Uživatel s deaktivovaným účtem

MilujuPsi123
napsal(a):
Vím že je to hloupé se na to ptát... Ale mojí kamarádky máma má fenu malého pudla. Nedávno měla štěňata a oni jí chtějí připustit znovu až bude zase hárat. Je to normální?
Není to normální. Vůbec není normální množit psy bez PP, a vůbec není normální krýt fenu každé hárání. To prostě člověk, který má svou fenku rád, neudělá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
MilujuPsi123
napsal(a):
Vím že je to hloupé se na to ptát... Ale mojí kamarádky máma má fenu malého pudla. Nedávno měla štěňata a oni jí chtějí připustit znovu až bude zase hárat. Je to normální?
Jsou to hovada, kterým nejde o fenu, ale o prachy
polárka.15
napsal(a):
Dalsi * * * tech hvezdicek by bylo hooodne... dalsi lidske hyeny, kteri vyuzivaji zvire pro sve poteseni.
Nevím jak u pudlů, ale chovatelský řád připouští 3 vrhy za 2 roky, po 2 vrzích je jedno hárání přestávka. Navíc pro diskutující: vy víte, že fena nemá rodokmen? A odkud?
jahodapavel
napsal(a):
Nevím jak u pudlů, ale chovatelský řád připouští 3 vrhy za 2 roky, po 2 vrzích je jedno hárání přestávka. Navíc pro diskutující: vy víte, že fena nemá rodokmen? A odkud?
Třeba z toho, že kdyby fena měla rodokmen, asi by se neptali hloupě tady, ale radil by ji poradce chovu a měli by informace ze svého klubu?
1)Ptá se kamarádka dcery, takže jestli má fena PP není absolutně zřejmé, a možná že ho i má.
2)Stejně není zřejmé jestli i když ho má, jsou vrhy s PP.
3)Je to ale úplně jedno, protože to na věci nic nemění, každý si může chovat co chce, pokud dodržuje zákony.
A hlavně ten dotaz o tom vůbec není, a s problémem nijak nesouvisí. To sem jen zase milititantní -píp- zatahují věci, které nejsou pravda a s preblémem vůbec nesouvisí. Navíc v dotazu se nepíše, že kryjí každé hárání, jak si k tomu doplňují...
Jak píše pan Jahoda:
Zápisní řád Českomoravské kynologické unie (který ale není obecným právním předpisem, ale pouze doplňují směrnicí pro potřeby ČMKU) říká, že "Maximální počet vrhů u chovné feny jsou 3 za období 24 měsíců, a to včetně vrhů, kdy fena porodí pouze jedno štěně (i mrtvé); ideální počet je jeden vrh ročně."
Stejná formulace je i v "Řádu ochrany zvířat při chovu psů".
Z toho vyplývá, že i krytí 2 hárání bezprostředně po sobě není v rozporu s žádným zákonem, a dokonce je plně v souladu s řády Českomoravské kynologické unie.
Takže těžko říct, že to není normální.
Pokud to nedělají vícekrát za sebou, fena je v dobrém zdravotním stavu a dodržují ostatní věci s tím spojené, nic neporušují.
Já bych se ale držel toho doporučení max.1x za rok.
Tak ono je předně otázka, co je to „nedávno“. Pokud bylo nedávno před rokem, pak je to v pořádku.
Fena hárá obvykle 2 x ročně. Je velmi žádoucí vynechat vždy minimálně jedno hárání mezi vrhy, tj. mít štěňata jednou do roka. Nicméně pokud fenka je ve vynikající kondici, lze dle výše míněného pravidla obecně krýt 3 x za dva roky, se všemi riziky a výhradami, které se k tomu pojí.
Subjektivně vzato - já bych štěně od takové feny nechtěla, na tom se zkrátka podílet nechci ani jako zájemce.
Jestli je PP nebo není, je v rámci diskuze irelevantní. Ptám se - je fena zdravá a vyšetřená na dědičné choroby? Je budoucí otec štěňat zdravý a vyšetřený? Byl o předchozí štěňata zájem, resp. lze oprávněně očekávat, že všechna štěňata budou mít zodpovědné majitele? Pokud je na všechny otázky pozitivní odpověď, tak nemám námitek, resp. mám námitky jen k tomu častému krytí.
rapotacka11
napsal(a):
Není lepší starat se o sebe a své Ps i ?
Určitě je dobré, zamést si před vlastním prahem, než ukážu na druhé.
Ale pokud se zadavatelka dozví, že to pro zmíněnou fenku dobré není, může případně tuto zjištěnou skutečnost nanést k diskuzi ve zmíněné rodině majitelů fenky.
I to, že budou pochybnosti, může ovlivnit, zda štěňata budou či ne. Nemyslíte?
ruru29
napsal(a):
To ze to nezakazuje CMKU jeste neznamená, ze to tak muze byt. My treba mame u naše plemene jeden vrh za kalendářní rok.
Že to tak máte u "vašeho plemena" znamená především několik věcí:
1) Nemá to žádnou váhu a 99% procent chovatelů se to vůbec nijak netýká.
2) Jestli nejde o pudla, je to i mimo otázku
3) Kalendářní rok je totál blbost, co má perioda vrhů společného s kalendářem? Navíc se tam
nemusí vejít vrh i když je objedno hárání!
4) Když mám štěňata v prosinci mohu teda krýt v podstatě hned, i kdyby to bylo po 3 měsících a
vše splňuji.
5) Tím pádem si protiřečíte, protože systém "kalendářní rok" 2 krytí po sobě umožňuje.
pan Brouček
napsal(a):
Že to tak máte u "vašeho plemena" znamená především několik věcí:
1) Nemá to žádnou váhu a 99% procent chovatelů se to vůbec nijak netýká.
2) Jestli nejde o pudla, je to i mimo otázku
3) Kalendářní rok je totál blbost, co má perioda vrhů společného s kalendářem? Navíc se tam
nemusí vejít vrh i když je objedno hárání!
4) Když mám štěňata v prosinci mohu teda krýt v podstatě hned, i kdyby to bylo po 3 měsících a
vše splňuji.
5) Tím pádem si protiřečíte, protože systém "kalendářní rok" 2 krytí po sobě umožňuje.
Takže jsem hledala a u pudlu je take jeden vrh za kalendářní rok
ruru29
napsal(a):
Ono to tak ma nemálo plemen, proto jsem zmínila ze to nemusi byt třikrát za dva roky. A ano, klidne je muze mit 3 mesice po sobe, pokud tak hara a ma je na konci roku. A nikde si v tom neprotirecim.
Takže "vaše plemeno" není pudl.
-
Ono to tak ma nemálo plemen, proto jsem zmínila ze to nemusi byt třikrát za dva roky.
já tam ale čtu:
To ze to nezakazuje CMKU jeste neznamená, ze to tak muze byt.
Navíc vzhledem k tomu, že řeč je o tom, jestli může fena mít 2 vrhy 2 hárání po sobě mi to nějak nedává smysl.
Zminovala jsem to proto, ze všichni tu citovali jen chovatelsky rad CMKU, nikoliv podmínky chovatelskeho klubu, které casto rad CMKU zprisnuji.
Ne moje plemeno neni pudl.
Ano 2 harani po sobe to konkretne u pudla jde ale jen v případě pokud nejsou dvě harani v jednom kalendářním roce.
jahodapavel
napsal(a):
Já bych Vás poupravila, toto si stanovují jednotlivé kluby, je naprosto normální i běžné, že je připuštěn POUZE 1 vrh za 1 kalendářní rok a u pudlů to platí také.
Takže z toho jasně vyplívá, jestliže kryje 2x za rok, jakmile fena hárá, tak ten pes rodokmen nemá, to by paní "chovatelce" neprošlo ani u klubu, ani u poradce chovu.

Každý to má asi jinak, nebudu odsuzovat. Jen je pro mě prostě úsměvný, jak se tady pořád někdo ohání zákonama. Krýt fenu 2x do roka, tak má za celej život nejmíň 20 vrhů?
No, pro mě je nemyslitelný, i kdyby měla "jen" 8 vrhů za život, což je pro chovatele psů s PP běžný. Pro mě je to prostě moc. Můj názor, na který mám právo.
napsal(a):
Každý to má asi jinak, nebudu odsuzovat. Jen je pro mě prostě úsměvný, jak se tady pořád někdo ohání zákonama. Krýt fenu 2x do roka, tak má za celej život nejmíň 20 vrhů?
No, pro mě je nemyslitelný, i kdyby měla "jen" 8 vrhů za život, což je pro chovatele psů s PP běžný. Pro mě je to prostě moc. Můj názor, na který mám právo.
Pokud chcete regulérně chovat, ta se prostě nařízením musíte řídit ať se Vám to líbí nebo ne
Jen jak počítám, tak počítám, tak u velkého plemene - reps. i u toho malého, přichází v úvahu spíš max.7 vrhů. Kdo koupí od chovatele psa, který už měl několik vrhů a opakuje to každý rok, je idiot, bez pardonu.

Pokud chcete regulérně chovat, ta se prostě nařízením musíte řídit ať se Vám to líbí nebo ne
No, myslím, že ani nemusím Nikdo mě přece nemůže nutit udělat na feně x vrhů, když nechci, není to povinný, pokud vím.
napsal(a):
No, myslím, že ani nemusím Nikdo mě přece nemůže nutit udělat na feně x vrhů, když nechci, není to povinný, pokud vím.
O tom se ale nebavím :) Počet vrhů - či absence je čistě Váš problém.
Jen říkám, že pokud chcete regulérně chovat, tak se musíte řídit pravidly - koho připouštět, jak často, co je k tomu třeba mít za dokumenty,... Takže je třeba nějaké "zákony" či spíš nařízení a řády akceptovat a řídit se jimi. Má reakce byla na:
Každý to má asi jinak, nebudu odsuzovat. Jen je pro mě prostě úsměvný, jak se tady pořád někdo ohání zákonama.

Dříve to bylo tak, dobrý hlídací pes + fena, co nekouše do slepic = a kdy budete mít štěňata, vzal bych si jedno a soused též shání
"až za rok, je ještě mladá"
tolik psů tu nebylo nikdy, jako teď.. čím to je.. protože nějaký spolek dovoluje..
a teď se hádáme o dny, a který zájmový spolek má správnější pravidla, a čí zájmy jsou zajímavější
je jen jedno pravidlo nade všechna - psychická a fyzická pohoda zvířete.
napsal(a):
Dříve to bylo tak, dobrý hlídací pes + fena, co nekouše do slepic = a kdy budete mít štěňata, vzal bych si jedno a soused též shání
"až za rok, je ještě mladá"
tolik psů tu nebylo nikdy, jako teď.. čím to je.. protože nějaký spolek dovoluje..
a teď se hádáme o dny, a který zájmový spolek má správnější pravidla, a čí zájmy jsou zajímavější
je jen jedno pravidlo nade všechna - psychická a fyzická pohoda zvířete.
Megii, poslala jsem Vam SZ na profil. Děkuji.

panda H
napsal(a):
Megii, poslala jsem Vam SZ na profil. Děkuji.
Ano, já odepsala, ale "zpráva nebyla zobrazena".

polárka.15
napsal(a):
O tom se ale nebavím :) Počet vrhů - či absence je čistě Váš problém.
Jen říkám, že pokud chcete regulérně chovat, tak se musíte řídit pravidly - koho připouštět, jak často, co je k tomu třeba mít za dokumenty,... Takže je třeba nějaké "zákony" či spíš nařízení a řády akceptovat a řídit se jimi. Má reakce byla na:
Každý to má asi jinak, nebudu odsuzovat. Jen je pro mě prostě úsměvný, jak se tady pořád někdo ohání zákonama.
Ale jistě, pravidla klubu jsou mi jasná a jsem s nimi srozuměna. Tady ale byla primárně řeč o počtu vrhů za rok.
A moje reakce byla spíš na Broučka, který vždycky a za všech okolností tvrdí, ať si každej chová, co chce, když neporušuje zákony. V této oblasti, a nejen teda v této, jsou zákony úplně špatný. Psů je všude plno, stačí jeden magor jako nedávno v té Kamenici nebo kde to bylo, tak na co vyrábět další? Pes není rohlík, kterej můžeme vyhodit do popelnice. V tomto teda má Desenský pravdu, že Češi nejsou národ pejskařů, ale spíš blbců.
napsal(a):
Ale jistě, pravidla klubu jsou mi jasná a jsem s nimi srozuměna. Tady ale byla primárně řeč o počtu vrhů za rok.
A moje reakce byla spíš na Broučka, který vždycky a za všech okolností tvrdí, ať si každej chová, co chce, když neporušuje zákony. V této oblasti, a nejen teda v této, jsou zákony úplně špatný. Psů je všude plno, stačí jeden magor jako nedávno v té Kamenici nebo kde to bylo, tak na co vyrábět další? Pes není rohlík, kterej můžeme vyhodit do popelnice. V tomto teda má Desenský pravdu, že Češi nejsou národ pejskařů, ale spíš blbců.
Že jste ale reagovala na mně...

polárka.15
napsal(a):
Že jste ale reagovala na mně...
Nereagovala, neuváděla jsem citaci, ok, příště zkopíruju sáhodlouhý elaborát Broučkův.
napsal(a):
Nereagovala, neuváděla jsem citaci, ok, příště zkopíruju sáhodlouhý elaborát Broučkův.
Tak to se omlouvám... já se tady bavím o pravidelech a řádech a Vy pod to hned napíšete, Jen je pro mě prostě úsměvný, jak se tady pořád někdo ohání zákonama. tak jsem myslela, že to byla mj. i reakce na mně. Tak to se pak omlouvám

polárka.15
napsal(a):
Tak to se omlouvám... já se tady bavím o pravidelech a řádech a Vy pod to hned napíšete, Jen je pro mě prostě úsměvný, jak se tady pořád někdo ohání zákonama. tak jsem myslela, že to byla mj. i reakce na mně. Tak to se pak omlouvám
To je v pohodě, já prostě nejsem zvyklá z jiných diskuzí citovat tak, jak je to tady, tak se občas zapomenu.
MilujuPsi123
Autor
XXX.XXX.42.26
Jakého kokra si pořídit do bytu s menším dvorkem? Za barákem máme plno místa
Myslím, že tahle zadavatelka je tu pro rozpoutání emocí
Na kokra na dvorku byla jen jedna reakce, tak nadhodila časté a častější krytí.A to se rozjelo
Na další jsem se nedívala, možná zkoušela i jiná témata.

Eo, eo, eo, prosím
Ja třeba kryla na dalším harani fenu, mám chovku, fena hárá jednou za 10 měsíců, mezitím se stihne naprosto dobře zregenerovat, časté krytí se ukáže v málo pocetnem vrhu. Fena teď měla dokonce o dvě štěňata víc, všichni normální zdraví i v testech, štěňata krásné váhy. Pokud mi fena hárá jednou ročně, nevidím důvod nekryt dvakrát po sobě a pak pauzu.

Časté.. v málopočetném vrhu ? A to bych tipla obráceně, už je zvyklá
Pardon, to není k smíchu.
Nevíte, proč hárá jednou ročně ?
Ano, časté krytí se projevuje málopocetnosti ve vrhu. Veterinárně přesné
Ano vim proč, starší fena alfa ji to dřív nedovolila, a ona pak harala tedy dyl, pak spolu najednou, alfa fena ji to dávala dost sežrat, tak si to madam prodloužila. Hárá cca po 8-10 měsících, naprosto je to v pořádku, u fen je to různorodé, když je harani bezproblémové, brezost, porod, štěňata atd taky. Pak to není nic neobvyklého nebo divného. Každá fena hárá jinak nejsou to stroje, ale příroda.

Máme psa z chovné stanice až teď jsem začala sledovat jejich stránky. Budete se divit, ale je to normální. Nevěřícně zírám, že se některé chovné stanice mění na množírny! Jo peníze...
Naše fenka (za 10 000, -Kč) se narodila v listopadu a hele už vytrubují na facebook.com, že u mámi naší fenky se potvrdila březost! Je mi z toho smutno...

U hodně CHS je to běžné, prý fena snese za život nejmíň 8 vrhů a je to v cajku.
Mně se to taky nelíbí. Ale není to nic proti ničemu.
napsal(a):
U hodně CHS je to běžné, prý fena snese za život nejmíň 8 vrhů a je to v cajku.
Mně se to taky nelíbí. Ale není to nic proti ničemu.
Je to proti něčemu! Pokud chovateli nic neříká chovatelská etika a nemá vztah ke zvířeti, je to u mě pouhý dobytek a ne chovatel. Fakt, že fena může dát 8 vrhů přece ještě neznamená, že je z ní musím bezpodmínečně vytahat! Jasně, že znám množitele s PP, kteří fenu kryjou poprvé ve 14 měsících a těch 8 vrhů na ní klidně udělají. To ale přece neznamená, že to je normální nebo dokonce v pořádku. Naštěstí u těch PP chovek si to zájemce může zjistit a jít koupit jinam!

napsal(a):
Co se týče těch zákonů... zákon pokud vím je ryze společenská zalezitost, je měnný, odráží stav spolecnosti, uplatnitelny je pouze tam kde je žalobce a soudce, zákon je relativní a platnost různych zákonu, je různa jak v dobe tak miste. Jiny zakon plati za zavrenymi dvermi, jiny zakon v komunite, jiny zakon ve state. Ruzne zakony v ruznych statech. Zakon tedy neni pevnym voditkem, ani byt nemuze, protoze neni historii overena jeho nemennost, naopak historie zakon degraduje a ukazuje na omylnost.

Dasvo
napsal(a):
Je to proti něčemu! Pokud chovateli nic neříká chovatelská etika a nemá vztah ke zvířeti, je to u mě pouhý dobytek a ne chovatel. Fakt, že fena může dát 8 vrhů přece ještě neznamená, že je z ní musím bezpodmínečně vytahat! Jasně, že znám množitele s PP, kteří fenu kryjou poprvé ve 14 měsících a těch 8 vrhů na ní klidně udělají. To ale přece neznamená, že to je normální nebo dokonce v pořádku. Naštěstí u těch PP chovek si to zájemce může zjistit a jít koupit jinam!
Jo, mně to povidejte, já taky tenkrát, když jsem byla o tom informována, zůstala jsem stát s otevřenou pusou. Ale fakt je, že s tím nic nenaděláme. A těžko ten člověk přehodnoti vztah ke svým fenám, když celý vrh má zadaný ještě skoro před krytím. Takže kryje každým rokem.
napsal(a):
Já znám teda desítky a desítky chovatelských stanic a z toho JEDNA měla na tuším třech fenách takový počet vrhů. V kruzích, kde se pohybuji já, jsou běžné čtyři vrhy, zcela výjimečně vrhů pět.
Tak by mne zajímalo, čím máte svůj názor, na který máte právo, regulérně podložený. Můžete mi ukázat alespoň deset takových CHS?

impact
napsal(a):
Já znám teda desítky a desítky chovatelských stanic a z toho JEDNA měla na tuším třech fenách takový počet vrhů. V kruzích, kde se pohybuji já, jsou běžné čtyři vrhy, zcela výjimečně vrhů pět.
Tak by mne zajímalo, čím máte svůj názor, na který máte právo, regulérně podložený. Můžete mi ukázat alespoň deset takových CHS?
Svůj názor, že je 8 vrhů moc, podložený přece mít nemusím. Myslet si můžu, co chci. A myslím si, že 8 je fakt moc.
Jinak info, že 8 vrhů je v pořádku a fena to snese, mám od poradce chovu, nikde jsem netvrdila, že znám 10 CHS, kde to tak chodí.
napsal(a):
Máme psa z chovné stanice až teď jsem začala sledovat jejich stránky. Budete se divit, ale je to normální. Nevěřícně zírám, že se některé chovné stanice mění na množírny! Jo peníze...
Naše fenka (za 10 000, -Kč) se narodila v listopadu a hele už vytrubují na facebook.com, že u mámi naší fenky se potvrdila březost! Je mi z toho smutno...
Debata o ničem, jen zbytečně vířené vody..přece chovatel je hajz... prodal nám štěně za 10 tis... a už bude vydělávat znova.
Je docela zajímavé jak někdo odsuzuje chovatele že dělá to či ono ale vzápětí uchovní tu svoji nádheru a dělá to samé ne li horší.
Pokud vám to vadí tak mějte koule a zeptejte se přímo chovatele proč to takto dělá.
napsal(a):
Svůj názor, že je 8 vrhů moc, podložený přece mít nemusím. Myslet si můžu, co chci. A myslím si, že 8 je fakt moc.
Jinak info, že 8 vrhů je v pořádku a fena to snese, mám od poradce chovu, nikde jsem netvrdila, že znám 10 CHS, kde to tak chodí.
No, pro mě je nemyslitelný, i kdyby měla "jen" 8 vrhů za život, což je pro chovatele psů s PP běžný.
Ptám se na ty chovatele psů s PP, u kterých je to, podle Vás, běžné. Máte nějaké běžné (čili obvyklé nebo časté) případy a nebo si to prostě jenom myslíte?

impact
napsal(a):
No, pro mě je nemyslitelný, i kdyby měla "jen" 8 vrhů za život, což je pro chovatele psů s PP běžný.
Ptám se na ty chovatele psů s PP, u kterých je to, podle Vás, běžné. Máte nějaké běžné (čili obvyklé nebo časté) případy a nebo si to prostě jenom myslíte?
Vysvětlení výše máte a podle mě dostatečné. Nějak nechápu, proč tu pitvate příspěvek z února. Chápu sice, že je vedro, ale že by to mělo až takový vliv na pochopení psaného textu, se mi nechce věřit.
Takže znovu a polopatě. Můj rozhovor o dané věci s poradcem chovu probíhal asi takhle:
Já: Kolikrát tak asi může mít za život fenka štěňata?
Poradce: Běžně až 8x, je to v pořádku a fena se po každém vrhu obvykle brzy zotaví.
Tvrzení jsem více nezkoumala, člověka jsem považovala za odborníka a popravdě na to ani nemám čas. Co si o tom myslím, jsem taky napsala výše a tedy to, že se mi to zdá moc.
Doufám, že teď to snad chápou všichni, i vy.
A jestli jste od PČR, což tak vypadá, tak si mě předvolejte, klidně vám to dám i písemně.
Tady se k tomu už nehodlám vyjadřovat.
napsal(a):
Vysvětlení výše máte a podle mě dostatečné. Nějak nechápu, proč tu pitvate příspěvek z února. Chápu sice, že je vedro, ale že by to mělo až takový vliv na pochopení psaného textu, se mi nechce věřit.
Takže znovu a polopatě. Můj rozhovor o dané věci s poradcem chovu probíhal asi takhle:
Já: Kolikrát tak asi může mít za život fenka štěňata?
Poradce: Běžně až 8x, je to v pořádku a fena se po každém vrhu obvykle brzy zotaví.
Tvrzení jsem více nezkoumala, člověka jsem považovala za odborníka a popravdě na to ani nemám čas. Co si o tom myslím, jsem taky napsala výše a tedy to, že se mi to zdá moc.
Doufám, že teď to snad chápou všichni, i vy.
A jestli jste od PČR, což tak vypadá, tak si mě předvolejte, klidně vám to dám i písemně.
Tady se k tomu už nehodlám vyjadřovat.
Takže informace, že je to běžné u chovatelů psů s PP je ve Vašem případě informace jedna paní povídala? Tak to jo potom.

A co jiného je info tady od vás? Jedna paní na ifaune povídala

Zatímco pro mě je více relevantní info od člověka, kterého znám jménem, ne od anonymu na internetu, asi tak.
Proc CHS mnozi dalsi psy kdyz uz tak jich je hodne ? Ale jooo vlastne proc si vzit domu toho co uz zije a chodi, radeji si objedname noveho at nam ho pekne fenka porodi! Nechapu tenhle smysl... Rodi se dalsi a dalsi psy a kcemu? Protoze tamhle ten vorisek nema papiry... Nechapu tohle.
Michal395
napsal(a):
Proc CHS mnozi dalsi psy kdyz uz tak jich je hodne ? Ale jooo vlastne proc si vzit domu toho co uz zije a chodi, radeji si objedname noveho at nam ho pekne fenka porodi! Nechapu tenhle smysl... Rodi se dalsi a dalsi psy a kcemu? Protoze tamhle ten vorisek nema papiry... Nechapu tohle.
Protože bez chovatelské práce v CHS by za pár let nebylo žádné plemeno, jen kříženci. A možná se tomu budete divit, ale původně měla každé plemeno svůj účel, bylo vyšlechtěno k něčemu - k lovu, hlídání, pasení atd. A tyto vlastnosti (naštěstí!) u psů s PP hodně lidí očekává i dnes. Chci dobrého hlídače - rozhodně si nepořídím pudla, retrívra apod. Prostě si vyberu mezi plemeny, která mají hlídání "v popisu práce" to nejvhodnější. Kříženci jsou mnohdy krásní, šikovní, roztomilí, to jim nikdo nebere, a plno chovatelů psů s PP se nemalou měrou podílí na péči o opuštěné psy a psy z útulků, kdy se vesměs jedná o křížence.