Dobrý den,
mám fenu 3 a půl měsíce starou BSO, chodíme rádi na vycházky. ( jsme v bytě)
Chtěla bych se zeptat jak dlouhé vycházky doporučujete, nebo jestli výšlap do kopců je v tyto dny ještě moc velká zátěž nebo zdali to tak nevadí? Chtěla bych znát více názorů. Jak moc zatěžuje klouby ( fena není výstavní a ani do budoucna nebude připuštěna.)
Děkuji za odpovědi.
Je jedno či chcete som psom chodiť na výstavy alebo nie, no nadmerná záťaž v príliš mladom veku sa môže podpísať na zdraví nielen na "kráse."
Otázka znie čo je už nadmerná záťaž a čo je ešte v pohode. U 3,5 mesačného prcka by som si vystačila s maximálne pol hodinovou vychádzkou a výšlapy do kopca odložila určite na neskôr.
Vychádzky radšej po rovine a pridávať postupne, no do toho 1-1,5 roka to určite nepreháňať, niekoľko hodinové vychádzky ani túry do kopcov nie sú nutné a skôr uškodia. Keď už je rast ukončený tak potom smelo na zlepšovanie kondície :).
Popravdě už si nevzpomínám, jak a kolik jsme v tomto věku chodili(berňák, samojed) Myslím, že tak kolem 2-3km. Kopce tam určitě byli, neb u nás roviny moc není. Nesmí to být tůra, kde štěndo sedá na zadek, ale normální chůze či pobíhání štěnda určitě nevadí. Pokud to není překrmený válec. Nic tak dobře nedrží klouby ve správné poloze, jako nasvalené nohy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mně tahle doporučení dost zarazila, když mi přátelé s tříměsíčním ohařem vysvětlovali, jak nemůžou na delší procházku než půl hodiny. Pak akorát celý dny řešili, jak si poradit s nevyblbnutou hyper piraňou. To by člověk fakt měl třeba rok řešit, aby neudělal moc dlouhou procházkou, a na celodenní výlety 15-20km to zvíře radši ani nebrat?
Mně přijde jako dobrej ukazatel to, jak se cejtí pes. Jestli po procházce ještě chvíli blbne a pak jde spát, je to dobrý. Jestli sotva dojde k misce a žere napůl spící, je to blbý. A jestli po procházce půl dne vymýšlí, co kde rozkousat, asi fakt zvládne víc.
napsal(a):
Mně tahle doporučení dost zarazila, když mi přátelé s tříměsíčním ohařem vysvětlovali, jak nemůžou na delší procházku než půl hodiny. Pak akorát celý dny řešili, jak si poradit s nevyblbnutou hyper piraňou. To by člověk fakt měl třeba rok řešit, aby neudělal moc dlouhou procházkou, a na celodenní výlety 15-20km to zvíře radši ani nebrat?
Mně přijde jako dobrej ukazatel to, jak se cejtí pes. Jestli po procházce ještě chvíli blbne a pak jde spát, je to dobrý. Jestli sotva dojde k misce a žere napůl spící, je to blbý. A jestli po procházce půl dne vymýšlí, co kde rozkousat, asi fakt zvládne víc.
No, nedělat procházky delší než půl hodiny je dle mého blbost, na druhou stranu, se štěnětem (zvlášť v případě většího plemene), bych těch 15-20 km určitě nechodila, to je dost i na netrénovaného dospěláka.
Ono být venku třeba dvě hodiny až takový problém není, ale je rozdíl, jestli štěně polyká kilometry anebo se přirozeně pohybuje na menším území, blbne, hraje si, cvičí, pozoruje okolí, odpočívá.
Štěňata bejvají nezmaři, klidně po procházce ještě nevědí co by, ale dle mého to nevypovídá nic o tom, jak se daří jejich kloubům ve vývinu.

Na všem je kousek pravdy, i to nasvalení
ale, neskákat vysoko, zbytečně nechodit jen po asfaltu, ale přirozený psí pohyb..
za půl hodiny obejdeme venčící kolečko 978m...5x denně
co třeba se dělá s 6 měs. psem na cvičáku, co s 12 měs.,18 měs. ?
co dělají štěňata odchovaná na zahradě, viděl jste někdo ? fena je posílá na polední klid, okřikne, ať neskáčou ?
Já bych právě taky nějak neomezovala, prostě nejlepší je přirozený pohyb. Což ale není můj výšlap. Pes půjde, že jdu já, ale druhý den se nepostaví na nohy. Šla jsem s 5měsíčníma štěndama na prochajdu, která měla být 6km, jenže jsme totálně zakufrovali a bylo z toho víc než 11km. Oba dostali panostitídu. Ano, sedali, už nemohli, ale museli jsme se dostat z hor. Takže tak určitě ne No a taky: psi prostě dělají věci, co by neměli...a muž mi vždycky říká, že já bych měla mít rozum(to sotva ) Nijak jsme jim nebránili v lítání k plotu a prohánění aut, byla to pro ně zábava, neškodná, tak proč jim nedopřát. Jenže si odvařili zápěstí, jak brzdili z plné rychlosti a ještě je v trase příkop, který přeskakovali. Nanapadlo nás to. Teď to vím, přesto si myslím, že dalšímu psu bych to zase nezakazovala, jen možná dala nějaké desky přes ten příkop, aby nemusel skákat.
napsal(a):
Na všem je kousek pravdy, i to nasvalení
ale, neskákat vysoko, zbytečně nechodit jen po asfaltu, ale přirozený psí pohyb..
za půl hodiny obejdeme venčící kolečko 978m...5x denně
co třeba se dělá s 6 měs. psem na cvičáku, co s 12 měs.,18 měs. ?
co dělají štěňata odchovaná na zahradě, viděl jste někdo ? fena je posílá na polední klid, okřikne, ať neskáčou ?
Štěňata odchovaná na zahradě - to je podle mě právě ten přirozený pohyb. Stejně jako mláďata v přírodě dovádějí poblíž doupěte. Skáčou, blbnou, hrajou si na lov, koušou se navzájem. Fena je nemusí posílat na polední klid, odpadnou sama
Jako přirozený pohyb už mi nepřijde, pokud vezmu štěně na Sněžku. Nebo prostě na 20 km vejšlap, nebo i 15...
Mám podobnou zkušenost s panostitidou jako lesnížínka - štěně zlaťáka a delší výlet.

Terven
napsal(a):
Štěňata odchovaná na zahradě - to je podle mě právě ten přirozený pohyb. Stejně jako mláďata v přírodě dovádějí poblíž doupěte. Skáčou, blbnou, hrajou si na lov, koušou se navzájem. Fena je nemusí posílat na polední klid, odpadnou sama
Jako přirozený pohyb už mi nepřijde, pokud vezmu štěně na Sněžku. Nebo prostě na 20 km vejšlap, nebo i 15...
Mám podobnou zkušenost s panostitidou jako lesnížínka - štěně zlaťáka a delší výlet.
Vezměme si tedy příklad z feny
anebo, moderně - z vlků
silnici nemají, a po širé pláni 15km pro jídlo ťapkají ti dospělí
ale stejně mě zajímá ten cvičák, kolikaměsíční psi tam hopkají a jak dlouho ?
když si představím, že můj pes se dotvaroval tak ve dvou a půl letech, a že do té doby jako s ním zacházet opatrně.. ale kde nabere svaly, jak se protáhnou šlachy..
kilometr není nic, fakt akorát tak na vyvenčení..
tak hlasujme
já říkám 5-6km denně v klidu bez skákání víc jak z 50cm, z chůze max.1km po asfaltu, běhot po asfaltu jen na flexi vodítku, čas celkem 2 hodiny a 43 minut.
Já to sem napsal z důvodu, že ovčáci všeobecně trpí na klouby, já jsem aktivní člověk a mám své první štěně nechci ho zatížit moc, aby neměl v dospělosti problémy. Jde mi o to že když sním jdu na vycházku plácnu pul asfalt a půl přírodní terén cca 5km třeba- jestli je to velká zátěž na klouby. nebo jestli jdu cca na hodinku ven terén lesem, do kopce, z kopce rovinka ( nevím kolik km) jestli je to příliš velká zátěž, abych véděla co si můžu dovolit a co už ne.

Já teda jen zkušenost s ovčandou...nebo možná to zobecním na štěňata, prostě když je to takový pískle, tak člověk vidí, kdy je to ještě radost z pohybu a kdy už toho má štěndo plný zubiska...a to už je dle mého přetěžování a to bych teda nedělala...
Jinak jsem nikdy neřešila jakým jdeme terénem, tam je asi potřeba pouze zohlednit to, že tím těžší terén, tím se pejsek ví unaví...
A myslím, že paušálně nelze říct...prochajdu hodinu nebo prochajda 5 km (příklady), je to individuální a nejlépe svého psa zná majitel, ale jinak pět kiláků (hodinka), pokud je štěndo na chození zvyklé mi přijde přiměřené...
Pět km trasa může znamenat, že ten pes nachodí deset km (počítám, že je navolno). Což může a nemusí být moc. Kolikrát 10 km vlastním tempem je lepší než 5 km vynuceným.
Já s naším chodila kolem 4. měsíce 2 x 2,5 km plus nějaké to hraní, opakování povelů atd. Když bylo horko, šli jsme kratší trasy lesem, když bylo počasí lepší a byla chuť, šli jsme i delší trasy. Když se mi zdálo, že toho má dost, vzala jsem ho do náruče. Když chtěl za minutku na zem, naznala jsem, že unavený není. Když se nechal nosit, což se stalo tak dvakrát, šla jsem nejkratší cestou se štěnětem v náručí domů. Ale bacha, dost se to bezmála čtyřměsíční štěně pronese. :)
Ono je důležité, aby pes byl přiměřeně nasvalený (svaly pomáhají kloubům nést tu zátěž), nebyl tlustý, byl kvalitně krmený. Ohledně pohybu nedělat sprinty, ostré zatáčky a nárazové brždění, nelítat sem a tam po schodech, neskákat. Terén jsem nikdy neřešila, bydlíme na vesnici, les je deset minut daleko, ten by mu mohl ublížit, leda kdyby ho někdo podminoval. Akorát, co si vzpomínám, po hlubokém bahně, kam zapadal po kolena, jsem ho chodit nenechala. A minimalizovat taky pohyb po kluzkém (to se týká spíš domácích dlaždiček). Pokud máte o klouby velkou obavu (např. rodiče či sourozenci mají klouby špatné), pak je dobrá alternativa k pohybu plavání. Kolik toho ten pes ve výsledku nachodí, považuji za druhořadé, neboť neexistuje žádná přesná míra, je to zkrátka individuální. Pokud nemáte psa závisláka nebo nadšeného stopaře, prostě si řekne, až bude unavený. Poznáte to na něm.
Varaxi
napsal(a):
Pět km trasa může znamenat, že ten pes nachodí deset km (počítám, že je navolno). Což může a nemusí být moc. Kolikrát 10 km vlastním tempem je lepší než 5 km vynuceným.
Já s naším chodila kolem 4. měsíce 2 x 2,5 km plus nějaké to hraní, opakování povelů atd. Když bylo horko, šli jsme kratší trasy lesem, když bylo počasí lepší a byla chuť, šli jsme i delší trasy. Když se mi zdálo, že toho má dost, vzala jsem ho do náruče. Když chtěl za minutku na zem, naznala jsem, že unavený není. Když se nechal nosit, což se stalo tak dvakrát, šla jsem nejkratší cestou se štěnětem v náručí domů. Ale bacha, dost se to bezmála čtyřměsíční štěně pronese. :)
Ono je důležité, aby pes byl přiměřeně nasvalený (svaly pomáhají kloubům nést tu zátěž), nebyl tlustý, byl kvalitně krmený. Ohledně pohybu nedělat sprinty, ostré zatáčky a nárazové brždění, nelítat sem a tam po schodech, neskákat. Terén jsem nikdy neřešila, bydlíme na vesnici, les je deset minut daleko, ten by mu mohl ublížit, leda kdyby ho někdo podminoval. Akorát, co si vzpomínám, po hlubokém bahně, kam zapadal po kolena, jsem ho chodit nenechala. A minimalizovat taky pohyb po kluzkém (to se týká spíš domácích dlaždiček). Pokud máte o klouby velkou obavu (např. rodiče či sourozenci mají klouby špatné), pak je dobrá alternativa k pohybu plavání. Kolik toho ten pes ve výsledku nachodí, považuji za druhořadé, neboť neexistuje žádná přesná míra, je to zkrátka individuální. Pokud nemáte psa závisláka nebo nadšeného stopaře, prostě si řekne, až bude unavený. Poznáte to na něm.
K tomu jen dodám, že pokud mají rodiče klouby horší, může se zadavatelka i na hlavu postavit a je pravděpodobné, že pes bude mít klouby špatné. Tam zátěž-nezátěž už je celkem jedno, genetická dispozice to přebije.

lesnížínka
napsal(a):
K tomu jen dodám, že pokud mají rodiče klouby horší, může se zadavatelka i na hlavu postavit a je pravděpodobné, že pes bude mít klouby špatné. Tam zátěž-nezátěž už je celkem jedno, genetická dispozice to přebije.
Naopak! Zátěž je významný faktor při rozvoji poruch pohybového aparátu. Ona se nedědí DKK, ale predispozice a nevhodnou zátěží to můžeš posunout špatným směrem...
lesnížínka
napsal(a):
V tom souboji genetika vs. vliv prostředí dosud nemají jasno ani vědci, o tom diskutovat nehodlám. :)
Jinak jsem se špatně vyjádřila - těmi špatnými klouby jsem nemyslela zrovna éčkový nález. Když existuje podezření, že se psem mohou být v tomto směru problémy, je plavání dobrý způsob, jak psa udržet v kondici bez náporu na klouby. Např. my chodili se psem plavat, protože rodiče psa neznáme, tak nevíme, jak jsou na tom s klouby.
napsal(a):
Naopak! Zátěž je významný faktor při rozvoji poruch pohybového aparátu. Ona se nedědí DKK, ale predispozice a nevhodnou zátěží to můžeš posunout špatným směrem...
Nemyslela jsem samozřejmě nějak extrémě zatěžovat zrovna psa s predispozicí, spíš jde o to, že ti co měli predispozici psa extrémě šetřili, čímž se pes nenasvalil a situace ještě zhoršila. Pokud predispozici má, je to tak 50/50 a těch 50 jde zmírnit dobrým nasvalením.

Takto ano, osvalení je důležité

Vendulka (KYRA)
napsal(a):
Já to sem napsal z důvodu, že ovčáci všeobecně trpí na klouby, já jsem aktivní člověk a mám své první štěně nechci ho zatížit moc, aby neměl v dospělosti problémy. Jde mi o to že když sním jdu na vycházku plácnu pul asfalt a půl přírodní terén cca 5km třeba- jestli je to velká zátěž na klouby. nebo jestli jdu cca na hodinku ven terén lesem, do kopce, z kopce rovinka ( nevím kolik km) jestli je to příliš velká zátěž, abych véděla co si můžu dovolit a co už ne.
Myslim si, ze pro stenata je idelani chodit vícekrát denne ven - na kratsi dobu. To je ten podstatny zaklad.
Nez chodit nejake trasy, dlouhe okruhy - tomu malenu steneti je lepe, kdyz se mota "kolem baraku" tj. nejaka hraci louka? mensi okruh, kde se da hodne zastavovat a hrat si.
Když clovek vidi, ze toho ma dost -tak se proste jde domu - a je to kousek, nemusi ujit xy km/minut, nez se dostane domu.
Stenata na zahrade ( ono i doma) -maji taky takovy denni rytmus -vypusti se, vyvenci se a zacnou divoke honicky a hry -az postupne odpadnou...a za dve -tri hodky znovu...
Cim bude strasi, tim se da toho nachodit vic samo.
Kdyz jsem chtela na vylet -dojela jsem autem -a zase motala jsem se tak, aby to k autu nebylo daleko.
Na takovehle vylety se mnou jezdila stenata od 6-ti tydnu...
Někdo se tu ptal na cvicak - tak mela jsem stene sebou prvne ve 4. mesicich na vycvikovem vikendu. Prezilo to ve zdravi.-).