Dobrý den.
Mám takový dotaz. Stále vídám psy se skupírovanými uši, vím moc dobře, že je to u nás zakázáno a vím taky i jak to majitelé dělají, to je mi celkem jedno, spíše mám dotaz na důvod proč to dělají?
Dělá/dělalo se to vyloženě jen kvůli vzhledu nebo třeba i k něčemu pomohlo po zdravotní stránce? Na internetu jsem odpověď nenašel tak třeba se tady podaří :)
A předem říkám, že nic neplánuji, jsem jenom zvědavý.
Děkuji
Dedis
napsal(a):
Dobrý den.
Mám takový dotaz. Stále vídám psy se skupírovanými uši, vím moc dobře, že je to u nás zakázáno a vím taky i jak to majitelé dělají, to je mi celkem jedno, spíše mám dotaz na důvod proč to dělají?
Dělá/dělalo se to vyloženě jen kvůli vzhledu nebo třeba i k něčemu pomohlo po zdravotní stránce? Na internetu jsem odpověď nenašel tak třeba se tady podaří :)
A předem říkám, že nic neplánuji, jsem jenom zvědavý.
Děkuji
V dnešní době je to už jenom kvůli vzhledu, dřív to mělo praktické opodstatnění.
Uživatel s deaktivovaným účtem

je to jen kvůli vzhledu.
jediné "praktické" kupírování je boltec úplně pryč u psů k psím zápasům nebo u pastevců, co se mohou porvat s vlkem či medvědem, aby nepřítel neměl za co chňapnout. Protože při boji by byly uši stejně hned na hadry, asi tak stejně jako se kupírovaly hřebeny kohoutům k zápasům kohoutů.

Dedis
napsal(a):
Takže kromě vzhledu a aby nebylo za co chytnout u psích zápasů? A když teda k tomu kupírovaní došlo, udělalo to psovi něco ze zdravím? A teď nemyslím teda vylepšení zdravotního stavu ale zhoršení?
Pokud se to udělalo dobře, tak ne.
Dedis
napsal(a):
Takže kromě vzhledu a aby nebylo za co chytnout u psích zápasů? A když teda k tomu kupírovaní došlo, udělalo to psovi něco ze zdravím? A teď nemyslím teda vylepšení zdravotního stavu ale zhoršení?
dělalo se to kvůli umanutosti a nesoucitnosti některých lidí.
zdravotní vliv to nemělo, snad jen u psů se zcela odstřiženými boltci se zhoršila možnost komunikace s ostatními psy pomocí obličejových a tělových signálů
prázdniny
napsal(a):
dělalo se to kvůli umanutosti a nesoucitnosti některých lidí.
zdravotní vliv to nemělo, snad jen u psů se zcela odstřiženými boltci se zhoršila možnost komunikace s ostatními psy pomocí obličejových a tělových signálů
Kupírování uší mělo význam jako prevence zánětu zvukovodu, poranění uší a v neposlední řadě vedlo ke změně vzhledu.
jahodapavel
napsal(a):
Kupírování uší mělo význam jako prevence zánětu zvukovodu, poranění uší a v neposlední řadě vedlo ke změně vzhledu.
to ale není pravda, jen měnilo vzhled, na záněty zvukovodu vliv nemělo, to by se museli jako první kupírovat baseti, poranění hrozilo snad od vlků, ale s těmi se naši psi už nepotýkají... a čuvači například se nekupírovali, i když ve starých dobých s vlky zápolili
jednalo se jen o změnu vzhledu o nic víc,

Nevím, jaké opodstatnění mělo kupírování uší u německých dog, dobrmanů atd....kde ucho (boltec) zůstalo, jen se z plachtičky postavilo.......nemyslím, že se plošně kupírovalo jako prevence zánětu zvukovodu.....nevím, jestli ucho "nahoru" mělo nějaký praktický význam při pracovním využití psů.....
Mě se dogy a dobrmani s kupírovanýma ušima líbili víc, ale sama bych štěně kupírovat nedala.......
Na druhou stranu pochybuju, že pastevců, třeba u SAO, kde je pes defakto bez ucha, se jednalo o nějakou úpravu vzhledu, to že jim ufikli uši a ocas muselo mít dle mého nějaké praktické opodstatnění.......které v našich podmínkách v naprosté většině případů asi pominulo....
Stále se ještě prodává spouta štěňat sao už kupírovaných. Pokud bych kupovala štěně, tak by to, jestli je kupírované nebo ne u mě nehrálo při výběru roli....

napsal(a):
Nevím, jaké opodstatnění mělo kupírování uší u německých dog, dobrmanů atd....kde ucho (boltec) zůstalo, jen se z plachtičky postavilo.......nemyslím, že se plošně kupírovalo jako prevence zánětu zvukovodu.....nevím, jestli ucho "nahoru" mělo nějaký praktický význam při pracovním využití psů.....
Mě se dogy a dobrmani s kupírovanýma ušima líbili víc, ale sama bych štěně kupírovat nedala.......
Na druhou stranu pochybuju, že pastevců, třeba u SAO, kde je pes defakto bez ucha, se jednalo o nějakou úpravu vzhledu, to že jim ufikli uši a ocas muselo mít dle mého nějaké praktické opodstatnění.......které v našich podmínkách v naprosté většině případů asi pominulo....
Stále se ještě prodává spouta štěňat sao už kupírovaných. Pokud bych kupovala štěně, tak by to, jestli je kupírované nebo ne u mě nehrálo při výběru roli....
já bych teda kupírovanýho pastevce nechtěla. vypadají, jako kdyby měli díru do hlavy a navíc, když odpadne praktická část psích zápasů, jak se psy, nebo s vlky, tak zůstane fakt, že ústí zvukovodu nic nechrání před průnikem cizích těles a už vidím ty osiny.

napsal(a):
já bych teda kupírovanýho pastevce nechtěla. vypadají, jako kdyby měli díru do hlavy a navíc, když odpadne praktická část psích zápasů, jak se psy, nebo s vlky, tak zůstane fakt, že ústí zvukovodu nic nechrání před průnikem cizích těles a už vidím ty osiny.
No on je u sao....alespoň podle toho, co vidím v inzerci naopak problém koupit štěně s ušima i ocasem (což bych preferovala já), ocásky mají většinou kupírované všichni....jasně asi se to dá domluvit s chovatelem při rezervaci štěněte, ale to jsou štěnďata ještě mrňavá a vim já, jestli to konkrétní štěně bude to pravé ořechové..........
I když takový krátký ocas by měl u nás praktické opodstatnění, dneska je pes schopný smést většinu věcí ze stolku v obýváku, stačí když při průchodu kolem nich mávne ocasem

Určitě to dřív opodstatnění mělo. Třeba moji oblíbení knírači, dřív stájový pinč. Pes doprovázející formanské vozy, na zastávkách hlídající vůz, chytal ve stájích krysy.....a rval se s kolegy. A tak, než by forman řešil rozdrbané uši, preventivně je ufiknul - asi volil menší zlo. Těžko mu šlo o vzhled psa.
Dnes když se psi rvou, často se také drží za ucho. Dostávala jsem boxera od ohaře, kterého ten boxer držel za ucho. Majitel držel ohaře, aby se necukal a řval "udělejte něco, on mu to ucho urve". Boxer byl bez majitele.

"Majitel držel ohaře, aby se necukal a řval "udělejte něco, on mu to ucho urve". Boxer byl bez majitele"
jen podle jiste teorie mel drzet ohar boxera, když boxer mel byt kupirovany

napsal(a):
"Majitel držel ohaře, aby se necukal a řval "udělejte něco, on mu to ucho urve". Boxer byl bez majitele"
Cože? Podle jaké teorie? Nerozumím vám...

napsal(a):
Zas taková legrace to není...Protože už je to pár let - ten boxer byl kupírovaný, a protože neměl svou psí chloubu schovanou pod ocasem- stačilo jen hrábnout a místo držení ucha, hájil svou psí nádheru - ruku mi neukousnul - píšu všema deseti.

napsal(a):
Cože? Podle jaké teorie? Nerozumím vám...
Podle teorie - do kupírovaných uší se kouše hůř.
napsal(a):
naprosto souhlasím - zrovna mám mladou fenu po plastice ucha. Jen se po ní ohnal starší pes, když byla drzá (a to v tom nebyla ani agresivita, byl to jen "výchovný pohlavek".
U kupírovaných dobrmanů, jsem nikdy natržený uši řešit nemusela.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
naprosto souhlasím - zrovna mám mladou fenu po plastice ucha. Jen se po ní ohnal starší pes, když byla drzá (a to v tom nebyla ani agresivita, byl to jen "výchovný pohlavek".
U kupírovaných dobrmanů, jsem nikdy natržený uši řešit nemusela.
problém je, je ohare by nikdy nikdo neokupiroval z duvodu, aby predchazel natrzeni ucha
ani maliny neokupirujete.
proste -nekdy se to stane...
napsal(a):
problém je, je ohare by nikdy nikdo neokupiroval z duvodu, aby predchazel natrzeni ucha
ani maliny neokupirujete.
proste -nekdy se to stane...
Tak on ten ohař potřebuje mít při práci v terénu ten zvukovod chráněný, takže tam boltec svý opodstatnění má, a malina má stojatý uši, takže to taky celkem jde, ale nekupíovanýho dobrmana v dřívějších dobách bych nechtěla (... a v dnešních ani toho "dobrmana")

"a v dnešních ani toho "dobrmana"
to uz je ale zase uplne jiny problém

napsal(a):
No ano, kupírovaný boxer držel ohaře, který se nikdy nekupíroval...
poněkud mne mate, že ti kupírovaní psi tehdy, kdy je to mělo zabezpečit když už jsme vyvrátili zánět zvukovodu, před poraněním ucha v boji,, neměli ucho ustřižené jako SAO, ale naopak z nevýrazné nevelké plachtičky se stala vyzývaná a ne vždy pevná nicméně nápadná k uchopení lákající ozdoba. Jo a střihaly se ty uši...ne že ne i u dog a vylepovaly....a nedržely, a přestřihávaly....a navíc, nijak neslušely.
0 hlasů

tak tradice
správně říkáte ucho, ne uši, protože to bylo kvůli odlišení
uši nahoru nebo uřízlé jsou v hustém lesním porostu nebo rvačce výhodnější než vlající plachťáky
ucho nahoru lépe vede zvuk
no u toho všeho se dá říct ano i ne
nedržely uši ? tak to dělal hlupák, tak to může dopadnout i s operací slepáku třeba
uši.. prázdiny, koukněte se na Dominion, na to, co se děje dnes a opravdu

napsal(a):
tak tradice
uši nahoru nebo uřízlé jsou v hustém lesním porostu nebo rvačce výhodnější než vlající plachťáky
nedržely uši ? tak to dělal hlupák, tak to může dopadnout i s operací slepáku třeba
A musíme se na to koukat i my, s kterými i kozy spaly v posteli ( skoro, no ) ?

napsal(a):
A musíme se na to koukat i my, s kterými i kozy spaly v posteli ( skoro, no ) ?
ne ! já vydržím teda hodně, ale tohle jsem 3x vypla.. ale zas zapla, protože prostě to musím dokoukat, co kdyby na konci řekli, že jen straší

prázdniny
napsal(a):
poněkud mne mate, že ti kupírovaní psi tehdy, kdy je to mělo zabezpečit když už jsme vyvrátili zánět zvukovodu, před poraněním ucha v boji,, neměli ucho ustřižené jako SAO, ale naopak z nevýrazné nevelké plachtičky se stala vyzývaná a ne vždy pevná nicméně nápadná k uchopení lákající ozdoba. Jo a střihaly se ty uši...ne že ne i u dog a vylepovaly....a nedržely, a přestřihávaly....a navíc, nijak neslušely.
0 hlasů
Slušely a moc. Všem plemenům, která se dřív kupírovala, to slušelo víc než dnes.
napsal(a):
Slušely a moc. Všem plemenům, která se dřív kupírovala, to slušelo víc než dnes.
Jj, kdyby dobrmani nešli povahově a zdravotně úplně do háje, tak mám plně kupírovaného dobrmana dodnes!
Vždycky když jsem na zahraničních výstavách, tak si tam chodím na kupírovaný psy aspoň "spravit oko"
napsal(a):
tak tradice
mrkněte se na stará čísla psa přítele z doby, kdy se ku,pírovalo, jak napraviot špatně střižené uch o se tam řešilo imrvére, dá se tedy usoudit, že to byl obvyklý problém.
jediný důvod kupírování byla představa lidí, jak by měli psi vypadat a lenost, pokusit se tohoto žádoucího stavu dosáchnout chovem

prázdniny
napsal(a):
je to věc názoru, ne objektivní fakt a také zvyku, mně se ty zraněné uši nikdy nelíbily
"mně se ty zraněné uši "
mam to hodne podobne -uz vidim hlavne ty jizvy.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, kdyby dobrmani nešli povahově a zdravotně úplně do háje, tak mám plně kupírovaného dobrmana dodnes!
Vždycky když jsem na zahraničních výstavách, tak si tam chodím na kupírovaný psy aspoň "spravit oko"
Před svátky jsem byla u sestry, asi pět minut jsem seděla v autě a zírala na asi patnáctiletého kluka jak venči plně kupírovaného dobrmana a yorka. Nádhera, krásně vynikne exteriér psa, toho by jste i v davu nepřehlehli.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
....venčí u nás pán na psím hřišti fenu ze Slovenska - je nádherná, ale povahově už to není, co dobrmani bývali........

prázdniny
napsal(a):
mrkněte se na stará čísla psa přítele z doby, kdy se ku,pírovalo, jak napraviot špatně střižené uch o se tam řešilo imrvére, dá se tedy usoudit, že to byl obvyklý problém.
jediný důvod kupírování byla představa lidí, jak by měli psi vypadat a lenost, pokusit se tohoto žádoucího stavu dosáchnout chovem
promiňte, ale pořád nejsem přesvědčena, že to je chyba procesu kupírování, nýbrž kupírovače
takovému bych psa nesvěřila
někteří psi teď prostě vypadají přitrouble, klasicky dobrmánek, já ho fakt nepoznala, připadal mi jako velký jezevčík a abych nevypadala jak debull, začla jsem přemýšlet, jaké znám francouzské honiče, jestli náhodou to někdo nezkonil a nevyrobil černého s pálením a pokřiveným ocasem
on i ten výraz hlavy a pak celkový dělá dost u strážního psa, jistá funkce to je,
ale jistě, je to jen jako o vzhledu
mívali jsme psy, u kterých to bylo jedno, mně se třeba pitbulík líbí s překlopeným uchem, a také tvůrce standardu měl dost rozumu, aby ani jednu variantu netlačil na první místo
jsou k vidění ořezaní chudáci téměř bez ucha nebo každé jinak, špatně "zlomené" a podobně, takový si ale nikde ani neškrtne..
já nevím, jak to bylo u výstav např. německé dogy, přece špatně uši musely vadit, tak to nemohlo být tak časté, jak říkáte
jestli to bylo tak hrozné, tak jste mezi sebou, chovatelé, měli dost dobytka, od kdy prase chová psy ? a ještě u toho porušuje zákony, vždyť ta zvířata trpěla
takhle.. já třeba nepoložím dlažbu

prázdniny
napsal(a):
Ano, návody a postupy, jak napravit kupírované ucho které nechce stát, v "Psovi" jsou. Uši se všemožně vylepovaly. Ale to dnes taky. Akorát se o tom nepíše. Vzhledem k tomu, že plemenům, kterým se kupírovaly uši, chovatelé šlechtili silnou ušní chrupavku, po zákazu kupírování se uši polopostavily, nebo bylo každé jinak. Vylepují se uši dolů, vylepují se uši koliím, aby měly překlopenou špičku... Rozdíl je jen v tom, že před tím vylepováním nemusí absolvovat operaci. Když kupíroval veterinář, který měl za sebou fůru kupírování toho kterého plemene, a dokázal podle kvality chrupavky střihnout vhodný tvar ucha, tak to bývalo bez problémů. Horší to bylo, když to nějaký veterinář neodhadl, ale takových případů zas tolik nebylo. A troufnu si tvrdit, že kupírování není zdaleka to nejhorší, co se děje zvířatům v zájmovém nebo hospodářském chovu. Ale je na to dostatečně dobře vidět, a zároveň kampaň za zákaz kupírování dobře odvedla pozornost od těch horších a závažnějších věcí...
Vyšlechtit takové stojící ucho, aby bylo náhradou za to kupírované, je prakticky nemožné.
napsal(a):
Ano, návody a postupy, jak napravit kupírované ucho které nechce stát, v "Psovi" jsou. Uši se všemožně vylepovaly. Ale to dnes taky. Akorát se o tom nepíše. Vzhledem k tomu, že plemenům, kterým se kupírovaly uši, chovatelé šlechtili silnou ušní chrupavku, po zákazu kupírování se uši polopostavily, nebo bylo každé jinak. Vylepují se uši dolů, vylepují se uši koliím, aby měly překlopenou špičku... Rozdíl je jen v tom, že před tím vylepováním nemusí absolvovat operaci. Když kupíroval veterinář, který měl za sebou fůru kupírování toho kterého plemene, a dokázal podle kvality chrupavky střihnout vhodný tvar ucha, tak to bývalo bez problémů. Horší to bylo, když to nějaký veterinář neodhadl, ale takových případů zas tolik nebylo. A troufnu si tvrdit, že kupírování není zdaleka to nejhorší, co se děje zvířatům v zájmovém nebo hospodářském chovu. Ale je na to dostatečně dobře vidět, a zároveň kampaň za zákaz kupírování dobře odvedla pozornost od těch horších a závažnějších věcí...
Vyšlechtit takové stojící ucho, aby bylo náhradou za to kupírované, je prakticky nemožné.
No, a hlavně kupírované ucho se vylepuje 14 dní, a pak už se na něj nemusí hrábnout. Zatímco nekupíované ucho se vylepuje odmala a pak celou výstavní kariéru!
napsal(a):
A když se nekupírované ucho začne blbě stavět nebo kroutit, tak se to stejně řeší chirurgickým zásahem na chrupavce, akorát to není vidět, takže je to vlastně ok - co oči nevidí, srdce nebolí ...
Trosku zklamani, kolik lidi tu kvuli estetice je ochotnych obhajit zbytecny a bolestivy zakrok u psa. Detem byste usi asi taky nestrihaly, ze. A co se tyka genetiky, nelze slechtit na vsechno - na exterier, na povahu, na pracovitost, fyzicke zdravi. Pokud si mam ja vybrat, tak usi je to posledni, co bych resila - pokud jsou funkcni a pes na ne slysi.
Vonhil
napsal(a):
Trosku zklamani, kolik lidi tu kvuli estetice je ochotnych obhajit zbytecny a bolestivy zakrok u psa. Detem byste usi asi taky nestrihaly, ze. A co se tyka genetiky, nelze slechtit na vsechno - na exterier, na povahu, na pracovitost, fyzicke zdravi. Pokud si mam ja vybrat, tak usi je to posledni, co bych resila - pokud jsou funkcni a pes na ne slysi.
Tak zrovna kamarádka je rodičům dost vděčná, že jí nechali uši chirurgicky upravit, protože jinak by dodnes vypadala jako netopýr ...
... a pokud jde o estetiku, tak bez ní by nevzniklo téměř žádné plemeno, protože by byli pouze různě velcí psi různých vlastností, ale bez fenotypových znaků plemene.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak zrovna kamarádka je rodičům dost vděčná, že jí nechali uši chirurgicky upravit, protože jinak by dodnes vypadala jako netopýr ...
... a pokud jde o estetiku, tak bez ní by nevzniklo téměř žádné plemeno, protože by byli pouze různě velcí psi různých vlastností, ale bez fenotypových znaků plemene.
To si nemyslím. Fenotyp totiž výrazným způsobem ovlivňuje funkci psa. Bývalo to tak, že plemena vznikala čistě na funkci. Pokud se koukalo na barvu, tak jen stylem "chceme bílého pastevce, abychom ho poznali od vlka".
Současný dobrman už moc funkční není a jestli má uši přirozené nebo ostříhané do špičata je irelevantní.
napsal(a):
To si nemyslím. Fenotyp totiž výrazným způsobem ovlivňuje funkci psa. Bývalo to tak, že plemena vznikala čistě na funkci. Pokud se koukalo na barvu, tak jen stylem "chceme bílého pastevce, abychom ho poznali od vlka".
Současný dobrman už moc funkční není a jestli má uši přirozené nebo ostříhané do špičata je irelevantní.
To zaprve a za druhe u nekterych plemen je slechteni na exterier hnano tak do extremu, ze by jeden zaplakal. Takze ja bych rozmanitost plemen klidne ozelela, kdyby to znamenalo, ze budeme mit zdravejsi psi.
napsal(a):
Však ano - fenotypově by to byli psi vhodní na konkrétní práci nebo účel, ale rozhodně by neměli ustálený a víceméně uniformní exteriér odpovídající jednotlivým plemenům.
O dobrmanech se nemá cenu bavit - to už s původním plemenem kromě názvu nemá nic společného.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ja nemam nic proti plastickym upravam zevnejsku, verim, ze to dost lidem pomuze psychicky. Ale meli by si o tom rozhodovat sami a dost pochybuju, ze ji to udelali jako miminku, pokud to nebyl nejaky extremni ulet.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Však ano - fenotypově by to byli psi vhodní na konkrétní práci nebo účel, ale rozhodně by neměli ustálený a víceméně uniformní exteriér odpovídající jednotlivým plemenům.
O dobrmanech se nemá cenu bavit - to už s původním plemenem kromě názvu nemá nic společného.
Tohle je dost teoreticka debata, asi bychom se mohli dohadovat dlouhe hodiny, zda soucasna podoba plemen je to nejlepsi, co lidi a psy mohlo potkat. Ja nemam nic proti ustaleni exterierovych znaku, co mi vadi, jsou extremy, ktere nemaji zadny vliv na vyuziti a zdravi psa, nebo maji dokonce vliv negativni. Profesor na genetice nam rikal, predstavte si genom jako velky kolac, kdyz ho budete chtit tvarohovy, uz se vam tam nevejde mak. Napriklad budete slechtit kozy na bezrohost a najednou se vam zacne snizovat plodnost.
Vonhil
napsal(a):
Ja nemam nic proti plastickym upravam zevnejsku, verim, ze to dost lidem pomuze psychicky. Ale meli by si o tom rozhodovat sami a dost pochybuju, ze ji to udelali jako miminku, pokud to nebyl nejaky extremni ulet.
Dělali jí to v 7 letech, a rozhodně si to tenkrát nevybrala sama - dneska je jim za to vděčná!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.49.69
Vonhil
napsal(a):
A pichani usi malym miminum je vec bezna dite u toho revem div nezboura ordinaci ale je to normos. Ale fiknete steneti ocas a pose#e se pulka republiky. Pokrytci.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Dělali jí to v 7 letech, a rozhodně si to tenkrát nevybrala sama - dneska je jim za to vděčná!
Tak skvele! Asi slo o dost vyznamnou vadu, protoze jinak by to bez souhlasu ditete snad ani nemohli udelat. Doufam, ze stejne vdecni jsou i vsichni kupirovani psi.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A pichani usi malym miminum je vec bezna dite u toho revem div nezboura ordinaci ale je to normos. Ale fiknete steneti ocas a pose#e se pulka republiky. Pokrytci.
Opravdu srovnavate propichnuti mekke tkane jehlou s odstranenim kosti / chrupavky? Mimochodem, jsem velky odpurce pichani usi u miminek, holcicky i kluci se kdykoliv pozdeji mohou rozhodnout a nechat si usi propichnout.
Vonhil
napsal(a):
Tohle je dost teoreticka debata, asi bychom se mohli dohadovat dlouhe hodiny, zda soucasna podoba plemen je to nejlepsi, co lidi a psy mohlo potkat. Ja nemam nic proti ustaleni exterierovych znaku, co mi vadi, jsou extremy, ktere nemaji zadny vliv na vyuziti a zdravi psa, nebo maji dokonce vliv negativni. Profesor na genetice nam rikal, predstavte si genom jako velky kolac, kdyz ho budete chtit tvarohovy, uz se vam tam nevejde mak. Napriklad budete slechtit kozy na bezrohost a najednou se vam zacne snizovat plodnost.
Vůbec se nedohaduju, jen říkám, že nejen kupírování, ale celé šlechtění plemen (až na vyjimky) je o estetice.
A pokud bych si mohla vybrat mezi zdravým povahově výborným kupírovaným zvířetem, a nemocnou troskou, která se bojí vlastniho stínu, ale má přírodní ucho a ocas, tak beru toho kupírovanýho všema deseti!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vůbec se nedohaduju, jen říkám, že nejen kupírování, ale celé šlechtění plemen (až na vyjimky) je o estetice.
A pokud bych si mohla vybrat mezi zdravým povahově výborným kupírovaným zvířetem, a nemocnou troskou, která se bojí vlastniho stínu, ale má přírodní ucho a ocas, tak beru toho kupírovanýho všema deseti!
Dnes uz jo, ale historicky to bylo presne naopak, slechtilo se primarne na praci a povahu, exterier byl bud funkcni nebo tresnicka na dortu.
Vonhil
napsal(a):
Dnes uz jo, ale historicky to bylo presne naopak, slechtilo se primarne na praci a povahu, exterier byl bud funkcni nebo tresnicka na dortu.
Ani dřív to nebylo čistě funkční - od chvíle, kdy byly vydány standardy plemen už se jelo i s ohledem na exteriér, i když dříve nebyl exteriér a výstavy pro chovatele takový fetiš jako dnes, a krása byla ke psovi spíš přidaná hodnota.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ocásky se mohou řezat furt
pouze nad určitý věk je nutno zvíře uspat
tak proč se nemůže uříznout kousek ucha, té plachty ?
napsal(a):
To je úplně jednoduché - protože tady nejde vůbec o nějaké zvířecí blaho, ale o to, aby se odvedla pozornost od jiných, závažnějších problémů.
Kdyby totiž přiznali, že kupírování ocásků je týrání, tak by se asi dost podražilo vepřové (neb by se nemohla kupirovat prasátka ve velkochovech, a to moc nejde)

napsal(a):
Megi, moment - pokud je u plemene povoleno standardem doposud kupírování ocasu, musí být provedeno do 8. dne věku štěněte, ne? A to nikoliv "zaživa", ale musí být snad provedena alespoň lokální anesteze. Po tomto věku už to není kupírování, ale amputace.
Uši se kupírovaly až u starších štěňat u nových majitelů.
Jsem ráda, že vídám jedince různých plemen ušaté i ocasaté. Mé estetično si časem zvyklo a psům to svědčí. Umí vyjádřit své emoce, lépe se jim v trysku zatáčí a ve vodě kormidluje.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To je úplně jednoduché - protože tady nejde vůbec o nějaké zvířecí blaho, ale o to, aby se odvedla pozornost od jiných, závažnějších problémů.
Kdyby totiž přiznali, že kupírování ocásků je týrání, tak by se asi dost podražilo vepřové (neb by se nemohla kupirovat prasátka ve velkochovech, a to moc nejde)
kupírování ocásků selat bude brzo minulostí

napsal(a):
Megi, moment - pokud je u plemene povoleno standardem doposud kupírování ocasu, musí být provedeno do 8. dne věku štěněte, ne? A to nikoliv "zaživa", ale musí být snad provedena alespoň lokální anesteze. Po tomto věku už to není kupírování, ale amputace.
Uši se kupírovaly až u starších štěňat u nových majitelů.
Jsem ráda, že vídám jedince různých plemen ušaté i ocasaté. Mé estetično si časem zvyklo a psům to svědčí. Umí vyjádřit své emoce, lépe se jim v trysku zatáčí a ve vodě kormidluje.
no jo, ale mě v tuto chvíli zajímá zákon na ochranu zvířat
a tam se povídá, že kupírování uší je hrůza, ale ocásku ne
vždyť stačilo říct, že uši se upraví za stejných podmínek jako ocas
doopravdy je to takto:
znecitlivění se nepožaduje, pokud zákrok provádí osoba odb. způsobilá dle vet. zákona .. i u štěňat pod 8 dní věku
§7 3c

napsal(a):
kupírování ocásků selat bude brzo minulostí
a jak to bude ? berou jim ocásek kvůli okusování ? tak je nechají se okousat anebo dostanou každé svou garáž ? :-)
ještě dotaz k těm uším - v zákoně se říká, že je to na obou stranách hlavy
takže mohu uříznout kousek ucha (nebo ani ne uříznout, ale naříznout jakoby) jen na jedné straně hlavy ? samozřejmě veterinář, ne já
Roky bereme selata z velkochovu a všechna měla ocásek-dobře se o ně starají tak nemaj potřebu si ocásky kousat.Řeší se uši a ocasy,ale co takový šlechtění miniatur?Já se v tom vůbec nevyznám,ale připadá mi,že ti kapesní pejsci a třeba i koníci jsou na tom zdravotně blbě už od narození a někteří snad ani nemůžou bez pomoci fungovat.

Malkina
napsal(a):
Roky bereme selata z velkochovu a všechna měla ocásek-dobře se o ně starají tak nemaj potřebu si ocásky kousat.Řeší se uši a ocasy,ale co takový šlechtění miniatur?Já se v tom vůbec nevyznám,ale připadá mi,že ti kapesní pejsci a třeba i koníci jsou na tom zdravotně blbě už od narození a někteří snad ani nemůžou bez pomoci fungovat.
to je samozřejmě také týrání
jenomže
nějak dochází materiál.. kdo by to všecko pohlídal

napsal(a):
a jak to bude ? berou jim ocásek kvůli okusování ? tak je nechají se okousat anebo dostanou každé svou garáž ? :-)
takže mohu uříznout kousek ucha (nebo ani ne uříznout, ale naříznout jakoby) jen na jedné straně hlavy ? samozřejmě veterinář, ne já
je na to celý děsně dlouhý akční plán
cílem je udělat to tak, aby se prasata neokousala a zároveň nemusela mít každé svůj chlívek. větrání, tepelná pohoda, manipulovatelný materiál, bla bla bla. akční plán jsem četla někdy na jaře a nemám ho nikde uložený, ale někde na netu to bude.

napsal(a):
no jo, ale mě v tuto chvíli zajímá zákon na ochranu zvířat
a tam se povídá, že kupírování uší je hrůza, ale ocásku ne
vždyť stačilo říct, že uši se upraví za stejných podmínek jako ocas
doopravdy je to takto:
znecitlivění se nepožaduje, pokud zákrok provádí osoba odb. způsobilá dle vet. zákona .. i u štěňat pod 8 dní věku
§7 3c
vždyť stačilo říct, že uši se upraví za stejných podmínek jako ocas - to jde u pastevců, kde se ušní boltec odstraňuje v podstatě celý. Ale nejde u plemen, kde by kupírováním mělo vzniknout stojící ucho. Nebylo by možné udělat ten žádoucí tvar.

napsal(a):
no, jasný, že se dá uříznout kus ucha. ono třeba je na něm nádor nebo je skoro úplně utržený, tak to člověk jen dostříhne dorovna a zašije.
ale bez ohledu na zdravotní důvody k tomu zákroku už prostě nelze vzít druhý ucho a uříznout ho stejný konec. a i když dojde k poranění obou uší současně, tak je nejde zkrátit obě stejně, jen zarovnat to přírodně utržené, bez ohledu na symetrii.

napsal(a):
vždyť stačilo říct, že uši se upraví za stejných podmínek jako ocas - to jde u pastevců, kde se ušní boltec odstraňuje v podstatě celý. Ale nejde u plemen, kde by kupírováním mělo vzniknout stojící ucho. Nebylo by možné udělat ten žádoucí tvar.
myslím utrpení - kilo mesocainu na uši, dvě kila na ocásek ?

napsal(a):
no, jasný, že se dá uříznout kus ucha. ono třeba je na něm nádor nebo je skoro úplně utržený, tak to člověk jen dostříhne dorovna a zašije.
ale bez ohledu na zdravotní důvody k tomu zákroku už prostě nelze vzít druhý ucho a uříznout ho stejný konec. a i když dojde k poranění obou uší současně, tak je nejde zkrátit obě stejně, jen zarovnat to přírodně utržené, bez ohledu na symetrii.
To je teda kravina... Ta legislativa.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Běžná věc jak pro koho, miminu bych to nikdy nenechala udělat. Uši se dají propíchnout kdykoliv, počkala bych, jak se dítě rozhodne, až z toho bude mít rozum. Moje dcera se rozhodla v deseti letech, pro parádu byla ochotná zákrok podstoupit. Já jsem si nechala udělat totéž až po dvacátým roku věku
A jak už tu padlo, s kupírováním uší se to nedá srovnávat.

Terven
napsal(a):
Běžná věc jak pro koho, miminu bych to nikdy nenechala udělat. Uši se dají propíchnout kdykoliv, počkala bych, jak se dítě rozhodne, až z toho bude mít rozum. Moje dcera se rozhodla v deseti letech, pro parádu byla ochotná zákrok podstoupit. Já jsem si nechala udělat totéž až po dvacátým roku věku
S kupírováním se to srovnávat fakt nedá. Já si nechala píchat uši asi v sedmé třídě. Celkem mě štvalo, že mi je nenechali píchnout naši jako miminu. Měla bych po starosti. Takhle jsem byla ve škole chvilku pro smích, než se to zahojilo.
napsal(a):
S kupírováním se to srovnávat fakt nedá. Já si nechala píchat uši asi v sedmé třídě. Celkem mě štvalo, že mi je nenechali píchnout naši jako miminu. Měla bych po starosti. Takhle jsem byla ve škole chvilku pro smích, než se to zahojilo.
Že si člověk nepamatuje, jak mu coby miminu píchali uši neznamená, že ho to tenkrát nebolelo.
S tím posměchem spolužáků to dneska asi nebude tak žhavý , uši si propichujou i kluci (ti to většinou od kojeneckýho věku nemají), holky si dělají druhý a třetí dírky na uchu a vůbec si dneska kdokoli propichuje cokoli...jestli by nebylo lepší miminům udělat piercing dokud z toho nemají rozum

Terven
napsal(a):
Že si člověk nepamatuje, jak mu coby miminu píchali uši neznamená, že ho to tenkrát nebolelo.
S tím posměchem spolužáků to dneska asi nebude tak žhavý , uši si propichujou i kluci (ti to většinou od kojeneckýho věku nemají), holky si dělají druhý a třetí dírky na uchu a vůbec si dneska kdokoli propichuje cokoli...jestli by nebylo lepší miminům udělat piercing dokud z toho nemají rozum
Ale no tak, co ta demagogie na konci?
Ještě že si tohle mohou rodiče rozhodnout sami a nejsou svázáni nějakým zákonem, který by věk píchání uší nějak upravoval. Doufám, že se té myšlenky někdo nechytí. Některým lidem by se to moc líbilo.
Terven
napsal(a):
A nechcete se třeba těch dětí zeptat i na to, jestli se jim chce chodit do školy, když už jste tak liberální ... ?!

Tak já nevim jestli kolem toho kupírování není moc hysterie.......a tím nijak nechci zlehčovat tento zákrok, ale....
Když to vezmeme z globálu, tak se psům dějí podstatně horší věci....tím myslím, že často kvůli zdravotním problémům, kterými jsou některá plemena zatížená, si vytrpí svoje.....a to kam to některá plemena dopracovala si myslím, že týrání je.
Pak další věc.....např německá doga...sice s kupírovanýma ušima, ale vyroste z ní krásný a zdavý pes...na druhou stranu doga, která bude mít přirozené plachtičky (u dogy teda spíš plachty), ale majitel jí v období růstu zmrší tak, že si pes nese následky klidně i zbytek života.......to je přeci taky týrání....
Kupírování uší je zakázáno, je to týrání....kupírované ucho je vidět na první pohled....a i když se to dá ještě i dnes obejít, minimálně dovezením kupírovaného štěněte popř. si můžeme nechat štěně upravit v zemi, kde je to ještě povoleno, popř. sehnat "podloudně" veta, který mi štěně tajně upraví (ale to bych riskla asi jen u "starého" praktika, který to dělal nesčetněkrát v době kdy to bylo nejen povoleno, ale mám pocit, že u některých plemen přímo vyžadováno standardem)...tak přeci jen je to komplikace, kterou většina lidí nepodstoupí, buď se "smíří" s tím, že jeho pes bude mít plachtičky a nebo sáhne po jiném plemeni...
Kupírování uší mi přijde menší zlo, než třeba výchova štěněte trestáním, když chudák štěně ani neví o co jde...už jen třeba při učení čistotnosti, což se děje stále popř. moc tvrdou výchovou, protože ouška se zahojí, psí dušička někdy ne....
O ostatních zvířatech...převážně hospodářských ani nemluvě, z některých věcí se mi chce zvracet a brečet zároveň......
Terven
napsal(a):
A co třeba rovnátka? To je taky většinou jen estetická záležitost, a dneska si hubou plnou drátů prochází pomalu každý druhý dítě (a pochybuju, že je to z jejich hlavy). Prostě jim to rodiče se zubařem nalinkují, a hotovo ...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A co třeba rovnátka? To je taky většinou jen estetická záležitost, a dneska si hubou plnou drátů prochází pomalu každý druhý dítě (a pochybuju, že je to z jejich hlavy). Prostě jim to rodiče se zubařem nalinkují, a hotovo ...
budou špatně mluvit, později by se muselo třeba trhat
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A nechcete se třeba těch dětí zeptat i na to, jestli se jim chce chodit do školy, když už jste tak liberální ... ?!
No, jaksi...mezi perforací ušního boltce z estetických důvodů a školou vidím rozdíl. Troufám si tvrdit, že absence základního vzdělání dítěti uškodí víc než uši bez náušnic. A školní docházka začíná ve věku, kdy už dítěti lze vysvětlit, kam jde a proč. Stejně tak rovnátka, vzhledem k tomu, že se nasazujou až na stálý chrup - a ony ty křivé zuby nejsou jen kosmetická záležitost.
Vzhledem k tomu, že propíchnutí boltce bolí úplně stejně ve třech měsících i ve dvanácti letech, nevidím důvod, proč to páchat tomu miminu. Viděla jsem to x krát, pro to dítě fakt nic moc a taky si pamatuju, kolik matek říkalo, že vlastně ani nechtějí, ale babička koupila náušničky, tak aby se neurazila...
Já jsem byla na základce jediná holka bez náušnic, dneska je to celkem běžný jev, tak možná s tím názorem nejsem úplně ojedinělá...ale samozřejmě, každého věc.
Vonhil
napsal(a):
asi jste nezvolila správný příklad. Viděla jste někdy jak vypadá obřízka? A vůbec měla jste někdy kupírované stěně ?
napsal(a):
budou špatně mluvit, později by se muselo třeba trhat
Z mé generace nenosil rovnátka téměř nikdo, a světe div se, děti mluvily nesrovnatelně lépe, než dnešní děcka.
Samozřejmě měla polovina populace křivé zuby, ale stejně jako s kupírováním tady jde hlavně o estetiku, a rozhodně to není z hlavy těch dětí.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Z mé generace nenosil rovnátka téměř nikdo, a světe div se, děti mluvily nesrovnatelně lépe, než dnešní děcka.
Samozřejmě měla polovina populace křivé zuby, ale stejně jako s kupírováním tady jde hlavně o estetiku, a rozhodně to není z hlavy těch dětí.
V dnešní době bych už netvrdila, že to rozhodně není z hlavy těch dětí. Ona je to tak trochu módní záležitost a zatímco rodiče jsou obvykle "stará škola", čili generace, pro kterou rovnátka byly totální opruz, děti o ně usilujou. Tak to bylo i u nás, dcera je chtěla, ačkoliv já jsem měla pocit, že to až tak nepotřebuje.
napsal(a):
Zvláštní, co všechno jsou někteří schopní mit rodičům za zlé. Já si nechala uši píchat až když jsem byla těhotná. Byla to vteřina a nic se nijak extra nehojilo, nebylo to videt, jen jsem musela nějakou dobu nosit stříbrnou náušnici. Mně teda rodiče uši jako miminku pichli, ale já jako dítě náušnice nesnášela a dírky mi zarostly.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A víte že i takoví lidé jsou? Říká se tomu homeschooling nebo unschooling a v USA začínají mít lepší šance přijetí na prestižní univerzity, než děti z běžných škol.
napsal(a):
Tak já nevim jestli kolem toho kupírování není moc hysterie.......a tím nijak nechci zlehčovat tento zákrok, ale....
Když to vezmeme z globálu, tak se psům dějí podstatně horší věci....tím myslím, že často kvůli zdravotním problémům, kterými jsou některá plemena zatížená, si vytrpí svoje.....a to kam to některá plemena dopracovala si myslím, že týrání je.
Pak další věc.....např německá doga...sice s kupírovanýma ušima, ale vyroste z ní krásný a zdavý pes...na druhou stranu doga, která bude mít přirozené plachtičky (u dogy teda spíš plachty), ale majitel jí v období růstu zmrší tak, že si pes nese následky klidně i zbytek života.......to je přeci taky týrání....
Kupírování uší je zakázáno, je to týrání....kupírované ucho je vidět na první pohled....a i když se to dá ještě i dnes obejít, minimálně dovezením kupírovaného štěněte popř. si můžeme nechat štěně upravit v zemi, kde je to ještě povoleno, popř. sehnat "podloudně" veta, který mi štěně tajně upraví (ale to bych riskla asi jen u "starého" praktika, který to dělal nesčetněkrát v době kdy to bylo nejen povoleno, ale mám pocit, že u některých plemen přímo vyžadováno standardem)...tak přeci jen je to komplikace, kterou většina lidí nepodstoupí, buď se "smíří" s tím, že jeho pes bude mít plachtičky a nebo sáhne po jiném plemeni...
Kupírování uší mi přijde menší zlo, než třeba výchova štěněte trestáním, když chudák štěně ani neví o co jde...už jen třeba při učení čistotnosti, což se děje stále popř. moc tvrdou výchovou, protože ouška se zahojí, psí dušička někdy ne....
O ostatních zvířatech...převážně hospodářských ani nemluvě, z některých věcí se mi chce zvracet a brečet zároveň......
Souhlasím, je spousta horsich věcí. Mnohem, mnohem horších. Ale to přece neznamená, ze bysme se měli tvářit, že ty méně špatné jsou vlastně ok? Touhle optikou vlastně nikdo nemáme žádný problém, protože jsou země, kde lidi umírají hladem, nebo je vraždí sousedi. Ale ono to tak není. Každá dobrá věc, kterou člověk udělá, má svůj pozitivní dopad a pomůže společnost změnit v lepší. Nejsem zastáncem toho, aby se ty změny vynucovali formou zákonů. Fandím osvětě. A nejlepší osvětu wellfare zvířat můžou dělat právě lidi jako vy, milovníci psů. Půlka z vás si tu bere psy do postele. Tak proč jim i neprestat stříhat usi a sekat ocas. To byla moje pointa. Nechci se s nikým hádat o tom, že můj pohled je jediný správný.

Vonhil
napsal(a):
Zvláštní, co všechno jsou někteří schopní mit rodičům za zlé. Já si nechala uši píchat až když jsem byla těhotná. Byla to vteřina a nic se nijak extra nehojilo, nebylo to videt, jen jsem musela nějakou dobu nosit stříbrnou náušnici. Mně teda rodiče uši jako miminku pichli, ale já jako dítě náušnice nesnášela a dírky mi zarostly.
Ale kdepak za zlé, to jste špatně pochopila.

Vonhil
napsal(a):
Souhlasím, je spousta horsich věcí. Mnohem, mnohem horších. Ale to přece neznamená, ze bysme se měli tvářit, že ty méně špatné jsou vlastně ok? Touhle optikou vlastně nikdo nemáme žádný problém, protože jsou země, kde lidi umírají hladem, nebo je vraždí sousedi. Ale ono to tak není. Každá dobrá věc, kterou člověk udělá, má svůj pozitivní dopad a pomůže společnost změnit v lepší. Nejsem zastáncem toho, aby se ty změny vynucovali formou zákonů. Fandím osvětě. A nejlepší osvětu wellfare zvířat můžou dělat právě lidi jako vy, milovníci psů. Půlka z vás si tu bere psy do postele. Tak proč jim i neprestat stříhat usi a sekat ocas. To byla moje pointa. Nechci se s nikým hádat o tom, že můj pohled je jediný správný.
S tím naprosto souhlasím, nechci oponovat a prát se za to, aby se psi zase začali kupírovat......prostě mi jen přijde, že kupírování uší není to TOP TEN v týrání zvířat....jen je prostě viditelné na první pohled....a rozhodně mě nenadzvedává ze židle tolik jako jiné věci......které se ale tak lehce nedají změnit-zakázat.
Jen podotknu, že jsem nikdy neměla kupírovaného psa, nevlastnila jsem ani plemeno, které se kupíruje........
Na druhou stranu nebudu tvrdit, že když uvidím pěknýho kupírovanýho dobrmana, tak že se na něj ráda nekouknu.......
Co se té osvěty týká, tak je to jistě pravda......ale já prostě nemůžu ohnivě bojovat za věc, která mi nepřijde tak strašná....měla jsem několik známých s kupírovanými psy-v době kdy se ještě kupírovalo a asi jsem divná, ale mě to nepřišlo tak hrozný.....všem se ouška hezky a bez problémů zahojila, tak možná proto mi to nepřijde jako takovej děs běs.....
Jinak co třeba já oceňuju, že se brojí proti klecovému chovu nosnic....vejce z těchto chovů bych nekoupila ani kdyby byly zadarmo.....tak třeba je to první vlašťovka a lidi se postupně přestanou zvířatům provádět taková zvěrstva....taky tuším, že i kožešinové farmy se zakázaly (snad se nepletu)...
Chtěla bych, aby každý pes na světě byl spokojený, šťastný a milovaný a za to budu lobovat do roztrhání těla.......co teda vím naprosto přesně, pokud bych měla doma vrh štěňat, kterým bych měla nechat fiknout ocásky, tak to bych asi nedala......

ten volný chov není také žádná extra výhra.. jedna tyčka napříč halou a tam tisíce slepiček.. ta jedna tyčka zajistí, že se to může označit jako "šťastná slepice může hřadovat"
ale určitě lepší než klec, to je jasné
už jsme se o tom tady bavili, o ocásku a trhání uší, že štěňata ty přečnívající části ještě do těch osmi dní tolik necítí.. no a to jste možná nečetli vše, ono se také dá rozhodnout, že píchat do toho injekce je zbytečný stres a tak se to prostě ucvakne stáří nestáří, a co je vyškolená osoba dle vet zákona, ocásek pryč rozhodně neznamená veterinář a znecitlivění, opravdu nechápu jak je možné vůbec vyslovit, že uříznutí kusu boltce a ucvaknutí ocasu je to samé.. měli byste si pustit nějaké video nebo být u toho, všecko jsou to kecy, říkali, že další zákazy budou následovat, jasně, za 300 let, až prasata vymřou na nějaký ten mor, ale to už je jedno, protože u psů už to potřeba též nebude, dobrmanů je pět a půl a umírají v 6 letech jako dogy, vše na nemoc srdce svádět nelze, a ten pes se bez ocasu a s ušima hore neuměl dorozumívat, jo, jeden z nej strážních psů a cvičáky plné a teď hehe.. ale on se najde nějaký ten zachránce plemene, co se mu líbí jezevčík na chůdách, nehlaste se všichni
nějak nerozumím, tomu, že se psům i zvířatům obecně děje násilí,, bezoráví a jsou vystaveni utrpení znamená, že pokud někdo nevymyslí, jak odstranit vše a ihned, nebude se dělat nic? myslím, že cesta krok po kroku je dobrá cesta a po ní ochrtana zvířat jde, podle mne proti této snaze se povolení halal a košer porážek i nedostatečná legislativa zabíjení na jatkách, kde jsou zvířata vystavena děsu a hrůze, doufám, že i tam dojde ke změnám a že se jejich příchod zrychlí.
k námitce, že nelze chovem získat vztyčené ucho nabízím pohlede na mnoho plemen malých, veklých i středních, které se s tendencí mít vztyčené ucho rodí a v dospělosti jej také mají, takže to zase takový kumšt nebude.
a řečem o tom, že když se nějaké plemeno kromě pro výkon a zkoušky začne chovat jako lidský společník, zaniknou jeho vrozené schopnosti, se stačí jen zasmát, ti psi své schopnostoi samozřejmě nesou dál,, ale už není třeba, aby děsili své okolí řevem a vyceněnými zuby, když bude třeba, udělají to. Genetika neoracuje tak rychle jako móda v chovu, a vyhasínánéí vlohy je nejistý a rozhodně dlouhodobý proces v řádná desítek generací.

prázdniny
napsal(a):
nějak nerozumím, tomu, že se psům i zvířatům obecně děje násilí,, bezoráví a jsou vystaveni utrpení znamená, že pokud někdo nevymyslí, jak odstranit vše a ihned, nebude se dělat nic? myslím, že cesta krok po kroku je dobrá cesta a po ní ochrtana zvířat jde, podle mne proti této snaze se povolení halal a košer porážek i nedostatečná legislativa zabíjení na jatkách, kde jsou zvířata vystavena děsu a hrůze, doufám, že i tam dojde ke změnám a že se jejich příchod zrychlí.
k námitce, že nelze chovem získat vztyčené ucho nabízím pohlede na mnoho plemen malých, veklých i středních, které se s tendencí mít vztyčené ucho rodí a v dospělosti jej také mají, takže to zase takový kumšt nebude.
a řečem o tom, že když se nějaké plemeno kromě pro výkon a zkoušky začne chovat jako lidský společník, zaniknou jeho vrozené schopnosti, se stačí jen zasmát, ti psi své schopnostoi samozřejmě nesou dál,, ale už není třeba, aby děsili své okolí řevem a vyceněnými zuby, když bude třeba, udělají to. Genetika neoracuje tak rychle jako móda v chovu, a vyhasínánéí vlohy je nejistý a rozhodně dlouhodobý proces v řádná desítek generací.
Nerozumíte tomu, proč se zvířatům "děje násilí"? A tomu, proč se lidem děje násilí rozumíte?
Nejsem fanatická zastánkyně kupírování, mně se prostě kupírovaní psi líbí. A myslím si, že je menší zlo štěně v příslušném věku kupírovat, a pak se o něj celý jeho život dobře starat, vychovat ho, vycvičit, dát mu činnost která ho bude bavit, a hlavně lásku, než mít jen tak na dvoře nekupírovaného psa, kterému nikdo nevěnuje pozornost, lásku, péči. To není úplné týrání, ale určitě by byl ten první pes šťastnější, byť bych mu v útlém věku způsobila skrz veterináře jednorázově bolest.
Vztyčené uši, se jistě po určitém (spíše hodně velkém) úsilí vyšlechtit dají. Ale já jsem psala o vztyčených uších, které by nahradili svým tvarem a vzhledem uši kupírované. A takové se vyšlechtit fakt nedají. Mrkněte na fotky kupírovaných psů, třeba pochopíte.

Ještě bych ráda dodala, že nechci nikoho přesvědčovat a vnucovat svůj názor. Pro mě by bylo ideální, aby o tom, jestli bude pes kupírovaný, si mohl člověk rozhodnout sám dle svých preferencí.
"Nerozumíte tomu, proč se zvířatům "děje násilí"? A tomu, proč se lidem děje násilí rozumíte? "
Myslim, ze jste nepochopila tu otazku :)
" A myslím si, že je menší zlo štěně v příslušném věku kupírovat, a pak se o něj celý jeho život dobře starat, vychovat ho, vycvičit, dát mu činnost která ho bude bavit, a hlavně lásku, než mít jen tak na dvoře nekupírovaného psa, kterému nikdo nevěnuje pozornost, lásku, péči."
Tohle neni argument, kupirovani usi nema zadnou souvislost s tim, jak se o psa majitel stara nebo nestara. Pokud to neni nejaky magor a neodvozuje svou lasku a respekt k zvireti na zaklade jeho vzhledu. A jak pro psa s vybornym majitelem tak pro psa se spatnym majitelem bude vzdy lepsi, kdyz mu usi nikdo strihat nebude.
Je to jako kdybych rekla, jako nejsem zastancem kradezi. Ale podle me je mnohem lepsi, kdyz nekoho okradu a nezabiju, nez kdybych ho zavrazdila, ale neokradla.
napsal(a):
Ještě bych ráda dodala, že nechci nikoho přesvědčovat a vnucovat svůj názor. Pro mě by bylo ideální, aby o tom, jestli bude pes kupírovaný, si mohl člověk rozhodnout sám dle svých preferencí.
Tak ono to tak v podstate je, ne? V Polsku se tusim stale kupirovat muze. To, ze vam pak nevezmou psa na vystavu, povazuju za naprosto korektni reakci na zbytecne nasili na zivem tvoru, bez ohledu na zakon.

Vonhil
napsal(a):
"Nerozumíte tomu, proč se zvířatům "děje násilí"? A tomu, proč se lidem děje násilí rozumíte? "
Myslim, ze jste nepochopila tu otazku :)
" A myslím si, že je menší zlo štěně v příslušném věku kupírovat, a pak se o něj celý jeho život dobře starat, vychovat ho, vycvičit, dát mu činnost která ho bude bavit, a hlavně lásku, než mít jen tak na dvoře nekupírovaného psa, kterému nikdo nevěnuje pozornost, lásku, péči."
Tohle neni argument, kupirovani usi nema zadnou souvislost s tim, jak se o psa majitel stara nebo nestara. Pokud to neni nejaky magor a neodvozuje svou lasku a respekt k zvireti na zaklade jeho vzhledu. A jak pro psa s vybornym majitelem tak pro psa se spatnym majitelem bude vzdy lepsi, kdyz mu usi nikdo strihat nebude.
Je to jako kdybych rekla, jako nejsem zastancem kradezi. Ale podle me je mnohem lepsi, kdyz nekoho okradu a nezabiju, nez kdybych ho zavrazdila, ale neokradla.
Pokud chcete zvířatům opravdu prospět, měla byste se zaměřit tam, kde k týrání opravdu dochází. Kupírování jako nejviditelnější je nejsnazším terčem. Proto bylo první na ráně. Ale každou chvíli na netu proběhne fotka psa s do krve zaříznutým řetězem, psů žijících na vrstvě výkalů, nemecných a neléčených, vyhladovělých, a ještě více toho je, co ani netem neproběhne.
Váš příměr s krádežemi je jedna velká demagogie.

Vonhil
napsal(a):
Tak ono to tak v podstate je, ne? V Polsku se tusim stale kupirovat muze. To, ze vam pak nevezmou psa na vystavu, povazuju za naprosto korektni reakci na zbytecne nasili na zivem tvoru, bez ohledu na zakon.
Tady je škoda slov.
Vonhil
napsal(a):
V Polsku už se taky kupírovat nesmí! (Stejně jako třeba na Slovensku.) Můžete tam ale vystavovat kupíráka. Zatím. U nás to bylo stejně, ale vesele se kupírovalo dál i přes zákaz, tak se zakázalo vystavování kupírovných zvířat.
Nicméně souhlasím s tím, že zákaz kupírování je jen alibismus a snaha o nažrání vlka...
napsal(a):
Pokud chcete zvířatům opravdu prospět, měla byste se zaměřit tam, kde k týrání opravdu dochází. Kupírování jako nejviditelnější je nejsnazším terčem. Proto bylo první na ráně. Ale každou chvíli na netu proběhne fotka psa s do krve zaříznutým řetězem, psů žijících na vrstvě výkalů, nemecných a neléčených, vyhladovělých, a ještě více toho je, co ani netem neproběhne.
To je dobre, ze se shodneme na tom, ze muj primer je demagogie. Protoze ten vas taky, ackoliv si to ted treba nemyslite. Pekny den a hlavne ciste svedomi.
prázdniny
napsal(a):
vrozené schopnosti sice nezaniknou během 2-3 generací, ale pokud se zvířata přestanou prověřovat a selektovat na daný výkon a povahu, tak se do chovu najednou dostanou jedinci, kteří by se tam dřív nikdy nedostali, a tímto dokážete plemeno úplně devalvovat klidně i za 3 generace - přesně tak, jak se tomu stalo u plemene dobrman!
Cca před 15 lety bylo na táborech dobrman klubu klidně 30 DB, a ti psi opravdu makali - teď už se jich tam sejde max 3, a zbytek jsou jiná plemena. A co vidím dobrmana, tak je to jedna větší jebka než druhá, a kousání na klubovce je spíš groteska, kde figurant dělá všechno možný i nemožný, aby mu ti draci neupadli z rukávu (a to na kousání nastupují jen ti nejodvážnější dobrovolníci). Dnešní dobrman je až na vyjímky povahově podobný spíš hovawartovi, a o tvrdém pracovním psovi nemůže být řeč ani se 4 promile v žilách
napsal(a):
Nerozumíte tomu, proč se zvířatům "děje násilí"? A tomu, proč se lidem děje násilí rozumíte?
Nejsem fanatická zastánkyně kupírování, mně se prostě kupírovaní psi líbí. A myslím si, že je menší zlo štěně v příslušném věku kupírovat, a pak se o něj celý jeho život dobře starat, vychovat ho, vycvičit, dát mu činnost která ho bude bavit, a hlavně lásku, než mít jen tak na dvoře nekupírovaného psa, kterému nikdo nevěnuje pozornost, lásku, péči. To není úplné týrání, ale určitě by byl ten první pes šťastnější, byť bych mu v útlém věku způsobila skrz veterináře jednorázově bolest.
Vztyčené uši, se jistě po určitém (spíše hodně velkém) úsilí vyšlechtit dají. Ale já jsem psala o vztyčených uších, které by nahradili svým tvarem a vzhledem uši kupírované. A takové se vyšlechtit fakt nedají. Mrkněte na fotky kupírovaných psů, třeba pochopíte.
já jsem myslela, že jsem na diskuzi o psech - kdybych věděla, že se diskutuje o násilí obecně, asi bych reagovala na toto téma. Jinak , mou větu jste nedočetla a překroutila, zkrátím ji a vyložím, za nějak nerozumím je čárka, následuje vložená věta děje-li se zvířatům násilí, že třeba čekat na komlexní řešení problému a do té doby nedělat nic.
vztyčené uši se vyšlechtit dají, kupírování mělo za cíl z uší sklopených vytvořit uši vztyčené . nebo bylo cílem získat uši zjizvené? jo, ty se pak asi vyšlechtit fakt nedají. důkazem o tom, že cílem bylo vztyčení uší budiˇž to, že plemenům s ušima přirozeně vztyčenýma se nepřistřihovaly pro jiný, lepší tvar.
z čeho vychází váš předpoklad, že kupírované štěne má před sebou příjemnou budoucnost, zatímco ubožáci nekupírovaní budou žít bez lásky a péče? pokud si dobře vybavuju, v dobách kupírování většina těch psů žila v kotci,,, dnes jich mnoho žije v bytech...
protože se vám líbí ustřižené uši je v pořádku vystavit štěně bolestivému zákroku?
já si to nemyslím, kromě toho se mi ustřižené uši nelíbí, zblízka jsou jasně zmrzačené a navíc, psi s přirozeným uchem jsou pro můj vkus opravdu hezčí. argumentace líbí - nelíbí nemá řešení Jo a nekupírovali vždy veterináři, to jistě víte,.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
vrozené schopnosti sice nezaniknou během 2-3 generací, ale pokud se zvířata přestanou prověřovat a selektovat na daný výkon a povahu, tak se do chovu najednou dostanou jedinci, kteří by se tam dřív nikdy nedostali, a tímto dokážete plemeno úplně devalvovat klidně i za 3 generace - přesně tak, jak se tomu stalo u plemene dobrman!
Cca před 15 lety bylo na táborech dobrman klubu klidně 30 DB, a ti psi opravdu makali - teď už se jich tam sejde max 3, a zbytek jsou jiná plemena. A co vidím dobrmana, tak je to jedna větší jebka než druhá, a kousání na klubovce je spíš groteska, kde figurant dělá všechno možný i nemožný, aby mu ti draci neupadli z rukávu (a to na kousání nastupují jen ti nejodvážnější dobrovolníci). Dnešní dobrman je až na vyjímky povahově podobný spíš hovawartovi, a o tvrdém pracovním psovi nemůže být řeč ani se 4 promile v žilách
nechovám dobrmany a ani mne to plemeno nijak neoslovuje, ale tvrdit, že se změnily jejich vrozené vlastnosti je nesmysl, změnilo se prostředí, ve kterém žijí a požadavky, které jsou na ně kladeny, mnoho jich žije jako společenský pes v bytech, na sídlištích a tam nikdo od štěněte nepodporuje agresivitu, kousavost a útočnost psa, naopak, vítána je lhostejnost k cizím psům i lidem a hravost ke známým.
co byste asi tak řekla o lidech, když vás tak zajímají... před třemi, čtyřmi generacemi se nemilosrdně zabíjeli ve válkách a teď, zatím v Evropě, nic, znamená to, že se do chovu dostali jedinci, kteří by se tam dříéve nedostali a plemeno či rod zvaný Homo je zcela devalvován?
Tak kupírování prováděli veterináři. Štěně se kupírovalo ve stáří třech měsíců.Bylo uspané , rána se zašila , ošetřila a ovázala. My měli doma i dogu stehy jsme si vytahovali sami.
napsal(a):
ale ono to tak nebylo, když se kupírovalo, že ne, nekupírovaní psi nesměli být vystavováni a ani užiti v chodu,., tehdy jsem nečetla a neslyšela žádné -ať si to člověk rozhodne sám....
zákaz kupírování i vystavování kupírovaných zvířat je první a správný krok a líbí nelíbí? to je jen záležitost zvyku,
včera jsem vyslechla zajímavý příklad ochrany zvířat z USA, v jednom státu, nepostřehla jsem kde, je zákaz prodávání psů v prodejnách (k nám tento odporný zvyk dorazil jen výjimečně), nabízet se tam smějí i objevovat výhradě psi útulkoví, nikoliv psi z chovů, nedotčena je samozřejmě možnost nakupovat od chovatelů přímo.takže mnoha množičům pro kšeft sklaplo.
napsal(a):
někdo podporuje jiné týrání než ku,pírováním? povolení kupírování by vylepšilo vztah ke psům a zvířatům obecně a jiných způsoblů týrání by ubylo?
kdyby OVS pracovaly tak, jak mají, týrání by ubylo, kdyby veterináři praktici hlásili dobře pracujícím OVS podezření na týrání, ubylo by jich výrazně, to se ale neděje.Očkují i tyrani..skutečnost je jiná, i když lidé nahlálsí podezření na týrání, dokonce i když nahlásí množírnu, většinou nikdo nehne ani prstem a pokud snad se na místo OVS vypraví, povolaný veterinář uzavře, že to není v podstatě tak horké, krávy mezi v blátě zamrzlými mrtvými telaty, koně s boláky, psy ve výkalech...zatím dobrý, myslí si veterinář a s ním celá OVS.

prázdniny
napsal(a):
nechovám dobrmany a ani mne to plemeno nijak neoslovuje, ale tvrdit, že se změnily jejich vrozené vlastnosti je nesmysl, změnilo se prostředí, ve kterém žijí a požadavky, které jsou na ně kladeny, mnoho jich žije jako společenský pes v bytech, na sídlištích a tam nikdo od štěněte nepodporuje agresivitu, kousavost a útočnost psa, naopak, vítána je lhostejnost k cizím psům i lidem a hravost ke známým.
co byste asi tak řekla o lidech, když vás tak zajímají... před třemi, čtyřmi generacemi se nemilosrdně zabíjeli ve válkách a teď, zatím v Evropě, nic, znamená to, že se do chovu dostali jedinci, kteří by se tam dříéve nedostali a plemeno či rod zvaný Homo je zcela devalvován?
...co já si pamatuju ze cvičáku, byl dobrman normální vyrovnaný pes, sice to nebyl mazlík ke každému, ale nebyl zuřivý a nenapadal kolemjdoucí na potkání, ostatně jeho vizáž ani moc k pomazlení kohokoli nelákala...........nicméně byl to pes, který se vyznačoval krásným razantním zákusem při obranách a jen tak něčeho se nelekl...........dnešní dobrmani jsou bázlivá nevyrovnaná zvířata, která mnohdy ve strachu zaútočí, bojí se pomalu i sami sebe - o tohle asi jde.......nepamatuji si, že by se řešilo pokousání dobrmanem anebo rvačky na krev a šití s ostatními psy, ale tehdy byla "jiná doba"......

prázdniny
napsal(a):
povolení kupírování podle libovůle majitele by nás tohoto týrání zbavilo?
ono to mozna prichazi s vekem, ta vetsi empatie ? nevim.
obdivuju Vas, ze ještě porad dokážete tohle vysvětlovat.
přiznávám, ze se mi kupirovani psi libili. moc. i ted -kdyz ma dobrous hezkou hlavu a je okupirovany - nadhera.
ale sama , kdyz jsem si - kdysi -nechala dobrouse okupirovat - neumela jsem lepit. a jedno ucho nezustalo stat. Ale rekupiraci jsem uz nedala.
a ne. nebyla to vina veta, ze spatne okupiroval, ale moje - nasledne pece
ono je pravda, ze samotny zakrok je při uspani, ale boli je to pak. jako boli po kazde operaci všechno. nic, co by se nedalo -ale -proc? proc zas nechavat to stene rezat…
ted mam plemeno, které by se mělo kupirovat - a zase, ano jsou nadherni, ale.
ja ty svoje nedam i kdyby se to ještě smelo.
a ano -mame za sebou lepeni - trva to mnohem dele, nez u kupirovaneho ucha - ale s tim teda moralni problém nemam. to jim opravdu nevadi.

ono každé ucho dobře lepit nejde, to se tam přilepí mince třeba, velmi vtipné
prázdninám vadí kupírování, i když netuší, jak se to vlastně dělá, ale je všema dvaceti pro kastraci, že, nejlépe aby šla fena za dvě hodinky hned do práce, já si ty diskuze živě pamatuji
tu část zákona o kupírování uší psal někdo podobný prázdniny stop týrání petr pomožte mi zastavit množírnu
tohle byla největší blbost, zakázat ostře to nejvíc viditelné na výstavách, ať je vidět, že něco děláme, další zákrok zas za 364 let nejdřív, zatím klid, vlk přežraný k prasknutí
prázdniny
napsal(a):
nevím, jak jste přišla na to, že mě zajímají lidi …? Nezajímají, a Váš příměr je naprosto mimo mísu.
Dobře, tak ještě jednou a p-o-m-a-l-u, ať to pochopí i internetový teoretik:
vrozené vlastnosti nevyhasnou během několika generací, ale jen za předpokladu, že jedinci, na kterých se chová tyto vlastnosti MAJÍ! Tzn. že pokud chov najednou zaplavíte zvířaty, která jsou nemocná, bázlivá, a celkově měkká, tak si ty původní vlastnosti prostě nevyluštíte v křížovce - prostě z populace zmizí.
Navíc pro udržení vlastností v populaci je nutná i SELEKCE !
...a přesně to se stalo např. dobrmanovi - dřív musel mít každý jedniec do chovu všestrannou zkoušku z výkonu, výstavy i bonitaci, kde musel prokázat nejenom ovladatelnost (tzn. že to není pako, co bezmyšlenkovitě napadá všechno, co se pohne), ale taky vlohy pro práci a psychickou odolnost.
Dnes nemusí prokázat vůbec nic, nemusí mít zkoušku ani bonitaci (jen popisnou přehlídku), a původní české linie zcela vytlačily zvířata ze zemí, kde je volný chov - tzn. že se tam chová na všem, co má rozmnožovací ústrojí a PP, jejich mizerné povahy a zdraví jsou ještě řádně upevněny úzkou příbuzenskou plemenitbou (některá zvířata mají v rodokmenu i 3 incesty pravých sourozenců do 4 generace!!!) Díky tomuto šlo plemeno do kytek takovou raketovou rychlostí.
ono je hezké mít našprtanou genetiku ze školních lavic, ale praxe většinou bývá trošku jiná
prázdniny
napsal(a):
Ale když už jste nakousla ty lidi, tak by tady vlastně příměr použít šel:
pokud mezi sebou budu rozmnožovat absolventy sportovního gymnázia, tak jejich potomstvo bude většinou nadprůměrně nadané mentálně i pohybově, a většinou i zdravé (a co ne, tak z "chovu" vyselektujeme) - tohle odpovídá dřívějšímu modelu
a pak totéž provedeme např. v Jedličkově ústavu, viz nynější model
Opravdu si myslíte, že lze v obou případech dospět ke stejnému cíli ...?!

napsal(a):
ono každé ucho dobře lepit nejde, to se tam přilepí mince třeba, velmi vtipné
prázdninám vadí kupírování, i když netuší, jak se to vlastně dělá, ale je všema dvaceti pro kastraci, že, nejlépe aby šla fena za dvě hodinky hned do práce, já si ty diskuze živě pamatuji
tu část zákona o kupírování uší psal někdo podobný prázdniny stop týrání petr pomožte mi zastavit množírnu
tohle byla největší blbost, zakázat ostře to nejvíc viditelné na výstavách, ať je vidět, že něco děláme, další zákrok zas za 364 let nejdřív, zatím klid, vlk přežraný k prasknutí
"tohle byla největší blbost, zakázat ostře to nejvíc viditelné na výstavách, ať je vidět, že něco děláme"
a ze ten zakaz na výstavách prisel skoro po 20ti letech po zakazu kupirace -jste zaregistrovala?

jahodapavel
napsal(a):
asi jste nezvolila správný příklad. Viděla jste někdy jak vypadá obřízka? A vůbec měla jste někdy kupírované stěně ?
Asi ne a stejně tak "prázdniny". Možná ještě v době, kdy se kupírovalo chodily na nočník. Protože, nekupírovaní psi se vystavovali spolu s kupírovanými, teoreticky měli menší šanci na přední umístění. Vystavovala jsem s nekupírovanými jedinci v jednom kruhu na klubové výstavě a nekupírovaná fena byla výborná druhá ( před zákazem kupírování ).
Nechávala jsem kupírovat ( legálně) dvě štěňata zároveň, po probuzení z narkozy řádila jako před tím - vlastně víc o to, že si mohla odmotávat obvazy z hlav.
Uši jsem nevylepovala, nerulovala - postavily se samy. Ne každý veterinář uměl kupírovat, správně odhadnout sílu chrupavky a z toho plynoucí velikost "tulipánu". A navíc udělat psovi ucho, které by mu slušelo.
A když byla řeč o dobrmanech - přeneseně měl zákaz kupírování vliv na jejich povahy v tom, že kynologové-sportovci odešli k jiným plemenům a ty "jelimánky" si začali pořizovat lidi právě jako společenské psy.

"nebyla to vina veta, ze spatne okupiroval, ale moje - nasledne pece"
Dobře okupírované ucho nepotřebovalo následnou péči - ve smyslu, jak si ji představujete. Po sundání obvazů se muselo dohlídnout na stehy, po vyndání stehů sem tam pomasírovat chrupavku.

napsal(a):
"nebyla to vina veta, ze spatne okupiroval, ale moje - nasledne pece"
Dobře okupírované ucho nepotřebovalo následnou péči - ve smyslu, jak si ji představujete. Po sundání obvazů se muselo dohlídnout na stehy, po vyndání stehů sem tam pomasírovat chrupavku.
jako ze se kupirovane usi nikdy dal nelepili?

ale tak vždyť se kupírovalo do různých tvarů a zrovna bobrmani měli "dlouhý" střih a ucho se vylepovalo

napsal(a):
"tohle byla největší blbost, zakázat ostře to nejvíc viditelné na výstavách, ať je vidět, že něco děláme"
a ze ten zakaz na výstavách prisel skoro po 20ti letech po zakazu kupirace -jste zaregistrovala?
já zaregistrovala a dodržovala, což se o většině národa říct nedalo, proto vám museli zakázat veřejné akce
ten zákaz nebo české vychcánkovství je k smíchu nebo se smějete sama sobě ?

"přeneseně měl zákaz kupírování vliv na jejich povahy v tom, že kynologové-sportovci odešli k jiným plemenům a ty "jelimánky" si začali pořizovat lidi právě jako společenské psy" přesně, orionka

napsal(a):
já zaregistrovala a dodržovala, což se o většině národa říct nedalo, proto vám museli zakázat veřejné akce
ten zákaz nebo české vychcánkovství je k smíchu nebo se smějete sama sobě ?
dosly argumenty, zacnou osobní vypady?
v době, kdy se psal ten zákon- množírny ani kastrace nikdo neresil.
to k tomu, ze kdo je asi autor zákona.

napsal(a):
dosly argumenty, zacnou osobní vypady?
v době, kdy se psal ten zákon- množírny ani kastrace nikdo neresil.
to k tomu, ze kdo je asi autor zákona.
je potrestaný někdo, kdo chodí po náměstí s kupírovaným psem ?
napsal(a):
"přeneseně měl zákaz kupírování vliv na jejich povahy v tom, že kynologové-sportovci odešli k jiným plemenům a ty "jelimánky" si začali pořizovat lidi právě jako společenské psy" přesně, orionka
Ono to není tak úplně pravda - část lidí ten zákaz prezentace kupírovaných psů ovlivnil, ale to bylo jen malé procento těch, co jim o plemeno až tak nešlo - to byli takoví ti povrchní (ostatní měli třeba i potom aspoň jednoho nekupírovaného DB, se kterým cvičili), ale masívní odliv těch původních dobrmankářů nastal poté, co nás paní "chovatelky- necvičitelky" na schůzi přehlasovaly, a zasadily se o zrušení zkoušek do chovu i původní bonitace - v tu chvíli v klubu zůstali jen ti současní rozmnožovatelé společenských pinčů, a plemeno odešlo do věčných lovišť.
Bylo to ale krátce po tom zákazu, takže si hodně lidí myslí, že to byl důvod, proč jsme od plemene odešli, ale opravdu nebyl. S dnešním nemocným labilním psem prostě dělat nejde, ani kdyby měl uši uřízlý u samé (_!_)
napsal(a):
je potrestaný někdo, kdo chodí po náměstí s kupírovaným psem ?
není, cílem bylo potrestat jen chovatele psů s PP - množitelé a bezmozci jsou u nás hájení.
To jde třeba krásně vidět na dalším nařízení, co platí cca 6 let, kdy mohu vyvézt do zahraničí pouze 1 zvíře s PP ročně, pokud to není můj odchov. Prý se tím má zabránit kšeftování se psama ...
… ale bezpapíráků si můžu vyvézt 2 vagóny denně, a je to legislativně naprosto v pořádku, takže všichni kšeftaři množí a nakupují bezpapíráky, protože je nikdo v ničem neomezuje!

tohle nikdy nepoberu, zrušení zkoušky u pracovního psa
vždyť ten pes nic jiného nemá, neměl, než tu práci, na ozdobu se přece nikdy nechoval nebo jo ?
já nevím, nějaký ovčák může zkusit dnes zas pást ovce, honák krávy, tak by se bez sportu obešel.. ale dobrman ?
edit.: 1 s PP ročně ? tak ale .. tak prodáváte teda psy starší ? no tohle pěkně nahrává výkupům, díky za novinky, to jsem snad ani vědět nepotřebovala :-) víc kusů jde jako obchodní přesun nebo něco takového ?

vždyť ten pes nic jiného nemá, neměl, než tu práci,
tak tohle bych naopak pobrala, zejména pokud by šlo o zkoušku 1. stupně, ale ne absenci smysluplného povahového testu
ono mezi sportem a prací zas rovnítko není.....
napsal(a):
vždyť ten pes nic jiného nemá, neměl, než tu práci, na ozdobu se přece nikdy nechoval nebo jo ?
já nevím, nějaký ovčák může zkusit dnes zas pást ovce, honák krávy, tak by se bez sportu obešel.. ale dobrman ?
edit.: 1 s PP ročně ? tak ale .. tak prodáváte teda psy starší ? no tohle pěkně nahrává výkupům, díky za novinky, to jsem snad ani vědět nepotřebovala :-) víc kusů jde jako obchodní přesun nebo něco takového ?
Ano, ČMKU Vám vystaví pouze 1 exportpedigree ročně (vyjma Vašich odchovů), takže třeba já, když cvičím služební psy, o které je v zahraničí obrovský zájem, tak je oficiálně do zahraničí nemůžu prodat jako psy s PP tak, by byli použitelní dál v PP chovu, ale musím je vyvézt jako bezpapíráky, anebo si sehnat na každýho psa nějakýho bílýho koně ...

napsal(a):
vždyť ten pes nic jiného nemá, neměl, než tu práci,
tak tohle bych naopak pobrala, zejména pokud by šlo o zkoušku 1. stupně, ale ne absenci smysluplného povahového testu
ono mezi sportem a prací zas rovnítko není.....
však myslím práci, kvůli sportovní obraně se nešlechtili.. tak to myslím
když slyším pracovní pes, tak se mi vybaví lov, zápřah, stráž obydlí a osob, něco takového
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, ČMKU Vám vystaví pouze 1 exportpedigree ročně (vyjma Vašich odchovů), takže třeba já, když cvičím služební psy, o které je v zahraničí obrovský zájem, tak je oficiálně do zahraničí nemůžu prodat jako psy s PP tak, by byli použitelní dál v PP chovu, ale musím je vyvézt jako bezpapíráky, anebo si sehnat na každýho psa nějakýho bílýho koně ...
Neberte to zle, kolik psů jste schopna za rok vycvičit pro export "pořádně" ?
Proč tedy neděláte jen se svými odchovy ?
Mám známého co takhle "jel" ve velkým maliny, jestli ještě teď, nevím...asi ne už je pár let "důchodce"
ale vím, co to bylo práce, když najednou připravoval víc ks. A to nebyli zkouškoví, v podstatě jen "povahu" + kousání
(Pavel S. z R )
když tak v SZ

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
když pojedete s nimi a necháte je v zahraničí, tak to je nanic, nebudete mít exportní ped stejně ?
později to řešit nejde, až po tom převozu ?
nemůžu psa odvézt a pak ho teprve prodat s tím, že nový majitel si psa přeregistruje na tu svou domácí organizaci ?
o co jim jako jde ? vždyť jsme kvůli množení největší ostuda evropy
lupus4
napsal(a):
Mám známého co takhle "jel" ve velkým maliny, jestli ještě teď, nevím...asi ne už je pár let "důchodce"
ale vím, co to bylo práce, když najednou připravoval víc ks. A to nebyli zkouškoví, v podstatě jen "povahu" + kousání
(Pavel S. z R )
když tak v SZ
teď už mám převážně jen své odchovy, a navíc spolupracuji s jednou ze složek v ČR, která si z každého mého vrhu bere psy, takže teď už mě to netrápí, ale tohle nařízení mi příjde jako jasná podpora množení bezpapíráků, protože všichni co cvičili psy ven začali nakupovat od množitelů - stejně jako s tím kupírováním, kde potrestali jen chovatele s PP, a kupírovaných bezpapíráků můžu mít plný barák aniž by mě to v něčem omezovalo
Cizí psy jsem mívala tak 2-3 za rok - ty, co se jiným ukázali nevhodní pro sport, nebo chov protože jim např. nevylezl nějaký zub, neměli výšku, měli nestandardní bílý znak apod. A ono to není zase taková dřina, pokud jsou psi v naturelu dobří, tak ročního psa máte za 2-3 měsíce plně nachystanýho k výkupu.
napsal(a):
když pojedete s nimi a necháte je v zahraničí, tak to je nanic, nebudete mít exportní ped stejně ?
později to řešit nejde, až po tom převozu ?
nemůžu psa odvézt a pak ho teprve prodat s tím, že nový majitel si psa přeregistruje na tu svou domácí organizaci ?
o co jim jako jde ? vždyť jsme kvůli množení největší ostuda evropy
export pedigree se vydává pouze původnímu majiteli - nikdo jiný o něj požádat nemůže, a domácí organizace nového majitele psa zase nesmí zapsat do své plemenné knihy bez export pedigree
tady nejde o vlastní převoz, ale o to, že bez "exportu" bude pes u nového majitele v podstatě bezpapírák, a nebude se s ním moci účastnit soutěží, ani ho zařadit do chovu.
lupus4
napsal(a):
(Pavel S. z R )
když tak v SZ
jinak s jedním vrhem za 2 roky, to úplně nejde jen se svými odchovy

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
export pedigree se vydává pouze původnímu majiteli - nikdo jiný o něj požádat nemůže, a domácí organizace nového majitele psa zase nesmí zapsat do své plemenné knihy bez export pedigree
tady nejde o vlastní převoz, ale o to, že bez "exportu" bude pes u nového majitele v podstatě bezpapírák, a nebude se s ním moci účastnit soutěží, ani ho zařadit do chovu.
no však já toho psa odvezu, prodám, doma pak požádám o ex. ped, pošlu ho novému majiteli a hotovo
takhle jak to je, to je taková výjezdní doložka :-) v 2019 :-)
napsal(a):
no však já toho psa odvezu, prodám, doma pak požádám o ex. ped, pošlu ho novému majiteli a hotovo
takhle jak to je, to je taková výjezdní doložka :-) v 2019 :-)
no však ano, ale ČMKU vám umožní prodat jen jednoho psa za rok, takže všichni co cvičí psy do zahraničí raději vezmou bezpapíráka, protože těch si můžou udělat kolik chtějí, a nikdo je nebuzeruje, nebo hledají někoho, komu psa fiktivně prodají, aby ho pak oficiálně prodal on ...
izí psy jsem mívala tak 2-3 za rok - ty, co se jiným ukázali nevhodní pro sport, nebo chov protože jim např. nevylezl nějaký zub, neměli výšku, měli nestandardní bílý znak apod. A ono to není zase taková dřina, pokud jsou psi v naturelu dobří, tak ročního psa máte za 2-3 měsíce plně nachystanýho k výkupu.
nevhodní pro sport, nebo chov protože jim např. nevylezl nějaký zub, neměli výšku, měli nestandardní bílý znak apod.
tak těm je export PP stejně k prdu...
PaSv je připravoval "pro vojáky na export" , když se tím živil, prošlo mu rukama za rok xx malin...vozil je po 4 -5 ve vleku na cvičák a protočil je s vlastním figurantem.... dělali jen poslušnost + obranu a hybaj z baráku
Myslím, že na EPP ani moc nezáleželo
vcelku výnosný "obchod se psy"
lupus4
napsal(a):
izí psy jsem mívala tak 2-3 za rok - ty, co se jiným ukázali nevhodní pro sport, nebo chov protože jim např. nevylezl nějaký zub, neměli výšku, měli nestandardní bílý znak apod. A ono to není zase taková dřina, pokud jsou psi v naturelu dobří, tak ročního psa máte za 2-3 měsíce plně nachystanýho k výkupu.
nevhodní pro sport, nebo chov protože jim např. nevylezl nějaký zub, neměli výšku, měli nestandardní bílý znak apod.
PaSv je připravoval "pro vojáky na export" , když se tím živil, prošlo mu rukama za rok xx malin...vozil je po 4 -5 ve vleku na cvičák a protočil je s vlastním figurantem.... dělali jen poslušnost + obranu a hybaj z baráku
těm, co byli nevhodní do chovu to prdu bylo, ale ti, co si např. nesedli s psovodem, a chystali se do sportu nebo se uchovnili a šli, tak tam to vadilo dost.
Jinak zrovna fenu, se kterou udělal PS největší parádu v karieře jsem mu vycvičila já, a několik psů z "jeho chovky" s IPO3 jsou rovněž mým dílem a v mém majetku
lupus4
napsal(a):
jinak já jsem nikdy nekšeftovala a nenakupovala psy, spíš když jsem měla místo a čas, tak jsem nějakého psa nachystala, a zájemci byli z ciziny.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ono to není tak úplně pravda - část lidí ten zákaz prezentace kupírovaných psů ovlivnil, ale to bylo jen malé procento těch, co jim o plemeno až tak nešlo - to byli takoví ti povrchní (ostatní měli třeba i potom aspoň jednoho nekupírovaného DB, se kterým cvičili), ale masívní odliv těch původních dobrmankářů nastal poté, co nás paní "chovatelky- necvičitelky" na schůzi přehlasovaly, a zasadily se o zrušení zkoušek do chovu i původní bonitace - v tu chvíli v klubu zůstali jen ti současní rozmnožovatelé společenských pinčů, a plemeno odešlo do věčných lovišť.
Bylo to ale krátce po tom zákazu, takže si hodně lidí myslí, že to byl důvod, proč jsme od plemene odešli, ale opravdu nebyl. S dnešním nemocným labilním psem prostě dělat nejde, ani kdyby měl uši uřízlý u samé (_!_)
"část lidí ten zákaz prezentace kupírovaných psů ovlivnil, ale to bylo jen malé procento těch, co jim o plemeno až tak nešlo "
tak nejak.
bobrman není jediny , co se prestal kupirovat, ale je to plemeno, které ma nejvesi odliv priznivcu.
protože zdravi a povaha...a pak dlouho nic- a az pak vzhled...
"ale masívní odliv těch původních dobrmankářů nastal poté, co nás paní "chovatelky- necvičitelky" na schůzi přehlasovaly, a zasadily se o zrušení zkoušek do chovu i původní bonitace "
Ale me by zajímalo - to zruseni zkousek -to bylo jen u nas, nebo i v Nemecku, ve svete - nejak soucasne ?
vim, ze podobne to mají na SK u dobiku. nepotrebuji nic uz :-(
napsal(a):
"část lidí ten zákaz prezentace kupírovaných psů ovlivnil, ale to bylo jen malé procento těch, co jim o plemeno až tak nešlo "
tak nejak.
bobrman není jediny , co se prestal kupirovat, ale je to plemeno, které ma nejvesi odliv priznivcu.
protože zdravi a povaha...a pak dlouho nic- a az pak vzhled...
"ale masívní odliv těch původních dobrmankářů nastal poté, co nás paní "chovatelky- necvičitelky" na schůzi přehlasovaly, a zasadily se o zrušení zkoušek do chovu i původní bonitace "
Ale me by zajímalo - to zruseni zkousek -to bylo jen u nas, nebo i v Nemecku, ve svete - nejak soucasne ?
vim, ze podobne to mají na SK u dobiku. nepotrebuji nic uz :-(
v zemích, které ovlivnily novodobý chov dobrmana zkoušky povinné nebyly (Itálie, Rusko), ani Polsko a Madarsko do chovu zkoušky neměli, a Němci měli svou pracovní linii - lehčí, exterierově nic moc psy, ale makali - bohužel si tam taky zatáhli DCM, a taky frčeli příbuzenskou na nemocný zvířata, takže ti psi sice dělali, ale taky padali na srdce.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
v zemích, které ovlivnily novodobý chov dobrmana zkoušky povinné nebyly (Itálie, Rusko), ani Polsko a Madarsko do chovu zkoušky neměli, a Němci měli svou pracovní linii - lehčí, exterierově nic moc psy, ale makali - bohužel si tam taky zatáhli DCM, a taky frčeli příbuzenskou na nemocný zvířata, takže ti psi sice dělali, ale taky padali na srdce.
Když jsem sháněla před par lety dobrouše -bylo to prave i v zahranici. ale -nebylo kde brat
nebylo na vyber nikde.
napsal(a):
Když jsem sháněla před par lety dobrouše -bylo to prave i v zahranici. ale -nebylo kde brat
nebylo na vyber nikde.
já jsem zhruba před 14 rukama chtěla importovat pracovní fenu DB, ale když kamarádčině importce z čisté pracovní linie diagnostikovali ve 2,5 letech DCM, tak jsem rezignovala, a smířila se s tím, že nechám dožít ty dva kupírované, a dalšího DB už si nepořídím, i když to pro mě byla srdcovka. Jiná kamarádka se zoufale snažila o chov zdravých pracáků dalších ještě zhruba 10 let, ale ani jí se to nepovedlo, a přiznává, že takoví dobrmani už nikde na světě nejsou (a to má po celém světě konexe + perfektní přehled v plemeni)

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
já jsem zhruba před 14 rukama chtěla importovat pracovní fenu DB, ale když kamarádčině importce z čisté pracovní linie diagnostikovali ve 2,5 letech DCM, tak jsem rezignovala, a smířila se s tím, že nechám dožít ty dva kupírované, a dalšího DB už si nepořídím, i když to pro mě byla srdcovka. Jiná kamarádka se zoufale snažila o chov zdravých pracáků dalších ještě zhruba 10 let, ale ani jí se to nepovedlo, a přiznává, že takoví dobrmani už nikde na světě nejsou (a to má po celém světě konexe + perfektní přehled v plemeni)
mam uplne stejne spatne info ze všech stran :-(
a znam osobne asi jen jediného dobrouse, který by se mi libil a je porad zdravy.
jsme mela nakonec asi i velke stesti, ze jsem sahla jinam.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Můžu si tu taky poplakat jako bývalý boxéromilec? Podle mého nebylo všestrannější plemeno .... rodinné, veselé, dětimilující a zároveň razantně hlídající, cvičitelné i na top úroveň, všemožně upotřebitelné (kynologický výcvik, záchranařina, stopy) .... aktivní do vysokého věku.
Ano, boxer býval tvrdý obranář... býval. Míval široký hrudník, silnou hlavu a tělo samý sval. Nebýval tak lehký jako teď... Lituji, že jsem ho nestihla mít v době, kdy se mi líbil a kdy to byl boxer, jakého tvůrci plemene zamýšleli.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Můžu si tu taky poplakat jako bývalý boxéromilec? Podle mého nebylo všestrannější plemeno .... rodinné, veselé, dětimilující a zároveň razantně hlídající, cvičitelné i na top úroveň, všemožně upotřebitelné (kynologický výcvik, záchranařina, stopy) .... aktivní do vysokého věku.
tak ale s boxerem se porad delat da a dela se s nim.
a lidi, co měli kupirovane drive -je mají dal - i nekupirovane je mají radi a porizuji si je znova.
napsal(a):
tak ale s boxerem se porad delat da a dela se s nim.
a lidi, co měli kupirovane drive -je mají dal - i nekupirovane je mají radi a porizuji si je znova.
No a co to zdravíčko? I u pracovních linií se chová na fenách se spondylózou stupně 2. Srdeční příhody přímo na cvičáku. Problémy se srdcem obecně .... jak zkušenosti z okolí, tak i od známého veterináře. A CHS, co se zaměřuje na pracáky už taky moc nezbylo .... takže výběr úzký. Letití chovatelé/psovodi kamarádi, se kterými jsem začínala dneska už boxéry nemají .... některým se i stalo, že jim zašli tři pracáci během 10 let na srdeční nemoci nebo skončili se ztuhlými zády. Jako přijít o 3 - 4 letého psa ve výcviku několikrát za sebou není žádná hitparáda.
A čím úzší základna pro sport tím, horší výsledky - protože chov pak ovlivňují exteriéráci. A ti taky žádná hitparáda za ty roky ... od vylézajících špičáků, přes zadelky jako česnečky, kdy při doskoku padali na tlamu, k současným chrtům s placatým čumákem. A čím víc bílé na hlavě a čím větší ponožky tím lepší ..... nechápu.
Třeba u nás v okolí (ústecko, litoměřicko, děčínsko) s boxérama nikdo necvičí (neznám a neviděla jsem na žádné akci). Nedejbože ještě na nějaké vyšší úrovni.
Já bych kvůli zdraví do boxéra už nešla. Před 15-25 lety se mi běžně doživali 12-13 let ..... který to dneska má?

"Třeba u nás v okolí (ústecko, litoměřicko, děčínsko) s boxérama nikdo necvičí (neznám a neviděla jsem na žádné akci). Nedejbože ještě na nějaké vyšší úrovni. "
njn. to ja se mezi cvicicima boxerama pohybuju a znam jich opravdu hodne.
a asi bych si u nich dokázala vybrat, kdybych boxera chtěla.
mam je rada :-)

Tak jsme si tu pokecali a teď se podívejte na fotky u článku o amstafovi - tady na webu
:-))
napsal(a):
...co já si pamatuju ze cvičáku, byl dobrman normální vyrovnaný pes, sice to nebyl mazlík ke každému, ale nebyl zuřivý a nenapadal kolemjdoucí na potkání, ostatně jeho vizáž ani moc k pomazlení kohokoli nelákala...........nicméně byl to pes, který se vyznačoval krásným razantním zákusem při obranách a jen tak něčeho se nelekl...........dnešní dobrmani jsou bázlivá nevyrovnaná zvířata, která mnohdy ve strachu zaútočí, bojí se pomalu i sami sebe - o tohle asi jde.......nepamatuji si, že by se řešilo pokousání dobrmanem anebo rvačky na krev a šití s ostatními psy, ale tehdy byla "jiná doba"......
dobrmani, které znám, a jsou to necvičení gaučáci ze sídliště, jsou sebevědomí, nevšímaví psi, jsou s to se kamarádit a na cizí lidi docela kašlou, klidně se nechají pohladit. Nevím, kde vy se jako naschvál setkáváte s mraky dobrmaních šílenců. Nevím o žádním psu, kteréhé by pokousali, jen jednou a to spolu s NO napadli a to mého psa, ten, protože se nerval rád, to s nimi vyřídil na dvě doby a oni byli zase klidní a nevšímaví. hrála v tom roli asi vůně naší hárající feny.
zkrátka neznám řádného vámi popsaného, znám agresivní rotvíky - dva- a vina je na majitelách, ne na psu.-jednoho agresivního NO a pěknou spoustu agresivních meruňkových pudlů a zlatých kokrů o malých bílých psech nemluvě.na vině jsou majitelé.

prázdniny
napsal(a):
dobrmani, které znám, a jsou to necvičení gaučáci ze sídliště, jsou sebevědomí, nevšímaví psi, jsou s to se kamarádit a na cizí lidi docela kašlou, klidně se nechají pohladit. Nevím, kde vy se jako naschvál setkáváte s mraky dobrmaních šílenců. Nevím o žádním psu, kteréhé by pokousali, jen jednou a to spolu s NO napadli a to mého psa, ten, protože se nerval rád, to s nimi vyřídil na dvě doby a oni byli zase klidní a nevšímaví. hrála v tom roli asi vůně naší hárající feny.
zkrátka neznám řádného vámi popsaného, znám agresivní rotvíky - dva- a vina je na majitelách, ne na psu.-jednoho agresivního NO a pěknou spoustu agresivních meruňkových pudlů a zlatých kokrů o malých bílých psech nemluvě.na vině jsou majitelé.
..no vidíte, já už meruňkového pudla a zlatého kokra neviděla ani nepamatuju a že jich kdysi dávno na našem sídlišti bylo docela dost.......

já je možná potkávám, ale nepoznávám, tak nevím :-)
zlatého kokra jsem viděla asi před 20 lety a oranžového pudla 15 let zpět v cirkuse
jestli nám to sem z minulosti paní prázdniny nekupíruje
napsal(a):
já je možná potkávám, ale nepoznávám, tak nevím :-)
zlatého kokra jsem viděla asi před 20 lety a oranžového pudla 15 let zpět v cirkuse
jestli nám to sem z minulosti paní prázdniny nekupíruje
A víte, co bylo velšteriérů, když jsem byla malá? Teď už ani nevím, jestli ještě existujou...
Vonhil
napsal(a):
Tak skvele! Asi slo o dost vyznamnou vadu, protoze jinak by to bez souhlasu ditete snad ani nemohli udelat. Doufam, ze stejne vdecni jsou i vsichni kupirovani psi.
Tak to nemáte pravdu. Pro různé plastiky vad v obličeji jsou prostě vhodné určité věky dítěte/dorostence/dospělého. A pokud je některá plastika vyloženě VHODNÁ řekněme do věku 5 - 7 let, tak asi souhlas od dítěte je úplně irelevantní. Co třeba rozštěpové vady - ty se operují velmi velmi brzy; závažné v podstatě v novorozenecko-kojeneckém věku. A pokud současná pseudohumanita půjde do extrému a bude muset být souhlas (např. s plastikou uší), tak si to dítě taky může zažít "pěknou" šikanu než doroste do věku, kdy si tedy o tom rozhodne samo...
Terven
napsal(a):
Netuším, proč zmizeli. Ono ubylo i foxů, ale ti jsou alespoň občas k vidění, velšteriéři ne.
Možná je nahradili JRT, mají praktičtější srst bez nutnosti úpravy, jinak nevím...
Hrubosrsté foxteriéry nahradili hladkosrstí. Těch v okolí vídám dost .... a opravdu jsou to foxíci a ne vytáhlejší jackhnusáci (něco co vypadá jako bílý teriér s flekama).

Vešterierů je míň, i u myslivců přibývají borderterieři.
Velmi prakticke napr zanety usi. Vyssi zraneni usi z duvodu dobodani boltcu hmyzem. Ci jsou plemena co se rada rvou a pak je to hned.
Ze je to zakazano je blbost. Chapu jen ze se to nedela u vystavnich.
Ale nastesti z veterinarniho hlediska se to udelat da. Ci dost to jinde v Evrope delaji chovatele i sami.
Lide si taky delaju diry v usich pro nausnice ci tetuji. A nikdo tim netrpi. Daleko vic pes trpi prave tim hmyzem
suprema
napsal(a):
Velmi prakticke napr zanety usi. Vyssi zraneni usi z duvodu dobodani boltcu hmyzem. Ci jsou plemena co se rada rvou a pak je to hned.
Ze je to zakazano je blbost. Chapu jen ze se to nedela u vystavnich.
Ale nastesti z veterinarniho hlediska se to udelat da. Ci dost to jinde v Evrope delaji chovatele i sami.
Lide si taky delaju diry v usich pro nausnice ci tetuji. A nikdo tim netrpi. Daleko vic pes trpi prave tim hmyzem
Uříznout uši u hlavy zvládne každý řezník, ale dobře okupírovat dobrmana nebo dogu už je jiný level - na to bylo jen nekolik vyhlášených vetů v celé ČR
napsal(a):
..no vidíte, já už meruňkového pudla a zlatého kokra neviděla ani nepamatuju a že jich kdysi dávno na našem sídlišti bylo docela dost.......
vzhledem k tomu, že máme asi tři kluby pudlíků,, asi jich zase tak málo nebude, málo je bílých pudlům častejší jsou dokonce velcí .- královští - pudli a dokonce i toho znám meruňkového, můj pes, který je po špatné zkušenosti s meruňkáči obecně nesnáší, a když viděl toho velkého, byl na mrtvici....že něco takového může existovat.situace ba jednom sídlišti o ničem nevypovídá

prázdniny
napsal(a):
vzhledem k tomu, že máme asi tři kluby pudlíků,, asi jich zase tak málo nebude, málo je bílých pudlům častejší jsou dokonce velcí .- královští - pudli a dokonce i toho znám meruňkového, můj pes, který je po špatné zkušenosti s meruňkáči obecně nesnáší, a když viděl toho velkého, byl na mrtvici....že něco takového může existovat.situace ba jednom sídlišti o ničem nevypovídá
...jistě, že ne, ale když to tak probírám, tak ani ve svém okolí.........jedině malý černí - ale to už je dávno co tu chodil a nyní jeden bílý královák..............
prázdniny
napsal(a):
Tři kluby neznamená, že je evidováno hodně chovných psů. Tři kluby spíš svědčí, že je mezi chovateli dost rozporů a každý si to chce dělat jinak. Já jsem se nedávno o pudly dost zajímala, měla jsem zálusk na černého středního. A můžu vám říct, že zrovna sehnat černého středního je docela náročné - vrhů se také ani moc neplánuje. Střední pudlové obecně ve všech barvách moc nefrčí. Teď se zvedla poptávka po velkých (královských) ve všechn barvách - i aprikot, fawn, stříbrná, hnědá. V kurzu jsou stále malí a toy. Ale obecně by se dalo říct, že oproti letům minulým není moc pudly vidět. Stejně tak kokry. Já sice mám v okolí cca 6 kousků, ale z toho 3 jsou paní, co má chovnou stanici. Což na tři větší sídliště v procházkovém dosahu není moc. Nepočítaně tu máme jorkmutů, jackhnusáků a bordelkólií (názvy pro zvířata bez PP). Teď se nám zvyšuje docela razantně počet kříženců - lidé si berou útulkáře.
mně braní útulkářů nevadí, pravda je, že papírových psů je méně, vrhů snad ve všech klubech kromě v módních plemenech méně a méně, tak to ale bylo vždy a já myslím, že pstup z slávy psům jen prospěje, nikdo si je nepořídí jako doplněk zahrady, ale proto, že je chce. do kurzu se dostávají f1 kříženci, hodně s kokry nebo labradory jako výchozím plemenem, a dokonce jsem narazi.la na jednoho¨labradoodla dovezeného s nějakým PP z USA....

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Tři kluby neznamená, že je evidováno hodně chovných psů. Tři kluby spíš svědčí, že je mezi chovateli dost rozporů a každý si to chce dělat jinak. Já jsem se nedávno o pudly dost zajímala, měla jsem zálusk na černého středního. A můžu vám říct, že zrovna sehnat černého středního je docela náročné - vrhů se také ani moc neplánuje. Střední pudlové obecně ve všech barvách moc nefrčí. Teď se zvedla poptávka po velkých (královských) ve všechn barvách - i aprikot, fawn, stříbrná, hnědá. V kurzu jsou stále malí a toy. Ale obecně by se dalo říct, že oproti letům minulým není moc pudly vidět. Stejně tak kokry. Já sice mám v okolí cca 6 kousků, ale z toho 3 jsou paní, co má chovnou stanici. Což na tři větší sídliště v procházkovém dosahu není moc. Nepočítaně tu máme jorkmutů, jackhnusáků a bordelkólií (názvy pro zvířata bez PP). Teď se nám zvyšuje docela razantně počet kříženců - lidé si berou útulkáře.
dala bych Vám hlas, ale protestuji proti názvu jackhnusák
mimochodem jsem potkala jacka chlupatého a byla jsem pochválena, že během dvou let jeho života jsem teprve druhá, co to poznala :-) (jenže mě nic jiného nenapadlo zrovna)
napsal(a):
dala bych Vám hlas, ale protestuji proti názvu jackhnusák
mimochodem jsem potkala jacka chlupatého a byla jsem pochválena, že během dvou let jeho života jsem teprve druhá, co to poznala :-) (jenže mě nic jiného nenapadlo zrovna)
Jackhnusák nemá právě nic společného s JRT (ani v hrubosrsté variantě) ..... že to má s JRT něco společného si myslí jenom majitelé, kteří za křížence možná tak 3. generace kříženců dali 7 tis. Jsou to většinou bílí semtamfleci rachitických postav s krátkýma - nejlépe dost zakřivenýma - nohama. Nebo často i na nohách delších (stále vydávání za JRT) ..... "on mám vyrostl asi po mase". Některé verze jsou více jak 10 kg vizáže tlustého přerostlého jezevčíka .... tam to většinou bývá "vyrostl nám po rohlíkách". Čivavák výstavák je hodně vítací typ .... takže každej pes je kámoš, a já se tak dávám do řeči i s těmito majiteli, takže vlastně sbírám story o "ne, to je zaručené čistokrevné plemeno bez PP, ale .... " No v kurzech to samé. Tam zase jsou to zaručení amstaffové bez PP. Nejlepší pak je, když se nám na cvičáku mihne ..... tenhle kousek (viz obrázek) ..... oni pak sami pochopí.

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Jackhnusák nemá právě nic společného s JRT (ani v hrubosrsté variantě) ..... že to má s JRT něco společného si myslí jenom majitelé, kteří za křížence možná tak 3. generace kříženců dali 7 tis. Jsou to většinou bílí semtamfleci rachitických postav s krátkýma - nejlépe dost zakřivenýma - nohama. Nebo často i na nohách delších (stále vydávání za JRT) ..... "on mám vyrostl asi po mase". Některé verze jsou více jak 10 kg vizáže tlustého přerostlého jezevčíka .... tam to většinou bývá "vyrostl nám po rohlíkách". Čivavák výstavák je hodně vítací typ .... takže každej pes je kámoš, a já se tak dávám do řeči i s těmito majiteli, takže vlastně sbírám story o "ne, to je zaručené čistokrevné plemeno bez PP, ale .... " No v kurzech to samé. Tam zase jsou to zaručení amstaffové bez PP. Nejlepší pak je, když se nám na cvičáku mihne ..... tenhle kousek (viz obrázek) ..... oni pak sami pochopí.
:-) no nene, to se řekne - "ale to je ta mini verze, že ?"
jack husák by nešlo ?