Štěňátka NO

Prodám Německého ovčáka - Odčervená očkovaná čipovaná vhodné k výcviku, soc...
8000 Kč
Dobrý den,
Podle zkušebního řádu na poslušnost podle zkoušky ZZO je předepsaná výstroj pro psa hladký nestahovací řetízkový obojek.
Chápu to dobře, že je obojek stahovací, ale zapnutý na nestahovacích dvou ockách? Takhle zkouškou mohu projít nebo se dělají přímo obojky nestahovací? A jak velká očka mají být? Jsou nekde vypsaná kritéria velikostí tech ocek na obojku nebo ta už jsou nepodstatná?
Děkuji moc za radu!
Uživatel s deaktivovaným účtem
ve zkušebním řádu je doslova :
"hladký řetízkový obojek, který není nastaven na stahování "
a toť vsjo.
Klára.1
napsal(a):
Dobrý den,
Podle zkušebního řádu na poslušnost podle zkoušky ZZO je předepsaná výstroj pro psa hladký nestahovací řetízkový obojek.
Chápu to dobře, že je obojek stahovací, ale zapnutý na nestahovacích dvou ockách? Takhle zkouškou mohu projít nebo se dělají přímo obojky nestahovací? A jak velká očka mají být? Jsou nekde vypsaná kritéria velikostí tech ocek na obojku nebo ta už jsou nepodstatná?
Děkuji moc za radu!
citace z pravidel:
"hladký řetízkový obojek – kovový řetízek z oček 10 x 20 – 60 mm, délky cca 600 mm, na obou koncích zakončený navařeným kovovým kroužkem o průměru 30 mm, který není nastaven na stahování (u malých plemen toto platí přiměřeně s ohledem na velikost oček a délku obojku). "
a ano, stahovaci zapnuty na nestahovani je tim myslen..
oka nesmí byt kroucena - napr. tohle uz neprojde:
https://raddog.cz/cs/poslusnost/186-chrom-retizkovy-obojek-stredni-velikost-oka-delka-50cm.html.
napsal(a):
citace z pravidel:
"hladký řetízkový obojek – kovový řetízek z oček 10 x 20 – 60 mm, délky cca 600 mm, na obou koncích zakončený navařeným kovovým kroužkem o průměru 30 mm, který není nastaven na stahování (u malých plemen toto platí přiměřeně s ohledem na velikost oček a délku obojku). "
https://raddog.cz/cs/poslusnost/186-chrom-retizkovy-obojek-stredni-velikost-oka-delka-50cm.html.
Přečtěte si na www.kynologie.cz stanovisko ÚKOZ.
http://www.kynologie.cz/rady-a-predpisy/rad-ochrany-zvirat-pri-zkouskach-a-svodech-psu.htm
čl.6
Obojek musí mít omezovač dotažení.
jahodapavel
napsal(a):
http://www.kynologie.cz/rady-a-predpisy/rad-ochrany-zvirat-pri-zkouskach-a-svodech-psu.htm
čl.6
Obojek musí mít omezovač dotažení
pokud by byl zapnuty na stahovani -a to nesmí byt viz. moje citace.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
jahodapavel
napsal(a):
NE, musí mít omezovač. Navíc je napsáno, že je používání obojku bez dorazu zakázáno.
To je kravina - tak jak píše Petra, obojek na akcích nesmí být nastaven na stahování, takže žádný doraz mít nemusí, protože se v tomto případě nejedná o stahovací obojek.
Ani teď na MČR, ba dokonce ani na MS neměl jeden jediný pes řetízek s dotazem.
jahodapavel
napsal(a):
NE, musí mít omezovač. Navíc je napsáno, že je používání obojku bez dorazu zakázáno.
Kdy vam někdo naposledy kontroloval obojek u psa na nejake sport. akci?
na zkoušce podle NZR nebo MZR? závodech?
omezovac je to, ze je obojek zapnut na nestahovani. pak totiž nejde stahnout
ale jo, jestli chcete nutne mit pravdu - mejte ji.
me asi staci, ze mi psy nikdo ze zkousek ani zavodu kvůli obojku nevyhazuje
Jj, melo by se jednat o retizek s dlouhymi hladkymi (nejmin nici strst, ostatne) oky zapnuty na nestahovani.
Celkem mne zaujalo, kdyz mi kamarad z Rakouska rikal, jak u nich bylo tohle pravidlo jeden cas zruseno - a kolik lidi, zejmena na nizsch zkouskach, se snazilo propasovat pod obojkem ostny nebo i elektriku:/.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.32.112
jezicek
napsal(a):
Jj, melo by se jednat o retizek s dlouhymi hladkymi (nejmin nici strst, ostatne) oky zapnuty na nestahovani.
Celkem mne zaujalo, kdyz mi kamarad z Rakouska rikal, jak u nich bylo tohle pravidlo jeden cas zruseno - a kolik lidi, zejmena na nizsch zkouskach, se snazilo propasovat pod obojkem ostny nebo i elektriku:/.
Tak oni lidi vymyslí ledacos - třeba dát psovi na krk gumičku, která v srsti není vidět, ale pes si myslí, že má strunu...
... anebo jeden známý podvodník měl v obojku zašitý mikročip, a chodil na zkoušky místo kšefťáků (za jejichž výcvik bral peníze) s jiným psem..., a díky němu teď musíme mít čip v PP potvrzený i z plemenky.
"oka nesmí byt kroucena - napr. tohle uz neprojde:
https://raddog.cz/cs/poslusnost/186-chrom-retizkovy-obojek-stredni-velikost-oka-delka-50cm.html."
tohle platí odkdy?
přesně v tom obojku z odkazu mi pes absolvoval celé MZŘ i NZŘ, ale je to už pár let.
napsal(a):
https://raddog.cz/cs/poslusnost/186-chrom-retizkovy-obojek-stredni-velikost-oka-delka-50cm.html."
tohle platí odkdy?
přesně v tom obojku z odkazu mi pes absolvoval celé MZŘ i NZŘ, ale je to už pár let.
Hledal jsem někde něco o řetízkovém obojku s kroucenými oky, ale nikde jsem nic o zákazu nenašel. Pravdou je, že jsem se už s tím setkal, ale mám pocit, že je to takové " jedna paní povídala ". Nevíte někdo kde je to napsané?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
tohle platí odkdy?
Já jsem mnohokrát zažila, kdy rozhodčí psa na takovém obojku nepustil na plac, a museli si půjčovat ten s dlouhým okem.
napsal(a):
citace z pravidel:
h.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
jahodapavel
napsal(a):
Hledal jsem někde něco o řetízkovém obojku s kroucenými oky, ale nikde jsem nic o zákazu nenašel. Pravdou je, že jsem se už s tím setkal, ale mám pocit, že je to takové " jedna paní povídala ". Nevíte někdo kde je to napsané?
Není to jpp - je to vždycky v dodatcích ke zkušebním řádům, nebo v zápisech ze školení rozhodčích. Když si dáte práci, tak to na stránkách ČKS určitě najdete. C novém řadu IPO (IGP), co bude platit od 2019 to je myslím už zanesený i v tištěné formě.
napsal(a):
citace z pravidel:
Takže tento na ZZO mít mohu?
Raději desetkrát prověřuji, než abych se na tu zkoušku ani nedostala.
Děkuji Vám moc za odpověď.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
Klára.1
napsal(a):
Jj, tento jev pořádku
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
Klára.1
napsal(a):
Všem Vám moc děkuji za rady!
Moc jste mi pomohli!
Jinak taková technická k vašemu obojku - ty obyč. zverimexový mají očka jen tak lehce slepený, ale nejsou svařený, takže moc nedrží, a často se stává, že když pes zabere, tak se očko roztáhne . Takže na plac to stačí, ale jinak to na běžný provoz moc není
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jinak taková technická k vašemu obojku - ty obyč. zverimexový mají očka jen tak lehce slepený, ale nejsou svařený, takže moc nedrží, a často se stává, že když pes zabere, tak se očko roztáhne . Takže na plac to stačí, ale jinak to na běžný provoz moc není
Běžně používám ten kroucený a tento potřebuji ted na nedeli na ZZO a jelikož jsem si nevedela rady, který přesně to je, požádala jsem o radu Vám a jsem ráda, že jsem stačila stihnout koupit alespoň tento(nekvalitní, jak říkáte).
Snad vydrží.
Do budoucna mohu koupit lepší.
Děkuji za radu
Klára.1
napsal(a):
hodne stesti
jahodapavel
napsal(a):
"ale mám pocit, že je to takové " jedna paní povídala ". Nevíte někdo kde je to napsané?"
nastupte na akci s tim obojkem a rozhodci vam ten odstavec presne odcituje
ty oka nemaji 2 cm.
"Nevíte někdo kde je to napsané?"
prosím zde, poslední odkaz - NZŘ se změnami 2018:
http://www.kynologie.cz/zkusebni-rady.htm.
jahodapavel
napsal(a):
čl.6
Tohle tam přece napsáno není.
Je tam:
Jako výstroj se používají zejména tyto pomůcky:
obojek řetízkový – kovový řetízek z oček 10 x 20 – 60 mm, délky cca 600 mm, na obou koncích zakončený navařeným kovovým kroužkem o průměru 30 mm, s mechanickým omezením úplného zatažení smyčky,
Zapnutí na nestahování JE mechanické omezení zatažení.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Není to jpp - je to vždycky v dodatcích ke zkušebním řádům, nebo v zápisech ze školení rozhodčích. Když si dáte práci, tak to na stránkách ČKS určitě najdete. C novém řadu IPO (IGP), co bude platit od 2019 to je myslím už zanesený i v tištěné formě.
O kroucených okách nikde nic není, ani v NZŘ (změny 2018), ani v IPO, ani v IGP (2019).
Když to není v řádech, jak by to mohlo být v zápisech ze školení rozhodčí, které navíc nejsou nijak závazné.
Tak prosím o odkaz, protože to je blbost.
napsal(a):
"Nevíte někdo kde je to napsané?"
prosím zde, poslední odkaz - NZŘ se změnami 2018:
http://www.kynologie.cz/zkusebni-rady.htm.
Děkuji za info. Je tam uvedeno : hladký obojek vel. oka 10x20-60. Ale není tam napsáno, že nesmí být zakroucené. To by splňoval i nejsilnější z těchto:
https://www.spokojenypes.cz/stahovaci-obojek-jednorady-60cm-4mm/
Síla materiálu 4mm x 2 + mezera 5 mm t.j.13mm, délka odhadem 20mm.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
pan Brouček
napsal(a):
O kroucených okách nikde nic není, ani v NZŘ (změny 2018), ani v IPO, ani v IGP (2019).
Když to není v řádech, jak by to mohlo být v zápisech ze školení rozhodčí, které navíc nejsou nijak závazné.
Proč by tam mělo být něco o kroucených očkách?
Jsou tam jasně napsané parametry obojku, a ten kroucená očka ani jiné typy řetízků nesplňují, takže se tím jejich použití vylučuje.
Opravdu není nutné dělat chytrýho za každou cenu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jsou tam jasně napsané parametry obojku, a ten kroucená očka ani jiné typy řetízků nesplňují, takže se tím jejich použití vylučuje.
..tedy omlouvám se, že do toho vstupuju, ale už mi to nedá... na zkoušky i závody jsem chodila a jasně bylo dáno hladký stahovací obojek zapnutý na nestahovací...nikdy mi nenapadlo tohle zkoumat tak detailně a asi ani nikoho jiného na cvičácích, kde jsem pobývala...obojek jsem měla s většími hladkými oky aby se psům nelámala srst...nikdy nikdo můj obojek na zkouškách ani závodech nezkoumal...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
pan Brouček
napsal(a):
Školení rozhodčích zas tak nezávazná nejsou protože se na nich probírají změny ZŘ, které jsou pravidelně zveřejňované na svazových stránkách, a povinností účastníků akce je znát zkušební řád včetně změn, které ještě nejsou v tištěné formě (ta se aktualizuje jen jednou za x let).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
..tedy omlouvám se, že do toho vstupuju, ale už mi to nedá... na zkoušky i závody jsem chodila a jasně bylo dáno hladký stahovací obojek zapnutý na nestahovací...nikdy mi nenapadlo tohle zkoumat tak detailně a asi ani nikoho jiného na cvičácích, kde jsem pobývala...obojek jsem měla s většími hladkými oky aby se psům nelámala srst...nikdy nikdo můj obojek na zkouškách ani závodech nezkoumal...
Rozhodčí vidí obojek při kontrole identity, takže pokud ho máte v pořádku, tak nemá důvod ho ještě extra zkoumat
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Školení rozhodčích zas tak nezávazná nejsou protože se na nich probírají změny ZŘ, které jsou pravidelně zveřejňované na svazových stránkách, a povinností účastníků akce je znát zkušební řád včetně změn, které ještě nejsou v tištěné formě (ta se aktualizuje jen jednou za x let).
protože se na nich probírají změny ZŘ
To je přesně ono, takže nic mimo aktuálního ZŘ tam být nemůže. Žádná úprava, žádná změna.
A závazná opravdu nejsou, to jsou jen ZŘ.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud bude mít očka 10x20-60mm, tak nevím co by nesplňoval. Hladký zcela určitě je, takže co teda nesplňuje?
Melete to pořád dokola, ale nic konkrétního nevíte, jen jste to někde slyšel.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rozhodčí vidí obojek při kontrole identity, takže pokud ho máte v pořádku, tak nemá důvod ho ještě extra zkoumat
..tak to pak jo...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
pan Brouček
napsal(a):
protože se na nich probírají změny ZŘ
To je přesně ono, takže nic mimo aktuálního ZŘ tam být nemůže. Žádná úprava, žádná změna.
A závazná opravdu nejsou, to jsou jen ZŘ.
Myslíte, ze aktualizovaný ZŘ není ZŘ, jenom proto, že o tom nevíte... ?
Vsechny změny jsou pravidelně zveřejňované, takže pokud je neznáte, ať už proto že výcvikář ve vašem klubu, nebo Vy to nesledujete, tak je to váš problém.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
pan Brouček
napsal(a):
Pokud bude mít očka 10x20-60mm, tak nevím co by nesplňoval. Hladký zcela určitě je, takže co teda nesplňuje?
Melete to pořád dokola, ale nic konkrétního nevíte, jen jste to někde slyšel.
Pokud takový kroucený s okem 1x2-6 cm seženete, tak proč ne, ale to si ho asi budete muset pro tuto příležitost vyrobit...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslíte, ze aktualizovaný ZŘ není ZŘ, jenom proto, že o tom nevíte... ?
Vsechny změny jsou pravidelně zveřejňované, takže pokud je neznáte, ať už proto že výcvikář ve vašem klubu, nebo Vy to nesledujete, tak je to váš problém.
To asi patřilo jinam ne?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
pan Brouček
napsal(a):
Takže od "nesmí být kroucená", přes "kroucená oka nesplňují..." jsme se dostali až k "kroucená být můžou".
Problém je v tom, že já nikde doslova nenapsala, že kroucená oka být nesmí - to psali jiní. Já napsala jen to, že nesplňují parametry, takže nechápu, o co jinýho než se za každou cenu pohádat jde?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Problém je v tom, že já nikde doslova nenapsala, že kroucená oka být nesmí - to psali jiní. Já napsala jen to, že nesplňují parametry, takže nechápu, o co jinýho než se za každou cenu pohádat jde?
" že kroucená oka být nesmí "
to jsem psala ja
Timto se omlouvam vsem, které to zaujalo a od včera mohutne googluji v pravidlech. Nenapadlo me, ze je to tak zajimave téma
aspoň ze ta holcina stihla koupit spravny obojek
Mozna opet nebudu formulovat presne , ale ono v tech pravidlech u toho obojku je i slovo obycejny…proto nechteji kroucene, hadi a nic podobného.
A ještě taky muzeme diskutovat o materialu a barvách - je-li zajem
Jinak v pulce roku 2015, když se zacali poradat dohromady zkoušky podle NZR i MZR v jeden den se to sjednocovalo na požadavky dle IPA.
V r.2016 nepovolili jiz start s kroucenym obojkem na vetsich závodech. a jo -dost lidi se divilo...
Co se tyka kontroly obojku - na zkouškách je to při kontrole identity, na závodech i před kazdym oddílem.
A rozhodci ma pravo před kazdym oddílem požádat o vymenu obojku, pokud se mu neco nezda - a to nejen na tvaru ok, ale i ze je třeba moc natesno.
Zažil jsem pouze jednou, že rozhodčí na zkouškách řešil obojek, takže si museli účastníci navzájem půjčovali ten správný.
Ale zrovna u ZZO rozumný rozhodčí nebuzeruje na takových maličkostech, vždyť je to pouze zkouška pro radost, na pracovní třídu na výstavách se neuznává, na chovnosti taky důležitosti nepřidá.
Bohužel je čím dál víc podvodníků, odnášíme to všichni, je mi z toho zle, jak lidé dokážou dělat skrčky i u svého koníčku, a asi z toho mají dobrý pocit
"Ale zrovna u ZZO rozumný rozhodčí nebuzeruje na takových maličkostech"
znalost a dodrzovani pravidel preci neni buzerace, ale zaklad, kdyz se chci nekde ucastnit?
a je jedno, ze to je "jen" ZZO.
nevim, kde se pohybujete -ale pokud rozhodci pozadoval korektni obojek, nikdy to nebylo formou buzerace, ale vysvetleni.
tak jako vysvetluji a opravuji spatne provedene cviky - bez ztraty bodu jeste u ZZO.
ale reknout to a clovek si to pamatuje do tech dalsich zkousek velmi dobre uz
ono i od toho jsou tyhle male zkousky
Vidíte sama, jak mají začátečníci hlavu z toho, jestli má oko obojku přesný rozměr. Podle mne posoudí rozhodčí i bez předpisu, jestli pes umí nebo neumí, a jestli je ovlivněn obojkem. Právě ZZO dělají často nezkušení začátečníci, zažil jsem u nich nervóznější psovody než u maturitní zkoušky Fakt řešit, jestli má oko obojku o milimetr méně... ano, tohle už je podle mne buzerace.
Ale je jasný, že u vyšších zkoušek už musí být pravidla nastavená přísněji, jednotněji.
LájošM
napsal(a):
Vidíte sama, jak mají začátečníci hlavu z toho, jestli má oko obojku přesný rozměr. Podle mne posoudí rozhodčí i bez předpisu, jestli pes umí nebo neumí, a jestli je ovlivněn obojkem. Právě ZZO dělají často nezkušení začátečníci, zažil jsem u nich nervóznější psovody než u maturitní zkoušky Fakt řešit, jestli má oko obojku o milimetr méně... ano, tohle už je podle mne buzerace.
Ale je jasný, že u vyšších zkoušek už musí být pravidla nastavená přísněji, jednotněji.
"Fakt řešit, jestli má oko obojku o milimetr méně"
tohle jsem nikdy nezazila
milimetry jsou specialita ifauny.
v beznem zivote nechaji rozhodci jen vymenit krouceny obojek za ten s rovnymi oky.
a i na tom ZZO.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
LájošM
napsal(a):
tak ono tomu rozhodčímu asi nejde o to se po někom vozit, ale hlavně chrání i sám sebe, protože jeho povinností je dodržovat ZŘ, a občas se najde někdo přející, co jej nabonzuje, a ten z toho má pak u výcvikovky dost velký problém (na rozdíl od dorostenky se špatným obojkem na ZZO).
"ale ono v tech pravidlech u toho obojku je i slovo obycejny…proto nechteji kroucene, hadi a nic podobného"
cituji z NZŘ 2018, ze stránek ČKS (tak doufám, že tohle ale opravdu aktuálně platí):
"Článek 4. Výstroj psů, cvičební prostory, nářadí a pomůcky
1. Pro všechny druhy a stupně zkoušek se stanoví základní výstroj psa:
a) hladký řetízkový obojek – kovový řetízek z oček 10 x 20 – 60 mm, délky cca 600
mm, na obou koncích zakončený navařeným kovovým kroužkem o průměru 30
mm, který není nastaven na stahování (u malých plemen toto platí přiměřeně
s ohledem na velikost oček a délku obojku). Nošení kožených a jiných obojků je
zakázáno."
tady žádné slovo "obyčejný" nefiguruje
jestli to nevyplývá pouze z toho, že u kroucených ok prostě ty požadované parametry nejsou
"Bohužel je čím dál víc podvodníků, odnášíme to všichni, je mi z toho zle, jak lidé dokážou dělat skrčky i u svého koníčku, a asi z toho mají dobrý pocit"
to je ten důvod, proč se takové požadavky objevily?
Klára.1
napsal(a):
Moc děkuji., zkoušku jsme zvládli
Super. Gratujuju!