Původní využití psů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.1.2018 20:25
Rpsen

XXX.XXX.98.219

Dobrý den zajímalo by mě co si o tomto tématu myslíte? Podle mého názoru by se s toho neměla dělat taková věda. Kdyby se každé plemeno psa mělo využívat jen na to na co bylo vyšlechtěno tak by brzy žádná nesbyla. Třeba takoví ohaři mají podobnou práci s retrívry(s rozdílem, že ještě zvěř najdou) a jací jsou retrívři dobří společníci. Nebo ovčáci nepasou ovce, pastevci nehlídají stáda a nejsou nešťastní. Když si vezmeme v potaz takového vlka v zajetí, ten přišel o lov, o svobodu, o ochranu teritoria, atd. Když srovnáme vlka v zajetí a ohaře bez loveckého využití, ohař a další lovecká plemene musí být oproti vlku v zajetí nejšťastnější psi.

23.1.2018 21:12
hunter

XXX.XXX.13.62

Když si vezmeme v potaz takového vlka v zajetí, ten přišel o lov, o svobodu, o ochranu teritoria, atd. Když srovnáme vlka v zajetí a ohaře bez loveckého využití, ohař a další lovecká plemene musí být oproti vlku v zajetí nejšťastnější psi.
- Pokud vezmete psu činnost, původní využití, chcete-li, tak z něj uděláte toho "vlka v zajetí". Protože vlastně přijde o svou přirozenost, kterou se budete snažit nějak uměle nahradit, např. sportem. Stehně jako to dělají s vlky v ZOO.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2018 21:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Rpsen napsal(a):
Dobrý den zajímalo by mě co si o tomto tématu myslíte? Podle mého názoru by se s toho neměla dělat taková věda. Kdyby se každé plemeno psa mělo využívat jen na to na co bylo vyšlechtěno tak by brzy žádná nesbyla. Třeba takoví ohaři mají podobnou práci s retrívry(s rozdílem, že ještě zvěř najdou) a jací jsou retrívři dobří společníci. Nebo ovčáci nepasou ovce, pastevci nehlídají stáda a nejsou nešťastní. Když si vezmeme v potaz takového vlka v zajetí, ten přišel o lov, o svobodu, o ochranu teritoria, atd. Když srovnáme vlka v zajetí a ohaře bez loveckého využití, ohař a další lovecká plemene musí být oproti vlku v zajetí nejšťastnější psi.

To co tu píšete na mě působí jako obyčejný alibismus, kterým si chcete obhájit nejaký váš (a nejen váš) přešlap ve volbě plemene...
... a ani tomu sama moc nevěříte, protože jinak byste neměla potřebu to tu psát, a čekat že se někdo další přidá...

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2018 22:00

Pes nemusí dělat to k čemu byl původně vyšlechtěn, ale přeci jen za tu dobu, co se utvářelo plemeno k určitému účelu...na určitou práci...má pes nějaké vlastnosti a myslím, že by zodpovědný majitel měl psovi poskytnout adekvátní náhradu...viz třeba ovčácká plemena...kolik takových psů pracuje skutečně u stáda...
Třeba ohledně těch loveckých plemen...měla jsem setra, nejsem myslivec, takže nebyl používán jako lovecký pes, ale každý den byla dlouhá prochajda kolem polí, luk, lesa, kde pes, bez jakéhokoliv výcviku vykonával to, k čemu je určen...prohledával terén a upozorňoval na zvěř, takže vlastně pracoval, neumím si představit, že bych takového psa měla někde ve středu města, kde by ťapkal na vodítku a max se chvíli proběhnul v parku a to přesto, že vím, že by takový život v pohodě zvládnul...otázka je...nebyla by to škoda, nebyl by k takovému životu lepší psí kandidát?

23.1.2018 22:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

Rpsen
Nebo ovčáci nepasou ovce, pastevci nehlídají stáda a nejsou nešťastní.
"""""""""""""
To nejspíš nejsou, ale kdo ví, o čem se jim zdá.

A když jim umožníte dělat, to k čemu byli stvořeni,
musíte si všimnout i Vy, že jsou opravdu šťastní.
Z našeho psa se stal šéf dvora, kuřata a brojlery
důsledně, zodpovědně a zaujatě stěhoval po celé zahradě
a pěkně v houfu. Chvíli jsem mu to dopřála, byl fakt spokojenej
a já mám radost, když je zvěř spokojená.
Psávala sem tuším "Habe", ta líčila, jak byl retrívr
šťastnej při práci (myslivost).

Neregistrovaný uživatel

23.1.2018 22:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pes nemusí dělat to k čemu byl původně vyšlechtěn, ale přeci jen za tu dobu, co se utvářelo plemeno k určitému účelu...na určitou práci...má pes nějaké vlastnosti a myslím, že by zodpovědný majitel měl psovi poskytnout adekvátní náhradu...viz třeba ovčácká plemena...kolik takových psů pracuje skutečně u stáda...
Třeba ohledně těch loveckých plemen...měla jsem setra, nejsem myslivec, takže nebyl používán jako lovecký pes, ale každý den byla dlouhá prochajda kolem polí, luk, lesa, kde pes, bez jakéhokoliv výcviku vykonával to, k čemu je určen...prohledával terén a upozorňoval na zvěř, takže vlastně pracoval, neumím si představit, že bych takového psa měla někde ve středu města, kde by ťapkal na vodítku a max se chvíli proběhnul v parku a to přesto, že vím, že by takový život v pohodě zvládnul...otázka je...nebyla by to škoda, nebyl by k takovému životu lepší psí kandidát?

Je mi úplně smutno, když vidím ty chudáky sídlištní výmary a maďary apod.

23.1.2018 22:07
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

- a bordery
a na haltině... mívám tlak až...

Neregistrovaný uživatel

23.1.2018 22:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

rapotacka11 napsal(a):
- a bordery
a na haltině... mívám tlak až...

To já taky - u nás jsou snad nejpočetnější plemeno, co lže potkat

23.1.2018 23:32

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je mi úplně smutno, když vidím ty chudáky sídlištní výmary a maďary apod.

Chodím na sídlištní "psí louku" kde máme kámošky dvě maďarky - jedna s výcvikem kvůli uchovnění, ale myslivost nedělá, druhá bez, obě bezproblémové, chodí navolno, majitelé starší lidé a jejich syn. Nezanevírejte nad lidmi, co si koupí psa, k jiným účelům, než je jeho původní poslání...všici nejsou zabednění.

24.1.2018 06:18
Atheira

XXX.XXX.50.119

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chodím na sídlištní "psí louku" kde máme kámošky dvě maďarky - jedna s výcvikem kvůli uchovnění, ale myslivost nedělá, druhá bez, obě bezproblémové, chodí navolno, majitelé starší lidé a jejich syn. Nezanevírejte nad lidmi, co si koupí psa, k jiným účelům, než je jeho původní poslání...všici nejsou zabednění.

Jenže tady se primárně neřeší bezproblémovost toho psa, ale že běžný bytový ohař se prostě nemá šanci ani přiblížit životnímu stylu, při kterém by byl opravdu bezmezně šťastný. A ne, skutečně tím nemyslím, že lovečtí psi se nutně musí zase začít chovat po desítkách v psincích. Klidně ať to je gaučák, to se navzájem nevylučuje.
Problém takových psů je ale v tom, že je majitelé možná dosud viděli jen spokojené, ne bezvýhradně šťastné. Ten rozdíl mezi tím je viditelný. Mám sportovního vořecha, který jak vidí koloběžku, cvrká si radostí...

24.1.2018 06:54

To mně se zase líbí, když někdo dokáže se svým psem dělat to, co tomu psovi jde nejlíp a na co je dělanej. Třeba když se s lovečákama dělá záchranařina, a tak. Myslím, že ten pes musí bejt nadšenej, když se po něm chce to, co mu je vlastní.
Můj pes to štěstí neměl, tak se holt musí spokojit s rolí parťáka a společníka :P.

24.1.2018 07:02

Nooo...otázka by měla být spíše to, zda je/by bylo dobré štěpit plemena (pracovní v širším slova smyslu) na linie pracovní a nepracovní s potlačenými (respektive uvedenými do normálu) specifickými pudy.

jinak zase k tomu pasteveckému hlídání stáda - oni nemají pud hlídat stádo ale hlídat teritorium a "svoje", mají obecně extrémní potřebu kontroly...takže na své si opravdu přijdou i bez toho stáda...

24.1.2018 12:14
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Uspokojení pracovního zvířete je na jiné úrovni, než šťastná blaženost, dokonce je to mnohdy nepříjemná a vyčerpávající, nebo dokonce bolestivá a trýznivá práce, která psy uspokojuje. Dostanou-li spravedlivě na vybranou, vždycky ji volí bez ohledu na jiné nabízené alternativy, nebo scestné vydupávání psovoda. Proto si také veřejnost dává pozor, aby se jejich svěřenci s prací vůbec nesetkali. Je to o tom, že zvíře v kleci může být relativně spokojené jen do té chvíle, než okusí svobodu. I vděčnost psovoda za dobře odvedenou práci má pro psa jiný význam, než pochvala za provedení debilitek. Jde v určitém ohledu o životní vášeň a náplň mnohem intenzivnější, než pracovní vášeň kterou jsme schopni prožívat jako lidé. Ale je to vhodné přirovnání, protože to není veselá radost ze hry, ale uspokojivá dřina.

Samozřejmě je pudově podmíněná práce talentovaného psa nepřekonatelným zážitkem i pro kynologa. Podobně i rozbory jednotlivých pracovních úkonů zvířat, posudky jejich inteligence, či rozkvětu unikátních dovedností se zkušenostmi zvířete.

Pokud by navíc konkrétně např. zmiňované retrievery uchovňovali skuteční chovatelé, čistě na základě pracovního výkonu a nikoli vystavovatelé dle zbarvení a nesmyslné morfologie, nebo pejskující rodiny, nebyla by tato plemena zatížena dědičnými poruchami funkčními. To prostě jen díky tomu, že jejich práce je založena na intenzivním, vyčerpávajícím celo-, nebo několikadenním pohybu.

Ohaři se retrieverům v sumární hmotnosti a početní kvantitě aportu nemohou rovnat. Co je ovšem snad nejpozoruhodnější, při bolestech kterými mnozí retrieveři momentálně trpí, stále neutuchá pracovitost některých jedinců- ačkoli jim, po poledních přestávkách honů, pomáhají psovodi na nohy, neztrácejí chuť k aportu.

Pokud je původní využití plemene nahrazeno alespoň stejně intenzivní, vhodnou alternativní zátěží, nemusí to být nutně chyba. Původní využití můžeme chápat v souvislosti s původem zvířete a mohlo by být jedno jak hlubokým (ale není). Plemeno je většinou nakloněno pracovnímu vyčerpání plynoucímu z oblíbené pracovní činnosti, zatímco v jiné oblasti se zatěžovat nehodlá.

Zánik plemene nevychází z nezájmu veřejnosti, ale velmi často právě naopak z jejího "zájmu" o něj.

24.1.2018 13:53
saola

XXX.XXX.168.103

Ano, pohled na dokonalý soulad člověka a zvířete ve společné pro ně přirozené práci je skutečně příjemný, prostě jako sledovat mistra své profese. Ale to neznamená, že při jiné, z pohledu původního zaměření náhradní činnosti, by pes a člověk projevovali menší souhru a potěšení.
Pokud byste ale striktně trval na tom, aby se psi věnovali pouze a jediné své "původní profesi a určení", byl by svět o mnoho chudší. Hlavně o spoustu psů.
Takže zaplať pánbůh, že máme retrívry, něm. ovčáky, kolie, špice a i ty ohaře jako mazlíky. Nezbývá, než se těch psů asi zeptat přímo, zda by raději mrzli několik dní v bahně a dešti na honu až do úplného vyčerpání a pak v kotci dostali pár vnitřností, nebo raději leží na gauči a korzují po parku. Převedeno na člověka, málokdo si vybere těžkou a vyčerpávající práci, zkracující podstatně život, proti pohodlí.

24.1.2018 14:22

saola napsal(a):
Ano, pohled na dokonalý soulad člověka a zvířete ve společné pro ně přirozené práci je skutečně příjemný, prostě jako sledovat mistra své profese. Ale to neznamená, že při jiné, z pohledu původního zaměření náhradní činnosti, by pes a člověk projevovali menší souhru a potěšení.
Pokud byste ale striktně trval na tom, aby se psi věnovali pouze a jediné své "původní profesi a určení", byl by svět o mnoho chudší. Hlavně o spoustu psů.
Takže zaplať pánbůh, že máme retrívry, něm. ovčáky, kolie, špice a i ty ohaře jako mazlíky. Nezbývá, než se těch psů asi zeptat přímo, zda by raději mrzli několik dní v bahně a dešti na honu až do úplného vyčerpání a pak v kotci dostali pár vnitřností, nebo raději leží na gauči a korzují po parku. Převedeno na člověka, málokdo si vybere těžkou a vyčerpávající práci, zkracující podstatně život, proti pohodlí.

A proto není dobré přirovnávat psi k lidem. Pracovní pes v kondici je vždycky mnohem šťasnější se svým pánem na honu v blátě a dešti než pracovní pes, který se táhne byť i třeba hodinu nebo dvě po městském parku. Pokud by o tohle množství pracovních psů s nevyužitým potencionálem - ochuzených o využití jejich temperamentu a inteligence a odsouzených do role pokojových mazlíčků, jen proto že se líbí vzhledově jejich majitelům, byl svět chudší, nic moc by se nestalo, právě naopak.

24.1.2018 14:44
vetřelec

XXX.XXX.224.254

saola
To jste mi neporozuměla. Nemluvím o přetěžování, které by zdravému zvířeti krátilo život. Nemluvím o otročení, ani o zanedbané péči. Naopak hovořím o optimálním vytěžování organismu, které život zdravého zvířete prodlužuje, zkvalitňuje i smysluplně naplňuje a o špičkové péči. Ani u připomínky o pracovní vášni lidí nemám na mysli zrovna dělníky ve výkopu, přetížené horníky atd. Ale smysluplnou práci, nebo vášeň, která ve své intenzitě překračuje hranice komfortu, přičemž se vůbec nemusí jednat o profesionální zaměstnání toho člověka.

Chápu také, že v souvislosti s příkladem retrievera zatíženého DKK asociujete vadného psovoda a máte pravdu. Napadlo mě to už před odesláním příspěvku, ale nechal jsem to tam jako doklad něčeho jiného.

Přidejte reakci

Přidat smajlík