Zdravím,
máte někdo zkušenost s tím, jak naučit psa venčit se v kotci? Přes jaro a léto mám psa, po dobu co jsem v práci, v kotci (aby nebyl zavřený doma). Je tam maximálně 8 hodin. Pes do kotce chodí rád, bere to jako svoje "místo" a tím pádem se tam nikdy nevyvenčil. Kotec je vybetonovaný. Myslíte, že pokud bych kotec zvětšila o pár metrů a na těch pár metrech nechala normálně trávu, že by se pes naučil se v kotci venčit? Mám představu takovou, že bych to udělala odděleně - z jedné strany kotce je zčásti po boku plech, z části kari síť - tam bych udělala otvor do části, kde bude tráva. Pak by to možná pes mohl pochopit a venčit se tam ne? Ze začátku bych ho na to místo brala třeba i z domu pouze na venčení, aby si navykl. Jinak teď v kotci jak je, tak mám vyzkoušeno, že se prostě nevyvenčí, to by se snad radši protrhnul. Byla situace, kdy jsem byla v nemocnici, a než se mi ke psovi někdo dostal ho vyvenčit tak to prostě držel, pak bylo vidět, že už fakt hodně potřeboval, ale v kotci se nevyčůral. Všichni mi radí, ať ho tam prostě nechám, že až bude potřebovat tak se tam vyvenčí, ale to fakt nechci, nechci ho učit nějaké nečistotnosti vzhledem k tomu, že ho mám doma. A vím, že ten kotec bere úplně stejně jako místnost doma. A navíc je mi jasné, že by to držel fakt do poslední chvíle.
Jde mi o to, že by se tam mohl pohodlně vyvenčit kdykoli během těch 8 hodin, ale hlavně také o to, že mám na léto pár víkendových akcí, kam si psa vzít nemůžu. Psa mi sice bude hlídat otec, bude ho brát na procházky a venčit, ale nevím, zda to vždy stihne cca po těch 8 hodinách, tak bych byla radši, aby se pes mohl v klidu vyvenčit v kotci kdykoli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Buďte ráda, že máte čistotného psa a nenuťte ho venčit v kotci. Pro něj je to jako pro vás, kdybyste byla nucena se vyprazdňovat v obýváku.
Víkendové akce - buď to zařiďte tak, že bude o psa postaráno, nebo nejeďte.
napsal(a):
Buďte ráda, že máte čistotného psa a nenuťte ho venčit v kotci. Pro něj je to jako pro vás, kdybyste byla nucena se vyprazdňovat v obýváku.
Víkendové akce - buď to zařiďte tak, že bude o psa postaráno, nebo nejeďte.
Jo já jsem ráda, a taky jak jsem psala - chápu to. Ale myslela jsem, že pokud bych v kotci udělala ten otvor, a druhou travnatou část, tak by to pes mohl brát tak, jako když jde zevnitř ven ne?

marcelaamax
napsal(a):
Jo já jsem ráda, a taky jak jsem psala - chápu to. Ale myslela jsem, že pokud bych v kotci udělala ten otvor, a druhou travnatou část, tak by to pes mohl brát tak, jako když jde zevnitř ven ne?
A na zahradě se normálně venčí? Spousta psů se nevyvenčí ani na zatravněné zahradě.

marcelaamax
napsal(a):
Jo na zahradě se venčí v pohodě.
Edit: Právě, že pokud ho pustím z kotce tak vedle kotce na trávě se v pohodě vyvenčí.
Asi vám nikdo neřekne, jestli se pes bude venčit, když mu uděláte další prostor zatravněný s průlezem z kotce. V nouzi nejvyšší jistě, když to nebude moct vydržet, ale jestli to bude brát jako normální věc...
Já bych neexperimentovala, jak jsem psala v prvním příspěvku.
napsal(a):
Asi vám nikdo neřekne, jestli se pes bude venčit, když mu uděláte další prostor zatravněný s průlezem z kotce. V nouzi nejvyšší jistě, když to nebude moct vydržet, ale jestli to bude brát jako normální věc...
Já bych neexperimentovala, jak jsem psala v prvním příspěvku.
No ono za zkoušku nic nedám. Přemýšlela jsem, že bych tam udělala i dvířka, které bych normálně nechávala zavřené a až bych přijela, tak bych je psovi otevřela, aby se došel vyvenčit tam, pak by si možná mohl zvyknout.
Asi to zkusím a uvidím, pokud uvidím, že i tak se tam nechce venčit nebo je mu to nepříjemné, tak si to samozřejmě zařídím jinak .
Na druhou stranu mi zase spousta lidí říká, že to moc hrotím, někdo má psy, kteří se v kotci venčí naprosto běžně, nebo dokonce bohužel psy, kterým nic jiného nezbyde. U mě se jedná opravdu o pár dní v roce.

Marcelaamax, myslím, že ideu máš dobrou.
Tak máme vybudovano (teda ještě detaily jako je střecha musíme dodelat.
impact
napsal(a):
No když vidím ten gauč a koberec, tak se nedivím, že se tam nevyvenčil. Takovej obejvák. Má tam aj telku?
Televizi zatím ne, třeba časem

marcela
to je boží
jestli dobře vidím - ve výběhu, plot k sousedům - tam je část jenom plaňky? Aby to nebyla cesta ven...
napsal(a):
marcela
to je boží
jestli dobře vidím - ve výběhu, plot k sousedům - tam je část jenom plaňky? Aby to nebyla cesta ven...
Zatím jo, ale dame před to ještě nějakou síť a hlavně to musíme celé zvýšit a udělat střechu . Zatím ho tam stejně nebudu pouštět když nebudu doma, než si pořádně zafixuje, že se tam má chodit venčit. Bojím se, aby si to pak zase nevzal za své a neprestal se tam venčit.

"Bojím se, aby si to pak zase nevzal za své a neprestal se tam venčit."
no, taky jsem si říkala, ono je to jako výběh dost malé...škoda, že jste to nenatáhli až za ten strom, měl by patník na čurání. A když si vezmu svého psa (vlastně oba), tak velkou potřebu konají také na či pod něco (jako pod křák, ale taky na šutr, výrazný trs trávy a tak), ale to je samozřejmě dle psa, zda má takové požadavky.
napsal(a):
"Bojím se, aby si to pak zase nevzal za své a neprestal se tam venčit."
no, taky jsem si říkala, ono je to jako výběh dost malé...škoda, že jste to nenatáhli až za ten strom, měl by patník na čurání. A když si vezmu svého psa (vlastně oba), tak velkou potřebu konají také na či pod něco (jako pod křák, ale taky na šutr, výrazný trs trávy a tak), ale to je samozřejmě dle psa, zda má takové požadavky.
Kdyby jsme to natáhli za strom tak tam pak nemůžeme udělat střechu. No on na velkou nepotřebuje nějaké keře nebo tak, ale většinou dlouho hledá, točí se a tak.
marcelaamax
napsal(a):
Kdyby jsme to natáhli za strom tak tam pak nemůžeme udělat střechu. No on na velkou nepotřebuje nějaké keře nebo tak, ale většinou dlouho hledá, točí se a tak.
Tak by měl střechu jen po strom a pak už ne, to by vadilo? Aspoň by měl rozhled - sluníčko, deštík.
Taky mi přijde malý ten výběh, jako celkově to má super, ale můj pes by se tam nevykadil je to moc blízko "pokojíčku". Ale tak každý pes jiná ves.
Andrýsek3
napsal(a):
Tak by měl střechu jen po strom a pak už ne, to by vadilo? Aspoň by měl rozhled - sluníčko, deštík.
Taky mi přijde malý ten výběh, jako celkově to má super, ale můj pes by se tam nevykadil je to moc blízko "pokojíčku". Ale tak každý pes jiná ves.
No pokud by to právě mělo být tak, že tam může být i sám, tak ta střecha nebo nějaká síť na hoře je nutnost, jinak když by viděl třeba kočku, tak to přeleze, bohužel. A strom kvůli tomu kácet nechceme, to by tam zase neměl žádný stín.
Jinak před chvilkou jsem byla zkusit, zda tam vykoná velkou potřebu, a během pár minut to bylo, takže si myslím, že to nebude problém Hurá, mám z toho radost .
Pokud by tam měl být pořád tak mi to taky přijde malé, ale pohybu a procházek na venčení mimo má fakt dost . Jde mi o to, že takhle i když jsem třeba po práci potřebovala někam zajet, tak jsem nejdřív jela domů vyvenčit psa a pak teprve jela, teď mi tam bude moct psa pustit kdykoli během dne klidně babička, se kterou máme společný dvůr. Jasně, ideální by bylo, kdyby mohl být volně venku na dvoře, ale to bohužel nejde. Zaprvé je to závislák, který by za mnou okamžitě přeskočil plot, pak lovec, který by ten plot přeskočil za kočkou. A pak taky hlídač - k babičce chodí dost lidi, kteří jsou zvyklí jít normálně dovnitř až ke dveřím - je to blbý, ale je to tak. A pak taky mám "bojové" plemeno a spousta lidí v okolí ho nemá ráda, za poslední dobu tady bylo fakt dost případů otrávených psů a bála bych se, že mu někdo něco hodí za plot. Takhle se ke kotci nikdo nedostane.
marcelaamax
napsal(a):
No pokud by to právě mělo být tak, že tam může být i sám, tak ta střecha nebo nějaká síť na hoře je nutnost, jinak když by viděl třeba kočku, tak to přeleze, bohužel. A strom kvůli tomu kácet nechceme, to by tam zase neměl žádný stín.
Jinak před chvilkou jsem byla zkusit, zda tam vykoná velkou potřebu, a během pár minut to bylo, takže si myslím, že to nebude problém Hurá, mám z toho radost .
Pokud by tam měl být pořád tak mi to taky přijde malé, ale pohybu a procházek na venčení mimo má fakt dost . Jde mi o to, že takhle i když jsem třeba po práci potřebovala někam zajet, tak jsem nejdřív jela domů vyvenčit psa a pak teprve jela, teď mi tam bude moct psa pustit kdykoli během dne klidně babička, se kterou máme společný dvůr. Jasně, ideální by bylo, kdyby mohl být volně venku na dvoře, ale to bohužel nejde. Zaprvé je to závislák, který by za mnou okamžitě přeskočil plot, pak lovec, který by ten plot přeskočil za kočkou. A pak taky hlídač - k babičce chodí dost lidi, kteří jsou zvyklí jít normálně dovnitř až ke dveřím - je to blbý, ale je to tak. A pak taky mám "bojové" plemeno a spousta lidí v okolí ho nemá ráda, za poslední dobu tady bylo fakt dost případů otrávených psů a bála bych se, že mu někdo něco hodí za plot. Takhle se ke kotci nikdo nedostane.
Zdá se, že je to ideální pes - ten výčet vlastností :DD
To chceš, jak se říká
burunduk
napsal(a):
Zdá se, že je to ideální pes - ten výčet vlastností :DD
To chceš, jak se říká
jo, opravdu se povedl . On třeba na sporty, na cvičení je skvělej, doma super mazel. Samozřejmě ho miluju, ale upřímně? Psa s takovou povahou už bych nechtěla . To co zdědil po otci - AST - tak to by mi vyhovovalo, to je právě to, že jde do všeho na 100 %, všechno ho hrozně baví, je pořád veselej, akční, vždy připraven na všechno. I ten vztah ke psům bych zkousla. Ale pak taky bohužel dost zdědil po nejisté týrané matce, a to už je horší. Má nevyrovnanou povahu a v jistých věcech mu nevěřím. Teď už to beru vše jako samozřejmost a zvykla jsem si. Ale to by bylo na dlouhé povídaní .
Takže další pes? Jedině s PP a i tak budu dobře vybírat
marcelaamax
napsal(a):
A jo, to mě nenapadlo, že by to přeskočil za kočkou, i když jsi to už několikrát psala.
Tak to pak je jasný, pokud mu "to" tam půjde, tak to bude super.
A kotec má teda parádní.
marcelaamax
napsal(a):
jo, opravdu se povedl . On třeba na sporty, na cvičení je skvělej, doma super mazel. Samozřejmě ho miluju, ale upřímně? Psa s takovou povahou už bych nechtěla . To co zdědil po otci - AST - tak to by mi vyhovovalo, to je právě to, že jde do všeho na 100 %, všechno ho hrozně baví, je pořád veselej, akční, vždy připraven na všechno. I ten vztah ke psům bych zkousla. Ale pak taky bohužel dost zdědil po nejisté týrané matce, a to už je horší. Má nevyrovnanou povahu a v jistých věcech mu nevěřím. Teď už to beru vše jako samozřejmost a zvykla jsem si. Ale to by bylo na dlouhé povídaní .
Takže další pes? Jedině s PP a i tak budu dobře vybírat
Nějaký zachráněnec nebo odkud ho máš?
burunduk
napsal(a):
Nějaký zachráněnec nebo odkud ho máš?
Nee zachráněnec to není. Slečna od které ho mám zachránila jeho matku. Jenže pak je při hárání neuhlídala (tedy spíš se podle ní psovi podařilo nakrýt fenu už druhý den hárání a fena zabřezla, nyní už je kastrovaná). Byla z toho dvě štěnda, majitelka to vzala odpovědně, psy načipovala a nové majitelé opravdu dobře vybírala, podmínkou byl alespoň pro začátek základní výcvik a nějaký sport, aktivita. Chtěla i smlouvu. Psa nechala za symbolickou cenu za čipování a veterinární náklady. Já se do něho na první pohled zamilovala . Jinak co si prožila matka před tím nevím, ale když jsme si pro štěndo byli tak matka ležela v porodní bedně schoulená a při náznaku přiblížení se k ní se hrozně klepala, chudáček. Ale teď už je na tom líp.