Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.107
Zdravím.
Chci se zeptat Vás co chováte. Jaké se vám osvědčili povrchy ke štěňatům? Kachle určitě ne, lino nevím, napadl mě vinyl, máme doma takový vroubkovaný a moc neklouže, když jde pes normálně, nesmí samozřejmě chytnout hrabku a začít lítat. Koberec je hloupost... Poradíte mi?
Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

co jsem vyzkoušela: dlažba plus koupelnové rohože - ok. vrstva dek a na tom savé podložky - to bylo uklizené skvěle rychle
a vůbec nejlepšejší je štěňata jakmile to jde vypustit na trávu

Jinak kdybych stavěla speciální pokojíček jakože odchovnu, dám tam dlažbu s protiskluzovou úpravou a na to pak během odchovu něco, třeba savé podložky a na to velkou koupelnovou rohož. Vršek můžete měnit, ale když je spodek dlažba, tak prostě víte, že kdykoliv to můžete prolít dezinfekcí. V linu by se mohly udělat rýhy, které se vyčistit nedají, může za něho zatékat....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.107
Koupelnové rohože? Které máte na mysli?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.107
Mohelnice představa byla taková že stěny by měli normálně kachle, obklad... Ale na zemi jsem chtěla polystyren, kvůli izolaci tepla a na něj nějakou krytinu 🤔 nejvíc se mi asi zatím zamlouval ten tvrdý vinyl s rýhama... Protiskluzové kachle jsem na žádném psu ještě nezkoušela a nebo nějaký "nástřik" a pogumovat to...

koupelnový rohože se prodávají i na metráž
louže proteče a bobek se dá sebrat, celá rohož se dá vrazit pod sprchu a voila, čisto

a malý štěňata to nekousala nic
ale teda pro větší štěňata je prostě nutnost možnost výběhu ven, jen v bytě bych štěňata nepokoušela
Ten opravdu kvalitní vinyl je bezkonkurenční. Nepoškrábe se,nic ho neprorazí, neklouže to na něm, jde lehce uklízet. Ale chce to opravdu vybírat ten nejkvalitnější,tedy nejdražší,tam už se cena pohybuje jak u kvalitních dřevěných podlah. Příští rok budu rekonstruovat podlahy a určitě jdu do vinylu
Hodně záleží i na plemenu a na tom jestli budete mít štěnata častěji ... ,u větších plemen a více vrhu prostě dlažba nebo i klasika prkna na to použijete hobliny .Hadry nemám ráda ... štěnata se naučí čurat na hadru a nerozliší koberec,sedačku ..savé podložky to samé .
Podlaha prostě material který mužete prolít desinfekcí ..a nevím jak vinyl zvládne savo či chloramin a podobne sra ..ky .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.107
My právě vinyl mám doma a psům to vůbec neklouže a v chodbě mám běhouny... Na štěňata máme "připravenou" místnost ale nebudou mít pohyb po celé místnosti ale jen po 3x2 m a samozřejmě zahradu. Máme i kotec zatravněný 3x4m. Teď mi ale jde spíš o tu odchovnu. Radši koupím hned něco kvalitního a na delší dobu než nějaký šunt co za chvíli vyhodím a pak stejně budu muset koupit to kvalitní
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.107
napsal(a):
třeba tohle: https://www.google.cz/search?q=koupelnov%C3%A1+roho%C5%BE&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiCyb-o7JTfAhWNK1AKHZ32BzgQ_AUIDigB&biw=1366&bih=577#imgrc=x2au6vfFTmDRKM:
Myslíte to gumové, nebo pěnové... Si nedokážu představit že to neožerou... Když ty štěňata ohlodávaj a škubou úplně všechno

Pěnový.
A neožrala to. Po dobu, kdy potřebovala vnitřní odchovnu ještě neměla moc zubů. Od měsíce věku šupinky hupinky ven.
V části s pilinami mám na zemi gumové rohože otočené vzorem dolů (z toho vzoru se špatně dostávají bobíky). Pod tím mám ještě 5 cm extrudovaný polistyren. Neklouže to miminům, je to teplé a snadno udržovatelné. A neumějí to rozdrápat jako lino.
https://www.hornbach.cz/shop/Behoun-kaucukovy-se-vzhledem-drazkovaneho-plechu-100-cm-siroky/7696232/artikl.html
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím.
Chci se zeptat Vás co chováte. Jaké se vám osvědčili povrchy ke štěňatům? Kachle určitě ne, lino nevím, napadl mě vinyl, máme doma takový vroubkovaný a moc neklouže, když jde pes normálně, nesmí samozřejmě chytnout hrabku a začít lítat. Koberec je hloupost... Poradíte mi?
Díky
Nejsem si sice uplne jista, co je to vroubkovany vinyl, ale probuh jak z tech vroubku budete dostavat hovinka? Kartackem za zuby? Neblaznete a namrskejte tam dlazbu. Cokoliv se vzorem budete po prvnim mesici odchovu proklinat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Já jsem si v průběhu mnoha let všimla, že štěňata koupená od lidí, kteří je měli na hladkém povrchu ať už to byla dlažba, lino, nebo nedej bože plovoucí podlaha trpěla daleko více na problémy s klouby (v dospělosti). Skoro bych řekla, že zásadní roli na rozvoj DKK a DLK je genetika a právě způsob odchovu v rané fázi.
Za mě jedině přirozený povrch - tráva, písek, hobliny, hlína, štěrk a v boudě dřevitá vlna, nebo sláma. A velký prostor. Už cca čtyřtýdenní štěňata odchází vykonat potřebu dost daleko od místa, kde spí a jí.
Je to jen můj názor a mnoho lidí se mnou nebude souhlasit, ale odchov psů patří ven a je potřeba mít opravdu prostor. Obývákové odchovny je neštěstí hlavně pro chovatele, ale ani štěňata nemají dost podnětů. U venkovního odchovu považuji za samozřejmost je brát i dovnitř a zvykat právě na různé povrhy a zvuky. Ale ať se honí na povrchu, kde to fakt neujíždí a ať mají možnost vykonávat potřebu na přirozený savý povrch daleko od místa, kde spí a hrajou si.
A navíc - lepší než všechny chemické sajrajty, které zanechávají v přírodě rezidua, je sluníčko, případně mráz.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Je jasný, že v inzerci vypadá daleko líp štěňátko na růžové (modré) dečce v pozadí s koženou sedací soupravou, případně sálajícím krbem. Samozřejmě čisťounké jak plyšák v obchodě, ale normální je veselé hrající si štěně na trávě a holt když je počasí takový, tak i od bláta, nebo od bodláků apod.
Ale holt je taková doba, přiznat, že štěňata jsou v boudě chce kus odvahy.
Když jsem začínala cvičit v profesionálním zařízení, tak jsme měli každou chvíli mladé psy nemocné. Psincové kašle, průjmy, girardióza apod. Kotce byli z bílých kachlí, podlaha i stěny, podlaha vytápěná. Pravidelně se to desinfikovalo a vystříkávalo vapkou. Bylo tam teplo, kotce byli vnitřní. Teplo a vlhko,jak psi dýchali a čůrali. Často jsme mívali placené volno, protože se psy se nedalo cvičit. Ale byla tam tehdy vedoucí, která chtěla mít psy v teplíčku a ve vydesinfikovaném prostředí.
Pak se to změnilo - psi šli ven, vnější kotce (nevytápěné) se vysypali pilinami a bylo po infekcích.
štěňata koupená od lidí, kteří je měli na hladkém povrchu ať už to byla dlažba, lino, nebo nedej bože plovoucí podlaha trpěla daleko více na problémy s klouby (v dospělosti). Skoro bych řekla, že zásadní roli na rozvoj DKK a DLK je genetika a právě způsob odchovu v rané fázi.
přesně tak
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.107
Všem vám moc děkuji za rady a postřehy... Kachličky mi přijdou fajn, ale jsou strašně tvrdé, lino je měkké a "teplé" zase pokud bych pod dlažbu dala el.rošt, budou teplé, ale tvrdé, pokud dam na jakýkoliv povrch hobliny, seno, slámu, skart.papír, podjíždět to bude tak či tak. Leda tam mít tak velkou vrstvu aby to nepodjiždělo ale jen se tam bořili nožičky. Ještě mě napadlo, lino, na linu jednoduchý rošt a na tom roštu takový ten umělý trávník... Čuranky by protekly dolů na to lino a hovinka by zůstali nahoře, ovšem přilepené na té trávě asi dostanou plínky

Dlazba s vyhrivanim - na část te plochy - je nejlepší :-) jen na část - to aby si mohli lehnout i na chladnejsi povrch.
a na to vetbedky, pod vetbedky papirove pliny. Dokud po stenatech uklizi fena, je to idealni.
vetbedky nejsou po cele plose a stenata velmi brzy lezou na venceni na dlazbu/jiny povrch.
ale spi na vetbedce -ktera je uplne genialni, jak vlastnostma, tak na udrzbu.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem si v průběhu mnoha let všimla, že štěňata koupená od lidí, kteří je měli na hladkém povrchu ať už to byla dlažba, lino, nebo nedej bože plovoucí podlaha trpěla daleko více na problémy s klouby (v dospělosti). Skoro bych řekla, že zásadní roli na rozvoj DKK a DLK je genetika a právě způsob odchovu v rané fázi.
Za mě jedině přirozený povrch - tráva, písek, hobliny, hlína, štěrk a v boudě dřevitá vlna, nebo sláma. A velký prostor. Už cca čtyřtýdenní štěňata odchází vykonat potřebu dost daleko od místa, kde spí a jí.
Je to jen můj názor a mnoho lidí se mnou nebude souhlasit, ale odchov psů patří ven a je potřeba mít opravdu prostor. Obývákové odchovny je neštěstí hlavně pro chovatele, ale ani štěňata nemají dost podnětů. U venkovního odchovu považuji za samozřejmost je brát i dovnitř a zvykat právě na různé povrhy a zvuky. Ale ať se honí na povrchu, kde to fakt neujíždí a ať mají možnost vykonávat potřebu na přirozený savý povrch daleko od místa, kde spí a hrajou si.
A navíc - lepší než všechny chemické sajrajty, které zanechávají v přírodě rezidua, je sluníčko, případně mráz.
Ještě k tem kluzkym povrchum -ja s tim souhlasim na 100% - stenata nemaji co delat na kluzkem.
Ale není kvůli tomu třeba stehovat fenu do kotce na porod a prvních 14 dni, 3 tydny. to se stejne stenda moc moc nehybou.
Od 4 tydne se pak stenata normalne daji "vencit" venku - a "domu" chodi jen spat. několikrát denne- takhle to ma většina chovatelu.
..."nejhorší" období pro případný rozvoj DKK je období přezubování a největšího růstového boomu... cca 4-9m štěněte... První 2 týdny štěně nechodí... do 4 týdnů nevyleze z porodní bedny, takže je celou dobu na měkkem.. povětšinou... tzn. zůstávají nám u chovatele 4 týdny, u některých jen 3 týdny.... 70% času štěně prospí... Jak psala Petra, správný chovatel je nemá jen zavřené v odchovně, ale pouští je několikrát denně ven... takže na té dlažbě opravdu stráví minimum času a na "nohy" to nemá až takový vliv...A na údržbu je to opravdu nejlepší.. Nedovedu si představit sbírat "hovna" z nějakého roštu, podložky, či "umělého trávníku"

tak ono vybírat hovna ze spár mezi dlaždičkami taky není úplně snadné.
co se rychlosti a snadnosti úklidu, nejlepší byly velké savé plíny. člověk přišel ke smradu, přesunul štěňata do prádelního koše, sroloval plíny, nacpal je to pytle, rozložil nové plíny, vrátil štěňata. akorát to rychle plní popelnice a trochu leze do peněz.
napsal(a):
tak ono vybírat hovna ze spár mezi dlaždičkami taky není úplně snadné.
co se rychlosti a snadnosti úklidu, nejlepší byly velké savé plíny. člověk přišel ke smradu, přesunul štěňata do prádelního koše, sroloval plíny, nacpal je to pytle, rozložil nové plíny, vrátil štěňata. akorát to rychle plní popelnice a trochu leze do peněz.
To jste měla velkou kliku, že si štěnda z plín neudělaly trhací kalendář. Těch vrhů jsem doma moc neměla, ale nepamatuju jediný štěnda, co by je nechaly na pokoji.

"..."nejhorší" období pro případný rozvoj DKK je období přezubování a největšího růstového boomu... cca 4-9m štěněte"
no -ne
prvních 6-8 tydnu života stenete je kritických.
casna diagnostika totiž odhaluje dysplazku mez 3.-4. mesice veku tj před tim,
nez stene dojde do veku, kteremu rikate kriticky.
proto nejde svadet jen na nove majitele, ze si muzou za dysplazku u svých stenat jen a jen sami - zejména když je zvykem, ze chovatele obru často davaji az starsi stenata do novych domovu.

impact
napsal(a):
To jste měla velkou kliku, že si štěnda z plín neudělaly trhací kalendář. Těch vrhů jsem doma moc neměla, ale nepamatuju jediný štěnda, co by je nechaly na pokoji.
Do trech tydnu neudelaji s plenama nic ani stenata malinaku -a pak uz opravdu patri ven.

impact
napsal(a):
Dokud bydlela na plíně, ještě tyhle nápady neměla. Ještě jim nebyl ani měsíc, kdy dny už trávila v ohradě venku, to ještě ani pořádně nechodila. A jakmile začali žrát plínu, tak šli definitivně ven i na noc.
A pak byla v kotci, který se ráno při vypuštění krakenů vystříkal hadicí a přes den na zahradě.
A to stejný Nora s Borisem, i když bylo výrazně chladněji. Nejdřív deky a plína a v měsíci věku už v noci stejně kňourali, že jim je horko, tak se stěhovali ven. V březnu.
napsal(a):
Do trech tydnu neudelaji s plenama nic ani stenata malinaku -a pak uz opravdu patri ven.
To fakt tak pausalizujete? Mate tri tydny, tak ven? Zvlastni pristup... Jakoze se stenata malyho plemene narodi v pulce prosince a na zacatku ledna je vysoupnem na mraz, aby nahodou doma nenakadily nebo se neklouzaly po dlazbe. Tak to sorry, ale tohle ja mam jinak.

impact
napsal(a):
To fakt tak pausalizujete? Mate tri tydny, tak ven? Zvlastni pristup... Jakoze se stenata malyho plemene narodi v pulce prosince a na zacatku ledna je vysoupnem na mraz, aby nahodou doma nenakadily nebo se neklouzaly po dlazbe. Tak to sorry, ale tohle ja mam jinak.
no tak to je přece věc plánování vrhů.
jednou jedinkrát jsem měla doma štěňata od listopadu a ne, není to úplně dobrý nápad a to byla teplá zima a štěňata měla vycházku. Ale rozdíl mezi "můžu měsíční štěňata odstěhovat venku" vs "štěňata mám doma na dlažbě" je nesrovnatelný.
napsal(a):
no tak to je přece věc plánování vrhů.
jednou jedinkrát jsem měla doma štěňata od listopadu a ne, není to úplně dobrý nápad a to byla teplá zima a štěňata měla vycházku. Ale rozdíl mezi "můžu měsíční štěňata odstěhovat venku" vs "štěňata mám doma na dlažbě" je nesrovnatelný.
Tak ja priste tem fenam reknu, ze si to mely lip naplanovat a at me neotravujou v zime.

impact
napsal(a):
Tak ja priste tem fenam reknu, ze si to mely lip naplanovat a at me neotravujou v zime.
Ale no tak. Vždyť přece ti psi se nemnoží tak nějak sami, nebo jo? Normálně přece člověk ví, kdy se mu hárají feny a dokáže si odpočítat, ne, teď krýt nebudu, vychází to na zimu.
napsal(a):
Ale no tak. Vždyť přece ti psi se nemnoží tak nějak sami, nebo jo? Normálně přece člověk ví, kdy se mu hárají feny a dokáže si odpočítat, ne, teď krýt nebudu, vychází to na zimu.
No vyjma jednoho vrhu před devíti rokama se zatím všechno, co se dostalo ke mě, tak nějak neptalo, jestli se může množit nebo ne. A když už to nejde vyřešit kastrací, tak to přece nevyrazím zpátky na ulic jen proto, že je zrovna zima a budu mít všude rozervaný plíny a posranej barák.
Určitě moc fandím všem, co si to dokážou parádně naplánovat, aby mohli štěňata ve třech týdnech vyrazit ven, ale holt to tak nemaj všichni.

"To fakt tak pausalizujete? Mate tri tydny, tak ven? Zvlastni pristup... . "
mozna paušalizujete i vy?
a domyslite si něco, co jsem nepsala. nesouhlasila jsem totiž s tim kotcovym odchovem, ze jinak to nejde
aktivita takhle malych stenat netrva hodiny -jen par minut.
a není problém, aby tech par minut travili venku. zbytek klidne muzou byt doma a ne, nemusi do kotce.
měli jsme tu natazene deky v obyvaku a fungovalo to docela dobře.
ale presto chodili nekolikrat denne - na chvilku - ven. v lednu
a jinak - myslim si, ze i stenata malych plemen patri na chvili ven, no. i v zime.
porad jsou to psi...