Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám ausika a chtěla jsem sní sportovat jako třeba agility, scooter... atd jenže ji nic z toho nebaví od agility udělá jednu překážku a zbytek je jí ukradený u scootru (jízda na kolebezce) sice tahá ale jen k směrem domu, výcvik ji naučit povel trvá klidně měsíc a nemá snahu, házení míčku je proveditelne pouze na zahradě ale mimo zahradu doběhne pro míček ale cestou ho upusti a jde si hledat krtky navíc má zhubnout a tohle omezení tomu nepomáhá. Jediný co jí baví se přetahovat, házení letacích talířů do vzduchu, hlavolamy a hraní se psy(dva psi kámoše má ale ty vidí sotva 1 měsíčně. Z tohodle nezhubne ikdy by se snažila sebe víc. U koloběžky jediný co pomaha je aby někdo byl predemnou úplně stačí chůze a my vzadu ale denně fakt být nemůže. Už jsem z toho fakt zoufalá nevím jak ji pořádně vyběhat #.

napsal(a):
Mám ausika a chtěla jsem sní sportovat jako třeba agility, scooter... atd jenže ji nic z toho nebaví od agility udělá jednu překážku a zbytek je jí ukradený u scootru (jízda na kolebezce) sice tahá ale jen k směrem domu, výcvik ji naučit povel trvá klidně měsíc a nemá snahu, házení míčku je proveditelne pouze na zahradě ale mimo zahradu doběhne pro míček ale cestou ho upusti a jde si hledat krtky navíc má zhubnout a tohle omezení tomu nepomáhá. Jediný co jí baví se přetahovat, házení letacích talířů do vzduchu, hlavolamy a hraní se psy(dva psi kámoše má ale ty vidí sotva 1 měsíčně. Z tohodle nezhubne ikdy by se snažila sebe víc. U koloběžky jediný co pomaha je aby někdo byl predemnou úplně stačí chůze a my vzadu ale denně fakt být nemůže. Už jsem z toho fakt zoufalá nevím jak ji pořádně vyběhat #.
Měla jsem hovawartku a při pohledu na agiliťácký překážky byla schopná to kvůli mě přeskočit jednou dvakrát a pak normálně odcházela z placu, že s tím nebude mít nic společnýho. A nějaký tahání při jízdě na koloběžce, lol, ne.
A přesto to byl jedenáct let výbornej kámoš, se kterým jsem prováděla kde co, pěšky jsme spolu nachodily tisíce kilometrů.
Takže moje první rada je vytáhnout hlavu z řitě a zapomenout na kecy, jakože pes na nic. Vy jste na nic vůdce.
napsal(a):
Měla jsem hovawartku a při pohledu na agiliťácký překážky byla schopná to kvůli mě přeskočit jednou dvakrát a pak normálně odcházela z placu, že s tím nebude mít nic společnýho. A nějaký tahání při jízdě na koloběžce, lol, ne.
A přesto to byl jedenáct let výbornej kámoš, se kterým jsem prováděla kde co, pěšky jsme spolu nachodily tisíce kilometrů.
Takže moje první rada je vytáhnout hlavu z řitě a zapomenout na kecy, jakože pes na nic. Vy jste na nic vůdce.
Teda Bodlinko,
lépe to snad ani napsat nejde !
... já bych ještě k tomu "na nic vůdce" přidala, že pes je odrazem svého majitele. Jako bych to neviděla na základních kurzech. Majitel totálně bez energie a radosti chce, aby jeho pes energicky a radostně vykonával povely. Pak když si vezme psa naše výcvikářka a jenom slovně a pohybově ho navnadí... pes funguje a čeká co se bude dít.
Jako věřím, že jsou činnosti, který prostě přemýšlivější pes vyhodnotí jako zbytečnost... já mám třeba s vořechem čuvačoidním problém s obranami. Přetahování ho baví, kořistnický pud má slušný (vydrží s vyhraným peškem sedět minuty, než ho pustí), ale za boha nechápe, proč má do toho chlapa kousat, když jenom běhá dokola jako blb a nadává. Ale jinak ho všechno učím radostně. Ostatní se mi smějou (v dobrém), že se furt na psa usmívám a ten šašek se směje na mě. Dělám s ním hoopers agility... každou novou sekvenci ohodnotím jako kdybychom získali zlatou medaili. Pes se těší na každou novou blbost, kterou vymyslím a budeme trénovat.
Teď zrovna nacvičujeme výměnu míčků (hodím míček, pes přinese, pustí a já mu hodím jiný)... pes není rozený aportér míčkař... nejradši si s míčkem zaleze a žvejká si ho sám. Lítám podél zadní strany bloku paneláků, juchám jak smyslu zbavená, je mi přes 40 let a mám přes 80 kg... občas zakopnu a upadnu a se smíchem si vynadám... a pes mi cca po 3 dnech míčky nosí radostně a vyměňuje...a když upadnu a chechtám se, tak u mne stojí vrtichvostně a v hubě narvaný oba míčky... co si myslí, komentovat nebudu... ale příjde mi, že to bere za bezva zábavu. Předtím na mne s míčkem doslova házel... pohledem a mizel v trapu.
Prostě některému psu stačí "nacvičená" slovní pochvala nebo náznak k rozpohybování... jiní psi potřebují cítit, že to psovoda baví a má z toho radost. A tím neříkám, že vás to nebaví, ale třeba musíte prostě svému psu tu radost dát víc znát.

dark
napsal(a):
Pes je na nic, hubnuti je na nic, sport je na nic, cely svet je na nic...
To má i můj syn, říká se tomu puberta.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
... teda je pravda, že ten přenos radosti mi funguje taky jenom u psa. "Koulela se ze dvora, takhle velká brambora" můžu přednášet seberadostněji a s mým tříletým synem, to nic nedělá... teda dělá, hází na mne ksichty "matko, já se za tebe tak stydím!"
Tomu se říká období vzdoru, následuje předpuberta a pak puberta.

napsal(a):

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
... já bych ještě k tomu "na nic vůdce" přidala, že pes je odrazem svého majitele. Jako bych to neviděla na základních kurzech. Majitel totálně bez energie a radosti chce, aby jeho pes energicky a radostně vykonával povely. Pak když si vezme psa naše výcvikářka a jenom slovně a pohybově ho navnadí... pes funguje a čeká co se bude dít.
Jako věřím, že jsou činnosti, který prostě přemýšlivější pes vyhodnotí jako zbytečnost... já mám třeba s vořechem čuvačoidním problém s obranami. Přetahování ho baví, kořistnický pud má slušný (vydrží s vyhraným peškem sedět minuty, než ho pustí), ale za boha nechápe, proč má do toho chlapa kousat, když jenom běhá dokola jako blb a nadává. Ale jinak ho všechno učím radostně. Ostatní se mi smějou (v dobrém), že se furt na psa usmívám a ten šašek se směje na mě. Dělám s ním hoopers agility... každou novou sekvenci ohodnotím jako kdybychom získali zlatou medaili. Pes se těší na každou novou blbost, kterou vymyslím a budeme trénovat.
Teď zrovna nacvičujeme výměnu míčků (hodím míček, pes přinese, pustí a já mu hodím jiný)... pes není rozený aportér míčkař... nejradši si s míčkem zaleze a žvejká si ho sám. Lítám podél zadní strany bloku paneláků, juchám jak smyslu zbavená, je mi přes 40 let a mám přes 80 kg... občas zakopnu a upadnu a se smíchem si vynadám... a pes mi cca po 3 dnech míčky nosí radostně a vyměňuje...a když upadnu a chechtám se, tak u mne stojí vrtichvostně a v hubě narvaný oba míčky... co si myslí, komentovat nebudu... ale příjde mi, že to bere za bezva zábavu. Předtím na mne s míčkem doslova házel... pohledem a mizel v trapu.
Prostě některému psu stačí "nacvičená" slovní pochvala nebo náznak k rozpohybování... jiní psi potřebují cítit, že to psovoda baví a má z toho radost. A tím neříkám, že vás to nebaví, ale třeba musíte prostě svému psu tu radost dát víc znát.
Na jednu stranu si říkám že ten pes je celej páníček hejbat se mu nechce ale hovadiny vymýšlí furt(například že jsem si naivně myslela že bude běhat... já jsem fakt že bude malinko jiná... bohužel realita
Název měl být Psa nebaví žádné psí sporty to Pes na nic jsem dala v nastvanosti a neuvedomila jsem si že jsem to zapomněla změnit holt mi ty názvy nejdou.
Anet 1234 je Kikina na 2. možná i na 3. (2 i 3 je mocnina )viz
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3365011/ktery-je-podle-vas-nejlepsi-pes
a její další "intémata".

lupus4
napsal(a):
Anet 1234 je Kikina na 2. možná i na 3. (2 i 3 je mocnina )viz
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3365011/ktery-je-podle-vas-nejlepsi-pes
a její další "intémata".
Jsem tady pár měsíců a(jakožto nováček) v tu dobu jsem měla hroznou potřebu zakládat debilní téma.
Jo a ztim droždím vám pošlu odkaz KDO mi doporučil tuto hovadinu.
Nečetla jsem všechny vaše reakce, teď jsem přijela a padám na hubu ale tady bych se Anet zastala. Mám to stejně se samíkem celý život(puberta to není, už je mu 10)Já celý život vymýšlela něco pro něj, aby se zabavil a nenudil, takže agility taky, běhání, stopování, k in.linům,...x věcí, už si na většinu ani nevzpomenu. Psa nic moc nebavilo. Měli jste slyšet, jak jsem s ním lítala a jásala, když milostivě proběhnul jednou parkur(lítala jsem já, pes to procupital) Doma jsem pak nemohla skoro promluvit, jak jsem chraptěla. Ne, prostě pokud to psa nebere, nemáte šanci. Stejně tak nějaké aporty, frisbíčka...A nejvíc vás nakrkne, když k němu nadšeně letíte, že se mu něco povedlo, aby jste ho v tom jako ještě popostrčili...a on paničku přehlédne jak planinu, slaninku si veme jen tak bokem tlamy, vzápětí ji vyflusne a jde si po svých(přechcat nejbližší strom) jasně, mne to nijak netrápilo, dělala jsem to pro něj a když ne, tak nic, ale namotivovat fakt nejde...Jak psala Bodlinko, jeho baví si polítat a pak turistika, šlapat a šlapat. No a taky poštěkat na srnky a zajíce, prohnat kočky a zahnat slepice - všechno činnosti, ve kterých ho bohužel podporovat nemůžu a nechci.

Když ono toho australáka nejvíc baví to, k čemu byl stvořen. Sedět na 12ti hodinách, dohlížet na stádo, či stádečko, jak se děje něco nekalého, tak letět zasáhnout, jak se objeví vetřelec, tak ho jít zahnat. Jenže, když to napíšete slečně, která chce mermomocí austaláka, tak vyjmenuje 10 výborných náhradních činností...a přihlásí se x lidí, kterým to funguje...a pak se objeví jedinec, se kterým to nejde.
Pro Anet : Zkuste hubnutí přes upravenou krmnou dávku ( nevím jaký máte zavedený režim, ale pozor na všechno, co dostane mimo krmení, možná to dá půl krmné dávky - tu kousek chleba od snídaně, tu se s ní rozdělíte o tatranku, dojí omáčku, co zbyla, pamlsky při cvičení...ono se to načítá ), místo tahání koloběžky pochod rychlou chůzí.
Místo agility pachové práce. Ono pokud je kulička - tak se není co divit, že se jí nechce lítat.
Dejte tomu čas a mějte ji ráda takovou jaká je.

Mohu se zeptat je si se dá vymazat určitá diskuze a když jo tak jak ráda bych aby tyto moje "ďábelska" díla už nespatrilo světlo internetu.

napsal(a):
Jsem tady pár měsíců a(jakožto nováček) v tu dobu jsem měla hroznou potřebu zakládat debilní téma.
Jo a ztim droždím vám pošlu odkaz KDO mi doporučil tuto hovadinu.
Tedaa... pokud to najdu.

lesnížínka
napsal(a):
Nečetla jsem všechny vaše reakce, teď jsem přijela a padám na hubu ale tady bych se Anet zastala. Mám to stejně se samíkem celý život(puberta to není, už je mu 10)Já celý život vymýšlela něco pro něj, aby se zabavil a nenudil, takže agility taky, běhání, stopování, k in.linům,...x věcí, už si na většinu ani nevzpomenu. Psa nic moc nebavilo. Měli jste slyšet, jak jsem s ním lítala a jásala, když milostivě proběhnul jednou parkur(lítala jsem já, pes to procupital) Doma jsem pak nemohla skoro promluvit, jak jsem chraptěla. Ne, prostě pokud to psa nebere, nemáte šanci. Stejně tak nějaké aporty, frisbíčka...A nejvíc vás nakrkne, když k němu nadšeně letíte, že se mu něco povedlo, aby jste ho v tom jako ještě popostrčili...a on paničku přehlédne jak planinu, slaninku si veme jen tak bokem tlamy, vzápětí ji vyflusne a jde si po svých(přechcat nejbližší strom) jasně, mne to nijak netrápilo, dělala jsem to pro něj a když ne, tak nic, ale namotivovat fakt nejde...Jak psala Bodlinko, jeho baví si polítat a pak turistika, šlapat a šlapat. No a taky poštěkat na srnky a zajíce, prohnat kočky a zahnat slepice - všechno činnosti, ve kterých ho bohužel podporovat nemůžu a nechci.
"Jediný co jí baví se přetahovat, házení letacích talířů do vzduchu, hlavolamy a hraní se psy"
To není pes, kterého nebaví psí sporty. Existuje určitě spoustu dalších činností, které by ho bavily a které zadavatelka nezkoušela.
Toho psa nebaví agility a tahat koloběžku. Tak je potřeba přijmout ho jako psa, co ho nebaví agility a tahat koloběžku, a netrvat zrovna na tomhle, ne?

napsal(a):
"Jediný co jí baví se přetahovat, házení letacích talířů do vzduchu, hlavolamy a hraní se psy"
To není pes, kterého nebaví psí sporty. Existuje určitě spoustu dalších činností, které by ho bavily a které zadavatelka nezkoušela.
Toho psa nebaví agility a tahat koloběžku. Tak je potřeba přijmout ho jako psa, co ho nebaví agility a tahat koloběžku, a netrvat zrovna na tomhle, ne?
Možná se pletu, ale Anet tohle prostě neumí přijmout ( věk ? ) a bude ještě dobu trvat, než se to naučí.
A to si představte, co je těch rodičů, kteří neumí přijmou to, že jejich dítě není na ( gympl, tenis, zpěv, housle...) a to jsou dospělí.
Přeju Anet, aby se svýn psem našla společnou řeč.
Hehe, jako bych viděla sebe a svého psa.
Taky jsem si pořizovala psa jako parťáka do sportu, na základě vlastní kladné zkušenosti jsem zvolila stejné plemeno, jen větší ráz.
Moje vize byla: parťák na výlety do přírody, běhání, dogtreky.
Vytrvalecké běhání psa nebaví (max. s ním uběhnu 3–4 km), krátké dogtreky mi toleruje jako nutné zlo, ale že by byl z nich urvanej, to ne. Jako průsečík množin mých a jeho zájmů zbyly ty výlety do přírody na volno, který miluje. Na běhání nakonec vyrážím s kamarádkou a na delší dogtreky si psa budu půjčovat. Vyzkoušeli jsme překážky, obrany a poslušnost, u které jsme zatím zůstali, protože ta jediná ho baví.
Kdybych potřebovala, aby mi pes zhubnul, tak ho beru do členitého kopcovitého terénu, tu vylézt na šutr, támhle přeskočit kládu. Brala bych ho plavat (za chvíli budou teploty na koupání) a vy můžete ještě vyzkoušet to pasení, jak už tu zaznělo.
Pořídila jsem si společenského psa. A ten blboun místo aby si spokojeně dřepěl na kanapi, trvá na 15 kilácích u kola, mnohahodinových túrách, na celodenním "hlídání" koní ve stáji a podobných nepravostech! Ach jo, JE TO PES NA NIC!
Milá zlatá, psi mají individuální osobnost, nejsou to unifikované bytosti přesně odpovídající popisu v atlase. Zkrátka se smiřte s tím, že Vašeho psa něco baví a něco ne. Miluje létající talíře? Tak se spolu věnujte disciplíně dogfresbee. Běhá rád s jinými psy? Zkuste coursing. Má rád hlavolamy? Co takhle noseworking?
Psích disciplín je přehršel, tak proč se umanutě držet agility?

:)
...jaky pan, takovy pes...
Neco na tom je.
Trebas uz vycitil, ze Vam odchazi kycle, kolena, achilovka... a chce si (Vam) to setrit :).

lesnížínka
napsal(a):
Samojed je seveřan a pokud si člověk přečte charakteristiku plemene, je mu jasné, že to není pes na šaškování, tedy na agility, ani na dril a sportovní výcvik. Je to pes, který potřebuje běžet, jít pořád dál, hltat kilometry... Tak je šťastný.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Tohle je pro psy inteligentní a sebevědomé docela jistá rada, jak se u nich naprosto znemožnit. Měla jsem holku čsv, byla velice poslušná, ale neměla takový ten šaškovský projev, který se na cvičákách vyžaduje. Kamarádka říkala, že jí musím radostně rozpohybovat. že mi to ukáže. Protože se znaly od štěněte, dovolila jsem to. Fenka se na kamarádku podívala, bylo vidět, že si skoro klepe packou na čelo a znechuceně odešla a od té doby kamarádku přehlížela.
Chce to najít to, co psa baví, pro co má buňky a podat mu to jako zábavu, jako společnou práci, kde jste parťáci.
scylla
napsal(a):
Tohle je pro psy inteligentní a sebevědomé docela jistá rada, jak se u nich naprosto znemožnit. Měla jsem holku čsv, byla velice poslušná, ale neměla takový ten šaškovský projev, který se na cvičákách vyžaduje. Kamarádka říkala, že jí musím radostně rozpohybovat. že mi to ukáže. Protože se znaly od štěněte, dovolila jsem to. Fenka se na kamarádku podívala, bylo vidět, že si skoro klepe packou na čelo a znechuceně odešla a od té doby kamarádku přehlížela.
Chce to najít to, co psa baví, pro co má buňky a podat mu to jako zábavu, jako společnou práci, kde jste parťáci.
Tohle je pro psy inteligentní a sebevědomé docela jistá rada, jak se u nich naprosto znemožnit.
... tím inteligentní a sebevědomé podle popisu níže nejspíš myslíte psy, které vlastně moc člověka nepotřebují, co? Ale kolik takových je? Já zase měla převážně pastevecké palice nebo ultravořechy... nikdy jsem je nic neučila drilem, ale zábavou. I kamarádčina dvouletého kavkazana jsem "přesvědčila", že aportování je božská zábava - a to pro to nemá předpoklady a nikdy o přinášení nejevil zájem... podle vás na to neměl buňky. Já si osobně myslím, že právě normální pes dělá parťáka psovodovi... a psovod může rozvíjet dál to, co si myslí, že psovi půjde nejlíp. Chápu, že třeba obrany každému psu nepůjdou... ale neznám psa, se kterým by se nedalo stopovat - stopuju se svým 8 letým výstavním čivavákem... do nedávna jakoukoliv "běžnou" psí prací nepolíbeným. Má to svoje omezení, ale jde to přizpůsobit tak, že ho to baví a má "výsledky". Stejně tak přinášení věcí... nemusí psa vyloženě bavit lítat za míčkem, talířem jako umanutý... ale dá se na to jít jinak a udělat z toho psovi "práci", která ho bude bavit. A takhle je to se spoustou věcí. Ale chce to najít cestu.
U plemen typu samojed, basenji a dalších "primitivních" akceptuji, že prostě jsou poněkud "jednosměrní"... ale jak píšu - početně je převažují plemena, která jsou s člověkem ochotní spolupracovat. Navíc zrovna váš příklad je taky dost "na hraně"... čsv a fena... u fen je podle mé zkušenosti o něco těžší rozradostnit cvičení. Navíc "půjčíte" fenu čsv (náročnější povahu) někomu, koho sice zná, ale běžně s ní nepracuje... to mi taky příjde jako příklad na nic.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Tohle je pro psy inteligentní a sebevědomé docela jistá rada, jak se u nich naprosto znemožnit.
... tím inteligentní a sebevědomé podle popisu níže nejspíš myslíte psy, které vlastně moc člověka nepotřebují, co? Ale kolik takových je? Já zase měla převážně pastevecké palice nebo ultravořechy... nikdy jsem je nic neučila drilem, ale zábavou. I kamarádčina dvouletého kavkazana jsem "přesvědčila", že aportování je božská zábava - a to pro to nemá předpoklady a nikdy o přinášení nejevil zájem... podle vás na to neměl buňky. Já si osobně myslím, že právě normální pes dělá parťáka psovodovi... a psovod může rozvíjet dál to, co si myslí, že psovi půjde nejlíp. Chápu, že třeba obrany každému psu nepůjdou... ale neznám psa, se kterým by se nedalo stopovat - stopuju se svým 8 letým výstavním čivavákem... do nedávna jakoukoliv "běžnou" psí prací nepolíbeným. Má to svoje omezení, ale jde to přizpůsobit tak, že ho to baví a má "výsledky". Stejně tak přinášení věcí... nemusí psa vyloženě bavit lítat za míčkem, talířem jako umanutý... ale dá se na to jít jinak a udělat z toho psovi "práci", která ho bude bavit. A takhle je to se spoustou věcí. Ale chce to najít cestu.
U plemen typu samojed, basenji a dalších "primitivních" akceptuji, že prostě jsou poněkud "jednosměrní"... ale jak píšu - početně je převažují plemena, která jsou s člověkem ochotní spolupracovat. Navíc zrovna váš příklad je taky dost "na hraně"... čsv a fena... u fen je podle mé zkušenosti o něco těžší rozradostnit cvičení. Navíc "půjčíte" fenu čsv (náročnější povahu) někomu, koho sice zná, ale běžně s ní nepracuje... to mi taky příjde jako příklad na nic.
Asi by ses mela seznamit s nasim ovcakem.
Zkouseli jsme stopy vloni na jare az do podzimu.
Vyslapu ctverec rozhodim do nej piskoty ktere pes miluje. A ukazu je psovi s povelem hledej. A pes? Se otoci lehne k piskotum zady a zacne depresivne narikat.
Tak nic no. Udelala jsem rovnou stopu asi 6 kroku a misto piskotu varene maso ktere pes miluje. A pes? Opet se otocil, lehnul a narikal.
Tak jsem zkusila stopu 10 kroku rovnou, vyslat bigla (ten na stope nezere ten cucha jen z principu a na konci na me cumi kam jako dal ma jit) a za nim ovcouna. Ovcoun provedl svuj vystup deprese znovu.
A nemyslim si, ze by to bylo ve me. Ten pes ma proste nejaky problem ve sve hlave a nebude v necem poslapanem zrat ciste piskoty nebo maso. A navic proc by to mel delat on kdyz uz to udelal bigl.
Ale co ho neskutečně bavi je kdyz jsme na louce treba i s vnouckama a vsichni se rozprchneme a on nas zase houfuje. Bohuzel na zvirata neni tak mily jak se zda a past ho nepustim.
Taky bych s váma nic nechtěla dělat, když by z vás sálalo přesvědčení, že jsem na nic.
Ono je to i o vašem nadšení a chuti do dané věci. Podle toho poznáte, co mezi vámi a vaším psem skutečně je.
Vašeho psa nebaví koloběžka a agility. Je na nic.
Ten samý pes by s člověkem, který mu rozumí, dokonce k něčemu byl... To je takový to pouto a porozumění, co asi nemáte a kdy víte, že vašeho psa něco neba, ale máte desítky dalších možností, který si užijete oba...
Tedysek
napsal(a):
Asi by ses mela seznamit s nasim ovcakem.
Zkouseli jsme stopy vloni na jare az do podzimu.
Vyslapu ctverec rozhodim do nej piskoty ktere pes miluje. A ukazu je psovi s povelem hledej. A pes? Se otoci lehne k piskotum zady a zacne depresivne narikat.
Tak nic no. Udelala jsem rovnou stopu asi 6 kroku a misto piskotu varene maso ktere pes miluje. A pes? Opet se otocil, lehnul a narikal.
Tak jsem zkusila stopu 10 kroku rovnou, vyslat bigla (ten na stope nezere ten cucha jen z principu a na konci na me cumi kam jako dal ma jit) a za nim ovcouna. Ovcoun provedl svuj vystup deprese znovu.
A nemyslim si, ze by to bylo ve me. Ten pes ma proste nejaky problem ve sve hlave a nebude v necem poslapanem zrat ciste piskoty nebo maso. A navic proc by to mel delat on kdyz uz to udelal bigl.
Ale co ho neskutečně bavi je kdyz jsme na louce treba i s vnouckama a vsichni se rozprchneme a on nas zase houfuje. Bohuzel na zvirata neni tak mily jak se zda a past ho nepustim.
Tak já netvrdím, že se občas nějaký "exot" nevyskytne. Ale co mám já zkušenost, tak je to většinou nějakou chybou ve výcviku - hlavně v prvotním seznámením s prací... a to nemyslím nijak zle. Taky jsem u čivaváka udělala chybu, že jsem s ním začala stopovat, když už bylo trochu pod nulou. Neuvědomila jsem si, že ten jeho krátký nos intenzivní čuchání v nižších teplotách nezvládne. Pak mi v teplejších obdobích nevěřil a nebyl moc ochotný čuchat. Tak jsem to udělala jinak a vyšlo to - teď zase stopuje radostně. A nechce se mi tady vypisovat řadu chyb nebo návodů, jak na stopování psa navést či podpořit "čuchání". To je stejné jako jak přesvědčit psa, aby si ochotně lehal do mokrého. Mnozí, kteří se zde na ifauně věnují výcviku vám řeknou/napíšou, že poslušný pes to udělat musí... ale Scylla vám napíše, proč psa nutit dělat něco, co je mu nepříjemné (to taky nemyslím zle... beru Scyllu jak zástupce psovoda, který psu vyhoví). Já třeba u nás na cvičáku funguju jako "guru" přes aporty (hlavně opravy chyb)... asi mám pro to cit - jak psovi ukázat, jak to správně dělat. A i když jsou to většinou NO... tak na každého se musí trochu jinak. Nějakému ukázat přesně co po něm chci (přes známe povely), druhého zase nechat ať si na to příjde sám. Teď mám "v tréninku" fenku appenzella... totálně bez zájmu o aport... odhozený. Tak to nacvičujeme obráceně a po cca 3. sezení (fakt u toho sedíme obě ) už umí zvedat ze země a na činku se těší. A to je důležité.
Já vím, že asi to v dnešní době není moc přijatelné heslo, ale já osobně se řídím tím, že to, co pes umí, je o píli rozumného psovoda - který má mít tolik rozumu, aby psa nelámal k výkonům, na které nemá fyzicky či psychicky. Ale třeba ten příklad s kavkazanem... rád se přetahuje o kroužky... tak proč toho nevyužít a tu zábavu nerozšířit o to přinesení... no a šlo to (ruce jsem pak měla jak orangután).
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Naše fenka nepotřebovala cizí lidi, i když k nim byla velmi vstřícná, ale nás potřebovala velmi. Nevíte nic o tom, jak naši psi vyrostli a s kým vyrostli. Jsou prostě psi, kteří šaškování psovoda tolerují, jsou psi, kteří si zaklepou na hlavu a jdou si po svých. Kdybyste začala šaškovat u psů, které mám teď, budou se od vás držet dál a sledovat, jestli jste normální. Myslím, že pes ocení, když se psovod chová normálně, neječí přehrávané neupřímné pochvaly. Aspoň to tak oceňovali všichni psi, kteří prošli našim životem. Čím jemnější si komunikaci uděláte, tím lepší, protože pak máte co přidat. Když psa naučíte na estrádu, co pak přidáte?
Musím se smát, fakt jo, protože až budou lidi umět se psy to, co kamarádka, tak můžou kritizovat, ale bohužel se to asi málokomu povede. Jsou lidé, kteří jsou prostě beast master od Boha a 4 z mých přátel k nim patří.
napsal(a):
Samojed je seveřan a pokud si člověk přečte charakteristiku plemene, je mu jasné, že to není pes na šaškování, tedy na agility, ani na dril a sportovní výcvik. Je to pes, který potřebuje běžet, jít pořád dál, hltat kilometry... Tak je šťastný.
No však ano, ale dogtreky nedám a bála jsem se, aby těch 10-15km denně, nebylo i tak málo a aby to nebyla nuda. Tak jsem se snažila to ozvlášťňovat a zkoušet, co by ho ještě tak mohlo bavit. Berňucha také není pes na agility ale on to alespoň dělal s radostí, když viděl, že má radost panička. Měla by jste vidět ta videa se samíkem a ten jeho znuděný výraz
scylla
napsal(a):
Ano, naprosto totožná zkušenost se samojedem

Nemůžete srovnávat čsv, nebo samojeda a australského ( jakéhokoliv ) ovčáka.
Ausík je ovčák. Pase ovce. To jste zkoušela? Třeba by ji to bavilo. A pokud nejsou po ruce ovce, zkuste „pást“ cokoli jiného - můj bPP labrador pase naše slepice.
Jinak se zkuste neomezovat představou, co by Vašeho psa mělo nebo nemělo bavit, zkuste být co nejkreativnější. A procházky plné zajímavých pachů, nových míst, psů a lidí to jistí.
Jsou tu dvě varianty, buďto máte bezva psa, u kterého jste akorát nepřišla na společnou aktivitu, která vás oba bude bavit, nebo jste Vy a Váš pes jste obětí moderního chovu pracovních plemen. Kdyby její rodiče a prarodiče pracovali a sportovali, šance, že se aktivnímu majiteli dostane do rukou klidné štěně, je mnohem menší. Každopádně i s takovým psem se dá dělat spousta aktivit.
Ještě mě napadá - není jen znechucená? Nemáte na ni příliš vysoké nároky, kterým ona nedokáže vyhovět? To by asi nebavilo žádného psa. Zkuste dát chvíli pauzu a pak začít znovu, od začátku, velmi pomalu, trpělivě, důsledně a hlavně srozumitelně.

Varaxi
napsal(a):
Ausík je ovčák. Pase ovce. To jste zkoušela? Třeba by ji to bavilo. A pokud nejsou po ruce ovce, zkuste „pást“ cokoli jiného - můj bPP labrador pase naše slepice.
Jinak se zkuste neomezovat představou, co by Vašeho psa mělo nebo nemělo bavit, zkuste být co nejkreativnější. A procházky plné zajímavých pachů, nových míst, psů a lidí to jistí.
Jsou tu dvě varianty, buďto máte bezva psa, u kterého jste akorát nepřišla na společnou aktivitu, která vás oba bude bavit, nebo jste Vy a Váš pes jste obětí moderního chovu pracovních plemen. Kdyby její rodiče a prarodiče pracovali a sportovali, šance, že se aktivnímu majiteli dostane do rukou klidné štěně, je mnohem menší. Každopádně i s takovým psem se dá dělat spousta aktivit.
Ještě mě napadá - není jen znechucená? Nemáte na ni příliš vysoké nároky, kterým ona nedokáže vyhovět? To by asi nebavilo žádného psa. Zkuste dát chvíli pauzu a pak začít znovu, od začátku, velmi pomalu, trpělivě, důsledně a hlavně srozumitelně.
U koloběžky - ji učím už 4 měsíce a trochu jsem zaznamenala že když jde semnou nějaká osoba ale nesmí odejít(hlavně pribuzní) to pak celou dobu chce jít za nim. Pak že "nesmím" být moc hrubá jenže někdy to moje nervy nevydrží ale dnes to zkusím znova výborně pomáhá když vezmu klacek položím ho na určite vzdálené místo a pak se ke koloběžce vrátím a pes musí si proto dotahat mezi tím ji říkám dva povely na které reaguje a samozřejmě odměny. A ovečky... zkusíme v nějakém nejbližším okolí sehnat uz jsem dost přemýšlela, jen kdo nechá honit nezkušeného ovčáka ovce že?
napsal(a):
U koloběžky - ji učím už 4 měsíce a trochu jsem zaznamenala že když jde semnou nějaká osoba ale nesmí odejít(hlavně pribuzní) to pak celou dobu chce jít za nim. Pak že "nesmím" být moc hrubá jenže někdy to moje nervy nevydrží ale dnes to zkusím znova výborně pomáhá když vezmu klacek položím ho na určite vzdálené místo a pak se ke koloběžce vrátím a pes musí si proto dotahat mezi tím ji říkám dva povely na které reaguje a samozřejmě odměny. A ovečky... zkusíme v nějakém nejbližším okolí sehnat uz jsem dost přemýšlela, jen kdo nechá honit nezkušeného ovčáka ovce že?
Kazdy ovcak nejak zacina. A ten kdo uci paseni vi ze nejak se zacit musi a pomuze tobe i psovi v zacatcich i tak ze zvire je i pri tomhle v bezpeci.

Já pořád nechápu, v čem je pro vás zásadní ta koloběžka. proč je bezpodmínečně nutné, aby to ten váš pes dělal?

napsal(a):
Fakt nechápu, proč jste si vzala do hlavy koloběžku s australským ovčákem. To jste si měla pořídit husky, nebo toho samojeda. ( Zrovna včera jela okolo nás na kolobrndě a měla zapřažené haskouny, hned dva. Jak jim to frčelo. Mělo to jedinou vadu - že ve městě po chodníku )
Nemusíte pást zrovna ovce ( asi nebude nikdo nadšený vaší představou, že vypustíte na ovce zcela syrového a možná neukázněného psa - jestli chcete vzít psa k ovcím, naučte ho precizní zastavení na povel, pasení nespočívá v tom, že pes ovce prohání, si o tom něco přečtete - R. Loučka Pasení se psem ), můžete "pást" partu kamarádů na společném výletě. Uvidíte, jak je bude honit do stádečka.
Btw : docela jste mě připomněla jeden díl s Desenským v televizi. Slečna taky měla "úplně nemožného" AUO.
Btw 2 : Jestli máte citlivější fenu ( a že australandy bývají ) a občas nevydržíte s nervy ( moc nevím, co si pod tím představit ), seřvete ji, nebo vycukáte - nedivte se, že ji to s vámi nebaví a ukázněte především sebe. Není nic horšího pro psa, než náladový páníček.

Tedysek
napsal(a):
Protoze pes beha a taha a panicek se jen veze? Pohodlny sport.
Tak docela to není. Známá jezdí na koloběžce se psem a dojde domů docela uhnaná a vyřízená.
Záleží na tom, jak si to Anet představuje.
Já se psem chtěla tahat, protože tohle je pro něj přece to nej...a pes to víceméně rád neměl. Tahal zásadně z kopce, do kopce jsem ho tahala já Když jsem vytáhla postroj místo vodítka, místo tajtrlíkování a nadšeného štěkání: jéé prochajdááá, sebou prásknul na záda, že néé, nechce. Tak i to jsme po pár letech opustili. Koloběžku jsem dlouho zvažovala, ale po tom, co jsem viděla jeho, nadšeníů z tahání, jsem to nakonec zamítnula. I tak dobře. Za a) tu nemáme žádné vhodné trasy krom jedné a za b) nebrali jsme psa ani ke kolu, protože na asfaltu to fakt dobré pro psa není.
lesnížínka
napsal(a):
Já se psem chtěla tahat, protože tohle je pro něj přece to nej...a pes to víceméně rád neměl. Tahal zásadně z kopce, do kopce jsem ho tahala já Když jsem vytáhla postroj místo vodítka, místo tajtrlíkování a nadšeného štěkání: jéé prochajdááá, sebou prásknul na záda, že néé, nechce. Tak i to jsme po pár letech opustili. Koloběžku jsem dlouho zvažovala, ale po tom, co jsem viděla jeho, nadšeníů z tahání, jsem to nakonec zamítnula. I tak dobře. Za a) tu nemáme žádné vhodné trasy krom jedné a za b) nebrali jsme psa ani ke kolu, protože na asfaltu to fakt dobré pro psa není.
Tuhle neochotu k tahání jsem zažila u jednoho z českých horský psů. Nebavilo ho to... když běžel sám... jakmile jsme ho vzali do páru nebo někdo vyjel se svým psem s námi... běžel jako o závod. Naopak moje fena zase nechtěla běhat v páru nebo ve skupině. Možná bych řekla, že jestli jste to nezkoušeli, tak váš pes by možná tahal v páru s druhým psem... samojedy jsem na závodech vídávala ve skupině... jako single nikdy. Ale zase chápu, že pro toho vašeho je už teď trochu pozdě.

já tomu pořád nerozumím.
jako já tady cpu do Nory a Borise lásku, aby z nich něco bylo, a přitom pes, který nechce tahat koloběžku, je k ničemu? nebo pes, co nemá zájem o psí sporty?
já vám ale nevím, jestli KAOxMSP přesvědčím na dogscootering nebo agility...
v reakci na "bodlinka"... si tak říkám, jestli to nemám s tím ultramixem vořechem lepší... on vlastně nemá předpoklady k ničemu... prostě vždycky jenom něco nadšeně zkusím nebo "vylepším" něco, co ho zřejmě baví a máme z toho všestrannej výcvik a líný agility. Akorát u všestranného nám některé věci jdou pomaleji (hlavně obrana) a soustředění musíme kompenzovat delším uvolněním.

Teď jsem se vrátila z jízdy na koloběžce. Tentokrát jsem vydržela(nervy) a pes krásně klusal s radostí(ze začátku byla napredrzku furt chodila do stran na trávu jen ne prostě na cestu). Tahání v páru mě nenapadlo... přítelkyně bude mít za nedlouhlo AUO(nakonec ho stejně bude mít ale alespoň jsem ji ukecala na lepší podmínky) tak až bude pesan větší zkusíme tahání v páru.
napsal(a):
Teď jsem se vrátila z jízdy na koloběžce. Tentokrát jsem vydržela(nervy) a pes krásně klusal s radostí(ze začátku byla napredrzku furt chodila do stran na trávu jen ne prostě na cestu). Tahání v páru mě nenapadlo... přítelkyně bude mít za nedlouhlo AUO(nakonec ho stejně bude mít ale alespoň jsem ji ukecala na lepší podmínky) tak až bude pesan větší zkusíme tahání v páru.
A začínala jste s tahem rovnou na koloběžce? On může být kámen úrazu v neochotném psu taky z toho, že se nejdřív doporučuje naučit v klidu tahat psa při chůzi/běhu... a tím eliminovat to vybočování z trasy a nežádoucí zájem o okolí. A až když to pes umí v chůzi/běhu se přesedlává na koloběžku/kolo. U tažných psů je to jiné... ale se single čechohoráky jsme to takhle dělávali už v dávnověku.

napsal(a):
A když jim to nepůjde, tak budou na nic dva.
A fajn, že jste vydržela s nervama!

napsal(a):
Na jednu stranu si říkám že ten pes je celej páníček hejbat se mu nechce ale hovadiny vymýšlí furt(například že jsem si naivně myslela že bude běhat... já jsem fakt že bude malinko jiná... bohužel realita
Název měl být Psa nebaví žádné psí sporty to Pes na nic jsem dala v nastvanosti a neuvedomila jsem si že jsem to zapomněla změnit holt mi ty názvy nejdou.
Musím říct, že mě moje psice taky občas naštve, ale nikdy by mě nenapadlo, že je na nic. Ono nejde o ten název diskuze, ono to "na něco" a "na nic" se opakuje i v té staré.
Napadlo vás někdy, čím vy jste se svýma "nervama" pro toho psa ?

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
A začínala jste s tahem rovnou na koloběžce? On může být kámen úrazu v neochotném psu taky z toho, že se nejdřív doporučuje naučit v klidu tahat psa při chůzi/běhu... a tím eliminovat to vybočování z trasy a nežádoucí zájem o okolí. A až když to pes umí v chůzi/běhu se přesedlává na koloběžku/kolo. U tažných psů je to jiné... ale se single čechohoráky jsme to takhle dělávali už v dávnověku.
Ano nejdriv byla na obojku(ale netahala nenecham ji prece uskrtit) potom co dorazil (kolobezku jsme na urcitou dobu vynechaly) postroj tak jsem vyhledala na musherskych forech tahani retezu teprve potomhle zacala tahat vepredu. Do stran zabocuje hlavne kdyz jedeme pomalu napr. do mirneho kopce ale pomalicku se to vylepsuje jinak se omlovam za nazev jsem ho chtela zmenit jenze uz jsem klikla odeslat ale to mi stejne nebude nikdo verit(jo priznavam chyba byla ve me(ze jsem pouzivala dril) tak nemusite byt na me tak zasedli a co se tyce mych drivejsich diskuzi tak jsi moc uvedumuji jakou jsem napsala kravinu navic sem nemela takovy prehled o psech nez jaky mam ted).

napsal(a):
Ano nejdriv byla na obojku(ale netahala nenecham ji prece uskrtit) potom co dorazil (kolobezku jsme na urcitou dobu vynechaly) postroj tak jsem vyhledala na musherskych forech tahani retezu teprve potomhle zacala tahat vepredu. Do stran zabocuje hlavne kdyz jedeme pomalu napr. do mirneho kopce ale pomalicku se to vylepsuje jinak se omlovam za nazev jsem ho chtela zmenit jenze uz jsem klikla odeslat ale to mi stejne nebude nikdo verit(jo priznavam chyba byla ve me(ze jsem pouzivala dril) tak nemusite byt na me tak zasedli a co se tyce mych drivejsich diskuzi tak jsi moc uvedumuji jakou jsem napsala kravinu navic sem nemela takovy prehled o psech nez jaky mam ted).
Vždyť nemáte psa na mushing vhodného. Můžete s ním jezdit na koloběžce ( jezdit, ne se nechat tahat ), ale není přece vhodná na skutečné tahání ( řetěz ). Nedivím se, že ji to nebaví.
Při té příležitosti jsem si vzpomněla, jak jeden pán měl zlaťáka a vzal si do hlavy, že v něm vzbudí zlobu vůči člověku a na cvičáku na klasické kruhovce se vztekal, že všichni psi řvou na figuranta a visí ve vodítkách a jeho zlaťák stojí a kouká jako trouba.
Ale ten časem pochopil.

napsal(a):
Vždyť nemáte psa na mushing vhodného. Můžete s ním jezdit na koloběžce ( jezdit, ne se nechat tahat ), ale není přece vhodná na skutečné tahání ( řetěz ). Nedivím se, že ji to nebaví.
Při té příležitosti jsem si vzpomněla, jak jeden pán měl zlaťáka a vzal si do hlavy, že v něm vzbudí zlobu vůči člověku a na cvičáku na klasické kruhovce se vztekal, že všichni psi řvou na figuranta a visí ve vodítkách a jeho zlaťák stojí a kouká jako trouba.
Ale ten časem pochopil.
Na skutecne tahani(napr. jako ESP) ji ani nechci jenom chci aby se trochu probehla.
Kdyz zhubne na pozadovanou vahu tak nebudu sni chodit kazdy den ale treba jen 3x tydne.
Jen jsem chtela aby trochu potahla(nemusi to byt jako ten ESP, staci aby trochu pomahala stejne se domu vracim naprosto vyrizena vic nez kdyz jsem utikala pred traktorem)a aby bezela(klusala) vepredu nic vic.
napsal(a):
Ale ten časem pochopil.
Ono je to s tím tahem všelijaké a nedá se říct, že by byl pes vyloženě nevhodný k tahu... táhne v rámci svých sil i boston teriér. Na to tu taky byla relativně nedávno diskuze. Rozdíl může být v rychlosti... koleběžka/kolo je prostě na některé psy moc rychlý prostředek a nezbývá se vrátit k chůzi nebo běhu. Co já mám za ty roky s ČHP nakoukáno, tak jakýkoliv pes, který rád běhá se k tahu hodí... ale zase rozumně - v rámci fyzických možností psa. Ale jsou psi vyloženě procházkoví... ti toho moc nenaběhají už od mládí a preferují klidné očuchávání... s těmi je to složitější a musí se ten tah psovi podat jako práce... a na kratší dobu/vzdálenost. Vždyť si vzpomeňte třeba na vyobrazení berňáků zapřažených v sáňkách nebo u vozíku.
napsal(a):
Na skutecne tahani(napr. jako ESP) ji ani nechci jenom chci aby se trochu probehla.
Kdyz zhubne na pozadovanou vahu tak nebudu sni chodit kazdy den ale treba jen 3x tydne.
Jen jsem chtela aby trochu potahla(nemusi to byt jako ten ESP, staci aby trochu pomahala stejne se domu vracim naprosto vyrizena vic nez kdyz jsem utikala pred traktorem)a aby bezela(klusala) vepredu nic vic.
Stejne pes s nadvahou by nemel byt takto (dle meho nazoru) zatezovan. Srovnej krmeni a pridej prirozeny pohyb s nejakym protahovanim a cilenym posilovanim. K tomu zamestnat hlavu a pes zhubne.
napsal(a):
... ještě mne napadlo... a necháváte jí před zápřahem třeba půlhodinky se v klidu vyvenčit, čmuchat si a případně si s ní pohrajete? Ono to tahání i souběžné běžení u kola/koloběžky bere většina psů jako práci, ne jako zábavu.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
... ještě mne napadlo... a necháváte jí před zápřahem třeba půlhodinky se v klidu vyvenčit, čmuchat si a případně si s ní pohrajete? Ono to tahání i souběžné běžení u kola/koloběžky bere většina psů jako práci, ne jako zábavu.
No spíš děláme až 20 min přestávky (celkem 3) kdy si sní hraju, cmucha si v trávě když hledá klacek, vyvali se v suché trávě, osvěžení a aport do vody... atd.

"Ono je to s tím tahem všelijaké a nedá se říct, že by byl pes vyloženě nevhodný k tahu... táhne v rámci svých sil i boston teriér".
Jasně, tak hodně psů je ochotných "tahat" i na obojku. Jen skutečné tahání ( ten řetěz ), to australáka nemůže bavit.
Zapřaženého berňáka nebo i RTW, bernardýna si dovedu dost dobře představit, ale to je trochu něco jiného než mushing.
A je něco jiného, když pes pomáhá v chůzi - běhu na treku než před koloběžkou. Navíc tlustý netrénovaný pes.
napsal(a):
Vrátila bych se o krok zpět a to k chůzi a postupně běhu v zápřahu. Podle mě se ke koloběžce přistupuje u psů, pro které je už canicross pomalý, a potřebují víc a víc. Nebo teda většina takhle jde postupně. Třeba ji bude bavit jen rychlá chůze v zápřahu, když spolu nachodíte desítky kilometrů, dáte si sváču někde v lese na pařezu, vrátíte se utahaní jako psi a společně usnete jako pan a pes. No není to nádhera, není potřeba toho psa k něčemu nutit, zrovna ovčák, ten si myslím, že stejně bude nejradši když půjde vedle svého pána a udělá, co mu na očích uvidí, bude jo sledovat, ono to chození před pánem taky některý psy neláká. Jinak souhlasím s Tedyskem, psa s nadváhou bych taky netahala na koloběžku, ale svižnou chůzi v normálním členitém terénu, nějaký ten kopec, atd.. ta koloběžka mi přijde už taková náročná pro psa, a u těch tahačů a bláznů typu Bull úžasná, ale pro tlustýho ovčáka?

napsal(a):
A pase?

Když vytáhla rájka ten úvodník : Kolik má nadváhy ? Jestli je fakt tlustá, nedivte se, že ji nebaví překážky. A frisbee házejte spíš nízko a daleko, vysoké skoky pro tlustého psa - nic moc.

v souvislosti s tím hubnutím - nedoporučoval někdo vyšetření štítné žlázy (či čeho)? Neboli - je fenka zdravá?
Jinak na mě leze takový pocit, že je tady nějak všechno špatně a anet by potřebovala restart software. Tlustý pes se primárně řeší úpravou stravy a až poté přiměřeným pohybem a postupným budováním požadované kondice. Nenutí se do nevhodných aktivit, když se něco učí, tak postupně - jako ten tah - začínám chůzí...).
Vůbec - chodíte chodíte? Kolik tak km denně...? Ona ta chůze (klus) je taková základní forma pohybu, žejo...
napsal(a):
Když vytáhla rájka ten úvodník : Kolik má nadváhy ? Jestli je fakt tlustá, nedivte se, že ji nebaví překážky. A frisbee házejte spíš nízko a daleko, vysoké skoky pro tlustého psa - nic moc.
Tyhle aktivity nejsou pro tlustého psa, to je oddělání kloubů. Nejdřív zhubnout, pak lítat.
scylla
napsal(a):
Tyhle aktivity nejsou pro tlustého psa, to je oddělání kloubů. Nejdřív zhubnout, pak lítat.
To je stejný jak s lidma. Tlustý, funí i do schodů, ale najednou je napadne: začnu hubnout, jo! Budu běhat!
Kdyby jen přemýšleli, že ta váha, kterou jejich klouby tahají je tak tak na rychlou chůzi...
Ale ne, je to přece sport. Tím se hubne.

napsal(a):
Vy jste jak umanutá. AUO je ovčák, ne tažné plemeno! Nemá to v krvi, v podstatě neví proč by vás měl tahat (je proto, že vy si to přejete?). Jestliže chcete, aby fenka zhubla, tak jí upravte krmnou dávku a choďte s ní běhat, ale nevyžadujte, aby vás táhla.

Hlavně na té koloběžce to musí ten vzadu umět.
Zadavatelko, zkuste se před někoho zapřáhnout vy.
Chvíli jedete pravidelně, pak s vámi ten vzadu škubne, protože nestíhá, pak vám naopak vjede na paty...Jen si to zkuste!
Atheira
napsal(a):
To je stejný jak s lidma. Tlustý, funí i do schodů, ale najednou je napadne: začnu hubnout, jo! Budu běhat!
Kdyby jen přemýšleli, že ta váha, kterou jejich klouby tahají je tak tak na rychlou chůzi...
Ale ne, je to přece sport. Tím se hubne.
Tak on je obrovský rozdíl běhat po lese na mechu a běhat po asfaltce. I člověk s nadváhou (ne s obezitou, to už je jiná liga) může zdravě běhat, pokud má kvalitní obuv a kvalitní povrch, potíž je v tom, že to nelze zajistit u psa táhnoucího koloběžku.
Anet, tím „zkuste dát chvíli pauzu“ jsem myslela třeba dva měsíce. Prostě na to nějaký čas zapomeňte, odreagujte sebe i fenu jinou činností, dělejte něco úplně jiného. A pak začněte od začátku. Jako byste měla psa, co koloběžku nikdy v životě neviděl, nikdy neběhal u kola ani s člověkem, začněte úplně od píky, akorát pomaleji, pečlivěji, srozumitelněji. A smiřte se s tím, že to třeba nevyjde. Ne každého psa baví tahat. Třeba mého vůbec ne (jednou jsme s ním zkoušeli tahat saně, když jsem ho vedla, tak tahal sousedovic děti, ale aby on sám byl vepředu, to nee), i když běhání u kola měl rád. Nezkoušela jste nechat ji běhat vedle koloběžky?
A hlavně se uvolněte, uklidněte. Jaké napjaté nervy, proč, k čemu? Vždyť o nic nejde. Máte zdravou fenu, to je to důležité, co by za to mnozí dali! Tak si užívejte společný čas. Kašlete na to, co by mělo být, a těšte se z toho, co je.

napsal(a):
Asi 2-3kg víc ne.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Hele už tady padlo, jak je ta fena tlustá?
Se tady zase motáme skoro ve třech tématech (nadváha - rozumné krmení a pohyb, jak naučit psa tahat, pes je línej - váha neváha).
To nevím. Ale dle google fena australáka váží maximálně 25 kg, když usoudím, že majitelka váží 50 a koloběžka 5 kg, pořád to je víc než dvojnásobek její hmotnosti. Já nevím, jak je myšleno to tahání, jestli to opravdu tahá jako kůň v zápřeži, nebo jestli jedou spolu a fenka jen sem tam zatáhne, ale jestli to první, tak to je prostě moc. Když to přepočtu na sebe a svoje kila, tak já bych tahala skoro 120 kg, na to bych se upřímně taky vykašlala.
Nicméně co jsem si přečetla o tom sportu, tak primární rozdíl mezi koloběžkou s a bez psa je v tom, že se jezdí po površích, které jsou psu příjemné, tzn. hlavně v terénu. Ten pes toho moc nenatahá, drží vodítko napjaté a trochu táhne, příležitostně třeba pomůže vyjet kopeček, ale stejně většinu své váhy veze člověk (alespoň u začínajících a lehkých psů). V tom případě si myslím, že pokud fena není vyloženě tlustá a je zdravá, tempo i vzdálenost jsou rozumné a jsou splněny výše uvedené podmínky (povrch, pes toho moc nenatahá), není se moc čeho bát.
Proč musí nutně všichni se psem tahat, běhat canicross a jezdit na koloběžce? Co je to za novou módu? Navíc nutit do toho psa s nadváhou, kterého to ani nebaví... Lidi by měli zase chodit se psy normálně do přírody, pes ať si navolno lítá jak chce, tlustý nebude, ne vymýšlet nějaké speciální sporty, protože je to děěěsně cool. K čemu zadavatelce bude, když jí pes půjde na kolobce s prověšeným vodítkem? Tady to absolutně postrádá smysl. Musherska disciplína scooterjöring znamená, že pes běží naplno, táhne vší silou a v obrovské rychlosti. Psa to neskutečně baví, chce sám, na startu se nemůže dočkat, páníček by mu v běhu nestačil - pak to má smysl. Ale na to zadavatelka jaksi nemá psa, to baví ohaře, ESP, seveřany... australák je ovčák. Nutno podotknout, že na tak náročnou disciplínu, jako je kolobka, je potřeba aby měl pes hodně dobrou kondici. To není zas taková sranda. Pokud zadavatelka chtěla ovčáka, nechť s ním pracuje podle jeho určení. Agility ani mushing není jeho původní určení.
Příjde mi srandovní psát o původu určení v souvislosti ovčák - agility a mushing... a pisatel nechá tahat ohaře.
A u toho ovčáka a agility bych to taky potřebovala trochu vysvětlit, když si vezmu jaká plemena nejčastěji agility běhají.
A s tou koloběžkou to není tak úplně pravda... pro rekreační ježdění se psem nemusí psovod nutně požadovat po psovi výkon "Musherska disciplína scooterjöring znamená, že pes běží naplno, táhne vší silou a v obrovské rychlosti". Dokonce si myslím, že koloběžka je vhodnější na rekreační ježdění v tahu lepší než kolo. Jezdila jsem s ČHP, závodila jsem s ČHP... dělali jsme plné sáně, pulku, koloběžku (ta se stala populárnější později)... s jednou fenou i tah břemen. ČHP už léta letoucí vůbec není plemeno typu alaskan... spíš je to svižnější čuvač. A tahal... a tahal rád... protože ho to někdo pořádně naučil a udělal mu z toho zábavu. A to je zařazením pastevec... takže se vlastně taky na mushering nehodí. Před těmi x lety, kdy se o ESP ještě jenom mluvilo běhalo na závodech kde co... knírači, NO, RTW, kříženci ledasčeho. Moc loveckých plemen jsem tam teda neviděla. Ohaři v tahu je taky cool a in věc v posledních letech, kdy lidi kvůli líbivosti hledají pro plemeno s původně úplně jiným určením takovou upotřebitelnost, kterou jsou jim schopni poskytnout... málokdo si kvůli městskému ohařovi udělá lovecký lístek a se psem zkoušky.
Zadavatelce po zjištění asi všech okolností bych s ohledem na to, že by chtěla pohybově sportovněji vést psa (zlepšení fyzičky a zhubnutí) doporučila aby se vrátila k chůzi v zápřahu a aby znovu nacvičila tah... tahání psa není o bezhlavém úprku psa vpřed... je to o vedení psa psovodem a využívání jeho síly. Nebo bych volila chůzi se zátěží je-li na to pes již fyzicky dorostlý. Až bude ovládat všechno pro správný tah (povely pro tah, zastavení, odbočování atd.) a zlepší se jí trochu kondice, pak bych začala znovu a pomalu s koloběžkou na rovném příjemném terénu. Určitě je hafo návodů a literatury ohledně správného vedení psa v tahu a jak začít. A hlavně jestli z toho pes není úplně nadšený, tak prostě zvolit pomalejší tempo učení a krátké úseky. Nebo zkusit skupinovou výuku... chodit a pak jezdit s někým. Podívat se po výcvikových táborech nebo víkendech. A hlavně radostně a bez nervů.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Příjde mi srandovní psát o původu určení v souvislosti ovčák - agility a mushing... a pisatel nechá tahat ohaře.
A u toho ovčáka a agility bych to taky potřebovala trochu vysvětlit, když si vezmu jaká plemena nejčastěji agility běhají.
A s tou koloběžkou to není tak úplně pravda... pro rekreační ježdění se psem nemusí psovod nutně požadovat po psovi výkon "Musherska disciplína scooterjöring znamená, že pes běží naplno, táhne vší silou a v obrovské rychlosti". Dokonce si myslím, že koloběžka je vhodnější na rekreační ježdění v tahu lepší než kolo. Jezdila jsem s ČHP, závodila jsem s ČHP... dělali jsme plné sáně, pulku, koloběžku (ta se stala populárnější později)... s jednou fenou i tah břemen. ČHP už léta letoucí vůbec není plemeno typu alaskan... spíš je to svižnější čuvač. A tahal... a tahal rád... protože ho to někdo pořádně naučil a udělal mu z toho zábavu. A to je zařazením pastevec... takže se vlastně taky na mushering nehodí. Před těmi x lety, kdy se o ESP ještě jenom mluvilo běhalo na závodech kde co... knírači, NO, RTW, kříženci ledasčeho. Moc loveckých plemen jsem tam teda neviděla. Ohaři v tahu je taky cool a in věc v posledních letech, kdy lidi kvůli líbivosti hledají pro plemeno s původně úplně jiným určením takovou upotřebitelnost, kterou jsou jim schopni poskytnout... málokdo si kvůli městskému ohařovi udělá lovecký lístek a se psem zkoušky.
Český horský pes je plemeno vyšlechtěno původně k tahu, to není pastevec.
Ohař je agilní svalnatý pes nabitý energií. Výborně se hodí na sprinty, nemá konkurenci. Z čeho je vyšlechtěn evropský saňový pes? Ohař + greyhound + husky, sprinteři mají více ohaří krve, těm se říká ESP, pokud mají více huskouní krve, jsou to vytrvalci a říká se jim alaskáni.
Já jsem se vždycky řídila podle toho, co psa baví. Můj ohař má silnou reakci na ránu, tudíž do myslivecké praxe zcela nepoužitelný. Ale našli jsme se právě v mushingu, miluje tahání. Základ úspěchu je v tom, vědět proč si psa pořizuju. Jestli chci dělat určitý sport, pořizuju si podle toho psa. Jestli chci určitého psa, budu se podle němu věnovat patřičnému sportu. Budu dělat co ho baví.
PS: Je snad konkrétní plemeno vyšlechtěno primárně na agility?
Clayton
napsal(a):
Ohař je agilní svalnatý pes nabitý energií. Výborně se hodí na sprinty, nemá konkurenci. Z čeho je vyšlechtěn evropský saňový pes? Ohař + greyhound + husky, sprinteři mají více ohaří krve, těm se říká ESP, pokud mají více huskouní krve, jsou to vytrvalci a říká se jim alaskáni.
Já jsem se vždycky řídila podle toho, co psa baví. Můj ohař má silnou reakci na ránu, tudíž do myslivecké praxe zcela nepoužitelný. Ale našli jsme se právě v mushingu, miluje tahání. Základ úspěchu je v tom, vědět proč si psa pořizuju. Jestli chci dělat určitý sport, pořizuju si podle toho psa. Jestli chci určitého psa, budu se podle němu věnovat patřičnému sportu. Budu dělat co ho baví.
PS: Je snad konkrétní plemeno vyšlechtěno primárně na agility?
... to píšou příručky ... kdybyste se víc zajímala (a to nemyslím ve zlém ironickém duchu) o celý chov ČHP, tak byste viděla, že z původního alaskána je v současném ČHP prd a vořech. Po celou dobu bylo plemeno dále oživováno čuvači nebo registrovanými psy ČHP podobnými... což ve finále byli kříženci čuvačů a dokonce se tak do chovu zavlekl i kříženec bernardýna.
U ESP je to podobné... k vytrvalostnímu a rychlému plemenu husky se ohaři a greyhoundi přidávali z důvodu přenesení ovladatelnosti a možnosti se psem běhat celoročně v evropských podmínkách... při zachování rychlosti a vytrvalosti. Nemá cenu pro získání krátkosrstého psa přikřizovat labradora nebo mastina. I u ČHP se kvůli zlehčení kostry do chovu experimentálně používali ohaři... ale pak se od toho upustilo... právě protože se začali objevovat ESP.
To že současný ESP vypadá spíš jak ohař... je jen důsledek vybrání podílu krve v novém plemeni. Já si právě myslím, že to že ESP vypadá jako ohař mylně svádí lidi k tomu, že ohaři obecně jsou pro mushering určení. Neříkám, že je to nebaví... ale fyzicky... viděla jste loveckého ohaře, že by někdy něco tahal na kšírách? Když jdete na výstavu tak vidíte ten markantní rozdíl ve figuře lovecky vedeného psa a psa vedeného sportovně.
To že tahání baví toho či onoho konkrétního psa není o plemeni a o predispozicích k určitému sportu. A s agility je to taky o něčem jiném... je to překonávání překážek při úzké spolupráci s psovodem... no a které plemena jsou šlechtěna pro úskou spolupráci s psovodem... no ovčácká. Místo toho aby psovod naváděl psa k manipulaci s hospodářskými zvířaty, navádí ho k překonávání překážek. K ovcím se v rámci předpokladu plemene málo kdo dostane.
Já dělám se psem hoopers agility... což mi osobně teda daleko víc připomíná klasickou ovčáckou práci, protože cílem je navádět psa na překážky ve větší vzdálenosti od psovoda. Ale většinou to dělají míň pohybliví psi (fyzická dispozice nebo zranění) nebo méně pohybliví psovodi (dělá to hodně lidí s fyzickým postižením nebo omezenou hybnosti... no i tlusťochů). V týmu máme hodně appenzellů, ultravořechů... ba i jednoho moskeváka... většinou plemena méně obratná... ale nám nejde o obratnost nýbrž o preciznost.

Základ úspěchu je v tom, vědět proč si psa pořizuju. Jestli chci dělat určitý sport, pořizuju si podle toho psa. Jestli chci určitého psa, budu se podle němu věnovat patřičnému sportu. Budu dělat co ho baví.
... a pak je skupina lidí, která se jednoho dne probudila a pes byl doma. Úplně jinej, než si vysnila. A co teď s ním A víte co? Jeho nejpřirozenější způsob pohybu je pomalý líný klus. A já na četných vycházkách pomalu a líně klusám za ním a koukám, jak se mu mrská střapeček chlupů na ocásku sem-tam sem-tam. Nepotřebuju nic víc, než aby se mnou takhle chodil a mrskal střapečkem A je to ten nejlepší pes na světě, protože žádný jiný takhle pěkně nemrská střapečkem jak on
Jen jsem chtěla říct, že se někdy moc upínáme k výkonům na úkor obyčejného "bytí spolu".
Clayton
napsal(a):
A k těm samojedům - to jsou psi do spřežení, ne na individuální disciplíny. Potřebují běhat ve skupině, samotné je to bavit nikdy nebude. Severská plemena jsou smečkoví psi, nejsou to psi, kteří se upnou na pána a udělají co mu na očích uvidí.
No tak jasně, ale kvůli tomu si 4 kupovat nebudu Dělali jsme caniscross a berňucha vždycky běžel vedle, navolno. Takže úplně sám (jen s paničkou) pes neběhal. Byla to náhrada za to, že bohužel navolno v přírodě, on lovec, být nemohl. Tak aby se vyběhal alespoň takhle. Teď už trochu zvládá, takže jsou místa kde ho pustím a nechám vylítat dle libosti...ano, to je pro něj ideál. Jenže kde velice můžete psa pustit bez obav, že vlítne pod auto, vlak, nebo ho někdo picne
napsal(a):
Základ úspěchu je v tom, vědět proč si psa pořizuju. Jestli chci dělat určitý sport, pořizuju si podle toho psa. Jestli chci určitého psa, budu se podle němu věnovat patřičnému sportu. Budu dělat co ho baví.
... a pak je skupina lidí, která se jednoho dne probudila a pes byl doma. Úplně jinej, než si vysnila. A co teď s ním A víte co? Jeho nejpřirozenější způsob pohybu je pomalý líný klus. A já na četných vycházkách pomalu a líně klusám za ním a koukám, jak se mu mrská střapeček chlupů na ocásku sem-tam sem-tam. Nepotřebuju nic víc, než aby se mnou takhle chodil a mrskal střapečkem A je to ten nejlepší pes na světě, protože žádný jiný takhle pěkně nemrská střapečkem jak on
Jen jsem chtěla říct, že se někdy moc upínáme k výkonům na úkor obyčejného "bytí spolu".

"ČHP už léta letoucí vůbec není plemeno typu alaskan... spíš je to svižnější čuvač. A tahal... a tahal rád... protože ho to někdo pořádně naučil a udělal mu z toho zábavu. A to je zařazením pastevec... "
také se podivím - kde a kdo ho zařazuje mezi pastevce?
pro netahavce bych použila spíš něco takového http://www.baron.cz/pes/drzak-na-kolo-pro-psy-249-k-KP000009-X000760-X000767.html aby mohl bezpečně běžet vedle vás. Ale je potřeba to zezačátku nepřehánět, běžet spíše klusem a začít jen na pár kilometrech. Pokud to je tlusťoch, tak klidně dát zezačátku jen dva, tři a postupně přidávat s kondičkou psa...
napsal(a):
"ČHP už léta letoucí vůbec není plemeno typu alaskan... spíš je to svižnější čuvač. A tahal... a tahal rád... protože ho to někdo pořádně naučil a udělal mu z toho zábavu. A to je zařazením pastevec... "
také se podivím - kde a kdo ho zařazuje mezi pastevce?
... mentalitou... nemyslela jsem zařazení do kategorie pod FCI nebo jiného rozdělení... špatně jsem to napsala.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
... mentalitou... nemyslela jsem zařazení do kategorie pod FCI nebo jiného rozdělení... špatně jsem to napsala.
no nevím, co znám ČHP, tak mentalitou toho s pastevci moc nemají
"Jezdila jsem s ČHP, závodila jsem s ČHP... dělali jsme plné sáně, pulku, koloběžku (ta se stala populárnější později)... s jednou fenou i tah břemen. ČHP už léta letoucí vůbec není plemeno typu alaskan... spíš je to svižnější čuvač. A tahal... a tahal rád... protože ho to někdo pořádně naučil a udělal mu z toho zábavu. A to je zařazením pastevec... takže se vlastně taky na mushering nehodí"
tímto vlastně popíráš sama sebe a jenom potvrzuješ to obecně dohledatelné...
scylla
napsal(a):
Tohle je velmi smutné vlákno, co všechno jsou lidi schopní udělat psovi, aby ho donutili k tomu, co si sami přejí - pro psa nic přínosného, jen jejich umanutost. Když to čtu, tak musím psy obdivovat, co všechno lidem tolerují a že pracují vlastně navzdory použitým výcvikovým metodám.
No, nikdy bych nevěřila, že se mi to stane, ale na tisíc procent souhlasím s výše uvedeným příspěvkem Scylly. I když máme jinak diametrálně odlišný pohled na psy a jejich svět, tohle by se mělo tesat do kamene.
Většina zdejších diskutujících včetně zadavatelky degraduje psa na cvičební nářadí či posilovací stroj, a úplně opomíjí jeho psychiku, duševní pohodu a bohatý, skutečně psí život. A těžiště psího života neleží nikdy v tom, co si přeje přes mrtvoly rozvíjet a pěstovat majitel psa (a chci a chci a chci), ale naopak v tom, aby pes měl splněny všechny potřeby ke spokojenému psímu životu - tedy čuchat si, chodit na dlouhé procházky (rychle, pomalu, jak je libo), mít psí kámoše, pevné a laskavé vedení od majitele, dobré krmení a suchý pelech. Lze doplnit cokoliv dalšího, co přispívá k dobrému životu psa a podporuje to, pro co má konkrétní psí jedinec (schválně nepíšu plemeno) talent, vlohy, co ho baví...doplňte dle chuti.
Je to opravdu hrozně smutné vlákno

Asi opravdu zkusíme to pasení. Už jsem si našla farmicku co tohle nabízí. Šla jsem ven na chvíli vypustit slepice jenže jsem nezamkla a pes si otevřel dveře a utekl ke slepicim, téměř profesioalne zahnala slepice zpět do kurníku. Ani ji nerozhazela drzá šéfová slepice a manipulovala ji štěkáním, štípáním do peří a noh.

napsal(a):
Asi opravdu zkusíme to pasení. Už jsem si našla farmicku co tohle nabízí. Šla jsem ven na chvíli vypustit slepice jenže jsem nezamkla a pes si otevřel dveře a utekl ke slepicim, téměř profesioalne zahnala slepice zpět do kurníku. Ani ji nerozhazela drzá šéfová slepice a manipulovala ji štěkáním, štípáním do peří a noh.
Než tam pojedete, sežeňte si knížku : R. Loučka Pasení se psem - ať jste trochu v obraze.
napsal(a):
no nevím, co znám ČHP, tak mentalitou toho s pastevci moc nemají
"Jezdila jsem s ČHP, závodila jsem s ČHP... dělali jsme plné sáně, pulku, koloběžku (ta se stala populárnější později)... s jednou fenou i tah břemen. ČHP už léta letoucí vůbec není plemeno typu alaskan... spíš je to svižnější čuvač. A tahal... a tahal rád... protože ho to někdo pořádně naučil a udělal mu z toho zábavu. A to je zařazením pastevec... takže se vlastně taky na mushering nehodí"
tímto vlastně popíráš sama sebe a jenom potvrzuješ to obecně dohledatelné...
To tady musím tak podrobně vypisovat? Nebo na sobě zapracuji a zkusím se příště přesněji vyjadřovat, no.
Před x-lety jsem měla ČHP v ryze sportovní linii... (ta už dneska v chovu ČHP není... spíš se občas ve vrhu objeví nadější zvíře)... a stejně jsme je museli učit tahat. Prostě v porovnání s husky, malamuty... neměli v sobě tu touhu jít vpřed. Docela jsme se družili se skupinu čuvačářů, kteří tah taky provozovali... na rekreační úrovni... bez požadavku na vytrvalost a rychlost. Hlavně my, co jsem dělali tah břemen. Povahově teda ČHP rozhodně měli blíž k čuvačům než ke křížencům typu alaskan. Proto hodně musherů používalo ČHP jako hlídače svých husky a malamatů v úvazišti... s tím, že se dalo ČHP využít i pro ten mushering - pracovali/táhli ochotněji než čuvači... a také s dostatečnou rychlostí a vytrvalostí... a s bonusem lehčí ovladatelnosti a cvičitelnosti. Klasický ČHP obíhal úvaziště a prostě se "staral" o ty uvázané psy. Já prostě ČHP povahově přirovnávám víc k čuvačům, což je pro mne pes pastevecký... ale zase když člověk srovná čuvače a kavkazana nebo SAO... jsou tam taky rozdíly a čuvač se může zdát pastevecký málo.
Když jsem s držením ČHP končila... tak většina CHS neměla psy vyloženě sportovní. Všichni známí propagátoři od ČHP odešli k jinému plemeni (ESP) nebo se dál chovu nevěnovali (důvody tu rozepisovat nebudu). Jezdí dneska snad jenom V. Kmochová... o jiných ze staré gardy nevím. A dneska když se na chov podíváte, tak jsou to přerostlí, robustní psi s mega kravskými záděmi... a s vadnejma kyčlema. To že se někde objeví na závodech v zápřahu nebo jako single není už tak masivní jako to bývalo před těmi x-lety. Já jsem s nimi byla velmi spokojená... samostatné, přemýšlivé, dobře cvičitelné/ovladatelné plemeno... tahali, nosili, hlídali, zvěř je moc nezajímala... na čundry ideální plemeno. Když se chtěl člověk sportovněji víc vyřádit... taky nezklamali. To co se dneska chová je ve většině případů, co se týče toho sportovního vyžití k prdu... když vidím ty kyčle, figury a vybarvení, co jdou do chovu... jdou na mne mdloby.
napsal(a):
Víte co by zajímalo mě?
Jednak proč se mnozí točí na slovu "výkon"?... Rekreační pohyb se psem není žádné zdolávání tisíce kilometrů smrtelným tempem. Když zadavatelka napsala, že koloběžka psa nebaví... většinou jsme ji doporučovali vrátit se k chůzi nebo běhu.
A druhak, proč jste si psa pořizovali (cíleně pořizovala - nákupem, převzetím z útulku atd.)? Hlavně by mne zajímala odpověď těch, co tu operují s výrazy jako "cvičební nářadí", "umanutost" atd.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Víte co by zajímalo mě?
Jednak proč se mnozí točí na slovu "výkon"?... Rekreační pohyb se psem není žádné zdolávání tisíce kilometrů smrtelným tempem. Když zadavatelka napsala, že koloběžka psa nebaví... většinou jsme ji doporučovali vrátit se k chůzi nebo běhu.
A druhak, proč jste si psa pořizovali (cíleně pořizovala - nákupem, převzetím z útulku atd.)? Hlavně by mne zajímala odpověď těch, co tu operují s výrazy jako "cvičební nářadí", "umanutost" atd.
Pro radost. Pro jeho krásu (briard), laskavou povahu k lidem i zvířatům(kočky a velké psy samce nemusel), pro úžasné procházky, pro společných 14 let, protože mám psy i zvířata obecně moc ráda.
Druhého psa jsme si pořídili proto, aby nebyl sám, když by měl být sám doma..nikdy jsem nesnila o tom, že to musejí být šampioni ve výkonu, že musí tahat koloběžku a dělat agility - jako proč? Když bylo potřeba, přeskočili všechno, stopy chodili, našli v lese klíče, nevzali si kolečko salámu na zemi, protože stačilo říct tabu a přestalo je to zajímat...
Tak to prostě se psy chodí...
Oba z různých útulků na jejich prahu dospělosti.
To vás všechny tak nudí obyčejné procházky se psem? Proč máte pocit, že to zvíře musí něco furt dělat?
V sousedním vlákně o papoušcích se taky jeden trouba ptá, jak přistřihnout korele letky, protože ji chce ochočit a vycvičit - to už opravdu vymizel normální vztah a komunikace se zvířetem jen pro tu radost? To už psi musejí dělat alespoň tři sporty a o víkendu ještě pást ovce, papoušci ihned mluvit a jít na ruku, děti chodit alespoň do pěti kroužků týdně?
Prima svět

To vás všechny tak nudí obyčejné procházky se psem? Proč máte pocit, že to zvíře musí něco furt dělat?
Tohle mě napadlo včera, když jsem se vrátila z vycházky. Náhodou jsme se na louce potkali tři pejskaři s pěti psy - dva malí voříšci, vyžla, BOC a můj SAO. Všichni hraví a pohodoví, tak jsme je nechali, ať si hrajou. Resp. já jsem měla tu myšlenku, že je necháme si hrát, honit se, tahat o petflašku, chodit do vody... Ale byla jsem jediná. Ostatní majitelky měly pořád potřebu do dění zasahovat - házely klacek, napomínaly za velkou nebo naopak malou iniciativu při honění, nehrabej, nech mu ten míček, neskač na něj, neštěkej, dones, neber mu to... furt něco. Ani jeden ze psů tyhle korekce ani nepotřeboval a ani moc nevítal. Přijde mi, že máme zbytečně velké tendence svět okolo organizovat. A zrovna tady to bylo úplně zbytečné, stačilo stát trochu bokem a koukat se, nechat psy být psama Nemám nic proti zábavám pro psa, jen asi na to nejsem ten pravý člověk. Jsem ráda, že mi osud přivál zrovna pastevce...
P.S. Vtipný moment byl, když fenečka voříška připomínající dlouhosrstého jezevčíka vehementně bránila mého SAO před uštěkanou BOC

napsal(a):
A že Vás to napadlo až teď?
https://www.google.cz/url?sa=t&source=web&rct=j&url=%23&ved=0ahUKEwiBxbfipZLaAhWI-KQKHU9OBWUQxa8BCCQwAA&usg=AOvVaw0VTJzWxrN8ZFOD4xbU2nov
Snad to bude fungovat.
Pro legraci smecka bíglů a kolobezka. :).

"To vás všechny tak nudí obyčejné procházky se psem? Proč máte pocit, že to zvíře musí něco furt dělat? "
Tak ja bych vedela proc Je prepsovano.
Dřív jsem se vzdycky smala, když jedna z oblibenych otázek na netu -konec koncu, i tady se to porad deje -byla "co se psem plánujete delat ?"
To když se někdo třeba ptal na vhodne plemeno pro sebe. a lidi ze sebe sypou "sporty" co ani netusim co znamenaji...
Ptat se někdo takhle me -odpovídala bych jako největší ignorant :-D
Nic s nim nebudu delat. Proste bude se mnou. Bude delat to co ja. Jako vsichni psi, co jsme kdy měli... Jen - bydlim skoro mimo lidi, muzu si užívat jen ty prochazky.
Ale občas uz se dostavam prave i na mista, kde je neuveritelna koncentrace psu. V Praze I bez psa bylo utrpeni projit se s dítětem parkem vedle sidliste.
A se psy mi stacilo jet do vedlejšího mensiho města a jit na prochazku tam, do primestskeho parku - a jako neuveritelne peklo. Muset tam vencit denne - uz asi psy nemam.
Na me to pusobi, ze většina lidi, co ma psa "jen tak pro radost ze spolecne traveneho casu na vycházkách" -je bud smykana na voditku nebo s nim na tom voditku dojde na nejblizsi vencici louku, kde ho vypusti s dalšími nešťastníky a dej se vule bozi. Pejsek si hezky "hraje" s ostatními pejsky, panecci pokafraji na kraji, ani boty si neuspini - a pak je odchytnou a rozejdou se domu...
takze nez tohle -to radsi nejaka ta spolecna cinnost při sportu -co teda bude bavit oba
Tedysek
napsal(a):
https://www.google.cz/url?sa=t&source=web&rct=j&url=%23&ved=0ahUKEwiBxbfipZLaAhWI-KQKHU9OBWUQxa8BCCQwAA&usg=AOvVaw0VTJzWxrN8ZFOD4xbU2nov
Snad to bude fungovat.
Pro legraci smecka bíglů a kolobezka. :).
tak jeste jednou a z PC. :)
https://www.youtube.com/watch?v=5cFv4talYng.

..."je bud smykana na voditku nebo s nim na tom voditku dojde na nejblizsi vencici louku, kde ho vypusti s dalšími nešťastníky a dej se vule bozi. Pejsek si hezky "hraje" s ostatními pejsky, panecci pokafraji na kraji, ani boty si neuspini"
Takhle se to jeví vám, z pohledu nezúčastněné osoby. Měli jsme v příměstském prostoru skvělou "psí partu". Psi se vyřádili, my jsme, jak píšete pokafrali, i něco dobrého upekli, opekli, pojedli a popili - taky jsme se vyřádili. Navíc bylo skvělé sledovat psy a jejich chování ve smečce. Ale neznamenalo to, že psi neznali nic jiného. S některými chodili majitelé na cvičák, s některými dělali myslivost. O víkendu si šel každý po svém. Ta společnost - smečka nebyla stále stejná...Byl to opravdu krásný čas pro nás i pro psy. Byla jim ponechaná právě ta psí přirozenost. Ale zas je fakt, že se nejednalo ani o park, ani o loučku. Ale o louky, les, řeku a zase les a zase louky.

napsal(a):
Tohle mě napadlo včera, když jsem se vrátila z vycházky. Náhodou jsme se na louce potkali tři pejskaři s pěti psy - dva malí voříšci, vyžla, BOC a můj SAO. Všichni hraví a pohodoví, tak jsme je nechali, ať si hrajou. Resp. já jsem měla tu myšlenku, že je necháme si hrát, honit se, tahat o petflašku, chodit do vody... Ale byla jsem jediná. Ostatní majitelky měly pořád potřebu do dění zasahovat - házely klacek, napomínaly za velkou nebo naopak malou iniciativu při honění, nehrabej, nech mu ten míček, neskač na něj, neštěkej, dones, neber mu to... furt něco. Ani jeden ze psů tyhle korekce ani nepotřeboval a ani moc nevítal. Přijde mi, že máme zbytečně velké tendence svět okolo organizovat. A zrovna tady to bylo úplně zbytečné, stačilo stát trochu bokem a koukat se, nechat psy být psama Nemám nic proti zábavám pro psa, jen asi na to nejsem ten pravý člověk. Jsem ráda, že mi osud přivál zrovna pastevce...
P.S. Vtipný moment byl, když fenečka voříška připomínající dlouhosrstého jezevčíka vehementně bránila mého SAO před uštěkanou BOC
No dřívávějc bylo tohle docela běžné (taky bylo více míst, kde to šlo provozovat a kde se majitelé psů k tomuto třeba i cíleně scházeli)...pesani se nechali polítat, pohrát, vyblbnout, my páníčci jsme si pokecali, jak jinak než o těch našich psích "zlobidlech"...a spokojenost na všech stranách...psi se korigovali pouze, když se spolu "nepohodli" a náhodou se do sebe pustili, to jsme je šli "uklidnit"...ono když má člověk více psů, tak si to asi moc neuvědomí, ale když je pes jen jeden a má zájem o ostatní psy, tak je to radost se dívat...
Clayton
napsal(a):
Proč musí nutně všichni se psem tahat, běhat canicross a jezdit na koloběžce? Co je to za novou módu? Navíc nutit do toho psa s nadváhou, kterého to ani nebaví... Lidi by měli zase chodit se psy normálně do přírody, pes ať si navolno lítá jak chce, tlustý nebude, ne vymýšlet nějaké speciální sporty, protože je to děěěsně cool. K čemu zadavatelce bude, když jí pes půjde na kolobce s prověšeným vodítkem? Tady to absolutně postrádá smysl. Musherska disciplína scooterjöring znamená, že pes běží naplno, táhne vší silou a v obrovské rychlosti. Psa to neskutečně baví, chce sám, na startu se nemůže dočkat, páníček by mu v běhu nestačil - pak to má smysl. Ale na to zadavatelka jaksi nemá psa, to baví ohaře, ESP, seveřany... australák je ovčák. Nutno podotknout, že na tak náročnou disciplínu, jako je kolobka, je potřeba aby měl pes hodně dobrou kondici. To není zas taková sranda. Pokud zadavatelka chtěla ovčáka, nechť s ním pracuje podle jeho určení. Agility ani mushing není jeho původní určení.
Nečetla jsem všechno, ale tak obecně - Lidi by měli zase chodit se psy normálně do přírody, pes ať si navolno lítá jak chce, tlustý nebude, ne vymýšlet nějaké speciální sporty, protože je to děěěsně cool. - jsou psi, kterým prostě procházky do přírody nestačí a potřebují zaměstnat i jinak. Mám jednoho takového doma - kdybyc s ním chodila jen na procházky tak se zblázní a já pak taky. Neříkám, že by se pes měl do něčeho nutit, když to evidentně dělat nechce (já zrovna teda tenhle problém nemám, pes se mi hrne do všeho a tahání ho neskutečně baví), ale proč to nezkusit? Nejde o to, vymýšlet speciální sport, ale spíš o to, najít něco, co bude bavit jak psa tak páníčka.
K čemu zadavatelce bude, když jí pes půjde na kolobce s prověšeným vodítkem? Tady to absolutně postrádá smysl. Musherska disciplína scooterjöring znamená, že pes běží naplno, táhne vší silou a v obrovské rychlosti. - proč by pes nemohl na kolobce běžet s prověšeným vodítkem nebo navolno? Když tahat nechce. Pokud chce panička jezdit na koloběžce, tak nevidím jediný důvod, proč by ovčák nemohl běžet vedle ní. Tady přece nejde o to, že to není stejné jako musherská disciplína, občas můžou jít na procházku pěšky, občas může vzít panička koloběžku a pes běžet vedle ní - co je na tom špatného?

..."občas může vzít panička koloběžku a pes běžet vedle ní - co je na tom špatného?"...
ale to pak nebude scooterjöring, který si zadavatelka vzala do hlavy.

napsal(a):
No dřívávějc bylo tohle docela běžné (taky bylo více míst, kde to šlo provozovat a kde se majitelé psů k tomuto třeba i cíleně scházeli)...pesani se nechali polítat, pohrát, vyblbnout, my páníčci jsme si pokecali, jak jinak než o těch našich psích "zlobidlech"...a spokojenost na všech stranách...psi se korigovali pouze, když se spolu "nepohodli" a náhodou se do sebe pustili, to jsme je šli "uklidnit"...ono když má člověk více psů, tak si to asi moc neuvědomí, ale když je pes jen jeden a má zájem o ostatní psy, tak je to radost se dívat...
"No dřívávějc bylo tohle docela běžné (taky bylo více míst, kde to šlo provozovat a kde se majitelé psů k tomuto třeba i cíleně scházeli)..."
kdy je to drivavejc?
pamatuju spis dobu, kdy jsem litala po ulicích se psem a zadneho jiného nepotkala...

napsal(a):
"No dřívávějc bylo tohle docela běžné (taky bylo více míst, kde to šlo provozovat a kde se majitelé psů k tomuto třeba i cíleně scházeli)..."
kdy je to drivavejc?
pamatuju spis dobu, kdy jsem litala po ulicích se psem a zadneho jiného nepotkala...
Ale to byste musela být hodně starý pamětník. Pamatuju dobu, kdy byl u nás v ulici jeden pes - kokršpaněl paní doktorové, ale to už je fakt dávno.
Dobu, o které píše Sard...odhaduji tak na roky 93-2005

Já nemám na psa žádné nároky a jsme oba spokojení. Mám psa "na nic" a nevadí mi to. Sem tam mě trochu obtěžuje jeho inteligence + účelové jednání. Když jsem ho učila na kosti, radši jsem mu je držela, jestli je bude kousat, nebo polkne. Od té doby, cokoliv vymyslím, abych se ho "zbavila", totálně zabije svou fikaností, jak si všechno ulehčit. S parůžkem vydírá, ať mu ho při žvýkání držím. Petka od mléka - dřív si jí otevřel a přišel až pak, ať mu jí naklopím a on může pohodlně vylízat kapky. Teď už do mě buší zavřenou petkou, proč by se měl obtěžovat kroucením víčka, že jo... Zavřu obývák a poschovávám sušené maso. Není to zábava, ale skoro tragédie, protože nechápe ty komplikace. Chce maso rovnou. Když nemůže najít poslední, dloube do mě s tak nešťastně hysterickým výrazem, že mu ho jdu ukázat. Baví ho akorát lov - kořisti a ženských. Takže coursing. Míček? Jako proč, si jdi pro něj sama, když sis ho tam hodila... Překážka? Proč bych měl něco přeskakovat, když to jde podlézt? Jó, kdyby na lávce seděla veverka...
Na druhou stranu díky svému naturelu miluje lidi, úplná náplň života. Jako štěně celkem typická nedůvěřivá povaha, ale brzy zjistil, že co člověk, to drbač. A on drbání k smrti rád, zvlášť od známých. Za každými dveřmi může být někdo, kdo má něco na zub, v nejlepším případě rovnou hospoda s kuchyní a hodnými kuchaři. Z polodivokého psa je ultraměšťák, příroda je za trest, totální nuda bez bonusů.

njn. asi jsem.
nikdy jsem nechodila na vencici louky, aby mel pes aspoň nejake vyziti.
nerikam ze je to dobře nebo spatne.
jen pisu, ze to co ted povazujete za normalni a nedokážete si to představit jinak - je stav az posledních par let. mozna 2-3 generace psu?

napsal(a):
kdy je to drivavejc?
Já taky a bylo to fajn. V době, kdy jsem měla prvního psa, se nikde krom cvičáků pejskaři nescházeli, aby si pokrafali, a u toho nechali psy vylítat. Se psem jsem chodila denně na minimálně dvouhodinovou procházku - opravdu jsme ji celou prochodili a v průběhu jsme cvičili tak nějak samozřejmě... Tato doba se nerozlišovala na dobu, kdy se moc nemusí poslouchat a dobu, kdy se cvičí, jak to často čtu i zde na ifauně. Pes měl řetízkový stahovák, kovový náhubek a obyčejné vodítko, to stačilo i na výcvik obrany, akorát na výcvik stopy bylo navíc dlouhé vodítko.
napsal(a):
Já taky a bylo to fajn. V době, kdy jsem měla prvního psa, se nikde krom cvičáků pejskaři nescházeli, aby si pokrafali, a u toho nechali psy vylítat. Se psem jsem chodila denně na minimálně dvouhodinovou procházku - opravdu jsme ji celou prochodili a v průběhu jsme cvičili tak nějak samozřejmě... Tato doba se nerozlišovala na dobu, kdy se moc nemusí poslouchat a dobu, kdy se cvičí, jak to často čtu i zde na ifauně. Pes měl řetízkový stahovák, kovový náhubek a obyčejné vodítko, to stačilo i na výcvik obrany, akorát na výcvik stopy bylo navíc dlouhé vodítko.
v té době se lidi se smetákama nacpali na cvičáky
tak ale většinou právě někde za baráky nebo dost často brzo ráno se potkali, protože do práce, školy šli většinou někde blízko a na podobný čas. Ve zveráči měli 3 flexi vodítka, stály stejně jako dneska, celkem dost obojků a vodítek na výběr, nějaké náhubky, i nějaké granule a konzervy, tak 2 značky, acana se kupovala přes dealera
rozhodně víc toho bylo na výběr pro rybičky. V této době se vědělo, že 120% je jen fikce a 100% je zhruba stejně. Nikdo po psech neuklízel, takže slušní lidi dotáhli psa až někde za ty baráky, takže fakt se i ráno chodilo dýl. Psi se nevodili do parků. Lidi v sídlištích nešlapali na trávník
Ale tak ty 2h+ procházky podle mě nejsou na ničem z toho závislé, stejně tak jako jsme vždycky chodili bez ohledu na déšť, bláto, nepohodlu, stejně můžeme i dnes.
Jo, jako já mám radši "nečas", protože jinak tu jsou všude i na úplně nesmyslných místech běžci a cyklisti, a u vody rybáři, což by zas tak nevadilo, jako to, že se všichni za těmahle aktivitama musí dovézt autem a pořád jim musíte vyhýbat, autům v přírodě. Cyklisti zdolávají rychlostní rekordy zvonky nemajíce. Kupodivu lidi se psy mimo město ani tolik nepotkáme, teda, tady u nás. Asi kvůli tomuhle.

tapina
napsal(a):
v té době se lidi se smetákama nacpali na cvičáky
tak ale většinou právě někde za baráky nebo dost často brzo ráno se potkali, protože do práce, školy šli většinou někde blízko a na podobný čas. Ve zveráči měli 3 flexi vodítka, stály stejně jako dneska, celkem dost obojků a vodítek na výběr, nějaké náhubky, i nějaké granule a konzervy, tak 2 značky, acana se kupovala přes dealera
rozhodně víc toho bylo na výběr pro rybičky. V této době se vědělo, že 120% je jen fikce a 100% je zhruba stejně. Nikdo po psech neuklízel, takže slušní lidi dotáhli psa až někde za ty baráky, takže fakt se i ráno chodilo dýl. Psi se nevodili do parků. Lidi v sídlištích nešlapali na trávník
Ale tak ty 2h+ procházky podle mě nejsou na ničem z toho závislé, stejně tak jako jsme vždycky chodili bez ohledu na déšť, bláto, nepohodlu, stejně můžeme i dnes.
Jo, jako já mám radši "nečas", protože jinak tu jsou všude i na úplně nesmyslných místech běžci a cyklisti, a u vody rybáři, což by zas tak nevadilo, jako to, že se všichni za těmahle aktivitama musí dovézt autem a pořád jim musíte vyhýbat, autům v přírodě. Cyklisti zdolávají rychlostní rekordy zvonky nemajíce. Kupodivu lidi se psy mimo město ani tolik nepotkáme, teda, tady u nás. Asi kvůli tomuhle.
Psala jsem o hlubokém socialismu, kdy ani nebyl zverimex všude, ale obojky, vodítka a náhubky pro psy se prodávaly v prodejně, kde se prodávaly zbraně a střelivo. Náhubky na služební plemena se daly objednat a koupit přes cvičák, tehdy samozřejmě pouze svazarmovský. Granule, konzervy či jiné dnes běžné formy průmyslově vyráběného krmiva a pamlsky pro psy nebyly vůbec. Hračky též ne.
Psi se cvičili na pochvalu, málokdy na pamlsky.
V bytových domech psi téměř nežili, nebo spíše, bylo jich jako šafránu. Po psech se neuklízelo, a protože bylo psů řádově mnohem míň než dnes, nebyla to žádná tragédie. Jak píšete, do parků se psi nevodili, a když, tak jen na vodítku a rychle projít, ne na venčení.
Cyklistů bylo mnohem míň, kolo bylo pro dospělé hlavně dopravní prostředek a pro děti způsob vyžití a hry. Povinnou výbavou kola by zvonek a cyklisti se tehdy necítili jako páni vesmíru, kterým musí plebs jít z cesty.
Aut bylo daleko méně, protože byla mnohem méně dostupná (drahá, čekalo se měsíce a někdy roky v pořadníku) a využívala se jinak než dnes. Jet autem bylo pro mnohé majitele malým svátkem, zatímco dnes je auto součást každodenního života a užitková spotřební věc, jako pračka či lednička.
Neexistovaly žádné psí sporty krom cvičáku se služebním výcvikem a chrtích dostihů. A tak lidi neměli proč pasovat psa do role cvičebního náčiní (ještě je to nenapadlo). Na druhou stranu bylo běžné, zvlášť na vesnicích, že byl pes brán jako hospodářské zvíře, a pokud už nemohl vykonávat svou "práci", tak byl utracen. Veterinární péče se neřešila, snad krom očkování proti vzteklině, které bylo povinné a organizovalo se hromadně. Samozřejmě, kdo chtěl, nechal si očkovat psa soukromě, ale za to už musel zaplatit.

napsal(a):
Ale to byste musela být hodně starý pamětník. Pamatuju dobu, kdy byl u nás v ulici jeden pes - kokršpaněl paní doktorové, ale to už je fakt dávno.
Dobu, o které píše Sard...odhaduji tak na roky 93-2005
No trochu poopravím... ...ten začátek (pořízení mé první feny) rok 1991

"obojky, vodítka a náhubky pro psy se prodávaly v prodejně, kde se prodávaly zbraně a střelivo"
ojojoj
vzpominky se vraci
Lovecke potřeby v Praze na Narodni - a seriál Goro, bily pes a pistalka v tech loveckych potrebach zakoupena

napsal(a):
"obojky, vodítka a náhubky pro psy se prodávaly v prodejně, kde se prodávaly zbraně a střelivo"
ojojoj
vzpominky se vraci
Lovecke potřeby v Praze na Narodni - a seriál Goro, bily pes a pistalka v tech loveckych potrebach zakoupena
...tam jsem i já nakupovala... vedla byla tuším že Slovenská jizba - taj sem kupovala keramiku pro taťku, který ji měl moc rád - snad se nepletu - to už je let...

Koukám, že je to tu samá stará páka
A ta Praha byla nějaká divná. V Liberci byly v roce 1978 Zverimexy dva - fakt je, že v nich prodávali rybičky - hlavně.

napsal(a):
Koukám, že je to tu samá stará páka
A ta Praha byla nějaká divná. V Liberci byly v roce 1978 Zverimexy dva - fakt je, že v nich prodávali rybičky - hlavně.
"A ta Praha byla nějaká divná "
nebyla.
v ulici pod hlavakem byl zverimex
ale tam jsem chodila kupovat bile mysky, morce, jednou andulku a jednou korelu
rybicky vlastne taky - ale byl problém s tim, ze všechna technika do akvárka byla nesehnatelna a musela se vyrábět doma na kolene...takze to jen par pavich ocek davalo v malem akvarku
kozene voditko na psa měli jen v te lovene

Vůbec nevím, jestli a kde byl v Brně v té době zverimex, proto jsem nakupovala na tehdejší ulici 9. května v loveckých potřebách...

napsal(a):
"A ta Praha byla nějaká divná "
nebyla.
v ulici pod hlavakem byl zverimex
ale tam jsem chodila kupovat bile mysky, morce, jednou andulku a jednou korelu
rybicky vlastne taky - ale byl problém s tim, ze všechna technika do akvárka byla nesehnatelna a musela se vyrábět doma na kolene...takze to jen par pavich ocek davalo v malem akvarku
kozene voditko na psa měli jen v te lovene
...skvělý zverimex byl na náměstí I. P. Pavlova - tam se dalo sehnat takřka vše - jen ne to kožené vodítko a obojek na psa...

napsal(a):
...skvělý zverimex byl na náměstí I. P. Pavlova - tam se dalo sehnat takřka vše - jen ne to kožené vodítko a obojek na psa...
nebyla jsem prazska jen jsem do Prahy jezdila pro zviratka jako na vylet
a tohle byla první a jedina dve mista, kam jsem trefila sama

napsal(a):
nebyla jsem prazska jen jsem do Prahy jezdila pro zviratka jako na vylet
a tohle byla první a jedina dve mista, kam jsem trefila sama
...mně tam tenkrát přivedl prvně táta a já tam pak jezdila po škole se dívat a snít...mimo rybiček jsem nesměla doma nic mít...ale občas jsem propašovala brouky zlatohlávky, žáby drápatky, strašilky, pakobylky...pomatuji na to akvárium kde měli piraně...prvně jsem tam viděla myšky tanečnice, zakrslé králíčky a jiné...otec mi pak odtud přinesl morče - to mamča přes velký náš nátlak povolila, měla jsem ho asi osm let a byl ochočený a krotký jako pes, dodnes na něj vzpomínám...
napsal(a):
Vůbec nevím, jestli a kde byl v Brně v té době zverimex, proto jsem nakupovala na tehdejší ulici 9. května v loveckých potřebách...
Zverimex, i se tak jmenoval, byl kousek za Mendlákem, na trase jedničky aj. směrem na hl.n. Pod zoologickou bývala taková jakási "trafika". Pak ještě na veterině u výstaviště měli dost věcí, takovou jednu místnost s vodítky, obojky, náhubky, hřebeny, německými šampony. To jen tak z jednoho konce, ale asi to taky nebyla ta doba, co myslíte. Omlouvám se, na názvy ulic kdekoli nemám paměť.

tapina
napsal(a):
Zverimex, i se tak jmenoval, byl kousek za Mendlákem, na trase jedničky aj. směrem na hl.n. Pod zoologickou bývala taková jakási "trafika". Pak ještě na veterině u výstaviště měli dost věcí, takovou jednu místnost s vodítky, obojky, náhubky, hřebeny, německými šampony. To jen tak z jednoho konce, ale asi to taky nebyla ta doba, co myslíte. Omlouvám se, na názvy ulic kdekoli nemám paměť.
tapino, určitě nepíšete o roku 1982...
Právěže naopak...obyčejné procházky se psem jsou můj sen Bohužel jsem si na ně pořídila naprosto nevhodného psa. Půl shih tzu, půl jezevčík - nezávislý tvrdohlavý čichač s extrémními loveckými sklony. Ťapání vedle paničky z bodu A do bodu B s občasným čuchnutím je pro ni za trest...jako jo, absolvuje to, nechá se někdy i namotivovat pamlsky či hračkami a pěkně šlape, ale její přirozenost to není. Venčení snů je pro ni dostat volno na louce plné myších děr a pachů, klidně tam bude dlouhé hodiny hrabat, čichat a šmejdit...no a pak touží honit zajíce, srny, kočky, což samozřejmě nesmí. Protože je to takové moje "dítě", snažím se menežovat vycházky, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, čili, aby to pro ni nebyla trvalá frustrace, že nic nesmí a zároveň, aby nepředstavovala nebezpečí pro zvěř, nebyla mimo kontrolu a abychom přecejen obešly jakýs takýs okruh.
Občas chodíme na cvičák, na skupinové cvičení, v podstatě cviky a triky za pamlsky, nepovažuju to za extra přínos, ale ji to baví, je tam zvyklá od štěněte, tak proč ne...
Ze sportů by patrně milovala coursing, což jsme zaím nezkusily, a dále nosework a ten aktuálně zkoušíme. Ne proto, že bych nutně musela být in a provozovat psí sport, ale protože se snažím najít činnost, která uspokojí její potřeby a přitom bude "legální a nezávadná"...a navíc nás bude obě bavit. A dá se to i doma, což je super...
A za těch dva a půl roku vzájemného soužití mi došlo, že by mi asi mnohem víc vyhovoval stafbul, šeltie, číňan, možná i BOC...ale když ji miluješ, není co řešit ...takže vymýšlím a vymýšlím...hlavně, aby to byl nejspokojenější pes pod sluncem
napsal(a):
tapino, určitě nepíšete o roku 1982...
No to ne no, tak možná 89, protože pak jsem tam dýl nebyla... Ale už v té době měl ten u mendláku dost ošoupanou podlahu. Nevím přesně.
Ale, jen tak mimo, výstavy psů v Brně, ty tam bývávali i "dřív", ne? Já si to úplně nemůžu vybavit...

tapina
napsal(a):
No to ne no, tak možná 89, protože pak jsem tam dýl nebyla... Ale už v té době měl ten u mendláku dost ošoupanou podlahu. Nevím přesně.
Ale, jen tak mimo, výstavy psů v Brně, ty tam bývávali i "dřív", ne? Já si to úplně nemůžu vybavit...
Bývaly. V Brně bývala za socialismu jediná mezinárodní výstava v Československu.
napsal(a):
Bývaly. V Brně bývala za socialismu jediná mezinárodní výstava v Československu.
Omlouvám se za to i. No fuj. Telefon to nemá v mém slovníku
Pamatuju si pak, někdy možná 93 (?, fakt nevím) tam byly na výstavišti první agility závody, bylo to (z dnešního pohledu) strašně vtipné, moc lidí se na to nedívalo, na to, jaký tam byl jinak všude nátřesk.

tapina
napsal(a):
Omlouvám se za to i. No fuj. Telefon to nemá v mém slovníku
Pamatuju si pak, někdy možná 93 (?, fakt nevím) tam byly na výstavišti první agility závody, bylo to (z dnešního pohledu) strašně vtipné, moc lidí se na to nedívalo, na to, jaký tam byl jinak všude nátřesk.
Taky to pamatuju, a taky mě to moc nezaujalo . Není to můj šálek kávy... Jinak do Brna se - nejprve první víkend v červenci, časem poslední víkend v červnu - jezdilo na výstavu, ta byla a je dominantní.
napsal(a):
Taky to pamatuju, a taky mě to moc nezaujalo . Není to můj šálek kávy... Jinak do Brna se - nejprve první víkend v červenci, časem poslední víkend v červnu - jezdilo na výstavu, ta byla a je dominantní.
Ještě taky si pamatuju výstavu (už úplně mimo téma, výpočetní technika), když začínal internet v ČR. Mám z té doby ještě tašku, jak jinak bych tomu snad ani nevěřila. Bylo to tak zhruba jako to agility. Bylo to taky strašně vtipné, nosily se barevné košile a saka a výrazné líčení a trvalá. Na výstavach dávaly hodnotné prezenty, všichni byli veselí a optimističtí. R.98 všechno jinak, od r.99 i-fauna
Zdá se mi, že teď už těch psů zas pomalu ubývá, že lidi dochovají, které mají a zas chtějí dělat jiné věci, a zas tu zůstanou postupně jen pro ty sta... zkušené, zapálené.

tapina
napsal(a):
Ještě taky si pamatuju výstavu (už úplně mimo téma, výpočetní technika), když začínal internet v ČR. Mám z té doby ještě tašku, jak jinak bych tomu snad ani nevěřila. Bylo to tak zhruba jako to agility. Bylo to taky strašně vtipné, nosily se barevné košile a saka a výrazné líčení a trvalá. Na výstavach dávaly hodnotné prezenty, všichni byli veselí a optimističtí. R.98 všechno jinak, od r.99 i-fauna
Zdá se mi, že teď už těch psů zas pomalu ubývá, že lidi dochovají, které mají a zas chtějí dělat jiné věci, a zas tu zůstanou postupně jen pro ty sta... zkušené, zapálené.
Nevím, jestli celkově psů ubývá. Řekla bych, že spíš ne. Co řádní chovatelé (ČMKU - FCI) neodchovají, to sem natahají různé spolky ze zahraničí - bezprizorná zvířata do různých útulků a dočasek a následně za nemalý peníz, tedy adopční poplatek, soucitným lidem - musí to být lukrativní kšeft, mám dojem, že se to děje v čím dál větším objemu.
Ta výstava, co zmiňujete, to byl INVEX.