Dobrý den, právě se přiřítila mamka se psem, že ho prý napadl divočák. Já zrovna na procházce nebyla, ale mamka říkala že jen slyšela psa štěknout a pak viděla jak peláší s divočákem v patách. Bude mu sedm let, je to voříšek velikosti (i vzhledu) ohaře.
Pes má sice jen malou tržnou ranku pod ocasem a nějaké oděrky na nohou, ale přesto s ním jela na veterinu. Vůbec nevím, co čekat, jsem zmatená, zoufalá a o pejska se bojím, i když to zranění vážně nebylo velké, ale možná hluboké, to posoudí až vet...
Nemůže mít tohoto útoku pejsek nějaké trauma? Když se bude bát divočáků tak to je jedině dobře, aspoň se k nim nebude přibližovat, ale třeba že by se bál prudkých pohybů/ostatních psů nebo něco takového? Jinak pejsek po procházce i žral, pobíhal, snažil se i vrtět ocáskem.
Tak vážně nevím, s čím přijedou domů.
Asi ho napadla bachyně, bránící selata...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Buď se prasat bát bude nebo ne a příště se může mamka vrátit už bez něj. První pravidlo je, že pokud můj pes není ovladatelný, tak ho nepouštím z vodítka nikde, natož v lese.
Mam bigla co ho napadl divocak. Bigl poslouchal na prvni dobrou! Proto behal na volno.20m od cesty byl, dal nesel. Jenze tech 20m od cesty bylo krovi za kterym nasel srnu. Zahlasil jako spravny bigl, ze ma pred sebou srnu. Srna vybehla a v tu chvili se v tom krovi probudil kanec a ohnal se a psa nabral v trislech na kel. Dira byla relativne mala a nekrvacela. Fakt ani kapka. Jenom couhalo asi 5cm uzavrene nejake zilky. Tak jsem psa odnesla na ramenou k autu a jelo se shanet v nedeli odpoledne veterinare. Vet se sehnal a pes pry za pul hodiny bude ze stolu venku. No na stole byl dve hodiny. Dira byla sice mala ale az pod zebra. Zachranilo ho, ze v te dobe mel fakt hodne osvaleni. Takze divocak minul organy. Pes se z toho dostal celkem snadno na muj vkus. No a ted? Divocaku se neboji. Prave naopak. Kdykoliv najde stopu divocaka tak jde po ni tak precizne ze je videt jak se soustredi jak pes na mistrovstvi vesmiru ve stopareni. Snazi se jim to vratit i s uroky. Nicmene od te doby uz neexistuje ho mit na volno v lese, neexistuje projit krovim pokud tam neni videt a jakmile najde stopu divocaka odchazime pryc opacnym smerem.
Myslim ze pes moc dobre vi co se mu stalo a pokud se neceho bude bat tak jen prime konfrontace se samotnym divocakem niceho jineho.
napsal(a):
Buď se prasat bát bude nebo ne a příště se může mamka vrátit už bez něj. První pravidlo je, že pokud můj pes není ovladatelný, tak ho nepouštím z vodítka nikde, natož v lese.
No, náš pes je celkem slušně vychovaný, reaguje na přivolání bleskově, proto ho necháváme běhat na volno. On zaběhl do křoví a tam asi překvapil bachyni. Jinak to nebylo v lese, nýbrž na louce. Bydlíme však na vesnici je tu prasat plno, ale psa vylítat musíme, jinak bude otravovat a bude neštastněj, že nejde na procházku.

Irbis191
napsal(a):
No, náš pes je celkem slušně vychovaný, reaguje na přivolání bleskově, proto ho necháváme běhat na volno. On zaběhl do křoví a tam asi překvapil bachyni. Jinak to nebylo v lese, nýbrž na louce. Bydlíme však na vesnici je tu prasat plno, ale psa vylítat musíme, jinak bude otravovat a bude neštastněj, že nejde na procházku.
Tak ho nenechte zabíhat do křoví. Víc poradit nelze.
napsal(a):
Tak ho nenechte zabíhat do křoví. Víc poradit nelze.
Dobře, budeme chodit na procházky do otevřeného prostranctví, kde není křoví, nebo když se budeme blížit k nějakému křovisku, do kterého nevidíme, tak půjdem jinam. My teď jen čekáme, co s pejskem udělali a jak na tom je.
Volala mi mamka, že pes strašně jančil... hrozně ji prý pokousal, a veterinářka ho nezvládla skoro vyšetřit
On je u veta většinou napnutej, nemáme ho od štěňátka, vzali jsme si ho z útulku, ale nikdy takhle nevyjížděl. Prosím poraďte, čím by to mohlo být, mamka je celá rozhozená, já taky. On nikdy takhle u vetů nevyváděl, speciálně chodíme k veterinářce, nemá moc rád veterináře (velký chlapy - je k nim nedůvěřivej). Prosím poraďte...
Pes po takovem zazitku je v soku a jeho nervovy sytem muze byt ve skratu. Muj pes me ani nepoznal v prvnich cca 20 vterinach po utoku. K vedomi ho probral muj ne prilis vybiravy slovnik (v takovych situacich jsem proste sprosta a pomaha mi to udrzet funkcni logicke mysleni). Jestli pes mel spatny start do zivota a s divocakem utrpel sok tak se neni moc divit ze mu to skratovalo v hlave a choval se jak mu prislo v tu chvili nejlepsi... proste si chtel zaridit chvili klidu aby se z zoho soku probral. Tohle bych neresila.
Tedysek
napsal(a):
Pes po takovem zazitku je v soku a jeho nervovy sytem muze byt ve skratu. Muj pes me ani nepoznal v prvnich cca 20 vterinach po utoku. K vedomi ho probral muj ne prilis vybiravy slovnik (v takovych situacich jsem proste sprosta a pomaha mi to udrzet funkcni logicke mysleni). Jestli pes mel spatny start do zivota a s divocakem utrpel sok tak se neni moc divit ze mu to skratovalo v hlave a choval se jak mu prislo v tu chvili nejlepsi... proste si chtel zaridit chvili klidu aby se z zoho soku probral. Tohle bych neresila.
Ano, já to chápu. Pejska možná někdo týral, takhle nám to v útulku řekli, ale my si ho přesto vzali...
Mladý roční pes. Teď mu je sedm, vyjel na mě když jsem byla malá, ale to byla moje chyba.
Já kdybych byla pes v šoku, asi bych se tak taky zachovala, jenže mamka teď brečí, je úplně mimo... Možná i uvažuje o vrácení do útulku, o tom se mnou zatím nemluvila, ale já ho nechci vrátit. Pes se "špatnou" pověstí, že kousl páníčka, asi nenajde jen tak dobrý domov, ještě když už v útulku před tím byl.
Mamka schytala kousanec na obličeji, má tam náplast, myslím, že to není nic vážného, ale má z toho obrovské trauma
Ostatní členové rodiny (trochu i já) se psa bojíme, a částečně ztratil naši důvěru. Když kdysi pokousal mne, (já se ho asi špatně dotkla, už si to nepamatuju) taky mu nevěřili, ale po pár dnech už jsme ho zase milovali, ale teď... nevím, Každopádně já chápu že se ohnal, ostatní v rodině, to tak bohužel nevidí.
Tak nevím, jestli je mi víc líto Vás, nebo vašeho pejska. Zkuste doma vysvětlit, že to nebyla jeho chyba, když se dostal do kontaktu z divočåkem=trauma. Veterina=druhé trauma. A do třetice má dostat kopačky z útočiště, kde je mu dobře už (asi) 7 let? Odpustě, ale to i na Aprýla je silná káva. Za pejska bych se přimlouval a příště trochu víc zodpovědnosti ať už při venčení nebo jindy, prosím!

Praktický příklad pro nevěřící tomáše, proč mít pro psa kovový náhubek. Kdyby ho pes měl, maminka by nebyla pokousaná.
Forester
napsal(a):
Tak nevím, jestli je mi víc líto Vás, nebo vašeho pejska. Zkuste doma vysvětlit, že to nebyla jeho chyba, když se dostal do kontaktu z divočåkem=trauma. Veterina=druhé trauma. A do třetice má dostat kopačky z útočiště, kde je mu dobře už (asi) 7 let? Odpustě, ale to i na Aprýla je silná káva. Za pejska bych se přimlouval a příště trochu víc zodpovědnosti ať už při venčení nebo jindy, prosím!
Já ji nechci dát pryč, je to hodný pes, ale nevidím mamce do hlavy, doufám, že o vrácení neuvažuje, ale ještě jsme o tom nemluvily, je to zatím citlivé téma.
Já za pejska bojovat samozřejmě budu, ale musím přeci dát jemu i mamce čas aby se vzpamatovali, takže ty budeme řešit až ta nějaký čas.
napsal(a):
Praktický příklad pro nevěřící tomáše, proč mít pro psa kovový náhubek. Kdyby ho pes měl, maminka by nebyla pokousaná.
Jako promiňte, o tomhle nahubku jsem ani nevěděla že se vyrábí, tak do.mě nešijte! Teď už jsem se poučila, děkuji vám za to, ovšem mohla jste to říct i trochu slušněji

Irbis191
napsal(a):
Jako promiňte, o tomhle nahubku jsem ani nevěděla že se vyrábí, tak do.mě nešijte! Teď už jsem se poučila, děkuji vám za to, ovšem mohla jste to říct i trochu slušněji
Nevěděla jste, že existují kovové náhubky? Kolik let vám - nebo ti - je? Kovové náhubky na člověka vykouknou v každém zverimexu, na každém webu zabývajícím se prodejem potřeb pro psy, je tu na ifauně mnohokrát probírán v diskuzích, nesčetněkrát jsou s kovovým náhubkem foceni psi do různých psích časopisů, atd...
Irbis191
napsal(a):
Měl náhubek, ale v záchvatu ho rozbil a mamku pokousal na obličeji, hrudi, rukou...
Vysvětlila jsem jí, že byl v šoku, že to neudělal schválně, on ji vždycky miluje... Myslíte, že by pomohl kovový náhubek? Já ho do téhle chvíle neznala, měli jsme pevný, ale plastový
Náš jezevčík manželovi prokousl ruku. Probíral se po narkóze a přes varování vetky, ho manžel chtěl zvednout. Neměl to dělat.
To, že pes jančí je pochopitelné. Koukněte na videa na FB, jak tam jančí malá Američančata, když mají dostat injekci. A váš pes měl mnohem horší trauma, než 3 centimetrovou jehličku. Tohle bych vůbec neřešila.
Přes kovový náhubek pejsek nekousne, jen budete samá modřina, nebo bez brýlí či zubu Veterináři maji látkový náhubek, do kterého se zasune celá tlama, jen nos kouká. Vaše ho nemá?

Tedysek
napsal(a):
Kovovy nahubek nemusi byt vyhra. Uz je na svete dost vymlacenych zubu panicku od kovovych nahubku.
On se taky pes musí pořádně držet...
napsal(a):
On se taky pes musí pořádně držet...
O drzeni nejde. Staci kdyz se nahodou ohnes k psovi a je to hned. :) jezis kolikrat ja dostala od nasich psu bez kosiku doslova čenichovku... s košem bych byla bez zubu, se zlamanym nosem a roztrzenyma usima. Ale ano je to moji neomalenosti a zpusobem mazleni kdy pes proste najednou otovi hlavu a ja to schytam.
Tedysek
napsal(a):
O drzeni nejde. Staci kdyz se nahodou ohnes k psovi a je to hned. :) jezis kolikrat ja dostala od nasich psu bez kosiku doslova čenichovku... s košem bych byla bez zubu, se zlamanym nosem a roztrzenyma usima. Ale ano je to moji neomalenosti a zpusobem mazleni kdy pes proste najednou otovi hlavu a ja to schytam.
Pravda. Pešan je doma, myslím že se i cítí provinile. Ten blb si nenechal pořádně ošetřit rány, tak ho to bolí. Má to vydesinfikovane jen to nemá zašité.
Teď hlavní dilema: máme jít zítra k větve znovu? Říkala že se tam.mame stavit, ale nechci aby pes mamku kousl znovu, to by asi neunesla zase nechci aby pes měl mnohem horší zdravotní problémy. Jak zajistit psa, který sebou hází, škube? Věrka má náhubky, snad nám jeden půjčí, jen jde o to aby si ho pes nesundal. Máme ho nějak rozptýlit zatímco jo bude Věrka ošetřovat? Jak?
Děkuji všem za snahu i Balu, každá reakce je užitečná
Irbis191
napsal(a):
Pravda. Pešan je doma, myslím že se i cítí provinile. Ten blb si nenechal pořádně ošetřit rány, tak ho to bolí. Má to vydesinfikovane jen to nemá zašité.
Teď hlavní dilema: máme jít zítra k větve znovu? Říkala že se tam.mame stavit, ale nechci aby pes mamku kousl znovu, to by asi neunesla zase nechci aby pes měl mnohem horší zdravotní problémy. Jak zajistit psa, který sebou hází, škube? Věrka má náhubky, snad nám jeden půjčí, jen jde o to aby si ho pes nesundal. Máme ho nějak rozptýlit zatímco jo bude Věrka ošetřovat? Jak?
Děkuji všem za snahu i Balu, každá reakce je užitečná
Jestli je pes u veta sileny, tak pockejte venku pred ordinaci a jedna z vas dojde k vetce pro FIXACNI nahubek. Ten mu venku date. Vezmete sebou i nejakou prvnou deku. Jedna ho bude drzet za obojek/voditko a druha provlikne deku pod brichem az u slabin. Tim zafixujete i zadni cast tela. To pro osetreni zadku psa staci. ;) a po osetreni sundat nahubek az venku. Tam se pes rychleji uklidni.
napsal(a):
Jste trapně staromódně praktická (a brutálně neempatická).
Proboha, co když pes hodí hlavou .
Psovi měli u veta zazpívat Jsme jedné krve... a ne ho
v ordinaci držet, snad dokonce pevně...

Jak píše Tedysek : jeďte se psem aspoň dva. Bude se vám lépe držet. A kdyby to šlo, tak bez pokousané maminky. Traumatizovaná maminka tam bude spíš ke škodě, než k užitku. Nemyslím to zle, prostě je to fakt.
Proboha kam chodíte na veterinu? Pokud je pes natolik hysterický, že se nenechá ošetřit, a přitom je evidentní, že má zranění, tak ho snad vet naseduje! Rány od divočáka bývají nebezpečné v tom, že zvenku je vidět jen malá ranka, ale ta může být xx centimetrů hluboká. Letos jsem absolvovala taky šití po schůzce čuby s prasetem, a vidět byla malá ranka, nakonec z toho bylo patnáct stehů ve třech řadách. Před lety malá ranka a hloubka rány 25 centimetrů. Jděte někam, kde si poradí i s nespolupracujícím psem, rány vyšetří a podle potřeby ošetří. Předem řekněte, co se dnes na veterině přihodilo, ať neriskujete svoje zdraví nebo personálu. Jinak venku, jak bylo napsáno, nenechte ho zalízat do křoví a remízků, teď jsou narozená malá selata a bachyně nejsou v tomhle období zrovna mírumilovné. Btw i ty srny jsou plné a psi by je neměli rušit.

OT: s prasaty je problém, jsou všude a nebojí se, když jsem na houbách, mám vždy plán kam budu já skákat na strom, pes by byl v tu chvíli bohužel jako návnada...
napsal(a):
OT: s prasaty je problém, jsou všude a nebojí se, když jsem na houbách, mám vždy plán kam budu já skákat na strom, pes by byl v tu chvíli bohužel jako návnada...
Fakt? A ja si vzdycky rikam hodim psa na ramena a budu jecet a snad se zalekne. A kdyz ne, snad tu rvacku vyhraju ja. Pripadne bych psa hazela na nejblizsi strom ja. Nicmene jsem velice vdecna kdyz mi pes povi kde v lese jsou a nejsou prasatka. Snazim se je nevyhledavat a doufam ve stejnou snahu i na opacne strane.
Tady je něco blbě, ale jen na straně psa to nebude... Po sedmi letech vracet do útulku? Po sedmi letech připomínat, že ho možná kdysi dávno někdo týral?
Že se cítí provinile, protože včera v šoku pokousal vaši mámu?
To vaše úzkostné lpění, aby si pes náhodou neodnesl ještě další trauma v něm akorát hromadu nejistoty vyvolá... Nějaký týrání před sedmi lety ten pes už dávno nepamatuje. Žije u vás. A tam ho přece netýráte, ne? Šok byl, stalo se, vaší matkou to zřejmě otřáslo, nedivím se. Ale celý přístup k psovi bych fakt nezakládala na jednom zkratu, který vznikl z totálně vyhrocené a nestandardní situace a už dávno bych se neohlížela na nějakou špatnou minulost. To jde u starýho psa, kterýho si vezmete totálně zničenýho. Ne mlaďocha, který na to po čase adekvátní péče zapomene.
V první řadě byste se vy měli naučit zacházet a jednat se psem. Doporučuju zkusit si nechat pomoct od nějakého odborníka, protože vy to zcela očividně nedáváte a naděláte si akorát ještě víc škody...
Bohužel, v domácnosti je jen maminka a dva senioři, kteří by psa asi neudrželi. Já bych na veterinu jela hned, ale je mi 12...
Mamka mě nenechá, ona sama se bojí, ale pes dostal atb, tak snad to bude stačit.
Když ono se vážně dost blbě přesvědčuje dospělého, který si stojí za svým a ne a ne. Já to mamce nevyčítám, jenže co pes? Nemůže se mu do ran dostat infekce, dostal do nich sice desinfekci, a neškrabe si to. Myslíte, že infekci zabrání atb?
Pejsek žere, chodí, jen má trochu svěšený ocásek a zřejmě ho trošku bolí lehat běhá ale jako čamrda.

Tedysek
napsal(a):
Tady je to ale o tom, že pes pokousal paní na veterině při ošetření, protože měl nevhodný náhubek, který zničil. Veterinářka mu ani nedala ten fixační, který by pokousání zabránil. Kovový by pokousání též zabránil. Též nechápu, proč psa veterinářka nesedovala, když tak vyváděl.
Obecně - není žádným objevem, že pokud má pes kovový náhubek, pán musí být opatrný a pokud možno předvídat, co pes udělá. A chce to taky trochu usměrnění psa. Kovový náhubek používáme a používali jsme u všech našich psů velkých plemen a za těch téměř čtyřicet let nemáme ani nikdo vyražené zuby, ani přeražený nos a dokonce ani roztržené ucho. Pár modřin samozřejmě ano, ale nic fatálního.
Irbis191
napsal(a):
Bohužel, v domácnosti je jen maminka a dva senioři, kteří by psa asi neudrželi. Já bych na veterinu jela hned, ale je mi 12...
Mamka mě nenechá, ona sama se bojí, ale pes dostal atb, tak snad to bude stačit.
Když ono se vážně dost blbě přesvědčuje dospělého, který si stojí za svým a ne a ne. Já to mamce nevyčítám, jenže co pes? Nemůže se mu do ran dostat infekce, dostal do nich sice desinfekci, a neškrabe si to. Myslíte, že infekci zabrání atb?
Pejsek žere, chodí, jen má trochu svěšený ocásek a zřejmě ho trošku bolí lehat běhá ale jako čamrda.
Ale možná že na tu veterinu pojedeme, mamka tam volá, jen to neberou
Psí sliny jsou antibakteriální, že ano?

Irbis191
napsal(a):
Ale možná že na tu veterinu pojedeme, mamka tam volá, jen to neberou
Psí sliny jsou antibakteriální, že ano?
"Psí sliny jsou antibakteriální, že ano?"
To tada nejsou, i škrábnutí psím zubem se hojí dost mizerně natož pokousání.
napsal(a):
"Psí sliny jsou antibakteriální, že ano?"
To tada nejsou, i škrábnutí psím zubem se hojí dost mizerně natož pokousání.
Aha... no náš pes si to občas olízne, rány má zasvorkované, jen jednu na zadku, kde se mu strhla kůže, tak tam si to zasvorkovat nenechal. Za deset dní jdeme na vytáhnutí svorek, pes bude v narkoze... Má mít spíš klid, nebo ho máme nechávat trajdat po zahradě? On by asi ten klid nevydržel, každopádně ještě pár dní bude chodit na procházky na vodítku.

Irbis191
napsal(a):
Aha... no náš pes si to občas olízne, rány má zasvorkované, jen jednu na zadku, kde se mu strhla kůže, tak tam si to zasvorkovat nenechal. Za deset dní jdeme na vytáhnutí svorek, pes bude v narkoze... Má mít spíš klid, nebo ho máme nechávat trajdat po zahradě? On by asi ten klid nevydržel, každopádně ještě pár dní bude chodit na procházky na vodítku.
Jeďte na tu veterinu a kupte mu tam límec, rány si nesmí lízat!

Irbis191
napsal(a):
Dobře, límec má mít celodenně? Já se bojím, že si ho strhne.
Má ho mít tehdy, když na něj nikdo nedohlíží. Popř pokud by nezvládl límec, tak mu nechat ten kovový náhubek.

Irbis191
napsal(a):
Veterinářka říkala, že je to v pohodě, tak nevím co si mám myslet. ? Prý, že nevadí když si rány bude lízat
Tak je b.lbá, i tací jsou, bohužel. Nikdo určitě nechce, aby si do ran zanesl infekci, že ne?
napsal(a):
Tak je b.lbá, i tací jsou, bohužel. Nikdo určitě nechce, aby si do ran zanesl infekci, že ne?
Mamka jí dost věří, vždy když něco namítnu, tak řekne: veterinářka to říkala, tak to tak má být.
nebo něco v tom smyslu. Mám psovi než zajdeme koupit límec (snad se nechají přemluvit) ty rány nějak čistit?

Irbis191
napsal(a):
Mamka jí dost věří, vždy když něco namítnu, tak řekne: veterinářka to říkala, tak to tak má být.
nebo něco v tom smyslu. Mám psovi než zajdeme koupit límec (snad se nechají přemluvit) ty rány nějak čistit?
Pokud ta možnost je psovi límec koupit, tak určitě. Rány čistit max Betadinou, ředěným roztokem.

Je to celý nějaký divný, zdá se mi, že to není pravda.
napsal(a):
Je to celý nějaký divný, zdá se mi, že to není pravda.
A co se vám na tom nezdá? Psa napadl kanec, pes na veterine pokousal mamku, ta je z toho špatná, psa se trochu bojí. Ale myslím že jí to přejde, prostě už k nemu nemá takovou důvěru, tak nechce jet znovu na veterinu pro límec. Vystříkala jsme ránu desinfekcí. Já pejska miluju a věřím mu, nebojím se ho, ale je mi dvanáct a v rodině těžko něco zmůžu. Za deset dní jdeme na vytahování svorek, ale to už bude asi zbytečné psovi kupovat límec, už to bude mít zatahnute? Promiňte za chyby, píšu z mobilu.
Irbis191
napsal(a):
Ano, ještě se zeptám, ale na límec to nevypadá. Co když psa nachytán jak si to líže? Mám jeho pozornost odvést třeba hrou?
Pokud je vás v bytě tolik jak píšete, rozdělte si hlídací směny, když si to bude chtít lízat, odvést pozornost, lehoučce ránu pohladit (může svědit) netahat za svorky ani za stehy, opravdu jemně. A pokud je ochoten si hrát, vymyslet vhodnou hru k jeho zdravotnímu stavu, velkou syrovou kost a tak. U nás límce nevedeme, psy hídáme.
Taky tak...v životě žádnej z mejch psů neměl límec a to ani po operacích. To, že si pes ránu sem tam oblízne, není žádná tragedie. Rozhodně do toho žádnou infekci nedostane, kor když je na atb. Zabraňuje se lízání hlavně kvůli tomu, aby si nerozlízal stehy, ve vašem případě nevytahal svorky.
scylla
napsal(a):
Pokud je vás v bytě tolik jak píšete, rozdělte si hlídací směny, když si to bude chtít lízat, odvést pozornost, lehoučce ránu pohladit (může svědit) netahat za svorky ani za stehy, opravdu jemně. A pokud je ochoten si hrát, vymyslet vhodnou hru k jeho zdravotnímu stavu, velkou syrovou kost a tak. U nás límce nevedeme, psy hídáme.
No právě že u nás doma jsem jen já a mamka. Teď o prázdninách u nás byla babička s dědou, ale oni odjedou k sobě do bytu. Napadlo mne, že když bere za antibiotika, nemůže dostat bakteriální infekcí ne? Já se v tom ale nevyznám, pejsek teď leží, tváří se jak chudinka, ránu si ale nelízá
Irbis191
napsal(a):
No právě že u nás doma jsem jen já a mamka. Teď o prázdninách u nás byla babička s dědou, ale oni odjedou k sobě do bytu. Napadlo mne, že když bere za antibiotika, nemůže dostat bakteriální infekcí ne? Já se v tom ale nevyznám, pejsek teď leží, tváří se jak chudinka, ránu si ale nelízá
Může se to zanítit i přes užívání atb je třeba to udržovat čisté. Možná by to chtělo lepšího veta.
scylla
napsal(a):
Může se to zanítit i přes užívání atb je třeba to udržovat čisté. Možná by to chtělo lepšího veta.
Bohužel, u nás máme jen tohoto a jiného, ktery se nám neosvědčil, protože nám nabízel vždy kvanta zbytečnosti, co jsme ani nechtěli. Když píšete, že to máme udržovat čisté, jak přesně to myslíte? Omývat? Občas mu tam striknu desinfekcí.
Irbis191
napsal(a):
Bohužel, u nás máme jen tohoto a jiného, ktery se nám neosvědčil, protože nám nabízel vždy kvanta zbytečnosti, co jsme ani nechtěli. Když píšete, že to máme udržovat čisté, jak přesně to myslíte? Omývat? Občas mu tam striknu desinfekcí.
Neomývat. Sĺedovat, jestli to nečervená, neotéká, neteče z toho hnit. V případě, že ano, tak hned k vetovi. A k jinému než tomu vašemu. Pokud to nebude hnisat, nechte to být.

barevnalentilka
napsal(a):
Proč jste tak zlá? Téma zadalo 12 let staré dítě.
Zrovna si říkám, jak mám opožděné dítě, protože moje 12 let staré dítě má písemný projev někde jinde.
Irbis191
napsal(a):
Ja kdyz mam psa po operace tak delam to co xhci aby delal nekdo kdyz ja marodim. Jsem s nim v mistnosti, necham ho v klidu odpocivat a kdyz nesmi tak na nej promluvim, pohladim, pomazlim, muzu ranu i pofoukat a proste mu jsem na blizku. Moje psy tohle vzdy uklidnilo. Fene jsme limec nedavali ta byla rada ze byla rada. Psovi jsme limec koupili, ale protoze mel ranu pres 3/4 trupu. A stejne jsem s nim musela byt pri kazdem prulezu dvermi a prakticky pro kazdem jeho pohybu. Neumel s tim chodit a pak uz cekal az mu budu drzet limec aby se nikde neseknul do dveri nebo nabytek a pod. Taky ho to uklidnovalo.
Chce to klid, zadny stres. Klidny pes se zahoji lip nez pes s vystresovanou panickou. Takze jestli psa milujes, ted je vhodne mu to ukazat a pri tom ho nechat i dost odpocivat. Zadny stres, slzy, janceni coby kdyby... Pes se dobre a rychle hoji. Neboj bude v pohode.;).
rapotacka11
napsal(a):
Proč to nenechá na dospělých ?
Matka a dr. nejspíš vědí jak postupovat.
Nebo to doma všechno řídí ?
Kdyz me bylo tech cca 12 tak jsem si taky vse okolo psa delala a zarizovala sama. Kdyz mela fena uraz tak jsem si i sama zarizovala odvoz na veterinu... Nekdy to tak proste je.
Zranění se zanítit může-antibiotika nejsou všemocná. K dezinfekci je vhodná Betadine(to už tu padlo). Když by ke komplikacím došlo hlouběji uvnitř rány je třeba to řešit opět u veterináře. To že si to pes občas olízne není žádná tragédie, šelmy si tak ve volné přírodě běžně ošetřují zranění a to i sobě navzájem(matka štěněti atd.) Ohlídejte pejska ať to nelíže úporně-v jednom kuse. Víc bych se bál a to je i pro ostatní, protože tu čtu, že se s divočáky potkáváte (běžně) Aujeszkyho choroby(pseudovztekliny).Přenášejí ji divoká prasata a často ji také jako jediná přežijí. Přenáší se krví, slinami i jen přímým kontaktem. Napadá nervový systém a dýchání a pejsek to může mít za sebou už po dvou dnech! Nechci nikoho strašit, ale opatrnost při venčení je více než na místě. Mimo to je smrtelná i pro kočky, ovce, skot i zvěř -a je bohužel neléčitelná...

Huskyjanina
napsal(a):
Taky tak...v životě žádnej z mejch psů neměl límec a to ani po operacích. To, že si pes ránu sem tam oblízne, není žádná tragedie. Rozhodně do toho žádnou infekci nedostane, kor když je na atb. Zabraňuje se lízání hlavně kvůli tomu, aby si nerozlízal stehy, ve vašem případě nevytahal svorky.
Todle bych nepaušalizovala a určitě kategoricky netvrdila, že infekci dostat do rány nemůže, může i s ATB...+infekce kosti, popřípadě nepřijmutí implantátu.
Forester
napsal(a):
Zranění se zanítit může-antibiotika nejsou všemocná. K dezinfekci je vhodná Betadine(to už tu padlo). Když by ke komplikacím došlo hlouběji uvnitř rány je třeba to řešit opět u veterináře. To že si to pes občas olízne není žádná tragédie, šelmy si tak ve volné přírodě běžně ošetřují zranění a to i sobě navzájem(matka štěněti atd.) Ohlídejte pejska ať to nelíže úporně-v jednom kuse. Víc bych se bál a to je i pro ostatní, protože tu čtu, že se s divočáky potkáváte (běžně) Aujeszkyho choroby(pseudovztekliny).Přenášejí ji divoká prasata a často ji také jako jediná přežijí. Přenáší se krví, slinami i jen přímým kontaktem. Napadá nervový systém a dýchání a pejsek to může mít za sebou už po dvou dnech! Nechci nikoho strašit, ale opatrnost při venčení je více než na místě. Mimo to je smrtelná i pro kočky, ovce, skot i zvěř -a je bohužel neléčitelná...
Děkuji moc za info o nemoci, snad to nedostal. Prasat je tu strašně moc, ale to asi už všude v ČR. My máme desinfekci pro lidi, nevím, jak se jmenuje. Možná je to i betadina (je betadina i pro lidi?). Pes má ránu červenorůžovou, nemá otok, a že by ho to nějak svědilo a nutilo k lízání to taky nevypadá. Moc děkuju za snahu, budu kontrolovat pejska a pro příště ho radši nebudu pouštět k remízkům a křoví.
Pokud má pes po těle otevřené rány, rozhodně bych mu nedávala jako rozptýlení na hraní syrové kosti ani sušené psí pamlsky - je to nehygienické, odštěpky kostí a drť mohou zůstat v pelechu, pak se kazí a mohou být zdrojem druhotné bakteriální infekce. Místo pro psa by mělo být udržováno v čistotě (častěji měnit povlak pelechu, vytírat podlahu a pod.), aby k sekundární kontaminaci ran nedošlo, takže syrové kosti i syrové maso spíše nikoliv. To, jak líčíte, jak probíhalo ošetření, mi tedy taky přijde divné - sedace psa byla jistě na místě už jenom z důvodu důkladné revize ran i jeho neovladatelnosti, no, nevím, no. Možná by bylo vhodné, aby s vámi na veterinu na kontrolu zašel někdo jako pomocník na držení psa, když to s maminkou samy nezvládáte, ale je mi divné, že vetka psa nesedovala, protože poranění divočákem je z hlediska infekce hodně rizikové.
Rány pravidelně kontrolujte, jakmile by to oteklo nebo z nich naopak něco téct začalo, pes by měl teplotu apod - hned jeďte na veterinu.

pes na natrženou p.del, omezeny pohyb - nikdo nevi, co zere -ale zacne se mu davat velka syrova kost?
napsal(a):
pes na natrženou p.del, omezeny pohyb - nikdo nevi, co zere -ale zacne se mu davat velka syrova kost?
Nikde jsem nepsala, že dáváme našemu psovi velké syrové kosti... Krmíme syrovým masem večer, a granulemi ráno. Teď jsem byla s pejskem na procházce, nebyl na volno, ještě by si někde v trní vytrhl svorky... snažila jsem se dělat velký hluk pro případná prasata, žádné se díkybohu neobjevilo. S tou veterinářkou to přesně nevím, já tam nebyla, ale mamka přivedla psa, vetka mu chtěla dát injekci se sedativy, ale on se zjančil, pokousal mamku... no a pak už jeli domů, vetka jen ho nemohla ani uspat. Každopádně za deset dní jdeme na vyndání stehů (teda spíš jde jen mamka s dědou, ona nechce abych tam byla ) a to jsme si řekli vetce, že jedině s uspáním psa.
A takhle to vypadá, jen na fotce to vypadá víc nateklé, ono to není nateklé vůbec.
Irbis191
napsal(a):
A takhle to vypadá, jen na fotce to vypadá víc nateklé, ono to není nateklé vůbec.
Chudák, copak je to za plemeno? Nečetla jsem pořádně celou diskuzi...
Jinak za mě slečně ... Pro vás, co rýpáte, sáhněte si do svědomí, jak byste zareagovali vy ve dvanácti letech. Vsadím se, že byste všechno slepě nechali na rodičích... Slečna umí hledat na internetu, tak si šla pro radu na fórum, když je to jedna z mála věcí, kterou teď sama může udělat... A dostane se jí vlna rýpání, achjo.
hirothevizsla
napsal(a):
Jinak za mě slečně ... Pro vás, co rýpáte, sáhněte si do svědomí, jak byste zareagovali vy ve dvanácti letech. Vsadím se, že byste všechno slepě nechali na rodičích... Slečna umí hledat na internetu, tak si šla pro radu na fórum, když je to jedna z mála věcí, kterou teď sama může udělat... A dostane se jí vlna rýpání, achjo.
joo, už koukám, hned na začátku, mix ohaře :) říkala jsem si, že má stejnou prdku jako náš MOK..
hirothevizsla
napsal(a):
Děkuji za zastání, mně rýpalové ani moc nevadí. Každá odpověď dobrá.
Pejsek je sice voříšek, ale vypadá hodně jako maďarský ohař Koukám, vy máte taky ohařátko
Zeptala jsem se mamky na tu desinfekci, jak se jmenuje, protože mi ji máme v lahvičce od voňavky. Je to betadina

Irbis191
napsal(a):
A proč mu to vetka nezašila?
Irbis191
napsal(a):
Ano, je to MOK, ale mix ještě něčeho jiného.
Tak to máte veselo
Určitě to tu už padlo, ale takhle přes jaro určitě do lesa na vodítku, klidně na stopovačce...
My teď pouštíme jenom na velikých loukách, kde na něj vidíme a nemá kam utéct, i když on se vzdálí max. na 20m, do lesa bych s ním nešla.. Chápu, že se musí vylítat, jinak byste se z něj doma zbláznili Takže louky a ideálně s tenisákem nebo něčím, s čím si hrajete... Náš přes zimu prostě běhal sem a tam a blbnul, ale teď ho musíme fixovat na míček, aby nechytal stopy...
hirothevizsla
napsal(a):
Tak to máte veselo
Určitě to tu už padlo, ale takhle přes jaro určitě do lesa na vodítku, klidně na stopovačce...
My teď pouštíme jenom na velikých loukách, kde na něj vidíme a nemá kam utéct, i když on se vzdálí max. na 20m, do lesa bych s ním nešla.. Chápu, že se musí vylítat, jinak byste se z něj doma zbláznili Takže louky a ideálně s tenisákem nebo něčím, s čím si hrajete... Náš přes zimu prostě běhal sem a tam a blbnul, ale teď ho musíme fixovat na míček, aby nechytal stopy...
No, my jsme na vesnici, kde je křoví tady, tam, támhle... do lesa s ním nechodím na volno, on by mohl začít honit srnu, nějakej myslivec nám ho zastřelí...
Už si budu dávat pozor, poprosila jsem mamku aby se mnou zajela pro stopovačku a až bude hafanovi líp, budem chodit na stopce.
Jinak za vašeho pejska, je to moc hezká vyžla
No já bych to takhle asi nenechala. Co jsem tak pochopila vetka se na to pak už vykašlala, když pes nespolupracoval. Není to hezká ani malá rána, já bych jela k jinému vetovi, aby to zašil, ale chápu, že 12ti leté dítě houby zmůže, když mamka řekne ne. Přece jen to platí ona.
To je jediná rána?
Jinak držím palce ať je pejskovi dobře.
Rýpálci by si klidně mohli dát pauzu, vždyť je to dítě sakra a žádá vás o radu.
Andrýsek3
napsal(a):
No já bych to takhle asi nenechala. Co jsem tak pochopila vetka se na to pak už vykašlala, když pes nespolupracoval. Není to hezká ani malá rána, já bych jela k jinému vetovi, aby to zašil, ale chápu, že 12ti leté dítě houby zmůže, když mamka řekne ne. Přece jen to platí ona.
To je jediná rána?
Jinak držím palce ať je pejskovi dobře.
Rýpálci by si klidně mohli dát pauzu, vždyť je to dítě sakra a žádá vás o radu.
Ne, poté má ještě ránu na přední a zadní noze (na každé jednu) ty už vetka zasvorkovala, vydesinfikovala, jen tu na zadku ne.

Irbis191
napsal(a):
protože se nenechal uspat...
Nerýpám...
Maminka měla nechat psa uspat-přispat, jsou i pasty, tablety, nemusí se jednat vždy o injekci. pak by byl zákrok pro psa míň stresující a nemusel by kousat (jistě z nás někdo i potvrdí, že jejich pes je charakter a nechá si bolestivý zákrok od majitele udělat bez mrknutí oka)
Jinak na 12 leté dítě máte pěkný sloh...
napsal(a):
Nerýpám...
Maminka měla nechat psa uspat-přispat, jsou i pasty, tablety, nemusí se jednat vždy o injekci. pak by byl zákrok pro psa míň stresující a nemusel by kousat (jistě z nás někdo i potvrdí, že jejich pes je charakter a nechá si bolestivý zákrok od majitele udělat bez mrknutí oka)
Jinak na 12 leté dítě máte pěkný sloh...
Nevím, jestli to mám brát jako kompliment či ironii? Na tohle jsem možná ještě mladá.
Každopádně děkuji kdyby to byl kompliment
Já tu veterinářku neznám, na veterinu se psem jezdí jen mamka, já tam jezdím kvůli andulkám k veterinářovi. No, příště to sand půjde líp

Irbis191
napsal(a):
Nevím, jestli to mám brát jako kompliment či ironii? Na tohle jsem možná ještě mladá.
Každopádně děkuji kdyby to byl kompliment
Já tu veterinářku neznám, na veterinu se psem jezdí jen mamka, já tam jezdím kvůli andulkám k veterinářovi. No, příště to sand půjde líp
Ta desinfekce v lahvičce- betadina se před aplikací ředí...aby měla ten správný účinek. dohledatelné na netu.
A máte na 12 leté dítě i vybraný slovník...
Ještě edit: určitě bych psa při další návštěvě nechala přispat a rány v okolí nechala oholit, nebude to tak drahé...
Ano, máme betadinu naředěnou, veterinářka okolí ran vyholila, jen ne tu na fotce. Mamce jsem řekla, ať ho na vyndavání svorek nechá přispat, souhlasila. Jen se bojí, jestli ji zas nerafne (před uspáním). Snažím se, aby se nebála, děda tam bude s ní.
Přeji krásný večer a co nejméně starostí s pejsky!

napsal(a):
Zrovna si říkám, jak mám opožděné dítě, protože moje 12 let staré dítě má písemný projev někde jinde.
No taky mě to teď napadlo, čtu diskusi pozpátku- nahoru

Tedysek
napsal(a):
Fakt? A ja si vzdycky rikam hodim psa na ramena a budu jecet a snad se zalekne. A kdyz ne, snad tu rvacku vyhraju ja. Pripadne bych psa hazela na nejblizsi strom ja. Nicmene jsem velice vdecna kdyz mi pes povi kde v lese jsou a nejsou prasatka. Snazim se je nevyhledavat a doufam ve stejnou snahu i na opacne strane.
jak chcete vyhrát rvačku s prasetem, to si vás rozpáře a ještě posvačí...honit psa a házet si ho na záda? pes je v běhu rychlejší a u auta by byl dřív než já, bohužel je to tak, ano za určité situace já na stromě a pes si musí poradit...utéct, bojovat, cokoliv.

Irbis191
napsal(a):
Ano, máme betadinu naředěnou, veterinářka okolí ran vyholila, jen ne tu na fotce. Mamce jsem řekla, ať ho na vyndavání svorek nechá přispat, souhlasila. Jen se bojí, jestli ji zas nerafne (před uspáním). Snažím se, aby se nebála, děda tam bude s ní.
Přeji krásný večer a co nejméně starostí s pejsky!
ředí se před aplikací, jod jinak vyprchá...
napsal(a):
jak chcete vyhrát rvačku s prasetem, to si vás rozpáře a ještě posvačí...honit psa a házet si ho na záda? pes je v běhu rychlejší a u auta by byl dřív než já, bohužel je to tak, ano za určité situace já na stromě a pes si musí poradit...utéct, bojovat, cokoliv.
No, nevim jak bych to chtela vyhrat, ale urcite bych v tom psa nenechala samotneho. A ano, hodit si psa na ramena je otazka par vterin kdyz na to prijde. Bohuzel vim, ze ted uz by bigl neutikal, ale behal by kolem prasete jak blazen a stekal by. To by ho stalo zivot. Doufam, ze takova situace nenastane. I kdyz momentalne mame les cely rozryty od prasat a nam nastal cas prochazek po lesich.
Ať se tady nebavíme hypoteticky o pseudovzteklině:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Aujeszkyho_choroba
Jinak k té fotce - je to plochá, docela velká rána na blbém místě. Pokud pes leží. bude se dotýkat podkladu a lepit se na to bordel. Rozhodně bych chtěla, být to můj pes, aby to bylo ošetřené - tj. vyholené důkladně okolo a se sterilním krytím.
Zobrazila se jen první věta, tak to doplním. Kdyby se nakazil, tak už by se to projevilo-hrozné svědění, drbání se, neklid, křeče, někdy i slintání a nářek. Myslím, že k té vaší nehodě došlo včera odpoledne a to už by v psím nebi, protože od nákazy ke skonu to trvá jen den nebo dva, jde to strašně rychle. Léky neexistují a pseudovzteklina je vždy smrtelná. Jsi chytré děvče a sama jsi přišla na to, že nejlépe se s ní bojuje prevencí a opatrností při venčení. A neboj tvůj pejsek bude za pár dní jako dřív.

Forester
napsal(a):
Bulík může divočáka do 50 kg i porazit, s vetším heroicky bojovat, ale bohužel pseudovzteklinu, kterou to prase může nosit v sobě neporazí žádný pes na světě! Viz co jsem psal výše...
Stačí i barva-slina na stopě, nemusí dojít do kontaktu, naše buli je maminčin mazánek a honit rochně po lese doufám nemá v plánu..
Taky držím palce, ať je pejsek v pořádku a hlavně poučení i pro ostatní. Ona to občas není jen buzerace od lidí, když chtějí ať máte pejska i v lese na vodítku. Opravdu stačí malá houština u lesní cesty. Prasata jsou čím dál víc drzejší a čím dál víc si věří a proto střetů se psi bude přibývat...

pan Brouček
napsal(a):
Na Aujezskyho chorobu pojde v celé republice jeden pes ročně.
Tak proč ta panika...
Jeden ročně nahlášený...Panika? chodíte se svým psem na hon? dohledává váš pes černou? Populace prasat je poměrně dost promořená, mám kamarádku myslivkyni, taky má obavy...
napsal(a):
Jeden ročně nahlášený...Panika? chodíte se svým psem na hon? dohledává váš pes černou? Populace prasat je poměrně dost promořená, mám kamarádku myslivkyni, taky má obavy...
Ono by stačilo, kdyby měl "pan Brouček" doma lovecké plemeno, ani nemusí jít na hon, a mohlo by hrozit, že pes přepne a vyletí po stopě divočáka... Mám nezdrhače a stejně bych ho asi v lese na jaře nepustila, bojím se...
Jenže... Někdo holt musí mít za každou cenu komentář, který dělá z ostatních pitomce a přecitlivělé páníčky.. (, tak proč ta panika"...).

napsal(a):
To si jako fakt myslíte, že je dalších 100 psů, které nikdo nenahlásil?
Je to nemoc povinná hlášením, navíc nemoc dost exotická a s ničím se celkem nedá splést, takže ten jeden, ve špatný rok dva uhynulí psi jsou realita.

hirothevizsla
napsal(a):
Ono by stačilo, kdyby měl "pan Brouček" doma lovecké plemeno, ani nemusí jít na hon, a mohlo by hrozit, že pes přepne a vyletí po stopě divočáka... Mám nezdrhače a stejně bych ho asi v lese na jaře nepustila, bojím se...
Jenže... Někdo holt musí mít za každou cenu komentář, který dělá z ostatních pitomce a přecitlivělé páníčky.. (, tak proč ta panika"...).
Proč ta panika?
Že se vůbec nebojíte jít do toho lesa, do psa může uhodit blesk, spadnout na něj strom, nebo vás může sestřelit auťák po cestě k lesu.
Radši nevycházet.

napsal(a):
Proč ta panika?
Že se vůbec nebojíte jít do toho lesa, do psa může uhodit blesk, spadnout na něj strom, nebo vás může sestřelit auťák po cestě k lesu.
Radši nevycházet.
U nás mně na hlavu může spadnout i rogalo, případně paraglidista
napsal(a):
Za běžný rok u nás zemře cca 1000 lidí na následky z dopravní nehody, a 1 pes na Aujezskyho chorobu.
Děti do školy běžně chodí, samozřejmě se občas nějaké nevrátí, a panika nikde? Není to divné?

pan Brouček
napsal(a):
Za běžný rok u nás zemře cca 1000 lidí na následky z dopravní nehody, a 1 pes na Aujezskyho chorobu.
Děti do školy běžně chodí, samozřejmě se občas nějaké nevrátí, a panika nikde? Není to divné?
Do psí díry už! paniku děláte vy my jsme se tu o té nemoci pobavili- bohužel existuje, když budu chtít každou diskusi shodím nějakým nepřiměřeným přirovnáním...proberte se chlape a nesnažte se psát za každou cenu něco...
Asi divny, ze kdyz jsem jela se psem po tom aktu s prasetem na veterinu tak doktorka nerikala ani pip o aujezkym. Naopak vypravela kolik ten rok mela uz psu napadenych divocakem a jaky myslivec tam jezdi celkem pravidelne. Ale aujezkyho nas nikoho ani nenapadlo resit. Zjevne to tam dela jeden divocak furt stejny a nee a ne ho lapit.

napsal(a):
To si jako fakt myslíte, že je dalších 100 psů, které nikdo nenahlásil?
Je to nemoc povinná hlášením, navíc nemoc dost exotická a s ničím se celkem nedá splést, takže ten jeden, ve špatný rok dva uhynulí psi jsou realita.
psi myslivců, kteří to nahlásí a obyč. lidí, co jdou se psem do lesa a po tejdnu je pes divnej za dva dni mrtvej, co ani nestihli dojít k vetovi? (jen dedukce) běžně přecházím prasečí zálehy, stačí sopel...
Je pravda, že onemocní většinou myslivečtí psi, na populaci mysliveckých psů (kolik jich je činných na naháňkách a dohledávce černé) jsou i dva psi za rok dost.
rapotacka11
napsal(a):
Proč to nenechá na dospělých ?
Matka a dr. nejspíš vědí jak postupovat.
Nebo to doma všechno řídí ?
Holčina se ptá, jak pomoci pejskovi. Zajímá se, není lhostejná, bezcitná.
Pořád si všichni stěžují, jak jsou lidi hnusní, lhostejní, že je nezajímá utrpení zvířat. Ejhle, zde je jeden človíček/dítě, které je jiné a dostane akorát radu, že se nemá starat a nechat to na jiných.
Buď povedeme mládež k tomu, aby se starala a dáme na ně pozor nebo budeme dělat všechno za ně a pak si stěžovat, jak jsou neschopní a nic je nezajímá.

sisi58: ono to takové dítě asi zase nebude, slovník a styl vyjadřování tomu nenasvědčuje- čest vyjímkám.
napsal(a):
sisi58: ono to takové dítě asi zase nebude, slovník a styl vyjadřování tomu nenasvědčuje- čest vyjímkám.
Proč ne? Jsou i chytré, sečtělé děti.
Mí synové do 2 let skoro nemluvili a pak začali mluvit normálně, žádné patlání ani šišlání. Jiné děti od mala jezdí na lyžích jak blesk. Další mlaďoši jezdí na koni. Jiné malé děti se učí cizí jazyky. Tak proč by 12 leté děvče nemohlo psát slušnou češtinou a věty, co mají hlavu a patu? A se spisovností klidně pomůže PC aplikace "opravy pravopisu". Taky mám zapnuté.

napsal(a):
U nás mně na hlavu může spadnout i rogalo, případně paraglidista
...mého psa může odnést dravec...teď si tady poštolky zase začaly pod střechou stavět hnízdo, ta snad k tomu nedojde, i když pes má 2,40 kg tak snad ho nechají být...

Poštolka opravdu psa neodnese.

Irbis191
napsal(a):
Skutečně mi je 12. Jen mám ve zvyku se vyjadřovat jinak než jiné děti. :).
...tak buď na sebe pyšná...moje dcera byla a je vášnivý čtenář, knížkám propadla (má to po mně) hned co se naučila v první třídě číst - už na Vánoce louskala svou první knihu - do té doby jsem jí četla...s písemným projevem neměla nikdy problém...jednou cosi psala do školy a učitelka jí nařkla, že to nepsala ona sama, tak jsem ve škole vysvětlovala...

napsal(a):
Poštolka opravdu psa neodnese.
...dělal jsem si legraci u nás v parku pravidelně nechává prolítávat pán své dva velké papouchy, lítají poměrně nízko nad zemí a někteří menší psi z nich mají doslova hysterické záchvaty...onehdá se chudák čivav vyrvala svému páníčkovi a mizela neznámo kam...

sisi58
napsal(a):
Proč ne? Jsou i chytré, sečtělé děti.
Mí synové do 2 let skoro nemluvili a pak začali mluvit normálně, žádné patlání ani šišlání. Jiné děti od mala jezdí na lyžích jak blesk. Další mlaďoši jezdí na koni. Jiné malé děti se učí cizí jazyky. Tak proč by 12 leté děvče nemohlo psát slušnou češtinou a věty, co mají hlavu a patu? A se spisovností klidně pomůže PC aplikace "opravy pravopisu". Taky mám zapnuté.
...moje dcera četla co to dalo, nikdy neměla problém s vyjadřováním a psaním textu...dokonce jsme kdysi museli učitelce vysvětlovat že to za ni opravdu nepíšeme my rodiče ale že se jedná o její výplod...
napsal(a):
Do psí díry už! paniku děláte vy my jsme se tu o té nemoci pobavili- bohužel existuje, když budu chtít každou diskusi shodím nějakým nepřiměřeným přirovnáním...proberte se chlape a nesnažte se psát za každou cenu něco...
Paniku dělá Forester a vy k tomu kýváte, protože o tom nic nevíte, a mladý holce tu akorát blbnete hlavu.
Forester dokonce popisuje jak se s pseudovzteklinou "nejlépe bojuje". To už můžete "bojovat" úplně se vším.

napsal(a):
psi myslivců, kteří to nahlásí a obyč. lidí, co jdou se psem do lesa a po tejdnu je pes divnej za dva dni mrtvej, co ani nestihli dojít k vetovi? (jen dedukce) běžně přecházím prasečí zálehy, stačí sopel...
Je pravda, že onemocní většinou myslivečtí psi, na populaci mysliveckých psů (kolik jich je činných na naháňkách a dohledávce černé) jsou i dva psi za rok dost.
Tak to právě není. Protože Aujezsky se neprojevuje tím, že je pes divnej. Ty příznaky prostě k veterináři dostrkají úplně každýho. A veterinář, když to vidí, tak pozná, co to je asi za chorobu, přestože pravděpodobně uvidí jeden případ za život.

Jasně, v diskusi, kde se fyzicky nevidíme, se každý může anonymně schovat za nějaký nick a tvrdit o sobě cokoliv...ale nechat se tahat za fusekli?
Já mám třeba momentálně vidění : pes se jmenuje Erik je to maďar bez PP, je z Jihočeského kraje...
napsal(a):
Jasně, v diskusi, kde se fyzicky nevidíme, se každý může anonymně schovat za nějaký nick a tvrdit o sobě cokoliv...ale nechat se tahat za fusekli?
Já mám třeba momentálně vidění : pes se jmenuje Erik je to maďar bez PP, je z Jihočeského kraje...
Promiňte, ale kde jste to zjistila? Ona to je pravda... Nebo jsme to už tady psala?
Forester
napsal(a):
Pro pana Broučka Listopad 2017 jeden pes na Písecku, rok předtím taktéž už si nevzpomenu měsíc. Nikdo nechce delat paniku, kdyby uměl B. číst, psal jsem, že nechci nikoho děsit. A doporučení 12tiletē dívence být příště opatrnější není bojem proti té nemoci...
Pro pana Broučka Listopad 2017 jeden pes na Písecku, rok předtím taktéž už si nevzpomenu měsíc.
Takže 1 pes ročně. Schválně co jsem napsal já?
Mimochodem vloni byly ty případy, pokud vím, v republice celkem 2!
Kolik asi psů vloni zabily běžné nemoci...
Ale samozřejmě, klidně si bojujte, ale neblbněte lidi!

Prasata jsou všude a všude, kde jsou prasata chodí psi. Nemusíte do lesa. Dnes prasata ryjí na návsích, v parcích, jsou všude, v příměstských hájcích. Kdyby Aujez...byla opravdu tak nebezpečná, jsme bez psů, bez ovcí, bez koz...V lese je větší pravděpodobnost, že prase psa potrhá.
Dá se někde sehnat informace, kde je přibližně kolik divokých prasat? mě přijde, že u nás snad vůbec nejsou Což je dobře, nerada bych nějaké potkala, ale všude slyším, jak je přemnoženo, a že jsou všude a u nás jsem o tom nikdy neslyšela, natož, abych nějaké viděla, ani stopy, rozryté louky atd...

U nás jsou rozryté louky, v lese cesty, ale divočáka jsme ještě nikdy nepotkali.
napsal(a):
U nás jsou rozryté louky, v lese cesty, ale divočáka jsme ještě nikdy nepotkali.
Já myslím, že u nás právě ani to ne, každý den při procházce potkáme přibližně 5 srnek, těch je tu požehnaně, ale prasata vůbec, zajíce jsem taky nikdy neviděla. Z roku 2016 čtu, že jich je v Krkonoších strašně moc, a z roku 2017, že stovka. Tak nevím.

Andrýsek3
napsal(a):
Já myslím, že u nás právě ani to ne, každý den při procházce potkáme přibližně 5 srnek, těch je tu požehnaně, ale prasata vůbec, zajíce jsem taky nikdy neviděla. Z roku 2016 čtu, že jich je v Krkonoších strašně moc, a z roku 2017, že stovka. Tak nevím.
Já jsem taky žila v domnění, že tu prasata nejsou. Až loni na podzim jsme sklízeli kukuřici hned za barákem a z pole vyběhlo stádo dvaceti divočáků. Měla jsme je celou dobu pod nosem.
Divočáků je opravdu moc. Jsou ale hodně opatrní, takže je běžně nevidíte.
Navíc ve dne bývají mimo les.
https://www.youtube.com/watch?v=_Q08m1l2nMo
https://www.youtube.com/watch?v=T8oOdyw9-dI.
Za deset let denního chození do lesa a po polích jsem potkala divoké prase na vlastní oči dvakrát. A to prakticky žiju obklopena vojenským lesem, mají tu klid a je jich tu hodně.
Zajíce třikrát, čápa asi desetkrát, černého čápa dvakrát (během jednoho týdne, asi prolétal), jelena či laně dvakrát, sovu (druh nepoznám) taky dvakrát.
Andrýsek3
napsal(a):
On je totiž velký rozdíl mezi normálními lesy, kde ti zvěř může jít z cesty dřív než se potkáte tváří v tvář (ale i to se stává, viděla jsem jak bachnu s mrňaty, tak obřího kance, ale obojí velmi brzy nad ránem, nikdo z nás to úplně nečekal a vždycky jsme se, jak já, tak čuňata, vydali opačným směrem) a takovými těmi pseudo-lesy v blízkosti měst. Tam ta prasata ani chudáci nemají kam jít, jak jsou tam lidi rozlezlí všude. Jasně, že si dobrovolně nevyberou potkávat se s lidma. Nemají to jako oblíbenou kratochvíli. Některá místa jim to ale úplně neumožňují.
Varaxi Tak to tam u Vás máte chudý ekosystém. Jen jestli nechodíte přírodou v poledne, to toho mos neuvidíte. Vyražte někdy před za šerosvitu(doba mezi rozedněním a stmíváním)a budete se divit co všechno spatříte.Zvěř migruje za potravou jak během dne tak sezónně a buď je v polích, nebo před rozedněním zatahuje do krytů(lesů, křovin...) A divoká prasata vydrží v kukuřici od té doby, co je vyšší než ona po sklizeň, než je vyženou stroje. Zvěř kolem nás je, samozřejmě nékde více, jinde méně, ale ve většině případech o Vás ví daleko dřív než vy o ní a chová se skrytě a už vůbec Vám nepůjde v ústrety. Vyjímkou jsou pří městské čtvrti a oprsklá černá zvěř, ale to jsou spíše rarity.
Taky mé psy napadl divočák. Už je to pár let, bydlíme u lesa. Tak jsem se jednoho únorového odpoledne vydala jen na malou venčící procházku, stalo se to jen 100 metrů od domu. Měla jsem v té době malého křížence pudla a ovčáka, kříženého asi s haskym. Psi běhali okolo mne. A najednou vyběhli naproti mě z křoví a za nimi se řítila asi stopadesátikilová bachyně. U mě se zastavili a začal boj. Malého válela pod sebou. Velký se jí snažil zakousnout nahoře za ušima. A já v šoku popadla větší klacek a mlátila jsem s ním do stromu a řvala tak, že jsem pak nemohla mluvit. Malý pes utekl. Velký a bachyně stáli naproti sobě a já řvala jako blázen...Pak prase pomalu odkráčelo, bez sebemenšího úleku..Dala jsem psa na vodítko a hledala malého. Byl poprašek sněhu, sluníčko svítilo. Šla jsem po stopách a měla strach jak je na tom...Krev naštěstí na sněhu nebyla. Malý byl chytrý a čekal na nás u vrat, choulil se do kuličky, a rád nás viděl. Sice asi měsíc smrděl jak divoké prase. Nekoupala jsem ho byl venkovní. Ale naštěstí se mu nic nestalo. Soused myslivec mi řekl, že jsem měla velké štěstí, protože to byla opravdu bachyně, která už má v dnešní době normálně selata a v lepším případě mi mohla ukousnout ruku, nohu. Dříve měli mladé jen od jara do podzimu. Teď mají selata celoročně a i hodně mladé bachyně...
Další potyčku jsem zažila s domácím prasetem vietnamcem. V létě jdu po silnici, psi na vodítku vyběhl z lesa a napadl nás. Velký ho pokousal prase odběhlo. Ale pes i já v létě jsem měla šortky jsme byli celý od krve. Naštěstí se nám nic nestalo. Bohužel prasata ztrácejí čím dál tím víc plachost...
Varaxi
napsal(a):
Za deset let denního chození do lesa a po polích jsem potkala divoké prase na vlastní oči dvakrát. A to prakticky žiju obklopena vojenským lesem, mají tu klid a je jich tu hodně.
Zajíce třikrát, čápa asi desetkrát, černého čápa dvakrát (během jednoho týdne, asi prolétal), jelena či laně dvakrát, sovu (druh nepoznám) taky dvakrát.
Tak to u nás potkáváme zajíce i srnky každý den. Párkrát do týdně káně, čápi jsou spíš tam, kam se psem nechodím, ale taky je tu míváme. Prasat taky hodně, rozryté louky, sežraná kukuřice...
Pesanovi už je líp, příští víkend jdeme na veterinu na vytahování stehů, už jsme objednaní. Na zadku má strup, rány se svorkami už nevnímá, jako by je neměl.
"a v lepším případě mi mohla ukousnout ruku, nohu. "
Soused myslivec na to šel velmi chytře, dobrý způsob, jak slušně přesvědčit, aby člověk nelezl se psy do lesa (a ještě na volno) Jinak tu půldruhametrákovou bachyni bych chtěla vidět a stejně tak prase, které by zvládlo ukousnout nohu
Irbis - co to je za veterinářku? Nejdřív píšete, že pes jančil a přesto mu vetka bez sedace zasvorkovala rány?
Tak to se sakra pletete. Divoké prase Vám ukousne ruku, nohu v holeni, že ani nemrknete, i když nemá chrup šelem. A viděl jsem asi 150tikilové prase proběhnout pletivem(né tím tenoučkým lesnickým, ale poctivým co je kolem pozemků) -udělalo to jen BZINK...Mimochodem jako mládenec jsem do toho pletiva vjel asi ve 40ti kilometrech/hod. na motorce a odpružilo mě zpět. Takžě já bych ty čuníky zase tak moc nepodceňoval.
Forester
napsal(a):
Tak to se sakra pletete. Divoké prase Vám ukousne ruku, nohu v holeni, že ani nemrknete, i když nemá chrup šelem. A viděl jsem asi 150tikilové prase proběhnout pletivem(né tím tenoučkým lesnickým, ale poctivým co je kolem pozemků) -udělalo to jen BZINK...Mimochodem jako mládenec jsem do toho pletiva vjel asi ve 40ti kilometrech/hod. na motorce a odpružilo mě zpět. Takžě já bych ty čuníky zase tak moc nepodceňoval.
Tak to je ještě o level výš než Aujeszky.
Broučku zučastnil jste se nékdy naháňky na černou zvěř, která zahnaná do úzkých nebo poraněná způsobila néjaké zranění psům nebo lidem? Já bych vám ta zranění nepřál. A byl jsm svétkem toho, jak po dopravní nehodě, kdy divočák nemohl na zadní běhy, téměř ukousl nohu člověku, co mu chtěl ukrátit trálení. Vy jste ale ubohým buzíkem na více fórech, to je o vás známo.
xchipsy
napsal(a):
A teď tu o Červené Karkulce...
Já bych zas tak černou zvěř nepodceňoval.. neříká, že po lese běhají divočáci s úmyslem ukusovat ruce, ale problém by s tím neměli. Vyzkoušeno na kostech z vysoké (jelen) ze kterých nezbylo nic.. to stejné, když se větší prase rozhodne něčím projít/zvednout tak člověk nestíhá zírat. Vyvalená jedna strana oplocenky ( cca 30 metrů), převracení cca 50 kg betonové desky 50x50 cm, jako by to byl kus dřeva. To jsou věci, které jsem viděl na vlastní oči...

Se divím, že ještě žiju, divočáka lze potkat uprostřed obce, třeba když jde člověk v noci od autobusu, v lese i přes den, normálně jdete po lesní cestě, najednou šramot a přes cestu vám přeběhne tlupa černý.
Občas jsem je potkala fakt z blízka, ale ruku ani nohu mi ještě neukousli...
Ja divocaka potkala jedinkrat na zivo (z blizka jsme na sebe koukali) a teda malem mel ze me infarkt. Sla jssm lesem domu z prace. Zpivala jsem si a rachtala jsem rachtackou. Najednou hned vedle cesty se vzbudil kňour az kdyz jsem byla vedle nej. On se lekl a chtel utect. Ja se lekla, zamrzly mi nohy a takovy ječák jsem snad nikdy nemela jako tehdy. Jenze od cesty smerem pres kňoura a dal byl svah. A kňoutovy to podklouzlo a sjel až ke me. A ja na jeden dech jecela dal a dal. Nakonec kňour utekl. A ja bezela domu. Rozdychavala jsem to snad dva dny. Od te doby bez silne baterky v noci ven nejdu. Znovu to zazit nech a dodnes je mi lito jaky stres to zvire muselo prozit. Navic to bylo mlade zvire do 50kg. Chudera.
napsal(a):
Se divím, že ještě žiju, divočáka lze potkat uprostřed obce, třeba když jde člověk v noci od autobusu, v lese i přes den, normálně jdete po lesní cestě, najednou šramot a přes cestu vám přeběhne tlupa černý.
Však já jsem taky říkal, že prasata neběhají po lese z úmyslem kousat lidem ruce Ale psát tady, že to jsou pohádky a to prase to nedokáže je taky hloupost.. ono toho dokáže dost, respektive víc než si většina lidí dovede představit. A o tom, že agresivita divočáků stoupá snad nikdo nemůže pochybovat. Není divu když je na ně vyvíjen takový tlak ať už ze strany myslivců, tak i ze stran pejskařú, turistů, motorkářů atd...
Forester
napsal(a):
Broučku zučastnil jste se nékdy naháňky na černou zvěř, která zahnaná do úzkých nebo poraněná způsobila néjaké zranění psům nebo lidem? Já bych vám ta zranění nepřál. A byl jsm svétkem toho, jak po dopravní nehodě, kdy divočák nemohl na zadní běhy, téměř ukousl nohu člověku, co mu chtěl ukrátit trálení. Vy jste ale ubohým buzíkem na více fórech, to je o vás známo.
Tak není nic snažšího, než sem postnout odkaz na alespoň jeden případ ukousnuté nohy, a nemáme co řešit, a vy nebudete za blbce. Podle toho co píšete, toho je určitě plný internet
Tak prosím.
Jinak zranění nohou jsou poměrně běžná, ale téměř vždy jde o potrhání párákem či klektákem, a většinou poraněným zvířetem.
Také mohu ubezpečit, že na žádném jiném fóru žádného pana Broučka nenajdete. A kdyby snad někdo takový někde existoval, nejsem to já.
Jestli je vám "známo" něco jiného, jak píšete, prosím o odkaz...
Je mi líto, ale blbce jste ze sebe udělal sám.

napsal(a):
Potkat tlupu nebo jeden na*nej kus na celej svět je rozdíl...
Všude kam vlezu do lesa, mají prasata újedě, není rarita je potkat.
Nedavno jsem srazili malé prase autem, samozřejmě jsme zastavili a šli se podívat- až pak mě napadlo, že i to se nevyplácí...
Máme u nás malý vojenský prostor krásné procházky, spousta zvířat, obojživelníků, brouků a kytek, co nikde nevidíte, ale jsou tam prasata a v tuto dobu tam nechodíme.
Zdenda1987
napsal(a):
Však já jsem taky říkal, že prasata neběhají po lese z úmyslem kousat lidem ruce Ale psát tady, že to jsou pohádky a to prase to nedokáže je taky hloupost.. ono toho dokáže dost, respektive víc než si většina lidí dovede představit. A o tom, že agresivita divočáků stoupá snad nikdo nemůže pochybovat. Není divu když je na ně vyvíjen takový tlak ať už ze strany myslivců, tak i ze stran pejskařú, turistů, motorkářů atd...
Samozřejmě že prase je velké a těžké zvíře, plot ho nezastaví, a člověka dokáže snadno zabít. Taková stehenní tepna proti páráku určitě neobstojí.
Ale... jeho útok nespočívá v nějakém zákusu s cílem ukousnutí, a případ ukousnutí končetiny se za poslední desetiletí (jestli vůbec někdy), nestal.
Prase vás v běhu nabere a odhodí, a při tom vznikají zranění vyčnívajícími zuby.
Jiná situace by byla, kdyby vás prase jako mršinu chtělo sežrat. Tam by asi možné bylo.

...nechci podcenovat zadne zvire...
Pri nasich toulkach bezne potkavame stada muflonu, lani, srn (i s mladyma), zajice, lisky i divocaky (oproti videim co "dodal" pan Broucek, se nikdy nestalo, ze by sele bezelo jako posledni...).
Potkali jsme i par jelenu v riji co si nas vubec nevsimali a radsi busili do sebe a do stromu.
Ale jedno obri divoky prase "separe" jsme tedy taky potkali.
Sli jsme mimo znacku (Brdy). Hvozdi v pravo. Pes tak dva metry pred nama. Nakouknul a hned letel primo k nam. Zasedl u nohy a vsichni jsme cumeli. Chrosti se zatrepalo. A z chrosti se zvedla vec velka jak Fabie. Zafunela a pomalu oddusavala pryc. Pes jak prikovanej. Prvni co jsem si myslela ja, "to musi byt nosorozerec". Jasnej uprchlik ze zoo. Ale jak jsem za nim tak koukala, byl trochu chlupatej, takze "jen obri divocak"? Pes se ani nehnul.
Ani tehle obr nemel v planu nas rozebrat na soucastky.
Tyden na to sel kamarad s detma od autobusu dom. Veleslavin (Dejvice). A museli dite brat "na kone", protoze kolem behal pomatenej divcak, co byl schopnej bourat do aut i plotu.
= kazdy prase je jiny...

pan Brouček
napsal(a):
Samozřejmě že prase je velké a těžké zvíře, plot ho nezastaví, a člověka dokáže snadno zabít. Taková stehenní tepna proti páráku určitě neobstojí.
Ale... jeho útok nespočívá v nějakém zákusu s cílem ukousnutí, a případ ukousnutí končetiny se za poslední desetiletí (jestli vůbec někdy), nestal.
Prase vás v běhu nabere a odhodí, a při tom vznikají zranění vyčnívajícími zuby.
Jiná situace by byla, kdyby vás prase jako mršinu chtělo sežrat. Tam by asi možné bylo.
To vše je každému jasné, ale řekněte, potkal jste tváří tvář na naháňce rozběhlou kličkující svini- velkou jako stodola, nikdo neví, kam to naper, (koho si vybere, že přes něj projde) co se vám vybaví- pečínka nebo rozpáranej pupek...
I domácí prase kouše, jedno mě kdysi drželo za holinu, jestli mi chtěo ukousnout nohu nebo si jen hrálo, kdo ví...

napsal(a):
měla jsem rozzuřenou medvědici bránící mládě tři metry před ksichtem, nic se mi nestalo. To ještě neznamená, že setkání s medvědem je prkotina a kdo to odnese zdravotními následky je blbec co neví jak správně reagovat.
"Doma" máme od divočáků zrytý celý les. Potkala jsem je jen třikrát, nikdy se nic nestalo, ale už jen to jakou rychlostí zmizí ve strmé stráni budí respekt, což teprv jak se dokáží vypořádat s kůly a plotem v lesních školkách... Po té medvědici a ne úplně přátelské tlupě paviánů jsou hned v pořadí žebříčku zvířat z jejichž setkání v přírodě mám bobky.
(A to nepočítám člověka, to je úplně to nejhoší co v přírodě lze potkat. ).

napsal(a):
To vše je každému jasné, ale řekněte, potkal jste tváří tvář na naháňce rozběhlou kličkující svini- velkou jako stodola, nikdo neví, kam to naper, (koho si vybere, že přes něj projde) co se vám vybaví- pečínka nebo rozpáranej pupek...
I domácí prase kouše, jedno mě kdysi drželo za holinu, jestli mi chtěo ukousnout nohu nebo si jen hrálo, kdo ví...
Ano, i domácí prase kouše, znám několik případů z rodné vesnice, kdy prase ošklivě pokousalo hospodáře, když nesl krmení přímo do chlíva. A docela blbě se to hojilo.

polárka.15
napsal(a):
1/3 "prasečí" populace v ČR je nakažená Aujezskyho chorobou. Vzhledem k počtu divočáků v rámci ČR je opatrnost opravdu namístě.
nakaženo ovšem v případě herpesu neznamená INFEKČNÍ.
kolik psů ročně uhyne na autoúraz či v důsledku potrhání jiným psem?
bude to asi víc než jeden ročně, že?
napsal(a):
Ano, i domácí prase kouše, znám několik případů z rodné vesnice, kdy prase ošklivě pokousalo hospodáře, když nesl krmení přímo do chlíva. A docela blbě se to hojilo.
I tady zmiňují kousavé prase .
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11560630516-prasomilove/21756226639/titulky.
napsal(a):
nakaženo ovšem v případě herpesu neznamená INFEKČNÍ.
kolik psů ročně uhyne na autoúraz či v důsledku potrhání jiným psem?
bude to asi víc než jeden ročně, že?
Tento údaj mám z KVS, kde apelovali, ať zbytečně člověk nenechá psa olizovat barvu z divočáka nebo zbytečně kousat do prokrvených části těl.
Že by někomu umřel pes na potrhání jiným psem nevím skoro vůbec - asi se to ke mně prostě nedostane.

rapotacka11
napsal(a):
I tady zmiňují kousavé prase .
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11560630516-prasomilove/21756226639/titulky.
Jo, já to viděla, strašný, neposlouchá to, kouše to, nechtěla bych to ani za nic, zlatej pes.
Zdenda - A tak, já je rozhodně nepodceňuji, ale fakt to nejsou krvelačná monstra ukusující ruce a nohy Nějakou černou mám ulovenou, odchodím každý rok pár naháněk, účastním se dosledů...a jako ruce a nohy máme pořád všichni Že má prase sílu, to je bez debat (mě doma "obyčejní" čuníci cirka 30 kilo bez problémů převrátí 80cm kameninové koryto), že dokáže rozkousat kost, oukej - ale na to má ČAS. Jako fakt nevezme do huby člověčí nohu a jedním dvěma kousnutím ji "neuvalí".
Forester - a jakých zranění je na naháňkách víc, tržně zhmožděných ran nebo ukousnutých rukou a nohou? Navíc píšete o poraněné (nebo do úzkých zahnané) zvěři, což případ "obyčejné" chůze po lese fakt není Viz zmíněný příspěvek "tetrivek", na který jsem reagovala. Údajná 150kilová bachna neukousla nohu ani jednomu ze dvou psů, natož majitelce
To očem jsem psal je příhoda z 90tých let, tu na internetu nenajdete. Možná by nebylo od věci se někdy zvednout od klávesnice a jít do přírody, nebo si třeba poslechnout lidi co v přírodě pracuji.Já pracuji vesnictví už 29 let a vím o čem mluvím. Mnó fórum je možná stejné, to jsem nenapsal přesně, ale diskuse jiná-třěba vlci versus chovatelé ovcí, tam Vás mají taky"rádi"...

Forester
napsal(a):
To očem jsem psal je příhoda z 90tých let, tu na internetu nenajdete. Možná by nebylo od věci se někdy zvednout od klávesnice a jít do přírody, nebo si třeba poslechnout lidi co v přírodě pracuji.Já pracuji vesnictví už 29 let a vím o čem mluvím. Mnó fórum je možná stejné, to jsem nenapsal přesně, ale diskuse jiná-třěba vlci versus chovatelé ovcí, tam Vás mají taky"rádi"...
Kašlete na něho, je to člověk, který si sem chodí léčit mindráky. Jedinou užitečnou radu jsem od něj ještě nečetla, jen samý rýpání.
Tady to nabralo směr., jako že divoká prasata jsou krvelačné bestie co vyhledávajíkomu by způsobil újmu na zdravía to opravdu nejsou. V případě ohrožení, v domění že jsou ohrožena nebo zraněna se brání jako každý živý tvor. A schopnost způsobit fatální zranění mají.Zlehčovat to nebo zveličovat je věc jiná...
Forester
napsal(a):
29 let v lese je opravdu dost, to těch ukousnutých nohou bylo určitě nepočítaně když tím argumentujete , jaký by to jinak mělo smysl zmiňovat, že?
Škoda že jste nenapsal kolik.
Popsal jsem jeden případ při dopravní nehodě, kdy někdo autem zranil divoké prase. Pravda nebylo to v lese, ale na okraji pole s vojtéškou.Při rizikové činosti jako je lov černé zvěře, bylo dříve těch zranění, hlavně psů určitě více. Neexistovaly kevlarové vesty pro psy, GPS.Jeden chovatel bulíků z Janovicka přišel v jednom dni o dvě chovné feny. Jednu rozpáral kňour a druhou přirazila bachyně ryjem na pařez vyvráceného stromu. Vypadalo to, že ji nic není a druhý den ráno byla na pechu ez života. Zřejmě vnitřní zranění. Smolný to den...

Forester
napsal(a):
Popsal jsem jeden případ při dopravní nehodě, kdy někdo autem zranil divoké prase. Pravda nebylo to v lese, ale na okraji pole s vojtéškou.Při rizikové činosti jako je lov černé zvěře, bylo dříve těch zranění, hlavně psů určitě více. Neexistovaly kevlarové vesty pro psy, GPS.Jeden chovatel bulíků z Janovicka přišel v jednom dni o dvě chovné feny. Jednu rozpáral kňour a druhou přirazila bachyně ryjem na pařez vyvráceného stromu. Vypadalo to, že ji nic není a druhý den ráno byla na pechu ez života. Zřejmě vnitřní zranění. Smolný to den...
I ta kevlarová vesta( několik tisíc) je občas k ničemu, proto s naší buli myslivost (ač jsem chtěla) nedělám, kontakt s prasaty a zranění od prasat- moc rizik, to bych nedala.
pan Brouček
napsal(a):
29 let v lese je opravdu dost, to těch ukousnutých nohou bylo určitě nepočítaně když tím argumentujete , jaký by to jinak mělo smysl zmiňovat, že?
Škoda že jste nenapsal kolik.
Napsal, že vám může divoké prase ukousnout nohu.
Zrovna tak může pes ukousnout ruku nebo kůň ukopnout hlavu.
Co mám zkušenost, ve většině byla fatální zranění u zvířat způsobena lehkomyslností člověka. Jen proto, že zrovna není po ruce konkrétní případ, nebudu zlehčovat možnost, že se úraz stane.
Opatrnosti není nikdy nazbyt.
sisi58
napsal(a):
Napsal, že vám může divoké prase ukousnout nohu.
Zrovna tak může pes ukousnout ruku nebo kůň ukopnout hlavu.
Co mám zkušenost, ve většině byla fatální zranění u zvířat způsobena lehkomyslností člověka. Jen proto, že zrovna není po ruce konkrétní případ, nebudu zlehčovat možnost, že se úraz stane.
Opatrnosti není nikdy nazbyt.
Vás mám také na seznamu...
http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2012/Leden-2012/Dramaticke-setkani-s-cernym-rytirem?subscribeto=0
Ukousnutí končetiny při útoku opravdu zaznamenáno nikdy nebylo.
Co k tomu víc.

Já bych k tomu celému podotkla. Je pravděpodobnější, že vám prase zabije psa, než že vám ukousne nohu. Při velké smůle vás může zabít i menší zvíře, než je divočák - roztržení velké tepny.
Hlavně městským psům hrozí větší nebezpečí v poli kukuřice ( nebo řepky ), než v lese, jakmile doroste kukuřice do výšky cca 50-70 cm a prasata se v ní schovají. Městským proto, že celí nadšení můžou vlítnout do kukuřice mezi prasata za jejich pachem, protože jejich majitel si myslí, že přece kolem pole je mít na vodítku nemusí. A protože v lánu kukuřice je jich 20-30-50, ze psa nezbyde nic.

V říjnu 2017 ukousnul divočák v Německu ve městě Heide jednomu napadenému prst. V roce 2006 ukousnul divočák na Vsetínsku nohu kříženci jménem Šmudla, veterinář mu ji musel celou amputovat. V roce 2011 na Liberecku ukousnula bachyně border teriérovi jménem Zac nohu, pes musel být utracen.
To jen pro ostatní, že najít se dá, i když teda přímo ne lidská noha
Lidi jsou spíše potrhaní, na nohách třeba 12 cm hluboké rány nebo potrhané břicho.
pan Brouček
napsal(a):
Vás mám také na seznamu...
http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2012/Leden-2012/Dramaticke-setkani-s-cernym-rytirem?subscribeto=0
Ukousnutí končetiny při útoku opravdu zaznamenáno nikdy nebylo.
Co k tomu víc.
To, že o tom vy nevíte, neznamená, že se nestalo, či nemůže stát.
Pane B. vaše seznamy jsou mi u zadele Vy pro mě nejste žádná autorita ani člověk, jehož názory jsou důležité, či zajímavé.
Kdypak jste naposledy napsal něco pozitivního, přínosného či pěkného?
Pro Verun. Já na to také nemám srdce. Ani na zranění psů, ani poslouchat ten ryk toho divočáka když ho bulík drží za ryj, spodní čelist, slecho. Ale lesnictví a myslivost bývají často celkem úzce propojeny, ikdyž je to néco jiné.I když laik si může myslet, že lesník a myslivec je totéž. Totožné může být prostředí kde se pohybují. Ale to Vy určitě znáte.
sisi58
napsal(a):
To, že o tom vy nevíte, neznamená, že se nestalo, či nemůže stát.
Pane B. vaše seznamy jsou mi u zadele Vy pro mě nejste žádná autorita ani člověk, jehož názory jsou důležité, či zajímavé.
Kdypak jste naposledy napsal něco pozitivního, přínosného či pěkného?
Bohužel, mám vás na seznamu...

saola
napsal(a):
To je dobře, musel byste aktulizovat, již mne ukamenovali v mexické adopci.
To si nemyslím, ze by vás ukamenovali, máte prostě jiný názor, toť vše.
Ale určitě vám Brouček udělal radost

saola
napsal(a):
To je dobře, musel byste aktulizovat, již mne ukamenovali v mexické adopci.
A nebylo to spíš tak, že vy jste se pokoušela kamenovat Chingis?
Je to diskuze, proč je vadou projevit jiný názor na věc?
Jasně jsem napsala, že je věcí každého, čemu věnuje energii, snad ale není hřích korektně napsat, že mě zadané téma a postup přesídlení mexických nalezenců přes půl světa přijdou divné. Nebo ano?
Jen prostě názor. To, že se neslučuje s názory zdejších vášnivých vlajkových diskutérek, adorujících psy jako druh, bytosti, mazlíčky (doplňte dle potřeby), je ale fakt. Nemám problém to risknout.
saola
napsal(a):
Je to diskuze, proč je vadou projevit jiný názor na věc?
Jasně jsem napsala, že je věcí každého, čemu věnuje energii, snad ale není hřích korektně napsat, že mě zadané téma a postup přesídlení mexických nalezenců přes půl světa přijdou divné. Nebo ano?
Jen prostě názor. To, že se neslučuje s názory zdejších vášnivých vlajkových diskutérek, adorujících psy jako druh, bytosti, mazlíčky (doplňte dle potřeby), je ale fakt. Nemám problém to risknout.
Vy vyjadřujete názory a ti, co nesouhlasí, kamenujou?
Nemůže to být tak, že vlajkové diskutérky taky jen projevovaly jiné názory na věc?
Dobrý den, děkuji všem za reakce. Moc jste mi pomohli... bohužel...pejsek dneska byl na veterině, aby mu vyndali stehy, rány už měl krásně zahojené, jenže se neprobral z narkózy... Prý měl nějakou vadu na mozku, proto vyjížděl na veterině, proto se neprobral...
Znovu všem děkuji, věřím, že se mu u nás líbilo.
Nebudu zakládat nové téma, dám sem. Kousek za domem máme doslova hvozd. Kdysi to byl švestkový sad, který se asi 30 let neudržuje a je tak zarostlý, že projít se tam (krom pěšiny) nedá. Jen část nechalo CHKO před dvěma lety zplanýrovat. Pár pozemků si lidi už začali revitalizovat, takže jsou tam už průseky s novýma švestkama, sečené sádky. Dva jsou přesně naproti přechodu přes mlýnský náhon. Tak tam pes už chodí na volno, v sádkách vědšinou vypíchne zajdu či srnku, ale spoléhám, že hvozdy kolem se drásat nebude. Zatím tam někde zdrhnul jen jednou. Onehdá jdeme a vedle pěšiny poryté od divočáků. A sakra, tak už jsou až tady? Ještě pár let zpátky se ryté nikde v našem okolí nenašlo, v okruhu cca 10km jsem nikdy neviděla. A teď? 200m od baráku Včera zase jdem tím směrem a soused myslivec mi říká, že musí jít zkontrolovat fotopast. Kde ji máš? Ale, tady vedle v hvozdu. To by jsi nevěřila, jakové je tam prase. To je prase jak stodola, ještě nikdy jsem takové monstrum neviděl. Děláš si pr..el?!? Já tam pouštím psa! Minule stál kousek u křoví a řval do něj. Nechtěla jsem vidět, co tam je, bylo tam to čerstvě zryté, zařvala jsem a zdrhali jsme pryč. A on: no buď si jistá, že tento divočák by před psem neutekl, ani brvou by nehnul, pokud by pes zaútočil, živý by neodešel. Byla jsem posr..strachy. Worka šel hned na vodítko(chudák, to bylo jedno z mála míst, kde chodí na volno) Potmě tam už také raděj nepůjdem A tak jsem tam ráda chodila, je tam klid...

lesnížínka
napsal(a):
Nebudu zakládat nové téma, dám sem. Kousek za domem máme doslova hvozd. Kdysi to byl švestkový sad, který se asi 30 let neudržuje a je tak zarostlý, že projít se tam (krom pěšiny) nedá. Jen část nechalo CHKO před dvěma lety zplanýrovat. Pár pozemků si lidi už začali revitalizovat, takže jsou tam už průseky s novýma švestkama, sečené sádky. Dva jsou přesně naproti přechodu přes mlýnský náhon. Tak tam pes už chodí na volno, v sádkách vědšinou vypíchne zajdu či srnku, ale spoléhám, že hvozdy kolem se drásat nebude. Zatím tam někde zdrhnul jen jednou. Onehdá jdeme a vedle pěšiny poryté od divočáků. A sakra, tak už jsou až tady? Ještě pár let zpátky se ryté nikde v našem okolí nenašlo, v okruhu cca 10km jsem nikdy neviděla. A teď? 200m od baráku Včera zase jdem tím směrem a soused myslivec mi říká, že musí jít zkontrolovat fotopast. Kde ji máš? Ale, tady vedle v hvozdu. To by jsi nevěřila, jakové je tam prase. To je prase jak stodola, ještě nikdy jsem takové monstrum neviděl. Děláš si pr..el?!? Já tam pouštím psa! Minule stál kousek u křoví a řval do něj. Nechtěla jsem vidět, co tam je, bylo tam to čerstvě zryté, zařvala jsem a zdrhali jsme pryč. A on: no buď si jistá, že tento divočák by před psem neutekl, ani brvou by nehnul, pokud by pes zaútočil, živý by neodešel. Byla jsem posr..strachy. Worka šel hned na vodítko(chudák, to bylo jedno z mála míst, kde chodí na volno) Potmě tam už také raděj nepůjdem A tak jsem tam ráda chodila, je tam klid...
No taky bych se bála.

Tak musíte vysvětlit myslivcovi, že na prasata se nechodí s fotopastí, ale s flintou. Nám ryli vlastně na hranici pozemku a lesa, 100 m od chalupy. Nad lesem pastviny a pole. Myslivci jich tam jeden rok 30 střelili a jak se nám pak vyhýbali P prasata, ne myslivci ). Před tím jich bylo v kukuřici i 60 v jednom chumlu.
napsal(a):
Tak musíte vysvětlit myslivcovi, že na prasata se nechodí s fotopastí, ale s flintou. Nám ryli vlastně na hranici pozemku a lesa, 100 m od chalupy. Nad lesem pastviny a pole. Myslivci jich tam jeden rok 30 střelili a jak se nám pak vyhýbali P prasata, ne myslivci ). Před tím jich bylo v kukuřici i 60 v jednom chumlu.
U nás na na ně ani ti myslivci nejsou moc zvyklí, fakt tu nikdy nebyla. Proč? Netuším, asi jim stačil les. Teď, jak se přemnožují, tak se roztahují až...Akorát nějak nechápu, jak to, že se nepřemnožovala nějakých 50let, až teď? Co se změnilo? Já mu to zrovna říkala, když řekl obr prase tak já na to: a?!? Prý: blázníš, kdo by se s takovou obludou tahal, tam se nedá vlézt, nedá se tam ničím dojet...
Tuším loni byl na ně ,,zátah", prý jich postříleli dost, ale očividně to pořád nestačí
lesnížínka
napsal(a):
Media jsou plná kdečeho, co přesně máte na mysli?
No, za posledních 50 let se naše krajina dost dramaticky změnila k horšímu, masové vymírání druhů, krize biodiverzity, devastace přirozených biotopů...mám pocit, že se o tom píše celkem dost, proto mě překvapilo, že se někdo může ptát, co se změnilo.
Dva roky zpět, nebyla z divočáků vidět ani štětina. Vloni už sem tam kraje luk rozryté. A letos je máme hned vedle přístřešku u koní. Na první fotce jsou díry ještě nahoře na kopci.Druhé dvě cca 2 m od přístřešku. Lopatu jsem tam dala pro porovnání.

Terven
napsal(a):
No, za posledních 50 let se naše krajina dost dramaticky změnila k horšímu, masové vymírání druhů, krize biodiverzity, devastace přirozených biotopů...mám pocit, že se o tom píše celkem dost, proto mě překvapilo, že se někdo může ptát, co se změnilo.
O tom není pochyb, ale to se týká hlavně hmyzu třeba a velkých městských aglomerací, ne tady našeho konce světa U nás se toho zase tolik nezměnilo a za posledních 5let, co se prasata začala objevovat už vůbec nic. U nás spíš přibyly velké šelmy(vlk a medvěd) tedy nějací přirození nepřátelé. Že by ta prasata zdrhala před nima k vesnici? Zní to jako ironie ale nemusí být, prasata jsou chytrá.

Oni zdrhají před myslivci. Myslivec smí střílet 200 m od posledního obydleného stavení. Tak ryjí radši na návsi, taky golfová hřiště milují.

Zrovna nedavno, na konci léta jsem stála autem na konci zahrádek u lesa, vede tudy frekventovaná cesta- kolaři, pejskaři, procházkáři... v lese se dělá kůrovcová těžba, takže je to taková planinka s náletem větších rumištních rostlin...a ono z toho křoví na mě chrochtlo odrostlé sele, hned u toho parkoviště na konci zahrádek v dost rušném místě , náš pes je tutan ,si ani chrochtnutí nevšimla, ale já jo, sele kupodivu neuteklo a drze koukalo...
Co chodím do lesa, tak tam je zryto-. a délce až 100m a že si ty potvory vždycky vyberou hřibová místa, prostě tlupa jde s rypákama u země a bagrujou, nedávno mi přišel mejl jak se divoký prase rochní v dětském nafukovacím bazénku na zahradě rodinného domu.

Začátkem týdne byl dost velký masakr s divočáky na D10 někde u Mladé Bol. Na ta auta nebyl pěkný pohled ( i když pak už se otloukala mezi sebou).
napsal(a):
Oni zdrhají před myslivci. Myslivec smí střílet 200 m od posledního obydleného stavení. Tak ryjí radši na návsi, taky golfová hřiště milují.
Žádný právní předpis nestanoví to, co píšete. Myslivec smí střílet na honebním pozemku, pokud se takový pozemek nachází třeba 20m od vašeho domu, může tam lovit (samozřejmě s ohledem na bezpečnost osob a majetku).
200m hranice se týká něčeho jiného (usmrcování psů a koček ve vzdálenosti od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení, usmrcování zvířat z farmových chovů zvěře ve vzdálenosti od nehonebního pozemku farmy, lov zvěře v době nouze ve vzdálenosti od krmelců a slanisk, lov na čekané ve vzdálenosti od hranic sousední honitby a lov bažantů ve vzdálenosti od sousední bažantnice)
lesnížínka
napsal(a):
Už jsem to tu myslím někde dříve psala. Chalupu mám na Drahanské Vysočině. Můj víkendový vestaj tam bývá se mnou. Přijíždívám obvykle večer za tmy (většinou v pátek). Už ve vesnici, byť na jejím začátku, jedu, psa mám v autě....a vtom mi přes cestu přechází bachyně velká jak stodola a za ní v průvodu nepočítaně pruhovaných selátek... Úplně se mi udělalo zle. Jde o místo, kde občas bývá pes na volno. Anebo tam i chodím sama. A nejen já. No, zírala jsem já i pes. Myslím, že se ani nezmohl na vrčení, což jinak dělá, když z auta zahlédne třeba jiného psa, apod. Tehdy mi bylo fakt úzko...

fikovnice
napsal(a):
Už jsem to tu myslím někde dříve psala. Chalupu mám na Drahanské Vysočině. Můj víkendový vestaj tam bývá se mnou. Přijíždívám obvykle večer za tmy (většinou v pátek). Už ve vesnici, byť na jejím začátku, jedu, psa mám v autě....a vtom mi přes cestu přechází bachyně velká jak stodola a za ní v průvodu nepočítaně pruhovaných selátek... Úplně se mi udělalo zle. Jde o místo, kde občas bývá pes na volno. Anebo tam i chodím sama. A nejen já. No, zírala jsem já i pes. Myslím, že se ani nezmohl na vrčení, což jinak dělá, když z auta zahlédne třeba jiného psa, apod. Tehdy mi bylo fakt úzko...
Důležité je, že jste nejela jak magor a viděla je včas. Jinak by z auta byla hromada šrotu. Jinak prasata většinou ve dne zalehnou někde v roští, nejradši v kukuřici a řepce, tam jsou v bezpečí a nebezpečí od nich hrozí houbařům, kteří křoví prolézají a nebo psům, kteří vletí do té řepky.
Dnes střílel myslivec prase v louce, kam chodíme denně a psice vždycky volně. To bychom nemohli vylézt nikam, prasata jsou všude.

xchipsy
napsal(a):
Žádný právní předpis nestanoví to, co píšete. Myslivec smí střílet na honebním pozemku, pokud se takový pozemek nachází třeba 20m od vašeho domu, může tam lovit (samozřejmě s ohledem na bezpečnost osob a majetku).
200m hranice se týká něčeho jiného (usmrcování psů a koček ve vzdálenosti od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení, usmrcování zvířat z farmových chovů zvěře ve vzdálenosti od nehonebního pozemku farmy, lov zvěře v době nouze ve vzdálenosti od krmelců a slanisk, lov na čekané ve vzdálenosti od hranic sousední honitby a lov bažantů ve vzdálenosti od sousední bažantnice)
Možná máte s tou 200m hranicí pravdu, ale chtěla bych vás vidět, kdyby vám někdo střelil z kulovnice na dvorku. Ona je to dost rána a je zajímavé, že prasata ryjí na návsích běžně ( v Mariánkách dokonce z lázeňském parku ) a nikdo s nimi nic nedělá. Přitom střelit prase z okna, skoro z postele - to by byla paráda. Žádné mrznutí na posedu, žádné ne zrovna bezpečné naháňky.

Terven
napsal(a):
Za posledních x let se také změnila mentalita osob mužského pohlaví ( nechci napsat chlapů, ty kreatury od počítače za chlapy nepovažuji ). Zkuste se zajít podívat na schůzi mysliveckého sdružení u vás na vsi. Dědkové a strýci 65+. Ti už ten lov opravdu nevytrhnou. A ti mladí nejdřív musí uvařit večeři, vykoupat a uložit děti.....a pak PC večer jistí.
napsal(a):
Za posledních x let se také změnila mentalita osob mužského pohlaví ( nechci napsat chlapů, ty kreatury od počítače za chlapy nepovažuji ). Zkuste se zajít podívat na schůzi mysliveckého sdružení u vás na vsi. Dědkové a strýci 65+. Ti už ten lov opravdu nevytrhnou. A ti mladí nejdřív musí uvařit večeři, vykoupat a uložit děti.....a pak PC večer jistí.
Tak přesně tohle mi říkal ten soused Hlídal dvě malé děti a prý: do lesa už ani nemám čas chodit, nanejvýš omrknu ty fotopasti, musím hlídat děcka..
napsal(a):
Možná máte s tou 200m hranicí pravdu, ale chtěla bych vás vidět, kdyby vám někdo střelil z kulovnice na dvorku. Ona je to dost rána a je zajímavé, že prasata ryjí na návsích běžně ( v Mariánkách dokonce z lázeňském parku ) a nikdo s nimi nic nedělá. Přitom střelit prase z okna, skoro z postele - to by byla paráda. Žádné mrznutí na posedu, žádné ne zrovna bezpečné naháňky.
Nikoho nenabádám k tomu, aby střílel kulovnicí na dvorku Jinak že je to "dost rána" mě nemusíte psát, jsem myslivec (btw mimo téma, rána z brokovnice je mnohem větší "rána" než z kulovnice).
To, že prasata ryjí i na návsích není dnes nic neobvyklé, mají tam větší klid - stačí se podívat, jaký je v jejich přirozeném prostředí pohyb - pejskaři, turisti, cyklisti, čtyřkolkáři, houbaři... Pokud brzy ráno ještě za tmy blikají po lese čelovky a houbaři po sobě hulákají "Tak cooo? Mááááš?" "Neeee! A tyyy?" "Taky neeee!"... tak logicky půjde prase rýt radši tam, kde je tma a ticho, protože lidi spí
"Nikdo s nimi nic nedělá" - no to bude právě nejspíš proto, že ta náves jaksi honebním pozemkem není. Takže dost dobře nejde si jít jen tak střelit prase na náves. Ale samozřejmě i toto je možné řešit (ale to by museli zájem projevit v první řadě občané a následně pak místní myslivecký spolek) a sice požádat o povolení k lovu na nehonebním pozemku. Jenže to není žádná sranda, nejen s ohledem na bezpečnost, ale i díky averzi, která vůči myslivcům panuje... Takže se do toho nikdo nehrne, protože je s tím víc starostí než následného efektu.
Dalším řešením jsou třeba pachové ohradníky nebo elektronika simulující lov (v určitém časovém intervalu to prostě dá ránu jakože výstřel), ale vše stojí peníze, které mnohé obce/města nemají a nebo je na takovou činnost nechtějí použít (a raději čekají, že to za ně vyřešení někdo jiný a nadávají na myslivce, že ty prasata nestřílí a proto jsou přemnožená...) Takový začarovaný kruh.

lesnížínka
napsal(a):
Tak přesně tohle mi říkal ten soused Hlídal dvě malé děti a prý: do lesa už ani nemám čas chodit, nanejvýš omrknu ty fotopasti, musím hlídat děcka..
Nevím, nevím žínko, kdo to tu v jiné diskuzi nadával na myslivce a liboval si, že už s nimi smlouvu o honitbě nepodepsal. Nebyla jste to náhodou.....
Pravdu má předchozí příspěvek, všichni na myslivce nadávají, jaká jsou to paka vymytá a zabijáci, pak když jim divočák zaskuhrá za zadkem....Hej myslivče - zabíjej.
Mám souseda myslivce, třeba několik nocí v honitbě, než se mu povede střelit. A každý den ráno do práce.
A pak se vyskytnou.....Jednou jsme zatměli v Níz. Tatrách na zvážnici. Tak si to pochodujem, pějem "Šly panenky silnicí.....". Najednou "baby, čo robíte, čakáme medveďa". Fakt z nás měli radost.

A kdo ještě má povinnost pečovat o vaše blaho a ještě za to platit? Uvědomujete si, že oni na to od státu nedostanou ani kačku. ( Když nepočítám ty pofidérní odměny za odstřel kvůli moru )
napsal(a):
A kdo ještě má povinnost pečovat o vaše blaho a ještě za to platit? Uvědomujete si, že oni na to od státu nedostanou ani kačku. ( Když nepočítám ty pofidérní odměny za odstřel kvůli moru )
Nemá cenu toto rozebírat. O jaké mé blaho? Já po nich nic nechci. Horší bude, až budou chtít ti, co jim prasata ty pozemky ničí. Aha, vlastně, oni už chtějí a platí to za ně stát...tedy i já, mimochodem. Za divočáky nikdo jiný, jak myslivci nemůže, protože je sem natahali, stejně jako muflony a daňky. Pokud to zelené mužíčky nebaví, ať to nedělají a správu lesů si převezme stát, se vším všudy, stejně ho platíme. Že nedostávají žádné peníze? Nechte se vysmát, nejprolobovanější skupina v tomto státě...

napsal(a):
OT chlapy: vždycky doma hudrám, že "nepomáhá" a když jsem dneska viděla. jak jeden soused sbírá prádlo a druhý vytírá společné prostory připadalo mi to "trochu" divné....já vím, jsem typická kvočna...mám to stále rozdělené na klučičí a holčičí domácí práce.
Tak jako na jednu stranu chápu: moje děti-tvoje děti, tak se bude starat taky. S náma si taťka také hrával, když mamka třeba vařila atd, ale asi ne ani tak, aby jí ulevil, ale spíš proto, že jeho to s děckama bavilo Spíš si nepamatuju, že by si s náma hrála mamka, pokud to nebyly společenské hry typu: člověče nezlob se, protože měla pořád fůru práce, kolem domácnosti, zahrady, pole. Ale třeba teď muž, když shání chlapy na tenis tak brblá: dopr, nadělá si děcek a pak pořád: nemůžu, děcko je nemocné, nemůžu, musím je vezt na kroužky, nemůžu, musíme na dovolenou...Lítá jak blbec furt jen kolem faka...
napsal(a):
Důležité je, že jste nejela jak magor a viděla je včas. Jinak by z auta byla hromada šrotu. Jinak prasata většinou ve dne zalehnou někde v roští, nejradši v kukuřici a řepce, tam jsou v bezpečí a nebezpečí od nich hrozí houbařům, kteří křoví prolézají a nebo psům, kteří vletí do té řepky.
Dnes střílel myslivec prase v louce, kam chodíme denně a psice vždycky volně. To bychom nemohli vylézt nikam, prasata jsou všude.
To máte pravdu. Ze zvěře na silnici mám obrovský respekt. Do srpna jsem je považovala za téměř jedinou nevyzpytatelnou možnou překážku a příčinu havárie. Od 11.8. názor změněn. Po více než 30 letech každodenního řízení auta bez nehody to do mě napálila na STOPce zezadu slepice či spíše kráva, která se ani neomluvila. Jasně, že vše se řešilo přes její povinné ručení, zdarma jsem měla náhradní vůz (měla jsem pár dní před dovolenou), ale bylo s tím tolik vyřizování a s opravou auta nejsem spokojená a možná dojde ještě na reklamaci.
A právě stran zvěře hodně uvažuji o nějakém připojištění pro případ nehody. Tam u nás je všeho fůra, nejvíc samozřejmě srnek...
napsal(a):
Nevím, nevím žínko, kdo to tu v jiné diskuzi nadával na myslivce a liboval si, že už s nimi smlouvu o honitbě nepodepsal. Nebyla jste to náhodou.....
Pravdu má předchozí příspěvek, všichni na myslivce nadávají, jaká jsou to paka vymytá a zabijáci, pak když jim divočák zaskuhrá za zadkem....Hej myslivče - zabíjej.
Mám souseda myslivce, třeba několik nocí v honitbě, než se mu povede střelit. A každý den ráno do práce.
A pak se vyskytnou.....Jednou jsme zatměli v Níz. Tatrách na zvážnici. Tak si to pochodujem, pějem "Šly panenky silnicí.....". Najednou "baby, čo robíte, čakáme medveďa". Fakt z nás měli radost.
Tak medvědi řádili za mého mládí v Tatrách ve velkém. Půjčovali jsme si v Podbanském chatu od známých, bez elektřiny - romantika, ale též strachu tam zažito celkem dost. Oni ti majitelé nám mj vyprávěli historku, že seděli u ohně a opravdu se na dohled zjevil medvěd. Panika jak blázen, jeden přes druhýho úprk do chaty a zarýglovat dveře. Ani nevím, kolik jich bylo, nicméně když si oddychli, že se uklidili všichni do chaty, tak zjistili, že postrádají babičku. Jak tam tak panikařili, tak ji nějak převrhli ze židle, paní už nestihla vstát a zůstala venku. Naštěstí se nic nestalo. Ale byla to doba, kdy fakt byli medvědi přemnožení (jaká je tam situace teď, nevím) a chodili do blízkosti lidských obydlí - obzvlášť vybírat po nezodpovědných lidech odpadkáče, které nechávali lidé plné zbytků od jídel!
lesnížínka
napsal(a):
Tak jako na jednu stranu chápu: moje děti-tvoje děti, tak se bude starat taky. S náma si taťka také hrával, když mamka třeba vařila atd, ale asi ne ani tak, aby jí ulevil, ale spíš proto, že jeho to s děckama bavilo Spíš si nepamatuju, že by si s náma hrála mamka, pokud to nebyly společenské hry typu: člověče nezlob se, protože měla pořád fůru práce, kolem domácnosti, zahrady, pole. Ale třeba teď muž, když shání chlapy na tenis tak brblá: dopr, nadělá si děcek a pak pořád: nemůžu, děcko je nemocné, nemůžu, musím je vezt na kroužky, nemůžu, musíme na dovolenou...Lítá jak blbec furt jen kolem faka...
To máš těžký... Jak se mužskej stane tátou, tak by holt děti na prvním místě být měly. Špatné by bylo, kdyby to bylo naopak - kdyby preferovali třeba ten tenis a na vlastní děcka kašlali. Asociace: tenis mě naučil hrát můj táta.

lesnížínka
napsal(a):
To je přece v pořádku, ne? Můj otec si se mnou zase nehrával vůbec, byl pořád zakutanej v domácí dílně a přišel nám jenom nařezat, když jsme zlobili. Dnes už je to úplně normální, že se otec věnuje dětem, a kdyby je nechtěl, tak si je nedělá, dnes možnosti jsou. Ono je to často dnes úplně jinak, než dřív, kdy nás jako nemocné hlídala babička, dnes babičky ještě pracují.

lesnížínka
napsal(a):
Teda bez urážky - váš muž má prazvláštní postoj

napsal(a):
OT chlapy: vždycky doma hudrám, že "nepomáhá" a když jsem dneska viděla. jak jeden soused sbírá prádlo a druhý vytírá společné prostory připadalo mi to "trochu" divné....já vím, jsem typická kvočna...mám to stále rozdělené na klučičí a holčičí domácí práce.
Já nevim...dřívávějc jsem taky brblala, to hlavně když byly děti hodně malý a já ještě mladá, že by mi chlap mohl doma víc pomáhat, ale ve své podstatě jsem byla nesvá z toho, že meje nádobí nebo si z hromady prádla, co jsem ještě nestihla vyžehlit vytáhl tričko a vyžehlil si ho.
Jak říká můj syn....ty prostě nenecháš nikoho nic dělat...dokonce ani otevřít sklenici od okurek, pokud se mi to nepovede na první pokus, tak se přiřítíš a "vyrveš" mi to z ruky....no má pravdu, jakmile něco takovýho "provedu", tak kluk vždycky řekne "já vim....blbe, jdi od toho, máš místo mozku z chleba kostku"....je fakt, že moje máma je to samý...ta zase vyrve ty okurky z ruky mě . a dcera říká, že má strach, že nakonec bude stejná jako já a babička....já jí říkám, že bude určitě.
Jediná činnost, kterou můj chlap může dělat, aniž bych já neměla blbej pocit je vaření...ale...to je furt...kde máme tohle, kde máme tamto...my nemáme tohle koření??, no a pak ten bordel po vaření stejně musim uklidit já.
Ve své podstatě doma vykonávám i ty mužský práce....ale zase jsem si to udělala sama, protože nežádám o pomoc, když to zvládnu sama...takže postavit plot, pokácet řetězovou pilou strom (ne teda moc obrovskej)...žádný problém. Takže když se nad tím zamyslím, tak jsem udělala z manžela lenocha já. Ale zase na druhou stranu, on je dost nervák a já si to udělám pěkně v klidu.
lesnížínka
napsal(a):
Nemá cenu toto rozebírat. O jaké mé blaho? Já po nich nic nechci. Horší bude, až budou chtít ti, co jim prasata ty pozemky ničí. Aha, vlastně, oni už chtějí a platí to za ně stát...tedy i já, mimochodem. Za divočáky nikdo jiný, jak myslivci nemůže, protože je sem natahali, stejně jako muflony a daňky. Pokud to zelené mužíčky nebaví, ať to nedělají a správu lesů si převezme stát, se vším všudy, stejně ho platíme. Že nedostávají žádné peníze? Nechte se vysmát, nejprolobovanější skupina v tomto státě...
Na jednu stranu mám pochopení pro "zaujaté", na stranu druhou, prosím alespoň si nastudujte nějaké informace a zkuste se na všechno podívat trochu objektivněji, protože to co píšete, je jeden nesmysl vedle druhého.
Zvěř je "majetkem státu". Nebo vy snad dokážete určit, čí je které prase (myšleno divoké, ne domácí :-) Pokud se tlupa pohybuje na území dvou honiteb, tak v pondělí jsou prasata myslivců z Horní Lhoty a ve středu z Dolní? Nebo jak si to představujete?
Že myslivci sem natahali divočáky? A na to jste prosím přišla jak? Jakože jich odněkud dovezli dva kamiony a vypustili je v lesích? Divoká prasata jsou v ČR původním druhem, nikdo je sem odnikud netahal. Pokud nežijete v Praze v paneláku, tak možná máte přehled o stavu a vzhledu současné krajiny - obrovské lány polí, tedy obrovské plochy dvou základních potřeb každého divočáka - krytu a potravy. Nadáváte stejně i na zemědělce, kteří jsou za toto zodpovědní?
Že to zelené mužíčky nebaví? Chtěla bych vás vidět lovit ve třeba 120 hektarech řepky vysoké po prsa.. Nebo v kukuřici.. Vy si to představujete jako Hurvínek válku. Fakt si jako myslíte, že v pondělí si sednete do lesa, za chvilku přijdou divočáci, jednoho zastřelíte, v úterý si půjdete sednout znovu a oni zase přijdou a zase lovíte?
A že snad dostáváme nějaké peníze? Od koho? Za co? Prosím o relevantní info (případně stačí i odkaz), kde jste na toto přišla. Hned se půjdeme přihlásit! I to s velkou slávou schválené "zástřelné", které mělo motivovat k vyššímu odlovu kvůli AMP bylo hned následující rok rafinovaně "změněno" - ne za každý ulovený kus, ale až za kus, kterým bude překročen roční průměr... Takže pokud někde lovili loni ročně třeba 50 prasat, tak nějakou korunu dostanou až za to padesáté první.. No to je fakt vejvar, na tom všichni zbohatneme...

napsal(a):
Já nevim...dřívávějc jsem taky brblala, to hlavně když byly děti hodně malý a já ještě mladá, že by mi chlap mohl doma víc pomáhat, ale ve své podstatě jsem byla nesvá z toho, že meje nádobí nebo si z hromady prádla, co jsem ještě nestihla vyžehlit vytáhl tričko a vyžehlil si ho.
Jak říká můj syn....ty prostě nenecháš nikoho nic dělat...dokonce ani otevřít sklenici od okurek, pokud se mi to nepovede na první pokus, tak se přiřítíš a "vyrveš" mi to z ruky....no má pravdu, jakmile něco takovýho "provedu", tak kluk vždycky řekne "já vim....blbe, jdi od toho, máš místo mozku z chleba kostku"....je fakt, že moje máma je to samý...ta zase vyrve ty okurky z ruky mě . a dcera říká, že má strach, že nakonec bude stejná jako já a babička....já jí říkám, že bude určitě.
Jediná činnost, kterou můj chlap může dělat, aniž bych já neměla blbej pocit je vaření...ale...to je furt...kde máme tohle, kde máme tamto...my nemáme tohle koření??, no a pak ten bordel po vaření stejně musim uklidit já.
Ve své podstatě doma vykonávám i ty mužský práce....ale zase jsem si to udělala sama, protože nežádám o pomoc, když to zvládnu sama...takže postavit plot, pokácet řetězovou pilou strom (ne teda moc obrovskej)...žádný problém. Takže když se nad tím zamyslím, tak jsem udělala z manžela lenocha já. Ale zase na druhou stranu, on je dost nervák a já si to udělám pěkně v klidu.
No, já na tom byla podobně a ještě jsem žehlila i ponožky Teď už ne. A na zahradě taky nedělám, to si dělá jen chlap. Jo, navařím, nádobí nahážu do myčky a pak uklidím, prádlo dám vyprat, vyžehlím, prach utřu a podlahy vyšůruju a pak už mám dost, víc po mě nikdo chtít nemůže.
napsal(a):
Teda bez urážky - váš muž má prazvláštní postoj
No máme ho s mužem stejný - nemáme děti. Jinak samozřejmě jak jsem psala, je to v pořádku. Pokud na něj milá dítě vysloveně ,,neušila", tak se má starat stejně. A pokud někoho děti nezajímají, nemá je mít. Problém je ovšem hlavně v tom, že ženská je chce víceméně vždycky, u chlapů o tom dost pochybuju. Tam to bude spíš: skoro nikdy
Asi by jste se divila kolik chlapů chce děti víc než ženská. Můj chlap kluky miluje a je schopen pro ně dělat první poslední a mě to tak přijde více méně v pořádku a znám takových víc. Když byly menší byl hodně v práci, tak si veškerý volný čas s nimi užíval a vozil je koukat na vlaky, výlety později na fotbalová utkání. Nidky času stráveného s nimi nelitoval a vždy dál přednost dětem před kamarády.
lesnížínka
napsal(a):
No máme ho s mužem stejný - nemáme děti. Jinak samozřejmě jak jsem psala, je to v pořádku. Pokud na něj milá dítě vysloveně ,,neušila", tak se má starat stejně. A pokud někoho děti nezajímají, nemá je mít. Problém je ovšem hlavně v tom, že ženská je chce víceméně vždycky, u chlapů o tom dost pochybuju. Tam to bude spíš: skoro nikdy
No vidíte, já mám v okolí spoustu mužů, kteří by rádi založili rodinu, a jaksi nemají s kým, neboť stejně staré dámy již děti či alespoň partnery mají a mladší by rády zase cestovaly či budovaly kariéru a děti odložily na neurčito, případně je zrovna nechtějí.
Faktem je, že když si pětatřicetiletá žena připadá na děti moc mladá, tvrdí, že je chce, ale „až jednou“, tak se mi to nezdá moc košer. Buďto je nechce, tak ať je nemá, to je přece normální, nebo je chce, tak ať na tom zapracuje. V pětatřiceti je zkrátka skoro pozdě.

lesnížínka
napsal(a):
Tak to si dovolím nesouhlasit. Spousta chlapů dítě chce a dokonce do toho i ženu tlačí. Znám takových několik A naopak v dnešní době dnes už poměrně dost žen dítě nechce a ani ho nemá.
Jinak taky nechápu, jak se dá dítě na chlapa ušít , přece vždycky u toho musejí být dva.

Ad myslivci....
myslivec by měl suplovat přirozené predátory, regulovat stavy zvěře......
Chápu, že myslivec nemůže od rána do večera a od večera do rána sedět na posedu a lovit.
Ale jak teda přemnožení zvěře regulovat??
napsal(a):
Tak to si dovolím nesouhlasit. Spousta chlapů dítě chce a dokonce do toho i ženu tlačí. Znám takových několik A naopak v dnešní době dnes už poměrně dost žen dítě nechce a ani ho nemá.
Jinak taky nechápu, jak se dá dítě na chlapa ušít , přece vždycky u toho musejí být dva.
Tak já nevím, třeba nebrat antikoncepci? Tvrdit pak, že asi nezabrala? O takových fintách jsem slyšela poměrně často.

Moyda
napsal(a):
Většina chlapů své děti miluje i když je na ně milá ušila, i když o milé se to říct nedá.
Jojo, jsou takové případy a není jich zrovna málo, i můj švagr měl ve svojí péči obě dcery, než byly dospělé.

lesnížínka
napsal(a):
Tak já nevím, třeba nebrat antikoncepci? Tvrdit pak, že asi nezabrala? O takových fintách jsem slyšela poměrně často.
Já jsem o tom vždycky slyšela jen jako JPP, žádný skutečný případ neznám. Je to vždycky o domluvě, kdo z těch dvou se o to bude starat, já bych ji nebrala taky. A pokud není ve vztahu důvěra, tak pak už zbývá jen test otcovství.
napsal(a):
Chtěla jsem ještě dopsat, ale byla jste moc rychlá Však netvrdím, že neexistují, i můj bratr mezi ně patří, děti jsou středobodem jeho vesmíru(a to jsme oba děti jedněch rodičů ) Ale znám takové chlapy a není jich tedy málo, které jejich děti absolutně nezajímají. No a poslední dobou mám pocit právě, že někteří se sice o děti starají, ale jen proto, že jsou do toho ,,tlačeni". Nevidím tam žádnou radost z toho, že s dítětem je. Prostě mu ho žena ,,vrazila", tak s ním teda jde...

lesnížínka
napsal(a):
Chtěla jsem ještě dopsat, ale byla jste moc rychlá Však netvrdím, že neexistují, i můj bratr mezi ně patří, děti jsou středobodem jeho vesmíru(a to jsme oba děti jedněch rodičů ) Ale znám takové chlapy a není jich tedy málo, které jejich děti absolutně nezajímají. No a poslední dobou mám pocit právě, že někteří se sice o děti starají, ale jen proto, že jsou do toho ,,tlačeni". Nevidím tam žádnou radost z toho, že s dítětem je. Prostě mu ho žena ,,vrazila", tak s ním teda jde...
Tak jasně, třeba to tak měli i doma ve své rodině a nebo jsou často bezradní, co si počnou s tak zranitelným malým prckem, nejsou na to zvyklí. Myslím si ale, že od dob našeho dětství se to hodně změnilo, často vídávám tatínky s dětmi jezdit na kole, na bruslích nebo u rybníka nebo jen tak s kočárkem.
napsal(a):
Ad myslivci....
myslivec by měl suplovat přirozené predátory, regulovat stavy zvěře......
Chápu, že myslivec nemůže od rána do večera a od večera do rána sedět na posedu a lovit.
Ale jak teda přemnožení zvěře regulovat??
Dokud se nezmění přístup "lidí" (píšu v uvozovkách, protože se to netýká ani tak lidí obecně jako spíš různých odvětví lidské činnosti - zemědělci, lesníci, zákonodárci...) tak, aby se změnila krajina a obecně to, čemu se vždy říkalo přirozené prostředí volně žijících zvířat (které má dnes do přirozena sakra daleko), tak myslivci to nevytrhnou... A ta změna je bohužel víc než nereální, s velkou slávou zcelené lány a rozorané meze se budou těžko a dlouho vracet zpět k malým výměrám.. Dnes, když má každé ZD mašiny se záběrem 8..10..12 i mnohem víc metrů se nikdo na malých "crckách" s takovou obludou točit nebude..
Nakonec třeba dojde na to, čím se ohánějí odpůrci myslivosti, tedy ono Příroda si poradí... a něco pak vyřeší nemoci (u lišek je to prašivina a psinka, u divočáků AMP, u jelenovitých papilomatóza...vždy se něco najde). No a nebo to dopracujeme podobně jako v Austrálii, kde přemnožená zdivočelá prasata (původně domácí!) střílejí z vrtulníků a tráví jedem..
btw Ono samotné označení "přemnožená" je dost zavádějící, protože divočák (ani jakákoli jiná zvěř) rozhodně není přemnožená všude. Jistě, jsou oblasti, kde jich je opravdu moc, ale stejně tak jsou oblasti, kde jich je úplně málo nebo spíš žádné. Takže "lokální přemnožení" by bylo mnohem správnější označení, jenže to zas nezní tak dobře v médiích..
xchipsy
napsal(a):
Dokud se nezmění přístup "lidí" (píšu v uvozovkách, protože se to netýká ani tak lidí obecně jako spíš různých odvětví lidské činnosti - zemědělci, lesníci, zákonodárci...) tak, aby se změnila krajina a obecně to, čemu se vždy říkalo přirozené prostředí volně žijících zvířat (které má dnes do přirozena sakra daleko), tak myslivci to nevytrhnou... A ta změna je bohužel víc než nereální, s velkou slávou zcelené lány a rozorané meze se budou těžko a dlouho vracet zpět k malým výměrám.. Dnes, když má každé ZD mašiny se záběrem 8..10..12 i mnohem víc metrů se nikdo na malých "crckách" s takovou obludou točit nebude..
Nakonec třeba dojde na to, čím se ohánějí odpůrci myslivosti, tedy ono Příroda si poradí... a něco pak vyřeší nemoci (u lišek je to prašivina a psinka, u divočáků AMP, u jelenovitých papilomatóza...vždy se něco najde). No a nebo to dopracujeme podobně jako v Austrálii, kde přemnožená zdivočelá prasata (původně domácí!) střílejí z vrtulníků a tráví jedem..
btw Ono samotné označení "přemnožená" je dost zavádějící, protože divočák (ani jakákoli jiná zvěř) rozhodně není přemnožená všude. Jistě, jsou oblasti, kde jich je opravdu moc, ale stejně tak jsou oblasti, kde jich je úplně málo nebo spíš žádné. Takže "lokální přemnožení" by bylo mnohem správnější označení, jenže to zas nezní tak dobře v médiích..
S tímhle nemůžu nesouhlasit, to máte samozřejmě pravdu. Ale znáte odpověď na toto: Je zajímavé, že na českém území byla prasata divoká do 18. století ve volné přírodě prakticky vyhubena a chovala se pouze v oborách. - viz.wiki. To není žádná narážka, jen by mne to opravdu zajímalo. Jak to, že tehdy s nějakýma ubohýma flintama to zvládli a dneska, s nočním viděním a nevím čím vším, se prasata přemnožují? Díky těm lánům? Neříkám, že ne, vážně nevím...
napsal(a):
Máme sušáky před panelákem, takže věší a sbírá prádlo ten, kdo je zrovna oblečený "na ven".
lesnížínka
napsal(a):
S tímhle nemůžu nesouhlasit, to máte samozřejmě pravdu. Ale znáte odpověď na toto: Je zajímavé, že na českém území byla prasata divoká do 18. století ve volné přírodě prakticky vyhubena a chovala se pouze v oborách. - viz.wiki. To není žádná narážka, jen by mne to opravdu zajímalo. Jak to, že tehdy s nějakýma ubohýma flintama to zvládli a dneska, s nočním viděním a nevím čím vším, se prasata přemnožují? Díky těm lánům? Neříkám, že ne, vážně nevím...
No jasně že díky těm lánům, díky způsobu hospodaření zemědělců, v kukuřici a řepce mají ráj na zemi. Oproti jiným zvířatům jsou extrémně přizpůsobivá, navíc inteligentní, ubyla jim potravní konkurence, ubyli predátoři. To je v podstatě to, co jsem psala výše - díky krizi biodiverzity příroda ztratila samoregulační mechanismy, citlivější druhy vymírají a ty odolné a přizpůsobivé se extrémně přemnožují.
napsal(a):
Na to byl hezký vtip na FB. Že žena dokáže udělat všechno, jen stačí, aby se blbě vdala.
lesnížínka
napsal(a):
Tak jednak v té volné přírodě jich nebylo až takové množství, které by nešlo vyhubit, druhak - s tím souvisí ten správně použitý výraz "hubit", protože ve velké většině nešlo o lov, ale opravdu o hubení.. - byly zcela legální způsoby jako trávení, železa, jámy atd.. no a konečně, ta krajina vypadala úplně jinak než dnes, honit prase po lese na koních se smečkou psů bylo mnohem "jednodušší" než dřepět u lánu řepky a čekat, jestli čuník milostivě vystrčí hlavu ven (většinou nevystrčí