Https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3158315/nemecky-ovcak/
Jde o fenu Christie z Hromadného. Majitel na ní odchoval 23 štěňat za 3,5 roku a když zestárla, nechal ji vykastrovat a teď ji daruje.-
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3158315/nemecky-ovcak/.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak u kterých chovatelů, myslím, že není dobré generalizovat.

Petunie
napsal(a):
Nechci se zastávat množáka, ale mohla taky skončit daleko húř. Např. přivázaná v lese nebo u bezdéček na roštu...
To je pěkně prasác.ké zastání !
Dosud mu vydělávala, teď bude potřebovat čím dál častěji veterinární náklady - tak ať platí někdo jiný. Feně přeju, aby se jí ujal někdo hodný a ohleduplný a páníkovi, aby se mu to vrátilo
( třeba v dětech - taky bude jednou starý a nepotřebný ).
napsal(a):
To je pěkně prasác.ké zastání !
Dosud mu vydělávala, teď bude potřebovat čím dál častěji veterinární náklady - tak ať platí někdo jiný. Feně přeju, aby se jí ujal někdo hodný a ohleduplný a páníkovi, aby se mu to vrátilo
( třeba v dětech - taky bude jednou starý a nepotřebný ).
By mě zajímalo zda by tohle někdo z vás řekl přímo majiteli té feny..a tím nemyslím tu co je napsaná jako majitel ale toho kdo na ní ty vrhy odchoval
Https://www.working-dog.com/dogs-details/2538357/Christie-z-Hromadneho
Chudák pes. Tohle by mělo být zakázáno. Ano, chovej, ale postarej se až do konce..

PumaCZ
napsal(a):
Chudák pes. Tohle by mělo být zakázáno. Ano, chovej, ale postarej se až do konce..
Tak tady se podle me postarají -pes bude chodit ven, dostane nazrat.
ale třeba by pro tu fenu bylo lepsi, kdyby si ji někdo vzal na zahradu, domu. je to ovcanda, muze si užívat ještě docela dost let..
ono když se se psem prestane cvicit - chybi mu pak ten kontakt.
ivulka2
napsal(a):
Už vidím jak tomuto chovateli řeknete do očí že je množák...
To myslite ako, to ze je znamy ma znamenat, ze co by sa u niekoho bez mena povazovalo za mnozkovske chovanie, u neho ma byt ok?
Zrovna u no je asi dost bezne ze sa v chove robia veci, co u inych (pseudo)pracovnych plemien je uz za hranicou chovatelskej etiky. Vrhy 3x za 2 roky,8 vrhov a cez 40 steniat na jednej fene, dbk 2 je uplne normal, vsak to predrengenujeme a "odpad" sa uprace na dvor.

jahodapavel
napsal(a):
Https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3158315/nemecky-ovcak/
Jde o fenu Christie z Hromadného. Majitel na ní odchoval 23 štěňat za 3,5 roku a když zestárla, nechal ji vykastrovat a teď ji daruje.-
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3158315/nemecky-ovcak/.
23 štěňat jsou tři vrhy, jeden za rok. Že zrovna vy máte potřebu tohle řešit jako množárnu?
Že se jí jako osmileté zbaví neschvaluji, ale zas možná si konečně užije obyčejný psí život, v rodině, vycházky, spaní doma..., nebude jen odložená v kotci.
ivulka2
napsal(a):
By mě zajímalo zda by tohle někdo z vás řekl přímo majiteli té feny..a tím nemyslím tu co je napsaná jako majitel ale toho kdo na ní ty vrhy odchoval
Já nemám problém nazvat věci pravými jmény. Také ale vím, že feně bude lépe u hodných lidí. Kamarádka má fenu od dlouholeté chovatelky několika plemen, která se starých fen a psů o chovnosti podobným způsobem zbavuje víc než patnáct let, chovatelka mé feny csv se tak chovala ke psům také.
ivulka2
napsal(a):
Už vidím jak tomuto chovateli řeknete do očí že je množák...
Opakuji, proč ne?
Už jsem dost stará na to, abych mohla říkat to, co si myslím, a opakuji, že mi za to bylo i nadáváno. Jen mé šediny a to, že jsem malá babuška snad mé protějšky zastavilo, aby mě i neatakovali. Přece jen, jak chcete někomu vykládat, že vás napadla stará, malá a nemocná ženská, když jste mladý, zdravý a urostlý člověk?

napsal(a):
23 štěňat jsou tři vrhy, jeden za rok. Že zrovna vy máte potřebu tohle řešit jako množárnu?
Že se jí jako osmileté zbaví neschvaluji, ale zas možná si konečně užije obyčejný psí život, v rodině, vycházky, spaní doma..., nebude jen odložená v kotci.
Na jejich stránkách uvádí u fenky Christie z Hromadného celkem 5 vrhů, kolik bylo štěňat, jsem nenašla. Mají více plemen, velká chovka...nevím, neodvážím se hodnotit, sama to mám sice jinak, ale asi měli nějaký důvod i k tomu kastrování, třeba byla fenka nemocná, kdoví. Jsou chovatelé, kteří odchovají na fence i 8 vrhů, prý je to v normě, některým se naopak zdají 3 až dost.
PumaCZ
napsal(a):
No, hlavně by to mělo být zakázáno takhle se chovat i k lidem nejen ke zvířatům - třeba zaměstnavatelé. Dokud můžete, tak pracujete a vyděláváte jim peníze, jak jste starší a začnete více marodit a už nejste tak produktivní, tak se vás zaměstnavatel zbaví a vezme si mladší produktivnější co tak nemarodí - a po dovršení 55 a více let, když máte drobet horší zdravotní stav, tak už vás skoro nikdo normálně nezaměstná, možná tak za pár šupů a spousty hodin na vrátnici u hlídací služby. Takže co se divíte, že je to u zvířat, když je to tak i u lidí - jsi nepotřebný tak jdeš, už tě taky v práci nikdo nechce. Jo, to je holt kapitalismus a tržní ekonomika - už to proniklo všude. Bohužel dobře už bylo.

bilusik
napsal(a):
No, hlavně by to mělo být zakázáno takhle se chovat i k lidem nejen ke zvířatům - třeba zaměstnavatelé. Dokud můžete, tak pracujete a vyděláváte jim peníze, jak jste starší a začnete více marodit a už nejste tak produktivní, tak se vás zaměstnavatel zbaví a vezme si mladší produktivnější co tak nemarodí - a po dovršení 55 a více let, když máte drobet horší zdravotní stav, tak už vás skoro nikdo normálně nezaměstná, možná tak za pár šupů a spousty hodin na vrátnici u hlídací služby. Takže co se divíte, že je to u zvířat, když je to tak i u lidí - jsi nepotřebný tak jdeš, už tě taky v práci nikdo nechce. Jo, to je holt kapitalismus a tržní ekonomika - už to proniklo všude. Bohužel dobře už bylo.
Nejhorší je, když firmu zavřou a vám je zrovna těch 50+ a skončíte na pracáku, kde jste v životě nebyla toho se hrozím nejvíc. a je to napříč celou společností, stačí se podívat do důchoďáků...dopodrobna znám případ, paní cca 80 let,4 děti, ani jedno se nechtělo starat, údajně jsou sami invalidé, odvezli ji na Slovensko do dd, kde je to levnější, paní se vrátila se svrabem a nechodící, strašný. a odvezl ji odtud úplně někdo jiný, ne vlastní děti. Smutné.
napsal(a):
Nejhorší je, když firmu zavřou a vám je zrovna těch 50+ a skončíte na pracáku, kde jste v životě nebyla toho se hrozím nejvíc. a je to napříč celou společností, stačí se podívat do důchoďáků...dopodrobna znám případ, paní cca 80 let,4 děti, ani jedno se nechtělo starat, údajně jsou sami invalidé, odvezli ji na Slovensko do dd, kde je to levnější, paní se vrátila se svrabem a nechodící, strašný. a odvezl ji odtud úplně někdo jiný, ne vlastní děti. Smutné.
Je to smutné jaká je doba - v kapitalismu vládne jen zisk a peníze.
napsal(a):
Na to mají japonci přísloví. " spíše se postará jedna matka o jedenáct dětí, než jedenáct dětí o jednu matku ".

Moyda
napsal(a):
Na to mají japonci přísloví. " spíše se postará jedna matka o jedenáct dětí, než jedenáct dětí o jednu matku ".
Já nevím, jestli je to japonské přísloví, ale je to všeobecně známý fakt, a říká se to už možná sto let, ne-li víc.

napsal(a):
Já nevím, jestli je to japonské přísloví, ale je to všeobecně známý fakt, a říká se to už možná sto let, ne-li víc.
..přesně tak...už říkala moje babička...
Jelikož je jedná o registrovaný chov, není problém termíny vrhů a počty štěňat dohledat:
VRH e *16.7.2014: 2 černí psi,1 černá fena
VRH f *24.4.2015: 1 černý pes,3 černí psi se znaky,3 černé feny,2 černé feny se znaky
VRH h *28.2.2016: 3 vlkošedí psi,2 černí psi s pálením,2 vlkošedé feny,1 černá fena
VRH j *8.7.2017: 4 vlkošedé feny,1 černá fena
VRH m *1.1.2018: 1 vlkošedá fena
Předpokládám, že vše je v souladu s chovatelským řádem. Na můj vkus je to sice trochu moc, nicméně nejsem odborník na německé ovčáky.
Předpokládám, že u posledního vrhu došlo k nějakým komplikacím (pouze jedno zapsané štěně) a fena byla v rámci jejich řešení vykastrována.
Z mého pohledu může být za určitých okolností pro psí seniory přínosné, když opustí prostředí chs a důchod stráví někde v rodině. Právě tohle je podle mě ten případ. Jedná se o chs s velkým počtem psů a odchovů, s profesionálním personálem a určitým denním režimem. Přestože o psy může být po všech stránkách dobře postaráno, prostor pro nějaký individuální přístup tu nejspíš nebude. Navíc, díky profi personálu, nebude ani tak silná vazba na jednoho člověka.
Velká profi chovatelská stanice sice můj šálek čaje není, nicméně mnoho úspěšných a věhlasných chs v celém světě jede právě v modelu široké chovatelské základny a selekce.
bilusik
napsal(a):
Zaměstnavatel opravdu nemůže fungovat jako sociální ústav. Sociální systém provozuje stát, a dále máme spoření a různá pojištění atd.
To byste chtěla zákonem zaměstnavatelům nařídit, že si musí nechat zaměstnance na dožití, nebo dokud neodejde sám?
A k těm posledním větám... Nejvyšší životní úroveň je (ať se vám to líbí nebo ne) právě v zemích s tržní ekonomikou, a ta neustále roste.
balisek
napsal(a):
Jelikož je jedná o registrovaný chov, není problém termíny vrhů a počty štěňat dohledat:
VRH e *16.7.2014: 2 černí psi,1 černá fena
VRH f *24.4.2015: 1 černý pes,3 černí psi se znaky,3 černé feny,2 černé feny se znaky
VRH h *28.2.2016: 3 vlkošedí psi,2 černí psi s pálením,2 vlkošedé feny,1 černá fena
VRH j *8.7.2017: 4 vlkošedé feny,1 černá fena
VRH m *1.1.2018: 1 vlkošedá fena
Předpokládám, že vše je v souladu s chovatelským řádem. Na můj vkus je to sice trochu moc, nicméně nejsem odborník na německé ovčáky.
Předpokládám, že u posledního vrhu došlo k nějakým komplikacím (pouze jedno zapsané štěně) a fena byla v rámci jejich řešení vykastrována.
Z mého pohledu může být za určitých okolností pro psí seniory přínosné, když opustí prostředí chs a důchod stráví někde v rodině. Právě tohle je podle mě ten případ. Jedná se o chs s velkým počtem psů a odchovů, s profesionálním personálem a určitým denním režimem. Přestože o psy může být po všech stránkách dobře postaráno, prostor pro nějaký individuální přístup tu nejspíš nebude. Navíc, díky profi personálu, nebude ani tak silná vazba na jednoho člověka.
Velká profi chovatelská stanice sice můj šálek čaje není, nicméně mnoho úspěšných a věhlasných chs v celém světě jede právě v modelu široké chovatelské základny a selekce.
Vidím to také tak.
Zbytečná hysterie.
Pokud má chovatel nějaký dlouhodobý cíl, nemůže mít 2 vrhy/fenu.

pan Brouček
napsal(a):
Zaměstnavatel opravdu nemůže fungovat jako sociální ústav. Sociální systém provozuje stát, a dále máme spoření a různá pojištění atd.
To byste chtěla zákonem zaměstnavatelům nařídit, že si musí nechat zaměstnance na dožití, nebo dokud neodejde sám?
A k těm posledním větám... Nejvyšší životní úroveň je (ať se vám to líbí nebo ne) právě v zemích s tržní ekonomikou, a ta neustále roste.
Takže zaměstnavatel má všechny po 50ce vyházet jen proto, že není sociální ústav? A proč tedy je odchod do důchodu stále oddalován? Lidi mají pracovat a vlastně nemají? Trochu postavené na hlavu, nemyslite?
napsal(a):
Takže zaměstnavatel má všechny po 50ce vyházet jen proto, že není sociální ústav? A proč tedy je odchod do důchodu stále oddalován? Lidi mají pracovat a vlastně nemají? Trochu postavené na hlavu, nemyslite?
Neznám z okolí jedinou firmu, která dělá to co popisujete. Takže nevymýšlejte kraviny.
Samozřejmě jsou povolání, která v pokročilém věku, či ve špatném zdravotním stavu dělat nejdou.
Potom si samozřejmě zaměstnavatel najde vyhovující pracovní sílu, a dotyčná osoba si musí zase najít práci, která bude vyhovovat jí.
Opačně to nemůže ale nikdy fungovat.

pan Brouček
napsal(a):
Neznám z okolí jedinou firmu, která dělá to co popisujete. Takže nevymýšlejte kraviny.
Samozřejmě jsou povolání, která v pokročilém věku, či ve špatném zdravotním stavu dělat nejdou.
Potom si samozřejmě zaměstnavatel najde vyhovující pracovní sílu, a dotyčná osoba si musí zase najít práci, která bude vyhovovat jí.
Opačně to nemůže ale nikdy fungovat.
Kraviny nepíšu, nejdřív si po sobě pořádně přečtete, co jste napsal a na co jste vůbec reagoval. Bilusik nic nepíše o zaměstnávání důchodců, ale o nemocnosti v předdůchodovém věku, která není důvodem k propuštění zaměstnance. A mimochodem prvních 14 dni prac. neschopnosti hradí zaměstnavatel, je to zcela normální a v souladu se zákoníkem práce, jakkoliv se vám to může zdát jako charita.
A ještě ad ta tržní ekonomika - jak je možné, že člověk si po celý produktivní život z platu přispívá na zdravotní pojištění a pak když potřebuje v době nemoci nebo jen u zubaře péči, tak stejně musí platit?A jisté etnikum má všechno zdarma, přestože nikdy nepracovali.
pan Brouček
napsal(a):
Takže lidi po 50 ne, jsou staří, sice mají zkušenosti jsou zvyklí pracovat, nemarodí, to co dělají i vylepšují, ale jsou staří. Lidi po škole ne, jsou moc mladí, nemají žádné zkušenosti, když onemocní jdou marodit. Svobodné mladé ženy ne, protože se vdají a budou mít děti a znáte to?! Matky po mateřské taky ne, protože děti, situaci může zachránit babička.
Tak kdo že nám tu zůstává?
napsal(a):
Já si myslím, že je důchod takto nastaven proto, aby se ho moc lidí nedožilo. Bohužel se to týká hlavně mužů.
Když je zaměstnavatel v 50 -55 letech propustí a do důchodu mohou jít až nejdřív 63 (tedy do předčasného, za méně), většina chlapů to nedá s nervama. Dnešní mužští 50+ jsou ještě zvyklí, že jsou živitelé rodin a najednou místo výplaty dostávají almužnu. A co si budem nalhávat, mnohem méně, než naši nepřizpůsobiví občané.
To si potom chlapi začnou zabírat a zničí je to.
No a do toho důchodu jich pak půjde mnohem méně.

sisi58
napsal(a):
Já si myslím, že je důchod takto nastaven proto, aby se ho moc lidí nedožilo. Bohužel se to týká hlavně mužů.
Když je zaměstnavatel v 50 -55 letech propustí a do důchodu mohou jít až nejdřív 63 (tedy do předčasného, za méně), většina chlapů to nedá s nervama. Dnešní mužští 50+ jsou ještě zvyklí, že jsou živitelé rodin a najednou místo výplaty dostávají almužnu. A co si budem nalhávat, mnohem méně, než naši nepřizpůsobiví občané.
To si potom chlapi začnou zabírat a zničí je to.
No a do toho důchodu jich pak půjde mnohem méně.
Taky to znám ze svýho okolí, chlap šikovný odborník, věk 50+, zaměstnaný sice je, ale plat nic moc, každoroční navýšení platu ani nestačí na inflaci, hledat něco jiného nemá smysl, protože o tyto lidi fakt není zájem. Přitom když přijde nějaký mladoch do firmy, hned při nástupu dostane daleko víc a ještě je arogantní, přestože nic moc neumí.
A nepřizpůsobivi, píšu výš, a to to ještě nemáme jako v Německu, kde jde veškerá podpora na uprchlíky a sociálně slabí Němci jsou na tom čím dál hůř. Neumím si vůbec představit, že by to přišlo sem, my na to vůbec nemáme.
napsal(a):
Kraviny nepíšu, nejdřív si po sobě pořádně přečtete, co jste napsal a na co jste vůbec reagoval. Bilusik nic nepíše o zaměstnávání důchodců, ale o nemocnosti v předdůchodovém věku, která není důvodem k propuštění zaměstnance. A mimochodem prvních 14 dni prac. neschopnosti hradí zaměstnavatel, je to zcela normální a v souladu se zákoníkem práce, jakkoliv se vám to může zdát jako charita.
A ještě ad ta tržní ekonomika - jak je možné, že člověk si po celý produktivní život z platu přispívá na zdravotní pojištění a pak když potřebuje v době nemoci nebo jen u zubaře péči, tak stejně musí platit?A jisté etnikum má všechno zdarma, přestože nikdy nepracovali.
Napsal jsem, že zaměstnavatel není sociální ústav, ne že má všechny po 50 vyházet.
Jestli nechápete rozdíl, jste hloupá ženská. Bohužel.
Výběr zaměstnanců musí být výhradně na něm.
O důchodcích nic nepíšu - vůbec jsem to slovo nepoužil, nechápu proč to zmiňujete...
Kdo platí nemocenskou jsem vůbec neřešil. To že platí 14 dnů náhradu mzdy zaměstnavatel, mi normální nepřijde, když máme nemocenské dávky. Pokud to tak stát nastavil, je to další důvod aby zaměstnavatel přihlížel k nemocnosti.
Nakonec co má dělat? Zaměstnat 30% lidí navíc aby kompenzoval nižší produktivitu a vyšší nemocnost?
Co má společného jiné etnikum či tržní ekonomika se zdravotním pojištěním opravdu nevím.
Zdravotní pojištění je nějak nastaveno, a určitě ne úplně ideálně. Rozhodně by ale bylo potřeba zavést spoluúčast pacienta na léčení. Netvrdím, že by měl platit nějaké horentní sumy, ale spoluúčast by zlepšila hospodaření, ohlídala by pojišťovny i lékaře, a omezila zneužívání lékařské péče.

pan Brouček
napsal(a):
Napsal jsem, že zaměstnavatel není sociální ústav, ne že má všechny po 50 vyházet.
O důchodcích nic nepíšu - vůbec jsem to slovo nepoužil, nechápu proč to zmiňujete...
Kdo platí nemocenskou jsem vůbec neřešil. To že platí 14 dnů náhradu mzdy zaměstnavatel, mi normální nepřijde, když máme nemocenské dávky. Pokud to tak stát nastavil, je to další důvod aby zaměstnavatel přihlížel k nemocnosti.
Nakonec co má dělat? Zaměstnat 30% lidí navíc aby kompenzoval nižší produktivitu a vyšší nemocnost?
Co má společného jiné etnikum či tržní ekonomika se zdravotním pojištěním opravdu nevím.
Zdravotní pojištění je nějak nastaveno, a určitě ne úplně ideálně. Rozhodně by ale bylo potřeba zavést spoluúčast pacienta na léčení. Netvrdím, že by měl platit nějaké horentní sumy, ale spoluúčast by zlepšila hospodaření, ohlídala by pojišťovny i lékaře, a omezila zneužívání lékařské péče.
Nenadávejte mi do hlupců, když tady placáte páté přes deváté. Napsal jste cituji:
Tenhle váš výlev tedy máme chápat jak? O důchodcich jste nepsal, o lidech 50+ taky ne, takže je mi záhadou o kom vlastně. Takovou blbost můžete napsat opravdu zase jen vy.
A ta spoluúčast pacienta na léčení...asi žijete někde úplně jinde, tady si člověk často musí platit sám úplně všechno, jen vleze do ordinace. A proto by se mělo zdravotní pojištění úplně zrušit.
Jinak co se týká toho vyhazování z práce, na to jsou často specialisté čistě české firmy, ty se zahraniční účastí zaměstnávají běžně i invalidy. To je vlastní zkušenost.
pan Brouček
napsal(a):
Humoristo. Zase by to byl bič na slušné lidi, neboť ti si musí vše zařizovat sami, a ti blbí nebo líní by měli poradce, jak vyždímat co nejvíc.
Známe instituce, jakékoliv. Nikdo za nic nemůže, nikdo za nic nenese odpovědnost. Případné peníze za spoluúčast by někam zmizely, jak už je to u nás zvykem a péče by byla stejná, jako dnes.
Příklad mimo zdravotnictví. Zkoušel jste najít nějakou věc, kterou jste zapomněl v autobuse? Zkusil jste někdy něco chtít po ČD? Podařilo se vám něco vyreklamovat na Poště?
A i ze zdravotnictví. Chtěl jste někdy něco, mimo to že platíte, po VZP?
A jak byste si představoval spoluúčast pro člověka, který celý život pracuje na hůř placeném místě (i takoví jsou)? Tito lidé žijí z ruky do huby a jsou opravdu závislí na tom, co jim stát poskytne. A tihle lidé a fakt jich není zas tak málo by dostali v nemocnici co ? Obvaz a čau pipi?
Abychom s celou spoluúčastí nedopadli jako v USA, kde se vás zdravotníci napřed ptají na pojišťovnu a pak teprve, co vám je?!
napsal(a):
Nenadávejte mi do hlupců, když tady placáte páté přes deváté. Napsal jste cituji:
Tenhle váš výlev tedy máme chápat jak? O důchodcich jste nepsal, o lidech 50+ taky ne, takže je mi záhadou o kom vlastně. Takovou blbost můžete napsat opravdu zase jen vy.
A ta spoluúčast pacienta na léčení...asi žijete někde úplně jinde, tady si člověk často musí platit sám úplně všechno, jen vleze do ordinace. A proto by se mělo zdravotní pojištění úplně zrušit.
Jinak co se týká toho vyhazování z práce, na to jsou často specialisté čistě české firmy, ty se zahraniční účastí zaměstnávají běžně i invalidy. To je vlastní zkušenost.
Ovšem i zahraniční firmy se Vás dokáží elegantně zbavit, pokud nevyhovujete. Má, naštěstí ne osobní, zkušenost z jednoho nejmenovaného německého řetězce.

sisi58
napsal(a):
Ovšem i zahraniční firmy se Vás dokáží elegantně zbavit, pokud nevyhovujete. Má, naštěstí ne osobní, zkušenost z jednoho nejmenovaného německého řetězce.
elegantně zbavit? "Cóžé? vy chcete celé dva týdny dovolené? Tak jo.. zpátky už se vracet nemusíte, to je vám doufám jasné.." Naštěstí taky neosobní zkušenost, majitel firmy z Asie.

pan Brouček
napsal(a):
Spoluúčast? Pokud člověk pracuje, přispívá do zdravotní pojištovny a vlastně si bezplatnou péči předplácí. Pokud onemocní, a musí si vzít neschopenku, je bitý tím, že první tři dny marodí zcela zadarmo. Dalších 11 dní dostává náhradu od zaměstnavatele, což je nějakých 60% průměru (zjednodušeně, jsou tam redukční hranice). Pokud marodí dál, dostává nemocenskou dávku z ČSSZ cca ve stejné výši jako náhradu od zaměstnavatele. Už to, že příjem klesne takto podstatně, je pro mnoho lidí skoro likvidační. A vy byste navrhoval ještě spoluúčast, tedy odčerpání dalších financí? To nemůže navrhnout příčetný člověk. Pokud by se mělo na zdravotním pojištění šetřit, tak by se měl stát zaměřit na ty obyvatele - marody, kteří nikdy do zdravotní pojišťovny a vůbec do systému, nenasypali ani korunu, protože nikdy nepracovali. A teď nemyslím lidi invalidní a nemocné, ale lidi, kterým se nechce pracovat a jejichž životním programem je prožít celý život na dávkách a zneužívat solidárního systému naší republiky. Co kdyby se zavedla pravidla, že těmto lidem nebude poskytována stejná zdravotní péče jako těm, co pracují, ale jen zcela osekaná základní? To by hned různé neziskovky a další lidskoprávní organizace začaly řvát jak zasypaní horníci!

sisi58
napsal(a):
Jasně, já netvrdím, že všechny. Jen prostě já mám zkušenost takovou. Čeští kapitalisti se velice dobře přizpůsobili.
napsal(a):
Jasně, já netvrdím, že všechny. Jen prostě já mám zkušenost takovou. Čeští kapitalisti se velice dobře přizpůsobili.
Ono to hlavně záleží na lidech na kterých záleží (strašná věta).
Hajzl může být cizí kapitalista, ale stejně tak povýšený bývalý kamarád.

sisi58
napsal(a):
Balu, to je nádherné přirovnání! Řvou jak zasypaní horníci. Fakt Boží!

sisi58
napsal(a):
Ono to hlavně záleží na lidech na kterých záleží (strašná věta).
Hajzl může být cizí kapitalista, ale stejně tak povýšený bývalý kamarád.
Jejda, taky znám takový případ, vlastně několik, i když ne přímo osobně.
napsal(a):
Spoluúčast? Pokud člověk pracuje, přispívá do zdravotní pojištovny a vlastně si bezplatnou péči předplácí. Pokud onemocní, a musí si vzít neschopenku, je bitý tím, že první tři dny marodí zcela zadarmo. Dalších 11 dní dostává náhradu od zaměstnavatele, což je nějakých 60% průměru (zjednodušeně, jsou tam redukční hranice). Pokud marodí dál, dostává nemocenskou dávku z ČSSZ cca ve stejné výši jako náhradu od zaměstnavatele. Už to, že příjem klesne takto podstatně, je pro mnoho lidí skoro likvidační. A vy byste navrhoval ještě spoluúčast, tedy odčerpání dalších financí? To nemůže navrhnout příčetný člověk. Pokud by se mělo na zdravotním pojištění šetřit, tak by se měl stát zaměřit na ty obyvatele - marody, kteří nikdy do zdravotní pojišťovny a vůbec do systému, nenasypali ani korunu, protože nikdy nepracovali. A teď nemyslím lidi invalidní a nemocné, ale lidi, kterým se nechce pracovat a jejichž životním programem je prožít celý život na dávkách a zneužívat solidárního systému naší republiky. Co kdyby se zavedla pravidla, že těmto lidem nebude poskytována stejná zdravotní péče jako těm, co pracují, ale jen zcela osekaná základní? To by hned různé neziskovky a další lidskoprávní organizace začaly řvát jak zasypaní horníci!
Tak zrovna takový případ znam ze svého okolí, pán více méně nikdy pořádně nepracoval pojištění si neplatil s manželkou žili z důchodu tchýně, alkoholik, po té co mu byla zjištěna rakovina mu bylo oznámeno že na léčbu nemá nárok neboť není klientem žádné zdravotní pojišťovny a pojistné si neplatil a poslali ho domů.

Moyda
napsal(a):
Tak zrovna takový případ znam ze svého okolí, pán více méně nikdy pořádně nepracoval pojištění si neplatil s manželkou žili z důchodu tchýně, alkoholik, po té co mu byla zjištěna rakovina mu bylo oznámeno že na léčbu nemá nárok neboť není klientem žádné zdravotní pojišťovny a pojistné si neplatil a poslali ho domů.
To je nějaké divné, je klientem zdravotní pojišťovna se člověk stává hned po narození, neplacením ho nevyškrtnou.
Téměř stejný případ máme v rodině, na léčbu nárok je, pojišťovna to pak vymahá na klientovi.
Tento člověk nakonec zaplatl pouze dlužné pojistné, penále bylo odpuštěno, na vše dostal splátkový kalendář.

To jsou případy, kdy si lidi zdravotní pojištění neplatí a neplatí je za ně ani stát. Pokud ale pobírají nějaké dávky, buď podporu v nezaměstnanosti, nebo, až už nemají nárok na podporu tak nějaké dávky v hmotné nouzi, nebo jak se jim říká, tedy jsou evidováni a stát za ně platí zdravotní pojištění. Ale z čeho? Z daní těch, co řádně pracují. A já mám na mysli právě ty, co dlouhodobě nepracují z důvodu, že se jim pracovat nechce. Jsou rodiny, kde od devadesátých let ani jeden člen nepracoval.

Moyda
napsal(a):
Tak to nevim, ale když jste 30 let přiživnikem nikde nepracujete, nic neplatíte ani nic nevlastnite nevím z ceho by zplácel.
Ale to je jedno, prostě pojištěn je, je jedno, že neplatí pojištění. Je divné, že by 30 let neplatil pojištění, na mého příbuzného dost dupali už po pár měsících, chodili exekutoři a tak.
Splátkový kalendář je jen jedna z možností.
Jde o to, že neplacením pojistného ho zdravotní pojišťovna nemůže vyškrtnout.
A nejsem si jistá, jestli po něm může chtít úhradu léčby dle mého může chtít pouze doplatit pojistné+penále, stejně jako se to stalo mému příbuznému.

Moyda
napsal(a):
A co by jste vzala bezdomovci když nic nemá?
Nevím, a není to jedno? To prostě není naše starost. Nejsme tak asociální stát jak tu občas zaznělo.

Ano, taky myslím, že nejsme tak asociální stát, nepracujíci se tady mají celkem dobře. Ono taky hodně záleží na tom, jakou rakovinou trpí, na některou léčbu nedostanou peníze ani ti, kteří celý produktivní život pracovali. Nakonec ale přece musel vědět, že když neplatí, bude to mít v případě nemoci těžké. V případě bezdomovců, kteří nejsou nikde hlášeni, neberou podpory, ani stát za ně neplatí žádné pojištění, to nejspíš bude tak, že mají nárok jen na akutní péči... to ale nevím určitě.

napsal(a):
Ano, taky myslím, že nejsme tak asociální stát, nepracujíci se tady mají celkem dobře. Ono taky hodně záleží na tom, jakou rakovinou trpí, na některou léčbu nedostanou peníze ani ti, kteří celý produktivní život pracovali. Nakonec ale přece musel vědět, že když neplatí, bude to mít v případě nemoci těžké. V případě bezdomovců, kteří nejsou nikde hlášeni, neberou podpory, ani stát za ně neplatí žádné pojištění, to nejspíš bude tak, že mají nárok jen na akutní péči... to ale nevím určitě.
Ne, aj bezdomovci maj nárok na péči v běžné výši, nadstandard jim nikdo nedá, ale na klasickou péči nárok maj. I oni jsou pojištěný, je věcí pojišťovny, že z nich nic nevymůže a nevyhledá je.
Vlastně jsem zažila případ, kdy byla poskytnuta péče "na dluh", jednalo se o Urajinku zaměstnanou přes agenturu. Ležela jsem s ní v nemocnici na pokoji, měla uraz, všichni se k ní chovali slušně, ale byla zoufalá, každým dnem ji narůstal dluh v nemocnici, dluh na ubytování (nakonec ji vystěhovali a kufry ji přinesla kamarádka do nemocnice) a byla bez prostředků, po úraze samozřejmě přišla i práci. Celkem zoufalství.

napsal(a):
Ne, aj bezdomovci maj nárok na péči v běžné výši, nadstandard jim nikdo nedá, ale na klasickou péči nárok maj. I oni jsou pojištěný, je věcí pojišťovny, že z nich nic nevymůže a nevyhledá je.
Vlastně jsem zažila případ, kdy byla poskytnuta péče "na dluh", jednalo se o Urajinku zaměstnanou přes agenturu. Ležela jsem s ní v nemocnici na pokoji, měla uraz, všichni se k ní chovali slušně, ale byla zoufalá, každým dnem ji narůstal dluh v nemocnici, dluh na ubytování (nakonec ji vystěhovali a kufry ji přinesla kamarádka do nemocnice) a byla bez prostředků, po úraze samozřejmě přišla i práci. Celkem zoufalství.
Tak to jsem netušila. Když do toho takhle člověk do spadne, je to určitě těžký. Ale mě taky štve, že pracuju, poctivě platím a pak přijdu k zubaři a hned musím vysolit, platit nemusím jen za prevenci. A někteří doktoři berou jen za registraci cca tisícovku. S tím jsem se já naštěstí nesetkala. Na druhou stranu, když slyším, jak je to v zahraničí, tak to tady máme ještě dobrý. Ovšem asi to taky půjde časem hodně dolů. Dostupnost péče je už teď v některých oblastech dost špatná.
napsal(a):
To jsou případy, kdy si lidi zdravotní pojištění neplatí a neplatí je za ně ani stát. Pokud ale pobírají nějaké dávky, buď podporu v nezaměstnanosti, nebo, až už nemají nárok na podporu tak nějaké dávky v hmotné nouzi, nebo jak se jim říká, tedy jsou evidováni a stát za ně platí zdravotní pojištění. Ale z čeho? Z daní těch, co řádně pracují. A já mám na mysli právě ty, co dlouhodobě nepracují z důvodu, že se jim pracovat nechce. Jsou rodiny, kde od devadesátých let ani jeden člen nepracoval.
Znám, znám, žijí z přídavků na děti a sociálních dávek.
Celé dny vysmátí, posedávají na balkoně, pokuřují, pak se jdou projít po městě. Vyspaní do růžova, nevystresovaní, celkově v pohodě. Rodinka jak víno!
Moc nechápu lidi, co se stále dokola pohoršujou nad skupinou obyvatel žijící z dávek. Pokud bych jim záviděla jejich způsob života nebo by mě štvalo, že na ně musím vydělávat, vůbec nic by mi nebránilo žít stejně, jako oni. Nikdo mě totiž nenutí chodit do práce, je to moje volba. Uspokojuje mě to a mám za to zaplaceno. Díky tomu můžu zabezpečit sebe a svoje blízké včetně zvířat tak, jak si zhruba představuju a ještě si dovolit nějaké životní radosti.
S lidma, co trvale nepracujou, bych neměnila ani náhodou, lituju spíš je, než abych litovala sebe, že je živím z daní.

Terven
napsal(a):
Moc nechápu lidi, co se stále dokola pohoršujou nad skupinou obyvatel žijící z dávek. Pokud bych jim záviděla jejich způsob života nebo by mě štvalo, že na ně musím vydělávat, vůbec nic by mi nebránilo žít stejně, jako oni. Nikdo mě totiž nenutí chodit do práce, je to moje volba. Uspokojuje mě to a mám za to zaplaceno. Díky tomu můžu zabezpečit sebe a svoje blízké včetně zvířat tak, jak si zhruba představuju a ještě si dovolit nějaké životní radosti.
S lidma, co trvale nepracujou, bych neměnila ani náhodou, lituju spíš je, než abych litovala sebe, že je živím z daní.
Proč je litujete? Vždyť tito nikdy nepracující lidé si zařídili život i na váš úkor. Z vašich daní se platí jejich dávky, jejich zdravotní pojištění.
Nevím, jak jste přišla na to, že ten, kdo se nad takovými parazity pohoršuje, chce být jako oni, nebo jim závidí. Nějak to otáčíte. Tito lidé mi vadí proto, protože je musím živit a platit jim zdravotní péči. Když se jim nechce pracovat, ať nepracují. Ale ať je stát nevyživuje a neléčí. To by mi připadlo adekvátní. Nedáš? Nedostaneš.
Terven
napsal(a):
Jo jo, to je stejné, jako v jiném vláknu kdosi píše, jak se mu obrací kudla v kapse, když vidí, kolik údajně dostávají prodavačky v Lidlu. Proč tam teda nejde pracovat sám? Asi protože to zas až takový med není.
To samé, nechtěla bych v životě spoléhat na nějaké dávky a podobně. Nevím, jestli bych to úplně nazvala tak, že je mi líto těch, kteří musí, spíš prostě jen za sebe vím, že se vždycky budu snažit, abych na tom nebyla stejně. Jsem za svoji práci ráda.
Na druhou stranu, člověk nikdy neví, co mu život přinese, takže bych vůbec nežehrala na ten náš zdejší systém, přestože třeba existují různá další komerční pojištění pro případ nemoci, hospitalizace apod. Například člověk po studíích těžko na něco takového má, přesto může onemocnět nebo se i ne vlastní vinou dostat do nějaké těžké životní situace. Klidně za sebe řeknu, že v době, kdy jsem do toho systému opravdu ještě nestačila příliš přispět, jsem onemocněla, sedřela zaměstnavatele i stát, protože jsem si dovolila být hospitalizována, měsíc marodila a dokonce jsem jela do lázní. Ale tak snad jsem to do toho systému zas vrátila. Ale taky jsem klidně nemusela. Kdo to mohl vědět? Podle hesla nedáš-nedostaneš bych asi mohla pojít doma.

prosím ještě to o uprchlické krizi, bezdětných ženských, gay párech, příliš zelené trávě, svobodných matkách a drahém máslu.

tapina
napsal(a):
Jo jo, to je stejné, jako v jiném vláknu kdosi píše, jak se mu obrací kudla v kapse, když vidí, kolik údajně dostávají prodavačky v Lidlu. Proč tam teda nejde pracovat sám? Asi protože to zas až takový med není.
To samé, nechtěla bych v životě spoléhat na nějaké dávky a podobně. Nevím, jestli bych to úplně nazvala tak, že je mi líto těch, kteří musí, spíš prostě jen za sebe vím, že se vždycky budu snažit, abych na tom nebyla stejně. Jsem za svoji práci ráda.
Na druhou stranu, člověk nikdy neví, co mu život přinese, takže bych vůbec nežehrala na ten náš zdejší systém, přestože třeba existují různá další komerční pojištění pro případ nemoci, hospitalizace apod. Například člověk po studíích těžko na něco takového má, přesto může onemocnět nebo se i ne vlastní vinou dostat do nějaké těžké životní situace. Klidně za sebe řeknu, že v době, kdy jsem do toho systému opravdu ještě nestačila příliš přispět, jsem onemocněla, sedřela zaměstnavatele i stát, protože jsem si dovolila být hospitalizována, měsíc marodila a dokonce jsem jela do lázní. Ale tak snad jsem to do toho systému zas vrátila. Ale taky jsem klidně nemusela. Kdo to mohl vědět? Podle hesla nedáš-nedostaneš bych asi mohla pojít doma.
vy se mýlíte, sice jste ještě nepřispěla do systému příliš nepřispěla, ale princip solidarity jste splnila. Zodpovědně jste se studiem připravila na budoucí povolání a stejně odpovědně jste nastoupila do práce. Já také nikomu nevyčítám že jsem celý život zdravá a platím pojištění. Princip pojištění a solidarity je právě o tom. Ale nechápu, proč bych měla přispívat na lidi, kteří se programově vyhýbají přispívání do společné kasy. Dost na tom že je všichni živíme, skutečně by měli mít nárok jen na základní ošetření, pokud onemocní nějakou chorobou typu rakoviny apod. mají zkrátka smůlu, moderní a drahou léčbou bych na ně nemrhala.
tapina
napsal(a):
Asi tak...
napsal(a):
vy se mýlíte, sice jste ještě nepřispěla do systému příliš nepřispěla, ale princip solidarity jste splnila. Zodpovědně jste se studiem připravila na budoucí povolání a stejně odpovědně jste nastoupila do práce. Já také nikomu nevyčítám že jsem celý život zdravá a platím pojištění. Princip pojištění a solidarity je právě o tom. Ale nechápu, proč bych měla přispívat na lidi, kteří se programově vyhýbají přispívání do společné kasy. Dost na tom že je všichni živíme, skutečně by měli mít nárok jen na základní ošetření, pokud onemocní nějakou chorobou typu rakoviny apod. mají zkrátka smůlu, moderní a drahou léčbou bych na ně nemrhala.
No ale jaký je v tom rozdíl - jak to poznáte? Znám člověka, stejně starého jako jsem já, rodiče, prarodiče pracovali, sourozenec taky. Ten člověk vystudoval i dokonce VŠ, účastnil se všemožných dotovaných programů, procestoval v rámci studií spoustu zajímavých destinací. Přesto do práce nikdy nenastoupil, od skončení statutu studenta obíhá všechny možné doktory, pobírá všechny možné dávky... Věřím, že je nemocný. Do hlavy nikdo nikomu nevidí, nikdo nemůže vidět, jak se cítí nebo co. Je to troska. Věřím, že letos už dostane i ten invalidní důchod. Pokud teda nebude menší, než příspěvek na péči. Ale lidi řeknou, že je akorát líný, nechce dělat, proto chodí po těch doktorech, kteří nic nenacházejí. Já nevím. Nejsem psychiatr. Trochu mě teda rozčiluje, že mi nadává do kapitalistických přisluhovačů systému, ale dobře mi tak
Nevím, co přesně pak stojí za tím "programovým vyhýbáním", ale asi to neví nikdo, jinak by se to dávno vyřešilo. Asi možná ty dávky a zdravotní péče jsou prevencí zas jiných patologických jevů - vysoká kriminalita, epidemie... Máme tu takový ten svůj klídek smrádek teploučko. Všichni.
Svět není černo-bílý.
napsal(a):
No jo, no...jenže někteří lidi mají prostě někde strop, nad kterej se nedostanou, i kdyby se na hlavu postavili, což někteří, o chlup bystřejší, špatně chápou.
napsal(a):
prosím ještě to o uprchlické krizi, bezdětných ženských, gay párech, příliš zelené trávě, svobodných matkách a drahém máslu.
...a vím ještě o jedné takové úplně nejvíc nejhorší věci, která tohle všechno kombinuje dohromady. Jsou to vládní... ne, tady to radši neřeknu

tapina
napsal(a):
...a vím ještě o jedné takové úplně nejvíc nejhorší věci, která tohle všechno kombinuje dohromady. Jsou to vládní... ne, tady to radši neřeknu
..pečené krysy ?
Ty jsi tu chyběla !
Terven
napsal(a):
No jo, no...jenže někteří lidi mají prostě někde strop, nad kterej se nedostanou, i kdyby se na hlavu postavili, což někteří, o chlup bystřejší, špatně chápou.
Terven, já asi tak možná zhruba chápu, jak to myslíte, ale jen tak, z legrace, zkuste si představit, jak se stavíte na hlavu a přitom se snažíte dostat nad strop. To nikdo bystřejší nikdy nepochopí, to pochopí jedině ten, kdo má zrovna stejnej matroš jako Vy

tapina
napsal(a):
Šak proto jsem přišla, ne asik.
Tolik vděk

tapina
napsal(a):
No ale jaký je v tom rozdíl - jak to poznáte? Znám člověka, stejně starého jako jsem já, rodiče, prarodiče pracovali, sourozenec taky. Ten člověk vystudoval i dokonce VŠ, účastnil se všemožných dotovaných programů, procestoval v rámci studií spoustu zajímavých destinací. Přesto do práce nikdy nenastoupil, od skončení statutu studenta obíhá všechny možné doktory, pobírá všechny možné dávky... Věřím, že je nemocný. Do hlavy nikdo nikomu nevidí, nikdo nemůže vidět, jak se cítí nebo co. Je to troska. Věřím, že letos už dostane i ten invalidní důchod. Pokud teda nebude menší, než příspěvek na péči. Ale lidi řeknou, že je akorát líný, nechce dělat, proto chodí po těch doktorech, kteří nic nenacházejí. Já nevím. Nejsem psychiatr. Trochu mě teda rozčiluje, že mi nadává do kapitalistických přisluhovačů systému, ale dobře mi tak
Nevím, co přesně pak stojí za tím "programovým vyhýbáním", ale asi to neví nikdo, jinak by se to dávno vyřešilo. Asi možná ty dávky a zdravotní péče jsou prevencí zas jiných patologických jevů - vysoká kriminalita, epidemie... Máme tu takový ten svůj klídek smrádek teploučko. Všichni.
Svět není černo-bílý.
programové vyhýbání se práci krásně ukazoval dokument, teď nevím jak se jmenoval, byl o rodině, která žije pouze ze soc. dávek, ačkoliv oba rodiče měli vysokou školu a byli zdraví. Žili někde na Šumavě a na zimu jezdili kamsi do zahraničí tuším Španělsko. Děti programově chodili do co nejvyššího věku do různých škol, kde se pouze nechávali jednou za několik měsíců přezkoušet, aby nepřišla rodina o příspěvky. Dalším krásným příkladem jsou lidé, kteří podporují svoje děti, aby ihned poskončení 10leté školní docházky šly na pracák. Těch možností je hodně. Solidární jsem s lidmi, kteří mají třeba špatně placenou práci, ale snaží se. Holt ne každý má na vystudování vysoké školy, ale nemám soucit s člověkem, který je duševně a fyzicky zdravý, ale je to zkrátka příživník, který jen parazituje na systému a je mi v zásadě jedno, jestli je to cikán z Chánova nebo sluníčkář s vysokou školou.

tapina
napsal(a):
I tak nad strop nikdy nedosahneš.
Nebo možná už se ho dotýkáš hlavou, pokud ovšem nejsi ve sklepě.
Edit. Aha, Tys to editovala a děláš v tom zas binec. No nic no. Původně tam byla otázka na ten strop.
Ve sklepě mi nedovolí wifi.
A na půdě je horká půda, pak jsem šla na faunu a ta mě vrátila na zem, pevnou půdu pod nohy ale ne.
Otázka byla, když se postavím na hlavu, přebývá mi 45cm do stropu. Prostě nechybí.
Ale Tys tu chyběla, jak sviňa, vítej, a tady máš:
napsal(a):
programové vyhýbání se práci krásně ukazoval dokument, teď nevím jak se jmenoval, byl o rodině, která žije pouze ze soc. dávek, ačkoliv oba rodiče měli vysokou školu a byli zdraví. Žili někde na Šumavě a na zimu jezdili kamsi do zahraničí tuším Španělsko. Děti programově chodili do co nejvyššího věku do různých škol, kde se pouze nechávali jednou za několik měsíců přezkoušet, aby nepřišla rodina o příspěvky. Dalším krásným příkladem jsou lidé, kteří podporují svoje děti, aby ihned poskončení 10leté školní docházky šly na pracák. Těch možností je hodně. Solidární jsem s lidmi, kteří mají třeba špatně placenou práci, ale snaží se. Holt ne každý má na vystudování vysoké školy, ale nemám soucit s člověkem, který je duševně a fyzicky zdravý, ale je to zkrátka příživník, který jen parazituje na systému a je mi v zásadě jedno, jestli je to cikán z Chánova nebo sluníčkář s vysokou školou.
Někde, nějaký, kamsi...
Víte co, já zas nechci ty lidi, kteří tahle budou posuzovat nebo rozlišovat. Protože to jsou taky lidi, a spousta jich bude mít dojem, že má málo a co z toho bude - ten, kdo nemá nic stejně nebude mít nic.
Solidarita není vyprávět, jak bych rozhodovala, komu bych dala co ze svých zaplacených daní. Stejně to prvořadě jde na spoustu jiných, třeba i podle mě nesmyslných věcí. No podle někoho tyto věci zřejmě smysl měly.
Solidarita je třeba nerozčilovat se u žehlení a nechat to udělat a zaplatit to paní vedle, nebo třeba ocenit, že někdo, že umí plést, šít, opravovat věci, brousit nože - a tím nemyslím velkoinzerenty na sociálních sítích. A nejde v tom jen o peníze. Myslím, že dřív to tak nějak fungovalo, teď to nějak vázne, lidi si hlídají zdroje, asi

napsal(a):
Přesně tak!
tapina
napsal(a):
Terven, já asi tak možná zhruba chápu, jak to myslíte, ale jen tak, z legrace, zkuste si představit, jak se stavíte na hlavu a přitom se snažíte dostat nad strop. To nikdo bystřejší nikdy nepochopí, to pochopí jedině ten, kdo má zrovna stejnej matroš jako Vy
Ze stoje na hlavě se dostat na strop...ani jsem si nevšimla, že píšu takovou blbost

Pro tapinu, Terven a ostatní se stejným názorem jako ony - vám by se možná i líbilo, kdyby vás každý měsíc nějaké netáhlo přepadlo a proti vaší vůli vám sebralo část výplaty, když vám nevadí, že pracujete na lidi, kteří mohou pracovat, práce je, ale jim se nechce.
napsal(a):
Pro tapinu, Terven a ostatní se stejným názorem jako ony - vám by se možná i líbilo, kdyby vás každý měsíc nějaké netáhlo přepadlo a proti vaší vůli vám sebralo část výplaty, když vám nevadí, že pracujete na lidi, kteří mohou pracovat, práce je, ale jim se nechce.
A vám to vadí? Tak na ně nepracujte

dík za svetr, tady máš tři slinty z lásky
ještě že ty psy máme.

Terven
napsal(a):
Ze stoje na hlavě se dostat na strop...ani jsem si nevšimla, že píšu takovou blbost
a to byl jeden z nejlogičtějších komentářů

Terven
napsal(a):
A vám to vadí? Tak na ně nepracujte
Ráda bych na ně nepracovala. Dobře víte, že váš návrh je demagogie par excellence, protože to nejde. Ne bez změny systému, ke kterému ale nedojde díky lidem s názory, jaké tu prezentujete vy.
napsal(a):
No, balu, a představte si, že by Vás ne každý měsíc, ale zcela náhodně, přepadlo, obtáhlo případně odtáhlo nějaké táhlo ;-)
Ale opravdu, doslova. No prostě, myslím si, že tomu našemu systému vděčíme i za to, jak už jsem psala, že tu není v porovnání se zeměmi, kde to tak není, taková kriminalita. Protože že by to bylo represemi, nebo skvělými soudy a vysokými rozsudky, případně hrozivými vězeními, nebo perfektně střeženými hranicemi, to se mi fakt nezdá.
Jako, já neříkám, že je všechno fér, skoro nic na světě není fér, ale fakt jsem ráda, že i "tihle" lidi mají zdravotní péči, očkování, vyšetření...

napsal(a):
Ráda bych na ně nepracovala. Dobře víte, že váš návrh je demagogie par excellence, protože to nejde. Ne bez změny systému, ke kterému ale nedojde díky lidem s názory, jaké tu prezentujete vy.
Asi to bylo myšleno tak : Však můžete jít na pracák a žít z dávek.

Protože jsem stará a hodně pamatuju, tak pamatuju dobu, kdy i Cikáni pracovali, dokonce tam, kde by jiní neobstáli. Cikán chodil do práce, děti chodily do školy. Protože, když měl cikán (jako kdokoliv jiný ) áčko, tak nedostal přídavky - a to byla vždycky podstatná část rodin. rozpočtu. Když měly "áčka" děti, cikán mohl jít i do výkonu trestu.
Firma, která měla především méně přizpůsobivé zaměstnance, vyplácela mzdu 2x měsíčně a to tak, že zásadně v pátek - v pátek a v sobotu se opili a porvali a v pondělí byli schopni pracovat.
Nevím proč to tenkrát fungovalo a od jisté doby nefunguje.
Teď, když to takhle táhne už třetí generace, bude se to rovnat hodně těžko.

tapina
napsal(a):
No, balu, a představte si, že by Vás ne každý měsíc, ale zcela náhodně, přepadlo, obtáhlo případně odtáhlo nějaké táhlo ;-)
Ale opravdu, doslova. No prostě, myslím si, že tomu našemu systému vděčíme i za to, jak už jsem psala, že tu není v porovnání se zeměmi, kde to tak není, taková kriminalita. Protože že by to bylo represemi, nebo skvělými soudy a vysokými rozsudky, případně hrozivými vězeními, nebo perfektně střeženými hranicemi, to se mi fakt nezdá.
Jako, já neříkám, že je všechno fér, skoro nic na světě není fér, ale fakt jsem ráda, že i "tihle" lidi mají zdravotní péči, očkování, vyšetření...
Ano, jako společnost si ten klid vykupujeme. Jenže pak člověka - tváří v tvář realitě - začnou napadat takové myšlenky, jako proč, když těžce onemocní do té doby ekonomicky aktivní člověk, nebo dítě rodičů, kteří pracují a tedy přispívají do systému, nebo důchodce, který celý život makal a přispíval do systému, proč mu některé výkony nebo léky zdravotní pojišťovna neuhradí, nebo proč musí o tyto léky žádat/žebrat a být v nejistotě, zda mu zdravotní pojišťovna léčbu schválí? Jde o peníze v první řadě. A proto by měl mít člověk, který programově nepracuje protože nechce, nárok na zcela základní, osekanou péči. Třeba při onemocnění rakovinou ne na léčbu chemoterapií, ne na radioterapii, ne na biologickou léčbu, ale pouze na paliativní léčbu.
Nemělo by se zapomínat, že rozhodnutí nepracovat, pokud je člověk zdravý a práce je ( a to tedy dnes opravdu je dost práce), je jen na tom kterém člověku. A pokud se rozhodne nepracovat, měl by si nést i následky v podobě třeba té snížené zdravotní péče. Vám, mně, komukoliv kdo pracujeme, nikdo nic zadarmo nedá. Proč by to měli dostávat ti, co programově nepracují?

napsal(a):
Asi to bylo myšleno tak : Však můžete jít na pracák a žít z dávek.
Vím jak to bylo myšleno - však píšu, demagogie par excellence. Netoužím stát se parazitem. Toužím po tom - parazity neživit.
napsal(a):
Vím jak to bylo myšleno - však píšu, demagogie par excellence. Netoužím stát se parazitem. Toužím po tom - parazity neživit.
Dobře napsané. Máte můj.

sisi58
napsal(a):
Dobře napsané. Máte můj.
Díky!

"Proč by to měli dostávat ti, co programově nepracují?"
Je mi jasné, že problém s nepracujícími občany je značný. Ale opakuji se - vypěstovali jsme si je k tomu.
A ti lepší z nich jsou na tom blbě kvůli svým soukmenovcům.
Příklad : majitel firmy s řemeslnými pracemi hledal nové zaměstnance. Přijmul by ho, byl nejšikovnější, ale jeho zaměstnanci chodili do domácností a firem. Kdyby tam poslal cikána, příště by si jeho firmu neobjednali. Cikán zůstal nepřijat.
Je to začarovaný kruh a bude hodně těžké z něj ven.

napsal(a):
Co pro to děláte ? Počítám, že minimálně jste založila politickou stranu, máte božsky líbivý program, který vezme za své ihned po volbách, jak je odpradávna naprogramováno.
Jako by se náš národ dal přeprogramovat
napsal(a):
Ano, jako společnost si ten klid vykupujeme. Jenže pak člověka - tváří v tvář realitě - začnou napadat takové myšlenky, jako proč, když těžce onemocní do té doby ekonomicky aktivní člověk, nebo dítě rodičů, kteří pracují a tedy přispívají do systému, nebo důchodce, který celý život makal a přispíval do systému, proč mu některé výkony nebo léky zdravotní pojišťovna neuhradí, nebo proč musí o tyto léky žádat/žebrat a být v nejistotě, zda mu zdravotní pojišťovna léčbu schválí? Jde o peníze v první řadě. A proto by měl mít člověk, který programově nepracuje protože nechce, nárok na zcela základní, osekanou péči. Třeba při onemocnění rakovinou ne na léčbu chemoterapií, ne na radioterapii, ne na biologickou léčbu, ale pouze na paliativní léčbu.
Nemělo by se zapomínat, že rozhodnutí nepracovat, pokud je člověk zdravý a práce je ( a to tedy dnes opravdu je dost práce), je jen na tom kterém člověku. A pokud se rozhodne nepracovat, měl by si nést i následky v podobě třeba té snížené zdravotní péče. Vám, mně, komukoliv kdo pracujeme, nikdo nic zadarmo nedá. Proč by to měli dostávat ti, co programově nepracují?
To jako fakt?
A když onemocní dítě rodičů, kteří nepřispívají do systému, tak ať má osekanou péči, když se neumí ani pořádně narodit...

Přidám ještě jeden příklad - není to cikán. Je to agresivní magor - alkoholik. Pobírá invalidní důchod na hlavu. V 8 hodin odkráčí do hospody, když se vrací ( jak kdy - 16,18,24,03...), řve na celou ves sprosté agresivní nadávky. Rozhodně by mohl pod dohledem pracovat a bylo by mu při tom líp. Ale práce pro něj není...Věk kolem 50. Až na hlavu zdravý.
Prostě chybu vidím v systému!

Terven
napsal(a):
To jako fakt?
A když onemocní dítě rodičů, kteří nepřispívají do systému, tak ať má osekanou péči, když se neumí ani pořádně narodit...
A co TBC a žloutenky? Co bude v takovém případě ještě nutná a co už nadstandardní péče?

napsal(a):
"Proč by to měli dostávat ti, co programově nepracují?"
Je mi jasné, že problém s nepracujícími občany je značný. Ale opakuji se - vypěstovali jsme si je k tomu.
A ti lepší z nich jsou na tom blbě kvůli svým soukmenovcům.
Příklad : majitel firmy s řemeslnými pracemi hledal nové zaměstnance. Přijmul by ho, byl nejšikovnější, ale jeho zaměstnanci chodili do domácností a firem. Kdyby tam poslal cikána, příště by si jeho firmu neobjednali. Cikán zůstal nepřijat.
Je to začarovaný kruh a bude hodně těžké z něj ven.
Vypěstovali? To bych neřekla. Ale v okamžiku, kdy se změnily zákony po pádu socialismu, kdy přestalo být trestné nepracovat, řada cikánů i bílých přestala pracovat. A začali žít ze sociálních dávek. Opravdu jsou rodiny, jejichž žádný člen od devadesátých let nepracoval. Děcek mají kupu, a ty jdou hned po základce na pracák. Holky teda spíš na mateřskou, vlastně rodičovskou, na mateřskou nárok nemají, protože neodpracovaly alespoň 270 dnů... A rodí a rodí...protože tím zajišťují rodině čím dál vyšší dávky. Je to chaba celého systému. A jak píšete, změnit to bude zatraceně těžké. Protože jakmile by se sáhlo na dávky těchto dlohodobých flákačů, vynoří se lidskoprávní pijavice (pardon, organizace) a nejrůznější neziskovky a budou řvát jak... zasypaní horníci. Budou mít plnou pusu lidských práv... přičemž taktně pominou, že lidi nemají jen práva, ale i povinnosti. V tomto případě by to bylo takhle - netáhla práva a pracující lidi povinnosti.
napsal(a):
Balu a dokážete pochpit, že člověk si nemůže vybrat, komu a kde se narodí a kdo ho vychová? A díky tomu mají někteří lidé cestu na pracák, pod most či do kriminálu o dost kratší a snazší než třeba vy...

Terven
napsal(a):
To jako fakt?
Přečtěte si co píšu ještě jednou, případně vícekrát. Tohle nepíšu.

"Ale v okamžiku, kdy se změnily zákony po pádu socialismu, kdy přestalo být trestné nepracovat, řada cikánů i bílých přestala pracovat"
Vypěstovali, vždyť to píšete. Každý si holt tu svobodu vysvětlil po svém.

Terven
napsal(a):
Balu a dokážete pochpit, že člověk si nemůže vybrat, komu a kde se narodí a kdo ho vychová? A díky tomu mají někteří lidé cestu na pracák, pod most či do kriminálu o dost kratší a snazší než třeba vy...
Jistě, že dokážu pochopit, že si člověk nevybere, komu se narodí. Ale ten člověk, jak roste a dospívá, tak nežije v nějaké bublině, vidí jak žijí jiní, a pokud chce, může se v dospělosti trhnout a jít si svou cestou, najít si práci a žít jinak, než to vidí v dětství. Jsou lidé, kterým se to podařilo, museli na sobě zamakat, ale jde to.

napsal(a):
"Ale v okamžiku, kdy se změnily zákony po pádu socialismu, kdy přestalo být trestné nepracovat, řada cikánů i bílých přestala pracovat"
Vypěstovali, vždyť to píšete. Každý si holt tu svobodu vysvětlil po svém.
Takže jsme za to, že nedělají, zodpovědní my, co děláme? To nemyslíte vážně, že?

Všeobecně se jim říká "nepřizpůsobiví". Ale oni se přizpůsobili ( novým podmínkám ) pro ně docela dobře.

napsal(a):
A co TBC a žloutenky? Co bude v takovém případě ještě nutná a co už nadstandardní péče?
Copak? Chcete nastínit komplexní řešení na všechna možná onemocnění a jejich kombinace? Základní zdravotní péče je třeba i léčení těchto nemocí. Ale to je vzhledem k těmto onemocněním a rizikům přenosu pochopitelné.

napsal(a):
Všeobecně se jim říká "nepřizpůsobiví". Ale oni se přizpůsobili ( novým podmínkám ) pro ně docela dobře.
Dokonce výtečně. Bohužel.

napsal(a):
Jistě, že dokážu pochopit, že si člověk nevybere, komu se narodí. Ale ten člověk, jak roste a dospívá, tak nežije v nějaké bublině, vidí jak žijí jiní, a pokud chce, může se v dospělosti trhnout a jít si svou cestou, najít si práci a žít jinak, než to vidí v dětství. Jsou lidé, kterým se to podařilo, museli na sobě zamakat, ale jde to.
A je jich asi tak 5 z milionu.
"vidí jak žijí jiní"- právě, že vidí jak žijí ti okolo něj. Takové děcko o moc dál nevidí.
Šanci by možná měli nakonec děti z dět. domovů, tam se naučí aspoň nějakým základům, pravidlům - i když - mají hmotný dostatek bez vlastního přičinění a mají možná ( nevím ) míň povinností, než děti v rodinách. A v 18ti je vykopne systém do jejich komunity...

"museli na sobě zamakat"
taky vadný kus.

napsal(a):
Takže jsme za to, že nedělají, zodpovědní my, co děláme? To nemyslíte vážně, že?
Myslím to vážně. Asi ne ani vy a dokonce ani já. Ale společenský systém jo. Spousta jich dělala
( někde líp, jinde hůř - a záleželo to na vedení ) na státních statkách. Překotnou privatizací přišli o pracovní příležitosti a jiné nenašli a společnost jim je nenabídla. Místo toho jim nabídla (štědré ) a bezpracné dávky.

Šanci by možná měly nakonec děti - už to nešlo zeditovat

napsal(a):
A je jich asi tak 5 z milionu.
"vidí jak žijí jiní"- právě, že vidí jak žijí ti okolo něj. Takové děcko o moc dál nevidí.
Šanci by možná měli nakonec děti z dět. domovů, tam se naučí aspoň nějakým základům, pravidlům - i když - mají hmotný dostatek bez vlastního přičinění a mají možná ( nevím ) míň povinností, než děti v rodinách. A v 18ti je vykopne systém do jejich komunity...
A co byste navrhla, jak jim pomoct? Já si myslím, že se pomáhá až moc a nemá to valný význam. Proto beru jako fakt, že existují lidé, kteří nechtějí pracovat. Oni by zase měli být srozuměni s tím, že když nebudou pracovat, nebudou mít stejnou zdravotní péči jako kdyby pracovali.
napsal(a):
Copak? Chcete nastínit komplexní řešení na všechna možná onemocnění a jejich kombinace? Základní zdravotní péče je třeba i léčení těchto nemocí. Ale to je vzhledem k těmto onemocněním a rizikům přenosu pochopitelné.
Základem není léčení, ale prevence. Do té prevence patří i to, že se předchází vzniku sociálně vyloučených skupin.
To jako jen tak na upřesnění.
Já chápu, jak to všechno myslíte, je to nespravedlnost, jenomže, jak to udělat, aby se ten systém nesesypal úplně celý? Jestli něco vymyslíte, dostanete Nobelovku minimálně.

tapina
napsal(a):
Základem není léčení, ale prevence. Do té prevence patří i to, že se předchází vzniku sociálně vyloučených skupin.
Já chápu, jak to všechno myslíte, je to nespravedlnost, jenomže, jak to udělat, aby se ten systém nesesypal úplně celý? Jestli něco vymyslíte, dostanete Nobelovku minimálně.
Ano, kdo vymyslí řešení, tomu patří Nobelovka.
Předcházet vzniku sociálně vyloučených skupin - kamkoliv se nastěhují cikáni nebo jiní nepřizpůsobiví, tam rychle a hluboko klesne cena nemovitostí. Ty potom skupují různé firmy? a stěhují tam další nepřizpůsobivé. Jak tomu městnání zabránit? Kdo chce dobrovolně bydlet s těmito lidmi?

Zrovna to, jak se systém s.ere a potrestanýma. Vždyť i v base chodí na práci dobrovolně! Za to do posilovny a k televizi...
Jako by všude kolem nebylo práce dost.
Nechci tu brečet za minulými časy. Ale potrestaní makali. Basu si platili a ještě jim zbylo do začátku po propuštění.
Pak přišli pravdoláskaři, koukli do fabriky... tady ti chudáci dělají? V takových podmínkách ?
Zrušili věznici. Ale fabrika musela jet dál. Na místa potrestaných přišly ženské, které přišly o práci tak porůznu v rušených podnicích.
Ono pamatovat si je vážně na prd. Jdu spát.

napsal(a):
Zrovna to, jak se systém s.ere a potrestanýma. Vždyť i v base chodí na práci dobrovolně! Za to do posilovny a k televizi...
Jako by všude kolem nebylo práce dost.
Nechci tu brečet za minulými časy. Ale potrestaní makali. Basu si platili a ještě jim zbylo do začátku po propuštění.
Pak přišli pravdoláskaři, koukli do fabriky... tady ti chudáci dělají? V takových podmínkách ?
Zrušili věznici. Ale fabrika musela jet dál. Na místa potrestaných přišly ženské, které přišly o práci tak porůznu v rušených podnicích.
Ono pamatovat si je vážně na prd. Jdu spát.
napsal(a):
Ano, kdo vymyslí řešení, tomu patří Nobelovka.
Předcházet vzniku sociálně vyloučených skupin - kamkoliv se nastěhují cikáni nebo jiní nepřizpůsobiví, tam rychle a hluboko klesne cena nemovitostí. Ty potom skupují různé firmy? a stěhují tam další nepřizpůsobivé. Jak tomu městnání zabránit? Kdo chce dobrovolně bydlet s těmito lidmi?
Mluvím o vyloučení ve smyslu nedostupnosti lékařské péče, nedostupnosti potravin, vody, hygienických potřeb; napsala jsem to asi blbě.

"Ty potom skupují různé firmy? a stěhují tam další nepřizpůsobivé".
A říká se tomu kšeftaření s chudobou. Stanoví si vysoké nájemné, všechno se to platí ze sociálního systému - tak proč by takové nájmy nebyly nesmyslně vysoké?
Majitelům ubytoven se proplatí i nesmyslně vysoké zálohy na energie a nikdo po nich nechce vyúčtování. A když je taková ubytovna na zbourání - majitel zmizí a město ji bourá.
Nebylo by smysluplnější, kdyby ubytovnu provozovalo rovnou město? A dohlíželo?
Ne. To je nekonečné. Fakt jdu spát.

tapina
napsal(a):
Mluvím o vyloučení ve smyslu nedostupnosti lékařské péče, nedostupnosti potravin, vody, hygienických potřeb; napsala jsem to asi blbě.
Já teda nevím - ona je u nás někde nedostupná lékařská péče? Nedostupné potraviny, voda a hygienické potřeby? Kde? Nebo - jak to myslíte?
napsal(a):
A co byste navrhla, jak jim pomoct? Já si myslím, že se pomáhá až moc a nemá to valný význam. Proto beru jako fakt, že existují lidé, kteří nechtějí pracovat. Oni by zase měli být srozuměni s tím, že když nebudou pracovat, nebudou mít stejnou zdravotní péči jako kdyby pracovali.
A co byste navrhla, jak jim pomoct?
?
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10871537383-zatajene-dopisy/414235100021004.
napsal(a):
Já teda nevím - ona je u nás někde nedostupná lékařská péče? Nedostupné potraviny, voda a hygienické potřeby? Kde? Nebo - jak to myslíte?
No právě že je. Naštěstí.
Edit.
Myslím to tak, že ta dostupná lékařská péče a ty dávky patří do té prevence nemocnosti taky.

rapotacka11
napsal(a):
A co byste navrhla, jak jim pomoct?
?
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10871537383-zatajene-dopisy/414235100021004.
Tak teď nevím, co tím odkazem myslíte. To, že se děti cikánům odebíraly a dávaly do děcáku, je známo. V té době se odebíraly i děti bílých rodičů nepohodlných režimu, byla to jedna z forem represe a trestu. Tyto děti se též neviděly se svými rodiči, a určitě i nejeden dopis nedostaly. A ještě byly vychovávány v komunistické propagandě, tedy proti svým rodičům. Byla to šílená doba.

tapina
napsal(a):
No právě že je. Naštěstí.
Edit.
Myslím to tak, že ta dostupná lékařská péče a ty dávky patří do té prevence nemocnosti taky.
Ale moc to nepomáhá, jak vidno na příkladu epidemie žloutenky v Brně, kterou se nedařilo myslím rok a půl zvládnout. Původní ohnisko nemoci bylo mezi bezdomovci a prostituty kolem brněnského hlavního nádraží.
napsal(a):
Ale moc to nepomáhá, jak vidno na příkladu epidemie žloutenky v Brně, kterou se nedařilo myslím rok a půl zvládnout. Původní ohnisko nemoci bylo mezi bezdomovci a prostituty kolem brněnského hlavního nádraží.
Tak ono nějaký to "áčko" je celkem legrace.
Mluvím třeba o tom, že je dostupná péče o těhotné včetně vyšetření na HIV, HVB; je dostupné to, že mohou všechny ženy porodit v porodnici, kde jsou další vyšetření; je tu zajetá péče dětských lékařů, očkování, děti se dnes očkují včetně toho béčka. To není samozřejmost, a má to velký význam.
Edit.
Nechci teda tu situaci okolo epidemie žloutenky nějak zlehčovat, ale tak si představte, že by tu stejně mohla být TBC, která se šíří podobně dobře a v prostředí je mnohem odolnější. Objevují se variace, stejně tak u černého kašle, ale kdyby nebylo očkování resp. vysoká proočkovanost, a výživa a hygiena, vypadá to tu úplně jinak.

napsal(a):
a to bude tím, že bezdomovci nic nedostávají, víte.
A tedy dost si tu vymýšlíte, vesměs. Kolik tu žije cikánů ? 200,300,400 tisíc ? Českých, tedy těch, co je živíte z Vašich daní ? V roce 2013 bylo 220 tisíc odběratelů sociálních dávek, v roce 2017 polovina. A všichni byli černí, pochopitelně.
Dokument není o dětském domově, ale o experimentu, který se tak trochu zvrhl. Ale to už tu bylo.. kde jenom to bylo..

tapina
napsal(a):
Tak ono nějaký to "áčko" je celkem legrace.
Mluvím třeba o tom, že je dostupná péče o těhotné včetně vyšetření na HIV, HVB; je dostupné to, že mohou všechny ženy porodit v porodnici, kde jsou další vyšetření; je tu zajetá péče dětských lékařů, očkování, děti se dnes očkují včetně toho béčka. To není samozřejmost, a má to velký význam.
Edit.
Nechci teda tu situaci okolo epidemie žloutenky nějak zlehčovat, ale tak si představte, že by tu stejně mohla být TBC, která se šíří podobně dobře a v prostředí je mnohem odolnější. Objevují se variace, stejně tak u černého kašle, ale kdyby nebylo očkování resp. vysoká proočkovanost, a výživa a hygiena, vypadá to tu úplně jinak.
tapino, nepodsouvejte mi něco, co jsem nikdy nenapsala. Nezpochybňuji potřebnost dostupné lékařské péče, a ta dostupná je i pro ty, kteří na ni nepřispěli ani halířem. Jen by měla být odstupňovaná, podle toho, jestli člověk přispívá nebo jenom čerpá. Za tím si stojím. To ale neznamená, že by se nemělo očkovat. Naopak, já jsem zastánce očkování, a divím se lidem, kteří své děti očkovat odmítají.
TBC tu je, černý kašel je na vzestupu a to i u očkovaných lidí.

napsal(a):
tapino, nepodsouvejte mi něco, co jsem nikdy nenapsala. Nezpochybňuji potřebnost dostupné lékařské péče, a ta dostupná je i pro ty, kteří na ni nepřispěli ani halířem. Jen by měla být odstupňovaná, podle toho, jestli člověk přispívá nebo jenom čerpá. Za tím si stojím. To ale neznamená, že by se nemělo očkovat. Naopak, já jsem zastánce očkování, a divím se lidem, kteří své děti očkovat odmítají.
a jak to bude s léčením ? Nebo očkováním končíme ? Když si ošetření budou platit, k doktorovi nepůjdou. A šup epidemie. Nebo znáte někoho, kdo si radši zaplatí léky než chleba ? Léčba trvá třeba rok.
Doporučuji si přečíst Listinu základních práv a svobod. Je všech ;-).
napsal(a):
Neříkám, že tu nejsou, ale pořád jsou tu relativně hodně nízko. Mohlo by být hůř. http://www.szu.cz/tema/prevence/infekcni-nemoci
Ne, nic Vám nepodsouvám, očkování je jen příklad, takový velmi jednoduchý příklad. Asi jsem to zvolila, protože to není nijak kontroverzní. Mluvila jsem o péči o děti a těhotné. Taková péče jako tu není ve spoustě zemí běžná. Podle mě toto, ten systém, hraje tu hlavní roli, očkování je jen jednou z částí toho, proč to funguje. Koukněnte jak vysoké procento z vyšetření třeba na HIV dělá vyšetření těhotných.
Patří tam taky cílená péče o ty, kteří tu péči sami asi ani zdánlivě nechtějí, co se týká třeba té péče o uživatele drog - substituční léčba, testování, výměny jehel - spouště lidem toto vadí, ale taky to spadá do té prevence pro zbytek populace.
Když už se někdo nakažený objeví, podstupuje léčbu, která je taky poměrně nákladná, zas, v zájmu zbytku populace.
Pokud to budeme nějak odstupňovávat, uváděla jste příklad rakoviny, kdo nepracuje, dostane jen paliativní péči. Nádory z krevních řad dost často postihují mladé, čisté lidi. Na druhé straně, jakýsi vysoce postavený člověk, jakže to pracoval, jako politik, profesionální politik už od revoluce, co že to vymyslel, co si od toho svého životního stylu sliboval? Nemyslím teda nikoho konkrétního, taky to třeba mohl být někdo, kdo sice do kasy hodně dával, ale ještě víc odčerpával, ale zas třeba spoustu lidí mělo práci, ale tak v zásadě se měl dobře - proč si na tu léčbu neušetřil sám? A oba teda dostanou biologickou léčbu? A co ti jeho nízkopříjmoví nízcevzdělaní zaměstnanci, které cyklicky vyhazoval a přijímal, aby na nich ušetřil a oni teda na druhou stranu se jeví jako lidi s příležitostnou prací? Nebo to budeme ještě stupňovat podle toho, kolik by teoreticky po uzdravení ještě mohli přinést? Nějaké koeficienty důležitosti práce? Prostě je to strašně těžké. Někomu bych i klidně zaplatila, aby to té práce fakt ani nelezl
Jakmile vůbec jen začneme vytvářet dojem, že péče je jen pro někoho, spolupráce lidí značně poklesne, tady, fakt, vlastní zkušenost. Budou se bát o svoje peníze, víc než o svoje zdraví. Doženou je až pokročilé stavy. Budou akorát nadávat, lidi tu nejsou zvyklí do svého zdraví investovat. Ani čas, ani peníze, natož nějaké úsilí. Strašně málo.
Já teda vůbec nevím, jak to vymyslet, je to jedna velká černá díra, to jen tak, co mě k tomu napadá.
Prostě si myslím, že to není tak úplně jednoduché, nedat tamtěm a hotovo, no.
Pokud to nedokážeme vymyslet, měli bychom se podle mě soustředit spíš na svůj život, na svoji práci, dělat ji dobře, jít příkladem, pokud jsme zrovna ti silnější, podepřít ty dobré lidi okolo sebe, kteří jsou na tom zrovna hůř, nezabednit se, šířit osvětu a dobrou náladu. Protože to zvyšuje obranyschopnost ;-).

tapina
napsal(a):
Někde, nějaký, kamsi...
Víte co, já zas nechci ty lidi, kteří tahle budou posuzovat nebo rozlišovat. Protože to jsou taky lidi, a spousta jich bude mít dojem, že má málo a co z toho bude - ten, kdo nemá nic stejně nebude mít nic.
Solidarita není vyprávět, jak bych rozhodovala, komu bych dala co ze svých zaplacených daní. Stejně to prvořadě jde na spoustu jiných, třeba i podle mě nesmyslných věcí. No podle někoho tyto věci zřejmě smysl měly.
Solidarita je třeba nerozčilovat se u žehlení a nechat to udělat a zaplatit to paní vedle, nebo třeba ocenit, že někdo, že umí plést, šít, opravovat věci, brousit nože - a tím nemyslím velkoinzerenty na sociálních sítích. A nejde v tom jen o peníze. Myslím, že dřív to tak nějak fungovalo, teď to nějak vázne, lidi si hlídají zdroje, asi
za neurčité vyjadřování ohledně dokumentu se omlouvám, jmenuje se Stále spolu a můžete si ho přehrát on line https://search.seznam.cz/?q=st%C3%A1le+spolu&url=https%3A%2F%2Fwww.alza.cz%2Fmedia%2Fstale-spolu-d2854295.htm&data=lgLEEFMVvGh1VNoe_H3z2IJqH-vEQPRvC9FeHDXZDxAX2pLw9cjVGaJoklgdQws1ZftqshuxsNOr1sTsu7lsT4p8O6DNwtD7I4wqzUdqgdHMb62_Tz_OWpuLycQCfMiSxAIwGMQCGlM%3D.

napsal(a):
Protože jsem stará a hodně pamatuju, tak pamatuju dobu, kdy i Cikáni pracovali, dokonce tam, kde by jiní neobstáli. Cikán chodil do práce, děti chodily do školy. Protože, když měl cikán (jako kdokoliv jiný ) áčko, tak nedostal přídavky - a to byla vždycky podstatná část rodin. rozpočtu. Když měly "áčka" děti, cikán mohl jít i do výkonu trestu.
Firma, která měla především méně přizpůsobivé zaměstnance, vyplácela mzdu 2x měsíčně a to tak, že zásadně v pátek - v pátek a v sobotu se opili a porvali a v pondělí byli schopni pracovat.
Nevím proč to tenkrát fungovalo a od jisté doby nefunguje.
Teď, když to takhle táhne už třetí generace, bude se to rovnat hodně těžko.
...jsem ročník 67...na základní škole pracovali dvě rómky - jedna uklízela a to velmi poctivě a druhá byla ve školní jídelně - byla mez dětmi oblíbená...ze mně byla na mrtvici, protože jsem nejedla - jedině rajskou a dukátové buchtičky - v radosti z toho, že konečně alespoň něco jím, byla schopna mi i několikrát přidat - po létech jsem se s ní setkala na odd. hemato onkologie, kde byl hospitalizovaný její nejmladší syn - pamatovala si mně a hlavně to, jak jsem nejedla, což neopomněla povyprávět a bylo to moc milé setkání...obě tyto rodiny normálně bydlely u nás na sídliti, rodiče chodili do práce, děti do školy...nedávno dávali na ČT pořad, který byl o setkání rómů studujících VŠ - a že jich nebylo málo...byla tam i dvojčata a jeden z nich studoval farmacii a druhý snad psychologii - ale to už si nepamatuji přesně - vypravovali jak ač jejich rodiče měli základní vzdělání, jak je ve studiu podporovali...
tapina
napsal(a):
Já myslím, že nastavení různých podpor není špatné, jenže ty podpory přiklepnou různým lidem zas jen lidé. Je mnohem jednodušší hodit na žádost štempl, než se kouknout, o co jde a podle toho dál postupovat. Taky je to pro toho úředníka mnohem bezpečnější.

tapina
napsal(a):
Neříkám, že tu nejsou, ale pořád jsou tu relativně hodně nízko. Mohlo by být hůř. http://www.szu.cz/tema/prevence/infekcni-nemoci
Ne, nic Vám nepodsouvám, očkování je jen příklad, takový velmi jednoduchý příklad. Asi jsem to zvolila, protože to není nijak kontroverzní. Mluvila jsem o péči o děti a těhotné. Taková péče jako tu není ve spoustě zemí běžná. Podle mě toto, ten systém, hraje tu hlavní roli, očkování je jen jednou z částí toho, proč to funguje. Koukněnte jak vysoké procento z vyšetření třeba na HIV dělá vyšetření těhotných.
Patří tam taky cílená péče o ty, kteří tu péči sami asi ani zdánlivě nechtějí, co se týká třeba té péče o uživatele drog - substituční léčba, testování, výměny jehel - spouště lidem toto vadí, ale taky to spadá do té prevence pro zbytek populace.
Když už se někdo nakažený objeví, podstupuje léčbu, která je taky poměrně nákladná, zas, v zájmu zbytku populace.
Pokud to budeme nějak odstupňovávat, uváděla jste příklad rakoviny, kdo nepracuje, dostane jen paliativní péči. Nádory z krevních řad dost často postihují mladé, čisté lidi. Na druhé straně, jakýsi vysoce postavený člověk, jakže to pracoval, jako politik, profesionální politik už od revoluce, co že to vymyslel, co si od toho svého životního stylu sliboval? Nemyslím teda nikoho konkrétního, taky to třeba mohl být někdo, kdo sice do kasy hodně dával, ale ještě víc odčerpával, ale zas třeba spoustu lidí mělo práci, ale tak v zásadě se měl dobře - proč si na tu léčbu neušetřil sám? A oba teda dostanou biologickou léčbu? A co ti jeho nízkopříjmoví nízcevzdělaní zaměstnanci, které cyklicky vyhazoval a přijímal, aby na nich ušetřil a oni teda na druhou stranu se jeví jako lidi s příležitostnou prací? Nebo to budeme ještě stupňovat podle toho, kolik by teoreticky po uzdravení ještě mohli přinést? Nějaké koeficienty důležitosti práce? Prostě je to strašně těžké. Někomu bych i klidně zaplatila, aby to té práce fakt ani nelezl
Jakmile vůbec jen začneme vytvářet dojem, že péče je jen pro někoho, spolupráce lidí značně poklesne, tady, fakt, vlastní zkušenost. Budou se bát o svoje peníze, víc než o svoje zdraví. Doženou je až pokročilé stavy. Budou akorát nadávat, lidi tu nejsou zvyklí do svého zdraví investovat. Ani čas, ani peníze, natož nějaké úsilí. Strašně málo.
Já teda vůbec nevím, jak to vymyslet, je to jedna velká černá díra, to jen tak, co mě k tomu napadá.
Prostě si myslím, že to není tak úplně jednoduché, nedat tamtěm a hotovo, no.
Pokud to nedokážeme vymyslet, měli bychom se podle mě soustředit spíš na svůj život, na svoji práci, dělat ji dobře, jít příkladem, pokud jsme zrovna ti silnější, podepřít ty dobré lidi okolo sebe, kteří jsou na tom zrovna hůř, nezabednit se, šířit osvětu a dobrou náladu. Protože to zvyšuje obranyschopnost ;-).
tapino, matláte jedno do druhého ve snaze dokázat, že návrh dvoustupňové zdravotní péče není možný. Ale byl by - záleželo by, jak bude ta základní péče nastavena. To s rakovinou byl jen příklad, myslela jsem, že to jsou schopni pochopit všichni gramotní. Nechci zabíhat do jednotlivých případů a fakt tu nebudu řešit jak co očkovat a léčit v tom případném základu, na to nemám kvalifikaci.
Vy jste nějaká lidskoprávní aktivistka? Usuzuji tak z toho, že se pohoršujete nad tím, že by byla péče osekaná pro programově nepracující lidi, ale jedním dechem se ptáte, proč si člověk, který celý život pracuje (a je jedno, jestli jako politik, nebo jestli dělá něco užitečného, důležité je, zda odvádí daně a odvody do ZP) nenašetřil na zdravotní péči soukromě. Proč by to měl dělat, když si platí zdravotní pojištění? Tím, že si ho platí, si tu péči jaksi předplácí, a nejen sobě, ale i svým potomkům, dokud nejsou schopni se sami živit a odvádět příspěvek do ZP. Pokud zdravotní péči zrovna nepotřebuje, čerpají jeho odvedené finance jiní, potřební, až bude potřebný on, bude čerpat zase odvody ostatních. Je to solidární systém - odvedu, dostanu. To je naprosto v pořádku. Ale co v pořádku není, je to, že jsou lidi, kteří to mají jinak - neodvedu, dostanu. Takže vlastně ukradnu těm, co pracují a přispívají - odvádějí do zdravotní pojišťovny.
Vymyslet systém dvou stupňů péče, aby fungoval, by určitě šlo. Ale sotva bude vůle to udělat, protože právě lidskoprávní organizace a různé neziskovky by se na toho, kdo by tento systém navrhl a snažil protlačit ve sněmovně a ve vládě, vrhli jak vosy na bonbón a udělali z toho člověka či strany nelidského démona. A to si nikdo nelajzne.

Ono je to tak, že stát se vzdal svých funkcí, mezi které patří i to, postarat se o své znevýhodněné občany ( nenapadl mě lepší výraz - a že cikáni znevýhodněni jsou, i když si spousta lidí myslí, že právě naopak ).
Nedávno se mi dostal do rukou ( někde na internetu ) seznam asi stovky neziskových organisací, které mají "v popisu práce" starost o cikány. Význam slova neziskové tady spočívá v tom, že ty organizace nevytváří zisk, ale jsou docela ziskové pro své členy (některé hooodně ziskové ). První by bylo třeba je všechny zrušit a tu starost předat zpátky státu.
Dalším příkladem jsou ubytovny, o kterých už jsem se zmínila. Je dost lidí, kteří se na cikánech ( a dalších přizpůsobeně nepřizpůsobivých) dobře živí.

napsal(a):
Ono je to tak, že stát se vzdal svých funkcí, mezi které patří i to, postarat se o své znevýhodněné občany ( nenapadl mě lepší výraz - a že cikáni znevýhodněni jsou, i když si spousta lidí myslí, že právě naopak ).
Nedávno se mi dostal do rukou ( někde na internetu ) seznam asi stovky neziskových organisací, které mají "v popisu práce" starost o cikány. Význam slova neziskové tady spočívá v tom, že ty organizace nevytváří zisk, ale jsou docela ziskové pro své členy (některé hooodně ziskové ). První by bylo třeba je všechny zrušit a tu starost předat zpátky státu.
Dalším příkladem jsou ubytovny, o kterých už jsem se zmínila. Je dost lidí, kteří se na cikánech ( a dalších přizpůsobeně nepřizpůsobivých) dobře živí.

napsal(a):
...jsem ročník 67...na základní škole pracovali dvě rómky - jedna uklízela a to velmi poctivě a druhá byla ve školní jídelně - byla mez dětmi oblíbená...ze mně byla na mrtvici, protože jsem nejedla - jedině rajskou a dukátové buchtičky - v radosti z toho, že konečně alespoň něco jím, byla schopna mi i několikrát přidat - po létech jsem se s ní setkala na odd. hemato onkologie, kde byl hospitalizovaný její nejmladší syn - pamatovala si mně a hlavně to, jak jsem nejedla, což neopomněla povyprávět a bylo to moc milé setkání...obě tyto rodiny normálně bydlely u nás na sídliti, rodiče chodili do práce, děti do školy...nedávno dávali na ČT pořad, který byl o setkání rómů studujících VŠ - a že jich nebylo málo...byla tam i dvojčata a jeden z nich studoval farmacii a druhý snad psychologii - ale to už si nepamatuji přesně - vypravovali jak ač jejich rodiče měli základní vzdělání, jak je ve studiu podporovali...
Těch povolání, kde se uplatnili cikáni je víc. Vlastně skoro všechny pomocné práce, na které nebylo potřeba vyšší vzdělání. Nemocnice, jídelny, prádelny...výkopy, závozníci, betonáři...
Pak sem přišli cizí dělníci, které řídily různé mafie a ve své bídě dělali za míň peněz.
Dosaďte si, kdo na tom vydělával. A kolotoč se rozjel...

napsal(a):
Těch povolání, kde se uplatnili cikáni je víc. Vlastně skoro všechny pomocné práce, na které nebylo potřeba vyšší vzdělání. Nemocnice, jídelny, prádelny...výkopy, závozníci, betonáři...
Pak sem přišli cizí dělníci, které řídily různé mafie a ve své bídě dělali za míň peněz.
no jo no...

napsal(a):
Já tu dobu nepamatuji, ale můj děda byl předseda malého družstva, pocházel ze statku, který byl samozřejmě znárodněn, ale zůstala mu láska ke zvířatům.
On dobu, kdy se muselo pracovat, nesnášel. Většina lidi zaměstnaná u něho ve družstvě byli právě naši spoluobčani, podivíni a magoři co týrali zvířata, děda je vyhodil, ale pak sám z toho měl problém, protože přišlo rozhodnutí, že je musí zaměstnat, že je není kam jinam poslat, že družstvo na konci světa je už poslední štace.
Děda byl celkem horká hlava, klasický sedlák, furiant, na prvním místě u něho byla zvířata, svou prací žil, já byla malá, ale nejde zapomenout, jak vždy vyváděl, když musel takového magora znuvu zaměstnat.
napsal(a):
tapino, matláte jedno do druhého ve snaze dokázat, že návrh dvoustupňové zdravotní péče není možný. Ale byl by - záleželo by, jak bude ta základní péče nastavena. To s rakovinou byl jen příklad, myslela jsem, že to jsou schopni pochopit všichni gramotní. Nechci zabíhat do jednotlivých případů a fakt tu nebudu řešit jak co očkovat a léčit v tom případném základu, na to nemám kvalifikaci.
Vy jste nějaká lidskoprávní aktivistka? Usuzuji tak z toho, že se pohoršujete nad tím, že by byla péče osekaná pro programově nepracující lidi, ale jedním dechem se ptáte, proč si člověk, který celý život pracuje (a je jedno, jestli jako politik, nebo jestli dělá něco užitečného, důležité je, zda odvádí daně a odvody do ZP) nenašetřil na zdravotní péči soukromě. Proč by to měl dělat, když si platí zdravotní pojištění? Tím, že si ho platí, si tu péči jaksi předplácí, a nejen sobě, ale i svým potomkům, dokud nejsou schopni se sami živit a odvádět příspěvek do ZP. Pokud zdravotní péči zrovna nepotřebuje, čerpají jeho odvedené finance jiní, potřební, až bude potřebný on, bude čerpat zase odvody ostatních. Je to solidární systém - odvedu, dostanu. To je naprosto v pořádku. Ale co v pořádku není, je to, že jsou lidi, kteří to mají jinak - neodvedu, dostanu. Takže vlastně ukradnu těm, co pracují a přispívají - odvádějí do zdravotní pojišťovny.
Vymyslet systém dvou stupňů péče, aby fungoval, by určitě šlo. Ale sotva bude vůle to udělat, protože právě lidskoprávní organizace a různé neziskovky by se na toho, kdo by tento systém navrhl a snažil protlačit ve sněmovně a ve vládě, vrhli jak vosy na bonbón a udělali z toho člověka či strany nelidského démona. A to si nikdo nelajzne.
Ne, nejsem lidskoprávní aktivistka. Klidně bych byla pro odstupňování péče, ale vůbec ne tímto stylem. To je to, o čem celou dobu mluvím, ne že matlám, abych dokázala...
Aby všichni gramotní pochopili - asi jsem nadměrně gramotná nebo co - si představte, že třeba ta rakovina plic má v určitou chvíli stejné příznaky jako tuberkulóza. Onemocnět rakovinou plic tady máte pořád větší šanci než chytit TBC. Když budete vědět, že nemáte nárok na péči, půjdete zjišťovat, co Vám je? To samé HIV, vypadá jako zhoubné onemocnění a další a další. To nejsou nějaké virtuální příklady, to je realita. Pro mě teda profesionálně celkem čerstvá, tak asi proto to furt "matlám".
O tom jak to bude odstupňované podle mě nemohou rozhodovat lidi bez zdravotnického vzdělání. Ale lidi s letitou praxí včetně pomocných, např. statistických profesí, protože, druhou stranu, každý specialista považuje pochopitelně ten svůj obor za nejdůležitější.
To, co jsem psala s tím politikem - mně to třeba vadí, že jsou lidi, kteří nikdy nic jiného než politiku nedělali, vymýšleli (samozřejmě subjektivně, podle mého názoru) líbivé blbosti, třeba i včetně toho zdravotnictví,
aby se tam co nejdýl udrželi. Pracovali? Přispěli? Kdo je platil, včetně různých příplatků a prémiové zdravotní péče? Z čehože si to zdravotní platí? Odvádí daně? No jenomže naše daně jdou na jeho plat a jiné výlohy. Ale tak jo, není jich statisíce, dobrý.
Odstupňovala bych to primárně podle rizik, kterým se lidi dobrovolně vystavují - kuřáctví, zanedbávání preventivní péče a pod. Nedodržování pracovní doby, odpočinku. Dala bych možnost se připojistit v konkrétní oblasti zdraví - to jde dnes jen částečně a poměrně složitě, přes komerční pojištění.
Nevidím do všech oborů, v některým bych ty úhrady dost osekala už teď, všem lidem, kteří je čerpají, s výjimkou dětí možná.
Víc bych lidi informovala, na co mají nárok, co který rok nebo třeba konkrétní úkon na zdravotním pojištění čerpali. Dneska si to můžete zjistit, když chcete, to jo, ale asi bych chtěla, aby o tom bylo víc slyšet. Možná by i nebyly takové úniky, z obou stran.
Podle mě je to neodvedu-nedostanu jen na základě odvedených daní je prostor pro různé spekulace, jak to tady krásně umíme.
Odlišit "programově nepracující" - no podle mě třeba programově nepracuje, uměle protahuje věci, spousta úředníků. Tyto budou odlišovat zas úředníci...
Nehádám se s Vámi, je to dobře, že se o tom mluví, jen prostě upřesňuje to, k čemu snad mohu něco říct.
sisi58
napsal(a):
Zbytečně to hrotíte. Víte přesně, co Balu myslí, jen jste si prostě řekla, že jí budete odporovat.
Vím jak to Balu myslí a zdá se mi to nesmyslné, proto odporuju.
Pro neplatiče dávek jen základní, osekaná péče, v případě onkologického onemocnění pouze paliativní léčba...dopadlo by to tak, jak píše tapina- ti lidi by k doktoru prostě nechodili a přišli by až v případě velkého průseru, se kterým je samozřejmě nikdo neodmítne a to pak ty ceny za léčbu letí do astronomických výšek. Masivní krvácení, sepse, rozpadající se a páchnoucí tumory...
To, co by se ušetřilo osekáním péče, by si ti lidi několikanásobně vybrali zpět.
Z komunit sociálně slabých obyvatel by se staly epidemiologické časované bomby.

A jejda, tady to od včera jede, že ani nevím, co dřív napsat
Tak předně, do Lidlu bych dělat nešla, takže plat jim nezávidím, ať berou třeba třikrát tolik, tam to mají zasloužený, v každým supermarketu je to dřina. Žiju v bývalém pohraničí a jedna z výhod dnes je, že tady nejsou lidi a člověk si může práci dost vybírat, jen se modlim, aby nám to tady nezrušili. Například situace v naší firmě je dnes taková, že sem přiveze agentura ty dlouhodobě nezaměstnané z pracaku tak na 14 dní, tu chvíli to oni nějak vydrží, mají velkou motivaci - 5 tisíc měsíčně navíc za dochvilnost, ubytování a stravování zdarma. Stálí zaměstnanci samozřejmě řvou.
Co se týká zdravotní péče tady v okrese, tak to už je horší. Nejsou doktoři, zubaře neseženete, pediatrička nám před 5 lety odešla do důchodu a od té doby co rok, to jiný doktor, letos opět změna, dojíždí doktorka z jiného okresního města (!). A pokud má dovolenou a musíme k jinýmu, tak radši nejdu, protoze čekat 2 hodiny v čekárně je na moje nervy moc. Urolog, oční, dermatolog tu není vůbec, musí se jezdit do jiných okresů, dvě nejbližší porodnice a nemocnice byly taky zrušeny, opět se musí jezdit do jiných měst, nejbližší je 25 km od nás, ale z druhé strany okresu třeba 50.
Jinak vyloučenou lokalitu s ubytovnami tu máme taky, nebydlí tam teda jen tmavší, prostě obecně nepřizpůsobivi a přála bych vám vidět, jak ty opravené a zateplene domy dnes vypadají, hrůza. Občas se stane, že tam policie vyhmatne nějakou varnu drog nebo pěstírnu konopí. Co se týká dávek, tak asi někteří nevíte, že nezaměstnaní Romové dostávají i příspěvky na různé potřeby, na které obyčejný nezaměstnaný nedosáhne, takže ono je jednoduchý říct, ať taky nepracujeme. Ale znám i několik pracující Romů a to dlouhodobě a máme tady i romské podnikatele, jejich děti chodí do nejlepší školy ve městě a některé studují VŠ. Takže jde to, ale musí se chtít a důležitá je podpora rodičů, to je jasné.
Terven
napsal(a):
Vím jak to Balu myslí a zdá se mi to nesmyslné, proto odporuju.
Pro neplatiče dávek jen základní, osekaná péče, v případě onkologického onemocnění pouze paliativní léčba...dopadlo by to tak, jak píše tapina- ti lidi by k doktoru prostě nechodili a přišli by až v případě velkého průseru, se kterým je samozřejmě nikdo neodmítne a to pak ty ceny za léčbu letí do astronomických výšek. Masivní krvácení, sepse, rozpadající se a páchnoucí tumory...
To, co by se ušetřilo osekáním péče, by si ti lidi několikanásobně vybrali zpět.
Z komunit sociálně slabých obyvatel by se staly epidemiologické časované bomby.
Nechcete rozumět.
Jsou lidi, co prostě přesně vědí, jak si zařídit, aby nepracovali. Vyčůránci. Psala jsem výše o takové rodině.
Nemyslím bezdomovce a třeba i ty narkomany, alkoholiky a už vůbec nemyslím prostitutky .Jenže to většinou nejsou lidi, co se vyhýbají. Těm se spíš vyhnou ostatní. To jsou povětšinou chudáci.
Myslíme tím já i balu člověka, který jde k doktorovi, že ho bolí záda. Hm. Jak poznáte, že nebolí. A může rok marodit, než se o něj někdo začne zajímat. Pak jde na sociální dávky, obejde pár fabrik, obchodů, dílen, a protože se prezentuje tak, jak se prezentuje, nikde ho nevezmou. A pokud vezmou(nemají lidi) tenhle "pracant" dělá 14 dní a pak jde marodit). S něčím jiným, je jedno s čím. A zas marodí, co to jenom jde.
Samozřejmě nedostává tolik, co pracující, ale to neva. Má-li děti a většinou má a taky někde bydlí, dostane to dorovnané různými příspěvky, neb s rodinkou nemá životní minimum. Těmto lidem nejde o blahobyt. Stačí jim, že mají dost na žití.
Většinou to ani nejsou nijak problémoví lidé, sousedi o nich ani moc nevědí. Jen stále a stále odsunují nástup do práce. Takže ano, čerpají, ale nevkládají.
Rozhlédněte se kolem sebe. Určitě na takové lidi narazíte. Já jich znám několik.

kazit si den hledáním tohoto, tak mi rychle projde DMT
hledám radši něco jiné, ale někdy to nejde ovlivnit, protože
stojím na nádraží, lidi si tam stěžují (ne na zpoždění vlaku)
ve frontě, stížnosti (ne na nedostatek banánů)
v čekárně u dr., stěžování (ne na bolest)
v debatě o množírnách, stěžování (ne na chovatele)
očkování proti stěžovatelům by nebylo, prosím, nabízím 3kg granulí, kočku, kafe, teplota - 4°C, wifi free, heslo je lopatavesklepebeznalepky.
napsal(a):
A jejda, tady to od včera jede, že ani nevím, co dřív napsat
Tak předně, do Lidlu bych dělat nešla, takže plat jim nezávidím, ať berou třeba třikrát tolik, tam to mají zasloužený, v každým supermarketu je to dřina. Žiju v bývalém pohraničí a jedna z výhod dnes je, že tady nejsou lidi a člověk si může práci dost vybírat, jen se modlim, aby nám to tady nezrušili. Například situace v naší firmě je dnes taková, že sem přiveze agentura ty dlouhodobě nezaměstnané z pracaku tak na 14 dní, tu chvíli to oni nějak vydrží, mají velkou motivaci - 5 tisíc měsíčně navíc za dochvilnost, ubytování a stravování zdarma. Stálí zaměstnanci samozřejmě řvou.
Co se týká zdravotní péče tady v okrese, tak to už je horší. Nejsou doktoři, zubaře neseženete, pediatrička nám před 5 lety odešla do důchodu a od té doby co rok, to jiný doktor, letos opět změna, dojíždí doktorka z jiného okresního města (!). A pokud má dovolenou a musíme k jinýmu, tak radši nejdu, protoze čekat 2 hodiny v čekárně je na moje nervy moc. Urolog, oční, dermatolog tu není vůbec, musí se jezdit do jiných okresů, dvě nejbližší porodnice a nemocnice byly taky zrušeny, opět se musí jezdit do jiných měst, nejbližší je 25 km od nás, ale z druhé strany okresu třeba 50.
Jinak vyloučenou lokalitu s ubytovnami tu máme taky, nebydlí tam teda jen tmavší, prostě obecně nepřizpůsobivi a přála bych vám vidět, jak ty opravené a zateplene domy dnes vypadají, hrůza. Občas se stane, že tam policie vyhmatne nějakou varnu drog nebo pěstírnu konopí. Co se týká dávek, tak asi někteří nevíte, že nezaměstnaní Romové dostávají i příspěvky na různé potřeby, na které obyčejný nezaměstnaný nedosáhne, takže ono je jednoduchý říct, ať taky nepracujeme. Ale znám i několik pracující Romů a to dlouhodobě a máme tady i romské podnikatele, jejich děti chodí do nejlepší školy ve městě a některé studují VŠ. Takže jde to, ale musí se chtít a důležitá je podpora rodičů, to je jasné.
S těmi doktory v pohraničí je to těžké, no. Jenomže, i když se Vám ty dojezdové vzdálenosti zdají daleko, pořád je to v nějakém mezinárodním srovnání dost dobré. Akorát jsme byli zvyklí jinak, no.
Mám hodně lidí, kteří za mnou jezdí dost přes 100km, tak kolem 130-170, někteří i dokonce jen vlakem, jedna starší paní dokonce bus+vlak, když jede 1. ranním spojem, je tu u mě v 11.30. Nechápu. I jsem jí domluvila péči v jejím místě. Ne, chce jezdit. Nejezdí, nebo zkraje nejezdila jen na prohlídky, potřebovala i nějakou časově náročnější péči. Teď třeba měla úraz.
Jezdí i lidi, u kterých při sebelepší snaze může být ta návštěva jen o tom, že se projedou tam a zpět, protože jejich momentální stav není kompatibilní s ošetřením. Jezdí paní se synem, samoživitelka, má ještě hendikep. bratra, o kterého se stará. Rodiny s více dětma, důvhodci, pracující. Pracující na směny, v jednosměnném provozu, různá povolání, věky, životní story. Ok. Všichni řeknou, že to není tak hrozné jezdit. Sama jezdím k zubařovi přes 2hodiny. Nevím no.
Zajímala jsem se, chtěla jsem jít do pohraničí, problém pro zubaře třeba je, obtížnost najít vyhovující prostory, nebo když není nikde v dosahu normální laboratoř. Ale tak dobrý, nějak se to vyřešit dá -
zásilkové služby, fotodokumentace, ok.
Co mě naštvalo, jel se mnou mladý doktor a jemu normálně řekli, že jeho by tam nechtěli. Na základně nějakého prvniho dojmu. Nic se ho neptali, ptali se, koukali na mě, jako by on byl nesvéprávný. Protože bla bla důvody à la ifauna. Byli jsme spolu takhle na 5 místech, teď, rok poté se nám postupně všichni ozvali, že teda i jeho by možná za nějakých mých garancí brali... Dobrý taky bylo, že kdyby tam byla ta a ta sestra... No co to je? Dívali jsme se, objíždeli, vždycky jsme se divili, jak jsme tu cestu rychle zvládli. Ale teď, co vyhlásili ty příspěvky pro lékaře do určitých lokalit, tak na to kašlem úplně. Být tam stylem, že si lidi budou myslet "za naše peníze", "náš", "proč ne zadarmo", to fakt nemá cenu.
Mám čast rodiny v okolí KV, nějakou dobu jsem pracovala na Vysočině, kousek od velké věznice a psychiatrie, tak nějak trochu mám představu. Jo, jsem teď kde jsem, protože se mi tu líbí, je tu všude blízko.
Já vůbec nerozporuju, co říkáte, nikdo, na všem je nějaká pravda. Jen tak jako trochu doplňuju. Jsem ráda, že jsem v ČR, tak, jak to tady je, jinam se mi nechce.

S těmi doktory v pohraničí je to těžké, no. Jenomže, i když se Vám ty dojezdové vzdálenosti zdají daleko, pořád je to v nějakém mezinárodním srovnání dost dobré. Akorát jsme byli zvyklí jinak, no.
Jasně, mně to třeba nevadí, spojení je tu dobré,25 km není moc případně můžu jet autem. Ale co tak vím, důchodci a invalidi nadšení nejsou, prostě byli holt zvyklí, že to bylo blízko a netrvalo jim to celý den. Mám sousedku, jejíž syn je po úraze invalidní, je jí přes 60 a péče o něho je pro ni fakt těžká. A tady ani není žádné zařízení, kam by ho mohla aspoň jednou v měsíci na pár hodin dát a zařídit si svoje věci, nejblíž v Ostravě. Nemyslím odložit jako do školky, ale on taky potřebuje kontakt s lidmi, různé činnosti, aby si trochu udržoval a rozvíjel mozkovou činnost.
Někdy koukám, na co se peníze najdou a na co se najít nemůžou. U nás ve městě třeba zase postavili úplně nový supermarket, už je jich tady 6, na malý okresní město se mi to zdá až moc, přitom je tady tolik chátrajících budov, kde dřív byly obchody a teď jsou prázdné, město za ně chce tak vysoký nájem, že do toho nikdo nechce jít. Tak mi to přijde tak trochu postavený na hlavu. Nakonec se to asi zbourá, aby byla další parkovací místa, kterých je pořád málo.
napsal(a):
Jasně, mně to třeba nevadí, spojení je tu dobré,25 km není moc případně můžu jet autem. Ale co tak vím, důchodci a invalidi nadšení nejsou, prostě byli holt zvyklí, že to bylo blízko a netrvalo jim to celý den. Mám sousedku, jejíž syn je po úraze invalidní, je jí přes 60 a péče o něho je pro ni fakt těžká. A tady ani není žádné zařízení, kam by ho mohla aspoň jednou v měsíci na pár hodin dát a zařídit si svoje věci, nejblíž v Ostravě. Nemyslím odložit jako do školky, ale on taky potřebuje kontakt s lidmi, různé činnosti, aby si trochu udržoval a rozvíjel mozkovou činnost.
Někdy koukám, na co se peníze najdou a na co se najít nemůžou. U nás ve městě třeba zase postavili úplně nový supermarket, už je jich tady 6, na malý okresní město se mi to zdá až moc, přitom je tady tolik chátrajících budov, kde dřív byly obchody a teď jsou prázdné, město za ně chce tak vysoký nájem, že do toho nikdo nechce jít. Tak mi to přijde tak trochu postavený na hlavu. Nakonec se to asi zbourá, aby byla další parkovací místa, kterých je pořád málo.
Pro sousedku:
Co zkusit najít výjezdovou pečovatelku, dělá to jedna moje známá (bohužel teda ne ve Vašem regionu) - dojíždí za klienty v okruhu cca 40km, pomáhá s hygienou, se cvičením. Ze začátku, když se o nich nevědělo, měli toho málo. Byli odnož od hospicu, tak to asi lidi nenapadlo. Sociálka to samozřejmě nikomu cpát nebude, kde se o tom dozvědět? Když třeba rodinný příslušník jede k doktorovi apod., může u klienta zůstat až 7hodin, většinou pomůže s úklidem. Je na to od sociálky příspěvek na péči. Mají i denní stacionář s aktivitami, taky celkem daleko pro některé, ale jde zajistit a zajišťují odvoz. Je to taky pohraničníci, Krkonoše. Docela toho teď přibývá, všude možně, snad i vy se dočkáte.
Jo, přesně, města neví, co by chtěla. Ne města. Lidi.

tapina
napsal(a):
Pro sousedku:
Co zkusit najít výjezdovou pečovatelku, dělá to jedna moje známá (bohužel teda ne ve Vašem regionu) - dojíždí za klienty v okruhu cca 40km, pomáhá s hygienou, se cvičením. Ze začátku, když se o nich nevědělo, měli toho málo. Byli odnož od hospicu, tak to asi lidi nenapadlo. Sociálka to samozřejmě nikomu cpát nebude, kde se o tom dozvědět? Když třeba rodinný příslušník jede k doktorovi apod., může u klienta zůstat až 7hodin, většinou pomůže s úklidem. Je na to od sociálky příspěvek na péči. Mají i denní stacionář s aktivitami, taky celkem daleko pro některé, ale jde zajistit a zajišťují odvoz. Je to taky pohraničníci, Krkonoše. Docela toho teď přibývá, všude možně, snad i vy se dočkáte.
Jo, přesně, města neví, co by chtěla. Ne města. Lidi.
No, ona už zkoušela jediné zařízení, které tady je
http://spmpbruntal.cz/?id=108&lang=
a tam se synovi nelíbí, jeho zrovna tyto aktivity nebaví, nic mu neříkají. A navíc tam jsou většinou Downici, on si s nimi nerozumí, on úrazem přišel o paměť a řeč, jinak je v pořádku a chtěl by prostě jen v omezené míře provozovat ty zájmy, jaké měl dřív. Jako ono to dřív člověka asi nenapadne, dokud to nepotřebuje, že něco takovýho by tu mělo být. Paní třeba hodně trápí, co s ním bude v budoucnu, až ona nebude naživu, protože on se o sebe úplně nepostará.
sisi58
napsal(a):
Nechcete rozumět.
Jsou lidi, co prostě přesně vědí, jak si zařídit, aby nepracovali. Vyčůránci. Psala jsem výše o takové rodině.
Nemyslím bezdomovce a třeba i ty narkomany, alkoholiky a už vůbec nemyslím prostitutky .Jenže to většinou nejsou lidi, co se vyhýbají. Těm se spíš vyhnou ostatní. To jsou povětšinou chudáci.
Myslíme tím já i balu člověka, který jde k doktorovi, že ho bolí záda. Hm. Jak poznáte, že nebolí. A může rok marodit, než se o něj někdo začne zajímat. Pak jde na sociální dávky, obejde pár fabrik, obchodů, dílen, a protože se prezentuje tak, jak se prezentuje, nikde ho nevezmou. A pokud vezmou(nemají lidi) tenhle "pracant" dělá 14 dní a pak jde marodit). S něčím jiným, je jedno s čím. A zas marodí, co to jenom jde.
Samozřejmě nedostává tolik, co pracující, ale to neva. Má-li děti a většinou má a taky někde bydlí, dostane to dorovnané různými příspěvky, neb s rodinkou nemá životní minimum. Těmto lidem nejde o blahobyt. Stačí jim, že mají dost na žití.
Většinou to ani nejsou nijak problémoví lidé, sousedi o nich ani moc nevědí. Jen stále a stále odsunují nástup do práce. Takže ano, čerpají, ale nevkládají.
Rozhlédněte se kolem sebe. Určitě na takové lidi narazíte. Já jich znám několik.
Já jí rozumím, ale nesouhlasím
Vím, o jakých lidech píšete, ale asi jsem divná, krev mi nepijou. Nezávidím jim, neměnila bych s nima. Takoví lidi byli, jsou a budou...v každé době.
Oni na to nemají- proč by mě to mělo rozčilovat? Beru to, že patřím mezi ty šťastnější.
napsal(a):
Nejste náhodou taky z Jeseníku?
Albert, Kaufland, Lidl, Billa, Peny, Coop a 30 km okolo ve vesnicích zavírají obchody, že se neuživí.

sisi58
napsal(a):
Nejste náhodou taky z Jeseníku?
Albert, Kaufland, Lidl, Billa, Peny, Coop a 30 km okolo ve vesnicích zavírají obchody, že se neuživí.
Ne, Bruntál, ale jinak je tu hezky
napsal(a):
Ne, Bruntál, ale jinak je tu hezky
Jo, jo. Hezky je i u nás v Jesu, ale mohou tu žít jen rodiny s dětmi(matka na mateřské) a důchodci. Jinak je to k nepřežití.
Jen člověk, který v Bruntále vyrostl, může říct, že je tam hezky! Nic v zlém, mě se okolní krajina taky líbí, určitě víc, než třeba Haná.

sisi58
napsal(a):
Jo, jo. Hezky je i u nás v Jesu, ale mohou tu žít jen rodiny s dětmi(matka na mateřské) a důchodci. Jinak je to k nepřežití.
Jen člověk, který v Bruntále vyrostl, může říct, že je tam hezky! Nic v zlém, mě se okolní krajina taky líbí, určitě víc, než třeba Haná.
Nevyrostla jsem tu, pocházím z jižní Moravy, tady bydlíme od roku 89.

Zacatek vlakna byl o lidech, co dokazali ekonomicky vyuzit fenku a odkopnout ji, kdyz uz byla "nepotrebna".
Stred vlakna byl o starsich lidech, co jim spolecnost dokazala udelat to same (jen je uplne nevykopla, ale - no tak nejak vlastne ano...).
No a konec byl z meho pohledu o tom, ze kdyby byl system nastaven jinak, tak by vse mohlo byt "mene krute?"...
Jen ted premyslim o tom, kdo za to tedy muze.
Spolecnost?
Takze mi vsichni... (protoze chodime volit ty, kteri za to muzou..).
A po pravde, te fenky mi je nejvic lito. Ta se nemohla rozhodnout co "vystuduje", kde bude "pracovat" a ani kam a komu bude "svou praci prispivat", pripadne kde si stradat na "pak".
Aspon "to", mi zatim muzem.
Ale jinak jsme na tom dost podobne. Vsichni jsme jen "nastrojem". V cirkusu, co si rika svet :/ (a ten se tady toci kolem a kolem uz tisice let a nikdo ho zatim zvladnout k dokonalosti nedokazal...).

"Zacatek vlakna byl o lidech, co dokazali ekonomicky vyuzit fenku a odkopnout ji, kdyz uz byla "nepotrebna"."
anebo se jí postarali o zasloužený důchod, který by ji nebyli schopni zajistit oni (a nějak tak to chodí i u sportovních psů NO)
ale to už tady padlo
jo, něco jiného byl případ, kdy chlap starší chovnou fenu HW strčil do útulku, bo chov HW nebyl tak výdělečný a on se dal na nějaké malé plemeno. To je prasárna, když si ještě vezmu vázanost HW na své lidi...(fena byla jednou skvělou babou z útulku vytažena a dožila u ní královským životem)
"A po pravde, te fenky mi je nejvic lito. Ta se nemohla rozhodnout co "vystuduje", kde bude "pracovat" a ani kam a komu bude "svou praci prispivat", pripadne kde si stradat na "pak". "
tak je na tom jedno každé štěně (a už při početí - málokdy si fena může vybrat, koho chce za tatu svých potomků) - nemůže si vybrat zhola nic...

Jen ted premyslim o tom, kdo za to tedy muze.
Spolecnost?
Takze mi vsichni... (protoze chodime volit ty, kteri za to muzou..).
Pokaždý, když jdu volit, si říkám, že se snad něco změní...ne, nikdy. Teď jsem volila lidi, kteří se do sněmovny vůbec nedostali. Většinou tam sedí pořád jedni a ti samí, kteří už jsou podle mýho naprosto odtržení od reality, protože nikdy normálně nepracovali, neví, co trápí a s čím se musí potýkat běžný lidi. Ano, mají svoje kanceláře pro veřejnost, ale když tam přijdete, tak tam nikdo není, lidi je prostě nezajímají. Včera vyšlo na povrch, kdo hlasoval za toho Ondráčka a kdo ve sněmovně vůbec nebyl...prostě bere plat a vůbec si nepřišel do práce...kdo si tohle z pracujících nebo živnostníků může dovolit?
No, a teď už jsem od psího tématu úplně mimo ale musela jsem.

No a tak teď rozsuďte, kdo je lepší. Ondráček, který v 19ti letech stál na špatné straně, ale po té se živil prací ( byť u policie - přece jen tu policii potřebujem ), má bezpečnostní prověrku nejvyššího stupně. Nevím proč byl v policejním kordonu v 1989. Možná jako záklaďák, možná jako řadový zaměstnanec policie. Nebo Marek Benda ( např. ), který od 19ti let sedí v poslaneckých lavicích a nikdy jinde nepracoval.
Proč proti Ondráčkovi opozice postavila stárnoucí paní učitelku ? Protože je na sněmovně zajímá jen, jestli přijde výplata včas na účet.
A už jsme mimo dvě

napsal(a):
No a tak teď rozsuďte, kdo je lepší. Ondráček, který v 19ti letech stál na špatné straně, ale po té se živil prací ( byť u policie - přece jen tu policii potřebujem ), má bezpečnostní prověrku nejvyššího stupně. Nevím proč byl v policejním kordonu v 1989. Možná jako záklaďák, možná jako řadový zaměstnanec policie. Nebo Marek Benda ( např. ), který od 19ti let sedí v poslaneckých lavicích a nikdy jinde nepracoval.
Proč proti Ondráčkovi opozice postavila stárnoucí paní učitelku ? Protože je na sněmovně zajímá jen, jestli přijde výplata včas na účet.
A už jsme mimo dvě
Tak přesně Bendu jsem měla na mysli Naprosto odtržený od reality. A kolik tam takových je.

A to Benda tam snad aspoň chodí. Jsou i takoví, které ani jejich kolegové poslanci nestačili poznat.

pan Brouček
napsal(a):
Ať je Benda jaký chce, byl opakovaně legitimně voliči zvolen, a to dokonce i preferenčními hlasy z nepostupového místa kandidátky.
Srovnávat ho z prospěchářským bezpáteřním hajzlem jako je Ondráček, je hodně mimo. Co asi myslíte, že by dělal Ondráček kdyby nebyla revoluce?
Nevím, nemám věšteckou kouli.
Pravděpodobně ho znáte osobně, když o něm píšete, to, co píšete.
Nic to nemění na faktu, že má bezpečnostní prověrku a že opozice nedokázala postavit jiného profesně schopného kandidáta.
A ať je jaký chce, byl legitimně zvolen do poslanecké sněmovny ( jestli opakovaně to nevím, hledat nebudu, nepokládám to za důležité. Důležité je, že má o chodu policie představu ).
napsal(a):
Nic to nemění na faktu, že má bezpečnostní prověrku a že opozice nedokázala postavit jiného profesně schopného kandidáta.
A ať je jaký chce, byl legitimně zvolen do poslanecké sněmovny ( jestli opakovaně to nevím, hledat nebudu, nepokládám to za důležité. Důležité je, že má o chodu policie představu ).
Může mít 100 prověrek(však když jsou kamarádi, jde všechno), za mě je to nepříjemný, arogantní člověk, který s velkou chutí mlátil studenty při demonstraci na Václaváku. Dodnes si pamatuji na to video, kde bije nějakou holčinu obuškem. Ona normálně oblečená, on hezky polstrovaný a v přilbě! A jak si to užíval! Hnus.Chybí mi blicí smajlík!Může být zvolený jak chce, takový člověk nemá být veřejně činný.
My na tu korektnost jednou dojedeme.
Beztak ho zvolili ti, kteří s ním byli a bili.

Na jedné straně korektnost a na druhé fanatismus ?

..."však když jsou kamarádi, jde všechno"...
Pak je to opravdu dlouhoprsťák. Že Mynář nemá tu prověrku dodnes. ( Nebo mi něco uteklo? ).

..."Beztak ho zvolili ti, kteří s ním byli a bili."...
Kam ? Do poslanecké sněmovny ? Takže přece jen fanatismus.
sisi58
napsal(a):
Fanatismus? Nikoli, prostě to není dobrý člověk. Nebo se zastáváte toho, kdo řekl, že JEN PLNIL ROZKAZY ?
Tak on by člověk moh přimhouřit oko nad mladým zmanipulovaným klukem, ale nad dospělým chlapem který by měl mít už v hlavě srovnáno a řekne že toho nelituje a ani nebude, tak tam už není něco v pořádku.
Ti se mi zdají nebezpečnější než Ondráček.
https://www.youtube.com/watch?v=MCUdMT4_g3I.
http://www.obrazkovysvet.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=600655&id=2413.

Hm, hm, na jedné straně vadí Ondráček a to, co teď vládne naší zemi, a na druhý straně se tu pak lidi plácají po zádech, jak bylo za komoušů dobře, všichni pracovali, nikdo neparazitoval, a hlavně sem nechodili muslimáci? A házej se sem odkazy na parlamentní listy nebo videa o tom, jak myslet si něco dobrýho o EU může jen úplnej hlupák?
:D.
Nevím, zda to půjde přehrát (jsem PC antitalent), tu je reakce Ondráčka seniora:
https://www.facebook.com/topzpravy/videos/1966854113641912/?hc_ref=ARRdZx2OjD0VrF7vjk8zQmqwfwgD1XsUNrxbLljXq1ayELlNmQI8MjMx_UlBsx8wBR4&fref=nf
Toto jsou lidé, kteří chválí bývalý režim.
Ale aby bylo jasno, i já chválím některé věci, co byli v ČSSR. Rozhodně se mi líbila starost o děti a dorost, bez toho, že je všechno podmíněno penězi. A taky bylo fajn, že měli všichni stejně holou p r d e l, takže nebylo co, si závidět. Což bylo bezva, neboť se lidi k sobě chovali lépe.

napsal(a):
Hm, hm, na jedné straně vadí Ondráček a to, co teď vládne naší zemi, a na druhý straně se tu pak lidi plácají po zádech, jak bylo za komoušů dobře, všichni pracovali, nikdo neparazitoval, a hlavně sem nechodili muslimáci? A házej se sem odkazy na parlamentní listy nebo videa o tom, jak myslet si něco dobrýho o EU může jen úplnej hlupák?
:D.
Jenže o tom ta demokracie je...číst si můžeme, co chceme a už je na nás, co si z toho vezmeme. Snad byste nechtěla cenzuru? To už tady přece jednou bylo.
S nostalgií na dobu socialismu vzpomínají ti, kteří tenkrát byli děti, ale to je normální, už moje prababička říkávala, že za císaře pána bývávalo nejlíp (přitom byli vždycky chudí a nic neměli) Ono nic není černobílé, to je jasné, něco lepší bylo, něco bylo příšerný. Já teda na dětství taky vzpomínám ráda. Ono to taky nebylo všude stejný. Na vesnici, odkud pocházím, si nepamatuju, že by na sebe byli lidi zlí, většinou si všichni tenkrát pomáhali, z celé vesnice byli v KSČ snad 3 lidi, ostatní byli lidovci, obec byla silně katolická. Naopak když jsme se přestěhovali na sever, tak jsem byla dost v šoku, lidi k sobě jak cizím. A teď máme souseda, jehož otec byl u PS VB, udával lidi, dnes to dělá jeho syn i vnuk, neustále tu máme nějakou kontrolu z různých úřadů. Prostě některý lidi byli svině za každýho režimu.

sisi58
napsal(a):
Revoluce v r 1989 měla být méně sametová. Několik desítek komunistů postavených před řádný soud a za zločiny, které by jim byli dokázané, zavření. Tak to by byl mnohem lepší start do budoucnosti. Teď na tu sametovost doplácejí všichni.
Na tom byl zájem udělat to takhle, něco za něco, to je přece jasný.
"Beztak ho zvolili ti, kteří s ním byli a bili."
Nejen ti, hlasovat pro ve sněmovně museli i jiní.
napsal(a):
Ano, ono v těch temných vodách uměli nejlépe plavat ti, kteří se v nich pohybovali. Než se to naučili ti noví, už minula doba, kdy by byl zásah brán jako spravedlnost, ne jako msta.
Nehledě na to, že tyhle "lidi" by soudili vlastně jejich bývalí, či stávající kamarádi.
napsal(a):
Hlasovali. Kdo z nás zná zákulisní praktiky politiky? Asi to bude tak, že "ty mě pomůžeš teď a já tobě příště". Snad by bylo dobré, kdyby jakékoliv hlasování nebylo tajné.

sisi58
napsal(a):
Hlasovali. Kdo z nás zná zákulisní praktiky politiky? Asi to bude tak, že "ty mě pomůžeš teď a já tobě příště". Snad by bylo dobré, kdyby jakékoliv hlasování nebylo tajné.
Přesně tak. Ovšem to oni nedopustí, nedejbože, abychom věděli, jak v té sněmovně "pracují".
Mimochodem tento týden jsem koukala na záznam procesu s Miladou Horákovou...čistá hrůza, co ti jí museli udělat, čím vyhrožovat, že tak vypovídala

rapotacka11
napsal(a):
Přesně tak. Ovšem to oni nedopustí, nedejbože, abychom věděli, jak v té sněmovně "pracují".
""""""""""""""""""""""""""""
Jasně, ale my to tušíme, cítíme...
napsal(a):
Už jste slyšela o morálce ?
Důležité je, že má o chodu policie představu
No nevím, z nápřahu obuškem měl prý na policejní škole 3-, ale může to být pomluva "demokratického bloku".
Ale je teda fakt, že pobaví. Třeba když prohlásil, že "není za nic zodpovědný, jen plnil rozkazy".
Kde já už to slyšel...
Že by :
"Nebyl jsem tím zodpovědným vůdcem, a proto se necítím být vinný"
Tohle psal v žádosti o milost v r.1962 Eichmann. A v Norimberku to říkali snad úplně všichni.
Oni ty hajzlové prostě myslí všichni stejně.
sisi58
napsal(a):
Nevím, zda to půjde přehrát (jsem PC antitalent), tu je reakce Ondráčka seniora:
https://www.facebook.com/topzpravy/videos/1966854113641912/?hc_ref=ARRdZx2OjD0VrF7vjk8zQmqwfwgD1XsUNrxbLljXq1ayELlNmQI8MjMx_UlBsx8wBR4&fref=nf
Toto jsou lidé, kteří chválí bývalý režim.
Ale aby bylo jasno, i já chválím některé věci, co byli v ČSSR. Rozhodně se mi líbila starost o děti a dorost, bez toho, že je všechno podmíněno penězi. A taky bylo fajn, že měli všichni stejně holou p r d e l, takže nebylo co, si závidět. Což bylo bezva, neboť se lidi k sobě chovali lépe.
"Rozhodně se mi líbila starost o děti a dorost, "
Třeba, že některé nenechali studovat?
Indoktrinace dětí byla a je v podobných režimech úplně to nejhorší!
Pusťte si třeba film "Tichá bolest". Je to s Hrušínským.
Aby bylo jasno, není to historický dokument...
pan Brouček
napsal(a):
"Rozhodně se mi líbila starost o děti a dorost, "
Třeba, že některé nenechali studovat?
Indoktrinace dětí byla a je v podobných režimech úplně to nejhorší!
Pusťte si třeba film "Tichá bolest". Je to s Hrušínským.
Aby bylo jasno, není to historický dokument...
S tím studováním máte pravdu.
Ale mě spíš šlo o to, že jste jako děcko nemusel mít bohatého tatíka, abyste mohl chodit do kroužku tenisu, či do oddílu hokeje.
Všude, venkov nevyjímaje, byla možnost "někam" chodit. Ritmika, balet, výtvarné kroužky, džuda, na cvičák, plavání, k vodáků, na piněc, k rybářům, turisťák, chovatelství, fotbálek, horolezectví, atd., atp.
Rodiče zaplatili nějaký menší příspěvek a bylo. Dokud to dítko bavilo, chodilo. A nemusela se celá rodina uskromnit, kvůli zálibě jednoho člena.
Ono, co psát o morálce, když si národ demokraticky zvolí trestně stíhaného podvodníka, bývalého komunistu, soudně uznaného agenta STB a zloděje, který má za sebou i mrtvoly?
A k tomu senilního, mstivého alkoholika, který mu ohýbáním ústavy umožní vládnout bez důvěry neomezeně dlouho. Nebo alespoň do doby, než se definitivně domluví na vládě (s účastí nebo bez) s komunisty. A teď myslím ty komunisty z KSČM, ne ty z ostatních stran.
Já už si nedělám iluze, starám se jen o sebe a abych zajistil děti. Včas prodám nemovitosti, a zainvestuji do něčeho mobilnějšího, až zase bude potřeba odsud utíkat.
A je mi líto těch jednoduchých lidí, co čekají nějakou pomoc od téhle garnitury. A je mi líto i téhle země.
sisi58
napsal(a):
S tím studováním máte pravdu.
Ale mě spíš šlo o to, že jste jako děcko nemusel mít bohatého tatíka, abyste mohl chodit do kroužku tenisu, či do oddílu hokeje.
Všude, venkov nevyjímaje, byla možnost "někam" chodit. Ritmika, balet, výtvarné kroužky, džuda, na cvičák, plavání, k vodáků, na piněc, k rybářům, turisťák, chovatelství, fotbálek, horolezectví, atd., atp.
Rodiče zaplatili nějaký menší příspěvek a bylo. Dokud to dítko bavilo, chodilo. A nemusela se celá rodina uskromnit, kvůli zálibě jednoho člena.
No vyrůstal jsem na malé vsi, a krom Pionýra tam nic nebylo (možná nějaký branný kroužek, protože strašit imperialistickými hrdlořezy byla součást propagandy), a do toho pionýra nás s bráchou nevzali. Jako dítě úplně nechápete, proč si jdete pro vysvědčení ve flanelce, když mají všichni ostatní krásné modré košile a šátky.
A prosím už dost, chce se mi zvracet!
pan Brouček
napsal(a):
Ono, co psát o morálce, když si národ demokraticky zvolí trestně stíhaného podvodníka, bývalého komunistu, soudně uznaného agenta STB a zloděje, který má za sebou i mrtvoly?
A k tomu senilního, mstivého alkoholika, který mu ohýbáním ústavy umožní vládnout bez důvěry neomezeně dlouho. Nebo alespoň do doby, než se definitivně domluví na vládě (s účastí nebo bez) s komunisty. A teď myslím ty komunisty z KSČM, ne ty z ostatních stran.
Já už si nedělám iluze, starám se jen o sebe a abych zajistil děti. Včas prodám nemovitosti, a zainvestuji do něčeho mobilnějšího, až zase bude potřeba odsud utíkat.
A je mi líto těch jednoduchých lidí, co čekají nějakou pomoc od téhle garnitury. A je mi líto i téhle země.
A kam se budete stěhovat?
Do Německa? Do Švédska? Do Norska? Do USA? Do KLDR, Číny? Jihoafrické republiky? Do Ruska? Do Izraele? Někam na střední Východ?
Snad jediné místo, kde to ještě není k ničemu, je Austrálie.
sisi58
napsal(a):
A kam se budete stěhovat?
Do Německa? Do Švédska? Do Norska? Do USA? Do KLDR, Číny? Jihoafrické republiky? Do Ruska? Do Izraele? Někam na střední Východ?
Snad jediné místo, kde to ještě není k ničemu, je Austrálie.
Já se nebudu stěhovat, píšu utíkat. To je o záchraně!
Uvědomuji si totiž, že může přijít doma, kdy už utéct nepůjde, a člověk může přijít o majetek, svobodu i o život. Nakonec o tom bylo skoro celé minulé století.
Emigračních vln bylo v historii několik, a je naivní myslet si, že nepřijde důvod k další.
A Austrálie je opravdu ještě v pořádku, je tam česká komunita, a mám tam mezi Čechy známé. Jen ty volanty kdyby si dali tam kam patří.
napsal(a):
"Pravděpodobně ho znáte osobně, když o něm píšete, to, co píšete."
Proč bych ho měl znát osobně, když ho odsuzuji profesně?
Gottwalda jsem také neznal osobně, bin Ladina také ne, a co to mění?
Že byl zvolen legitimně do sněmovny mu nikdo nebere.
Také není divu. Podobných hajzlů tu byly tisíce, a ti se nikam neztratili. Ti tu s námi stále jsou.
Jinak stačí tohle
https://www.youtube.com/watch?v=Nx7woXt0Ixo.

mohli byste se, laskavě, chytit za ruce, a s tou politikou, brečením a stěžováním si, jít do ass ?

napsal(a):
mohli byste se, laskavě, chytit za ruce, a s tou politikou, brečením a stěžováním si, jít do ass ?
A vy jste tu soudružka učitelka? Že máte potřebu lidem říkat co mají dělat...

napsal(a):
A vy jste tu soudružka učitelka? Že máte potřebu lidem říkat co mají dělat...
Ale kdo se to ozval
To byla žádost. Přijdu si číst na chovatelský web, a to je samé - volby, chudák já, někdo se má lépe, stb, komunismus, kapitalismus, nejde nic, ves město, všechno špatně, já a já a já také za to nemůžu. Už je to tak několik měsíců, vážně otravné, jen se ta ubohá nálada živí víc a víc. Vyhovuje ?
Tento web byl ještě nedávno velmi vtipný, příjemný, pejskový.
Že jste tu Vy jako zástupce "do všeho rýpám, všechny odchylky jsou pro mě úchylky, jsem už taková", s tím se počítá ;-)
Jestli to teda nejde, přejmenujte to tu na faunachudacinejsmechovatelenybrzstezovatele.com.
Pojďme se hádat o pp, to bylo krásně, no ne ?
napsal(a):
Ale kdo se to ozval
To byla žádost. Přijdu si číst na chovatelský web, a to je samé - volby, chudák já, někdo se má lépe, stb, komunismus, kapitalismus, nejde nic, ves město, všechno špatně, já a já a já také za to nemůžu. Už je to tak několik měsíců, vážně otravné, jen se ta ubohá nálada živí víc a víc. Vyhovuje ?
Že jste tu Vy jako zástupce "do všeho rýpám, všechny odchylky jsou pro mě úchylky, jsem už taková", s tím se počítá ;-)
Jestli to teda nejde, přejmenujte to tu na faunachudacinejsmechovatelenybrzstezovatele.com.
Každý si občas posteskne, obzvlášť když byl těžký den, týden a nebo se prostě nedaří. Pak se obrátí tam, kde ho chápali dřív nebo jindy. Nikdo není rozradostněný stále a nikdo nesrší optimizmem 24/7.
Pokud si tedy není možno postěžovat mezi, nechci psát přáteli, ale lidmi, kteří mají podobné zájmy a se kterými sem tam diskutuji, tak kde?
Je opravdu nutné hned takového človíčka utnout, popř. znevážit?
Že se mi nelíbí něčí stejskání, tak to se dá napsat i slušně, popř. jdu číst něco jiného, někam jinam. Já to tak dělám. Nepomohu? Alespoň neškodím.

napsal(a):
Ale kdo se to ozval
megííí, když vám zrovna tahle diskuze, vadí, tak ji nečtěte. Není snad nic jednoduššího.
Tomu vašemu dalšímu duševnímu výronu nerozumím, a není mi to líto.
Zeptala bych se - "A Vy?" Nebo konkrétně Vám, jen a konkrětně Vám a nikomu jinému:...říkat ČÁRKA co mají dělat. Tož ale to si můžu akorát tak myslet, že jo. "Soudružka dozorkyně odboru mravní, rasové, jazykové i intimní čistoty anébrž hygieny vč. hyeny".
To by byla jen taková legrace, mohla byste to vzít blbě nebo tak něco. Takže nic. Dělám si legraci ze slov, ne z lidí. Z lidí nikdy. To naprosto vážně.
Chci se ale zeptat na něco jiného. Všimla jsem si, že dost často vstupujete stylem - tady 2 příklady - "Vy jste tu učitelka?" "Vy jste nějaká veřejnoprávní se aktivistka?" To nepíšu nijak kvůli sobě nebo megi, jsou to dva příklady, co mám teď hned po ruce. Píšu to kvůli Vám. Proč se nezeptáte třeba - Proč to tvrdíte? Proč si myslíte, že... Jistě, nejste jediná, kdo takto vystupuje, ne jen tady. Jen mi přijde, že je to takový přístup, co Vám brání stát se chytřejší, než jste. Věřím, že mi rozumíte, co tím myslím. Když ne, tak se zeptejte. Ne, legrace.
Zkrátka, takový člověk, co píše tak krásně česky, dokonce i umí zformulovat myšlenky, dokonce by si je i uměl celkem v klidu obhájit... to vždycky shodí takovýmto nesmyslem.
Beru, že lidi mají jiné názory, životní styl, priority, politické názory, vzdělání, cit pro češtinu, znalosti zeměpisu nebo čehokoli jiného, prostě cokoli, neřeknu ani ťuk. Jo, jistě, snad i já mám pravo na názor, tak o něm budu mluvit. Kolikrát mě u různýh lidí v duchu napadne "Ty seš ale dbil (chudák, vychcan...), co?" Ale tak přemůžu se, zeptám se konkrétně... Většinou se pak už musím jen smát.
Podle mě to není o inteligenci, je to o trpělivosti.
Už tak je to takové úchylné téma - uchýlené od původního zadání - nemáte někdo nějaký dobrý tip na zajímavé barevné kombinace? Cokoli kromě meruňkové.

Tapino, pokud něco chci vědět, tak se prostě zeptám. Otázka na megííí byla, pravda, řečnická, protože soudružkou učitelkou jistě není, přinejmenším zde.
Diskutuje se zde na různá témata, která každému/každé z nás jinak sedí a ne ke každému tématu mají všichni co říci. Diskuzi na téma, které mi nesedí, kterému nerozumím, nebo které se mi nelíbí, nesleduji, nebo pouze mrknu co se na té diskuzi děje a nepřispívám. Tuhle možnost má každý. Myslím, že není tak úplně normální, posílat, nebo abych byla přesná, ptát se diskutujících, jestli nechtějí jít se zrovna diskutovaným tématem (slušně řečeno) někam.
napsal(a):
Tapino, pokud něco chci vědět, tak se prostě zeptám. Otázka na megííí byla, pravda, řečnická, protože soudružkou učitelkou jistě není, přinejmenším zde.
Diskutuje se zde na různá témata, která každému/každé z nás jinak sedí a ne ke každému tématu mají všichni co říci. Diskuzi na téma, které mi nesedí, kterému nerozumím, nebo které se mi nelíbí, nesleduji, nebo pouze mrknu co se na té diskuzi děje a nepřispívám. Tuhle možnost má každý. Myslím, že není tak úplně normální, posílat, nebo abych byla přesná, ptát se diskutujících, jestli nechtějí jít se zrovna diskutovaným tématem (slušně řečeno) někam.
Naopak, dost často to vypadá, že se "vztekáte" ohledně věcí, kterým nerozumíte a proto se Vám nelíbí. Že nechcete porozumět. Nemluvím o tom, jestli to tak opravdu je nebo není, ale jak to vypadá, působí.
A tak jistě, asi bych taky úplně neměla potřebu to s Vámi rozebírat, kdybych měla něco chytřejšího na práci.
Vulgární výpady přechazím, tak asi tak, proto reaguju až na ten formálně slušný, leč fakticky na té stejné úrovni.

tapina
napsal(a):
Naopak, dost často to vypadá, že se "vztekáte" ohledně věcí, kterým nerozumíte a proto se Vám nelíbí. Že nechcete porozumět. Nemluvím o tom, jestli to tak opravdu je nebo není, ale jak to vypadá, působí.
A tak jistě, asi bych taky úplně neměla potřebu to s Vámi rozebírat, kdybych měla něco chytřejšího na práci.
Vulgární výpady přechazím, tak asi tak, proto reaguju až na ten formálně slušný, leč fakticky na té stejné úrovni.
Vulgární výpady?

3x čárka
ale fakt nad tím přemýšlím, jak jste tu na sebe v poslední době obzvlášť zlí, ani trochu vám to nepřijde divné, a když napíšu jednu ošklivější větu (než obvykle) já, tak je oheň na fauně, no asi to stejně nevymyslím
všem krásný víkend, aj vám.
napsal(a):
Vulgární výpady?
Myslím, co píšete "slušně řečeno někam", asi co psala megi, nebo kdokoli křičí. Na to nemám potřebu reagovat. Reaguju až na Vás, kdy, ač formálně slušně, děláte to samé. Jistě, bez příspěvku megi by nebylo ani Vašeho příspěvku, ale to není až zas tak úplně směrodatné.

napsal(a):
Vulgární výpady?
tapino, až probereme mě, budeme probírat vás?
Počkejte - odpovím si sama - ne nebudeme. Protože mě by ani nenapadlo rozebírat, jak a co píšete, jaké máte u toho pocity, a tak dále. Je mi to totiž jedno.
napsal(a):
Počkejte - odpovím si sama - ne nebudeme. Protože mě by ani nenapadlo rozebírat, jak a co píšete, jaké máte u toho pocity, a tak dále. Je mi to totiž jedno.
Ok, v pořádku. Myslela jsem to pro Váš rozvoj. Reflexe je dobrá, občas, ne?
Mě? A tak můžem, myslela jsem, že už jsme to rozebrali, já jsem ta nějaká veřejnoprávní aktivistka. Angažuju se po čem je mi nic, i s Vámi to myslím dobře
Ne, fakt, legrace.
Jestli jste to nepochopila, vůbec mě nezajímají Vaše pocity, ani reprezentuju svoje pocity směrem k Vám, píšu, abyste přemýšlela občas dnes třeba např. Abyste nebyla lhostejná. Ale ok. Je Vám to jedno. Tak je to jedno. Nebylo to kvůli Vám, bylo to za vyšší cíle. Jsem aktivistka, tak se s tím musím ztotožnit
napsal(a):
Ještě jedna, dvě věci k tomu. Opravdu jste to dost často Vy, kdo rozebíráte jak a co kdo píše, jaký kdo má život, jaký ho bude mít, jaké má domnělé motivace. Nikdy se neptáte, vždycky to víte.
A řečnická otázka opravdu není totéž co někoho osočit, obořit se na někoho.

Nechtěla jsem, ale musím. Asi vám poněkud ležím v žaludku, když máte potřebu mě rozebírat. Nebo vám leží v žaludku "lidskoprávní aktivistka" ? Ale je mi to jedno.
napsal(a):
Nechtěla jsem, ale musím. Asi vám poněkud ležím v žaludku, když máte potřebu mě rozebírat. Nebo vám leží v žaludku "lidskoprávní aktivistka" ? Ale je mi to jedno.
Ne. To je legrace, odlehčení, edit.: ta aktivistka. Asi bych to neměla zmiňovat, je to zbytečně matoucí. Dobře, zapomeňme na to. Neleží mi v žaludku nic a nikdo, to vůbec, psala jsem to hned zkraje.
Stylistika a forma, to je to, co Vám vytýkám. Vyznění textu. Formulace argumentů. Máte hezkou češtinu. Máte na víc. Myslela jsem, že to pochopíte, protože tu češtinu tu dost často řešíte. Jazyk není jen pravopis.
Osobně proti Vám nic nemám, protože Vás nejspíš neznám. Nerozebírám Vás, ale co a jak píšete. Bez souvislosti s tím, že se naše názory na něco rozcházely.. To je přece v pořádku.
Edit. Musela jsem tam napsat 2 tečky jinak by mi tam mobil pořád cpal měkké i. I když to 6x opravím, uložím. Omlouvám se. Tak ještě jednou. Prostě nic osobního. Zdar.

tapina: jsi podezřelá z aktivity. Máš právo nevypovídat a cokoli si myslíš, může být; bude použito proti Tobě u rozdupávání báboviček, máš právo na lopatku.

Tak koukám ( s pusou dokořán ), co se to tu včera večer dělo. Jó, to když my jsme byli mladí
( dší ), hádali jsme se do ochraptění v reálu. Je pravda, že teď sousedi tolik netrpí. Ale zase : jedni naši kamarádi kvůli tomu postavili dům, se sousedy už to dál nešlo . Mějte hezký víkend.
napsal(a):
tapina: jsi podezřelá z aktivity. Máš právo nevypovídat a cokoli si myslíš, může být; bude použito proti Tobě u rozdupávání báboviček, máš právo na lopatku.
Vzhledem k tomu, že vlákno se úplně odklonilo od tématu, doufám, že mohu odklonit ještě jednou.
Na „drůbeži“ se občas objeví pár lidí, kteří přikrmují slepice levnými granulemi pro psy, aby dodali bílkoviny. Upřímně se mi to moc nezdá, protože levné granule bývají dost fuj - nechci to dávat ani tomu psovi, natožpak slepici, jejíž vajíčka jíme s celou naší rodinou. Proto se ptám, jestli znáte nějaké granule, které by mohly sloužit tomuto účelu, tedy byly po chemické stránce nezávadné a zároveň relativně levné? Analýzu prosím vynechme, lze předpokládat, že když tam je papírově dost bílkovin pro psa, je tam i dost bílkovin pro slepici, která ostatně tráví rostlinné bílkoviny lépe.
Už nějakou dobu nad tím přemýšlím a došla jsem k názoru, že granule pod 40 Kč/kg vlastně nejsou vůbec jedlé - a to se mi vyplatí koupit za těch 40 Kč dvě kila hrachu. Ale Vy máte větší rozhled, zejména v levných granulích se tedy vážně moc nevyznám, tak jestli nemáte nějaký tip...

levné granule budou moučka - už ta je konzervovaná zle, a jak jsem nedávno zjistila, RASFF (systém rychlého varování potravin a krmiv) funguje, tímto jsem odsoudila vše, co obsahuje směsný tuk nebo moučku
takže máme na výběr: koupit zrní a ty ostatní věci, jak píšete
nebo Brit, Profine, Meradog, Bosch např., protože ty aspoň nejsou konzervovány špatně celkově
kvalitní jsou třeba Markus M., ale jestli je chcou slepice, nevím, jsou lisované, cenově do 60kč
samozřejmě nějaká ta akce je i kolem 45, a teď dostanete masážní prasátko zdarma
Magnusson original je také kolem 50kč, a vlastně asi úplně nejlepší, pro slepice perfektní.. juniorem krmím psa občas aj kočky, mají to jako přílohu.. koupíte dva pytle = nižší cena a tak podobně
ehm
a co ten kanibalismus ?

Slepicím dávala kolegyně játra, která pes nechtěl. Nevím, jak jsou teď cenově...Soused statkář hází slepicím zpátky vajíčka...Nebo psí tlačenka či salám - největší podíl je asi krve...
napsal(a):
levné granule budou moučka - už ta je konzervovaná zle, a jak jsem nedávno zjistila, RASFF (systém rychlého varování potravin a krmiv) funguje, tímto jsem odsoudila vše, co obsahuje směsný tuk nebo moučku
takže máme na výběr: koupit zrní a ty ostatní věci, jak píšete
nebo Brit, Profine, Meradog, Bosch např., protože ty aspoň nejsou konzervovány špatně celkově
kvalitní jsou třeba Markus M., ale jestli je chcou slepice, nevím, jsou lisované, cenově do 60kč
samozřejmě nějaká ta akce je i kolem 45, a teď dostanete masážní prasátko zdarma
Magnusson original je také kolem 50kč, a vlastně asi úplně nejlepší, pro slepice perfektní.. juniorem krmím psa občas aj kočky, mají to jako přílohu.. koupíte dva pytle = nižší cena a tak podobně
ehm
a co ten kanibalismus ?
Já jsem si to tak nějak myslela, že levné slepicím ne a ostatní už jsou oproti tradičnímu krmení prostě drahé.
Magnusson kupuju, když v pomatení smyslů koupím psovi bezobilné granule; moc mu většinou nechutnají, tak je „ředím“ krupičnou kaší nebo právě magnussenkama.
Kanibalismus? Tím naše slepičky netrpí.
Nebo že slepice žeroucí kuřecí granule pro psy jsou kanibalky? Jim to nevadí.
Nebo máte na mysli, že jsem slepice já, a když doznávám, že jím vejce, je to svým způsobem kanibalismus? :D Tak to na tom nejsem až tak špatně, mohlo být hůř, například perlička je údajně osmkrát blbější. :D.
napsal(a):
Slepicím dávala kolegyně játra, která pes nechtěl. Nevím, jak jsou teď cenově...Soused statkář hází slepicím zpátky vajíčka...Nebo psí tlačenka či salám - největší podíl je asi krve...
Levné psí salámy budou asi taky fuj.
A játra jím já, to asi taky nebude schůdná cesta.
Nejlépe mi z toho stále vycházejí klasická statková krmiva, hrách, peluška, pivovarské kvasnice, sem tam nějaký zbyteček a zahradní havěť.
Já to vidím na slepičky + kohout a možnost se pást.
A protože po slepicích chcete vejce navíc, ( mimo jarní snůšku na kuřata), pak by mělo být ještě obilí.

Varaxi
napsal(a):
Já jsem si to tak nějak myslela, že levné slepicím ne a ostatní už jsou oproti tradičnímu krmení prostě drahé.
Magnusson kupuju, když v pomatení smyslů koupím psovi bezobilné granule; moc mu většinou nechutnají, tak je „ředím“ krupičnou kaší nebo právě magnussenkama.
Kanibalismus? Tím naše slepičky netrpí.
Nebo že slepice žeroucí kuřecí granule pro psy jsou kanibalky? Jim to nevadí.
Nebo máte na mysli, že jsem slepice já, a když doznávám, že jím vejce, je to svým způsobem kanibalismus? :D Tak to na tom nejsem až tak špatně, mohlo být hůř, například perlička je údajně osmkrát blbější. :D.
perlička je super trouba, ale na krůtu nemá
dejte hrách do sklenice od okurek
a sledujte, které zvíře přijde na to, že otvor je nahoře ;-)
myslím, že se drůbež nekrmí jen psími granulemi, ale že se občas hodí hrst toho, co jí pes ?
nevím, nevím teď s tím roundupem všude, co ty slepičky vlastně papají.. každopádně snaha se cení, kuře z krámu se nedá pozřít
chce to najít sedláka, tady třeba brambory jdou koupit za 4kč, zrní všelijaké.. když budu chtít pěstovat nějaká jedlá zvířata, tak jim zařídím pozemek, kde se dá najít dost všeho a jakési zrní pořídím.. nebo ta zvířata nebudu mít.. jako že rozhodně nebudu krmit granule.. já vím, prý jak slepice moc běhá, zhubne
u psa a koček jsem to omezila na 3kg balení, které otevřu, až to bude nutné (pokud není horko, pes dostane kuřecí křídlo klidně na nádraží)
co vlastně chci říct.. už tak žijeme v roundupu, ještě si přidávat..
krupička, to mi asi popište, jako že fakt krupice na másle, mléko ?
asi budu pes

mimo téma, ale tohle mi něco připomnělo:
"já vím, prý jak slepice moc běhá, zhubne"
rada chovatelky SBT - psům silně omezit pohyb, neb pak moc žerou...a majitelé se radou řídí...

napsal(a):
mimo téma, ale tohle mi něco připomnělo:
"já vím, prý jak slepice moc běhá, zhubne"
rada chovatelky SBT - psům silně omezit pohyb, neb pak moc žerou...a majitelé se radou řídí...
mimo které téma ?
jste trefila náhodou
máte foto nějakého takového "odchovu" ?
napsal(a):
perlička je super trouba, ale na krůtu nemá
dejte hrách do sklenice od okurek
a sledujte, které zvíře přijde na to, že otvor je nahoře ;-)
myslím, že se drůbež nekrmí jen psími granulemi, ale že se občas hodí hrst toho, co jí pes ?
nevím, nevím teď s tím roundupem všude, co ty slepičky vlastně papají.. každopádně snaha se cení, kuře z krámu se nedá pozřít
chce to najít sedláka, tady třeba brambory jdou koupit za 4kč, zrní všelijaké.. když budu chtít pěstovat nějaká jedlá zvířata, tak jim zařídím pozemek, kde se dá najít dost všeho a jakési zrní pořídím.. nebo ta zvířata nebudu mít.. jako že rozhodně nebudu krmit granule.. já vím, prý jak slepice moc běhá, zhubne
u psa a koček jsem to omezila na 3kg balení, které otevřu, až to bude nutné (pokud není horko, pes dostane kuřecí křídlo klidně na nádraží)
co vlastně chci říct.. už tak žijeme v roundupu, ještě si přidávat..
krupička, to mi asi popište, jako že fakt krupice na másle, mléko ?
asi budu pes
Krůty neznám. Ale husa je taky dost blbá. :) Nedošlo jí, že jí chceme useknout hlavu, ani když ji měla na špalku. Tak pomaličku a důvěřivě tu hlavičku zvedla a koukala, co se bude dít...
Jasně, že se slepice nekrmí jen hrachem a psími granulemi, je to myšleno jako součást krmné dávky. Obilí nemá dost bílkovin, tak někteří ty bílkoviny dohánějí těmi granulemi, a na to jsem se ptala, jak moc je to blbý nápad. Brambory a řepu máme víceméně vlastní, pěstujeme jim i topinambury. Pšenici, ječmen, hrách a kukuřici teda kupujem, ale od místních zemědělců, v rámci možností je to snad OK. Ještě holkám dopřáváme kefír, když máme navíc, a pivovarské kvasnice. Sem tam nějaké obilí dáme naklíčit. Chováme už nějaký ten pátek, nepovažuju se teda za zkušeného chovatele, ale nakrmit to umím. :) Výběh mají taky, není to teda nic extra, ale nějakého broučka nebo pampelišku tam najdou, jsou pěkně ve stínu pod stromy, kompost můžou přehrabovat tam a zpátky celý den.
No, náš jinak pažravý pes pohrdá bezobilnými granulemi - teď naposled Essential, fakt blbý nápad -, tak jsem naznala, že to obilí tam musím nějak dodat. A klasickou krupičnou nebo ovesnou kaši můžu jíst taky. Jemu tam teda nepřidávám cukr, ale mražené jahody nebo maliny a máslo navrch dostane. :).
Edit: Ráda bych ještě podotkla, že zdravotní ani trávicí problémy z toho nemá a nikdy neměl a dostane toho trošičku. Já mám psa popelnicového typu, už jsem tady psala, že nestrávil jedině Fitmin.

klíčení zvyšuje obsah proteinu o 30%.. jsem koukala, proč do psích granulí dali tolik klíčených součástek a skoro žádné maso..
jsem si otevřela nějakou práci o krmných směsích pro slépky
moc se neliší od granulí pro psy (protože ze psů děláme tak trochu slepice), rozdíl je v o trošku větší stravitelnosti rostlinek + maličko jinak tuky
bílkovinami se dopují, aby dobře rostly.. třeba lysin a methionin na velké řízky
no a např. kyselina linolová a alfa–linoleová, což je třeba lněné semínko (a slípka z toho umí vyrobit další potřebné součástky, což pes neumí)
využití bílkovin je v tomto pořadí: záchova, peří, přírustek hmotnosti, prsní svalovina, tvorba tuku
z čehož mi plyne, že pro domácí vajíčka a slepičí vývar
stačí slepičky pustit ven, kde si najdou bílkovin dost + nějaké to obilí a tak
PS: topinambur je super věc, pro všecky
PPS: zajímavé je, že se nesnažíme psům přilepšit, prej stačí granule
z čehož mi plyne, že pro domácí vajíčka a slepičí vývar stačí slepičky pustit ven
No, to právě není pravda. Pokud chcete od slepice pět vajec týdně, tak jí přidat bílkoviny prostě musíte, protože to nenasbírá. Odborná literatura uvádí, že lehká shánčlivá slepice si posbírá bílkovin až polovinu potřebné dávky, je-li na dost velkém a přírodním prostoru. Což není skoro žádná ani na vesnici. Pak by teoreticky stačilo dosypat jen to zrní, to máte pravdu. Ovšem v reálu se bílkoviny dodat prostě „musejí“.
Samozřejmě kdo má prostor, může mít slepic puštěných na zahradě třeba dvacet, a že mu snesou pět vajec denně, mu naprosto stačí. To je vlastně takový ideál, alespoň pro mě, ale v současnosti mimo možnosti naprosté většiny lidí.
využití bílkovin je v tomto pořadí: záchova, peří, přírustek hmotnosti, prsní svalovina, tvorba tuku
Tam Vám právě chybí ta vajíčka - a ani nevím, na které místo bych je dala. Podstatné je, co má kdo za slepici - čistokrevná lehká plemena většinou při nedostatku prostě nenesou, bojovnice možná budou mít dobrou svalovinu na úkor peří, ovšem nosní hybridi jsou naprogramováni nést za všech okolností. Takže při nedostatku bílkovin to dávají ze sebe a při dlouhodobém problému to odnesou zdravotně, při nedostatku vápníku snášejí vajíčka bez skořápky a časem se jim začnou lámat kosti... Takže se prostě nedá u všech slepic spolehnout na to, že když si nenasbírá, nejhorší, co se stane, že neponesou. Musí to být pokryté najisto.
Ony ty slepice jsou taky trochu alchymie, některé (obvykle ty lehčí - mají menší trávicí soustavu, ale živin potřebují stejně i víc jako ty polotěžké, protože vejce nesou jen o maličko menší, zato ale víc co do množství) jsou náročnější na koncentrované krmivo, jiným stačí méně koncentrované, hlavně že je ho dost... Myslím, že bez praxe, jenom s teorií, to je těžké.
A len dávám slepičkám taky. :) Na střídačku mají různá semínka, někdy len, někdy řepku, někdy ostropestřec, zkrátka co mi padne do oka. Na přepeření trochu slunečnice. A funguje to. :)
Sisi:
Slepice i kačena ví, že jde do tuhého, i bez předchozí zkušenosti. Proto je nerada zabíjím nebo u zabíjení asistuji, ta husa je v klidu, vůbec jí nic nedojde, dokud není po všem.

však jim dáváme bílkoviny, lněné semínko má stejně jako maso, to samé slunečnice, navíc mají přesně ty tuky, které slepice potřebuje, na výběh se nespoléhalo nikdy
já nevím, nemám slepice, hledím na přirozenou stravu u klasické slepice, kterou měl každý vždy na dvoře, dostávala zbytky, různá semínka a zrna, myslím že šrot, asi takto: HRST
světlý žloutek = dvě třetiny proteinu, tmavý žloutek = dvě třetiny tuku
víc bílkovin má vejce od hybrida z klece, ve vejci je sacharidů asi 0,5g,10g tuku,10g proteinu, tak když chci víc vajec...
myslím, že zas taková věda to není, najít zrníčka, která nejlépe vyhovují, a pak praxí zjistím, že lepší než tohle je tohle, což jsem si ale mohla přečíst předem, když jsem hledala lenovou kyselinu, arginin, lysin a methionin
tak jako u všeho, záleží, co chce člověk
té huse je jasné, že je konec, přece
"ale v současnosti mimo možnosti naprosté většiny lidí"
někdo říkal, že od dob granulí má psa každý.
napsal(a):
však jim dáváme bílkoviny, lněné semínko má stejně jako maso, to samé slunečnice, navíc mají přesně ty tuky, které slepice potřebuje, na výběh se nespoléhalo nikdy
já nevím, nemám slepice, hledím na přirozenou stravu u klasické slepice, kterou měl každý vždy na dvoře, dostávala zbytky, různá semínka a zrna, myslím že šrot, asi takto: HRST
světlý žloutek = dvě třetiny proteinu, tmavý žloutek = dvě třetiny tuku
víc bílkovin má vejce od hybrida z klece, ve vejci je sacharidů asi 0,5g,10g tuku,10g proteinu, tak když chci víc vajec...
myslím, že zas taková věda to není, najít zrníčka, která nejlépe vyhovují, a pak praxí zjistím, že lepší než tohle je tohle, což jsem si ale mohla přečíst předem, když jsem hledala lenovou kyselinu, arginin, lysin a methionin
tak jako u všeho, záleží, co chce člověk
té huse je jasné, že je konec, přece
"ale v současnosti mimo možnosti naprosté většiny lidí"
někdo říkal, že od dob granulí má psa každý.
No, však už se to týká i těch slepic, má je každý na slepičích granulích, chce po nich pomalu tři vajca denně, to je pak těžký. A půjde to dál, všechno k intenzivnímu využití.
To o té barvě žloutků čtu poprvé, na to se ještě mrknu. Dosud jsem žila v domnění, že tmavé vajíčko je obarvené barvivem. I když - ono to dává smysl, přírodní barviva bývají rozpustná v tucích, proto tučnější vejce má více barviva.
Já dobu, kdy se na výběh spoléhalo, nepamatuji, ani moji rodiče ne, ale byla. Slepice se krmily jen přes zimu, od jara do léta byly vypuštěné na náves a živily se tím, co našly. Dost toho našly v exkrementech koní, kteří chodili přes náves na pole pracovat. Při svážení z polí vždycky něco popadalo. Když se sklidilo obilí, pustily se na pole. Když se sklidilo ze sadů, pustily se tam, našly si nějaké zapomenuté rybízy a angrešty. Přes zimu se pouštěly do zahrad, aby vyzobaly larvy. Pomyje a zbytky šly prasatům, slepicím se hodilo párkrát denně pár hrstí pšenice - to by je neuživilo. Ještě se jim dávaly smetky ze sena, prý to pro ně byla pochoutka. Zbytky a pomyje dostávaly, až se prase porazilo, proto se poráželo v první půlce zimy. Mám to z deníků po dědečkovi, že takto žili. Jedenáct dětí v dvojpokojové chaloupce, tři kozy, prase, králíci, slepice a husy. :) Fascinující. Děda šel ve 14 letech na vyučení na intr, protože doma jednoduše neměl kde spát, nebylo dost postelí, i když děti spaly po dvou i po třech. Bylo prvorepublikové období. Později se o drůbež starali výrazně více, dokonce krmili slepice jinak, když chtěli vejce na násadu. Ale před druhou světovou a během ní většinu péče vyžadovalo pole a dobytek, slepice se prostě nějak musely uživit víceméně samy.

Varaxi - nečetla jsem to cele - tak treba to tu nekde je a pak se omlouvam.
Ale kamaradi pejskari slepicim davaji masove mletiny ?
Varaxi
napsal(a):
z čehož mi plyne, že pro domácí vajíčka a slepičí vývar stačí slepičky pustit ven
No, to právě není pravda. Pokud chcete od slepice pět vajec týdně, tak jí přidat bílkoviny prostě musíte, protože to nenasbírá. Odborná literatura uvádí, že lehká shánčlivá slepice si posbírá bílkovin až polovinu potřebné dávky, je-li na dost velkém a přírodním prostoru. Což není skoro žádná ani na vesnici. Pak by teoreticky stačilo dosypat jen to zrní, to máte pravdu. Ovšem v reálu se bílkoviny dodat prostě „musejí“.
Samozřejmě kdo má prostor, může mít slepic puštěných na zahradě třeba dvacet, a že mu snesou pět vajec denně, mu naprosto stačí. To je vlastně takový ideál, alespoň pro mě, ale v současnosti mimo možnosti naprosté většiny lidí.
Tam Vám právě chybí ta vajíčka - a ani nevím, na které místo bych je dala. Podstatné je, co má kdo za slepici - čistokrevná lehká plemena většinou při nedostatku prostě nenesou, bojovnice možná budou mít dobrou svalovinu na úkor peří, ovšem nosní hybridi jsou naprogramováni nést za všech okolností. Takže při nedostatku bílkovin to dávají ze sebe a při dlouhodobém problému to odnesou zdravotně, při nedostatku vápníku snášejí vajíčka bez skořápky a časem se jim začnou lámat kosti... Takže se prostě nedá u všech slepic spolehnout na to, že když si nenasbírá, nejhorší, co se stane, že neponesou. Musí to být pokryté najisto.
Ony ty slepice jsou taky trochu alchymie, některé (obvykle ty lehčí - mají menší trávicí soustavu, ale živin potřebují stejně i víc jako ty polotěžké, protože vejce nesou jen o maličko menší, zato ale víc co do množství) jsou náročnější na koncentrované krmivo, jiným stačí méně koncentrované, hlavně že je ho dost... Myslím, že bez praxe, jenom s teorií, to je těžké.
A len dávám slepičkám taky. :) Na střídačku mají různá semínka, někdy len, někdy řepku, někdy ostropestřec, zkrátka co mi padne do oka. Na přepeření trochu slunečnice. A funguje to. :)
Sisi:
Slepice i kačena ví, že jde do tuhého, i bez předchozí zkušenosti. Proto je nerada zabíjím nebo u zabíjení asistuji, ta husa je v klidu, vůbec jí nic nedojde, dokud není po všem.
Ještě, že to naše pipinky nečetly...
napsal(a):
Varaxi - nečetla jsem to cele - tak treba to tu nekde je a pak se omlouvam.
Ale kamaradi pejskari slepicim davaji masove mletiny ?
Nevím, na co se ptáte.
Psala jsem, že ve vlákně o slepicích psali někteří přispěvatelé, že dávají slepicím levné psí granule z hypermarketů jako zdroj bílkovin. Mně se velmi příčí dávat zvířatům chemii konzervovanou chemií - a pokud to někomu nevadí, měl by alespoň vzít v potaz, že tu slepici a její vejce sní on sám. Proto jsem se ptala megííí na alternativu - levné nezávadné granule. A dopadlo to, jak jsem myslela - žádné takové asi neexistují, resp. vždy se vyplatí (myšleno nejen finančně) koupit statková krmiva a míchat nebo, když už granule, tak přímo pro slepice.
Jestli se ptáte na to, jestli mohou slepice masové mletiny, pak je třeba říci, že ne všechny mletiny jsou určeny pro zvířata, která se dále budou konzumovat nebo produkují vejce ke konzumaci. Pamatuji si, že na některých balíčkách bývalo napsáno, že mletina je nevhodná pro konzumní zvířata - to bych slepicím nedávala (zvíře mohlo být léčeno před porážkou, co když to léčivo přešlo přes slepici do vejce?). Pokud by bylo vysloveně napsáno, že mletina/maso jsou vhodné pro takováto zvířata, dala bych. Taky třeba hrtany a podobné bych slepici (i psu) klidně dala, pravděpodobně je to maso z normálního zvířete, jen o ně není v lidské stravě zájem. Před dvaceti lety to byly např. dršťky - lidi si je prostě nekupovali, tak se prodávaly jako krmné. Podobně např. ledvinky, vepřová játra nebo podměrečná kuřata či ryby a další, kdy to zvíře je v pořádku, ale ze zákona nesmí být určeno lidem nebo je lidé nechtějí. Na toto se hodí mít v okolí jatka, kde se můžete přímo zeptat na kvalitu prodávaného masa. No a jistota je kupovat v řeznictví. Ale to jsme cenou zase někde jinde.
Moc víc o tom nevím, už to řešit nemusím, pes je na granulích a tu trochu masa kupuju u řezníka, slepicím maso nedáváme vůbec, leda zbytky od stolu. Masem nevhodným pro lidi a zvířata určená ke konzumaci se tu zabývala bodlinka, není to tak dávno, můžete zkusit pohledat nebo se zeptat přímo jí. Nebo google, že jo.
rapotacka11:
Chov pro radost má úplně jiné podmínky než užitkový, tak se to nedá srovnávat. Ale uznávám, že Vaše slepičky se musely mít jako v ráji. :)
scylla:
Proč? V komentáři se zabývám kvalitní krmnou dávkou slepic, a to nejen proto, aby nesly, ale taky aby byly zdravé. A doznávám, že až klesne užitkovost pod jistou míru, slepici jsem schopná bezbolestně a v rámci možností v klidu zabít (proto na ni nechodím se sekerou, což vyvolává přílišný stres, ale s nožem, u čeho je slepice nesrovnatelně klidnější). Co se Vám na tom nezdá?

cena masa není nijak hrozná, vlastně je to nejlevnější, čím se dá živit..drahý je chleba, a banány, to teda nevím, kam na ty ceny chodí
ale proč je maso levné.. je to tu zaplavené masem ze španělska a polska (baleno v německu, minimálně 2x zamraženo a rozmraženo, protože hodně křehké a zvláštní barva, chutná jako ponožky na letním táboře)
a tak mám u řezníka játra a koleno za 30kč,60 plec,45 srdce,50 králičí (k tomu jsou aj játra) a 20 kuřecí díly,80 hovězí (ne, roštěnou ne)
barfshopy nic levnějšího nemají (až na čerstvé ryby, které mají těsně před DMT, původ Lidl), kromě mletiny, ta má opravdu nálepku "nevhodné pro lidi"
ale, záleží na prodejci, co do toho semlel, nejhorší možnost je zde (kat.3)
https://cit.vfu.cz/ivbp/prohlidka-jatecnich-zvirat-a-masa1/vedlejsi-zivocisne-produkty
což ale neznamená, že když si koupím 100% hovězí maso mleté, dostanu střeva
pokud někdo vyrábí krmivo, musí uvést "nevhodné pro lidi", protože prostě zpracovává nějakým způsobem v nějakém prostředí, i kdyby balil pětihvězdičkovou roštěnou, výsledný produkt bude vždy "nejezte to, lidé"
tak jestli chci šetřit, ne na svých zvířatech, projdu se po městě, kde co je, kde se dá co objednat, můj čas neutrácím, dělám to pro ně, pro sebe nakonec, přece, vždy
a třeba nepoužívám roundup a další, buď ten hrášek vyleze sám nebo nic, a nekoupím granule, které sem jely přes půl planety
tam někde je také bio pes, bio kočka, bio slepice.