Celodenní výlet do hor v zimně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2018 08:33
Beica

XXX.XXX.205.74

Ahoj všichni, dělám si takový malý osobní průzkum. Jaký máte názor na celodenní výšlap na Sněžku, nebo jinam do hor v tomto ročním období? Štěně 10 měsíců. Šli byste, nebo ne? Máme možnost jít s tou naší dobrmaní mrchou na pěkný výlet, ale nějak nevím, jak se rozhodnout vzhledem k celodennímu pochodování ve sněhu... Vejletíte takhle se svýma miláčkama? Popřípadě kde jste už byli, kam doporučujete udělat si výlet, když není o víkendu do čeho píchnout? :) Díky moc a pěkný den všem!

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.1.2018 09:13

Pokud půjdete víceméně v kuse, nebála bych se toho. Pes bude v pohybu a zahřeje se. Pokud pro něj máte bundu, můžete ji pro jistotu přibalit. Předpokládám, že nějakou základní kondičku má.

Já jsem pro každou srandu, i když v 10 letech psa už máme omezení kolem 30-40km, což mě samozřejmě mrzí, holt ty delší akce budu už muset chodit bez psa. Já bych výletovala furt, ale nějak se mi nestává, že bych neměla o víkendu co dělat...

29.1.2018 09:32
Andrýsek3

XXX.XXX.171.68

Na Sněžce jsem byla v zimě pěšky asi před 3mi lety. A zvážila bych to, my chodíme běžně na jaře, je to prostě v zimě dost o hubu. Většinou chodíme nahoru přes Obří Důl a Dolů přes Růžohorky zpátky do pece. Ale Obří důl bývá v zimě uzavřen, Je to strmý a po kamenech, a ty bývají pokryté sněhem a ledem, takže tam určitě ne, a ze Sněžky dolů po asfaltce to taky není žádná paráda, ale dá se to sejít. Ale osobně bych si počkala na jaro. Jinak je pěkná cesta z Černé hory do pece pod Sněžkou, jdete v podstatě po rovince a mírně dolů. Na černou buď pěšky (nevím jaká bude cesta) nebo kabinkovou lanovkou.

29.1.2018 09:35
Beica

XXX.XXX.205.74

Andrýsek3 napsal(a):
Na Sněžce jsem byla v zimě pěšky asi před 3mi lety. A zvážila bych to, my chodíme běžně na jaře, je to prostě v zimě dost o hubu. Většinou chodíme nahoru přes Obří Důl a Dolů přes Růžohorky zpátky do pece. Ale Obří důl bývá v zimě uzavřen, Je to strmý a po kamenech, a ty bývají pokryté sněhem a ledem, takže tam určitě ne, a ze Sněžky dolů po asfaltce to taky není žádná paráda, ale dá se to sejít. Ale osobně bych si počkala na jaro. Jinak je pěkná cesta z Černé hory do pece pod Sněžkou, jdete v podstatě po rovince a mírně dolů. Na černou buď pěšky (nevím jaká bude cesta) nebo kabinkovou lanovkou.

Už si přesně nepamatuji, kudy jsme to šli posledně, ale také jsme šli přes Růžohorky a celou dobu jsme šli po široké cestě, žádné kameny, jen potom to poslední stoupání, kde jsou takové ty dlouhé schody, tak ty jsou snad z kamenů, ale to jsme pod sněhem nezaregistrovali. Šli jsme to v únoru, nic zavřené nebylo a nic jsme neobcházeli, ale Vážně bych kecala, kudy jsme šli, musela bych se podívat do zápisníku :).

29.1.2018 09:40

Já bych si dost rozmyslela, kam s 10ti měsíčním štěnětem velkého plemene půjdu...

29.1.2018 09:50
Andrýsek3

XXX.XXX.171.68

Beica napsal(a):
Už si přesně nepamatuji, kudy jsme to šli posledně, ale také jsme šli přes Růžohorky a celou dobu jsme šli po široké cestě, žádné kameny, jen potom to poslední stoupání, kde jsou takové ty dlouhé schody, tak ty jsou snad z kamenů, ale to jsme pod sněhem nezaregistrovali. Šli jsme to v únoru, nic zavřené nebylo a nic jsme neobcházeli, ale Vážně bych kecala, kudy jsme šli, musela bych se podívat do zápisníku :).

Jo tak to jste šli po té asfaltce, tak tam si myslím, že to jde. Ale Obřím dolem bych nešla, to jsou jen strmé kameny a tam je to na zabití v zimě. Ty schody jsme taky jednou sjížděli na sněhu a ledu po zadku.

29.1.2018 09:53
Beica

XXX.XXX.205.74

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já bych si dost rozmyslela, kam s 10ti měsíčním štěnětem velkého plemene půjdu...

A máte nějaký tip, o který byste se podělila? Beru cokoliv přijatelného vzhledem k malé. Ostatně jak jsem psala, nevím, jak se rozhodnout. Proto se tady také ptám na názor a na případné tipy. Potřebuji na víkend vypadnout z bytu, je více méně jedno kam, ale abychom byli doma co nejméně. Osobní důvody. Nejsme nároční, rádi jezdíme na výlety kamkoliv, tůry, nebo poznávačky měst a okolí a tak.

29.1.2018 10:28
barevnalentilka

XXX.XXX.82.116

Chodíme celoročně i v zimě. Pes má hustou srst s podsadou. Taky 10m štěně, ale menšího středního plemene. Ale nechodíme bůhví jak velké výšlapy, spíše méně náročné. Když byl menší (chodíme s ním na menší výlety od cca 4m), tak se i nosil, teď má tolik energie, že ho ani nestíháme. Nahoře vždycky dáme min.1h pauzu - jdem do chaty. Já bych se toho vůbec nebála, ale zvolila bych méně náročnou trasu (i kvůli mně :-D). Nevím jak na Sněžce, ale u nás v Beskydech je po docela velkou část trasy ledovka, nahoře sníh.

29.1.2018 11:08
blackberry

XXX.XXX.110.35

Beica napsal(a):
A máte nějaký tip, o který byste se podělila? Beru cokoliv přijatelného vzhledem k malé. Ostatně jak jsem psala, nevím, jak se rozhodnout. Proto se tady také ptám na názor a na případné tipy. Potřebuji na víkend vypadnout z bytu, je více méně jedno kam, ale abychom byli doma co nejméně. Osobní důvody. Nejsme nároční, rádi jezdíme na výlety kamkoliv, tůry, nebo poznávačky měst a okolí a tak.

Sněžka (navíc v zimě) mi přijde na štěně ještě dost velké sousto. Na sněhu a ledu se dřív vyčerpá a pokud někde lehne, tak prochladne. Pokud chcete nějaký tip na výlet, tak napište aspoň kraj. Mně se třeba moc líbil výlet na Ještěd. Nechali jsme auto na parkovišti ve Světlé p. J./Vesci a pak jsme si udělali okruh, který jde podle potřeby prodloužit či zkrátit. Např. https://mapy.cz/s/2m5ia.

29.1.2018 11:29
Beica

XXX.XXX.205.74

blackberry napsal(a):
Sněžka (navíc v zimě) mi přijde na štěně ještě dost velké sousto. Na sněhu a ledu se dřív vyčerpá a pokud někde lehne, tak prochladne. Pokud chcete nějaký tip na výlet, tak napište aspoň kraj. Mně se třeba moc líbil výlet na Ještěd. Nechali jsme auto na parkovišti ve Světlé p. J./Vesci a pak jsme si udělali okruh, který jde podle potřeby prodloužit či zkrátit. Např. https://mapy.cz/s/2m5ia.

Krásnej medvídek! :)

Jakýkoliv kraj, pro nás více méně není omezení... Spíše bychom se ale raději omezili pouze na Čechy a Moravu z toho pro tentokrát výjimečně vynecháme :) Ale kam po Čechách, už je nám jedno: Liberecko, Ústecko, Karlovarsko, Plzeňsko, Jižní Čechy, Pardubicko, Královéhradecko (Vysočinu máme projetou, máme tam chalupu), Střední Čechy ;).

29.1.2018 11:54
blackberry

XXX.XXX.110.35

Beica napsal(a):
Krásnej medvídek! :)

Jakýkoliv kraj, pro nás více méně není omezení... Spíše bychom se ale raději omezili pouze na Čechy a Moravu z toho pro tentokrát výjimečně vynecháme :) Ale kam po Čechách, už je nám jedno: Liberecko, Ústecko, Karlovarsko, Plzeňsko, Jižní Čechy, Pardubicko, Královéhradecko (Vysočinu máme projetou, máme tam chalupu), Střední Čechy ;).

No jéje, to máte bohatý výběr. Pokud máte takovýto rádius, tak bych neodolala a prošla si Brdy, je tam krásná příroda. http://www.vojujezd-brdy.cz/Turisticke-trasy/.

29.1.2018 15:52

Já bych spíš volil Šumavu, tam je mnoho krásných tras bez většího převýšení, ale je třeba počítat s tím, že se budete vyhýbat běžkařům, což při vycházce s pejskem není vždycky to pravé ořechové. Jinak můžu doporučit trasu za Špičáku k Černému jezeru, z Modravy na Březník, z Modravy na Javoří Pilu a přes Tříjezerní slať zpět na Modravu nebo na Antýgl. Z Modravy kolem Vchynicko Tetovského kanálu na Antýgl nebo až do Srní, z Horské Kvildy na Antýgl nebo až na Čeňkovu pilu, z Prášil k Prášilskému jezeru a na Poledník a řadu dalších. Ale každopádně bych volil spíš kratší trasy, aby se štěněti nepoškodily klouby, přece jenom to není dospělý pes.

29.1.2018 16:12
Felow

XXX.XXX.211.19

Zkuste Jizerky(Ještěd je přecpaný lyžařema, tam bych se psem nešla), vím o čem mluvím, neb tu žiju - teď zrovna krásně sluníčko a poslední 2 dny, jak se oteplilo všude jsou slyšet i ptáci. Teď bych vybrala nějakou horskou chatu v Bedřichově - lesy, louky, krásná příroda a není tu přetlak turistů jako v Krkonoších. Určitě bych, ale dobrmanici zateplila bundou (Když na horách fouknetak krátkosrsťák může prochladnout.).

29.1.2018 16:14

Můžete zkusit neprávem opomíjené Lužické hory... Tedy pro přírodu je to opomíjení jen dobře a pro milovníky klidu a samoty taky...

29.1.2018 17:01
Felow

XXX.XXX.211.19

Můžete zkusit neprávem opomíjené Lužické hory... Tedy pro přírodu je to opomíjení jen dobře a pro milovníky klidu a samoty taky...

To je právě ten Ještěd a okolí, o kterém jsem výše psala, dál od něj už to nejsou hory. Myslím si, že ty Jizerky (druhá strana liberecké kotliny )skýtá větší možnosti a o mnoho rozlehlejší lokalitu.

29.1.2018 17:34

Felow napsal(a):
To je právě ten Ještěd a okolí, o kterém jsem výše psala, dál od něj už to nejsou hory. Myslím si, že ty Jizerky (druhá strana liberecké kotliny )skýtá větší možnosti a o mnoho rozlehlejší lokalitu.

Na Jizerkách to bude samý běžkař, štěňour nebude moci být puštěný na volno, strojově vyjeté stopy, na které v botách nesmíte, tréninky na Jizerskou 50.

29.1.2018 17:39

Je zbytečné cpát se se psem v zimě na hory, kde budete prostě lyžařům vadit.
Pískové cesty borovými lesy v okolí např. Doks směrem k Bezdězu - bez sněhu, bez bláta, cyklostezky bez cyklistů, zlatý klid.

29.1.2018 18:09

Felow napsal(a):

No promiňte, Ještěd fakt nejsou Lužické hory. Najděte si to na mapě. Nejvyšší hora Lužických hor je Luž se 793 m. Nejsou to hory nejvyšší, ale jsou krásné. Nejsou tak zprofanované jak jiné, a tak to tam není jak na Václaváku. Ve vesničkách a samotách jsou kouzelné podstávkové domy. Nikomu tuto lokalitu nevnucuji. Budu radši, když tam bude jezdit co nejméně lidí.

29.1.2018 18:17

Lužické znám na jaře, v létě - supr záležitost, jen si neumím představit v zimě ( tedy v zimě když je sněhu...), jak to tam v lesích na turistických ( i jiných cestách )vypadá. Ono tam moc lidí nechodí ani v létě a prošlapávat si cestu sněhem...

29.1.2018 18:32

Lužické znám na jaře, v létě - supr záležitost, jen si neumím představit v zimě ( tedy v zimě když je sněhu...), jak to tam v lesích na turistických ( i jiných cestách )vypadá. Ono tam moc lidí nechodí ani v létě a prošlapávat si cestu sněhem...

Cesty jsou zasněžené a zledovatělé. Ale tak snad člověk nejde do přírody proto, aby korzoval po odmetené asfaltce, ne?

30.1.2018 06:36

Cesty jsou zasněžené a zledovatělé. Ale tak snad člověk nejde do přírody proto, aby korzoval po odmetené asfaltce, ne?

No, zrovna v neděli jsme museli měnit procházkový plán a místo hore jít dole, protože cesta se nám rychle změnila z asfaltu a občas led na led a občas asfalt až k čisté ledovce, a žádný půvab v tom jít x km se staženými půlkami (platí i pro psa) aby sebou člověk neřízl (nemluvě o neschůdnosti příkřejších úseků) nevidím. A vzpomínka na to, jak si kdysi na ledovce namlel hovík a pak nám přestal chodit, neb si uhnal heksnšůs, taky nic moc...a komentář záchranářů k těm, kteří se vydají na nějakou náročnou tůru do zledovatělého terénu, by stál taky za to, a někteří takoví turisté, každoročně, už mají definitivu...
Prostě to chce plánovat s úvahou...

30.1.2018 07:43
Beica

XXX.XXX.158.178

No, zrovna v neděli jsme museli měnit procházkový plán a místo hore jít dole, protože cesta se nám rychle změnila z asfaltu a občas led na led a občas asfalt až k čisté ledovce, a žádný půvab v tom jít x km se staženými půlkami (platí i pro psa) aby sebou člověk neřízl (nemluvě o neschůdnosti příkřejších úseků) nevidím. A vzpomínka na to, jak si kdysi na ledovce namlel hovík a pak nám přestal chodit, neb si uhnal heksnšůs, taky nic moc...a komentář záchranářů k těm, kteří se vydají na nějakou náročnou tůru do zledovatělého terénu, by stál taky za to, a někteří takoví turisté, každoročně, už mají definitivu...

Tak s úvahou musí člověk plánovat každý výlet ;).

30.1.2018 07:44
Beica

XXX.XXX.158.178

Děkuju všem za různé tipy a komentáře ;)

30.1.2018 08:01

Ale tak jistě, člověk musí přemýšlet. Jenže když uvažujete, že půjdete v zimě na naši nejvyšší horu, tak předpokládám, že to máte zmáknuté a že mnohem nižší kopce a ne tak skalnaté zvládnete. Netušila jsem, že se toužíte pohybovat po upravených cestách. Ale ty pro pěší v zimě těžko někde najdete. Radši jeďte na ten Mácháč a ponořte se do okolních borových lesů, jak vám už někdo navrhoval.

30.1.2018 09:50

Ještě mne napadla Česká Kanada. Je tam nádherně, kopce nejsou vysoké, lesy jsou krásné, a určitě se bude šlapat dobře.

30.1.2018 09:52

Brdy budou aktuálně s minimem sněhu a tudíž i běžkařů, pokud tedy koncem tejdne nebude nějak hodně sněžit.

30.1.2018 13:19

Ale tak jistě, člověk musí přemýšlet. Jenže když uvažujete, že půjdete v zimě na naši nejvyšší horu, tak předpokládám, že to máte zmáknuté a že mnohem nižší kopce a ne tak skalnaté zvládnete. Netušila jsem, že se toužíte pohybovat po upravených cestách. Ale ty pro pěší v zimě těžko někde najdete. Radši jeďte na ten Mácháč a ponořte se do okolních borových lesů, jak vám už někdo navrhoval.

Škoda, že to vaše doporučení Mácháče vyznělo tak nějak ironicky. Ono Dokessko není jen Mácháč. Je to Malá a Velká Buková, Slatinné vrchy - směrem k Bezdězu.
Na druhou stranu ( směrem ke Hradčanům ) jsou to skalnaté rokle, které mají svou nezaměnitelnou krásu. A štěndo se tam na pískových cestách vyřádí víc než na ledě.

30.1.2018 13:27
Beica

XXX.XXX.205.74

Škoda, že to vaše doporučení Mácháče vyznělo tak nějak ironicky. Ono Dokessko není jen Mácháč. Je to Malá a Velká Buková, Slatinné vrchy - směrem k Bezdězu.
Na druhou stranu ( směrem ke Hradčanům ) jsou to skalnaté rokle, které mají svou nezaměnitelnou krásu. A štěndo se tam na pískových cestách vyřádí víc než na ledě.

Dokessko znám :) A naprosto jsem na něj zapomněla. Vynikající nápad na výlet a jako bonus i více méně blízko domova :).

30.1.2018 14:06

Ironické vyznění mne mrzí a omlouvám se. Nemyslela jsem to tak.

30.1.2018 14:31

...anebo to natáhnout ještě dál za Hradčany do bývalého vojenského prostoru, do Židlovské obory atd. V případě přání se dá vylézt na Ralsko, z Novinské strany to není takový krpál.

30.1.2018 15:19

Ironické vyznění mne mrzí a omlouvám se. Nemyslela jsem to tak.

Přijímá se smajlík. Já to tam mám moc ráda. I v létě, když se trochu uhne ze značených cest, dá se jít a jít a moc lidí nepotkávat. Na cyklostezkách je to horší.

30.1.2018 15:28

...anebo to natáhnout ještě dál za Hradčany do bývalého vojenského prostoru, do Židlovské obory atd. V případě přání se dá vylézt na Ralsko, z Novinské strany to není takový krpál.

Židlovská obora je krásná. Jen pes musí být na vodítku - přece jen je to obora.
Zase teď, když je tam klid, i zubři by mohli být k vidění.

30.1.2018 16:49

Židlovská obora je krásná. Jen pes musí být na vodítku - přece jen je to obora.
Zase teď, když je tam klid, i zubři by mohli být k vidění.

Zubra běžný smrtelník nepotká - mají se před lidmi (naštěstí) na pozoru. O což jsem se bála, protože k aklimatizační oboře běžně proudily davy lidí a zubři si velmi rychle přivykli. Dají se nicméně se štěstím potkat u krmelců, pokud člověk ví, kde jsou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík