Štěkot v bytě, když pejsek neumí být sám

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2018 21:51
Žanet2018

XXX.XXX.55.126

Prosím o radu, s přítelem jsme si pořídili do bytu bišonka, je na nás dost vázaný a neumí být doma sám, když odejdeme do práce bez přestání štěká ze všech sil, sám je doma cca 5 hodin denně, zkoušeli jsme všechny možné rady jako hračky s pamlskama, puštěná tv, nácvik kdy jsme odcházeli z bytu na pár minut a interval prodlužovali, ale nic nepomáhalo, aby nerušil sousedy museli jsme mu pořídit protištěkací obojek, nyní je mu 1,5 roku obojek funguje pochopil že s nim štěkat nemá, ale naučil se kňučet a výt protože na to obojek nereaguje, sousedi si zase občas stěžují.. rozhodli jsme se proto pro kastraci, říká se že pes se sklidní, bojím se že to ale nepomůže.. beru jakou koli radu co s ním, moc děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2018 22:05

Na separační úzkost kastrace opravdu nepomůže. Nevím, kdy jste s nácvikem začali, ale my jsme trénovali cca od 3m a v pořádku. A to mám extrémního závisláčka. U nás při odchodu fungovaly úplatky, úplatky, úplatky, až se mu odchody vyplatily.

Známým pomohl druhý pes, ale je to sázka do loterie.

10.4.2018 22:23
Markéta80

XXX.XXX.176.2

nevěřím že kastrace tomuhle pomůže. Ten pes blbne už dlouho, čím by kastrace měla pomoct?

10.4.2018 22:30

Markéta80 napsal(a):
nevěřím že kastrace tomuhle pomůže. Ten pes blbne už dlouho, čím by kastrace měla pomoct?

Možná tak v období hárání, kdy je pes labil, ale dlouhodobě to nic neřeší. Pes je buď nervík od základu, nebo se nezadařil nácvik, nemá jistoty...

10.4.2018 23:22
Markéta80

XXX.XXX.176.2

no právě když takhle blbne přes rok. Kastrace zázraky neumí. To musel být labilní vždycky. Naše straší štěkala když jsme odešli ale chvilku a pak klid a od doby co máme mladší tak nic . Mladší tohle neřeší vůbec, kouká že jdu pryč tak řeknu jen čekej a myslím že celou dobu spí . Ta štěká jen když jsme doma a někdo přichází z jiného pokoje. když nejsem doma je jí to fuk ani neštěká když někdo odemyká. Manžel mě to říkal tak jsem mu vysvětlila že je to jasné, když nejsem doma tak hlídat nemusí Zvonek jí nevadí vůbec, naopak starší se může po jak někdo zazvoní, mladší jen na mě kouká a když vidí že jsem v klidu tak neřeší Nějak extra jsem mladší neučila, prostě jsem odešla a za chvilku zase přišla a ok To jaký je závislák na člověku tak naše odcházení neřeší , kdo ví třeba je ráda že tam bude mít chvilku klidu

11.4.2018 00:02

Neumíme tě vychovat? Tak ti ušmiknem koule!

11.4.2018 05:47
scylla

XXX.XXX.150.32

Žanet2018 napsal(a):
Prosím o radu, s přítelem jsme si pořídili do bytu bišonka, je na nás dost vázaný a neumí být doma sám, když odejdeme do práce bez přestání štěká ze všech sil, sám je doma cca 5 hodin denně, zkoušeli jsme všechny možné rady jako hračky s pamlskama, puštěná tv, nácvik kdy jsme odcházeli z bytu na pár minut a interval prodlužovali, ale nic nepomáhalo, aby nerušil sousedy museli jsme mu pořídit protištěkací obojek, nyní je mu 1,5 roku obojek funguje pochopil že s nim štěkat nemá, ale naučil se kňučet a výt protože na to obojek nereaguje, sousedi si zase občas stěžují.. rozhodli jsme se proto pro kastraci, říká se že pes se sklidní, bojím se že to ale nepomůže.. beru jakou koli radu co s ním, moc děkuji.

Pes štěká a vyje hlasivkami, ne pohlavními orgány, upozorněte na to rádce, dáte jim zřejmě cennou informaci. Nezlobte se, ale kastrace s sebou nese většinou změnu povahy do submisivnějšího módu. A psa, který má teď strach, ušmiknutím koulí sebevědomí nenaučíte. Je to naprostá pitomost.

Napište sem www.umarkety.cz a objednejte si pro psa bachovky na míru. K tomu se snažte mu zvedat sebevědomí, odzávislit - nenechte ho, aby vás všude sledoval, učte ho, jak se sám zabavit. vymyslete znamení, které mu řekne, že se za chvíli vrátíte. Sousedy požádejte slušně o trpělivost, že na tom pracujete, kupte jim kafe. Obojek zahoďte.

Před odchodem by měl být pes hodně unavený - dlouhá procházka, cvičení, pachové práce, nakrmený a co nejvíc ospalý.

11.4.2018 14:54

Já bych si teda vzala dovolenou a začala s nácvikem...klasika...nejdřív odejít třeba jen na pár sekund, to snad ani pejsek nezačne štěkat...vrátit se a žádné přehnané divadlo, žádné přehnané chválení a vítání..stačí říct "ahoj zlato, jsem doma" a postupně prodlužovat...naučit se rituál...nedělat ani s odchodem ciráty..., ale prostě něco ve stylu "tak já mažu do práce, čau"...můj pes teda ještě natáhne krk jak žirafa, musí dát přeci mamince hubinku ...a standardně režim...u nás, pokud jdu do práce, tak ranní prochajda...poté, co je "vytáhnu" v pět ráno z postele..."donutím" je udělat minimálně hodinovou prachajdu...pak mi asistují při vaření a úklidu, nějaká ta snídaně...pomazlení, tak v sedm hodin už koukaj, že by si šli lehnout...odcházím lehce před osmou a častokrát už leží na chodbě a pochrupují...

11.4.2018 15:30

"Před odchodem by měl být pes hodně unavený - dlouhá procházka, cvičení, pachové práce, nakrmený a co nejvíc ospalý".
A což zkusit : Jeden si vezme noční službu a bude nutit pejska v noci pochodovat, pobíhat, cvičit...
Ráno odejdou do práce a pes bude rád, že zalehne. Postupně se naučí přes den spát, pak se budou postupně noční procházky zkracovat, až se bude chodit jen ráno na hoďku, dvě.
Jen nevím, jestli nehrozí riziko, že pak bude vyžadovat noční procházky.
A vůbec - zamyslete se nad tím, jak dlouho jste se psem před odchodem do práce venku.
Kastrace nic nevyřeší !

11.4.2018 21:24
hirothevizsla

XXX.XXX.180.180

K tomu, co už padlo, bych dodala - zkuste hračky, se kterými se pejsek zabaví nějakou dobu sám a dávejte mu je jenom, když budete odcházet. My jsme pořídili Konga pamlskovník, pejsani se pak skoro "těšili" až odejdeme. Ale nebylo to dlouhodobé řešení...
Jak bylo zmíněno výše, "rituál" je důležitý. On pejsek určitě už pokukuje, když se chystáte (oblékáte apod.)... Já prostě ráno vstanu, nakrmím štěndo, oba pejsky vezmu na procházku, nechám je pořádně vykonat potřebu, všechno venku očuchat a prozkoumat... Vrátíme se, umyjeme paciny, já se jdu chystat, pejsci už většinou zalezou zpátky chrupkat...a když ne, asistují mi při snídani, ale jak se začnu oblíkat, malovat, česat, ví, že oni venku byli a já jdu teď bez nich... Jakmile jsem ready, oba dostanou ňaminu, usměju se, v klidu řeknu "Tak já jdu, za chvíli jsem tu, nezlobte, papa." a zavřu dveře do chodby. Přes skleněné dveře vidím, že štěně okamžitě odchází buď spát, nebo prozkoumávat obývák...Staršímu pejskovi jsou už 4, ten doma štěká jen když se náhodou někde zdržím v době jeho krmení...
Se štěnětem (nyní 8 měsíců) jsme měli fakt problém, ne a ne být v klidu v době naší nepřítomnosti. Nejvíc ale pomohl ten rituál a žádné přehnané loučení a vítání, aby to bral jako normální věc..Taky jsem si všimla, že jakmile jsem odcházela ve spěchu (v době, kdy jsem pracovala od šesti a ráno byly fofry), vyváděl, protože ze mě cítil stres..
Pořád to sice není 100%, zatím vydrží cca 6 - 7 hodin, ale já teď učím 5 a pokud bych někdy učila déle, můžu si je brát s sebou do práce..(jazykovka)...
No a sousedům opravdu kafčo nebo lahvinku a s úsměvem poprosit o trpělivost. Oni hlavně sousedi nesnáší pocit, že se něco neřeší. Mně pejsci vyváděli 2 dny v novém bytě, přestože jsem s nimi zůstala týden doma, aby si zvykli. Sousedi byli podráždění, protože mysleli, že se o psy špatně starám, a proto že štěkají... Tak jsem jim to v klidu vysvětlila, že jde jen o změnu prostředí a do toho mám malé štěně (v té době 3 měsíce) a poprosila je o trpělivost, že na tom pracujeme. Ačkoli, jak jsem zmínila, to pořád není 100% a občas si pejsek štěkne nebo zabrečí (nahrávám zvuk, abych věděla, co vyvádí...), sousedi teď pejsky na chodbě mazlí, mě s úsměvem zdraví a vše je ok...

11.4.2018 21:27
Žanet2018

XXX.XXX.55.126

Všem moc děkuju za rady, o bachovkách jsem slyšela, určitě pořídíme, prosím nelinčujte mě tu za tu kastraci, sama jsem se tomu chtěla vyhnout, ale bylo nám to doporučeno a řečeno že tím nic nezkazíme, proto jsme se pro to rozhodli, ale i přes to to řeším dál.. ano nejspíš jsem udělala chybu ve výchově, je to můj první pejsek a stále se učím.. vím že jsem málo důsledná, mám ho jako mimino, ale přítel je přísnější a důslednější a závislý je na nás obou stejně.. cíťa je to od malička ale nedělal to, problém nastal když jsme s přítelem odjeli na dovolenou a hlídali ho rodiče důchodci kteří s ním byli 24 hodin denně, od té doby nastal problém.. zvykl si na to a už ho to nemůžem odnaučit.. mimochodem bydlíme v garsonce takže je dost problém aby nás nesledoval :(.

11.4.2018 21:41
Žanet2018

XXX.XXX.55.126

Ještě jak tu píšete, odcházím do práce s dlouhým proslovem kdy říkám buď hodný pejsek, za chvilku jsem doma, žádný lumpárny žádný štěkání a jdu.. u toho už má vždycky ocas stažený.. když přicházíme přehnaně ho vítám a dám pamlsek, to bude taky problém.. :( tohle umírním.. nácvik ještě zkusíme, za dva roky nás čeká stěhování do baráku, začínáme stavět, jsem zvědavá jak bude brát tuhle změnu:( jinak do práce chodím nepravidelně, když jdu brzo ráno dáme 20ti minutovou procházku, ale jinak s přítelem chodí běhat 10km, chodíme pravidelně házet míčky třeba na celé dopoledne, často se vídá s dvouletou neteří se kterou jsou veliký kamarádi ta ho vždycky unaví nejvíc, ale i přes to si na smutnění najde energii.

11.4.2018 21:42

Žanet2018 napsal(a):
Všem moc děkuju za rady, o bachovkách jsem slyšela, určitě pořídíme, prosím nelinčujte mě tu za tu kastraci, sama jsem se tomu chtěla vyhnout, ale bylo nám to doporučeno a řečeno že tím nic nezkazíme, proto jsme se pro to rozhodli, ale i přes to to řeším dál.. ano nejspíš jsem udělala chybu ve výchově, je to můj první pejsek a stále se učím.. vím že jsem málo důsledná, mám ho jako mimino, ale přítel je přísnější a důslednější a závislý je na nás obou stejně.. cíťa je to od malička ale nedělal to, problém nastal když jsme s přítelem odjeli na dovolenou a hlídali ho rodiče důchodci kteří s ním byli 24 hodin denně, od té doby nastal problém.. zvykl si na to a už ho to nemůžem odnaučit.. mimochodem bydlíme v garsonce takže je dost problém aby nás nesledoval :(.

Potom ještě jedna poznámka : Se psem chodit ve "psím" oblečení, jinak odcházet v civilu. Jsem s psicí doma skoro pořád, v domácím, nebo "psím", ve chvíli když se začnu oblékat do civilu, ví že zůstává doma, zaleze na pelech a je klid.

12.4.2018 06:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Žanet2018 napsal(a):

Tak takové rádce a doporučující, kteří o tom pendrek vědí a chtějí řezat do psa, pošlete hodně hluboko do tmy, protože jsou to s prominutím pitomci. Problém se řeší odstraněním jeho příčiny, ne řezáním do psa.

12.4.2018 06:43

"odcházím do práce s dlouhým proslovem"
dlouhý proslov ne, jen pár slov, která se stanou povelem pro "odejdu a zase přijdu". A to "zase přijdu" se pes učí těmi odchody na pár minut, které se postupně prodlužují.
Takže se s nácvikem vraťte na začátek, ustanovte si rituál, a hlavně vše v klidu, odchod, ale i příchod! A se psem si nejen hrajte, ale ho i cvičte poslušnost. On je rozdíl mezi hrou a prací a to nejen v tom, jak co unaví, ale jak patrně všichni známe, tak dobře a úspěšně konaná práce zvyšuje sebevědomí, a to bude tenhle pejsek potřebovat...takový povel "místo", zná? A co odložení...

12.4.2018 06:59
Žanet2018

XXX.XXX.55.126

Jojo na tohle je šikovný, všechny základní povely jako sedni, lehni, popros, místo, zůstaň, ke mě zná a umí dobře, venku to není uplně na 100/% ale většinou poslechne, chodili jsme s ním na cvičák.. odložení?

12.4.2018 07:04
scylla

XXX.XXX.150.32

Žanet2018 napsal(a):
Jojo na tohle je šikovný, všechny základní povely jako sedni, lehni, popros, místo, zůstaň, ke mě zná a umí dobře, venku to není uplně na 100/% ale většinou poslechne, chodili jsme s ním na cvičák.. odložení?

Cvičení povelů nemá vliv na učení samostatnosti. Odložení znamená, že pes e schopen bez stresu zůstat na určitém místě, vy se na nějakou dobu vzdálíte, pak se k němu vrátíte. Učí se nejdřív čas, pak vzdálenost, z odložení se nepřivolává, ale k psovi se ze začátku nácviku vracíte. Pracujte na provozní ovladatelnosti, aby bylo 100%. A na samostatnosti - nenechte ho, aby vás sledoval do koupelny a tak, zavřete se tam.

12.4.2018 07:06
Žanet2018

XXX.XXX.55.126

Když to tu čtu, určitě začneme od začátku s nácvikem, nebudu ho přehnaně vítat a založíme si slovočko přijdu, dohlídnem na to aby nás nesledoval, nechodil s námi na záchod atd a po tu dobu zůstal na místě, teď mi ale řekněte co ta kastrace, celou noc o ní přemíšlím.. viděla jsem v tom pozitiva že štěňáta určitě nechceme, tam kam se budeme stěhovat jsou z každé strany dvě feny tak by aspoň nevyváděl, ale když jste tu tolik proti, nevím jestli je to dobrý nápad.

12.4.2018 07:12

žanet, kastrace je vážný a nevratný zásah do organismu s předem neznámým účinkem. Na separační úzkost to v žádném případě lék není! A patrně bude pravda, že u labilních jedinců může dojít ke zhoršení (krom dalších možných negativ).
Že štěňátka nechcete - však máte samce, ne? A psa (samozřejmě i majitelé fen máte pod dozorem, ne? Nebo ho jako budete volně vypouštět do terénu či jak?

12.4.2018 07:14
scylla

XXX.XXX.150.32

Žanet2018 napsal(a):
Když to tu čtu, určitě začneme od začátku s nácvikem, nebudu ho přehnaně vítat a založíme si slovočko přijdu, dohlídnem na to aby nás nesledoval, nechodil s námi na záchod atd a po tu dobu zůstal na místě, teď mi ale řekněte co ta kastrace, celou noc o ní přemíšlím.. viděla jsem v tom pozitiva že štěňáta určitě nechceme, tam kam se budeme stěhovat jsou z každé strany dvě feny tak by aspoň nevyváděl, ale když jste tu tolik proti, nevím jestli je to dobrý nápad.

Nemusí zůstávat na místě, jen by se měl naučit zabavit se sám. Jestli máte spolehlivé a vyzkoušené příbuzné, kamarády, které zná a se kterými se cítí dobře, jděte na procházku, skočte si něco malého koupit a nechte ho, aby ho známí hlídali, jen pár minut. Pokud chodíte na cvičák, vyvarujte se postupů učení přivolání, kdy psa někdo drží a vy od něj utíkáte a voláte ho a podobně, tím v něm vzbudíte stres z toho, že se vzdalujete. Bohužel se to na některých cvičákách takto učí. V kastraci nejsou žádná pozitiva, lidé sice mají spoustu keců, ale ve většině případů se ukáže, že kastrují pro své pohodlí, jako uvádíte vy - že by nevyváděl... není to pro něj, ale pro vás. Navíc s sebou kastrace může přinést závažné zdravotní problémy. Zbytečné řezání do zdravého, submisivního a nervního psa bez sebevědomí není opravdu dobrý nápad, hodílo by ho to pravděpodobně o hodně hlouběji do jeho problémů.

12.4.2018 12:09
hirothevizsla

XXX.XXX.180.180

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Potom ještě jedna poznámka : Se psem chodit ve "psím" oblečení, jinak odcházet v civilu. Jsem s psicí doma skoro pořád, v domácím, nebo "psím", ve chvíli když se začnu oblékat do civilu, ví že zůstává doma, zaleze na pelech a je klid.

Naprostý souhlas..To jsem zapomněla zmínit, dobře, že to tu padlo.

12.4.2018 12:42
Žanet2018

XXX.XXX.55.126

Tak jsem kastraci zrušila a zapracujeme na výchově, bude to asi běh na dlouhou trať, ale budem doufat že se to zlepší.. plus ty bachovky, všem moc děkuju za rady! Náš první pes a tohle jsme moc nezvládli tak snad se náprava podaří.

12.4.2018 21:09

Žanet2018 napsal(a):
Tak jsem kastraci zrušila a zapracujeme na výchově, bude to asi běh na dlouhou trať, ale budem doufat že se to zlepší.. plus ty bachovky, všem moc děkuju za rady! Náš první pes a tohle jsme moc nezvládli tak snad se náprava podaří.

Nebojte to dáte, ale opravdu začít po malých krůčcích...možná, že když změníte přístup, tak to bude dřív než si myslíte...co psaly holky o tom "psím oblečení" mám stejně...jak se takhle oblíknu, tak už pesani letěj k věšáku s vodítkama...jakmile se začnu oblíkat "za dámu", tak ví, že odcházím bez nich...navíc už se k paničce nesmí přibližovat, protože "mezi lidi" fakt nechci jít chlupatá a poslintaná...to samé když přijdu zpáce...jen pozdrav "ahoj štěňata..."...oni mě sice doprovázejí do kuchyně, poskakují kolem, ale v uctivé vzdálenosti, v kuchyni si lehnou a čekají, až se panička odstrojí...pak psům nandám večeři a jdu nakrmit lidskou smečku...nejcem žádný znalec psí duše, ale myslím, že právě ten rituál bez přehnaných emocí, to že pes ví, co bude, způsobí to, že je pes klidnější...a takovéto "přehnané" pomazleníčko a infantilní řeči o tom, jaký je pes šikovný chlapeček...a jestli byl hodný a jak se měl, si můžete nechat na jinou dobu, než dobu příchodu...

13.4.2018 06:28

"fakt nechci jít chlupatá a poslintaná"
a proto z domu odcházím a domů přicházím v psím
vítací rituál, kdy se do mě pes zaboří a já drbudrbudrbu bych si nenechala ujít ani za nic

ona je i otázka, JAK Žanet učí...si vždycky vzpomenu na Šustovy články v PPČ, kde hezky ukazoval na různých reálných příkladech, jak člověk takovým špatným načasováním učí psa přesně to, co ho chtěl odnaučit.

13.4.2018 08:12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"fakt nechci jít chlupatá a poslintaná"
a proto z domu odcházím a domů přicházím v psím
vítací rituál, kdy se do mě pes zaboří a já drbudrbudrbu bych si nenechala ujít ani za nic

ona je i otázka, JAK Žanet učí...si vždycky vzpomenu na Šustovy články v PPČ, kde hezky ukazoval na různých reálných příkladech, jak člověk takovým špatným načasováním učí psa přesně to, co ho chtěl odnaučit.

Jasně, ta setina vteřinky ( to správné načasování pochvaly ) je zatracene důležitá. A než to některému psovodovi doteče z hlavy do té ruky, která odměňuje...A to je ten kámen úrazu, proč někdo je schopný psa vychovat a jiný ne ( byť se snaží sebevíc ).

13.4.2018 17:26
Žanet2018

XXX.XXX.251.254

Tak už trénujeme, vydrží být ticho 10-15 minut, potom začne štěkot dokud nepřijdu domu, když přijdu mám mu vynadat fuj co to je, nebo ho normálně pozdravit ahoj jsem doma? Jinak se zatím snažim chodit dřív než se rosštěká, přijdu řeknu hodný byl ticho, dám odměnu a hotovo.. Jinak to psí a civilní oblečení je nereálné, já s ním běžně chodím v hezkém oblečení ven protože se mnou chodí na různé akce, do města, s neteří na dětské hřiště, do restaurací a kaváren.. od malého bišonka chlupatá a oslintaná nebudu tohle jsem nikdy neřešila :(.

Přidejte reakci

Přidat smajlík