Dobrý den
mám jorka 14 měsíců, je malá ( necelá dvě kila) a i když chodíme venčit naposledy v 22.hod.tak se vyprázdní ještě v noci doma. s čůráním to máme také tak, chodí ven i na podložku doma. pauzy mezi potřebou jsou max tři hodiny. do práce chodím na šest hodin a jinak stále venčím.
mohl by mi někdo poradit co mám dělat
, aby chodila čůrat a kakat jen ven.kdy jí mám krmit, aby se vyprázdnila a nebobkovala v noci po bytě?
jinak je to můj miláček a jak jsme stále jen spolu tak je na mě dost závislá.
děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

chodí ven i na podložku doma
A to je problém. Naučila jste ji, že se může vyprazdňovat doma, tak to tak dělá.
Takže zpět na začátek, zahodit podložku a učit psa, že venčit se má venku.
Nechápu, proč lidi pořád vymýšlí nesmysly s podložkama, když to evidentně má tenhle efekt :).

A v kolik hodin večer naposled krmíte? A čím?

lussy 2018
napsal(a):
Dobrý den
mám jorka 14 měsíců, je malá ( necelá dvě kila) a i když chodíme venčit naposledy v 22.hod.tak se vyprázdní ještě v noci doma. s čůráním to máme také tak, chodí ven i na podložku doma. pauzy mezi potřebou jsou max tři hodiny. do práce chodím na šest hodin a jinak stále venčím.
mohl by mi někdo poradit co mám dělat
, aby chodila čůrat a kakat jen ven.kdy jí mám krmit, aby se vyprázdnila a nebobkovala v noci po bytě?
jinak je to můj miláček a jak jsme stále jen spolu tak je na mě dost závislá.
děkuji
..dala bych okamžitě pryč podložku a striktně venčila jen venku... zkuste naposledy venčit v jedenáct večer a ráno jít okolo půl šesté... nakrmila bych druhou nebo třetí dávku - nevím jak to máte rozdělené třeba v osm večer a myslím, že by to poslední vyvenčení v jedenáct večer mělo stačit, ale to je moje teorie, vy sama to zkuste vychytat...

Ono to ovlivňuje více věcí :
- Krmení : obecně je po granulích větší odpad a samozřejmě závisí na jejich kvalitě (a souvisí s tím i potřeba pití a tudíž i močení). Jaká je krmná dávka, kolikrát denně, kdy
- Denní režim: četnost i délka venčení (včetně souvislosti s dobou krmení), stálost denního režimu
- samozřejmě zdravíčko
- a upřímně si myslím, že s tím má něco i ta velikost (tedy malost).

napsal(a):
..dala bych okamžitě pryč podložku a striktně venčila jen venku... zkuste naposledy venčit v jedenáct večer a ráno jít okolo půl šesté... nakrmila bych druhou nebo třetí dávku - nevím jak to máte rozdělené třeba v osm večer a myslím, že by to poslední vyvenčení v jedenáct večer mělo stačit, ale to je moje teorie, vy sama to zkuste vychytat...
Kromě toho všeho bych psíka převedla na přirozenou stravu. Krmila kvalitním masem s trochou přílohy.

napsal(a):
Kromě toho všeho bych psíka převedla na přirozenou stravu. Krmila kvalitním masem s trochou přílohy.
...souhlasím...
Nevím, jak často kadí takhle malý pejsek, ale když se večer v 8h nají a pak už se moc nehýbe, se už asi nevybobkuje. Ono totiž vidím jak to probíhá: vyjde se v 11h před bytovku, panička přešlapuje na metru a : vyčůrej se, vykakej...Vyčůrat se vyčůrá, což o to, ale na ten bobek potřebuje víc pohybu.
Co se podložek týče...to byl zase vynález To si tak někdo, kdo nemá absolutně na psa podmínky prostě řekne: pořídím si prtě a bude doma chodit na podložku, když chodím z práce po 12 hodinách...Mámy sousedka má jorka, už starého, ale taky chodí i na podložku, protože páníčci si nedělají starost: musíme se vrátit domů, máme tam zavřeného psa. Máma tvrdí, že ten pes přinejhorším jde na tu podložku(a ne mimo) podotýkám, že je to samec a nějak si to neumím představit. A mamce to přijde naprosto normální i když ona, má psa venkovního a tohle nijak neřeší. Řekne mi: s těma domácíma psama se to tak dělá... Asi i s dogou jen místo podložky má jednorázovou matraci

Klasicky, jako se učí čistotnost u štěněte. Musíte hlídat a při náznaku, že začne čůrat, psa vynést / vyvést ven, klidně uprostřed akce. Důslednost. Pes pochopí, že venku má na vyvenčení klid, kdežto doma je u toho vyrušován.

lussy 2018
napsal(a):
A po návratu z práce jak mám řešit loužičky, které už stačila udělat, když jsem byla pryč?
Nijak, bez řečí vytřít.

Lussy, já bych jí tu podložku klidně nechala, jestli ji používá a nechodí ti jinam (opět - samozřejmě ne na úkor normálního venčení).
Za prvé řeš zdraví, jestli to časté močení není způsobeno třeba zánětem či čím.
Za druhé řeš stravu, režim (jaké má granule?) - viz výše.
edit - za louže se pes netrestá. Pokud ji vidíš, že se chystá (tedy před), tak ji bafni a upaluj s ní ven "čurá venku".

lussy 2018
napsal(a):
Aby věděla, že to nesmí..
Že se nesmí čurat?

lussy 2018
napsal(a):
Že se náma curat doma.
Trest (mimochodem u zvířat asi bezesporu nejméně efektivní metoda výchovy) by měl smysl cca do 2 vteřin od začátku akce. Jenže jakmile akce začíná, místo trestání psa vezmete ven, takže na trest není čas.
Cokoliv po těch dvou vteřinách je pozdě a pes si trest na 99% spojí s něčím úplně jiným. Takže nejenže to nebude fungovat, ale ještě si zbytečně rozhodíte psa.
Mimochodem, tomu psovi nikdo nevysvětli, že se doma nečůrá. Takže proč za to trestat? To zvíře dělá jen to, co se mu doteď umožňovalo a bylo to povoleno. Bez zbytečných emocí a agrese (=trestu) mu vysvětlete, co má dělat místo té nežádoucí činnosti. Není třeba zvíře zbytečně nervovat něčím tak složitým, jako je trest, při kterým navíc jen těžko udržíte emoce, vyletí vám adrenalin, a to už je pro psa hotový koktejl nepochopitelných věcí.
lussy 2018
napsal(a):
Se vším s Vámi souhlasím. Já ale chodím do práce jen na šest hodin a hned domů.Nikdy není déle sama doma. A když jsem doma ona to stejně nevydrží déle než tři hodiny necurat.Tak nevím jak jí naučit aby to vydržela déle.Když dám podložku pryč, čůrá buď na koberec nebo kde se dá.
Je zdravá? Nemá třeba něco s ledvinama?

A nemůže to být jednoduše tím : V bytě horko, malý ( velmi malý )
psík víc pije ( hodně pije - na svou velikost ), tak i hodně čůrá.
lussy 2018
napsal(a):
Že se náma curat doma.
Nemůžete ji trestat a nadávat jí za to, že se nemá čůrat doma, když jste jí to sama naučila Teď si budete muset dát víc práce s tím, ji to odnaučit, jak už popsaly holky. Každopádně bych ji zkontrolovat nechala, ať máte jistotu, že to není zdravotní příčina. Osobně si myslím, že jen nepochopila smysl akce. Prostě nemusela nikdy vydržet, když má tu podložku, tak se nějak ani nesnaží a čůrá, kdy si prostě vzpomene, jako malé štěndo.
lesnížínka
napsal(a):
Nevím, jak často kadí takhle malý pejsek, ale když se večer v 8h nají a pak už se moc nehýbe, se už asi nevybobkuje. Ono totiž vidím jak to probíhá: vyjde se v 11h před bytovku, panička přešlapuje na metru a : vyčůrej se, vykakej...Vyčůrat se vyčůrá, což o to, ale na ten bobek potřebuje víc pohybu.
Co se podložek týče...to byl zase vynález To si tak někdo, kdo nemá absolutně na psa podmínky prostě řekne: pořídím si prtě a bude doma chodit na podložku, když chodím z práce po 12 hodinách...Mámy sousedka má jorka, už starého, ale taky chodí i na podložku, protože páníčci si nedělají starost: musíme se vrátit domů, máme tam zavřeného psa. Máma tvrdí, že ten pes přinejhorším jde na tu podložku(a ne mimo) podotýkám, že je to samec a nějak si to neumím představit. A mamce to přijde naprosto normální i když ona, má psa venkovního a tohle nijak neřeší. Řekne mi: s těma domácíma psama se to tak dělá... Asi i s dogou jen místo podložky má jednorázovou matraci
Něco k podložkám: bydlíme na malé vesnici, je tu malý krámek se smíšeným zbožím. Nedávno jsem si všimla nového zboží a málem to se mnou švihlo-podložky pro psy

lussy 2018
napsal(a):
Zajdu s Lussynkou na veterinu, když tak často čůrá a neudrží to déle.Zatím moc děkuji za názory.
...no napadlo mně, že pokud má doma podložku, tak si prostě chodí jak chce, protože ví, že na tu podložku může... ale pokud by třeba od začátku tu podložku neměla a byla učena na venčení jen venku - mimo byt, tak by třeba tak často nechodila... náš pes když jsem s ním dlouhodobě venku nebo je na zahradě, kde může, tak tam čurá jak ho to napadá a přitom doma vydrží dnes už i ty čtyři hodiny nečurat, protože tam prostě nic nemá kam by mohl chodit... takže bych opravdu zkusila tu podložku dát pryč a prostě čurat/kandit pouze a jen venku...
lesnížínka
napsal(a):
S tím venčením před bytovkou - taky to nechápu, ale evidentně jsou tak někteří psi naučení - páníček si dá cigáro u vchodu nebo ani to ne, pes si doběhne k nejbližší trávě, tam udělá, co potřebuje a hotovo.
Má-li být moje fena vyprázdněná, musí obejít okruh a udělat svých x značek, kvůli bobku potřebuje aspoň chvíli pohybu v klusu. Dokonce i v případě průjmu nedřepne při nejbližší příležitosti, ale chvíli běží.
Terven
napsal(a):
S tím venčením před bytovkou - taky to nechápu, ale evidentně jsou tak někteří psi naučení - páníček si dá cigáro u vchodu nebo ani to ne, pes si doběhne k nejbližší trávě, tam udělá, co potřebuje a hotovo.
Má-li být moje fena vyprázdněná, musí obejít okruh a udělat svých x značek, kvůli bobku potřebuje aspoň chvíli pohybu v klusu. Dokonce i v případě průjmu nedřepne při nejbližší příležitosti, ale chvíli běží.
Asi jsme si je tak debilně naučily jsme zase opačný extrém Máme to stejně jako vy. Pes tedy nemá průjem, že by se hned potento...to čeká, až se de ven. A kadí zhruba po 500m a tisíci značkách. Teď se hárá, takže má momentálně úplně průjmové hovnajzy, zamaže si celý zadek a panička ho pak šolíchá sněhem, či myje v potoce, ať nejdem takhle po vesnici...Odpoledne kadí až po několika kilometrech...
To bude v té podložce . naše byla na ní naučená takže jí měla i doma, venčila jsme často ale chodila i na podložku, dkyž měla cca 5m viděla jsme jak si tam jde chvilku po venčení aby udělala pár kapek takže jsme pdoložku zrušila a od 7m zcela bez nehod. Nedostává až moc krmiva? Je jasné že když ví že může kdykoliv se jí zachce tak proč by vydržela? Já naší venčim v týdnu mezi 6-7, pak kolem 13h, v 18h a poslední a to jen čůrá mezi 23-24h. Krmivo dostává 2x denně a kadí při prvním venčení a pak v 18h. Mě by to vadilo aby se pes venčil doma celý život, navíc pak klidně to může pustit i do postele
Pokud nehárají čůrají obě jen 1x za vycházku a jak začnou čůrat 3-4 za vycházku tak je jasné že do týdne začnou hárat.