Dobrý den, ráda bych radu pokud se někdo setkal s tímto problémem, máme fenku Americkeho Stafordsirskeho Teriera jsou ji necelé 3 mesice. Uz ode dne kdy jsme ji dostali 1,5 mesice byla zvykla chodit pred barák s ostatnimi štěňaty. Takze čůrání a kákání venku pro ni problém nebyl samozřejmě se to ze zacatku neobeslo i bez curani doma ale poridili jsme plinu pro zacatek dost casto dodrzujeme pravidelne 2 hodky ven v noci podle toho jak Nas vzbudi podotýkám umí si říct, zaknuci i jine veci a jdeme s ni hned nekdy je venku dele tak potom nejak pravidelne chodime. Ale drive byl problem umela chodit ven chodila i na plinu a pak z niceho nic po par dnech sla proste nekam jinam ani si nerekla bez varovani. Plinu jsme po mesici dali pryc aby se naucila prvni vecer se vycurala na miste kde byla plina to se dalo pochopit rekli jsme ji nesmis a bylo to v pohode. Dalsi 4 dny bez problemu, postupne ji ucime zvykat i na samotu od zacatku od 2 minute,5,10,15 az ted zvladne i 4 hodky uplne bez problemu. A abych se dostala poradne k problemu jako priklad ted byl 4 dny klid v pohode bud si zaknucela nebo nejakym zpusobem rekla byla do konce jednou v noci 3 hodky doma sama nikde nic... druhy den byla pred den 4 hodky dali jsme i plinu pro jistotu kdyby to nevydrzela ma na to pravo ale opravdu nikde nic, vydrzela to vzdy ji dame neco na kousani a nebo spi zvlada to skvele a pak najednou prijde den kdy jde rano ven, pak na nas kouka za dvermi jde ven znovu a pote asi hodinu na to se vycura v kuchyni mezi tim byla znovu tak 2krat na prochazce 15-20 min a pak znova jentak do loznice predemnou a vi ze to nesmi protoze hned kouka a vi ze neco provedla pak byla znova 2krat venku v rozmezi 2,5 hodiny jen na kratkou a pak (poprve) sedi vedle me na posteli a bez jakehokoliv varovani zaknuceni se vycura na perinu v posteli vedle me. Samozrejme za tohle dostala pres zadek a ze nesmi ale nechapeme proc tohle dela opravdu nedokazu prijit na to proc. Jsme z toho trochu zoufalí ano je sice malá ještě má právo to nevydržet dlouho ale proc si nerekne kdyz to umi a dela presne to co vi ze nesmí. A hlavne kdyz vime ze nekolik dnu bez problemu zvlada tak proc potom takhle otoci. Dekuji za jakekoliv rady.
Důsledně hlídat? To nejde vůbec poznat když tohle udelá. Ona se chova normalne najednou odejde do jine mistnosti coz ji hlidam ale to uz clovek nestihne to je otazka 5 vterin a predtim naznak žádný. Ted jsme byly treba venku curala v pohode a pak me po 10 minutach tahla domu, prisly jsme a za 5 minut se vykakala.
MonicaMon
napsal(a):
Důsledně hlídat? To nejde vůbec poznat když tohle udelá. Ona se chova normalne najednou odejde do jine mistnosti coz ji hlidam ale to uz clovek nestihne to je otazka 5 vterin a predtim naznak žádný. Ted jsme byly treba venku curala v pohode a pak me po 10 minutach tahla domu, prisly jsme a za 5 minut se vykakala.
Projevuje se tak základní chyba, kterou jste udělali - chválení při venčení, kárání po tom, co to udělá jinde než má - schovává se, chodí do jiné místnosti, aby se mohla vyvenčit v klidu a měla od vás pokoj. Začntěte znovu - když to udělá doma, nekárejte, nevšímejte si toho, ukliďte to, když to udělá venku, nijak nejásejte, nerušte jí při tom a jemně pochvalte po tom, co to udělá, ne při tom. Je malá, má dost času se to naučit. Uvědomte si, že čím větší komedie se kolem nějaké psí činnosti dělá, tím větší problém s chováním psa nastává.
Žádná základní chyba jak jsem psala v původním clanku včera se vycurala primo predemnou na gauci... a take kdyz jsem stala v kuchyni a koukla se na ni vycurala se predemnou v loznici mezi dverma a koukala na me... jsou to sice jine mistnosti ale jsou spojene.. prvne se vycurala v kuchyni rano pred nami obema kuchyn je spojena s obyvacim pokojem. To opravdu nema nic spolecneho s tim ze by se bala pred Nami. Obcas to udělá i ve vlastnim pelechu pred Nami. Jina mistnost je receno jako ze se proste zvedne a jde ale ne ze by se chodila schovavat kdyby to tak bylo tak vim kde je chyba uz jsem toho cetla spoustu. Ja venku nejasam od zacatku jsem ji venku pochvalila piskot ale to jsem delala asi prvnich 14 dni ted uz ji jen pohladim a reknu hodna.
Uplně zbytečně ji trestáte. Má naprosté právo se vám ve třech měsícíh vyčůrat klidně na hlavu, už jen to, že jste ji pokárali potom, co se vyčůrala na místo, kde byla podložka (motáte ji hlavu), jste ji dali jasně najevo, že jakékoliv čůrání ve vaší přítomnosti je chyba.. a teď se bude snažit schovávat a dělat to tak, aby to bylo správně. nenapadla vás souvislost mezi podložka a povlečení? Podobný materiál.. podložku jste ji sebrali, tak si myslí, že postel je to stejný a udělá to tam.
Netrestejte ji, nezakazujte ji to, nemá to smysl akorát se to mine účinkem a bude to trvat ještě dýl... a budete mít zmatené štěně, které vám nebdue důvěřovat. Vykašlete se na podložku, berte často ven, a nespoléhejte na to, že štěně něco umí ve třech měsících a tím to bude umět navždy.. nebude.. není to einstein, je to jen miminko.. nespoléhejte na knučení, a to, že dva dny něco umělo, ale teď už to neumí.
MonicaMon
napsal(a):
Vzhledem k tomu, ze se to delalo jen na zacatku a pak fungovala par dni vzdy v pohode pak mela par dni zkrat pak znova v pohode a pak zase zkrat a takhle to jde furt dokola.
Ale to je normální, stejně jako bude umět dokonale přivolání ve třech měsícíh a za týden vám zdrhne za lítajícím papírkem.
Musíte učit pořád a pořád dál, ve třech měsících se sice může zdát, že něco umí, ale neumí. Nějakým plácáním sis fakt nepomůžete, naučí se to i tak... ale asi to prostě nebdue tak rychlé, že vám ve třech měsících nikdy neudělá už loužičku...
MonicaMon
napsal(a):
Žádná základní chyba jak jsem psala v původním clanku včera se vycurala primo predemnou na gauci... a take kdyz jsem stala v kuchyni a koukla se na ni vycurala se predemnou v loznici mezi dverma a koukala na me... jsou to sice jine mistnosti ale jsou spojene.. prvne se vycurala v kuchyni rano pred nami obema kuchyn je spojena s obyvacim pokojem. To opravdu nema nic spolecneho s tim ze by se bala pred Nami. Obcas to udělá i ve vlastnim pelechu pred Nami. Jina mistnost je receno jako ze se proste zvedne a jde ale ne ze by se chodila schovavat kdyby to tak bylo tak vim kde je chyba uz jsem toho cetla spoustu. Ja venku nejasam od zacatku jsem ji venku pochvalila piskot ale to jsem delala asi prvnich 14 dni ted uz ji jen pohladim a reknu hodna.
Vyloučii jste zdravotní problém? Trestání není vůbec na místě. Leze to z vás jak z chlupaté deky, nejdřív, že se chodí schovávat do jiné místnosti, teď zase tohle, zní mi to jako argumentace, která nás má přesvědčit, že vy děláte všechno dobře a máte špatného psa. Tak to ale nefunguje.
MonicaMon
napsal(a):
Vzhledem k tomu, ze se to delalo jen na zacatku a pak fungovala par dni vzdy v pohode pak mela par dni zkrat pak znova v pohode a pak zase zkrat a takhle to jde furt dokola.
Takže od chovatele byla v pohodě a vy jste jí něčím rozhodili, je třeba přijít na to, co to bylo a přestat to dělat.
No po tom co jsem ji trochu placla pres zadek a rekla ze nesmis bych zrovna nerekla ze si z toho úplně neco delala. Je to uplne normalni aby se to naucila, ze doma by nemela. Ma pravo na to čůrat často to nikdo netvrdí ale kazdou pul hodinu pomalu ve 3 mesicich to uz je trochu moc.2 hodiny uz by to eventuelne vydrzet mela. Ona se pred Nami neschovava ona to dela uplne v klidu primo pred Nama a vubec uz to nedela na miste podlozky to udelala pouze jednou ted chodi kamkoliv. A na gauc to udelala poprve kdyby si to pletla s podlozkoz kterou uz 2 tydny nema tak by to delala pořád a nebo aspon by to už udelala vickrat. Neni to o tom ze bych spolehala chodime s ni ven pravidelne ale neni mozne abych s ni chodila kazdo hodinu ci pul hodinu proste není a netvrdte mi ze vsichni ostatni by to zvladli.
MonicaMon
napsal(a):
No po tom co jsem ji trochu placla pres zadek a rekla ze nesmis bych zrovna nerekla ze si z toho úplně neco delala. Je to uplne normalni aby se to naucila, ze doma by nemela. Ma pravo na to čůrat často to nikdo netvrdí ale kazdou pul hodinu pomalu ve 3 mesicich to uz je trochu moc.2 hodiny uz by to eventuelne vydrzet mela. Ona se pred Nami neschovava ona to dela uplne v klidu primo pred Nama a vubec uz to nedela na miste podlozky to udelala pouze jednou ted chodi kamkoliv. A na gauc to udelala poprve kdyby si to pletla s podlozkoz kterou uz 2 tydny nema tak by to delala pořád a nebo aspon by to už udelala vickrat. Neni to o tom ze bych spolehala chodime s ni ven pravidelne ale neni mozne abych s ni chodila kazdo hodinu ci pul hodinu proste není a netvrdte mi ze vsichni ostatni by to zvladli.
Fajn, takže když přijdete do první třídy, učitel se vás zeptá, kolik je 5+5 a vy odpovíte špatně, on vám dá facku a řekne nesmíš, co jste se naučila?
Pes se nikdy nebije, neplácí, nekřičí se na něj a používání zákazů nikoho nic nenaučí. Nedivím se, že je z vás štěně rozhozené.
Naučte se základ - pokud po psovi něco chcete, musíte ho to nejdřív naučit a pak to můžete po něm chtít.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No tak...o čem se to tady bavíme?...o tříměsíčním štěndu?...takže o miminku..., u takhle malého štěněte se s nehodami počítá a pokud vidím, že je problém (pokud teda není zdravotní), tak začnu znova klasiku...po jídle, po spinkání, po hraní...štěně popadnu a hurá ven, já štěňata většinou učím "čůrat na povel"...prostě, aby štěndo vědělo, že nejdřív se venčíme a pak můžeme venku blbnout-třeba...no a pak jen řeknu "hodná" a je to...no a to kakání většinou člověk taky vychytá...štěně krmím 5x denně, takže tak minimálně 3x udělá bobek...stopro ráno a večer, takže minimálně v těchto časech jsme venku a chodíme tak dlouho, dokud není vykonáno...
Jak psaly holky...netrestat je to miminko, když doma "něco" udělá, tak max můžu "vynadat" tý loužičce, copak že tam dělá...a to až v případě, že je tam třeba už potřetí za den.
MonicaMon
napsal(a):
Ale jo má na to právo, protože ho něco zrovna rozruší, ono nevnímá a najednou se vyčůrá. Chcete po štěněti ve třech měsícíh strašně moc, a když to udělá špatně místo vysvětlení ho plácnete, vždyť to pak nemá šanci pochopit. Jasně, že nechcete mít doma načůráno, ale chce to strašně moc trpělivosti, akorát si to tím takhle zkazíte. Podle mě ty nejšikovnější štěňata s dobrým přístupem zvládají venčení dobře tak minimálně od 4 měsíců. Ona vám to nedělá naschvál, nesnažte se v tom hledat vůh ví co, prostě pokračujte, tak, že budete, co nejvíce učit, aby čůrala venku, brát ven co nejvíce, stihnout čapnout a běžet ven, když se chce vyčůrat třeba na ten gauč. Venku přiměřeně chválit, doma prostě nehodu přejít (bez plácání, bez křičení, fuj atd.) a ono to třeba za dva měsíce už bude zvládat. Kam spěcháte.
Naucili netrestali. Zacali trestat az o dost pozdeji. Celou dobu tu pisu ze to umí, umi si říct, zaknuci si, nebo sedi za dvermi a kouka na nas nebo chodi za clovekem a kouka na nej umi to da se to poznat ale pak jsou situace kdy se bez varovani v obyvacim pokoji spojenem s kuchyni treba pul hodiny po venceni zvedne a jde se vycurat do kuchyne pred nami... a nedela to kazdy den.. udela to vzdy treba po 3-4 dnech nebo i po tydnu behem jednoho dne i 3krat, ona se vycura kouka na vas, vi ze neco provedla protoze okamzite zacne utikat na pelech ja nerikam ze jsme neudelali neco spatne ale to co tu pisete vse zatim jsme udelali dobre. A jelikoz jsem toho cetla fakt strasne noc protoze jsem hledala duvod tak jsem se obratila sem protoze duvod jsem nenasla.
MonicaMon
napsal(a):
Naucili netrestali. Zacali trestat az o dost pozdeji. Celou dobu tu pisu ze to umí, umi si říct, zaknuci si, nebo sedi za dvermi a kouka na nas nebo chodi za clovekem a kouka na nej umi to da se to poznat ale pak jsou situace kdy se bez varovani v obyvacim pokoji spojenem s kuchyni treba pul hodiny po venceni zvedne a jde se vycurat do kuchyne pred nami... a nedela to kazdy den.. udela to vzdy treba po 3-4 dnech nebo i po tydnu behem jednoho dne i 3krat, ona se vycura kouka na vas, vi ze neco provedla protoze okamzite zacne utikat na pelech ja nerikam ze jsme neudelali neco spatne ale to co tu pisete vse zatim jsme udelali dobre. A jelikoz jsem toho cetla fakt strasne noc protoze jsem hledala duvod tak jsem se obratila sem protoze duvod jsem nenasla.
Jak naučili? Vždyť ji máte doma 4 týdny? To se sice může zdát, že umí už hodně věcí, ale prostě se to musí ještě x měsíců upevňovat, než budete moci říct, že to umí. Jak vidno, tak prostě neumí. A tím, že ji za to budete trestat ničeho nedocílíte. Nevím, cov tom hledáte za vědu, něco šlo, tak je nutné upevňovat, pak nastala chybička, tak se vrátím o krok zpět.. tohle bude ještě několikrát..
Ja vim ze je mala netvrdim ze nema pravo chodit casteji ale pochybuju ze nekdo s ni muze chodit i kazdou pul hodinu, protoze je s ni clovek venku a jde treba po pul hodine se vycurat. Ja nechapu proc to vzdy nekolik dni jde a dobry ze se jednou vycura za cas se da pochopit ale 3krat behem jednoho dne to uz je proste divny potom.
MonicaMon
napsal(a):
Ja vim ze je mala netvrdim ze nema pravo chodit casteji ale pochybuju ze nekdo s ni muze chodit i kazdou pul hodinu, protoze je s ni clovek venku a jde treba po pul hodine se vycurat. Ja nechapu proc to vzdy nekolik dni jde a dobry ze se jednou vycura za cas se da pochopit ale 3krat behem jednoho dne to uz je proste divny potom.
No protože to je miminko, a prostě není to stroj a nebude čůrat přesně po dvou hodinách, tuhle se někde rozruší a šup vyčůrá se po dvou minutách od venčení. Pokračujte tak, že venčíte, co nejčastěji a nehody neřeště, po dvou hodinách je to fajn, pokud stihnete víckrát je to lepší a ona se to naučí.
Mesic ji nemame tento tyden to bude mesic a pul.. ale okej vyzkousime zase bez trestani.. jako pripominku mam jeste ze jsme kontaktu s ostatnimi majiteli vsech stenat a nemaji problem uz po 14 dnech dali plinu pryc a presne jako my kdyz se vycuralo nebo vykakalo doma vymachat cumak a nesmis a uz doma necuraji u nas se cura stale.
MonicaMon
napsal(a):
Mesic ji nemame tento tyden to bude mesic a pul.. ale okej vyzkousime zase bez trestani.. jako pripominku mam jeste ze jsme kontaktu s ostatnimi majiteli vsech stenat a nemaji problem uz po 14 dnech dali plinu pryc a presne jako my kdyz se vycuralo nebo vykakalo doma vymachat cumak a nesmis a uz doma necuraji u nas se cura stale.
To je už snad dávno překonaný to máchaní čumáku A vůbec nesrovnávejte s ostatními, ani u dětí se to nedělá, každé štěně je jiné. Klidně to vaše může čůrat doma do šesti měsíců a pořád to bude vaše chyba. A je uplně jedno, že bráška z vrhu se nevyčůral doma nikdy.
Machani cumaku neni prekonane je to klasika. Porad a stale to funguje ale nerikam vsude. Stejne tak jako u deti kdyz zlobi dostanou pres zadek jako se to driv delalo normalne a vsechno fungovalo a ne ze se bude diteti vysvetlovat ze udelalo neco spatne dite si z toho prt dela stejne jako stene si z toho prt dělá kdyz mu vynadam.
A muzu rict, ze vic bych pochopila kdyby denne udelala jednu louzicku TREBA nechapu jen to ze tyden nic a pak za jediny den udela 3 kdyz pak clovek vi ze 4 hodiny byla sama doma a nevycurala se a ani nevykakala i po 3 hodinach vydrzela byla sikovna a pak toto snazim se tu celou dobu vysbetlit ze nechapu ty obraty.

MonicaMon
napsal(a):
Machani cumaku neni prekonane je to klasika. Porad a stale to funguje ale nerikam vsude. Stejne tak jako u deti kdyz zlobi dostanou pres zadek jako se to driv delalo normalne a vsechno fungovalo a ne ze se bude diteti vysvetlovat ze udelalo neco spatne dite si z toho prt dela stejne jako stene si z toho prt dělá kdyz mu vynadam.
S Vámi je to těžký PrT si z toho dělat můžete dělat max Vy, tříměsíční štěně absolutně nechápe proč ho pleskáte za čůrání. Prostě si toho nevšímejte, a vchod do ložnice ji zamezte, aby Vám nečůrala do peřin. Počítejte s tím, že min do 4-5ti měsíců Vám prostě doma čůrat bude a to pokud ji nebudete pleskat ani kárat.

MonicaMon
napsal(a):
Uz jsem psala ze kdyz se vědomě před Nami vycura doma utika se schovat na pelech... a to mi chcete rict ze nevi za co to je?
Utíká, protože tuší, že dostane a ne, že by věděla, že se doma nečůrá.

no, má to smysl...?!
MonicaMon
napsal(a):
To by se snad snazila schovat i venku... odjakziva se delalo to ze kdyz se pes chytil pri cinu potrestat se me v tu chvili aby vedel za co to je. Jak rikam netvrdim ze to funguje u vsech ale delali to tak nasi dedeckove babicky i rodice a ted uz se to nema?
Prooboha a to taky budete mlátit půl roční dítě za to, že se počůrá a neřekne si, že chce jít čůrat na záchod nebo se tam dokonce neodbatolí? Asi ne že jo... Dětem dáváme plíny do dvou let a je to normální, tak štěně bohužel po 3 měsících nedokáže pochopit, že se nečůrá tam, kde jste to po něm ještě před týdnem chtěla.
Nejdřív mu dáte podložku ať tam čůrá paK mu ji z ničeho nic po chvíli seberete a myslíte, že to pochopí jak? a že když ho za to pácnete, tak si řekne "Tyo, tak to jsem asi neměl čůlrat do peřin, já vlastně muísm chodit ven."
Blbý je, že to štěně se vás už teď bojí, když se chodí před vámi schovávat potom, co udělá loužičku, ono má spojené - udělám loužičku - dostanu přes zadek nebo mi vymáchají čumák..
Představte si to takhle: jste v Číně, nerozumíte ani prd, někdo po vás něco chce, vy to pochopíte, dostanete pamlsek, chápete, že to je dobře, tak to tak děláte, pak vám seberou podložku, uděláte to znovu, abyste dostala pamlsek, ale místo mlsky přijde facka a nějaký nadávání, kterýmu nerozumíte, příště zkusíte udělat to nejpodobnější, co znáte a zase dostanete facku, po pár opakováních, se budete bát tu danou věc udělat, protože dostanete facku.. jste NEČITELNÁ !

MonicaMon
napsal(a):
To by se snad snazila schovat i venku... odjakziva se delalo to ze kdyz se pes chytil pri cinu potrestat se me v tu chvili aby vedel za co to je. Jak rikam netvrdim ze to funguje u vsech ale delali to tak nasi dedeckove babicky i rodice a ted uz se to nema?
Venku je to pro ni přirozené, copak ji pleskáte i venku? Tak proč by se schovávala i venku?
Nefunguje to, je to blbost, štěně se tím NIC nenaučí, některé max že strachu bude, jako Vaše štěně se schovávat a jiné je splachovací a naučí se venčit venku samo.
To si ze me děláte srandu tak po druhy na misto kde byla plina sla jen jednou! Chodi vsude mozne po byte! Do perin sla jen jednou 14 dni potom co jsme dalsi pryc plinu ale za ten den po 3. Doma Coz uz nedela... a po 50 pisu ze se neschovava ale cura pred nami jen jde treba z obyvaku do kuchyne nebo do loznice ale ja stojim v chodbe a ona na mr kouka!

MonicaMon
napsal(a):
To si ze me děláte srandu tak po druhy na misto kde byla plina sla jen jednou! Chodi vsude mozne po byte! Do perin sla jen jednou 14 dni potom co jsme dalsi pryc plinu ale za ten den po 3. Doma Coz uz nedela... a po 50 pisu ze se neschovava ale cura pred nami jen jde treba z obyvaku do kuchyne nebo do loznice ale ja stojim v chodbe a ona na mr kouka!
Uklidněte se a pochopte, že to štěně to prostě nedělá naschvál. Byla jste u veterináře, jestli nemá zánět močáku, když píšete, že čůrá extrémně často?
Ja jsem v klidu ale kdyz mi nekdo 50krat rekne ze se me boji a schovava se kdyz jsem 20krat vysvetlila ze mame spojene mistnosti ze se neschovava.. tak uz me to pak vytoci... to je prave to extremne casto to ma treba jen jednou za tyden.. chodi normalne pravidelne vse se da stihat a pak v jeden den to udela treba 3krat jako vcera.. a jeste treba i 6 krat venku a pak je zase treba tyden v pohode..

MonicaMon
napsal(a):
Ja jsem v klidu ale kdyz mi nekdo 50krat rekne ze se me boji a schovava se kdyz jsem 20krat vysvetlila ze mame spojene mistnosti ze se neschovava.. tak uz me to pak vytoci... to je prave to extremne casto to ma treba jen jednou za tyden.. chodi normalne pravidelne vse se da stihat a pak v jeden den to udela treba 3krat jako vcera.. a jeste treba i 6 krat venku a pak je zase treba tyden v pohode..
Tak prostě musíte vydržet, a za loužičky netrestat ani nemáchat čumák, tím se nic nevyřeší. Buďte trpělivá, přejde to.
MonicaMon
napsal(a):
Celou dobu tady píšete, že si myslíte, že to umí a zatím to tak není. Neví, že něco provedla, to je jen vaše iluze, utíká proto, aby unikla trestu, kterému vůbec nerozumí. Nebylo by lepší miminko vráti?

MonicaMon
napsal(a):
No zkusime to
Určitě vydržte, stejně ten proces, než si to zakotví, tak to prostě trvá, je to jak u dětí. Hodně štěstí.
MonicaMon
napsal(a):
Když vám někdo napíše 50*, že se štěně netrestá, ale učí a vy si pořád melete svoje, mohlo by to člověka taky vytočit. Sedněte si, dejte si něco dobrého, přečtěte si nějakou knihu o psech, pokud možno kvalitní, a začněte s tím štěnětem jednat jako s miminem.

MonicaMon
napsal(a):
U Staforda jako s miminem ? No dobra.
Nejde o plemeno, se všemi štěňaty je potřeba jednat jako s miminem.

MonicaMon
napsal(a):
jo, jako s miminem
si při takové příležitosti vzpomenu, a omlouvám se, že to zase napíšu, jak náš 3-4 měsíční pastevec stojí v obýváku u misky, jednou stranou chlemtá a druhou to z něho zároveň teče...
nebo jak doma lítá svá zběsilá kolečka, přibrzdí, vyčurá se a pádí dál...
a za chvíli zas...
netrestat, neřvat, neprudit
ale když člověk vidí, že chce, nebo si to i jenom myslí, že vidí...tak ven, ven a ven ("čurávenku") a venku pochválit
a trpělivě a pořád.

MonicaMon
napsal(a):
Prosím, mějte trpělivost...jak píše rájka, pokud se vám to zdá extrémě často, tak vyloučit zdravotní problém. Jinak je naprosto normální...alespoň u nás, že si štěndo jednou zakňučí, podruhé to pustí na místě...svěrače ještě nemusí dostatečně fungovat...je to opravdu jako u malých dětí, když učíte na nočník...dítě si 5x,10x,20x řekne a pak se 3x počůrá aniž by si řeklo...co uděláte?...naplácáte mu?...
Promiňte, ale já tohle obecně nechápu...lidi si pořídí štěně a mají pocit, že za měsíc...v lepším případě za 2 měsíce, musí štěndo umět všechno...takhle to přeci nefunguje...když opomenu čůrání a dám jiný příklad...za měsíc mi štěndo chodí spolehlivě na přivolání, dalo by se říct, že bych si toto mohla v seznamu toho, co je potřeba psa naučit, odškrtnout jako splněno...no a pak jednoho krásného dne štěně na zavolání nepřichází...nebo hůř, když ho chceme "odchytit", tak před námi utíká...takže co, až ho konečně lapnu, tak ho pořádně potrestám?...ne vím přeci, že je to tím, že štěně žádné přivolání nemělo, že jen bylo ještě nesamostatné a drželo se máminy sukně a já teď musím skutečně to přivolání trénovat.
Užívejte si se svým štěňátkem, nebojte ono se při laskavém vedení všechno naučí, ale nebude to hned...navíc každé štěňátko je jiné, některému to trvá déle, nějaké to zvládne dřív. Ono nejdřív to jsou loužičky...následně může přijít "demoliční období" a následně jde pesan do puberty a když to s nim fakt mává, tak je pes někdy fakty na zabití, ale člověk musí zatnout zuby a se psem prostě pracovat, i když se zdá, že to nepadá na úrodnou půdu. A pak se mu jednoho dne v hlavince rozsvítí a všechna práce, energie, péče, laskavost a láska se vám vrátí měrou vrchovatou a až budete mít to dokonalé psí stvoření, tak s úsměvem budete vzpomínat na to, když jste doma měla to psí mimčo...protože tohle období uteče neuvěřitelně rychle a už se nikdy nevrátí.
MonicaMon
napsal(a):
Uz jsem psala ze kdyz se vědomě před Nami vycura doma utika se schovat na pelech... a to mi chcete rict ze nevi za co to je?
Ano, neví, za co to je. Přesně tak to je. Ona neví, že je trestána za to, že se vyčurala doma, ale chápe to tak, že je to za to, že se vůbec vyčůrala.
Opravdu vám doporučuji dobrou knihu o psech, zkuste tuhle
www.clovekpritelpsa.cz.

napsal(a):
jo, jako s miminem
si při takové příležitosti vzpomenu, a omlouvám se, že to zase napíšu, jak náš 3-4 měsíční pastevec stojí v obýváku u misky, jednou stranou chlemtá a druhou to z něho zároveň teče...
nebo jak doma lítá svá zběsilá kolečka, přibrzdí, vyčurá se a pádí dál...
a za chvíli zas...
netrestat, neřvat, neprudit
ale když člověk vidí, že chce, nebo si to i jenom myslí, že vidí...tak ven, ven a ven ("čurávenku") a venku pochválit
a trpělivě a pořád.
Tohle tesat do kamene...prostě miminko je miminko a co se tohodle týče, tak na plemenné příslušnosti nezáleží...prostě je to normální.
Tohle psí miminko netuší, kde má čůrat a kde ne, takže čůrá prostě, kde ho napadne. To, že jednou dostane vynadáno a podruhé ne... jak to má v té malé makovičce rozkódovat?
Štěně samo od sebe neumí nic. Co do něj vložíte, to v něm najdete.
Základ- musíte být pro svého psa čitelná.
A co dělali naše babičky a dědečkové? Nevím, kolik vám je, ale možná se věkem blížím k vaší babičce, ale tohle jsem věděla už v 70tých letech min. století. Už tehdy vycházel časopis PPČ, možná byste byla v šoku, že to nebyl žádný středověk. Už tehdy se to člověk mohl dočíst, kdo hledal informace, musel vyvinout daleko více úsilí, ale zase si ty informace asi lépe uměl přebrat, nevím...
Nicméně- ano, tehdy byl na vesnicích pes na řetězu v nezateplené boudě "normálka", no ale snad se nebudeme bavit o tom, že to je tak OK, protože to tehdy tak bylo...

MonicaMon
napsal(a):
...ano pořád je to mimino...

MonicaMon
napsal(a):
...se současným psem jsem chodila ven doslova co chvíli - plenu jsme odstranili druhý den, poté co počural rohožku pro kočky na obrušování drápků...ven jsme brali i když se jenom zamyslelo, probudilo, více se honilo s kočkami a tak podobně...chodilo po čase naprosto spolehlivě - nehody by se daly na prstech spočítat...nicméně jednoho dne se počuralo do peřiny aniž by cokoli dalo vědět - chyba naše štěně se přežralo a tak nevydrželo...stalo se to i nyní na chalupě na koberec - v březnu mu byl rok - doma už ani jednou - a opět naše chyba, nechali jsme ho na noc přežrat a nešli vícetkrát ven - takže pokaždé naše chyba...nicméně kouzelně na nás koukal a máchal ocáskem zatímco já ve tři ráno drhla koberec - mimochodem pěkně nasáklý...takže nezoufat, ale smířit se, že se prostě děje...časem se naučíte detekovat kdy se mu chce a půjde to...

napsal(a):
...se současným psem jsem chodila ven doslova co chvíli - plenu jsme odstranili druhý den, poté co počural rohožku pro kočky na obrušování drápků...ven jsme brali i když se jenom zamyslelo, probudilo, více se honilo s kočkami a tak podobně...chodilo po čase naprosto spolehlivě - nehody by se daly na prstech spočítat...nicméně jednoho dne se počuralo do peřiny aniž by cokoli dalo vědět - chyba naše štěně se přežralo a tak nevydrželo...stalo se to i nyní na chalupě na koberec - v březnu mu byl rok - doma už ani jednou - a opět naše chyba, nechali jsme ho na noc přežrat a nešli vícetkrát ven - takže pokaždé naše chyba...nicméně kouzelně na nás koukal a máchal ocáskem zatímco já ve tři ráno drhla koberec - mimochodem pěkně nasáklý...takže nezoufat, ale smířit se, že se prostě děje...časem se naučíte detekovat kdy se mu chce a půjde to...
Připomněla jste mi. Naše dávno dospělá fena + návštěva. Signály od feny byly, počkej, jo, já vím, počkej. Fena nakráčela doprostřed pokoje a s výrazem - tak vy se mnou tedy nepůjdete - dřepla a vyčůrala se. Prostě opravdu potřebovala.

napsal(a):
Připomněla jste mi. Naše dávno dospělá fena + návštěva. Signály od feny byly, počkej, jo, já vím, počkej. Fena nakráčela doprostřed pokoje a s výrazem - tak vy se mnou tedy nepůjdete - dřepla a vyčůrala se. Prostě opravdu potřebovala.
Přesně a mohli jste v tom vymáchat čumák tak akorát sobě

napsal(a):
...tak to právě byly ty signály, které jsem přehlídla a z toho pak ty nehody které se daly na prstech spočítat - potřebovala jsem něco dodělat anebo něco dokoukat a bylo to...zrovna teď tak pořád stepuje a otravuje kočky, raději letím...byl sice v osm, ale pořád pije v tom horku tak už je měchýřek asi na prasknutí...

napsal(a):
Přesně a mohli jste v tom vymáchat čumák tak akorát sobě
...páč se to udělalo najust aby se vidělo, že se hned nešlo, ještě si určitě i tlapkou dupla

MonicaMon
napsal(a):
"pak v jeden den to udela treba 3krat jako vcera.. "
nesouvisi ty nehody třeba s tim, ze je vikend a ma trosku jiny rezim nez v pracovni dny?
stene ma rado pravidelnost..
Uz jsme prisli na to proc to dela ☺ vynucuje si pozornost ☺ zrovna ten den jsme nebyli nikde na vylete ani dlouho na prochazce chodila sice pravidelne ale pouze u baraku... ten den jsme si s ni ani jeden nejak nehrali vsimali ale proste bylo to slabsi nez jindy... zapadlo to do sebe protoze kdyz jsem nad tim premyslela vzdy v danou chvili kdy se vycurala jsme na ni treba primo nekoukali si ji zrovna nevsimali a pak kdyz jsme si vsimli koukala zcela uprimne na nas a presne moc dobre vedela co dela a proto se utikala uklidit do pelechu... ted uz dava i smysl to proc kdyz je 4 hodiny sama nic neudela ne protoze to nechape nebo protoze vydrzi ale protoze tu nikdo neni takze neni na kom si vynutit pozornost. Takze ne chyba v uceni zachodu... kdyz se vycurala kde nemela 2krat vymachal se cumak a uz to znova na tom miste neudelala srovnala se na nejakou dobu a pak pravdepodobne nam nedoslo ze proto to dela jen treba 1 za tyden protoze treba ten den s ni nic nepodnikneme a prilis si s ni nehrajeme. Takze ano i 3 mesicni stene muze neco delat naschval.

MonicaMon
napsal(a):
Uz jsme prisli na to proc to dela ☺ vynucuje si pozornost ☺ zrovna ten den jsme nebyli nikde na vylete ani dlouho na prochazce chodila sice pravidelne ale pouze u baraku... ten den jsme si s ni ani jeden nejak nehrali vsimali ale proste bylo to slabsi nez jindy... zapadlo to do sebe protoze kdyz jsem nad tim premyslela vzdy v danou chvili kdy se vycurala jsme na ni treba primo nekoukali si ji zrovna nevsimali a pak kdyz jsme si vsimli koukala zcela uprimne na nas a presne moc dobre vedela co dela a proto se utikala uklidit do pelechu... ted uz dava i smysl to proc kdyz je 4 hodiny sama nic neudela ne protoze to nechape nebo protoze vydrzi ale protoze tu nikdo neni takze neni na kom si vynutit pozornost. Takze ne chyba v uceni zachodu... kdyz se vycurala kde nemela 2krat vymachal se cumak a uz to znova na tom miste neudelala srovnala se na nejakou dobu a pak pravdepodobne nam nedoslo ze proto to dela jen treba 1 za tyden protoze treba ten den s ni nic nepodnikneme a prilis si s ni nehrajeme. Takze ano i 3 mesicni stene muze neco delat naschval.
Milá zlatá zadavatelko, chce mi zvracet. XY lidí tu napíše, že takhle malé štěně NEDĚLÁ nic naschvál, na to opravdu nemá mentální kapacitu. XY lidí tu napíše, že tak malé štěně nemá kontrolu nad svým svěračem, že když si chrní samo doma 4 hodiny, je to jiné, když pak přijdou domů páníčci a blablabla...
Gratuluji k poslednímu shrnutí, začínám mít s tím vaším štěnětem opravdu velký soucit, neb to je solidní pa kárna, jak se tady obhajuje člověk, místo aby napsal - jejda, moje chyba, dík, zkusím něco změnit... Ono si to vynucuje pozornost? No, kdo by to byl řekl, to štěně by pozornost mělo mít naprosto normálně, je třeba se mu věnovat den co den, rostou hodně rychle! Každá minuta vložená do výchovy štěněte se pak v jeho dospělosti oplatí, nebo třeba také ne, záleží na přístupu. Btw, na každém štěněti i na každém dospělém psovi jde poznat, že se chystá dělat potřebu. Jestli to někdo nevidí, je slepý.
Jsem podrážděná, asi přehrátím z trvajících tropů - ale vězte, že ani štěně, ani dospělý pes nikdy nedělá nic naschvál! To je jen polidšťování a omlouvání si vlastních chyb, Že se štěně utíká schovat, je jen negativní zkušenost daného jedince s homo sapiens.
Proč si stále obhajujete to vymáchání čumáku? Přečtěte si už někde, proboha, jak dlouho pes v hlavě udrží - "příčina- následek"...
Tříměsíční štěně opravdu nedělá NIC NASCHVÁL!
JE TO P-S-Í M-I-M-I-N-K-O!
Ve třech měsících musíte trpělivě vychovávat, a ne trestat!
Vy umanutě hledáte lidská vysvětlení psího chování, což je to nejhorší, co můžete dělat. A něco mi říká, že si prostě nenecháte poradit. Ona vám určitě hodně dovolí se mýlit, ale... fakt si kupte nějakou dobrou knihu a něco si přečtěte. Evidentně jste začátečníci a bohužel máte pocit, že víte.
napsal(a):
Milá zlatá zadavatelko, chce mi zvracet. XY lidí tu napíše, že takhle malé štěně NEDĚLÁ nic naschvál, na to opravdu nemá mentální kapacitu. XY lidí tu napíše, že tak malé štěně nemá kontrolu nad svým svěračem, že když si chrní samo doma 4 hodiny, je to jiné, když pak přijdou domů páníčci a blablabla...
Gratuluji k poslednímu shrnutí, začínám mít s tím vaším štěnětem opravdu velký soucit, neb to je solidní pa kárna, jak se tady obhajuje člověk, místo aby napsal - jejda, moje chyba, dík, zkusím něco změnit... Ono si to vynucuje pozornost? No, kdo by to byl řekl, to štěně by pozornost mělo mít naprosto normálně, je třeba se mu věnovat den co den, rostou hodně rychle! Každá minuta vložená do výchovy štěněte se pak v jeho dospělosti oplatí, nebo třeba také ne, záleží na přístupu. Btw, na každém štěněti i na každém dospělém psovi jde poznat, že se chystá dělat potřebu. Jestli to někdo nevidí, je slepý.
Jsem podrážděná, asi přehrátím z trvajících tropů - ale vězte, že ani štěně, ani dospělý pes nikdy nedělá nic naschvál! To je jen polidšťování a omlouvání si vlastních chyb, Že se štěně utíká schovat, je jen negativní zkušenost daného jedince s homo sapiens.
Jasné.
Šarina
napsal(a):
Proč si stále obhajujete to vymáchání čumáku? Přečtěte si už někde, proboha, jak dlouho pes v hlavě udrží - "příčina- následek"...
Tříměsíční štěně opravdu nedělá NIC NASCHVÁL!
JE TO P-S-Í M-I-M-I-N-K-O!
Ve třech měsících musíte trpělivě vychovávat, a ne trestat!
Vy umanutě hledáte lidská vysvětlení psího chování, což je to nejhorší, co můžete dělat. A něco mi říká, že si prostě nenecháte poradit. Ona vám určitě hodně dovolí se mýlit, ale... fakt si kupte nějakou dobrou knihu a něco si přečtěte. Evidentně jste začátečníci a bohužel máte pocit, že víte.
Ja si už poradím dekuji poradila se i jinde než jen tu a jen na teto strance delam ocividne vsechno spatne.
opravdu nepotrebuji vice radit dekuji kdyby to šlo smazat smazu.
MonicaMon
napsal(a):
Jasné.
Zajímavé je, ze i clovek co dela vycvik psu a ma s nimi nejake zkusenosti mi sam napise ze si nejspise vynucuje pozornost az potom co jsme na to prisli ale ne na tyhle strace budu za blbce vsichni se tu do me budou poustet za vymachani cumaku jak kdybych to stene tyrala a triskala ho od rana do vecera.. je to metoda kterou clovek normalne dela krome lidi na teto strance a zabira a zabrala i u nas akorat jsme nevedeli ze to ted dela z jineho duvodu ne protoze by neumela si rict... tak me laskave prestante urazet.. ja vas take neurazim dekuji!
A kdyz uz teda je tu nekdo tak velice chytry ze mi sdeli ze stene potrebuje pozornost ne jsem uplne blba a nevim to ale ne nemuzu si s ni hrat a venovat se ji 24 hodin denne! Musi si umet hrat taky i sama byt i samostatna a ano od mala ne ze si ji clovek jeden den nebude chvilicku vsimat a hned se vycura tak me tady timto zpusobem nnepoucujte jak kdybych zrovna vylezla ze zakladky. Jak bylo napsano je mala a od mala se to musi ucit... protoze TO UTECE STRASNE RYCHLE!

..Vy jste jí v tom vymáchali ňufák a hned dvakrát ...
Budu rada kdyz uz mi nikdo nebude odpovídat člověk chce tady sdělit ze ba to konecne prisel a akorat se docka urazeni o tom jak je vlastne uplne blbej a vse dela spatne. Ja neuznala ze delam neco spatne protoze jsem vedela ze to neni jentak mam ji denne na ocich tak to snad vidím. Machani cumaku v tomhle pripade uz cenu nema aby se to odnaucila delat kvuli pozornosti. Ale nikdo tu ani spetkou neuznal, ze by neco takoveho mohlo byt nebo ze by to mohlo byt jinak nez jen chyba na me strane ohledne venčení. Rady a napady jsem si nakonec obstarala jinde takze dekuji vsem co chteli pomoct ale zaroven z teto stranky dobry pocit nemám. At se Vaším psům dobre dari...

MonicaMon
napsal(a):
Ja si už poradím dekuji poradila se i jinde než jen tu a jen na teto strance delam ocividne vsechno spatne.
opravdu nepotrebuji vice radit dekuji kdyby to šlo smazat smazu.
...nikdo Vás tu neuráží, jen se tu každý dokolečka dokola snaží vysvětlit Vám několik základních věcí a vězte, že jsou tu lidé, kteří pejskaří léta letoucí a se psy mají výsledky a to jak ve výchově tak i ve výcviku, na výstavách i v chovu...ano dříve se vymáchal čumák, dnes už se ví, že je to naprosto k ničemu...to že pes bude mít výkyvy v tomto věku co se týče močení, to se ví odjakživa, protože anatomie močového měchýře - svěračů tedy v tomto věku štěněte tomu prostě nahrává...štěně nikdy nedělá nic naschvál - prostě nedělá a nedělá to ani velký pes...prosím přečtěte si jednu jedinou rozumnou knihu o psech a uvidíte, že tady nikdo neplácá nesmysli, ale snaží se Vám v zájmu Vašeho štěněte co nejlépe poradit a ukázat, že chování Vašeho štěněte je naprosto jediné a že jme si tím prostě prošli všichni...

MonicaMon
napsal(a):
Budu rada kdyz uz mi nikdo nebude odpovídat člověk chce tady sdělit ze ba to konecne prisel a akorat se docka urazeni o tom jak je vlastne uplne blbej a vse dela spatne. Ja neuznala ze delam neco spatne protoze jsem vedela ze to neni jentak mam ji denne na ocich tak to snad vidím. Machani cumaku v tomhle pripade uz cenu nema aby se to odnaucila delat kvuli pozornosti. Ale nikdo tu ani spetkou neuznal, ze by neco takoveho mohlo byt nebo ze by to mohlo byt jinak nez jen chyba na me strane ohledne venčení. Rady a napady jsem si nakonec obstarala jinde takze dekuji vsem co chteli pomoct ale zaroven z teto stranky dobry pocit nemám. At se Vaším psům dobre dari...
...není Vaše chyba to, že má Vaše štěně výkyvy v počůrávání se doma - má na to prostě věk a tím pádem jisté právo...není chyba, že ještě neumíte odhadnout kdy se Vašemu štěněti chce ven...je to prostě o zkušenostech a pozorování psa...já si třeba se svým dřívějším štěnětem hrála a ono uprostřed hry přímo vedle mně přičaplo a začalo močit očka blaženě přivřená a bylo spousta takových situací kdy to udělalo pro mně naprosto nepochopitelně, ale prostě bylo malé a tak jsem to tak musela brát...dnes mám rok a půl starého psa...chodím s ním pravidelně po třech až čtyřech hodinách - prostě tu možnost mám...má pohybu a vyžití i hlavou co hrdlo ráčí, není doma sám - chodí se mnou do práce, doma je sám opravdu minimálně a to má ještě společnost koček, přesto bych za něj ještě stále ruku do ohně nedala a nedovolila bych si ho nechat doma déle než je zvyklé, protože si myslím, že by to v klidu doma pustil, ale ne proto že by se mi nějak mstil anebo dělal naschvály, ale protože je tak prostě zvyklý a je to ještě mlaďoch...

napsal(a):
...nikdo Vás tu neuráží, jen se tu každý dokolečka dokola snaží vysvětlit Vám několik základních věcí a vězte, že jsou tu lidé, kteří pejskaří léta letoucí a se psy mají výsledky a to jak ve výchově tak i ve výcviku, na výstavách i v chovu...ano dříve se vymáchal čumák, dnes už se ví, že je to naprosto k ničemu...to že pes bude mít výkyvy v tomto věku co se týče močení, to se ví odjakživa, protože anatomie močového měchýře - svěračů tedy v tomto věku štěněte tomu prostě nahrává...štěně nikdy nedělá nic naschvál - prostě nedělá a nedělá to ani velký pes...prosím přečtěte si jednu jedinou rozumnou knihu o psech a uvidíte, že tady nikdo neplácá nesmysli, ale snaží se Vám v zájmu Vašeho štěněte co nejlépe poradit a ukázat, že chování Vašeho štěněte je naprosto jediné a že jme si tím prostě prošli všichni...
..omlouvám se za chyby - "nesmysly"...naprosto normální...

"není Vaše chyba to, že má Vaše štěně výkyvy v počůrávání se doma"
no, jako si myslím, dle příspěvků zadavatelky, že jo...že ji to vlastně naučili, komunikovat čuráním (pro zadavatelku - to je to vyžadování pozornosti) - a ne, není to naschvál. NASCHVÁL je "umění" lidí, naschvál je něco, co děláme s úmyslem toho někoho druhého naštvat, to už je sofistikovaná činnost. Tohle je jenom "haló, tady jsem..." (pokud to skutečně je vyžadování pozornosti).

MonikaMon
No, pokud chápete veškeré dobré rady, co jste dostala, jako urážení, a jste nadále přesvědčená, že tři měsíce staré štěně má a) dostatek volní kontroly nad svým močovým měchýřem b) mentální kapacitu na to dělat cokoliv naschvál
nezbývá, než vám popřát hodně štěstí.
opravdu si to nechcete ještě rozmyslet a psa vrátit?

rapotacka11
napsal(a):
MonicaMon
Musi si umet hrat taky i sama...
JAK ?
hlavně tiše a jen s povolenými hračkami. každý přeci ví, že rozkousané boty a okousané úchytky u skříní jsou okousané, protože tak pes schválně vyžaduje pozornost...?
MonicaMon
napsal(a):
Zajímavé je, ze i clovek co dela vycvik psu a ma s nimi nejake zkusenosti mi sam napise ze si nejspise vynucuje pozornost az potom co jsme na to prisli ale ne na tyhle strace budu za blbce vsichni se tu do me budou poustet za vymachani cumaku jak kdybych to stene tyrala a triskala ho od rana do vecera.. je to metoda kterou clovek normalne dela krome lidi na teto strance a zabira a zabrala i u nas akorat jsme nevedeli ze to ted dela z jineho duvodu ne protoze by neumela si rict... tak me laskave prestante urazet.. ja vas take neurazim dekuji!
To bude asi opravdu "odborník"... takových je bohužel hodně a napáchali už spoustu škody. A to, že jí bijete, jste tu napsala sama.
napsal(a):
MonikaMon
No, pokud chápete veškeré dobré rady, co jste dostala, jako urážení, a jste nadále přesvědčená, že tři měsíce staré štěně má a) dostatek volní kontroly nad svým močovým měchýřem b) mentální kapacitu na to dělat cokoliv naschvál
nezbývá, než vám popřát hodně štěstí.
opravdu si to nechcete ještě rozmyslet a psa vrátit?
Ne, zbývá popřát štěstí a spoustu trpělivosti tomu chudákovi psovi, protože ho s majitelem nic dobrého v životě nečeká.

MonicaMon
napsal(a):
Rady jste si obstarala jinde, aby se Vám hodily do krámu, smutné. Pokud jste si nevšimla, napsala jste dotaz do kynologické diskuze, nejsme tady jen pejskaři, ale hlavně kynologové. Cenné rady jste dostala, ale stojíte si za svým a omlouváte své špatné chování vůči štěněti. Je mi psa líto.

MonicaMon
napsal(a):
Zajímavé...tyhle "metódy" radili rádoby kynologové před 30 lety - někteří...nevim kolik lidí ve vašem okolí tuto metodu používá, žádný pejskař, co znám já tohle nedělá - žádný s pejskařů, které znám osdobně nechodí na faunu...a pokud tuhle kravinu někdo řekne, tak je to člověk, který o psech nemá ani šajn a papouškuje něco, co někde slyšel.
Bože...řekl vám ten odborník přes výcvik psů, že štěně to ještě není schopné úplně ovládat ...
Ne tohle je bez komentáře, už nemám slov...jak psal někdo již výše... "chce se mi zvracet", předpokládám, že pan odborník na výcvik bude drsňák, kterej se s nikym a nikym nese.e. Vy máte vlastně to drsňácký plemeno, tak se k němu musíte drsňácky chovat...nezapomeňte na metody typu...štěně zavrčí...okamžitě ho otočim na záda a budu mu vrčet do "ksichtu".

MonicaMon
napsal(a):
Tak já nevím, máme vnoučka 2 roky a 4 měsíce.Mluví výborně, umí chodit na nočník, umí si říci, a zrovna včera jsme si hráli, usilovně vrčel s traktorem, a když si řekl čůrat, už to teklo do kalhot.Neměla jsem mu to také otřít o nos, že to dělá naschvál a vynucuje si pozornost?
To je úplně stejné u toho štěněte.Ona výchova psů a dětí, není velký rozdíl.
Jo to štěně je tak naprosto inteligentní, že si uvědomí souvislost mezi tím, že s emu zrovna nevěnujete a tím, kdy se má zrovna vyčůrat, a že to bude mít ten důsledek, že si ho všimnete.
Sakra, to štěně na to nemá absolutně kapacitu.
Stejný jako moje kamarádka, zmlátila fenu ohaře, která byla 12hodin doma sama za to, že rozkousala lino, to když jsem ji řekla, že ten pes absolutně nemůže vědět, co udělal po x hodinách. Tak mi řekla, že její fena je inteligetní a moc dobře ví, co provedla, protože se běžela schovat..

Andrýsek3
napsal(a):
Jo to štěně je tak naprosto inteligentní, že si uvědomí souvislost mezi tím, že s emu zrovna nevěnujete a tím, kdy se má zrovna vyčůrat, a že to bude mít ten důsledek, že si ho všimnete.
Sakra, to štěně na to nemá absolutně kapacitu.
Stejný jako moje kamarádka, zmlátila fenu ohaře, která byla 12hodin doma sama za to, že rozkousala lino, to když jsem ji řekla, že ten pes absolutně nemůže vědět, co udělal po x hodinách. Tak mi řekla, že její fena je inteligetní a moc dobře ví, co provedla, protože se běžela schovat..
No pár takhle "inteligentních" psů znám taky...
napsal(a):
Tak já nevím, máme vnoučka 2 roky a 4 měsíce.Mluví výborně, umí chodit na nočník, umí si říci, a zrovna včera jsme si hráli, usilovně vrčel s traktorem, a když si řekl čůrat, už to teklo do kalhot.Neměla jsem mu to také otřít o nos, že to dělá naschvál a vynucuje si pozornost?
Noo já nevím, ale kdysi by ten vnouček u někoho dostal nařezano že si neřekl dřiv.
napsal(a):
No hodí se mi to do kramu no.
napsal(a):
Zajímavé...tyhle "metódy" radili rádoby kynologové před 30 lety - někteří...nevim kolik lidí ve vašem okolí tuto metodu používá, žádný pejskař, co znám já tohle nedělá - žádný s pejskařů, které znám osdobně nechodí na faunu...a pokud tuhle kravinu někdo řekne, tak je to člověk, který o psech nemá ani šajn a papouškuje něco, co někde slyšel.
Bože...řekl vám ten odborník přes výcvik psů, že štěně to ještě není schopné úplně ovládat ...
Ne tohle je bez komentáře, už nemám slov...jak psal někdo již výše... "chce se mi zvracet", předpokládám, že pan odborník na výcvik bude drsňák, kterej se s nikym a nikym nese.e. Vy máte vlastně to drsňácký plemeno, tak se k němu musíte drsňácky chovat...nezapomeňte na metody typu...štěně zavrčí...okamžitě ho otočim na záda a budu mu vrčet do "ksichtu".
Ja uz taky nemam slov.
MonicaMon
napsal(a):
No vzdyt to, je takova chudinka ma se u nas strasne
Nenadpadlo vás, že by mohla být pravda, to co tu říká 10 na sebe nezávislých lidí? nezamyslela jste se aspoň nad tím. A to věřte, že ty lidé mají na některé věxi hodně odlišný názor, ale tu se všichni shodli.. co myslíte..
napsal(a):
Jo a drsnacky no vzdyt ja ji denne od rana do vecera triskam chudak pes boze lidi proberte se... uplne jste ze me udelali blbku co pomalu tyra sveho psa kvuli tomu ze jsem napsala ze dostala na zadek nebo ze jsem ji vymachala cumak.. to srovnavani s detma furt kdyz male dite zlobi tak taky dostane normalne na zadek... ale uz me nebavi tu posliuchat ty kecy o tom jak je to stene chudak... dejte mi svatek uz lituju ze hsem sem napsala a ze to nejde smazat.
Andrýsek3
napsal(a):
Nenadpadlo vás, že by mohla být pravda, to co tu říká 10 na sebe nezávislých lidí? nezamyslela jste se aspoň nad tím. A to věřte, že ty lidé mají na některé věxi hodně odlišný názor, ale tu se všichni shodli.. co myslíte..
Nenapadlo. Ted uz vim v cem problem je necura nikde vubec protoze za prve ven chodi na dyl a za druhe vic ji zabavuji různými povely a je klid. Ale kdyz vas to bavi do me porad hucet ze je vsechno jinak tak prosim no...

MonicaMon
napsal(a):
Jo a drsnacky no vzdyt ja ji denne od rana do vecera triskam chudak pes boze lidi proberte se... uplne jste ze me udelali blbku co pomalu tyra sveho psa kvuli tomu ze jsem napsala ze dostala na zadek nebo ze jsem ji vymachala cumak.. to srovnavani s detma furt kdyz male dite zlobi tak taky dostane normalne na zadek... ale uz me nebavi tu posliuchat ty kecy o tom jak je to stene chudak... dejte mi svatek uz lituju ze hsem sem napsala a ze to nejde smazat.
Tady nejde o to udělat z někoho blbku...nikdo nejsme dokonalí aneb...kdo jsi bez viny tak hoď kamenem...
Prosím, nikdo neříká, že doma svoje štěndo týráte...že se má u vás špatně, ale když si o nás tady myslíte své, tak zkuste načíst nějakou literaturu (pak sem klidně hoďte odkazy na literaturu, kde se takové postupy doporučují )...zkuste si promluvit i s jinými výcvikáři než jen s tím jedním, který vám tohle poradil...
Prostě bez ohledu na nás tady si zkuste sednout a zamyslet se nad tím.
Ono se vlastně nic neděje...pes vám to odpustí, ale není takový postup zbytečný?
Koukněte se na to z mého pohledu...já vidím psí miminko, které se počůrá a dostane na zadek a vymácháte mu čumáček v loužičce...no fuj...důvěřivý psí uzlíček...
Pes není d e b i l...to, že něco udělal špatně se mu dá říct i jinak...než fyzickým trestem...stačí mu to normálně říct...
napsal(a):
Tady nejde o to udělat z někoho blbku...nikdo nejsme dokonalí aneb...kdo jsi bez viny tak hoď kamenem...
Prosím, nikdo neříká, že doma svoje štěndo týráte...že se má u vás špatně, ale když si o nás tady myslíte své, tak zkuste načíst nějakou literaturu (pak sem klidně hoďte odkazy na literaturu, kde se takové postupy doporučují )...zkuste si promluvit i s jinými výcvikáři než jen s tím jedním, který vám tohle poradil...
Prostě bez ohledu na nás tady si zkuste sednout a zamyslet se nad tím.
Ono se vlastně nic neděje...pes vám to odpustí, ale není takový postup zbytečný?
Koukněte se na to z mého pohledu...já vidím psí miminko, které se počůrá a dostane na zadek a vymácháte mu čumáček v loužičce...no fuj...důvěřivý psí uzlíček...
Pes není d e b i l...to, že něco udělal špatně se mu dá říct i jinak...než fyzickým trestem...stačí mu to normálně říct...
Nevim nic o tom, ze bych tu nekde psala co vycvikar poradil. Napsala pouze ze i on mluvil o pozornosti. Nikdo se ani nezeptal na to co mi poradil vzdyt jste si to tu vsichni vydedukovali sami a dal se do me pousteli. Dokonce jsem tam napsala ze v tomhle pripade machani cumaku nema smysl. Ale stejne se do me vsichni pousteli dal.
Ale my vám tu tvrdíme, že to není prostě možné, aby to štěně takto uvažovalo. Prostě to není možné, stejně jako se nenaučí mluvit, tak nedokáže takhle složitě jako člověk přemýšlet, aby vám něco udělalo naschvál, pročtěte něco o tom.. ale prostě to opravdu nejde. Ať si to myslíte jak moc chcete, tak to štěně toho prostě nikdy nebude schopno.
Je prostě jen malinké a neudrží ještě pořádně svěrače, bez oheldu na to, jak moc si myslíte, že už jste ho naučila čůrat venku. FAKT. má na to prostě ještě nárok a trestáním si z něj akorát vychováte neurotika.
Ano, dítě plácnete, když zlobí. ALE vaše štěně nezlobí, ono prostě neudrží svěrače uplně stejně jako to půlroční mimino a to taky nebudete mlátit nebo máchat nos, když se vyčůrá do plíny, že ne?
Prosím, zamyslete se nad tím.

..."kdyz male dite zlobi tak taky dostane normalne na zadek"...
Roční ? A za to, že se počůrá ?
Muzu se zeptat teda co byste delali jak by jste reagovali když 2 mesicni stene zacne vyvadet takovym zpusobem ze vas kouse do nohou do rukou i do krve prokousne kuzi, lita, skace, skrabe at reknete cokoliv nic ho nezajima na nic nereaguje.. jak ho slidnite? A date mu najevo ze to nesmi kousat vas? (Tento problem uz nemame ale zajima me to
MonicaMon
napsal(a):
Muzu se zeptat teda co byste delali jak by jste reagovali když 2 mesicni stene zacne vyvadet takovym zpusobem ze vas kouse do nohou do rukou i do krve prokousne kuzi, lita, skace, skrabe at reknete cokoliv nic ho nezajima na nic nereaguje.. jak ho slidnite? A date mu najevo ze to nesmi kousat vas? (Tento problem uz nemame ale zajima me to
Štěně se chová naprosto normálně, tohle štěňata dělají. Je třeba se zapojit do hry, naučit ho hrát si s hračkami, kousat hračky, přetahovat, položit základy aportu, utahat a lehce utahané štěně uhladit do klidu a bude miláček. A štěňata vašeho plemene jsou hodně temperamentní. Vy z přirozeného chování štěněte máte pořád "problém", ale on tam žádný není.
MonicaMon
napsal(a):
Nevim nic o tom, ze bych tu nekde psala co vycvikar poradil. Napsala pouze ze i on mluvil o pozornosti. Nikdo se ani nezeptal na to co mi poradil vzdyt jste si to tu vsichni vydedukovali sami a dal se do me pousteli. Dokonce jsem tam napsala ze v tomhle pripade machani cumaku nema smysl. Ale stejne se do me vsichni pousteli dal.
Nejste anoistka? Fňukání vám jde dobře.
scylla
napsal(a):
Štěně se chová naprosto normálně, tohle štěňata dělají. Je třeba se zapojit do hry, naučit ho hrát si s hračkami, kousat hračky, přetahovat, položit základy aportu, utahat a lehce utahané štěně uhladit do klidu a bude miláček. A štěňata vašeho plemene jsou hodně temperamentní. Vy z přirozeného chování štěněte máte pořád "problém", ale on tam žádný není.
Zapojit do hry a kdyz je to zrovna ve chvili kdy jen jdete do auta a potrebujete prejit a ono tohle zacne delat a zacne vylozene rvat jak kdyz ho na noze berou? Ne problem ja se ptam co v tuto chvíli udelate?
Nestihla jsem přečíst vše, tak půlku. Myslím, že je velká chyba v té pleně. To štěně nemusí mít spojené čůrání s místem, ale materiálem a tomu je podobná jak peřina, tak gauč, koberec … takže se vůbec nedivím, že se vám vyčůralo do peřin. Musí být hodně zmatené, když najednou plena na jeho místě zmizela. Druhá věc je, že když nejste doma, tak se nepočůrá a naopak. To mi také přijde celkem logické. Pokud je štěně samo doma, tak víc spí, nemá tolik rušivých věcí.
Jak píšou ostatní, je to miminko... malé děti se Vám také častěji počůrají, když něco dělají a zapomenou myslet na čůrání. Já osobně jsem nikdy za počůrání nemlátila ani děti, ani štěňata a všichni se to naučili taky Štěňata jsme všechny učili tak, že jsme hlavně sledovali, kdy se vzbudí a rychle utíkali ven. Tam jsme za každou loužičku chválili. Štěňata byla naučená na trávník, tak už si pak většinou všude vyhledávali trávu a bylo jedno kde. Prostě pokud nemusela, tak jinam nešla.
Nevím, co je slidnit, chápu, že jde o překlep, ale neumím ho rozluštit. (Viz věta jak ho slidnite?)
Jinak popisujete normální štěně, které je nevyblblé. Když si můj pes chtěl před téměř dvanácti lety hrát, tak jsem si s ním prostě hrála. Aby nežvýkal mě, dostal do tlamičky hadr, já chytila druhý konec a přetahovali jsme se, bojovali jsme o něj. Pak popovyrostl, tak jsme se přetahovali o uzel. Když lítal, lítala jsem s ním. Chodili jsme plašit ptáčky. Chodili jsme lovit balonky, hráli jsme si na honěnou či na stopovanou.
Někdy byl vytočený tak, že lítal po trávě a dělal osmičky. To nereagoval vůbec na nic a byl schopný narazit do tyčky na prádlo. Obvykle se vytočil z nenadálé radosti - přišla nečekaná návštěva, šel na vycházku dřív než včera, nasněžilo, dali jsme ven bazének s vodou... Brzo jsem ho naučila aportovat, to dost pomohlo. Nejvíc pomohlo stanovit denní rutinu - když věděl, co kdy bude, neměl sklony k nějakým záchvatům běhání dokolečka. Denní rutinu jsme měli snad dva měsíce, pak se to urovnalo a mohli jsme zase postupně přejít ke každodennímu měnícímu se chaosu.
V zimě jsem si oblékla zimní teplou vycpanou bundu a hráli jsme si na rvačku, žvýkal mi rukávy a blbli jsme. Ze sněhu jsem mu postavila agility dráhu. Házela mu sněhové koule.
Dvouměsíční štěně na povely obvykle nereaguje, to byl pomaličku seznamován akorát s povelem sedni (když se chystal si sednout, řekla jsem sedni a dostal mlsku, to byl veškerý výcvik).
Štěněcí zoubky jsou ostré, krev teče raz dva. První půlrok jsem byla dost dodrápaná, bylo mi patnáct a byla jsem v převádění pozornosti na hadr málo důsledná.
Taky skákal po lidech. To jsme ho museli odnaučit hned, v rodině máme dva členy po operaci páteře. Takže celá rodina poučena, že štěně se hladí a vítá, až když je klidné, když naskakuje, je třeba se otočit zády a poodejít. Taky jsem ho naučila skákat na povel, tedy měl jasně dané, kdy vítat výskokem může a kdy ne. Brzy se naučil vítat jinak než skákáním nebo metáním osmiček - vyvalil se na záda a nechal si hladit bříško.
Kde ty doby jsou. Chci je zpátky!
MonicaMon
napsal(a):
Zapojit do hry a kdyz je to zrovna ve chvili kdy jen jdete do auta a potrebujete prejit a ono tohle zacne delat a zacne vylozene rvat jak kdyz ho na noze berou? Ne problem ja se ptam co v tuto chvíli udelate?
Jak řvát, jako štěkat? Přejít co, silnici? Se štěnětem?
Jdu z domu do auta na protější straně silnice, štěně mám u sebe na vodítku, chci je vzít s sebou. Ono začne štěkat. Takhle ta situace vypadá?
No, normálně bych se štěkajícím štěnětem došla k autu, štěně posadila do přepravky, přepravku zavřela a zajistila pásem, nastoupila a odjela. Když štěně zjistí, že situace je normální a nezáživná až nudná, případně že takto si mou pozornost nevynutí, štěkat přestane a nejspíš cestou usne.
Samozřejmě odjíždím se štěnětem unaveným, utahaným, vyhraným, vyčuraným a naučeným na přepravku.

MonicaMon
napsal(a):
To je naprosto normální...ne každé štěně je andílek, kam ho posadíte, tam ho najdete...
Mám psa a fenu...pejsek byl docela zlatíčko, ale feňule byla ďábel v pravém slova smyslu...mnozí by jí nazvali "agresivním štěnětem"...byli jsme pokousaní, podrápaní, samá modřina...a opravdu zklidnit nešla...takže buď opravdu hodně zablbnout, přetahovat, - vzít třeba plyšáka a bojovat se štěnětem, aby vybilo energii...nebo u nás zabíralo tzv. "umazlení"...já jsem prostě názoru, že to člověk musí vydržet...ono z toho štěndo vyroste...a na rovinu, raději takovýdle "zlobidlo" než štěně "mouchy snězte si mě"...mám tu zkušenost, že se následně s takovým psem i lépe pracuje...je ochotnější, rychlejší...
MonicaMon
napsal(a):
Mám u sebe nonstop hračku, kterou vytáhnu když štěně chytá amok. A AKTIVNĚ si se štěnětem hraju,.ne že mu ji dám.. když byl štěně tahali jsme uzel všude, plus mlsky...nebo prostě převést pozornost jinam..někdo radí i vyjeknout (vypísknout) Au..většinu štěňat to spíš vyblázní
Opět úplně normální chování, které dělá každé štěně, jestli jste ho za tohle taky plácali..tak potěš.. štěně si hraje, je jak průtokáč, bude vám kousat věci a fakt hodně, takže pokud ji za to budete mlátit a budete si u toho myslet, že naprosto chápe za co..tak vás ujistim, že nebude vědět. Ach jo.
kopytko
napsal(a):
Nestihla jsem přečíst vše, tak půlku. Myslím, že je velká chyba v té pleně. To štěně nemusí mít spojené čůrání s místem, ale materiálem a tomu je podobná jak peřina, tak gauč, koberec … takže se vůbec nedivím, že se vám vyčůralo do peřin. Musí být hodně zmatené, když najednou plena na jeho místě zmizela. Druhá věc je, že když nejste doma, tak se nepočůrá a naopak. To mi také přijde celkem logické. Pokud je štěně samo doma, tak víc spí, nemá tolik rušivých věcí.
Jak píšou ostatní, je to miminko... malé děti se Vám také častěji počůrají, když něco dělají a zapomenou myslet na čůrání. Já osobně jsem nikdy za počůrání nemlátila ani děti, ani štěňata a všichni se to naučili taky Štěňata jsme všechny učili tak, že jsme hlavně sledovali, kdy se vzbudí a rychle utíkali ven. Tam jsme za každou loužičku chválili. Štěňata byla naučená na trávník, tak už si pak většinou všude vyhledávali trávu a bylo jedno kde. Prostě pokud nemusela, tak jinam nešla.
Co se tyce periny udelala to pouze jednou 14 dni potom co se plina dala pryc.. bylo to ve chvili kdy jsem si s ni hrala a chvilku jsem prestala asi tak 4 minuty jsem si ji nevsimala ona odesla z gauce po par vterinach se vratila a vycurala se. V noci spi ale pres den nespala hrala si mela i moji botu v pelisku a napul snedenou tycinku co rada kouse na zoubky a kdyz nas vitala bylo videt ze nespala. Dnes treba byla 3 a pul hodiny sama kdyz jsem dorazila byla u dveri velika louze takze to dlouho vydrzela a muselo to byt tesne predemnou ale uz nevydrzela sla jsem s ni ven a ani necurala jen kakala ale za tohle ji rozhodne nikdy netrestam. Ale pokazde si rekne opravdu pokazde vzbudi nas knucenim, v aute si zaknuci na ulici mezi domky kde nebyla trava i zaknuci take zvykla na travu nebo sedi u dveri a kouka na vas ze potrebuje ven a nebo jak tu vsichni rikaji kdyz se vzbudi jdeme s ni ven uplne normalne. Taky chvalime.Taky sama jde protoze potrebuje ale pak prijde den kdy najednou se vam 3krat vycura pred ocima... a neni o ze se zapomnela ona jentak lezi kouka a najednou se zvedne a jde se vycurat do kuchyne pak znova takhle do loznice a s tim gaucem jsem popsala uz a mezi tim byla i tak 6krat 7 krat venku mezi temito nehodami a druhy den je zase uplne v pohode zaknuci si dalsi den taky a tyhle dny se stavaji kdyz to vezmu zpatecne jen kdyz si s ni ten den prilis nehrajeme a tolik ji nezamestname nebo nejsme treba 2 hodiny venku. Jen popisuji a vas nazor vam neberu.
Varaxi
napsal(a):
Jak řvát, jako štěkat? Přejít co, silnici? Se štěnětem?
Jdu z domu do auta na protější straně silnice, štěně mám u sebe na vodítku, chci je vzít s sebou. Ono začne štěkat. Takhle ta situace vypadá?
No, normálně bych se štěkajícím štěnětem došla k autu, štěně posadila do přepravky, přepravku zavřela a zajistila pásem, nastoupila a odjela. Když štěně zjistí, že situace je normální a nezáživná až nudná, případně že takto si mou pozornost nevynutí, štěkat přestane a nejspíš cestou usne.
Samozřejmě odjíždím se štěnětem unaveným, utahaným, vyhraným, vyčuraným a naučeným na přepravku.
Ne štěkat rvat knucet brecet neskutesne na cely sidliste lide po vas koukaji co ji delate, taha nechce s vami jit, je na voditku do toho kouse a skrabe aby nemusela proste nechce zacne delat sceny jen do auta vy zrovna spechate a potrebujete ji jen dostat do auta.

MonicaMon
napsal(a):
Ještě bych něco ohledně té pozornosti...a že něco udělá pes třeba na just...
Řeknu svojí feně ať sleze z gauče...reakce nula, protože se jí z gauče nechce...takže dodám, že jsem to myslela vážně...fena sleze a hned u gauče mají pesani pelech - složené deky...fena tedy sleze, rozhrabe deky a odejde ven...takže udělala mi to na truc?...musela jsem z gauče, tak tady máš...já ti to tu rozhrabu ...vypadá to tak, ale není...fena totiž neví, že mi to rozhrabání vadí, nikdy jsem to ani slovem neokomentovala...
Neříkám, že se pes nikdy nesnaží upoutat páníčkovu pozornost...ale myslím, že pokud má pes tolik činnosti a pohybu, kolik potřebuje - samozřejmě vše přizpůsobené věku, tak nemá důvod dělat naschvály, aby si ho někdo všimnul...
Já třeba štěňata od prvního dne učím režimu...vzbudíme se-jdeme ven-napapkáme se-pohrajeme si- jdeme ven-pospinkáme-jdeme ven- pohrajeme si...atd atd...samozřejmě s tím jak je pes starší a starší, tak se režim upravuje...ale základ je pořád takovej, aby pes věděl, že TEĎ SE NĚCO DĚLÁ...a TEĎ SE ODPOČÍVÁ...navíc, každý z mých psů naprosto přesně rozuměl frázi..."počkej já to dodělám a pak..."...samozřejmě ne hned...i pes se musí "naučit mluvit"

MonicaMon
napsal(a):
Ne štěkat rvat knucet brecet neskutesne na cely sidliste lide po vas koukaji co ji delate, taha nechce s vami jit, je na voditku do toho kouse a skrabe aby nemusela proste nechce zacne delat sceny jen do auta vy zrovna spechate a potrebujete ji jen dostat do auta.
Spěchám, nemám čas se se štěnětem "crcat" - scénu ignoruju, štěně v klidu popadnu, do auta donesu a fertig...
Varaxi
napsal(a):
Nevím, co je slidnit, chápu, že jde o překlep, ale neumím ho rozluštit. (Viz věta jak ho slidnite?)
Jinak popisujete normální štěně, které je nevyblblé. Když si můj pes chtěl před téměř dvanácti lety hrát, tak jsem si s ním prostě hrála. Aby nežvýkal mě, dostal do tlamičky hadr, já chytila druhý konec a přetahovali jsme se, bojovali jsme o něj. Pak popovyrostl, tak jsme se přetahovali o uzel. Když lítal, lítala jsem s ním. Chodili jsme plašit ptáčky. Chodili jsme lovit balonky, hráli jsme si na honěnou či na stopovanou.
Někdy byl vytočený tak, že lítal po trávě a dělal osmičky. To nereagoval vůbec na nic a byl schopný narazit do tyčky na prádlo. Obvykle se vytočil z nenadálé radosti - přišla nečekaná návštěva, šel na vycházku dřív než včera, nasněžilo, dali jsme ven bazének s vodou... Brzo jsem ho naučila aportovat, to dost pomohlo. Nejvíc pomohlo stanovit denní rutinu - když věděl, co kdy bude, neměl sklony k nějakým záchvatům běhání dokolečka. Denní rutinu jsme měli snad dva měsíce, pak se to urovnalo a mohli jsme zase postupně přejít ke každodennímu měnícímu se chaosu.
V zimě jsem si oblékla zimní teplou vycpanou bundu a hráli jsme si na rvačku, žvýkal mi rukávy a blbli jsme. Ze sněhu jsem mu postavila agility dráhu. Házela mu sněhové koule.
Dvouměsíční štěně na povely obvykle nereaguje, to byl pomaličku seznamován akorát s povelem sedni (když se chystal si sednout, řekla jsem sedni a dostal mlsku, to byl veškerý výcvik).
Štěněcí zoubky jsou ostré, krev teče raz dva. První půlrok jsem byla dost dodrápaná, bylo mi patnáct a byla jsem v převádění pozornosti na hadr málo důsledná.
Taky skákal po lidech. To jsme ho museli odnaučit hned, v rodině máme dva členy po operaci páteře. Takže celá rodina poučena, že štěně se hladí a vítá, až když je klidné, když naskakuje, je třeba se otočit zády a poodejít. Taky jsem ho naučila skákat na povel, tedy měl jasně dané, kdy vítat výskokem může a kdy ne. Brzy se naučil vítat jinak než skákáním nebo metáním osmiček - vyvalil se na záda a nechal si hladit bříško.
Kde ty doby jsou. Chci je zpátky!
Vsechny hry co tu jmenujete normalne delame. Ucime povely za pamlsky hrajeme s uzlikem o hrani se nesidi. Uz umi sedni, ke me ( samozrejme kdyz ji něco zajima vic tak povel ji nezajima ano vim to je normalni.) Jdeme take chape, umi dej pac je sikovna a je velice chytra momentalne ji ucim lehni, skakani odnaucuji uz ted povelem sedni a sehnu se k ni i ostatni aby mohla privitat. V tomhle v nicem problem nebyl, problem jsen tu sdelila ale byly situace kdy se stene nedalo sklidnit a kousani k tomu patri ale samozrejme ho to clovek musi odnaucut a ja chtela vedet co delate v situaci v jake jsem popsala.

MonicaMon
napsal(a):
Co se tyce periny udelala to pouze jednou 14 dni potom co se plina dala pryc.. bylo to ve chvili kdy jsem si s ni hrala a chvilku jsem prestala asi tak 4 minuty jsem si ji nevsimala ona odesla z gauce po par vterinach se vratila a vycurala se. V noci spi ale pres den nespala hrala si mela i moji botu v pelisku a napul snedenou tycinku co rada kouse na zoubky a kdyz nas vitala bylo videt ze nespala. Dnes treba byla 3 a pul hodiny sama kdyz jsem dorazila byla u dveri velika louze takze to dlouho vydrzela a muselo to byt tesne predemnou ale uz nevydrzela sla jsem s ni ven a ani necurala jen kakala ale za tohle ji rozhodne nikdy netrestam. Ale pokazde si rekne opravdu pokazde vzbudi nas knucenim, v aute si zaknuci na ulici mezi domky kde nebyla trava i zaknuci take zvykla na travu nebo sedi u dveri a kouka na vas ze potrebuje ven a nebo jak tu vsichni rikaji kdyz se vzbudi jdeme s ni ven uplne normalne. Taky chvalime.Taky sama jde protoze potrebuje ale pak prijde den kdy najednou se vam 3krat vycura pred ocima... a neni o ze se zapomnela ona jentak lezi kouka a najednou se zvedne a jde se vycurat do kuchyne pak znova takhle do loznice a s tim gaucem jsem popsala uz a mezi tim byla i tak 6krat 7 krat venku mezi temito nehodami a druhy den je zase uplne v pohode zaknuci si dalsi den taky a tyhle dny se stavaji kdyz to vezmu zpatecne jen kdyz si s ni ten den prilis nehrajeme a tolik ji nezamestname nebo nejsme treba 2 hodiny venku. Jen popisuji a vas nazor vam neberu.
Budu se opakovat...vydržte, štěndo to časem bude zvládat...doma to nekomentujte (když bych se řídila názorem toho vašeho výcvikáře, že to štěně dělá kvůli pozornosti, tak vy vlastně děláte zásadní chybu, že tu pozornost štěněti dáváte - tím potrestáním...) se štěnětem choďte často, pochvalte - ne přehnaně - za vykonání potřeby venku a uvidíte za měsíc- za dva, že to bude lepší
napsal(a):
Ještě bych něco ohledně té pozornosti...a že něco udělá pes třeba na just...
Řeknu svojí feně ať sleze z gauče...reakce nula, protože se jí z gauče nechce...takže dodám, že jsem to myslela vážně...fena sleze a hned u gauče mají pesani pelech - složené deky...fena tedy sleze, rozhrabe deky a odejde ven...takže udělala mi to na truc?...musela jsem z gauče, tak tady máš...já ti to tu rozhrabu ...vypadá to tak, ale není...fena totiž neví, že mi to rozhrabání vadí, nikdy jsem to ani slovem neokomentovala...
Neříkám, že se pes nikdy nesnaží upoutat páníčkovu pozornost...ale myslím, že pokud má pes tolik činnosti a pohybu, kolik potřebuje - samozřejmě vše přizpůsobené věku, tak nemá důvod dělat naschvály, aby si ho někdo všimnul...
Já třeba štěňata od prvního dne učím režimu...vzbudíme se-jdeme ven-napapkáme se-pohrajeme si- jdeme ven-pospinkáme-jdeme ven- pohrajeme si...atd atd...samozřejmě s tím jak je pes starší a starší, tak se režim upravuje...ale základ je pořád takovej, aby pes věděl, že TEĎ SE NĚCO DĚLÁ...a TEĎ SE ODPOČÍVÁ...navíc, každý z mých psů naprosto přesně rozuměl frázi..."počkej já to dodělám a pak..."...samozřejmě ne hned...i pes se musí "naučit mluvit"
Vzdyt tu ale celou dobu rikam ze to delala pouze dny kdy nemela tolik cinnosti hrani a prochazky... proto ten dojem ze chtela pozornost..
Andrýsek3
napsal(a):
Mám u sebe nonstop hračku, kterou vytáhnu když štěně chytá amok. A AKTIVNĚ si se štěnětem hraju,.ne že mu ji dám.. když byl štěně tahali jsme uzel všude, plus mlsky...nebo prostě převést pozornost jinam..někdo radí i vyjeknout (vypísknout) Au..většinu štěňat to spíš vyblázní
Opět úplně normální chování, které dělá každé štěně, jestli jste ho za tohle taky plácali..tak potěš.. štěně si hraje, je jak průtokáč, bude vám kousat věci a fakt hodně, takže pokud ji za to budete mlátit a budete si u toho myslet, že naprosto chápe za co..tak vás ujistim, že nebude vědět. Ach jo.
Au ani zkusit zaknucet cokoliv opravdu nezabiralo.
napsal(a):
Spěchám, nemám čas se se štěnětem "crcat" - scénu ignoruju, štěně v klidu popadnu, do auta donesu a fertig...
No ono to neni lehky kdyz se ji nelibi ani v te ruce a jelikož silu ma mlati hlavou kouse vas do hlavy a do pusy no jsou situace kdy to proste nejde jinak nez placnout. Ne zbit - placnout.

MonicaMon
napsal(a):
No ono to neni lehky kdyz se ji nelibi ani v te ruce a jelikož silu ma mlati hlavou kouse vas do hlavy a do pusy no jsou situace kdy to proste nejde jinak nez placnout. Ne zbit - placnout.
Zažila jsem...víte ono v tu chvíli to třeba žádná sranda není...já to měla o to těžší, že jsem měla štěňata dvě a když do auta nechtěla, tak byl problém...jedno jste do auta strčila...sehla jsem se pro druhé a to první vyskočilo...no děs běs...komedie na 20 minut...tenkrát jsem byla na infarkt, dneska se tomu směju...a když vidím na živo, jak někdo zápasí se psem, co nechce do auta, tak mám taky úsměv na tváři...si vzpomenu, jak bylo mě...no vidíte a dneska jen otevřu kufr, tak mi tam pesani naskáčou sami...
Jo a ještě, nevím, jak to plácnutí funguje u vašeho štěněte, ale já bych měla svojí fenu (když byla štěně) zakouslou okamžitě do ruky

MonicaMon
napsal(a):
Au ani zkusit zaknucet cokoliv opravdu nezabiralo.
Vypísknete "auuuu" a štěně se do toho "bojování" pustí ještě s větší vervou?...tak vítejte v klubu...

Je to štěně teriéra. Máte prostě úplně přesně to. co jste si pořídili.
Bitím ji fakt nezklidníte, akorát možná upustíte páru svým nervům. A máte zrovna psa, co vám to asi odpustí. Zkuste si bít pastevce a myslet si, že s vámi bude chtít mít cokoliv do činění.

MonicaMon
napsal(a):
A funguje to? uklidní se? já bych řekla, že ne...
napsal(a):
Budu se opakovat...vydržte, štěndo to časem bude zvládat...doma to nekomentujte (když bych se řídila názorem toho vašeho výcvikáře, že to štěně dělá kvůli pozornosti, tak vy vlastně děláte zásadní chybu, že tu pozornost štěněti dáváte - tím potrestáním...) se štěnětem choďte často, pochvalte - ne přehnaně - za vykonání potřeby venku a uvidíte za měsíc- za dva, že to bude lepší
Vycvikar mi prave poradil spravne co mame delat, ten mi kvulitomuhle neradil ze ji mam dat pres zadek nebo vymachat cumak ja nevim kde to tady lidi vzali.. ze mi tohle poradil. Vim ze prave nesmime ji tu pozornost ukazovat kdyz se vycura, pokud je to kvuli tomu. Rekl nam co a jak.
napsal(a):
Zažila jsem...víte ono v tu chvíli to třeba žádná sranda není...já to měla o to těžší, že jsem měla štěňata dvě a když do auta nechtěla, tak byl problém...jedno jste do auta strčila...sehla jsem se pro druhé a to první vyskočilo...no děs běs...komedie na 20 minut...tenkrát jsem byla na infarkt, dneska se tomu směju...a když vidím na živo, jak někdo zápasí se psem, co nechce do auta, tak mám taky úsměv na tváři...si vzpomenu, jak bylo mě...no vidíte a dneska jen otevřu kufr, tak mi tam pesani naskáčou sami...
Jo a ještě, nevím, jak to plácnutí funguje u vašeho štěněte, ale já bych měla svojí fenu (když byla štěně) zakouslou okamžitě do ruky
U nas ne ale rikali kdyz uz tak noviny... takze kdyz neco tak placneme novinami.. staci vzit jen noviny do ruky zpozorni a je klid.

MonicaMon
napsal(a):
U nas ne ale rikali kdyz uz tak noviny... takze kdyz neco tak placneme novinami.. staci vzit jen noviny do ruky zpozorni a je klid.
...pardon, že se směju...u nás by vzaly za své i ty případné noviny...jak říkám, my jsme nakonec "umazlovali"...dneska je z mé rošťandy nejmazlivější feňule na světě a když se "pereme", tak je hodně opatrná...
napsal(a):
...pardon, že se směju...u nás by vzaly za své i ty případné noviny...jak říkám, my jsme nakonec "umazlovali"...dneska je z mé rošťandy nejmazlivější feňule na světě a když se "pereme", tak je hodně opatrná...
Chapu nam to radili lidi primo jako na tohle plemeno. Mam 3 zname jedna starsi pani stafordku uz nema a 2 zname kamaradky co maji dospele stafordky a vsichni kdyz jsem se zeptala mi poradili to co tu cituji cely den a nemely zadne neurotiky.. jak rikam ne tlouct a mlatit aby se tu zase nekdo nenavezl jen placnout a vazne nam to funguje.
Andrýsek3
napsal(a):
No to vaše štěně vás ještě pěkně vyškolí..puberta, ničení nábytku..doufám, že nebudete přitvrzovat..
Uvidime jak bude vypadat puberta zatim nenici nic.. kdyz bude nicit z nebudeme doma placnout ji za to nemuzu kdyz ji nechytim pri cinu. Dostala jsem radu cim napatlat mista ktera kouse. A v nejhorsim pripade lide kupuji velikou klec na to kdyz jsou sami doma ale to je v krajnim pripade kdyby nic jineho nezabiralo, nemuzeme si nechat znicit byt.

hele a co s tím psem vlastně děláte? jako společné činnosti? k čemu ho máte? co vás vedlo k volbě zrovna tohohle plemene?
Puvodne jsem chtela ja border kolii ale od toho se upustilo kvuli jeji potrebe pohybu... podle toho co jsem cetla tak na toto plemeno je potreba mnohem vice casu nez by jsme meli. Ja nemam pocit ze by sme s ni meli nejaky extra problem... jediny problem co byl tak ten se tu resil takze roc otazky typu proc zrovna toto plemeno.
Zrovna nad tímhle se tolikrát zamýšlím taky u spousty lidí My máme hospodářství a přesto, když jsme si přivezli štěně border kolie, tak se přiznám, že ten obří temperament jsem nečekala a byl to fakt mazec a to jsem s ním trávila takřka 24h denně. Většina vlastností nám ale vyhovuje a podle knížek měl pro nás nejvíc toho co jsme hledali. Kdybych bydlela v bytu ve městě, tak si vyberu zas úplně jiné plemeno. Jako první bych hledala pohodového "gaučáka" Vůbec si nedovedu představit, co bych tam s naší borderkou dělala... asi bychom skončili všichni v blázinci. Jinak kdybych byla upřímná, tak vzhledově se mi nejvíc líbí chrti a spousta loveckých plemen s dlouhým nosem, ale nejsem blázen si brát psa podle vzhledu a trápit tak psa i sebe.
kopytko
napsal(a):
Zrovna nad tímhle se tolikrát zamýšlím taky u spousty lidí My máme hospodářství a přesto, když jsme si přivezli štěně border kolie, tak se přiznám, že ten obří temperament jsem nečekala a byl to fakt mazec a to jsem s ním trávila takřka 24h denně. Většina vlastností nám ale vyhovuje a podle knížek měl pro nás nejvíc toho co jsme hledali. Kdybych bydlela v bytu ve městě, tak si vyberu zas úplně jiné plemeno. Jako první bych hledala pohodového "gaučáka" Vůbec si nedovedu představit, co bych tam s naší borderkou dělala... asi bychom skončili všichni v blázinci. Jinak kdybych byla upřímná, tak vzhledově se mi nejvíc líbí chrti a spousta loveckých plemen s dlouhým nosem, ale nejsem blázen si brát psa podle vzhledu a trápit tak psa i sebe.
No bordera je nadherny pes libi se mi uz jen proto ja pusobi veseloou povahou...oukouzlilo me toto plemeno ale prave potrebuje moc pohybu a aktivit a ty bych ji doprat nemohla.

MonicaMon
napsal(a):
Toto plemeno jsem nevybrala ja ale pritel. Koupil si ho on ale samozrejme starame se oba. Nechapu co tim myslite psa si mame vybirat pro cinnost?
Pro sport a výcvik. Co s ní plánujete dělat až povyroste, weight pulling nebo něco jiného?
MonicaMon
napsal(a):
Toto plemeno jsem nevybrala ja ale pritel. Koupil si ho on ale samozrejme starame se oba. Nechapu co tim myslite psa si mame vybirat pro cinnost?
Vybírat psa pro činnost zjednodušeně znamená, že pokud jste myslivec, tak si vyberete loveckého psa, se kterým budete tuhle činnost dělat. Pokud chcete dělat agility, tak si vyhledáte plemena která se na to hodí, ale pak musíte počítat s tím, že se jim budete muset fakt hodně věnovat pro jejich temperament … Pokud chcete psa do bytu a chodit s ním na menší procházky, tak si vyberete zas psa jako je čivava, mops, buldoček … Prostě si to chce dopředu ujasnit co se psem chcete dělat, jaké máte bydlení (zahrada - byt) a čas se psovi věnovat.

MonicaMon
napsal(a):
No bordera je nadherny pes libi se mi uz jen proto ja pusobi veseloou povahou...oukouzlilo me toto plemeno ale prave potrebuje moc pohybu a aktivit a ty bych ji doprat nemohla.
No jo, jenže ono amstaf co se potřeby pohybu a aktivit týče není moc pozadu za tou borderkou. Proto se ptám. Jsou to akční, dosti nezničitelní psi. Žádnej gaučák a pokud si představujete půlhodinové venčení po náročném dni, budete nešťastní.
To zalezi na priteli co s ni bude chtit delat. Je hodne malo lidi co s timto plemenem jdou vubec na vycvik poslusnosti nebo dokonce na nejake dalsi aktivity a udelaji z nej agresivniho psa co napada, kupují si toto plemeno kvuli tomu aby vypadali drsne...uvidi se az vyroste na co s ni pujde ale neni jen na aktivity a cvicaku ale na prochazky.. k vode.. na houby.. na ryby.. a kdyz tam je.. je spokojena..

MonicaMon
napsal(a):
Ano, samozřejmě. Pes se přece vybírá přesně tak, ne? chci psa hlídacího, koupím plemeno, co má vrozené pudy k hlídání. Jsem myslivec, koupím lovecké plemeno, ještě i podle toho, co chci lovit a jak. Chci psa pohoda na lenošení, koupím něco líného a společenského.
No a když jste vybrali psa akčního, což amstaf je, tak musíte být akční a tomu psovi dát to, co ten pes potřebuje.
K vodě..houby..na ryby.. procházky... Tohle bych zrovna u amstaffa hodně hodně zvýšila, co je znám tak to jsou fakt dříči, Marcela tu má mix a když vidím, co vše s ním dělá, aby ji z toho doma neudělal kulničku na dříví..já bych padla.
Rádi tahají - koloběžka v zápřahu, běh v zápřahu, kolo, bullsporty, poslušnost, běhání..
A pozor dost často lověj, tak to chce podchytit, ať ho nemusíte vláčet do smrti na vodítku.

na prochazky.. k vode.. na houby.. na ryby tak teď už stačí jen vymyslet co tam s ní budete dělat aby se nenudila. já tohle mám doma, přijdeme z procházky kde jsme se jen tak courali, celá smečka spokojeně zaleze na svá oblíbená místa, a pitbulka (něco pitbullovitého z ulice) leze nadšením po zdi, že teď konečně půjdeme něco dělat.

MonicaMon
napsal(a):
Verte nebo ne ale funguje. To neznamena ze ji clovek zbije jen ji placne a ano sklidni ale ne rukou novinami.
...no aby Vám jednoho dne až vezmete noviny do ruky tu ruku i s novinami neuňafla
napsal(a):
na prochazky.. k vode.. na houby.. na ryby tak teď už stačí jen vymyslet co tam s ní budete dělat aby se nenudila. já tohle mám doma, přijdeme z procházky kde jsme se jen tak courali, celá smečka spokojeně zaleze na svá oblíbená místa, a pitbulka (něco pitbullovitého z ulice) leze nadšením po zdi, že teď konečně půjdeme něco dělat.
My tam s ni jen nesedime a nekoukame nebojte.

MonicaMon
napsal(a):
To zalezi na priteli co s ni bude chtit delat. Je hodne malo lidi co s timto plemenem jdou vubec na vycvik poslusnosti nebo dokonce na nejake dalsi aktivity a udelaji z nej agresivniho psa co napada, kupují si toto plemeno kvuli tomu aby vypadali drsne...uvidi se az vyroste na co s ni pujde ale neni jen na aktivity a cvicaku ale na prochazky.. k vode.. na houby.. na ryby.. a kdyz tam je.. je spokojena..
...no dcera chodila na srazy bulů podívat se, neb toto plemeno miluje...dělají s nimi neskutečné věci a ti psi jsou prostě úžasní...ALE soustavně se s nimi pracuje a věnují se jim takřka nad poměry...mně osobně tohle plemeno nevyhovuje z jednoho prostého důvodu - potřebují zkušeného a opravdu důsledného - v tom dobré slova smyslu psovoda, obrovské množství aktivit - jen procházky k vodě, na houby a podobně nestačí a pak jste jednoho krásného dne vyloučena ze skupiny pejskařů...měla jsem léta kamaráda, který měl stafordku - jinak než s ní jsem ho neviděla - věnoval se jí prakticky od svého příchodu z práce do jejího odebrání se na pelech, dělal s ní různé aktivity...např. měla na sobě postroj - v něm zašité olověné válečky a za sebou pneumatiku, lítal s ní po celém okolí a hlavně všude do kopců, cvičil si s ní poslušnost sám...postupně s sebou bral na aktivity i své dvě děti - fyzičku on, děti a pes měli neuvěřitelnou...