Dobrý den,
Potřebuji poradit ohledně naší dvouleté novofundlačky, jedná se o to, že nejspíš nesnáší děti a já bych jí chtěla nějak dokázat, že je to v pohodě a nemusí na ně vrčet a vzhledem k tomu, že jsem těhotná, mám taky trochu strach jak bude reagovat, až mimino přijde na svět.
Začnu tím, že od mala je docela bojácná, ale brali jsme ji s sebou vždy všude, hlavně i tam, kde je velká koncentrace lidí apod. Brali jsme ji i tam, kde jsou malé děcka, nikdy z nich nebyla odvázaná, ale nechala se pohladit a nevrčela.
O víkendu u nás byla návštěva s dvěma malými dětmi, cca rok a tři roky a naše Zora vrčela jen je uviděla. Když okolo ní prošly, hned se zvedla a začla vrčet.. nic jí nedělaly a navíc Zoru jsme nikam nezavírali, byla celou dobu s námi, jak je zvyklá. Trochu se uklidnila, až když viděla, že naše starší fenka se nechá v pohodě pohladit a pomazlit.
Jde mi teď o to, jak jí ukázat, že děcka jsou v pohodě? Že nemusí být ve střehu a vrčet..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neporadím vám, jak naučit feňuli "milovat"-nebát se dětí...měla jsem psy, kteří milovali děti bez rozdílu, měla jsem fenu, která nesnášela děti, resp. ignorovala je, ale pokud měli snahu si jí pohladit, tak se regulérně ohnala-já nemám tendence učit psa někoho milovat, pokud byla na volno, tak se pohladit nenechala - řešila to udržováním "bezpečné vzdálenosti", pokud byla na vodítku bylo na mě, aby dítě nemělo šanci na ní sáhnout, sice nosila košík, ale rána kovovým košem do obličeje taky není nic příjemného, ale když se mi narodil syn, tak byla feňule úplně zlatá...já jsem tedy fenu "zapojila" do péče o dítě hned po návratu z porodnice a samozřejmě dítě následně učila, jak se k pejskovi chovat...prostě si myslím, že je pro psa rozdíl "cizí dítě" a "vlastní dítě"...vlastní dítě roste z miminka, které nemůže "chodit kolem psa"...pes se musí přijít podívat za ním...a než se začne lidský špunt pohybovat, tak ho pes "adoptuje".

sabina, opět doporučím koiru (pokud jsi místně příslušná, je to v Ostravě) : http://www.koira.cz/
neb si myslím, vzhledem k tomu, že fenka má dva roky a problém jste nějak dosud nepořešili, že to chce někoho znalého naživo, kdo by vás naučil co s tím...
Jinak to samozřejmě lze řešit jaksi klidným vedením psa (jako že ji povedete, budete učit, nenechávat to na ní, zajistíte jí doma bezpečí, klidnou zónu, atd atd.).

Nemůže to být reakce na pohled z očí do očí? ta velikost dětí a psa, reaguje tak i na větší děti?