvního dne. Krmíme ho K9, původně to byli royalky, ale ty dost lidí kritizovalo, on z nich měl průjem a pak už je odmítal jíst, stejně tak mu nechutnali britky. Napadlo mne jestli nemůže mít něco ze zažíváním, celkem často kaká, cca 4x denně, včera dokonce 5x. Jí 3x denně..je to tak v pořádku ? Hrozně teda hltá, nepočká až mu je tam nasypu.. a pak dovádí, tak se bojím aby se mu neudělalo zle.. občas jakoby zamručí, nebo i říhne. Uf asi to moc hrotím, nic takové jsme s Maxíkem neřešili, neměl nikdy žádné problémy, po dvou týdnech už čůral jen venku, nikdy nic nerozkousal, takový ideální pejsek, kdežto tenhle je přesný opak..hrozně zlobí a to ještě do toho tohle. Uvažovalo jsem nad tím, že bych ho nechala nějak prohlédnout více, v pátek máme ještě očkování..ale zase všude čtu, že když pejsek jí a je v pohodě, takže by mělo být vše v pořádku. Co myslíte? Může páchnutí z tlamy, sem tam zaknučení v žaludku..něco znamenat? Jinak bríško má měkké, nijak nafouklé. A ještě dotaz, je vhodný barf i pro štěně? Nebo máte nějaké rady k té stravě?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Luciien
napsal(a):
Zdravím, před pár dny jsem sem psala ohledně mého nového štěnátka, které mělo průjem.
Jde o zlatého retrívra, jsou mu 2 měsíce, po změně stravy měl průjem a zvracel, ale už se to zlepšilo, hovínka má normální a jí pěkně. Ale k důvodu, proč tu zase "otravuji".
Upřímně jsem hrozně vyděšená, mého prvního Maxíka jsem ztratila před pár měsíci, bylo mu jen 7 a příčinu vlastně pořádně neznáme, naprosto zdravý pes a z ničeho nic prostě přestal dýchat.
Jde o to, že ted mám o toho prcka hrozný strach, pořád ho hlídám, kontroluji každý detail..a už mi z toho hrabe. Zdá se naprosto v pořádku, je aktivní..dovádí, kouše, hezky jí.. a tak dále. Ale přijde mi, že mu nějak páchne z tlamičky.. může to být granulemi ? I když cítím to už od prvního dne. Krmíme ho K9, původně to byli royalky, ale ty dost lidí kritizovalo, on z nich měl průjem a pak už je odmítal jíst, stejně tak mu nechutnali britky. Napadlo mne jestli nemůže mít něco ze zažíváním, celkem často kaká, cca 4x denně, včera dokonce 5x. Jí 3x denně..je to tak v pořádku ? Hrozně teda hltá, nepočká až mu je tam nasypu.. a pak dovádí, tak se bojím aby se mu neudělalo zle.. občas jakoby zamručí, nebo i říhne. Uf asi to moc hrotím, nic takové jsme s Maxíkem neřešili, neměl nikdy žádné problémy, po dvou týdnech už čůral jen venku, nikdy nic nerozkousal, takový ideální pejsek, kdežto tenhle je přesný opak..hrozně zlobí a to ještě do toho tohle. Uvažovalo jsem nad tím, že bych ho nechala nějak prohlédnout více, v pátek máme ještě očkování..ale zase všude čtu, že když pejsek jí a je v pohodě, takže by mělo být vše v pořádku. Co myslíte? Může páchnutí z tlamy, sem tam zaknučení v žaludku..něco znamenat? Jinak bríško má měkké, nijak nafouklé. A ještě dotaz, je vhodný barf i pro štěně? Nebo máte nějaké rady k té stravě?
...a co se jít poradit s veterinářem?... já bych k němu šla než se stále takhle nervovat... nic s tím nezkazíte a budete mít klid na duši, že je pes v pořádku a nebo také ne a nebude nic zanedbaného...
Štěně je mrně a malý je i jeho žaludek. Proto by denní krmná dávka měla být rozdělena na 4-5 menších porcí, podávaných v pravidelných časech. Je potřeba štěně naučit, že když se jí, tak je prostě čas na jídlo a ne na hraní.
(https://www.caskrmeni.cz/vyziva-stenete.html).
Jak píše rapotačka, musíte krmit častěji, v tomto věku opravdu je ideál 5x denně. Tím zmenšíte porce a bříško po jídlo nebude tak nacpané. To, že malý dovádí je dobře, je to přece známka toho, že je zdravý, buďte ráda a příliš neplašte. Ani ten zápach z tlamičky není nic atypického, navíc se ještě zhorší, až bude malý měnit zoubky. Před očkováním vám ho vet podrobně prohlédne, takže uvidíte, že určitě bude vše ok. Barf samozřejmě pro štěně vhodný je, ale je nutné velice pečlivě sestavovat krmnou dávku.
Kdyby si naši psi po žrádle hezký nekrkli tak bych uvažovala nad tím co jim je. oba přijdou po jídle pro drbání a krásně si krknou a jdou hajat. :)
Smrad z tlamy může být že žrádla. Taky ale z tisíce jiných věcí. Nebála bych se, že psovi něco je. Je to mimino a dokud žere, pije, zlobí, spinká tak je vše ok
A počet bobků může být jen následkem počtu krmení - tedy v jakých dávkách a časech se mu krmení posouvá že žaludku do střev...

Tedysek
napsal(a):
Kdyby si naši psi po žrádle hezký nekrkli tak bych uvažovala nad tím co jim je. oba přijdou po jídle pro drbání a krásně si krknou a jdou hajat. :)
Smrad z tlamy může být že žrádla. Taky ale z tisíce jiných věcí. Nebála bych se, že psovi něco je. Je to mimino a dokud žere, pije, zlobí, spinká tak je vše ok
A počet bobků může být jen následkem počtu krmení - tedy v jakých dávkách a časech se mu krmení posouvá že žaludku do střev...
Jeeee moje psice to dělá taky po jídle si pořádně krkne.
Předtím když měla granule (které vůbec nechtěla chudáka jsem ji to rvala do krku) tak přišla, stoupla si úplně nad miskou a udělala něco mezi krknutí a více se to blížilo k zvuku zvracení a ještě pohled ze jí prej týram, to fakt dělala nad kazdou krmnou dávkou.

lesnížínka
napsal(a):
Taky jsme měli velká plemena a také jsme štěnda krmili 5x denně, skoro do roku. Tím, jak se nacpe najednou, může právě mít i ty problémy s říháním, průjmem apod. K9 už jsou také hodně přežité granule. Kdysi byli dobré, kdysi ostatně byli jediné, dneska už bych hledala lepší značky.
Já krmim 5x denně defakto dodnes...teda oficiálně je to 3x, nějak jsme to z těch pěti štěněcích dávek nezvládli zkrouhnout na míň...a už od štěňat byl zajetý režim...činnost, papání, vavenčení a "klid na lůžku" aby nás nebolela bříška...
Mám superhltací psy, když jsme ještě krmívavali granulemi, tak jsem je zalívala vývarem, připadá mi, že tím se rychlost jakou do sebe "vdechli" granule zpomalila...když jsme začali vařit, tak se rychlost ještě zmenšila, na naše poměry bych řekla, že už papáme přiměřenou rychlostí.
samik49
napsal(a):
Dvouměsíční štěně už mělo min.2x měněné granule? To bych se nedivila, kdyby opravdu měl rozházené zažívání. Teď bych nechala granule, co má, nešpekulovala, max. rozdělila krmení na víc dávek. A nechala bych to být. Na barf můžete přejít později :).
2 x měněné granule mě ani tak neudivujou - na nějaké byl zřejmě zvyklý od chovatelky, pak mu jedny nechutnaly a jedny žere nyní - to je hned Já jsem de fakto ve 3 měsících štěněte měla taky troje vyzkoušené a dodnes je střídám úmyslně. Že se má zůstat u jednoho druhu, to je oblíbená pověra.
Bohužel royalky, britky, K9...to je z bláta do louže. Říhání po žrádle je normální, stolice 4-5 x denně na méně kvalitních granulích taky. Moje fena žrala pár dnů po příchodu domů Eminenty, na které byla od chovatelky zvyklá, kadila taky tak často a navíc neskutečné objemy na tak malé štěně.
Na barf je ideální přejít co nejdřív, čím mladší štěně, tím líp. Ale pejska zadavatelky bych asi nechala chvíli beze změny, než se mu srovná zažívání.
Terven
napsal(a):
2 x měněné granule mě ani tak neudivujou - na nějaké byl zřejmě zvyklý od chovatelky, pak mu jedny nechutnaly a jedny žere nyní - to je hned Já jsem de fakto ve 3 měsících štěněte měla taky troje vyzkoušené a dodnes je střídám úmyslně. Že se má zůstat u jednoho druhu, to je oblíbená pověra.
Bohužel royalky, britky, K9...to je z bláta do louže. Říhání po žrádle je normální, stolice 4-5 x denně na méně kvalitních granulích taky. Moje fena žrala pár dnů po příchodu domů Eminenty, na které byla od chovatelky zvyklá, kadila taky tak často a navíc neskutečné objemy na tak malé štěně.
Na barf je ideální přejít co nejdřív, čím mladší štěně, tím líp. Ale pejska zadavatelky bych asi nechala chvíli beze změny, než se mu srovná zažívání.
Tak ve třech měsících už se to dá pochopit, ale u dvouměsíčního prcka? To je dost změn v hodně krátkém časovém úseku, během jednoho-dvou týdnů... není vůbec divu, že se s tím štěně nedovedlo srovnat. Každopádně určitě souhlas s tím, že bych ho chvíli nechala :).

samik49
napsal(a):
Tak ve třech měsících už se to dá pochopit, ale u dvouměsíčního prcka? To je dost změn v hodně krátkém časovém úseku, během jednoho-dvou týdnů... není vůbec divu, že se s tím štěně nedovedlo srovnat. Každopádně určitě souhlas s tím, že bych ho chvíli nechala :).
A mě to zas přijde jako přehánění že pes by měl jíst jen jedno a to samé a přechody dělat pozvolna. Dvouměsíční prcek by snad ještě neměl mít zničené zažívání jako pes co je na jedněch granulích leta. Vyzkoušeli troje granule podobné kvality, to je jako kdybyste desetiměsíčnímu batoleti dali jeden den kaši rýžovou s banánem a druhý den jáhlovou s hruškou, třeba. Rozhodně by vás za to nikdo nelynčoval, že mu kazíte žaludek náhlými změnami stravy.
Kdo ví, třeba jsou to ty granule co mu nesedí, a změnou prostředí se to jen víc projevilo, navíc krmení 3x denně, takže velké porce. Zápach z tlamy taky většinou nenastane ze dne na den. Já bych klidně přešla na normální jídlo hned, dietnější vývar s mrkví, dýní apod., vše rostlinné rozvařené na kaši,5-6x denně. A přidala bych probiotika, ty nic nezkazí. Ale každý máme jiné zkušenosti, co se nám osvědčilo.
Luciien
napsal(a):
Třikrát denně krmení v tomhle věku je málo, chce to víckrát. Když krmíte psa granulemi, bude mu smrdět z huby a i hovínka budou smrdět pořádně. Kdybyste ho krmili normálně, nebude tolikrát kakat a nebude tak smrdět. To, že pes kouše, je normální, to, že pes lítá a hraje si je normální, užívejte si mimina a nevymýšlejte hlouposti. Krmení normálním jídlem je to nejlepší, co psovi můžete dát a je vhodný určitě i pro štěně.
scylla
napsal(a):
Třikrát denně krmení v tomhle věku je málo, chce to víckrát. Když krmíte psa granulemi, bude mu smrdět z huby a i hovínka budou smrdět pořádně. Kdybyste ho krmili normálně, nebude tolikrát kakat a nebude tak smrdět. To, že pes kouše, je normální, to, že pes lítá a hraje si je normální, užívejte si mimina a nevymýšlejte hlouposti. Krmení normálním jídlem je to nejlepší, co psovi můžete dát a je vhodný určitě i pro štěně.
V dnešní době už bohužel musíte specifikovat, co myslíte tím normálním jídlem, protože v případě psů se normou staly granule. Pokud se mě někdo ze známých zeptá, čím krmím, má na mysli značku granulí.
Značku granulí je třeba u štěňat volit opravdu pečlivě, moje poslední štěně bylo u chovatelky krmeno Boschem junior, který sebou dostalo i do výbavy. Sice ho jedlo ochotně, ale tak velké nadýmání jsem u žádného psa, natož štěněte ještě nezažila. U nás převažuje vařená strava, převedení na ní proběhlo bez problémů a také granule Essential, které dáváme příležitostně žádné problémy nadále nezpůsobovaly. Překvapilo mě, že chovatelce, ač jinak velmi pečlivé (a s vytouženým vrhem) tento problém v krmení a následný diskomfort štěňátek vůbec nevadil. Lidé psí výživu opravdu nijak zvlášť neřeší, znám hodně chovatelů, které mají své chovy ve všech fázích života postaveny např. na RC...

Zapach z huby u stenete mi moc normalni neprijde. a je asi jedno co zere.
stenata maji stenatovsky vonet