Vkládám jen pro zajímavost. Opravdu tohle plemeno nechci. Ale podle:http://www.spiczjarickovadvora.wbs.cz/Cena-stenatka.html, by asi každé plemeno stálo tolik...Kdyby každý chovatel uvažoval takto asi by si nikdo psa nepořídil. No jo módní plemeno...
Uživatel s deaktivovaným účtem

tetrivek
napsal(a):
Vkládám jen pro zajímavost. Opravdu tohle plemeno nechci. Ale podle:http://www.spiczjarickovadvora.wbs.cz/Cena-stenatka.html, by asi každé plemeno stálo tolik...Kdyby každý chovatel uvažoval takto asi by si nikdo psa nepořídil. No jo módní plemeno...
Škoda času na přečtení toho blábolu. Nemá tam započítány náklady od svého narození do doby než si pořídila fenku. Protože : "Kdybych se nenarodil, těžko bych asi pad´( tedy pořídil bych si fenu, abych pro vás mohl odchovávat štěňata ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Paní se dočista pomátla na rozumu, protože kalkulovat s takovýma sumama u plemene, které má vzhledem k velikosti nízké náklady na výživu, a do chovu nepotřebuje skoro nic je naprosto z cesty . To by majitelé velkých pracovních plemen, kde výživa psa stojí 3 násobek, a výcvik na zkoušky příjde od 40 tis. výš museli prodávat štěňata za 100 tis.
... a dost pochybuju, že pokud by paní měla ve vrhu štěňat 5, tak že je prodá levněji, protože se mezi ně její fantasmagorické náklady rozpočítají, a ty z dalších vrhů pak bude dávat za cenu nákladů na výživu feny...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
tetrivek
napsal(a):
Se divím, že si tam paní nezapočítala i náklady na svoji stravu, a kadeřníka, když jde k vetovi, na krytí, na bonitaci, nebo na poštu poslat PP

Já jsem zas nedávno četla podobnou kalkulaci od chovatelky už nevím jakého plemene.
Ta zas porovnávala náklady na PP a bezPP štěně. Cena PP štěněte narostla do astronomické výšky, protože nejen, že započítala vysokou cenu importované ceny, ale napočítala i náklady na veterináře během březosti, porodní box, hračky pro štěňata...
Nakonec ji vyšlo, že na štěněti za 40tis vlastně prodělá a chovatel bezapíráka si namastí kapsu.
Asi má pocit, že všechny bezpp štěňata se na podlaze ve chlívě a hračky pro ně netřeba, stejně jako netřeba odčervovat a vůbec žije z rohlíků.
Já nevím, proč to dělají, každý se zdravím rozumem si nad takovou kalkulací musí klepat na hlavu.
napsal(a):
Já jsem zas nedávno četla podobnou kalkulaci od chovatelky už nevím jakého plemene.
Ta zas porovnávala náklady na PP a bezPP štěně. Cena PP štěněte narostla do astronomické výšky, protože nejen, že započítala vysokou cenu importované ceny, ale napočítala i náklady na veterináře během březosti, porodní box, hračky pro štěňata...
Nakonec ji vyšlo, že na štěněti za 40tis vlastně prodělá a chovatel bezapíráka si namastí kapsu.
Asi má pocit, že všechny bezpp štěňata se na podlaze ve chlívě a hračky pro ně netřeba, stejně jako netřeba odčervovat a vůbec žije z rohlíků.
Já nevím, proč to dělají, každý se zdravím rozumem si nad takovou kalkulací musí klepat na hlavu.
To se hrubě pletete Loni jsem to počítal a finančně rozhodně vyjde příznivěji chov bez PP.
Připomíná mi to pokus o finanční vyhodnocení podnikatelského plánu..ne zrovna povedené. Do toho se teoreticky započítávají i blbosti typu cesta na poštu pokud to souvisí s podnikáním...nicméně, náklady na pořízení chovných zvířat by teoreticky měla asi počítat odpisově a hodit toto vše na jedno štěně je prostě blbost. Buď chová pro peníze-živí se tím a pak musí vědět kolik průměrně štěňat může mít a jak to celé vyjde, nebo pro radost a pak snad o finance nejde...
Ale tak proč ne, pro info naprostých laiků to může být zajímavé...
Ale co ěm dostalo je, že ani neodmazala asi automaticky generovaný text o úpravě webovek
No a co na tom nechápete? Hned na začátku má "koupě kvalitní feny - 15 až 20.000". V čem bude štěně kvalitnější než ta kvalitní fena? Jistě ze stejně finančně náročného odchovu, proto kvalitní. Možná nějaký skvělý otec, možná příspěvek na péči o seniory, ale asi spíš ne, sice tam dál něco počítá... a nakonec napíše, že za tu cenu je to neprodejné. Někde jinde má na stránkách, kolik už odchovala štěňat v kolika vrzích, to si zas lidí řeknou, kolik mega vydělala. Ale text je dlouhý, je to cca v půlce, kdo by to četl, že jo.
Podle mě to tam tak píše, aby odradila určité skupiny lidí, co chtějí ušetřit, aby se nemusela handrkovat o peníze, aby se lidi nedivili, že jedno štěně je za 13 a druhé za 28, aby si lidi nekupovali fenu a priori na štěňata apod.
Dokážu si představit x důvodů, proč to tam tak píše, aniž bych pochybovala o jejím rozumu atd. co tu píšete. Proč? Jak vypadají stránky, je do těch psů zapálená, hodně toho ví, byla by ráda, aby se o to budoucí majitelé taky zajímali, proto jsou ty stránky tak obsáhlé, i když teda design peklo, doba žádá obrázky a minimum textu. A chybí tam smajlíky, má ťu ťu pejsky, jak mohla zapomenout na smajlíky a růžové pozadí?!?!
Kdybych chtěla tohoto psa, asi by mě to i oslovilo a asi i bych chápala, kdyby mi paní to štěně nakonec neprodala, třeba.
A koneckonců se každý můžem zeptat, kontakt tam je.
Nevím, no, zažila jsem jednání - kamarádka kupovala fenku, bylo to po smrti jejich předchozího psa, upozornila na to, nulová empatie, jela přes půl republiky, jedno dítě se jí tam rozbrečelo, že "to není náš xy...". Chovatelka - buďto si ho vezměte hned, nebo ne. Chtěli si to rozmyslet, poměrně hnusně je vyprovodila, tak jsme to všichni pochopili, že teda smolík. Pak ji ta chovatelka několik dnů naháněla, se slevami a bonusy, nakonec si pro tu fenku za týden jela, za poloviční cenu. Byla u nich po nějaké době na "kontrole domácnosti", nečekaně, spíš teda čekala nějakou protislužbu, jak to tak vypadalo. No fenka je super, zdravá, úžasná, uchovnili atd. atd., dobrý. Pak peripetie k připouštění. Handrkování o všem. Chce štěně, nechce štěně, chce cenu štěněte, chce fixní částku, chce %. V žádném případě nic písemně, nakonec na místě úplně jiná částka než kdy zazněla, předem, jiný pes, hnusné podmínky, nechala to tam a odjela.
Podle mě teda tohle je daleko horší, než když paní napíše pár věcí, co se jí zrovna vybavilo, že za psy utratila.
Jo, taky občas vymyslím u něčeho, co moc nechci dělat, nějakou nesmyslnou částku, ještě řeknu x míst, kde je to levněji, ale když to ti lidi fakt a furt chtějí ode mě, proč ne. Většinou zjistím, že to zas takový vopruz nebyl, tak to pak překalkuluju nějak normálně.
"Pokud je poptávka větší než nabídka, je neetické držet ceny nízko.".
Četla jsem kalkulaci a nevěřila vlastním očím. Jak by ten výpočet dopadl, kdyby po nákupu nadějné feny a jejím uchovnění paní zjistila, že fena z nějakého důvodu štěňata mít nemůže - šla by si pro podporu nebo příspěvek na bydlení? Nebo rovnou skočit z mostu? Protože to by byl konec jakéhokoliv jejího podnikatelského plánu...
Neznám nikoho, koho by chov živil. Všichni majitelé chovných zvířat, co znám, to mají jako koníčka, takže amatéři v tom správném smyslu slova, lat. amare - milovat, tj. těší je jejich koníček a věnují se mu s láskou.
U této paní špicové nevím - třeba se jen nešťastně vyjadřuje...ale pokud má děti, třeba má i u nich spočítáno, kolik ji od začátku všeho stály, o případném manželovi nemluvě
A pozor, od roku 2018 mění Česká pošta ceny, takže by si to měla opravit, bude to tedy dražší
Mnohem méně veselá je stránka, kde popisuje, jak psům připravuje krmení:
http://www.spiczjarickovadvora.wbs.cz/Jak-pejsky-krmime.html
Vařit mrkev hodinu a půl znamená všechny vitamíny umořit k smrti, odstraňování každého gramu tuku je taky poměrně zvláštní, ranní mazané houstičky, apod...no, asi by paní špicová nebyla moje favoritka ohledně výběru štěněte.

saola
napsal(a):
Četla jsem kalkulaci a nevěřila vlastním očím. Jak by ten výpočet dopadl, kdyby po nákupu nadějné feny a jejím uchovnění paní zjistila, že fena z nějakého důvodu štěňata mít nemůže - šla by si pro podporu nebo příspěvek na bydlení? Nebo rovnou skočit z mostu? Protože to by byl konec jakéhokoliv jejího podnikatelského plánu...
Neznám nikoho, koho by chov živil. Všichni majitelé chovných zvířat, co znám, to mají jako koníčka, takže amatéři v tom správném smyslu slova, lat. amare - milovat, tj. těší je jejich koníček a věnují se mu s láskou.
U této paní špicové nevím - třeba se jen nešťastně vyjadřuje...ale pokud má děti, třeba má i u nich spočítáno, kolik ji od začátku všeho stály, o případném manželovi nemluvě
A pozor, od roku 2018 mění Česká pošta ceny, takže by si to měla opravit, bude to tedy dražší
Mnohem méně veselá je stránka, kde popisuje, jak psům připravuje krmení:
http://www.spiczjarickovadvora.wbs.cz/Jak-pejsky-krmime.html
Vařit mrkev hodinu a půl znamená všechny vitamíny umořit k smrti, odstraňování každého gramu tuku je taky poměrně zvláštní, ranní mazané houstičky, apod...no, asi by paní špicová nebyla moje favoritka ohledně výběru štěněte.
Koukla jsem i na krmení štěňat, velmi smutné, takové štěně bych si nikdy nevzala.
napsal(a):
Koukla jsem i na krmení štěňat, velmi smutné, takové štěně bych si nikdy nevzala.
Je to takové trochu úsměvné, když nám popisuje, jak vaří maso a rýží...
Asi bych se u takových prťousů taky bála kostí.
Křupky, kůže, tuk, škoda. No doženou to pak jinde.
Že jim dá stranou nějaké ty blbosti... kdo ne, no akorát se k tomu lidí nepřiznají, ale tak ti psi jsou zvyklí, dobrý.
Na druhou stranu, omlouvám se, osobně bych si myslela, že nějak takhle vaříte psům Vy. Až na to, že jsou tam jiné přílohy a jiné maso a víc doplňky. Co na vařeném mase s přílohou chcete vymyslet?
Jo jako určitě jde štěně krmit jinak.
Psy jde krmit jinak.
Lidi se o tom dohadují pořád, dokonce už i barf je málo.
Třeba kvalitními granulkami Royal Canin pro malá plemena
Já nevím no. Asi jedině té paní poradit, ať si ten web zredukuje.

tapina
napsal(a):
Je to takové trochu úsměvné, když nám popisuje, jak vaří maso a rýží...
Asi bych se u takových prťousů taky bála kostí.
Křupky, kůže, tuk, škoda. No doženou to pak jinde.
Že jim dá stranou nějaké ty blbosti... kdo ne, no akorát se k tomu lidí nepřiznají, ale tak ti psi jsou zvyklí, dobrý.
Na druhou stranu, omlouvám se, osobně bych si myslela, že nějak takhle vaříte psům Vy. Až na to, že jsou tam jiné přílohy a jiné maso a víc doplňky. Co na vařeném mase s přílohou chcete vymyslet?
Jo jako určitě jde štěně krmit jinak.
Psy jde krmit jinak.
Lidi se o tom dohadují pořád, dokonce už i barf je málo.
Třeba kvalitními granulkami Royal Canin pro malá plemena
Já nevím no. Asi jedině té paní poradit, ať si ten web zredukuje.
Pletete se velmi, takovým způsobem já psům krmení nepřipravuji.
jahodapavel
napsal(a):
Nevím jak ostatní, ale já na krmení nevidím nic špatného. Každý krmí tak, jak se mu to osvědčilo.
No, dřív se psi u boudy taky krmili zbytkama z kuchyně, šrotem, mlékem, syrovátkou - protože se to osvědčilo.
Je to velmi chudá monodieta - mrkev, umořená k smrti, libové vařené kuřecí a bílá rýže nebo těstoviny. Mám pocit, že paní špicová netuší, že existují i jiné druhy zeleniny nebo ovoce (ne jen bobuloviny v létě), že je možné zeleninu je krátce spařit pro lepší stravitelnost, na jemno nastrouhat a vmíchat do krmení, že tuk je nositelem chuti a pro využití některých vitaminů je nepostradatelný, že potravní doplňky nenahradí přirozeně pestrou stravu? Co jiné druhy masa než mdlé kuřecí bez tuku a kůže - hovězí, ryby, vnitřnosti, chrupavky, co takhle občas syrové a ne jen 1x týdně syrová vepřová žebra? Že namazané houstičky a záplava piškotů pro takhle malé psy nic moc? Je něco jiného, když vám padesátikilové psí tele v rámci svačiny vdechne půl vaší housky, ale stavět na tom krmnou dávku (každé ráno) takového minipsa? Chtěla bych vidět jejich zuby (zubní kámen mám na mysli).

Je to zákon nabídky a poptávky, pokud jsou lidé ochotní dát za psa sumu, kterou si chovatel žádá je to jejich právo, pokud to chovatel přepískne, psi mu zkrátka zůstanou doma. Náklady chovatele mě třeba vůbec nezajímají. Někdo dokáže krmit psy kvalitně za pár korun - má zdroj masa a psům vaří, krmná dávka, tak aby měli vše co je potřeba se dá klidně složit, , druhý to řeší granulemi - je to čistě jejich problém, to samé se týká poničené domácnosti a dalších věcí. Zkrátka, jestli na štěněti jeho chovatel vydělá nebo ne mě nezajímá, pro mě je rozhodující, jestli si koupím zdravé štěně, odpovídajícího vzhledu a povahy, pokud se mi cena nezdá přiměřená, jdu jinam.
tapina
napsal(a):
V tom případě se velmi omlouvám, přislo mi to opravdu hodně podobné. V čem vidíte hlavní problém?
Podle mě tam má napsáno "převážně" a "například"... Tak nevím.
Mám zkušenost, že pokud už člověk přizná, že něco nedělá tak úplně správně, skutečnost je mnohem horší, než přiznané. Bohužel, jakmile sklouznete ze správné cesty a už vám to nevadí a je to pohodlnější, jen málokdo se vrátí zpět.
tapina
napsal(a):
V tom případě se velmi omlouvám, přislo mi to opravdu hodně podobné. V čem vidíte hlavní problém?
Podle mě tam má napsáno "převážně" a "například"... Tak nevím.
Já osobně vidím problému hodně:
- vaření kuřete a mrkve 1,5 hodiny (po tomto čase ze surovin zbyde jen "prázdná" hmota)
- důsledné odstraňování každého miligramu tuku (hlavního zdroje energie, rozpouštědla pro vitaminy A, D, K, E atd.)
- přebytek sacharidů v krmné dávce (na obrázku vidím kotel rýže, dále každodenní "houstičky" k snídani, plná miska dětských piškotů)
- krupičnou kaši pro štěňata atd.
Netrpím obsesí pro ultra-hyper-zdravou stravu, ať už jde o psí nebo můj jídelníček. Nicméně to, čím krmí paní, má hodně daleko k optimální výživě psa.
No, vitamíny, prázdná hmota je už to po daleko kratším vaření, dlouhém mrazení, to už je skoro nastejno, blbě skladovaná mrkev taky nic moc...
Vitamíny doplňky dosypává, o tom nevím vůbec nic, nedokážu posoudit, ale dříve na to byly tabulky, tak snad tak. Nevím co je "pár kousků chleba" s nějakou tučnou domácí pomazánkou. Fakt nevím, kolik tuku tak malý pes potřebuje.
Plná miska piškotů - no, jeden piškot, nalámaný piškot, to není úplně vrchol estetiky. Krupičná kaše je podle mě to samé, co rýže, těstoviny, rohlíky...
Jo jako sacharidů je tam hodně. Je to tak zhruba jako granulová strava.
Osobně radši bych si vzala psa krmeného takhle, než jen granulemi, fenu jen granulemi. Psa pak naučíte, jak potřebujete, když takhle krmí dospělé psy, je aspoň šance, že nemají nějaké alergie apod., to by jistě bylo vidět, štěně stejně baští od feny a těch pár týdnů takhle ho nezničí, si myslím.
Ale to je jen věc názoru, respektuju Váš názor, optimum to není, to máte pravdu. Ale zas, je z čeho vybírat?
Já nevím, jsou to jen dohady. Možná když budu mít čas, zkusím paní napsat, přecejen je to takové divné to tady tak probírat. Že by třeba k tomu něco řekla taky, kdyby mohla...
Edit. a třeba by se i něco dozvěděla, vždyť v tom je ta diskuse skvělá.

balisek
napsal(a):
Já osobně vidím problému hodně:
- vaření kuřete a mrkve 1,5 hodiny (po tomto čase ze surovin zbyde jen "prázdná" hmota)
- důsledné odstraňování každého miligramu tuku (hlavního zdroje energie, rozpouštědla pro vitaminy A, D, K, E atd.)
- přebytek sacharidů v krmné dávce (na obrázku vidím kotel rýže, dále každodenní "houstičky" k snídani, plná miska dětských piškotů)
- krupičnou kaši pro štěňata atd.
Netrpím obsesí pro ultra-hyper-zdravou stravu, ať už jde o psí nebo můj jídelníček. Nicméně to, čím krmí paní, má hodně daleko k optimální výživě psa.
Přesně tak.

tapina
napsal(a):
No, vitamíny, prázdná hmota je už to po daleko kratším vaření, dlouhém mrazení, to už je skoro nastejno, blbě skladovaná mrkev taky nic moc...
Vitamíny doplňky dosypává, o tom nevím vůbec nic, nedokážu posoudit, ale dříve na to byly tabulky, tak snad tak. Nevím co je "pár kousků chleba" s nějakou tučnou domácí pomazánkou. Fakt nevím, kolik tuku tak malý pes potřebuje.
Plná miska piškotů - no, jeden piškot, nalámaný piškot, to není úplně vrchol estetiky. Krupičná kaše je podle mě to samé, co rýže, těstoviny, rohlíky...
Jo jako sacharidů je tam hodně. Je to tak zhruba jako granulová strava.
Osobně radši bych si vzala psa krmeného takhle, než jen granulemi, fenu jen granulemi. Psa pak naučíte, jak potřebujete, když takhle krmí dospělé psy, je aspoň šance, že nemají nějaké alergie apod., to by jistě bylo vidět, štěně stejně baští od feny a těch pár týdnů takhle ho nezničí, si myslím.
Ale to je jen věc názoru, respektuju Váš názor, optimum to není, to máte pravdu. Ale zas, je z čeho vybírat?
Já nevím, jsou to jen dohady. Možná když budu mít čas, zkusím paní napsat, přecejen je to takové divné to tady tak probírat. Že by třeba k tomu něco řekla taky, kdyby mohla...
Edit. a třeba by se i něco dozvěděla, vždyť v tom je ta diskuse skvělá.
Mýlíte se v tom, že pokud ona chovatelka krmí takto fenu a posléze i štěňata, už v tom malém tělíčku je "zaděláno na problém", pokud dále i majitel krmí nevhodnou stravou, tak se problém většinou projeví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Mně přijde ze všeho nejhorší (jako, že to přebírání masíčka v prstech, aby v něm nebyla ani jedna "chrupička", je samo o sobě praštěný) to, že když má štěně průjem, tak mu hned vrazí antibiotika, co má "pro všechny případy" pořád doma. A ještě se pochlubí, že je stačí dát kolikrát jen jeden den! Antibiotika?! I díky těmto "znalým chovatelům" pomalu ztrácejí leckterá antibiotika účinnost a vývíjejí se rezistentní kmeny.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mně přijde ze všeho nejhorší (jako, že to přebírání masíčka v prstech, aby v něm nebyla ani jedna "chrupička", je samo o sobě praštěný) to, že když má štěně průjem, tak mu hned vrazí antibiotika, co má "pro všechny případy" pořád doma. A ještě se pochlubí, že je stačí dát kolikrát jen jeden den! Antibiotika?! I díky těmto "znalým chovatelům" pomalu ztrácejí leckterá antibiotika účinnost a vývíjejí se rezistentní kmeny.
Ha, tak já třeba psovi záměrně kupuju ořezy i s chrupavkama (třeba z kraví hlavy, i se zbytky trávy, to je pak trochu ekl), a do mrtva vařené kuřecí s přemírou rýže nasazujeme právě v případě nenadálého střevního problému
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Na mě celkově presentace této chovatelky nepůsobí dobře - jak formou, tak obsahem. Působí na mě, jako afektovaná, povrchní a sebestředná ženská, která se hrabe v každým..., ale podstata věcí jí utíká
Chovatelka uvedla kalkulaci, jako odůvodnění ceny štěněte. Je to však postavené chybně, vychází to z dob minulých, kdy cena měla odrážet množství vynaložené práce. Což je však nesmysl- cena vždy odráží poptávku. Proto je taky zbytečné se handrkovat, zda je nebo není některé plemeno drahé. Pokud bude přebytek nabídky, tak cena bude klesat, nezávisle od výšky nákladů chovatele.
Jo jo, to je pravda, atb rezistence atd. Já paní "věřím", myslím si, že to tak hrozný není, že to použije třeba 1* za x let. Je to levné, tak asi je lepší to mít v záloze a vrátit, než nechat něco přes víkend rozjet, třeba jí to nějaký veterinář jakožto velkochovu "svěřil", těžko říct. Kdybyste věděla, jakým stylem a kdo ordinuje atb třeba mléčnému skotu. Škoda mluvit. Jo, je to velký problém, máte naprostou pravdu.
Jo, já psy taky takhle nekrmím, rýži nedávám,1,5h kuře nevařím, já nevím, vlastně všechno dělám jinak. Nekupuju ani ořezy, kupuju všechno pokud možno v celku No to je ale jedno. Ale tak mám nějaký systém, ona má systém, možná by to fakt dokázala dovysvětlit, doplnit, kdyby se jí někdo zeptal.
Na nějaké psychologické profily taky nejsem, zjistila jsem, že spousta lidí má prostě akorát jiné priority; s kým se nechci kamarádit, toho osobnostní charakteristiky typu těch zmiňovaných mě fakt nezajímají. Nemá to vůbec vliv na výkonnost, práceschopnost, zapálení pro věc... I jednodušší lidi jdou motivovat. Nebo jak to nazvat, co by za tou činností mělo být, než radost, nadšení? Vědomí, že vše dělám úplně nejlíp, jak to jde? Pokud ty psy, nebo chov jako činnost, má opravdu ráda, možná, že by i byla schopna přijmout nějaká fakta, v rámci sebezdokonalování.
Ale tohle jsou fakt dohady. Napíšete jí někdo?

aj
napsal(a):
Chovatelka uvedla kalkulaci, jako odůvodnění ceny štěněte. Je to však postavené chybně, vychází to z dob minulých, kdy cena měla odrážet množství vynaložené práce. Což je však nesmysl- cena vždy odráží poptávku. Proto je taky zbytečné se handrkovat, zda je nebo není některé plemeno drahé. Pokud bude přebytek nabídky, tak cena bude klesat, nezávisle od výšky nákladů chovatele.
Je to celé ( ta kalkulace ) postavené na hlavu. Je to spočtané, jako by fena byla stroj a ani tam by si nemohla počítat cesty do práce a z práce a boty, které na těch cestách prošoupala.
Jak potom naloží s tou radostí, která jí fena za život přinesla? Přepočítá jí na peníze a ty bude od nákladů zase odečítat?
Tak jestli má fenu jako výrobní prostředek, tak ať se netváří jako milovnice psů.
saola
napsal(a):
No, dřív se psi u boudy taky krmili zbytkama z kuchyně, šrotem, mlékem, syrovátkou - protože se to osvědčilo.
Je to velmi chudá monodieta - mrkev, umořená k smrti, libové vařené kuřecí a bílá rýže nebo těstoviny. Mám pocit, že paní špicová netuší, že existují i jiné druhy zeleniny nebo ovoce (ne jen bobuloviny v létě), že je možné zeleninu je krátce spařit pro lepší stravitelnost, na jemno nastrouhat a vmíchat do krmení, že tuk je nositelem chuti a pro využití některých vitaminů je nepostradatelný, že potravní doplňky nenahradí přirozeně pestrou stravu? Co jiné druhy masa než mdlé kuřecí bez tuku a kůže - hovězí, ryby, vnitřnosti, chrupavky, co takhle občas syrové a ne jen 1x týdně syrová vepřová žebra? Že namazané houstičky a záplava piškotů pro takhle malé psy nic moc? Je něco jiného, když vám padesátikilové psí tele v rámci svačiny vdechne půl vaší housky, ale stavět na tom krmnou dávku (každé ráno) takového minipsa? Chtěla bych vidět jejich zuby (zubní kámen mám na mysli).
Probuďte se. To že vy nacpete do psů co kde vidíte, neznamená, že je to dobře. Ještě před 6 roky když jsem se zmínil na vet. klinice, že krmím syrová játra se chytali za hlavu, je to prý popelnice organismu. Krmení syrového masa ( pokad ho nemáte ze zaručeného zdroje ), je riskantní. Stejně tak cpaní zdravých psů různými doplňky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
tapina
napsal(a):
Jo jo, to je pravda, atb rezistence atd. Já paní "věřím", myslím si, že to tak hrozný není, že to použije třeba 1* za x let. Je to levné, tak asi je lepší to mít v záloze a vrátit, než nechat něco přes víkend rozjet, třeba jí to nějaký veterinář jakožto velkochovu "svěřil", těžko říct. Kdybyste věděla, jakým stylem a kdo ordinuje atb třeba mléčnému skotu. Škoda mluvit. Jo, je to velký problém, máte naprostou pravdu.
Jo, já psy taky takhle nekrmím, rýži nedávám,1,5h kuře nevařím, já nevím, vlastně všechno dělám jinak. Nekupuju ani ořezy, kupuju všechno pokud možno v celku No to je ale jedno. Ale tak mám nějaký systém, ona má systém, možná by to fakt dokázala dovysvětlit, doplnit, kdyby se jí někdo zeptal.
Na nějaké psychologické profily taky nejsem, zjistila jsem, že spousta lidí má prostě akorát jiné priority; s kým se nechci kamarádit, toho osobnostní charakteristiky typu těch zmiňovaných mě fakt nezajímají. Nemá to vůbec vliv na výkonnost, práceschopnost, zapálení pro věc... I jednodušší lidi jdou motivovat. Nebo jak to nazvat, co by za tou činností mělo být, než radost, nadšení? Vědomí, že vše dělám úplně nejlíp, jak to jde? Pokud ty psy, nebo chov jako činnost, má opravdu ráda, možná, že by i byla schopna přijmout nějaká fakta, v rámci sebezdokonalování.
zjistila jsem, že spousta lidí má prostě akorát jiné priority
no právě - paní odchovala 71 vrhů, ale nikde není ani náznak jakékoliv chovatelské práce nebo záměru . Vždyť u chovných zvířat, odchovů a plánovaných vrhů nejsou uvedení ani rodiče, o ostatních předcích nemluvě, ale nesmyslné pestrobarevné kalkulaci a blábolům o krmení věnovala paní spoustu času. Působí to na mě jako prostý komerční rozmnožovací chov, zacílený na jednoduché zájemce, kteří chtějí jen "loztomilé štěňááátko", a zbytek je jim ukradený...
jahodapavel
napsal(a):
Probuďte se. To že vy nacpete do psů co kde vidíte, neznamená, že je to dobře. Ještě před 6 roky když jsem se zmínil na vet. klinice, že krmím syrová játra se chytali za hlavu, je to prý popelnice organismu. Krmení syrového masa ( pokad ho nemáte ze zaručeného zdroje ), je riskantní. Stejně tak cpaní zdravých psů různými doplňky.
V klidu, jahodo, jsem vzhůru.
Co se týče jater, jistě snad víte, jakou funkci v organismu obratlovců plní. Je na vás, čím krmíte svá zvířata i sebe.
Pro Inspektor pišišvor: Díky za vysvětlení. Možná máte pravdu, to nedokážu posoudit. Neviděla jsem jedinou (českou) webovou prezentaci, ze které by byl patrný chovatelský záměr, u společenských plemen mám na mysli. Měla jsem za to, že právě o tom jsou ty osobní návštěvy. Co chcete vykoukat na malých psech, kde se ani nemusí téměř nic vyšetřovat? Výkony, sport, jo, jako možná by mohli něco dělat, nebo kdo říká, že nedělají, ale asi zrovna asi to taky nebude úplně to, co by bylo nějak středem pozornosti u tohoto plemene. Má tam něco o srsti, %... Asi jo, mohly tam být rodokmeny, výsledky výstav, rodičů, potomků, ale právě zas při tom počtu... Asi na ten web dala, co považuje za důležité. Dneska málokdo umí uvařit těstoviny Když zas by měla 4 odchovy, zas to nebude dostatečně renomované zařízení, to je těžké. Kolik fen kdy měla, třeba zaráz, jo, dá se v tom šťourat a hledat. Ale tak zkušený člověk jako Vy to vidí na první dobrou, to je jasné.
Vůbec neříkám, že nemáte pravdu, to já vůbec nevím, nevím, jestli jsou v ČR nějaké webovky ch. s., ze kterých bych si sedla na zadek, nebo vůbec prezentace firem, a to jsem to jednu dobu fakt řešila. Mám taky úplně debilní web, ale nedokážu s tím nic udělat, protože tam mám nějaké aplikace, které strašně potřebuju a nebaví mě to, ani mě nebaví to komunikovat s lidmi, kteří to umějí. Protože nesnáším takové ty happy obrázky a pozadí atd.
Svou práci mám moc ráda, všichni, se kterými teď pracuji taky dost hodně, taky nepracujeme zadarmo.
Podle mě, když bude člověk prioritně v čemkoli vidět peníze, nikdy nebude tak úspěšný, jak by mohl být, kdyby si vybral něco, co ho bude za prvé náplňovat, uvidí v tom pro sebe nějaký smysl.
Tak někdo třeba jezdí na kurzy, furt něco čte, chce přijít věcem na kloub, chce něco strašně vymyslet, aby se věci zlepšily do budoucna, má nějakou vizi. Sestavuje plány, táhne lidí na svou stranu. Někdo chce pomáhat lidem teď, aby jim teď hned bylo dobře a na budoucnost nekouká. Oba můžou být v tom spokojení, protože se zpravidla okolo nic vyselektují lidí, kteří to mají podobně. Proč by to mělo být se psy jiné? Někdo chce nejkulatější hlavičky, nejmenší váhu, roztodivné střihy, císaře nevadí, deformity jsou roztomilé; někdo říká zdraví a je přesvědčen o tom, že zdraví jsou tak trochu obludky, ale hlavně že se množí a žerou normálně.
Ale tak já samozřejmě o tom nemám co mluvit, nejsem profesionál, jsou to jen takové plky jako vždy.
Prostě nevím. Nějak moc v lidech furt nedokážu vidět takové ty horší stránky. Ještě že existuje internet
No, přijde mi ten štěněčí jídelníček hlavně úplně nesmyslný. Na jednu stranu odstraňování tuku z kuřecho masa (mimochodem úplně zbytečné), aby štěňátka z té mastnoty náhodou nedostala průjem a na druhou stranu podávání paštiky, což krom toho, že je tuková bomba, ještě obsahuje sůl a koření. A na fotografii vepřové kosti je toho tučného masa taky habaděj - což já bych samozřejmě neřešila, ale v případě, že dotyčná paní odstraňuje každou molekulu tuku z drůbežího vývaru, aby se štěňátka nepo... mi to přijde poněkud úsměvné.
Edit: ale asi je to pořád lepší varianta než pouze granule.
napsal(a):
Je to celé ( ta kalkulace ) postavené na hlavu. Je to spočtané, jako by fena byla stroj a ani tam by si nemohla počítat cesty do práce a z práce a boty, které na těch cestách prošoupala.
Jak potom naloží s tou radostí, která jí fena za život přinesla? Přepočítá jí na peníze a ty bude od nákladů zase odečítat?
Tak jestli má fenu jako výrobní prostředek, tak ať se netváří jako milovnice psů.
Orionka, Vaší logikou - kdybych měla radost přepočítávat na peníze, každýmu svýmu "zákazníkovi" bych musela zaplatit za to, že můžu pracovat, protože mě ta moje práce fakt těší. Asi řeknu zaměstnancům, hele, to bylo dobrý, to se nám fakt povedlo, máme to hotový, máš z toho taky takovou radost, jak je to krásný? Jo, tak super, dáme mu tvoji výplatu. Abych vydělala, asi začnu množit psy, protože to by mě vůbec netěšilo
Přece to, že se někdo něčím živí, neznamená, že to nemůže dělat slušně. Aby to mohl dělat slušně a ne prasácky, musí si vzít přimeřené peníze.
Víte, lidi, aby mohli dát něco do nákladů, odečíst z daní, nejprve si na to musejí vydělat, jinak si to nemají z čeho odečíst.
Jo, kalkulace se dneska stavějí jinak, ale cenová kontrola a kecy o přiměřeném zisku, to furt existuje.
Jo dobře, inspektor pišisvor mi to vysvětlil, budu nad tím víc přemýšlet. Stejně mi ale přijde, a proč vlastně to vlákno vzniklo, že co lidi nadzvedává, je, něco jako takové krásné malé... Radši nic
Omlouvám se, už to tu opravdu opustím, vypadá to, že se té paní zastávám. Opravdu, kéž by k tomu mohla něco říct sama, to by bylo skvělé.
Jo, má nějaký systém, i když je smutný nebo úsměvný, pořád to je systém a jak je zřejmé, tak ji k tomu vede nějaká podložená zkušenost. Příklady jsou blbé, no. Občas něco slovně popisovat taky. Už končím, jsem totiž v koncích

Ona (chovatelka) prostě staví na tom, že mají potomci z větší části v rodokmenu pomeraniany, kteří jsou zvytečně předražení, ty ostatní řeči okolo jsou jen omáčka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ona (chovatelka) prostě staví na tom, že mají potomci z větší části v rodokmenu pomeraniany, kteří jsou zvytečně předražení, ty ostatní řeči okolo jsou jen omáčka.
No, a to je další věc, co mi tam příjde dost pokrytecká - na jedné straně tam píše jak je pomeranian nemocný, má dýchací potíže, není schopný přirozené reprodukce blablabla, ale současná zvířata všechna hrdě prezentuje buď jako pomeraniany, anebo psy s podílem krve pomeranian. Když jde o prodejnost štěňat a prachy, tak najednou ani mizerný zdraví pomíků nevadí
Terven
napsal(a):
No, přijde mi ten štěněčí jídelníček hlavně úplně nesmyslný. Na jednu stranu odstraňování tuku z kuřecho masa (mimochodem úplně zbytečné), aby štěňátka z té mastnoty náhodou nedostala průjem a na druhou stranu podávání paštiky, což krom toho, že je tuková bomba, ještě obsahuje sůl a koření. A na fotografii vepřové kosti je toho tučného masa taky habaděj - což já bych samozřejmě neřešila, ale v případě, že dotyčná paní odstraňuje každou molekulu tuku z drůbežího vývaru, aby se štěňátka nepo... mi to přijde poněkud úsměvné.
Edit: ale asi je to pořád lepší varianta než pouze granule.
Ale tak prostě mají zacpavací monodietu, aby tak různě kolem mohli baštit různé blbosti, třeba toho tuku je nakonec dohromady akorát... Je tam toho tolik, co třeba Vy nebo já, nebo "uvědomělý pejskař", nedáte, ale sama víte, onehdá jsme to tu řešili, že běžný populační vzorek krmí úplně jinak. Paštika, domácí, s tymiánem, jen krátce zapečená, to ani nemusíte solit ;-)
Podle psa, byla jsem z toho taky zkraje vykleplá, nějakou dobu byla štěňata bez feny, krmení vařeným, bez doplňků, člověk je úplně zblblý... Byl na tom s trávením a se vším daleko líp než fena jako štěně, i když její matka i postupně štěňata byla na granulích, které se dlouhodobě řadí mezi špičku.
(Což samozřejmě nemusí být jen otázka krmení, ale i genetiky, kdo ví.)
Lidi, šiřte osvětu "nahlas".
Díky všem. Jste skvělí.
Rájka999, ještě jednou se omlouvám, musíte psát víc jidelníčky veřejně, jinak člověk si pak pamatuje akorát takové různé blbosti.

tapina
napsal(a):
Ale tak prostě mají zacpavací monodietu, aby tak různě kolem mohli baštit různé blbosti, třeba toho tuku je nakonec dohromady akorát... Je tam toho tolik, co třeba Vy nebo já, nebo "uvědomělý pejskař", nedáte, ale sama víte, onehdá jsme to tu řešili, že běžný populační vzorek krmí úplně jinak. Paštika, domácí, s tymiánem, jen krátce zapečená, to ani nemusíte solit ;-)
Podle psa, byla jsem z toho taky zkraje vykleplá, nějakou dobu byla štěňata bez feny, krmení vařeným, bez doplňků, člověk je úplně zblblý... Byl na tom s trávením a se vším daleko líp než fena jako štěně, i když její matka i postupně štěňata byla na granulích, které se dlouhodobě řadí mezi špičku.
Díky všem. Jste skvělí.
Rájka999, ještě jednou se omlouvám, musíte psát víc jidelníčky veřejně, jinak člověk si pak pamatuje akorát takové různé blbosti.
To víte, psů mám mraky a každý je individualita
tapina
napsal(a):
Díky všem. Jste skvělí.
Jak píšu, třeba moje fena byla jako štěně se sourozenci na Eminentech plus nějakej ten pribináček, to je horší.
Takových nesmyslů lidi dělají, to by bylo na dlouhé zimní večery. Nijak extra mě to netankuje, jen jsem napsala, co mě při čtení jídelníčku praštilo do očí. Prostě mě zaujal ten paradox- úkostlivé sbírání mastných ok a hledání minichrupavčiček v protikladu se syrovou vepřovou kostí, plnou tuku...a moje fena třeba dokáže rozkousat a uštípat většinu kostí, o kterých lidi tvrdí, že jsou jenom na okus včetně morkový.
Terven
napsal(a):
Jak píšu, třeba moje fena byla jako štěně se sourozenci na Eminentech plus nějakej ten pribináček, to je horší.
Takových nesmyslů lidi dělají, to by bylo na dlouhé zimní večery. Nijak extra mě to netankuje, jen jsem napsala, co mě při čtení jídelníčku praštilo do očí. Prostě mě zaujal ten paradox- úkostlivé sbírání mastných ok a hledání minichrupavčiček v protikladu se syrovou vepřovou kostí, plnou tuku...a moje fena třeba dokáže rozkousat a uštípat většinu kostí, o kterých lidi tvrdí, že jsou jenom na okus včetně morkový.
No, však jo, ti moji se občas tváří jako labužníci a jeden večer tu kost žužlají - a další a nebo ještě v noci ji podrtí. Podrtí i takové ty stehenní hlavice, mladé (?) hovězí, hovězí oháňku, to je normálně páteř, nebo ty pštrosí nohy, to vůbec nechápu, jak to dokážou.
Teď jsme párkrát koupili krůtu v celku (oškubanou teda už), dostali jsme k tomu vždycky skvělé bonusy pro psy. Z krůty nezbyde nic. Jsem za to strašně ráda. Feně je obsah tuku úplně jedno, pes je na to trochu citlivější, tak třeba 1 den, než si jeho tělo řekne, jo, fakt budu trávit krůtí kůže, ale kosti to jistí.
Dostala jsem obrovskou dýni, porcovala jsem ji na zemi, musela jsem odejít, pes mi toho pořádný kusanec zbaštil, měla jsem z toho trochu obavy, ale nestalo se vůbec nic. Pak mi taky snědl celou dýňovo-špaldovou bábovku, taky nic a pak za pár dnů mu tady sousedka šoupla tak max.10piškotů a bylo vymalováno. S koucourem se spravili vaječňákem, pes z toho měl zácpu a kocour dva dny spal.
Třeba by se to dalo vyzkoušet místo antibiotik a nebo i uklidňováků
(Nemyslím to vážně.).
tapina
napsal(a):
V celku? Ty jo! Mně se kráva domů, ani do lednice nevejde!
Pírek
napsal(a):
V celku? Ty jo! Mně se kráva domů, ani do lednice nevejde!
A tak já Vám to do lednice nebo domů necpu, nebo jo?
Většinou kupuju králíky, krůtí, ryby, tak stavy nemám. Občas zvěřinu. Vepřové nemusím, ale běžně se dá koupit půlka prasete. Hovězí, jsme tu taková skupinka lidí, co se umíme dohodnout, tak ten jeden býk je mezi 4 rodinami. Jo, není to úplně 100% celé, protože jsou na to nějaké zákony...
Strašně mě rozčiluje to maso v krabičkách, jakou cestu to putuje, barfshopy to samý, ale aspoň se to nevyhodí, to je dobře. Tady skončil řezník, byl to takový nadšenec, normálně, jak by to mělo být, půlky na hácích, furt něco vyvařoval atd. Chvíli tu nebylo nic, teď tu je zas řeznictví, maso vybalí z balíčků... To mě fakt nebaví.
No, to je jedno, je to jak vyprávět, jak se vaří rýže.
"Pokud možno" je něco jako "Například" nebo "většinou". To znamená, že existují i jiné varianty.
Nejvtipnější je asi bod 2 - náklady na krmení. Takže pes jako parťák a mazel nic nejí?!? nebo to fakt bere tak - mám tu fenu jen na chov?!? od 3 - očkování, opět, to očkuju jakékoli psa. Pochopila bych třeba navíc náklady na vakcínu herpes virusu, apod.
A krmení štěňat - krupicová kaše? piškoty? a řešení průjmu ATB? a pak dál podávání mléka? A odstavení feny v 6 týdnech, když je v práci od štěňat?
A perlička na závěr- pomíci mají problémy v chovu, ale kryje přitom hlavně čistými pomíky nebo špici nesoucí 50% krve pomíků...haha mno...