Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.1.2019 10:41
karo2702

XXX.XXX.172.116

Dobrý den, chtěla bych znát váš názor.
Moje feňula je velice hubená a velice hyperaktivní. Krmila jsem jí půl na půl granule a maso. Teď jsem asi 20 dní už jen na mase.
V létě měla lupy a lámavou srst. Vet mi řekla, že je to buď špatnou kvalitou vody v řece a nebo spíš žrádlem. Vynechali jsme koupání a dali biotin a docela se to zpravilo.

Ale teď už jsme na tom víc jak měsíc ještě hůř, lupy má jen trošku na zádech, ale srst se láme a je tvrdá. Dávám jí vajíčko a kelpu, občas přidám olej. Vet říká, že je to žrádlem, ale nevím, co víc udělat. Navíc je pořád hubená, i když teď nemá skoro zátěž a žere 1,5 své dávky. Měla by mít tak 12 kg, má něco málo přes 10 a žere 360 g denně + pamlsky (i 150 g). Vet nám na váhu nic neříká, ale lidé se po nás vždycky otáčejí.

Dělali jsme krev a trus a nic se podle veta nenašlo. Na žádnou alergii jsme nepřišli, pokud neexistuje nesnášenlivost na nějaký druh masa

Nějaký nápad na doplňky nebo vyšetření? Už si nevím rady, chvilku vypadá dobře a pak to všechno zase zhubne. Přitom stolici má pořád dobrou, 3x denně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.1.2019 10:53

Vypište přesně, čím konkrétně (jakými kombinacemi) ji krmíte + veškeré doplňky, které dáváte.

27.1.2019 10:56

A co všechno jste hledali a našli v krvi a trusu:)

27.1.2019 11:01

strava jo, ale pokud dodanou stravu neumí/nemůže využít, tak nepomůže ani kilo sádla denně
kdo co jak zpracovává čím tuky, proteiny, sacharidy, hormony, štítná žláza (a to mě jen tak ve vteřině jako laika napadá, vet toho musí vědět mraky)

27.1.2019 11:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Taky mne hned napadla štítná, ale tu snad vetka udělala hned při prvním dumání, proč má nehezkou srst?

27.1.2019 11:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

karo2702 napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych znát váš názor.
Moje feňula je velice hubená a velice hyperaktivní. Krmila jsem jí půl na půl granule a maso. Teď jsem asi 20 dní už jen na mase.
V létě měla lupy a lámavou srst. Vet mi řekla, že je to buď špatnou kvalitou vody v řece a nebo spíš žrádlem. Vynechali jsme koupání a dali biotin a docela se to zpravilo.

Ale teď už jsme na tom víc jak měsíc ještě hůř, lupy má jen trošku na zádech, ale srst se láme a je tvrdá. Dávám jí vajíčko a kelpu, občas přidám olej. Vet říká, že je to žrádlem, ale nevím, co víc udělat. Navíc je pořád hubená, i když teď nemá skoro zátěž a žere 1,5 své dávky. Měla by mít tak 12 kg, má něco málo přes 10 a žere 360 g denně + pamlsky (i 150 g). Vet nám na váhu nic neříká, ale lidé se po nás vždycky otáčejí.

Dělali jsme krev a trus a nic se podle veta nenašlo. Na žádnou alergii jsme nepřišli, pokud neexistuje nesnášenlivost na nějaký druh masa

Nějaký nápad na doplňky nebo vyšetření? Už si nevím rady, chvilku vypadá dobře a pak to všechno zase zhubne. Přitom stolici má pořád dobrou, 3x denně.

Z mé zkušenosti mladým aktivním psům tabulkové dávky krmení nestačí - dorostu a mladým psům většinou dávám tak dvojnásobek toho, co dospělým. Neřídím se návodama, ale snažím se krmení delat na míru konkrétním psům a období.

Zkusila bych na srst zařadit biotin a lososový olej.

27.1.2019 11:26
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ještě mne napadlo: co hormony? Nezhoršuje se kolem hárání? Sestřenky fena měla léta velké problémy, jí ale úplně ložiskově vypadávala srst, většinou jí zůstaly přední tlapy a hrudník holý...než jí to pořádně dorostlo, bylo další hárání. Vet jim doporučoval kastraci, nechtěli. Nakonec umřela na tumor mléčné žlázy

27.1.2019 12:06
karo2702

XXX.XXX.172.116

Háráním to není, je 3 měsíce kastrovaná, protože s tím měla problémy (5x do roka hárala a pak ještě zánět dělohy, který se nevyléčil ani po prášcích).
Co přesně dělala v krvi nevím, bylo to v rámci odběrů po léčbě toho zánětu. Vím že tam dělala bílé krvinky a tak jsem se zmínila o té váze a srsti. Řekla jen že to vyšlo všechno v pořádku, ale co přesně nevím. Navíc do týdne měla tu dělohu zase špatnou a i při kastraci říkala, že to byl masakr
Z trusu dělala parazity jen škrkavku a tasemnici. Na štítnou nedělala určitě. Vlastně kromě zákazu koupání nám na srst ani váhu nic neřekla a tohle jsem si musela vyžádat sama.
Krmím hlavně mleté hovězí a kuřecí křídla. Do toho pro pestrost ořezy kuřecí, vepřové nebo ryby (a pak občas i zvěřinu, skop, kachna,...) a z vnitřností většinou hovězí (játra, ledviny, slezina). A k tomu nejčastěji salát, špenát, mrkev, jablko a okurek. Občas řepu, papriku, hrušku, petržel, kapustu,...občas rýži, maskuji do ní vnitřnosti
Z doplňků 1x týdně vajíčko a kelpu, chrupavky nebo sulc a lososový nebo rostlinný olej. V létě měla ten biotin, ale jen týden, takže nevím jestli by pomohl.

27.1.2019 12:39
bobina65

XXX.XXX.124.148

Mého druhého psa jsem kupovala v deseti měsících s tím, že moc nežere (granule) syrové ano. Tak krmím stejně jako naši sedmiletou. V papiňáku uvařím vepřové nožky , hovězí kosti , skelety , mrkev a celer.Trochu osolím. Maso oberu , vařené kosti nedávám. Mám toho hromadu dávám i na mražák a protože je to celkem silný vývar tak při přípravě zalévám vřelou vodou a přidávám syrové skelety i s kostí . Mají vlastně masovou polévku se zeleninou a se syrovým masem. Krmím jen večer, ráno když jdu krmit morčata dostanou každý jablko a půlku tvrdého rohlíku. Dávám ještš dva pangaminy ty balím do šunky nebo salámu abych měla jistotu, že je slupnou. Jsou oba ve výborné kondici i co se týče srsti.

27.1.2019 15:34
karo2702

XXX.XXX.172.116

Tak jsem si pořádně pročetla ty problémy se štítnou žlázou a docela by mi na ní ta zvýšená funkce seděla. Hyperaktivity, nepozornost, nízká váha, lámavá srst...domluvím se z vet ještě na ty testy. Napadlo mě to když byla menší, ale nakonec jsem si řekla, že to bude jen věkem.
Jak potom probíhá léčka? Je to o celoživotním braní léků?

27.1.2019 16:02

zvýšená funkce štítné žlázy je u psa dost vzácná

spíš bych ověřila nejdřív že funguje správně trávení a slinivka

27.1.2019 17:19
saola

XXX.XXX.255.30

To, co zadavatelka vypsala jako možné krmení, mi přijde hodně hladové - neznám sice přesné množství, ale pokud jeden ze základů krmné dávky tvoří kuřecí křídla, tak ten pes vpodstatě nedostává žádnou plnohodnotnou svalovinu.
Mimo rýže (občas) tam není žádná příloha, kterou bych psovi, co potřebuje přibrat, tedy určitě dávala - vařené brambory, těstoviny, ovesnou kaši, vařené jáhly apod.
Místo rostlinného oleje (co to je konkrétně?) bych dala spíš kvalitní nesolené škvařené sádlo.
Salát, špenát, okurka - co si z toho má ten pes vzít? V tom není žádná energie - to nemá cenu do krmné bilance vůbec počítat.
Spíš to chce vařené krmení na bázi silných vývarů s masem, zeleninou a přílohou.
Jako pamlsky kousky masa, syrové kosti na kousání, semtam škvarek, namazaný rohlík apod.

Změny jsou jen na chlupech nebo i na kůži?

27.1.2019 17:48

mně to krmení nepřijde zle (záleží kolik čeho je, ale vypadá to hezky)
hovězí maso a křídla jako zdroj kostí a chrupavek, kůže jako tuk, vnitřnosti a zelenina jako vitaminy a minerály a vláknina atd.......
zelenina ok, ale měla by být vařená nebo mixnutá, aby mohla sloužit jako sacharidy
jestli má sloužit jako zdroj vitaminů, tak spolu s tukem (a pak teda už toho tuku musím dávat víc, sic začne někde něco chybět)
pro aktivní psy je až polovina dávky sacharidů, čtvrtina tuků a dtto proteinů
protože nejdřív při aktivitě spotřebuje cukr, pak tuk, a až v největší nouzi protein
proteiny nejdou ukládat do zásoby, takže jich nemusím krmit tolik, je to zbytečné, ale zas nechci, aby pejskovi mizely jeho vlastní
přidala bych víc přílohy škrobnaté - brambory, ovesné vločky, rýži

biotin, zinek, lososový olej ne ze zverimexu anebo prostě omega 3 v kapslích..teoreticky by některá potravina i mohla vadit, tak zkusit vypozorovat

čím víc bude pes lehavý, tím méně sacharidů dostane

27.1.2019 18:39
karo2702

XXX.XXX.172.116

Zeleninu strouhám najemno. Jinak dávám nějakých 20% kostí, 30% zeleniny a 50% maso a vnitřnosti.
Kolik bych mohla dávat toho oleje a sádla? Zatím jsem dávala tak 2-3 čajové lžičky max 2x týdně, bojím se, aby se mi z toho nepo...
Jinak je problém hlavně chlupy. Tak čtrnáct dní zpět jsem si všimla trochy lupů na zádech, ale teď už tam zas nejsou. Jinak žádných vyrážek jsem si nevšimla, tu kůži má akorát možná trošku suší.

27.1.2019 18:54

tak zeleninu vařit anebo fakt ovesné vločky a podobně, protože kostí a masa (já beru jako celek) je 70% a zbytek nedobře využitelné cukry, takže pes spotřebovává své zásoby a hubne

já to dělám tak, že dám kompletní kuře (krmím dvakrát denně a kuře je max na tři dávky) a hrstičku přílohy
a v případě velké spotřeby - zima, větší aktivita - přidávám přílohy a tuk - jednoduše tak, že ke kuřeti přidám ještě jednu kůži

lžíci tuku do jídla - u yorka asi problém, u 25kg psa bez problému
žije venku, doma, nemáte přetopeno ?

27.1.2019 18:56
saola

XXX.XXX.255.30

Dejte sem fotku - fenku z boku ve stoji, zhora přes záda a detal rozhrnutých chlupů.
Jedno vajíčko týdně či 2-3 čajové lžičky oleje za týden nemá pro desetikilového psa žádný nutriční význam.

27.1.2019 20:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

saola napsal(a):
To, co zadavatelka vypsala jako možné krmení, mi přijde hodně hladové - neznám sice přesné množství, ale pokud jeden ze základů krmné dávky tvoří kuřecí křídla, tak ten pes vpodstatě nedostává žádnou plnohodnotnou svalovinu.
Mimo rýže (občas) tam není žádná příloha, kterou bych psovi, co potřebuje přibrat, tedy určitě dávala - vařené brambory, těstoviny, ovesnou kaši, vařené jáhly apod.
Místo rostlinného oleje (co to je konkrétně?) bych dala spíš kvalitní nesolené škvařené sádlo.
Salát, špenát, okurka - co si z toho má ten pes vzít? V tom není žádná energie - to nemá cenu do krmné bilance vůbec počítat.
Spíš to chce vařené krmení na bázi silných vývarů s masem, zeleninou a přílohou.
Jako pamlsky kousky masa, syrové kosti na kousání, semtam škvarek, namazaný rohlík apod.

Změny jsou jen na chlupech nebo i na kůži?

Hm, máte asi celkem pravdu. Pro mne kuřecí maso taky není ani maso a to nejsem pes. Měl by dostávat hlavně hovězí a vepřové. Můj, čím je starší, tím míň žere toho všeho okolo. Hlavně to maso, jen trochu zeleniny a nejraděj ty vločky.

27.1.2019 20:07

vždyť dostává hovězí

27.1.2019 20:12
karo2702

XXX.XXX.172.116

Žije venku, má zateplenou boudu a možnost zalézt si do nevytápěné budovy. Fotku dodám zítra, až bude světlo.

27.1.2019 20:14

karo2702 napsal(a):
Žije venku, má zateplenou boudu a možnost zalézt si do nevytápěné budovy. Fotku dodám zítra, až bude světlo.

venku má ještě větší spotřebu tuku a cukru
pamlsky jsou převážně mouka nebo maso ?

27.1.2019 21:24

karo2702 napsal(a):

Pokud chcete, mohu Vám do sz napsat které suroviny s čím krmit, máte tam spoustu chyb.

29.1.2019 16:37
lupus4

XXX.XXX.205.61

Fotku dodám zítra, až bude světlo.

zítra už bylo včera

29.1.2019 16:46
karo2702

XXX.XXX.172.116

Pardon, přišla jsem včera neplánovaně za tmy. Takže jsem fotila až teď, už to jdu načíst. Snad to postačí, mobil mi nechtěl moc zaostřovat, tak kdyžtak vyfotím znovu.

29.1.2019 17:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

karo2702 napsal(a):
.

Podobnou srst měl náš retrívr, když měl onemocnění štítné žlázy, ale nevím, zda měl funkci sníženou nebo zvýšenou. Srst měl suchou, lámavou, hodně lupů a na dotek takovou hrubou, tvrdou. Užíval euthyrox a po tom se mu to zlepšilo. Jinak mi ale vaše fenka hubená nepřipadá, ale ono se to u těch chlupatých špatně odhaduje takhle z fotky.

29.1.2019 17:06
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak jestli bydlí venku, je dávka evidentně málo - spotřebuje vše na "dělání tepla" přidal bych tučné maso, klidně i neslané sádlo i s medem, hovězí lůj
množství vyzkoušet a nepřestat hned i kdyby to měla chvíli "měkčí" , zvykne si, hubeného psa (pokud není nemocný) vykrmíte za týden

29.1.2019 17:13
karo2702

XXX.XXX.172.116

Dobře, děkuji. Už jsem zvýšila a přidávám i ty přílohy, tak jsem zvědavá.
Není vyloženě vychrtlá, spíše sportovní typ, ale když lehne, tak jí dost vystupují pánevní (?) kosti a ty žebra jí taky lezou trošku víc.

30.1.2019 21:29

karo2702 napsal(a):
Dobře, děkuji. Už jsem zvýšila a přidávám i ty přílohy, tak jsem zvědavá.
Není vyloženě vychrtlá, spíše sportovní typ, ale když lehne, tak jí dost vystupují pánevní (?) kosti a ty žebra jí taky lezou trošku víc.

Na to, že žije venku, mi přijde hubená dost. Teď v zimě by měla být obalenější. Neslané škvarky by jí neměly škodit, když začnete přidávat pomalu.
Kdysi jsme psovi přidávali i lžíci slunečnicového stolního oleje ( ty vymyšlenosti olejové pro psy ještě nebyly ) - měl pak krásnou srst.

31.1.2019 10:40
inusanka

XXX.XXX.98.58

Biotin, kelpu, lososový či jiný olej přidávám denně, u toho Biotinu je to o měsících, ne dnech či týdnech. Jinak se mi zdá na zimu přece jenom hubená, určitě bych zařadila i vepřové maso, sem tam škvarky

Přidejte reakci

Přidat smajlík