Uživatel s deaktivovaným účtem

m085
napsal(a):
Dobré ráno, máte nějaké typy, triky a zkušenosti co se týče výstavy psů? Jedeme poprvé, tak bych se ráda dozvěděla takové ty věci, které se běžně na internetu nedozvím.. např. mám sebou tahat i vodu pro pejska, svačinku pro mě nebo si ji koupím na výstavišti a podobně.. Díky.
No, byla jste někdy na nějaké výstavě nebo veletrhu? jakémkoliv?
psí výstava vypadá úplně stejně, akorát jsou tam psi. takže v areálu výstaviště jsou záchody s umyvadly, kde teče voda. ale už tam nejsou nikde volně ložené misky nebo tak. misku musíte mít svojí, ale do pet flašky si vodu načepujete na hajzlíku.
to stejný sváča. na každém veletrhu je spoustu stánků a mnohé prodávají i pití a jídlo pro lidi, ale za výstavní ceny. takže to záleží na vás, jestli sváču z domova, nebo jestli vám je jedno, že budete za kasičku.
plus je potřeba vždycky přemýšlet, jaké máte zázemí. Jedna věc je, když na výstavu jede víc lidí, takže jeden je u kruhu a hlídá, kdy půjde pes na řadu, druhý češe psa a třetí kupuje sváču a jde pro vodu.
pokud jste na výstavě sama, tak sama v blízkosti kruhu češete psa a dáváte pozor a courat mezi stánky už nemá kdo.
Dobrý den, záleží kam jedete, Duo CACIB do Brna?. Jídlo bývá vždy v místě konání, vodu brávám jen na cestu (pokud jedeme déle), jinak ne, natočím na WC v umyvadle a má ji pes aspoň čerstvou a já se s tím tahat nemusím, beru jen misku. Jinak beru normální vodítko, na čem psa vedu, výstavní vodítko, pamlsky (v místě bývají i prodejci jak krmiva, tak věcí, tak lze nakoupit i něco tam). Hlavně nezapomenout průkaz původu a hlavně očkovák s platným očkováním + případně dle propozic výstavy, vstupní list, kterým se prokážete buď u vstupu a nebo v místě, kde se rozdávají katalogy (zpravidla u výstavní kanceláře). Pokud tam hodláte být déle i do závěreček, doporučuju si s sebou vzít rozkládací židličky, většinou se není kde posadit - a v místě dění už vůbec ne. A věco pro pejska - deku, kde si může lehnout, případně kartáče a další - samozřejmě dle plemene psa. Dobrou náladu a ať se Vám zadaří.
Když jsme jeli se psem poprvé na výstavu do haly, preventivně jsem ho vláčela do města.Do podchodů, davů, na nádraží a tak Aby nebyl nervní, protože v těch halách je ukrutný smrad a různé zvuky a nezvyklé podněty.Ale to asi máte zmáknuté.
Jestli je pes zvyklý jezdit v autě, tak budete nervní jenom vy, protože pes pravděpodobně cestu prospí
Židličky fakt doporučuji a něco pod psa.A já ssebou všude vláčím vlhčené ubrousky, takové ty na dětské zadečky.S tím otřete v podstatě všechno i psa, a nemusíte se táhnout přes celou halu k umyvadlu na WC
V těch davech za chvíli otupíte a bude vám skoro všechno jedno, nebojte
Taky jedeme. S 8měsíčním pacholkem. Jdeme hned v děvět, takže mazec, ale určitě si to užijeme. Přeji Vám též, aby jste si to užili. Jsou tam krásné výstavy a poznáte spoustu super lidiček. Hodně štěstí. Jo a nezapomeňte na klip nebo pouzdro na číslo, na kalhotech to fakt nedrží /vlastní spatná zkušenost/
Já jsem sebe a psa na výstavu div nestehovala. Klec a pelech(deku), misku, mlsky, hadr na čištění psa i mě, vodu jsem psovi táhla sebou. Mám odpor k veřejným záchodům, takže ani vodu tam odtud neberu. To radši koupím v láhvi. Beru ještě hřeben na psa i mě, nůžky na srst (jednou jsem sháněla nůžky po celé hale kvůli třem chlupům na konci ocasu), bobkosacky, deku pro mě (nevlastním židličku), léky první pomoci pro oba kdyby se mi pes s někým nepohodl... Termosku s každém a svačinu.
Držadlo na číslo jsem si vždy půjčila od známých chovatelů.
A oblečení do kruhu. jo a nahubek na cestu kdyby náhodou.
Nervozita spadla vždy už cestou. :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Tedysek
napsal(a):
To chce klid. My jsme jednou jeli taky taky do Brna na sobotu. Dostali jsme VD a druhý den klubovka a CAJC. ;)
Určitě to zkuste znovu.
Myslíte, že se mu do příští výstavy ten předkus srovná...?
m085
napsal(a):
No tak jsme moc dobře nedopadli.. to byla trosku jiná liga. Známka dobrý. Ale zkušenost super. Budeme se připravovat a snad další bude lepší.. i když s předkusem tohoasi moc nezmuzu
Já nechci kverulovat! Vidím, že máte caníka... Cane corso má předkus ve standardu, takže úplně nerozumím tomu, proč jste za něj dostala dobrou!
Tak má mít max 5 mm, mě nepřijde že by měla normálně víc, ale když se tváří “jako boží umučení” tak to hold trošku vysune no. Abych vysvětlila. Když ji v noci vzbudim, tak má taky predkus jako blázen, ale přes den nemá. Takže na rypalky chytrý od počítače kašlu. Nenechám se odradit a uvidíme co bude.
m085
napsal(a):
Tak má mít max 5 mm, mě nepřijde že by měla normálně víc, ale když se tváří “jako boží umučení” tak to hold trošku vysune no. Abych vysvětlila. Když ji v noci vzbudim, tak má taky predkus jako blázen, ale přes den nemá. Takže na rypalky chytrý od počítače kašlu. Nenechám se odradit a uvidíme co bude.
Super, držíme pěsti
m085
napsal(a):
A rozhodčí byl fajn, to v žádném případě hanit nebudu. Můj osobní dojem je, ze to je pouze stresová situace pro pejska a zároveň obrovský business pro pány.
Mohl mit pravdu, nemusel... s tim businessem a stresem jsem to opravdu nepochopila. Bud chcete jezdit na vystavy a nebo ne. Pokud se ten predkus potvrdi, je zbytecne na ty vystavy jezdit, bohuzel.

m085
napsal(a):
A rozhodčí byl fajn, to v žádném případě hanit nebudu. Můj osobní dojem je, ze to je pouze stresová situace pro pejska a zároveň obrovský business pro pány.
Aby to stresová situace nebyla, musí to ten pes umět. bouďák poprvé ve velkém městě se prostě nikdy nepředvede pěkně a protože výstava je nejen o standardu, ale i o uměleckém dojmu, už nenácvikem ztrácíte šance na jakékoliv slušné umístění.
a obrovský business... pro jaké pány?

Výstavy jsou obor samy o sobě. Na úspěch musí být šoumen majitel a s ním i pes.
Někdo se v tom vyžívá, rád se předvádí, jiný zvládne jednu výstavu potřebnou pro uchovnění a radši chodí se psem do lesa.
Každý se musí rozhodnout, co je jeho "parketa".
m085
napsal(a):
Jakej byznys pro pány? Jakože jedete na zahraniční výstavu na víkend, stojí vás to klidně 5 tisíc a v lepším případě si dovezete pohár a medaili, v horším případě nic, to je jako byznys? Nevím, jestli to víte, ale na výstavách psů se za vítězství fakt žádný peníze nevyhrávaj.

Každý pes je také jiný.Zatím co jeden se rád předvádí a nemusíte ho ani nic moc učit, jiný se nepředvede ať ho učíte jak chcete.Náš první berňák miloval výstavy a předvádění vůbec.Dělali jseme ukázky výcviku na výstavách. Na psovi, když viděl okolo plno lidí, bylo vidět, jak si to užívá.V kruhu se nosil a ikdyž nebyl ideální, nadšením v kruhu vyhrál hodně výstav.Dalšího, ač exteriérem lepšího, výstavy ho moc nebavily a v kruhu předváděl jen to co měl naučeno, ale chyběla tomu ta jiskra.Také sice vyhrál řadu výstav, ale potkat se v kruhu s tím prvním, tak ten by ho nejspíš porazil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Výstavy jsou obor samy o sobě. Na úspěch musí být šoumen majitel a s ním i pes.
Někdo se v tom vyžívá, rád se předvádí, jiný zvládne jednu výstavu potřebnou pro uchovnění a radši chodí se psem do lesa.
Každý se musí rozhodnout, co je jeho "parketa".
Já si myslím, že to není tak úplně pravda - se psy hodím do lesa skoro denně, mám to tam strašně ráda, ale stejně si jako handler užívám i výstavy. A to se necítím být žádným exhibicionistem - chodím tam předvést psy, ne sebe .
Jinak s tím bussinesem mě to fakt rozesmálo - to je kšeft jak prase vrazit do každé výstavy 2 a více tisíc, a nemít za to nic...

m085
napsal(a):
...stresová situace není zapotřebí, když je pes na toto cíleně připravován i když jsou i výjimky, kdy prostě pro psa je výstava utrpením a pak je na zvážení jeho majitele nechat ho tuto akci postupovat...no a obrovský business pro pány - jaksi tomu nerozumím - mé kamarádky a známí vystavují a věřte, že je to poměrně drahý koníček polykající většinu víkendů - tomu kdo se tomu věnuje...spočtěte si náklady na cestu tam a zpět, výstavní poplatky, jídlo, kosmetiku anebo profesionála, který Vám psa upraví...no a pak to pěkně všechno sečtěte a podtrhněte a proti tomu dejte pohár - který ale vyhrát vůbec nemusíte...

Ale tak myslím si, že stánek s chovatelskými potřebami na výstavě psů něco vydělá, to samý pronájem výstaviště nebude zadarmo, takže nějací "pánové" na tom třeba vydělají

..."a zároveň obrovský business pro pány."
A nebo je to jen nevhodně použité cizí slovo

napsal(a):
A nebo použité v jiném významu, než je všeobecně chápáno.
napsal(a):
Pán snad není žádné cizí slovo...
Výstava je samozřejmě obrovský bussines, kde se otáčejí miliony. Výstavné, sponzoři pronájmy, prodeje, reklamy atd. A vydělávají pánové, ale i dámy.
Dokonce je kolem kynologie těch dam víc.
Možná jsem to tu na ifauně už jednou psala... Dotazy začátečníků na výstavy - proč se neptají na přípravu chovatele, nebo ho nepožádají, ať si je vezme pod křídla - když se případně výstavy taky účastní. Nebo ať jim poradí, v jakém sledu absolvovat výstavy. Jako s nepřipraveným psem a majitelem jet hned na mezinárodku mi příjde dost "dobrodružné".
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Možná jsem to tu na ifauně už jednou psala... Dotazy začátečníků na výstavy - proč se neptají na přípravu chovatele, nebo ho nepožádají, ať si je vezme pod křídla - když se případně výstavy taky účastní. Nebo ať jim poradí, v jakém sledu absolvovat výstavy. Jako s nepřipraveným psem a majitelem jet hned na mezinárodku mi příjde dost "dobrodružné".
Ne každý chovatel je ochotný a dosti trpělivý.
Chovatelka mého psa mi odpověděla na pár mailů, ale následně se odmlčela. Měla to být naše první výstava a asi ji nebavilo se námi zabývat..
PumaCZ
napsal(a):
Ne každý chovatel je ochotný a dosti trpělivý.
Chovatelka mého psa mi odpověděla na pár mailů, ale následně se odmlčela. Měla to být naše první výstava a asi ji nebavilo se námi zabývat..
Mně takové chování od chovatelů překvapuje. Já ačkoliv jsem si cíleně nepořizovala čivaváka na výstavy jsem se teda komfortu dočkala. Chovatelka mne slušně požádala (a to nebyla žádná top chovatelka) o účast, kvůli zpětné vazbě na chovatelkou práci. Všechno mi vysvětlila, co se týče papírů atd. Nejdřív mne pozvala na klubovku. Na klubovce mi všichni ostatní zbytek dovysvětlili, a to víc než ochotně. Finty na výstavní postoj (u těch malej tajtrdlíků je to jinak než u velkejch) mi ukazovala majitelka otce mého psa. Stejně tak příprava na bonitaci nebo účast na mezinárodních výstavách. Když si vezmu jaká je u čivav konkurence, tak mne překvapuje, že u jiných plemen to nefunguje. Vždyť účast zvířete na výstavě a s tím spojené dobré předvedení atd. je pro chovatele vizitka práce, ne? Zvlášť, když má majitel sám zájem se toho účastnit. Chápala bych neochotu u zvířete, u kterého už dopředu chovatel ví, že nebude mít výstavní úspěchy, ale majitel na účasti na výstavě trvá.
A takovou vstřícnost jsem zažila u všech svých PP zvířat. U ČHP je malá komunita, tam je to asi všechno na úrovni "kamarádství", ale podobně jsem to měla i u boxérů. I kamarádka s čínským chocholatým byla jako elév výstavnictví ze strany chovatele podporována.
Asi teda máme na chovatele štěstí. I když je pravda, že jednou jsem si odmítla vzít zvíře s CHS, kde se mi nezdál chovatel... byl to takovej arogantní jájista.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Proč nejet napoprvé na MV? Je celkem jedno, kde se pes i majitelé otrkají. Času je málo a výstav taky, pokud to člověk nebere opravdu vážně a němá akční radius alespoň tisíc km. Jednou jsem byla jen tak na krajské a byl to spíš takový psí mejdánek na louce s minimálním obsazením, tam toho člověk moc nepochytí. Nechci to shazovat, výstava je celkem populární, ale s MV, potažmo s NV se nedá srovnávat. Pro psa to bylo stejné jako každý den se psy v parku, žádná zvláštní atmosféra.
napsal(a):
Proč nejet napoprvé na MV? Je celkem jedno, kde se pes i majitelé otrkají. Času je málo a výstav taky, pokud to člověk nebere opravdu vážně a němá akční radius alespoň tisíc km. Jednou jsem byla jen tak na krajské a byl to spíš takový psí mejdánek na louce s minimálním obsazením, tam toho člověk moc nepochytí. Nechci to shazovat, výstava je celkem populární, ale s MV, potažmo s NV se nedá srovnávat. Pro psa to bylo stejné jako každý den se psy v parku, žádná zvláštní atmosféra.
Tak klubovek se dělá víc do roka ne? Jak koukám na CC tak jich u ČMKCC mají pět. A podle fotky už zadavatelka nemusí honit "dětský" kategorie. CC má celkem velkou chovatelskou základnu. Možná se chtělo pozeptat v klubu, jestli by se jí někdo neujal nebo nepoučil. Ale jako asi dotazy typu - brát sebou psovi vodu a jídlo?... jasně chápu... to je asi lepší na ifaunu (tím nechci zadavatelku shazovat).
Jako já každýmu, kdo uvažuje o koupi psa s PP říkám, ať se dojede podívat na mezinárodku... a zkusí tam strávit celej den... jako nakoukat plemeno - jestli se fakt líbí povahově, temperamentem, péčí atd. Takže tam nasaje i tu řeholi výstavnictví... kdyby měl zájem a myslí si, že by ho to bavilo. Všimne si židliček, přípravných serepetiček, umístění čísel apod. Tak mne překvapuje, že někdo kdo si koupí psa s PP a chce zkusit vystavovat, tak se bez předchozí čumendy rovnou vrhne do víru. Dobře, dobře... jdu se proplesknout... muž mi furt říká, že jsem moc racionální, že hafo lidí si vybírá psa podle toho, co se mu líbí a povahy, temperament neřeší... stejně to bude asi i u toho ostatního (vystavování, výcvik, sport).

Jak učíte postoj? My teda máme nacvičeno, ale zatím nevím, jak jí to půjde mezi lidmi a psy. I když na dvou venkovních výstavách jsme se byli podívat i s ní a snášela to velice dobře.