Dobrý den,
prosím o radu.
Máme doma 2,5 letou fenku francouzského buldočka s PP. Bohužel se nám ji nepodařilo uchovnit, jelikož na výstavě pokousala rozhodčího. Není agresivní, ráda si hraje s dětmi, jen prostě byla vystresovaná, vystrašená, celý den v hnusném počasí na cizím místě a to poprvé v životě. Máme pro ní nápadníka taktéž s PP - nejsou příbuzní. Naše fenečka už jednou měla zánět dělohy a málem nám umřela. Paní veterinářka ( i na výstavě paní chovatelka) nám doporučila, aby měla aspoň 1x štěňátka, že zánět se již nevrátí a ona se i uklidní. Chtěl bych poradit, máme ji připustit a nebo ne? Nejsme žádná množírna, jak si tady budou někteří myslet. Štěňátka bychom si nejspíš všechny nechali a nebo je darovali po rodině, jelikož by byl o ně zájem. Hledáme jen radu. Jak píši v textu, bylo nám i chovateli na výstavě doporučeno, aby aspoň 1x štěňátka měla a podotýkám, že to nemáme na kšeft.
Děkuji všem za upřimnou, nevulgární odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

toman69
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu.
Máme doma 2,5 letou fenku francouzského buldočka s PP. Bohužel se nám ji nepodařilo uchovnit, jelikož na výstavě pokousala rozhodčího. Není agresivní, ráda si hraje s dětmi, jen prostě byla vystresovaná, vystrašená, celý den v hnusném počasí na cizím místě a to poprvé v životě. Máme pro ní nápadníka taktéž s PP - nejsou příbuzní. Naše fenečka už jednou měla zánět dělohy a málem nám umřela. Paní veterinářka ( i na výstavě paní chovatelka) nám doporučila, aby měla aspoň 1x štěňátka, že zánět se již nevrátí a ona se i uklidní. Chtěl bych poradit, máme ji připustit a nebo ne? Nejsme žádná množírna, jak si tady budou někteří myslet. Štěňátka bychom si nejspíš všechny nechali a nebo je darovali po rodině, jelikož by byl o ně zájem. Hledáme jen radu. Jak píši v textu, bylo nám i chovateli na výstavě doporučeno, aby aspoň 1x štěňátka měla a podotýkám, že to nemáme na kšeft.
Ne.
A ne.
Pokud připustíte agresivní fenu - a pokousat rozhodčího, to vyžaduje už značnou míru agrese, která pro toto plemeno je naprosto netypická, stresem ani cizím prostředím to neomlouvejte - tak jste množírna. Množírna čistě od slova MNOŽIT, totiž rozmnožovat zvířata jen kvůli rozmnožování samotnému.
To vaše zvíře je prostě nechovné a tečka.
Krytí a březost zánět dělohy neřeší. Pokud má gynekologické potíže, tak kastrujte.

Určitě vám odborněji poradí "bodlinka" až se tu objeví. Já bych u frbuldočka krytí a porod neriskovala. Ne kvůli s PP/ bez PP, ale proto, že porod u tohoto plemene nemusí být jednoduchá záležitost, opakovanému zánětu dělohy nezabrání. Další otázkou je, jestli je děloha po zánětu zcela v pořádku ( srůsty ? ), jestli by fena zabřezla a jak by březost probíhala. Já bych to neriskla a i když jsem v podstatě proti kastracím, tady bych spíš uvažovala o ní. Ale nejsem veterinář. Minimálně bych s fenou navštívila dalšího veterináře ( gynekologa - porodníka ), který by ji před případným krytím důkladně vyšetřil.

Bodlinka mě předešla...
Pokousat rozhodčího...I frbul je pes a to, co předvádí se psy třeba p. Hořák - divím se, že ho ještě nesežrali.

Jestli je jedinou překážkou k uchovnění fenky absolvovat výstavu, tak potrénujte, jeďte na výstavu znova a fenku pak uchovněte. Pes s PP je uchovněn? - pokud ano, nakrytím neuchovněné feny by majitel porušil řád klubu a mohlo by mu hrozit nějaké kárné řízení, kdyby se to proláknulo.
Březost a štěňata nejsou žádnou zárukou, že se zánět dělohy nezopakuje.
Takže, za sebe bych radila: buď fenku uchovnit a odchovat štěňata s PP (třeba pak bude také nutná kastrace kvůli dalšímu zánětu), nebo fenku nekrýt a nechat vykastrovat rovnou. Nepřivádějte, prosím, na svět buldočky bez PP, byť po rodičích s PP.

toman69
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu.
Nikdy.
Jsem sice proti kastraci ale pro agresivní, či jinak povahove špatně chovající by kastrace byla užitečná, nebudou se pářit spatne povahove i konstruktivní zvířata.
Navic samotný porod psů s brachycefalickym syndromem zrovna nemusí dobře probíhat navic většinou nemají pud (aby se rozmnožovali a odchovaly štěňata bez lidské pomoci).

rapotacka11
napsal(a):
Labradorka měla 3x štěňata, zánět stejně dostala, musela na kastraci,
byly komplikace.
Já už fenku nikdy...
Nekde v nějaké diskuzi tady jsem četla ze fena "nedostane" zánět pokud měla víc než 4x štěňata...

napsal(a):
Nekde v nějaké diskuzi tady jsem četla ze fena "nedostane" zánět pokud měla víc než 4x štěňata...
Žádné množství vrhů není prevence ničeho.
Teda, dobře, když bude fena opakovaným množením dostatečně vyždímaná, třeba se nedožije vyššího věku a tím pádem neuhyne na zánět nebo na tumor mž, to je jediný mechanismus ochrany, který je napadá...

rapotacka11
napsal(a):
Hm, nestihla to.
Píšou sem různá individua různé návody.
Vždyť jo, to člověk to názor.
toman69
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu.
Vulgární si tedy odpustím, ale nějak si nejsem jistá, co to máte za chovatelku, která by souhlasila s krytím své neuchovněné PP feny? To se mi až nechce věřit. Pokud vám fenu neuchovnili, měli své důvody a k tomu je odsouhlasený nějaký chovatelský řád.

toman69
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu.
Paní chovatelka žije v zajetí bludů. A bohužel i paní veterinářka. Tedy pokud píšete pravdu, o čemž nejsem přesvědčená, protože hlásat takové bludy veterinář mi přijde absurdní. Tolik k množení bezpapíráků.
Vaši fenu jste na výstavu buď vůbec nepřipravili, nebo prostě taková je, špatně snáší stres a je z něj agresivní. Zkuste fenu na výstavu připravit a uvidíte. Pokud nebude při posuzování agresivní, tak dotáhněte do konce uchovnění, založte si chovatelskou stanici a nakryjte ji, pokud si myslíte, že je přínosné pro plemeno, aby měla potomky.
Já si nemyslím, že se musí každá fena a každý pes rozmnožovat.

Dle mého názoru příslušník SPOLEČENSKÉHO PLEMENE, který reaguje v neznámé situaci agresivně, nemá v chovu co dělat ani kdyby po nácviku situace výstavu zvládl. Protože ta vrozená a dědičná reakce na podněty v něm zůstává.

napsal(a):
Dle mého názoru příslušník SPOLEČENSKÉHO PLEMENE, který reaguje v neznámé situaci agresivně, nemá v chovu co dělat ani kdyby po nácviku situace výstavu zvládl. Protože ta vrozená a dědičná reakce na podněty v něm zůstává.
Já si to myslím taky, ale přece jen, za ještě jeden pokus to stojí. Mohla to být opravdu špatná souhra okolností...

neortodoxní metody posuzování pana Hořáka... U jeho kruhu je vždy legrace.

napsal(a):
neortodoxní metody posuzování pana Hořáka... U jeho kruhu je vždy legrace.
Tak to se Tim pádem nedivim
Jak by se taky chovala agresivně

napsal(a):
Tak to se Tim pádem nedivim
Jak by se taky chovala agresivně
Moje reakce patřila fotce v příspěvku orionky. Ne k příspěvku zadavatele diskuze.
napsal(a):
Jestli je jedinou překážkou k uchovnění fenky absolvovat výstavu, tak potrénujte, jeďte na výstavu znova a fenku pak uchovněte. Pes s PP je uchovněn? - pokud ano, nakrytím neuchovněné feny by majitel porušil řád klubu a mohlo by mu hrozit nějaké kárné řízení, kdyby se to proláknulo.
Březost a štěňata nejsou žádnou zárukou, že se zánět dělohy nezopakuje.
Takže, za sebe bych radila: buď fenku uchovnit a odchovat štěňata s PP (třeba pak bude také nutná kastrace kvůli dalšímu zánětu), nebo fenku nekrýt a nechat vykastrovat rovnou. Nepřivádějte, prosím, na svět buldočky bez PP, byť po rodičích s PP.
A proč ne? Mohou to být super štěňata. Je třeba počítat s tím, že fena pravděpodobně bude rodit císařákem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Http://www.msbmk.cz/francouzskybuldocek/t/standard686/
vylučující vady : agresivita nebo bázlivot.
a tady máte podmínky k uchovnění...
http://www.msbmk.cz/chovatelstvi/pokynyprouchovneni/158/
asi máte fenku z ČR nevím tak trochu proč se ptáte tady, proč se nezeptáte v klubu, co dělat, nebo neporadíte s chovatelkou od které fenku máte.

napsal(a):
Třeba si myslela, že ji chce znásilnit, tak holt se ohnala.
tož jestli to je standardní přístup posuzovatele (a na fotce je teda ten konkrétní), tak to, že se ohnala, je spíše projev toho, že to má v mozku zcela v pořádku...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
napsal(a):
Třeba si myslela, že ji chce znásilnit, tak holt se ohnala.
Vůbec si nedokážu představit že by mi někdo takto lezl na psa asi by pán sklidil ode mě celkem nehezkou kritiku a bylo by mi fuk, zda mi hodnocení dá nebo ne, tohle je nepřípustné chování! Maggor co si myslí, že je asi mistr světa amoleta a asi si myslí jak je vtipný, a někomu to příjde směšný, smutný to je...

napsal(a):
Moje reakce patřila fotce v příspěvku orionky. Ne k příspěvku zadavatele diskuze.
Já vím, vadí?

napsal(a):
Já vím, vadí?
Ne, vůbec.
napsal(a):
Ne.
A ne.
Pokud připustíte agresivní fenu - a pokousat rozhodčího, to vyžaduje už značnou míru agrese, která pro toto plemeno je naprosto netypická, stresem ani cizím prostředím to neomlouvejte - tak jste množírna. Množírna čistě od slova MNOŽIT, totiž rozmnožovat zvířata jen kvůli rozmnožování samotnému.
To vaše zvíře je prostě nechovné a tečka.
Krytí a březost zánět dělohy neřeší. Pokud má gynekologické potíže, tak kastrujte.

napsal(a):
tož jestli to je standardní přístup posuzovatele (a na fotce je teda ten konkrétní), tak to, že se ohnala, je spíše projev toho, že to má v mozku zcela v pořádku...
Jak píše Balu (?) u kruhu p. Hořáka je vždycky legrace, ale vystavovatelům to tak nepřijde.
Nevím, jestli byla fenka frbula posuzována podobně. Neznám ji.
Já jsem jen chtěla opakovat, co se tu stále píše - i malý pes je pes - a když se ožene, nemusí to být známka agresivity.

napsal(a):
Jak píše Balu (?) u kruhu p. Hořáka je vždycky legrace, ale vystavovatelům to tak nepřijde.
Nevím, jestli byla fenka frbula posuzována podobně. Neznám ji.
Já jsem jen chtěla opakovat, co se tu stále píše - i malý pes je pes - a když se ožene, nemusí to být známka agresivity.
Nepochopila jsem ten otazník v závorce...
Pan Hořák je fakt zvláštní a má své libůstky. Párkrát jsem ho viděla posuzovat na kolenou malá plemena, ale aby takhle šel nad psa, to vidím až na té fotce. Na druhou stranu vždy srozumitelně zdůvodní jak psa hodnotí a proč.
toman69
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu.
Nerozmnožujte psy, kteří nejsou většinou schopni porodit normálně.

Pro Balu : Nepochopila jsem ten otazník v závorce...
Jen jsem si nebyla jistá, jestli odpovídám na správný nick a nechtělo se mi to hledat.

napsal(a):
Pro Balu : Nepochopila jsem ten otazník v závorce...
Jen jsem si nebyla jistá, jestli odpovídám na správný nick a nechtělo se mi to hledat.
Aha, OK.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vůbec si nedokážu představit že by mi někdo takto lezl na psa asi by pán sklidil ode mě celkem nehezkou kritiku a bylo by mi fuk, zda mi hodnocení dá nebo ne, tohle je nepřípustné chování! Maggor co si myslí, že je asi mistr světa amoleta a asi si myslí jak je vtipný, a někomu to příjde směšný, smutný to je...
Netuším, proč Vám prohmatání psa přijde tak pobuřující. Pod bohatou srstí se schová kde-co, tudíž důkladné "promnutí" je nanejvýš žádoucí a patří k běžným praktikám rozhodčích. V tom, jestli psa osahají na stole nebo na zemi v kleče, velký rozdíl nevidím. Holt když máte hodně chlupaté plemeno, musíte psa přivykat i na to, že se s ním manipuluje tímhle způsobem.
PS: Když vystihnete správný okamžik, směšný či divně působící záběr pořídíte i z naprosto nevinné situace.

..."musíte psa přivykat i na to, že se s ním manipuluje tímhle způsobem"...
A v tom bude možnáproblém frbula ze zadání. Ta fenka vůbec nemusí být agresivní, mohla být jenom nepřipravená. Nevíme, co znamená zadavatelky výraz "pokousala".
Jestli ji nikdo neučil, že si má nechat prohlédnout zuby...
Ale třeba nám zadavatelka situaci objasní...a nebo se tu budem ještě několik dní dohadovat :
je agresivníxnení agresivní
Podle mě s klidně může stát, že nepřipravený pes, vystresovaný z výstavního prostředí, zareaguje naprosto nestandardně. Všudepřítomný štěkot a hluk, směsice pachů, přítomnost velkého počtu psů, nezvyklá manipulace - to vše představuje obrovský nápor na jeho psychiku.
Bohužel spousta lidí si myslí, že výstava je jen "oběhnutí kruhu" a nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu. Psi pak neumí chodit na výstavním vodítku, stát, ukázat zuby a celkově se "prodat". Frustrovaní majitelé odcházejí z kruhu se sníženou známkou, ačkoliv se může jednat o hezké zvíře, které by mělo při dobrém předvedením šance na pěkné hodnocení. Ať se nám to líbí nebo ne,50 % posudku tvoří kvalita zvířete a 50 % kvalita předvedení.
Jeden výstavní neúspěch nemá žádnou vypovídací hodnotu, není hned nutné házet flintu do žita. Pokud majitel o výstavní kariéru a/nebo uchovnění opravdu stojí, je potřeba vrátit se opět na začátek - chodit se psem na výstavy jako divák, trénovat předvedení doma i "v provozu" (já např. využívala prázdné kruhy, kde skočilo posuzování), zapsat se do nějakého kurzu vystavovaní...
balisek
Obrovský nápor na psychiku představuje například norování, výstava ani náhodou.
orionka
Teoreticky ta fenka nemusí být o nic agresivnější, než normální uchovněný buldoček. Zpochybňujete ovšem výskyt neochvějné loajality u nesocializovaných zvířat. A děláte mi to naschvál! Doporučuji Vám seznámit se s naturelní etologií ušlechtilých psů. V tomto případě jde pravděpodobně o vyprovokované útočné chování, pod mírnou psychickou zátěží- to je nízký stupeň agresivity- tedy normální, náhodná úroveň znaku. Ten se podařilo zušlechtit v nejrůznějších směrech.

"Obrovský nápor na psychiku představuje například norování, výstava ani náhodou".
Přece záleží na tom, na co je pes zvyklý. Když vezmete na výstavu norníka z hájovny u lesa, tak to pro něj bude určitě větší nápor na psychiku než jedna nora s liškou.
.." o vyprovokované útočné chování, pod mírnou psychickou zátěží"...
Opět - je těžké posoudit míru psychické zátěže.
orionka
Můžete takto individuálně relativizovat (ideálně např. pro potřeby charakterizace jedince). Je to ale, podle mého názoru, v tomto případě chybná úvaha. Pro bázlivé zvíře bude potom totiž enormní psychickou zátěží každé uprdnutí, ačkoli se o zátěž evidentně nejedná. Absolutní úroveň nervové zátěže lze přibližně odhadovat. Kvalitní nedrezurovaný norník se bude na výstavě pohybovat sebevědomě, na napjatém vodítku, většinu času dost možná bez kontaktu předních nohou se zemí.

"Kvalitní nedrezurovaný norník se bude na výstavě pohybovat sebevědomě, na napjatém vodítku, většinu času dost možná bez kontaktu předních nohou se zemí".
A bude penalizován a odejde se špatným hodnocením, pokud bude vůbec posouzen. Protože na výstavě se moc povaha nebere a norník škrtící se na vodítku...žádná krása nebude.
Výstava je natolik specifická záležitost, povaha by měla být podle plemen posuzovaná jinde. A u norníků je.
Dokonce chování, které popisujete, může být posouzeno jako bázlivost-snaha z nepříjemného prostředí utéci.
Chování které popisuji takto posouzeno určitě být nemůže. To je úplné posuzovatelské sci-fi. Snad si pod tou jednoduchou ilustrací představujete jiný projev. Škrcení nepřipadá v úvahu. Dobrý psovod používá široký obojek. Kondiční význam mechanické manipulace na pohodlném obojku, nelze opomenout. To je totiž základ slušného venčení. Myslím na úchvatná zvířata a vrcholový přístup k nim. Tedy ve skutečnosti v tom celá krása právě spočívá.

balisek
napsal(a):
Netuším, proč Vám prohmatání psa přijde tak pobuřující. Pod bohatou srstí se schová kde-co, tudíž důkladné "promnutí" je nanejvýš žádoucí a patří k běžným praktikám rozhodčích. V tom, jestli psa osahají na stole nebo na zemi v kleče, velký rozdíl nevidím. Holt když máte hodně chlupaté plemeno, musíte psa přivykat i na to, že se s ním manipuluje tímhle způsobem.
PS: Když vystihnete správný okamžik, směšný či divně působící záběr pořídíte i z naprosto nevinné situace.
"Když vystihnete správný okamžik, směšný či divně působící záběr pořídíte i z naprosto nevinné situace."
to je poznámka ted k te konkretni fotce? to snad ne...
98% rozhodci psy ohmatava a presto je nikdy takhle asi nezachytite. Posuzuji proto hur?
se pak nedivte, ze se rozhodci chova takhle, když to vlastne nikomu nevadi...
Pro me byl tenhle rozhodci teda jako zjeveni z jiného světa - a opravdu jsem na jeho posuzovani nic smesneho nevidela...

balisek
napsal(a):
...kdysi takhle na výstavě když posuzovala paní Tichá způsobila u skupiny jorkšírů řadu hysterických záchvatů jejich majitelů, když poručila rozpustit culíky - to se pak teprve vidělo jak který opravdu nese uši...
vetřelec
napsal(a):
Chování které popisuji takto posouzeno určitě být nemůže. To je úplné posuzovatelské sci-fi. Snad si pod tou jednoduchou ilustrací představujete jiný projev. Škrcení nepřipadá v úvahu. Dobrý psovod používá široký obojek. Kondiční význam mechanické manipulace na pohodlném obojku, nelze opomenout. To je totiž základ slušného venčení. Myslím na úchvatná zvířata a vrcholový přístup k nim. Tedy ve skutečnosti v tom celá krása právě spočívá.
Pro lepší představu doplňuji, v maximální rychlosti dohledanou, ilustrativní částí.
napsal(a):
Měla jsem kdysi úplně naprosto báječnou fenku brabantíka. Žila u nás se dvěma dalšími fenami, byla naprosto socializovaná, ale na první výstavě taky "vyjela" po rozhodčí. Jednalo se o cizinku, která proti fence, stojící na stole v postoji, najednou a bez varování vystartovala oběma rukama po jejím krku. Fena (13 měsíců!) kvikla a jakoby chňapla. (já bych kousla!) Byli jsme vyloučeni pro "agresivitu". Fena za týden na další výstavě výborná, vítěz třídy a nadále výstavní šampion. Na přístupu rozhodčího moc a moc záleží! Zkuste výstavu znovu, dobrá bývá klubovka, kde se občas něco promine.