Uživatel s deaktivovaným účtem

pyr
napsal(a):
Anatola osobně neznám. Pokud chcete ale úžasného pastavce, doporučuji pyrenejského horského psa. Velikostně je menší. Ale je to super parťák k lidem a ke zvířatům.
Ale pyrenejský horský pes je povahově hodně jinde než asijští pastevci - minimálně co do tvrdosti. Takže jestli chce někdo pastevce na střežení rozsáhlejšího pozemku, určitě bych sáhla po asijském - kavkazanovi nebo středoasijci. S anatolem nemám zkušenosti, tak nemohu posoudit.
napsal(a):
Ale pyrenejský horský pes je povahově hodně jinde než asijští pastevci - minimálně co do tvrdosti. Takže jestli chce někdo pastevce na střežení rozsáhlejšího pozemku, určitě bych sáhla po asijském - kavkazanovi nebo středoasijci. S anatolem nemám zkušenosti, tak nemohu posoudit.
To jistě je. A nepsalo se o hlídači ale pastevci.

"Takže jestli chce někdo pastevce na střežení rozsáhlejšího pozemku, určitě bych sáhla po asijském - kavkazanovi nebo středoasijci."
a to proč?
Anatola mají sousedi. Je Teda bez PP. Nicméně je to pořádný hovadko. Je furt dobře naladěný, hlídá že by vyvrátil vrata. A hlídá Teda furt. Miluje svoji rodinu. Ale na volno ho nikdy moc nevodili. Vlastně ani nevím jak to teď mají s vencenim. Nicméně s našima psama je zatím kamarád. A s lidma taky. Furt by si chtěl hrát. jo a je mu zatím cca rok.

pyr
napsal(a):
To jistě je. A nepsalo se o hlídači ale pastevci.
A co myslíte, na co byl/je pastevecký pes? Střežení (hlídání) stáda a v případě nebezpečí hrozící stádu aktivní zásah a zneškodnění nepřítele - vlka, medvěda, člověka...

napsal(a):
"Takže jestli chce někdo pastevce na střežení rozsáhlejšího pozemku, určitě bych sáhla po asijském - kavkazanovi nebo středoasijci."
a to proč?
Mám dojem, že pyrenejský horský pes je v povaze měkčí než pastevci asijští...
napsal(a):
A co myslíte, na co byl/je pastevecký pes? Střežení (hlídání) stáda a v případě nebezpečí hrozící stádu aktivní zásah a zneškodnění nepřítele - vlka, medvěda, člověka...
Ale přeci to nemusí být stádo na několika hektarech, někde v horách, kde žijí vlci a medvědi, že? Zadavatel nic takového nenapsal, chtěl plemeno pastevecké, takže může chtít jen psa k několika ovcím.

K několika ovcím se fakt nepořizuje pastevec, pastevec nepase.

pyr
napsal(a):
Ale přeci to nemusí být stádo na několika hektarech, někde v horách, kde žijí vlci a medvědi, že? Zadavatel nic takového nenapsal, chtěl plemeno pastevecké, takže může chtít jen psa k několika ovcím.
Tak to by chtěl jistě psa ovčáckého, nikoliv pasteveckého. Pastevec nepase, nepracuje se stádem ve smyslu ho hnát, ovládat, řídit, shánět.

napsal(a):
Tak to by chtěl jistě psa ovčáckého, nikoliv pasteveckého. Pastevec nepase, nepracuje se stádem ve smyslu ho hnát, ovládat, řídit, shánět.
Jenom Sebastiánova Bella byla vyjímka

napsal(a):
Mám dojem, že pyrenejský horský pes je v povaze měkčí než pastevci asijští...
Balu, a máš dojem, že na našem území jsou podmínky vyžadující tvrdých asijských pastevců? Nedávno tady nejedni diskutující vyjadřovali názor, že asijští pastevci na našem území nemají vůbec co dělat...

napsal(a):
Balu, a máš dojem, že na našem území jsou podmínky vyžadující tvrdých asijských pastevců? Nedávno tady nejedni diskutující vyjadřovali názor, že asijští pastevci na našem území nemají vůbec co dělat...
S těmi názory nesouhlasím. Určitě mají asijští pastevci u nás opodstatnění. Samo, že ne na střežení před vlky či medvědy, ale na střežení rozsáhlejších pozemků před nenechavými lidmi. Podle mého názoru jsou asijští pastevci na tento účel nejspolehlivější.

napsal(a):
S těmi názory nesouhlasím. Určitě mají asijští pastevci u nás opodstatnění. Samo, že ne na střežení před vlky či medvědy, ale na střežení rozsáhlejších pozemků před nenechavými lidmi. Podle mého názoru jsou asijští pastevci na tento účel nejspolehlivější.
A já bych zrovna řekla, že jsou na ochranu ovcí u nás před vlky velmi vhodní, jen chovatelům se do toho moc nechce, moc práce.

napsal(a):
A já bych zrovna řekla, že jsou na ochranu ovcí u nás před vlky velmi vhodní, jen chovatelům se do toho moc nechce, moc práce.
Rájko, máte vlastně pravdu. Já jsem si ještě nezvykla, že i u nás jsou vlci, protože nežiji v oblasti, kde by se vyskytovali.

napsal(a):
Rájko, máte vlastně pravdu. Já jsem si ještě nezvykla, že i u nás jsou vlci, protože nežiji v oblasti, kde by se vyskytovali.
Taktéž nežiji např na Šumavě, ale situaci delší dobu sleduji.
Nicméně, jedna z příčin, proč chovatelé nechtějí pastevce proti vlkům používat, bude finanční stránka věci, tj kompenzace.

napsal(a):
Taktéž nežiji např na Šumavě, ale situaci delší dobu sleduji.
Nicméně, jedna z příčin, proč chovatelé nechtějí pastevce proti vlkům používat, bude finanční stránka věci, tj kompenzace.
Souhlasím.

napsal(a):
Já s těmito názory také nesouhlasím. Nicméně se domnívám, že právě asijští pastevci jsou u nás z hlediska bezpečnosti možná až příliš spolehliví a je u nich největší pravděpodobnost, že způsobí újmu na zdraví ba i životě...v naší přelidněné turistické zemi...například ten pyreneják má neútočení na člověka (s vyjímkou ale fakt že útoku) v popisu práce.
Nějak tak argumentují i chovatelé ovcí v oblastech, kde útoky vlků skutečně jsou.
Byly reportáže o chovateli na Broumovsku, který pořídil špan. mastiny, v druhé reportáži říkal, že bude smečku rozšiřovat, i něco tam znělo, že školí turisty (jak? asi cedule?) o tom, jak se chovat v kontaktu se psy (tudíž na neoplocených pozemcích)...
ano, zcela mimo téma...
edit: "Nicméně, jedna z příčin, proč chovatelé nechtějí pastevce proti vlkům používat, bude finanční stránka věci, tj kompenzace."
no a pak to nebezpečí pro lidi, být jednou nohou v kriminále no nic moc...

No a pak si někdo pořídí dva sředoasiaty ( asi - moc je neprohlžím a koukám být pryč ) na malý dvorek a jejich jediná zábava je řvát a skákat na chatrný plot, když jde někdo kolem, i když jde po druhé straně silnice - jdu tamtudy jen, když opravdu musím. Takže za mne - měli zůstat v Asii.
Btw - nevím tedy co tam střeží, plot chatrný, dům též.

napsal(a):
No a pak si někdo pořídí dva sředoasiaty ( asi - moc je neprohlžím a koukám být pryč ) na malý dvorek a jejich jediná zábava je řvát a skákat na chatrný plot, když jde někdo kolem, i když jde po druhé straně silnice - jdu tamtudy jen, když opravdu musím. Takže za mne - měli zůstat v Asii.
Btw - nevím tedy co tam střeží, plot chatrný, dům též.
Orionko, ale to je zase jen o lidech, ti psi ani plemeno za to nemůže. Za to, že jsou pořízeni do nevhodných podmínek. Stejně tak by tam mohli řvát dva rotvajleři nebo boerboelové, nebo... dosaďte si sami.

napsal(a):
Orionko, ale to je zase jen o lidech, ti psi ani plemeno za to nemůže. Za to, že jsou pořízeni do nevhodných podmínek. Stejně tak by tam mohli řvát dva rotvajleři nebo boerboelové, nebo... dosaďte si sami.
Jasně, těm psům by bylo na asijských prostorách určitě líp.
Tady opět původní tazatel. Na radu ohledně výběru psa se na mě obrátil bratranec, který dosud měl NO. Chce něco ostřejšího. Využití je střežení objektu s autobazarem a velkou, draze vybavenou autodílnou. V objektu ale také bydlí s rodinou a v autodílně má zaměstnány další 2-3 zaměstnance. Proto Kavkazan a SAO už mohou být příliš (horší tolerance na větší okruh lidí). Bavili jsme se spíše o šarplaninci nebo brazilské file.
Při té příležitosti jsem si uvědomil, že nemám žádné zkušenosti s plemenem Anatolský pastevecký pes a kam ho chováním a povahou zařadit mezi uvedená plemena. Díky.

napsal(a):
Jasně, těm psům by bylo na asijských prostorách určitě líp.
Stejně jako v ČR na větším pozemku... Ale vám je i toto málo.

Je mi jasné, že za vším jsou lidi. Ale...Před pár lety jsem se nebála chodit po republice se svými mírumilovnými psy.
( Pravda fenu i psa mi kousnul NO opačného pohlaví, ale nic fatálního ).
Dnes zaparkuju na návsi v turisticky atrakt. oblasti. K návsi se blíží ženská ( cca 60 ) a z dálky na mě volá : Dejte toho psa zpátky do auta, já ho neudržím - na lonži se jí zmítá argent. doga. O pastevcích u nás na vsi jsem už psala.
Mám známou (75 let), které syn svěřil na týden dva čsv. Má domek ve městě, u něj dvorek (tedy dvoreček a plůtek necelý metr ).
Stejně jako zadavatel. Proč by na střežení servisu neměl stačit dobrý NO?
Proč mám čekat až mě samostatně uvažující pes vyhodnotí jako potenciální nebezpečí?
zahadnytajemny
napsal(a):
Tady opět původní tazatel. Na radu ohledně výběru psa se na mě obrátil bratranec, který dosud měl NO. Chce něco ostřejšího. Využití je střežení objektu s autobazarem a velkou, draze vybavenou autodílnou. V objektu ale také bydlí s rodinou a v autodílně má zaměstnány další 2-3 zaměstnance. Proto Kavkazan a SAO už mohou být příliš (horší tolerance na větší okruh lidí). Bavili jsme se spíše o šarplaninci nebo brazilské file.
Při té příležitosti jsem si uvědomil, že nemám žádné zkušenosti s plemenem Anatolský pastevecký pes a kam ho chováním a povahou zařadit mezi uvedená plemena. Díky.
Tak to jste se asi bavili jako dva hotentoti!
Je zde několik velice zajímavých meziplemenných rozdílů značného významu. Pro takto primitivní potřeby je ovšem není třeba specifikovat. V rámci plemene je chybou, očekávat takovou povahovou uniformitu, v jaké o něm výše uvažujete. Požadavkům ostrahy je schopno vyhovět, jakékoli nepřetržitě obhospodařované plemeno této pracovní specializace. Neomezujte se příliš plemenem a vyberte si nejlepšího dostupného chovatele v rámci celé cílové skupiny. Výběr chovu tímto způsobem snáze zvládnete. Chovatel sám blíže specifikuje co je u jeho krve reálné a co nikoli. Některé nároky které zmiňujete, působí rozporuplně.

napsal(a):
Je mi jasné, že za vším jsou lidi. Ale...Před pár lety jsem se nebála chodit po republice se svými mírumilovnými psy.
Dnes zaparkuju na návsi v turisticky atrakt. oblasti. K návsi se blíží ženská ( cca 60 ) a z dálky na mě volá : Dejte toho psa zpátky do auta, já ho neudržím - na lonži se jí zmítá argent. doga. O pastevcích u nás na vsi jsem už psala.
Mám známou (75 let), které syn svěřil na týden dva čsv. Má domek ve městě, u něj dvorek (tedy dvoreček a plůtek necelý metr ).
Proč mám čekat až mě samostatně uvažující pes vyhodnotí jako potenciální nebezpečí?
Je mi líto, že máte takové zkušenosti...já naštěstí bydlím v oblasti, kde jsou pastevci vlastněni zodpovědnými lidmi...je mi líto, že samostatně uvažující pes je do našich podmínek dle vás naprosto nevhodný...chtěla bych jen napsat, že NO samozřejmě na střežení stačí, je to naprosto univerzální a dokonalé plemen a každému, kdo od psa očekává spolupráci, poslušnost vřele doporučuju, ale prostě jsou na světě lidé, pro které ta dokonalost německých ovčounů není to pravé ořechové a oceňují povahu samostatně uvažujícího psa a teď nemyslím, že si chtějí honit triko "zabijákem raků"...samozřejmě samostatní nejsou jen pastevci, ale např. chrti, asi přírodní plemena obecně...a pokud chci samostatného psa a pokud od psa zároveň očekávám, že ochrání mojí rodinu "od všeho zlého", no tak je pastevec jasná volba...
A jen mezi námi děvčaty...já mám křížence plemen, které snad nikdo nemůže považovat za bojová, agresivní a podobně...mám vysokou bránu i branku...neprůhledné a přesto mi třeba sousedka řekne, že se kolem nás bojí projít s čivavama...moji psy se můžou zbláznit, když jde s těma prckama okolo...a to je nevidí...a ona se bojí, aby nepovolila branka, já zase nechápu, proč jde teda kolem mého plotu, proč ten kousek nejde po protějším chodníku, když vyjde ze svého domu a nepřejde silnici o pár metrů dál...
Jsem ta, která nemá mírumilovné psy (respektive fenu) a tak se podle toho chovám a opravdu nevidím rozdíl jestli mám jí nebo pastevce...pevné vysoké ploty, ven chodí na vodítku a s košem a pouštím jí jen tam, kde vím že na nikoho nenarazíme, respektive tam, kde vidím široko daleko...jasně pokud by se jí povedlo někoho napadnout, tak by to určitě neudělala s razancí a rozhodností pastevce, ale "bezpečnostní opatření" jsou stejný...
27 odpovědí a kromě první reakce Dasva, který mě odkázal alespoň na konkrétního chovatele
plemene, mi tady někteří radí, jaké plemeno si pořídit (třeba si nakonec po zvážení všech okolností a požadavků opět koupí NO)...ale já nežádal o radu výběru plemene,
já se ptal na chování a povahu plemene Anatolský pastevecký pes v porovnání s podobnými, rozšířenějšími plemeny. Díky.

napsal(a):
U vás se potvrzuje pořekadlo - "nejhorší smrt je z vyděšení".
Myslíte si, že dva NO vás nemohou zabít stejně jako dva pastevci? Proč chcete diktovat lidem, jaké plemeno si mají pořídit? Protože se bojíte?

napsal(a):
Je mi líto, že máte takové zkušenosti...já naštěstí bydlím v oblasti, kde jsou pastevci vlastněni zodpovědnými lidmi...je mi líto, že samostatně uvažující pes je do našich podmínek dle vás naprosto nevhodný...chtěla bych jen napsat, že NO samozřejmě na střežení stačí, je to naprosto univerzální a dokonalé plemen a každému, kdo od psa očekává spolupráci, poslušnost vřele doporučuju, ale prostě jsou na světě lidé, pro které ta dokonalost německých ovčounů není to pravé ořechové a oceňují povahu samostatně uvažujícího psa a teď nemyslím, že si chtějí honit triko "zabijákem raků"...samozřejmě samostatní nejsou jen pastevci, ale např. chrti, asi přírodní plemena obecně...a pokud chci samostatného psa a pokud od psa zároveň očekávám, že ochrání mojí rodinu "od všeho zlého", no tak je pastevec jasná volba...
A jen mezi námi děvčaty...já mám křížence plemen, které snad nikdo nemůže považovat za bojová, agresivní a podobně...mám vysokou bránu i branku...neprůhledné a přesto mi třeba sousedka řekne, že se kolem nás bojí projít s čivavama...moji psy se můžou zbláznit, když jde s těma prckama okolo...a to je nevidí...a ona se bojí, aby nepovolila branka, já zase nechápu, proč jde teda kolem mého plotu, proč ten kousek nejde po protějším chodníku, když vyjde ze svého domu a nepřejde silnici o pár metrů dál...
Jsem ta, která nemá mírumilovné psy (respektive fenu) a tak se podle toho chovám a opravdu nevidím rozdíl jestli mám jí nebo pastevce...pevné vysoké ploty, ven chodí na vodítku a s košem a pouštím jí jen tam, kde vím že na nikoho nenarazíme, respektive tam, kde vidím široko daleko...jasně pokud by se jí povedlo někoho napadnout, tak by to určitě neudělala s razancí a rozhodností pastevce, ale "bezpečnostní opatření" jsou stejný...

zahadnytajemny
napsal(a):
27 odpovědí a kromě první reakce Dasva, který mě odkázal alespoň na konkrétního chovatele
plemene, mi tady někteří radí, jaké plemeno si pořídit (třeba si nakonec po zvážení všech okolností a požadavků opět koupí NO)...ale já nežádal o radu výběru plemene,
já se ptal na chování a povahu plemene Anatolský pastevecký pes v porovnání s podobnými, rozšířenějšími plemeny. Díky.
Anotolec asi nebude tolik rozšířenej...znala jsem jen jedny lidi, kteří ho měli...rodiče mojí kamarádky, ale už to takovejch 15 let bude určitě...fena žila v domě se zahradou a spoustou zvířat. Když jí pořídili...o letních prázdninách...tak se tam kamarádka s dcerou na 14 dní nastěhovali, prý aby je fena vzala "za své"...myslím, že povaha prostě klasika, nedá se očekávat, že bude plnit povely na první dobrou, ale za svojí rodinu by položila život, kamarádky dcera se vždycky nemohla dočkat až pojedou k babičce, protože čubinu milovala a fena prý jí střežila jako oko v hlavě...já si teda z vyprávění myslím, že bude asi méně radikální než třeba kavkazan, ale jinak... v milující rodině, která má pochopení pro pasteveckou palici, která si je vědomá, že si nepořizuje psa typu NO, která ví o čeho jde...proč ne?...
Z vyprávění bych jí spíš přiřadila blíže k SAO než třeba k šarplaninci...
A ještě snad jeden postřeh...fena o které píšu byla typický pes jednoho pána...tedy spíše paničky, ale to asi mají pastevci také společné...
Nevím, jací jsou papíroví anatolci, ale nedávno jsme se vrátili ze skal v Turecka a tam se všude poflakují psi tohoto typu. Jsou normálně navolno. Pokud zrovna hlídali kozy, bylo lepší se jim vyhnout a chodilo se vedlejší pěšinou. Těch pár metrů jim stačilo, aby lidi neřešili. Na podzim tam ještě kozy nebyly a jeden pes (podle chování tedy spíš dorostenec) byl naopak velmi družný a s každým si chtěl hrát. Teď v zimě už prý hlídá. Má je i majitelka kempu, ale tam s některými byly problémy - občas jí některý vrčí na ubytované a musí se ho zbavit. Jiní se ale pohybují po kempu v klidu. Takže si myslím, že pokud nehlídají, budou s lidmi víc v klidu než asiati typu kavkazák. Ale třeba jsou "praví" anatolci ostřejší.
zahadnytajemny
napsal(a):
Dobrý den,
my máme Anatolce v práci na hlídání objektu. Hlídač je to skvělý. Denně do objektu chodí cca 5-10 zaměstnanců, které v pohodě poslechne, aby šel za plot, kde je celý den. Co se týče poslušnosti, tak já s ním chodím na cvičák a i když mu to trvalo dýl než ostatním plemenům, tak poslouchá jako hodiny (samozřejmě to není vlčák). Jediný problém je občas se zvěří (honí zajíce, srnky), ale mám pocit, že s věkem (jsou mu 4 roky) na to celkem kašle, řekla bych, že je to pro něho spíš zábava než že by je chtěl fakt ulovit. Myslím, že k hlídání bazaru by byl určitě velmi vhodný. Rodinu bude milovat a na zaměstnance si zvykne. Předpokládám, že když tam budou chodit ostatní lidi (zákazníci), tak bude pes v kotci nebo někde, kde se na ně nedostane. Ten náš respektuje i cizí lidi a nevšímá si jich, ale pouze v případě, že jsem u toho já. Jinak bych mu absolutně nevěřila, že nevyjede. Co se týče třeba ostatních psů, tak pokud ho oni nenapadají, tak si jich nevšímá. když po něm někdo vyjede, tak při svých tělesných proporcích a síle jim rychle vysvětlí, kdo je tady šéf. Zatím při tomto nikoho nezranil, opravdu stačí, že na ně zavrčí. Tak snad Vám to pomohlo.

napsal(a):
U vás se potvrzuje pořekadlo - "nejhorší smrt je z vyděšení".
Myslíte si, že dva NO vás nemohou zabít stejně jako dva pastevci? Proč chcete diktovat lidem, jaké plemeno si mají pořídit? Protože se bojíte?
Mě by úplně stačilo, kdyby se majielé jakéhokoliv psa chovali podobně zodpovědně jako Sard...
A máte pravdu v tom, že se poslední dobou bojím - ne o sebe, ale o fenu. Že bych ji neubránila. Bohužel, potkávám víc lidí typu "mám největšího psa-mě se nemůže nic stát", než lidí podobných Sard...
U nás mám několikakilometrové prostory na klidné denní procházky - takže se neklepu trvale, jak by to mohlo vypadat.

napsal(a):
Mě by úplně stačilo, kdyby se majielé jakéhokoliv psa chovali podobně zodpovědně jako Sard...
A máte pravdu v tom, že se poslední dobou bojím - ne o sebe, ale o fenu. Že bych ji neubránila. Bohužel, potkávám víc lidí typu "mám největšího psa-mě se nemůže nic stát", než lidí podobných Sard...
U nás mám několikakilometrové prostory na klidné denní procházky - takže se neklepu trvale, jak by to mohlo vypadat.
Tohle se dá pochopit...já teda pokud nenarazíme na psa óbr magora, tak jsem relativně v klidu, protože vím, že pokud nebudu moct zabránit útočníkovi v konfrontaci, tak si to fena je schopná fyzicky vyřídit sama, když se chytnou dva "normální" psi, tak to skončí max prokousnutým pyskem nebo nějako menší ránou, ale většinou si defakto neublížej ani když to vypadá strašidelně, pár "rvaček" velkých psů jsem zažila a bylo to vždy velké zlé vrčení, držení protivníka, ale pesani z toho vyšli ze zdravou kůží, ale mít malého nebo středního psa, tak si taky nebudu moc jistá v kramflekách...
Pro mě je teda u psa prioritní, aby nás byl schopen fyzicky ubránit a čím líp k tomu bude vybaven fyzicky a psychicky, tím míň se já budu stresovat, jestli mého psa nepotrhá nějakej magor bull, jak se to stalo mojí tetě...