Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.8.2018 18:05
Ondra12

XXX.XXX.32.176

Dobrý den. Nemohu se rozhodnout nad plemenem psa.Napiště mi sem nějaké zkušenosti z určitýma rasama, popř. jak je náročný na procházky atd. Samozřejmě nemyslím jen vzhled, ale také na chování a náročnost chovu vhodnou pro mě. Napíšu sem pár podmínek, aby bylo pro mě plemeno vhodné. Děkuji všem za rady.

- Je mi čerstvě 15 let.
- Jsem naprostý začátečník v chovu psa (max. procházky a kontakt se psem u babičky)
- Chtěl bych plemeno středně velkého vzrůstu
- nejvíce by mi vyhovovala krátká srst bez nějaké speciální péče
- máme veliký rodinný dům se zahradou, ale v bytě převážně nebude
- V rodině nemáme žadné alergiky
- žádný koníček nedělám (pouze škola), odpoledne mám volná
- Víkendy mám také volné a čas na procházky, výlety.

5.8.2018 18:35
polárka.15

XXX.XXX.228.120

Český strakatý pes a nebo Chodský pes.

5.8.2018 19:12
Ondra12

XXX.XXX.32.176

Děkuji, promyslím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.8.2018 19:56

Ty víš pouze to, že chceš psa?

Proč ho chceš? Co chceš se psem dělat, podnikat? Odpověď na tuto otázku by pomohla při doporučení plemene.
Víš, trochu nechápu, že nepřemýšlíš sám nad plemeny, a že si nějaká nevytipuješ, ta, která se ti líbí vzhledově i povahově dle charakteristik, které se dočteš v literatuře nebo na netu. Nebo máš nějaká vytipovaná? Která?

5.8.2018 22:55
Ondra12

XXX.XXX.32.176

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ty víš pouze to, že chceš psa?

Proč ho chceš? Co chceš se psem dělat, podnikat? Odpověď na tuto otázku by pomohla při doporučení plemene.
Víš, trochu nechápu, že nepřemýšlíš sám nad plemeny, a že si nějaká nevytipuješ, ta, která se ti líbí vzhledově i povahově dle charakteristik, které se dočteš v literatuře nebo na netu. Nebo máš nějaká vytipovaná? Která?

Odpoledne mám volná, většinou nemám co dělat, nejsem nějakej největší typ, co by chtěl být každý den jen s kamarády. Proto se chodím občas projít- poslední dobou čím dál častěji - za domem mám hned les.. Se psem to bude určitě větší zábava. ( jsem si jist toho, že jsou to i povinnosti ). Psa jsem chtěl už jako menší, ale nebyla příležitost. Moje máma měla alergii a táta moc psa dříve nechtěl, i když ho v mládí měl. Teď se rodiče rozešli a zůstal jsem s tátou v domě. Mám tu pár tipů, ale ani s jedním si nejsem jistý na 100% a třeba bych objevil ještě úplně jiné plemeno.I tyto vybraná plemena jsou ještě od sebe docela odlišná. Určitě si to budu ještě hodně rozmýšlet a dám tomu čas.Proto se ptám i ostatních. Plemena : Eurasier, Chodský pes, Entlebušský salašnický pes, Švédský losí pes.

5.8.2018 23:14

Ondra12 napsal(a):
Odpoledne mám volná, většinou nemám co dělat, nejsem nějakej největší typ, co by chtěl být každý den jen s kamarády. Proto se chodím občas projít- poslední dobou čím dál častěji - za domem mám hned les.. Se psem to bude určitě větší zábava. ( jsem si jist toho, že jsou to i povinnosti ). Psa jsem chtěl už jako menší, ale nebyla příležitost. Moje máma měla alergii a táta moc psa dříve nechtěl, i když ho v mládí měl. Teď se rodiče rozešli a zůstal jsem s tátou v domě. Mám tu pár tipů, ale ani s jedním si nejsem jistý na 100% a třeba bych objevil ještě úplně jiné plemeno.I tyto vybraná plemena jsou ještě od sebe docela odlišná. Určitě si to budu ještě hodně rozmýšlet a dám tomu čas.Proto se ptám i ostatních. Plemena : Eurasier, Chodský pes, Entlebušský salašnický pes, Švédský losí pes.

Ondro, je ti patnáct, jdeš teď do prváku na střední školu, že?
Píšeš, že jsi chtěl psa už dřív. Co o psech víš? Vím, že je to tvoje věc, ale já nějak necítím z tvých příspěvků, že bys po psu nějak moc toužil. A pořizovat psa jen proto, že nemáš momentálně s kým jít ven, je hloupý důvod. V nové škole budeš mít nové kamarády, možná nové zájmy, přijdou lásky, a pes půjde stranou, protože pro tebe není pes koníčkem, zájmem, číslo jedna.
Moc dobře si promysli, jestli psa pořizovat. Až tě omrzí, až u tebe zvítězí po počátečním nadšení ze psa jiné zájmy, zůstane na dvoře či zahradě bez činnosti a zájmu a to si žádný pes nezaslouží.

6.8.2018 07:06
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Ondra12 napsal(a):

Vykašli se na lovecké psy - Švédský losí pes, to není opravdu vhodná volba pro tebe.

6.8.2018 08:31
Ondra12

XXX.XXX.32.176

polárka.15 napsal(a):
Vykašli se na lovecké psy - Švédský losí pes, to není opravdu vhodná volba pro tebe.

Chápu. Proto se taky ptám.

6.8.2018 10:20
Ondra12

XXX.XXX.32.176

Ondro, je ti patnáct, jdeš teď do prváku na střední školu, že?
Píšeš, že jsi chtěl psa už dřív. Co o psech víš? Vím, že je to tvoje věc, ale já nějak necítím z tvých příspěvků, že bys po psu nějak moc toužil. A pořizovat psa jen proto, že nemáš momentálně s kým jít ven, je hloupý důvod. V nové škole budeš mít nové kamarády, možná nové zájmy, přijdou lásky, a pes půjde stranou, protože pro tebe není pes koníčkem, zájmem, číslo jedna.
Moc dobře si promysli, jestli psa pořizovat. Až tě omrzí, až u tebe zvítězí po počátečním nadšení ze psa jiné zájmy, zůstane na dvoře či zahradě bez činnosti a zájmu a to si žádný pes nezaslouží.

Ano, chápu jak to myslíte. Jdu teď do 9. třídy, do školy jsem šel o rok později. Máte pravdu, v předchozím příspěvku jsem nenapsal vše, co jsem chtěl, protože jsem musel jít něco udělat a když jsem se vrátil k psaní, tak jsem napsal už jen rovnou plemena, proto to tak mohlo znít. Se psem jsem hodně v kontaktu. Buďto u kamarádů, nebo hlavně u babičky. Jezdil jsem s ní společně na veterinu, venčit a dokonce jsem 3 roky do 12 let chodil do zoo školy, kde byli také psi, takže vím, co to obnáší a jaké to je. Je samozřejmost, že bude pro mě na prvním místě. Samozřejmě ho nechci jen kvůli tomu, abych nešel ven sám. Chtěl bych s ním dělat mnoho aktivit. Mám i dost kamarádů, který se psovi věnují hodně, tak bych se mohl poradit. Samozřejmě bych nebyl na psa úplně sám. Určitě s ničím nebudu spěchat a co nejvíc se snažím si to promyslet.

6.8.2018 10:49

Ondra12 napsal(a):
Ano, chápu jak to myslíte. Jdu teď do 9. třídy, do školy jsem šel o rok později. Máte pravdu, v předchozím příspěvku jsem nenapsal vše, co jsem chtěl, protože jsem musel jít něco udělat a když jsem se vrátil k psaní, tak jsem napsal už jen rovnou plemena, proto to tak mohlo znít. Se psem jsem hodně v kontaktu. Buďto u kamarádů, nebo hlavně u babičky. Jezdil jsem s ní společně na veterinu, venčit a dokonce jsem 3 roky do 12 let chodil do zoo školy, kde byli také psi, takže vím, co to obnáší a jaké to je. Je samozřejmost, že bude pro mě na prvním místě. Samozřejmě ho nechci jen kvůli tomu, abych nešel ven sám. Chtěl bych s ním dělat mnoho aktivit. Mám i dost kamarádů, který se psovi věnují hodně, tak bych se mohl poradit. Samozřejmě bych nebyl na psa úplně sám. Určitě s ničím nebudu spěchat a co nejvíc se snažím si to promyslet.

Ok, to už je něco jiného. Nepíšeš, kam na střední školu půjdeš. Co když budeš přes týden na intru? Nehrozí to?

6.8.2018 11:15

tak v prvé řadě musí psa chtít táta a to i s tím, že Ondra třeba za 4 roky zmizí někam do světa, a pes bude čistě na něm.

jinak eurasier, choďák, salašnický...proč ne
knírač, tam máš 3 velikostní varianty
ale i klasika NO, boxer, hovík, tervík, groenendael, BŠO...
kolie krátkosrstá
něco retrívrovitého
i něco molosovitého

těch možností je XY, každé plemeno je jiné, má své mínusy a plusy (dle pohledu člověka), chce to si pročíst povahy a na těch to protřídit.

6.8.2018 12:25
Ondra12

XXX.XXX.32.176

Ok, to už je něco jiného. Nepíšeš, kam na střední školu půjdeš. Co když budeš přes týden na intru? Nehrozí to?

Nehrozí. Nad tím už jsem také přemýšlel.

6.8.2018 12:46

Ondra12 napsal(a):
Nehrozí. Nad tím už jsem také přemýšlel.

Dobře. Z těch plemen, která jsi napsal, bych se klonila k chodskému psu. Měli jsme ho, tedy ji, fenku. Snadná výchova, radostná spolupráce se "svým" člověkem, snadná údržba - frekvence vyčesávání podle momentálního línání. Chod je skladný, lehce se s ním manipuluje, lehce se cvičí, snadno se učí.

6.8.2018 13:45
inusanka

XXX.XXX.98.58

On ten strakáč je taky docela dobrý pro začátečníka, ale bude sám venku, nebo někde v chodbě či mít přístup do části bytu?

7.8.2018 21:08
sarasara

XXX.XXX.219.38

Ahoj Ondro,
ve tvém věku jsem si také přála psa, tatínek mi koupil fenku Německého pinnče s PP.
Střední plemeno s krátkou srsti, takže spinkat určitě doma.

7.8.2018 23:31

A musí to být plemeno? Co nějaký "obyčejný" kříženec z útulku nebo darovacího inzerátu? Je jich na výběr spousta.

8.8.2018 14:53
Ondra12

XXX.XXX.32.176

sarasara napsal(a):
Ahoj Ondro,
ve tvém věku jsem si také přála psa, tatínek mi koupil fenku Německého pinnče s PP.
Střední plemeno s krátkou srsti, takže spinkat určitě doma.

Ano, ten se mi líbí, ale zde píšou spíše pro pokročilejší chovatele. Tak nevím. https://www.hellosandy.cz/nemecky-pinc/.

8.8.2018 20:30
Ondra12

XXX.XXX.32.176

Dobře. Z těch plemen, která jsi napsal, bych se klonila k chodskému psu. Měli jsme ho, tedy ji, fenku. Snadná výchova, radostná spolupráce se "svým" člověkem, snadná údržba - frekvence vyčesávání podle momentálního línání. Chod je skladný, lehce se s ním manipuluje, lehce se cvičí, snadno se učí.

Co myslíte ? Dole mi paní doporučila německého špice. Líbí se mi ale četl jsem o něm na více stránkách s náročnou výchovou a agresivitou.

8.8.2018 20:52

Ondra12 napsal(a):
Co myslíte ? Dole mi paní doporučila německého špice. Líbí se mi ale četl jsem o něm na více stránkách s náročnou výchovou a agresivitou.

Ondro, sarasara doporučila německého pinče, ne špice. A co si o tom myslím? Je to střední krátkosrstý pes, tím by vyhovoval tvým podmínkám, ale zase díky krátké srsti není vhodný na celoroční pobyt venku. Co se týče povahy, tak určitě bude složitější na výchovu než ovčácké plemeno. A asi bude i nervnější než např. ten choďák. Já osobně bych německého pinče nechtěla, neznám žádného, o kterém bych mohla říct, že je to fajn pes. Ale pokud se ti líbí, tak si o něm zjisti více, navštiv výstavu, cíleně se na toto plemeno zaměř, promluv si s majiteli, chovateli. Toto doporučuji obecně u všech plemen, které budeš mít v užším výběru.

8.8.2018 21:23

K Ondrovi si dovedu představit středního knírače, vlčího špice ( lepší než pinč ) a toho chodského taky.

8.8.2018 21:24

Já si dovedu představit i fenu NO...

9.8.2018 20:08
lucies1

XXX.XXX.242.147

Ahoj Ondro,

ideální pro tebe jakožto začátečníka, bude pes, který nemá vlohy pro agresi, a je lehko zvládnutelný, také je vhodné plemeno, které netrpí nějakými kyčelními klouby, jak už tu někdo zmiňoval Německého ovčáka, tak nechoď do váhové kategorie vyšší jak 20 kg, náhodou si ho špatně vychováš a může to dopadnout agresí. Dokážu si k tobě představit například Českého strakatého psa, Entlebušského salašnického psa (nutno přes noc vevnitř), foxteriéra (troškku důslednější výchova kvůli pudu norovat), anebo Šeltie, akorát ta potřebuje kontakt s člověkem, dále mě napadá ještě Velššpringršpaněl, ale tam zase bacha na lovecký pud, pamatuj ale na to, že pejsek potřebuje kontakt a bude super když si jej budeš brát občas i dovnitř.
Hezký večer

9.8.2018 20:21

lucies1 napsal(a):
Ahoj Ondro,

ideální pro tebe jakožto začátečníka, bude pes, který nemá vlohy pro agresi, a je lehko zvládnutelný, také je vhodné plemeno, které netrpí nějakými kyčelními klouby, jak už tu někdo zmiňoval Německého ovčáka, tak nechoď do váhové kategorie vyšší jak 20 kg, náhodou si ho špatně vychováš a může to dopadnout agresí. Dokážu si k tobě představit například Českého strakatého psa, Entlebušského salašnického psa (nutno přes noc vevnitř), foxteriéra (troškku důslednější výchova kvůli pudu norovat), anebo Šeltie, akorát ta potřebuje kontakt s člověkem, dále mě napadá ještě Velššpringršpaněl, ale tam zase bacha na lovecký pud, pamatuj ale na to, že pejsek potřebuje kontakt a bude super když si jej budeš brát občas i dovnitř.
Hezký večer

Vy raději už nikde nikomu neraďte.

9.8.2018 20:23
lucies1

XXX.XXX.242.147

Prosím?

9.8.2018 20:23

Ondro, do loveckých plemen bych nešla. Není legrace zvládnout jejich lovecký pud, na to si netroufne ani fůra lidí, kteří mají už se psy zkušenosti.

9.8.2018 20:26

Vy raději už nikde nikomu neraďte.

Lucies je vtipálek smajlík

9.8.2018 20:29
lucies1

XXX.XXX.242.147

Proč hned rejpete? Velše by zvládl, kdyby zvládl ten lovecký pud, a to kdyby psa měl a cvičilod štěnete, není problém

9.8.2018 20:32
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Taky jsem pro se loveckym plemenum vcetne ceskeho strakace vyhnout obloukem.

10.8.2018 15:45
Atheira

XXX.XXX.50.119

lucies1 napsal(a):
Proč hned rejpete? Velše by zvládl, kdyby zvládl ten lovecký pud, a to kdyby psa měl a cvičilod štěnete, není problém

kdyby zvládl ten lovecký pud
To je ale právě ono. Na loveckém pudu u lovečáků ztroskotá hromada lidí, kteří přemýšlí takhle. Ale proč si hledat jednodušší cestu, když si ji můžu komplikovat, žejo?

10.8.2018 16:21

lucies1 napsal(a):
Ahoj Ondro,

Hezký večer

Raději NO než fofteriéra...
Já si teda dovedu představit klidně toho vlčího špice...na rozdíl od některých jiných plemen jsem neviděla ani jednoho nevychovaného zástupce a to znám několik majitelů důchodců...sice úplně nesplňuje požadavek na krátkou srst, ale vzhledem k tomu, že má být pes převážně venku, tak to spíš beru jako plus.

10.8.2018 16:28

...já tedy oroduju za choďáčka...

11.8.2018 11:11
macomb

XXX.XXX.22.105

Choďák je můj první pes a je to opravdu velice přizpůsobivý a dobře ovladatelný pes

11.8.2018 12:03

macomb napsal(a):
Choďák je můj první pes a je to opravdu velice přizpůsobivý a dobře ovladatelný pes

...jsou to úžasní psi a s takovým klučinou si ho dokážu představit...

11.8.2018 14:08
macomb

XXX.XXX.22.105

...jsou to úžasní psi a s takovým klučinou si ho dokážu představit...

to i já

Přidejte reakci

Přidat smajlík