Na krytí s fenou letecky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2018 11:12
marushka

XXX.XXX.41.2

Ahoj, poměrně vážně zvažuji jet za krytím feny do zahraničí, konkrétně tedy do Finska a absolvovat cestu letecky. Otázkou je, zda-li pro fenu přeprava letecky není příliš stresující a zda by to případně nemohlo mít vliv na zabřeznutí feny. Fena je obecně na cestování zvyklá, je zvyklá zůstávat i delší dobu sama v boxu, ale letecky ještě nikdy žádnou cestu neabsolvovala, navíc by se jednalo o let s mezipřístáním (celková doba letu cca 6 - 8 hodin). Máte někdo podobnou zkušenost? Nejedná se o příliš "šílený" nápad? Ráda bych do ČR dovezla novou krev, ale ne za cenu rizika zdraví feny. Děkuji za názory smajlík

9.2.2018 11:17
Tedysek

XXX.XXX.56.124

Asi bych se domluvila s majitelem psa o příjezdu třeba týden před krytím a o odjezdu pár dní po krytí. Ale to jen můj názor. Nikdy jsem nechovala a psa ještě letadlem nebrala. ;).

9.2.2018 11:22
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Tedysek napsal(a):
Asi bych se domluvila s majitelem psa o příjezdu třeba týden před krytím a o odjezdu pár dní po krytí. Ale to jen můj názor. Nikdy jsem nechovala a psa ještě letadlem nebrala. ;).

Týden před krytím... to taky není dobrý nápad pro fenu je to přece jen změna a změna i klimatu je možné že se muže změnit i hárání a fena muže přestat...
Je to daleko a prostě je to risk at už cesta autem nebo letadlem a záleží na majitelce jak moc chce riskovat.Pokud je fena zvyklá na cestování tak bych to riskla a jela tedy letěla podle progesteronu a po nakrytí hned zas zpět.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2018 13:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Letělo mi letadlem několik psů a přestože byli na palubě se svým člověkem a jednalo se o psy zvyklé hodně cestovat s vyrovnanou povahou, tak to jednoznačně zátěž pro ně byla. V letadle jsou nepříjemný přetlaky při startu a přistání.
Já bych se bála, že to bude stát spoustu peněz a nepovede se to.

9.2.2018 13:18
inusanka

XXX.XXX.98.58

Já bych přivezla tu novou krev už tak tříměsíční...

Neregistrovaný uživatel

9.2.2018 13:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

Potřebovala jsem přivézt úplně nepříbuznou a úplně zdravou "krev". Našla jsem v Rumunsku a byla jsem spokojená se službou Animal Expres, který mi pejska ve čtyřech měsících přivezl.

9.2.2018 13:45
marushka

XXX.XXX.41.2

Děkuji za odpovědi, nepotřebuji přivézt "novou krev" za každou cenu. Nechtělo se mi to tu úplně do detailu rozepisovat, ale měla jsem to štěstí, že jsem si před 4 lety dovezla domů štěně, ze které vyrostla opravdu vynikající fena jak po zdravotní, tak pracovní i exteriérové stránce a jsem bytostně přesvědčená, že se jedná o zvíře, které má chovu mého plemene co nabídnout, takže bych ráda opravdu měla vrh na mé feně a po ní si štěně nechala a kupovat štěně odjinud nechci. Proto by mě spíš zajímaly osobní zkušenosti s přepravou psa letecky.. Ještě bych ráda podotkla, že velikost feny neumožňuje její přepravu na palubě. Každopádně děkuji za odpovědi smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2018 14:36

Tu informaci že velikost feny neumožňuje její přepravu na palubě považuju za úplně nejdůležitější.

Nešla bych do toho, nikdy. Je to pro zvíře obrovský stres, a můžete mít doma do konce života psychickou trosku.

Samozřejmě nemusí to tak být vždycky, ale to nikdy nevíte dopředu jak to prostojí zrovna váš pes, a pak už je pozdě si rvát vlasy.

Nehledě na to že i kdyby krytí proběhlo úspěšně a zabřezla, je dost velké riziko že při přepravě zpět stresem potratí.

9.2.2018 14:53
u-Žofka

XXX.XXX.231.146

U nás byla paní na krytí z Finska, přijela autem. Jela tedy tři dny... ;), ale čuba vyskočila z auta v poho a za půlhodiny bylo nakryto. Pak tu ještě dva dny zůstala na překrytí a vyrazila zpátky. Přišlo mi to tedy lehce šílené, ale ona nechtěla ani poslat sperma, a ani nechtěla letět, i když jsem jí nabízela, že se o ní na letišti postarám. Je to zkušená chovatelka a asi měla důvod, proč volila auto...
Stejně to rozhodnutí bude ale na vás, tady vám nikdo nic nezaručí.

9.2.2018 14:57

A autem jet nemůžete? Přece jen Finsko není přes půlku světa a pokud je fenka zvyklá cestovat, tak to zvládne v daleko větší psychické pohodě než letadlem. Cestu bych přizpůsobila fence a rozdělila ji do dvou dnů nebo více dnů, podle potřeby..

9.2.2018 15:51
marushka

XXX.XXX.47.67

Ano, i cesta autem je jedna z variant. Spíš jsem zvazovala, jestli by pro fenu nebyl menší stres strávit 8 hodin v letadle než tři dny autem, ale pokud je to létání pro psa tak náročné, tak to nebudu riskovat. Děkuji smajlík

9.2.2018 17:10

Proč se nedomluvíte s majitelem psa na zaslání spermatu a nenecháte provést inseminaci? Mně to přijde pro fenu šetrnější než cesta letadlem, i než cesta autem.

9.2.2018 23:50

Letadlem na krytí je utopie, takhle rychle to prostě zařídit nejde. Udělejte si dovču a včas vyražte autem.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2018 00:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč se nedomluvíte s majitelem psa na zaslání spermatu a nenecháte provést inseminaci? Mně to přijde pro fenu šetrnější než cesta letadlem, i než cesta autem.

Pokud je fena prvnička, tak podle chovatelského řádu musí první krytí absolvovat přirozeným způsobem.
Cesta autem je sice dlouhá, ale pro psa v pohodě. Letadlo bych taky neriskovala - je to pro psa docela hrůzný zážitek, zvlášť když letí jako cargo.

10.2.2018 06:46
Šarina

XXX.XXX.231.146

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud je fena prvnička, tak podle chovatelského řádu musí první krytí absolvovat přirozeným způsobem.
Cesta autem je sice dlouhá, ale pro psa v pohodě. Letadlo bych taky neriskovala - je to pro psa docela hrůzný zážitek, zvlášť když letí jako cargo.

To není tak úplně pravda. O krytí prvničky inseminací ( tedy o výjimku) lze požádat na ČMKU. Pokud je to takový podobný důvod, myslím, že výjimky udělují.
Jde o to, že to není tak úplně jednoduché. Když jde o sperma chlazené, je to dost náročné na organizaci přepravy (i na finance!) a provést inseminaci taky asi v tomto případě neuděláte u svého veta, ale zajedete na nějaké specializované pracoviště, které nemusíte mít zrovna za barákem.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2018 07:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Šarina napsal(a):
To není tak úplně pravda. O krytí prvničky inseminací ( tedy o výjimku) lze požádat na ČMKU. Pokud je to takový podobný důvod, myslím, že výjimky udělují.
Jde o to, že to není tak úplně jednoduché. Když jde o sperma chlazené, je to dost náročné na organizaci přepravy (i na finance!) a provést inseminaci taky asi v tomto případě neuděláte u svého veta, ale zajedete na nějaké specializované pracoviště, které nemusíte mít zrovna za barákem.

Já jsem si takhle žádala o vyjímku na prvničku, a nedostala jsem ji. A to byl pes mnohem dál než ve Finsku (v zemi, kam cestování za psem v podstatě není možné), takže jsem v tomto směru trochu skeptická - bylo mi řečeno, že plemeno je početné, fena mladá, tak si mám poprvé nakrýt jinde, a pak si nainseminovat čím chci... . Do Finska se krýt jezdí celkem běžně, takže pokud není zadavatelka klubová funkcionářka, tak má jen mizivou šanci na to, že jí inseminaci prvničky dovolí.
A technická stránka inseminace hluboce zmraženým semenem (chlazeným to nemusí stihnout, a dávka může být znehodnocená) je věc další - cestování na specializové prcoviště je v tomto případě to nejmenší.

10.2.2018 08:19
marushka

XXX.XXX.45.111

Tak zrovna meho "plemene" se chovatelské řády netýkají (mám plemeno resp. účelově slechteneho křížence neuznane fci - ESP), takže inseminace by možná byla, ale u inseminace má pokud vim nižší úspěšnost zabreznuti ne? Jde o to, že fena mi hara 1x ročně a navíc mám velké množství zájemců, tak bych ráda pro úspěšné krytí udělala maximum.. Nicméně zkusím v pondělí pro zajímavost zavolat na frozendog, jak taková inseminace logisticky probíhá.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2018 08:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

marushka napsal(a):
Tak zrovna meho "plemene" se chovatelské řády netýkají (mám plemeno resp. účelově slechteneho křížence neuznane fci - ESP), takže inseminace by možná byla, ale u inseminace má pokud vim nižší úspěšnost zabreznuti ne? Jde o to, že fena mi hara 1x ročně a navíc mám velké množství zájemců, tak bych ráda pro úspěšné krytí udělala maximum.. Nicméně zkusím v pondělí pro zajímavost zavolat na frozendog, jak taková inseminace logisticky probíhá.

Frozendog doporučuju - jsou to fakt profíci , ale stějně se spíš přikláním k cestě do finska autem. Inseminace zmrazeným semenem je poměrně komplikovaný zákrok - pro vyšší pravděpodobnost zabřeznutí se provádí ne do pochvy, ale laparoskopicky do děložních rohů (provádí se v narkoze).

10.2.2018 09:18

marushka napsal(a):

Záleží jen na vás... ale ani přirozené krytí nezaručí početný vrh. A cestováním autem za psem - jízda tři dny tam, tři dny zpět, nějaký den na místě - to je desetidenní výlet... Já bych inseminovala, když už trváte zrovna na tom otci z ciziny, zvlášť, když nemusíte žádat o výjimku ČMKU.

16.2.2018 20:27
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já jsem si takhle žádala o vyjímku na prvničku, a nedostala jsem ji. A to byl pes mnohem dál než ve Finsku (v zemi, kam cestování za psem v podstatě není možné), takže jsem v tomto směru trochu skeptická - bylo mi řečeno, že plemeno je početné, fena mladá, tak si mám poprvé nakrýt jinde, a pak si nainseminovat čím chci... . Do Finska se krýt jezdí celkem běžně, takže pokud není zadavatelka klubová funkcionářka, tak má jen mizivou šanci na to, že jí inseminaci prvničky dovolí.
A technická stránka inseminace hluboce zmraženým semenem (chlazeným to nemusí stihnout, a dávka může být znehodnocená) je věc další - cestování na specializové prcoviště je v tomto případě to nejmenší.

Vím o dvou fenách poměrně početného plemene, kde bylo žádáno o výjimku, a obě ji bez problémů dostaly. Ani jeden majtel není funkcionář ani kamarád funkcionářů.

K zadavatelčině otázce:
Jel bych autem, naplánoval to na více dnů a nakryl přirozeně ve Finsku. Není to zase tak strašně daleko. Letadlem bych fenu nepřepravoval. Se „zavazadly“ se mnohdy nezachází zrovna šetrně a je úplně jedno, že to je zavazadlo živé.
Inseminace (ať už chlazeným, nebo mraženým) je vždy riziko s nejistým výsledkem. (O problematičnosti mraženého bylo popsáno dost.).

Přidejte reakci

Přidat smajlík