Číňan je aktivní, temperamentní psík s poměrně specifickým naturelem. Asi nejtypičtější vlastností je silná fixace na majitele, který představuje středobod jeho vesmíru. Nestojí příliš o kontakt s cizími, ať už jde o lidi nebo psy. Přizpůsobí se prakticky čemukoliv - jen aby mohl být s vámi. Stinnou stránkou této až extrémní vazby je sklon k separační úzkosti. Proto je vhodné štěně již od mala postupně navykat na to, že se alespoň občas bude muset obejít bez páníčka.
Číňan miluje pohyb. Působí sice jako bytová dekorace, nicméně nic není vzdálenější od pravdy. Ochotně vás bude provázet na náročných tůrách, bude se vyžívat v agility nebo coursingu. Můj pes např. miluje běhání u kola nebo vyjížďky s koněm. Nicméně do syta vylítaný číňan s sebou práskne na gauč a po zbytek dne o něm prakticky nebudete vědět.
Pokud jde o hlasitost, má tendence být uštěkaný, avšak správnou výchovou se dá jeho hlasový projev omezit na úroveň snesitelnou pro majitele i sousedy.
Negativem je nepříliš pevná povaha se sklonem k "přetáčivosti". Osobně bych toto plemeno nedoporučila naprostým začátečníkům nebo lidem, kteří mají sklon k příliš měkké nebo příliš tvrdé výchově. V prvním případě budete mít doma rozcapeného, uštěkaného a často i agresivního spratka, v tom druhém zas zlomeného rozklepaného chudáčka. Číňan zkrátka potřebuje klidného, rozvážného a důsledného majitele, kteří umí odměřovat "přísnost" a laskavost na lékarenských váhách.
Zdravotně jsou na tom číňani velice dobře. Netrpí žádnými zvláštními nemocemi a dožívají se docela vysokého věku. Dědičně jsou zatíženi retinální atrofii a luxaci čočky, nicméně v registrovaném chovu jsou všichni chovní jedinci na tato onemocnění testováni.
Péče závisí na typu, jaký si vyberete. Číňani se rozdělují na labutěnky a naháče, přičemž tito se dále dělí na čisté naháče a 3 mezitypy (slabý, střední a silný).
Nejnáročnější je podle mě péče o labutěnku, jelikož udržet dluhou hedvábnou srst v odpovídající kondici vyžaduje hodně práce a také profesionální kosmetiku. Naopak nejjednodušší je péče o čisté naháče, které v podstatě stačí jen umýt.
Náročnost péče o mezitypa závisí od stupně osrstění. Pokud chcete udržet vzhled naháče u silného mezitypa (někdy je odlišitelný od labutěnky jen podle DNA testu), chce to časté a důkladné holení. Mě nejlépe vyhovuje střední meztyp, který má ještě dostatečně bohaté osrstění na žádoucích partiích, ale údržba není tak časově náročná. Pro běžnou (nevýstavní) úpravu si vystačím s půlhodinou času 1x za 7 - 10 dnů.
O kůži naháče se pečuje podobně jako o lidskou. Musí se pravidelně mýt, peelingovat, čistit příp. pupínky a zanesené póry atd. Psi se světlou kůží je potřeba navíc chránit před sluníčkem krémem s odpovídajícím UV faktorem.
Nežádoucí ochlupení se ostraňuje stříhacím strojkem, planžetovým holícím strojkem a /nebo jednorazovou žiletkou. Někteří majitelé psi upravují epilací voskem nebo strojkem, já však tyto způsoby považuji za nešetrné vůči psovi.
Srst je potřeba mýt kvalitním šamponem, používat kondicionér a příp. i nějaké přípravky na rozčesávání. Nezbytností jsou dobré profi kartáče (silně nedoporučuji ty za pár korun ze zverimexu).
Obecně bych řekla, že naháč patří k plemenům s lehce náročnější péči, nicméně s trochou praxe jí zvládne i začátečník. Osobně mi úprava
Pokud vás napadne něco, co jsem vynechala, klidně se ptejte nebo mi napište soukromou zprávu.