Ahoj, poměrně vážně zvažuji jet za krytím feny do zahraničí, konkrétně tedy do Finska a absolvovat cestu letecky. Otázkou je, zda-li pro fenu přeprava letecky není příliš stresující a zda by to případně nemohlo mít vliv na zabřeznutí feny. Fena je obecně na cestování zvyklá, je zvyklá zůstávat i delší dobu sama v boxu, ale letecky ještě nikdy žádnou cestu neabsolvovala, navíc by se jednalo o let s mezipřístáním (celková doba letu cca 6 - 8 hodin). Máte někdo podobnou zkušenost? Nejedná se o příliš "šílený" nápad? Ráda bych do ČR dovezla novou krev, ale ne za cenu rizika zdraví feny. Děkuji za názory
Tedysek
napsal(a):
Asi bych se domluvila s majitelem psa o příjezdu třeba týden před krytím a o odjezdu pár dní po krytí. Ale to jen můj názor. Nikdy jsem nechovala a psa ještě letadlem nebrala. ;).
Týden před krytím... to taky není dobrý nápad pro fenu je to přece jen změna a změna i klimatu je možné že se muže změnit i hárání a fena muže přestat...
Je to daleko a prostě je to risk at už cesta autem nebo letadlem a záleží na majitelce jak moc chce riskovat.Pokud je fena zvyklá na cestování tak bych to riskla a jela tedy letěla podle progesteronu a po nakrytí hned zas zpět.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Letělo mi letadlem několik psů a přestože byli na palubě se svým člověkem a jednalo se o psy zvyklé hodně cestovat s vyrovnanou povahou, tak to jednoznačně zátěž pro ně byla. V letadle jsou nepříjemný přetlaky při startu a přistání.
Já bych se bála, že to bude stát spoustu peněz a nepovede se to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Potřebovala jsem přivézt úplně nepříbuznou a úplně zdravou "krev". Našla jsem v Rumunsku a byla jsem spokojená se službou Animal Expres, který mi pejska ve čtyřech měsících přivezl.
Děkuji za odpovědi, nepotřebuji přivézt "novou krev" za každou cenu. Nechtělo se mi to tu úplně do detailu rozepisovat, ale měla jsem to štěstí, že jsem si před 4 lety dovezla domů štěně, ze které vyrostla opravdu vynikající fena jak po zdravotní, tak pracovní i exteriérové stránce a jsem bytostně přesvědčená, že se jedná o zvíře, které má chovu mého plemene co nabídnout, takže bych ráda opravdu měla vrh na mé feně a po ní si štěně nechala a kupovat štěně odjinud nechci. Proto by mě spíš zajímaly osobní zkušenosti s přepravou psa letecky.. Ještě bych ráda podotkla, že velikost feny neumožňuje její přepravu na palubě. Každopádně děkuji za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tu informaci že velikost feny neumožňuje její přepravu na palubě považuju za úplně nejdůležitější.
Nešla bych do toho, nikdy. Je to pro zvíře obrovský stres, a můžete mít doma do konce života psychickou trosku.
Samozřejmě nemusí to tak být vždycky, ale to nikdy nevíte dopředu jak to prostojí zrovna váš pes, a pak už je pozdě si rvát vlasy.
Nehledě na to že i kdyby krytí proběhlo úspěšně a zabřezla, je dost velké riziko že při přepravě zpět stresem potratí.
U nás byla paní na krytí z Finska, přijela autem. Jela tedy tři dny... ;), ale čuba vyskočila z auta v poho a za půlhodiny bylo nakryto. Pak tu ještě dva dny zůstala na překrytí a vyrazila zpátky. Přišlo mi to tedy lehce šílené, ale ona nechtěla ani poslat sperma, a ani nechtěla letět, i když jsem jí nabízela, že se o ní na letišti postarám. Je to zkušená chovatelka a asi měla důvod, proč volila auto...
Stejně to rozhodnutí bude ale na vás, tady vám nikdo nic nezaručí.

A autem jet nemůžete? Přece jen Finsko není přes půlku světa a pokud je fenka zvyklá cestovat, tak to zvládne v daleko větší psychické pohodě než letadlem. Cestu bych přizpůsobila fence a rozdělila ji do dvou dnů nebo více dnů, podle potřeby..

Proč se nedomluvíte s majitelem psa na zaslání spermatu a nenecháte provést inseminaci? Mně to přijde pro fenu šetrnější než cesta letadlem, i než cesta autem.

Letadlem na krytí je utopie, takhle rychle to prostě zařídit nejde. Udělejte si dovču a včas vyražte autem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Proč se nedomluvíte s majitelem psa na zaslání spermatu a nenecháte provést inseminaci? Mně to přijde pro fenu šetrnější než cesta letadlem, i než cesta autem.
Pokud je fena prvnička, tak podle chovatelského řádu musí první krytí absolvovat přirozeným způsobem.
Cesta autem je sice dlouhá, ale pro psa v pohodě. Letadlo bych taky neriskovala - je to pro psa docela hrůzný zážitek, zvlášť když letí jako cargo.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud je fena prvnička, tak podle chovatelského řádu musí první krytí absolvovat přirozeným způsobem.
Cesta autem je sice dlouhá, ale pro psa v pohodě. Letadlo bych taky neriskovala - je to pro psa docela hrůzný zážitek, zvlášť když letí jako cargo.
To není tak úplně pravda. O krytí prvničky inseminací ( tedy o výjimku) lze požádat na ČMKU. Pokud je to takový podobný důvod, myslím, že výjimky udělují.
Jde o to, že to není tak úplně jednoduché. Když jde o sperma chlazené, je to dost náročné na organizaci přepravy (i na finance!) a provést inseminaci taky asi v tomto případě neuděláte u svého veta, ale zajedete na nějaké specializované pracoviště, které nemusíte mít zrovna za barákem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Šarina
napsal(a):
To není tak úplně pravda. O krytí prvničky inseminací ( tedy o výjimku) lze požádat na ČMKU. Pokud je to takový podobný důvod, myslím, že výjimky udělují.
Jde o to, že to není tak úplně jednoduché. Když jde o sperma chlazené, je to dost náročné na organizaci přepravy (i na finance!) a provést inseminaci taky asi v tomto případě neuděláte u svého veta, ale zajedete na nějaké specializované pracoviště, které nemusíte mít zrovna za barákem.
Já jsem si takhle žádala o vyjímku na prvničku, a nedostala jsem ji. A to byl pes mnohem dál než ve Finsku (v zemi, kam cestování za psem v podstatě není možné), takže jsem v tomto směru trochu skeptická - bylo mi řečeno, že plemeno je početné, fena mladá, tak si mám poprvé nakrýt jinde, a pak si nainseminovat čím chci... . Do Finska se krýt jezdí celkem běžně, takže pokud není zadavatelka klubová funkcionářka, tak má jen mizivou šanci na to, že jí inseminaci prvničky dovolí.
A technická stránka inseminace hluboce zmraženým semenem (chlazeným to nemusí stihnout, a dávka může být znehodnocená) je věc další - cestování na specializové prcoviště je v tomto případě to nejmenší.
Tak zrovna meho "plemene" se chovatelské řády netýkají (mám plemeno resp. účelově slechteneho křížence neuznane fci - ESP), takže inseminace by možná byla, ale u inseminace má pokud vim nižší úspěšnost zabreznuti ne? Jde o to, že fena mi hara 1x ročně a navíc mám velké množství zájemců, tak bych ráda pro úspěšné krytí udělala maximum.. Nicméně zkusím v pondělí pro zajímavost zavolat na frozendog, jak taková inseminace logisticky probíhá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
marushka
napsal(a):
Tak zrovna meho "plemene" se chovatelské řády netýkají (mám plemeno resp. účelově slechteneho křížence neuznane fci - ESP), takže inseminace by možná byla, ale u inseminace má pokud vim nižší úspěšnost zabreznuti ne? Jde o to, že fena mi hara 1x ročně a navíc mám velké množství zájemců, tak bych ráda pro úspěšné krytí udělala maximum.. Nicméně zkusím v pondělí pro zajímavost zavolat na frozendog, jak taková inseminace logisticky probíhá.
Frozendog doporučuju - jsou to fakt profíci , ale stějně se spíš přikláním k cestě do finska autem. Inseminace zmrazeným semenem je poměrně komplikovaný zákrok - pro vyšší pravděpodobnost zabřeznutí se provádí ne do pochvy, ale laparoskopicky do děložních rohů (provádí se v narkoze).

marushka
napsal(a):
Záleží jen na vás... ale ani přirozené krytí nezaručí početný vrh. A cestováním autem za psem - jízda tři dny tam, tři dny zpět, nějaký den na místě - to je desetidenní výlet... Já bych inseminovala, když už trváte zrovna na tom otci z ciziny, zvlášť, když nemusíte žádat o výjimku ČMKU.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem si takhle žádala o vyjímku na prvničku, a nedostala jsem ji. A to byl pes mnohem dál než ve Finsku (v zemi, kam cestování za psem v podstatě není možné), takže jsem v tomto směru trochu skeptická - bylo mi řečeno, že plemeno je početné, fena mladá, tak si mám poprvé nakrýt jinde, a pak si nainseminovat čím chci... . Do Finska se krýt jezdí celkem běžně, takže pokud není zadavatelka klubová funkcionářka, tak má jen mizivou šanci na to, že jí inseminaci prvničky dovolí.
A technická stránka inseminace hluboce zmraženým semenem (chlazeným to nemusí stihnout, a dávka může být znehodnocená) je věc další - cestování na specializové prcoviště je v tomto případě to nejmenší.
Vím o dvou fenách poměrně početného plemene, kde bylo žádáno o výjimku, a obě ji bez problémů dostaly. Ani jeden majtel není funkcionář ani kamarád funkcionářů.
K zadavatelčině otázce:
Jel bych autem, naplánoval to na více dnů a nakryl přirozeně ve Finsku. Není to zase tak strašně daleko. Letadlem bych fenu nepřepravoval. Se „zavazadly“ se mnohdy nezachází zrovna šetrně a je úplně jedno, že to je zavazadlo živé.
Inseminace (ať už chlazeným, nebo mraženým) je vždy riziko s nejistým výsledkem. (O problematičnosti mraženého bylo popsáno dost.).