Krásný večer přeji. Chtěla bych se poradit jestli kastrovat nebo nekastrovat fenu.. Jaký na to máte názor? Bavila jsem se o tom s veterinářkou a i s pár lidma na VFU a všichni mi řekli, že je to lepší, že se tím předchází piometře, nádorům na mléčné žláze(z 98%), zánětům,... A stále mi pár lidí řekne ať fenu nekastruju ale vlastně mi k tomu nedali žádné opodstatnění... Dovezu si za chvíli štěně tak proto se ptám.. Nejčastější se to prý dělá po prvním hárání. Tak jsem si říkala že je to lepší udělat za včas, než pak řešit v pozdním věku u feny nějaký nádory nebo piometru...
Uživatel s deaktivovaným účtem

MiaMaya26
napsal(a):
Krásný večer přeji. Chtěla bych se poradit jestli kastrovat nebo nekastrovat fenu.. Jaký na to máte názor? Bavila jsem se o tom s veterinářkou a i s pár lidma na VFU a všichni mi řekli, že je to lepší, že se tím předchází piometře, nádorům na mléčné žláze(z 98%), zánětům,... A stále mi pár lidí řekne ať fenu nekastruju ale vlastně mi k tomu nedali žádné opodstatnění... Dovezu si za chvíli štěně tak proto se ptám.. Nejčastější se to prý dělá po prvním hárání. Tak jsem si říkala že je to lepší udělat za včas, než pak řešit v pozdním věku u feny nějaký nádory nebo piometru...
všechno má svoje pro a proti. konečné rozhodnutí si musíte udělat sama pro sebe.

MiaMaya26
napsal(a):
A jaké jsou podle vás ty proti?
samotný fakt, že je to nitrobřišní operace v celkové anestezii, se všemi riziky i co se hojení týče
a sklony k obezitě, horší kvalitě srsti nebo postkastrační inkontinenci.

rapotacka11
napsal(a):
Proč si někdo pořídí fenu a nechá ji hned vyřezat ?
ale tak já tomu rozumím, naprostá většina lidí, co se hned ptá po kastraci jsou ti, kteří měli tumor mž u feny předcházející a zašla jim na to.

rapotacka11
napsal(a):
Proč si tedy řídí fenku?
Měla jsem psa i fenu
a teď už to vždy bude jen pes.
Jsou totiž taky jemní, vnímaví, prostě skvělí.
a očůrávají stromky, často jim teče z bimbase a pořád jim v okolí nějaká fena hárá. a případná kastrace na jejich povahu má mnohem větší vliv než kastrace feny.
MiaMaya26
napsal(a):
já jsme pro kastraci jen ze zdravotních důvodů. Přece nenechám řezat do zdravé feny ještě sotva po prvním hárání a až se stane inkontinentní tak v bytě s ní budu dělat co řezat např do 7m štěněte? Ted doma máme 14 dní nové štěně- fenku a teda o kastraci jsem rozhodně nepřemýšlela. Vedlejší účinky jsou a co potom
U fen je situace složitější. Počet zdravotních výhod spojených s kastrací může v některých
případech převyšovat počet zdravotních problémů (ne všech). Zvažujeme-li to, zda kastrace
zlepšuje celkově stav dobrého zdraví, nebo ho zhoršuje, pravděpodobně závisí na věku feny a na
možném riziku různých potíží u odlišných plemen.
Kladná stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 2,5 roku věku feny, skvěle omezuje riziko nádorů mléčné žlázy,
nejběžnějšího maligního nádorového onemocnění u fen.
• Téměř eliminuje riziko pyometry (nahromadění hnisu v děloze), jejíž vliv je okolo 23% na
nedotčené feny; pyometra zabíjí okolo 1% nekastrovaných fen.
• Snižuje riziko zánětu análních žlázek
• Odstraňuje velmi malé riziko (_0.5%) děložních, poševních a vaječníkových nádorů.
Negativní stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 1. rokem věku feny, podstatně zvyšuje riziko rakoviny kostí; což je běžná
rakovina u větších plemen se špatnou prognózou.
• Zvyšuje riziko rakoviny sleziny o faktor 2,2 a rakoviny srdečních cév o faktor >5; což je běžná
rakovina a významná příčina smrti některých plemen.
• Ztrojnásobuje riziko hypotyreózy (chorobný stav vyvolaný sníženou nebo zaniklou činností štítné
žlázy s nedostatečnou produkcí tyroidních hormonů).
• Zvyšuje riziko obezity o faktor 1,6-2, což je běžný zdravotní problém u psů s mnoha spojenými
zdravotními problémy.
• Způsobuje inkontinenci moči o 4-20% u fen.
• Zvyšuje riziko trvalých nebo navracejících se infekcí močových cest o faktor 3-4.
• Zvyšuje riziko ustupující pochvy (vulva hypoplasia), vaginálních zánětů, hlavně u fen
kastrovaných před pubertou.
• Zdvojnásobuje malé riziko (<1%) nádorů močových cest.
• Zvyšuje riziko ortopedických poruch.
• Zvyšuje riziko nepříznivé reakce na očkování.
Jedna věc je jasná – mnoho informací o kastraci, které jsou dostupné pro veřejnost, jsou
nevyvážené a obsahují tvrzení, která jsou přehnaná nebo nepodložená důkazy. Spíše než-li
pomáhají poučit majitele psů, mnoho z nich uvádí běžná nedorozumění o zdravotních rizicích a
prospěchu spojených s kastrací psů. Běžná kastrace ve věku 6 měsíců a také moderní postup
pediatrické kastrace ukazuje, že činí psy náchylnými ke zdravotním rizikům, kterým by se mohlo
jinak vyhnout čekáním, než je pes fyzicky vyzrálý, nebo eventuálně v mnoha případech u psů,
předcházet tomu úplně pokud není kastrace lékařsky nezbytná. Zvážení dlouhodobých rizik a
prospěchu kastrace se bude různit pes od psa. Plemeno, věk a pohlaví jsou proměnné, což musí
být vzato v úvahu v souvislosti s nelékařskými faktory pro každého psa zvlášť. Všeobecná
doporučení pro všechny psy se nezdají být podpořena poznatky veterinární lékařské literatury.
UVEDENÁ STUDIE NAPROSTO OPOMÍJÍ PSYCHICKÝ NEGATIVNÍ DOPAD...
Mě zaujalo "Snižuje riziko zánětu análních žlázek"... to je pro mne novinka. Zrovna minulý týden se mne na to ptala majitelka dvouleté fenky anglokokra... že fenka na to trpí a co s tím. Musí s fenou preventivně každé tři neděle na vymačkání. Kastrovat fenu původně chtěla... z důvodu, který uváděla Bodlinka... úhyn předchozí feny na rakovinu... ale teď je v rozhodovací fázi, že se jí nechce řezat do zdravé feny, která zatím měla všechna hárání bezproblémové.
Mohla by to s těmi kladnými přínosy pro snížení rizika zánětu análních žlázek potvrdit i Bodlinka? Díky.

"a očůrávají stromky, často jim teče z bimbase a pořád jim v okolí nějaká fena hárá"
pokud to je tvrzení na množinu "psi-samci", tak musím odvětit : ale prd...

MiaMaya26
napsal(a):
A proč ne? Neříkám hned třeba do budoucna.. Rozhodně je to podle mě lepší než řešit záněty mléčné žlázy nebo něco podobného...
...měli jsme v rodině tři feny - NO, BO, jork a všechny odešly v požehnaném věku bez jakýchkoli problémů aniž by na jediné byl udělán vrh...pokud mám z Vámi popisovaných zdravotních problémů takovou obavu nebylo lepší vzít si psa než řezat do zatím zdravého bezproblémového zvířete...daleko více bych se bála pokastrační inkontinence...

a vono se to nedá vrátit zpátky...
MiaMaya26
napsal(a):
Jako já nevím no popravdě jsem o tom začala uvažovat až po tom co mi to asi 3 veterináři řekli, že je to lepší pro toho psa.. Ze zdravotního hlediska... Do té doby jsem to nepokladala za nějak důležité.. Samozřejmě chápu, že oboje možnosti sebou nesou rizika...
Pokud se o fenu dobře staráte, rozumně krmíte a fena je zdravá, je pitomost do ní řezat. nechte jí být a bude dobře.

scylla
napsal(a):
Pokud se o fenu dobře staráte, rozumně krmíte a fena je zdravá, je pitomost do ní řezat. nechte jí být a bude dobře.
Bude dobře, a pak se tam ve stáří vykekelí karcinom mž a je vymalováno. Nebo přijde pyometra na zvíře, co je kardiak nebo chronický ledvinový selhávač a je vymalováno.
Všechny tyto případy jsem viděla, ne jednou a věřte mi, že v tý chvíli je všem pěkně líto, že ta fena není už dlouhá léta vykastrovaná.

"Bude dobře, a pak se tam ve stáří vykekelí karcinom mž a je vymalováno. Nebo přijde pyometra na zvíře, co je kardiak nebo chronický ledvinový selhávač a je vymalováno."
anebo taky né...
ta pravděpodobnost, že se to tak sejde, je jaká?
Miamaya, s chovatelem ses o tom bavila? jestli třeba byly problémy u předků...?
Bude dobře, a pak se tam ve stáří vykekelí karcinom mž a je vymalováno. Nebo přijde pyometra na zvíře, co je kardiak nebo chronický ledvinový selhávač a je vymalováno."
no, a nebo ji přejede auto nebo na ni spadne letadlo...
pro "preventisty", když už musíte a žádný rozumný argument na vás neplatí, tak DOSPĚLOU a ne štěně.

rapotacka11
napsal(a):
Proč si tedy řídí fenku?
Měla jsem psa i fenu
Měla jsem psy i feny a odteď už jen fenu...psi jsou prostě skvělí, přesně jak píšete jemní, vnímaví a za mě je teda s nima míň práce...ale fena přemejšlí jinak...chová se jinak...ten óbr rozdíl jsem poznala až když jsem měla současně psa i fenu a po několika rozmluvách s majiteli "páru" psů stejného plemene tito moje pozorování potvrzují. I sestřenka, která o svém tříletém beauceronovi tvrdila, že je to naprosto fenomenální "pan pes" to říkala do té doby než k němu pořídila fenu...dneska mi dává za pravdu, že zjišťuje, že pes, vedle brilantně myslící feny, je vlastně trouba... ...je to o tom, komu co vyhovuje.
Pro zadavatelku: moje současná fena je první v naší rodině kastrovaná, kastrovaná z preventivních důvodů...prostě proto, že mám špatné zkušenosti, že některé fenky měli zdravotní problémy, jedna dokonce fatální...ono si člověk asi nevybere kastrace i nekastrace mají svá pro a proti a chce to si to hlavně pořádně rozmyslet, zvážit poměr rizik...jak už bylo psáno, když fenu vykastrujete, tak už se to nedá vrátit...

napsal(a):
Bude dobře, a pak se tam ve stáří vykekelí karcinom mž a je vymalováno. Nebo přijde pyometra na zvíře, co je kardiak nebo chronický ledvinový selhávač a je vymalováno.
Všechny tyto případy jsem viděla, ne jednou a věřte mi, že v tý chvíli je všem pěkně líto, že ta fena není už dlouhá léta vykastrovaná.
Přesně...operace starší feny (u velkých plemen si myslím, že klidně už po osmém až desátém roce) navíc oslabené nemocí se mi jeví jako větší riziko než kastrace mladé zdravé fenky...
s ohledem na pooperační hojení...přesně to co uvádíte - oba případy, jak mléčnou žlázu, tak pyometru jsem zažila...jednou to fena nepřežila, podruhé se z toho dlouho vzpamatovávala a bylo to s komplikacemi.

napsal(a):
..Bodlinko, když mi tedy moje nekastrovaná fenka, která v životě neměla žádný zdravotní problém a hárala přímo předpisově ve věku takřka dvanácti let odešla během chvilky na chronické selhání ledvin, nestalo by se tak kdybych jí byla nechala pár let nazad vykastrovat?
mám za to, že klady nad zápory u kastrace feny převládají (u psa rozhodně), nicméně sama jsme nikdy nekastrovala, asi proto, že mám zvířata uchovněna, i když štěňata odchovávám jen zcela výjimečně.
potkala jsem se ale s několika kastrovanými fenami ( se psem kupodivu žádným, ačkoliv ve světě se kastrují zcela běžně) jedna z nich ale měla velmi smutný konec, díky špatně provedené kastraci došlo asi po roce k infekci do dutiny břišní, a fena zemřela. Proto bych, kdybych se někdy rozhodla kastrovat, rozhodně nespoléhala na jakkoliv dobrého místního veterináře, ale navštívila odborné pracoviště na nějaké klinice.
Právě tady toho se bojím... Mám plno známých co nahmatali fence na mléčné žláze bulku nebo něco takového a už to bylo s prominutí v pr* Fenka samozřejmě už starší naneštěstí ještě špatný srdce majitele se báli, že nezvládne uspání a litovali že to nesfrkly když byla mladá... Samozřejmě vím, že se to nemusí stát, ale přijde mi že je to celkem hojné.. Bavila jsem se s veterinářkou a říkala že v mladém věku, kdy je fena v dobré kondici jsou tyto zákroky v pohodě a komplikace nebývají... Fena o tom zachvilku ani neví... Samozřejmě bych ji svěřila do rukou jen odborníkovi.
napsal(a):
Nebo taky nepřijde, jako u našich 11 fen, žádná tyto problémy neměla, stejně jako desítky fen našich kamarádů a známých. Nebo budete kastrovat a přijde snížená funkce štítné žlázy, osteosarkom, alergie, snížená imunita, inkontinence a pak bude ten "odpovědný" majitel hledat, jak by se feny zbavil, protože nechce mít všechno podělané a pak jí strčí třeba zrovna ke mně, že, jako se to už párkrát stalo.

napsal(a):
..Bodlinko, když mi tedy moje nekastrovaná fenka, která v životě neměla žádný zdravotní problém a hárala přímo předpisově ve věku takřka dvanácti let odešla během chvilky na chronické selhání ledvin, nestalo by se tak kdybych jí byla nechala pár let nazad vykastrovat?
Samozřejmě.
Ale netvařme se, že nejsou feny, které by mohly žít déle, kdyby byly vykastrované. Když mám fenu s chronickým selháním ledvin, která si do toho pořídí ještě pyometru, tak má smůlu, i když by se samotnými ledvinami mohla třeba ještě žít, protože samo o sobě ty ledviny byly ještě funkční pro normální život.
A ty nádory mž nebývají pěkné.

scylla
napsal(a):
Nebo taky nepřijde, jako u našich 11 fen, žádná tyto problémy neměla, stejně jako desítky fen našich kamarádů a známých. Nebo budete kastrovat a přijde snížená funkce štítné žlázy, osteosarkom, alergie, snížená imunita, inkontinence a pak bude ten "odpovědný" majitel hledat, jak by se feny zbavil, protože nechce mít všechno podělané a pak jí strčí třeba zrovna ke mně, že, jako se to už párkrát stalo.
Ale tak Scyllo každý tady ví, že vy žijete v jiné galaxii, kde feny nikdy pyometru ani nádor mž nemají, přestože se jedná o časté nemoci, a naopak když se ve vašem okolí vyskytne kastrovaná fena, tak má vždycky všechny komplikace včetně těch obskurních a velmi vzácných.

lupus4
napsal(a):
Bude dobře, a pak se tam ve stáří vykekelí karcinom mž a je vymalováno. Nebo přijde pyometra na zvíře, co je kardiak nebo chronický ledvinový selhávač a je vymalováno."
no, a nebo ji přejede auto nebo na ni spadne letadlo...
pro "preventisty", když už musíte a žádný rozumný argument na vás neplatí, tak DOSPĚLOU a ne štěně.
neznám žádnou fenu, na kterou spadlo letadlo.
fen, které utrácím s nádory mléčné žlázy, mnoho. mnoho. mnoho.
scylla
napsal(a):
Tam ale není problém kastrace, tam je problém majitel. Kdo uvažuje nad kastrací, měl by si zjistit všechna pro a proti, rozmyslet si, jak to zařídit, kdyby se ta nebo ona komplikace vyskytla, a teprve pak se rozhodnout, že kastrovat bude/nebude.
Kastrace není ani dobrá, ani špatná. Kastrace je jen kastrace.
napsal(a):
Ale tak Scyllo každý tady ví, že vy žijete v jiné galaxii, kde feny nikdy pyometru ani nádor mž nemají, přestože se jedná o časté nemoci, a naopak když se ve vašem okolí vyskytne kastrovaná fena, tak má vždycky všechny komplikace včetně těch obskurních a velmi vzácných.
Ono to spíš bude tak, že žiju v realitě a nemám důvod si vymýšlet komplikace tam, kde nejsou, protože z toho nemám peníze.
Varaxi
napsal(a):
Tam ale není problém kastrace, tam je problém majitel. Kdo uvažuje nad kastrací, měl by si zjistit všechna pro a proti, rozmyslet si, jak to zařídit, kdyby se ta nebo ona komplikace vyskytla, a teprve pak se rozhodnout, že kastrovat bude/nebude.
Kastrace není ani dobrá, ani špatná. Kastrace je jen kastrace.
Jenže kde se má informovat, kde sežene objektivní informace? U veterináře ne, aspoň u většiny z nich, jak je vidět i tady, u spolků a útulků ani ve snu... máte tip?
rapotacka11
napsal(a):
Proč si tedy řídí fenku?
Měla jsem psa i fenu
Každému vyhovuje něco jinému. Někomu je jedno, jakého pohlaví je jeho pes, ale třeba mně vyhovují povahově určitě víc feny. Momentálně mám hlavně psy, jsou skvělí, ale stejně si příště pořídím fenky, protože mi sedí víc. A kvůli riziku fenčích nemocí nebudu žít dalších až 15 let se zvířetem, které mi nevyhovuje jen kvůli typickým samčím vlastnostem.
scylla
napsal(a):
Jenže kde se má informovat, kde sežene objektivní informace? U veterináře ne, aspoň u většiny z nich, jak je vidět i tady, u spolků a útulků ani ve snu... máte tip?
Objektivní informace hledám u veterinářů a v odborné literatuře (knihy, časopisy, internet, studie, zvláště statistické - jsou sice pomlouvané a dost často právem, ale jsou-li kvalitně vedené, jsou zdrojem nejobjektivnějších informací). Dále pak hledám informace u chovatele, od kterého psa mám. Tam pravděpodobně budou založené na osobní zkušenosti, takže o objektivitě lze s úspěchem pochybovat, nicméně chovatel má rozhodně větší zkušenosti než já. A v případě dědičných onemocnění se mi hodí vědět, jak jsou na tom příbuzní mého psa.
Na diskuzních fórech bych hledala hlavně zážitky a zkušenosti, takže všechno beru s rezervou.
A pak to všechno proberu, vytřídím, co pro mě není relevantní, a udělám si z toho vlastní názor.
Nicméně že je inkontinence možný důsledek kastrace, to se lze běžně dočíst prakticky všude a ti majitelé to měli vědět a měli s tím počítat. Ti majitelé se prostě nezajímali, neptali se, nezjišťovali, jinak by to věděli. Nebo inkontinenci jako problém podcenili. Nebo si řekli, že se jim to nemůže stát. Je to jejich vina, nikoli veterináře, který prováděl majiteli požadovaný zákrok, ani té kastrace jako takové.
Kastrace je zneužívaná k řešení výchovných problémů a kastrovat štěňata je hnus. Kastrace není jednoduchý zákrok a každý majitel by si ji měl dostatečně promyslet. Kastrace za jistých okolností může způsobit více škody než užitku. Kastrace může mít některé negativní dopady, se kterými je třeba počítat. Pod to se klidně podepíšu.
Ale když někdo obeznámený a informovaný se rozhodne z preventivních důvodů kastrovat psa (bez ohledu na pohlaví), na tom neshledávám nic špatného. Stejně jako když se někdo obeznámený rozhodne psa nekastrovat.

napsal(a):
Samozřejmě.
Ale netvařme se, že nejsou feny, které by mohly žít déle, kdyby byly vykastrované. Když mám fenu s chronickým selháním ledvin, která si do toho pořídí ještě pyometru, tak má smůlu, i když by se samotnými ledvinami mohla třeba ještě žít, protože samo o sobě ty ledviny byly ještě funkční pro normální život.
A ty nádory mž nebývají pěkné.
...děkuji za odpověď...tak teď mám psa a tak na patnáct let po starostech, ale kdyby náhodou, tak jak jsem chtěla fenu, tak půjdu znovu do psa...do kastrace zdravého zvířete se mi nechce - bojím se inkontinence a chovatelské ambice jsem jakživo neměla, takže to bude zase pes...
scylla
napsal(a):
nebo taky nepřije.
scylla
napsal(a):
Tak to máte fakt štěstí nebo nevím.
Já měla za svůj život tři feny, a všechny získaly na stáří problém, který skončil kastrací. První fena pyometra v 11 letech, druhá nádor na mléčné liště v 10 letech a poslední jsem kastrovala vloni, v 9 letech, zánět a cysty. Naštěstí všechny kastraci zvládly v pohodě i v tom věku, ale trochu ty "preventisty" chápu.
Nicméně že je inkontinence možný důsledek kastrace, to se lze běžně dočíst prakticky všude a ti majitelé to měli vědět a měli s tím počítat..
Docela věřím, že vědí.
Téměř jistě vědí. Jen absolutně netuší o čem to je.
Nejspíš předpokládají, že feně sem tam ukápne moč.
No tak to tedy není.
Ten "pes" komplet vyteče a často o tom ani neví.
Vyteče vše co má v močáku buď ve spánku - pěkně
v tom leží...
Trochu lepší varianta je, že se z lehu postaví a... vše vyteče.
Je to teda něco .
Kór, jedná li se o větší plemeno (u nás labrador=tam se toho vejde).
Skvělý je to v zimních měsících - to mi věřte.
Venku v zimě, v tomhle stavu být nemůže.
O lécích přednášku nepotřebuju. Prostě to přestalo zabírat...
rapotacka11
napsal(a):
Nicméně že je inkontinence možný důsledek kastrace, to se lze běžně dočíst prakticky všude a ti majitelé to měli vědět a měli s tím počítat..
Docela věřím, že vědí.
Téměř jistě vědí. Jen absolutně netuší o čem to je.
Nejspíš předpokládají, že feně sem tam ukápne moč.
No tak to tedy není.
Ten "pes" komplet vyteče a často o tom ani neví.
Vyteče vše co má v močáku buď ve spánku - pěkně
v tom leží...
Trochu lepší varianta je, že se z lehu postaví a... vše vyteče.
Je to teda něco .
Kór, jedná li se o větší plemeno (u nás labrador=tam se toho vejde).
Skvělý je to v zimních měsících - to mi věřte.
Venku v zimě, v tomhle stavu být nemůže.
O lécích přednášku nepotřebuju. Prostě to přestalo zabírat...
rakovina je lepší?

rapotacka11
napsal(a):
Co to je za logiku ?
no já bych možná vyměnila. protože moje fena sice nebyla inkontinentní, ale už je zakopaná.

napsal(a):
no já bych možná vyměnila. protože moje fena sice nebyla inkontinentní, ale už je zakopaná.
no, při té logice...a možných důsledcích kastrace...mohla být zakopaná taky o něco dřív...

napsal(a):
no, při té logice...a možných důsledcích kastrace...mohla být zakopaná taky o něco dřív...
tak to právě spíš ne, ono důležitá je statistika. je sice pěkné, že odpůrci kastrace dokážou vytáhnout info o tom, že kastrace x-krát zvyšuje riziko nějakého nádoru někde, ale fikaně se nezmiňují o tom, jak velký je základ, tedy default procento rizik. ono totiž ty nádory na mléčné žláze jsou zdaleka nejčastějším nádorem u fen. pak chvilku nic a pak něco dalšího.

napsal(a):
tak to právě spíš ne, ono důležitá je statistika. je sice pěkné, že odpůrci kastrace dokážou vytáhnout info o tom, že kastrace x-krát zvyšuje riziko nějakého nádoru někde, ale fikaně se nezmiňují o tom, jak velký je základ, tedy default procento rizik. ono totiž ty nádory na mléčné žláze jsou zdaleka nejčastějším nádorem u fen. pak chvilku nic a pak něco dalšího.
A je tam nějaký rozdíl v tom, jestli fena rodila nebo nerodila? Nebo se to nesleduje?

napsal(a):
A je tam nějaký rozdíl v tom, jestli fena rodila nebo nerodila? Nebo se to nesleduje?
je to celkem fuk. rozhodně na nějaký protektivní účinek štěňat nespoléhejte, nádory mléčné žlázy mají i vysloužilé fenky z chovných stanic nebo množíren, kde třeba rodily i mnohokrát.

napsal(a):
je to celkem fuk. rozhodně na nějaký protektivní účinek štěňat nespoléhejte, nádory mléčné žlázy mají i vysloužilé fenky z chovných stanic nebo množíren, kde třeba rodily i mnohokrát.
Tak já jen pro info. Kastrovat nemám v úmyslu, když chci fenu na chov, ať už to dopadne jakkoliv.
Jinak myslím si, že je stejně zbytečné se tady dohadovat, každý si to svoje obhájí, každý má jinou zkušenost, jiný pohled, každý se rozhodne podle svého.

Již jsem tady několikrát prezentovala, že mám kastrovanou fenu - bez problémů...mohlo by se zdát, že až nadejde čas a budu si pořizovat další psí holku, tak již bez zaváhání budu kastrovat znovu, ale není to tak...už teď, kdy je moje kastrovaná fena( téměř devítiletá) zdravá a v kondici (s ohledem na věk), mám zase dilema...kastrovat-nekastrovat?...zase zvažuji pro a proti, zvažuji rizika...kastraci neberu jako banální, jednoduchý zákrok, ale jako velký zásah do organismu feny...a ani pro mě, která má s kastrací pozitivní zkušenosti, která má několik známých s kastrovanými fenami, které také nemají problémy, není toto rozhodnutí jednoduché, ať už rozhodnu tak či onak...podotýkám, že pro mě to, že fena hárá, není problém, jen kvůli takové "prkotině", jak se tady často opakuje "z pohodlnosti" bych rozhodně nekastrovala. A opravdu velký strašák je pro mě inkontinence, což opravdu u velkého plemena může být problém a velký problém...ale velký strašák je i rakovina mléčné žlázy a pyometra...
A teď babo raď...co bude nejlepší ne pro mě, ale pro mojí další psí holku? Je to fakt těžký
napsal(a):
Již jsem tady několikrát prezentovala, že mám kastrovanou fenu - bez problémů...mohlo by se zdát, že až nadejde čas a budu si pořizovat další psí holku, tak již bez zaváhání budu kastrovat znovu, ale není to tak...už teď, kdy je moje kastrovaná fena( téměř devítiletá) zdravá a v kondici (s ohledem na věk), mám zase dilema...kastrovat-nekastrovat?...zase zvažuji pro a proti, zvažuji rizika...kastraci neberu jako banální, jednoduchý zákrok, ale jako velký zásah do organismu feny...a ani pro mě, která má s kastrací pozitivní zkušenosti, která má několik známých s kastrovanými fenami, které také nemají problémy, není toto rozhodnutí jednoduché, ať už rozhodnu tak či onak...podotýkám, že pro mě to, že fena hárá, není problém, jen kvůli takové "prkotině", jak se tady často opakuje "z pohodlnosti" bych rozhodně nekastrovala. A opravdu velký strašák je pro mě inkontinence, což opravdu u velkého plemena může být problém a velký problém...ale velký strašák je i rakovina mléčné žlázy a pyometra...
A teď babo raď...co bude nejlepší ne pro mě, ale pro mojí další psí holku? Je to fakt těžký
Lip bych to nenapsala taky jsem pořád na vážkách.

Měla jsem fenu, kterou jsme na jejích 10 letech zachraňovali kvůli pyometře. Dobře to dopadlo a žila dalších 5 let. Po kastraci pak nezměnila povahu, netloustla...Kdybych ji nechala kastrovat v mládí, neměla by sice pyometru, ale absolutně si nedovedu představit, co bych dělala, kdyby byla inkontinentní. Žila s námi v bytě, spala u postele, chodila se mnou do zaměstnání, jezdila s námi na dovolené, do hotelů, penzionů...Jak by to šlo s počůrávající se fenou?

prázdniny
napsal(a):
a těch posledních pět let se počůrávala?
Ne, nepočůrávala. Ale to není zárukou, že by k tomu nedošlo, kdyby byla kastrovaná 2,3 nebo 4 letá. Kastrace byla jediný možný způsob, jak ji zachovat při životě... a tam už se něco riskne.
To je docela těžká otázka, záleží na mnoha aspektech, pokud jde o zdraví fenky, určitě bych do toho šel. Ta naše měla zdraotní problémy, takže byla kastrace nevyhnutelná, nechali jsme ji provést u https://www.metropolevet.cz/kastrace-feny-praha/ a vše dopadlo bez komplikací, takže doporučuji.
Nechali jsme v roce 2008 vykastrovat hovawartku bez papírů, to jí byl rok a něco, žila hodně venku, báli jsme se, že při hárání nějaký pes přeskočí a neštěstí bude hotovo. Vyrostla velmi a vážila kolem 45kg. Pár let pohoda, pak se jí velmi zhoršila srst, měla hustou dlouhou houni kvality podsady, vyčesat to nešlo, musela jsem jí stříhat. Inkontinence se dostavila 2017 v zimě. To jí bylo deset, zánět močáku, pak inkontinence, v noci ve spánku, nebo i přes den, když ležela, padesátikilová fena si umíte představit co vyčůrá. Podložky mokré páchnoucí, fena smradlavá, děsné. Vet nasadil Incurin, měsíc jsme podávali denně, inkontinence zmizela po pár dnech. Pak jsme dávku snížili na dvě tablety za týden. Funguje to víc jak rok, někdy zapomenu, tak nemá ani dvě týdně. Inkontinence se nevrátila. I srst se jí velmi zlepšila a celkově je v pohodě. Nyní je ní jedenáct let, trošku zhubla. Vypadá dobře. Jiné problémy nemá, vidí, slyší, žere všechno, jakékoliv kosti, z ovce, králíků. Trávení excelentní. Ujde v pohodě pět km i více.
V roce 2016 zjara byla na operaci mastocytom/1. Pak leden 2017 zánět močáku. Jo a ještě měla na podzim 2017 zápal plic, promokla a ani doma jí hustá srst do rána neuschla. Ale promtně reaguje na léčbu, tak vše jsme rychle zvládli.
Další naše hovawartka má papíry, chceme ji uchovnit, je jí dva a půl. Tu tedy kastrovat nebudeme. Zatím žádné zdravotní problémy nemá, hárání probíhá standardně.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Nechali jsme v roce 2008 vykastrovat hovawartku bez papírů, to jí byl rok a něco, žila hodně venku, báli jsme se, že při hárání nějaký pes přeskočí a neštěstí bude hotovo. Vyrostla velmi a vážila kolem 45kg. Pár let pohoda, pak se jí velmi zhoršila srst, měla hustou dlouhou houni kvality podsady, vyčesat to nešlo, musela jsem jí stříhat. Inkontinence se dostavila 2017 v zimě. To jí bylo deset, zánět močáku, pak inkontinence, v noci ve spánku, nebo i přes den, když ležela, padesátikilová fena si umíte představit co vyčůrá. Podložky mokré páchnoucí, fena smradlavá, děsné. Vet nasadil Incurin, měsíc jsme podávali denně, inkontinence zmizela po pár dnech. Pak jsme dávku snížili na dvě tablety za týden. Funguje to víc jak rok, někdy zapomenu, tak nemá ani dvě týdně. Inkontinence se nevrátila. I srst se jí velmi zlepšila a celkově je v pohodě. Nyní je ní jedenáct let, trošku zhubla. Vypadá dobře. Jiné problémy nemá, vidí, slyší, žere všechno, jakékoliv kosti, z ovce, králíků. Trávení excelentní. Ujde v pohodě pět km i více.
V roce 2016 zjara byla na operaci mastocytom/1. Pak leden 2017 zánět močáku. Jo a ještě měla na podzim 2017 zápal plic, promokla a ani doma jí hustá srst do rána neuschla. Ale promtně reaguje na léčbu, tak vše jsme rychle zvládli.
Další naše hovawartka má papíry, chceme ji uchovnit, je jí dva a půl. Tu tedy kastrovat nebudeme. Zatím žádné zdravotní problémy nemá, hárání probíhá standardně.
...u té se nebojíte nežádoucího nakrytí jako u té první?
Máme jiné podmínky, životní. Všichni. Také mnohem více zkušeností s chovem velkých plemen. Dříve jsme byli oba v práci cca devět hodin, pět dní v týdnu. Nyní já pracuji jen dva dny v týdnu. Bydleli jsme v Praze, bydlíme na vísce o deseti domech. Vystavěli jsme pro feny kotec, který je v místnosti přilehlé k domu. O velikosti 2,5x2 metry. Pokud se fenka hárá a jeden z nás musí odejít, zavřeme holky do kotce. Máme všechno prostě více pod kontrolou.
U starší bez papírů jsme se rozhodli pro kastraci, mladší kastrovat nebudeme. Obě varianty se nám zatím zdají v pohodě, tak asi tak.
Po celý život před rokem 2007, což bylo 45 let , jsem měla zkušenosti jen s fenkami malými, kříženkami, většinou podoby jezevčíka, také žily na dvorku, vesměs. Co se dělo, když se háraly, tak to nevím, zda si umíte představit. Vytrvalí ořeši z celé vsi, dříve psi pobíhali dost často volně, kde se jim zlíbilo, hlavně na vesnicích, přelézali dvoumetový taras, neustále opisovali kolem pozemku, vše občůrávali, pokud jsme zavřeli fenku do kotce, schopni rozdrásat plotové pletivo. Pokud jsme ji zavřeli do kotelny, která měla okno, stále se zdržovali pod ním, skákali na zed, drápali dveře. Z jedné strany fena z druhé nápadník. Když jsme je vyhodili ze dvora, byli agresivní, majitelé si je odvedli, přivázali k boudě, překousali řemeny, utekli a už zas jsme je tam měli. Věřte nebo ne, tak to chodilo. A byl to slušný blázinec, který trval nejméně dva až tři týdny. Psi byli schopni se sejít i z několika kilometrů. Po těchto zkušenostech jsme se obávali, co bude.
Dnes je to jiné, skorem žádní psi nepobíhají osamoceně, a také hárání velkých plemen probíhá tak nějak komorně.
Opravdu se domnívám, že je to věc volby majitele. Každá mince má dvě strany.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Máme jiné podmínky, životní. Všichni. Také mnohem více zkušeností s chovem velkých plemen. Dříve jsme byli oba v práci cca devět hodin, pět dní v týdnu. Nyní já pracuji jen dva dny v týdnu. Bydleli jsme v Praze, bydlíme na vísce o deseti domech. Vystavěli jsme pro feny kotec, který je v místnosti přilehlé k domu. O velikosti 2,5x2 metry. Pokud se fenka hárá a jeden z nás musí odejít, zavřeme holky do kotce. Máme všechno prostě více pod kontrolou.
U starší bez papírů jsme se rozhodli pro kastraci, mladší kastrovat nebudeme. Obě varianty se nám zatím zdají v pohodě, tak asi tak.
Po celý život před rokem 2007, což bylo 45 let , jsem měla zkušenosti jen s fenkami malými, kříženkami, většinou podoby jezevčíka, také žily na dvorku, vesměs. Co se dělo, když se háraly, tak to nevím, zda si umíte představit. Vytrvalí ořeši z celé vsi, dříve psi pobíhali dost často volně, kde se jim zlíbilo, hlavně na vesnicích, přelézali dvoumetový taras, neustále opisovali kolem pozemku, vše občůrávali, pokud jsme zavřeli fenku do kotce, schopni rozdrásat plotové pletivo. Pokud jsme ji zavřeli do kotelny, která měla okno, stále se zdržovali pod ním, skákali na zed, drápali dveře. Z jedné strany fena z druhé nápadník. Když jsme je vyhodili ze dvora, byli agresivní, majitelé si je odvedli, přivázali k boudě, překousali řemeny, utekli a už zas jsme je tam měli. Věřte nebo ne, tak to chodilo. A byl to slušný blázinec, který trval nejméně dva až tři týdny. Psi byli schopni se sejít i z několika kilometrů. Po těchto zkušenostech jsme se obávali, co bude.
Dnes je to jiné, skorem žádní psi nepobíhají osamoceně, a také hárání velkých plemen probíhá tak nějak komorně.
Umím si to představit. Zažívali jsme to samé. Měli jsme fenu, taktéž na vesnici, většinu mého dětství.5x štěňata, pak už děda nevydržel a nechal ji vykastrovat, protože to bylo úděsné. Při hárání fen(jaro, podzim) běhalo po vesnici třeba 13 psů a snažilo se vždycky k té jisté feně dostat. Ne jen roztrhané ploty, což byl standart, ale klidně i rozštípaná plná dřevěná vrata. Dvoumetrová cihlová zeď pro psy žádný problém. Protimanévry horší než ve válce

Janinka Bosorka
napsal(a):
...ano je to volba majitele, jen jsem se chtěla zeptat pro jednu ano a druhou ne...díky za odpověď...
Janinka Bosorka
napsal(a):
Zvláštní. Bydlím 11. rok na vesnici, feny nekastrujeme, nikdo neotravuje. Mám feny v době hárání zabezpečené a určitě je nenechávám na dvorku nebo v kotci. Zase kastrace z pohodlnosti.

scylla
napsal(a):
Zvláštní. Bydlím 11. rok na vesnici, feny nekastrujeme, nikdo neotravuje. Mám feny v době hárání zabezpečené a určitě je nenechávám na dvorku nebo v kotci. Zase kastrace z pohodlnosti.
no jo, scyllo. o vás každý ví, že vy jste dokonalá osoba v dokonalém světě, kde nic není problém, kromě kastrace, to se pak všechno do měsíce zdravotně rozsype.
prostě nežijete v nějaké jiné dimenzi?

Ona taky Janinka píše před r.2007, pak už je to jiné.A scylla žije na vesnici 11. rok, takže před r.2007 to nezná.Holt matematika je svińa.

lesnížínka
napsal(a):
Přesně, teď už se to určitě zlepšilo, v obci je zákaz volného pobíhání psů, i když pravda, v době háární se vždycky nějací dva notoričtí vobšourníci objeví...a to stačí Naštěstí já fenu nemám a mamka už kastrovanou.
...máme barák na Třeboňsku, pravdou je, že tam lítal jeden jediný pes a to sousedů a všude obtěžoval - dnes už je na pravd boží, dostal se vždy jen na přední oplocenou zahradu, kterou nám vzteky podělal...naše feny si vždy odháraly v Praze, na chalupu jezdily už v plné kondici, ale chápu, že se sveřepými milovníky volně pobíhajícími po vsi může být malér hned...
scylla
napsal(a):
Zkuste číst odpovědi s pochopením psaného textu. Třeba vám nebudou připadat tak zvláštní. Když máme v hlavě utkvělou myšlenku, jde to hůře, uznávám.
Kotec je v místnosti, je velký a feny jsou v něm v bezpečí. Mají v něm místo na ležení a vodu. Tráví tam čas, kdy nás třeba navštíví někdo, kdo nemá psy rád. Nebo když se jedna hárá a já odjedu, jedná se o hodiny. Nebo když dorazí vet ošetřit ostatní zvířectvo. Takže jsou měsíce, kdy tam nejsou vůbec. Trauma u nich nepozoruji.
Poradte, jak máte feny, zřejmě jich máte více, v době hárání stoprocentně zabezpečné?
Jaký je poměr nemocí, způsobených kastrací a nemocí, které by nevznikly, kdyby fena kastrovaná byla?
Jedna fena je kastrovaná a druhá ne. Obě jsou skvělé a máme je moc rádi, chodíme s nimi denně na prochajdy.
Dále chováme stádo ovcí, kocoura, slepice, králíky, rybičky, máme užitkovou i okrasnou zahradu, sad, chodíme do práce, máme přátele, koníčky, dospělé děti, vnoučata, vaříme, zavařujeme atd, atd.
A občas jsme i pohodlní, to třeba čteme, válíme se, neděláme nic.

"A občas jsme i pohodlní, to třeba čteme, válíme se, neděláme nic."
Kecáš! S takovým množstvím zvířecí drobotiny a pěstební plochou prostě nemůžeš mít čas na lehárko

Janinka Bosorka
napsal(a):
Zkuste číst odpovědi s pochopením psaného textu. Třeba vám nebudou připadat tak zvláštní. Když máme v hlavě utkvělou myšlenku, jde to hůře, uznávám.
Kotec je v místnosti, je velký a feny jsou v něm v bezpečí. Mají v něm místo na ležení a vodu. Tráví tam čas, kdy nás třeba navštíví někdo, kdo nemá psy rád. Nebo když se jedna hárá a já odjedu, jedná se o hodiny. Nebo když dorazí vet ošetřit ostatní zvířectvo. Takže jsou měsíce, kdy tam nejsou vůbec. Trauma u nich nepozoruji.
Poradte, jak máte feny, zřejmě jich máte více, v době hárání stoprocentně zabezpečné?
Jaký je poměr nemocí, způsobených kastrací a nemocí, které by nevznikly, kdyby fena kastrovaná byla?
Jedna fena je kastrovaná a druhá ne. Obě jsou skvělé a máme je moc rádi, chodíme s nimi denně na prochajdy.
Dále chováme stádo ovcí, kocoura, slepice, králíky, rybičky, máme užitkovou i okrasnou zahradu, sad, chodíme do práce, máme přátele, koníčky, dospělé děti, vnoučata, vaříme, zavařujeme atd, atd.
A občas jsme i pohodlní, to třeba čteme, válíme se, neděláme nic.
...tedy kdy zvládáte číst, válet se a nic nedělat ale stejně to musí být moc fajn...já se těším na chalupu na důchod - pakliže ho dožiju tam se chystám na králky a nějakou drůbež, květinovou zahradu a hlavně velkého psa...ty houby Vám závidím

Janinka Bosorka
napsal(a):
Tak třeba konkrétně dnes tu prokrastinuju na gauči u kávy a poče už od 5.45. Jen jsem zaskočila pustit slepice, nakrmila psice, kocoura, ovce se pasou, králíci čekaj. Slunce svítí, bude krásný den. Čeká mne seno, černý rybíz, prochajda, nedej bože houby a kdoví?
..tak hezký den
napsal(a):
no jo, scyllo. o vás každý ví, že vy jste dokonalá osoba v dokonalém světě, kde nic není problém, kromě kastrace, to se pak všechno do měsíce zdravotně rozsype.
prostě nežijete v nějaké jiné dimenzi?
Díky Bohu asi ano. Nemusím pro své pohodlí řezat do psů a nejsem takový ignorant, abych tvrdila, že kastrace psu prospěje na zdraví. Jsem za to moc ráda. Jestli je dobrá a odpovídající péče o psa pro veterináře jiná dimenze, asi bych si ho pro svá zvířata nezvolila. My s přáteli zůstaneme v té jiné dimenzi, v té vaší by se nám nelíbilo.
Problémů je spousta, nejen kastrace, třeba lidé, kteří jsou schopni cpát do psa granule a probiotikum, aby je vůbec byl schopný strávit, lidé, kteří radí nejít se psem k doktorovi, když se pes nažere jedu na krysy... prostě lidská blbost kvete a psům škodí. Vše pro pohodlí majitele, jak je psovi - koho to zajímá. V téhle dimenzi bych opravdu žít nechtěla.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Děkuji , díky nemoci jsem před třemi lety pochopila, vo čem to je. Život je krásný.
Přeju i vám den strávený podle vlastních představ.
...ano nemoc i u mně a hlavně u vnoučka mně také donutila zastavit a popřemýšlet a přestat řešit věci nepodstatné...a děkuji
scylla Pokud žijete v jiné dimenzi, líbí se vám tam a jinak ani žít nechcete, jak je možné, že stále infiltujete tu naši?
V naší jsou veti nápomocni, často ve volném čase a zdarma či za malý peníz. Psi žerou i jiné věci než granule, ale i ty. Ignorantů moc nepotkávám. Jed na krysy? Krysa je také živý tvor. Jsou i lidé, kteří chovají krysy, potkany a podobná zvířata jako mazlíčky.

Díky Bohu asi ano. Nemusím pro své pohodlí řezat do psů a nejsem takový ignorant, abych tvrdila, že kastrace psu prospěje na zdraví.
scyllo...nejsem žádný propagátor kastrací, ač mám sama kastrovanou fenu (první kastrovaná v naší rodině), tak každému, kdo se přede mnou zmíní, že chce fenu kastrovat, neříkám "jo běžte, je to super, udělá se fik fik a je po všech starostech a nic nehrozí"...naopak poukážu na to, že je potřeba si to dobře rozmyslet, že i kastrace má svá rizika, že to není banalita, ale opravdu vážný zákrok, který už nelze vrátit...ale když potom čtu vaše příspěvky na toto téma, tak to ve mě probouzí tendenci kastraci feny zuby nehty obhajovat a to si myslím, že je špatně. Jste odpůrkyně kastrací a byla byste ráda, aby lidi do psů tedy bezdůvodně neřezali a že se svými příspěvky snažíte majitele psů-fen od kastrací odradit, ale na mě osobně to působí naprosto opačně.
Vždycky když si od vás něco na téma kastrace přečtu, tak si nepřipadám jako milující panička, která pro psy dělá první poslední, věnuje jim každou volnou chvilku...vyvařuje, aby nemuseli žrát ty "hnusný granule"...prostě se snaží udělat svoje psy permanentně šťastnými, která by za svoje psy i dýchala, kdyby bylo potřeba, ale připadám si jako netvor, který nechal řezat do feny a tím jí způsobil doživotní zmrzačení a fena je chudák, který měl smůlu, že se dostal k takovým lidem jako jsme my. Naštěstí, když se teď konkrétně podívám na svojí psí holku, která přilítla z venku, kde právě vyštěkala toho nesympatického ufuněného buldočka, co šel okolo a naprosto vysmátá mi přišla sdělit, že je čas na oběd...no a já, prznitel psího zdraví se tedy zvednu z gauče a jdu krmit...přeci ještě k tomu všemu nebudu psy trápit hlady

napsal(a):
Díky Bohu asi ano. Nemusím pro své pohodlí řezat do psů a nejsem takový ignorant, abych tvrdila, že kastrace psu prospěje na zdraví.
scyllo...nejsem žádný propagátor kastrací, ač mám sama kastrovanou fenu (první kastrovaná v naší rodině), tak každému, kdo se přede mnou zmíní, že chce fenu kastrovat, neříkám "jo běžte, je to super, udělá se fik fik a je po všech starostech a nic nehrozí"...naopak poukážu na to, že je potřeba si to dobře rozmyslet, že i kastrace má svá rizika, že to není banalita, ale opravdu vážný zákrok, který už nelze vrátit...ale když potom čtu vaše příspěvky na toto téma, tak to ve mě probouzí tendenci kastraci feny zuby nehty obhajovat a to si myslím, že je špatně. Jste odpůrkyně kastrací a byla byste ráda, aby lidi do psů tedy bezdůvodně neřezali a že se svými příspěvky snažíte majitele psů-fen od kastrací odradit, ale na mě osobně to působí naprosto opačně.
Vždycky když si od vás něco na téma kastrace přečtu, tak si nepřipadám jako milující panička, která pro psy dělá první poslední, věnuje jim každou volnou chvilku...vyvařuje, aby nemuseli žrát ty "hnusný granule"...prostě se snaží udělat svoje psy permanentně šťastnými, která by za svoje psy i dýchala, kdyby bylo potřeba, ale připadám si jako netvor, který nechal řezat do feny a tím jí způsobil doživotní zmrzačení a fena je chudák, který měl smůlu, že se dostal k takovým lidem jako jsme my. Naštěstí, když se teď konkrétně podívám na svojí psí holku, která přilítla z venku, kde právě vyštěkala toho nesympatického ufuněného buldočka, co šel okolo a naprosto vysmátá mi přišla sdělit, že je čas na oběd...no a já, prznitel psího zdraví se tedy zvednu z gauče a jdu krmit...přeci ještě k tomu všemu nebudu psy trápit hlady
Sardullah já osobně vidím zásadní problém v tom, že Vy si nejen tak připadáte, ale Scylla si to o Vás (i o mě, nebojte) i myslí. A to ani nedomýšlím, co si myslí o Vašem veterináři.
Jo když my jsme kastrovali březí feny z Kamenice, to byla aspoň aféra. Tam se Scylla s přicmrndama vyžila na maximum.
Já to říkám už dlouho, ona má nějakou obsesivně kompulzivní poruchu. Jakmile vidí slovo kastrace, tak prostě musí jít a jet do těch lidí a udělat z nich naprostý kretény. Ve své podstatě za to chudák nemůže. A každej, kdo jí napíše opak, ji jen utvrzuje v tom, že bojuje za správnou věc a zbytek pejskařů jsou neznabozi, kteří by v životě neměli mít živý zvíře.

impact
napsal(a):
Sardullah já osobně vidím zásadní problém v tom, že Vy si nejen tak připadáte, ale Scylla si to o Vás (i o mě, nebojte) i myslí. A to ani nedomýšlím, co si myslí o Vašem veterináři.
Jo když my jsme kastrovali březí feny z Kamenice, to byla aspoň aféra. Tam se Scylla s přicmrndama vyžila na maximum.
Já to říkám už dlouho, ona má nějakou obsesivně kompulzivní poruchu. Jakmile vidí slovo kastrace, tak prostě musí jít a jet do těch lidí a udělat z nich naprostý kretény. Ve své podstatě za to chudák nemůže. A každej, kdo jí napíše opak, ji jen utvrzuje v tom, že bojuje za správnou věc a zbytek pejskařů jsou neznabozi, kteří by v životě neměli mít živý zvíře.
Víte celkově mě vlastně ten její způsob boje mrzí, protože si myslím, že když už sem někdo dorazí s dilematem kastrovat-nekastrovat, tak by měli zaznít pro i proti, ale způsob jakým to podává scylla se mi zdá poněkud nešťastným. A přitom je důležité, aby na ty rizika lidi mysleli, kastrace není očkování proti vzteklině...
Dále mě teda udivuje množství kastrovaných fen s katastrofálními zdravotními problémy zapříčiněnými kastrací. Vím, že kastrace není bez rizika, rozhodně tyto rizika nehodlám ani v nejmenším zlehčovat, ale také mluvím se spoustou lidí, kteří mají psy, feny i kastrované feny a zatím jsem se nesetkala s nikým, kdo by měl problém s kastrovanou fenou a tím netvrdím, že to neexistuje, ale kdyby jich bylo takové procento, tak bych přeci musela za těch už skoro devět let, kdy jsem začala zvažovat kastraci současné feny a snažila se, mimo jiné, i sbírat informace od majitelů kastrovaných fen, na které jsem narazila, alespoň o několika fenách slyšet...naopak jsem už zaznamenala několik nekastrovaných fen s klasikou...kdy se starší nebo stará fena již oslabená nemocí musela podrobit operaci - kastraci a v několika případech to nedopadlo...což možná bude souviset s tím, že je, alespoň u pejskařů se kterými jsem se setkala já, více fen nekastrovaných než opačně...
Ona je chyba, že nejde najít solidní vědecká práce na toto téma, se statistickými údaji. Kolik % fen trpí pokastračními potížemi, rozděleno podle věku fen při kastraci, podle velikosti psa apod.
Na druhou stranu věk dožití kastrátů (zase by to muselo být v porovnání s průměrným věkem jednotlivých plemen). Těch dat by musela být šílená spousta, aby to o něčem vypovídalo.
Takto se dá soudit jen podle svých zkušeností, zkušeností přátel, jednotlivých veterinářů a JPP.

LájošM
napsal(a):
Ona je chyba, že nejde najít solidní vědecká práce na toto téma, se statistickými údaji. Kolik % fen trpí pokastračními potížemi, rozděleno podle věku fen při kastraci, podle velikosti psa apod.
Na druhou stranu věk dožití kastrátů (zase by to muselo být v porovnání s průměrným věkem jednotlivých plemen). Těch dat by musela být šílená spousta, aby to o něčem vypovídalo.
Takto se dá soudit jen podle svých zkušeností, zkušeností přátel, jednotlivých veterinářů a JPP.
No asi tak...
z mého pohledu bych to přirovnala k sázce do loterie...a i kdyby bezkonkurenčně lépe vycházely kastrované feny, tak nikdo nezaručí, že třeba ta moje konkrétní nebude trpět velkým strašákem (alespoň pro mě, majitelku velkého "plemene")- inkontinencí a pak mi může bejt srdečně jedno jestli výskyt inkontinence je např.20%,1%,0,01%, když já mám doma velkou psí holku, která je jak průtokáč.
Mám5ti letou fenku čerta, nekastrovanou, naprosto zdravou. Žije s námi v domě, krmená granule, syrové i vařené.
Feny u nás i v širší rodině vždy na "stará" kolena zánět a následná kastrace:
bernský honič v 7mi
bernardýn v 8mi
kavalír v 11ti
mix flata v 10ti
Berňák na barfu, ostatní kombinace granule, syrové i vařené. Všechny nakonec přežily a žádné postkastrační problémy neměly.
Mám ještě adopťáka - 12ti letou chrtici, kastrovanou v 1roce a bez problémů.
Stejně tedy preventivně nekastrujeme, i když má soukromá statistika je jednoznačná.
Mě trápí jiná otazka a možná právě na scyllu (bez ironie), protože jí se to 100%ně daří - co děláme špatně, co dělat jinak, lze tomu předejít?
No, já bych ráda věřila, že někdo nezná nekastrovanou fenu, která by měla záněty a opravdu mě mrzí, že já mám zkušenost přesně opačnou.
A zajímá mě, zda se dá to riziko nějak eliminovat, protože se mi nechce kastrovat zdravé zvíře a zatím jsem to nikdy nedělala.
Ale... u nás prostě nebyla fena, která by na stáří nemusela na operaci.
Kastrovaní útulkáči bez problémů.
sufle
napsal(a):
No, já bych ráda věřila, že někdo nezná nekastrovanou fenu, která by měla záněty a opravdu mě mrzí, že já mám zkušenost přesně opačnou.
A zajímá mě, zda se dá to riziko nějak eliminovat, protože se mi nechce kastrovat zdravé zvíře a zatím jsem to nikdy nedělala.
Ale... u nás prostě nebyla fena, která by na stáří nemusela na operaci.
Kastrovaní útulkáči bez problémů.
Tak já znám zrovna feny, co neměly zánět dělohy. Měla jsem 5 haskounek a ani jedna ho neměla. Jedna se musela operovat v 10 letech kvůli nádoru vaječníku, druhá se operovala ve 13 letech kvůli bouli na krku. Ale zánět jsem nezažila u žádné. Vím, že několika lidem fena na zánět umřela, že už bylo pozdě. Já nevim, já si prostě myslim, že pokud znáte svoje zvíře dobře, tak musíte poznat, že mu něco je, aniž by mělo klasické příznaky nemoci.

lesnížínka
napsal(a):
Sufle se asi ptá, jestli se dá dělat něco jako prevence? Dávat feně něco...třeba nějaké byliny, nebo? Prostě jak předcházet tomu, aby zánět vůbec začal. To je asi otázka spíše na Bodlinku. Ví se, co to provokuje, rozjede?
no, normálně feny po hárání mají dělohu ve stavu "březost". je tam spoustu žlázek a ty jsou narvané výživným sekretem a čekají na embrya. u některých fen se to přežene a vznikají tam vyloženě cystičky, ale proč, to se neví. asi nějaká hormonální nerovnováha a proto je to častější u starších fen. no a ta zmnožená přemnožená děložní sliznice pořád nevadí, akorát pak stačí, aby se tam dostala e.coli, a ta je v prostředí a ve výkalech a všude, a ta tam najde ten výživný sekret a už to jede.
napsal(a):
no, normálně feny po hárání mají dělohu ve stavu "březost". je tam spoustu žlázek a ty jsou narvané výživným sekretem a čekají na embrya. u některých fen se to přežene a vznikají tam vyloženě cystičky, ale proč, to se neví. asi nějaká hormonální nerovnováha a proto je to častější u starších fen. no a ta zmnožená přemnožená děložní sliznice pořád nevadí, akorát pak stačí, aby se tam dostala e.coli, a ta je v prostředí a ve výkalech a všude, a ta tam najde ten výživný sekret a už to jede.
takže se tomu v podstatě předejít nedá jinak než kastrací...a nebo hlídat sebemenší změnu chování a tu řešit...

Huskyjanina
napsal(a):
takže se tomu v podstatě předejít nedá jinak než kastrací...a nebo hlídat sebemenší změnu chování a tu řešit...
Ano, kastrace je jediná prevence.
No a tím řešením je to zapeklité tak, že pyometra začíná opravdu nenápadně. Kdyby člověk plašil pokaždý, když to může být pyometra, zbláznil by se a fena by byla na veterině víc než doma.
LájošM
napsal(a):
Data jsou, např. jen namátkově:
The relationship of urinary incontinence to early spaying in bitches; Stöcklin-Gautschi NM1, Hässig M, Reichler IM, Hubler M, Arnold S.; Department of Reproduction, Veterinary Faculty of Zurich, Winterthurerstrasse 260, CH-8057 Zurich, Switzerland; Reprod Fertil Suppl.2001;57:233-6.: Vzorek 206 fen kastrovaných před 1. estrem, průměrný věk 7,1 měsíce. Inkontinence po se vyskytla u 9,7% fen. inkontinence se objevila v průměru 2 roky a 10 měsíců po operaci.
Evaluation of the prevalence of urinary incontinence in spayed female dogs; Forsee K.M., Davis G.J., Mouat E.E., Salmeri K.R., Bastian R.P.; Red Bank Veterinary Hospital,197 Hance Ave, Tinton Falls, NJ 07724, USA; Am Vet Med Assoc.2013 Apr 1;242(7):959-62: Vzorek 566 fen, výskyt inkontinece v 5,12 % případů.
Urinary incontinence in spayed female dogs: frequency and breed disposition; Arnold S., Arnold P., Hubler M., Casal M., Rüsch P.; Schweiz Arch Tierheilkd.1989;131(5):259-63.: Vzorek 412 fen, kastrovaných mezi 3. a 10. rokem.21 % bylo inkontinentních, nástup inkontinence v průměru 2,9 roku po operaci.
Podobných studií najdete bezpočet. Čísla sice lítají mezi 5 - 20 %, nicméně i kdybychom počítali "jen" s 5 % výskytem pokastrační inkontinece, nelze kastraci považovat za banální záležitost. Majitel by měl být informován jak o pozitivech, tak o rizicích tohoto zákroku.
Samozřejmě, pro objektivní zhodnocení by bylo potřeba srovnat riziko pyometry vs. riziko inkontinence.

MATERIALS AND METHODS: The Swedish dog-population was studied in relation to breed and age, using data on dogs
insured by the animal insurance company Agria (Agria Pet Insurance, Stockholm, Sweden; www.agria.se) in 1995-2006.
The current database contains data from over 260 000 female dogs, and has data on dogs with both life insurance and
veterinary care insurance. Every year that a dog was insured it contributed one dog-years at risk (DYAR), resulting in just
over 1 000 000 DYAR were calculated for dogs up to 10 years of age. Breeds were classified according to the Swedish
Kennel Club breed classification system. The crude and breed-specific mean ages at development of pyometra and
mammary tumours were determined. There were 110 breeds with over 1000 DYAR in the database, and they constitute the
basis for the analyses. Overall and by breed, Cox proportional hazards regression without covariates was used to develop
the baseline hazard and survival to different ages (interpreted as the proportion of bitches that developed eg. pyometra at a
certain age and presented for 10 years of age).
RESULTS: In total data from 20 423 bitches with the diagnosis pyometra and 11 758 with the diagnosis mammary tumours
and 30 131 with either of the two diseases were obtained from the database. The incidence rate (IR) for pyometra was 199
(CI 196-202) dogs per 10 000 DYAR, for mammary tumours 112 (CI 110-114) dogs per 10 000 DYAR and for either of
the two diseases 297 (CI 294-301) dogs per 10 000 DYAR. The mean age of diagnosis pyometra was 7.0 years, mammary
tumours 8.0 years and either pyometra or mammary tumour 7.4 years. The proportion of bitches diagnosed with either of
the diseases ranged from 3-73% in different breeds. In all breeds, the overall proportion of the bitches that had developed
these diseases at 10 years of age was for pyometra19%, mammary tumour 13%, and either pyometra or mammary tumour
30%. The top 10 breeds with the largest proportion (%) of female dogs that had developed either pyometra or mammary
tumours before 10 years of age were Leonberger (73%), Irish Wolfhound (69%), Bernese Mountain Dog (69%), Great
Dane (68%), Rottweiler (65%), Staffordshire Bull Terrier (66%), Bullterrier (62%), Bouvier des Flandres (60%), Keeshond
(57%) and Basset Hound (56%). However, there were 20 dog breeds with a proportion of at least 50% affected by either
pyometra or mammary tumour within the same age interval. The proportion of dogs affected by pyometra was largest in the
following 10 breeds: Bernese Mountain Dog (66%), Great Dane (62%), Leonberger (61%), Rottweiler (58%), Irish
Wolfhound (58%), Staffordshire Bullterrier (54%), Bullterrier (52%), Newfoundland (50%), Collie (smooth haired) (44%),
and Old English Sheepdog (42%). The proportion of dogs affected by mammary tumour was largest in the following 10
breeds: Leonberger (46%), Doberman Pinscher (42%), Irish Wolfhound (41%), Welsh Terrier (37%), English Springer
Spaniel (36%), Boxer (35%), American Cocker Spaniel (35%), Bedlington Terrier (33%), Airedale Terrier (28%).

In the present study, the proportion of bitches that has developed the reproductive disorders pyometra and
mammary tumours by 10 years of age in female dogs of 110 different breeds is shown. For the first time the combined risk
of contracting either of the two diseases was studied. The occurrence of either pyometra or mammary tumours in dogs up to
10 years of age was high, >50% for over 20 breeds in the studied dog population.
Do deseti let věku si pyometru nebo nádor mž pořídila nadpoloviční většina fen.
Taky jsem přemýšlela, kde se to bere a jak to řeší divocí psi. Není přece možné, aby to bylo pro psy tak běžné, že tolik fen k tomu dřív nebo později stejně přijde.
Mám fenu teprve po třetím hárání, dvouletou a teď má antibiotika, protože se jí objevil zánět, podchytilo se to hodně brzy, ale stejně nad tou kastrací teď už hodně uvažuju, i proto, jak těžko odhalitelná ta věc, zatraceně, je...
Ale nejde mi do hlavy. Jakto, že tak obrovské procento fen?

Atheira
napsal(a):
Taky jsem přemýšlela, kde se to bere a jak to řeší divocí psi. Není přece možné, aby to bylo pro psy tak běžné, že tolik fen k tomu dřív nebo později stejně přijde.
Mám fenu teprve po třetím hárání, dvouletou a teď má antibiotika, protože se jí objevil zánět, podchytilo se to hodně brzy, ale stejně nad tou kastrací teď už hodně uvažuju, i proto, jak těžko odhalitelná ta věc, zatraceně, je...
Vlci se hárají výrazně méně často než feny.
A taky ne úplně všichni se dožijí deseti let.

napsal(a):
In the present study, the proportion of bitches that has developed the reproductive disorders pyometra and
mammary tumours by 10 years of age in female dogs of 110 different breeds is shown. For the first time the combined risk
of contracting either of the two diseases was studied. The occurrence of either pyometra or mammary tumours in dogs up to
10 years of age was high, >50% for over 20 breeds in the studied dog population.
Do deseti let věku si pyometru nebo nádor mž pořídila nadpoloviční většina fen.
U dvaceti plemen, celkové "jen" 30% (jsme si moc nepomohli, ale o fous lepší to je.)
Nemají někde vysledky pro všechny plemena, ne jen těch deset nejhorších? Jestli je takový rozptyl mezi plemeny (3-73%), tak by to bylo zajímavé vědět aspoň i těch deset nejlepších.

Já jsem na kluky , ale mít holku mimo chov, tak asi půjde. Problémy u kastrovaných fenek vidím kolem minimálně, naopak je to tady samá pyometra na poslední chvíli a nádory. A jeden sarkom kosti u kamarádky, která jinak žije v neustálém koloběhu hárání a silných falešek. Už "běhá" jen po třech a všichni se modlíme, aby tady s námi ještě dlouhou dobu pobyla. I když ten můj je z ní na prášky, protože hárání a faleška je top období a jinak jí snad nikdy nepotkal.
Obávám se, že na otázku kastrace ano - ne neexistuje jediná správná odpověď. Obě varianty můžou být pro jednotlivou fenu dobře, obě můžou být naprostý průs..švih.
Býval jsem dříve striktní zastánce kastrace všeho, co nemělo být použito do chovu. Dneska jsem hodně změnil názor a blížím se scylle v tom, že kastraci považuju za problematický, velký a nevratný zásah, který by se měl dělat jen ve skutečně odůvodněných případech. (Prevenci čehokoliv v tomto případě jako důvod neberu.)
Mám doma fenu kastrovanou ze zdravotních důvodů (mnohonásobné cysty na vaječnících a stav prakticky permanentního hárání). Z hyperaktivní, akční, veselé bláznivky se stal líný, otrávený nešťastník, který jakoby ztratil smysl života. Ano, nejspíš jsem jí zachránil život a předešel velkým problémům, ale nejsem si jist, jestli by to ona sama takhle chtěla. (Je mi jasné, že polidšťuju. )
Chci tím říct, že o tomto zákroku by si měl rozhodnout maximálně informovaný majitel po zvážení všech pro a proti, která kastrace s sebou nese. Není to propíchnutí ucha na náušnici.
Atheira
napsal(a):
Jak psala bodlinka, tak ne všichni se dožijí deseti a hlavně ti naši psíci prošli léty šlechtění, které se na tom podepsalo...

Dasvo
napsal(a):
Obávám se, že na otázku kastrace ano - ne neexistuje jediná správná odpověď. Obě varianty můžou být pro jednotlivou fenu dobře, obě můžou být naprostý průs..švih.
Býval jsem dříve striktní zastánce kastrace všeho, co nemělo být použito do chovu. Dneska jsem hodně změnil názor a blížím se scylle v tom, že kastraci považuju za problematický, velký a nevratný zásah, který by se měl dělat jen ve skutečně odůvodněných případech. (Prevenci čehokoliv v tomto případě jako důvod neberu.)
Mám doma fenu kastrovanou ze zdravotních důvodů (mnohonásobné cysty na vaječnících a stav prakticky permanentního hárání). Z hyperaktivní, akční, veselé bláznivky se stal líný, otrávený nešťastník, který jakoby ztratil smysl života. Ano, nejspíš jsem jí zachránil život a předešel velkým problémům, ale nejsem si jist, jestli by to ona sama takhle chtěla. (Je mi jasné, že polidšťuju. )
Chci tím říct, že o tomto zákroku by si měl rozhodnout maximálně informovaný majitel po zvážení všech pro a proti, která kastrace s sebou nese. Není to propíchnutí ucha na náušnici.
Nevidím rozdíl, jestli kastraci provede majitel viz výše nebo neinformovaný majitel z pohodlnosti...výsledkem je vykastrovaná fena- teď mám samozřejmě na mysli kastraci zdravé feya.
Je to opravdu úplně šumák, jestli někdo kastruje z preventivních důvodů (jako já), po zvážení všech pro a proti a nebo jestli někdo kastruje bez rozmyslu - bere zákrok jako banalitu, prostě nechce mít hárající fenu. O tom, co by si vybrala fena nebudu spekulovat...ale když opomenu nějakou prevenci např. pyometry, tak třeba moje fena NO - nekastrovaná, měla docela brutál falešky, několikrát zánět mléčné žlázy, no nemyslím si, že to bylo to nej, že by si říkala, to je fakt super, že nejsem kastrovaná, že si tohle můžu docela přirozeně zažít...musím říct, že dneska vlastně zpětně lituju, že jsme o kastraci ani neuvažovali, i když nám to veterinář nabízel jako možné řešení tohoto problému...možná by to pro ní bylo lepší.
napsal(a):
Nevidím rozdíl, jestli kastraci provede majitel viz výše nebo neinformovaný majitel z pohodlnosti...výsledkem je vykastrovaná fena- teď mám samozřejmě na mysli kastraci zdravé feya.
Je to opravdu úplně šumák, jestli někdo kastruje z preventivních důvodů (jako já), po zvážení všech pro a proti a nebo jestli někdo kastruje bez rozmyslu - bere zákrok jako banalitu, prostě nechce mít hárající fenu. O tom, co by si vybrala fena nebudu spekulovat...ale když opomenu nějakou prevenci např. pyometry, tak třeba moje fena NO - nekastrovaná, měla docela brutál falešky, několikrát zánět mléčné žlázy, no nemyslím si, že to bylo to nej, že by si říkala, to je fakt super, že nejsem kastrovaná, že si tohle můžu docela přirozeně zažít...musím říct, že dneska vlastně zpětně lituju, že jsme o kastraci ani neuvažovali, i když nám to veterinář nabízel jako možné řešení tohoto problému...možná by to pro ní bylo lepší.
To, co popisujete Vy u své NO, je kastrace ze zdravotních důvodů! O té bych vůbec nediskutoval, tam je indikace jasná a jednoznačná.
Nemyslím si, že je fuk, jestli majitel je, nebo není obeznámený s riziky. Vím o několika, kteří si kastraci rozmysleli v okamžiku, kdy jim byla předestřena právě ta pro a proti.
Spíš jsem tím myslel to, že před takto zásadním zákrokem by se majitelé měli povinně informovat o následcích a rizicích. Je jasné, že informovanost, nebo naprostá ignorance samotnou akci ani její následky nezmění.
Ale opakuju: Mluvím o kastracích zdravých fen, kde není zdravotní hledisko!
Sunnik
napsal(a):
Takže jsou plemena která na to trpí hodně a některá naopak málo?
Nejsem odborník, ale pokud bychom soudili z výsledků studie, co sdílela bodlinka, pak se dá usoudit že ano.
The top 10 breeds with the largest proportion (%) of female dogs that had developed either pyometra or mammary
tumours before 10 years of age were Leonberger (73%), Irish Wolfhound (69%), Bernese Mountain Dog (69%), Great Dane (68%), Rottweiler (65%), Staffordshire Bull Terrier (66%), Bullterrier (62%), Bouvier des Flandres (60%), Keeshond (57%) and Basset Hound (56%)

Dasvo
napsal(a):
To, co popisujete Vy u své NO, je kastrace ze zdravotních důvodů! O té bych vůbec nediskutoval, tam je indikace jasná a jednoznačná.
Nemyslím si, že je fuk, jestli majitel je, nebo není obeznámený s riziky. Vím o několika, kteří si kastraci rozmysleli v okamžiku, kdy jim byla předestřena právě ta pro a proti.
Spíš jsem tím myslel to, že před takto zásadním zákrokem by se majitelé měli povinně informovat o následcích a rizicích. Je jasné, že informovanost, nebo naprostá ignorance samotnou akci ani její následky nezmění.
Ale opakuju: Mluvím o kastracích zdravých fen, kde není zdravotní hledisko!
No pokud má člověk slušnýho veterináře, tak je to ten nejpovolanější člověk, který je schopen poskytnout informace o rizicích, neumím si představit, že by mě veterinář neinformoval o rizicích nějakého zákroku...i když veterináři můžou vychválit pozitiva kastrace do nebes a negativa upozadit.
Jsem ráda, že můj veterinář je zároveň i dobrý známý, věřím mu, konzultovala jsem s ním plánovanou preventivní kastraci před provedením několikrát...přečetla snad všechno, co jsem na internetu o téhle problematice našla a i tak děkuju bohu, že jsme měli to štěstí a fena je i teď - téměř osm let po kastraci - v pořádku a snad nám to vydrží.

Domik047
napsal(a):
Nejsem odborník, ale pokud bychom soudili z výsledků studie, co sdílela bodlinka, pak se dá usoudit že ano.
The top 10 breeds with the largest proportion (%) of female dogs that had developed either pyometra or mammary
tumours before 10 years of age were Leonberger (73%), Irish Wolfhound (69%), Bernese Mountain Dog (69%), Great Dane (68%), Rottweiler (65%), Staffordshire Bull Terrier (66%), Bullterrier (62%), Bouvier des Flandres (60%), Keeshond (57%) and Basset Hound (56%)
To je jen těch deset plemen a nejčastějším výskytem pyomery a rakoviny, ale rozptyl mezi jednotlivými plemeny uváděli 3-73%. Tzn jsou i plemena kde je ta šance, že dostanou buď pyomeru nebo rakovinu, docela nízká, i jen 3%.
nenad

XXX.XXX.195.183
Měla jsem 14 let fenečku kříženku jezevčíka. Kastrovat jsem jí nikdy nenechala. Zemřela mi v náručí na selhání ledvin, bylo to velmi rychlé(lékař přijel k nám domů). Na konci života, už byla hodně nemocná (srdíčko, štítná žláza, zvýš. cholesterol, špatná funkce nadledvinek), no prostě stáří. Zajímavé, ale je , že vaječníky a děloha do konce života úplně v pořádku. Nedala bych kastrovat milované zvíře, jen pro svou pohodlnost! Nedovedu si představit, že by mě někdo v 15 letech vykastroval!
U mě mají zvířata stejná práva jako lidi!
nenad
napsal(a):
Měla jsem 14 let fenečku kříženku jezevčíka. Kastrovat jsem jí nikdy nenechala. Zemřela mi v náručí na selhání ledvin, bylo to velmi rychlé(lékař přijel k nám domů). Na konci života, už byla hodně nemocná (srdíčko, štítná žláza, zvýš. cholesterol, špatná funkce nadledvinek), no prostě stáří. Zajímavé, ale je , že vaječníky a děloha do konce života úplně v pořádku. Nedala bych kastrovat milované zvíře, jen pro svou pohodlnost! Nedovedu si představit, že by mě někdo v 15 letech vykastroval!
Jako myslíte, že mají třeba právo volit, právo na spravedlivý proces, právo na samosprávu, mohou svobodně rozhodovat o své národnosti či vyznání, mají právo vlastnit majetek apod.?

nenad
napsal(a):
U mě tedy zvířata stejná práva nemají......můj pes prostě nemůže jít "sbalit" nějakou fenu a mít s ní štěňata........z čeho by pak platil alimenty, že?.....není to chudák, že mu takové právo upírám??
Nedala bych kastrovat milované zvíře, jen pro svou pohodlnost!
Je úplně jedno z jakého důvodu dá člověk zvíře vykastrovat (teď teda samozřejmě nepočítám kastrace ze zdravotních důvodů)....výsledek je stejnej - kastrované zvíře..
Zajímalo by mě, kdyby vaše fenka měla třeba ve třinásti letech zánět dělohy nebo dokonce rakovinu a operaci by nepřežila....nebo celý život brutální falešky, jestli byste mluvila stejně. Nechci tady obhajovat kastrace, ale majitelka feny, která žádné problémy s fenou ...nebojím se říct "gynekologické" ...neměla to tady může prohlásit KASTRACE NIKDY a defakto odsoudit lidi, kteří špatné zkušenosti mají - klidně budu jmenovat konkrétně sebe - že už nehodlali riskovat a fenu mají vykastrovanou preventivně......