Zdravím,
leč jsem na internetu pátrala, nemohu dohledat, jak je to s dědičností velikosti u psů.
Co mohu očekávat ze spojení 43kg otec (38kg x 36kg) x 29kg matka (37kg x 27kg)?
Naše představa byla pes max 35kg, ale nejlépe kolem 33kg, což je mi jasné, že z tohoto spojení nebude, ale je možné +- nějakou váhu pro psa odhadnout?
Chovatelka mi pouze napsala, že pes nedává tak velká štěňata, jenže jejich váha není zatím nikde uvedena (zatím dva vrhy, nejstarší rok a půl zpět).
Díky a hezký den :).
Mně se také líbí obří psiska. Otec vrhu je opravdu luxusní a celkově spojení vypadá, že bude mít předpoklad dobrého zdraví, což je také dost těžké najít.
Jenže přítel chtěl celkově vzato menšího psa (nejlépe tak polovičního) a pravdou je, že by se to i hodilo. Máme nové auto s ne až tak velkým kufrem, kde se náš 42kg no prostě mačkal. a my bychom rádi cestovali i se psem v nějaké větší míře. Manipulace by byla také o dost snažší (třeba možnost dávat psa do vany bez pomoci). Navíc chci psa především na běhání a přítel ke kolu, což by bylo k menšímu psovi též šetrnější..
Vážně nevím. Spojení se mi vážně líbí, chovatelka toleruje mé neustálé vyptávání se, oba rodiče jsou povahově přesně to, co očekávám od svého budoucího psa, .. Jen ta velikost.. a tedy ještě datum odběru, při kterém bychom měli štěndo jen dva týdny doma a následně jej na deset dní posílali na hlídání, jelikož máme už několik měsíců naplánovanou dovolenou..
Je to prostě složité rozhodování :/.
Při výběru štěněte bych se po mé zkušenosti úplně neřídila váhou, ale spíše jeho konstitucí. Na mě zbylo štěně (střední plemeno) s výrazně vyšší váhou (ale ne výškou) než měli jeho sourozenci, nicméně konstitučně v jiném typu - takové štíhlé a nohaté, ovšem proti nim opravdu těžké jako cent. Nebrala jsem si ho s úmyslem účasti v chovu a na výstavách a tak mě jeho váha byla jedno. v 7 měsících byl již na své dospělé váze, kterou si drží doteď. a je zajímavé, že na rozdíl od sourozenců je nakonec na dolní hranici váhy a řadí se spíše k drobnějším jedincům. Naopak hovawartka, kterou jsme měli, byla odmala mohutné podsadité štěně, ve vrhu si nezadala s některými bratry, její sestra, kterou si chovatel nechal byl jiný typ - plošší hrudník, delší nohy, menší výška a váha. Zůstalo to tak do dospělosti, nakonec mezi nimi byl rozdíl 4 cm v kohoutkové výšce a 8 kg ve váze. a to ta naše feňule opravdu nebyla tlustá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Dle mých zkušeností, když spojím rodiče, kteří jsou dost odlišně velcí, tak se velikost moc u potomků neprůměruje. Většinou pak jsou rozhozené vrhy, prostě jsou v něm štěňata některá menší po jednom rodiči a jiná větší po druhém rodiči. Jde o velikostně nevyrovnaný vrh a pak-li že je početný, tak prostě ty menší často ještě v růstu zaostávají, protože je ti větší vystrčí od zdroje. Proto nejsou taková spojení moc doporučoaná.
Navíc mám zkušenost, že když je ve vrhu pěkné silné štěně, které je výrazně větší než sourozenci, tak to taky většinou zůstane a naopak.
To je tak různé že to opravdu nepoznáte... Nefunguje to tak že všechna štěňata jsou průměr. a velikosti v době odběru také nejsou zrovna úměrné tomu jak psi nakonec vyrostli.
Pokud by to někoho zajímalo, můj odchov:
Rodiče: fena 8,5kg/34cm, pes 12kg/39cm.
Štěňata měla ve 20 měsísích asi 6,8 kg (33 cm),8,9 kg (35 cm),10,4 kg (37cm),10,5 kg (38 cm) a 12 kg (39cm). Při této menší velikosti samozřejmě váhu dost ovlivňuje i to, v jaké je pes kondici. Ale rozdíly jsou celkem jasné...
Otec našeho samojeda byl obr. Dokonce jsem se pak dozvěděla, že neměl být uchovněný pro velkou výšku. Když jsem ho viděla, neměla jsem daleko k tomu, samojeda jako psa vzdát, já jsem prcek. No a náš pes je nedochůdče odmala, všichni myslí, že je to fenka a nevěřím vůbec, že jeho tata je jeho tata
Můj pes obřího plemene má 55 kg v dospělosti (4 roky), je to typická fena... Jeho otec (byl též můj) měl 85 kg a fena byla střední fenkou v typu (asi jako její syn nyní...). Často váhám, zda je otec opravdu otec, určité rysy mluví pro, ale mnoho další proti. Genetiku jsem nedělala, zpět to nevezmu. Podotýkám vše chov s PP.