Dobrý den, asi to téma někde je, ale nemohu ho najít. Zeptám se. Jak převážíte psa v autě, Ne že bych psa nikdy nevezla, ale dosud jsme cestovali jen tak kolem vsi, nebo na veterinu a to je maximálně 15 km po okreskách. Teď si pořizuji fenku většího plemene, tedy zatím prcka, ale protože má PP, chci začít jezdit na cvičák, který není hned za barákem a zkusit uchovnit, to znamená cestovat párkrát přes půl republiky. Budu to muset dát sama, chlap paty nevytáhne. Mám malé auto (čtyřdveřové), fenka bude sedět vzadu. Musím mít síť? Nebo stačí psí pásy? Je problém na ně psa zvykat? Děkuji za zkušenosti. Jarka.
My vozili psy vždycky v kleci v kufru a nebyl problém, byli na to zvyklí od štěněte.. nicméně i o psích pásech jsem slyšela a nepřijde mi to jako špatné řešení, jen teda asi chlupy budou po celém zadním sedadle. :D Myslím, že postupně si pejsek zvykne na všechno, obzvlášť pokud ho na to naučíte od štěňátka! :) Hlavně ho pozitivně motivovat a nepoužívat "násilí", ať se mu ta jízda autem neznechutí. Když nejdřív natrénujete na menších vzdálenostech, určitě časem nebude problém vyrazit přes půl republiky :) hodně štěstí!
Z praktického hlediska bych neučila velkého psa cestovat jen na sedačce. Jednak kvůli chlupům, jednak kvůli špíně. Teď je to ok, ale jak psa přesvědčíte, aby vám v zimě obalený bahnem nezadělal celé auto? A co když povezete celou rodinu, kdo se bude vzadu mačkat se psem?
Sama mám štěně středňáka, ale od začátku učím, aby cestoval v klidu v nohách na zemi. Už teď, po těch pár dnech deště, se to sakramentsky vyplatilo. Kdybych měla opravdu velkého psa, tak učím cestovat jak vzadu na sedačce, tak v kufru. Aby prostě nebyl problém ho "někam uklidit", když to bude potřeba.
Děkuji za odpovědi. Když jsem ještě bydlila v Praze, mněla jsem velkou kříženku, naučenou v nohách vepředu. Tak jsme jezdili i delší trasy. Jenže, to se, myslím, už nesmí, pes musí být oddělen od řidiče. Co se týče auta, proti kleci nic, ale já mám opravdu malé auto, tam se klec nevejde a do kufru leda tak čivava. Měnit auto nehodlám, je šikovné a spolehlivé, na rodiný výlet máme auto manžela, ale ten si ho opečovává, takže tam zas nesmí pes (snad jen v nějaké krizovce). Já auto používám jako, holku pro všechno", takže pod psy mám deku, nějaký ten chlup nebo ťapku s autem neřešíme, to se vyčistí. Takže asi ty pásy. Dělají se i pro psa okolo 35kg? Všude mají jen na menší. Ale asi moje chyba, musím se líp dívat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

amiš
napsal(a):
Děkuji za odpovědi. Když jsem ještě bydlila v Praze, mněla jsem velkou kříženku, naučenou v nohách vepředu. Tak jsme jezdili i delší trasy. Jenže, to se, myslím, už nesmí, pes musí být oddělen od řidiče. Co se týče auta, proti kleci nic, ale já mám opravdu malé auto, tam se klec nevejde a do kufru leda tak čivava. Měnit auto nehodlám, je šikovné a spolehlivé, na rodiný výlet máme auto manžela, ale ten si ho opečovává, takže tam zas nesmí pes (snad jen v nějaké krizovce). Já auto používám jako, holku pro všechno", takže pod psy mám deku, nějaký ten chlup nebo ťapku s autem neřešíme, to se vyčistí. Takže asi ty pásy. Dělají se i pro psa okolo 35kg? Všude mají jen na menší. Ale asi moje chyba, musím se líp dívat.
Kupte pořádné kšíry a zapínejte normalně za postranní pás. http://www.baron.cz/pes/autopas-pro-psy-allsafe-582-k-KP000010-PP000038.html.

amiš
napsal(a):
Tak to vypadá dobře a řeší to problém
To jsem ráda, že se Vám to zamlouvá

Vzadu mám potah a po sundání na vyprání na sedačkách tak pět a půl chloupků.
napsal(a):
Vzadu mám potah a po sundání na vyprání na sedačkách tak pět a půl chloupků.
Taky tak, pořizovala jsem ho nedávno, řešila jsem výběr i tady, nakonec mám Allside classic ze Zoohitu. Je to super věc, fena jezdí od koní jako prase, díky tomu jsou sedačky čistý, občas to odepnu a vysypu písek a větvičky postranní díly nedávám, ty jsem odepla, fena je zvyklá se opírat o dveře a koukat ven, nechcí jí o tu radost připravit, jsem ráda, že nemá s cestováním problém. Dveře jdou otřít Na sobě má postroj, je přichycená pásem. V nohách bych jí vozit nechtěla, jednak by mi jí bylo líto a druhak bych to asi neuhádala, pokud by nás chytli policajti.
Vozím na tom i dva zlaťáky ségry, to si bez potahu neumím vůbec představit, vždycky to úplně obalí chlupama.

Terven
napsal(a):
Taky tak, pořizovala jsem ho nedávno, řešila jsem výběr i tady, nakonec mám Allside classic ze Zoohitu. Je to super věc, fena jezdí od koní jako prase, díky tomu jsou sedačky čistý, občas to odepnu a vysypu písek a větvičky postranní díly nedávám, ty jsem odepla, fena je zvyklá se opírat o dveře a koukat ven, nechcí jí o tu radost připravit, jsem ráda, že nemá s cestováním problém. Dveře jdou otřít Na sobě má postroj, je přichycená pásem. V nohách bych jí vozit nechtěla, jednak by mi jí bylo líto a druhak bych to asi neuhádala, pokud by nás chytli policajti.
Vozím na tom i dva zlaťáky ségry, to si bez potahu neumím vůbec představit, vždycky to úplně obalí chlupama.
Já to nakonec ušila sama. Sehnala jsem prošev v perfektně ladící šedé barvě, obšila, udělala díry na opěrky a pás (ty obšít byl pro mě jako pro amatéra trochu mentální záhul :) a paráda. Pěkný, měkký, příjemný a omyvatelný materiál a celkem asi za 500 káčé. Vč. nitě a tkalounů, nebo jak se to jmenuje.

Starsi diskuse... trebas pomuze.
Ale neresi se tam "pasani psa", spis jen "podlozky".
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3451936/potah-na-zadni-sedacky#a3452277.
Btw. Jak a cim pasat, aby to bylo bezpecne je otazka. Testy nevychazi uplne ok na nic. Proste nesmite bourat. A ve velke rychlosti uz vubec.
napsal(a):
Starsi diskuse... trebas pomuze.
Ale neresi se tam "pasani psa", spis jen "podlozky".
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3451936/potah-na-zadni-sedacky#a3452277.
Btw. Jak a cim pasat, aby to bylo bezpecne je otazka. Testy nevychazi uplne ok na nic. Proste nesmite bourat. A ve velke rychlosti uz vubec.
Díky. A je fakt, že bych opravdu nerada bourala. Jak by se asi chudák pes, byť velký, popasaval s airbegem.
amiš
napsal(a):
Dobrý den, asi to téma někde je, ale nemohu ho najít. Zeptám se. Jak převážíte psa v autě, Ne že bych psa nikdy nevezla, ale dosud jsme cestovali jen tak kolem vsi, nebo na veterinu a to je maximálně 15 km po okreskách. Teď si pořizuji fenku většího plemene, tedy zatím prcka, ale protože má PP, chci začít jezdit na cvičák, který není hned za barákem a zkusit uchovnit, to znamená cestovat párkrát přes půl republiky. Budu to muset dát sama, chlap paty nevytáhne. Mám malé auto (čtyřdveřové), fenka bude sedět vzadu. Musím mít síť? Nebo stačí psí pásy? Je problém na ně psa zvykat? Děkuji za zkušenosti. Jarka.
Já používám na dva velké psy půlenou klec do kufru, ale mám velké auto, takže nevím jestli je to pro vás řešení, každopádně je asi nejbezpečnější. Kamarádka vozí psa (arg. doga) ve 3dveřáku na zadních sedadlech. Lze mezi zadní a přední sedačky umístit spec. plachtu proti nečistotám, kterou protáhnete pásy. Bohužel nesehnala dostatečně odolnou skobu k psímu pásu, takže měnila pro jistotu za horolezeckou!
My vozíme pravidelně dva psy na zadních sedačkách - v postroji s pásem, co se zacvakává normálně do té koncovky na běžný pás pro lidi. To největší prase pak cestuje v kufru a hlavně neumí v klidu sedět, tak tam sebou může hrncovat jak chce. Běžně vzadu mezi psy vždy cestuje i jeden člověk, zbytek v dalším autě, většinou taky se psem na zadní sedačce v postroji. A zatím v tom nikdo neviděl problém... Pod psy máme deky, nikdo ze zúčastněných nebývá tak bláznivý, aby na autech tak lpěl, že by mu vadily chlupy a už vůbec nikdo neprotestuje, že nebude sedět na sedačce se psem. Nevím, mně to přijde ujetý, to jako fakt někomu vadí? (Vynechme lidi, co nemají psy a lidi, co nejezdí na výlety se psy - ani jedno z toho asi není zadavatelka, že ano. :D).

Tak zvíře právě dostalo perfektní kenelu Maelson Soft Kennel určenou i k upoutání na zadní sedačky. Akorát jsem chtěla být velkorysá a vzala velikost 82 - to bych musela mít autobus, aby se mi dozadu vešla.
https://www.hund-und-freizeit.com/hundebetten-kennel/maelson-soft-kennel-transportbox-anthrazit.html
I tak je skvělá, hlavně opravdu silná konstrukce z ocelových trubek, naprosto stabilní.
Jestli vám jde o bezpečnost (prioritně řidiče a posádky), tak v kufru, a KVALITNÍ síť či mříž, homologovanou pro vaše auto.
Spousta různých univerzálních mříží je tak maximálně k tomu, aby pes neolizoval děti na zadní sedačce. Při nehodě a přetížení desítek G, je to smrtelná věc.
Aby byl velký pes v kleci nemá příliš smysl.

pan Brouček
napsal(a):
Jestli vám jde o bezpečnost (prioritně řidiče a posádky), tak v kufru, a KVALITNÍ síť či mříž, homologovanou pro vaše auto.
Spousta různých univerzálních mříží je tak maximálně k tomu, aby pes neolizoval děti na zadní sedačce. Při nehodě a přetížení desítek G, je to smrtelná věc.
Aby byl velký pes v kleci nemá příliš smysl.
Když přihodím i bezpečnost zvířete, tak na objednávku na míru se silnými mřížemi pouze na vstupu a kompletně s polstrem. I na těch mřížích.

Já bych to nehrotila - pro velkého psa je poidle mě nejlepší kufr kombíku s kvalitní mříží, nejlépe originální od výrobce vozu. Klec mi přijde zbytečná, i z toho důvodu, že může nastat situace, kdy je třeba i psa rychle vyprostit z auta a čím víc překážek, tím delší doba vyproštění...

tak když fakt velkého psa a bezpečnost zvířete, tak zadní sedačky - vanička.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
tak když fakt velkého psa a bezpečnost zvířete, tak zadní sedačky - vanička.
A deaktivovat zadní airbagy, jinak je po psovi
amiš
napsal(a):
Když nemůžete dát psa do kufru, pak použijte kšíry a do nich vodítko s koncovkou, kterou cvaknete do pásu.Prodávají to všechno adekvátní k hmotnosti psa, zkrátíte dle potřeby.
Pod psa pak něco na sedačku, zmíněné potahy, deky, podle citlivosti vaší, či spolujezdců
Koupí homologovaného, unijně schváleného, vodítka s koncovkou do bezpečnostního pásu vy splníte zákonnou náležitost k přepravě psa.
Jak je to z bezpečností, netuším.Když to vodítko můžete mít i v obojku, kšíry předepsané nejsou? Ale to normální majitel asi zvládne i bez zákona, zakoupit kšíry.
Pak mě tedy dostalo to vodítko.Koupila jsem schválně na víc kilo.Naše střelená psice byla v kufru na kšírech a tomto normovaném vodítku, cvaknutá v pásu.Koncovku jsem provlékla pod sedačkami, abychom toto mohli uskutečnit.
Dojedeme z výletu domů, otevřu kufr.Bohužel jsem se nijak extra nerozhlížela, bydlíme a absolutní pr..., kde není žádná frekvence.Psice naopak vidí všechno a všude, takže kočka, motající se neprozřetelně poblíž, jí neunikla
Takže ve vteřině, kdy jsem otevřela kufr od kombíka, kolem mě s prasknutím prolétla psice, za ní vlálo drahé, normované bezpečnostní vodítko A po bližším zkoumání jsem pak našla úchyt. Ten zůstal zaklapnutý v autě.
Je pravda, že naše psice, ještě na kšírech, má docela razanci, ale je to pořád střední pes, co měl vodítko na váhu velkého.
Tak si neumím představit, jak by na tomto pes při nehodě, kdy taky fungují trhy, tahy a bůhví co ještě za síly, bezpečně zůstal na místě a nevyletěl mezi ostatní pasažéry, či rovnou ven?
Teď tedy už máme auto, kde je ta homologovaná síť.
koně
napsal(a):
Když nemůžete dát psa do kufru, pak použijte kšíry a do nich vodítko s koncovkou, kterou cvaknete do pásu.Prodávají to všechno adekvátní k hmotnosti psa, zkrátíte dle potřeby.
Pod psa pak něco na sedačku, zmíněné potahy, deky, podle citlivosti vaší, či spolujezdců
Koupí homologovaného, unijně schváleného, vodítka s koncovkou do bezpečnostního pásu vy splníte zákonnou náležitost k přepravě psa.
Jak je to z bezpečností, netuším.Když to vodítko můžete mít i v obojku, kšíry předepsané nejsou? Ale to normální majitel asi zvládne i bez zákona, zakoupit kšíry.
Pak mě tedy dostalo to vodítko.Koupila jsem schválně na víc kilo.Naše střelená psice byla v kufru na kšírech a tomto normovaném vodítku, cvaknutá v pásu.Koncovku jsem provlékla pod sedačkami, abychom toto mohli uskutečnit.
Dojedeme z výletu domů, otevřu kufr.Bohužel jsem se nijak extra nerozhlížela, bydlíme a absolutní pr..., kde není žádná frekvence.Psice naopak vidí všechno a všude, takže kočka, motající se neprozřetelně poblíž, jí neunikla
Takže ve vteřině, kdy jsem otevřela kufr od kombíka, kolem mě s prasknutím prolétla psice, za ní vlálo drahé, normované bezpečnostní vodítko A po bližším zkoumání jsem pak našla úchyt. Ten zůstal zaklapnutý v autě.
Je pravda, že naše psice, ještě na kšírech, má docela razanci, ale je to pořád střední pes, co měl vodítko na váhu velkého.
Tak si neumím představit, jak by na tomto pes při nehodě, kdy taky fungují trhy, tahy a bůhví co ještě za síly, bezpečně zůstal na místě a nevyletěl mezi ostatní pasažéry, či rovnou ven?
Teď tedy už máme auto, kde je ta homologovaná síť.
Koukala jsem na testy, kde zkoušeli různé ksiry pro psy do auta a bohužel většina neprošla právě kvůli tomu, že se při nehodě utrhly. Některé to mají na sobě napsané, že nezaručují bezpečnost při nehodě... :/.
Domik047
napsal(a):
Koukala jsem na testy, kde zkoušeli různé ksiry pro psy do auta a bohužel většina neprošla právě kvůli tomu, že se při nehodě utrhly. Některé to mají na sobě napsané, že nezaručují bezpečnost při nehodě... :/.
Kšíry právě vydržely, byť na nich není nic zaručeno
Utrhlo se z homologovaného vodítka to kovové, co zůstalo cvaklé v autě.Nitkami sešitý nylon povolil.
Karabinka ke kšírům, nebo obojku, která se mi zdála taková nejistá, kupodivu taky vydržela.
Každopádně tímto vodítkem zákonnou povinnost splníte.

"Každopádně tímto vodítkem zákonnou povinnost splníte"
v CR zadna takova zákonna povinnost používat homologovane voditko do pasu ale není?

napsal(a):
"Každopádně tímto vodítkem zákonnou povinnost splníte"
v CR zadna takova zákonna povinnost používat homologovane voditko do pasu ale není?
Je povinnost mít psa zabezpečeného, aby nemohl při nehodě nikoho zranit především díky kinetické energii při nárazu či prudkém brzdění.

napsal(a):
Je povinnost mít psa zabezpečeného, aby nemohl při nehodě nikoho zranit především díky kinetické energii při nárazu či prudkém brzdění.
" především díky kinetické energii při nárazu či prudkém brzdění."
to především není pravda i když prudce nezabrzdím, nesmí mi bránit napr. v rizeni
protože:
"Řidič je povinen:
i) zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu,
j) zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby"
zadne homologovane voditko ci pas po vas nikdo chtit - podle me - nemůže.

Jj, protože kdybych se měla spoléhat na "homologované" postroje a vodítka, tak budu trochu nervózní. Takhle si pro domácí výrobu pořídím komponenty na horolezecké vybavení s jasnou technickou specifikací a hned si jsem klidnější. Jistota je jistota,12 kg pes má výstroj jak na slona, ale jistota je jistota. :D.

napsal(a):
" především díky kinetické energii při nárazu či prudkém brzdění."
to především není pravda i když prudce nezabrzdím, nesmí mi bránit napr. v rizeni
protože:
"Řidič je povinen:
i) zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu,
j) zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby"
zadne homologovane voditko ci pas po vas nikdo chtit - podle me - nemůže.
Máte pravdu, já jsem to brala jen z hlediska nehody.
Upřímně nechápu, že někdo neřeší psa v autě primárně s ohledem na bezpečnost lidí a psa, ale jen formálně nějakou "homologací", kterou číňani tisknou dneska na vše automaticky, a která navíc není ani potřeba.
Jinak postroje ani vodítka být homologované nijak nemusí, ale různé doplňky či zařízení montované do auta homologaci podléhají.
Tady může být problém s různými mřížemi apod. Navíc každý stát to má trochu jinak, a hlavně jinou toleranci Policii, zejména vůči turistům z východu.

napsal(a):
muze někdo vymyslet ještě něco horsiho na prepravu?
myslím, že tohle by mohlo celkem konkurovat...

amiš
napsal(a):
Děkuji všem za informaci, ale asi to vyhraje přeci jenom síť. Když sklopím zadní sedadla, vyjde docela solidní prostor pro psa, síť mi přijde jako nejlepší volba.
Nejlepší volba by byla sklopit/vyndat zadní sedadla a dát tam fence pořádnou klec. Tedy klec, a ne plastovou kennelku. Klec stačí řádně upevnit/přikurtovat a toto řešení má velkou výhodu, zejména, když chcete jezdit na cvičák. Nemusíte pak fenu nikde uvazovat, dávat do odkládaček. Můžete nechat auto luftovat s otevřenými dveřmi (jen pozor na signálky dveřního otvírání, ať si nevymlátíte baterku). Fena bude mit v autě klid, nezničí nic ze sedaček, pásů, nebude tam hupsat v prostoru. V případě špatného počasí je taková auto-odkládačka super, pes nezabahní celý interiér.

jestli solidní = velký, tak to není to nejlepší, prostor by měl být tak akorát, aby v té velikosti pes nemohl lítat v každé zatáčce jak pingpongáč.
Samojed nemá rád cestování autem. Zvládne ho, myslí si, že jedem na výlet a ty miluje, ale rád to nemá. Není mu dobře od žaludku, je mu horko, popochází, neustále mění místa, stojí - padá v zatáčkách atd. Není to s ním jednoduché, musíme jezdit pomalu, ať si nerozbije hubu. Máme SUV a síť. Nedovedu si představit přikurtovat ho na jednom místě pásem, nebo vrazit do klece. To už by bylo doslova mučení.
Domik047
napsal(a):
No ale, Rocketeer je asi úplně nejbezpečnější způsob přepravy. Pro lidi i pro psa.
https://youtu.be/xxOsuyITTX8.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Domik047
napsal(a):
Hned jsem si představila, jak mám tak vylepený na zadním sedadle ty 4 maliňáky a docela mě to rozesmálo...
Mě by zajímalo, co na tohle říkají odborníci přes wellfare?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hned jsem si představila, jak mám tak vylepený na zadním sedadle ty 4 maliňáky a docela mě to rozesmálo...
Mě by zajímalo, co na tohle říkají odborníci přes wellfare?
co to udela se psem, po takových 8mi hodinách jizdy, co?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Mně se z té představy udělalo úplně zle

No jo, ale mně se tam takhle tibetská doga nevejde.A kam dám ty dva čuvače?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Skoro bych se i vsadila, že tento debilní nápad se zrodil v Americe - jinde tohle snad ani vymyslet a uvést do praxe nejde...
Taky bych měla dotaz ohledně cestování autem.
Už dlouho vozím psa v kleci, vyndala jsem z auta zadní sedačky a klec mám přes celé auto. Jelikož je někdy potřeba aby tam pes na závodech a trénincích chvíli byl, tak jsem volila co největší klec, aby tam měl pohodlí.
Policajti mě stavěli několikrát - běžná kontrola dokladů - ke kleci se nijak nevyjadřovali. Ale to nechtěli vidět povinnou výbavu - rezerva atd. samozřejmě pod klecí . A tak si říkám, jestli takhle vůbec můžu jezdit? Nebo jestli po mě někde pak opravdu budou chtít, abych vyndala psa, pak spoustu "psích" věcí - protože bez toho klec nevyndám, a nakonec klec, kterou teda stěží vyndám sama. Co si o tom myslíte?
Tak z logiky věci, kdyby jste potřebovala měnit rezervu, tak si prostě ten kufr přeházíte. Myslím, že by zrovna konkrétně na rezervě asi netrvali. Ale rozhodně mít přístupnou lékárničku, trojúhelník a reflexní vesty. Když se porouchá auto nebo se něco semele, je třeba to mít po ruce okamžitě. No a když se najde člověk, co se nudí a bude se chtít pobavit, tak asi i na ukázání té rezervy může trvat. Ale zákaz vozit velké klece vzadu v autě není, takže to bych neřešila.
odberryho
napsal(a):
Tak z logiky věci, kdyby jste potřebovala měnit rezervu, tak si prostě ten kufr přeházíte. Myslím, že by zrovna konkrétně na rezervě asi netrvali. Ale rozhodně mít přístupnou lékárničku, trojúhelník a reflexní vesty. Když se porouchá auto nebo se něco semele, je třeba to mít po ruce okamžitě. No a když se najde člověk, co se nudí a bude se chtít pobavit, tak asi i na ukázání té rezervy může trvat. Ale zákaz vozit velké klece vzadu v autě není, takže to bych neřešila.
Jo lékárničku, vestu a trojúhelník mám normálně přístupný. Samozřejmě kdyby bylo potřeba měnit kolo, tak to prostě přeházím a rezervu vyndám. Mě zarazilo, že se mi na to kamarádka ptala známého policisty a ten jí řekl, že by byl teda fakt vytočenej, že by tu rezervu chtěl i vidět a že by mi za to mohl dát i pokutu. Ale za co? Nikde přece není dáno, že bych nemohla mít velkou klec v autě na rezervě.
lesnížínka
napsal(a):
Jakýkoliv náklad. Když má člověk třeba kombíka většinou je to proto, že tam často něco převáží, ne?
Právě no, taky mi to přijde divný. Jo, pokud narazím na někoho, kdo nebude mít náladu, tak třeba bude chtít tu rezervu vidět, to zvládnu. Ale nějak nechápu, za co by mě mohli pokutovat.
marcelaamax
napsal(a):
Právě no, taky mi to přijde divný. Jo, pokud narazím na někoho, kdo nebude mít náladu, tak třeba bude chtít tu rezervu vidět, to zvládnu. Ale nějak nechápu, za co by mě mohli pokutovat.
Myslím si, že za nic. To by se v kufru nesmělo převážet vůbec nic (a pak by tedy nebyl potřebný). Tuhle jsem tam převážela dlažbu a obklady na celou koupelnu...to by byla dobrá pomsta, kdyby policista chtěl vidět rezervu, ale tak nějak si říkám...proč?
Už jsem byla kontrolovaná 2x s tím, že chtěli vidět povinnou výbavu, ale rezervu jsem neukazovala ani jednou. Při pohledu do kufru pochválili hasící přístroj, ukázala jsem trojúhelník, vesty, lékárničku a k rezervě jsem řekla, že tam je, ale JÁ bych kolo sama nevyměňovala, protože se nenechám na silnici sestřelit a manžel to má péči o auta jako hobby Takže jsme se zasmáli a jelo se dál. Vlastně ani nevím, zda je pořád povinnost vozit i náhradní žárovky do auta (dřív byla), protože ty nemám. Mám auto, kterému bych stejně v terénu žárovku vyměnit nedokázala, musí se s tím do servisu (nebo za manželem a jeho kufrem s nářadím).
Takže pokud by někdo naschvál trval na vyndání klece a ukázání rezervy, pomyslela bych si, že je to blb*c, poslušně vyndala (a protože jsem mrcha, tak by mi to trvalo), ale pokutu za klec bych odmítla na místě zaplatit. Jen ať to dá k přestupkovému řízení. Kufr slouží k přepravě věcí.
odberryho
napsal(a):
Myslím si, že za nic. To by se v kufru nesmělo převážet vůbec nic (a pak by tedy nebyl potřebný). Tuhle jsem tam převážela dlažbu a obklady na celou koupelnu...to by byla dobrá pomsta, kdyby policista chtěl vidět rezervu, ale tak nějak si říkám...proč?
Už jsem byla kontrolovaná 2x s tím, že chtěli vidět povinnou výbavu, ale rezervu jsem neukazovala ani jednou. Při pohledu do kufru pochválili hasící přístroj, ukázala jsem trojúhelník, vesty, lékárničku a k rezervě jsem řekla, že tam je, ale JÁ bych kolo sama nevyměňovala, protože se nenechám na silnici sestřelit a manžel to má péči o auta jako hobby Takže jsme se zasmáli a jelo se dál. Vlastně ani nevím, zda je pořád povinnost vozit i náhradní žárovky do auta (dřív byla), protože ty nemám. Mám auto, kterému bych stejně v terénu žárovku vyměnit nedokázala, musí se s tím do servisu (nebo za manželem a jeho kufrem s nářadím).
Takže pokud by někdo naschvál trval na vyndání klece a ukázání rezervy, pomyslela bych si, že je to blb*c, poslušně vyndala (a protože jsem mrcha, tak by mi to trvalo), ale pokutu za klec bych odmítla na místě zaplatit. Jen ať to dá k přestupkovému řízení. Kufr slouží k přepravě věcí.
Ono by mi to trvalo i tak, než bych vyházela ty všechny věci okolo, vyndala psa z klece, a jelikož je tam klec fakt napasovaná, tak i to by dalo zabrat, ji vyndat. Ale zatím co mě s klecí stavěli tak to po mě nikdy nechtěli

marcelaamax
napsal(a):
Ono by mi to trvalo i tak, než bych vyházela ty všechny věci okolo, vyndala psa z klece, a jelikož je tam klec fakt napasovaná, tak i to by dalo zabrat, ji vyndat. Ale zatím co mě s klecí stavěli tak to po mě nikdy nechtěli
rezerva uz není v povinne vybave auta
marcelaamax
napsal(a):
Taky bych měla dotaz ohledně cestování autem.
Už dlouho vozím psa v kleci, vyndala jsem z auta zadní sedačky a klec mám přes celé auto. Jelikož je někdy potřeba aby tam pes na závodech a trénincích chvíli byl, tak jsem volila co největší klec, aby tam měl pohodlí.
Policajti mě stavěli několikrát - běžná kontrola dokladů - ke kleci se nijak nevyjadřovali. Ale to nechtěli vidět povinnou výbavu - rezerva atd. samozřejmě pod klecí . A tak si říkám, jestli takhle vůbec můžu jezdit? Nebo jestli po mě někde pak opravdu budou chtít, abych vyndala psa, pak spoustu "psích" věcí - protože bez toho klec nevyndám, a nakonec klec, kterou teda stěží vyndám sama. Co si o tom myslíte?
Rezervní kolo ve výbavě povinné je s tím, že ho lze nahradit sadou na lepení.
Kupte sadu lepení (vyhovující) a není problém. Spousta defektů tím opravit nejde, ale podle zákona OK, navíc rezervu máte stejně s sebou.
A jen se zeptám, nemá Felicie (podle fotek) rezervu zespoda?

napsal(a):
rezerva uz není v povinne vybave auta
Pokud vím, tak rezerva je povinná u těch modelů aut, kde je součástí deformační zóny.

tady tvrdí o povinné výbavě toto :
http://www.povinneruceni.biz/povinna-vybava-auta
aha a o té deformační zóně hovoří zde :
https://autotrip.cz/povinna-vybava-vozidla/.

napsal(a):
Pokud vím, tak rezerva je povinná u těch modelů aut, kde je součástí deformační zóny.
Omlouvam se, byla jsem mimo civilizaci ( internet).
S tou rezerou mate pravdu - zalezi i na autu, stari atd.
Me uz staci ta sada na lepeni - i když bych ji stejne nedokazala pouzit
Skodovka zrovna ty rezervy prestava dodavat jako jedna z prvních - a dal jsem nečetla :-D.
Myslíte si že na cestu s mladým pejskem který ještě nikdy nejezdil autem je dobrá cesta sem? http://www.nadrybnikem.eu/ Z Prahy pojedeme.

napsal(a):
Omlouvam se, byla jsem mimo civilizaci ( internet).
S tou rezerou mate pravdu - zalezi i na autu, stari atd.
Me uz staci ta sada na lepeni - i když bych ji stejne nedokazala pouzit
Skodovka zrovna ty rezervy prestava dodavat jako jedna z prvních - a dal jsem nečetla :-D.
Já už rezervu taky nemám a abych řekla pravdu, tak si vlastně nevzpomínám, jestli jsem jí měla u předešlého auta. A to jsem ho prodávala někdy před rokem.

davidrocket69
napsal(a):
Myslíte si že na cestu s mladým pejskem který ještě nikdy nejezdil autem je dobrá cesta sem? http://www.nadrybnikem.eu/ Z Prahy pojedeme.
Není lepší si nejdřív vyzkoušet nějakou kratší cestu, jestli se mu v autě nedělá blbě, nebojí se a tak?
Já to cestování jinak moc neřeším, prostě se psi naloží a jedem. Jedna fenka jako mladá strašně zvracela, a i tak s námi jela na výlet asi 200km, jen jsme holt dělali častější a delší pauzy, aby se vyblinkala, vydýchala, odpočinula si. Ale s tím jsme počítali, protože jsme věděli, že se jí dělá blbě.