Dobrý den všem,
rád bych se zeptal zkušených chovatelů a majitelů, jakou rasu by doporučovali, jelikož zvažujeme koupi štěněte. Psa jsem chtěl celý život, ale až teď se stěhujeme do domku s větší zahradou, kde by mohl pejsek vegetovat.
Pes by měl splňovat následující:
- schopnost hlídat a uhlídat si teritorium (zahradu), případně manželku s kočárkem na vycházce; ale
- ne přehnaně agresivní a ostré plemeno;
- dobře vychází s dětmi (2 roky + v budoucnu možná ještě jedno);
- žádné obrovské monstrum (aby se ho manželka nebála);
- relativně dobře cvičitelné;
- zvládne soužití s kočkou;
- radši bych dlouhosrsté, které může být na zahradě i v chladnějších měsících, ale není nutné (počítám s tím, že bude alespoň částečně s námi v domě).
Odjakživa jsem hrozně chtěl Německého Boxera. Myslíte, že je to dobrá volba, nevím, zda jsou schopni hlídat, zda každého nevítají? Dále se mi líbí Cane Corso a Bordeauxská doga (byť tyto dvě jsou již hodně velká plemena). z dlouhosrstých Howavart a Leonberger.
A myslíte psa nebo fenu?
Děkuji předem za tipy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jaromir82
napsal(a):
Dobrý den všem,
rád bych se zeptal zkušených chovatelů a majitelů, jakou rasu by doporučovali, jelikož zvažujeme koupi štěněte. Psa jsem chtěl celý život, ale až teď se stěhujeme do domku s větší zahradou, kde by mohl pejsek vegetovat.
- schopnost hlídat a uhlídat si teritorium (zahradu), případně manželku s kočárkem na vycházce; ale
- radši bych dlouhosrsté, které může být na zahradě i v chladnějších měsících, ale není nutné (počítám s tím, že bude alespoň částečně s námi v domě).
Odjakživa jsem hrozně chtěl Německého Boxera. Myslíte, že je to dobrá volba, nevím, zda jsou schopni hlídat, zda každého nevítají? Dále se mi líbí Cane Corso a Bordeauxská doga (byť tyto dvě jsou již hodně velká plemena). z dlouhosrstých Howavart a Leonberger.
A myslíte psa nebo fenu?
Děkuji předem za tipy.
všichni vyjmenovaných plemen nevyhovuje ani jedno. Všechny jsou "montrum" a boxer, doga a Cane Corso být venku nemůže jsou hladkosrstí(nemají podsadu=nezahraje se) navic jsou dosti složitý na výchovu.
Vhodný pes by byl chodský pes, německý špic velký, střední vorech z útulku (vyzkoušejte jak vybraný pes reaguje na malé, vše ostatní jim řekněte aby splňoval následující věci), německý ovčák.
napsal(a):
všichni vyjmenovaných plemen nevyhovuje ani jedno. Všechny jsou "montrum" a boxer, doga a Cane Corso být venku nemůže jsou hladkosrstí(nemají podsadu=nezahraje se) navic jsou dosti složitý na výchovu.
Vhodný pes by byl chodský pes, německý špic velký, střední vorech z útulku (vyzkoušejte jak vybraný pes reaguje na malé, vše ostatní jim řekněte aby splňoval následující věci), německý ovčák.
V žádném případě neuvažujte o psovi z útulku. Nikdo neví co pes zažil a jak zareaguje.

napsal(a):
"boxer, doga a Cane Corso být venku nemůže jsou hladkosrstí(nemají podsadu=nezahraje se)"
neni nad zasvecene rady...
cane corso podstadu ma a muze byt celorocne venku.
Já bych to viděla na nějakého většího méďu, nejsou tak aktivní jako středně velcí psi, ale pokud se manželka bojí psů, tak asi žádného.
Myslím, že by vám vyhovoval - Velký švýcarský salašnický pes, Čuvač, z těch mírnějších (asi toho moc neohlídaji, ale mohli by, a odradí velikostí) Bernský salašnický pes, Novofundlanďan, jako vybrala jsem obříky, ale na lážo plážo s paní jsou mnohem vhodnější, než rozjívený ovčák, čekající na aktivitu.

napsal(a):
"boxer, doga a Cane Corso být venku nemůže jsou hladkosrstí(nemají podsadu=nezahraje se)"
neni nad zasvecene rady...
cane corso podstadu ma a muze byt celorocne venku.
Čtu jak mohu ale jediný čeho jsem se dočetla že má hustou srst o podsadě ani zmínka. a když už ji má nemá ji jen "trochu" té podsady? Aby vzladl klíďo -15°C(nekde i více)zimy...

Andrýsek3
napsal(a):
Já bych to viděla na nějakého většího méďu, nejsou tak aktivní jako středně velcí psi, ale pokud se manželka bojí psů, tak asi žádného.
Myslím, že by vám vyhovoval - Velký švýcarský salašnický pes, Čuvač, z těch mírnějších (asi toho moc neohlídaji, ale mohli by, a odradí velikostí) Bernský salašnický pes, Novofundlanďan, jako vybrala jsem obříky, ale na lážo plážo s paní jsou mnohem vhodnější, než rozjívený ovčák, čekající na aktivitu.
Svycarak? s kočárkem?
Ten když škubne... nemá ruku.
Navic psal žádné "monstrum" tak co se ho držet?
napsal(a):
Svycarak? s kočárkem?
Ten když škubne... nemá ruku.
Navic psal žádné "monstrum" tak co se ho držet?
Když škubne německý ovčák, tak je to úplně to stejné. a navíc bude mnohonásobně těžší ho s prckem utahat.
Taky jsem tam psala, proč... a vy jste moderátor nebo jak?

Andrýsek3
napsal(a):
Když škubne německý ovčák, tak je to úplně to stejné. a navíc bude mnohonásobně těžší ho s prckem utahat.
Taky jsem tam psala, proč... a vy jste moderátor nebo jak?
Přiznávám německýho ovčáka jsem přestřelila.
Ale píšete ty největší psy a uzivatel píše že nechce monstrum.

"ale pokud se manželka bojí psů, tak asi žádného. "
souhlasím, tato úvaha zadavatele není moc optimistická...
"Ale píšete ty největší psy a uzivatel píše že nechce monstrum."
vzhledem k výběru zadavatele je velký švýcar velikostně zcela v souladu...
"Ten když škubne... nemá ruku."
tak principiálně to je snad o výchově a výcviku a výběru plemene, u kterého je vysoká pravděpodobnost, že díky v+v se žádné škubání či co dít nebude...a jak zadavatel i píše
nějaká obrana manželky na vycházce - zde bych radši pro manželku uvažovala o paralyzéru, aby se z obrany manželky psem nestalo třeba ublížení na zdraví onoho útočníka...
bez ohledu na vhodnost budoucích majitelů (jak máme kdo vědět, jaký je zadavatel a jeho rodina vhodní coby kynologově!), jenom k "požadavkům na psa":
- německý boxer - ale fakt temperamentní, chce to hodně zaměstnání, zdravíčko ošidné
- cc - obecně vhodný, zdravíčko ?
- bordinka - jak jsem někde četla, vyhoštění na zahradu je pro ni týrání, má životní potřebu být v těsném kontaktu s lidmi, zdraví?
- hw -obecně vhodný, zdravíčko ze zadavatelem vyjmenovaných nejlepší
- leon - obecně vhodný, kapku větší, zdravíčko rovněž problém
další typy - bšo, tervík...
ono to chce si ujasnit, jestli člověk tíhne spíše k molosům či ovčákům...fakt to je dost rozdíl
chce si to ujasnit, že výcvik alespoň funkční poslušnosti je základ, a čím více "hlídací" pes, tím důležitější! a stejně tak vztah lidi-pes, a ten vztah se buduje společným soužitím a ne pes tam a lidi tady, a občas se venku potkáme...
Jaromir82
napsal(a):
Dobrý den všem,
A myslíte psa nebo fenu?
Děkuji předem za tipy.
Také přeji dobrý den,
plemena která uvádíte jsou dosti odlišná, a obávám se, že asi žádné plemeno nesplní dokonale všechny podmínky. Tedy bych si ujasnila, co psovi v soužití můžete nabídnout, co je priorita:
- nějaký kynologický sport?
- alespoň základní výcvik typu 1x týdně cvičák, a něco málo doma?
- jenom společník na zahradě, občas vycházka?
- turistika, dlouhé výlety?
- spíše dobrý hlídač, i s tím, že byste možná museli být obezřetnější např. u návštěv?
- spíše pohodář s rizikem že přivítá i zloděje?
A pak i to, co lidé občas neradi slyší - peníze. Jsou plemena která koupíte za pár tisíc, a pak taková, která koupíte za pár desítek tisíc. a měsíční výdej za krmivo pro leonbergera a pro například toho choďáka nebo špice bude taky rozdíl.
Dekuji vsem za vas cas a za nazory.
Urcite ma byt pes soucasti rodiny, tzn. bude i v baraku i na zahrade. Zadny vyclenenec, ale partak.
Vycvik tak jednou v tydnu na cvicaku, jinak doma.
Prochazky tak na hodinu denne, pres vikend delsi, behani i kolo, v zime bezky.
Po pravde se mi vyrazne vic libi molosoidni plemena nez ovcaci.
Muj velky favorit je fakt ten boxik...

1) co chce manželka
2) co chce manželka
3) dtto
4) hodina je nic.
A víte, že štěně kouše ?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?q=%C5%A1t%C4%9Bn%C4%9B+kou%C5%A1e&sort=1.

Klidne do boxera bezte, když se vam libi.
Jen tohle opravdu není pes na ven.

Trochu (spíš hodně) nechápu požadavek "aby se ho manželka nebála". Ona se bojí psů? Pak máte problém, protože se nemusí bát jen vysloveně velkých psů, ale může se začít bát štěněte jakéhokoliv plemene, které ji začne kousat při své hře. a jestliže se bude manželka psa bát, nikdy nebude pro psa autoritou, on ji nebude respektovat a tak s ním ona nebude moci chodit na procházky... a pak dostanete ultimátum od manželky - buď pes nebo já...
napsal(a):
Trochu (spíš hodně) nechápu požadavek "aby se ho manželka nebála". Ona se bojí psů? Pak máte problém, protože se nemusí bát jen vysloveně velkých psů, ale může se začít bát štěněte jakéhokoliv plemene, které ji začne kousat při své hře. a jestliže se bude manželka psa bát, nikdy nebude pro psa autoritou, on ji nebude respektovat a tak s ním ona nebude moci chodit na procházky... a pak dostanete ultimátum od manželky - buď pes nebo já...
Já bych to tak černě neviděla. Já měla dřív hrozny strach z no (několik mě jich pokousalo a me psy taky) a teď máme jednoho doma a druhého "na cestě". Je to jiný když pes doma vyrůstá a když je to cizí pes.
A myslím že si s rostoucím stendem nějak najdou způsob jak ty vyhrocené situace zvládnout.

Tedysek
napsal(a):
Já bych to tak černě neviděla. Já měla dřív hrozny strach z no (několik mě jich pokousalo a me psy taky) a teď máme jednoho doma a druhého "na cestě". Je to jiný když pes doma vyrůstá a když je to cizí pes.
A myslím že si s rostoucím stendem nějak najdou způsob jak ty vyhrocené situace zvládnout.
Je lepší to vidět černěji, než s růžovými brýlemi.
Taky „hlasuji“ pro hovawarta, fena nebo pes, to už záleží na osobní preferenci a vhodném výběru jedince.
Nebo čuvače či velkého švýcarského salašnického psa. Ale hovawarta seženete asi snáz a budete mít větší výběr.
Boxera bych viděla jako bezva kamaráda ke starším dětem, je dost překotný.
S tím slovenským čuvačem nevím, nevím. Já ho pokládám za povahově komplikovanější plemeno. Vždyť původně měl být ostrý a nedůvěřivý. Můžu se mýlit, protože jsem nikdy neměla osobně čistokrevného čuvače, vždy buď jeho cílené křížence (čhp) nebo teď čuvačího křížence typu "volání přírody". Ale obecně mi příjdou, že nikdy z dětí vyloženě nadšení nebyli... když dospěli. Většinou se fixovali pouze na jednu osobu a další přetrpěli. Co se týče výchovy... hodně věcí si prostě dělali po svém a chyby ve výchově neodpouštěli. a když jsem se jednou o nákup slovenského čuvače zajímala, tak v podstatě chovatelé mi potvrzovali to, co mi daly zkušenosti s čhp. Je to prostě duší stále pastevec. To už ten čhp mi příjde v povaze měkčí a více jako typický rodinný pes.
Osobně bych při požadavku malé děti x ovladatelnost (pro ženu) x lehce cvičitelný x standardní hlídání volila spíš psy typu "dvorové". no, hovawart, rtw a podobné typy.
A vzhledem k tomu, že jsem ještě nedávno tlačila kočár... tak boxéra určitě ne (mám letité zkušenosti s něm. boxéry). Mladému psovi bude utrpením klidná chůze vedle vozítka. a pro malé děti je mladý boxér "nebezpečný", protože je to tornádo. Vyklidněný tříletý kousek je úplně o něčem jiném... to jsou pak bezva chůvy.

LájošM
napsal(a):
Fenu hw jsem navrhl kvůli lepší ovladatelnosti i pro méně zkušenou pejskařku. Přece jen pes je už jiná váhová kategorie. Mohu porovnat z vlastní zkušenosti, s fenou byl život o fous jednodušší
Měla jsem 50kg hw macíka a život s ním byl lehoučký jako peříčko, ono to je zejména o té ovladatelnosti (podložené důkladnou navázaností na svou rodinu a autoritou psovoda ).

Prestige
napsal(a):
Jelikož jste uvažoval i o Bordeauxské doze, tak mě napadl ještě Bullmastif, je to sice hovádko a není vhodný úplně ven, ale je to ideální rodinný pes.
Až na to množství zdravotních problémů.
Dobrý den, tak jestli se Vám líbí boxer a manželka by ho dala, není co řešit, protože boxeři jsou prima psi.
Za sebe, doporučuji fenu hovawarta, bohužel, pře dvěma týdny jsem o 10 letou fenu přišla ( omlouvám se, je to stále čerstvé), nicméně, už je zamluvené nové štěndo, zase holka. To, co jmenujete za předpoklady, tak přesně splňovala, tolerantní k dětem rodiny a přátel, kočky doma počet od dvou do čtyrech, hlídá, ale nenapadá bezhlavě kohokoli, jen zakročí, pokud situace vyžaduje a pozor- neloví. Navíc vzhledově hezký pes (ačkoli trochu odlišný od boxera). Svou fenku jsem si pořizovala po uvážení (když jsem přišla o její předchůdkyni kříženku z útulku), na základě referencí svých dvou přátel, kteří hovíka již měli. No a přiznám se, už do jiného plemene nepudu. Jarka.
Mě u kočárku čuvač vyhovoval, chodí na prověšeném vodítku. Teď ho vodí můj pětiletý syn sám. Samozřejmě jdu s nimi také. Syna miluje i když mu byl rok když se malý narodil. a já měla rizikové těhotenství tak jsem se psu nemohla věnovat tolik, kolik jsem chtěla je to bezva pes. Čuvač Vám odpustí, když nemůžete na procházku. Zabaví se sám. Ale jestli se opravdu manželka bojí velkých psů, tak nevím.Štěně rychle roste, mladý pes skáče, hravě kouše. Máme psů víc a naše sousedka, která měla boloňského psíka se ho vzdala, jenom proto, protože jí budil malé děti když štěkal. a teď její děti chodí k nám a se synem a psi si hrají. Tak ona přes plot ječí takový velký psi...Přitom náš ohař miluje házení míčků. Dětem se líbí, když mu ho hodí do křoví a on ho musí hledat. Pes je velký závazek a musí s rodinou žít.
napsal(a):
Měla jsem 50kg hw macíka a život s ním byl lehoučký jako peříčko, ono to je zejména o té ovladatelnosti (podložené důkladnou navázaností na svou rodinu a autoritou psovoda ).
Len pri tom netreba zabudat na to, ze si mala hovika z toho najlepsieho konca povahoveho spektra. Ja by som naopak po skusenosti s mojim podobneho hovika nikomu nezelala, rozhodne nie niekomu co sa uz dopredu boji ci ho bude manzelka zvladat.
A neni jediny, tak 50:50 co stretavam su samci bud v pohode, alebo pomerne tazko ovladatelni hlavne v blizkosti inych psov.
U fen je ten pomer ovela priaznivejsi, tu som sialenu stretla snad len jednu zatial.

Souhlasím, ale to je platné bez ohledu na plemeno.
V prvé a hlavní řadě to je o nervové soustavě psa, to je alfa a omega!
Neboli o výběru rodičovského páru (tohle je podle mne dost virtuální záležitost ), a zejména o výběru konkrétního štěněte. a samozřejmě o chovateli...
mimochodem, právě si z nostalgie znovu louskám knihy o hw, a tuším v knize Blasiusové je něco v tomto duchu : jistý fyzický typ (štíhlá vysoká zvířata) jsou nositeli labilní nervové soustavy + přeceňování sportovně činných psů (ti s velkým temperamentem jsou rovněž labilní) = povahové problémy...což se plně shoduje s mými poznatky.
napsal(a):
Souhlasím, ale to je platné bez ohledu na plemeno.
V prvé a hlavní řadě to je o nervové soustavě psa, to je alfa a omega!
Neboli o výběru rodičovského páru (tohle je podle mne dost virtuální záležitost ), a zejména o výběru konkrétního štěněte. a samozřejmě o chovateli...
mimochodem, právě si z nostalgie znovu louskám knihy o hw, a tuším v knize Blasiusové je něco v tomto duchu : jistý fyzický typ (štíhlá vysoká zvířata) jsou nositeli labilní nervové soustavy + přeceňování sportovně činných psů (ti s velkým temperamentem jsou rovněž labilní) = povahové problémy...což se plně shoduje s mými poznatky.
Já mám bohužel ty samé zkušenosti.

"přeceňování sportovně činných psů "
tak tohle snad u hw nehrozi
Švýcaraka nedoporučuji, protože jsou to bojácní psi (věřte mi znám páru švýcaráků kteří jsou takový "připosraní".Věřte mi chodím na cvičák a u kynologie jsem těch pár roků)Doporučuji spíš třeba Zlatého retrívra jsou přátelští, nenároční na výcvik a když si koupíte pumra tak vám zahradu ohlídá(fena jak která je ostrá na takové věci, my máme doma fenku a ta je tak mezi, sousedka mi říkala že se nahla za branku a chtěla jí pohladit ale ona naní začala vrčet a cenit zuby a to bych to do ní nikdy neřekla ale zase pumr to nikdy nevíte jak zareaguje na děti u feny je trochu jistota) a venku můžou být tak do -5c když mají slámu v boudě jinak žádny pes nevydrží velké a chladné zimy venku. Nebo je tu ten chodský pes,.

betykety
napsal(a):
Švýcaraka nedoporučuji, protože jsou to bojácní psi (věřte mi znám páru švýcaráků kteří jsou takový "připosraní".Věřte mi chodím na cvičák a u kynologie jsem těch pár roků)Doporučuji spíš třeba Zlatého retrívra jsou přátelští, nenároční na výcvik a když si koupíte pumra tak vám zahradu ohlídá(fena jak která je ostrá na takové věci, my máme doma fenku a ta je tak mezi, sousedka mi říkala že se nahla za branku a chtěla jí pohladit ale ona naní začala vrčet a cenit zuby a to bych to do ní nikdy neřekla ale zase pumr to nikdy nevíte jak zareaguje na děti u feny je trochu jistota) a venku můžou být tak do -5c když mají slámu v boudě jinak žádny pes nevydrží velké a chladné zimy venku. Nebo je tu ten chodský pes,.
Doporučit retrívra tam, kde je požadavkem - "schopnost hlídat a uhlídat si teritorium (zahradu), případně manželku s kočárkem na vycházce;" - to není ani vtipné.

napsal(a):
"přeceňování sportovně činných psů "
tak tohle snad u hw nehrozi
Kniha byla vydána 1999...co jako nehrozí?

napsal(a):
Kniha byla vydána 1999...co jako nehrozí?
ze u hw převládne v chovu "precenovani sportovne cinnych psu"
konec koncu -jestli je kniha skoro 20 let stara - a nestalo se to.

že "převládne" v chovu? a to přesně píšu kde?
chce to číst to, co je napsáno...

betykety
napsal(a):
Ále vydrží, pochopila bych třeba se srsti dobrmana ten klepe kosu i pod 10°C.
Kdyby žádny pes nevydržel zimu tak tím pádem by v Grónsku by ty psiska už dávno pochcipaly.

napsal(a):
že "převládne" v chovu? a to přesně píšu kde?
chce to číst to, co je napsáno...
ty nikde, když jsem to napsala ja
betykety
napsal(a):
Většina švýcaráku, co znám jsou taky takoví bojácní, lekaví. Ale taky více nedůvěřivý k cizím lidem, řekla bych, že určitě bude hlídat líp švýcarák než retrívr.
Zlatého retrívra jsou přátelští, nenároční na výcvik a když si koupíte pumra tak vám zahradu ohlídá(fena jak která je ostrá na takové věci, my máme doma fenku a ta je tak mezi, sousedka mi říkala že se nahla za branku a chtěla jí pohladit ale ona naní začala vrčet a cenit zuby a to bych to do ní nikdy neřekla ale zase pumr to nikdy nevíte jak zareaguje na děti u feny je trochu jistota) a venku můžou být tak do -5c když mají slámu v boudě jinak žádny pes nevydrží velké a chladné zimy venku. Nebo je tu ten chodský pes,.
Přátelští sice jsou, ale nenároční na výcvik bych tak úplně neřekla, oni si pak lidi myslí, že je to pes, který výcvik nepotřebuje a nějakým způsobem se vychová sám. Navíc retrívr potřebuje hoodně zaměstnat a to jak fyzicky tak i psychicky. A že je retrívr hlídač? Znám retrívry, kteří za plotem štěkají, ale spíš tím návštěvy vítají a když jdete dovnitř tak vás možná tak umazlí k smrti . Pokud si pořídí retrívra po povahově standardních rodičích (což předpokládám, že ano, když už chtějí to určité plemeno) tak retrívr hlídat nebude a určitě nebude ostrý na lidi. Možná to znáte ale u psů bez PP - taky jsem měla takového, to byl fakt ostrý hlídač, ten by na zahradu cizího nepustil a několikrát nám to dokázal. Vzhledově retrívra připomínal, ale povahově ani náhodou.
S chodským psem souhlasím, to je takové "univerzální" plemeno. A nevím jestli už to tu padlo, ale podle toho popisu by mi tam seděl i Velký švýcar... A nebo přesně to co chcete splňuje Beorboel, kteréhá má známá. Takový kliďas, kterého nic nerozhodí, ale nadruhou stranu dokáže ohlídat. Tam ale nevím jak je to s výchovou, ale známá byla v tomto začátečník a žádný problém neměla. Je to sice telátko, ale řekla bych, že je klidnější než třeba boxer. Beorboely znám vlastně dva, oba jsou takoví jak jsem psala, ale víc jich neznám tak nemůžu až tak soudit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
a jak jsou na tom ti dva burbulové zdravotně? Já znám osobně 4 - všichni jsou nemocní, a mají za sebou několik operací (kolena, kyčle, oči, torze... ).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
a jak jsou na tom ti dva burbulové zdravotně? Já znám osobně 4 - všichni jsou nemocní, a mají za sebou několik operací (kolena, kyčle, oči, torze... ).
Aha, ti dva co znám já jsou v pohodě. Ale jsou relativně mladí, jednomu jsou 3, druhému cca 5. U toho mladšího vím, že dělali DKK a DLK a dopadlo dobře, majitelka z toho měla hroznou radost, ale přesný výsledek si nepamatuji. U druhého nevím, ale žádný viditelný problém nemá.

Boerboela začátečníkům? To bych nedoporučila. Když už takovou velikostní a váhovou kategorii, tak radši bulmastifa, řekla bych, že jsou zvladatelnější.
Ale obě plemena jsou velcí těžcí a silní psi, na jejichž zvládnutí musí mít člověk nějaký fyzický potenciál.
Já bych zadavateli nevymlouvala ani boxera ani hovawarta, když se mu líbí.

boerboel: 70 - 90kg, vždy v první obranné linii. Ze standardu: "Nebezpečné a drsné podmínky Jižní Afriky umožnily přežít jen těm nejschopnějším."
Přesně pro začátečníka ke kočárku.
Pak tu máme ještě ridgebacka (boerboel je má přikřížené), argentýnu, tosu, bandoga, amerického buldoka, brazilskou filu, kanárskou dogu,... všecko se dá předělat k obrazu našemu připitomělému, pak napíšeme na faunu, že to kouše. Bullmastif je to samé, o pár kil lehčí, jenom jsme ho již stihli více zprasit - ochočit. Zdraví.. no comment.
Psala jsem, že osobně znám jen dva. Ti dva zrovna odpovídají tomu, co zadavatel hledá a žijí podobně. Majitelka toho jednoho byla začátečník když si ho pořídila a neměla s ním problém. Ten druhý žije v domácnosti se 3mi dětmi, chodí na procházky vedle kočárku, majitelka má cca 50 kg, pes asi tak 80 kg a fungují super. Ale jak jsem psala, znám jen tyto dva, takže třeba jsou zrovna oba výjimka.
Ono je to o lidech, nezáleží na tom, zda je někdo začátečník nebo ne. Nějaký začátečník si pořídí plemeno o kterém se tvrdí, že je pro začátečníky nevhodné a fungují úplně super. Někdo jiný si zase pořídí plemeno pro začátečníky údajně vhodné a ani s ním to nefunguje.
Dle mě je to o tom, jestli to ten člověk v sobě má nebo nemá. Tím ale nechci říct, že by si každý začátečník měl pořídit plemeno, které se mu líbí, aniž by o něm něco víc věděl.
Ale pokud to bude začátečník, zamiluje se do nějakého plemena, zjišťuje si o něm všechny informace, zajede se na psa podívat osobně na akce, do chovky atd... Pak zjistí, že mu ta povaha vyhovuje a že je to to, co hledá, tak proč ne.
Já zase nemám ráda, když se každému doporučuje třeba NO, jako pes vhodný pro začátečníka. Pokud někdo hledá nezávislého psa, parťáka s vlastní hlavou a na doporučení by si pořídil NO (jen proto, že je začátečník) tak bude nešťastný.
Ale stejně zadavatel nechtěl takové telátko, takže je to jedno. Z mého pohledu je k dětem "lepší" klidnější mollos, než třeba mladý rozdováděný boxer. Ale samozřejmě i to se dá, taky znám rodiny kde mají malé děti a boxery.

milují svou rodinu, včetně domácích zvířat, cizí ale ne
jako všichni ostatní - do dvou, tří let kamarádím se vším, a najednou za psem ořeme asfalt.. tohle je potřeba čekat
boxer je moloss, akorát že úplně přetvořený na troubu, tudíž vyhovující, si myslím
a to samé se snažíme dělat s ostatními molossery.. vyrábíme tzv. kynuté buchty, knedlíky, natvrdlé, líné.. to ale moloss není, nějak se na to zapomnělo
začátečník není člověk bez zkušeností, ale někdo, kdo si o plemenech nezjistil nic, nemá vůbec představu.

"boxer je moloss, akorát že úplně přetvořený na troubu, tudíž vyhovující, si myslím
a to samé se snažíme dělat s ostatními molossery.. vyrábíme tzv. kynuté buchty, knedlíky, natvrdlé, líné.."
kolik jich znas osobne ?
boxeru i ostatních molossu?

napsal(a):
"boxer je moloss, akorát že úplně přetvořený na troubu, tudíž vyhovující, si myslím
a to samé se snažíme dělat s ostatními molossery.. vyrábíme tzv. kynuté buchty, knedlíky, natvrdlé, líné.."
kolik jich znas osobne ?
boxeru i ostatních molossu?
14 boxerů, ostatních asi 500, je to má oblíbená skupinka.. a když žádného, tak co
a teď mi napište, že máte cane corso, který cvičí, a že jich znáte podobných mraky, což nic nemění na tom, že molosseři jsou bráni jako kynuté buchty, jinak by jich tu nebylo tolik
hodně lidí si plete klid-medvídek s klid-neštěkám, ale zakročím o to tvrději.

napsal(a):
14 boxerů, ostatních asi 500, je to má oblíbená skupinka.. a když žádného, tak co
a teď mi napište, že máte cane corso, který cvičí, a že jich znáte podobných mraky, což nic nemění na tom, že molosseři jsou bráni jako kynuté buchty, jinak by jich tu nebylo tolik
hodně lidí si plete klid-medvídek s klid-neštěkám, ale zakročím o to tvrději.
ne nenapisu, ze znam mraky cvcicich CC.
asi se vam porouchala vestecka koule.
znam mraky cvicicich boxeru totiz. a ne, zadne kynute buchty se tam nekonaji
a co se tyka dalsich molossu - tam se plete ten klid s tim, ze dost casto se ti psi nemuzou hybat.

napsal(a):
ne nenapisu, ze znam mraky cvcicich CC.
asi se vam porouchala vestecka koule.
znam mraky cvicicich boxeru totiz. a ne, zadne kynute buchty se tam nekonaji
a co se tyka dalsich molossu - tam se plete ten klid s tim, ze dost casto se ti psi nemuzou hybat.
nemůžou se hýbat proč, protože to byli kolik století ochránci obydlí před predátory, válečníci, bodyguardi ?
napsal(a):
milují svou rodinu, včetně domácích zvířat, cizí ale ne
jako všichni ostatní - do dvou, tří let kamarádím se vším, a najednou za psem ořeme asfalt.. tohle je potřeba čekat
boxer je moloss, akorát že úplně přetvořený na troubu, tudíž vyhovující, si myslím
a to samé se snažíme dělat s ostatními molossery.. vyrábíme tzv. kynuté buchty, knedlíky, natvrdlé, líné.. to ale moloss není, nějak se na to zapomnělo
začátečník není člověk bez zkušeností, ale někdo, kdo si o plemenech nezjistil nic, nemá vůbec představu.
Dobře, a jak tedy nazýváte člověka, který nikdy neměl psa, nebo maximálně jako dítě nějakého voříška u rodičů na zahradě. Pes je jeho snem, pár let si zjišťuje o psech informace až dojde k nějakému plemeni, pak objíždí akce, povídá si s chovateli a plánuje štěně, jeho první. Podle mě je to začátečník .
A k těm mollosům - nemyslím si, že by byli líní, to jsem vůbec nepsala. Jen mi v porovnání s boxerem připadnou klidnější, "rozumnější". Znám dost mladých boxerů a vím, jaké jsou to střely prdlé a to nic proti boxerům . A mimochodem, jak jsou na tom boxeři zdravotně? Poslední dobou taky nic moc ne?

marcelaamax
napsal(a):
Dobře, a jak tedy nazýváte člověka, který nikdy neměl psa, nebo maximálně jako dítě nějakého voříška u rodičů na zahradě. Pes je jeho snem, pár let si zjišťuje o psech informace až dojde k nějakému plemeni, pak objíždí akce, povídá si s chovateli a plánuje štěně, jeho první. Podle mě je to začátečník .
A k těm mollosům - nemyslím si, že by byli líní, to jsem vůbec nepsala. Jen mi v porovnání s boxerem připadnou klidnější, "rozumnější". Znám dost mladých boxerů a vím, jaké jsou to střely prdlé a to nic proti boxerům . A mimochodem, jak jsou na tom boxeři zdravotně? Poslední dobou taky nic moc ne?
zdravotně.. nemohli bychom tu raději napsat, kteří psi jsou tak nějak zdraví ?
Člověk, kterého popisujete, je duší pejskař. Chybí mu už jen ten pes.
napsal(a):
zdravotně.. nemohli bychom tu raději napsat, kteří psi jsou tak nějak zdraví ?
Člověk, kterého popisujete, je duší pejskař. Chybí mu už jen ten pes.
Jasně, s tím zdravím je to složité...
A člověk, kterého popisuji je sice duší pejskař, ale pořád je to začátečník. A třeba může být duší pejskař i právě zadavatel. Ale to samozřejmě nikdo z nás nemůže vědět...

marcelaamax
napsal(a):
Jasně, s tím zdravím je to složité...
A člověk, kterého popisuji je sice duší pejskař, ale pořád je to začátečník. A třeba může být duší pejskař i právě zadavatel. Ale to samozřejmě nikdo z nás nemůže vědět...
vědět nemůžu nic, ale z výčtu požadovaných vlastností a plemen... si můžu něco myslet, myslím
napsal(a):
vědět nemůžu nic, ale z výčtu požadovaných vlastností a plemen... si můžu něco myslet, myslím
Jo já tak nějak souhlasím . Ale někdy je to i tak, že si psa pořídí člověk, který o psech vůbec nic neví a psa prostě vychová a mají skvělý vztah a fungují. Někdo to má v sobě. Ono když v poslední době čtu ty rady ohledně výchovy psa - že se ho pomalu nesmíme dotknout, aby to nebyl fyzický trest, že na něho nesmíme křičet, zvyšovat hlas atd... tak ono v některých případech fakt snad lepší, když člověk tohle neví a vychová psa prostě s rozumem podle sebe, než člověk, který se přesně řídí tím, co kde přečetl a vůbec u toho nepřemýšlí
Snad chápete jak to myslím. Znám třeba staršího pána, který nikdy neměl psa. Když zůstal sám a bylo mu smutno tak si na stará kolena pořídil menšího křížence, dospělého. Bez jakékoli výchovy a návyků. Psa má cca rok, má se psem úžasný vztah, který by mohlo závidět třeba spousta lidí od nás ze cvičáku, kteří se psem od štěněte cvičí. Ten pes sice vyložené nezná žádné povely, ale chodí všude na volno, na zavolání přiběhne, před silnicí se sám zastaví, pokud vidí psa tak jde k pánovi, pokud se někde válí odpadky stačí na něho houknout a bez rozmýšlení to nechá být, bez nějakého povelu na pána navolno čeká před obchodem, už si tam automaticky sedá a nehne se z místa, nespustí oči ze dveří obchodu. Jsou na sebe prostě krásně navázaní a pes udělá co pánovi vidí na očích. Ale to jsem zase úplně odbočila od tématu, tak se omlouvám

ale ono to není jenom o člověku, ale vždy o dvojici konkrétní člověk a konkrétní pes...kdyby si pán přivedl domů cholerickou hysterku, tak by to asi vypadalo úplně jinak...
napsal(a):
ale ono to není jenom o člověku, ale vždy o dvojici konkrétní člověk a konkrétní pes...kdyby si pán přivedl domů cholerickou hysterku, tak by to asi vypadalo úplně jinak...
Jo jasně, ale ten pes taky nebyl úplně psychicky v pořádku, když jsem je potkávala ze začátku tak se pes bál i vlastního stínu... A na tom psovi je vidět obrovský kus práce. Chci tím jen říct, že někdo to v sobě má a aniž by o psech něco věděl tak pro to má ten cit a dokáže dát psa do kupy. Pak jsou lidi, kteří mají načteno spoustu informací, teoreticky ví jak na to, ale prakticky se psem nedokáží nic.

v roce 2015 jsem nevěděla, že nějaká ifauna existuje, psů kolem mě furt hodně
četla jsem: školka - Pejsek a Kočička, první třída - Dášeňka, druhá třída - Velká kniha o psech
rok 2016 - Trénink je rozhovor - po 10 stranách jsem to zahodila, pak teda dočetla.. hrozná nuda.. a propadnutí v zoufalost ještě více než pro přečtení ifauny, že dělám vše blbě
rok 2017 - kousl mě bulík
2018 - nečtu, koukám na XI. sérii Akta X.