Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2018 16:34
Denni

XXX.XXX.60.25

Dobrý den,

v jakém rozmezí se pohybuje cena za štěně Boxera s pp? Je 25000, - hodně?

Děkuji za odpověď.. :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2018 16:36

Záleží na tom, jaké je to spojení, jací jsou rodiče. Boxera sice nemám, ale 25 tis. mi přijde v pohodě.

28.2.2018 16:45
rapotacka11

XXX.XXX.32.175

Denni napsal(a):
Dobrý den,

Pro koho jak...

28.2.2018 16:52
Denni

XXX.XXX.60.25

rapotacka11 napsal(a):
Pro koho jak...

No právě.. mně to příjde dost, na to, že vídávám ceny od 15000-18000, -

28.2.2018 17:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.175

Denni napsal(a):
No právě.. mně to příjde dost, na to, že vídávám ceny od 15000-18000, -

Mně taky.
Je to pořád pes...ale lidi to dají...

28.2.2018 17:20
PumaCZ

XXX.XXX.255.116

Záleží na tom, o jak kvalitní spojení se jedná a odkud jej kupujete.
Podobnou částku (1100 Euro) se chystám dát za poměrně průměrné štěndo no, ale v Německu, kde je to normální cena :)
(podprůměr se tu pohybuje kolem 600-700 Euro).

28.2.2018 18:02

I na Slovensku může být cena kvalitního štěněte ( nevím jak boxera, já jsem se zajímala o knírače ) 1000 Eur.

28.2.2018 18:56
LájošM

XXX.XXX.14.251

Jestli to není štěně z nějakého super pracovního spojení, s nadprůměrně zdravotně vyšetřenými rodiči, tak je to hodně vysoká cena.

1.3.2018 08:00

Nedávno jsem se ptala na cenu štěněte v Holandsku - jiné plemeno (malé),1500 Euro běžná cena. Bylo mi sděleno, že vrhy mají zamluvené už na tři roky dopředu.

1.3.2018 09:10

Já mám fenku za stejnou částku, rodiče šampióni krásy a pracovně úspěšní, tatínek import z Francie.

1.3.2018 10:14
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Pes mě stojí za jeho život cca 200 000, -, takže cenu za štěně nemá cenu řešit, je to jen zlomek celkových nákladů. Navíc žádná "tabulková" cena za štěně není, a stejná částka může být jednou nesmyslně vysoká, a jindy úplně normální a samozřejmá.

Důležitá je "kvalita", tzn. zdraví a předpoklady, které očekávám.

1.3.2018 10:49
inusanka

XXX.XXX.98.58

No, já bych se dívala po zdraví, jestli ušetříte při koupi 5000 tak je můžete na veterině vyházet desetkrát.

2.3.2018 07:47
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Přesně jak píší výše, zdraví na prvním místě.
Napřed se zajímejte, jaká mají rodiče vyšetření a jak ta vyšetření dopadla, pak teprve lze posoudit, jestli je cena vysoká.

2.3.2018 08:37
samik49

XXX.XXX.75.86

Vysoká cena nerovná se automaticky vysoká kvalita, jak se tu někteří snaží podsouvat. Sledujte situaci na trhu, nebo se aspoň poptejte třeba na fb ve skupinách zamřených na toto plemeno. Ideálně i přímo na chovatele, který vám štěně za tuto cenu nabízí.

2.3.2018 09:53
LájošM

XXX.XXX.14.251

Cena je jen o nabídce a poptávce. Mockrát jsem viděl průměrná štěňata za vysokou cenu jen proto, že chovatel uměl udělat dobrý web, vyzdvihl každou ptákovinu (zkoušky typu zop), měl krásné fotky, v každé druhé větě napsal, že jeho štěňata jsou ta nejlepší. a když to pořád dokola někomu podstrkujete... psychologie. a ještě když si napíšete do návštěvní knihy pár poděkování za úžasné psí kamarády, a jak ta vysoká cena stála za to...
A také někteří chovatelé vědí, že pro snoby, co o psech ví houby, ale chtějí se jen pochlubit před přáteli, že mají něco extra, je vysoká cena právě to, co je přiláká. Pes za 10 tisíc pro ně není tak atraktivní jako stejný pes za 50 tisíc.

Pes se má vybírat v prvé řadě podle zdraví (rodiče, sourozence, štěňata z předchozích vrhů), povahy, standardnosti (ne jen že jsou výstavní úspěchy "vyježděné")... Nebo podle toho, na co psa chci. Když na určitý sport (práci), je mi jedno nestandardní ucho, koukám na povahy a chuť makat.
Přece nemůžu napsat, jestli cena ta a ta je vysoká nebo nízká, když o tom nic nevím bližšího? Zadavatelka vůbec nenapsala, proč chce zrovna boxera, co s ním chce dělat, jestli má vyhlídnuté štěně od nás nebo z ciziny.
Moje první reakce, že je cena vysoká vyplynula z toho, že když se zadavatelka takto ptá, nemá o tom ani šajnu, a cena je pro ni těžko akceptovatelná.

2.3.2018 09:58
hn..

XXX.XXX.245.235

Denni napsal(a):
Dobrý den,

Myslím, že se dá dobré štěně koupit i za polovinu. a stejně jako ostatní - velmi doporučuji dát pozor na zdraví - mladých boxerů s PP mně umřelo docela dost. v popředí jsou nemoci srdce, ledvin. Nekteré srdeční choroby se objevují až kolem 6. roku věku, kdy je zvíře už za svým reprodukčním vrcholem a je po něm několik vrhů. Já bych tuhle částku nedala - práve pro poměrně vysoké riziko nemocí u tohoto plemene.

2.3.2018 10:13
bilusik

XXX.XXX.168.130

hn.. napsal(a):
Myslím, že se dá dobré štěně koupit i za polovinu. a stejně jako ostatní - velmi doporučuji dát pozor na zdraví - mladých boxerů s PP mně umřelo docela dost. v popředí jsou nemoci srdce, ledvin. Nekteré srdeční choroby se objevují až kolem 6. roku věku, kdy je zvíře už za svým reprodukčním vrcholem a je po něm několik vrhů. Já bych tuhle částku nedala - práve pro poměrně vysoké riziko nemocí u tohoto plemene.

Kupoval bych tam, kde mají u boxerů vyšetření srdce, dkk a spondylozy ( to je vyšetření páteře), a kde s nimi i cvičí - mají nějakou zkoušku a samozřejmě oba rodiče z výstav minimálně výbornou + nějaký ten titul není také na škodu. Ale priorta by měly být zdravotní vyšetření a nějaké složené zkoušky rodičů (nejen bonitace). Za cenu 25 tisíc Kč by to musela být u boxerů opravdu špička, běžně se prodávají za méně - kolem 15 - 20 tisíc Kč.

2.3.2018 11:09

samik49 napsal(a):
Vysoká cena nerovná se automaticky vysoká kvalita, jak se tu někteří snaží podsouvat. Sledujte situaci na trhu, nebo se aspoň poptejte třeba na fb ve skupinách zamřených na toto plemeno. Ideálně i přímo na chovatele, který vám štěně za tuto cenu nabízí.

Já to třeba netvrdím, jde o poptávku. Když už se zájemci hlásí a fenka ještě není ani nakrytá, tak proč by si chovatel nenasadil cenu vysoko.

2.3.2018 13:39
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

samik49 napsal(a):

Kteří jsou ti někteří? Já tu nic takového nečetl.

2.3.2018 14:10
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Ja teda nemam pocit, ze by zdravie nejak ovplyvnovalo cenu steniat. Neviem si predstavit niekoho co by predaval draho stenata po inak priemernych rodicoch preto, lebo zrovna tie jeho maju lepsie vysetrenia alebo nieco.
Cena ale urcite rastie s uspechmi - pracovnymi alebo vystavnymi. Pripadne v niektorych pripadoch je cena dana proste menom chovky, aj ked je uz za zenitom.

A ako perlicku do debaty o horibilnych sumach - prvy vyber perspektivneho pracovneho stenata kniraca z de - 3000 eur.

2.3.2018 14:29
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

L(phi) napsal(a):
Ja teda nemam pocit, ze by zdravie nejak ovplyvnovalo cenu steniat. Neviem si predstavit niekoho co by predaval draho stenata po inak priemernych rodicoch preto, lebo zrovna tie jeho maju lepsie vysetrenia alebo nieco.
Cena ale urcite rastie s uspechmi - pracovnymi alebo vystavnymi. Pripadne v niektorych pripadoch je cena dana proste menom chovky, aj ked je uz za zenitom.

A ako perlicku do debaty o horibilnych sumach - prvy vyber perspektivneho pracovneho stenata kniraca z de - 3000 eur.

Zdraví by měl být standard.
Pokud má štěně nějaké vyšší riziko zdravotních problémů, či dokonce už nějaký konkrétní zdravotní problém, určitě to cenu ovlivní, směrem dolů.

Takže vysoká cena není zárukou kvality (jak tu samik49 překrucuje), ani příplatkem za zdravé štěně.
Zdraví je nejvyšším kritériem při výběru, a je to tudíž základ k akceptování vyšší ceny. a jedním z předpokladů zdraví u štěněte jsou obsáhlá vyšetření rodičů.

3.3.2018 09:06

"Pokud má štěně nějaké vyšší riziko zdravotních problémů, či dokonce už nějaký konkrétní zdravotní problém, určitě to cenu ovlivní, směrem dolů."

by me vazne zajimalo, jak se do ceny promita to "riziko"

a konkretni zdravotni problem? jako ze treba za stene se zlomenou nohou nemuze chtit chovatel TOP cenu

spis nestandard, ne? zalomek, nevybarvena spojivka -to ano, to snizuje cenu.

3.3.2018 10:51
Moyda

XXX.XXX.74.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Pokud má štěně nějaké vyšší riziko zdravotních problémů, či dokonce už nějaký konkrétní zdravotní problém, určitě to cenu ovlivní, směrem dolů."

by me vazne zajimalo, jak se do ceny promita to "riziko"

a konkretni zdravotni problem? jako ze treba za stene se zlomenou nohou nemuze chtit chovatel TOP cenu

spis nestandard, ne? zalomek, nevybarvena spojivka -to ano, to snizuje cenu.

Ja třeba dostala slevu u feny NO že měla kýlu a pokud bych chtěla chovat tak by byla nutná operace.

3.3.2018 11:20

Moyda napsal(a):
Ja třeba dostala slevu u feny NO že měla kýlu a pokud bych chtěla chovat tak by byla nutná operace.

Ale fuj

3.3.2018 11:34
Moyda

XXX.XXX.74.8

Tak já bych ji koupila i bez slevy byla poslední volná z vrhu o který jsem měla zájem právě pro dobré zdravi rodičů i předchozích vrhů a nižší cena byla návrh přímo chvatelky, a po poradě s vetem že operace není nutná sme jí neoperovali.

3.3.2018 11:39
abza

XXX.XXX.213.30

Ou.

Neregistrovaný uživatel

3.3.2018 11:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
Zdraví by měl být standard.
Pokud má štěně nějaké vyšší riziko zdravotních problémů, či dokonce už nějaký konkrétní zdravotní problém, určitě to cenu ovlivní, směrem dolů.

Takže vysoká cena není zárukou kvality (jak tu samik49 překrucuje), ani příplatkem za zdravé štěně.
Zdraví je nejvyšším kritériem při výběru, a je to tudíž základ k akceptování vyšší ceny. a jedním z předpokladů zdraví u štěněte jsou obsáhlá vyšetření rodičů.

Zdraví je nejvyšším kritériem při výběru, a je to tudíž základ k akceptování vyšší ceny. a jedním z předpokladů zdraví u štěněte jsou obsáhlá vyšetření rodičů

jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů, předků a příbuzných, současně se selekcí na výkon - většina vyšetření na závažná onemocnění jsou stejně nic nevypovídající (např. srdce - holter mi řekne jen to, že by pes následujícího půl roku neměl umřít na srdce, nic víc ), funkce štítné žlázy totéž, o rakovinách ani nemluvě...
Pro mě je mnohem cennější zvíře, co celý život maká, a v 11 letech je super kondici, než pes co má zdravotní vyšetření na 3 řádky, a v 7 letech vypadá jak stařec nad hrobem (když se toho vůbec dožije).

Neregistrovaný uživatel

3.3.2018 11:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Moyda napsal(a):
Tak já bych ji koupila i bez slevy byla poslední volná z vrhu o který jsem měla zájem právě pro dobré zdravi rodičů i předchozích vrhů a nižší cena byla návrh přímo chvatelky, a po poradě s vetem že operace není nutná sme jí neoperovali.

já myslím, že problém není ani tak ve slevě za štěně s kýlou, ale že vám ho ta "takychovatelka" doporučila jako vhoddné k dalšímu chovu - to je docela úlet

3.3.2018 11:56
Moyda

XXX.XXX.74.8

Ne já rovnou říkala ze chovat nechci že je to jen partacka do rodiny na túry a pro radost.

3.3.2018 21:48
bilusik

XXX.XXX.168.130

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
já myslím, že problém není ani tak ve slevě za štěně s kýlou, ale že vám ho ta "takychovatelka" doporučila jako vhoddné k dalšímu chovu - to je docela úlet

Tak to není žádný úlet, kýlu (zeslabení břišní stěny) může přenášet potom kterýkoliv ze sourozenců z vrhu, stejně jako samo to štěně, které ji mělo. Takže to vyjde u každého štěněte z tohoto vrhu v chovu v podstatě nastejno. A malá pupeční kýla - tu vám kde jaký vet za 500 - 1000, - Kč snadno kdykoliv vyoperuje. Takže pokud se z toho vrhu, kde je kýla použijí do chovu sourozenci, tak je jedno jestli se použije i samo to štěně s malou kýlkou - geneticky přenášet to mohou potom dál i sourozenci bez kýly.

Neregistrovaný uživatel

4.3.2018 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

samik49 napsal(a):

Ano, pozor na to! Člověk má tendenci mít pocit, že když dám vysokou cenu na štěně ze špičkového spojení ze známé a vychvalované CHS, že musí být všechno OK.
Prostě nedá mi to - mám teď hodně nešťastnou dobrou kamarádku, která investovala 25 tisíc do fenky A0 po importu z jedné CHS, která hodně chová a vyhrává výstavy.
Jaké bylo překvapení, když se zjistilo, že fenka je MDR1 -/-. Chovatelka (všemi vychalovaná) vědomě spojila dva přenašeče a tudíž musela vědět, že ve vrhu budou všechny výsledky i ty úplně špatné. Vrchol je, že to ani kupujících neoznámila a vědomě riskovala zdravotní problémy svých odchovů.
Nechci sem CHS uvádět, protože nestojím o to být kamenovaná, ale pokud to někoho zajímá, uvedu mu jí soukromě přes Zprávy.
Zdraví vám nikdo zaručit u štěněte nemůže, je to živý tvor a i kyž je chovatel hodně pocitivý a chová pouze na vyšetřených zdravých rodičích, může se lecos přihodit, ale chovat drahé papíráky na dovezené feně, která má úplnou mutaci tohoto genu je prostě nehorázný.
Ono je hrozný tažení proti bezpapírákům, ano jistě, kdo chová bez PP, tak je spíš výjimečný, že něco vyšetřuje, ale od drahých CHS by běžný člověk očekával, že nebude vědomě vyrábět nemocná štěňata a už vůbec ne za ceny přakračující běžně 20 tisíc!

4.3.2018 13:48

"ale chovat drahé papíráky na dovezené feně, která má úplnou mutaci tohoto genu je prostě nehorázný."

viz. diskuze vedle -vyber feny pro chov...když si jedu pro jednu v ými týdnech - nidky nevim, jak to dopadne a bude fakt dobra do chovu
tady je zarny priklad - i když to nedopadlo -chova se na ni. protoze...
tech lidi, co privezou import a kdyz se nepovede neodchovaji na nem je uz sice taky dost. ale spis vidam tu prvni variantu smajlík

4.3.2018 14:29
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Zdraví je nejvyšším kritériem při výběru, a je to tudíž základ k akceptování vyšší ceny. a jedním z předpokladů zdraví u štěněte jsou obsáhlá vyšetření rodičů

jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů, předků a příbuzných, současně se selekcí na výkon - většina vyšetření na závažná onemocnění jsou stejně nic nevypovídající (např. srdce - holter mi řekne jen to, že by pes následujícího půl roku neměl umřít na srdce, nic víc ), funkce štítné žlázy totéž, o rakovinách ani nemluvě...
Pro mě je mnohem cennější zvíře, co celý život maká, a v 11 letech je super kondici, než pes co má zdravotní vyšetření na 3 řádky, a v 7 letech vypadá jak stařec nad hrobem (když se toho vůbec dožije).

jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů

Dlouhověkost neznamená nutně zdraví. Spousta zdravotních problémů není život ohrožující. Pes mohl klidně prodělat několik operací. A při správné péči i celkem závažný problém nemusí významně ovlivnit věk dožití.

Při výběru štěněte naprosto zbytečná a hloupá úvaha.
Zdravotní vyšetření mít můžete. Kolika se ale pes dožije a v jaké kondici nevíte a vědět nemůžete!
Tak co chcete srovnávat ?

4.3.2018 14:45

"Dlouhověkost neznamená nutně zdraví. Spousta zdravotních problémů není život ohrožující. Pes mohl klidně prodělat několik operací. A při správné péči i celkem závažný problém nemusí významně ovlivnit věk dožití."

chce to číst ty věty celé:

"jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů, předků a příbuzných, současně se selekcí na výkon"

pes při několika operacích toho zas tak moc asi nevykoná
a inspektorová píše o plemeni vysoce pracovním

"Při výběru štěněte naprosto zbytečná a hloupá úvaha."

co takhle výběr rodičů, to by jako úvaha nemohlo být?...

4.3.2018 19:08
LájošM

XXX.XXX.14.251

Ano, pozor na to! Člověk má tendenci mít pocit, že když dám vysokou cenu na štěně ze špičkového spojení ze známé a vychvalované CHS, že musí být všechno OK.
Prostě nedá mi to - mám teď hodně nešťastnou dobrou kamarádku, která investovala 25 tisíc do fenky A0 po importu z jedné CHS, která hodně chová a vyhrává výstavy.
Jaké bylo překvapení, když se zjistilo, že fenka je MDR1 -/-. Chovatelka (všemi vychalovaná) vědomě spojila dva přenašeče a tudíž musela vědět, že ve vrhu budou všechny výsledky i ty úplně špatné. Vrchol je, že to ani kupujících neoznámila a vědomě riskovala zdravotní problémy svých odchovů.
Nechci sem CHS uvádět, protože nestojím o to být kamenovaná, ale pokud to někoho zajímá, uvedu mu jí soukromě přes Zprávy.
Zdraví vám nikdo zaručit u štěněte nemůže, je to živý tvor a i kyž je chovatel hodně pocitivý a chová pouze na vyšetřených zdravých rodičích, může se lecos přihodit, ale chovat drahé papíráky na dovezené feně, která má úplnou mutaci tohoto genu je prostě nehorázný.
Ono je hrozný tažení proti bezpapírákům, ano jistě, kdo chová bez PP, tak je spíš výjimečný, že něco vyšetřuje, ale od drahých CHS by běžný člověk očekával, že nebude vědomě vyrábět nemocná štěňata a už vůbec ne za ceny přakračující běžně 20 tisíc!

Ale je to i o tom kupujícím. Já bych si nevzal štěně z chovky, kde se nakryje MDR pozitivní fena přenašečem. AO už dávno není málopočetné plemeno, výběr je obrovský, vždyť se rodí ročně cca 100 vrhů.
Věřte, že kdyby si to kupující více zjišťovali a chovatelům by zůstal vrh doma, už by si náramně rozmysleli takto nezodpovědně nakrýt.

4.3.2018 19:37
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

"Dlouhověkost neznamená nutně zdraví. Spousta zdravotních problémů není život ohrožující. Pes mohl klidně prodělat několik operací. A při správné péči i celkem závažný problém nemusí významně ovlivnit věk dožití."

chce to číst ty věty celé:

"jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů, předků a příbuzných, současně se selekcí na výkon"

pes při několika operacích toho zas tak moc asi nevykoná
a inspektorová píše o plemeni vysoce pracovním

"Při výběru štěněte naprosto zbytečná a hloupá úvaha."

co takhle výběr rodičů, to by jako úvaha nemohlo být?...

inspektorová píše o plemeni vysoce pracovním

Nevím kde to inspektorová píše, ale v postu na který reaguji nic takového není. Já myslím, že jen předesíláte, že víte jaká je to kravina.
I pracovní plemena mají exteriérové linie, a navíc kolik procent plemen je pracovních?

Výběr rodičů je samozřejmě zásadní, ale zase je to pořád JENOM PŘEDPOKLAD!
A zdravotní vyšetření není přece nic jiného než další kritérium výběru rodičů s ohledem na předpoklad zdraví.

Neregistrovaný uživatel

4.3.2018 21:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
inspektorová píše o plemeni vysoce pracovním

Nevím kde to inspektorová píše, ale v postu na který reaguji nic takového není. Já myslím, že jen předesíláte, že víte jaká je to kravina.
I pracovní plemena mají exteriérové linie, a navíc kolik procent plemen je pracovních?

Výběr rodičů je samozřejmě zásadní, ale zase je to pořád JENOM PŘEDPOKLAD!
A zdravotní vyšetření není přece nic jiného než další kritérium výběru rodičů s ohledem na předpoklad zdraví.

řeč je tady o boxerech - tzn. plemeni pracovním.
Ano, pracovní plemena mají exterierové linie - a zrovna na těch je úplně nejlíp vidět, jak zvířata dopadnou po zdravotní stránce v momentě, kdy po nich přestaneme chtít práci, protože po výstavách může lítat každý lazar, ale při práci zdravotní handicap na povrch většinou vyplave...

Stačí se podívat třeba na borderky, kam se posunulo během několika generací jejich zdraví po tom, co se jim vzala selekce na práci

Neregistrovaný uživatel

4.3.2018 22:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97

LájošM napsal(a):
Ale je to i o tom kupujícím. Já bych si nevzal štěně z chovky, kde se nakryje MDR pozitivní fena přenašečem. AO už dávno není málopočetné plemeno, výběr je obrovský, vždyť se rodí ročně cca 100 vrhů.
Věřte, že kdyby si to kupující více zjišťovali a chovatelům by zůstal vrh doma, už by si náramně rozmysleli takto nezodpovědně nakrýt.

To máte na jednu stranu pravdu - ano, nikdo nenutí kupující, aby si koupil štěně v chovce, kde se chovají takto.
Jenže - každý není odborník a koupit si psa jdou i lidé, kteří budou mít třeba prvního. Nerozumí tomu až tak do hloubky. Jdou na to třeba zodpovědně - volí koupi s PP, pozeptají se třeba na internetu (nemusí mít známé pejskaře, natož pejkaře, který rozumí konkrétnímu plemeni). Dostanou doporučení na známou CHS, která je velmi úspěšná, tedy je známá, protože má hodně odchovů a na každé výstavě je vidět a často vyhrává. Dělá zahraniční importy. O kvalitě (pomyslí si zodpovědný začátečník) vypovídá i cena, která je snad nejvyšší v současné době u tohoto plemene. Zavolají tam a paní je velice přijemná, je vidět, že plemeni rozumí, umí jednat s lidmi, pozve zájemce na nezávaznou návštěvu a chov ukáže.
Myslíte, že je až taková chyba v kupujícím?
Já jsem zjistila, že ani většina veterinářů nemá o této problematice velké povědomí. Nanejvýš mají rovnici, že když je pes MDR1 pozitivní, tak se nesmí dávat Ivermectin a ten se stejně u psů už nepoužívá, tak co.
Mně třeba docela dobrý veterinář předepsal lék Stomorgyl (velice dobrý veterinární lék), který mi odrovnal dva psy. Mám to natočený na videu, co to s nima udělalo. Videa jsem nabízela jak několika vetům, tak poradci chovu toho plemene. Nikdo si na to neudělal čas.
Ona chovatelka, když jsem se jí telefonicky zeptala, jak může takto krýt a hlavně, když už to udělá, proč aspoň neinformuje kupující, aby byli opatrní. A také proč dováží chovná zvířata, zcela mutantní. Odpověděla mi, že se problém s touto mutací přehání. Chystám se jí též poslat videa psů neovládajících zadní část těla.
Věřte, že jí doma štěňata nezústávají a to má několik vrhů ročně.
Navíc test není do chovu povinný a zrovna u fenky mojí kamarádky ho oba rodiče v rodokmenu zapsaný nemají. Nezná natolik zákonitosti genetiky, aby výsledek odvodila z předchozích generací.
Prostě tady by měl mít jasnou zodpovědnost chovatel a nepokládat to pořád tak, že kdo si chce koupit štěně, tak tomu musí věnovat několik měsíců studia, aby nenalítl a za velký peníze si nekoupil nemocný zvíře.
Když je to pořád takhle, tak se nelze divit, že velká část lidí pořád radši kupuje bezpapíráky.

5.3.2018 06:58

"I pracovní plemena mají exteriérové linie, a navíc kolik procent plemen je pracovních?"

a co to mění na výroku inspektorové, že :

"jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů, předků a příbuzných, současně se selekcí na výkon""...?! Nic, že...

"Výběr rodičů je samozřejmě zásadní, ale zase je to pořád JENOM PŘEDPOKLAD!
A zdravotní vyšetření není přece nic jiného než další kritérium výběru rodičů s ohledem na předpoklad zdraví."

tak to je teda fakt překvapení, že se bavíme o předpokladech či pravděpodobnosti
zdravotní vyšetření je sice hezká věc, ale prosím na kolikpakže zdravotních parametrů je možno jakési relevantní zdravotní vyšetření dělat? A kolik jich v reálu různé kluby vyžadují?
Prosím, nechť to nikdo nechápe, že jsem proti zdravotním vyšetřením. Rozumně nastavená selekce i na základě zdravotních vyšetření je OK.

5.3.2018 09:03
bilusik

XXX.XXX.168.130

řeč je tady o boxerech - tzn. plemeni pracovním.
Ano, pracovní plemena mají exterierové linie - a zrovna na těch je úplně nejlíp vidět, jak zvířata dopadnou po zdravotní stránce v momentě, kdy po nich přestaneme chtít práci, protože po výstavách může lítat každý lazar, ale při práci zdravotní handicap na povrch většinou vyplave...

Stačí se podívat třeba na borderky, kam se posunulo během několika generací jejich zdraví po tom, co se jim vzala selekce na práci

No, to už je diskutabilní jestli dnes boxer ještě patří k pracovním plemenům - dřív to tak bývalo. Ale dnes, když už k uchovnění nemusí mít u tohoto plemene žádnou zkoušku a hodně málo lidí s ním dnes cvičí a nějaké zkoušky skládá - k uchovnění už stačí jen bonitace. Takže zrovna u tohoto plemene se to tak už nedělí na pracovní a výstavní linie jako třeba u NO nebo maliňáků. A ani při práci když někdo cvičí jen rekreačně a jezdí si se psem po závodech v úrovni ZM nebo ZV1 či IPO1 - nic na povrch ze zdravotních handicapů nevyplave - to není vrcholová kynologie. O tomhle se můžete bavit u NO nebo belgičáků, ale u boxerů asi už dávno ne.

5.3.2018 09:24

bilusik napsal(a):
No, to už je diskutabilní jestli dnes boxer ještě patří k pracovním plemenům - dřív to tak bývalo. Ale dnes, když už k uchovnění nemusí mít u tohoto plemene žádnou zkoušku a hodně málo lidí s ním dnes cvičí a nějaké zkoušky skládá - k uchovnění už stačí jen bonitace. Takže zrovna u tohoto plemene se to tak už nedělí na pracovní a výstavní linie jako třeba u NO nebo maliňáků. A ani při práci když někdo cvičí jen rekreačně a jezdí si se psem po závodech v úrovni ZM nebo ZV1 či IPO1 - nic na povrch ze zdravotních handicapů nevyplave - to není vrcholová kynologie. O tomhle se můžete bavit u NO nebo belgičáků, ale u boxerů asi už dávno ne.

"Takže zrovna u tohoto plemene se to tak už nedělí na pracovní a výstavní linie"

ano a ne. porad si drzi tzv. vyberovy chov treba kam uz se nedostane každe zvire - je sance to odlisit a něco pracovnejsiho si vybrat...
a porad je to jedno z mala plemen, co porada svoje MS a sejde se tam docela dost psu.

kdyz bezny chov - tak boxer k uchovneni zkousku nepotrebuje, ale porad musí mit tu zkousku aspoň jeden z paru, když chteji kryt.

5.3.2018 09:29
LájošM

XXX.XXX.14.251

To máte na jednu stranu pravdu - ano, nikdo nenutí kupující, aby si koupil štěně v chovce, kde se chovají takto.
Jenže - každý není odborník a koupit si psa jdou i lidé, kteří budou mít třeba prvního. Nerozumí tomu až tak do hloubky. Jdou na to třeba zodpovědně - volí koupi s PP, pozeptají se třeba na internetu (nemusí mít známé pejskaře, natož pejkaře, který rozumí konkrétnímu plemeni). Dostanou doporučení na známou CHS, která je velmi úspěšná, tedy je známá, protože má hodně odchovů a na každé výstavě je vidět a často vyhrává. Dělá zahraniční importy. O kvalitě (pomyslí si zodpovědný začátečník) vypovídá i cena, která je snad nejvyšší v současné době u tohoto plemene. Zavolají tam a paní je velice přijemná, je vidět, že plemeni rozumí, umí jednat s lidmi, pozve zájemce na nezávaznou návštěvu a chov ukáže.
Myslíte, že je až taková chyba v kupujícím?
Já jsem zjistila, že ani většina veterinářů nemá o této problematice velké povědomí. Nanejvýš mají rovnici, že když je pes MDR1 pozitivní, tak se nesmí dávat Ivermectin a ten se stejně u psů už nepoužívá, tak co.
Mně třeba docela dobrý veterinář předepsal lék Stomorgyl (velice dobrý veterinární lék), který mi odrovnal dva psy. Mám to natočený na videu, co to s nima udělalo. Videa jsem nabízela jak několika vetům, tak poradci chovu toho plemene. Nikdo si na to neudělal čas.
Ona chovatelka, když jsem se jí telefonicky zeptala, jak může takto krýt a hlavně, když už to udělá, proč aspoň neinformuje kupující, aby byli opatrní. A také proč dováží chovná zvířata, zcela mutantní. Odpověděla mi, že se problém s touto mutací přehání. Chystám se jí též poslat videa psů neovládajících zadní část těla.
Věřte, že jí doma štěňata nezústávají a to má několik vrhů ročně.
Navíc test není do chovu povinný a zrovna u fenky mojí kamarádky ho oba rodiče v rodokmenu zapsaný nemají. Nezná natolik zákonitosti genetiky, aby výsledek odvodila z předchozích generací.
Prostě tady by měl mít jasnou zodpovědnost chovatel a nepokládat to pořád tak, že kdo si chce koupit štěně, tak tomu musí věnovat několik měsíců studia, aby nenalítl a za velký peníze si nekoupil nemocný zvíře.
Když je to pořád takhle, tak se nelze divit, že velká část lidí pořád radši kupuje bezpapíráky.

Nezpochybňuji to, že by v první řadě měl být zodpovědný chovatel.
Ale v dnešní době, kdy na netu najdete téměř vše, se dá informace o "těch podivných zkratkách" (MDR1, CEA, PRA...) lehce najít a přečíst během 10 minut. Hlubší znalost genetiky k tomu není třeba, stačí pochopit, že MDR1 -/- je špatně.
Jestli vám chovatelka tvrdí, že jedinec s pozitivním MDR1 není v ohrožení, když si dáte pozor na léky, zasloužila by pěkně proprat v kynologickém světě. Co když nový majitel štěněte se bude chtít intenzivně věnovat pasení? Nikdy nevíte, kdy vám pes sežere bobek od zrovna odčervené ovce a ohrozí ho to na životě. Navíc nejde jen o Ivermectin, ale o hromadu jiných látek, běžných antiparazitik, analgetik, látkám proti průjmu, také jsou nebezpečné některé opiáty, imunosupresiva...
Bohužel i mezi chovateli s PP se najdou nezodpovědní lidé a podvodníci, ale pořád je tam menší riziko, a také slušná dohledatelnost informací, když zájemce jen trochu chce a není líný obětovat trochu toho času.
Kdybyste si koupili bezpapíráka, pravděpodobně byste o MDR1 nevěděli vůbec, těžko si někdo, kdo chce ušetřit pár korun na PP, nechá udělat u psa test.

Neregistrovaný uživatel

5.3.2018 10:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

bilusik napsal(a):

No, a to je přesně to, o čem píšu - v momentě kdy se se psama přestane dělat, jde plemeno do háje jak zdravotně, tak povahově. Boxeři (a třeba i dobrmani) se dřív ve zdraví běžně dožívali 12 i více let. Dneska se to válí na gauči, nosi to růžový postroječky, ... a chcipá to v 5 letech (někdy i dřív).

Neregistrovaný uživatel

5.3.2018 10:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

"Takže zrovna u tohoto plemene se to tak už nedělí na pracovní a výstavní linie"

ano a ne. porad si drzi tzv. vyberovy chov treba kam uz se nedostane každe zvire - je sance to odlisit a něco pracovnejsiho si vybrat...
a porad je to jedno z mala plemen, co porada svoje MS a sejde se tam docela dost psu.

kdyz bezny chov - tak boxer k uchovneni zkousku nepotrebuje, ale porad musí mit tu zkousku aspoň jeden z paru, když chteji kryt.

Nevíte, jestli ještě boxeři musí mít do chovu vytrvalostní zkoušku (dnes ADPr.)?

5.3.2018 11:03

Nevíte, jestli ještě boxeři musí mít do chovu vytrvalostní zkoušku (dnes ADPr.)?

do toho výběrového chovu - ano.
zrovna tak mají i německou bonitaci možnou -která je zase o fous jina nez bezna...

5.3.2018 18:32
bilusik

XXX.XXX.168.130

Výběrový chov nerovná se u boxerů pracovní chov. Jak jsem napsal u boxerů už bych to dávno na pracovní a exterierový chov nedělil jako u NO a malin.

5.3.2018 21:08

bilusik napsal(a):
Výběrový chov nerovná se u boxerů pracovní chov. Jak jsem napsal u boxerů už bych to dávno na pracovní a exterierový chov nedělil jako u NO a malin.

"Výběrový chov nerovná se u boxerů pracovní chov"

mozna ne. ale da se v nem vybrat potencionalni pracak.
jinak - me facinuje -v dobrem -ze si boxeri ještě porad udrzeli takovehle podmínky k uchovneni.
ze je jeste neprevalcovai drzitele nazoru, ze zkouska je na nic.

6.3.2018 07:39
hn..

XXX.XXX.245.235

"Výběrový chov nerovná se u boxerů pracovní chov"

mozna ne. ale da se v nem vybrat potencionalni pracak.
jinak - me facinuje -v dobrem -ze si boxeri ještě porad udrzeli takovehle podmínky k uchovneni.
ze je jeste neprevalcovai drzitele nazoru, ze zkouska je na nic.

mám zkušenost - odchovala jsem několik vrhů boxerů, velmi pracovitých, temperamentních, vytrvalých, vhodných pro všechny možné sporty. / obvykle jsem si jedno štěně nechávala, takže můžu posoudit/.Ale je těžké najít naráz 6 lidí, co budou se psem opravdu sportovat. Většina boxerů se dostane do rodin a na gauč a nějaký sport se po nich požaduje 1x týdně o víkendu. A zažila jsem několikrát, že štěně skončilo v kleci, uvázané, bité - protože lidi temperamentního psa nezvládli. Takže v dnešní době je trochu otázka, co většina lidí od psa očekává.

6.3.2018 07:44

hn.. napsal(a):
mám zkušenost - odchovala jsem několik vrhů boxerů, velmi pracovitých, temperamentních, vytrvalých, vhodných pro všechny možné sporty. / obvykle jsem si jedno štěně nechávala, takže můžu posoudit/.Ale je těžké najít naráz 6 lidí, co budou se psem opravdu sportovat. Většina boxerů se dostane do rodin a na gauč a nějaký sport se po nich požaduje 1x týdně o víkendu. A zažila jsem několikrát, že štěně skončilo v kleci, uvázané, bité - protože lidi temperamentního psa nezvládli. Takže v dnešní době je trochu otázka, co většina lidí od psa očekává.

Skoro to není otázka, ale fakt : Psa na klíček ( tedy většina - některé přítomné vyjímám ).

6.3.2018 08:39

hn.. napsal(a):

Ano, chápu i tenhle pohled na věc. Najit odpovedne lidi - bolest v podstate všech plemen.
Nekdy pomaha pravda - neprezentovat plemeno hlavne jako rodinného společníka k detem -to o nich taky ctu dost často. u malinaka by to nikdo nenapsal.

A porad myslim, ze pro zdravi plemene je proverovani ve sportu velmi dulezite- u boxeru -s jejich exteriérem - dvojnásob potrebne.

6.3.2018 10:26

hn.. napsal(a):

Hrozná škoda, že už se obecně nekupíruje. Je to diskutabilní zásah, ale kupírovaní psi nepřipomínali tolik nebo vůbec plyšáka a nepořizovali si je lidi jen tak na mazlíka, ke kočárku, k dětem na na hřiště...

6.3.2018 11:16

Hrozná škoda, že už se obecně nekupíruje. Je to diskutabilní zásah, ale kupírovaní psi nepřipomínali tolik nebo vůbec plyšáka a nepořizovali si je lidi jen tak na mazlíka, ke kočárku, k dětem na na hřiště...

Hodně pravdy na tom. Teď všichni psi vypadají s těma ušima jako mazlíci.
Já už dříve měla pocit, že kupírovaní psi byli ostřejší. Přišlo mi to jako nesmysl - přece neměli povahu v uších. A teď jste na to kápla. Chtěli je lidé, kteří chtěli ostrého psa a ne mazlíka. Navíc ti, kdo chtěli to dříve kupírované plemeno, odešli k jinému. A protože se nekupíruje od roku 1992, šly postupně povahy do háje. A tak tu máme ušaté mazlíky.
A panuje všeobecný názor, že pes má být hlavně mazlík a strpět od cizích lidí omatlávání - a když to nesnese, tak je zlej. Stejně tak, jako by si měl dospělý pes ochotně hrát se psy na potkání...

6.3.2018 11:40

Já už dříve měla pocit, že kupírovaní psi byli ostřejší. Přišlo mi to jako nesmysl - přece neměli povahu v uších. A teď jste na to kápla. Chtěli je lidé, kteří chtěli ostrého psa a ne mazlíka. Navíc ti, kdo chtěli to dříve kupírované plemeno, odešli k jinému. A protože se nekupíruje od roku 1992, šly postupně povahy do háje. A tak tu máme ušaté mazlíky.
A panuje všeobecný názor, že pes má být hlavně mazlík a strpět od cizích lidí omatlávání - a když to nesnese, tak je zlej. Stejně tak, jako by si měl dospělý pes ochotně hrát se psy na potkání...

Mluvíte mi z duše!

6.3.2018 11:51
Moyda

XXX.XXX.74.8

Když jsem byla malá tak se tito psi a i třeba dobrmani kupirovali, a prostě jsem měla zafiksováno zě jsou to pracovní psi. Když jsem potkala pěkně nasvalenyho kupirovanýho psa jen jsem s respektem zirala, dnes si jen řeknu hm pěknej pes a jdu dál, dnes už moc respektu nebudí a to je asi problém.

Neregistrovaný uživatel

6.3.2018 17:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

ve skutečnosti se nekupíruje od roku 2003 - po tom oficiálním zákazu jsme všichni ještě 10 let kupírovali, protože kupírovaní psi mohli všude, a jediný co bylo, že člověk nesměl prásknout veta, co mu uši dělal.
... a pak se to všechno podělalo

Neregistrovaný uživatel

6.3.2018 17:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

bilusik napsal(a):

Víte, co je na tom legrační? Že všechna tahle bývalá pracovní plemena mají nesrovnatelně vyšší nároky na výběrový chov než NO - tomu stačí do "výběrovýho" chovu ZVV1 a ta ta jejich komická bonitace , zatímco ostatní plemena musí mít vrcholovou zkoušku, většinou i výbornou z výstavy a výběrovou bonitaci, popř. i čistý rtg. a boxeři dokonce i 20 km vytrvalostní zkoušku.

6.3.2018 18:05

ve skutečnosti se nekupíruje od roku 2003 - po tom oficiálním zákazu jsme všichni ještě 10 let kupírovali, protože kupírovaní psi mohli všude, a jediný co bylo, že člověk nesměl prásknout veta, co mu uši dělal.
... a pak se to všechno podělalo

Budu vám to věřit, já měla jedny z posledních legálně kupírovaných štěňat v mém plemeni - právě v roce 1992.
Proto si pamatuju, že v tom roce padl zákaz.

Neregistrovaný uživatel

6.3.2018 18:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Budu vám to věřit, já měla jedny z posledních legálně kupírovaných štěňat v mém plemeni - právě v roce 1992.
Proto si pamatuju, že v tom roce padl zákaz.

to mi věřte, já kupírovala ještě v roce 2001, a v té době se ještě kupírovalo všechno - ten definitivní "zákaz" přišel až v roce 2003.

6.3.2018 18:10

to mi věřte, já kupírovala ještě v roce 2001, a v té době se ještě kupírovalo všechno - ten definitivní "zákaz" přišel až v roce 2003.

Však píšu, že vám věřím. Já měla své psy okupírované, o pořízení jiných jsem neuvažovala a tak to šlo mimo mne.

6.3.2018 18:41
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

"I pracovní plemena mají exteriérové linie, a navíc kolik procent plemen je pracovních?"

a co to mění na výroku inspektorové, že :

"jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů, předků a příbuzných, současně se selekcí na výkon""...?! Nic, že...

"Výběr rodičů je samozřejmě zásadní, ale zase je to pořád JENOM PŘEDPOKLAD!
A zdravotní vyšetření není přece nic jiného než další kritérium výběru rodičů s ohledem na předpoklad zdraví."

tak to je teda fakt překvapení, že se bavíme o předpokladech či pravděpodobnosti
zdravotní vyšetření je sice hezká věc, ale prosím na kolikpakže zdravotních parametrů je možno jakési relevantní zdravotní vyšetření dělat? A kolik jich v reálu různé kluby vyžadují?
Prosím, nechť to nikdo nechápe, že jsem proti zdravotním vyšetřením. Rozumně nastavená selekce i na základě zdravotních vyšetření je OK.

Prosím vás, já už to komentovat dál nebudu, je to celé postavené na hlavu.

Jedna perlička za všechno:

"jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů"

Když kupuji štěně, a jde mi hlavně o zdraví, tak koukám na dlouhověkost rodičů?
Takže mám shánět štěně od 14 leté feny, nebo je 14 let málo?

Jděte už s těmi nesmysly někam, motáte se v tom jak Maďar v kukuřici...

Neregistrovaný uživatel

6.3.2018 19:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
Prosím vás, já už to komentovat dál nebudu, je to celé postavené na hlavu.

Jedna perlička za všechno:

"jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů"

Když kupuji štěně, a jde mi hlavně o zdraví, tak koukám na dlouhověkost rodičů?
Takže mám shánět štěně od 14 leté feny, nebo je 14 let málo?

Jděte už s těmi nesmysly někam, motáte se v tom jak Maďar v kukuřici...

Pane Broučku, zase by to chtěločíst text celý, a ne jen půl věty - původní znění je takto:

jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů, předků a příbuzných, současně se selekcí na výkon

Třeba teď budu krýt 6 letou fenu stejně starým psem, jejihž 3 rodiče mají nyní 11 let a jsou v perfektní kondici (2 z nich ještě v 9 letech závodili, všichni mají IPO3), a ten čtvrtý ještě ve 12 letech úspěšně kryl. Jejich předci byli také dlouhověcí a prověření prací...

6.3.2018 19:13

"Jedna perlička za všechno:

"jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů""

versus celý originál (jako to broučkovo perlička je, to určitě) :

"jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů, předků a příbuzných, současně se selekcí na výkon""

furt nám nějak nejdou ty celé věty, co...ale jsem optimista, jednou to přijít musí!

7.3.2018 10:36
bilusik

XXX.XXX.168.130

Víte, co je na tom legrační? Že všechna tahle bývalá pracovní plemena mají nesrovnatelně vyšší nároky na výběrový chov než NO - tomu stačí do "výběrovýho" chovu ZVV1 a ta ta jejich komická bonitace , zatímco ostatní plemena musí mít vrcholovou zkoušku, většinou i výbornou z výstavy a výběrovou bonitaci, popř. i čistý rtg. a boxeři dokonce i 20 km vytrvalostní zkoušku.

Boxeři nemusí mít žádnou vrcholovou zkoušku, pro výběrový chov výborná z výstavy, nějakou asi jedničkovou zkoušku (a to si nejsem jistý jestli ta zkouška je povinná - povinných je určitě těch 20 km a výborná z výstavy a výběrová bonitace) a 20 km na kole v časovém limitu co ujede s boxerem i netrénovaný důchodce, takže žádný kvalt. Takže boxery a dobrmany již dávno nepočítám mezi pracovní plemena, když nemusí mít do základního chovu žádnou složenou zkoušku (ani ZMku) jako tomu bylo dříve - fena měla do základního chovu minimálně ZM a pes minimálně ZV1 (nebo IPO1 či tenkrát SchH1). Dnes tato dvě plemena pro základní chov nemusí mít žádnou zkoušku - to už není pracovné plemeno.

7.3.2018 12:52

"Takže boxery a dobrmany již dávno nepočítám mezi pracovní plemena, když nemusí mít do základního chovu žádnou složenou zkoušku (ani ZMku) jako tomu bylo dříve "

u boxeru jeden z paru musí mit 300b zkousku i do zakladniho chovu.
ve vyberovem oba - a jde najit stenata po obou rodicich s trojkama - a nemyslim kycle smajlík overenyma na závodech.

jako nerikam ze je to uplne super všechno - jen ze jde hledat a najit.

Neregistrovaný uživatel

7.3.2018 13:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

bilusik napsal(a):
Boxeři nemusí mít žádnou vrcholovou zkoušku, pro výběrový chov výborná z výstavy, nějakou asi jedničkovou zkoušku (a to si nejsem jistý jestli ta zkouška je povinná - povinných je určitě těch 20 km a výborná z výstavy a výběrová bonitace) a 20 km na kole v časovém limitu co ujede s boxerem i netrénovaný důchodce, takže žádný kvalt. Takže boxery a dobrmany již dávno nepočítám mezi pracovní plemena, když nemusí mít do základního chovu žádnou složenou zkoušku (ani ZMku) jako tomu bylo dříve - fena měla do základního chovu minimálně ZM a pes minimálně ZV1 (nebo IPO1 či tenkrát SchH1). Dnes tato dvě plemena pro základní chov nemusí mít žádnou zkoušku - to už není pracovné plemeno.

Dobrmani museli mít pro výběrový chov 100% trojkovou zkoušku, ale ta plemena jsou totálně v háji - o tom s vámi nediskutuju. Já jsem vystoupila z klubu hned ve chvíli, co si pipiny na schůzi odhlasovaly zrušení povinné zkoušky a bonitace. Jen jsem chtěla poukázat na to, ze pod honosným pojmem Výběrový chov se u NO skrývá to, že musí mít splácanou ZVV1, a ti co ji mají jen napsanou (tzn. ze nezvládnou ani ty 2 zákusy, co jsou na bonitaci) jsou v kontrolovaným chovu.

8.3.2018 09:57
bilusik

XXX.XXX.168.130

Dobrmani museli mít pro výběrový chov 100% trojkovou zkoušku, ale ta plemena jsou totálně v háji - o tom s vámi nediskutuju. Já jsem vystoupila z klubu hned ve chvíli, co si pipiny na schůzi odhlasovaly zrušení povinné zkoušky a bonitace. Jen jsem chtěla poukázat na to, ze pod honosným pojmem Výběrový chov se u NO skrývá to, že musí mít splácanou ZVV1, a ti co ji mají jen napsanou (tzn. ze nezvládnou ani ty 2 zákusy, co jsou na bonitaci) jsou v kontrolovaným chovu.

Ale to bylo někdy před 15 a více lety, to už dávno dávno neplatí. Teď už s nimi cvičí vrcholově hodně málo lidí a u boxerů ještě méněš než u dobrmanů. Většina chovatelů chová v základním chovu, kde už nemusí být ani ZMka a na základní bonitaci už není kolík, jako to bývalo dříve, kde bylo zvíře samo a nejlépe ukázalo oproti figurantovi svou povahu. Dnes už to jsou skoro guačáci, a jak jsem psal většina lidí chová i bez blbé ZMky - jen se základní bonitací, která jak jsem psal je o dost lehčí než stará bonitace s kolíkem. A dost tato plemena a zájem o ně poškodil i zákaz kupírování, sposta schopných lidí a těch co cvičili a skládali vrcholové zkoušky odtud potom utekla k malinám a NO. A dnes jsou na tom tato plemena i díky zákazu kupírování hoodně špatně a já už je k pracovním plemenům už pár let neřadím - před 15 až 20 a více lety k nim určitě patřily, ale dnes už bohužel ne.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2018 10:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

bilusik napsal(a):
Ale to bylo někdy před 15 a více lety, to už dávno dávno neplatí. Teď už s nimi cvičí vrcholově hodně málo lidí a u boxerů ještě méněš než u dobrmanů. Většina chovatelů chová v základním chovu, kde už nemusí být ani ZMka a na základní bonitaci už není kolík, jako to bývalo dříve, kde bylo zvíře samo a nejlépe ukázalo oproti figurantovi svou povahu. Dnes už to jsou skoro guačáci, a jak jsem psal většina lidí chová i bez blbé ZMky - jen se základní bonitací, která jak jsem psal je o dost lehčí než stará bonitace s kolíkem. A dost tato plemena a zájem o ně poškodil i zákaz kupírování, sposta schopných lidí a těch co cvičili a skládali vrcholové zkoušky odtud potom utekla k malinám a NO. A dnes jsou na tom tato plemena i díky zákazu kupírování hoodně špatně a já už je k pracovním plemenům už pár let neřadím - před 15 až 20 a více lety k nim určitě patřily, ale dnes už bohužel ne.

Jo, stará bonitace s kolíkem byla dobrá prověrka povahy - na některých vyhnal figurant i nadpoloviční většinu předvedených psů, aniž by se jich dotknul.
Ale je to pořád o tom, ze v momentě kdy se po psech přestane chtít práce, tak jdou do háje zdravotně i povahově. Maliňák nemusí mit do chovu ani blbou ZMku (ani jeden z páru), a přesto je to plemeno výkonnostně na vrcholu - a proč... ? Protože se s nima maká, a nechová se na každé jebce (protože by ty štěňata nikdo nechtěl).

8.3.2018 10:26
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Pane Broučku, zase by to chtěločíst text celý, a ne jen půl věty - původní znění je takto:

jediným skutečným ukazatelem zdraví je dlouhověkost rodičů, předků a příbuzných, současně se selekcí na výkon

Třeba teď budu krýt 6 letou fenu stejně starým psem, jejihž 3 rodiče mají nyní 11 let a jsou v perfektní kondici (2 z nich ještě v 9 letech závodili, všichni mají IPO3), a ten čtvrtý ještě ve 12 letech úspěšně kryl. Jejich předci byli také dlouhověcí a prověření prací...

Tak pokud mluvíme (a my mluvíme) o zdravotním předpokladu štěněte, tak je velmi úsměvné, mluvit o dlouhověkosti rodičů.
Příbuzné a předky samozřejmě beru, to je standard, a nikdo to nezpochybňuje.

Nicméně pořád dokola - jsou nepracovní plemena... IPO3 ve zdraví neznamená vůbec nic (snad jen že pes nemá nějakou těžkou zdravotní vadu), takže obecně se tohle k posouzení použít nedá, zdravotní vyšetření ano.

Já teď kryji v Německu, matka krycího psa je v Polsku, a je importována z Francie. Není vůbec možné posbírat relevantní info o příbuzných, na co a kdy uhynuli. Ani mi to nezajímá. Pes má vše důležité vyšetřeno, takže kritéria výběru se posunuly pouze na chovatelský záměr.

8.3.2018 12:10

neznamená to nic pro lidi, kteří nejsou schopni se psem fungovat bez ostnatého obojku, a plemeno neudržují, nýbrž ničí, přeprodávají produkt této doby, nikoli plemeno
takoví "chovatelé" znamenají něco, co když napíšu, na věčnost mi zakáží vstup na tento, v posledních pár měsících, velice nepřátelský web
často množíte na příliš mladých zvířatech, tedy nevíte nic
ale lidem to dojde, přestanou tyto produkty kupovat
je mi záhadou, proč se díváme po titulech GrCH, proč existuje list R.O.M.
odkdy existují zdravotní testy, jak se které plemeno dostalo do tohoto století bez laboratoří
je to opravdu záhada.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2018 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):
Tak pokud mluvíme (a my mluvíme) o zdravotním předpokladu štěněte, tak je velmi úsměvné, mluvit o dlouhověkosti rodičů.

Nicméně pořád dokola - jsou nepracovní plemena... IPO3 ve zdraví neznamená vůbec nic (snad jen že pes nemá nějakou těžkou zdravotní vadu), takže obecně se tohle k posouzení použít nedá, zdravotní vyšetření ano.

Já teď kryji v Německu, matka krycího psa je v Polsku, a je importována z Francie. Není vůbec možné posbírat relevantní info o příbuzných, na co a kdy uhynuli. Ani mi to nezajímá. Pes má vše důležité vyšetřeno, takže kritéria výběru se posunuly pouze na chovatelský záměr.

I rodič může mít v době početí 12 let - krycí pes. Jediný koho limituje věk je matka štěňat.

Mimochodem, s kolika psy jste složil IPO 3, když tvrdíte, ze ji zvládne i nemocný pes?

Neregistrovaný uživatel

8.3.2018 13:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):

Znam hodně psů vyšetřených na všechno možný, a stejně chcipli v 5-6 letech. Papír snese všechno, a třeba na srdce ani rakoviny žádný seriózní vyšetření neexistuje

8.3.2018 13:20

může mi někdo vysvětlit ten chovatelský záměr ?
třeba Pan Brouček
co chováte, co se snažíte uchovat ?

8.3.2018 13:44

jsem asi teda úplně mimo, hloupá nebo co, ale absolutně nechápu, co má za smysl produkovat psy, u kterých hlídám jen a jen zdravotní vyšetření (u kterého klubu !) rodičů, nevím nic o jejich sourozencích, předcích, ... co ta štěňata chovu přinesou ?
bože můj
a prosím, přestaňte chovat na psech, které neumíte vychovat
já vidět u někoho elektriku nebo řvaní a ostnáč, tak neprodá nic a na to setkání dosmrti nezapomene, jakož i já na jeho jméno
doufám, dokonce v to věřím, že lidé se vzpamatují a začnou zase kupovat zvířata, která jsou prověřená normálním fungováním v životě.

8.3.2018 15:16
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

I rodič může mít v době početí 12 let - krycí pes. Jediný koho limituje věk je matka štěňat.

Mimochodem, s kolika psy jste složil IPO 3, když tvrdíte, ze ji zvládne i nemocný pes?

Já píšu že IPO3 zvládne nemocný pes?
Kde to píšu? Prosím o citaci
Jste v pořádku?

8.3.2018 15:20
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Znam hodně psů vyšetřených na všechno možný, a stejně chcipli v 5-6 letech. Papír snese všechno, a třeba na srdce ani rakoviny žádný seriózní vyšetření neexistuje

Zato s IPO3 je pes v podstatě nesmrtelný

Když se budeme bavit o předpokladu zdraví vrhu, budou asi zdravotní vyšetření relevantnější než IPO3, že...

8.3.2018 15:21
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Prosím aby na mne hloupé ženské dále nereagovaly.

Děkuji.

8.3.2018 16:02

jakého vrhu ? vrhu chudáků na kšeft pro ještě větší chudáky od nezodpovědného chovatele ? no tak tam je výkon (a ten bez zdraví prostě není, to se stavte na hlavy třeba) úplně fuk, to je fakt
jak je možné, že se u některého plemene nedělají žádná zdravotní vyšetření a psi jsou zdraví?
rtg se nedělá právě narozenému štěněti ;-)
nedá se to okecat
jsou plemena "pracovní" - nutná selekce na výkon (případně na známé "dědičné" nemoci), jinak z nich máte "společenská", tj. týraná chovem, protože "společenská" plemena se nevybírají, stačí, aby aspoň trochu plemeno připomínala vzhledem
nic jiného není - buď chovám psy, kteří odpovídají povahou a vůbec schopností normálního života, nebo...

8.3.2018 17:10

"Papír snese všechno"

co vlastne ukazuje vysetreni u gaucaka v nejnizsim moznem veku, kdy pes je absolutne bez zateze?

vypovida o zdravi psa vic preventivni vysetreni loktu/ramen - nebo to, ze pes ještě v 10ti nemá pohybove potize?

8.3.2018 17:31

a chovatelé říkají - psa nezatěžovat do roka, do roka a půl, a v roce a půl se dělá rtg smajlík
koukala jsem na arg. dogu (lovecký pes, ale ne u nás)..bez zkoušky z výkonu, dkk, dlk, baer, tečka.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2018 18:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

pan Brouček napsal(a):

Já píšu že IPO3 zvládne nemocný pes?
Kde to píšu? Prosím o citaci
Jste v pořádku?

Co třeba tady:

IPO3 ve zdraví neznamená vůbec nic (snad jen že pes nemá nějakou těžkou zdravotní vadu),

9.3.2018 07:01

Jo, stará bonitace s kolíkem byla dobrá prověrka povahy - na některých vyhnal figurant i nadpoloviční většinu předvedených psů, aniž by se jich dotknul.
Ale je to pořád o tom, ze v momentě kdy se po psech přestane chtít práce, tak jdou do háje zdravotně i povahově. Maliňák nemusí mit do chovu ani blbou ZMku (ani jeden z páru), a přesto je to plemeno výkonnostně na vrcholu - a proč... ? Protože se s nima maká, a nechová se na každé jebce (protože by ty štěňata nikdo nechtěl).

Buďtě ráda, že u maliňáků to pořád je, tak jak je. Borderky do chovu nemusí mít taky vůbec nic (zdrav. vyšetření teď nepočítám, myslím zkoušky), stačí jen pitomá bonitace. A podle toho to taky vypadá, kryje se naprosto cokoliv, kdokoliv má fenu, tak si hned myslí, že musí chovat... Údajně to má být pracovní plemeno a velkou dávkou temperamentu. A ve výsledku se z toho šlechtí rodinní psíci, kteří by ovce pást nezvládli.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2018 10:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Buďtě ráda, že u maliňáků to pořád je, tak jak je. Borderky do chovu nemusí mít taky vůbec nic (zdrav. vyšetření teď nepočítám, myslím zkoušky), stačí jen pitomá bonitace. A podle toho to taky vypadá, kryje se naprosto cokoliv, kdokoliv má fenu, tak si hned myslí, že musí chovat... Údajně to má být pracovní plemeno a velkou dávkou temperamentu. A ve výsledku se z toho šlechtí rodinní psíci, kteří by ovce pást nezvládli.

No my jsme právě v práci 2 borderky na ovce měli, a nedělala ani jedna a obě byly nemocný (DKK, CEA). Teď tam sice máme psa, co vlohy má, a je dobrej, ale přišel od jalovic, a je na ovce tvrdej tak, že jednu poslal na onen svět, a dalších x pokousal. Ten ale vzhledově bocku nepřipomíná ani omylem (vypadá jak kříženec labradora). Takže ve finále stejně ovce vodí mí soukromí maliňáci...

19.8.2018 21:45
zaza03

XXX.XXX.121.6

ahojte. v akej cenovej kategórii sa pohybujú dalmatínci s pp? Na Slovensku aj v Čechách...neviete náhodou? vdaka smajlík

22.8.2018 10:07
Boxer007

XXX.XXX.11.1

Já jsem za fenu z pracovniho spojení dala 15tis, ale videla jsem i boxery s PP za 12tis...

25.8.2018 18:29

Kříženci kavkazského pasteveckého psa s moskevským strážním psem s PP organizace CCOC - https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3311572/kavkazsky-pastevecky-pes/
Je to v inzerci jako psi s PP...

25.8.2018 18:32

Kříženci kavkazského pasteveckého psa s moskevským strážním psem s PP organizace CCOC - https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3311572/kavkazsky-pastevecky-pes/

A já blbec jsem takový jako nechtěný vořechy dávala da dvojku

25.8.2018 18:34

To je ale bordel, fuj.

25.8.2018 18:43

A já blbec jsem takový jako nechtěný vořechy dávala da dvojku

25.8.2018 20:14

MsA = Moskevský Anatol ? MsP = Master of Performance http://www.listicka.info/index.php/component/content/article?id=272.

25.8.2018 20:27

MsA = Moskevský Anatol ? MsP = Master of Performance http://www.listicka.info/index.php/component/content/article?id=272.

Že bych to špatně vyhodnotila? Možné to je, ale zkratka MSP se používá pro moskeváka...

26.8.2018 10:29
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

MsA je Master of Agility, MsP je Master of Performance.

26.8.2018 12:49

zle vyhodnoceno od Lištičky jsou super psi, původ FCI, t.č. skrz barvy CCOC.

26.8.2018 14:19
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Jak jste přišla na to, že to jsou kříženci?

26.8.2018 20:04

pan Brouček napsal(a):
Jak jste přišla na to, že to jsou kříženci?

Už jsem to psala - špatně jsem vyhodnotila zkratku MsP.

26.8.2018 20:17
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Už jsem to psala - špatně jsem vyhodnotila zkratku MsP.

Aha. Už jsem psal vedle, že zkratky plemen se píšou velkými písmeny a nějak se to nelíbilo. Ona ta velikost písmen hraje velkou roli. A kynologie je plná zkratek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík