Pes utíká a ničí věci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2018 12:52
cool.manka

XXX.XXX.209.95

Dobrý den, před 5 týdny jsme si přivedli psa z útulku s tím, že ho nemáme pouštět na volno, protože nás nezná, ale jinak je bezproblémový. Je mu cca rok a půl.

Už umí přijít na přivolání doma, umí to i na zahradě. Dneska mu ale najednou ruplo v bedně a prostě utíkal, na zavolání nepřišel, vůbec si mě nevšímal. Jakmile jsem se ale přiblížila, utekl ode mě dál. Asi to bral jako hru, ale nepomáhalo nic. Milá slova, drsnější hlas, pamlsky. Nic. Co s tím?

Další problém je, že doma ničí a žere naprosto všechno, co mu přijde pod packy. Dostává na zabavení velkou kost, ale i tak je schopen se po přijití z procházky, kdy je na 20 minut sám, počůrat, otevřít skříňku, sežrat hořčici, rohlíky, ohlodat kočičí škrabadlo, otevřít šuplík a vybrakovat ho, ...

Máme ještě šanci na zlepšení?

2.2.2018 13:23
scylla

XXX.XXX.150.32

Pes je zřejmě těžce vynervovaný a bojí se, že zůstane zase sám. Dejte mu vodítko a nestahovací obojek, venku stopovačku a naučte se s tím pracovat. Návod na to, jak na takového pejska, najdete tady www.clovekpritelpsa.cz je to opravdu dobrá e-kniha. Případně můžete vyhledat někoho, kdo umí vychovávat psy - nezaměňovat s výcvikářem nebo trenérem. Mohu doporučit Evu Štemerovou a Ivetu Soukupovou.

2.2.2018 15:17
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

cool.manka napsal(a):
Dobrý den, před 5 týdny jsme si přivedli psa z útulku s tím, že ho nemáme pouštět na volno, protože nás nezná, ale jinak je bezproblémový. Je mu cca rok a půl.

Už umí přijít na přivolání doma, umí to i na zahradě. Dneska mu ale najednou ruplo v bedně a prostě utíkal, na zavolání nepřišel, vůbec si mě nevšímal. Jakmile jsem se ale přiblížila, utekl ode mě dál. Asi to bral jako hru, ale nepomáhalo nic. Milá slova, drsnější hlas, pamlsky. Nic. Co s tím?

Další problém je, že doma ničí a žere naprosto všechno, co mu přijde pod packy. Dostává na zabavení velkou kost, ale i tak je schopen se po přijití z procházky, kdy je na 20 minut sám, počůrat, otevřít skříňku, sežrat hořčici, rohlíky, ohlodat kočičí škrabadlo, otevřít šuplík a vybrakovat ho, ...

Přivolání by šlo spravit, ale s ničením a venčením v bytě si asi těžko poradíte. Vraťte ho a pořiďte si nezkažené štěně.

2.2.2018 16:22
cool.manka

XXX.XXX.209.95

Nestahovací obojek u něho není možný. Venku na vodítku strašně tahá.

2.2.2018 16:40
Tedysek

XXX.XXX.50.185

Stahovací obojek pomůže akorát tak k trvalému poškození krční páteře a všech orgánů okolo!

2.2.2018 16:56
scylla

XXX.XXX.150.32

cool.manka napsal(a):

Je možný a je navíc nutný, stahovák ještě žádného psa tahat neodnaučil a na deprivanta takové pomůcky opravdu nepatří.

2.2.2018 17:19
hirothevizsla

XXX.XXX.180.180

cool.manka napsal(a):

Voďte ho na postroji, ať se vám neškrtí, dokud se tahat neodnaučí (tím myslím při návštěvách cvičáku, když čtu váš příspěvek, určitě na cvičák jděte..). Nebo doporučuju Halti ohlávku. Ale pozor - nevyřeší problém hned, pes si na ni také musí zvyknout, je to jen výcviková pomůcka. A na 100% lepší, než stahovák.. Nenásilně vám pomůže s výcvikem chůze u nohy...
Zdrhání - voďte na procházce na stopovačce, dokud mu nebudete 100% věřit. A zase. To by měl spravit správný výcvik.
Ničení doma - pejskovi nestačí, že je vyběhaný, musíte mu zaměstnat hlavu. Trénujte s ním, dělejte psí hlavolamy, hrajte si, ať musí přemýšlet. Pro psa je psychická únava velmi důležitá..
5 týdnů není zas tak dlouhá doba. Pes si zvyká na vás, vy na něj. Pokud jste to dobře promysleli, museli jste počítat s tím, že to bude chtít spoustu úsilí.

K radě výše, ať si pořídíte štěně, řeknu toho - štěně mě stálo 1000x více nervů, než "zkažený" útulkáč...čůrání doma, ničení věcí... Vlastně jste si "štěně" pořídili. Protože musíte se vším začít odznovu..

2.2.2018 19:33
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

hirothevizsla napsal(a):
Voďte ho na postroji, ať se vám neškrtí, dokud se tahat neodnaučí (tím myslím při návštěvách cvičáku, když čtu váš příspěvek, určitě na cvičák jděte..). Nebo doporučuju Halti ohlávku. Ale pozor - nevyřeší problém hned, pes si na ni také musí zvyknout, je to jen výcviková pomůcka. A na 100% lepší, než stahovák.. Nenásilně vám pomůže s výcvikem chůze u nohy...
Zdrhání - voďte na procházce na stopovačce, dokud mu nebudete 100% věřit. A zase. To by měl spravit správný výcvik.
Ničení doma - pejskovi nestačí, že je vyběhaný, musíte mu zaměstnat hlavu. Trénujte s ním, dělejte psí hlavolamy, hrajte si, ať musí přemýšlet. Pro psa je psychická únava velmi důležitá..
5 týdnů není zas tak dlouhá doba. Pes si zvyká na vás, vy na něj. Pokud jste to dobře promysleli, museli jste počítat s tím, že to bude chtít spoustu úsilí.

K radě výše, ať si pořídíte štěně, řeknu toho - štěně mě stálo 1000x více nervů, než "zkažený" útulkáč...čůrání doma, ničení věcí... Vlastně jste si "štěně" pořídili. Protože musíte se vším začít odznovu..

A už je to tu zas, postroj a halti. Radši kupte ostnáč a nabruste hroty. Ani se nedivím, že vás štěně stálo 1000x více nervů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2018 20:20

Halti radši ne, pes nebude čekat ten náraz a budete brečet nad zraněným (možná nadobro)
neruplo mu v bedně, jenom už zjistil, že tady asi teda zůstane.. a že ! bohužel ! může dělat co chce..
bacha, to neznamená, že máte myslet na debulloviny typu "já tady velím" a alfa a tak
ve skutečnosti vůbec neví co se sebou, co od Vás čekat, co se bude dít, co vlastně chcete
ale aby pes "poslouchal" a byl šťastný, potřebuje se od Vás dovědět jak na to
a on se zatím dověděl, že:
na vodítku tahám, protože oni ze mě tu energii jinak neumí dostat, jsem chudák, ale můžu si do CV napsat "tažný"
na zavolání nemusím chodit, protože páníček si pro mě dojde, a budem hrát na babu
kam dosáhnu, to sním - vždyť kdyby nechtěli, ať to sním, tak mi to nenabízí

pes potřebuje cvičení/zábavu, odpočinek, jistotu (jídlo, zájem)
pevnou půdu pod nohama
takže Vy nastavíte režim dne a budete vyžadovat dodržování - to pro něj není problém, protože
pes je rád veden, cítí se tak dobře

šup na cvičák, stahovák zahodit, najděte v okolí socializační procházky, najděte činnost, která psa bude bavit (aport ? a může to být i odměnou po nějakém cviku)

psovi se neříká co nemá dělat, ale to, co dělat má

když otevře skříňku s pixlou hydroxidu sodného, tak už na vysvětlení náhradní zábavy bude pozdě

abyste si se svým psem popovídali a mohli jít v klidu ven, podívejte se např. sem
https://www.youtube.com/watch?v=nV8OwC9blEY
nebo sem
https://www.youtube.com/watch?v=NT8VDgR_Koo
a sem
https://www.youtube.com/results?search_query=tahani+na+voditku

2.2.2018 23:00

Můj pes byl sám doma zavřený pouze v předsíni až do 1,5 roku, kdy jsem si byla jista, že ho o samotě nenapadne hlodnout do starožitností. Při každém návratu ospale mžourá z boudy, nikdy jinak. 5 týdnů je strašně málo, po odrostlém útulkáči nemůžete chtít zázraky. Od štěněte jsme najeli postup něco za něco, odchod = něco dobrého na rozloučenou. Nakonec se z toho stalo svým způsobem pozitivum. Když odejdu rychle jen tak, tak panikaří.

Kdysi jsem měla 2 m na dočasce pubertálního dobrmana a s přivoláním stejné. Chvíli se rozkoukával a pak začal blbnout. Venku jak z divokých vajec, všechno děsná sranda, odchytávala jsem ho stylem 'kašlu na tebe, jdu domů', to přiběhl a já dělala výpady stranou, abych ho na stopadesátýpátý pokus odchytila. Musel se srovnat, tak jsme město dávali s vodítkem a v parcích na stopovačce. A povely a cvičení za pamlsky a pořád dokola. Musela jsem být zajímavější než to všechno kolem, co dosud jako útulkáč od štěněte nezažil. Našla jsem mu skvělého majitele, který se s ním mordoval další 2 m, platil slepice od sousedů apod., ale když jsem pak psa viděla, tak šlapal jak hodinky pomalu na myšlenku. Nenásilně, přirozená autorita, páníček mu dokonce pořídil druhou postel, kterou přišoupl ke své, protože do jeho se nevešli.

3.2.2018 05:58
scylla

XXX.XXX.150.32

hirothevizsla napsal(a):

Můžete doporučit nějaký cvičák, kde umí jednat s deprivantem a nebudou radit chůzi u nohy a psí hlavolamy na odnaučení strachu ze samoty?

3.2.2018 05:59
scylla

XXX.XXX.150.32

jahodapavel napsal(a):
A už je to tu zas, postroj a halti. Radši kupte ostnáč a nabruste hroty. Ani se nedivím, že vás štěně stálo 1000x více nervů.

Na deprivanta ostnáč... hovadina jako hrom. Ostnáč je hovadina vždycky.

3.2.2018 06:49
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

scylla napsal(a):
Na deprivanta ostnáč... hovadina jako hrom. Ostnáč je hovadina vždycky.

Řekl jsem, že je lepší než halti. Ale co čekat od vás.

3.2.2018 07:34
scylla

XXX.XXX.150.32

jahodapavel napsal(a):
Řekl jsem, že je lepší než halti. Ale co čekat od vás.

Od vás zase jen donucovací prostředky a používání síly, no co už... snad takovou kokotinu nikdo na psa nenasadí.

3.2.2018 07:38
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Halti radši ne, pes nebude čekat ten náraz a budete brečet nad zraněným (možná nadobro)
neruplo mu v bedně, jenom už zjistil, že tady asi teda zůstane.. a že ! bohužel ! může dělat co chce..
bacha, to neznamená, že máte myslet na debulloviny typu "já tady velím" a alfa a tak
ve skutečnosti vůbec neví co se sebou, co od Vás čekat, co se bude dít, co vlastně chcete
ale aby pes "poslouchal" a byl šťastný, potřebuje se od Vás dovědět jak na to
a on se zatím dověděl, že:
na vodítku tahám, protože oni ze mě tu energii jinak neumí dostat, jsem chudák, ale můžu si do CV napsat "tažný"
na zavolání nemusím chodit, protože páníček si pro mě dojde, a budem hrát na babu
kam dosáhnu, to sním - vždyť kdyby nechtěli, ať to sním, tak mi to nenabízí

pes potřebuje cvičení/zábavu, odpočinek, jistotu (jídlo, zájem)
pevnou půdu pod nohama
takže Vy nastavíte režim dne a budete vyžadovat dodržování - to pro něj není problém, protože
pes je rád veden, cítí se tak dobře

šup na cvičák, stahovák zahodit, najděte v okolí socializační procházky, najděte činnost, která psa bude bavit (aport ? a může to být i odměnou po nějakém cviku)

psovi se neříká co nemá dělat, ale to, co dělat má

když otevře skříňku s pixlou hydroxidu sodného, tak už na vysvětlení náhradní zábavy bude pozdě

abyste si se svým psem popovídali a mohli jít v klidu ven, podívejte se např. sem
https://www.youtube.com/watch?v=nV8OwC9blEY
nebo sem
https://www.youtube.com/watch?v=NT8VDgR_Koo
a sem
https://www.youtube.com/results?search_query=tahani+na+voditku

Ona potřebuje, aby pes s ní navázal kontkat, aby pochopil, že spolupráce s majitelem je pro něho výhodná. S tím jí moc cvičák nebo chození mezi značkami nepomůže.

3.2.2018 08:10
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

scylla napsal(a):
Od vás zase jen donucovací prostředky a používání síly, no co už... snad takovou kokotinu nikdo na psa nenasadí.

Ach jo probuďte se. Jsem proti používání postroje halti i ostnáče, přičemž halti považuji za větší zlo než ostnáč. Použití postroje je u psa, který tahá je kontraproduktivní. Dobré ráno!

3.2.2018 08:25
scylla

XXX.XXX.150.32

jahodapavel napsal(a):
Ach jo probuďte se. Jsem proti používání postroje halti i ostnáče, přičemž halti považuji za větší zlo než ostnáč. Použití postroje je u psa, který tahá je kontraproduktivní. Dobré ráno!

... ale doporučujete přibroušený ostnáč. Proč velice často doporučujete postupy, které hraničí s týráním zvířat? Tedy nejen vy, jsou tu i další hvězdy.

3.2.2018 09:29
Moyda

XXX.XXX.74.8

Dobrý denn, chtěla jsem se zeptat protože mi to není jasné. Proč se na psa který tahá doporučuje postroj, mi vždy přišlo že se používá právě proto že by psovi měl usnadnit právě ten tah.

3.2.2018 09:30
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

scylla napsal(a):
... ale doporučujete přibroušený ostnáč. Proč velice často doporučujete postupy, které hraničí s týráním zvířat? Tedy nejen vy, jsou tu i další hvězdy.

Už by jste se ale mohla probudit. jsem ostnáč nedoporučoval, Napsal jsem, že než halti je mírnější ostnáč. Je mi vás líto. Mám psy 40 let a ostnáč jsem neměl v ruce.

3.2.2018 09:32
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Moyda napsal(a):
Dobrý denn, chtěla jsem se zeptat protože mi to není jasné. Proč se na psa který tahá doporučuje postroj, mi vždy přišlo že se používá právě proto že by psovi měl usnadnit právě ten tah.

Samozřejmě.

3.2.2018 09:35
saola

XXX.XXX.168.143

scylla napsal(a):

Chápete ironii v psaném textu?
Asi ne, že?
Co jiného tady psát? Je už pomalu nonmultikulti napsat, že někdo dokáže vychovat/vycvičit psa na jedno- či dvouřadém stahováku, v případě pachových prací na postroji.

3.2.2018 09:35

scylla napsal(a):
Ona potřebuje, aby pes s ní navázal kontkat, aby pochopil, že spolupráce s majitelem je pro něho výhodná. S tím jí moc cvičák nebo chození mezi značkami nepomůže.

A videla jste ty videa, nebo bylo rovnou zatmeni - jak se tam objevili znacky?

3.2.2018 09:36
Tedysek

XXX.XXX.50.185

Moyda napsal(a):

Aby si pes nezranil krční páteř a její okolní orgány. Věřte že pohled na psa s rozstrelenym krčním obratlem a priskrcenou míchou není nic hezkého!

3.2.2018 09:41
saola

XXX.XXX.168.143

Kolik takových jste z tahání na obojku viděla?

3.2.2018 09:48
rapotacka11

XXX.XXX.32.5

cool.manka napsal(a):

Proto asi skončil v útulku.
Buď si ho necháte nebo...
Jo, vím, že za to nemůže.

3.2.2018 09:49
Tedysek

XXX.XXX.50.185

saola napsal(a):
Kolik takových jste z tahání na obojku viděla?

Jednoho takového jsem měla doma. Stačilo jedno blbý škubnutí. Jeden obratel rozstrelil ten druhý a ten se roztříštil a díky tomu prvnímu a jeho poloze se priskrtila micha. Víc ne, protože nikoho nenapadne psovi nechat udělat rtg krku. A docela by mě to zajímalo u více psů.

3.2.2018 10:05

scylla napsal(a):

Cvičení a cvičák je rozdíl, já z těch videí vidím "vázat na sebe" hlavně

mimochodem teda, mě na cvičáku nepotkáte, naučím si psa co potřebuju, i když mi to třeba trvá, přemýšlím nad vším dlouho
moc cvičáků jsem neviděla, nebo nevím co je moc, ale neřeknu - cvičák je blbý
někde je určitě nějaký dobrý, ale já nevím kde, a ten prostor není pro mě, necítím se tam dobře
blbí jsou lidé, kteří nad tím nepřemýšlí, nevidí dál než za svůj konec vodítka.

3.2.2018 10:11
saola

XXX.XXX.168.143

Cvičení a cvičák je rozdíl, já z těch videí vidím "vázat na sebe" hlavně

mimochodem teda, mě na cvičáku nepotkáte, naučím si psa co potřebuju, i když mi to třeba trvá, přemýšlím nad vším dlouho
moc cvičáků jsem neviděla, nebo nevím co je moc, ale neřeknu - cvičák je blbý
někde je určitě nějaký dobrý, ale já nevím kde, a ten prostor není pro mě, necítím se tam dobře
blbí jsou lidé, kteří nad tím nepřemýšlí, nevidí dál než za svůj konec vodítka.

A jak učíte obranu? Teda, pokud ji potřebujete, samozřejmě.

3.2.2018 10:17

saola napsal(a):
A jak učíte obranu? Teda, pokud ji potřebujete, samozřejmě.

Myslíte takové to na rukáv ?
Zásah proti člověku, co má v ruce klacek nebo je moc blízko, sahá na kliku u branky a tak ?
Nepotřebuji.
Mám pitbullku, ona zasáhne, pokud jde opravdu do tuhého, a ještě se mě stihne zeptat, jestli jako fakt.
Nic takového jako kousat do rukávu nebo "hele lumpík" jsem ji neučila.
Za většinou lidí i psů radostně běží. Pokud někdo zaútočí na mě, jde po tom, co vyčnívá - ruka, klacek, noha. Zpozorní, když někdo křičí. Staví se k tomu, kdo je nejslabší. No a to jsem já smajlík Chytí a drží, dokud si to útočník nerozmyslí. Na malého psa má celkem sílu. Netrhá, drží, tlačí k zemi. Nevrčí, nevaruje. To mám bohužel vyzkoušeno.
Udělá nutné a je vidět, že odejít nebo zavolat polís by se jí líbilo víc. Mám psa, který má jakousi zábranu kousat do člověka.

Ale na povel umí chyť, pusť. Cokoli. Tohle poslechne mě a potomka. Po pár dnech, týdnech, by poslechla i cizího, ale "zlého" ne.
Jednou odmítla pustit pána od rozvozu masa k bráně.
Ale jinak, k pitbulíkovi potřebujete druhého psa - ten bude hlídat, aby pitbulíka někdo neukradl.

3.2.2018 10:35
saola

XXX.XXX.168.143

Prostě obranu psovoda, a je jedno, jestli brání pudl nebo německý ovčák. Potřebujete k tomu figuranta (v obecném smyslu, nemusí mít ringový oblek), kterého pes optimálně nezná (v běžném životě, na cvičáku ho časem samozřejmě zná). Prostě seznámit svého psa se situací, ohrožující psovoda, která může nastat - i u společenských plemen to má smysl.
Aho, vy máte pitbula, tak to na cvičák nemusíte...

3.2.2018 11:01

saola napsal(a):
Prostě obranu psovoda, a je jedno, jestli brání pudl nebo německý ovčák. Potřebujete k tomu figuranta (v obecném smyslu, nemusí mít ringový oblek), kterého pes optimálně nezná (v běžném životě, na cvičáku ho časem samozřejmě zná). Prostě seznámit svého psa se situací, ohrožující psovoda, která může nastat - i u společenských plemen to má smysl.
Aho, vy máte pitbula, tak to na cvičák nemusíte...

smajlík maličko vím, co jsou obrany, akorát je nepotřebuji, megí má ráda hledání, plavání, aport
no můj pes umí útočníka chytit, což už ukázal
a na povel umí chyť, pusť
čekej, na kraj, něco i bez povelů, sedni lehni skoč... ke mně, u mě.. asi taková běžná výchova
ale nevím, proč by pitbull měl dělat obrany, ve smyslu obran zde cvičených, není mi to jasné
můžete mi, prosím, v tomto poradit ?

3.2.2018 11:21
saola

XXX.XXX.168.143

A proč by neměl? Třeba kvůli zlepšení ovladatelnosti?

3.2.2018 11:22

Jsem celkem zmatená
pit je společenské plemeno ? ve smyslu IX. skupiny ? mám teriéra, který se používal k lovu
můj je víc na běh, než bulldog
proč učit obranu ? teda pro lepší ovladatelnost ? aby kousal, co kousat má ?
zajímavým situacím jsme vystaveni denně - psi, lidé, město, vesnice, les, vlak, bus
může nějaký odborník, prosím ?

3.2.2018 11:23

Moyda napsal(a):

Postroj u takového psa je dobrý právě k tomu, aby na něm mohl tahat, aby mohl tím tahem vybít energii, aby se unavil...bezpečně

na učení netahání je dobrý přiměřeně široký pevný obojek a hlavně - s tím psem pracovat!
Návod, jak naučit chůzi na prověšeném vodítku, je např. tady :

http://blog.koira.cz/nezarazene/pojd-se-mnou.

3.2.2018 11:27

saola napsal(a):
A proč by neměl? Třeba kvůli zlepšení ovladatelnosti?

Promiňte, nevidím v tom smysl, na rozdíl od coursingu třeba
my na ovladatelnosti pracujeme denně, a teď v jejích třech letech mohu říct, že mám úžasného psa
děláme, protože nás to baví a pes práci pro hlavu i tělo potřebuje, je tak šťastný
nemyslím si, že kvůli vynechání obran, mám nevychovaného neovladatelného psa

vidím v tom smysl, pokud má někdo psa, který potřebuje učit ovladatelnost, má moc energie, pán si neví rady a tak podobně
pes dostane zábavu, naučí se zabávat se řízeně atd.
je to jedna z možností

a jsem si docela jistá, že říkám - pes je pes, pak pudl, pak ťapka, a všichni psi potřebují to stejné, jenom se toho dá dosáhnout různou zábavou

3.2.2018 11:44
saola

XXX.XXX.168.143

Jsem celkem zmatená
pit je společenské plemeno ? ve smyslu IX. skupiny ? mám teriéra, který se používal k lovu
můj je víc na běh, než bulldog
proč učit obranu ? teda pro lepší ovladatelnost ? aby kousal, co kousat má ?
zajímavým situacím jsme vystaveni denně - psi, lidé, město, vesnice, les, vlak, bus
může nějaký odborník, prosím ?

To, že máte pita, jste do příspěvku dopsala dodatečně, takže nebuďte hnidopich - původně to tam nebylo, příspěvek jste upravovala dodatečně.
Sem odborníci nechodí, protože je v téhle slepičárně velmi brzy utlučou argumenty/neargumenty.

3.2.2018 11:44
mojipsi

XXX.XXX.7.61

Nechtěla jsem reagovat, ale musím, bože to jsou pí-oviny, za 25 let co pracuju se psy jsem větší kraviny neslyšela.Obrany jsou pro psa pouze zábava a vybití energie, případně se může posílit sebedůvěra, určitě nejsou na obranu psovoda.Pes, pokud jde tzv do tuhého většinou zasáhne, pokud je vztah mezi ním a pánem v pořádku sám a i mírumilovný pes umí ostře zakročit.Obrana je jako jakýkoliv jiný psí sport.
Ničení věcí a tahání,5 týdnů je málo, dejte mu stopovačku a zaměstnejte hlavu, trénujte přivolání, vždy na stopováčce a vždy musí něco dobrého dostat, ideálně najít dobrý cvičák, kde vám ukáží jak na to.Kšíry ano, jen pokud ho chcete utahat u kola, tak kšíry jsou ideál.Ostnáč na odnaučení tahání ano, ale zase, najít někoho kdo ukáže jak s ním správně pracovat.
Uŕčitě to chce čas a makat a bude to šťastné soužití na obou stranách.

3.2.2018 12:02

saola napsal(a):
To, že máte pita, jste do příspěvku dopsala dodatečně, takže nebuďte hnidopich - původně to tam nebylo, příspěvek jste upravovala dodatečně.
Sem odborníci nechodí, protože je v téhle slepičárně velmi brzy utlučou argumenty/neargumenty.

Editovala jsem to asi třikrát, pardon, ale ani to, jakého mám psa, nerozhoduje zcela
protože pes - pit - megí
třeba je někde pit, kterého obrany z cvičáku baví, některého zas agility
když budu mít křížence, bude má odpověď stejná
bránit reálně člověka umí, a ani tuto formu nepotřebuji či spíše nechci, já chráním svého psa

odborníci sem chodí, poznáte je podle schopností nadhledu a pomoci, nasměrování, snahou vysvětlit jinak, zasmát se sám sobě a ne jiným a tak vůbec

3.2.2018 12:09
Tedysek

XXX.XXX.50.185

Já teda taky nechápu jak se pes na obranách naučí správné obraně pana když jde do tuhého. Obrany jsou v dnešní době prostě hra.

3.2.2018 12:55

Tedysek napsal(a):
Já teda taky nechápu jak se pes na obranách naučí správné obraně pana když jde do tuhého. Obrany jsou v dnešní době prostě hra.

Za prvé je toto nepravdivé zobecnění
a za druhé pes se nácvikem obran učí spolehlivé ovladatelnosti i za vypjaté situace.

3.2.2018 13:16
Tedysek

XXX.XXX.50.185

Za prvé je toto nepravdivé zobecnění
a za druhé pes se nácvikem obran učí spolehlivé ovladatelnosti i za vypjaté situace.

Vypjaté situace ? To se pes naučí v běžném životě. Pes za plotem, opilec, dav lidí, divoká zvěř... Na obranách se naučí se kontrolovat při hře. Když jde do tuhého je to úplně jiná situace a pes se řídí většinou empatii a pudy.
Když jsem takovou situaci zažila já, hned jak jsem dostala panicky strach, pes zakročil. Jakmile jsem se uklidnila, pes se zklidnil taky. A mám i vyzkoušené, že v průběhu konfliktu jsem psa poslala raději pryč aby se mu nic nestalo. A světe div se, pes ustoupil o metr dál.
Na obranách se fakt ostrou praxi pes nenaučí.
Pro info mi oba psi obrany ignorovali. Ale v praxi jsem se na ně mohla spolehnout.
Ono jde o to jaký vztah má pes s majitelem. A ostrou praxi si myslím nejde pro běžného člověka natrénovat. Protože bez předchozí domluvy si těžko člověk nechá pro trénink dat přes ústa. A když je to domluvené, tak majitel psa má úplně jiné pocity a jinak se chová a v tom případě ani spolehlivý pes nemusí zakročit.

3.2.2018 13:29

Ach ach

"Pro info mi oba psi obrany ignorovali."
no, to bude tím...

jinak si prosím všimni, že píšu kapku o něčem jiném.

3.2.2018 13:31
Tedysek

XXX.XXX.50.185

Ach ach

"Pro info mi oba psi obrany ignorovali."
no, to bude tím...

jinak si prosím všimni, že píšu kapku o něčem jiném.

Jo píšeš o tom, že na obranách se pes naučí ovladatelnosti ve vzrušivých situacích. To ale s praxí opravdového napadení nemá nic společného. Fakt ne.

3.2.2018 13:36

Tedysek napsal(a):
Jo píšeš o tom, že na obranách se pes naučí ovladatelnosti ve vzrušivých situacích. To ale s praxí opravdového napadení nemá nic společného. Fakt ne.

Nepravda
dobrý obranář je prostě ovladatelný, míra stresu je u něj nižší
nácvik obran zvyšuje sebevědomí psa (pokud na to pes má) a od toho se odvíjí výše psané.

3.2.2018 13:47
scylla

XXX.XXX.150.32

Nepravda
nácvik obran zvyšuje sebevědomí psa (pokud na to pes má) a od toho se odvíjí výše psané.

Teoreticky ano, ale figurantů, kteří by uměli obranami zvýšit sebevědomí psovi to je velce málo, většinou se stane, že se pes naučí jen vyjíždět po tom, čeho se bojí. A o té ovladatelnosti obranářů bych dost pochybovala, když vidím, jak je vyvěšují, aby jim dostali rukáv nebo figuranta z huby.

3.2.2018 14:06
Tedysek

XXX.XXX.50.185

Nepravda

Míra stresu při hře? Ne, to je pozitivní vzrušení. To nemá co dělat se středem z reálného napadení majitele.
Až jednou, a nepřeju to nikomu, zazijes reálné napadeni tak pak zmenis názor. V takové situaci mi věř, že i naprosto neovladatelný pes je schopen a dokonce ochoten poslechnout na dva základní povely... Jít pryč a pustit - ukončit napadení útočníka. Obrany s tím fakt nemají co dělat. Jde o psychické rozpoložení majitele. Na to každý pes nějak zareaguje.

3.2.2018 14:23
cool.manka

XXX.XXX.209.166

Prosím vás, myslíte, že by bylo možné, abyste mi tady přestali řešit obrany a drželi se tématu? Takhle mi vůbec nepomáháte, to se běžte bavit někam na chat.

Postroj je k tahání, používáme ho na běh atd. Na tom se mi opravdu netahat nenaučí. Na stahováku/polostahováku ano, s tím už mám zkušenost, proto tvrdím, že to jinak než na stahováku nejde.

Samozřejmě že nepraktikuji, že na psa zavolám a když hned nepřijde, tak si pro něj okamžitě jdu. Když ale nepřijde ani na podesáté a i když nevolám a hraju si s druhým psem, tak kdykoliv se přiblížím, tak zdrhá, tak pak opravdu mi nezbývá nic jiného, než ho prostě nahnat do kouta a násilím odvést pryč.

Psovi se samozřejmě věnuji, doma zůstává co nejkratší dobu to vždy jen jde. Ale aby nevydržel ani 20 minut, to mi přijde trochu absurdní, když ví, že se vždycky vrátíme.

3.2.2018 14:56
Tedysek

XXX.XXX.50.185

cool.manka napsal(a):
Prosím vás, myslíte, že by bylo možné, abyste mi tady přestali řešit obrany a drželi se tématu? Takhle mi vůbec nepomáháte, to se běžte bavit někam na chat.

Postroj je k tahání, používáme ho na běh atd. Na tom se mi opravdu netahat nenaučí. Na stahováku/polostahováku ano, s tím už mám zkušenost, proto tvrdím, že to jinak než na stahováku nejde.

Samozřejmě že nepraktikuji, že na psa zavolám a když hned nepřijde, tak si pro něj okamžitě jdu. Když ale nepřijde ani na podesáté a i když nevolám a hraju si s druhým psem, tak kdykoliv se přiblížím, tak zdrhá, tak pak opravdu mi nezbývá nic jiného, než ho prostě nahnat do kouta a násilím odvést pryč.

Psovi se samozřejmě věnuji, doma zůstává co nejkratší dobu to vždy jen jde. Ale aby nevydržel ani 20 minut, to mi přijde trochu absurdní, když ví, že se vždycky vrátíme.

Tahani: je hromada způsobů.
- táhneš zastavim: dej psovi širší obojek a ty se obrn svatou trpělivostí a hromadou času. Začneš hned jak psa pripnes na vodítko. Jakmile zatáhne, ty zastav a počkej až pes povolí v tahu a vodítko bude zase provesene. Když je vodítko provesene tak zase vyrazis klidným krokem vpřed. A zase jak pes zatáhne ty zastavíš a čekáš. Některým psům to dohněda během chvíle a jiným to trvá. (Jeden z mých psů to pochopil za odpoledne a druhý... Čekala jsem i půl hodiny než povolil vodítko a dohromady to pochopil asi za čtvrt roku)
- táhneš jdu jinam: začátek stejný a začínáš připnutím psa na vodítko. Jakmile pes zatáhne tak ty zmenis směr chůze o 180 až 90°. A zatahnes psa sebou jiným směrem. Časem zjistí, že se dostane tam kam chce jen když nezatahne za vodítko.

- poklep - sama jsem zkusila a neuspěla jsem.
Když pes zatáhne za vodítko, něčím delším horizontu z tahu vyrusim tím, že mu poklepu na zadek (nezaměnit s bitím! Opravdu jen poklep!) Ve chvíli kdy pes netáhne tak pochvala odměna.

- chůze u nohy - prostě psa naučit, že na vodítku se chodí jen u nohy nebo se běhá na volno... I toto někdo praktikuje. Podle mě přijde pes o spoustu radostí.

Ovladatelnost na volno.
1) nepustim psa na volno tam kde mě neposlechne.
Takže kup 10 a více metru stopovaci vodítko a ať běhá s ním. Ty zavoláš a pes na tebe dlabe tak si ji pritahnes a odmenis za to, že přišel i když mu k tomu bylo pomoženo. Až ti takhle bude chodit sám za všech situaci pak se postupuje dál... Toho je na fauně napsáno už miliony, stačí zadat "stopovaci vodítko, stopka, stopovačka" :)

Bezproblémová samota:
Základem je unavený pes. Nestačí hodnocení vyběhat, ale unavit mu hlavu. Ta se unaví buď hrana na hlavu nebo výcvikem.
Za další je potřeba aby měl pes pevné rituály které hodnocení budou ujistovat že vše bude stejné. Někteří psi jsou dost citliví a potřebují opravdu dokonale se opakující rituály. Někteří psi takové rituály ani nepotřebují a jsou v pohodě.
Za další - psovi omezit prostor v bytě na tolik aby nebyl nebezpečný hlavně sám sobě. Většinou se nechává pes v předsíni kde nemá moc co na zničení.
A další co je osvědčený, dej psovi něco co může ničit. Super jsou třeba krabice. Nasypes do nich pár granulí a pes má co legálně ničit. A až zničí 5 krabic tak už nebude mít chuť ničit něco jiného a půjde spát. Pokud jde po nábytku, sežeň špalky z ovocného stromu, vývrtek do nich díry a dej tam třeba paštiku. Bude kousat to správné dřevo a nebude mít pak už chuť kousat nábytek bez paštiky. :)

Tak asi tak bych to viděla.

3.2.2018 16:23
cool.manka

XXX.XXX.209.166

Tedysek napsal(a):
Tahani: je hromada způsobů.
- táhneš zastavim: dej psovi širší obojek a ty se obrn svatou trpělivostí a hromadou času. Začneš hned jak psa pripnes na vodítko. Jakmile zatáhne, ty zastav a počkej až pes povolí v tahu a vodítko bude zase provesene. Když je vodítko provesene tak zase vyrazis klidným krokem vpřed. A zase jak pes zatáhne ty zastavíš a čekáš. Některým psům to dohněda během chvíle a jiným to trvá. (Jeden z mých psů to pochopil za odpoledne a druhý... Čekala jsem i půl hodiny než povolil vodítko a dohromady to pochopil asi za čtvrt roku)
- táhneš jdu jinam: začátek stejný a začínáš připnutím psa na vodítko. Jakmile pes zatáhne tak ty zmenis směr chůze o 180 až 90°. A zatahnes psa sebou jiným směrem. Časem zjistí, že se dostane tam kam chce jen když nezatahne za vodítko.

- poklep - sama jsem zkusila a neuspěla jsem.
Když pes zatáhne za vodítko, něčím delším horizontu z tahu vyrusim tím, že mu poklepu na zadek (nezaměnit s bitím! Opravdu jen poklep!) Ve chvíli kdy pes netáhne tak pochvala odměna.

- chůze u nohy - prostě psa naučit, že na vodítku se chodí jen u nohy nebo se běhá na volno... I toto někdo praktikuje. Podle mě přijde pes o spoustu radostí.

Ovladatelnost na volno.
1) nepustim psa na volno tam kde mě neposlechne.
Takže kup 10 a více metru stopovaci vodítko a ať běhá s ním. Ty zavoláš a pes na tebe dlabe tak si ji pritahnes a odmenis za to, že přišel i když mu k tomu bylo pomoženo. Až ti takhle bude chodit sám za všech situaci pak se postupuje dál... Toho je na fauně napsáno už miliony, stačí zadat "stopovaci vodítko, stopka, stopovačka" :)

Bezproblémová samota:
Základem je unavený pes. Nestačí hodnocení vyběhat, ale unavit mu hlavu. Ta se unaví buď hrana na hlavu nebo výcvikem.
Za další je potřeba aby měl pes pevné rituály které hodnocení budou ujistovat že vše bude stejné. Někteří psi jsou dost citliví a potřebují opravdu dokonale se opakující rituály. Někteří psi takové rituály ani nepotřebují a jsou v pohodě.
Za další - psovi omezit prostor v bytě na tolik aby nebyl nebezpečný hlavně sám sobě. Většinou se nechává pes v předsíni kde nemá moc co na zničení.
A další co je osvědčený, dej psovi něco co může ničit. Super jsou třeba krabice. Nasypes do nich pár granulí a pes má co legálně ničit. A až zničí 5 krabic tak už nebude mít chuť ničit něco jiného a půjde spát. Pokud jde po nábytku, sežeň špalky z ovocného stromu, vývrtek do nich díry a dej tam třeba paštiku. Bude kousat to správné dřevo a nebude mít pak už chuť kousat nábytek bez paštiky. :)

Tak asi tak bych to viděla.

MOC DĚKUJI! Tohle mi pomohlo.

Hned jsme šli ven a zkusili jsme to. Můj starší pes to pochopil okamžitě, tomuto mladšímu (problémovému) to chvíli trvalo, ale nějaké zlepšení tam podle mě bylo. Pak jsme psi rozdělili a každého jsme trénovali zvlášť.

Výsledek:
Starší pes (Dusty) poslouchal jako hodinky - hlavně věděl, že mám v pytlíku hromadu pamlsků, to taky napomohlo. S tím mladším (Danny) šel manžel a dostal se do fáze, kdy pes měl vodítko položené na sobě (případně ho táhl za sebou) a poslouchal! Šel u nohy, přišel na zavolání. Utekl jen jednou a ukázalo se, že to bylo jen proto, že potřeboval kadit a běžel na své oblíbené místo. Samozřejmě že jakmile se objevil jiný pes, tak neviděl neslyšel, ale to už je jiný level. Miliarda pamlsků v kapse ho také ujišťovala v tom, že je ten správný člověk, kterého se má držet =D.

DOMA: Hrajeme si s míčkem, naučili jsme oba psy tahat se o jeden uzlík. A hlavně jsme koupili obří asi 30 cm kost. Teď jednu dostali za odměnu a testujeme, jak dlouho jim to vydrží. V pondělí bude test v plném provozu, jestli ho to dokáže dostatečně unavit. Spousta dalších hraček na zemi je samozřejmostí. A také jsme provedli generální úklid. Takže pokud se znovu nepustí do kočičího škrabadla nebo nezačne kousat stůl, tak už nemá co zničit.

Krabici určitě vyzkoušíme, to je super nápad. Po nějakém špalku se taky podívám.

JEŠTĚ JEDNOU VÁM MOC DĚKUJI! =).

3.2.2018 17:33
Tedysek

XXX.XXX.50.185

cool.manka napsal(a):
MOC DĚKUJI! Tohle mi pomohlo.

Hned jsme šli ven a zkusili jsme to. Můj starší pes to pochopil okamžitě, tomuto mladšímu (problémovému) to chvíli trvalo, ale nějaké zlepšení tam podle mě bylo. Pak jsme psi rozdělili a každého jsme trénovali zvlášť.

Výsledek:
Starší pes (Dusty) poslouchal jako hodinky - hlavně věděl, že mám v pytlíku hromadu pamlsků, to taky napomohlo. S tím mladším (Danny) šel manžel a dostal se do fáze, kdy pes měl vodítko položené na sobě (případně ho táhl za sebou) a poslouchal! Šel u nohy, přišel na zavolání. Utekl jen jednou a ukázalo se, že to bylo jen proto, že potřeboval kadit a běžel na své oblíbené místo. Samozřejmě že jakmile se objevil jiný pes, tak neviděl neslyšel, ale to už je jiný level. Miliarda pamlsků v kapse ho také ujišťovala v tom, že je ten správný člověk, kterého se má držet =D.

DOMA: Hrajeme si s míčkem, naučili jsme oba psy tahat se o jeden uzlík. A hlavně jsme koupili obří asi 30 cm kost. Teď jednu dostali za odměnu a testujeme, jak dlouho jim to vydrží. V pondělí bude test v plném provozu, jestli ho to dokáže dostatečně unavit. Spousta dalších hraček na zemi je samozřejmostí. A také jsme provedli generální úklid. Takže pokud se znovu nepustí do kočičího škrabadla nebo nezačne kousat stůl, tak už nemá co zničit.

Krabici určitě vyzkoušíme, to je super nápad. Po nějakém špalku se taky podívám.

JEŠTĚ JEDNOU VÁM MOC DĚKUJI! =).

No, není zač.
Opravdu Dannyho na volno nepoustejte. Proctete na fauna diskuzích jak se pracuje se stopovackou.
Vypadá to, že je to chytrý pes a potřebuje jen ukázat co má dělat.

S kostí se to má tak, že ji psi nechápou jako něco na ničení, ale jako zábavu při jaké se na ně panik dívá a fandí psovi. O samotě moc nefunguje. Navíc mu může v krku zůstat zlomek z ní a to pokud bude doma sám je dost na prd. Kdežto špalek se ničí a plive. A krabice s mlskama taky - ničí se a plive. ;)
U bíglů se doporučuje krabice od mléka a tím ustrizenym koncem nasypat granule. Jednak to voní mlékem a jednak granulemi. Pro bígla jako magnet. ;)
Zkuste poprosit sousedy jestli vám je nebudou schovávat.
Hodně štěstí. :).

3.2.2018 18:02
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

scylla napsal(a):
Teoreticky ano, ale figurantů, kteří by uměli obranami zvýšit sebevědomí psovi to je velce málo, většinou se stane, že se pes naučí jen vyjíždět po tom, čeho se bojí. A o té ovladatelnosti obranářů bych dost pochybovala, když vidím, jak je vyvěšují, aby jim dostali rukáv nebo figuranta z huby.

Paní žije před 25lety. Dnes obrana není o zlobě ale o lovu. Stejně tak povel pusť není o pouštění, ale upozornění, že dostane znovu kousnout. Stejně tak koušou i bázliví psi. Paní má vsugerováno, že všichni psi se bojí a nepochopí, že mohou být agresivní právě proto, že se nebojí. Zajděte si na cvičák, tam vám to někdo vysvětlí.

3.2.2018 19:11
saola

XXX.XXX.168.143

To, o čem je nebo není obrana, záleží primárně na tom, jak se s figurantem domluvíte. Nikdo nikoho nenutí, aby cvičil dle IPO, ale klidně se můžete domluvit, že po určité přípravě na vás kolega figurant počká, až půjdete lesem ze cvičáku či se schová za autem, až budete odcházet, ve vaší ulici, v parku (fantazii se meze nekladou) a skočí po vás. V reálném životě chcete přece psa naučit takovéhle situace (a zvýšit jeho ovladatelnost), není důležité, zda před figurantem na povel přepisově předsedne.

3.2.2018 19:17

Ještě jde o to, jestli si můžete dovolit psa nechat zasáhnout.

3.2.2018 19:22
Tedysek

XXX.XXX.50.185

saola napsal(a):
To, o čem je nebo není obrana, záleží primárně na tom, jak se s figurantem domluvíte. Nikdo nikoho nenutí, aby cvičil dle IPO, ale klidně se můžete domluvit, že po určité přípravě na vás kolega figurant počká, až půjdete lesem ze cvičáku či se schová za autem, až budete odcházet, ve vaší ulici, v parku (fantazii se meze nekladou) a skočí po vás. V reálném životě chcete přece psa naučit takovéhle situace (a zvýšit jeho ovladatelnost), není důležité, zda před figurantem na povel přepisově předsedne.

A jsme zase tam kde jsme byli... Je to domluvené, ty to čekáš. V tom je ten obrovský rozdíl!

3.2.2018 19:25
saola

XXX.XXX.168.143

Vůbec to není rozdíl, když jdete o půlnoci parkem (Sherwoodem) u Hlavního nádraží v Praze, tak taky čekáte problémy. Nebo myslíte, že v noci je vmnoha lokalitách bezpečno? To, že jste ostražitá, spíše psa podpoří.

3.2.2018 19:33
Tedysek

XXX.XXX.50.185

saola napsal(a):
Vůbec to není rozdíl, když jdete o půlnoci parkem (Sherwoodem) u Hlavního nádraží v Praze, tak taky čekáte problémy. Nebo myslíte, že v noci je vmnoha lokalitách bezpečno? To, že jste ostražitá, spíše psa podpoří.

Je v tom obrovský rozdíl. Právě protože u hlavaku v noci má majitel reálné obavy způsobené tím, že nevíš jestli se něco stane nebo nestane a nevíš jak se to stane. S figurantem kterého oba znáte je to jiný. Víš co vás čeká. Víš že na tebe vadné z křoví a bude mít do čeho by pes kousnul. Víš, že tě s velkou pravděpodobností chytí a bude řvát. No, v reálu to takové není. A opravdu má člověk úplně jiný myšlenky než s figurantem který si nenechá dobrovolně od psa zlomit ruku třeba. Nebo poškrábat obličej. Taky nečeká že můžeš mít třeba paralyzér. A ty máš obavu hodnocení vůbec použít. Nebo tu obavu prebijes odhodláním jo pouzit... Tohle všechno chování psa ovlivní. A opravdu že psa nedostaneš u figuranta v lese totéž co na hlavaku v noci.

3.2.2018 19:38
saola

XXX.XXX.168.143

Ale já přece nevím, kde ten figurant přesně v lese bude stát. Taky jen vím, že se něco stane a že mi pravděpodobně nepůjde úplně o život, ale pokusí se mne strhnout na zem třeba apod. Nerozumím větě o hodnocení, beru to prostě tak, že pracuju na tom, abych v budoucnu měla nabitého psa - tedy psa, schopného zasáhnout, dostatečně ovladatelného a seběvědomého.

3.2.2018 19:43
Tedysek

XXX.XXX.50.185

saola napsal(a):
Ale já přece nevím, kde ten figurant přesně v lese bude stát. Taky jen vím, že se něco stane a že mi pravděpodobně nepůjde úplně o život, ale pokusí se mne strhnout na zem třeba apod. Nerozumím větě o hodnocení, beru to prostě tak, že pracuju na tom, abych v budoucnu měla nabitého psa - tedy psa, schopného zasáhnout, dostatečně ovladatelného a seběvědomého.

Kdybys to jednou zažila tak to třeba pochopíš. Nejsem zjevně schopna a teď už ani chotna se babrat v rozdílu trenink x jde o krk.

3.2.2018 19:45

"Samozřejmě že nepraktikuji, že na psa zavolám a když hned nepřijde, tak si pro něj okamžitě jdu. Když ale nepřijde ani na podesáté "

Základní chyba. Na psa se volá jednou. Pak ho buď přitáhnete na stopovačce
( flexině, prádelní šňůře ) - přesně jak psala Tedysek. Když je volně, snažíte se upoutat jeho pozornost, tak, aby přišel. Ale to už musí vědět, že vy jste ten poklad s dobrotami v kapse. ( Na mé psy působilo, když jsem se schovala za strom, dřepla a dělala, že mám na zemi něco moc zajímavého, schovala se za strom..., také volání "perníček mám" na naší fenku kdysi působilo - perníkové koření milovala, kdysi když mi pes plaval přes přehradu sotva led roztál, na volání ani uchem nehnul, hrozilo, že se utopíme oba - kdyby se topil, šla bych pro něj - tak jsem sebou flákla na břehu na zem a začala nezřízeně ječet, opustil lákadlo za vodou a plaval zachránit mě ) Je ale fakt, že jsme měli nějaký vztah už vybudovaný a psi si mě hlídali.

3.2.2018 19:50

saola napsal(a):

Váš pes zadrží útočníka na povel nebo to vymyslí sám ?

3.2.2018 19:55

saola napsal(a):

Když on ten pes většinou ví svoje. Když jsem venčívala v příměstském lesíku, tak procházkáře, který tam procházkovával bez psa, napadlo jako mě popadnout se slovy "seberu ti paničku", pes přílítnul, já jen stačila říct "jestli vás kousne, tak ho pochválím", pes si čuchnul a šel si po svém.

3.2.2018 19:58

Váš pes zadrží útočníka na povel nebo to vymyslí sám ?

Takovou fenu, co to vymyslí sama, mám doma. Jen jsem s ní nikdy nedělala obrany. A většinou to nevymyslí dobře. U nás se tomu říká samoútočící pes.

3.2.2018 20:01
saola

XXX.XXX.168.143

Hezké, orionko. Někteří psi to mají vrozené, některé to lze naučit a u některých holt nepochodíte. S takovými ale nechoďte v Praze přes Sherwood.
No jasně, že to ten pes vyhodnotí, pokud ví, co má dělat.

3.2.2018 20:04

Takovou fenu, co to vymyslí sama, mám doma. Jen jsem s ní nikdy nedělala obrany. A většinou to nevymyslí dobře. U nás se tomu říká samoútočící pes.

No, já jenom že, jakmile řeknete "chyť" nebo tak něco, poštvala jste psa a to se jaksi nesmí
samoútočící ? já říkám kamarád smajlík

3.2.2018 20:10

saola napsal(a):

Hezké, orionko. Někteří psi to mají vrozené, některé to lze naučit a u některých holt nepochodíte. S takovými ale nechoďte v Praze přes Sherwood.
No jasně, že to ten pes vyhodnotí, pokud ví, co má dělat.

Ono to bylo tak, že pes si čuchnul a zjistil, že jsem v pohodě, pochopil, že je to legrace. V Praze přes park u nádraží ve dne chodím bez psa, v noci tam nechodím.

3.2.2018 20:12

No, já jenom že, jakmile řeknete "chyť" nebo tak něco, poštvala jste psa a to se jaksi nesmí
samoútočící ? já říkám kamarád smajlík

Nikdy neříkám psici "chyť", za to "ne" dost často.

3.2.2018 20:19
tapina

XXX.XXX.211.193

S fenou jsem chodila na "obrany", krásně se "zlobila", krásně kousala do rukávu, krásně pouštěla, předsedala, znovu kousala... figuranta svým způsobem milovala, nikdy by ho nepokousala, v tomto kontextu, i když teda tu náklonnost projevuje přesně tím způsobem, který pochopila, že k němu patří.

Jednou mě bez mojeho vědomí známý, i feně známý, člověk z legrace přepadl. Dala jsem mu herdu do břicha, fena mu vletěla do obličeje. Náhubkem. Nic moc výsledek.

Jinak je celkem otrlá, ve známém prostředí máloco řeší - máme tu okolo několik hospod, párkrát jsem někomu dávala první pomoc... dřívější psi třeba blafali, minimálně byli naježení. Ona nic, možná blafne, když po nás někdo huláká.3x se na nás někdo nalepil. Fena nic. Snaha o dotyk. Fena skáče na hrudník, do obličeje, člověk zavrávorá nebo padá, až pak začíná hrozit, a to vyloženě k pos*. A priori toho člověka nejde kousnout, no myslím, že na podruhé už by zábrany neměla. Ruce jí vůbec nezajímají. Nikdo ji to takhle neučil. Je to vořech, lidi má v zásadě moc ráda.

3.2.2018 20:27
Tedysek

XXX.XXX.50.185

To je přesně ono co píše tapina. Je v tom prostě obrovský rozdíl. A kdo to nezažil tak zjevně nepochopí.

3.2.2018 20:38
hirothevizsla

XXX.XXX.180.180

jahodapavel napsal(a):

Tak pardon, že si nebudu mrvit štěně ostnáčem. Jste normální, proboha?! Na pětiměsíčího ohaře ostnáč, protože tahá? Haltina je výborná výcviková pomůcka, když se umí používat. Očividně jste s ní nikdy nepracoval. Taktéž k tomu, že psa zraní, jak někdo píše níže - Halti se správně propojuje ve dvou místech, nehrozí, aby si pes nějakým škubnutím ublížil. Ale opět - i s Halti se musí pracovat, nejde o to jí připnout a čekat zázraky!
Každé štěně stojí člověka nervy, než se naučí být čistotné, čekat na páníčka doma apod.. Poukazuju na to, že pořizovat si štěně místo útulkáče s vidinou toho, že to bude procházka růžovou zahradou, je blbost.

K tomu, jak ostatní píšou, že je postroj pitomost - u psa, který potřebuje tolik pohybu, je naprostý nesmysl ho vodit na dvouhodinové procházce na obojku, aby se mi celou dobu přiškrcoval. Pes, který tahá na obojku, bude plně stejně tahat na kšírech. Jen se nebude škrtit.

A k doporučení cvičáku s rýpavou poznámkou - nemám nejmenší tušení, kde zadavatelka bydlí, jak můžu doporučit cvičák? smajlík Tohle je DISKUZE, kde lidé píšou rady z vlastní zkušenosti. Je na zadavatelce, jaký postup zvolí. Mně pes přestal vyvádět doma až potom, co jsme pořádně začali pracovat s hlavou. To, že někomu se to zdá jako pitomost, je jeho věc, že? Já mluvím z vlastní zkušenosti. Mám za sebou výchovu jak útulkáče se špatnou minulostí, tak "nezkaženého" štěněte. A všechno šlo zvládnout.
_

Tedy musím říct, že iFauna byl snad poslední server, kde jsem málokdy narazila na nějakého inteligenta, který by ostatní měl potřebu shazovat a rýpat. Začíná se to tu takovými lidmi hemžit, achjo.

3.2.2018 20:46
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

hirothevizsla napsal(a):
Tak pardon, že si nebudu mrvit štěně ostnáčem. Jste normální, proboha?! Na pětiměsíčího ohaře ostnáč, protože tahá? Haltina je výborná výcviková pomůcka, když se umí používat. Očividně jste s ní nikdy nepracoval. Taktéž k tomu, že psa zraní, jak někdo píše níže - Halti se správně propojuje ve dvou místech, nehrozí, aby si pes nějakým škubnutím ublížil. Ale opět - i s Halti se musí pracovat, nejde o to jí připnout a čekat zázraky!
Každé štěně stojí člověka nervy, než se naučí být čistotné, čekat na páníčka doma apod.. Poukazuju na to, že pořizovat si štěně místo útulkáče s vidinou toho, že to bude procházka růžovou zahradou, je blbost.

K tomu, jak ostatní píšou, že je postroj pitomost - u psa, který potřebuje tolik pohybu, je naprostý nesmysl ho vodit na dvouhodinové procházce na obojku, aby se mi celou dobu přiškrcoval. Pes, který tahá na obojku, bude plně stejně tahat na kšírech. Jen se nebude škrtit.

A k doporučení cvičáku s rýpavou poznámkou - nemám nejmenší tušení, kde zadavatelka bydlí, jak můžu doporučit cvičák? smajlík Tohle je DISKUZE, kde lidé píšou rady z vlastní zkušenosti. Je na zadavatelce, jaký postup zvolí. Mně pes přestal vyvádět doma až potom, co jsme pořádně začali pracovat s hlavou. To, že někomu se to zdá jako pitomost, je jeho věc, že? Já mluvím z vlastní zkušenosti. Mám za sebou výchovu jak útulkáče se špatnou minulostí, tak "nezkaženého" štěněte. A všechno šlo zvládnout.
_

Tedy musím říct, že iFauna byl snad poslední server, kde jsem málokdy narazila na nějakého inteligenta, který by ostatní měl potřebu shazovat a rýpat. Začíná se to tu takovými lidmi hemžit, achjo.

Další.

4.2.2018 10:03

Tedysek napsal(a):
To je přesně ono co píše tapina. Je v tom prostě obrovský rozdíl. A kdo to nezažil tak zjevně nepochopí.

S tím musím velmi souhlasit...

4.2.2018 10:38
scylla

XXX.XXX.150.32

cool.manka napsal(a):

Kazíte si to pořád a pořád víc a víc. Na psa volejte jenom jednou, pak ho k sobě dostaňte stopovačkou, bez hrubosti. Nenahánějte ho v žádném případě a už ne do rohu, a nepoužívejte násilí - on se bude cítit ohrožený a může vás hryznout.

Stahovák opravdu nepoužívejte, je na odnaučování tahání vysloveně kontraproduktivní. Měňte směr, mluvte na psa, procházejte v těsných prostorách a tak, žádné škubání.

Měla byste hodně pracovat na tom, aby pes přišel na to, že spolupráce s vámi je pro něj výhodná - vy jste ten, kdo mu radí, kdo ho mazlí, kdo si hraje, kdo ho chrání před tím, z čeho je on nejistý a tak dále. Odkud jste?

Připadá mi, že vám vaše způsoby nefungují, hledáte radu a když jí dostanete, trváte si na svém, pak se nikam nepohnete.

4.2.2018 12:14

... "když ví, že se vždycky vrátíme".
Jak to vlastně je? Co pes ví? Ví, že se vždycky vrátíme?

4.2.2018 12:47

Co my víme smajlík
snažím se psa od začátku ujistit, že se vždy vrátím.

4.2.2018 17:16
cool.manka

XXX.XXX.209.166

Tedysek napsal(a):
No, není zač.
Opravdu Dannyho na volno nepoustejte. Proctete na fauna diskuzích jak se pracuje se stopovackou.
Vypadá to, že je to chytrý pes a potřebuje jen ukázat co má dělat.

S kostí se to má tak, že ji psi nechápou jako něco na ničení, ale jako zábavu při jaké se na ně panik dívá a fandí psovi. O samotě moc nefunguje. Navíc mu může v krku zůstat zlomek z ní a to pokud bude doma sám je dost na prd. Kdežto špalek se ničí a plive. A krabice s mlskama taky - ničí se a plive. ;)
U bíglů se doporučuje krabice od mléka a tím ustrizenym koncem nasypat granule. Jednak to voní mlékem a jednak granulemi. Pro bígla jako magnet. ;)
Zkuste poprosit sousedy jestli vám je nebudou schovávat.
Hodně štěstí. :).

Myslíte, že i buvolí kost se mu může zaseknout?

Problém se dřevem, případně krabicí, je ten, že se bojím, že on to plivat nebude. Že ji prostě sežere taky. Je to fakt všežrout.

4.2.2018 17:21
cool.manka

XXX.XXX.209.166

"Samozřejmě že nepraktikuji, že na psa zavolám a když hned nepřijde, tak si pro něj okamžitě jdu. Když ale nepřijde ani na podesáté "

Základní chyba. Na psa se volá jednou. Pak ho buď přitáhnete na stopovačce
( flexině, prádelní šňůře ) - přesně jak psala Tedysek. Když je volně, snažíte se upoutat jeho pozornost, tak, aby přišel. Ale to už musí vědět, že vy jste ten poklad s dobrotami v kapse. ( Na mé psy působilo, když jsem se schovala za strom, dřepla a dělala, že mám na zemi něco moc zajímavého, schovala se za strom..., také volání "perníček mám" na naší fenku kdysi působilo - perníkové koření milovala, kdysi když mi pes plaval přes přehradu sotva led roztál, na volání ani uchem nehnul, hrozilo, že se utopíme oba - kdyby se topil, šla bych pro něj - tak jsem sebou flákla na břehu na zem a začala nezřízeně ječet, opustil lákadlo za vodou a plaval zachránit mě ) Je ale fakt, že jsme měli nějaký vztah už vybudovaný a psi si mě hlídali.

Jeńže to je právě ono. Už jste nějaký vztah měli. Jenže co jsem měla dělat, když mi zdrhnul pes, který na mě nebyl upnutý? Nepomáhalo ani to, že jsem se otočila a šla na druhou stranu. Proto jsem psala, že mám psa z útulku a že ho mám chvíli. Takže takovýhle rady mi opravdu nepomohou, když fungují jen na psa, který si vás hlídá.

4.2.2018 17:25
cool.manka

XXX.XXX.209.166

scylla napsal(a):
Kazíte si to pořád a pořád víc a víc. Na psa volejte jenom jednou, pak ho k sobě dostaňte stopovačkou, bez hrubosti. Nenahánějte ho v žádném případě a už ne do rohu, a nepoužívejte násilí - on se bude cítit ohrožený a může vás hryznout.

Stahovák opravdu nepoužívejte, je na odnaučování tahání vysloveně kontraproduktivní. Měňte směr, mluvte na psa, procházejte v těsných prostorách a tak, žádné škubání.

Měla byste hodně pracovat na tom, aby pes přišel na to, že spolupráce s vámi je pro něj výhodná - vy jste ten, kdo mu radí, kdo ho mazlí, kdo si hraje, kdo ho chrání před tím, z čeho je on nejistý a tak dále. Odkud jste?

Připadá mi, že vám vaše způsoby nefungují, hledáte radu a když jí dostanete, trváte si na svém, pak se nikam nepohnete.

Tak znovu. Jak ho mám asi přitáhnout na stopovacce, kdyz mi utekl bez ni? Byl na volno (ne schvalne). Jasne, ze pak si dal vedu svou, kdyz mi odpovidate na neco, co jsem vubec slyset nechtela. Nemam problemy na stopovacce!

Takze mam radeji nechat psa se uskrtit na klasickem obojku, kde se vyslovene dusi, nez aby dostal stahovak, kde po lehkem zatahnuti okamzite tahat prestane?

4.2.2018 17:32

cool.manka napsal(a):
Tak znovu. Jak ho mám asi přitáhnout na stopovacce, kdyz mi utekl bez ni? Byl na volno (ne schvalne). Jasne, ze pak si dal vedu svou, kdyz mi odpovidate na neco, co jsem vubec slyset nechtela. Nemam problemy na stopovacce!

Takze mam radeji nechat psa se uskrtit na klasickem obojku, kde se vyslovene dusi, nez aby dostal stahovak, kde po lehkem zatahnuti okamzite tahat prestane?

Co takhle to nejdříve cvičit doma
v pokoji
pak venku oploceném
poté u zvířat či lidí
jdete z 9. levelu
ale co těch 8 předtím
vůbec k tomu obojek není potřeba, aby přišel, ani stopka
a úplně stejně naučíte chodit na vodítku
jenže s tím rozdílem, že už za psovodem půjde rád, bude ho sledovat, takže žádné díry do krku nepotřebuje.

4.2.2018 17:35
scylla

XXX.XXX.150.32

cool.manka napsal(a):

Tak znovu - jak vám může utéct bez stopovačky, když nemá přivolání a není ovladatelný, musí jištění mít pro jeho vlastní bezpečí.

Vy evidentně netušíte, jak se pracuje se psem a s vodítkem. Najděte někoho, kdo vás to naučí, ne výcvikáře nebo trenéra, ale někoho, kdo umí psy vychovávat.

Nebo psa hoňte a škubejte s ním na stahováku, ale počítejte s tím, že se bude vše zhoršovat.

4.2.2018 18:17

cool.manka napsal(a):
Jeńže to je právě ono. Už jste nějaký vztah měli. Jenže co jsem měla dělat, když mi zdrhnul pes, který na mě nebyl upnutý? Nepomáhalo ani to, že jsem se otočila a šla na druhou stranu. Proto jsem psala, že mám psa z útulku a že ho mám chvíli. Takže takovýhle rady mi opravdu nepomohou, když fungují jen na psa, který si vás hlídá.

Co třeba - budovat vztah, budovat vztah, budovat vztah ? Doma v pokoji. Doma v kuchyni, venku na šňůře...

4.2.2018 18:24

Co třeba - budovat vztah, budovat vztah, budovat vztah ? Doma v pokoji. Doma v kuchyni, venku na šňůře...

Vy máte nápady ;-).

4.2.2018 18:26

Vy máte nápady ;-).

Tak tedy né. Dál 10x řvát, stahovák, ostnáč a elektrika to jistí.

4.2.2018 18:55
saola

XXX.XXX.168.143

scylla napsal(a):
Tak znovu - jak vám může utéct bez stopovačky, když nemá přivolání a není ovladatelný, musí jištění mít pro jeho vlastní bezpečí.

Vy evidentně netušíte, jak se pracuje se psem a s vodítkem. Najděte někoho, kdo vás to naučí, ne výcvikáře nebo trenéra, ale někoho, kdo umí psy vychovávat.

Nebo psa hoňte a škubejte s ním na stahováku, ale počítejte s tím, že se bude vše zhoršovat.

No, Scyllo, spše si dovoluji připomenout, že vy nechápete, jak se pracuje se stahovákem. Za prvé, stahovací obojek má být v nataženém stavu tak velký, aby psovi těsně přešel přes uši, tedy ne příliš volný. Zapínat ho můžete dvěma způsoby.
- jako běžný obojek, tj. karabinu zapnout do očka, které nestahuje. To je běžný způsob u ovladatelného psa, se kterým nebojujete ve smyslu, že se vám z obojku nesnaží vyvlékat zůstáváním vzadu a protažením hlavy. Stahovák tedy funguje jako normální obojek, jen je poměrně tvrdý a v případě potřeby můžete psa krátkým silnějším trhnutím upozornit, že je něco jinak.
- jako stahovací obojek, tj. karabinu zapnete do stahovacího kroužku tak, že v poloze, kdy máte psa u levé nohy, stahovací očko prochází pevným horním obloukem směrem k vám. Pokud pes netáhne, jde na prověšeném vodítku, obojek ho nijak neomezuje, protože je volný a řetízek volně prochází očkem, pokud pes táhne, samozřejmě se i obojek stáhne. Je to pojistka v případě krizových situací, MHD, rušné prostředí, nespolehlivý pes apod., abyste měla psa vždy pod kontrolou. Není tedy cílem psa permanentně škrtit, jak zde psí sluníčkářky často prezentují.

Při učení psa se stahovák vždy zapíná do pevného (nestahovacího) kroužku, tj. varianta první.
Tak tady stahovák nedémonizujte, je to už opravdu smutné.

Haltina je horší než stahovák v tom smyslu, že umožňuje pro psa poměrně nekonformní nečekaný a ostrý pohyb psí hlavy do strany, a tam bych se opravdu bála o krk a vazy, ne snad o zlomení obratlů, ale o základ pro chronické poškozování vazů Ostré trhnutí hlavou do strany je pro psy nepřirozený pohyb, zvlášť když to nečekají. Druhá věc je, že také poměrně razantně stáhne přes nos psovi tlamu a přitiskne pysky na zuby, stáhne nos, nic příjemného. Nevidím tam žádnou výhodu oproti běžnému obojku, spíš berličku pro někoho, kdo to jinak neumí a potřebuje pouze zvýšit účinek vynaložené síly. Zbytečně.

Schválně si zkuste, tak jako se to doporučuje u koní pro představu o síle, kterou přenášíte otěžemi do udidla, kdy se položí udidlo na holou holenní kost člověka a přitáhnete otěže, abyste měla představu o různé intenzitě síly, která na koňskou dáseň a jazyk přes udidlo působí, zkusit totéž se stahovákem v obou režimech zapnutí. Je vhodné přes kalhoty, abyste imitovala krytí srstí. Zjistíte, že práci s vodítkem je vhodné se taky naučit a být dostatečně jemná a zároveň důsledná.

Co se týče stopovačky, ta se nikdy nezapíná do stahovacího kroužku.

4.2.2018 19:07

Je smutné učit psa netahat stahováním/nestahováním
opravdu se naučí netahat, nebo mu zůstane tento obojek nafurt ? s jiným přece tahá..
fakt smutné
tohle přece není učení
radši psa odměním za chůzi vedle mě
než aby se trestal za zatáhnutí
on nemá žádnou odměnu, jenom nic nula anebo trest
pes se normálně učí co dělat má
jenže tímhle ho neučíte nic, neví co má dělat a za to ho trestáte
fuj

on tohle fakt nechápe
co na tom nechápete ?

4.2.2018 19:11
saola

XXX.XXX.168.143

A jak odměníte psa za chůzi vedle vás, když permanentně táhne a vůbec na vás nereaguje?
Spoléháte na to, že ho to buď přestane bavit samo od sebe nebo vás dříve či později odtáhne k některému z moří a tam se třeba milosrdně na chvíli zastaví, než vás potáhne vlnami dál?

4.2.2018 19:19

saola napsal(a):
A jak odměníte psa za chůzi vedle vás, když permanentně táhne a vůbec na vás nereaguje?
Spoléháte na to, že ho to buď přestane bavit samo od sebe nebo vás dříve či později odtáhne k některému z moří a tam se třeba milosrdně na chvíli zastaví, než vás potáhne vlnami dál?

Doma v pokoji určitě netáhne, a tím začnu (třeba i na zahradě, pokud ji dobře zná, kde nic mě ani psa nerozptyluje)
můžu mu pak i to vodítko připnout
jde ke mně, volám, odměna...jde dva kroky vedle mě, povel "u mě", odměna
složité ?
venku v bezpečném prostoru ho vymrtvím, a až pak budu chtít, aby pro mě něco udělal
ale to tu 300 lidí přede mnou neřeklo, že smajlík
nevím proč by venku měl koukat na mě, když po něm nechci žádnou činnost, nic jsem ho nenaučila
jestli se musí ven okamžitě bez jediného nácviku, tak do bezpečného prostoru a tam řádně unavit hlavu a tělo
netahat je tohle: 0
jít u mě je povel, činnost.

4.2.2018 19:25
tapina

XXX.XXX.211.196

saola napsal(a):
No, Scyllo, spše si dovoluji připomenout, že vy nechápete, jak se pracuje se stahovákem. Za prvé, stahovací obojek má být v nataženém stavu tak velký, aby psovi těsně přešel přes uši, tedy ne příliš volný. Zapínat ho můžete dvěma způsoby.
- jako běžný obojek, tj. karabinu zapnout do očka, které nestahuje. To je běžný způsob u ovladatelného psa, se kterým nebojujete ve smyslu, že se vám z obojku nesnaží vyvlékat zůstáváním vzadu a protažením hlavy. Stahovák tedy funguje jako normální obojek, jen je poměrně tvrdý a v případě potřeby můžete psa krátkým silnějším trhnutím upozornit, že je něco jinak.
- jako stahovací obojek, tj. karabinu zapnete do stahovacího kroužku tak, že v poloze, kdy máte psa u levé nohy, stahovací očko prochází pevným horním obloukem směrem k vám. Pokud pes netáhne, jde na prověšeném vodítku, obojek ho nijak neomezuje, protože je volný a řetízek volně prochází očkem, pokud pes táhne, samozřejmě se i obojek stáhne. Je to pojistka v případě krizových situací, MHD, rušné prostředí, nespolehlivý pes apod., abyste měla psa vždy pod kontrolou. Není tedy cílem psa permanentně škrtit, jak zde psí sluníčkářky často prezentují.

Při učení psa se stahovák vždy zapíná do pevného (nestahovacího) kroužku, tj. varianta první.

Haltina je horší než stahovák v tom smyslu, že umožňuje pro psa poměrně nekonformní nečekaný a ostrý pohyb psí hlavy do strany, a tam bych se opravdu bála o krk a vazy, ne snad o zlomení obratlů, ale o základ pro chronické poškozování vazů Ostré trhnutí hlavou do strany je pro psy nepřirozený pohyb, zvlášť když to nečekají. Druhá věc je, že také poměrně razantně stáhne přes nos psovi tlamu a přitiskne pysky na zuby, stáhne nos, nic příjemného. Nevidím tam žádnou výhodu oproti běžnému obojku, spíš berličku pro někoho, kdo to jinak neumí a potřebuje pouze zvýšit účinek vynaložené síly. Zbytečně.

Schválně si zkuste, tak jako se to doporučuje u koní pro představu o síle, kterou přenášíte otěžemi do udidla, kdy se položí udidlo na holou holenní kost člověka a přitáhnete otěže, abyste měla představu o různé intenzitě síly, která na koňskou dáseň a jazyk přes udidlo působí, zkusit totéž se stahovákem v obou režimech zapnutí. Je vhodné přes kalhoty, abyste imitovala krytí srstí. Zjistíte, že práci s vodítkem je vhodné se taky naučit a být dostatečně jemná a zároveň důsledná.

Nevím no, mně řetízkové obojky vadí z úplně jiného důvodu, jinak celkem ráda bych je používala víc, třeba v létě, když se psi koupou, nebo jen tak, protože se mi fakt líbí... někde už jsem se ptala, jestli náhodou někdo nemáte zkušenost se slitinou currogan - nemáte?

Jinak - stalo se mi, že řetízkový obojek praskl. Jednou u starého psa v podstatě na malé zatahání, byl starý, únava materiálu, ok. Teď relativně nedávno mi praskl na mlaďasovi téměř nový značkový. Jako pojistku do krizových situací fakt ne. Za mě pevný kožený akorát utažený obojek s masivním okem a bezobrtlíková karabina. Jako jo, když ten pes jakž takž poslouchá a není rapl, tak ten řetízek je úplně ok. Na cvičák nebo nějaké doladění, nebo někdo na tom psy vodí denně, proč ne. Podle mě to teda není ani pojistka ani něco, co ten výcvik nějak zásadně zjednoduší.

Když chci řetízek na nestahování, musím mít s aspoň středními oky a cvaknout to prostě do jiného oka. Máme délku 65cm a sotva jim to přetáhnu přes hlavu, kvůli psovi asi budu fakt muset koupit větší, ale krk mají tak 40-42cm oba, nedokážu si představit, na co by tak byl blomcající obojek v plné délce. Nehledě na to, že oblíknout je fakt něco jiného než umně se vykroutilsmajlík

No přemýšlím teda nad tím curroganem, když už to možná budu kupovat.

4.2.2018 19:25
saola

XXX.XXX.168.143

Jenže jakmile vykročíte z domu na chodník, pes táhne, nevnímá vás. Co dál? Budete s ním rok zavřená doma, než se to zlepší, doma bude chodit po roce vaší intenzivní práce na myšlenku, ale venku vám to nebude vůbec nic platné, nebo se ho pokusíte naučit, co venku nedělat?
Dovoluji si vás upozornit, že povel Takhle ne je ve výcviku poměrně běžný.
Ono takhle na monitoru to vypadá krásně a sluníčkářsky, hlavně ne negativní postup, ale v reálu prostě vyjdete ze dveří a pes začne táhnout jako pako a má vás na háku. Je nutné ho upozornit, že takhle ne.
Jinak netuším, jak ho chcete něco učit. Poučte zadavatelku i mne.

4.2.2018 19:32

saola napsal(a):
Jenže jakmile vykročíte z domu na chodník, pes táhne, nevnímá vás. Co dál? Budete s ním rok zavřená doma, než se to zlepší, doma bude chodit po roce vaší intenzivní práce na myšlenku, ale venku vám to nebude vůbec nic platné, nebo se ho pokusíte naučit, co venku nedělat?
Dovoluji si vás upozornit, že povel Takhle ne je ve výcviku poměrně běžný.
Ono takhle na monitoru to vypadá krásně a sluníčkářsky, hlavně ne negativní postup, ale v reálu prostě vyjdete ze dveří a pes začne táhnout jako pako a má vás na háku. Je nutné ho upozornit, že takhle ne.
Jinak netuším, jak ho chcete něco učit. Poučte zadavatelku i mne.

To je na mě ? Já nejsem sluníčko.. ale díky smajlík
Na psy, co se chcou rvát, mám obojek vysoko na krku a cuknutí mi nedělá problém. Takto na převedení přes ulici, pro bezpečno okolí, jestli je pes můj, tak samozřejmě i náhubek. Na jiné trhání nepotřebuji, a po pár procházkách už vůbec.
Ale jestli Vás pes nevnímá ani druhý den, tak máte asi něco špatně.

4.2.2018 19:35

Podívejte, ta radost v očích, šťastná spolupráce
https://www.youtube.com/watch?v=uIt2fPFct7s&feature=youtu.be
jestli to nevidíte, tak to není o iq, ale o eq, a pak nemá smysl vysvětlovat něco, co například Saolu vůbec nezajímá, že ano smajlík

4.2.2018 19:36
saola

XXX.XXX.168.143

Currogan - hezky vypadá, to je tak jediné, ale rozhodně není pevnější než nerezové stahováky. A ani díky vysokému obsahu mědi nemůže být. Je méně odolný proti otěru, viz níže. A jako někdo, kdo profesně koketuje se zdravotnictvím jistě máte představu o "výhodnosti" dlouhodobého kontaktu mědňatých slitin s kůží. Nešla bych do toho.

Curogan - absolutně nerezová a bez niklu

CUROGAN je patentovaná slitina a první materiál, který byl speciálně vyvinut pro výrobu obojků pro psy. U psů, které reagují na nošení konvenčních obojků s změnou barvy srsti, je CUROGAN osvědčenou alternativou. Nejen kvůli antialergickým vlastnostem, ale také díky atraktivnímu vzhledu, že obojky CUROGAN se stávají stále oblíbenějšími.
Velmi vysoký obsah mědi dává límci brilantní barvu, která starožitnosti a ztmavuje v průběhu času s pravidelným používáním. Původní stav lze obnovit použitím leštící pasty Sprenger Diamond Paste nebo jiných běžně dostupných leštících past. Pokud používáte CUROGAN obojek, vezměte prosím v úvahu, že oděr mezi vazbami je o něco vyšší než u standardních ocelových řetězů. Poměrně vysoké procento mědi a charakteristické vlastnosti kovu v závislosti na podmínkách použití povedou ke ztenčení v drátěném měřítku spojů.
Z tohoto důvodu doporučujeme vizuální kontrolu límce v pravidelných intervalech, abyste mohli límec včas vyměnit.

Originál zde:
https://kennelclubgear.com/pages/what-is-curogan.

4.2.2018 19:38
saola

XXX.XXX.168.143

To je na mě ? Já nejsem sluníčko.. ale díky smajlík
Na psy, co se chcou rvát, mám obojek vysoko na krku a cuknutí mi nedělá problém. Takto na převedení přes ulici, pro bezpečno okolí, jestli je pes můj, tak samozřejmě i náhubek. Na jiné trhání nepotřebuji, a po pár procházkách už vůbec.
Ale jestli Vás pes nevnímá ani druhý den, tak máte asi něco špatně.

Ano, tato informace zadavatelce jistě pomůže, vzhledem k problému, se kterým se potýká.

A k tomu videu: k čemu zadavatelce konkrétně je prezentace ovladatelného a dobře spolupracujícího psa, když ona neví, jak toho dosáhnout? To je jako byste prezentovala úspěšné absolvování školy smyku někomu, kdo neví, kde to má brzdu, plyn a jak se točí tím divným kulatým před sedadlem řidiče.

4.2.2018 19:41

Povel "takhle ne"...to není povel
slovo ne používám, když se mě pes ptá, jestli jdeme vpravo vlevo nebo jestli může skočit do rybníka
že se něco používá.. hm.. možné je, že to pes bere jako "zastav", zpět, něco tak, jako já říkám ne nejdeme se koupat
ale to zastavení psa nebo vrácení nemá se stahovákem nic společného
leda ho naučíte, že po nárazu do krku se vrátí a tam ho pochválíte.. to je trošku divné pro živého tvora.

4.2.2018 19:43

saola napsal(a):
Ano, tato informace zadavatelce jistě pomůže, vzhledem k problému, se kterým se potýká.

A k tomu videu: k čemu zadavatelce konkrétně je prezentace ovladatelného a dobře spolupracujícího psa, když ona neví, jak toho dosáhnout? To je jako byste prezentovala úspěšné absolvování školy smyku někomu, kdo neví, kde to má brzdu, plyn a jak se točí tím divným kulatým před sedadlem řidiče.

Rad tu má spoustu, včetně videa, kdyby něco bylo nejasné
ale Vy jste se na to určitě nepodívala, že ano ? smajlík
to jste mi to osolila
v klidu, ať řekne ne, ale ne na stahovacím obojku zapnutém na stahování, a když se ten pes povolí zastaví nebo otočí, ať ho pochválí a označí to správné chování

4.2.2018 19:49

saola napsal(a):

A všimla jste si, že na tom pozemku je jen psovod, trávník a vodítko + jídlo ?
ovčák se také podíval / zapomněl na oblohu, a psovod na něj promluvil
můžete na něj hračkou, cinkat klíči hodit slaninu, prostě upozornit
venku se Vám na to pes vykašle, protože tam je spousta zajímavějšího
takže začít jako se štěníkem
jakýkoli povel bude pes dělat, až ho bude znát
tak ty psy prostě neškrťte a učte, co po nich chcete.

4.2.2018 19:50
saola

XXX.XXX.168.143

Megiii, někdy mám z vašich příspěvků pocit, že píšete z uzavřeného oddělení. Proč myslíte, že jsem video neviděla? Je rok a půl staré, jak víte, že nejsem mezi těmi cca 1700, co ho viděli?
Ale stále tam nevidím nic, co by zadavatelce pomohlo, protože při práci mimo domov a zahradu ji pes nerespektuje, takže rozhodně nebude psa odepínat v lese a chtít po něm odložení, když kolem jede cyklista.
Takovýhle videí jsou na netu miliony. Najděte takové, které ukáže, jak se psem posilovat vztah a pokládat základy k pozdějšímu učení.
A neberte si to tak osobně.

4.2.2018 19:57

saola napsal(a):
Megiii, někdy mám z vašich příspěvků pocit, že píšete z uzavřeného oddělení. Proč myslíte, že jsem video neviděla? Je rok a půl staré, jak víte, že nejsem mezi těmi cca 1700, co ho viděli?
Ale stále tam nevidím nic, co by zadavatelce pomohlo, protože při práci mimo domov a zahradu ji pes nerespektuje, takže rozhodně nebude psa odepínat v lese a chtít po něm odložení, když kolem jede cyklista.
Takovýhle videí jsou na netu miliony. Najděte takové, které ukáže, jak se psem posilovat vztah a pokládat základy k pozdějšímu učení.

Se berete nějak vážně smajlík mě bavíte.. jak hledáte chyby, svádí to na učitelství, ale k tomu je potřeba jedna taková věc..
fakt nevidíte, že ti výcvikáři na sebe zvíře vážou ?
ano, a beru drogy, a a a a... a.. a..
nemůžu ho pustit v lese, protože tam nepřijde zpět, tudíž nemám co odměnit, kupte si 20m vodítko a střídat s oplocenou plochou
nevíte, jak si se psem hrát ?

https://www.youtube.com/results?search_query=susan+garrett+it%27s+yer+choice
https://www.youtube.com/results?search_query=recallers+dog+training

hodně štěstí, zadavatelko.

4.2.2018 19:59

jestli to nevidíte, tak to není o iq, ale o eq, a pak nemá smysl vysvětlovat něco, co například Saolu vůbec nezajímá, že ano smajlík

Jen aby to bylo jasne -na tom videu je pes cvicen EO.

4.2.2018 20:00

Jen aby to bylo jasne -na tom videu je pes cvicen EO.

Ano, také podle toho vypadá, ten pes.

4.2.2018 20:02
tapina

XXX.XXX.211.196

saola napsal(a):
Currogan - hezky vypadá, to je tak jediné, ale rozhodně není pevnější než nerezové stahováky. A ani díky vysokému obsahu mědi nemůže být. Je méně odolný proti otěru, viz níže. A jako někdo, kdo profesně koketuje se zdravotnictvím jistě máte představu o "výhodnosti" dlouhodobého kontaktu mědňatých slitin s kůží. Nešla bych do toho.

Curogan - absolutně nerezová a bez niklu

CUROGAN je patentovaná slitina a první materiál, který byl speciálně vyvinut pro výrobu obojků pro psy. U psů, které reagují na nošení konvenčních obojků s změnou barvy srsti, je CUROGAN osvědčenou alternativou. Nejen kvůli antialergickým vlastnostem, ale také díky atraktivnímu vzhledu, že obojky CUROGAN se stávají stále oblíbenějšími.
Velmi vysoký obsah mědi dává límci brilantní barvu, která starožitnosti a ztmavuje v průběhu času s pravidelným používáním. Původní stav lze obnovit použitím leštící pasty Sprenger Diamond Paste nebo jiných běžně dostupných leštících past. Pokud používáte CUROGAN obojek, vezměte prosím v úvahu, že oděr mezi vazbami je o něco vyšší než u standardních ocelových řetězů. Poměrně vysoké procento mědi a charakteristické vlastnosti kovu v závislosti na podmínkách použití povedou ke ztenčení v drátěném měřítku spojů.
Z tohoto důvodu doporučujeme vizuální kontrolu límce v pravidelných intervalech, abyste mohli límec včas vyměnit.

Originál zde:
https://kennelclubgear.com/pages/what-is-curogan.

Jo, to jsem četla taky. Dá se to najít i česky.

Koketuju smajlík

Vtipná.

I doktoři vodí psy na obojku. V čem konkrétně je to zdravotně horší než klasika? Myslím, že to bude s tou klasikou +- nastejno, takového něco jako NPG slitina. O pevnost mi ani tak nejde. Koupila bych jim to na léto k vodě a na parádu na kolonádu smajlík

4.2.2018 20:07

Ano, také podle toho vypadá, ten pes.

Jen on je přes EO donucen, aby uplne vypnul, ignoroval. ma zakazane uplne všechno.

4.2.2018 20:15
saola

XXX.XXX.168.143

Tu radost vidím spíše u toho bílého chlupatce, který se tam občas mihne, je to hezky vidět u přivolání přes trávník, kdy psovodka sedne do dřepu a řve radostí jak na lesy a border x pitt teda běží, sice směrem k ní, ale bez problémů ji přeběhne a jde se podívat na psa za tou slečnou. No, pracuje, no, v zásadě bez chyby, jako stroj, s občas vrtícím ocasem.

Jo, to, co se komu líbí, o dotyčným hodně vypovídá. Beru to tak, megííí, že obdivujete strojovou přesnost a elektriku (třeba i mimo jiné). Já ne a nebojím se to říct...

4.2.2018 20:31

saola napsal(a):
Tu radost vidím spíše u toho bílého chlupatce, který se tam občas mihne, je to hezky vidět u přivolání přes trávník, kdy psovodka sedne do dřepu a řve radostí jak na lesy a border x pitt teda běží, sice směrem k ní, ale bez problémů ji přeběhne a jde se podívat na psa za tou slečnou. No, pracuje, no, v zásadě bez chyby, jako stroj, s občas vrtícím ocasem.

Jo, to, co se komu líbí, o dotyčným hodně vypovídá. Beru to tak, megííí, že obdivujete strojovou přesnost a elektriku (třeba i mimo jiné). Já ne a nebojím se to říct...

To byla ironie..
aby byl vidět rozdíl mezi "pes jde ke mně" a "psovi nic jiného nezbývá"
pit vrtí ocasem, ale ne radostí, mimochodem,
ty měděné obojky barví také, někde to v recenzích bylo kdysi, jen ne tolik.

4.2.2018 20:33

tapina napsal(a):
Jo, to jsem četla taky. Dá se to najít i česky.

Koketuju smajlík

Vtipná.

I doktoři vodí psy na obojku. V čem konkrétně je to zdravotně horší než klasika? Myslím, že to bude s tou klasikou +- nastejno, takového něco jako NPG slitina. O pevnost mi ani tak nejde. Koupila bych jim to na léto k vodě a na parádu na kolonádu smajlík

jsem si do ted myslela, ze med je leciva :-D :-D

mam c. obojek proste protoze jsem chtela retizek zlate barvy a obyc se osoupaval.
na druheho psa mam zase cerny..
ano jsme povrchni, ale me se to libi, no

4.2.2018 20:37

Saola, prosím Vás o postup, jak dostat psa na místo určení
a ne, autem nejedete ;-).

4.2.2018 20:43
tapina

XXX.XXX.211.196

saola napsal(a):

Myslím, že někteří lidi zůstanou navěky nepochopení.
Skoro bych to i politovala

No, není to moc k věci, ale jednu dobu jsem chodila venčit x malamuta (a taky ho česat a ošetřovat). Tomu by fakt nějaké škubání na vodítku bylo úplně jedno. Pamlsky, nic moc, časem se teda naučil, že mi to asi dělá nějak dobře, tak si je i bral. Co tak trochu pomohlo, aby mě nevláčel byla následující pravidla - 1. nikdy jsme nevyšli, dokud vedle mě nestál vklidu. Pak teda jsem s ním velmi svižně téměř oběhla jeho značkovací místa. Pak už dál to s ním šlo, pomalu si čmuchal, chytal stopy... Snažila jsem se ho vždycky dovést k něcemu zajímavému. Nebo někde jsme se zastavili, nechala jsem ho si vše prozkoumat v okruhu vodítka až teda nakonec (třeba po jednom článku v reflexu smajlík přišel ke mně a já ho trochu podlachnila, ale ne moc. Jako ono toho v okruhu 6m vodítka fakt není nekonečně. Chodila jsem za ním jen 2× týdně a cca po 2 měsících už jsem těch prvních 500m neběžela, ale normálně šla a když jsem se zastavila, koukal, jestli teda asi jako má jít ke mně. Byl to dospělý pes, neuměl ani na jméno, neuměl se nechat ošetřit, neuměl vůbec nic. Takhle se to naučil všechno, pomalu, protože to jakoby sám chtěl a nebyla jsem mu přítěží. Jo, jako uznávám, bylo mraky času, nebylo to v centru města... Chodila jsem s ním v celku ráda, nakonec chodil velmi slušně a třeba když jsme se vraceli, tak chodil sám od sebe v podstatě u nohy. Nikdy teda jsem ho nepustila z vodítka. Psům jsem se vyhýbala obloukem nebo brala zpátečku a psa u obojku. To ne, určitě to nebyl poslušný pes, ale celkem mě i vnímal. V tu samou dobu, protože jsem ho strašně chválila a protože to viděli i ti jeho lidi, vykloubil svojí paničce rameno a způsobil zlomeninu 3 žeber. Asi smůla nebo co. "A to se konečně odvážila s ním sama ven, protože jí otec pro něj donesl ostnatý obojek.".

4.2.2018 20:45
tapina

XXX.XXX.211.196

jsem si do ted myslela, ze med je leciva :-D :-D

mam c. obojek proste protoze jsem chtela retizek zlate barvy a obyc se osoupaval.
na druheho psa mam zase cerny..
ano jsme povrchni, ale me se to libi, no

Jé konečně někdo! Černý jaký? Nevíte náhodou... c. - nebarví bílé psy? smajlík

4.2.2018 20:52

tapina napsal(a):
Jé konečně někdo! Černý jaký? Nevíte náhodou... c. - nebarví bílé psy? smajlík

C. ne, nebarvi.
oboji od znacky HS.
ten cerny se osoupava -ale to jsem vedela. tak ho nosi jen ve svatek :-D

Na celorocni pouzivani vcetne koupani nedam dopustit na biothane material.

4.2.2018 20:58
saola

XXX.XXX.168.143

Saola, prosím Vás o postup, jak dostat psa na místo určení
a ne, autem nejedete ;-).

Názorné a jednoduché třeba zde (venčení psa i přesun z A do B a rozdíl mezi tím):
https://www.youtube.com/watch?v=_Bam2V2YYKE

Osobně bych pracovala pouze na obojku, ale proti postroji, pokud ho někdo preferuje, nic nemám, to je věc každého.

Kontrolní otázka: Vidíte radost psa? Skutečnou vlídnou radost a ochotu ke komunikaci?

Vy byste si vzala tu elektriku? A co když dojde baterka?

4.2.2018 20:59

Tak jsem to video zkoukla, tedy vůbec mě nenadchlo. Ten začátek děs, běs. A pak tedy strojově vychovaný pes - ale kde je to mezi tím? Navíc, některé kousky docela nesmyslné - proč musí jezdit pes v jakémsi "OBI" na nákupním vozíku, být usazen na dřevěnou lavici, která je zjevně pro lidi, proč musí chodit mezi stojany s oblečením ? Chvílemi by slečna zasloužila odkázat do mezí.
Nevěřím tomu, že to Megíí nemyslela ironicky.

4.2.2018 21:02
tapina

XXX.XXX.211.196

C. ne, nebarvi.
oboji od znacky HS.
ten cerny se osoupava -ale to jsem vedela. tak ho nosi jen ve svatek :-D

Na celorocni pouzivani vcetne koupani nedam dopustit na biothane material.

Jo, já na biothane taky koukala, ale přišla mi tam v té naší velikosti strašně gracilní ta spona a očko... Ten samotný materiál byl pro mě na hranici důvěry smajlík čistě subjektivně. Ale to už je tak třeba 3 4 roky, mrknu na to ještě, jestli nemají něco nového.

Moc díky.

4.2.2018 21:06

saola napsal(a):
Názorné a jednoduché třeba zde (venčení psa i přesun z A do B a rozdíl mezi tím):
https://www.youtube.com/watch?v=_Bam2V2YYKE

Osobně bych pracovala pouze na obojku, ale proti postroji, pokud ho někdo preferuje, nic nemám, to je věc každého.

Kontrolní otázka: Vidíte radost psa? Skutečnou vlídnou radost a ochotu ke komunikaci?

Vy byste si vzala tu elektriku? A co když dojde baterka?

Eo ? to není možné..

ten pes na videu netahá, protože už něco ví..
jak někam dovedete psa, který táhne, že musíte běžet ? poběžíte
to jsem tu postup psala tisíckrát, o rychlosti a nelezu nikam dokud pes nesedí a nevnímá..
no a až přiběhnete k přechodu pro chodce, uděláte co ?
tohle video je na lesní cestě..

4.2.2018 21:11
saola

XXX.XXX.168.143

Tak ještě jednou, megíí, pro blahoslavené chudé duchem, jinak už s vámi fakt nevím. Že nerozumíte psanému textu, respektuji, každý ten dar nemá, ale ve videu je to jednak napsané, a jednak ukázané. Takže odpověď na vaši otázku zní: prostě se zastavíte.
Před vstupem do silnice si ho samozřejmě přivolám, přilákám ho k sobě, upozorním ho na chodník, stejně tak na druhé straně, až ho na zkráceném vodítku převedu, a pak mu vodítko znovu prodloužím.

Podívejte se na video ještě jednou. Nic složitého. Nebo holt choďte se psem jen na té správné straně silnice, abyste ji nemusela přecházet. Není vám pomoci, jen nevím, zda to jaksi rozcapeně předstíráte nebo zda je to smutná realita.

4.2.2018 21:12

tapina napsal(a):
Jo, já na biothane taky koukala, ale přišla mi tam v té naší velikosti strašně gracilní ta spona a očko... Ten samotný materiál byl pro mě na hranici důvěry smajlík čistě subjektivně. Ale to už je tak třeba 3 4 roky, mrknu na to ještě, jestli nemají něco nového.

Moc díky.

Ty biothane obojky mam dva -stribrne kovani je takove obyc -ale porad pomerene robustni.
zlate je hezci a bytelnejsi
pro porovnani -biothane obojek spolu s c. retizkem -ta sila krouzku je totozna.

4.2.2018 21:15

saola napsal(a):
Tak ještě jednou, megíí, pro blahoslavené chudé duchem, jinak už s vámi fakt nevím. Že nerozumíte psanému textu, respektuji, každý ten dar nemá, ale ve videu je to jednak napsané, a jednak ukázané. Takže odpověď na vaši otázku zní: prostě se zastavíte.
Před vstupem do silnice si ho samozřejmě přivolám, přilákám ho k sobě, upozorním ho na chodník, stejně tak na druhé straně, až ho na zkráceném vodítku převedu, a pak mu vodítko znovu prodloužím.

Podívejte se na video ještě jednou. Nic složitého. Nebo holt choďte se psem jen na té správné straně silnice, abyste ji nemusela přecházet. Není vám pomoci, jen nevím, zda to jaksi rozcapeně předstíráte nebo zda je to smutná realita.

Hm, když to řeknu já, že psa přilákám, tak to nejde smajlík
on ten pes Vás venku nerespektuje (Vaše slova), nezajímá se o Vás, tak jak ho přivoláte ?
že Vy jste mu princip žádaného chování ukázala dříve ? smajlík
zastavíte, psovi se stáhne stahovací obojek ;-)
o tom to tady vzniklo.

4.2.2018 21:24

Když ty komenty budete pořád editovat, tak já odpovídám na trochu něco jiné.. víte co, saola, pojďme na kafe, slibuji, že si nespletu cukřenku se solničkou smajlík

celé je to o tom, že je hnusné se zastavit/stopnout psa, když má stahovací obojek na stahování.

4.2.2018 21:32
tapina

XXX.XXX.211.196

Ty biothane obojky mam dva -stribrne kovani je takove obyc -ale porad pomerene robustni.
zlate je hezci a bytelnejsi
pro porovnani -biothane obojek spolu s c. retizkem -ta sila krouzku je totozna.

Moc hezké, moc smajlík a gratuluju smajlík tak tyto biothanové jsem opravdu neviděla, v té době (asi) byly jen jednobarevné. A zlaté kroužky určitě ne, to bych si pamatovala, bo jinak už bych to měla smajlík

4.2.2018 21:41

Prosím, jaká značka ty biothane ?

4.2.2018 21:50

tapina napsal(a):
Moc hezké, moc smajlík a gratuluju smajlík tak tyto biothanové jsem opravdu neviděla, v té době (asi) byly jen jednobarevné. A zlaté kroužky určitě ne, to bych si pamatovala, bo jinak už bych to měla smajlík

Dekuji smajlík ale kvůli tomu jsem to sem nedavala

Mam malo fotek, kde ma oba ty obojky soucasne -vlastne jen na vyhlaseni je takhle nosi

a priznam se, ze me az zlate kovani presvedcilo, abych je objednala

tyhle jsou od firmy mystique.

4.2.2018 21:58
tapina

XXX.XXX.211.196

Dekuji smajlík ale kvůli tomu jsem to sem nedavala

Mam malo fotek, kde ma oba ty obojky soucasne -vlastne jen na vyhlaseni je takhle nosi

a priznam se, ze me az zlate kovani presvedcilo, abych je objednala

tyhle jsou od firmy mystique.

No ovšem to teda kupuju hned. Díky smajlík

4.2.2018 22:04

Neni zac...
a jeste poslední fotka - pro predstavu, jaka "drobena" to nosi smajlík

chodi s tim i na obrany -takze je to provereno i v tahu

4.2.2018 22:12
tapina

XXX.XXX.211.196

Neni zac...
a jeste poslední fotka - pro predstavu, jaka "drobena" to nosi smajlík

chodi s tim i na obrany -takze je to provereno i v tahu

No jo no, princezna smajlík Já bych koupila ten převlíkací přes hlavu s aretačním kroužkem. Ale není to zlatý. Tak koupím zlatoneónový. Jestli teda už to není moc smajlík Mně se líbí ten Váš. Je to blbý? Ona totiž naše princezna v pátek dostala přesně v tuté barvě svetr a strašně jí to sluší smajlík

5.2.2018 06:28
scylla

XXX.XXX.150.32

saola napsal(a):

No, Saolo, vy evidentně nechápete, jak se pracuje s deprivantem a na toho opravdu donucovací prostředky opravdu nepatří. O koních mě prosím nepoučujte, ani o působení udidla, tam bych asi mohla poučovat já vás, kdybych to považovala za účelné, což ve vaše případě opravdu nepovažuji.

Naučte se chápat fakt, že psi tohoto typu si musíte získat a ne je k něčemu nutit donucovacími prostředky. Když člověk, který neví nic o psech, jako zadavatelka, na psa nasadí stahovák, nebude ho používat způsobem, jakým popisujete, ale bude za něj podle vlastních slov tahat, a psa škrtit. Stahovák je na nic, jen pro cvičákovce na zkoušky. Navíc je to tenký obojek, který působí psovi kromě stažení i větší bolest při škubání a tahání než normální nestahovací obojek. Zkuste si to na svém krku, ne na noze přes kalhoty, ať ho někdo pořádtě utáhne a škubne směrem dozadu za vašimi zády. Pak pište moudra.

5.2.2018 06:37
scylla

XXX.XXX.150.32

saola napsal(a):

Z videí se ještě nikdo navázat se psem vztah nenaučll, pokud se nevydal na dráhu tzv pozitivní movivace - všechno psovi sebrat a přidělovat wellfare za zásluhy. Zadavatelce pomůže to, že začne brát psa takového, jaký je - nemá vazbu na lidi, protože od nich zřejmě nikdy nic dobrého nezískal, je samostatný, protože se takový musel naučit být, aby přežil. Musí ho mít ráda, respektovat ho a učit ho, že je pro něho dobré, když s ní bude spolupracovat.

5.2.2018 07:12

cool.manka napsal(a):

Je potřeba ho mít na stopovačce (venku nonstop, nepouštět z ní) tak dlouho, dokud si nevybudujete vztah a nenaučíte se (jeho) nějak fungovat. Do té doby je opravdu kontraproduktivní ho z ní pouštět, protože pak se rozhodne jít pryč a vy ho nepřivoláte a neuděláte prostě nic - a on si jen vyzkouší, že utéct může, že mu to prochází, že se to "smí". To je velice nebezpečná lekce, nemělo by se to stát ideálně nikdy.

Ke stahováku - vemte si, že stahovák psa škrtí, ubírá mu kyslík. Bez kyslíku se nedá přemýšlet, tj. pak se jedná zkratkovitě, což nechceme. Chceme, aby pes mohl přemýšlet a ovládat se. Navíc ty řetízkový stahováky se nezřídka opozdí v povolení, protože řetízek se mírně zasekne. Nemusíte to ani postřehnout, ale pak se obojek povolí o dost později, než ve chvíli, kdy pes tahat přestane. Jde o vteřiny nebo zlomky vteřin, ale pořád tam to zdržení je. Mnohem čitelnější pro psa tedy je normální obojek, který povolí přesně v moment, kdy povolí tah.
Když dáte psovi pohodlný dostatečně široký kožený obojek (skvělé široké obojky mají na www.obojky.cz), nebudete mu ničit páteř a netahání se dá naučit taky. V první řadě musíte psa přimět, aby aspoň na chvíli povolil vodítko. Buď pamlskem, nebo tím, že se otočíte a jdete na druhou stranu, nebo dobře načasovaným cuknutím v takový intenzitě, že pes na chvíli povolí (nejjednodušší je cuknout se psem trochu do strany, nikoliv pouze zpátky). Pak máte moment, kdy je vodítko povolený, můžete chválit, prodlužovat ty momenty, prostě tvarovat. Důslednost, tj. nenechat psa tahat, je zásadní.

5.2.2018 07:13

"pokud se nevydal na dráhu tzv pozitivní movivace - všechno psovi sebrat a přidělovat wellfare za zásluhy"

a tuto definici jsi vzala kde?

Já to znám takto :

"Behaviorismus v podstatě stojí na jednoduchém a logickém principu, že ta chování, která byla pro živočicha úspěšná, se budou s dalšími opakováními upevňovat a ta, která byla neúspěšná, se budou potlačovat. Za úspěšný výsledek chování lze považovat buď to, že se živočich zbavil něčeho nepříjemného (to je negativní posílení – negative reinforcement), nebo získal něco příjemného (pozitivní posílení – positive reinforcement). Z toho všeho nám logicky plyne, že trénujeme-li pozitivním posílením, pak podporujeme vybraná chování tím, že v souvislosti s nimi živočich získá něco příjemného.".

5.2.2018 07:28
saola

XXX.XXX.168.143

Scyllo, i vaší zásluhou - protože slovo deprivant je pro vás synonymem pro jakéhokoliv psa i s mírně nestandardním, navíc často přechodným chováním - se tu zaškatulkovávají běžně reagující psi do kategorie zvířat, se kterými prostě musí pracovat pouze a jedině odborník podle nejmodernějších pozitivních metod, protože běžný majitel nemá prostě dle vás s výchovou svého psa dnes vůbec šanci uspět. Možná byste si měla dohledat, co ten výraz vlastně znamená.
Ono to ani jinak být nemůže, pokud jsou tady pokládány dotazy typu Co dělat s hysterickým psem, Puberťanda ohluchla, Přecitlivělá panička, Jak naučit psa předsednout blíže ke mě - pomůže klikr?, První cesta vlakem, Pes kouše do vodítka a uprostřed silnice mne tahá zpátky - božíčku, co s tím?

...Naučte se chápat fakt, že psi tohoto typu si musíte získat a ne je k něčemu nutit donucovacími prostředky. Když člověk, který neví nic o psech, jako zadavatelka, na psa nasadí stahovák, nebude ho používat způsobem, jakým popisujete, ale bude za něj podle vlastních slov tahat, a psa škrtit. Stahovák je na nic, jen pro cvičákovce na zkoušky. Navíc je to tenký obojek, který působí psovi kromě stažení i větší bolest při škubání a tahání než normální nestahovací obojek. Zkuste si to na svém krku, ne na noze přes kalhoty, ať ho někdo pořádtě utáhne a škubne směrem dozadu za vašimi zády. Pak pište moudra...

Poraďte tedy zadavatelce konkrétně, jak si má psa získat, když ji má pes vyloženě na háku - dle vás se mu má tedy dále pozitivně podbízet? Nebo mu zřetelně vymezit hranice, co je akceptovatelné a co už nikoliv? Když vám pes zničí půlku bytu během 20 minut vaší nepřítomnosti, je řešením ho na dobu samoty zavírat do kennelky, ale rozhodně neexistuje pozitivní metoda, kterou ho přesvědčíte, aby to ve vaší nepřítomnosti nedělal. Jak byste to, Scyllo, udělala? Poučte mne, prosím.

5.2.2018 07:28
scylla

XXX.XXX.150.32

"pokud se nevydal na dráhu tzv pozitivní movivace - všechno psovi sebrat a přidělovat wellfare za zásluhy"

a tuto definici jsi vzala kde?

Já to znám takto :

"Behaviorismus v podstatě stojí na jednoduchém a logickém principu, že ta chování, která byla pro živočicha úspěšná, se budou s dalšími opakováními upevňovat a ta, která byla neúspěšná, se budou potlačovat. Za úspěšný výsledek chování lze považovat buď to, že se živočich zbavil něčeho nepříjemného (to je negativní posílení – negative reinforcement), nebo získal něco příjemného (pozitivní posílení – positive reinforcement). Z toho všeho nám logicky plyne, že trénujeme-li pozitivním posílením, pak podporujeme vybraná chování tím, že v souvislosti s nimi živočich získá něco příjemného.".

Z praxe, opravdu z praxe, ze skupiny fb kosatkáři, od mnoha trenérů tzv. pozitivní motivace z Prahy, Brna i z jiných míst. Vše od psovoda, pes se nesmí odměnit sám nebo z okolí, přenos hodnot a tak dále, z jejich stránek, článků, textů, od klimešové z jejích článků a videí a z jednoho semináře, na který jsem ze zvědavosti šla.

Trénujeme vztahy? To je nesmysl, ty si buď vybudujeme nebo ne, ty se nedají natrénovat. Ano, živočich musí získat něco pozitivního, pozitivní posilování není nic nového, ale je u toho třeba myslet a nevydírat psa jeho wellfare. Například krmením jen při výcviku, puštěním z vodítka za oční kontakt a podobně. Pak protrénujete život, místo abyste si ho užili. A zadavatelka má evidentně problém se základní komunikací se psem, používá sílu a nátlak, takže v jejím případě o nějakém pozitivu se nedá mluvit vůbec.

Ne nadarmo se behaviorismus definuje také jako psychologie bez duše. V podání většiny zastánců tzv. pozitivní motivace to tak opravdu funguje - spousta vědeckých termínů, grafů a rovnic, ale pochopení pro "trénovaného živočicha" nula nic.

5.2.2018 07:30
saola

XXX.XXX.168.143

Scyllo, vy už s tím urputným pozitivním přístupem pro jednotlivá stébla nevidíte louku od obzoru k obzoru.
Jak to dělají u kosatek? Jak myslíte, že ta zvířata krmí? Výhradně z ruky a za něco. Proto se tam celý den taky furt trenéři motají. Nebo myslíte, že tam po vystoupení přijede náklaďák a vyklopí jim z korby ryby do bazénu?
Co je na tom obdivuhodného? Je to spíš smutnésmajlík

5.2.2018 07:34
scylla

XXX.XXX.150.32

Můžete si počíst tady, od této autorky je tam článků dost. Jejího psa a jeho psychický stav jsem viděla před rokem v brně na výstavě, i psy některých dalších trenérů, ještě si najděte zlaťáčkovu výchovu na stejném serveru... vzpomeňe si na pana lacika a jeho příspěvky a jeho pojetí a tak dále. Přeji příjemné počtení.

https://www.mazlickoviny.cz/clanek/cervikuv-denicek-6-dil/.

5.2.2018 07:49

No vidíš, a proto pořád doporučuji a budu doporučovat knihy F. Šusty jako relevantní literaturu, kde člověk najde ty základní principy, moudra a definice v původní podobě, nepřežvýkané dalšími vykladači...i člověk si může udělat obrázek sám a nenechat se oblbnout...
Mimochodem, jestli se nějaká myšlenka táhne všemi jeho třemi knihami o tréninku psů, tak to je to, že hlavní je pes, pes a ještě jednou pes, kterého musím vnímat, poslouchat, číst, ptát se ho...protože jenom on mi řekne, jestli to, co dělám, je dobře...

saolo, nejsi tak trošku mimo? Jestli je tady někdo alergický na slovo pozitivní, tak je to scylla

a - tvá propagace řetízkáče je sice hezká, nicméně kapku mimo, zejména u psa tahače - zkus se vrátit do školních lavic 1. stupně a zkus si vzpomenout na nějaké takové poučky o síle a ploše a tlaku...a co z toho vyplývá pro psův krk...

5.2.2018 08:04
Tedysek

XXX.XXX.50.185

Hezké dámy, po téhle roztržce predpokladate že se zadavatelem vrátí, celé to přečte a ještě se bude řídit radama někoho kdo se tu jen hádá? No já si to nemyslím. na její trable jsou přece úplně jednoduché nenásilné postupy a je jich na výběr dost. Měla by dostat na vybranou co na jejího psa bude fungovat, ne? Při sebelepší vůli nezajistite aby jeden způsob šel praktikovat na všech psech, takže vaše hádka o jednom typu řešení je podle mě z cesty.
Je smutný, že se tu zvrhne každé vlákno.

5.2.2018 08:13

"že se zadavatelem vrátí, celé to přečte a ještě se bude řídit radama někoho kdo se tu jen hádá? No já si to nemyslím"

no já si to taky nemyslím, ale zejména proto, protože zadavatelka má názor, cituji : "Na stahováku/polostahováku ano, s tím už mám zkušenost, proto tvrdím, že to jinak než na stahováku nejde"

moc mi nepřipadá, že by se chtěla radit, tak co už s tím...

5.2.2018 08:15
Tedysek

XXX.XXX.50.185

"že se zadavatelem vrátí, celé to přečte a ještě se bude řídit radama někoho kdo se tu jen hádá? No já si to nemyslím"

no já si to taky nemyslím, ale zejména proto, protože zadavatelka má názor, cituji : "Na stahováku/polostahováku ano, s tím už mám zkušenost, proto tvrdím, že to jinak než na stahováku nejde"

moc mi nepřipadá, že by se chtěla radit, tak co už s tím...

A vždyť dostala a vyzkoušela jiné metody a fungovalo ji to. Tak v čem je problém? Jen jiné metody nezná. A fauna by měla být o předání zkušeností nebo hádkách. Dej další metody co s tím a třeba ji to taky bude fungovat. Já to tak hrozně nevidím teda.

5.2.2018 08:21

I ve svém posledním příspěvku v tomto vlákně opakuje, že jinak než na stahováku to nejde.
Návod na odnaučení tahání jsem dala při své první účasti zde.

5.2.2018 08:26
Tedysek

XXX.XXX.50.185

To jsem nenašla. Našla jsem jen popsání výsledků se stahovakem a s jinou metodou. Asi jsem slepá. To je fuk. Hlavně aby se to tu tak nehadalo. Udělejte si vlákno na hádky a dohady. ;).

5.2.2018 08:38

..." před 5 týdny jsme si přivedli psa z útulku s tím, že ho nemáme pouštět na volno, protože nás nezná, ale jinak je bezproblémový"...
Nevím, kdy zadavatelka přestala respektovat doporučení útulku psa nepouštět.
Asi ne až po těch 5 týdnech. A pes se utvrdil v tom, že utíkat může a je to zábava - možná jediná.
A tak jako nerespektovala doporučení útulku, nebude brát v potaz zdejší rady
( nakonec tak reaguje ), takže pes bude tahat přiškrcen na vodítku, bude čím dál víc magorovatět a nakonec půjde zpátky.
Takže zadavatelka by se měla zamyslet, jestli toho psa chce a jestli ne, tak čím dřív ho vrátí, tím lépe.
Stejně tak není jasné, jestli doma ničí od začátku, nebo až po určité době - má ho 5 týdnů. A jak zadavatelka reaguje na binec, co pes udělá.

5.2.2018 08:40
Terven

XXX.XXX.110.147

scylla napsal(a):
Můžete si počíst tady, od této autorky je tam článků dost. Jejího psa a jeho psychický stav jsem viděla před rokem v brně na výstavě, i psy některých dalších trenérů, ještě si najděte zlaťáčkovu výchovu na stejném serveru... vzpomeňe si na pana lacika a jeho příspěvky a jeho pojetí a tak dále. Přeji příjemné počtení.

Nečetla jsem celé, asi nemám potřebu. Ale celkem se nedivím vašemu zkreslenému názoru na výcvik pozitivním posilováním, pokud považujete za relevantní zdroje různé blogy a přístup jednotlivců, se kterými jste se setkala. Celkem není žádná novina, že úplně všechno jde praktikovat blbě a všechno jde zneužít. Jak píše hmn, přežvýkané informace - kdokoli může dělat (i napsat) cokoli.
Můžu vám ale zaručit, že pokud se někdo úplně bez zkušeností, jen s láskou se zvířatům, bude řídit pouze tím, co se dočte v Šustových knihách, nadělá pravděpodobně mnohem méně chyb a škody než s vašimi nekonkrétními vzletnými radami typu "musíte se psem žít, musíte ho číst ".

5.2.2018 08:48
Tedysek

XXX.XXX.50.185

..." před 5 týdny jsme si přivedli psa z útulku s tím, že ho nemáme pouštět na volno, protože nás nezná, ale jinak je bezproblémový"...
Asi ne až po těch 5 týdnech. A pes se utvrdil v tom, že utíkat může a je to zábava - možná jediná.
( nakonec tak reaguje ), takže pes bude tahat přiškrcen na vodítku, bude čím dál víc magorovatět a nakonec půjde zpátky.
Takže zadavatelka by se měla zamyslet, jestli toho psa chce a jestli ne, tak čím dřív ho vrátí, tím lépe.
Stejně tak není jasné, jestli doma ničí od začátku, nebo až po určité době - má ho 5 týdnů. A jak zadavatelka reaguje na binec, co pes udělá.

No, podle mě je úplně jedno co dělá když najde doma binec po psovi. Protože chyba je určitě ještě před odchodem pryč. A pouštění... Zažila jsem spoustakrat když se pes "pustil na volnost" sám. A psala že byl puštěn nezamerne. Ale to je zjevně jen jiný pohled na věc.5 týdnů na budování vztahu ke nula nula nic. To je pravda. Ale taky to není čas kdy se lze jednoznačně rozhodnout, že to nikdy nepůjde a jediná možnost je vrátit psa. Zadavatelka má jen málo informací co se psem lze provádět a že většina toho může být i docela sranda. :) a tady v tom vlákně se to nedocte. Ani když už je tady značné množství příspěvků.

5.2.2018 09:25
saola

XXX.XXX.168.143

scylla napsal(a):

No a co je na tom inspirujícího? Autorku neznám, v životě jsem o ní neslyšela, a nijak mě neuchvátila svými představami, že to, že si pes nenechá např. sáhnout do misky od cizího člověka, je špatně a je třeba ho to odnaučit, nejlépe na táboře, kde bude spousta dobrovolníků a cizích lidí, které pes nezná. Co je špatného na tom, že si pes nenechá od cizího člověka hrabat v misce a brát kost? Nebylo by lepší nechat psa v klidu najíst a poskytnout mu takové welfare, aby si tu kost mohl v klidu a soukromí požvýkat, než řídit ve jménu pozitivky každé jeho hnutí uchem?
Přijde mi to poměrně odporné a psa nedůstojné. To v rámci nové sekty urputných pozitifkářů musí pes opravdu snášet úplně vše?

Pozitivka je skvělá pro komunikaci s volně či v zajetí žijícími nedomestikovanými zvířaty, ale proč ji zde proboha tak intenzivně preferujete u psů, koní apod., tedy u zvířat, ktrá s člověkem jsou schopna komunikovat již tisíce let, jsou domestikovaná a na člověka zvyklá. To, že necvičím s klikrem, přece neznamená, že zvíře ze společné práce nemá radost a netěší se na ni. Ale tady se jakékoliv vymezovací metody vůči zvířeti překládají jako týrání - no, není divu, že se pak spousta nenormálních věcí - jako třeba aby pes snášel od cizích lidí hrabat se mu ve žrádle - se stává pomalu normou. No, a pak se někdo diví, že pes se ožene po dítěti, které mu chce sebrat krmení, přičemž správná výuka od rodičů by měla probíhat tak, že zvířeti se do misky nesahá a při krmení nemá být rušeno, a ne aby se na táboře učily takovéhle nesmysly.

5.2.2018 09:30

"No a co je na tom inspirujícího?"
to má být odstrašující příklad...

5.2.2018 09:32

Tedysek napsal(a):
No, podle mě je úplně jedno co dělá když najde doma binec po psovi. Protože chyba je určitě ještě před odchodem pryč. A pouštění... Zažila jsem spoustakrat když se pes "pustil na volnost" sám. A psala že byl puštěn nezamerne. Ale to je zjevně jen jiný pohled na věc.5 týdnů na budování vztahu ke nula nula nic. To je pravda. Ale taky to není čas kdy se lze jednoznačně rozhodnout, že to nikdy nepůjde a jediná možnost je vrátit psa. Zadavatelka má jen málo informací co se psem lze provádět a že většina toho může být i docela sranda. :) a tady v tom vlákně se to nedocte. Ani když už je tady značné množství příspěvků.

Ono asi nejde návod jak navázat vztah se psem vyčíst na internetu. Navíc, když se radám brání.
Syn dostal fenku, když mu bylo 14, vztah s ní navázal během pár dní a byli super dvojka. nebyl internet, knih bylo pomálu, Šusta tahal kačera a na cvičáku mu sem tam radili pěkné hamotiny - ale měl ji rád a nadělal se s ní srandiček...

5.2.2018 09:55
Tedysek

XXX.XXX.50.185

Ono asi nejde návod jak navázat vztah se psem vyčíst na internetu. Navíc, když se radám brání.
Syn dostal fenku, když mu bylo 14, vztah s ní navázal během pár dní a byli super dvojka. nebyl internet, knih bylo pomálu, Šusta tahal kačera a na cvičáku mu sem tam radili pěkné hamotiny - ale měl ji rád a nadělal se s ní srandiček...

Ono jde aspoň trochu nasměrovat. Mě taky smerujou jak mám navázat vztah s kozou co neměla zrovna na růžích ustláno a s kozou co není zvyklá vůbec na lidi. A jde to. Stejně tak u psů to jde. V tomhle to není zrovna žádné kouzlo nebo tajemství. Ale dá se poradit spoustu věcí co pomůže a jakoby nastartuje to budovani vztahu a většinou člověku už dojde o čem to je a jak to rozvíjet.

5.2.2018 13:26
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
No a co je na tom inspirujícího? Autorku neznám, v životě jsem o ní neslyšela, a nijak mě neuchvátila svými představami, že to, že si pes nenechá např. sáhnout do misky od cizího člověka, je špatně a je třeba ho to odnaučit, nejlépe na táboře, kde bude spousta dobrovolníků a cizích lidí, které pes nezná. Co je špatného na tom, že si pes nenechá od cizího člověka hrabat v misce a brát kost? Nebylo by lepší nechat psa v klidu najíst a poskytnout mu takové welfare, aby si tu kost mohl v klidu a soukromí požvýkat, než řídit ve jménu pozitivky každé jeho hnutí uchem?
Přijde mi to poměrně odporné a psa nedůstojné. To v rámci nové sekty urputných pozitifkářů musí pes opravdu snášet úplně vše?

Pozitivka je skvělá pro komunikaci s volně či v zajetí žijícími nedomestikovanými zvířaty, ale proč ji zde proboha tak intenzivně preferujete u psů, koní apod., tedy u zvířat, ktrá s člověkem jsou schopna komunikovat již tisíce let, jsou domestikovaná a na člověka zvyklá. To, že necvičím s klikrem, přece neznamená, že zvíře ze společné práce nemá radost a netěší se na ni. Ale tady se jakékoliv vymezovací metody vůči zvířeti překládají jako týrání - no, není divu, že se pak spousta nenormálních věcí - jako třeba aby pes snášel od cizích lidí hrabat se mu ve žrádle - se stává pomalu normou. No, a pak se někdo diví, že pes se ožene po dítěti, které mu chce sebrat krmení, přičemž správná výuka od rodičů by měla probíhat tak, že zvířeti se do misky nesahá a při krmení nemá být rušeno, a ne aby se na táboře učily takovéhle nesmysly.

K tomu prvnímu odstavečku - scylla to nedává za vzor, nýbrž to používá jako odstrašující příklad. Scylla má k pozitivce celkem zásadní výhrady a netají se s tím.
Já předesílám, že jsem ten odkaz neviděla, nepopírám, že tam může být k vidění cokoliv, co nedělá pozitivce dobrou reklamu. Sahání do misky a buzerace u žrádla nemá s pozitivkou nic společného.

K tomu druhému - pozitivka neznamená nutnost cvičit s klikrem a ty výhody metody je nejlépe zažít a mít srovnání. Například to jde nepopsatelně rychleji, někdy až tak, že zvíře za tři minuty zvládne něco, co by tradičními metodami mohlo trvat i půl roku. Zvíře to baví, u cvičení přemýšlí, nabízí, je kreativní. Lze tak naučit i věci, které netuším, jak bych tradičními metodami dělala. Hlavně u koní mi to přijde jako geniální věc na ošetřování a různou veterinární manipulaci.Rozhodně příjemnější než různé svazování a použití fajfky.
K těm nedomestikovaným zvířatům - tam je pozitivka jediná možnost, jak s nimi spolupracovat, pak už zbývá jedině laso nebo narkotizační puška. Domestikovaná zvířata mají tu smůlu, že na ně můžeme použít i ty "vymezovací metody"
Negativní posilování a tresty určitě nerovnají se týrání zvířat. To prvně jmenované je dokonce v některých případech vhodnější než pozitivka. Ale jisté je, že pokud používáme negativní posilování, zvíře funguje v podstatě jako voják na cvičišti- udělá jen tolik, kolik bezpodmínečně musí, aby mělo klid, ani chlup navíc.
Tresty mají v určitých případech opodstatnění, ale ve výcviku jsou hodně problematické a mají spoustu vedlejších účinků. Hlavně, pokud kdekoli figuruje strach z trestu, učení jde do kopru.
A jasně, že pes není lachtan, se kterým cvičitel tráví hodinu denně. Pes s námi žije téměř trvale, takže občas je nutno mu sdělit, že něco nezkousneme a nejede přes to vlak.

5.2.2018 17:52
cool.manka

XXX.XXX.209.89

Prosím Vás kde jste přišla na to, že jsem psa pustila schválně? Proklouzl ze zahrady. A ani ne mně.

A to jak mi zdrhal pak několikrát, bylo už na zahradě, kde když nikdo není, tak nemá kam utéci. A když mě poslouchal na zavolání doma, tak kde jinde jsem měla navýšit level, než na naší vlastní zahradě?

A jak už bylo řečeno, do této doby mi pes nefungoval na ničem jiném, než na stahováku. Po radě Tedyska dávám již obojek normální a řídím se jejími radami.

Takže prosím, nejdřív správně čtěte, než mě obviníte, že jsem de facto úplně blbá husa, která se neřídí radami "majitele", který měl psa přede mnou a má s ním nějaké zkušenosti. Děkuji.

5.2.2018 20:12

"Dobrý den, před 5 týdny jsme si přivedli psa z útulku s tím, že ho nemáme pouštět na volno, protože nás nezná, ale jinak je bezproblémový. Je mu cca rok a půl.

Máme ještě šanci na zlepšení?"

Nějak ani slovo o tom, že vám utekl ze zahrady a omylem, nevidím.
Když máte k dispozici uzavřenou zahradu, jste ve veliké výhodě. Můžete ho skoro dokonalé přivolání naučit tam. Máte k tomu i druhého psa (?) - to se jen domnívám. Pak už to chce jen trpělivost a místo 10x volání a nahánění do rohu se nabalit, usadit, vzít si něco super dobrého ( sýr - syreček, párek, masíčko )
a tou ňamkou prokrmovat sebe, druhého psa a mlaskat a čekat. Až zjistí, že baštíte vy i druhý pes a udělá ten první jistý krok k vám - potom radostně zavolat jméno, povel a až přiběhne tak chválit a chválit a nechat mu ňamku dojíst. Neuvázat, pustit na volno a znovu.

6.2.2018 06:28
scylla

XXX.XXX.150.32

"No a co je na tom inspirujícího?"
to má být odstrašující příklad...

A není? A když vidíte výsledek - paní dá psa podržet jinému člověku, pak ho volá, nemůže ho k sobě dostat... psovi se nedivím.

6.2.2018 06:31
scylla

XXX.XXX.150.32

"Dobrý den, před 5 týdny jsme si přivedli psa z útulku s tím, že ho nemáme pouštět na volno, protože nás nezná, ale jinak je bezproblémový. Je mu cca rok a půl.

Když máte k dispozici uzavřenou zahradu, jste ve veliké výhodě. Můžete ho skoro dokonalé přivolání naučit tam. Máte k tomu i druhého psa (?) - to se jen domnívám. Pak už to chce jen trpělivost a místo 10x volání a nahánění do rohu se nabalit, usadit, vzít si něco super dobrého ( sýr - syreček, párek, masíčko )
a tou ňamkou prokrmovat sebe, druhého psa a mlaskat a čekat. Až zjistí, že baštíte vy i druhý pes a udělá ten první jistý krok k vám - potom radostně zavolat jméno, povel a až přiběhne tak chválit a chválit a nechat mu ňamku dojíst. Neuvázat, pustit na volno a znovu.

Proč hrát divadlo psovi, který nemá vazbu na lidi, nevidí na nich nic zajímavého, dobrého? Nejdřív ten pes musí zjistit, že pro něho lidé něco přínosného jsou - on má žízeň, člověk ho na procházce přivede k vodě, případně mu jí naleje do misky. Pes se něčeho bojí, člověk ho ochrání a poradí mu, na psa se nalepí třeba větev nebo něco - člověk jí sundá... : Bez toho to fakt nejde u deprivantů nebo psů bez vazby na lidi, jako je podle popisu tento.

Bez změny přístupu zadavatelky šanci na zlepšení není, protože ona vidí problém na straně psa, ale on je na straně její. Měla jsem takových psů dost na to, abych mohla tvrdit, že oblbování takových psů nikam nevede, s těmi se fakt musí něco dělat.

6.2.2018 06:45
scylla

XXX.XXX.150.32

Terven napsal(a):
K tomu prvnímu odstavečku - scylla to nedává za vzor, nýbrž to používá jako odstrašující příklad. Scylla má k pozitivce celkem zásadní výhrady a netají se s tím.
Já předesílám, že jsem ten odkaz neviděla, nepopírám, že tam může být k vidění cokoliv, co nedělá pozitivce dobrou reklamu. Sahání do misky a buzerace u žrádla nemá s pozitivkou nic společného.

K tomu druhému - pozitivka neznamená nutnost cvičit s klikrem a ty výhody metody je nejlépe zažít a mít srovnání. Například to jde nepopsatelně rychleji, někdy až tak, že zvíře za tři minuty zvládne něco, co by tradičními metodami mohlo trvat i půl roku. Zvíře to baví, u cvičení přemýšlí, nabízí, je kreativní. Lze tak naučit i věci, které netuším, jak bych tradičními metodami dělala. Hlavně u koní mi to přijde jako geniální věc na ošetřování a různou veterinární manipulaci.Rozhodně příjemnější než různé svazování a použití fajfky.
K těm nedomestikovaným zvířatům - tam je pozitivka jediná možnost, jak s nimi spolupracovat, pak už zbývá jedině laso nebo narkotizační puška. Domestikovaná zvířata mají tu smůlu, že na ně můžeme použít i ty "vymezovací metody"
Negativní posilování a tresty určitě nerovnají se týrání zvířat. To prvně jmenované je dokonce v některých případech vhodnější než pozitivka. Ale jisté je, že pokud používáme negativní posilování, zvíře funguje v podstatě jako voják na cvičišti- udělá jen tolik, kolik bezpodmínečně musí, aby mělo klid, ani chlup navíc.
Tresty mají v určitých případech opodstatnění, ale ve výcviku jsou hodně problematické a mají spoustu vedlejších účinků. Hlavně, pokud kdekoli figuruje strach z trestu, učení jde do kopru.
A jasně, že pes není lachtan, se kterým cvičitel tráví hodinu denně. Pes s námi žije téměř trvale, takže občas je nutno mu sdělit, že něco nezkousneme a nejede přes to vlak.

Ano, zavřete nedomestikované zvíře do prostředí bez vzruchů a tam můžete klikat a odhazovat pamlsky, protože to zvíře si přece musí své ryby zasloužit za cvičení a nemá žádné jiné podněty a je rádo, že může dělat aspoň něco.

U koní jsem byla na několika seminářích a připadá mi totální pitomost, že mezi mnou a koněm musí být ze začátku zábrana, jak píše dr. šusta, aby mě kůň nemohl kontaktovat. Já naopak velice potřebuji, aby mě kůň kontaktoval, potřebuju se ho dotýkat, hladit, drbat, a udělat to tak, abych mu tím něco řekla. Četla jsem od MMK články, jak 14 dní nečistila svou kobylku, aby jí náhodou nevystresovala, že byla kobyla bázlivá. Kdyby o koních něco věděla, tak by věděla, jak na ní mluvit, jak se jí dotknout, aby jí uklidnila. Proto - vycházím z těchto osobních zkušeností - si myslím, že vyznavači tzv. pozitivní motivace házejí všechna zvířata do jednoho pytle a nenamáhají se s nimi komunikovat ani si o nich něco zjistit. Když chci trénovat koně, měla bych, podle mého názoru, do detailu znát etologii koní a toho konkrétního jedince, kterého chci něco učit, jeho náladu, jak reaguje na různé podněty a tak dále.Kdyby paní doktorka měla o koních základní povědomí, hlasem a dotyky by kobylu zklidnila během několika minut nebo hodin.

Nebo proč bych měla trénovat nejdříve morče a potom psa, jak je v jedné knize doporučováno? Proč pořádat chicken víkendy, když chci trénovat psa? Teď se na jedné pozitivkářské skupině řeší "problém": paní má dva psy, od mala klikané, od 2 měsíců trénované. Je jim 10 měsíců, vzorně odpočívají v kleci, nevšímají si okolí, čumí na paničku, ale když ta vezme do ruky klikr a pamlskovník, tak začnou lítat, nabízet chování, rychle dýchat, třást se, šílet, zmatkovat... přecvičení jako hrom, psem být neumí, jsou přetočení, mimochodem jsou to psy trenérky... rada odborníka - uč sebekontrolu... ne změň přístup a uklidni je, buzeruj je ještě víc.

K té tzv. pozitivce u koní - blízko nás má jedna slečna koně, je mu 8 let, je lekavý a nejistý. Má ho 5 let, pilně obráží semináře, kliká, pamlsek jen na povel, kousnutí trávy jen na povel, kůň umí všechny možné triky. Také si hráli s kužely a ona se radovala, jak na konci práce kůň chytí kužel a odhodí ho, že to má jako jackpot. Varovala jsem jí, že je to spíš ventilace vzteku a stresu, vysmála se mi... za nějakou dobu kůň chytil a odhodil jí..., tak jsem se chvilku o koníka starala. Od té doby, když potřebuje očkovat, udělat kopyta, naložit do přívěsu, volá mi, protože ví, že se mnou ten kůň půjde ochotně, s ní bojuje.

Pořád je u domestikovaných zvířat lepší komunikace, Jenže nad tou se musí myslet a člověk musí znát něco víc než jen absolvovat pár seminářů a nazvat se trenérem, je jedno, jestli koní nebo psů. K tomu fakt dojde člověk životem s těmi zvířaty a když má velké štěstí jako jsem měla já, na výborné učitele, tak se čas učení o dost zkrátí.

Kdo si chce počíst o tzv. pozitivce u koní, tak prosím časopis V sedle, články MMK, ale jen pro silné nervy.

A ještě to nejdůležitější - ony nejsou jen odměny a tresty, to pozitivkářům naprosto uniká. Není pravda, že se zvíře naučí za minuty to, co by se učilo roky, protože staří učitelé říkali jednu zásadní věc - musíš situaci připravit tak, aby správné chování bylo pro zvíře nejsnazší a nejpříjemnější.

6.2.2018 09:27

"Proč hrát divadlo psovi, který nemá vazbu na lidi, nevidí na nich nic zajímavého, dobrého?"
Protože konečřně uvidí na člověku něco zajímavého ( párek ), který má podle mě vyšší hodnotu než voda, nebo klacek v kožichu.
K vodě má mít pes přístup přirozeně a než se mu na zahradě zamotá do kožichu dostatek klacíků...Navíc odstraňování klacíku z kožichu není věc až tak příjemná, jak by se vám mohlo zdát. Ten pes těžko myslí natolik dopředu - aha ono to teď je hnusné, tahá to...ale za chvíli bude dobře a nebude mě ten klacek v kožichu škrábat do břicha. Aby tohle pes pochopil, to s ním musíte manipulovat a dělat mu dobře po určitou dobu. Pes k vám musí mít důvěru.
(Jen další konkrétní příhoda : když jsme naší tenkrát čtyřměsíční fence odstraňovali první klíště z bříška, vrčela na nás a pouštěla hrůzu, po čase stačilo říct "klíšťáka" a ona se sama přetáčela na záda, případně lízáním ve slabině ukazovala - tady je.).

6.2.2018 10:15
Terven

XXX.XXX.110.147

scylla napsal(a):
Ano, zavřete nedomestikované zvíře do prostředí bez vzruchů a tam můžete klikat a odhazovat pamlsky, protože to zvíře si přece musí své ryby zasloužit za cvičení a nemá žádné jiné podněty a je rádo, že může dělat aspoň něco.

U koní jsem byla na několika seminářích a připadá mi totální pitomost, že mezi mnou a koněm musí být ze začátku zábrana, jak píše dr. šusta, aby mě kůň nemohl kontaktovat. Já naopak velice potřebuji, aby mě kůň kontaktoval, potřebuju se ho dotýkat, hladit, drbat, a udělat to tak, abych mu tím něco řekla. Četla jsem od MMK články, jak 14 dní nečistila svou kobylku, aby jí náhodou nevystresovala, že byla kobyla bázlivá. Kdyby o koních něco věděla, tak by věděla, jak na ní mluvit, jak se jí dotknout, aby jí uklidnila. Proto - vycházím z těchto osobních zkušeností - si myslím, že vyznavači tzv. pozitivní motivace házejí všechna zvířata do jednoho pytle a nenamáhají se s nimi komunikovat ani si o nich něco zjistit. Když chci trénovat koně, měla bych, podle mého názoru, do detailu znát etologii koní a toho konkrétního jedince, kterého chci něco učit, jeho náladu, jak reaguje na různé podněty a tak dále.Kdyby paní doktorka měla o koních základní povědomí, hlasem a dotyky by kobylu zklidnila během několika minut nebo hodin.

Nebo proč bych měla trénovat nejdříve morče a potom psa, jak je v jedné knize doporučováno? Proč pořádat chicken víkendy, když chci trénovat psa? Teď se na jedné pozitivkářské skupině řeší "problém": paní má dva psy, od mala klikané, od 2 měsíců trénované. Je jim 10 měsíců, vzorně odpočívají v kleci, nevšímají si okolí, čumí na paničku, ale když ta vezme do ruky klikr a pamlskovník, tak začnou lítat, nabízet chování, rychle dýchat, třást se, šílet, zmatkovat... přecvičení jako hrom, psem být neumí, jsou přetočení, mimochodem jsou to psy trenérky... rada odborníka - uč sebekontrolu... ne změň přístup a uklidni je, buzeruj je ještě víc.

K té tzv. pozitivce u koní - blízko nás má jedna slečna koně, je mu 8 let, je lekavý a nejistý. Má ho 5 let, pilně obráží semináře, kliká, pamlsek jen na povel, kousnutí trávy jen na povel, kůň umí všechny možné triky. Také si hráli s kužely a ona se radovala, jak na konci práce kůň chytí kužel a odhodí ho, že to má jako jackpot. Varovala jsem jí, že je to spíš ventilace vzteku a stresu, vysmála se mi... za nějakou dobu kůň chytil a odhodil jí..., tak jsem se chvilku o koníka starala. Od té doby, když potřebuje očkovat, udělat kopyta, naložit do přívěsu, volá mi, protože ví, že se mnou ten kůň půjde ochotně, s ní bojuje.

Pořád je u domestikovaných zvířat lepší komunikace, Jenže nad tou se musí myslet a člověk musí znát něco víc než jen absolvovat pár seminářů a nazvat se trenérem, je jedno, jestli koní nebo psů. K tomu fakt dojde člověk životem s těmi zvířaty a když má velké štěstí jako jsem měla já, na výborné učitele, tak se čas učení o dost zkrátí.

Kdo si chce počíst o tzv. pozitivce u koní, tak prosím časopis V sedle, články MMK, ale jen pro silné nervy.

A ještě to nejdůležitější - ony nejsou jen odměny a tresty, to pozitivkářům naprosto uniká. Není pravda, že se zvíře naučí za minuty to, co by se učilo roky, protože staří učitelé říkali jednu zásadní věc - musíš situaci připravit tak, aby správné chování bylo pro zvíře nejsnazší a nejpříjemnější.

K tomu je asi zbytečné cokoli psát. Z textu je patrné, že máte k dispozici minimum informací, navrch ještě zkreslených.
Pokud hodnotíte metodu podle toho, co píše někdo ve svém blogu anebo co dělá kdosi v sousedství a vyvozujete z toho závěry, jakákoliv argumentace je zbytečná.
Znám dost lidí, co jezdí v autě jako prasata, přesto netvrdím, že každý, kdo sedá za volant je prase a jezdit autem je špatně.
Ještě k tomuto
Když chci trénovat koně, měla bych, podle mého názoru, do detailu znát etologii koní a toho konkrétního jedince, kterého chci něco učit, jeho náladu, jak reaguje na různé podněty a tak dále.
Můžete být v klidu, koňští pozitivkáři úzkostlivě řeší každý pohyb koňského ucha, každé zatnutí čelisti, každý projev diskomfortu. V koňské pozitivce je spokojenost koně na prvním místě.
Emoce a etologie koní jsou běžnou součástí pozitivkářských seminářů.
Nevím samozřejmě, jak u vaší sousedky. Když začal frčet horsemanship, vyrojily se mraky holčiček, mávající mrkvovými hůlkami a zběsile hrající "sedm her"...
Edit- neznám MMK, nemůžu hodnotit její metody, ale vám musí zřejmě dost ležet v žaludku, podle toho, co opakovaně píšete. Každopádně, není dobré být čtenářem jedné knihy.

6.2.2018 17:19
cool.manka

XXX.XXX.140.24

Přesně to jsem dělala. Bylo mu to jednou. A z jedné strany může proběhnout keři k sousedům, takže jsem ho musela mít pořád na očích.

6.2.2018 17:20
cool.manka

XXX.XXX.140.24

scylla napsal(a):
Proč hrát divadlo psovi, který nemá vazbu na lidi, nevidí na nich nic zajímavého, dobrého? Nejdřív ten pes musí zjistit, že pro něho lidé něco přínosného jsou - on má žízeň, člověk ho na procházce přivede k vodě, případně mu jí naleje do misky. Pes se něčeho bojí, člověk ho ochrání a poradí mu, na psa se nalepí třeba větev nebo něco - člověk jí sundá... : Bez toho to fakt nejde u deprivantů nebo psů bez vazby na lidi, jako je podle popisu tento.

Bez změny přístupu zadavatelky šanci na zlepšení není, protože ona vidí problém na straně psa, ale on je na straně její. Měla jsem takových psů dost na to, abych mohla tvrdit, že oblbování takových psů nikam nevede, s těmi se fakt musí něco dělat.

Tak mi prosím pořád jen přestaňte říkat, že jsem já ten problém, a raději mi poraďte, jak to mám udělat. Asi kdybych se sebou nechtěla něco dělat, tak se na psa vyprdnu, navždy ho uvážu na vodítko, případně k boudě, ale rozhodně sem nebudu psát.

6.2.2018 18:27

cool.manka napsal(a):
Přesně to jsem dělala. Bylo mu to jednou. A z jedné strany může proběhnout keři k sousedům, takže jsem ho musela mít pořád na očích.

Když v tomhle ohledu - při uceni privolani - to není zabezpecena zahrada.
potřebuje misto, kde vam bude "jedno", když pes neprijde.

Jestli takove není -tak na voditko. nic jiného nezbyva.

6.2.2018 18:27

"U koní jsem byla na několika seminářích a připadá mi totální pitomost, že mezi mnou a koněm musí být ze začátku zábrana, jak píše dr. šusta, aby mě kůň nemohl kontaktovat. "

Tak vychodite na pisemne seminare?
kdybyste tam byla opravdu -tak vite jak to s tim hrazeni u koni opravdu je...

6.2.2018 21:24
Terven

XXX.XXX.110.147

"U koní jsem byla na několika seminářích a připadá mi totální pitomost, že mezi mnou a koněm musí být ze začátku zábrana, jak píše dr. šusta, aby mě kůň nemohl kontaktovat. "

Tak vychodite na pisemne seminare?
kdybyste tam byla opravdu -tak vite jak to s tim hrazeni u koni opravdu je...

no, on ten chráněný kontakt v jistých případech má své opodstatnění, nejen u koní, je to hlavně z důvodu, aby se cítilo bezpečně zvíře. Scylla velmi pravděpodobně zobecnila něco, co se týkalo nějakého specifického případu

Přidejte reakci

Přidat smajlík